Jindřichohradecký zpravodaj, duben 2001

Vážení a milí čtenáři

měsíc duben přinese do Jindřichova Hradce bohatou nadílku folkové hudby ( Spirituál kvintet, Eva Henychová, Jura Pavlica, Slávek Klecandr, křesťanské folkové sdružení KÁDEŠ a pražská skupina KVOKÁL ... ) Prostory výstavních síní nabízejí ke shlédnutí např. výběr z díla ak. sochaře Vladimíra Krninského, kovové plastiky Leopolda Habermanna a fotografie Radka Postla. Kruh přátel hudby zve všechny své příznivce na druhý koncert dne 10. 4. 2001 do kaple sv. Maří Magdaleny, kde se Vám představí v kytarovém recitálu Libor Janeček. Dále Vás zveme mimo jiné na žesťový koncert TRUMPET TUNE, na varhanní koncert Tomáše Thóna, na koncert Jana Polívky a Lukáše Kuty, na Velikonoční koncert duchovní hudby, na koncert Bohuslava Matouška a Vlastimila Rájeckého a mnoha dalších. Připravena je i bohatá nabídka filmových a divadelních představení. Zajímavý článek pro Vás připravila paní Mgr. Stanislava Nováková, ředitelka Stát. oblastního archivu Třeboň, pracoviště v J. Hradci. JH - zpravodaj Vám opět přináší pravidelné zprávy z rady města a některých odborů MěÚ J. Hradec. Na poslední straně JH - zpravodaje je možné inzerovat.

Vaše redakční rada

Obsah

Informace z rady města
Odbor investic města
Městská knihovna
Projekt BIOZAHRADA na jindřichohradecku

Kalendárium

Kulturní kalendář

Kino Střelnice
Kinokavárna Růže
Hvězdárna

Klub historie letectví - Expedice Zwolle 2000

Slavatovo srdce

Rostlina měsíce - seriál
Paní prof. Spáčilová není mezi námi
Sport, Mateřské centrum YMCA J.H.

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

Na svém 27. zasedání schválilo zastupitelstvo města rozpočet příjmů a výdajů města pro rok 2001. Očekávané příjmy města činí 330 miliónů a plánované výdaje 430 miliónů. Proti předchozím rokům je tedy letošní rozpočet postaven jako schodkový. Rozdíl mezi příjmy a výdaji bude kryt zapojením finančních rezerv, které město získalo v uplynulých letech prodejem majetku a akcií. Základní funkce města a jeho přirozený rozvoj budou kryty z běžných příjmů. Rezervy budou využity zejména na nákup nemovitostí a financování mimořádných investičních akcí. Mezi největší patří splátka čistírny odpadních vod, dobudování chodníku kolem přeložky k Primě a jeho napojení na kruhový objezd u Billy, světelná signalizace na křižovatkách u Alžběty. Za 60 miliónů se dokončí výstavba bytových domů na Hvězdárně, za 10 miliónů se zahájí první část rekonstrukce kanalizačního sběrače “B”. Dokončení rekonstrukce knihovny ještě spotřebuje 15,5 miliónů a 25 miliónů se prostaví při budování nové sportovní haly.

-

V zájmu zachování dopravní obslužnosti místních částí našeho města je v rozpočtu počítáno i s příspěvkem na úhradu prokazatelných ztrát linkových autobusů. Dopravcem všech dotovaných linek je ČSAD J. Hradec, a.s.. Na linky projíždějící Bukem, Matnou, Políknem, Děbolínem, Dolní Radouní, Otínem, Horním Žďárem a Dolním Skrýchovem poskytne město dopravci v letošním roce 364 000,- Kč. Dalších 3 850 000,- Kč je v rozpočtu vyčleněno na financování MHD a na příspěvek k zakoupení nízkopodlažního autobusu. Ten by měl již ve druhé polovině roku jezdit zejména na lince č. 2.

-

Pro letošní rok obdrželo naše město příslib státní dotace na Program regenerace městské památkové rezervace ve výši 3 620 000, - Kč. Rozmístění této částky projednala pracovní skupina při kanceláři architekta města. Do programu byly i letos zahrnuty památkové objekty města, soukromých vlastníků i církví. Za přispění povinného příspěvku města by se v letošním roce měl zlepšit stav zdi u židovského hřbitova, modlitebna církve československé husitské a dům č.p. 173/I s věží nad Vajgarem. Dojde k rekonstrukci soch na Masarykově nám. a před františkánským klášterem. Dům č.p. 8/I na nám. Míru by se měl dočkat nových výkladců a dokončeno by mělo být restaurování dřevěného kříže na fresce kostela u sv. Václava. Město svou pozornost zaměří na rekonstrukci domu č.p. 160/I na nám. Míru.

-

Nabídka čerstvé zeleniny a ovoce formou stánkového prodeje na Masarykově náměstí se osvědčila. Proto RMě rozhodla, že i v letošním roce bude tento sortiment možno nakupovat v tradiční lokalitě pod kaštany. Prodej je povolen v letních měsících od května do října a to v pondělí, úterý, čtvrtek a pátek vždy v době od 6.00 do 17.00 hod. Organizace prodeje jakož i požadavky na dodržování hygieny a veřejného pořádku zůstávají stejné jako v loňském roce.

-

V souladu se schváleným rozpočtem přijala RMě pravidla pro přidělení finančních prostředků na podporu sportovních a tělovýchovných organizací pro rok 2001. Celková dotace těchto aktivit představuje v letošním roce 2 530 000,- Kč. Z toho pro dospělé připadá 890 000,- Kč a pro mládež 1 640 000,- Kč. Přitom za mládež se považují sportovci do věku devatenácti let. V kategorii dospělých i mládeže byla ponechána finanční rezerva vždy 10% z celkové částky. Tu si RMě ponechává na financování mimořádných aktivit jednotlivých oddílů. Finanční prostředky pro kategorii dospělých jsou rozděleny v poměru 20% (160 tis.) na členskou základnu a 80% (641 tis.) na výkonnostní sport. U mládeže se poskytnuté prostředky dělí v poměru 50% na členskou základnu a 50% na výkonnostní sport. Nárok na přiznání příspěvku města vzniká u organizací zaregistrovaných do 28. 2. 2001.

Alfred Němec

místostarosta MěÚ Jindř. Hradec

ODBOR INVESTIC

Opravy nemovitých památek v roce 2001

Město Jindřichův Hradec, jehož centrum tvoří městská památková rezervace, je účastníkem Programu regenerace městských památkových rezervací MK ČR. Z tohoto programu získává město každoročně několikamilionovou částku na opravy památkově chráněných objektů. V roce 2001 je to částka 3,6 mil. Kč, která byla usnesením rady a zastupitelstva města rozdělena celkem na 8 objektů, z toho 2 objekty ve vlastnictví města. Jedná se o rekonstrukci zadního traktu objektu č.p. 160/I na náměstí Míru a restaurování souboru soch před kostelem sv. Kateřiny.

Zadní trakt objektu 160/I je žlutý dům, přiléhající k nábřeží Vajgaru a je již na první pohled ve špatném technickém stavu. Záměrem města je tento objekt kompletně opravit, tzn. provést statické zajištění, výměnu části stropů, opravu krovu, výměnu krytiny, oken a dveří, opravu vnitřních omítek a fasád a úpravu dvora. Po rekonstrukci vzniknou v objektu 2 byty vyššího standardu, v přízemí nebytové prostory a v suterénu garážovací prostor. Přestože štítové stěny jsou částečně omezeny střechami sousedních domů, je z oken ve východním průčelí objektu krásný výhled na rybník Vajgar. Časový postup rekonstrukce je rozdělen minimálně do 2 let s ohledem na finanční možnosti města a množství dotačních prostředků. V roce 2001 je uvažováno s částkou 4 mil. Kč, z toho 2 mil. z programu regenerace. Práce byly zadány firmě Arstav s.r.o. Jindřichův Hradec a budou zahájeny v měsíci dubnu.

Soubor soch před kostelem sv. Kateřiny obsahuje 3 kamenné plastiky (sv. Jan Nepomucký, sv. Theodor a kříž) s litinovými doplňky. V roce 2000 byla v předstihu provedena havarijní oprava kříže, který byl prasklý a hrozilo jeho zřícení. V letošním roce bude provedeno celkové restaurování, tzn. očištění, domodelování chybějících detailů, zpevnění, retušování a konzervace povrchu, sestavení rozvalených schodů a zlacení litinových doplňků. Celkové náklady činí 150 tis. Kč a budou zcela hrazeny z prostředků programu regenerace. Práce byly zadány akademickému sochaři Františku Häckelovi z Prahy a budou provedeny v letních měsících.

Vladimír Krampera

odbor investic města

MĚSTSKÁ KNIHOVNa Velikonoční tradice v knihovně

Věřte, nevěřte, i na udržování lidových tradic se podílí městská knihovna!

V těchto dnech jsou už v oddělení pro děti v plném proudu pořady pro žáky 2. tříd základních škol, které je zábavnou formou seznamují se svátky jara. Děti se tak seznamují se zvyky a obyčeji spojenými s velikonocemi. Získají i návod, jak namalovat vajíčka, uplést pomlázku či vyrobit nejrůznější doplňky, které pomohou zkrášlit domácnost a vytvořit sváteční atmosféru. Mají možnost se pochlubit svými vlastními výrobky z domova či školní družiny, které na besedy přinášejí a potom kolegyni Malé ponechají ve “velikonoční databázi”. Ta je pak může využít v dalším cyklu pořadů společně s názornými pomůckami vyrobenými dětmi, které se z vlastního zájmu v průběhu celého roku v knihovně scházejí a využívají ji kromě jiného i jako svoji “tvůrčí dílnu”.

Tradiční předvelikonoční akcí je již několik let výtvarná soutěž o nejkrásnější kraslici. Té se mohou zúčastnit všechny děti, které knihovnu navštěvují a tato možnost je zaujme. Nejúspěšnější děti jsou odměněny drobnými cenami a jejich výtvory pak zdobí vstupní prostor do oddělení.

Velikonoční svátky připomínají svým osobitým způsobem i kolegyně na obou pobočkách městské knihovny.

Mgr. Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

Projekt BIOZAHRADA na Jindřichohradecku

aneb “pomáhejme přírodě a ona pomůže nám”

Zdravá výživa je téma, kterým se v době krize vyvolané nemocí šílených krav (BSE), v době hormonálních skandálů, rozruchu kolem kulhavky a slintavky ve zvýšené míře zabývají lidé v celé Evropě. Ekologicky vyprodukované potraviny získávají stále více významu.

Také vlastní zahrada může významně přispět ke zdravé výživě, pokud na ní pracujeme spolu s přírodou, a ne proti ní.

Co to znamená - mít ekologickou zahradu? Je dnes ještě možné vypěstovat ovoce a zeleninu bez chemie - tak, aby její vzhled i chuť odpovídaly našim požadavkům? Na tyto a mnoho dalších otázek dává odpověď projekt Biozahrada.

Z iniciativy zemského rady pro životní prostředí Mgr. Wolfganga Sobotky byla nejen odstartována, mimochodem velmi úspěšná, akce “Příroda v zahradě” v r. 1998 v Dolním Rakousku, ale jeho přáním bylo rovněž dát know-how této akce k dispozici také lidem na druhé straně hranice. A tak vznikl i projekt “Biozahrada” v jižních Čechách a na jižní Moravě. Na realizaci projektu se podílejí: česko-rakouský spolek EUPRI, obecně prospěšné společnosti Gengel a ROSA a další partneři. Projekt je určen pro zájemce z řad široké veřejnosti.

Byl zahájen celodenním seminářem s rakouskými i českými přednášejícími dne 24. 3. 2001 v Č. Budějovicích a bude pokračovat zřízením poradenského místa včetně tzv. “zahradního telefonu” v Č. Budějovicích a v J. Hradci, kde bude k dispozici zdarma i příručka o biozahradě, plánována je exkurze po biozahradách Dolního Rakouska. O jednotlivých aktivitách budete informováni v tisku a na internetových stránkách www.jh.cz a www.c-budejovice.cz nebo na tel. 038/32030

EUPRI - ( Energie-Umwelt-Partnerschaft-Regional.Initiativen)

Ing. Martina Rešlová, externí spolupracovník EUPRI

Kalendárium

7. 4. 1811 - před 190 lety - se narodil český šlechtic a rakouský politik Leopold Lev Thun - Hohenstein. Jeho rod pocházel z Tyrol a jedna větev rodu se v 17. století usadila v Čechách. Thun v roce 1848 vzbuzoval naděje české politické reprezentace, když byl znám jako šlechtic účastnící se vlasteneckého ruchu. Byl jmenován prezidentem gubernia (zemské vlády) v Čechách. Thun se však stále více orientoval na konzervativní vídeňské kruhy. V roce 1849 se stal ministrem kultu a vyučování. V roce 1861 vystupoval na obranu českého státního práva. Byl členem panské sněmovny a zasedal v českém sněmu. Zemřel 17. 12. 1888.

18. 4. 1831 - před 170 lety - se ve Štekni narodil “padařovský filosof a sedlák”, “sedlák myslitel”, “patriarcha českého agrarismu” Alfons Šťastný. Jako sedlák formuloval požadavky selského stavu a začal sedláky stavovsky organizovat. Stal se tak prvním představitelem agrárního hnutí. Vydával Selské noviny, které prakticky psal sám. Založil Českomoravskou stranu hospodářskou. Nedoznala většího rozšíření pro organizační nedostatky a povahové vlastnosti svého zakladatele. Alfons Šťastný zemřel 8. 11. 1913.

V dubnu 1421 - před 580 lety - byl upálen spolu s dalšími adamity v Klokotech u Tábora radikální náboženský reformátor Petr Kániš. Spolu s Martinem Húskou byl mluvčím extrémního hnutí pikartů v Táboře. Byl nazýván dokonce Ježíšem. Skupina, kterou vedl, ohrožovala jednotu táborské obce, pobuřovala ostatní obyvatele Tábora zavrhováním svátosti oltářní, snad i jejich pohlavní život nebyl prost výstředností (přezdívka “naháči”). Začali být brzy pronásledováni a likvidováni. Vetšina z nich pak byla Žižkou v Klokotech upálena.

8. 4. 1521 - před 480 lety - zemřel český šlechtic a politik Vilém z Perštejna. Patřil k nejzámožnějším šlechticům v Čechách. Byl podnikavý. Věnoval se pěstování obilnin, rybníkařství, pivovarnictví, hornictví a železářství. Skupoval statky a panství a jeho panství bylo prý třikrát větší než panství Rožmberků. Původně byl na straně Jiřího z Poděbrad a po roce 1462 přešel na stranu krále Matyáše. V roce 1514 se stal nejvyšším hofmistrem českého království. Byl proslulý svojí náboženskou tolerancí: “S Římany věřím, s Čechy držím, s Bratřími umírám”. Ve svém sídle v Pardubicích, které zvelebil, nechal působit početný bratrský sbor. Narodil se kolem roku 1435.

Roku 1581 - před 420 lety - byl popraven český sedlák Jakub Kubata. Rčení “Kubata dal hlavu za Blata” vzniklo mylným spojením dvou událostí - časově od sebe vzdálených. Kubatu dal popravit spolu s několika dalšími účastníky sporu o správu sirotčích peněz Adam z Hradce. Spor se dostal až k císaří Rudolfu II., sedláci odepírali poslušnost a byli poraženi. V 18. století došlo na Blatech opět ke sporům. Tentokrát o užívání pastvin. V lidovém tradování těchto dvou událostí udělala lidová tradice z Kubaty rychtáře, který dal hlavu za blata.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindř. Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

Okresní muzeum pořádá

1. 4. 2001 - Den otevřených dveří - vstup zdarma do všech expozic

Městský úřad v J. Hradci Vás zve na

3. 4. 2001 - 19. 30 hod. - Skvosty varhanní hudby starých českých mistrů

Tomáš Thon - varhany

Na programu: B. M. Černohorský, J. F. Seger, F. X. Brixi,

J. K. Vaňhal, J. K. Kuchař

Kaple sv. Maří Magdaleny, Vstupné 60,- Kč

Agentura 6P uvádí Sál Střelnice

3. 4. 2001 - 19.00 hod. - SPIRITUÁL KVINTET - koncert známé vokální skupiny

Okresní rada - Český svaz žen J. Hradec pořádá

od 3. do 6. 4. 2001 - Prodejní velikonoční výstavu na Baráčnické rychtě.

Otevřeno denně od 9.00 - 17.00 hod.

pátek od 9.00 - 12.00 hod.

Okresní muzeum pořádá

5. 4. 2001 - 17.00 hod. - DOTEKY OHNĚ - Leopold Habermann

Vernisáž výstavy kovových plastik.

Muzeum - kaple sv. Víta

Výstava potrvá do 3. června.

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

8. 4. 2001 - 16. 00 hod. - Kašpárek, Honza a zakletá princezna - Divadlo Příbram

Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”

Vstupné:30, 25, 20, 15,- Kč. Předplatné sk. D. Sál Střelnice.

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE pořádá

9. 4. 2001 - 19.30 hod. - přednášku PhDr. Miloslava Paulíka

“Z historie a současnosti jindřichohradeckého zámku”.

Vinárna hotelu Grand

???????????????? Dolní Skrýchov pořádá výstavu

9. 4. 2001 - 17. 00 hod. - RADEK POSTL - fotografie - “Předjaří v topolové ulici”

Kulturní dům Střelnice Vás zve

10. 4. 2001 - 19. 30 hod. - Hexenšús - divadelní komedie Johna Grahama

Hrají: K. Roden, K. Hrachovcová, J. Krausová a další

Vstupné:100, 95, 90, 50,- Kč. Předplatné sk. A. Sál Střelnice

Kruh přátel hudby při městě J. Hradec Vás zve na

10. 4. 2001 - 19.30 hod. - Kytarový recitál - LIBOR JANEČEK

Na programu: J. S. Bach, A. Lauro, Š. Rak, F. Sor, H. V. Lobos, A. B. Mangore

Kaple sv. Maří Magdaleny.

Vstupné: 60,- Kč / pro členy KPH 40,- Kč.

Okresní muzeum pořádá

11. 4. 2001 - 19.00 hod. - KONCERT žesťového souboru TRUMPET TUNE

Na programu: V. A. Michna, J. S. Bach a další barokní skladatelé.

Kostel sv. Jana Křtitele

Vstupné: 40,- Kč.

Jindřichohradecká kulturní společnost pořádá

12. 4. 2001 - 19.00 hod. - Koncert Jana Polívky ( klavír) a Lukáše Kuty (housle)

Program: L. van Beethoven, F. Chopin, F. M. Vecarini, E. Bloch, A.Vitali

Kaple sv. Maří Magdaleny.

Vstupné: 50,-Kč. / 30,- Kč. (děti, důchodci)

Městský úřad v J. Hradci a YMCA m.s. v J. Hradci pořádají

15. 4. 2001 - 18. 00 hod. - VELIKONOČNÍ KONCERT duchovní hudby

Účinkuje pěvecký sbor YMCA - JAKOUBEK pod vedením MUDr. Jaroslava Hojného.

Jako host vystoupí dětská skupina SVIŠTI pod vedením M. Chytky a smyčcové kvarteto ve složení Hana a Alina Krejčovy, Dana Fišerová, Eliška Petrů.

Na programu: J. Berthier, M. Praetorius, W. Byrd, J. S. Bach, G. Rossini, J. Vašta, A. Vivaldi písně z Benešovského a Chrudimského kancionálu, černošské spirituály, rytmické písně.

Kaple sv. Maří Magdaleny

Vstupné dobrovolné.

Obec Baráčníků “Kunifer” Vás srdečně zve

15. 4. 2001 - NA BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ

na tradiční “Vítání jara” spojené s vynášením smrtky.

Odchod průvodu ve 14.00 hod. od Baráčnické rychty. Průvod půjde Klášterskou ul., Panskou ul., na státní hrad a zámek, kde na I. nádvoří proběhne slavnostní ceremoniál a poté bude smrtka vhozena do Malého Vajgaru.

Městský úřad v J. Hradci

17. 4. 2001 - 19. 30 hod. - ARCHI DI PRAGA koncert komorního orchestru

Sólisté: Bohuslav Matoušek - housle, Vlastimil Rájecký - cembalo

Na programu: Bach, Haydn, Vivaldi

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč.

KD Střelnice v J. Hradci ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK Vás zve

19. 4. 2001 - 19.30 hod. - KVOKÁL (Praha)

SLÁVEK KLECANDR (Rychnov nad Kněžnou)

Host: KÁDEŠ

Společenská místnost Waldviertler Sparkasse (vchod z Husovy ulice)

Vstupné: 50 Kč.

KLUB HISTORIE LETECTVÍ J. Hradec pořádá

20. 4. 2001 - 18.00 hod. - přednášku Dušana Vávry z Čestic u Strakonic,

DVA ČS. LETCI Z  R.A.F.

o osudech pilota Heringa a zbrojíře Pávka ve Velké Británii v období II. světové války.

Akce bude doplněna ukázkou dobových fotografií a dokumentů.

Městská knihovna v J. Hradci

22. 4. 2001 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera - malý sál VŠE

Kulturní dům Střelnice uvádí

22. 4. 2001 - 17. 00 hod. - ZADÁNO PRO STARŠÍ A POKROČILÉ

Zábavný pořad pro střední a starší generaci.

Host pořadu: Mgr. Vladislav Burian

Moderátor V. Staněk

K tanci a poslechu zahraje MTO V. Kriso

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- Kč.

23. 4. 2001 - 18. 00 hod. - KONCERT EVY HENYCHOVÉ

Evangelický kostel (Bratrská 129/IV)

Městský úřad v J. Hradci

26. 4. 2001 - 19. 30 hod. - CIMBÁLOVÁ MUZIKA HRADIŠŤAN

Vystoupení populární cimbálové muziky s primášem Jiřím Pavlicou

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 80,- Kč.

Státní hrad a zámek v J. Hradci

28. 4. 2001 - 17.00 hod. - Akad. sochař Vladimír Krninský - výběr z tvorby

Vernisáž výstavy řemeslných a výtvarných prací.

(Galerie, II. zámecké nádvoří). Výstava potrvá do 3. 6. 2001

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91

E-mail:zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Návštěvnická sezóna : začátek 1. 4. 2001 kromě pondělků

út. - ne. od 10.00 - 15.15 hod.

Trasa A - Adamovo renesanční stavení

Vstupné: Prohlídka v českém jazyce: plné vstupné 65,- Kč/1 trasa

snížené vstupné 35,- Kč/1 trasa

(děti, důchodci)

Prohlídka v cizím jazyce: plné vstupné 140,- Kč/1 trasa

snížené vstupné 65,- Kč/1 trasa

(děti, důchodci)

Ke vstupnému se připočítává 10% příplatek za rezervaci prohlídky.

Za prohlídku mimo pracovní dobu účtujeme 100% příplatek z celkové ceny vstupného.

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec ,

hlavní expoz. budova:(0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz , www.muzeum.esnet.cz

Okresní muzeum je otevřeno od 1. dubna - 6. ledna, denně mimo pondělí (červen - září denně), vždy od 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hodin.

Vedle vlastní budovy muzeum provozuje také kostel sv.J.Křtitele a městskou vyhlídk. věž.

Ranně gotický kostel sv. Jana Křtitele je otevřen pouze během letních měsíců, od července do srpna, a to denně vždy od 9.00 - 12.00 a 12.30 - 16.30 hod.

Městská věž u proboštského kostela Nanebevzetí Panny Marie je přístupná v době od 1. dubna - 6. ledna jen o sobotách a nedělích (červen - srpen denně),

vždy od 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hod.

V měsíci dubnu je otevřeno:

Okresní muzeum otevřeno denně (mimo pondělí) od 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.

NA VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ (16. 4. ) JE OTEVŘENO!

Městská vyhlídková věž je otevřena pouze v sobotu a v neděli od 7. 4. 2001

od 10.00 - 12.00 a od 13.00 - 16.00 hod.

Kostel sv. Jana Křtitele je uzavřen (při větším počtu návštěvníků nad 10 osob je možno objednat prohlídku v pokladně muzea).

Přestože měsíc duben přinese do J. Hradce bohatou nadílku folkové hudby (Spirituál kvintet na Střelnici, Eva Henychová v evangelickém kostele a Jura Pavlica s Hradišťanem v kapli Maří Magdalény), nenechte si ujít pravidelný čtvrteční večer Jen tak tak Folk klubu ve společenském sálku Waldviertler Sparkasse v Husově ulici. Po Velikonocích 19. dubna se sejdou kapelník stále více rockového OBOROHU Slávek Klecandr se svým sólovým recitálkem, místní křesťanské folkrockové sdružení KÁDEŠ a stále populárnější pražská skupina KVOKÁL se svým převážně gospelovým a spirituálovým repertoárem. Toto spojení slibuje opět nevšední zážitek a ,jak už se stalo tradicí, pohodovou atmosféru.

SLÁVEK KLECANDR toho už zažil hodně. Mírně prošedivělý dlouhovlasý chlap jak hora, kterému člověk rád uvěří, že dělal v dolech u Frýdku – Místku, v železárnách ve Vamberku i poustevničil v maringotce jako čerpař u Vodních zdrojů. V současnosti se živí jako novinář. Je kapelníkem skupiny OBOROH, která hraje folkrockovou až rockovou hudbu s křesťanským poselstvím. Hudební historie Slávka Klecandra je poměrně košatá – pomineme-li tancovačkové kapely v mládí, je třeba vyjmenovat Bílé světlo, působící v okruhu plastikovského undergroundu (od r.1975), zastávku v jazzrockové Andromedě (1976) či artrockový Prostor ( 1982 – 1985 ).

Po rozpadu Prostoru vzniká akustické kvarteto, které začíná úpravami klasických evangelických písní a později hraje žalmy zhudebněné Slávkem bez jakýchkoli textových úprav podle moderního ekumenického překladu Bible. Pochopi-telně, že v té době je kapela známa jen v křesťanských kruzích a na StB. Do roku 1988 ani jméno. Zkouší na faře v Třebechovicích, dokonce se vlastně rozpadne, ale na jejích troskách vyroste OBOROH. Není to ani hudební nástroj, ani nějaké místní jméno, ba ani žádný neologismus. Je to poctivý starý termín pro lehký přístřešek, pod kterým se mohl na pastvě schovat dobytek i pastýř před psotou a slotou. V devadesátých letech vychází Oborohu čtyři alba, která jsou kritikou přijata kladně a slušně se prodávají.Poslední v řadě byla zatím Marah nahraná a vydaná  koncem roku 1998. Kromě biblických textů jsou stále četnější texty vlastní, na albu Marah je devadesát procent skladeb z dílny Slávka Klecandra. Není tedy divu, že v loňském roce přichází se svou sólovou deskou s názvem Protější břeh. A je to počin velmi vydařený. Slávek se zde představuje jako písničkář, jehož cílem není roztleskávat davy ve velkých amfiteátrech, na to je jeho hudba příliš klidná, komorní. Mezi ostatními muzikanty je však uznávanou osobností. A tak mu s deskou pomohli lidé jako Karel Markytán, Ivo Viktorin, Blanka Táborská nebo Vlasta Redl. Zapomenout nesmíme ani na Slávkova bratra Václava nebo na violoncellistku Ditu Zangeovou.Toto své album představí Slávek Klecandr při svém vystoupení v dubnovém Jen tak tak Folk klubu.

KVOKÁL je pražská kapela, která sice svou první desku vydala už v roce 1996, ale od té doby prošla mnoha personálními změnami a naplno zazářila až v roce 1999 na Trampské portě a na Zahradě. Na obou festivalech zvítězila díky přízni publika a jejich tvorba byla oceněna i publicisty. V roce 2000 získala v Ústí nad Labem i Portu autorskou za vlastní spirituál Když svatí spinkaj, který se stal pilotní skladbou jejich stejnojmenného nového alba. Na něm představují jednak další vlastní skladby, jednak originální adaptace různých méně známých spirituálů a gospelů. Kapelu tvoří Jan Železný – zpěv, Martina Spurná a Vlaďka Zavřelová – zpěv, rytmika, Tomáš Hlavatý – zpěv, housle, Václav Huml – kytara, zpěv, Václav Spurný – foukací harmoniky, zpěv, Saša Medek – kontrabas a kapelník Marek Zavřel – kytara, zpěv. Spirituály jsou v české kotlině v módě už čtyřicet let. Rok co rok se na přehlídkách objeví patnáct až dvacet kapel, které se spirituálům věnují. Někdy hůř, někdy líp a někdy by toho raději měly nechat. Ale Kvokál má kromě řemesla a prožitku i to zvláštní vnitřní napětí, které se po Spirituál kvintetu zatím skoro nikomu nepodařilo. Projev Kvokálu souzní s publikem, o čemž svědčí plné sály nadšených diváků v posledních dvou letech.V J. Hradci můžete tuto skupinu vídat každoročně kromě klubových vystoupení v létě na Folkové růži.

KÁDEŠ – po úspěšném únorovém vystoupení třeboňského PETR WERNER BANDU budou hostem pořadu opět místní hudebníci. Skupina vznikla asi před šesti lety při ekumenickém sdružení YMCA J. Hradec jako místo a prostor k volnému muzicírování. Asi před čtyřmi lety dostala kapela pevnější obrysy a také jméno, odvozené od antického města v západní Sýrii, které bylo známé jako útočiště pro lidi dovolávající se spravedlivého soudu. Od roku 1500 před Kristem hrálo knížectví Kádeš rozhodující roli v bojích proti egyptské expanzi v Sýrii (1285 př. n. l. bitva proti Ramsesovi II. ). Repertoár skupiny Kádeš tvoří především vlastní skladby a slyšet jste je mohli na adventních či velikonočních koncertech v J.Hradci, K.Řečici a Zahrádkách, kapela vystupovala také v Brně a Ostravě. V Jen tak tak Folk klubu se nám představí ve složení : Jiří Pavlíček – kytara, zpěv, Markéta Pavlíčková – flétny, zpěv, Jana Pavlíčková – zpěv, Zdeněk Pavlíček – kytara, bicí, zpěv, Martin Pavlíček - housle, percusse, Peter Freimann – basa, jako víceméně stálí hosté Jan Souček – flétna a Jarda Hojný – multiinstrumentalista, zvukař a mimo jiné i sbormistr sboru YMCA – Jakoubek. Podle ohlasů se hostování místních muzikantů líbí a je jen na nich, aby se ozvali, rádi je v příštích pořadech představíme.

FOLKOVÁ RŮŽE 2001.

Osmý ročník festivalu se nezadržitelně blíží, hlavními koncertními dny budou čtvrtek, pátek a sobota 12. – 14. července 2001,

na středu 11. a neděli 15. července se připravují tradiční doprovodné akce. Schéma festivalu zůstává stejné, překvapení nejsou vyloučena. Podrobnější informace naleznete v květnovém vydání Jindřichohradeckého zpravodaje. Dnes snad pouze několik jmen doposud jistých účinkujících: NEZMAŘI, ŽALMAN a spol., KAREL PLÍHAL, ČESKOMORAVSKÁ, COP, MOŠNY, POUPATA, EVA HENYCHOVÁ, CIMBAL CLASSIC, JEN TAK TAK

ČERVENÁ LHOTA – nádvoří zámku - benefiční koncert k zahájení sezóny

1.4. 2001 ve 12 45. Všechny Vás zve jindřichohradecká hudební skupina

JEN TAK TAK

Skupina chce zahrát a zazpívat na zahájení turistické sezóny ve prospěch jednoho z nejkrásnějších historických objektů v našem okolí, vystoupení se koná za každého počasí, přidejte se k  nám a podpořte svou účastí symbolicky všechny překrásné památky Jindřichohradecka, které k nám každoročně lákají tisíce návštěvníků. Skupina Jen tak tak bude v průběhu sezóny vystupovat ještě několikrát nejen na Červené Lhotě, ale i na zámcích v Jindřichově Hradci, Dačicích, Třeboni, Telči a Žirovnici a na hradě Landštejn. Předběžný program kapely na celou sezónu přineseme v příštím čísle Zpravodaje.

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka

9. a 23. dubna tyto tituly:

LÉTO ZTRACENÝCH POLIBKŮ SRN, Gruzie - 2000

Gruzínská režisérka Nana Džordžadzeová navázala na mezinárodní úspěch svého předchozího filmu Tisíc a jeden recept zamilovaného kuchaře poetickou komedií Léto ztracených polibků. Tvůrkyně tentokrát pojednává o milostném trojúhelníku, který se vytvoří mezi čtrnáctiletou dívkou, jejím vrstevníkem a jeho otcem.

Mladičká Sibyla přijede v létě po rozchodu rodičů k tetě do malého městečka. Zamiluje se do ní stejně starý Miki, zatímco ona na první pohled vzplane láskou k jeho ovdovělému jednačtyřicetiletému otci. Svobodomyslná a charismatická dívka vnese do městečka rozruch. Poklidné vody sousedského života však rozčeří také promítání erotického filmu Emmanuelle, který rozdmýchá v některých obyvatelích neukojené vášně. Úsměvný příběh však končí tragicky. - Režisérka umístila příběh do blíže nespecifikované doby a do nespecifikovaného městečka v bývalém Sovětském svazu. Milostný příběh jí posloužil k vytvoření ospalé, ale zároveň erotikou nabité atmosféry, v níž jsou minulé doby zastoupeny jen bezvýznamnými pozůstatky. Jejich zjevná tragičnost je navíc obrácena do komické polohy (žárlivý impotentní poručík, který se svými děly ostřeluje okolí, ale zaručeně nikdy nic netrefí, vzpomínka na filmy ze stalinské éry). Elegický a fantaskní prvek ve felliniovském duchu vnáší do vyprávění postavu starého francouzského námořního kapitána, projíždějícího zemí s rezavým parníkem na podvozku a hledajícího mo5ře. Dílo je rámováno jako idealizovaná vzpomínka jednoho z hlavních aktérů na nenaplněnou dětskou letní lásku, a přitakává smyslnosti jako přirozenému projevu života. Spíše než uceleným příběhem je ovšem lineárním sledem komických a poetických epizod.

KRAJINKA - SR-ČR- 2000

Přední slovenský filmař Martin Šulík spolupracoval na scénáři filmu Krajinka se spisovatelem a scénáristou Dušanem Duškem, který zastoupil režisérova stálého spoluautora Ondřeje Šulaje. Šulíkův tvůrčí tým však jinak zůstal stejný jako v dřívějších filmech a podobná je i poetika díla. Namísto uceleného příběhu předkládají tvůrci sled rozdílně koncipovaných deseti epizod, odehrávajících se v různých dobách i v různých ročních obdobích. Název odkazuje k malířskému žánru. Krajinkou je zde míněn idealizovaný obraz krajiny a dějů uvnitř ní. Autorská licence mluví o tom, že tato krajina možná ani nebyla a že v každém případě již zanikla. Avšak vypravěč i dobové černobílé záběry včetně tendenčních komentářů odkazují ke konkrétním historickým událostem spjatým se Slovenskem v průběhu několika desítek let dvacátého století. - Některé epizody mají podobu krátké anekdoty (např. hned úvodní černobílé stylizovaný příběh), jiné jsou rozsáhlejší. Děj se odehrává v několika venkovských domech a v jejich okolí nebo v blízkém městečku. Hrdiny jsou prostí lidé, často děti nebo místní figurky. Ráz příběhů je většinou tragikomický a často má bizarní nádech. Atmosférou vyprávění prostupuje nostalgiie. Mimořádně precizní práci opět odvedli kameraman Martin Štrba a skladatel Vladimír Godár. - Slovenská akademie filmového a televizního umění přihlásila snímek, uvedený mj. na MMF v Torontu 2000, na Oscara v kategorii cizojazyčných filmů.

 

1. neděle 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

CELA usa-SRN-Space Films

“Vstupte do mysli masového vraha” ... Jedině Jennifer Lopezová snad dokáže vstoupit do mysli sadistického vraha, který právě napouští skleněnou celu vodou pro svoji poslední oběť.

Dále hrají: Vince Vaughn, Vincent D´Onofrio, Jake Weber aj.

Režie: Tarsem Singh Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 110 min.

 

3. úterý 17. 30 20. 00

4. středa 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 48 Kč

POŠLI TO DÁL USA-Warner Bros.

Jen dítě mohlo vymyslet ten idealistický plán na “šíření” dobra - a jen dítě mohlo v jeho naplnění doufat i poté, co začalo být zřejmé, že nemůže fungovat. Haley Joel Osment se ale v melodramatu Mimi Ledererové nevzdává.

Dále hrají: Kevin Spacey, Helen Huntová, Angie Dickin-sonová aj.

Režie: Mimi Lederová Délka filmu: 120 min.

 

5. čtvrtek 17. 00 20. 00

6. pátek 17. 00 20. 00

 

Pozor na začátek !

 

Vstupné: 48 Kč

OTESÁNEK ČR-Warner Bros.

Lidové pohádky jsou převyprávěné staré mýty. Jaký mýtus je ukryt v pohádce o Otesánkovi? Bezdětní manželé se vzepřou svému osudu a dítě si na přírodě vyvzdorují. Za tuto vzpouru pak pykají nejen oni, ale i jejich okolí.

Hrají: Veronika Žilková, Jan Hartl, Kristýnka Adamcová, Pavel Nový aj.

Režie: Jan Švankmajer Mládeži do 12 let nevhodný !

Délka filmu: 127 min.

 

7. sobota 17. 00 20. 00

8. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 51 Kč

OSUDOVÉ SETKÁNÍ USA-Falcon

Každý máte skryté schopnosti, jen je objasnit. Sean Connery jako “ztracený” spisovatel a Bob Brown jako šestnáctiletý talentovaný autor - dvě různé individuality, mezi nimiž se zrodí neobvyklé přátelství, které zásadně ovlivní jejich osudy.

Dále hrají: F. Murray Abraham, Michael Pitt, Anna Paquinová

Režie: Gus Van Sant

Délka filmu: 135 min.

9. pondělí 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 49 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

LÉTO ZTRACENÝCH POLIBKŮ

Německo-Gruzie-Artcam

Tragikomedie. V gruzínském zapadákově vládne nuda a erotické vakuum. Do městečka však přijíždí čtrnáctiletá Sibyla, která vytvoří hrot milostného trojúhelníku.

Hrají: Nuza Kuchianidzeová, Jevgenij Sidichin, Pierre Richard aj.

Režie: Nana Džordžazeová Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 95 min.

10. úterý 17. 30 20. 00

11. středa 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné : 51 Kč

KOSTKA Kanada-Intersonic

Sci-fi. Šest cizinců se probudí v tajemném fantaskním vězení, v nekonečném řetězci vzájemně propojených cel ve tvaru kostky. Silné individuality brání spolupráci, ale nespolu-pracovat znamená zemřít.

Hrají: Nicole de Boerová, Nicky Guadagni, David Hewlett aj.

Režie: Vincento Natali

Mládeži nepřístupno!

Délka filmu : 90 min.

12. čtvrtek 17. 30 20. 00

13. pátek 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Vstupné: 51 Kč

CABRIOLET ČR-Falcon

Přimkněte se k sobě, nikoho jiného stejně nemáte. Tobiáš je bubeníkem u Ivana Krále. Také je profesionálním vynašečem odpadků. Žije mezi odpadovými koši a skládkou. Tam doslova najde Pavlu - křehké, zlatovlasé stvoření s podřezaným zápěstím, v bezvědomí...

Hrají: Tobiáš Jirous, Pavla Jirásková, Ivan Král, Eva Vojtová

Režie: Marcel Bystroň Délka filmu: 80 min.

 

14. sobota 17. 30

15. neděle 17. 30

Český dabing

Vstupné: 51 Kč

NENÍ KRÁL JAKO KRÁL USA-Falcon

Rodinná komedie o tom, že pýcha předchází pád. Kreslená pohádka ze studia Walta Disneye.

Režie: Mark Dindal Délka filmu : 80 min.

 

14. sobota 20. 00

15. neděle 20. 00

 

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

FUCK ME Francie-Atlantis Ent.

Kriminální, “tarantinovská” road movie o pocitech dívek z přelomu tisíciletí. Prostitutka Nadine a pornoherečka Manu se na své cestě po Francii brutálně vypořádávají se vším konvenčním a pochybným.

Hrají: Rafaela Andersonová, Karen Bachová, Lisa Marshallová aj.

Režie: Virginie Despentesová

Mládeži do 18 let nepřístupno!

Délka filmu: 75 min.

17. úterý 17. 30 20. 00

18. středa 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

ŽENICH NA ÚTĚKU USA-Space Films

Potřebuje najít celoživotní partnerku! Ještě dnes! Chris O ´Donell v romantické komedii o mladíkovi, který se musí do 24 hodin oženit, aby získal milionové dědictví.

Dále hrají: Renée Zellwegerová, Mariah Careyová, Brooke Shieldsová aj.

Režie: Gary Sinyor Délka filmu: 100 min.

 

19. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 49 Kč

V ZAJETÍ CHUTI Francie-Artcam

Thriller rafinovaný po francouzsku. Bohatý průmyslník Delamont si najme mladíka Nicolase jako svého osobního ochutnavače. Může existovat přátelství mezi tak rozdílnými muži?

Hrají: Bernard Giraudeau, Jean-Pierre Lorit, Florence Thomassinová aj.

Režie: Bernerd Rapp Délka filmu: 90min.

 

20. pátek 17. 30 20. 00

21. sobota 17. 30 20. 00

22. neděle 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Vstupné: 56 Kč

REBELOVÉ ČR-Bontonfilm

Oni byli tři vojenští zběhové a ony tři čerstvé maturantky. Byli mladí a beznadějně zamilovaní. Léto roku 1968 se ovšem ukázalo poněkud nešťastným ... Výpravný písničkový retrofilm Filipa Renče s legendárními hity (nejen) české populární hudby.

Hrají: Zuzana Norisová, Jan Révai, Tomáš Hanák, Jiřina Bohdalová aj

Režie: Filip Renč Délka filmu: 110 min.

 

23. pondělí 20. 00

 

 

 

Vstupné: 56 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

KRAJINKA SR-ČR-Profilm

Poetický, tragikomický snímek o krajince, která se ztratila z mapy. Nový film slovenského režiséra Martina Šulíka (Zahrada).

Hrají: Ivan Gontko, Jana Segešová, Vilma Cibulková, Jiří Pecha aj.

Režie: Martin Šulík

Délka filmu: 110 min.

24. úterý 17. 30 20. 00

25. středa 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

 

PONORKA U - 571 USA-Bontonfilm

Hrdinové jsou obyčejní lidé, kteří dělají neobyčejné věci v neobyčejnou dobu. Válečné drama volně inspirované skutečnými událostmi z 2. světové války. Posádka americké ponorky se vydává na nebezpečnou misi, jejímž cílem je získání německého šifrovacího zařízení Enigma.

Hrají: Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel aj.

Režie: Jonathan Mostow

Délka filmu: 115 min.

26. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

SLADKÝ NIČEMA USA-Sunfilm

Hudební komedie režiséra Woodyho Allena. Hrál jako Bůh, žil jako ďábel... Sean Penn geniálně improvizuje na šesti strunách v Allenově jam session o starých dobrých časech.

Dále hrají: Samantha Mortonová, Uma Thurmanová, Brian Markinson aj.

Režie: Woody Allen Délka filmu: 95 min.

 

27. pátek 17. 30 20. 00

28. sobota 17. 30 20. 00

29. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 54 Kč

 

SEJMĚTE CARTERA USA-Falcon

Jack Carter je drsňák každým coulem. Co jej může donutit opustit Las Vegas a vrátit se do rodného Seattlu? Sylvester Stalone na stopě vrahů svého bratra.

Dále hrají: Michel Caine, Mickey Rourke, Miranda Richardsonová aj.

Režie: Stephen T. Kay Délka filmu : 100 min.

1. 5. úterý 17. 30 20. 00

2. 5. středa 17. 30 20. 00

 

KYTICE ČR-Bontonfilm

Filmová báseň podle balad K. J. Erbena.

 

3. 5. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

 

ANDĚL EXIT ČR-Falcon

Příběh o mladých lidech “na okraji”.

 

Představení pro děti a mládež

1. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Mach a Šebestová ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

8. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Krtkova pohádková dobrodružství ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

15. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Káťa a Škubánek ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 70 min.

22. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Myší kočičiny ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

29. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Paní Bída ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

Připravujeme na květen 2001

1. - 2.

Kytice

ČR

baladický

3.

Anděl exit

ČR

psychologický

4. - 6.

Z pekla štěstí 2

ČR

pohádka

4. - 6.

Vyvolený

USA

fantastický thriller

8. - 9.

V červenci

SRN

romantická komedie

10.

Harrisonovy květy

Francie

drama

11. - 13.

2001: Vesmírná prda

USA

parodie

14.

Pornografický vztah

Belgie - Francie

milostný příběh

15. - 16.

Po čem ženy touží

USA

romantická komedie

17. - .19.

Tmavomodrý svět

ČR

válečný

20.

Slepičí úlet

USA-V.Brit.

animovaná komedie

22. - 24.

Otec rodiny

USA

romantická komedie

24. - 27.

Pokemon: První film

Japonsko-USA

animovaný, pohádkový

25. - 27.

Životní zkouška

USA

thriller

28.

Kadosh

Izrael

psychologický

29. - 30.

Vertical Limit

USA

dobrodružný

31.

Praha očima ...

ČR

povídkový

       

PROGRAM KINO KAVÁRNY RŮŽE LIVE MUSIC CLUB

1. neděle 20. 00

2. pondělí 20. 00

Titulky

 

PONORKA U- 571

Hrdinové jsou obyčejní lidé, kteří dělají neobyčejné věci v neobyčejnou dobu.

Hrají: Matthew McConaughey, Bill Paxton

Režie: Jonathan Mostow

USA

Bontonfilm

válečné drama

117 min.

3. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

4. středa 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

5. čtvrtek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

6. pátek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

7. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

8. neděle 20. 00

9. pondělí 20. 00

 

 

OBĚTI A VRAZI

Vždy obětujeme víc, než jsme chtěli.

Hrají: Ivana Chýlková, Karel Roden

Režie: Andrea Sedláčková

ČR, Francie, Švýcarsko

Warner Bros

psycholog. drama

105 min.

10. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA  

11. středa 20. 00

12. čtvrtek 20. 00

Titulky

 

ROAD TRIP

Americká komedie plná nadsázek, divokých zápletek a dráždivého humoru - srovnatelná s loňským hitem Prci, prci, prcičky..

Hrají: Breckin Meyer, Amy Smartová

Režie: Todd Phillips

USA

Bontonfilm

studentská komedie

91 min.

13. pátek 21. 00

Vstupné: 90,- Kč

KONCERT: KRABATHOR

 

14. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

15. neděle 20. 00

16. pondělí 20. 00

 

 

SAMOTÁŘI

Běžte se zasmát sami sobě.

Hrají: Labina Mitevská, Saša Rašilov

Režie: David Ondříček

ČR, Slovensko

Cinemart

hořká komedie

103 min.

17. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

18. středa 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA  

19. čtvrtek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA  

20. pátek 21. 00

Vstupné: 65,- Kč

SOUTH SOUND SYSTEM presents:

Xplosion, DJ Proton n. 1, Chaotic + hosté

TECH &HOUSE MUSIC

 

21. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA  

22. neděle 20. 00

23. pondělí 20. 00

Titulky

KLUB SRÁČŮ

Bláznivá komedie od tvůrců Mr. Beana

Hrají: Harry Enfield, Kathy Burkeová

Režie: Ed Bye

V. Británie

Hollywood c.e.

buranská komedie

84 min.

24. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

25. středa 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

26. čtvrtek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

27. pátek 20. 30

 

Vstupné: 70,- Kč

KONCERT:

PIGGERY (JH)

KABANOS (JH)

SEVEN (Č.B.)

 

28. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

29. neděle 20. 00

30. pondělí 20. 00

Titulky

FUCK ME

“Tarantinovská” road movie.

O poutech dívek z přelomu tisíciletí.

Hrají: Karen Bachová, Raffaëla Andersonová

Režie: Virginie Despentesová

Francie

Atlantis ENTERTAINMEN

krimi

erotický

73 min.

 

HVĚZDÁRNA

a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Hvězdná 51, tel.: 0331/22564, 0331/361 197-8 (DDM)

Úkazy na obloze v DUBNU 2001

Merkur je nepozorovatelný. Venuši uvidíme většinu měsíce ráno nízko nad východním obzorem, Mars na rozdíl od minulého měsíce, již ve druhé polovině noci, Jupiter se Saturnem budeme moci pozorovat na večerní obloze, planety Uran a Neptun jsou nepozorovatelné. Pozorování Měsíce je nejvhodnější v období první čtvrti, tedy 1. a 30. dubna. Úplňkem projde Měsíc 8. dubna, poslední čtvrtí 15. dubna a 23. dubna nastane nov.

Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavé skvrny, místa s nižší a vyšší teplotou.

Jarní noční obloha nabízí pohled na mlhoviny, dvojhvězdy, galaxie a otevřené hvězdokupy, začínají se objevovat i některé kulové hvězdokupy.

Srdečně zveme k pozorování

Slunce : úterý a pátek od 14.00 - 16.00 hod.

k pozorování noční oblohy: úterý od 19.30 - 22.00 hod. / pátek od 19.30 - 23.00 hod.

 

Připravujeme: Den astronomie (přesný termín uvedeme na plakátech)

Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-)

KLUB HISTORIE LETECTVÍ JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE ZWOLLE 2000 (III. část)

aneb: “mordparta” opět na cestách

Když jsme 8. června 2000 ve 22 hodin opouštěli verdunské bojiště, které je neblaze proslaveno z období I. světové války téměř jedním miliónem mrtvých, byli jsme velmi unaveni i šťastni zároveň. Příčinou bylo předcházejících 29 hodin jízdy a dokumentační práce bez jakéhokoliv času na odpočinek, zároveň řada nových poznatků a přírůstků do sbírek našeho klubu. Všichni jsme si však byli vědomi, že naším největším nepřítelem je čas. A jelikož nás i v této situaci nutil k dodržování detailně zpracovaného programu expedice, vydali jsme se hlubokou noční tmou směrem k Vouziers.

I když mě řada přátel a čtenářů JH zpravodaje žádala, abych z tohoto seriálu nedělal vědeckou práci, musím se právě teď alespoň na chvíli věnovat třem konkrétním lokali-tám v oblasti Argonne při severní hranici Francie, které by měly již neodmyslitelně patřit k naší národní historii. Vždyť kolik lidí ví, že se právě zde odehrály během I. svě-tové války jedny z nejtěžších bojů ve Francii za účasti čs. legionářů?

Města Vouziers, Terron a Chestres od sebe dělí vzdálenosti ne větší než deset kilometrů. Na mapě tvoří trojúhelník, který se pro mnohé z čs. legionářů stal osudným. U Terronu byl během října 1918 jako součást útoku francouzské 53. a 134. pěší divize nasazen náš 21. střelecký pluk. Boje byly zahájeny 18. října 1918 přechodem jednotek přes řeku Aisne a o dva dny později vyústily obsazením městečka Terron. Němci násled-ně v těchto místech vedli řadu protiútoků, které naši legionáři dokázali až do svého vystřídání 30. října úspěšně odrážet. Za cenu několika set mrtvých, raněných a nezvěst-ných. Na památku těchto bojů byl pozdější 21. pěší prapor v letech 1948 až 1951 na-zván “Terronský”.

Neméně urputné boje byly vedeny také u obce Chestres. Právě zde byl 21. října 1918 přesunut do první linie 22. střelecký pluk. Jeho úkolem bylo dobýt výšinu na vý-chodním břehu řeky Aisne u Vouziers, která se do dějin zapsala jako “kóta 153”. Krvavé boje zde probíhaly plných deset dnů. Avšak bezúspěšně. Našim legionářům se výšinu dobýt nepodařilo. Díky ztrátám 175 mrtvých a 531 raněných vojáků musel být pluk 27. října 1918 z bojů stažen. V případě všech tří uvedených lokalit se jednalo o poslední válečné vystoupení čs. legionářů na území Francie.

Odbočím-li od strohých a především depresivních historických faktů, musím upřímně konstatovat, že s odstupem více než osmi desetiletí lze všechna tato místa popsat jako malebná a pro turisty atraktivní. My s kolegy jsme se pochopitelně zaměřili na památky související s osudy našich vojáků. Nejprve jsme proto navštívili město Vouziers a na místním hřbitově uctili památku pohřbených čs. legionářů. Každému z příchozích se před očima rýsovaly nekonečné řady kamenných křížů zasazených do “po anglicku” upravené travnaté plochy. Co kříž, to válkou předčasně ukončený život chlapců a mužů, kteří se pouze o několik málo dnů nedožili tolik toužebně očekávaného vzniku samo-statného Československa. Všechny nás proto potěšilo, že se ve Vouziers na naše vojáky nezapomnělo. Při okraji města totiž stojí socha čs. legionáře, který hledí na nedaleká a jejich vlastní krví nasáklá válečná bojiště. Za nás Hradečáky jsme zde položili malou kytici růží. Pro nás “expedičníky” se pak stala trvalou památkou společná fotografie u tohoto monumentu.

Během příprav expedice byl zpracováním podkladů o čs. legionářích ve Francii pověřen kolega Franta. Ten díky svému citu pro detaily dohledal v původních dobových mapách místa, která bylo nutno navštívit. V prvé řadě to byla již zmíněná slavná kóta 153, která nás na první pohled všechny překvapila svojí rozlehlostí a strmostí. Pravdou je, že dnes tu již nejsou krátery od dělostřeleckých granátů a drátěné zátarasy, ale hlavně pole, převážně kukuřičná. Moc dobře jsme také věděli, že k nejpohodlnějšímu a nejry-chlejšímu způsobu dosažení kóty by stačilo využít automobilu. Z úcty ke všem padlým, avšak také z důvodu utužení fyzické kondice, jsme se rozhodli pro “dobytí” vrcholu pěšky. Jelikož jsme cestou plánovali terénní sběry, řešili jsme proto důležitou otázku, jaké orientačně nejvhodnější místo zvolit k opětovnému srazu celého kolektivu. Jak po chvíli prohlásil jeden z kolegů, zvítězil rozum. Dojeli jsme na první polní odbočku při okraji pole a tam naší devítimístnou “Barču” zaparkovali vedle velké a z dálky dobře patrné hromady hnoje. Pozitivem tohoto rozhodnutí bylo, že stanovený orientační “bod” byl skutečně velmi dobře vidět. A co bylo také důležité, naštěstí již nebyl téměř cítit! Bez většího otálení jsme si mezi sebou rozdělili nezbytné pomůcky pro práci v terénu, následně provianťák Vláďa “Vovar” každému přidělil potřebnou dávku kalorií v podobě kolečka salámu, krajíce chleba a tatranky. Jako poslední zazněla pro všechny důležitá informace: “Nejdéle za dvě hodiny sraz tady u hnoje!”. Pak jsme vyrazili.

Dosažení kóty 153 i s návratem k autu nám trvalo asi 95 minut. Jak jsem se již zmínil dříve, naši legionáři jí neúspěšně dobývali celkem deset dnů. Museli jsme sklonit hlavu před jejich odhodláním a odvahou. Vždyť i pro nás, lehce oblečené a bez větší zátěže, především bez ostřelování a válečné vřavy, byl výstup terénem značně únavný. Odměnou nám zůstal nezapomenutelný zážitek z přímé návštěvy tohoto bojiště, který byl navíc umocněn zachovanými stopami války přímo v terénu. V listnatém lesíku při úpatí kopce stále dobře patrnými krátery, na polích běžně se nacházejícími fragmenty z válečné munice. Jak jsme však měli možnost během další hodiny zjistit, jednalo se o obraz doby v této části Francie dodnes běžně patrný.

Sraz na určeném místě nám vyšel dobře. Plni dojmů jsme nasedli do vozu a cestou přes Chestres se vydali do městečka Terron. Právě zde nás čekalo další z příjemných překvapení.

Nejprve jsme navštívili památník čs. legionářů nedaleko hlavního kostela, avšak o chvíli později nás již kolega Franta vedl k jednomu z nedalekých domů. Ten lze popsat jako běžný a pro náhodné turisty ničím výjimečný, který je po rozsáhlých poválečných opravách využíván výhradně k bydlení. Naší pozornosti však neunikla kovová destička s českým a francouzským nápisem: “V upomínku na I. národní pouť v 10. výročí trvání Československé republiky”, umístěná nad hlavním vchodem tohoto objektu. Daleko důležitějším je ale ten fakt, že právě zde bylo koncem října 1918 umístěno velitelství našeho 21. střeleckého pluku. Byli jsme proto nesmírně rádi, že vyšel také další z bodů příprav kolegy Franty. Tomu se totiž podařilo zkontaktovat současné majitele zmíněného domu, kteří nás velmi ochotně přijali. K našemu největšímu milému překvapení však došlo v okamžiku, když nás přišel jménem obce Terron přivítat její pan starosta. Pán přibližně šedesátiletý, oblečený do trička a džíns, jehož neklamným znakem svého úřadu byl velký běloskvoucí se plnovous.

Hodina ve společnosti těchto příjemných lidí nám utekla jako voda. Kamera Zdeňka snad nevynechala jediný okamžik setkání. Fotoaparáty kolegů cvakaly jako o významné tiskové konferenci. V tento čas jsme od našich hostitelů získali důležitý příslib zaslání několika kopií dobových fotografií souvisejících se zdejším působením čs. legionářů. Na oplátku jsme francouzským aktérům setkání předali propagač-ní materiály o J. Hradci, kterými nás před startem expedice vybavi-lo oddělení kultury našeho měst-ského úřadu. Byli jsme za ně nesmírně rádi. Konkrétně se tak ukázalo, jak nám právě v Terronu (a během cesty ne naposledy) by-ly užitečné!

I když si bylo stále o čem povídat, drželi jsme se hesla, že “rozumná návštěva odchází pryč do půl a mimořádná do jedné ho-diny.” Především nás čekal po zbytek dne další obsahově nároč-ný program. Když jsme před domem pořídili poslední rozlučkové foto, s pocitem vděčnosti jsme z auta vyndali jeden půllitr pravého jindřichohradeckého rumu a darova-li ho kolektivu našich hostitelů se slovy, že je to vlastně něco jako “čechyše whisky”. Pan starosta a majitel domu, viditelně dobří přátelé, dali hlavy dohromady a za chvíli nám spolu ruku v ruce předali překrásné “růžicově rozevřené” torzo francouzského dělostřeleckého granátu ráže 75 mm. Pravdou je, že torz i celých neporušených dělostřeleckých granátů měli majitelé domu vystavených podél jedné z venkovních stěn objektu několik desítek. Pro nás konkrétně však byl exemplář vzácný tím, že jsme jej dostali darem od našich hostitelů. Mimo jiné s ujištěním, že byl nalezen na “české” kótě 153!

Byl pátek 9. června 2000, 15 hodin. Nastala chvíle posledních stisků rukou a upří-mného poděkování za milé přijetí. Pak jsme již nasedli do naší “Barči” a vydali se vstříc dalšímu programu expedice.

Vladislav Burian, KHL

SLAVATOVO SRDCE

Pověstný Vilém Slavata, první hrabě svého rodu, vladař domu jindřichohradeckého, pán na Telči, Žirovnici, Červené Lhotě atd. měl se svou manželkou Lucií Otilií, která byla poslední z rodu pánů z Hradce, tři syny: Adama Pavla, Jáchyma Oldřicha a Františka Víta.

(Vlastnoruční podpis Adama Pavla Slavaty)

V tomto povídání věnujme svou pozornost nejstaršímu synovi. Hrabě Adam Pavel Slavata se narodil 24. prosince 1604 (na Štědrý den roku, v němž po meči vymřeli páni z Hradce). Když mu bylo sedm let, byl dán na byt a stravu ke zdejšímu měšťanovi Janovi Žádnému. Ročně se platilo za tento pobyt 400 kop grošů míšeňských s tím, že měsťan z toho platil učitele a dva mladíky ku pomoci. Tak si to přála babička, přísná katolička Kateřina z Montfortu. Byla to jakási příprava ke studiu na zdejším jezuitském gymnáziu, kam nastoupil roku 1613 do tzv. principie. Zároveň s ním studoval i jeho bratr Jáchym Oldřich.

Postupně byl připravován na to, že bude svrchovaným pánem svých poddaných. Roku 1619 spolupůsobil při nové výstavbě v klášteře a kostele františkánů v Jindřichově Hradci spolu s otcem Vilémem Slavatou a bábou Kateřinou z Montfortu. Dne 27. února 1626 přinesl spolu s mladším bratrem Jáchymem Oldřichem na jindřichohradeckou radnici privilegia, která byla městu odňata za rebelii v letech 1618 - 1620.

Adama Pavla zasnoubili s Marií Markétou, dcerou Jana Oldřicha, hraběte z Eggenberka, vévody krumlovského. Svatební smlouva byla uzavřena 23. dubna 1623 a 4. června 1626 byla ve Vídni svatba, ale za několik málo dní opustila mladá choť Slavatu a žádným přemlouváním se nedala pohnout k tomu, aby se vrátila. Tvrdila, že k němu má nepřekonatelnou ošklivost, což také uváděla jako důvod v rozvodovém řízení, které se roky vleklo, ale nakonec byli rozvedeni. Příbuzní Slavaty roztrušovali pověst, že kněžna byla již roku 1624 zasnoubena s Bedřichem z Fürstenberka.

Adam Pavel se více neoženil a žil od té doby ponejvíce v Nové Bystřici, kterou jako panství dostal roku 1628 od své matky Lucie Otilie spolu se statkem Chlum u Třeboně. Roku 1626 rozmnožil nadace tamějšího paulánského kláštera u Nové Bystřice. Nedaleko Nové Bystřice nechal dolovat síru a skalici, proto sem povolal horníky, vykázal jim nějaké pozemky u Senotína, aby se zde usadili a udělil jim rozličná práva a výsady. Tak povstalo místo Hůrky (Adamsfreiheit - “Adamova svoboda”). Adam Pavel doufal, že zde též najde měď, a proto pod mlýnem s názvem Lohnmühle vystavěl měděný hamr, který musel později prodat, protože naleziště byla chudá.

Zamiloval si Novou Bystřici, kde často pobýval, a staral se o její rozkvět. Roku 1629 povolal do města soukeníky z ciziny a nechal jim pod Vídeňskou branou postavit tři domky. Tak vzniklo soukenické předměstí. Podporoval i jiná řemesla a není divu, že v tehdejší době, kdy v Evropě zuřila třicetiletá válka, dosáhla největšího rozkvětu výroba zbraní. Na Slavatovu objednávku byly zhotovovány bambitky, muškety, píky a řemeny pro jízdu. Prodával je do širokého okolí.

Roku 1637 ho povýšil císař na říšského dvorního radu, roku 1640 byl ustanoven hejtmanem Bechyňského kraje a po otcově smrti roku 1652 se stal vladařem domu hradeckého, nejvyšším dědičným číšníkem Království českého a pánem statku Červené Lhoty.

Hrabě Adam Pavel Slavata zemřel v Nové Bystřici 2. července 1657, odkud bylo jeho tělo převezeno do Jindřichova Hradce a pohřbeno v kostele u sv. Kateřiny u františkánů (uprostřed presbytáře pod věčnou lampou). Srdce však bylo uloženo na místo, které tak miloval: v kostele v Nové Bystřici vlevo od hlavního oltáře.

S. Nováková

pracoviště Stát. obl. archivu Třeboň

v J. Hradci (zámek)

ROSTLINA MĚSÍCE

Acer palmatum “Atropurpureum”

javor dlanitolistý “Atropurpureum”

Dekorativní, temně purpurové listy

na úpatí léta.

Vzdušný vzhled, výrazně stříhané listy a sytá temně červená barva.

Původ a charakteristika

V bohatém rodu javorů, který roste v počtu asi 150 druhů v Evropě, Asii, Severní Americe a sevení Africe má svébytné postavení javor dlanitolistý. Domovinu má v Japonsku, střední Číně a Koreji. U nás roste jako středně vysoký opadavý keř nebo strom a výška většinou nepřesáhne 3 až 4 m. Bylo vyšlechtěno asi 80 variet a kultivarů, nejznámější javor dlanitolistý. “Atropur-pureum” má ozdobně pětilaločnaté hluboce rozeklané listy, trvale zbarvené v průběhu roku do tmavé až načernalé červeně. Drobné purpurově červené květy jsou uspořádány v hroznovitém květenství, kořenový systém je bohatý a dobře kotví v půdě. Několik malebných rozkladitých kmínků se rozvětvuje blízko země a nese lehce stavěnou korunu s větvemi uspořádanými do víceméně deštníkovitého tvaru. Roste pomalu, vyvíjí se spíše do šířky než do výšky.

Nároky na pěstování

Nejlépe roste na mírně kyselých, humusem bohatých zahradních půdách, nesnáší v půdě vápník. Potřebuje světlé, slunné nebo mírně zastíněné stanoviště. Snese i vlhké, ne však podmáčené místo. Pomalý růst ho předurčuje i pro malé zahrady. Vysazuje se také do nádob, zde potřebuje pravidelně zalévat a nevystavujeme ho na extrémní slunečné a větrné stanoviště. V našich podmínkách je otužilý, namrzá čerstvě vysazený a v zvlášť tuhých zimách anebo v mrazových kotlinách. Většinou uspokojivě regeneruje. Krátce po výsadbě exempláře na zimu chráníme a zejména ve vyšších polohách dáváme při výsadbě přednost tuzemskému materiálu. Upřednostňujeme jarní výsadbu, aby stromy do zimy řádně prokořenily.

Použití

Javory s dekorativním listem jsou vyhledávanými solitérami. Vnášejí do zahrad výraznou barevnost, starší exempláře někdy i nezvyklé až bizardní tvary. Vyniknou v trávníku i jako ozdoba dlážděné plochy. Znamenitě se uplatní také ve větších skalkách, dobře rostou i ve vřesovištních partiích, zajímavé obrazce vytvářejí na březích drobné vodní plochy, ve které se zrcadlí. Javor dlanitolistý “Atropurpureum” je nedílnou součástí japonských zahrad a orientálních zákoutí. Vynikne také v popředí nebo v kombinaci s tmavými jehličnany, jinými výrazně vybarvenými dřevinami i ve skupinách trvalek. Používá se i ve formě bonsaje.

Paní profesorka Spáčilová není mezi námi.

Dne 27. února tohoto roku nás zastihla smutná zpráva. Paní profesorka Julie Spáčilová zemřela po dlouhé nemoci ve věku 74 let. Narodila se 25. 2. 1927 v Českých Budějovicích, kde absolvovala základní vzdělání. Jako učitelka začala působit v roce 1945 na učňovské škole v Trutnově. V roce 1948 přešla na základní odbornou školu pro stavební zámečníky v Praze. Od 6. 9. 1954 učila na hospodářské škole v Jindřichově Hradci. Tato škola se v průběhu doby přejmenovala na střední ekonomickou školu a v roce 1990 na obchodní akademii v J. Hradci. Učila především grafické předměty. Ve výuce těchto předmětů si vydobyla zasloužené uznání. Byla často jmenována členkou státních zkušebních komisí v těsnopisu, stenotypistice a psaní strojem. Vychovala řadu studentů, kteří obstáli v celostátních soutěžích. Ale i ti, kteří nepatřili ke špičkám, si odnesli potřebné dovednosti pro praxi. Vedle kvalifikačních předpokladů učit grafickým předmětům měla paní Julie Spáčilová aprobaci pro výuku českého jazyka a tělesné výchovy. Byla spoluautorkou učebnic pro žáky středních škol. Na škole v Jindřichově Hradci působila 45 let tj. až do roku 1999, ve školství neuvěřitelných 53 let. Všichni Ti, kteří s ní přišli do styku, si budou připomínat její spolehlivost, cílevědomost, houževnatost a ochotu pomoci. Čest její památce.

Václav Königsmark, místostarosta MěÚ J. Hradec

 

SPORT

Hlavní akce pořádané SKOK J. Hradec a Agenturou OK v roce 2001

Kuličkiáda

neděle 1. dubna ve 13 hod. - Tyršův stadion v J. Hradci

Turnaj ve stolním tenise (pro neregistrované a příchozí)

sobota 7. dubna v 9. hod. - sport. hala Regionsportu v J. Hradci

Kinderolympiáda (atletická soutěž I. stupně ZŠ)

úterý 10. dubna v 8.30 hod. - Nová Včelnice

MATEŘSKÉ CENTRUM KLÍČEK

8. MŠ Gymnazijní ul.

úterý 9.00 - 11.30

středa 9.00 - 11.00

čtvrtek 9.30 - 11.30

PROGRAM NA DUBEN 2001

4. 4. 18.00 - Kurz pečeme z kynutého těsta 50.- Kč

17. 4. 10.00 - Pomlázka v MC