Jindřichohradecký zpravodaj, březen 2001

Vážení a milí čtenáři,

březnová pranostika praví - „březen za kamna vlezem duben ještě tam budem“

ani počasí nám zatím jaro příliš nepřipomíná, přesto přijměte pozvání na předjarní a jarní koncerty, folkové koncerty, písňový recitál a mnoho dalších kulturních a společenských akcí. Produkční a modelová agentura Art Models Vám představí módní trendy roku 2001, CHARLESTON Vás pozve na parket stylu 20. a 30. let. Dále Vás zveme na filmová a divadelní představení. Kruh přátel hudby zve všechny své příznivce na první koncert dne 27. 3. 2001 do kaple sv. Maří Magdaleny, kde se Vám představí Adamusovo trio. JH - zpravodaj Vám přináší pravidelné zprávy z rady města a některých odborů MěÚ J. Hradec.

Vaše redakční rada

Obsah

Informace z rady města
Odbor školství, kultury a tělovýchovy, KPH při městě J. Hradec
Městská knihovna

Kalendárium

Kulturní kalendář

Kino Střelnice
Kinokavárna Růže

Klub historie letectví - Expedice Zwolle 2000

Vzpomínáme občana a starosty města Ladislava Stehny

Dvě cesty z Hradce do Augsburgu - každá jiná

Rostlina měsíce - seriál

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

Sportovně-rekreační areál v lokalitě pod gymnáziem má novou naději. O uvedený pozemek projevila zájem společnost Hotel „U Města Vídně“, spol. s r.o. Jindř. Hradec, která by zde za již dříve projednávaných podmínek byla ochotna vybudovat různá hřiště, krytou tenisovou halu, restaurační a ubytovací zařízení. Pozemky o výměře 8762 m2 požaduje pronajmout na dobu 20 let za 1 Kč/m2 a rok. Záměr města spočívá v požadavku, aby jednotlivých sportovišť mohly v dopoledních hodinách využívat školy za výrazně zvýhodněných podmínek a aby v budovaném areálu byla přednostně postavena krytá hala na tenis. Pokud se podaří dohodnout přijatelné podmínky pro obě strany, můžeme se přeci jen dočkat racionálního využití tohoto cenného území.

-

Inscenace opery se bude i letos konat na třetím nádvoří státního hradu a zámku. Záměr, který předpokládal realizaci Prodané nevěsty na nádvoří druhém, RMě zamítla. Prostředí druhého nádvoří se může zejména pro toto dílo zdát architektonicky vhodnější, ale náklady na nezbytná technická opatření by podle RMě neodpovídaly konečnému efektu. Jako nejvíc problematické se jeví budování dřevěného hlediště v ceně 450 tisíc korun a nezvyklé umístění orchestru. Atmosféra třetího nádvoří je sice plně závislá na počasí, ale má svou tradici a malými úpravami zde lze dosáhnout dobré viditelnosti i z posledních řad. V souvislosti s tímto rozhodnutím bude také proveden výběr inscenace. Zatím vše nasvědčuje tomu, že si letos vychutnáme Mozartovu operu Don Giovanni.

-

Na svém pravidelném zasedání se dopravní komise RMě zabývala stavem příprav projektové dokumentace pro vybudování chodníku podél přeložky v úseku od ul. Denisova k Primě. Tento chodník je koncipován jako pokračování komunikace pro chodce od kruhového objezdu „Stavcent“ k sídlišti Vajgar. V technickém řešení pak je začleněn do záměru kruhového objezdu u Billy a řeší návaznost na točnu linkových autobusů ve směru na Č. Budějovice. Ze strany města je tato akce plně připravena a je s ní počítáno i v rozpočtu na rok 2001.

Komise dále projednala projektovou dokumentaci světelného signalizačního zařízení u „Alžběty. Také u tohoto komplikovaného uzlu bylo dosaženo všeobecné shody. Bude-li realizace zabezpečena finančně, nebrání nic tomu, aby již v letních měsících byl průjezd těmito inkriminovanými ulicemi řízen SSZ.

V rozpočtu města je pro letošní rok také počítáno s pokračováním instalací parkovacích automatů. V nejbližší době by se měly dva objevit na nám. Míru. Při zachování současného počtu vyhrazeného parkování obecným a zvláštním užíváním se počet míst pro placené krátkodobé stání zvýší na 47. Současně dojde k rekonstrukci vodorovného dopravního značení a stání vozidel v této exponované části města dostane nový řád. Parkování na nám. Míru bude také citlivěji respektovat historický ráz městské památkové rezervace.

-

Dobrou spolupráci Města s armádou chce RMě vyjádřit zhotovením praporu pro 72. záchrannou a výcvikovou základnu pluku civilní obrany, která sídlí v našem městě. Armáda k Jindř. Hradci historicky patří a naši občané si přítomnosti vojsk vždy vážili. Novodobé tradice těchto vztahů dostaly nyní ještě vyšší kvalitativní úroveň a prapor bude jejich symbolickým vyjádřením. Heraldické a technické ztvárnění vzejde z návrhu armády a architekta města. Tento prapor bude také používán společně se státní zástavou při slavnostních přísahách příslušníků naší posádky. Alfred Němec,

místostarosta MěÚ Jindř. Hradec

ODBOR ŠKOLSTVÍ, KULTURYA TĚLOVÝCHOVY

Zápis dětí do mateřských škol v J. Hradci a Dolní Radouni proběhne ve dnech 18. a 19. dubna 2001 od 10.00 - 16.30 hod. na jednotlivých mateřských školách.

I. MŠ - Růžová 39/II. * II. MŠ - Pod kasárny 1019/II * III. MŠ - Ruských legií 362/III

IV. MŠ - Sládkova 742/II * V. MŠ - Vajgar 594/III * VI. MŠ Jáchymova 209/III

VII. MŠ - Vajgar 690/III * VIII. MŠ - Gymnazijní 1120/II

Vážení přátelé,

jsem rád, že Vás letos již nemusím zvát do Kruhu přátel hudby s odvoláním na historické tradice kulturního života v našem městě. Kultura v J. Hradci samozřejmě má svou dlouholetou tradici a je jistě na co navazovat, k čemu se odvolávat. O to příjemnější však je, když náš program můžeme opřít o současnost. Naše město je krásné a naši obyvatelé jsou ke všem formám kultury a umění neobyčejně vnímaví. Kruh přátel hudby je jednou z mnoha aktivit, které se na koloritu města podílejí a mezi svými příznivci má nezaměnitelné místo. Při vší skromnosti je třeba připomenout, že bez působení Kruhu přátel hudby si dnes již neumíme advent, Vánoce, Jihočeský hudební festival a Jindřichohradecký hudební podzim ani představit. Vedení města je našim aktivitám nakloněno, podporu máme i ze strany Nadace Bohuslava Martinů a Nadace Český hudební fond. Vešli jsme do povědomí mnoha špičkových interpretů a řada umělců k nám již jezdí vyloženě na základě osobních kontaktů a dobrých vzájemných vztahů. Je jim u nás dobře a nám je dobře s nimi. K této vzájemně dobré atmosféře nesporně přispívá kouzelné prostředí kaple sv. Maří Magdaleny. Díky sbírce a mnoha sponzorským darům se nám podařilo pro tento stánek zakoupit velice kvalitní koncertní křídlo, rekonstruované varhany se rozehrály do nevídané barvy, dokončeno je vybavení kaple veškerým potřebným mobiliářem. Domnívám se, že nejen prostředí, ale i dramaturgii posledních sezón nám musí mnoho srovnatelných měst závidět. Již po několik let se nám daří snoubit pestrost nabídky s vysokou kvalitou při udržení určitého koncepčního záměru. A právě v koncepčním záměru vidím hlavní poslání Kruhu přátel hudby. Není to organizace založená na nějaké schůzovnické činnosti, volbách a příspěvcích. Sdružujeme se kolem krásné hudby a scházíme se na koncertech. Členskou základnu však potřebujeme právě ke tříbení názorů, k refexi potřeb a přání posluchačů a v neposlední řadě i k realizaci určitého působení kulturních hodnot mezi těmi, kteří zatím ještě váhají.

Vlastní organizace Kruhu přátel hudby zůstává stejná jako v uplynulých letech. Pro naše členy jsou připraveny slevy ze vstupného a doufáme, že i letos si v době Vánoc budeme moci dopřát jeden prémiový koncert zdarma. Toto zvýhodnění budiž chápáno jako malá odměna těm, kteří svým aktivním členstvím v KPH pomáhají šířit jednu z ušlechtilých zálib mezi občany našeho města.

Zájemci o členství v KPH získají podbrobnější informace v pokladně Kulturního domu Střelnice. Za Kruh přátel hudby: Alfred Němec

MĚSTSKÁ KNIHOVNa Měsíc internetu v knihovně

Březen sice v povědomí většiny lidí stále přetrvává jako měsíc knihy, ale v posledních letech dostává i tento moderní „počítačový“ příměr. Není to na škodu, spíše naopak. Je dalším důkazem životaschopnosti knihy jako informačního média, které si při svém vzdělávacím úsilí „bere na pomoc“ další pomocníky – moderní informační technologie.

Městská knihovna se i letos zapojila do celostátní propagační kampaně a pro své uživatele připravila řadu zajímavých akcí.

Na centrálním pracovišti bude po celý měsíc věnována pozornost seniorům od 60 let výše. Po předchozí domluvě v půjčovně pro dospělé mohou zcela zdarma absolvovat hodinovou instruktáž, při níž si osvojí základy práce s internetem a používání elektronické pošty.

V týdnu od 6. do 10. března tu běžní uživatelé mohou využít zlevněné sazby internetu - 30 minut za 10 Kč.

Ve studovně se zase mohou zájemci zúčastnit prezentace zajímavých elektronických databází ANOPRESS (články z českých novin a časopisů) a EBSCO (plnotextová databáze odborných časopisů ze všech oborů, zejména z ekonomie a zdravotnictví v angličtině). V případě zájmu kontaktujte sl. Hánovou (linka 25) a domluvte si termín návštěvy.

V jednání je i případná možnost elektronické komunikace veřejnosti s městským úřadem, zprostředkované k těmto účelům vyčleněnou počítačovou stanicí ve studovně městské knihovny.

Také oddělení pro děti připravilo řadu drobných akcí na podporu propagace internetu. Do jeho tajů tu mimo jiné budou pronikat i maminky z Mateřského centra Klíček. Sejdou se u nás za tím účelem v pondělí 26. března dopoledne. Zatímco se budou učit, o jejich malé ratolesti bude dobře postaráno.

Neobyčejná akce se však uskuteční v pátek 30. března. Několik dětských čtenářů bude mít možnost strávit v knihovně „virtuální noc s Andersenem“. Během ní se děti kromě spousty jiných aktivit budou moci také prostřednictvím elektronické pošty spojit s dalšími účastníky akce v jiných knihovnách po celé České republice a podílet se tak třeba na vzniku úplně nové „virtuální“ pohádky.

Pozadu nezůstane ani pobočka Vajgar, která je již také vybavena internetem. I ona nabídne seniorům možnost zdarma absolvovat instruktáž, jak internet využívat. K tomuto účelu jsou vyhrazena všechna dopoledne v týdnu od 5. do 9. března. Ostatní dospělí uživatelé mohou tento týden využít slevu. 30 minut s internetem je přijde na pouhých 10 Kč.

Děti na pobočce budou mít v uvedený týden internet zcela zdarma a navíc je pro ně připraven zajímavý kvíz. Pokud prokáží bezchybné znalosti, mohou získat drobnou odměnu.

V rámci výkonu regionální funkce připravilo oddělení regionálních služeb naší knihovny pro kolegyně v profesionálních knihovnách na okrese zábavný počítačový kvíz, který mohou dát k dispozici svým dětským čtenářům. V závěru měsíce pak ony samy absolvují školení, při kterém se zdokonalí v používání elektronické pošty.

Regionální evropské informační středisko, které při naší knihovně vzniklo na podzim loňského roku, připravilo při příležitosti masivní propagace internetu prezentaci webových stránek, které se zabývají problematikou Evropské unie pod názvem „Euroskop a ti druzí…“ Máte-li zájem, kontaktujte sl. Hánovou a dohodněte si návštěvu.

Tak tedy v březnu nashledanou v knihovně

Mgr. Milena Kodýmová,

ředitelka MěK J. Hradec

Kalendárium

18. 3. 981 - před 1020 lety - zemřel Slavník, kníže z rodu Slavníkovců. Byl prvním známým členem z tohoto rodu, který vládl v 10. století v severovýchodních Čechách. Tento rod byl konkurentem Přemyslovců, i když vztahy obou rodů byly v té době přátelské. Manželkou Slavníka byla Střezislava, která je pokládána za sestru Boleslava I. a sv. Václava. Slavník měl několik synů, z nichž nejznámější jsou sv. Vojtěch a Radim - pozdější první polský arcibiskup v Hnězdně. Brzy po smrti Slavníka (r. 995) využil Boleslav II. nepřítomnosti Soběslava - dalšího syna Slavníka - a jeho vojenské družiny, dobyl Libici nad Cidlinou a dal Slavníkovce vyvraždit.

19. 3. 1811 - před 189 lety - zemřel František Adam Míča, český hudební skladatel. Narodil se 11. 1. 1746. Ve Vídni vystudoval práva. Pracoval v české dvorské kanceláři, později v Haliči a Bukovině ve Lvově. Byl povýšen do šlechtického stavu. Hudbě se věnoval mimo své povolání. Napsal 27 symfonií, houslové koncerty, oratoria a řadu dalších skladeb. Byl velmi dobrým hráčem na smyčcové nástroje a vynikajícím klavíristou.

18. 3. 1321 - před 680 lety - zemřel Matúš Čák Trenčiansky, uherský magnát a vojevůdce. Využil dočasné anarchie v uherském království a stal se vládcem rozsáhlého území na západě Slovenska a části Uher. V roce 1278 bojoval proti Přemyslu Otakaru II. na Moravském poli jako velitel jedné části uherských oddílů v Rudolfově vojsku. Rozsáhlý majetek získal za podporu Václava III. v jeho usilování o uherský trůn. Obratnou politikou získal později postavení „nekorunovaného krále“. V Trenčíně si zřídil panovnický dvůr, soudil, razil vlastní mince. Roku 1311 jej uherský král Karel Robert zbavil všech hodností a byl vyobcován z církve. Ve vzniklém nepřátelství měl však král mizivé šance na úspěch. Matúš ovládal na 50 hradů a 14 uherských stolic. Teprve po magnátově smrti se královským vojskům podařilo dobýt většinu „země Matúšovy“.

15. 4. 1901 - před 100 lety - zemřel v Paříži český malíř Václav Brožík. Byl členem pařížské Akademie umění, nositelem kříže Čestné legie, profesorem Akademie výtvarných umění v Praze a členem České akademie věd a umění. V Národním divadle zdobí jeho díla královskou lóži. V zasedací síni Staroměstské radnice jsou dva jeho nejznámější obrazy - Odsouzení M. Jana Husa a Zvolení krále Jiřího z Poděbrad. Václav Brožík se narodil 5. 3. 1851 - před 150 lety - v Železném Hamru u Třemošné.

16. 3. - 1961 - před 40 lety - zemřel v Praze Václav Talich, hudebník a dirigent. Narodil se 28. 5. 1883 v Kroměříži, studoval na pražské konzervatoři a od r. 1919 působil jako šéfdirigent České filharmonie. Od r. 1942 byl šéfem opery Národního divadla. Po válce byl pro údajnou, ale neprokázanou spolupráci s nacisty odsuzován. Určitou dobu působil ve Slovenské filharmonii. Založil a řídil Český komorní orchestr.

19. 3. 1891 - před 110 lety - se narodil Josef Šíma, český malíř. Většinu života prožil v Paříži, kam odešel již r. 1921. Maloval krajinu, lidi, ilustroval knihy, navrhoval divadelní scény. Zemřel 24. 7. 1971.

V. Königsmark,

místostarosta MěÚ Jindř. Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ březen

1. 3. 2001 - PLES STUDENTŮ FAKULTY Sál Střelnice

Kulturní dům Střelnice Vás zve

3. 3. 2001 - 20. 00 hod. - CHARLESTON - Taneční večer ve stylu 20. a 30. let.

Účinkují: Voxtet Třešť - vokální soubor

Zatrest Band (Třešť)

Tonda Vidlák combo

Old Steamboat Jazz Band (J. Hradec)

Vstupné: 90,- 70,- Kč . Sál Střelnice

Kulturní dům Střelnice uvádí

4. 3. 2001 - 17. 00 hod. - ZADÁNO PRO STARŠÍ A POKROČILÉ

Zábavný pořad pro střední a starší generaci.

Host pořadu: folková skupina Jen tak tak

Moderátor: Václav Staněk

K tanci a poslechu zahraje MTO V. Kriso

Vstupné: 30,- Kč. Sál střelnice

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

5. 3. 2001 - 17. 00 hod. - JOSEF ANDRLE - výstava obrazů „CESTY“

V programu vernisáže zahraje folková skulpina JEN TAK TAK

Host: JAROSLAV HAVLÍK - foto a diapozitivy z Nepálu

Produkční a modelová agentura Art Models Č. Budějovice

6. 3. 2001 - 20. 00 hod. - VELKÁ MÓDNÍ PŘEHLÍDKA „Módní trendy 2001“

Finalistky Look Model Search, Miss ČR 96 - Petra Minářová, Kočka Rádia Faktor, Tvář Jihočeských listů a manekýnky agentury předvedou modely předních českých tvůrců a jindřichohradeckých firem.

Vstupné: 150 Kč. V předprodeji 130 Kč. Sál Střelnice.

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s Oblastním spolkem ČČK

v J. Hradci. a SDŽ Vás srdečně zvou

8. 3. 2001 - 16.00 hod. - na oslavu MDŽ v zasedací místnosti Okresního ústavu sociálních

služeb v J. Hradci (bývalá kasárna v ul. Jarošovská) - vchod z České ulice.

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

9. 3. 2001 - LETECKÁ OBRANA REPUBLIKY - přednáška JUDr. Jaroslava Bárty

o četnické letecké obraně Československa v letech 1938 a 1945 - 1950.

18.00 hod. - Městská knihovna

9. 3. 2001 - Ples SOŠ (zemědělská škola) Sál Střelnice

Jindřichohradecká kulturní společnost a Církev československá evangelická v J. Hradci pořádají

10. 3. 2001 - 17. 00 hod. - KONCERT

Účinkuji: J. Polívka - trubka, P. Bílek - trubka, L. Caha - pozoun, R. Škarda - tuba

Na programu hudba staré Anglie.

Sbor českobratrské církve evangelické - pod Jakubem. Vstupné dobrovolné.

Oddíl Sport pro všechny TJ Slovan J.Hradec pořádá

10. 3. 2001 od 14.00 do 16.30 hod. MAŠKARNÍ KARNEVAL

v tělocvičně TJ Slovan Jarošovská ul .J. Hradec

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

11. 3. 2001 - 16. 00 hod. - O PRINCEZNĚ BARBORCE - Divadlo Bobo Jihlava

Divadelní pohádka z cyklu „Děti s rodiči do divadla“

Vstupné: 30, 25, 20, 15 Kč. Předplatné sk. D. Sál Střelnice.

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE pořádá

12. 3. 2001 - 19.30 hod. - přednášku prof. RUDOLFA PROKOPA

ŽIVOT A DÍLO TOMÁŠE ZE ŠTÍTNÉHO

Vinárna hotelu Grand v J. Hradci.

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

13. 3. 2001 - 19. 30 hod. - RAJČATŮM SE LETOS NEDAŘÍ - divadelní komedie

Hrají: Dana Syslová, Martin Zounar /Čestmír Gebouský,

Mahulena Bočanová /Lucie Zedníčková, Veronika Jeníková /Olga Želenská,

Dagmar Bláhová / Ivana Andrlová, Rudolf Jelínek / Zbyšek Pantůček

Vstupné: 95, 90, 85, 50 Kč. Předplatné sk. A. Sál Střelnice.

 

KD Střelnice v J. Hradci ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK Vás zve

15. 3. 2001 - 19.30 hod. - SLEPÁ KOLEJ (Plzeň)

SPIRIT (Olomouc)

Host: Jeroným LEŠNER

Společenská místnost Waldviertler Sparkasse (vchod z Husovy ulice)

Vstupné: 50 Kč.

17. 3. 2001 - PLES JHMD (úzkokolejky)

 

Městský úřad v J. Hradci Vás zve

20. 3. 2001 - 19.00 hod. - PŘEDJARNÍ KONCERT

Účinkují: I. Hybešová, L. Havlák - zpěv

I. Havláková - klavírní doprovod

Na programu: Dvořák, Smetana, Puccini a další

Vstupné: 60,- Kč. Kaple sv. Maří Magdaleny.

Agentura 6 P uvádí

21. 3. 2001 - 19.00 hod. - TRAVESTY SHOW

V pestrém programu vystoupí skupina Butterfly s parodováním

českých i zahraničních zpěváků. Sál Střelnice.

 

24. 3. 2001 - Posádkový ples Sál Střelnice

25. 3. 2001 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera - malý sál VŠE

Kruh přátel hudby při městě J. Hradec

27. 3. 2001 - 19. 30 hod. - ADAMUSOVO TRIO

Účinkují: Jan Adamus - hoboj, anglický roh

Jitka Adamusová - housle

Květa Novotná - klavír

Na programu : Debussy, Schubert, Dvořák

Vstupné: 60 Kč Pro členy KPH: 40 Kč. Kaple sv. Maří Magdaleny

Městský úřad v J. Hradci Vás zve

30. 3. 2001 - 19. 30 hod. - JARNÍ KONCERT - Pěvecký sbor Smetana

Vystoupení věnované k 140. výročí založení jindřichohradeckého pěveckého sboru.

Na programu: A. Michna, A. Dvořák

Vstupné dobrovolné. Kaple sv. Maří Magdaleny

KD Střelnice J. Hradec ve spolupráci s časopisem Folk

a country Praha a skupinou Jen tak tak

30. 3. 2001 - od 17. 00 hod. - ZAHRADA 2001 - Jihočeské předkolo folkového festivalu.

Nezmaři, Jen tak tak, Naboso a další.

31. 3. 2001 - od 16. 00 hod. - ZAHRADA 2001 - Pavlína Jíšová, Vojta Zícha, Fontanela a další

Vstupné PÁ - SO: 65, 60, 55,- Kč.

Státní hrad a zámek v J. Hradci Vás zve

31. 3. 2001 - 19. 30 - PÍSŇOÝ RECITÁL - Ivan Kusnjer

Klavírní doprovod - prof. Jiří Pokorný

Na programu: Janáček, Foerster, Mahler

Vstupné: 200 Kč. Rytířský sál.

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91

E-mail:zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

V měsíci březnu je Státní hrad a zámek v J. Hradci uzavřen.

(Prohlídka pouze pro objednané skupiny na tel. či písemné požádání)

PÍSŇOVÝ RECITÁL IVANA KUSNJERA - svátek pro posluchače vážné hudby

Vážení přátelé,

na počátku loňského roku jsme připravili v prostorách Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci koncert mezzosopranistky Dagmar Peckové. Naše ve světě nejúspěšnější mezzosopranistka byla ve výjimečné kondici a její recitál se stal pro jindřichohradecké publikum prvořadým zážitkem.

Zástupci Nadačního fondu Hradu a zámku v Jindřichově Hradci i v letošním roce pokračují v tradici operních recitálů. Již proto, že v tomto městě má opera dlouholetou tradici. Na závěr měsíce března jsme připravili písňový recitál Ivana Kusnjera opět do našeho pomátkového objektu.

Ivan Kusnjer patří mezi naše nejžádanější a světově nejproslulejší pěvce. Jeho baryton disponuje vyjímečnou krásou a spolu s pěveckými a nevšedními hereckými schopnostmi z něho činí skvělého hudebně dramatického umělce. Od roku 1982 je sólistou první české scény Národního divadla v Praze. Výčet světových operních scén a koncertních pódií, kde Ivan Kusnjer úspěšně hostoval, vede od Vídně přes Miláno a Benátky, Madrid, Brusel, Paříž a Londýn až do USA, vícekrát do Japonska a dalších měst a zemí. Je nositelem prestižní celostátní Ceny Thálie za rok 1994 a za rok 1997 (v roce 1997 obdržel Cenu Thálie spolu se světoznámou operní pěvkyní Evou Urbanovou). Právě ocenění touto cenou za mimořádné umělecké výkony i za celoživotní dílo nás přivedlo k myšlence zvát do Jindřichova Hradce naše operní pěvce, kteří se svým pěveckým i herckým výkonem řadí k předním operním interpretům.

Rádi bychom uvedli, že první cenu Thálie v roce 1993 získal za celoživotní mistrovství v oboru opera jindřichohradecký rodák, člen Národního divadla Karel Berman.

Recitál Ivana Kusnjera se uskuteční v sobotu 31. března 2001 v 19.30 hod. v Rytířském sále Španělského křídla jindřichohradeckého hradu a zámku.

Na programu budou skladby G. Mahlera, L. Janáčka a J.B. Foerstera.

Vstupné 200,- Kč. Předprodej vstupenek od 12. března v kanceláři Správy hradu a zámku v Jindřichově Hradci od 9.00 do 15.30 hod. denně mimo sobotu a neděli.

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec ,

hlavní expoz. budova:(0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Okresní muzeum připravuje expozice pro nadcházející sezónu, které budou přístupny

již od 1. dubna 2001.

ZAHRADA 2001

Přehlídka jihočeských hudebních skupin * Regionální kolo konkurzu největšího českého folkového festivalu * Jindřichův Hradec, sál Střelnice, 30. a 31. března 2001

Pořádá MěÚ J. Hradec ve spolupráci s časopisem Folk a country Praha a jindřichohradeckou skupinou Jen tak tak. Program je rozdělen do dvou dnů, aby každý účastník měl dostatečný prostor pro své vystoupení, a poprvé se na pódiu setkají méně známé a začínající skupiny se špičkami jihočeské scény folku, country, bluegrassu, trampské písně a jiných příbuzných žánrů.

Předběžný program:

Pátek 30. 3. 2001 Sobota 31. 3. 2001

17.00 - 17.30 Naboso (Třeboň) 16.00 - 16.30 Saloon band (Tábor)

17.30 - 18.00 Akorát (Č. Budějovice) 16.30 - 17.00 Jasoň, Drsoň a spolek (Prachatice)

18.00 - 18.30 Františkovo sestry (Č. B.) 17.00 - 17.30 Fontanela (Velešín)

18.30 - 19.00 Folk šok (Č.B.) 17.30 - 18.00 Šance (Č.Budějovice)

19.00 - 20.00 NEZMAŘI 18.00 - 18.30 Frmoll (Č. Budějovice)

20.00 - 20.40 JE TAK TAK 18.30 - 19.00 Road a Katka Křížková (Č. B.)

20.40 - 21.20 P+L 19.00 - 19.30 Nouze (Č.Budějovice)

21.40 - 22.00 TELEGRAF 19.30 - 20.00 Rádio (Č. Krumlov)

20.00 - 20.30 Pergamen (Č.Budějovice)

20.30 - 21.15 VOJTA ZÍCHA a Druhá tráva

21.15 - 22.15 PAVLÍNA JÍŠOVÁ ...a basta

Předprodej vstupenek v pokladně Kulturního domu Střelnice od 16. 3. 2001

Březnový JEN TAK TAK FOLK KLUB

nabídne na rozdíl od ryze jihočeského únorového zajímavou a už tradičně kvalitní muziku z různých koutů České republiky. Sluší se proto stručně představit jednotlivé účinkující. Až z Olomouce přijede skupina SPIRIT, kterou tvoří dva manželské páry, Soňa a Milan Vidličkovi a Blanka a Pavel Mazalovi. Spirit existuje čtyři roky a základem jeho repertoáru jsou především moravské lidové písně ze sbírek Františka Sušila a Františka Bartoše. Některé se drží věrně původního zápisu, některé si kapela přetvořila k obrazu svému. V loňském roce vyšlo debutové album skupiny s názvem „A já sa dobre mám“. Dokonalým protipólem jemné a nenásilně podávané lidové písni je tvorba, většinou původní, druhého účinkujícího. Jedna z nejvýraznějších západočeských folkových kapel SLEPÁ KOLEJ dorazí z Plzně a v sestavě Julie Pondělíková - klávesy, zpěv, Hanuš Klůs - baskytara, zpěv, Honza Růžek - kytara, harmonika, zpěv, Jirka Seifert - kytara, zpěv a Přemek Haas - bicí představí své zbrusu nové album Dlouhé noci. Hostem večera je mladý svérázný písničkář z Řeže u Prahy JERONÝM LEŠNER. Jde o ojedinělé spojení a dobrou muziku. Tak nezaváhejte.

Na poslední březnový víkend jsme pro Vás již tradičně připravili přehlídku jihočeských hudebních skupin v rámci předkola ZAHRADY 2001, našeho největšího folkového festivalu. Po dlouhé době by se mělo jednat o velice kvalitní přehlídku, včetně špiček žánru, rozdělenou do dvou dnů, aby si na své přišli jak diváci, tak muzikanti. Pro lepší orientaci uvádíme předběžný časový rozpis obou dnů, může však ještě dojít k drobným úpravám.

GYMNÁZIUM VÍTĚZSLAVA NOVÁKA

Jak je již mnohaletou tradicí, uzavírá maturitní ples jindřicho-hradeckého gymnázia plesovou sezónu. Protože se jedná o největší střední školu v okrese, maturují každoročně téměř pravidelně tři paralelní třídy. Z tohoto důvodu se letos sejdeme při stužkování maturantů dvakrát.

2. 3. 2001 ve 20.00 sál Jitky Otín - třídy 4. B a 4. C - třídní učitelé - Mgr. Bohumír Jonák a Pavel Mikolášek.

16. 3. 2001 ve 20.00 sál Centrum, sídl. Vajgar - třída 7. A - třídní učitelka - PhDr. Milena Machová.

Naše škola je známá svými mezinárodními kontakty a projekty. Díky finanční podpoře Česko-německého fondu budoucnosti probíhá právě teď dvouměsíční stáž našich studentů na gymnáziu v partnerském městě Neckargemünd. Studentky Katka Komorádová a Veronika Malechová mohly po celý leden a únor navštěvovat vyučování v partnerské škole a kromě jiného se především zdokonalí v němčině. V březnu a dubnu je vystřídá jejich spolužačka Michaela Koubová. Studentky jsou ubytovány v rodinách a mohou tak lépe poznat keždodenní život našich sousedů. V tomto školním roce studují v zahraničí také další naši žáci. Tomáš Hadrava po úspěšně absolvovaném konkurzu ve Velké Británii, Michaela Chovítková, Tereza Fidlerová a Simona Pokorná díky výměnnému programu Rotary International celý rok v USA. Tři američtí středoškoláci si zase naopak vedou poměrně dobře jako „hosté“ na naší škole, a to i v českém jazyce.

V posledním březnovém týdnu organizuje pražská nezisková organizace Agnes v J.Hradci výměnný pobyt v rámci projektu Mládež pro Evropu, mládež pro třetí tisíciletí, zaměřený kromě jiného na výchovu a vzdělávání. Mladí lidé z Holandska, ze Švédska a Slovenska se během pobytu setkají se studenty naší školy při diskuzi o rozdílech ve stylu života mladých lidí v jednotlivých zemích ve čtvrtek 29. 3. ve 14.30 v budově gymnázia.

18. března 2001 – JARNÍ koncert ( sál Střelnice )

Program: W. A. Mozart – předehra z opery Kouzelná flétna

J. Haydn – koncert G – Dur,

J. Pezelius – Intráda

P. Peuerl – Intráda, Danza, Galliarda

A. Gabrielli – Ricercard

W. A. Mozart – Sinfonie – g - Moll

Dirigent: Petr Píša, Sólista : p. Ochman - housle Předpokládaná délka koncertu cca 1 hod.

6. května 2001 – Májový koncert ( místo bude upřesněno ) Dirigent: Rostislav Štiftr

30. června 2001 – Přátelský koncert JHSO s Městským orchestrem Neckargemünd

( místo bude upřesněno )

21. října 2001 – PODZIMNÍ koncert ( sál Střelnice ) Dirigent: Petr Píša

9. prosince 2001 – ADVENTNÍ koncert ( kaple sv. M. Magdaleny) Dirigent: Rostislav Štiftr

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka 12. a 26. března tyto tituly:

 

TANEC V TEMNOTÁCH Dánsko, Francie, Švédsko, Itálie - 2000

Čelný evropský režisér Lars von Trier byl jedním ze zakladatelů minimalistického manifestu Dogma 95. Ve snímku Tanec v temnotách však porušil řadu jeho ustanovení. Zaměřil se na stylizovaný žánr hudebního a tanečního filmu a natočil údajně nejdražší dánský film. Děj se navíc odehrává ve Spojených státech v polovině šedesátých let (natáčelo se ovšem ve Švédsku). Hrdinkou je svérázná československá emigrantka Selma Ježková, jíž hrozí brzká slepota. Zvláštní žena, s optimismem snášející krutý osud, emigrovala do USA, aby tu zajistila oční operaci synovi, postiženému dědičnou chorobou. Když má konečně naspořené peníze na drahý zákrok, okrade ji dosud vlídný soused, policista Bill, který je potřebuje kvůli náročné manželce Lindě. Selma chce své peníze zpět a přitom Billa nešťastně zabije. Je odsouzena k trestu smrti a navzdory snahám přátel je oběšena. - Podobně jako ve snímku Prolomit vlny je hlavním tématem sebeobětování. Selmu obklopují dobří lidé, přesto však zůstává ve svém údělu sama. - Lars von Trier se svými spolupracovníky dokumentárně snímá inscenované děje pomocí ruční digitální kamery, přičemž muzikálová čísla jsou natáčena s pomocí až sta statických digitálních kamer. - Jméno a původ hrdinky vybral autor více méně náhodně, právě tak jako jejím otcem učinil Oldřicha Nového (toho ve filmu hraje Joel Grey). Avšak manipulace s československými reáliemi je velmi naivní (hrdinka ani nedokáže vyslovit česká jména). - Spojení stylizované látky muzikálu s melodramatem a dokumentaristickým snímáním vzbuzuje kontroverzní reakce. Dominantou filmu však nesporně zůstává výkon islandské zpěvačky Björk, jako herečky i autorky výrazné a originální hudby. Populární hvězda už nikdy ve filmu hrát nemíní: v Tanci v temnotách se s výjimečnou rolí zcela identifikovala. - Upozorňujeme, že počátek filmu je uvozen tříminutovou předehrou bez obrazu.

MARNÁ LÁSKY SNAHA - Velká Británie - Francie 1999

Neúnavný a uznávaný propagátor Williama Shakespeara, britský herec a režisér Kenneth Branagh, natočil po náročné čtyřhodinové adaptaci Hamleta dosud nezfilmovanou autorovu ranou hru Marná lásky snaha. S nadhledem a elegancí přeměnil ovšem tuto rafinovanou dvorskou komedii, sršící slovními hříčkami a vtipem, ale také jemnou ironií, v romantickou hudební komedii, či přímo muzikál. Zárověň se ovšem zřekl značné části Shakespearova textu a mnoha epizod. Zjednodušenou zápletku zato obohatil deseti muzikálovými čísly, postavenými na známých písních renomovaných autorů. Děj přesunul do roku 1939, přičemž zkombinoval historické ozvuky s fikcí. - Navarský král se rozhodne strávit tři roky života pilným studiem v odloučení od světa zábavy a od žen. Připojí se k němu tři jeho přátelé. Ihned jsou ovšem podrobeni tvrdé zkoušce, neboť na státní návštěvu přijíždí francouzská delegace, vedená půvabnou a inteligentní princeznou. Král se do cizinky okamžitě zamiluje a jeho šlechtici se zase zamilují do francouzských dvorních dam. Po několika peripetiích je však nastávající štěstí všech zamilovaných přerušeno válečnými událostmi. A tak se happy end koná až po spojeneckém vítězství... - Příběh je komentován zpravodajstvím v černobílém Navarském filmovém týdeníku, stylizovaném podle autentických dobových vzorů. Hudebně-taneční čísla vlastně vytvářejí průřez žánrem od hollywoodských muzikálů třicátých let (Fred Astaire - Ginger Rogersová), přes „vodní“ filmy s Esther Williamsovu a muzikály s Genem Kellym až po díla Boba Fosseho. - Inteligentní barvitá podívaná, v níž herci sami tančí a zpívají, nemůže urazit ani zatvrzelého znalce legendárního alžbětinského autora.

KINO STŘELNICE

1. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

m:i-2 (Mission: Impossible II) usa-SRN-Bontonfilm

Akční thriller. Zvláštní agent Ethan Hunt znovu v akci. S pomocí krásné profesionální zlodějky pátrají po smrtonosném viru, který se dostal do nepravých rukou.

Hrají: Tom Cruise, Thandie Newtonová, Dougray Scott aj.

Režie: John Woo Délka filmu: 120 min.

2. pátek 17. 30 20. 00

3. sobota 17. 30 20. 00

4. neděle 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 50 Kč

RUDÁ PLANETA USA-Warner Bros.

Sci-fi. Píše se rok 2050 a planeta Země se stává neobyvatelnou. Lidstvo se musí rozhlédnout po jiné vesmírné adrese. První mise kolonizátorů zamíří na Mars...

Hrají: Val Kilmer, Carrie-Anne Mossová, Tom Sizemore aj.

Režie: Antony Hoffman Délka filmu: 105 min.

 

6. úterý 17. 30 20. 00

7. středa 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 53 Kč

JDI ZA SVÝM SRDCEM USA-Sunfilm

Být těhotná, sedmnáctiletá, nezaměstnaná dívka s šesti dolary v kapse není moc dobrá výchozí pozice. Potom vezmete za vděk i útočiště v obřím supermarketu. Natalie Portmanová v hlavní roli komediálního melodramatu.

Dále hrají: Ashley Judová, Joan Cusacková, James Frain aj.

Režie: Matt Williams Délka filmu: 120 min.

 

 

8. čtvrtek 17. 30 20. 00

9. pátek 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

ROAD TRIP USA-Bontonfilm

Komedie srovnatelná s loňským hitem Prci, prci, prcičky vypráví o čtveřici studentů, kteří se vydávají na bláznivou cestu za získáním kompromitující videokazety.

Hrají: Breckin Meyer, Seann W. Scott, Amy Smartová aj.

Režie: Todd Phillips Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 90 min.

10. sobota 17. 30 20. 00

11. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 49 Kč

PODFU(C)K USA-Falcon

Černá gangsterská komedie od režiséra filmu Sbal prachy a vypadni. Brad Pitt v ringu se zloději diamantů.

Dále hrají: Andy Beckwith, Ewen Bremner, Nikki a Teena Collins aj.

Režie: Guy Ritchie Délka filmu: 100 min.

12. pondělí 17. 30

13. úterý 17. 30

14. středa 17. 30

Český dabing

Vstupné : 54 Kč

102 DALMATINŮ USA-Falcon

Roztomilá štěňátka znovu v ohrožení! Glenn Closeová a Gérard Depardieu v pokračování úspěšného rodinného filmu.

Dále hrají: Ioan Gruffud, Alice Evansová, Ian Richardson aj.

Režie: Kevin Lima Délka filmu : 100 min.

12. pondělí 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 48 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

TANEC V TEMNOTÁCH Dánsko-Francie-Falcon

Selma je česká emigrantka, žije v Americe, miluje hollywoodské muzikály a svého desetiletého syna, jemuž hrozí slepota. Melodrama a muzikál s Björk a Catherine Deneuveovou ve svébytném aranžmá režiséra Larse von Triera. Snímek oceněný hlavními cenami v Cannes 2000.

Dále hrají:David Morse, Peter Stormare, Joel Grey aj.

Režie: Larse von Trier Délka filmu: 140 min.

13. úterý 20. 00

14. středa 20. 00

 

 

 

Vstupné: 50 Kč

CESTA Z MĚSTA ČR-Falcon

Romantická komedie. Počítačový programátor Honza (Tomáš Hanák) si vyjede se svým synem do malé podhorské vesničky. Zamiluje se tu nejen do malebné krajiny kolem, ale i do ještě půvabnější Markéty.

Dále hrají: Barbora Nimcová, Luba Skořepová, Boleslav Polívka aj.

Režie: Tomáš Vorel Délka filmu : 115 min.

15. čtvrtek 17. 30 20. 00

16. pátek 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

LÁSKA JE LÁSKA Švédsko-Galafilm

Současný příběh o bolestných i komických stránkách dospívání, o touze po lásce, o odvaze být jiný.

Hrají: Alaxandra Dahlströmová, Rebecca Liljebergová, Mathias Rust aj.

Režie: Lukas Moodysson Délka filmu: 90 min.

17. sobota 17. 00 20. 00

18. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 56 Kč

TROSEČNÍK USA-Bontonfilm

Aby se zachránil, musí ztroskotat - jestli chce přežít, musí se změnit! „Robinson“ Tom Hanks, ztracený uprostřed jižního Pacifiku, došel na konec i začátek své cesty.

Dále hrají: Helen Huntová, Jenifer Lewis, Geoffrey Blake aj.

Režie: Robert Zemeckis

Délka filmu: 140 min.

20. úterý 17. 30 20. 00

21. středa 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

FOTR JE LOTR USA-Bontonfilm

Robert De Niro a Ben Stiller jako starostlivý otec a jeho budoucí zeť v komedii o tom, že rodinné soužití není žádná legrace.

Dále hrají: Teri Poloová, Blythe Dannerová, Nicole DeHuffová aj.

Režie: Jay Roach

Délka filmu: 105min.

22. čtvrtek 17. 30 20. 00

23. pátek 17. 30 20. 00

 

 

 

Vstupné: 51 Kč

PARALELNÍ SVĚTY ČR-Falcon

Hořká lave story. Příběh o vztahu architekta Kryštofa (Karel Roden), kterému práce pohlcuje veškeré soukromí a zdánlivě bezbranné a křehké Terezy (Lenka Vlasáková).

Dále hrají: Jitka Schneiderová, Gabriela Škrabáková, Marek Daniel aj.

Režie: Petr Václav Délka filmu: 100 min.

 

24. sobota 17. 30 20. 00

25. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

SLEDUJE TĚ VRAH USA-Bontonfilm

James Spader a Keanu Reeves v rolích detektiva FBI, posedlého spravedlností a zrůdného psychopata, posedlého vražděním.

Dále hrají: Marisa Tomeiová, Ernie Hudson aj.

Režie: Joe Chabanic Mládeži nepřístupno !

Délka filmu: 100 min.

26. pondělí 17. 30

27. úterý 17. 30

28. středa 17. 30

 

Český dabing

Vstupné: 51 Kč

 

DINOSAURUS USA-Falcon

Na jednom malebném ostrůvku žil dinosaurus Aladar se svými malými kamarády lemury. Ale pak došlo k vesmírné katastrofě, a oni si museli hledat nový domov. Neuvěřitelné dobrodružství z dávno zmizelého světa ve fantastickém filmu studia Walta Disneye.

Režie: Ralph Zondag, Eric Leighton

Délka filmu: 85 min.

26. pondělí 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

MARNÁ LÁSKY SNAHA V.Brit-Francie-Sunfilm

Režisér Kenneth Branagh natočil dosud nezfilmovanou hru Williama Shakespeara jako romantickou hudební komedii v retro stylu třicátých let, aneb „Shakespeare aktuální jako vždycky“.

Hrají: Alessandro Nivola, Alicia Silverstoneová, Kenneth Branagh aj.

Režie: Kenneth Branagh Délka filmu: 95 min.

27. úterý 20. 00

28. středa 20. 00

Titulky

Vstupné: 51 Kč

 

 

SCARY MOVIE - Děsnej biják USA-Galafilm

Hororová parodie. Ve filmu, který šokoval Ameriku uvidíte Záhadu v Blair Witch, Šestý smysl či Tajemství loňského léta poněkud jinak.

Hrají: Shawn Wayans, Cheri Oteriová, Anna Farisová aj.

Režie: Keenen Ivory Wayans Mládeži nepřístupno!

Délka filmu : 100 min.

29. čtvrtek 17. 30 20. 00

30. pátek 17. 30 20. 00

 

Vstupné: 51 Kč

KYTICE ČR-Bontonfilm

Podle sedmi balad K. J. Erbena natočil F. A. Brabec filmovou báseň o vášni, lásce, strachu, závisti a hlavně o smrti.

Hrají: Karel Roden, Boleslav Polívka, Anna Geislerová, Jana Švandová, Věra Galatíková aj.

Režie: F. A. Brabec Délka filmu: 80 min.

31. sobota 17. 30 20. 00

1. 4. neděle 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

CELA USA-SRN-Space Films

„Vstupte do mysli masového vraha“ .Jedině Jennifer Lopezová snad dokáže vstoupit do mysli sadistického vraha, který právě napouští skleněnou celu vodou pro svoji poslední oběť.

Dále hrají: Vince Vaughn Vincent D´Onofrio, Jake Weber aj.

Režie: Tarsem Singh Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 110 min.

 

Představení pro děti a mládež

4. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Zasadil dědek řepu ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

11. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Červená Karkulka ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 55 min.

18. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Mikeš II ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

25. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Babička vypráví pohádku ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

Připravujeme na duben 2001

1.

Cela

USA

sci-fi thriller

3. - 4.

Pošli to dál

USA

psychologický

5. - 6.

Otesánek

ČR

komediální horor

7. - 8.

Osudové setkání

USA

drama

9.

Léto ztracených polibků

SRN - Gruzie

romantická komedie

10. - 11.

Kostka

Kanada

sci-fi horor

12. - 13.

Cabriolet

ČR

psychologický

14. - 15.

Není král jako král

USA

animovaný

14. - 15.

Fuck Me

Francie

road movie

17. - .18.

Ženich na útěku

USA

romantická komedie

19.

V zajetí chuti

Francie

thriller

20. - 22.

Rebelové

ČR

muzikál

23.

Krajinka

SR-ČR

tragikomedie

24. - 25.

Ponorka U-571

USA

válečný

26.

Sladký ničema

USA

hudební komedie

27. - 29.

Get Carter

USA

thriller

PROGRAM KINO KAVÁRNY RŮŽE LIVE MUSIC CLUB

1. čtvrtek 20. 00

Titulky

51,- Kč

STIGMATA

V dramatickém příběhu se stává obětí démonů prostá kadeřnice, která náhodou dostane růženec, jenž byl ukraden z rakve venkovského kněze, nadaného zvláštní mocí.

Hrají: Patricia Arquetteová, Gabriel Byrne

Režie: Rupert Wainwright

USA

Bontonfilm

horor

103 min.

2. pátek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

3. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

4. neděle 20. 00

5. pondělí 20. 00

Titulky

51,- Kč

FALEŠNÁ HRA

Příběh pojednává o cestě mladého trestance ke svobodě.

Hrají: Ben Affleck, Gary Sinise

Režie: John Frankenheimer

USA.

Galafilm

krimi thriller

104 min.

6. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

7. středa 20. 00

8. čtvrtek 20. 00

Titulky

51,- Kč

POD POVRCHEM

Byl dokonalým manželem do té doby, kdy jedna osudová chyba zasáhla jeho domov.

Hrají: Harrison Ford, Michelle Pfeifferová

Režie: Robert Zemeckis

USA

Bontonfilm

horor

126 min.

9. pátek 21. 00

Presents:

65,- Kč

SOUTH SOUND SYSTEM

XPLOSION DJ PROTON n.1, CHAOTIC + HOSTÉ

TECH & HOUSE MUSIC

 

10. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

11. neděle 20. 00

12. pondělí 20. 00

Titulky

51,- Kč

SCARY MOVIE - DĚSNEJ BIJÁK

Film, který šokoval Ameriku: 156812 429 USD! A dobyl Evropu.

Hrají: Shawn Wayans, Marlon Way Ans

Režie: Keenen Ivory Wayans.

USA

Galafilm

hororová parodie

103 min.

13. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

14. středa 20. 00

15. čtvrtek 20. 00

Titulky

51,- Kč

GLADIÁTOR

Rok 180. Generál římských legií Maximus se má na přání císaře Marca Aurelia stát protektorem Říma.... stane se hrdinou

Hrají: Russell Crowe, Joaqwin Phoenix Režie: R. Scott

USA, SRN

Bontonfilm

historický

154 min.

16. pátek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

17. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA  

18. neděle 20. 00

19. pondělí 20. 00

Titulky

51,- Kč

ZPRÁVA O PUTOVÁNÍ STUDENTŮ PETRA A JAKUBA

Náhodná setkání s láskou,zradou, smrtí, vinou a trestem.

Hrají: A. Jastraban, Gustav Řezníček, Zuzana Stivínová

Režie: Drahomíra Vihanová

ČR, SR, Francie

Bontonfilm

psycholog.

95 min.

20. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA  

21. středa 20. 00

22. čtvrtek 20. 00

Český dabing

56,- Kč

ZAMILOVANÝ PROFESOR 2

Profesor Sherman Klump se žení!. V hlavních rolích bláznivé komedie Eddie Murphy s hlasem O. Kaisera.

Režie: Peter Segal

USA

Bontonfilm

komedie

106 min.

23. pátek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

24. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

25. neděle 20. 00

26. pondělí 20. 00

Titulky

51,- Kč

DRSNEJ SHAFT

Chlap jak má být. Nějaký problém?

Hrají: Samuell Jackson, Vanessa Williamsová

Režie: John Singleton

USA

Bontonfilm

krimi, akční

100 min.

27. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

28. středa 20. 00

29. čtvrtek 20. 00

Titulky

51,- Kč.

ROMEO MUSÍ ZEMŘÍT

Peníze a moc jsou až na prvním místě...

Hrají: Jet Li, Aaliyah, Isaiah Washington

Režie: Andrzej Bartkowiak

USA

Warner Bros.

krimi, akční

115 min.

30. pátek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

31. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

KLUB HISTORIE LETECTVÍ JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE ZWOLLE 2000 (II. část)

aneb: „mordparta“ opět na cestách

Téměř jeden kalendářní rok jsme potřebovali k přípravě naší v pořadí již šesté zahraniční expedice, kterou jsme tentokrát pojmenovali podle nizozemského města Zwolle. To se nachází jihovýchodně od IJsselského moře a pomyslně se kolem něho koncentruje řada lokalit úzce se dotýkajících tragických osudů našich válečných letců z období II. světové války. Právě tato tématika byla a je vždy nosným téma-tem našich zahraničních projektů. Naším hlavním úkolem proto bylo dokončení této dokumentace na území Francie, Belgie, Nizozemska a zahájení terénní činnosti v Německu, zároveň mapování bojišť s účastí Čechoslováků během I. světové války. Ke slavnostnímu startu expedice došlo krátce po sedmnácté hodině ve středu 7. června 2000 na náměstí Míru v J. Hradci. O necelých čtrnáct hodin později jsme již stáli na francouzské lokalitě Darney a věnovali se tématice týkající se naší národní historie.

Zastávku v alsaském městečku Darney jsme uvítali s upřímnou radostí. Už proto, že dominantou zdejšího malebného náměstí je socha čs. vojáka oblečeného ve francouzské uniformě stojící opřený o vysoký kamenný kvádr. Ten je opatřen řadou textů a infor-mací o slavnostním předání plukovního praporu 21. střeleckému pluku v Darney dne 30. června 1918 francouzským prezidentem R. Poincarém, zároveň o zdejším působení Čs. brigády na podzim roku 1918. Daleko rozsáhlejší monument se však nachází na nedaleké kótě nad městečkem. Dá se popsat jako vysoký kovový stříbřitý jehlan stojící v místě bývalého tábora našich vojáků. Právě zde k nim hovořil T. G. Masaryk, budoucí první prezident naší republiky, o myšlence utvoření samostatného Československa a nutnosti obrany tohoto mladého státu za přispění příslušníků Čs. brigády ve Francii. Mnozí z nich tuto svojí povinnost bezezbytku splnili. Řada z nich se dokonce aktivně zapojila i do protifašistického odboje během II. světové války. Přesto se po většinu uplynulých desetiletí historie naší vlasti nedostávalo těmto mužům zasloužené úcty. Snad jakousi satisfakcí jim může být, že po roce 1989 začal v Darney opět poměrně často znít náš mateřský jazyk. Městečko má totiž partnerství s moravským Slavkovem (dříve Austerlitz) u Brna. Lokalitou, úzce svázanou s historií tzv. bitvy tří císařů z 2. prosince 1805, kterou pro Francii slavně vyhrál císař Napoleon I. Na Darney však nezapomínají ani čelní představitelé naší současné vlády, včetně pana prezidenta Václava Havla. Každoročně se zde za jejich přítomnosti koná slavnost připomínající významný podíl čs. jednotek v bojích za Francii během I. světové války. O vztahu Francouzů k naší vlasti vypovídají i typicky české názvy ulic v okolí památníku: T. G. Masaryka, E. Beneše a V. Havla. Možná vám to bude znít podivně, ale my „expedič-níci“ jsme se zde cítili téměř jako doma.

Darney jsme opustili ve čtvrtek 8. června 2000 krátce po desáté hodině a vydali se nejkratší cestou k Verdunu. Jednalo se o přejezd v délce pouhých čtyř hodin, během kterého jsme si však neodpustili zastávku na lokalitě St. Mihiel. Ta vstoupila do prvo-válečné vojenské historie v letech 1916 až 1917, kdy byla na západní frontě začleněna do hlavní frontové linie. Právě v této oblasti byly vedeny boje mezi německými a spoje-neckými vojsky, které si na obou stranách vyžádaly oběti desítek tisíců mužů. Pravda, proti Verdunu a tamním více než půl roku trvajícím intenzivním bojům lze St. Mihiel s jistou nadsázkou považovat za poměrně klidné válečné místo…

Přibližně ve 14 hodin jsme dorazili do města Verdun, které má necelých 21.000 obyvatel. Nachází se asi 40 km od německých hranic a 250 km od Paříže. Patří k nej-starším ve Francii a díky své výborné strategické poloze bývalo častým místem střetů mezi německými a francouzskými vojsky. Nejintenzivnější boje zde probíhaly od druhé poloviny února do července 1916 a zúčastnilo se jich několik miliónů mužů. Celkové ztráty nelze dodnes přesně vyčíslit. Němci však během tohoto půl roku přišli asi o 350.000 a Francouzi o 460.000 vojáků. Dnes se zde nachází rozsáhlý komplex národ-ního památníku, který je celý přístupný veřejnosti. Je rozdělen do dvou prohlídkových okruhů, které v součtu měří více než 100 km. Mimo řady pomníků, památníků, hřbitovů, trosek bývalých vesnic, torz pevnůstek, kostnice a muzea zde můžete spatřit dvě plošně rozsáhlé a válkou zřetelně dotčené betonové pevnosti: Douaumont a Vaux. Jedny ze zdejších nejtypičtějších symbolů lidského utrpení.

Památník ve Verdunu jsme navštívili již podruhé. V roce 1995 během „Expedice Dunkerque“, kdy jsme se ve třináctičlenném týmu věnovali dokumentaci pevnosti Douaumont, dále terénu mezi Věží mrtvých (kostnicí) a Bajonetovým zákopem. Vědomi si těchto faktů a znalí historických událostí jsme se proto v roce 2000 zaměřili na průzkum pevnosti druhé. Během následujícího času, téměř do 22 hodin, jsme pak praco-vali na mapování terénu na světoznámých francouzských „krvavých“ kótách 304 a Mort-Homme (Mrtvý muž), americké Montfaucon a zaniklé vesnice poblíž zdejšího muzea Světové války. S odstupem pěti let jsme se také vrátili na bojiště v okolí Věže mrtvých a Bajonetového zákopu. Místa, která si zaslouží nejhlubší úctu živých a pokoru válkami nepoučených jedinců.

O jednotlivých výše uvedených lokalitách by bylo možné napsat rozsáhlé texty či nikdy nekončící řádky popisující tragédie lidských osudů. To však není cílem tohoto seriálu. Dovolte mi proto jen několik málo stručných výňatků z archivních dokumentů, které se staly naším studijním materiálem před expedicí.

„Dne 21. února 1916 začali Němci na frontě široké 40 km ostřelovat za podpory 1.500 děl verdunský pevnostní systém. Velitelem obránců byl jmenován generál Pétain, v čele útočících Němců stál generál von Falkenhayn. Boje byly vedeny o sebemenší terénní vyvýšeninu, o každý metr terénu. Němci zde poprvé do boje nasadili novou ničivou zbraň – plamenomet. Ten se ukázal jako zvláště účinný při dobývání pevností a bunkrů.

Němci pro přísun vojáků, munice a potravin používali rozvinutou síť kvalitních silnic a železnic. Naopak Francouzi měli v držení pouze jedinou železnici a silnici. Právě ta časem získala příhodný název tzv. svatá cesta. Byla 75 mil dlouhá a každý týden po ní bez ustání automobily přepravovaly 50.000 tun munice a 90.000 vojáků. Nebýt této dopravní tepny, byla by bitva o Verdun rozhodnuta během několika málo týdnů.

Pevnost Vaux se stala počátkem dubna 1916 opět ohniskem bojů. Němci nejprve obsadili vesnici, potom zaútočili na planinu mezi Douaumontem a Vauxem. Francouzi se ve vesnici probili až ke kostelu, ale tam je zastavila německá děla. Když v panice našli úkryt v troskách pobořených domů, němečtí vojáci vše polili petrolejem a zapálili. V té chvíli se francouzští vojáci změnili v živé, křičící pochodně.“

(pokračování) Vladislav Burian, KHL

VZPOMÍNÁME OBČANA A STAROSTY MĚSTA

LADISLAVA STEHNY

26. 3. 1901 - 1. 1. 1955

Dne 26. března uplyne 100 let od narození našeho významného Hradečana Ladislava Stehny. Světlo chudého nevlídného světa spatřil onoho dne v malém domku zbuzanské dělnické kolonie protilehlé textilky. Svá dětská léta prožíval na březích Nežárky, ve třídách obecné školy na „Kozím plácku“, v lavicích gymnázia dnešního muzea. Následovaly roky studia práv na pražské univerzitě, ale nedostatek prostředků v rodině nedovolil ukončit studia doktorátem. Sociální původ, vysokoškolské studentské prostředí a rozvoj socialistických myšlenek poválečných let přivedl mladého Ladislava Stehnu do sociální demokracie.

Po návratu do rodného města přijal Ladislav Stehna místo pokladníka v nedávno před tím založené Okresní nemocenské pokladně. Systém okresních pokladen byl později změněn v ústřední sociální pojišťovnu, registrující na 4 miliony zaměstnaných osob republiky. Ladislav Stehna se stal jejím jindřicho-hradeckým okresním ředitelem.

Zvláštní pozornost věnoval Ladislav Stehna, jako ředitel pojišťovny, zřizování a provozu dětských prázdninových táborů, tzv. feriálních osad, dětí z dělnických rodin. Děti z Jižních Čech, Plzeňska a Kladenska, které prožily celé prázdniny v osadě ve Vimperku, podnes vzpomínají i na osobní návštěvu pana ředitele.

Společenské postavení mladého, schopného a oblíbeného ředitele nemocenské pojišťovny provázely desítky divadelních rolí na prknech ochotnického spolku Jablonský ale, a to především, v aktivním politickém životě města. Nelze nevzpomenout prvomájového manifestačního průvodu socialistických stran městem v roce 1938, jehož čelo vedl Ladislav Stehna a tím spíše jeho zvolení téhož roku starostou města.

Této funkce jej zbavila okupace republiky, kdy okresní hejtman po dosazení německé správy na radnici města odvolal Ladislava Stehnu z funkce starosty pro „nearijský“ původ jeho manželky. Paní Pavlu Stehnovou pak čekal Terezín a jejího manžela internace.

Po dlouhé smutné době přece jen nadcházely rozhodující květnové dny 1945. V tu dobu se již Ladislav Stehna prodral z internace a více méně odpočíval. Když 4. dubna se Na Zborově v domku č. 367/III sešli zástupci aktivních odbojových skupin a jednali o převzetí vlády nad městem a o složení revolučního národního výboru, Ladislav Stehna při jednání chyběl. Za sociální demokratickou organizaci byl do revolučního národního výboru jmenován odborový tajemník Zd. Dvořák. Snad nikdo tehdy ještě nevěděl, kde hledat a najít Ladislava Stehnu.

Našel se sám. Ráno 9. května, kdy se od rakouských hranic, od Třeboně a z Moravy bojem probíjely jednotky Rudé armády, zasedal na hradecké radnici zatímní revoluční národní výbor. A pojednou se na náměstí pod okny radnice cosi dálo. Z otevřeného vojenského nákladního auta se jak zvon nesl náměstím zvučný hlas táborového řečníka. Stoje na kapotě vozu děkuje Ladislav Stehna sovětským vojákům za osvobození města a celé vlasti. Ti, kdož byli v té chvíli přítomni, neubránili se slzám. A našel se i někdo, kdo v té chvíli zmáčkl spoušť fotoaparátu. Komu se dochoval snímek z této chvíle, chová jej jako nejvzácnější památku na 9. květen roku 1945, první den svobody.

Sovětský důstojník, který zde přijal dík od hradeckých občanů, napsal stejného dne Evičce, dcerce Ladislava Stehny, na památku toto věnování: „9. květen 1945. Zanechávám první pamětní zápis bratrskému a přátelskému národu svobodného Československa, za které jsme my, ruští vojáci, nelitovali obětovat ani krve ani života v poslední den války. Já, gardový kapitán Bogomjakov Alexej Vasiljevič, se svým malým vojenským oddílem první jsem vtrhl do města na dvou autech v době, kdy nepřítel kladl ještě odpor a pokoušel se uniknout. Nádherné město je Hradec. Dlouho bude vzpomínat na své osvoboditele.

V prvních poválečných volbách byl Ladislav Stehna zvolen prvním předsedou Okresního národního výboru. A ihned se dal do práce. Spolu se svými přáteli, jimž záleželo na rozvoji kulturního života ve městě, ustavil již 28. září přípravný výbor Družstva pro postavení Masarykova domu osvěty. V památném prohlášení se praví: Osvobozený Jindřichův Hradec klade dnes v čelo svého kulturního programu vybudování Domu osvěty s moderním jevištěm, s přednáškovým a výstavním sálem a spolkovými místnostmi, kde by našla své sídlo městská knihovna a čítárna i úřadovny osvětové služby. Upřímná myšlenka dvanácti hradeckých kulturních nadšenců zůstala, žel, jen u zbožného přání. Ladislav Stehna byl záhy z funkce předsedy ONV odvolán a dostalo se mu jen místa vedoucího sociálního odboru. Začátkem roku 1954 byl zbaven i této funkce s tím, že na ONV pro něj již „není místo“.

Zraněné, těžce dotčené srdce dobrého člověka, přestalo bít 1. ledna 1955 při novoročním koncertu v sále hradecké Střelnice.

/anb/

 

DVĚ CESTY Z HRADCE DO AUGSBURGU - KAŽDÁ JINÁ

Cesta první

Roku 1579 se Adamu II. z Hradce a Kateřině z Montfortu narodil syn Jáchym Oldřich. V rodině byly také dvě dcery - Lucie Otylie, budoucí manželka Viléma Slavaty a Anna Marie, která se neprovdala. Syn Jáchym Oldřich se rodičům příliš nevyvedl. Byl od mládí stižen padoucnicí, měl hrb, o osoby ženského pohlaví nejevil žádný zájem. Matka však v přesvědčení o nutnosti přivést na rozsáhlý majetek pánů z Hradce přece jen vhodnou budoucí Jáchymovu choť, získala svými známostmi mezi evropskou šlechtou Jáchymovi nevěstu, hraběnku Oetingenovou. Oetingen je starobylé bavorské město nedaleko Pasova. V historické literatuře je jmenováno jako Starý Eting.

Zatím co se v Augsburgu chystaly oslavy osobního poznání budoucího ženicha a nevěsty a pro svátost zasnoubení se připravoval zvláštní oltář v chrámu sv. Jacoba, dopadla cesta za budoucí paní z Hradce zcela jinak. Jáchym Oldřich se cestou do Augsburgu zastavil v zámku Sigmaringen nedaleko Ulmu v rezidenci knížete Karla Hohenzollerna a zde mu padla do oka patnáctiletá knížecí dcera Marie Maxmiliána, která měla být při chystané svatbě družičkou. A Jáchym Oldřich si postavil hlavu: nechce hraběnku z Oetingenu, chce patnácti-letou slečnu Hohenzollernovou ze Sigmaringen.

Svatba se zcela jinou, než vyhlédnutou nevěstou, se konala v lednu 1598. Až do svatby žil Jáchym se svou nevěstou u bohatých augsburských Fuggerů a po svatbě řadu týdnů v zámku Sigmaringen nad Dunajem. Mladí manželé pak přijeli do Hradce ke svatebním veselostem až 17. října. Cestou se průvod, který je vezl z Němec do Čech, zastavil na Hluboké, kde jej uvítalo 400 elitních jezdců, jezuité zde sehráli divadelní hru „Obětování Isáka“, strýček Vok přidělit budoucí Jáchymově choti k obsluze hostů 150 sloužících. Snad z podnětu Petra Voka sepsal Šimon Lomnický svatební gratulační verše. „Ku poctivosti sňatku urozeného pana Joachyma z Hradce a urozené paní Marie z Hohenzollernu a Sigmaringen“, císař vyslal do Hradce svého osobního zástupce Zbyňka Berku, v Hradci se hrála „comoedie De milite christiano“.

Jáchym brzy pochopil, že k nákladnému životu, jaký poznal v Augsburgu u Fuggerů, a který se chystal vést i po návratu do Hradce, bude potřebovat hodně peněz a jal se prodávat vše, co našlo kupce, také Butovice, Polnou, Hlubokou, a řadu dalších částí a sídel otcovského majetku. Roku 1602 Jáchym na olomouckém zemském sněmu těžce onemocněl, jeden a půl roku v Hradci nevstal z lože a 24. ledna roku 1604 zemřel, aniž zanechal jediného potomka. Choti Marii se narodily dvě mrtvé děti.

 

Cesta druhá

O tři roky dříve, než si Jáchym Oldřich přivezl do Čech svou mladičkou choť, bylo v Hradci založeno latinské jezuitské gymnasium, v říjnu 1778 zrušeno, roku 1807 již jako česká škola obnoveno, roku 1940 německými okupanty z města vypovězeno. Prozatimní útulek našlo v budově měšťanské školy a učitelského ústavu v Soběslavi. To vše ale bylo okupačním úřadům málo. Budoucí českou inteligenci bylo třeba z poněmčovaného města zcela vykázat. Počátkem března roku 1943 byli žáci obou osmých tříd gymnasia povoláni na táborský „úřad práce“ a zde jim sděleno, že v nejbližších dnech jim pošta doručí přikazovací výměr k „totálnímu nasazení“ na území Německa. Stalo se. Výměr zněl „über Kriegsdauer“ - po dobu války v prostoru působnosti zemského pracovního úřadu Mnichov. „Dostavte se 22. března k odjezdu na nádraží v Táboře přesně v 15 hodin.“ Při neuposlechnutí příkazu výměr vyhrožoval pokutou 100.000 korun okupační měny, nebo 6 měsíci vězení a nevylučoval ani oba tresty společně.

 

Zde tedy začala druhá cesta z Hradce přes Mnichov, noc prožitou za leteckého náletu ve sklepeních pivovaru Paulaner Thomasbräu, další den převoz vlakem do Augsburgu. Jenže tentokrát nešlo o svatbu, ale i o krk. A v Augsburgu čekal nástup do fabrik Eberle A. G. Kaltwalzwerk či Keller u. Knappich, A.G. Maschinenbau. A odchod do firemních pracovních lágrů - lepších i horších a vyloženě špatných.

Denně procházely městem z lágrů do fabrik či k odstraňování trosek vybombardovaných domů zástupy „nuceně nasazených“ a kolony válečných zajatců s písmeny KG na zádech. Do dláždění města klapající dřeváky sdělovaly, že z lágrů opět táhnou ulicemi těžce zkoušeného města, kolem trosek domů i kostelů, z nichž jeden byl kdysi dávno svědkem svatby Jáchyma Oldřicha a Marie Maxmiliány, zástupy zavlečených ukrajinských chlapců a děvčat s nápisem OST na prsou.

Patrně málokdo z žáků hradeckého gymnasia tehdy znal historii první dávné cesty z našeho města do Augsburgu, a mnohému se již nepodařilo dožít dnešních dnů a vzpomenout při čtení těchto řádků neslavné cesty studeným nevytopeným vlakem z Tábora, přes Prahu, Mnichov do Augsburgu...

Autorem rytiny o rozměrech 20x30 cm Pohled na Augsburg byl Matthäus Merian, starší (1593 - 1650), spoluautor světově známého díla „Theatrum Europaeum“. - Portréty Marie Maxmiliány a Jáchyma Oldřicha z Hradce jsou uloženy v hradeckém zámku. (ah)

ROSTLINA MĚSÍCE

Forsythia - zlatice, forzýtie

Zvonky plné slunce vesele ohlašují jaro

Časné květy forzýtie nás překvapí dříve než slunce a zaplaví vše zlatým deštěm. Patří mezi stálice a nejoblíbenější jarní dřeviny.

Charakteristika rostliny

Zlatice jsou opadavé keře, rychle rostou, dosahují střední výšky i střední hustoty, jsou vzpřímené anebo silně převislé. Pocházejí převážně z východní Asie. Vstřícné listy jsou různě protáhlé až vejčité, mohou být i třídílné nebo srdčité. Zvonkovitý květ s čtyřcípou korunou je vždy žlutý. Keř kvete v březnu a dubnu, bezlisté větvičky jsou po celé délce hustě posety květy. Plod nemá okrasnou hodnotu. Holé větve vynikají v zimním období, kdy mají poněkud strnulý ráz a jsou zbarveny do světlých tónů od žlutošedé až po hnědočernou s výraznými tmavšími tečkami (lenticelami). Kořenový systém je bohatě větvený.

Nároky na pěstování

Forzýtie nejlépe rostou na světlém a výslunném stanovišti, na přistíněných místech méně kvetou. Na půdu jsou nenáročné, optimální je lehčí středně vlhká výživná půda. V našich podmínkách jsou otužilé, nevymrzají. Dobře snášejí i znečištěné ovzduší, často se vysazují do měst a zelených pásů podél silnic. V zimě trpí na nechráněných místech okusem zvěří.

Rostliny z kontejnerů vysazujeme kdykoliv během vegetace, prostokořenné v bezlistém stavu na podzim nebo časně zjara. Po výsadbě rostliny důkladně sestříhneme a zalijeme. V průběhu pěstování nevyžadují speciální ošetření. Zlatici pravidelně prosvětlujeme a lehce zmlazujeme, protože kvete na jednoletých výhonech. Staré neřezané keře špatně kvetou. Prořezáváme po odkvětu. Nedoporučuje se jednorázové zmlazení u země, keř sice rychle naroste, ale má neupravený rozkleslý tvar. Tvarované živé ploty stříháme na jaře anebo začátkem léta. Do zimy musí vyzrát krátké květonosné přírůstky. Chorobami a škůdci netrpí.

Použití

Zlatice je velmi oblíbená, hojně se využívá v zahrádkářské i sadovnické praxi, hodí se do malých zahrádek až po velké plochy. Patří mezi časné a významné posly jara, obsypána květem syté a jasné barvy vynikne v trávníku jako solitéra i ve skupině. Otevírá jarní sezónu, s oblibou se přidává do smíšených skupin keřů, které postupně nakvétají. Krásně kontrastuje s tmavými jehličnany, zde jsou vynikajícími partnery především borovice a tis, ale podtrhne i lehkost rašící břízy či jemný modřín. Používá se také na tvarované i volné živé ploty, buď samostatně anebo společně s dalšími postupně kvetoucími keři. Snadno se rozmnožuje, lze ji řízkovat nebo hřížit, rychle roste. Oblíbené jsou také rychlené větévky na Vánoce a v předjaří, stačí je postavit na světlé místo do teplé místnosti 16 až 18 °C, brzy vykvétají, zejména na jaře.

Doporučení : vysaďte zlatici na místo, kudy často chodíte anebo do výhledu. Při pohledu na kvetoucí keř se i ve vás rozproudí nová síla. Nebojte se sestavit z rostlin volně tvarovaný živý plot. Nabízí mnohem větší soukromí než syrové pletivo a je jemnější než umně vyrobené plaňky. Zlatici doplňte dalšími keři a vytvořte zelenou stěnu s barevnými akcenty pro každé roční období.

MAMINKY A TATÍNKOVÉ

(ale i babičky a dědečkové)

Přijďte se svými dětmi do mateřského centra KLÍČEK.

Děti si zde mohou hrát, zpívat, cvičit, kreslit, číst. Dospělí mohou rozšířit své znalosti při besedách s pozvanými hosty a mnohému se přiučit v pořádaných kursech.

PO - ČT 9.00 - 11.30 8. MŠ (pod gymnáziem) informace na tel. 24792

PROGRAM NA BŘEZEN 2001

8. 3. 18.00 - Kurz šití textilní panenky 100.- Kč

13. 3. 17.30 - Beseda s MUDr. J. Slaninou

26. 3. 10.00 - Seznámení s internetem v městské knihovně

Radouňka 166, 377 01 Jindřichův Hradec

SSOU podnikání a služeb Jindřichův Hradec, o.p.s.

Telefon, fax: 038/63 60 759, 63 50 140

DENNÍ A DÁLKOVÉ NÁSTAVBOVÉ STUDIUM

ukončené maturitní zkouškou

pro absolventy tříletých učebních oborů

(prodavač, kuchař, číšník, krejčí, švadlena, fotograf, aranžér, keramik, automechanik, tesař...)

přihlášky se podávají na tiskopisech pro nástavbové studium,

které Vám škola na požádání zašle.

Informace od 7.30 hod. do 15.00 hod. na tel. čísle: 038/63 60 759

Výhodná možnost nákupu nemovitosti formou

veřejné dražby konané dne 19. 3. 2001 v hotelu Grand

 

Dům č.p. 178/I, ul. Dobrovského,

Jindřichův Hradec

Nemovitost (penzion CORINA) se nachází v centru Jindřichova Hradce, ul. Dobrovského. Patří k histo-rickému jádru města, je evidována v ústř. seznamu kulturních památek. Jedná se o třípodlažní budovu, pozemek. Za domem je dvorek vymezený ze tří stran sousedními nemovitostmi. Objekt je napojen na inženýrské sítě: rozvod vody, kanalizace, plynu a elektro.

Nejnižší podání: 2.673.000,- Kč

Další informace o této dražbě jsou uvedeny v dražební vyhlášce, kterou Vám na požádání zašleme.

Kontakt:

...MAX, a.s., Jungmannova 32, Praha 1, 110 00

tel: 02/24 94 82 15, fax: 02/24 94 86 73

e-mail: drazby@max-reality.cz