Jindřichohradecký zpravodaj, červenec 2001

Obsah
Informace z rady města
Projekt BIOZAHRADA
Informační středisko
Městská knihovna
Kalendárium
Kulturní kalendář
Připravujeme......

Kino Střelnice

KHL - Expedice Zwolle 2000

Vynikající muži ve službách Jižních Čech

K 60. výročí maturitní zkoušky Mistra Josefa Mixy

 

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

Zvýšený zájem o pořádání svatebních obřadů v kapli sv. Maří Magdaleny si vynutil změnu oddávacích dnů. Od září bude oddávacím dnem pro obřadní síň na staré radnici každý první pátek v měsíci. Pro kapli sv. Maří Magdaleny jsou jako oddávací dny stanoveny na 2., 3., 4., případně 5. pátek v měsíci. Ostatní pravidla a poplatky zůstávají beze změny. Pokud se svatebních obřadů v některých bodech dotkne novela zákona o matrikách, který vstupuje v platnost 1. 7. 2001, bude o těchto změnách veřejnost informována. Veškeré potřebné informace snoubencům také ochotně poskytnou pracovnice matriky na MěÚ J. Hradec v ul. Klášterské.

-

V návaznosti na rekonstrukci Panské ulice by mělo pokračovat komplexní řešení ulic Růžová a Klášterská, včetně nového pojetí Masarykova náměstí. Protože se jedná o zcela zásadní zásah do dopravního a urbanistického řešení centra města, vyzvalo vedení radnice širokou veřejnost k diskusi již v průběhu přípravy projektové dokumentace. Občané se tak prostřednictvím svých zastupitelů mohou vyjádřit k otázkám úpravy chodníků, povrchu vozovek, zeleně a dopravního režimu. Mezi zásadní rozhodnutí patří také řešení zastávek linkových autobusů a jejich případné přeložení na nábřeží, do ulice Claudiusovy, nebo k parkovišti Jitřenka. Projektová dokumentace bude zpracovávána na základě variantních studií a s jednotlivými etapami budou zastupitelé i veřejnost průběžně seznamováni.

-

Příspěvek Okresní nemocnici ve výši půl miliónu korun doporučila rada města ke schválení zastupitelstvu. Oční oddělení naší nemocnice nutně potřebuje nový operační mikroskop. Počet pacientů, kteří potřebují operace očí se zvyšují a čekací doby se prodlužují. Vyřazením starého a neopravitelného přístroje se tato situace stala téměř neřešitelnou. Jednorázovou investici na pořízení nového mikroskopu ve výši dvou miliónů korun si nemocnice ze svého rozpočtu nemůže dovolit. Proto rada doporučuje pomoc z rozpočtu města. Při rozhodování sehrálo také velkou roli vědomí odborné i laické veřejnosti, podle kterého je oční oddělení hodnoceno velmi kladně a je pokládáno za jedno z velice perspektivních. Radní současně předpokládají, že by se tímto směrem mohly ubírat i sponzorské aktivity významných podnikatelských subjektů.

-

Liga na ochranu zvířat provádí pravidelnou kontrolu péče města o opuštěné a toulavé psy. Tato zvířata jsou nalezena, nebo na upozornění občanů odchycena městskou policií a jsou dočasně umísťována do provizorních kotců v areálu místního hospodářství. Psi jsou veterinárně ošetřeni, jsou pravidelně krmeni, je jim zajištěno čisté a suché prostředí a podle možností je jim poskytován i výběh. Část se jich podaří vrátit původním vlastníkům, několik z nich získá nového majitele. Osud mnohých se však změní v dlouhodobý pobyt v kotci. Při veškeré snaze pracovníků úřadu a strážníků městské policie to není péče srovnatelná s podmínkami, které mají domácí zvířata u stálých a laskavých vlastníků. Proto ani zřízení stálého útulku pro psy není z pohledu města koncepčním řešením. Provoz těchto zařízení je finančně velmi nákladný a konečný efekt ve vztahu k samotným zvířatům je vždy problematický. Město se bude snažit podmínky pro dočasný pobyt psů v kotcích nadále zlepšovat, určitou možnost se snad podaří najít i jednáním s okolními obcemi. Úplně ideální stav však nastane tehdy, až se všichni ke svým čtyřnohým kamarádům budeme chovat opravdu lidsky.

-

Vedení města se obrací na motoristickou veřejnost i chodce s prosbou o pochopení, trpělivost a vzájemnou ohleduplnost. Budování světelného signalizačního zařízení v kritickém dopravním uzlu v lokalitě u “Alžběty” přinese jistě řadu komplikací. Řidiči by proto měli po dobu prací volit raději jízdu po obchvatu mezi Billou a Stavcentem, chodci by měli dbát zvýšené opatrnosti. Práce budou probíhat po etapách ve dvou směnách a dopravní omezení se všechny zúčastněné strany budou snažit zkrátit na dobu nezbytně nutnou.

Alfred Němec, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

Projekt BIOZAHRADA na Jindřichohradecku aneb "pomáhejme přírodě a ona pomůže nám" (4)

- poradenské místo v J.H. v provozu vždy v pátek (mimo svátky) od 13.00 do 18.00

V pátek 4. května byl v Jindřichově Hradci zahájen projekt Biozahrada, o kterém jsme Vás informovali již v minulých číslech Jindřichohr. zpravodaje (5/2001 - str.5, 4/2001 - str. 4, 6/2001 - str.12). Tímto datem byl po Českých Budějovicích tzv. "zahradní telefon" zřízen rovněž v Jindřichově Hradci. Na telefonním čísle 0331/361691 obdržíte vždy v pátek od 13.00 do 18.00 v kanceláři Ing. arch. Aleše Procházky bezplatně informace o přírodním obdělávání Vaší zahrady, jejím uspořádání a péči o ni. Pro rady si v tuto dobu nemusíte jen telefonovat, můžete si do poradenského místa na nám. Míru 83/I v J. Hradci do 2. patra zajít osobně. Získáte zde kromě informací rovněž bezplatně příručku o biozahradě, pojednávající o prvcích přírodní zahrady a o ekologickém pěstování zeleniny. Těšíme se na Vaše dotazy a na Vaši návštěvu.

Omlouváme se těm, na které se nedostalo místo na celodenní exkurzi autobusem po přírodních zahradách Dolního Rakouska, která se uskutečnila v sobotu 23.6.2001, ale autobus není bohužel nafukovací. V případě Vašeho velkého zájmu o přírodní zahradničení, tj. pokud budete dostatečně projevovat zájem telefonováním, příp. Vaší návštěvou v poradenském místě, je mnohem větší šance, že by se projekt mohl prodloužit a mohla by se uskutečnit ještě jedna exkurze. Proto směle volejte a ptejte se na vše, co Vás zajímá. Poradci a spolupracovníci projektu z materiálů, které máme k dispozici z Rakouska, pro Vás připravili:

Tip pro přírodní zahradu na červenec: Sušíme si bylinky na zimu.

Pro období zimy a domácí lékárnu a naplnění kořenek je potřeba si nasušit bylinky již v létě. Kořeniny jako tymián nebo meduňku střiháme v době, kdy začínají kvést. Před sklizní bylin by nemělo jeden až dva dny pršet. Nejlepší dobou ke střihání je poledne. Bylinky neumýváme, jen je-li třeba z nich otřepeme nebo otřeme prach. Rostliny svážeme do nepříliš silného svazečku a zavěsíme na sušení na vhodné místo. Místo na sušení by mělo být teplé s mírným prouděním vzduchu, nevhodné je přímé oslunění nebo místo s velkou vlhkostí.

Partneři projektu: PRO-BIO RC Třebíč a EUPRI, spolufinancováno z programu EU, z FMP CBC Phare.

O jednotlivých aktivitách budete i nadále informováni v tisku a na internetových stránkách www.jh.cz a www.c-budejovice.cz nebo na poradenském místě.

Ing. Martina Rešlová, externí spolupracovník EUPRI

Informační středisko město Jindřichův Hradec ul. Panská 136/ I

V informačním středisku probíhá předprodej vstupenek na tyto akce:

Folková růže (11. 7. - 15. 7. 2001 Státní hrad a zámek J. Hradec)

Zahrada (4. 7. - 7. 7. 2001 Náměšť na Hané)

Setkání (25. 8. 2001 Konopiště)

Harmonogram odvozu odpadů na rok 2001

27. 7.

N - Radouňka

- Náv. rybník

17 - 17.30 hod.

   

- Na kopečku

17.30 - 18 hod.

 

- Zbuzany

- Družstevní

18.15 - 19 hod.

PROVOZ PLOVÁRNY červenec 2001

Otevírací doba denně od 8.00 do 20.00 hodin.

Vstupné: dospělí 15,- Kč/ 1 den 10,- Kč po 15 hodině

děti do 15 let, vojáci, studenti, důchodci 7,- Kč/ 1den 5,- Kč po 15 hodině

sezónní : dospělí 250,- Kč

děti, studenti, důchodci, ZTP 125,- Kč

Kabina: sezónní 500,-

pronájem na kratší dobu 20,- Kč/ 1 den

záloha na klíče 100,- Kč

úložné schránky pro oděv zdarma

záloha na klíče 50,- Kč

Půjčovné: loďky 15,- Kč / hodina

lehátka 15,- Kč / den

slunečník 15,- Kč / den

tenisový kurt 60,- Kč / hodinu + 50,- Kč záloha na klíče

hřiště ( míč, síť) 40,- Kč / hodinu

MĚSTSKÁ KNIHOVNa

Centrální pracoviště městské knihovny se stěhuje !

Městská knihovna připomíná, že od 1. července je pro veřejnost uzavřeno centrální pracoviště ve Štítného ulici. Probíhá stěhování do nové budovy. Obnovení provozu se předpokládá v říjnu letošního roku.

Nová adresa pracoviště :

Městská knihovna
Jarošovská ulice 252/II,
377 02 Jindřichův Hradec

Telefonické spojení v nové budově bude plně funkční od srpna. Čísla pro centrální pracoviště uvedená v tel. seznamu zůstanou nezměněna – 36 15 73, 36 15 74, 36 15 75.

Přes elektronickou adresu info@knih-jh.cz nebo webovou stránku knihovny www.knih-jh.cz bude možný kontakt do konce července na pracoviště ve Štítného ulici, v průběhu srpna bude internetové spojení přeloženo do nové budovy a adresy zůstanou zachovány.

Těšíme se na setkání v nové knihovně

Mgr. Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

Kalendárium

11. 7. 1451 - před 550 lety - zemřela česká a uherská královna a římská císařovna Barbora Celská. Byla manželkou císaře Zikmunda. Proslula svojí krásou i touhou po moci. Vdala se v r. 1408 za Zikmunda, který byl o 22 let starší. Císařovnou se stala r. 1433, ale českou královnou až 11. 2. 1437. Zikmund zemřel téhož roku 9. prosince ve Znojmě. Po jeho smrti se Barbora snažila získat vládu v Čechách, Rakousích, Polsku či Uhrách, ale neuspěla. Od r. 1441 žila na Mělníce a věnovala se alchymii. Barbora Celská se narodila mezi roky 1390 - 95.

24. 7. 1791 - před 210 lety - zemřel Ignác Born, přírodovědec a organizátor české vědy. Byl vynikajícím mineralogem, chemikem a geologem. S jeho jménem jsou spojeny počátky naší mineralogie, paleontologie a petrografie. V roce 1774 založil Soukromou společnost v Čechách pro povznesení matematiky, dějepisu a přírodovědy. Byla to první předchůdkyně dnešní akademie věd. Ignác Born se narodil 26. 12. 1742.

16. 7. 1671 - před 330 lety - byl v 83 letech před branami Bratislavy krutým způsobem popraven Mikuláš Drabík, českobratrský kazatel. Byl pravděpodobně spolužákem Komenského. Oba byli r. 1616 vysvěceni na kněze. Po bělohorské porážce působil v povážské Lednici. Od konce třicátých let míval “vidění”, při nichž prorokoval zkázu Habsburků, papežské stolice a osvobození českého národa. To jej stálo později život. Mikuláš Drabík se narodil kolem r. 1588 ve Strážnici.

19. 7. 1921 - před 80 lety - zemřel Josef Hybeš, český dělnický vůdce a žurnalista. Do dělnického hnutí vstoupil jako sedmnáctiletý a v 26 letech se stal členem vedení rakouské sociální demokracie. Byl oblíbeným dělnickým vůdcem a vyjadřoval pocity nejradikálnějších dělníků. Později své názory změnil. Pracoval v redakci Dělnických listů, Hlasu lidu a Rovnosti. Od r. 1897 byl poslancem. Ve volbách r. 1920 byl zvolen senátorem. Josef Hybeš se narodil 29. 1. 1850.

27. 7. 1841 - před 160 lety - zemřel Michail Jurjevič Lermontov, ruský básník. Padl v souboji se spolužákem z kadetky Martynovem ve věku 27 let. Matka mu zemřela, když mu byli tři roky a otec přenechal výchovu babičce. Ta věnovala výchově téměř celé své jmění. Lermontov ovládl tři jazyky, hrál na klavír, komponoval, zpíval árie, vynikal v matematice. Platil ve své době za nejlepšího šachistu země. Za verše napsané k příčině smrti Puškina byl odvelen na Kavkaz. Po intervencích babičky se mohl vrátit do Petrohradu. Ale po vydání románu Hrdina naší doby byl znovu vrácen na Kavkaz “do rány horalům”. Zde psal verše, které mohly vyjít až mnoho let po jeho smrti. Lermontov se narodil 15. 10. 1814.

13. 7. 1951 - před 50 lety - zemřel Arnold Schönberg, hubební skladatel, který ještě v padesátých letech byl nazýván “likvidátorem hudby”. Už první provedení jeho písňových cyklů skončilo skandálem. Pro atmosféru jeho premiér bylo symbolické, že referát o jedné z nich byl otištěn v černé kronice nadepsané Nehody a zločiny. Po nástupu Hitlera k moci musel odejít ze Státní akademie v Berlíně. Odcestoval do USA, aby se již nikdy do Německa nevrátil. Arnold Schönberg se narodil 13. 9. 1874 ve Vídni. Jeho matka se jmenovala Nachodová, pocházela z Prahy a byla učitelkou hry na klavír. Svého syna však hře na klavír nenaučila. Ten se od 8 let učil hrát na housle a na ostatní nástroje se pak učil hrát sám.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

Okresní muzeum v J. Hradci pořádá koncert

1. 7. 2001 - 17.00 hod. - K poctě Emy Destinnové

Program z repertoáru Emy Destinnové. Vystoupí Pavlína Senič.

Zámek ve Stráži nad Nežárkou. Vstupné: 50,- Kč.

 

Okresní muzeum v J. Hradci pořádá

2. 7. 2001 - 20.00 hod. - VARHANNÍ KONCERT

Účinkují: Martin Kubát - varhany

Jadviga Scheinpflugová . zpěv

Na programu: Zipoli, Walther, Bach a další.

Kostel sv. Jana Křtitele. Vstupné: 40,- Kč.

???????????????? Dolní Skrýchov pořádá

 

2. 7. 2001 - 17.00 - Vernisáž výstavy Bohuslavy Maříkové - fotografie “Tiché poselství”

Výstava potrvá do 31. 7. 2001

 

Město J. Hradec Vás zve na

3. 7. 2001 - 19.00 hod. - KONCERT NA PLOVÁRNĚ

V programu večera zahraje folková skupina JEN TAK TAK

Městská plovárna

 

Město J. Hradec, Antonín Kaška - uměl. agentura a St. hrad a zámek v J. Hradci

6. a 7. 7. 2001 - 21.30 hod. - JINDŘICHOHRADECKÁ ROMANCE

Divadelní hra v provedení Jindřichohradecké činohry,

sestavená ze hry Z. Kryzánka. Oklamanci a z aktovky L. Stroupežnického Paní mincmistrová.

Účinkují členové DS Jablonský, členové Divadla J.K.Tyla v Plzni a členové Baráčnické obce.

Státní hrad a zámek v J. Hradci - III. nádvoří

Vstupné: 95, - Kč.

 

Společnost V. Nováka při ZUŠ a Město J. Hradec pořádají výstavu

10. 7. 2001 - 17.00 hod. - TOLERANCE ´95

Vernisáž výstavy výtvarné skupiny TOLERANCE ´95.

Účinkuje belgický soubor EX TEMPORE pod vedením prof. F. Heyericka.

Otevřeno denně 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hod. Výstava potrvá do 10. srpna.

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 10,- Kč.

 

Státní hrad a zámek v J. Hradci pořádá

10. 7. 2001 - 19.30 hod. - KONCERT Cantata Academy americký soubor

Na programu: Mozart, Vivaldi, Faure, Haydn, černošské spirituály

St. hrad a zámek v J. Hradci - Malý divadelní sál. Vstupné: 60,- 30,- Kč

 

Časopis Folk & Country, Město J. Hradec, Okresní muzeum, GVN a St. hrad a zámek

12. - 14. 7. 2001 - FOLKOVÁ RŮŽE 2001

V osmém ročníku populárního festivalu účinkují:

Nezmaři, E. Henychová, Mošny, K. Plíhal, Telegraf, Žalman a spol., Jen tak tak a další.

Vstupné: jednodenní 140,- Kč / permanentka 350,- Kč

St. hrad a zámek, plovárna, kaple sv. Maří Magdaleny, muzeum. Bližší informace na plakátech!

 

Městský úřad J. Hradec a Státní hrad a zámek v J. Hradci pořádá

14. 7. 2001 - 17.00 hod. - Výstavu / B. Waageová a Š. Radová

Obrazy a keramické plastiky. Otevřeno od 10.00 - 16.30 hod.

(II. zámecké nádvoří - Galerie) ukončení výstavy 9. 9. 2001

 

Waldviertler Festival 2001 a Městský úřad v J. Hradci

14. 7. 2001 - 15. POLEDNÍK

10.00 hod. - vesnisáž Insperdorf - Rakousko

18.00 hod. - vernisáž J. Hradec - jezuitská kolej

Rakousko-český projekt v rámci kulturního festivalu “Mitanaund - společně”

Vizualizace linie 15. poledníku východní délky dvěma 106 km vzdálenými objekty rakouského sochaře Aloise Kronschlägra.

 

Orpheon Summer Academy, Město J. Hradec, St. hrad a zámek a Okresní muzeum v J. H.

15. 7. - 21. 7. 2001 - ORPHEON SUMMER ACADEMY

Cyklus koncertů v rámci Festivalu barokní a renesanční hudby.

Kaple sv. Maří Magdaleny, kostel sv. Jana Křtitele, zámecký rondel.

Bližší informace na plakátech!

 

Okresní muzeum v J. Hradci pořádá výstavu

19. 7. 2001 - 17.00 hod. - JINDŘICHŮV HRADEC V PROMĚNÁCH 20. století

Vernisáž výstavy fotografií na téma “ J. Hradec před 100 lety a nyní”.

Muzeum - výstavní místnost “13”. Výstava potrvá do 28. října.

 

St. hrad a zámek v J. Hradci pořádá

20. 7. 2001 - 14.00 hod. - Vystoupení dětských souborů

Účinkují dětské sbory z Číny, USA a Argentiny.

St. hrad a zámek v J. Hradci - III. nádvoří

 

Kruh přátel hudby při městě J. Hradc Vás zve na

20. 7. 2001 - 19.30 hod. - KONCERT

Koncert v rámci Jihočeského hudebního festivalu.

Účinkují: Irene Klein - viola da gamba

Václav Luks - cembalo

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč. / pro členy KPH: 40,- Kč.

 

Vystoupení šermířské skupiny BLANIČTÍ z BLANÍKU

21. 7. 2001 - 13.15 a 15.00 hod.

22. 7. 2001 - 11.00, 13.15, a 15.00 hod.

II. zámecké nádvoří St. hradu a zámku v Jindřichově Hrdaci

 

Městský úřad v J. Hradci pořádá koncert

27. 7. 2001 - 19.30 hod. - SOCIETAS INCOGNITORUM

Účinkuje komorní soubor staré hudby.

Na programu hudba Jezuitského řádu v Čechách.

Kaple sv. Maří Magdaleny.Vstupné: 60,- Kč.

 

St. hrad a zámek v J. Hradci Vás zve na

27. 7. a 28. 7. 2001 - NOČNÍ PROHLÍDKY HRADEM A ZÁMKEM

Informace v kanceláři SHZ v J. Hradci, tel.: 0331/ 321279

Vstupné: 120, 70,- Kč.

 

Okresní muzeum v J. Hradci

Pokračování výstavy ARCHEOLOGICKÉ VÝZKUMY

v komlexu kostela sv. Jana Křtitele.

Výstava potrvá do konce srpna. Kostel sv. Jana Křtitele.

 

Město Jindřichův Hradec, Antoním Kaška - umělecká agentura a St.hrad a zámek v J. Hradci

uvádějí v provedení Jindřichohradecké činohry

Jindřichohradeckou romanci
sestavenou z úryvků ze hry Zdeňka Kryzánka Oklamanci
a z aktovky Ladislava Stroupežnického Paní mincmistrová
6. a 7. července 2001 ve 21.30 hodin na III. nádvoří zámku

Režie: Josef Nechutný

účinkují: členové Divadelní společnosti Jablonský Kateřina Lišková, Hana Šotová, Vlastimil Hanuš, Květa Máchová, Pavel Prudil, Josef Smrčka, Bohumil Čížek, Václav Staněk, Ladislava Ratajová, Jiří Beniške, Václav Krátký, Luboš Lepič, Miroslav Šťastný

členové Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni Andrea Černá, Viktor Vrabec, Josef Nechutný, Miloslav Krejsa, Antonín Kaška a Martin Chmelař. Dále Jaroslav Luhan, Karel Oupor

Baráčnická obec a další. Produkce: Pavel Novák, Radim Staněk, Antonín Kaška

jednotné vstupné: 95,- Kč.

Folková růže 2001 – osmý ročník populárního festivalu

Doprovodné akce 11. 7. středa 20 00 Plovárna na Vajgaru Old Steamboat Jazz Band, Telegraf

15. 7. neděle 19 00 Zámek Žirovnice Jen tak tak, Cimbal Classic

12. 7. čtvrtek
14 00 Nádvoří Muzea - Recitály: Messalina, Kvinta, Těžká pohoda, Koflík, Sestry Steinovy, Lidumil, Františkovo sestry
15 00 Kaple sv. M. Magdaleny - Písničkáři: Jaroslav Urbánek, Šárka Burešová, Jan Matěj Rak, Martina Trchová
18 30 Zahrada u Rondelu: Vernisáž výstavy kresleného humoru: M. Barták
20 00 Zámek: K.Plíhal, Jablkoň, E.Henychová, Telegraf a další
23 30 Kaple sv. M. Magdaleny - Nočníček : Eva Henychová

13. 7. pátek
14 00 Nádvoří Muzea - Recitály: Fregata, Disney Band, Onen svět, Strašlivá podívaná, Bluegrass Collection, Stráníci, Akorát, Baboraď
15 00 Kaple sv. M. Magdaleny - Písničkáři: Ivo Cicvárek & OKO, Žofie Kabelková, Marcel Kříž
20 00 Zámek: Nezmaři, Čechomor (Českomoravská), Jen tak tak, Ž. Kabelková, Poupata a další
23 30 Kaple sv. M. Magdaleny - Nočníček

14. 7. sobota
14 00 Nádvoří Muzea - Recitály: Potíže, Vltavín, Pexeso, Ginevra, Blue Gate, Blueshell a další
15 00 Kaple sv. M. Magdaleny - Písničkáři: Michal Rádl, Jana Bauerová, Jeroným Lešner
20 00 Zámek: Žalman a spol., Cop, Mošny, Folkšok a další
23 30 Kaple sv. M. Magdaleny - Nočníček: Mošny

Rozšíření a změna programu vyhrazeny*Nejhezčí týden prázdnin v nejkrásnějším prostředí *Večerní koncerty na zámeckém nádvoří* Recitály na nádvoří Muzea a v Kapli sv. M. Magdaleny* Hudební výlet na zámek v Žirovnici* Táboření na hřišti Gymnázia v ceně vstupenky* Možnost koupání, cestování parní úzkokolejkou a výletů do okolí* Celodenní vstupenky platí na koncerty na zámku, v Muzeu a na dalších akcích v J. Hradci* Zlevněné permanentky na 3 dny. Děti do 130 cm za 1 Kč (pouze na místě). Na programy na plovárně a zámku v Žirovnici jsou zvláštní vstupenky a neplatí tam permanentky ani celodenní lístky.* V případě značně nepříznivého počasí se hlavní koncerty a recitály přesunují do sálu Střelnice.* Přesné začátky Nočníčků jsou cca 30 min. po skončení hlavního koncertu.

 

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec,

tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91 E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Nabídka prohlídkových tras na Státním hradu a zámku v J.Hradci

- Trasa A - Adamovo stavení

Klasická zámecká expozice s komnatami zařízenými ve stylu renesance, baroka, rokoka, empíru a klasicismu. K vybavení patří množství nábytku, obrazů a porcelánu. Za unikátní můžeme považovat původní renesanční tzv. Zelené pokoje a dílo českého barokního malíře Petra Brandla “Josef Egyptský se dává poznat svým bratřím”. Zajímavým exponátem je postel, na které spával Napoleon ve Vídni a kladívkový klavír z dílny J. Scheantze, na němž hrával ve vídeňském černínském paláci W. A. Mozart.

Trasa otevřena duben - říjen.

- Trasa B - Gotický hrad

Středověký hrad s původními interiéry, Královským sálem s minigalerií českých bájných a skutečných panovníků, hradní kaplí sv. Ducha, Černou kuchyní a evropským unikátem - Svatojiřskou legendou (nástěnné malby ze života sv. Jiří z r.1338). Můžete zde spatřit tzv. Jindřichohradeckou madonu (pozdně gotická desková malba z roku 1460).

Trasa červen - září denně mimo pondělí.

- Trasa C - Interiéry 18. a 19. století

Prohlída zahrnuje stručný stavebně-historický vývoj hradu a zámku. V přízemí Adamova stavení se dále můžete seznámit s klasicistními pokoji, jejichž vybavení je přeneseno z černínského loveckého zámku Jemčina. Další zastavení je v černínské galerii. Prohlídka končí v zahradním Rondelu, který je považován za perlu evropského manýrismu.

Trasa otevřena červenec a srpen.

Černá věž - Hladomorna

Prohlídka věže, hladomorny a pozůstatků nejstarší hradní kuchyně.

Trasa s individuální prohlídkou. Černá věž otevřena květen a září o sobotách a nedělích.

V červenci a srpnu včetně pondělí.

Vstupné: Dospělí 20,-Kč/ 1 os. Snížené 10,- Kč/ 1 os.

Otevřeno: listopad - březen pouze pro objednané skupiny

duben a říjen od 10.00 - 12.00 a 13.00 - 15,15 hod. mimo pondělí

květen a září od 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16,15 hod. mimo pondělí

červen - srpen od 9.00 - 12.00 a 13.00 - 16.15 hod. mimo pondělí

Vstupné: 1 trasa 3 trasy

Výklad v českém jazyce 65, / 35,- Kč. (děti, důchodci) 170,- / 80,- Kč.

Výklad v cizím jazyce 140, / 70,- Kč. (děti, důchodci) 400,- /180,- Kč.

Za rezervaci prohlídky si účtujeme 10% příplatek z celkové ceny vstupného.

Za prohlídku mimo pracovní dobu účtujeme 100% příplatek z celkové ceny vstupného.

 

10. 7. 2001 - 19.30 hod. - KONCERT Cantata Academy americký soubor.

I tento rok připravuje státní správa památkového objektu ve spolupráci s hudební agenturou THE PRAGUE CONCERT CO koncert amerického souboru Cantata Academy. V úterý 10. července 2001 od 19.30 hod. v Malém divadelním sále vystoupí pod vedením dirigenta Michaela Mitchella třiceti členný komorní sbor.

Sbor CANTATA ACADEMY byl založen v roce 1962 a věnoval se zpočátku hlavně interpretacím starších děl sborového repertoáru. Za bezmála čtyři desetiletí své existence sbor vystoupil s takřka každým významným orchest-rálním tělesem v oblasti Detroit, včetně světo-známého Detroit Symphony Orchestra. Sbor vystupuje jak na pozvání, tak i ve vlastní abonentní řadě.

Od roku 1973 pěvecký sbor pravidelně jezdí na evropské turné, dosud navštívil Rakousko, Československo, Estonsko, Německo, Itálii, Lo-tyšsko, Litvu, Polsko, Rusko, Švýcarsko, Dánsko, Švédsko a Finsko. Letošní turné vede do Itálie, Slovinska, Rakouska, České republiky a Německa. Repertoár sboru se skládá převážně z duchovní hudby s důrazem na americké spirituály. Do současné doby sbor nahrál tři nahrávky, poslední je s názvem “Born This Day”.

Od roku 2000 je sbormistrem Dr. Michael Mitchell, který je zároveň vedoucím oddělení sborového zpěvu na Oaklandské univerzitě.

Vstupenky na koncert lze zakoupit na správě památkového objektu na II. nádvoří od 1. července 2001. Vstupné: plné 60,- Kč., snížené (děti, studenti, senioři) 30,- Kč.

 

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova:(0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

V měsíci červenci je otevřeno:

Okresní muzeum denně od 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.

Městská vyhlídková věž je otevřena denně od 10.00 - 12.00 a od 13.00 - 16.00 hod.

Kostel sv. Jana Křtitele je otevřen denně od 9.00 - 12.00 a 12.30 - 16.30 hod.

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci
Hvězdná 51, tel.: 0331/22564, 0331/361 197-8 (DDM)
Úkazy na obloze v ČERVENCI 2001

Merkur najdeme ve druhé polovině měsíce ráno nízko nad východoseverovýchodním obzorem. Venuši můžeme pozorovat na ranní obloze, Mars v první polovině noci. Jupiter a Saturn se začnou objevovat na ranní obloze, planety Uran a Neptun budou pozorovatelné kromě večera po celou noc, Neptun koncem měsíce po celou noc.

Velice zajímavá je prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti. Úplňkem Měsíc projde 5. července, poslední čtvrtí 13. července a 20. července nastane nov. Pozorování Měsíce je nejvhodnější v období první čtvrti. Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavé skvrny, místa s nižší i vyšší teplotou. Slunce vstupuje do znamení Lva dne 22. 7. 2001 v 19h 26min SEČ. Dne 4. 7. v 15h SEČ je Země od Slunce nejdále: 152.1 milionu km. Letní noční obloha nabízí pohled na mlhoviny, dvojhvězdy, galaxie a otevřené hvězdokupy a kulové hvězdokupy.

Otevřeno: k pozorování Slunce : úterý a pátek od 15.00 - 18.00 hod.

k pozorování noční oblohy: úterý a pátek od 21.00 - 23.00 hod.

 

PŘIPRAVUJEME

Aeroklub Jindřichův Hradec

4. a 5. 8. 2001 - JINDŘICHOHRADECKÝ POHÁR 2001

Finálová soutěž Českého poháru v parašutismu - přesnost přistání.

Městský úřad v J. Hradci a mezinárodní hudební festival Mladá Praha

28. 8. 2001 - 19 hod. - Festival Mladá Praha - kaple sv. Maří Magdaleny

V srpnu přijede mladá světová elita

Po velkém úspěchu, který zaznamenalo vystoupení japonského sboru, rakouského flétnisty a fenomenální dvanáctileté japonské houslistky v srpnu 2000, připravují i v letošním roce Městský úřad v J. Hradci a mezinárodní hudební festival Mladá Praha zvláštní koncert.

Festival Mladá Praha byl poprvé uspořádán v létě roku 1992 z podnětu zakladatelů Mezinárodní hudební společnosti v Mnichově jako přehlídka výlučně mladých hudebníků na počátku jejich profesionální dráhy. V současnosti organizují festival dva výbory se sídly v Praze a v Tokiu. Prezidentem festivalu je prof. Lubomír Kostecký, člen Smetanova kvarteta, nositel nejvyššího japonského vyznamenání, jaké kdy cizinec obdržel, Řádu svatého pokladu. Jubilejní desátý ročník má na programu od 23. srpna do 4. září 7 pražských a 6 regionálních koncertů, 19 sólistů 9 národností ve věku od 14 do 29 let, 4 soubory, 2 pěvecké sbory a 3 orchestry. Dramaturgie, jak se stalo dobrou tradicí, zahrnuje díla klasická i hudbu současných autorů.

Na koncertě 28. srpna 2001 od 19 hodin v kapli sv. M. Magdaleny v J.Hradci se představí japonské flétnové kvarteto Lynx, jehož CD nahrávky Quadrant a Quelles belles filles zaznamenaly po celém světě nebývalý ohlas. Americká trombonistka Megumi Kanda je přes svůj věk členkou proslulého Rochester Philharmonic Orchestra v New Yorku. Je v orchestrální hierarchii nejvýše postavenou trombonistkou – ženou na světě. Teprve patnáctiletý kanadský houslista Cedric Cohen-McCallum bude zřejmě ozdobou celého večera, neboť je laureátem řady význačných soutěží a jeho nahrávky vysílá např. CBC. Závěrem zazní české a japonské skladby v podání studentského Tokijského sboru festivalu Mladá Praha pod vedením dirigenta, skladatele a profesora tokijské univerzity Yošifumi Nakadžimy.

Mimořádné úsilí spojené s pořádáním takového koncertu by však bylo k ničemu, kdyby nenašlo Vás, své posluchače. Věřím proto, že naše mladé hvězdy ucítí Vaši podporu při návštěvě koncertu a že si za ni odnesete výjimečný umělecký zážitek.

Pavel Štrach

1. září 2001

MĚSTO DĚTEM

aneb “PROCHÁZKA STALETÍMI”

Městský úřad v Jindřichově Hradci připravuje pro všechny děti a jejich rodiče veselé rozloučení s létem.

KINO STŘELNICE

1. neděle 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

VALENTINE USA - Warner Bros.

Třídní outsider, kterému se vždy všechny dívky vyhýbaly, se rozhodne “vrátit úder”. Svátek svatého Valentina je pro něj den, kdy všechen vztek a ponížení hodlá vrátit i s úroky. Valentinská přáníčka budou rudá jako krev.

Hrají: Marley Shelton, Denise Richardsová, Jessica Capshawová

Režie: Jamie Blanks

Délka filmu: 95 min.

3. úterý 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 51 Kč

VYVOLENÝ USA - Falcon

Bruce Willis hledá tajemství své podivuhodné jedinečnosti. Nadpřirozený thriller od tvůrců Šestého smyslu.

Dále hrají: Samuel L. Jackson, Robin Wright Pennová aj.

Režie: M. Night Shyamalan Délka filmu: 110 min.

 

4. středa 17. 30 20. 00

5. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

TANEC S VÁŠNÍ USA - Falcon

Hudební drama. Studenti baletu ve strhujícím příběhu profesionálních ambicí, lásky a nenávisti.

Hrají: Amanda Schullová, Zoe Saldanová, Susan May Prattová, Peter Gallagher aj.

Režie: Nicholas Hytner

Délka filmu: 120 min.

6. pátek 17. 30 20. 00

7. sobota 17. 30 20. 00

8. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

Hele vole, kde mám káru? USA - Bontonfilm

Ulítlá komedie, ve které dva kamarádi Jesse a Chester prožijí noc, ze které si nic napamatují. Po ní však přijde den, na který nikdy nezapomenou.

Hrají: Ashton Kutcher, Seann Williams Scott, Kristy Swansonová, Jennifer Gernerová aj.

Režie: Danny Leiner Délka filmu: 85 min.

10. úterý 17. 30 20. 00

11. středa 17. 30 20. 00

12. čtvrtek 17. 30 20. 00

13. pátek 17. 30 20. 00

14. sobota 17. 30 20. 00

 

 

Vstupné: 66 Kč

TMAVOMODRÝ SVĚT ČR - CinemArt

Koprodukční velkofilm autorské dvojice Jana a Zdeňka Svěrákových. Osudy dvojice přátel, Františka a Karla, československých stíhacích pilotů za II. světové války. Oba museli odevzdat svá letadla hitlerovcům, oba prchají do Anglie, oba bojují proti nepříteli a oba poznávají půvabnou Susan...

Hrají: Ondřej Vetchý, Kryštof Hádek, Tara Fitzgeraldová, Charles Dance, Oldřich Kaiser aj.

Režie:Jan Svěrák Délka filmu: 115 min.

15. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

 

 

 

 

Vstupné : 48 Kč

OTESÁNEK ČR - Warner Bros.

Lidové pohádky jsou převyprávěné staré mýty. Jaký mýtus je ukryt v pohádce o Otesánkovi? Bezdětní manželé se vzepřou svému osudu a dítě si na přírodě vyvzdorují. Za tu vzpouru pak pykají nejen oni, ale i jejich okolí.

Hrají: Veronika Žilková, Jan Hartl, Kristýnka Adamcová, Pavel Nový aj.

Režie : Jan Švankmajer Mládeži do 12 let nevhodný!

Délka filmu : 127 min.

16. pondělí 17. 30 20. 00

17. úterý 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Vstupné: 56 Kč

REBELOVÉ ČR-Bontonfilm

Oni byli tři vojenští zběhové a ony tři čerstvé maturantky. Byli mladí a beznadějně zamilovaní. Léto roku 1968 se ovšem ukázalo poněkud nešťastným... Výpravný písničkový retrofilm Filipa Renče s legendárními hity (nejen) české populární hudby.

Hrají: Zuzana Norisová, Jan Révai, Tomáš Hanák, Jiřina Bohdalová aj.

Režie: Filip Renč Délka filmu: 110 min.

18. středa 17. 30 20. 00

19. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

 

 

 

Vstupné: 51 Kč

VYHNÁNÍ Z RÁJE ČR - Bontonfilm

Tragikomedie o tom, zda jsme schopni být svobodní, aniž jsme přestali být mravní. Příběh z nudistické pláže, kde malý filmový štáb natáčí s nehereckými představiteli symbolickou parafrázi příběhu Adama a Evy. Nový snímek režisérky Věry Chytilové.

Hrají: Boleslav Polívka, J. A. Pitínský, Milan Šteindler, Chantall Poulainová aj.

Režie: Věra Chytilová Mládeži nepřístupno!

Délka filmu : 120 min.

20. pátek 17. 30

21. sobota 17. 30

22. neděle 17. 30

Český dabing

Vstupné: 48 Kč

Pokémon: PRVNÍ FILM Japonsko - USA - Warner Bros.

První celovečerní dobrodružství Pokémonů konečně v našich kinech! Vítejte na stadionu! Součástí programu je předfilm “Pikachu na prázdninách”.

Režie: Kunihiko Yuyama, Michael Haigney

Délka filmu: 80 min.

20. pátek 20. 00

21. sobota 20. 00

22. neděle 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 48 Kč

ŽIVOTNÍ ZKOUŠKA USA - Warner Bros.

Russell Crowe a Meg Ryanová v novém thrilleru Taylora Hackforda. Společný nepřítel stmeluje. Když je nepřítelem parta únosců a zabijáků, dokáže stmelit i ne právě idylický manželský pár. Stačí unést manžela.

Dále hrají: David Morse, Pamela Reedová, David Caruso aj.

Režie: Taylor Hackford Délka filmu: 135 min.

24. úterý 17. 30 20. 00

25. středa 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

EVOLUCE USA - Falcon

Akční komedie. Na Zemi dopadá meteorit a jeho biologický doprovod se začne vyvíjet neobyčejnou rychlostí. Na průzkum jsou vysláni David Duchovny a Julianne Mooreová.

Dále hrají: Orlando Jones, Seann William Scott aj.

Režie: Ivan Reitman

Délka filmu: 120min.

26. čtvrtek 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 51 Kč

VERTICAL LIMIT USA - Falcon

K2 - druhá nejvyšší hora světa je tou nejvražednější. Chris O´Donnell vede k jejímu vrcholu riskantní záchrannou misi.

Dále hrají: Bill Paxton, Robin Tunneyová, Scott Glen aj.

Režie: Martin Campbell

Délka filmu: 130 min.

27. pátek 17. 00 20. 00

28. sobota 17. 00 20. 00

29. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

HANNIBAL USA - Bontonfilm

Génius zla ...Kanibal ...Jménem Hannibal... Pokračování oscaro-vého hororu Mlčení jehňátek. V hlavní roli Anthony Hopkins.

Dále hrají: Julianne Mooreová, Gary Oldman, Ray Liotta aj.

Režie: Ridley Scott

Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 130 min.

30. pondělí 17. 30 20. 00

31. úterý 17. 30 20. 00

1. 8. středa 17. 30 20. 00

2. 8. čtvrtek 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 56 Kč

MUMIE SE VRACÍ USA - Bontonfilm

...a s ní i nová dobrodružství. Vracejí se i dobrodruzi Brendan Fraser a Rachel Weiszová. Znovu se zaplétají s nebezpečnými silami zla a vydávají se do míst, kam po tisíciletí nikdo nevkročil.

Dále hrají: John Hannah, Freddie Boath, Patricia Velasquezová

Režie: Stephen Sommers

Délka filmu: 120 min.

3. - 5.8. 17. 30

102 dalmatinů - rodinná komedie

3. - 5.8. 20. 00

Svatby podle Mary - romantická komedie

 

Připravujeme na srpen 2001

1. - 2.

Mumie se vrací

USA

dobrodružný

3. - 5.

102 dalmatinů

USA

rodinná komedie

3. - 5.

Svatby podle Mary

USA

romantická komedie

7. - 8.

Billy Elliot

V. Británie

drama

9. - 10.

Perem markýze de Sade

USA

drama

11. - 12.

Purpurové řeky

Francie

thriller

14. - 15.

Trosečník

USA

dobrodružné drama

16. - 17.

Kytice

ČR

baladický

18. - 19.

Musíme si pomáhat

ČR

tragikomedie

21. - 22.

Paralelní světy

ČR

psychologický

23. - 24.

Samotáři

ČR

psychologický

25. - 26.

Mexičan

USA

komedie

28. - 29.

Z pekla štěstí 2

ČR

pohádka

28. - 29.

Nahoru, dolů

USA

romantický

31.

Krokodýl Dundee v L.A.

USA

komedie

KLUB HISTORIE LETECTVÍ JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE ZWOLLE 2000 (VI. část)

aneb: “mordparta” opět na cestách

Prvních pět dnů expedice ukazovalo, že bude patřit z dosavadních šesti tématicky i pracovně k nejnáročnějším. Potvrzoval to nejen počet doposud ujetých kilometrů, ale také počet návštěv na válečných lokalitách, řada přátelských setkání se znalci prvo-válečné tématiky a zástupci letecko-historických skupin ze západní Evropy. Během nedělního programu jsme se pohybovali v oblasti francouzského Arrasu, kde byla v roce 1915 nasazena a téměř do jednoho muže vykrvácela čs. Rota Nazdar. Návštěvou československého hřbitova La Targette však náš denní program neskončil.

Cestou z La Targette jsme se zastavili u městečka Vimi. Poblíž něho se na kótě 145 na-chází monumentální památník věnovaný kanadským vojákům nasazených zde 9. dubna 1917 na frontu. Již během prvních tří dnů jich však bylo 10 602 zraněno a 3 598 zabito. Kanaďané se ocitli v místech, kde o rok dříve sváděli Francouzi a Němci těžké boje o vimské hřebeny. Ty jsou devět mil dlouhé a táhnou se od údolí řeky Scarpe před Arrasem až k údolí řeky Souchez. Právě na těchto místech se Němcům podařilo překvapivým útokem dobýt jeden z významných vrcholků, ve vojenských mapách označovaný jako “Pupínek”, a tím ovládnout téměř celý hřeben. Jak jsme zde viděli, přední zákopy obou znepřátelených stran od sebe dělilo méně než deset metrů. I když jsme o tom hodně s kolegy diskutovali, ve skutečnosti si nikdo z nás neuměl představit, jaký deprimující pocit museli prožívat vojáci hledící ze zákopů svým nepřátelům téměř rovnou do očí …

Jako již v řadě dalších případů, také bojiště u Vimy jsme opouštěli po poměrně krátké zastávce. Hlavním důvodem byl pochopitelně čas a program expedice, který nám velel vydat se přímo na západ do námořního přístavního města Boulogne-sur-Mer. Pravdou je, že jsme tuto lokalitu navštívili již během “Expedice Dieppe” v roce 1997, ale tehdy se nám zde i přes sebevětší úsilí nepodařilo nají hrob četaře Matěje Pavloviče. Ze tří hrobů čs. letců vybádaných v archivech nám tak stále jeden scházel. Během několikaletého období se nám však podařilo dopátrat informace, že Pavlovič nelétal jako stíhací pilot u československé, ale u 303. polské perutě. To byl také rozhodující zlom v našem dalším bádání. Podvečerní návštěva bou-lognského vojenského hřbitova pak přinesla konkrétní výsledky několikaletého pátrání. Tentokrát jsme tak mohli položit květy nejen u nám známých hrobů Jaroslava Kauera a Miloslava Zaufa, ale také do této doby neznámého hrobu Matěje Pavloviče. Jak se nám podařilo během naší dokumentace v terénu prokázat, tento československý stíhací pilot byl pohřben s národnostním označením jako Polák. Svým osudem se tak zařadil po bok legendár-ního pilota z “Bitvy o Británii” Josefa Františka, který díky byrokratickým postojům ve velení čs. letectva odmítl sloužit v jeho řadách a dobrovolně bojoval po boku svých polských kamarádů. Také Pavlovič bojoval statečně. Padl 20. dubna 1941 během souboje šesti Spitfirů s osmi německými Messerschmitty Bf-109 a jedním Junkersem JU-88. Jistou zajímavostí je, že právě M. Pavlovič byl dne 21. září 1939 jako první Čechoslovák vyznamenám Polským válečným křížem.

Naplněni hrdostí a euforií z dosaženého úspěchu na hřbitově v Boulogne-sur-Mer jsme se vydali shánět vhodný nocleh v motelu F1 někde hlouběji ve vnitrozemí. Důvod byl jediný. V té době totiž nedalekou Belgií a Nizozemskem vládl fotbalový fenomén Mistrovství Evropy 2000, a proto byla všechna tato ubytovací zařízení při mořském pobřeží vyprodána. Naše těla si však žádala po náročných dnech a spánku v automobilu či pod širým nebem zásadní hygienická opatření. Nezbylo nám proto než ujet téměř sto kilometrů do města Bethúne, kde bylo nejbližší volné ubytování. Každý z našeho osmičlenného týmu však tuto změnu přivítal mimořádně kladně. Snad jediným černým okamžikem relaxačního večera ve “formuli” byla nešťastná prohra našich fotbalistů 0:1 s Nizozemskem.

Po příjemném odpočinutí a v naprosté pohodě jsme ráno zamířili opět k pobřeží Atlantiku. Čekal nás zde svízelný úkol. Vyhledat někde v okolí Calais vesničku Leubrighen, kde měl být pohřben další čs. válečný pilot Jaroslav Kulhánek. Informace o jeho hrobu a životních osudech jsme již dva roky marně hledali po archivech i v samotném terénu během expedic “Dieppe 1997” a “Duxford 1998”. Třetí pokus byl naštěstí úspěšný. Jeho hrob se nalézá na malém kanadském hřbitůvku nedaleko kanálu La Manche, v těsném sousedství dalších šesti zesnulých čs. vojáků, příslušníků 1. čs. obrněné brigády. Štábní kapitán Kulhánek byl příslušníkem 124. stíhací perutě a zůstal nezvěstný z operačního letu 13. března 1942. Jelikož jsme se nyní potřebovali dostat nejkratší cestou z Francie do Belgie, jeli jsme již několikrát vyzkoušenou a především osvědčenou trasou podél vod Kanálu a přes města Calais a Dunkerque. Při jižním okraji předměstí Calais se nachází malý kamenný památník připomínající rok 1909 a místo startu prvního slavného přeletu Luise Blériota do anglického Doveru. Nám jako správným leteckým historikům, kteří mimo jiné v roce 1998 viděli místo “přistání” Blériotova stroje na jednom z deverských svahů, nemohla tato lokalita pochopitelně uniknout. Obdobně jsme si nenechali ujít asi půlhodinovou možnost terénního průzkumu v okolí Atlantského pevnostního valu, který nám přinesl řadu zajímavých nálezů z období II. světové války.

Na území Belgie jsme vjeli nedaleko Adinkerque a pokračovali non stop jízdou až do měs-ta Adegem. Právě zde bývaly na vojenském hřbitově uloženy ostatky bývalého českoslo-venského stíhacího pilota, jedné z našich legend a leteckých es II. světové války, podporučíka Otty Smika. Ten absolvoval pilotní výcvik díky svému mladému věku až v zahraničním odboji v Kanadě. Stal se však nejlepším žákem školy za celou dobu její existence. Operačně létal jako velitel letky u 312. čs. stíhací perutě. V jejích řadách byl sestřelen 3. září 1944 nad Nizozemím. S pomocí členů protifašistického odboje se během necelých dvou měsíců dokázal vrátit do Anglie i za knipl letounu Spitfire. Díky svým schopnostem byl vzápětí v pouhých dvaadvaceti letech ustanoven velitelem 127. britské stíhací perutě. Osudným se mu stal 28. listopad 1944, kdy byl sestřelen protivzdušnou obranou nad nizozemským městem Zwolle. Během útoku zahynul také jeho zástupce Belgičan H. Taymans. Díky řadě nevysvětlitelných indicií byl Smik pohřben jako Taymans v jeho rodném Adegamu. Až výzkum v roce 1965 jednoho ze sestřele-ných letounů, včetně nalezených kosterních pozůstatků, odhalily toto letité tajemství.

Otto Smik, rodák z Boržomi v bývalém SSSR, žil dlouhá léta před II. světovou válkou na Slovensku. Tam také byly v polovině 90. let, díky iniciativě slovenské vlády, jeho ostatky i s náhrobkem slavnostně převezeny na bratislavský “Slavín”. Jistou zajímavostí je snad i to, že tuto informaci až do představení výsledků naší expedice nevěděla řada slovenských leteckých historiků.

(pokračování příště) Vladislav Burian, KHL

VYNIKAJÍCÍ MUŽI VE SLUŽBÁCH JIŽNÍCH ČECH

Dva vynikající národohospodáře měli ve svých službách jihočeští páni z Rožmberka - Štěpánka z Netolic, který jako nejvyšší porybný a rybníkář vypracoval a uskutečnil důmyslný návrh soustavy rybníků v třeboňské pánvi a vybudoval známou Zlatou stoku o délce 48 km, která napájí a odvádí vodu mezi Chlumem u Třeboně a Veselím nad Lužnicí.

Štěpánkovým nástupcem ve službách Rožmberků se stal kdysi chudý vladyka z Přílep u Kolína, později zvaný Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan (1535 - 1604), od roku 1562 rožmberský purkrabí a od 1569 regent všech rožmberských panství. Za své činnosti dal Krčín vybudovat desítky vodních ploch, mezi nimi zejména dvěstě hektarový rybník Nevděk, později a podnes zvaný Svět. O této stavbě Krčín si sám zaveršoval:

“Sedmdesátého léta úplně (1570),

vyměřil nový rybník Nevděk u samé Třeboně,

jistě s nemalou ujmou svého zdraví,

což i jeho nepřátelé vůbec praví,

že se ne o malou věc pokusil,

a málokdo z lidí dobře jest mu tušil,

nebo skoro nebylo podobné k víře,

aby ta hráz mohla na tom bahně dodělati se k té míře,

tak jakž mnozí zlí lidé chtěli to míti,

chtěvše tomu dílu překaziti,

nepřejíc pánu svému užitku takového.”

Stavbě Nevděku bylo věnováno přes 200 hektarů půdy a bezedného bahniska, celé Svinenské předměstí, které dnes připomíná jen zachovaná brána. V letech stavby 1571 - 73 bylo zbořeno 26 dvorců, 8 špitálních domů a kaple. Místo toho bylo vybudováno nové předměstí Budějovické a kostel sv. Alžběty, jen kostel sv. Jiljí zůstal zachován, neboť by bylo škoda, “aby sjíti měl, neboť nemálo ten rybník šlechtiti bude”.

Práce zde byla vskutku nevděčná. Hráze musely být stále dosypávány a upevňovány vysazováním dubů. Krčín sám zapisuje o složitosti stavby: “V těch místech na tu propast, která vznikla ujížděním hráze, nasypáno znovu tak mnoho, že by mohl vůkol města Třeboně tak velký násyp se učiniti, že by město viděti nebylo.” Dílo se podařilo. Roku 1583 bylo již z nového rybníka sloveno 1224 džberů (po 27 - 28 kusech) kaprů a to ještě nebyl rybník zcela doloven.

Další Krčínovo dílo je největší český rybník - Rožmberk, jehož stavbě bylo obětováno 1253 jiter (1 jitro = okolo půl ha), polí, luk a jiné půdy. Na stavbě se začalo pracovat na podzim roku 1584 a stavba trvala plných šest let. Poddaní z devatenácti vesnic sváželi potřebný materiál: zeminu, kámen, chvoj, kůly a dříví pro hráze, splavy atd. “Terasové kamenní byli skrze Vlachy děláni”, ostatní práci provádělo, i když to byla doba roboty, 600 až 800 stálých dělníků, jimž dával Krčín vyplácet denní mzdu 5 - 6 grošů českých, chléb a pivo, v neděli i maso. Rybníkáři byl však většinou lid sběhlý z poddanství, ztracenci života. Historik František Teplý o nich píše: “Tato zvyjebená a bezmravná chasa nabyla od počátku 15. věku zlé pověsti. Byla to spodina lidstva, lotři a zlopověstníci beze cti, kteříž táhli v zástupech s dětmi, ženami od díla k dílu, vybíjejíce cestou samoty i vesnice, takže je zaměstnavatelé vyprovázeli do jiného kraje žoldnéři. Stávalo se příslovím: řve a krade jako rybníkář”.

Aby dílo rychle a zdárně pokračovalo, urovnával Krčín sám osobně i všechny spory a roku 1586 přemohl všechen jejich odpor, když “lidem slušné odměny vykázal”. Současně však rybníkářům pohrozil, budou-li bouře strojiti, že by se mohl opakovati příklad z Bechyně, kde Petr Vok, mladší bratr a nástupce Viléma z Rožmberka, dal popravit pro různé úklady a zločiny na 20 rybníkářů. Přes všechny obtíže a starosti dovedl Krčín rybníkářský lid zvládnout a vybudovat hráz téměř 2 a půl km dlouhou, 10 m vysokou o základní šířce kolem 50 metrů.

Když r. 1590 byl rybník ponejprv napuštěn, začala se hráz pod ohromným tlakem vody prohýbat v základech a bortit. Krčín se ale nevzdal. Rychle sehnal 1600 dělníků, hráz zpevnil novým náspem, vyztužil ji čtyřmi řadami mohutných dubů a podrostem, zakořeněným i mezi kvádry kamene. Tak bylo zachráněno dosud navídané lidské dílo o rozloze 500 -700 hektarů vodní plochy.

A aby vody přítoků Rožmberka, řek Lužnice, Hostice a Dračice nemohly rozrušit v případě velkého přívalu vody hráze rozlehlého nového rybníka a ohrozit samotné město Třeboň zpětnou vodou, rozhodl se Krčín, od roku 1569 již regent všech rožmberských panství, odvést přebytečnou vodu umělou stokou dlouhou 13 kilometrů do řeky Včelnice, později a podnes zvané Nežárka. Stavba začala výkopy koryta a stavbou hrází okolo příštího toku. Dne 11. října 1584 píše Krčín hradeckému pánu: “Oznamuji Vaší Milosti, že minulé outerý nechal jsem téci na pokus vodu z rybníka Krásné pole do Strážské řeky (rozuměj: Nežárky) a to výmoly, neboť jsem měl při ruce mnoho lidí za tím oučelem, aby vodě pomáhali, protože na mnohých místech má půda mnoho měli, již voda sama bez pomoci lidské neodnáší. Děkujíc Bohu podařilo se mně to dobře, neboť se udělalo dost hluboké a prostorné řečiště. Vpravdě mám příčinu Pána Boha milého z toho chváliti, poněvadž místa, kudy jsem tu řeku vedl, byla nejvýš obtížná a nebezpečná.”

27. listopadu 1585 vtekly vody Lužnice plným proudem do Nežárky. Den po té píše Krčín z bud u splavu Nových řek panu Vilému z Rožmberka: “Oznamuji Vaší Milosti, že s pomocí Všemohoucího Boha jsem řeku Lužnici převedl do Strážské řeky a včera se obě spojily. Musím se Vaší Milosti přiznati, že tato řeka počet mých šedin rozmnožila”.

Uměle odvodněná třeboňská pánev zakrátko podstoupila vážnou zkoušku. Dne 29. března 1586 se přihnala Lužnicí velká voda, která Novým řekám hrozila záhubou. Krčín opět píše svému pánu, že dík Všemohoucímu voda nové stavbě neuškodila a teprve nyní můžeme novým zařízením plně důvěřovati. Voda procházející dosud nevymletým korytem zanesla však okolní selská pole a louky pískem, spoustou štěrku i hrubého kamení. Aby se podobné škody neopakovaly, byly kolem roku 1593 postaveny při březích toku hrázky.

Černínský archivář František Teplý má ve své Vodní knize o Krčínovi tuto poznámku: “Nepaměť pohltila akta jednáni, jen to se ví, že regent Krčín s hradeckým svým kolegou Štěpánkem a potom s bratrem téhož - Jiříkem Vratislavem z Mitrovic nejednou o vody strážské se pokřičeli, na Stráži k rozmlouvání se scházeli, ale poněvadž Hradečtí často Krčína k vyměřování rybníků potřebovali, stalo se jemu vždy po vůli.”

A památku měl Krčín na tyto projížďky na Hradecko velmi živou. Když mu roku 1587 v Krumlově jeho žena “stará bába”, jak říkával, “jeho velké břemeno a svízel” zhasnula, oženil se třiapadesátiletý Krčín 6. listopadu 1588 s Kateřinou, mladičkou dcerou hradeckého hejtmana pana Jana Zelendara z Prošovic, u něhož za svých pobytů v Hradci bydlíval. Zelendar se vdavkám své dcery nijak nebránil, neboť byl rovněž odborníkem v zakládání rybníků a údržbě jejich hrází. Tak roku 1584 spolu s Krčínem znovu vyměnili hráz Holné, vybavili ji mocnými duby a zřídili v Holné ostrov jménem Naxos. Krčín byl nepochybně velmi bohatý. Jeho roční příjem činil od roku 1569 100 kop českých grošů, vlastnil dům v Českém Krumlově, polnosti a louky, dvůr Leptáč u Netolic, několik vesnic s mlýnem, v Leptáči si dal postavit zámek Nový Leptáč, který od něho koupil a znovu dal přestavět Vilém z Rožmberka a nazval jej Kratochvíli. Výměnou se Krčínovi dostalo z rožmberského majetku panství Sedlčanské, kam kromě města Sedlčan, hlavy Vltavského kraje, patřily vesnice Křepenice, Skrejšov, Břekova Lhota, Zlíchov, Chramosty, Záběhlice, Zvírotice, Buzice, Zrubek, Jezvína s lidmi osedlými i zběhlými, s domy, krčmami s platy v penězích, kuřatech a vejcích, s robotami, lesy, háji, potoky a mlýny.

Když se dostalo Krčínovi Sedlčan, zachtělo se mu i panského titulu. Roku 1586 se stal vladykou z Jelčan a Sedlčan. Současně byl polepšen i jeho erb.

Pán z Jelčan a Sedlčan zemřel mezi 19. lednem a 15. únorem roku 1604. Pohřben byl na farním hřbitůvku v Obděnicích.

V tamním kostele je zachována náhrobní deska, která dosvědčuje, že Krčín pamatoval na svou smrt již dříve, neboť datum jeho skonu zůstalo na desce nevyplněno. Někteří historikové uvádějí rok 1604. Štěpánek z Netolic zemřel roku 1538.

Dílo obou vynikajících mužů přetrvává věky. (ah)

K 60. výročí maturitní zkoušky Mistra Josefa Mixy

Mistr Josef Mixa, přední herec činohry Národního divadla v Praze, je z našeho kraje. Narodil se 27. února 1921 v Záhoří, obecnou školu navštěvoval v Doňově a odtud se dostal na měšťanskou školu do Kardašovy Řečice. Z Řečice ho doporučili - pro vzorné chování a vynikající prospěch na jindřicho-hradecké gymnázium. Promítneme-li si datum narození Mistra Josefa Mixy do dobových souřadnic, pak hned uvidíme, jak životní osud jednoho jihočeského chlapce souvisí s přeměnami, někdy i s přemety doby. A Mistr Josef Mixa těmito zvraty procházel. Do jeho života zasahovaly tvrdě těžké sociální problémy. Tehdy bylo zvykem, že takovýchto studentů se ujímal Podpůrný spolek a ten jim platil u sou-kromníků, nebo v jindřichohradeckých hostincích, obědy. Josef Mixa vzpomíná na to, jak 4x v týdnu docházel do hostince U tří sedláků, 1x týdně že obědval u profesora matematiky Rosy a 1x obědval s rodinou jindřichohradeckého advokáta Brumlíka. To všechno byli Židé, kteří pak zahynuli v Osvětimi. U Rosů bydlela jeho latinářka prof. Bachrachová, která prý Josefa Mixu “protěžovala”.

Uzlovým bodem v jindřichohradeckých studiích Josefa Mixy se stalo přesunutí gymnázia do Soběslavi. I Josef Mixa musel - na štěstí ne nadlouho - do Soběslavi, tak jako jiní vyučující i spolužáci tam dojíždět. My tu však připomínáme 60. výročí již válečných maturit, které budoucí Mistr Mixa skládal právě v Soběslavi počátkem června r. 1941.

Ale to byla už i doba, která mladého Josefa Mixu okouzlovala divadelním životem. Byl upoután činností kardašovořečických ochotníků, hrálo se však i v jeho rodném Záhoří. A tak mladý Josef Mixa o divadelních inscenacích referoval v tisku a ujal se i nácviku některých her. Se studenty a s mladými dělníky nastudoval Maryšu, Klicperův Divotvorný klobouk, Tomanových Zvon mého města, Charleyovu tetu, připravil i recitační a básnické večery. S ochotníky hrál i v Jiráskově Lucerně, vystupoval tu v roli mlynáře, kterého pak po dvaceti letech si zahrál v Národním divadle.

Pak se uchytil u opravdového divad-la, v souboru E.F.Buriana, který se vlastně stal jeho školou (1945/46). Byla by to delší řádka jmen divadelních kusů a rolí, v kterých Josef Mixa vystupoval, ať už za mladoboleslavské Středočeské di-vadlo, či za činohru Národního divadla v Praze. Vyjmenujme alespoň ty profilové, jako byl Švanda dudák v Tylově Strakonickém dudákovi, Francek v Maryše, Král Oinomaos (za to se mu dostalo Ceny Jaroslava Průchy), Cyrano z Bergeracu, Král Lear; zájem o našeho jubilanta projevil i film, opět to byl Strakonický dudák, Usměvavá zem, Nástup, Jan Hus, Vánice, Škola otců aj. Mistr Josef Mixa cítí stále četné vazby k jindřichohradeckému gymnáziu, rád tuto školu navštěvuje a spolupracuje s ní. Vynikajícím dojmem působila na příklad jeho recitace i dlouhých čísel při oslavách 400 let jh. gymnázia Vítězslava Nováka. Ani jako “herecký důchodce” však nemá ruce v klíně. Již dříve se potřeboval literárně projevovat, v poslední době se na knižním trhu objevily dvě velmi zajímavé Mixovy knihy: pod názvem Nedoručené dopisy uveřejnil několik fiktivních dopisů, psaných opravdovým hvězdám hereckého nebe, jako byli František Smolík, Zdenka Baldová, Jaroslav Vojta, Saša Rašilov, Olga Scheinpflugová, Jan Pivec, Jaroslav Průcha, Miloš Nedbal a Jiří Dohnal. Se všemi se znal osobně i jako kolega a divák. Velmi jemně v těchto listech přibližuje současnému čtenáři jejich lidské osudy a poodhaluje i mnohé z hereckého zákulisí. Kniha vyšla v nakladatelství Petrklíč r. 1996. Drobnější je knížka psaná se spoluautory, s Ondřejem Brouskem a ilustrovaná Milošem Nesvadbou, z nakladatelství caMis, Bláznivá rodinka (veselé divadelní, filmové a rodinné pelmel). Kniha obsahuje ale i místa komorněji ztvárněná, hodné vskutku “tylovského” herce, jak se právem sám Mistr Josef Mixa vidí a nazývá: na str. 79 je kapitolka Strakonický dudák - vyznání J.K.Tylovi.

Letošní osmdesátník Mistr Josef Mixa přibírá ke svému hlavnímu životnímu jubileu ještě i výročí šedesáti let od maturity. Přejeme mu do dalších let především hodně zdraví a udrženého zájmu o kulturní jevy naší přítomnosti, které se se zdarem snažil rozmnožovat a rozvíjet....

PhDr. Josef Bílek, CSc