Jindřichohradecký zpravodaj, květen 2001

Vážení čtenáři

v květnovém čísle Jindřichohradeckého zpravodaje je pro Vás připraveno mnoho zajímavostí. Například na článek Mgr. Stanislavy Novákové ze Státního oblastního archivu v Jindřichově Hradci o Adamu Pavlu Slavatovi navazuje Mgr. Vladislav Burian, archeolog Okresního muzea v Jindřichově Hradci svou odbornou, archeologickou zprávou.

Pro příznivce Klubu historie letectví je připravena další IV. část EXPEDICE ZWOLLE 2000 aneb : “mordparta” opět na cestách. Pozvání přijměte např. na jízdu “Parním vláčkem Českou Kanadou”, oslavme 56. výročí ukončení druhé světové války a přijďte na nábřeží Vajgaru pokochat se ohňostrojem, který slavnostně zakončí lampionový průvod. Městská knihovna Vás bude informovat o nutném omezování výpůjčních hodin z důvodu brzkého stěhování do nové budovy. Vaši pozornost si zaslouží i projekt Biozaharda, který je zaměřen především na přírodní obdělávání zahrádek.

Vaše redakční rada

Obsah

Informace z rady města
Odbor místního hospodářsrví
Informační středisko
Městská knihovna
Projekt BIOZAHRADA na jindřichohradecku

Kalendárium

Kulturní kalendář

Kino Střelnice
Slavatovo srdce (po 340 letech)

Klub historie letectví - Expedice Zwolle 2000

Za ing. Josefem Ederem

Mateřské centrum YMCA J.H.

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

Ve složení vrcholných orgánů vedení města došlo ke změnám. Na mandát člena zastupitelstva a radního rezignoval pan Jan Blažek, který nastoupil jako kaplan do služeb České armády. Náhradníkem z kandidátky SNK J. Hradec - moderní město 21. století byl Václav Staněk. Ten se také složením slibu na 28. zasedání zastupitelstva města stal jeho členem. Na stejném zastupitelstvu proběhla i volba člena rady města. Hlasy všech přítomných zastupitelů se novým členem rady stal RNDr. Jan Pokorný, CSc. Další změnu ve složení zastupitelstva si vynutilo nečekané úmrtí pana Ing. Josefa Edera. Ten v zastupitelstvu pracoval jako člen Občanské demokratické strany. Prvním náhradníkem z této kandidátky byl pan Ing. Zdeněk Piller, který se svého mandátu ujal složením slibu do rukou starosty na 29. zasedání zastupitelstva dne 24. dubna. Zastupitelstvo i rada města tedy již opět pracují v plném počtu.

-

Pro rok 2001 bylo do rozpočtu v kapitole 714 - školství schváleno 300 tisíc korun na podporu dětských zájmových organizací. Z této částky bude rozděleno 240 tisíc přímo, 60 tisíc bude ponecháno jako rezerva pro příspěvky na akce mimořádné. O těchto příspěvcích bude rozhodovat rada individuálně na základě žádostí. Z rezervy již bylo např. vyhověno Domu dětí a mládeže, který na akce pro děti dostal 20 tisíc Kč. Automotoklub ČR v J. Hradci dostal 5 tisíc na dopravní výchovu školáků a 2. ZŠ 1000,-Kč na pořádání Dne dětí. V zájmových organizacích bylo na začátku letošního roku registrováno 374 dětí a mládeže do 19 let věku. Jedná se o organizace PS Ozvěna, YMCA, PS 8. března, Skaut - Český skautink ABS a Junák.

-

Ve snaze zajistit rychlé umístění opuštěných psů k náhradnímu majiteli, doporučila RMě změnu vyhlášky města o místních poplatcích. Podstatou této změny je osvobození poplatků ze psů těm občanům, kteří si opuštěného psa vezmou do vlastní péče. Jen za první čtvrtletí letošního roku bylo strážníky městské policie odchyceno 17 psů. Z nich se 11 vrátilo původním majitelům, 4 byli předáni náhradnímu majiteli a 2 zůstali v provizorních kotcích města.

-

Činnost městské policie kontroluje RMě průběžně každé čtvrtletí. V pracovním poměru k městu je v současné době 18 strážníků. Za první tři měsíce bylo letos projednáno 1 127 dopravních přestupků, 25 přestupků proti veřejnému pořádku, ve 26 případech byly porušeny obecně závazné vyhlášky, 11 přestupků bylo proti majetku, 3 přestupky proti občanskému soužití. Problémem stále zůstává kontrola přestupků za podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18-ti let. Ačkoliv se jedná o jeden z nejčastějších přestupků, je jeho dokazování velmi obtížné a vynalézavost mladistvích konzumentů alkoholu v tomto směru nezná mezí. Kromě přestupků řešili městští strážníci 10 případů páchání trestné činnosti a z místních komunikací bylo odstraněno 22 vraků motorových vozidel. K doplnění počtu městských strážníků na plný stav bylo vypsáno výběrové řízení a jejich stav bude doplněn na plánovaný počet.

-

V souladu s cenovým výměrem Ministerstva financí č.3/2001 schválilo RMě koeficient růstu nájemného z obecních bytů v Jindřichově Hradci pro období od 1. července 2001 do 31. prosince 2001 ve výši 1,04.

-

Parkoviště v zadním traktu bývalé jezuitské koleje (s vjezdem od poledníku) je opět v provozu. Otevřeno je v době od 7.00 hod. do 18.00 hod. Po této době bude výjezd umožněn za poplatek 100,- Kč a otevření parkoviště provedou strážníci městské policie.

Alfred Němec, místostarosta MěÚ Jindř. Hradec

Ve dnech 10. - 12. května 2001 zavítá do Jindřichova Hradce malá delegace radních partnerského města Neckargemünd. Na programu milé návštěvy je představení nového starosty tohoto města Horsta Althoffa, který nastoupil do funkce v srpnu loňského roku a vystřídal tak dlouholetého starostu Oskara Schustera. Ten bude také spolu s několika radními členem německé delegace. Starostové obou měst by spolu měli hovořit především o dalších perspektivách vzájemné spolupráce. V červnu tohoto roku by měli představitelé města J. Hradce svým kolegům návštěvu oplatit. Na 3. ročníku festivalu Musik auf Reichenstein 23. a 24. června vystoupí hradecká skupina JEN TAK TAK a pravděpodobně také Jindřichohradecký symfonický orchestr.

ODBOR MÍSTNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ

Provozní doba ve sběrných dvorech:

U Václava úterý 14 - 18 hod.   Jezuitská kolej středa 14 - 18 hod.
čtvrtek 10 - 17 hod     sobota 8 - 12 hod.
sobota 8 - 12 hod.        

Využívat těchto sběrných dvorů může pouze fyzická osoba, která se prokáže trvalým bydlištěm v J.Hradci, nebo vlastnictvím nemovitosti v J.Hradci. Dvůr je určen pro velkoobjemový, nebezpečný a vytříděný odpad. Toto platí i o stavebním odpadu do 50 kg. Není určen pro směsný komunální odpad.

Harmonogram odvozu odpadů na rok 2001

Jedná se o odvoz tří skupin odpadů z příměstských částí J. Hradce a některých částí v samotném J. Hradci. N - nebezpečné odpady, VO - velkoobjemový odpad, Z - odpad ze zeleně

5. 5. VO

- D. Radouň

- pískovna

8 - 9 hod.

   

- náves

9 - 10.30 hod.

 

- D. Skrýchov

 

10.45 - 12 hod.

5. 5. Z

- D. Radouň

- pískovna

8 - 9 hod.

   

- náves

9 - 10.30 hod.

 

- D. Skrýchov

 

10.45 - 12 hod.

5. 5. Z

- Vajgar

- Řečička

8 - 9.15 hod.

 

- Jáchymova

- parkoviště

9.30 - 10.45 hod.

 

- Denisova

- u sběrny

11 - 12 hod.

12. 5. Z

- Piketa

- žid. hřbitov

8 - 9.45 hod.

 

- U Hřbitova

- zahrádky

10 - 12 hod.

VO - Velkoobjemový odpad:

vyřazené kusy nábytku, kamna, kusový dřevěný odpad, kočárky, kovový odpad, stavební suť bez příměsi nebezpečných látek do 50 kg, oděv a textilní materiál, koberce a ostatní podlahové krytiny, pneumatiky a ostatní kusový odpad, který vzhledem ke své velikosti nelze zneškodnit v nádobách na směsný odpad

Z - Odpad ze zeleně:

větve ze stromů a keřů, listí, tráva a ostatní kompostovatelný materiál ze zahrad, ovoce

Ing. Ondřej Prokopec, místní hospodářství MěÚ J. Hradec

Informační středisko

město Jindřichův Hradec ul. Panská 136/ I

Informační středisko připravuje na sezónu informační publikaci - průvodce, který bude zaměřen na informování o zcela praktických věcech, jakými jsou údaje o dopravním spojení, o parkování ve městě, o místní dopravě, o nabídce pro volný čas, o adresách a telefonních číslech důležitých institucí aj. Průvodce bude orientován odlišně od dosud vydávaných publikací, které se soustřeďovaly zejména na historii. Měl by přispět ke zkvalitnění a rozšíření nabídky informačních produktů o příhraničním okrese pro tuzemské a zahraniční zájemce. Průvodce bude vydán za přispění programu Phare v česko-německém jazyce.

Reprezentativní obrazová publikace o městě Jindřichův Hradec

Město Jindřichův Hradec zamýšlí vydat aktuální obrazovou publikaci o městě Jindřichův Hradec v českém, německém, anglickém a francouzském jazyce.

Poslední reprezentativní kniha o Jindřichově Hradci byla vydána v první polovině minulého století, v roce 1947. S výjimkou brožovaných průvodců nemá město žádný reprezentativní materiál. Kniha “Jindřichův Hradec 1293 / 1993” je v současné době vyprodaná.

Zamýšlená publikace by měla obsahovat především fotografie zachycující Jindřichův Hradec v současnosti, na přelomu tisíciletí. Pro srovnání by bylo uveřejněno pár i starších fotografií. Text by měl doplňovat obrazový materiál a podat základní historická data. 

Zhotovitel pracuje v současné době na celkové koncepci knihy a shromažďuje materiál, který by vypovídal o našem krásném městě na prahu nového tisíciletí.

Zrodil se i nápad oslovit občany města a požádat je o spolupráci při tvorbě knihy.

Proto se obracíme na Vás, vážení čtenáři, a prosíme o zaslání zajímavých příspěvků, předmětů, fotografií apod., které by podle Vašeho soudu mohly být použity jako podklad pro vydání jedinečné publikace o Jindřichově Hradci.

Děkujeme a těšíme se na spolupráci. Za redakční radu: Kateřina Svobodová

Informační středisko, Panská136/I , Telefon: 0331/363546

Fax: 0331/ 361 503, e-mail: info@jh.cz

MĚSTSKÁ KNIHOVNa Stavba nové knihovny finišuje !

Ano, je to pravda! Dva měsíce zbývají do předání stavby a vše nasvědčuje tomu, že stanovený termín bude dodržen. To je dobrá zpráva.

Pro knihovnu však nastává nelehké období. Každý určitě potvrdí, že stěhování málokdy bývá jednoduchou záležitostí. I to naše bude provázeno některými nutnými omezeními v provozu a službách veřejnosti. Čeká nás totiž přemístění a revize téměř stotisícového knihovního fondu, instalace techniky, zprovoznění knihovnického programu, Internetu a dalšího používaného software, úprava interiérů, sžití se s novým prostředím a příprava bezproblémového provozu v nových prostorách.

Obracíme se proto na všechny naše uživatele se žádostí o trpělivost, shovívavost i akcepto-vání všech omezení, která sebou tato situace přináší. Už dnes můžeme s určitostí říci, že největší část stěhování se odehraje o prázdninách.

O všech změnách budete včas informováni. Uděláme všechno pro to, aby uzavření knihovny bylo co nejkratší a abychom vás všechny mohli co nejdříve přivítat

v novém důstojném prostředí.

Držte nám palce, ať všechno dobře dopadne.

Mgr. Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

Projekt BIOZAHRADA na Jindřichohradecku

aneb “pomáhejme přírodě a ona pomůže nám” (2)

Poradenství v J. Hradci od 4. 5. 2001 a přednáška s diasnímky a praktickými tipy 7. 5. 2001

V minulém čísle Jindřichohradeckého zpravodaje jsme Vás na str. 4 informovali o projektu Biozahrada, jehož know-how bylo do jižních Čech poskytnuto z Rakouska a který je zaměřen na přírodní obdělávání zahrádek. Přiblížili jsme Vám rovněž význam projektu vzhledem k dnešnímu častému výskytu různých nemocí zvířat v Evropě, neboť také vlastní zahrada může podstatně přispět ke zdravé výživě, pokud na ní pracujeme spolu s přírodou, a ne proti ní. V současné době se projekt začíná rozbíhat i u nás v Jindřichově Hradci.

Od května bude po Českých Budějovicích tzv. “zahradní telefon” zřízen rovněž v Jindřichově Hradci. Na telefonním čísle 0331/361691 obdržíte vždy v pátek od 13.00 do 18.00 v kanceláři Ing. arch. Aleše Procházky bezplatně informace o přírodním obdělávání Vaší zahrady, jejím uspořádání a péči o ní. Pro rady si v tuto dobu nemusíte jen telefonovat, můžete si do kanceláře na nám. Míru 83/I v J. Hradci do 2. patra zajít osobně. Získáte zde kromě informací rovněž bezplatně příručku o biozahradě, pojednávající o prvcích přírodní zahrady a o ekologickém pěstování zeleniny. První poradenský den se uskuteční 4. května 2001. Těšíme se na Vaše dotazy.

Jste rovněž srdečně zváni na přednášku pana Wernera Gameritha, autora rakouské knihy “Přírodní zahrada. Ohleduplná cesta k zahradnímu štěstí”, kde jsou shromážděny jeho vlastní třicetileté zkušenosti. Příspěvek s diasnímky a praktickými tipy bude hlavním tématem členské schůze 1. zahrádkářské organizace v J. Hradci 7. května 2001 v jídelně podniku Jitka - ul. Archiváře Teplého 434 v J. Hradci a přednese ho v 19.30 - 21.00 sám autor (tlumočení do češtiny zajištěno), který bude rovněž připraven zodpovědět Vaše dotazy.

Jako další akce projetku je plánována exkurze po biozahradách Dolního Rakouska. O jednotlivých aktivitách budete i nadále informováni v tisku a na internetových stránkách www.jh.cz a www.c-budejovice.cz nebo na tel. 038/32030.

Ing. Martina Rešlová, externí spolupracovník EUPRI

Kalendárium

13. 5. 1871 - před 130 lety - zemřel Daniel Francois Esprit Auber, francouzský hudební skladatel. Narodil se 29. 1. 1782 a celý život strávil v Paříži. Auber psal téměř výhradně opery. Jeho stěžejní dílo Němá z Portici vyvolalo v r. 1830 v Bruselu takové nadšení, že diváci po shlédnutí opery se vyhrnuli do ulic, strhli další chodce, obsadili policejní ředitelství, holandské ministerstvo spravedlnosti a zničili tiskárnu holandského vládního listu. Následkem těchto událostí byla revoluce, která svrhla holandskou nadvládu nad Belgií. Zvláštní na této opeře je to, že hrdinka na jevišti nezazpívá ani nepromluví. Původní slavná zpěvačka totiž odřekla na poslední chvíli roli a Auben s libretistou Seribeenem angažovali do hlavní role vynikající tanečnici, kterou však museli učinit němou. Opera byla zachráněna.

Auber byl neúnavný operní skladatel. Drtivá většina jeho oper je průměrných. Svých oper se účastnil velmi nerad a když, tak obvykle spal. (“Proč bych tam chodil? Svou hudbu přece znám”). Smysl pro humor si uchoval až do své smrti. Po návštěvě jakéhosi pohřbu prohlásil : “To bylo naposledy, co jsem navštívil hřbitov jako amatér”.

25. 5. 1931 - před 70 lety - se narodil Georgij Michajlovič Grečko. Byl jedním z kosmonautů, kteří absolvovali několik startů do vesmíru. První cesta se Sojuzem 17 v roce 1975 sloužila k výzkumu Slunce. V roce 1977 v Saljutu 6 prověřoval využití orbitálních kosmických celků. V roce 1985 v Saljutu T - 14 jako “starý kosmonautický vlk” prováděl výzkum atmosféry a pomohl při střídání posádek během plného provozu orbitální stanice.

7. 5. 1901 - před 100 lety - se narodil Gary Cooper, americký herec, nositel 3 Oskarů, který za 35 let natočil 110 filmů. Zemřel jako jeden z nejoblíbenějších filmových herců všech dob 6 dnů po 60 narozeninách - 13. 5. 1961.

30. 5. 1841 - před 160 lety - se narodil Karel Václav Klíč, vynálezce rotačního stíracího hlubotisku, dokonalé reprodukční techniky kreseb, obrazů a fotografií. Vynález se zrodil o silvestrovské noci na přelonu let 1877 a 1878. Klíč opustil společnost a zašel do laboratoře. Měděná destička pokrytá vrstvou asfaltového prášku jej inspirovala k pokusu: na zahřátou destičku prášek přitavil. Na něm vyleptal obraz a ráno mohl vytisknout první obraz. V Anglii r. 1890 nahradil desku válcem a tím se tisk podstatně urychlil. Karel Václav Klíč zemřel 16. 11. 1926 ve Vídni.

1. 5. 1891 - před 110 lety - zemřel Antoním Chittussi, význačný český malíř. Studoval na akademiích v Praze, Vídni a Mnichově. Teprve v Paříži získal uznání. Věnoval se krajinomalbě. Uznání získal i doma. V roce 1886 se zdržoval v Jižních Čechách. Maloval krajinu mezi Jindřichovým Hradcem a Třeboní. (Lásenický rybník, Rybník Utopenec, Svatovítský rybník, Kapří rybník u Třeboně, Rašeliniště u Chlumu). Včas neléčená tuberkulóza plic ukončila jeho život ve 44 letech. Antonín Chittussi se narodil 1. 12. 1847.

14. 5. 1931 - před 70 lety - zemřel Viktor Dyk, český politik, novinář, básník a dramatik. Vystudoval práva, ale vybral si cestu spisovatele, novináře a politika. Patřil k vůdcům státoprávní strany, která jako jediná za Rakouska - Uherska proklamovala získání státní samostatnosti. Po vzniku ČSR pracoval jako paslanec a i jako senátor. Jako spisovatel obsáhl všechny druhy literární tvorby. Největší význam má však jeho poezie.

Viktor Dyk se narodil 31. 12. 1877.

Roku 1571 - před 430 lety - zemřel Václav z Ludanic. Byl příznivcem jednoty bratrské. I když byl nakloněn králi a hájil jeho zájmy, byl nakloněn tomu, aby stavovská práva a svobody nebyly kráceny. Jeho smrtí vymřel rod z Ludanic po meči. Smrt jeho dcery Kateřiny, která se provdala za Petra Voka, znamenala vymření rodu i po přeslici.

7. 5. 1861 - před 140 lety - se narodil Rabíndranáth Thákur indický básník, první asijský nositel Nobelovy ceny za literaturu. Narodil se jako čtrnácté dítě (z 15 dětí Debendranátha Thákura, reformátora hinduistického náboženství). V roce 1910 vešla jeho nejslavnější sbírka Gitáňdžali (Obět písní). Byl mezi prvními, kteří odsoudili mnichovskou zradu. Zemřel 7. 8. 1941.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindř. Hradec

Další stránka