Jindřichohradecký zpravodaj, leden 2001

Vážení a milí čtenáři,
dne 1. ledna jsme vstoupili do nového roku, nového století a nového tisíciletí, do kterého si vzájemně popřejme mnoho štěstí a zdraví, jakož i zdaru v práci i v osobním životě.

Nabízíme Vám přehled kulturních a společenských akcí, které Vám mají zpříjemnit a zkrášlit chvíle všední i nevšední. Pozvánku také nabízí i právě začínající plesová sezóna. Přijměte pozvání na Reprezentační ples Města Jindřichův Hradec, na kterém k tanci a poslechu zahrají taneční orchestr Portál a OLD STEAMBOAT JAZZ BAND. Je nový rok a právě to je chvíle, kdy některé spolky bilancují svou činnost. Dočtete se i o úctyhodném výkonu našeho spoluobčana, sportovce pana Plíhala z Klubu cyklistiky Jindř. Hradec, který reprezentoval naše město na paralympiádě v Sydney. Neméně zajímavý bude i Vzpomínkový večer k 100. výročí narození jindřichohradeckého historika PhDr. Jana Muka. Nechybí samozřejmě informace z rady města a dalších odborů městského úřadu.

Vaše redakční rada

Obsah

Informace z rady města
Odbor dopravy a životního prostředí
Odbor školství, kultury a tělovýchovy
Úřad práce J. Hradec
Městská knihovna, Informační středisko
Hvězdárna

Kalendárium

Kulturní kalendář

Kino Střelnice
Kinokavárna Růže

Klub historie letectví - Malé ohlédnutí za deseti lety činnosti KHL

Sto let od narození dr. Jana Muka

Jak se v Hradci sportovalo v zimě

Obec baráčníků „Kunifer“ v J. Hradci

Vzpomínka na paralympiádu v Sydney 2000.

Rostlina měsíce - seriál

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

V prvních týdnech roku 2001 bude město hospodařit podle rozpočtového provizoria. Tím se stanoví, že pro první čtvrtletí lze v jednotlivých kapitolách čerpat prostředky do výše 3/12 upraveného rozpočtu roku 2000. V celkové výši to představuje částu 109 442 000,- Kč. K tomuto opatření přistupuje vedení města ve smyslu § 13 zákona 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů a s ohledem na neujasněnou výši prostředků tzv. souhrnného dotačního vztahu se státním rozpočtem. Platnost rozpočtového provizoria skončí dnem schválení řádného rozpočtu pro rok 2001 zastupitelstvem města.

-

Rekonstrukce výletní restaurace „Rudolfov“ je zatím v nedohlednu. Firma, která tento historický objekt vlastní, končí své obchodní aktivity v našem městě a nabízí celý areál k odprodeji. V prvním plánu bylo osloveno město. Rada města vnímá historickou hodnotu této unikátní stavby, ale její využití vidí spíše v oblasti soukromého podnikání. Účast města na záchraně této památky, u jejíhož zrodu stál arch. Zítek a kde jako pravidelný host působil i Karel Čapek, by připadala v úvahu pouze zprostředkovaně. Další osud této nemovitosti posoudí zastupitelstvo města.

-

Integrace tělesně postižených dětí do systému základního školství patří mezi priority města. Jednou z cest dosažení tohoto cíle je zřizování asistentských míst využitím výkonu civilní vojenské služby. Nejlepší zkušenosti s touto praxí mají školy s právní subjektivitou, které si tyto služby organizují sami a od města požadují pouze příspěvek na finanční zabezpečení. S tímto vědomím také rada města odsouhlasila povýšení příspěvku pro 6. ZŠ na rok 2001 o 44 tisíc korun.

-

Protidrogové centrum v Jindř. Hradci hledá prostory pro svou činnost. Nebezpečí drogové závislosti je, bohužel, aktuální i pro jindřichohradeckou mládež. Veliký kus práce na poli prevence sehrává v našem městě tzv. P-Centrum, které doposud sídlilo v budově Okresního ústavu sociálních služeb ve Sládkově ulici č.p. 331/II. Objekt je však před celkovou rekonstrukcí a P-Centrum hledá nové prostory pro své působení. Rada města se touto žádostí zabývala, ale v současné době žádné vhodné prostory k tomuto programu nemá. Všichni radní však význam protidrogové prevence plně chápou a problémem P-Centra se budou nadále intenzivně zabývat.

-

Na základě žádosti obecního úřadu Dolní Žďár budou děti z této obce chodit do 1. ZŠ ve Štítného ulici v J. Hradci. Tímto rozhodnutím Rady města se mění vyhláška o spádových obvodech města. Vyhovění žádosti se opírá o skutečnost, že počty dětí s trvalým pobytem v J. Hradci ve spádovém obvodu 1. ZŠ začlenění dětí z obce Dolní Žďár dlouhodobě umožňují.

-

Podle nového zákona o obcích, bude od letošního roku občanům umožněno vystupovat se svými náměty, dotazy a připomínkami na zasedáních zastupitelstva města. Podrobnosti této aktivní účasti občanů na věcech veřejných upravuje jednací řád zastupitelstva.

Alfred Němec,

místostarosta MěÚ Jindř. Hradec

ODBOR MÍSTNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ

Systém nakládání s odpady a jeho úhrada v roce 2001

Během roku 2000 platily ve městě dva způsoby platby za komunální odpad. Do konce března byla cena stanovena na počet lidí s ohledem na obsah nádob. Takto uzavřené smlouvy jsou platné do konce roku. Od 1. dubna na základě nového zákona o odpadech č. 37/2000 Sb, je stanoven vyhláškou města č. 1/2000 o odpadech paušální poplatek na osobu a rok 300,- Kč. Dle této vyhlášky se bude postupovat i v roce 2001.

V praxi to bude znamenat, že plátce odpadu zaplatí na MěÚ J. Hradec, odboru místního hospodářství, Masarykovo náměstí 168/II, číslo dveří 316 za každou osobu trvale nebo dlouhodobě bydlící 300,- Kč na rok, nebo 150,- Kč v pololetní splátce. Známky budou prodávány od 27. prosince do 31. ledna 2001. V případě pololetní splátky bude druhá platba provedena do 30. 6. 2001. Při nezaplacení k danému termínu bude plátci, dle výše citovaného zákona vyměřen platební výměr. Během měsíce ledna bude prodej známek zajišťován po všechny pracovní dny. Pracovní doba je PO a ST do 17.00 hodin, ÚT a ČT do 15.00 hodin a PÁ do 13.30 hodin. Počátek prodeje bude od 7.30 hodin. Po zaplacení poplatku budou vydány plátci evidenční známky na počet nádob dle propočtu platného pro rok 2000. Označené nádoby od 110 litrů do 240 litrů budou obsluhovány pravidelně jednou týdně. Kontejnery o obsahu 660 litrů až 1100 litrů budou obsluhovány dvakrát v týdnu. Takto budou prodávány známky pouze u bytových domů. Netýká se tedy odpadů se živností a jim podobným (úřady, školy, podniky atd.)

Rada města J. Hradec na svém zasedání dne 13. 12. 2000 odsouhlasila pro rok 2001 dvě změny v separaci. Dojde k rozšíření separace PET lahví i mimo sběrné dvory. Žluté umělohmotné kontejnery určeny pro tento sběr budou především u větších obchodních domů, v místních částech a na vybraných místech ve městě. Celkem je počítáno asi se 45 nádobami.

Naproti tomu Rada města odsouhlasila návrh na skončení separace bio odpadů. Důvodů je několik. Především, tento odpad ani v letošním roce není natolik vyseparován, aby mohl být kompostován. Doposud se využíval jako pokryvná vrstva na skládce, takže objem skládky byl tímto odpadem stejně zatěžován. Tento systém není zaveden celoplošně. V systému, kdy jsou celkové náklady na nakládání s odpady rozpočítávány na počet obyvatel a při nákladech na tento sběr téměř půl miliónu Kč, je zatěžována část obyvatel poplatkem, aniž by pro ně byla prováděna patřičná služba.

Bližší informace vám budou podány na tel. č. 351514.

Marie Kalvasová,

odbor místního hospodářství MěÚ J. Hradec

ODBOR ŠKOLSTVÍ, KULTURY A TĚLOVÝCHOVY informuje

Zápis dětí do 1. tříd ZŠ se uskuteční ve čtvrtek 1. února 2001

na všech základních školách v Jindřichově Hradci.

ÚŘAD PRÁCE v jindřichově hradci

Internetová adresa ÚP - http.//www.upjh.cz

Na této adrese jsou uvedeny informace o úřadu práce a to:

úřední hodiny
zřizovací listina
schéma ÚP
náplně oddělení
právní předpisy, kterými se řídí při své činnosti ÚP
statistiky a volná pracovní místa

Na této stránce zájemci mohou získat údaje o zaměstnanosti v okrese J. Hradec vždy 6. prac. den následujícího měsíce za předcházející kalendářní měsíc. Stejným způsobem jsou publikovány celorepublikové statistiky a vývoj nezaměstnanosti na inter. adrese MPSV ČR http://ssz.mpsv.cz.

Pro náhradní plnění zaměstnávání osob se ZPS je uveřejněn seznam organizací převážně zaměstnávající zdravotně postižené na adrese ÚP Olomouc :

http://www.upoc.cz

Volná pracovní místa úřad práce zveřejňuje v písemné formě na informačních tabulích v Jindřichově Hradci ve vestibulu ÚP, na detašovaných pracovištích v Dačicích a v Třeboni. Dále zájemce může sám si vyhledat volná místa na infoboxu ve vestibulu Úřadu práce v Jindř. Hradci z okresu J. Hradec a okolních okresů Č.Budějovice, Tábor, Pelhřimov.

Prezentační výstavy škol očima Úřadu práce v Jindřichově Hradci

V loňském roce Úřad práce v J. Hradci pořádal dvě prezentační výstavy středních škol a učilišť, čtvrtý ročník prezentační výstavy škol na Střelnici v J. Hradci a druhý ročník v kulturním sále v Dačicích. Cílem těchto výstav byla nabídka informací, pro žáky devátých a osmých tříd a jejich rodiče o studijních a učebních oborech škol z okresu Jindř. Hradec a spádových oblastí.

V J. Hradci vystavovalo celkem 25 školských subjektů. Územní vojenská správa a Informačně poradenské středisko pro volbu povolání při ÚP v J. Hradci. Tento ročník byl z hlediska ÚP velmi úspěšný. V průběhu dopoledne výstavu navštívily jednotlivé základní školy se žáky 9. tříd a výchovnými poradci, v odpoledních hodinách přicházeli především rodiče. Právě rodiče žáků devátých tříd, ale i osmých tříd, projevili velký zájem o informace o školách a jejich oborech. Je vidět, že rodiče si uvědomují důležitost rozhodnutí o dalším vzdělání svých dětí. ÚP v J. Hradci odhaduje návštěvnost prezentační výstavy na 1400 zájemců.

Druhý ročník prezentační výstavy škol v Dačicích byl z hlediska zájmu rodičů poněkud slabší. Přitom zde vystavovalo 19 škol z okresů J. Hradec, Jihlava, Znojmo a Třebíč. Žáci z devátých a osmých tříd, kteří byli pozváni na výstavu, však projevovali velký zájem o získání informací přímo od zástupců vystavujících škol. Proto jsme byli překvapeni, že rodiče těchto žáků, kteří hrají důležitou roli při rozhodování dítěte, o tom jaký obor studovat, nenavštívili výstavu v odpoledních hodinách, jak je to zvykem na prezentační výstavě v J. Hradci. ÚP v J. Hradci odhaduje návštěvnost prezentační výstavy na 700 zájemců. Tímto také chceme poděkovat Městským úřadům v J. Hradci a v Dačicích za bezplatný pronájem prostorů k uspořádání prezentačních výstav. Závěrem chceme nabídnout rodičům možnost získat informace o všech studijních a učebních oborech z celé České republiky na Informačně poradenském středisku pro volbu povolání (IPS) při Úřadu práce v J. Hradci na adrese: Na hradbách 43/I 377 01 J. Hradec. Telefonní spojení k objednání na IPS: 0331/518 139

Úřední hodiny IPS: Po 8.00 - 17.00

Út 8.00 - 14.00

St 8.00 - 17.00

Pá 8.00 - 13.00 Ing. Stanislava Zemanová,

ředitelka ÚP v J. Hradci

MĚSTSKÁ KNIHOVNa HISTORICKÝ ROK

Mnoha přívlastky se může pyšnit rok 2001. Pro městskou knihovnu a její uživatele však bude vpravdě historický! V letošním roce (pravděpodobně v průběhu druhého pololetí) se přestěhuje do nového působiště v Jarošovské ulici. Stavební práce probíhají podle harmonogramu, a tak netrpělivě očekávané moderní pracoviště postupně získává svoji konečnou podobu.

Stěhování ale není jednoduchou záležitostí. Proto se naši uživatelé budou muset letos smířit s postupným omezováním provozu a přechodně i s úplným uzavřením centrálního pracoviště ve Štítného ulici. To však bude aktuální až v druhé polovině roku a veškeré změny budou včas zveřejněny.

Věřím, že o to příjemnější bude zahájení pravidelného provozu v nové budově s novými zajímavými službami.

Tak nám tedy držte palce, ať všechny letošní úkoly zvládneme a nová knihovna se pro veřejnost brzy stane realitou.

Mgr. Milena Kodýmová,

ředitelka MěK J. Hradec

Informační středisko město Jindřichův Hradec
ul.Panská 136/ I.

( 0331/36 35 46 / fax: 0331/361 503 /

e-mail:info@jh.cz

Ve dnech 11. 1. - 14. 1. 2001 se na výstavišti v Brně koná již 11. mezinárodní kontraktační a prodejní veletrh průmyslu cestovního ruchu GO a zároveň jubilejní 10. mezinárodní výstava turistických možností v regionech Regiontour. Město Jindřichův Hradec se bude prezentovat na veletrhu Regiontour jako hlavní vystavovatel ve společném stánku spolu s Okresním úřadem Jindřichova Hradce a městem Třeboň. První dva dny (11. 1. a 12. 1.) je veletrh určen pouze pro odborníky v cestovním ruchu, a druhé dva dny (13. 1. a 14. 1.) pro ostatní návštěvníky. Pro všechny návštěvníky je vstup do areálu denně od 9.30 hodin do 18.00 hodin. V neděli 14. 1. pouze do 16.00 hodin.

Na těchto veletrzích se představí turistické organizace, asociace, tour - operátoři, cestovní kanceláře, dopravní společnosti, ubytování, propagace, marketing, turistické možnosti regionů, obcí, měst, apod.

Jana Popelková, Informační středisko MěÚ J.Hradec

HVĚZDÁRNA

a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Hvězdná 51, tel.: 0331/22564, 0331/361 197-8 (DDM)

Úkazy na obloze v lednu 2001

Merkur bude pozorovatelný koncem měsíce večer nad jihozápadním obzorem. Venuši můžeme vidět každý večer krátce před a po západu Slunce, zatímco Mars je viditelný naopak na obloze ranní. Planety Jupiter a Saturn jsou viditelné téměř po celou noc, zejména večer, kdy vrcholí. Uran bude možno pozorovat začátkem měsíce na večerní obloze. Planeta Neptun nebude v lednu pozorovatelná. Zajímavý a hezký pohled je také na Měsíc, zejména v době před první a po poslední čtvrti. První čtvrť nastane 2. ledna, 9. ledna bude Měsíc v úplňku a v poslední čtvrti bude Měsíc 16. ledna. Dne 24. ledna nastane nov.

Během dne je možnost pozorování Slunce, slunečních skvrn a dalších zajímavých dějů ve sluneční fotosféře.

Kromě těchto úkazů nabízí zimní noční obloha velké množství dalších, velmi zajímavých objektů, vhodných k pozorování.

Pro veřejnost je Hvězdárna v lednu otevřena:

k pozorování Slunce : úterý a pátek od 13.00 - 15.00 hod.

k pozorování noční oblohy: úterý od 19.00 - 22.00 hod. / pátek od 19.00 - 23.00 hod.

Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-)

HVĚZDÁRNA

a Astronomický klub při DDM v J. Hradci zve veřejnost k pozorování

úplného zatmění měsíce

na Hvězdárně dne 9. 1. 2001

od 18.30 do 24.00 hod.

Průběh zatmění:

vstup Měsíce do polostínu: 2001.01.09 18h 45min

začátek částečného zatmění: 19h 42min

začátek úplného zatmění: 20h 50min

střed zatmění (největší fáze): 21h 20min

konec úplného zatmění: 21h 51min

konec částečného zatmění: 22h 58min

výstup Měsíce z polostínu: 23h 56min

Čeká nás pozorování velice hezkého přírodního úkazu, proto si přejme příznivé počasí!

Srdečně Vás zveme k pozorování!

Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-)

Galerie Teinitzerová v ulici Pod Hradem 7/IV.

je otevřena denně od 12.00 - 17.00 hod.

 

Kalendárium

10. 1. 1571 - před 430 lety - se narodil Karel Bonaventura Buguoy de Longueval, císařský vojevůdce. Původem z francouzského rodu sloužil ve španělských službách, později vstoupil do služeb císaře Matyáše. Ubránil r. 1619 Vídeň před vojáky českých stavů. V bitvě 8. 11. 1620 na Bílé hoře byl jedním z velitelů spojeného císařského vojska a Katolické ligy. Padl o půl roku později 10. 6. 1621 u Nových Zámků v šarvátce s vojáky Gábora Bethelena. Jeho rod získal v Čechách rozsáhlý majetek z pobělohorských konfiskátů.

30. 1. 1901 - před 100 lety - zemřel Alois Pražák, moravský politik. Účastnil se všech vyjednávání s Vídní v šedesátých a sedmdesátých letech. V roce 1879 byl jmenován ministrem bez portfeje, v roce 1881 - 1887 vedl ministerstvo spravedlnosti. V roce 1888 byl povýšen do šlechtického stavu. Alois Pražák se narodil 21. 2. 1820 v Uherském Hradišti.

6. 1. 1831 - před 170 lety - se narodil Jan Stanislav Skrejšovský, český politik a novinář. V šedesátých a sedmdesátých letech byl vedle Palackého a Riegra nejvlivnějším českým politikem. Zemřel 14. 10. 1883 ve Vídni.

28. 1. 1061 - před 940 lety - zemřel Spytihněv II., český kníže z rodu Přemyslovců. Proslul jako podporovatel církve, položil základy nového chrámu na Pražském hradě. Ze Sázavského kláštera vypudil mnichy slovanského ritu. Byl nejstarším synem Břetislava I. Narodil se r. 1031.

29. 1. 1901 před 100 lety - zemřel básník, dramaturg a prozaik Julius Zeyer. Ve své době patřil k nejoblíbenějším a nejčtenějším autorům. Z poezie patří k nejznámějším dílo Vyšehrad. Zdramatizoval slovenskou pohádku Radhúz a Mahulena, z prózy je známým román Jan Maria Plojhar.

30. 1. 1901 - před 100 lety - se narodil Rudolf Caraciolla, automobilový závodník, který zaznamenal řadu vítězství a vytvořil několik světových rekordů. Zemřel 28. 9. 1959.

23. 1. 1891 - před 110 lety - se narodil český herec František Smolík. U divadla působil 56 let. Vytvořil na 600 postav, některé opakovaně. Začínal v kočujícím souboru, později byl členem Vinohradského divadla. V roce 1934 se stal hercem Národního divadla. František Smolík zemřel 26. 1. 1972.

22. 1. 1561 - před 440 lety - se narodil Francis Bacon, anglický politik a vědec. Jeho myšlenky aplikovaného vědeckého výzkumu jsou stále moderní. Z jeho názoru o potřebě pokusu, názorného příkladu, aktivního poznávání, postupování od jednoduchého k složitějšímu čerpal zřejmě i Jan Amos Komenský ve svých pedagogických dílech. Francis Bacon zemřel 9. 4. 1626.

27. 1. 1901 - před 100 lety - zemřel Giuseppe Verdi, italský skladatel. Je znám operami, které se stále hrají: Nabucco, Rigoletto, Trubadůr, Traviata, Don Carlos, Aida, Othello, Falstaff a řadou dalších. Giuseppe Verdi se narodil 10. 10. 1813.

V. Königsmark,

místostarosta Městský úřad Jindř.Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ leden

Městský úřad v J. Hradci a Okresní muzeum v Jindř. Hradci Vás srdečně zvou

1. 1. 2001 - 17.00 hod. - na přivítání nového tisíciletí SLAVNOSTNÍM OHŇOSTROJEM

odpáleného z městské věže a NOVOROČNÍM TROUBENÍM

u starobylé radnice na nám. Míru v J. Hradci

Účinkuje žesťový soubor TRUMPET TUNE

 

Střední odborná škola J. Hradec pořádá

5. 1. 2001 - Maturitní ples SOŠ

sál Střelnice

Fakulta managementu VŠE v Praze pořádá

6. 1. 2001 - Reprezentační ples Fakulty managementu VŠE v Praze

sál Střelnice

Chrámový sbor Adama Michny a proboštský úřad v Jindřichově Hradci Vás srdečně zvou na

7. 1. 2001 - 15.00 hod. - NOVOROČNÍ KONCERT

„Jindřichohradečtí hudebníci svému městu“

proboštský kostel Nanebezvetí Panny Marie v Jindřichově Hradci

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE ve spolupráci s MěÚ v J. Hradci, Gymnáziem V. Nováka v J. Hradci, Okresním muzeem v J. Hradci a Městskou knihovnou v J. Hradci pořádá

8. 1. 2001 - 19.30 hod. - Vzpomínkový večer k 100. výročí narození

jindřichohradeckého historika PhDr. Jana Muka

Na programu: - slavnostní projev pana Rudolfa Prokopa

- citace z děl PhDr. Jana Muka

- vystoupení pěveckého sboru MA NON TANTO

divadelní sál Střelnice

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

8. 1. 2001 - ROMAN SEJKOT

SEXTÁzE (fotografie)

Výstava potrvá do 31. ledna 2001

12. 1. 2001 - 20.00 hod. - Ples veslařů

sál střelnice

13. 1. 2001 - Myslivecký ples

sál Střelnice

 

Městský úřad v J. Hradci pořádá

14. 1. 2001 - 16.00 hod. - O ZVĚDAVĚM SLŮNĚTI - Divadlo Pod čepicí

divadelní pohádka v cyklu „Děti s rodiči do divadla“

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- 25,- 20,- Kč Předplatné sk. D

 

Městský úřad v J. Hradci uvádí

15. 1. 2001 - 19.30 hod. - TŘI MUŽI NA ŠPATNÉ ADRESE - Divadlo Bez zábradlí

Hrají: K. Heřmánek, J. Hrušínský, Z. Žák, N. Konvalinková nebo

J. Šulcová

Sál Střelnice. Předplatné skupiny A

Vstupné: 110, - 105,- 100, - 50,- Kč.

Městský úřad v J. Hradci ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK Vás zve

18. 1. 2001 - 19.30 hod. - FOLK ŠOK (Č. Budějovice)

MAGISON (Praha)

Společenská místnost Waldviertler Sparkasse

vchod z Husovy ulice

Vstupné: 50 Kč.

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s Oblastním spolkem ČČK v J. Hradci.

18. 1. 2001 - 17.45 hod. - pořádá V rámci Klubu aktivního stáří besedu s Jiřím Vetýškou

na téma „Naše příroda a její obyvatelé“

Domov mládeže SZŠ v J. Hradci (sídl. Vajgar)

Střední zdravotnická škola J. Hradec pořádá

19. 1. 2001 - Maturitní ples SZdŠ

sál Střelnice

Městský úřad v J.Hradci pořádá

27. 1. 2001 - 20.00 hod. - Reprezentační ples Města Jindřichův Hradec

K tanci a poslechu hrají taneční orchestr PORTÁL

a OLD STEAMBOAT JAZZ BAND

sál Střelnice

28. 1. 2001 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera - malý sál VŠE

Pokračování výstav

Okresní muzeum J. Hradec Vás zve na výstavu

KAREL HÁJEK - Fotografie lásenického fotoreportéra.

Bývalá kaple sv.Víta v okresním muzeu. Výstava potrvá do 6. ledna 2001

Okresní muzeum J. Hradec Vás zve na výstavu

MILÉNIUM - Život Ježíše Krista v umění. Výstavní místnost „13“ okresního muzea.

Výstava potrvá do 6. ledna 2001.

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec,

tel.: 0420 331 32 12 79 Fax: 0420 331 32 13 91

E-mail:zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

V lednu je Státní hrad a zámek v J. Hradci zámek uzavřen.

(Prohlídka pouze pro objednané skupiny na tel. či písemné požádání)

 

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec

hlavní expoziční budova:(0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Okresní muzeum je otevřeno denně do 6. ledna 2001 od 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.

Městská věž je otevřena pouze 6. ledna 2001 od 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hod.

Kostel sv. Jana Křtitele je uzavřen.

(Při větším počtu zájemců /nad 10 lidí/ je možno domluvit prohlídku v pokladně okresního muzea.)

Od 7. ledna 2001 do 31. března jsou okr. muzeum, městská věž a kostel sv. J. Křtitele na tři měsíce uzavřené.

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka

8. a 22. ledna tyto tituly:

LUNA PAPA SRN-Rusko-1999

Koprodukční snímek režiséra Bachtiara Chudojnazarova Luna Papa se odehrává ve tvůrcově rodném Tádžikistánu. Jde o fantaskní komediální příběh, v němž se s nezvyklou, surrealistickou nadsázkou mísí pohádková stylizace s postmoderními prvky a s fragmenty reality bývalého sovětského státu středoasijského regionu. - Sedmnáctiletá vesnická dívka Mamlakat touží stát se herečkou. Po vystoupení zájezdového divadelního souboru v místním klubu, jež ovšem promeškala, ji v noci v křovinách oblouzní herec, jemuž se oddá, ačkoliv mu nevidí do tváře. Později dívka zjistí, že otěhotněla. Spolu se vznětlivým otcem Safarem a s pomateným bratrem Nasreddinem se vydají po divadlech hledat viníka, aby se vyhnuli hanbě. Tím začne série bláznivých událostí s řadou překvapivých zvratů. - Navzdory nepříliš veselým událostem v příběhu i v jeho pozadí (bizarní smrt ženicha a otce na svatbě, terorizování obyvatelstva a rabování měst vojáky, všeobecný chaos a anarchie) si tvůrce udržuje za všech okolností optimistický nadhled. Poetický rozměr vyprávění obstarává v první řadě nezvyklý vypravěč, zatím nenarozený Mamlakatin syn Chabibulla. Ostaní hrdinové a prostředí v „jeho“ pohledu oplývají barvitostí a magickými vlastnostmi. Chudojnazarov téměř vše snímá v sytě barevných, přesvětlených obrazech a dává vyniknout jak divadelně stylizovaným dekoracím (celá vesnička postavena zvlášť pro film), tak přesně vybraným hereckým představitelům. Mezi nimi zaujme představitelka groteskně dětinské a zároveň přitažlivé Mamlakat, Čulpan Chamatovová.

ANDĚL EXIT ČR - 2000

Další z českých filmů o mladých lidech „na okraji“ natočil pod názvem Anděl Exit Vladimír Michálek podle zdánlivě nezfilmovatelné novely Jáchyma Topola Anděl. Autor knihy se s režisérem podílel i na scénáři. V hektickém a divokém příběhu, který má charakter noční můry, se ocitáme v okolí přestavované křižovatky Anděl. Tady žije feťák a zloděj Mikeš, který je odhodlán skoncovat s drogou, zvláště poté, co se zamiluje do nové sousedky Jany. Jenže nedokáže uniknout ze spárů kamaráda Lukáše a jeho dívky Káji. Později se s Kájou ocitá v Jižní Africe, kde se mu podaří „uvařit“ mimořádně kvalitní drogu. - Dílo těží především z génia loci části Smíchova, jež se brzy stane minulostí. Zároveň vypovídá o drastickém životním stylu mnoha „loserů“ z různých generací. Ve vybydlených pavlačových činžácích s převážnou většinou romských obyvatel, v nonstop otevřených hernách a nočních barech platí zcela jiná morálka, než jakou preferuje „slušná společnost“. - Nízkorozpočtový film byl natáčen digitální kamerou a obraz byl později překopírován na 35mm. Vyhody práce s malým aparátem přesně odpovídají zvolenému stylu, v němž se mísí výtvarně koncipované záběry (včetně několika drogových vizí) se syrovým reportážním, dokumentaristicky věcným záznamem. Snímek se točil postupně po jednotlivých obrazech, přičemž čas ve filmu vlastně odpovídá času natáčení (zhruba půl roku, od zimy na počátek léta). S malým štábem se pracovalo nejen v Jižní Africe, ale i u nás. - Vladimír Michálek, který si získal pověst uměřenými, klasicky stavěnými filmy, tady předvádí zcela jinou poetiku, jež však koresponduje s předlohou. Značnou zásluhu na vyznění díla mají výborní herci a také bohatý soundtrack.

KINO STŘELNICE

2. úterý 17. 30 20. 00

3. středa 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

X - MEN USA - Bontonfilm

Jsou dokonalejší než lidé, ale jsou jimi nenáviděni. A přesto je chrání ... Akční sci-fi, natočené podle kultovního comicsového příběhu.

Hrají: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Famke Jenssenová aj.

Režie: Bryan Singer Délka filmu: 105 min.

 

4. čtvrtek 17. 00 20. 00

5. pátek 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 51 Kč

POD POVRCHEM USA - Bontonfilm

Byl dokonalým manželem do té doby, kdy jedna osudová chyba zasáhla jeho domov. Michelle Pfeifferová a Harrison Ford jako manželé na život a na smrt v psychothrilleru Roberta Zemeckise.

Dále hrají: Diana Scarwidová, Joe Morton, James Remar aj.

Režie: Robert Zemeckis Délka filmu: 125 min.

 

6. sobota 17. 30 20. 00

7. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

THE MILLION DOLLAR HOTEL SRN-USA-Galafilm

Mel Gibson v hlavní roli tragikomedie o přátelství, zradě, žalu a síle lásky podle námětu a scénáře zpěváka U2 Bono Voxe.

Dále hrají: Jeremy Davies, Milla Jovovichová, Jimmy Smits aj.

Režie: Wim Wenders Délka filmu: 120 min.

8. pondělí 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

Představení art kina

LUNA PAPA SRN - Rusko- CinemArt

Je jí sedmnáct, žije nedaleko Samarkandu a zrovna je těhotná. Údajně s kamarádem Toma Cruise, kterého je třeba urychleně najít. Tragikomická road movie exotickou Střední Asií.

Hrají: Čulpan Chamatovová, Moritz Bleibtreu, Ato Muchamedžanov aj.

Režie: Bachtiar Chudojnazarov Délka filmu: 105 min.

9. úterý 17. 30 20. 00

10. středa 17. 30 20. 00

 

 

Vstupné: 51 Kč

SAMOTÁŘI ČR - CinemArt

Běžte se zasmát sami sobě. Deset dní ze života sedmi lidí, kteří hledají. Co? Ideální vztah, lásku a štěstí. V komedii Davida Ondříčka má ovšem tohle hledání často podobu permanentních katastrof, smutku a trpkosti.

Hrají: Jitka Schneiderová, Labina Mitevská, Saša Rašilov aj.

Režie: David Ondříček Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 105 min.

11. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné : 49 Kč

MUŽ BEZ STÍNU USA - Falcon

Když vědec Sebestian Caine (Kevin Bacon) objevil sérum neviditelnosti, neváhal ho aplikovat na sobě. To, že skutečně zmizel, je ve sci-fi thrilleru Paula Verhoevena teprve začátek.

Dále hrají: Alisabeth Shueová, Josh Brolin, Kim Dickensová.

Režie: Paul Verhoeven

Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 120 min.

12. pátek 17. 30 20. 00

13. sobota 17. 30 20. 00

14. neděle 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 51 Kč

ROAD TRIP USA - Bontonfilm

Komedie srovnatelná s loňským hitem Prci, prci, prcičky vypráví o čtveřici studentů, kteří se vydávají na bláznivou cestu za získáním kompromitující videokazety.

Hrají: Breckin Meyer, Seann William Scott, Amy Smartová aj.

Režie: Todd Phillips

Mládeži nepřístupno !

Délka filmu: 90 min.

16. úterý 17. 30 20. 00

17. středa 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

 

PROKLETÍ OSTROVA SAINT - PIERRE

Francie-Kanad-Atlantis Ent.

Historické drama. Její láska byla prokletím jeho ostrova...

Píše se rok 1849 a Neal Auguste čeká na popravu za nesmyslnou vraždu. Je vězněn v sídle kapitána a jeho manželky. Když dorazí loď s gilotinou je třeba vykonat spravedlnost. Osud všech tří je od té chvíle nevyhnutelný.

Hrají: Juliette Binocheová, Daniel Auteuil, Emir Kusturica aj. Režie: Patrice Leconte

Délka filmu : 115 min.

18. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 40 Kč

PROJEKT 100

VŠE, CO CHCETE VĚDĚT O SEXU, ALE BOJÍTE SE NA TO ZEPTAT USA-1972

Povídková komedie, ve které si Woody Allen vybral jeden sexuologický bestseller, z něhož rozebírá sedm hojně diskutovaných okruhů.

Hrají: Woody Allen, John Carradine, Burt Reynolds aj.

Režie: Woody Allen

Mládeži nepřístupno !

Délka filmu: 90 min.

19. pátek 17. 00 20. 00

20. sobota 17. 00 20. 00

21. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 54 Kč

ŠESTÝ DEN USA - Falcon

Arnold Schwarzenegger v hlavní roli akčního sci-fi thrilleru. Naklonovaný dvojník ho připravil o všechno, kromě vůle přežít!

Dále hrají: Tony Goldwyn, Sarah Wynterová, Michael Rapaport aj.

Režie: Roger Spottiswoode

Délka filmu: 125 min.

 

22. pondělí 20. 00

 

 

 

Vstupné: 49 Kč

Představení art kina

ANDĚL EXIT ČR - Falcon

Každý vede válku s každým, i láska je jen jiným slovem pro zápas. Jan Čechtický a Klára Issová v příběhu o mladých lidech „na okraji“ podle novely Jáchyma Topola „Anděl“.

Dále hrají: Zuzana Stivínová, Pavel Landovský, Eva Holubová

Režie: Vladimír Michálek Mládeži nepřístupno !

Délka filmu: 100min.

23. úterý jen v 19. 00

24. středa jen v 19. 00

 

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 48 Kč

EYES WIDE SHUT (Spalující touha) USA - Warner Bros.

Široce zavřené oči vám ukáží jiný pohled na svět. Tom Cruise a Nicole Kidmanová v psychologickém, eroticky laděném příběhu o nevěře a snech.

Dále hrají: Sydney Pollack, Marie Richardsonová, Vinessa Shawová aj.

Režie: Stanley Kubrick Mládeži nepřístupno !

Délka filmu: 160 min.

 

25. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 40 Kč

PROJEKT 100

ĎÁBLOVÉ V. Británie - 1971

Režisér Ken Russell zvolil pro svůj snímek téma čarodějnických procesů, kde jednou z příčin byla potlačovaná a tabuizovaná sexualita. Každý, kdo se těmto normám vymkne, je vyobcován jako vyvrhel. To je i případ pátera Grandiéra, upáleného v souvislosti s posedlými jeptiškami roku 1628.

Hrají: Oliver Reed, Vanessa Redgraveová, Gemma Jonesová

Režie: Ken Russell

Mládeži nepřístupno !

Délka filmu: 110 min.

26. pátek 17. 00 20. 00

 

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

 

OSPALÁ DÍRA USA-SRN-Bontonfilm

Historický horor. „Ospalá díra“ je vesnice, do níž je v roce 1799 vyslán mladý vyšetřovatel Crane, aby tu vyřešil sérii záhadných vražd. Ty má podle obyvatel na svědomí legendární Bezhlavý jezdec. Crane však na báchorky nevěří...

Hrají: Johny Depp, Christina Ricciová, Miranda Richardsonová aj.

Režie: Tim Burton Mládeži nepřístupno !

Délka filmu: 130 min.

 

27. sobota 17. 30 20. 00

28. neděle 17. 30 20. 00

Český dabing

Vstupné: 56 Kč

 

ZAMILOVANÝ PROFESOR 2 USA - Bontonfilm

Profesor Sherman Klump se žení! V hlavních (osmi) rolích bláznivé komedie Eddie Murphy s hlasem Oldřicha Kaisera.

Dále hrají: Janet Jacksonová, Larry Miller, John Ales aj.

Režie: Peter Segal

Délka filmu: 105 min.

30. úterý 17. 30 20. 00

31. středa 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 49 Kč

MŮJ SOUSED ZABIJÁK USA - Intersonic

Černá krimikomedie. Zubař Oz trpí nedostatkem peněz a rozhodne se prásknout svého nového souseda mafiána Jimmyho (Bruce Willis). A tak se dentista vydává na udavačskou cestu do Chicaga...

Dále hrají: Matthew Perry, Rosanna Arquetteová, Natasha Henstridgeová aj.

Režie: Johathan Lynn Délka filmu: 100 min.

 

Představení pro děti a mládež

7. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Jak se Franta naučil bát ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

14. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Krakonoš a strašidlo ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

21. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Pane, k princeznám se nečuchá ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

28. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Pohádka o čertovi a Káče ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

Připravujeme na únor 2001

1.

Projekt 100

   

2. - 4.

Ponorka U - 571

USA

válečný

6. - 7.

Himaláj

Fran. - Švýcar.

dramatický příběh

8.

Projekt 100

   

9. - 11.

Vesmírní kovbojové

USA

drama

12.

Andělé všehomíra

Island

drama

13. - 14.

Oběti a vrazi

ČR

psychologické drama

15. - 18.

Z pekla štěstí 2

ČR

pohádka

16. - .17.

Vyvolený

USA

sci-fi thriller

20. - 21.

2001: A Space Travesty

USA

parodie

22.

Projekt 100

   

23. - 25.

Vertical Limit

USA

dobrodružný

26.

8 1/2 ženy

SRN-V.Brit.

černá komedie

27. - 28.

Pravidla moštárny

USA

adaptace, psychologický

ROGRAM KINO KAVÁRNY RŮŽE LIVE MUSIC CLUB

1. pondělí 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

2. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

3. středa 20. 00

4. čtvrtek 20. 00

Titulky

LÁSKA JE LÁSKA

Současný příběh o bolestných i komických stránkách dospívání, o touze po lásce a starostech s ní spojených.

Hrají: Alexandra Dahlströmová, Rebecca Liljebergová

Režie: Lukas Moodysson

 

Švédsko

Dánsko

Galafilm

psychologický

89 min.

5. pátek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

6. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

7. neděle 20. 00

8. pondělí 20. 00

Titulky

VŘÍSKOT 3

Závěrečná kapitola.

Nejkrásnější lázně devadesátých let...

Hrají: David Arquette, Neve Campbellová

Režie: Wes Craven

 

USA

Sun Film

horor

117 min.

9. úterý 20. 00

10. středa 20. 00

Titulky

DOKONALÁ BOUŘE

Příroda nemá slitování, pocítíte její zuřivost.

Hrají: George Clooney, Mark Wahlberg

Režie: Wolfgang Petersen

 

USA

Warner Bros.

katastrofický

130 min.

11. čtvrtek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

12. pátek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

13. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

14. neděle 20. 00

15. pondělí 20. 00

Titulky

AGENT V SUKNI

Agent FBI v přestrojení...

Ukrývá však víc, než zbraň.

Hrají: Martin Lawrence, Nia Longová

Režie: Raja Gosnell

 

USA

Bontonfilm

převleková komedie

98 min.

16. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

17. středa 20. 00

18. čtvrtek 20. 00

Titulky

OSPALÁ DÍRA

...Budou padat hlavy.

Hrají: Johnny Depp, Christina Ricciová

Režie: Tim Burton

 

USA-SRN

Bontonfilm

historický horor

127 min.

19. pátek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

20. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

21. neděle 20. 00

22. pondělí 20. 00

Titulky

ROMEO MUSÍ ZEMŘÍT

Peníze a moc, jsou až na prvním místě...

Hrají: Jet Li, Aaliyah

Režie: Andrzej Bartkowiak

 

USA

Warner Bros.

akční kriminální

115 min.

23. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

24. středa 20. 00

25. čtvrtek 20. 00

Český dabing

OBĚTI A VRAZI

Vždy obětujeme víc, než jsme chtěli.

Hrají: Ivana Chýlková, Karel Roden

Režie: Andrea Sedláčková

 

ČR- Fran. - Švýcar.

Warner Bros.

psych. drama

105 min.

26. pátek 21.

Vstupné: 80,- Kč

PUNKOVÝ VEČER

- Totální nasazení (Slaný)

- NO FEELING (Litvínov)

- MODEL 77 (Teplice)

   

27. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

28. neděle 20. 00

29. pondělí 20. 00

Titulky

ŽIVOT V OBLOUZNĚNÍ

Černá komedie o velkých momentech lidského života.

Hrají: Steve Buscemi, Catherine Keenerová

Režie: Tom Dicillo

 

USA Sunfilm

hořká komedie

90 min.

30. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

   

31. středa 20. 00

Český dabing

FLINTSTONEOVI 2

Jaba baba dú.

Hrají: Mark Addy, Stephen Baldwin

Režie: Brian Levant

 

USA Bontonfilm

komedie

90 min.

KLUB HISTORIE LETECTVÍ JINDŘICHŮV HRADEC

Malé ohlédnutí za deseti lety činnosti KHL

Když jsme v červenci 1990 zakládali s Františkem Šindlerem Klub historie letectví (dále KHL), netušili jsme, že nám následujících deset let uteče v kolektivu dobrých kamarádů doslova a do písmene jako voda. Nevěděli jsme také, že se nám postupně podaří propracovat mezi celorepublikovou elitu obdobně založených zájmových klubů, kterých v České republice pracuje asi deset. Žádný z nich však nevykazuje každoročně přibližně patnáct akcí pro veřejnost a další desítky akcí typu badatelské a terénně dokumentační činnosti.

Nerad bych, aby tento článek vyzněl jako sebechvála naší organizace. Jsem si totiž plně vědom toho, že se vše odvíjí od zájmu veřejnosti o naší práci. Rád bych proto za celý náš kolektiv poděkoval právě vám, kteří navštěvujete a podporujete naše akce, zároveň všem institucím a organizacím, se kterými dlou-hodobě spolupracujeme. Za všechny bych rád uvedl alespoň tři. Jindřichohradecký městský úřad, 72. záchrannou a výcvikovou základnu ÚO a dále Svaz čs. válečných letců se sídlem v Praze. Náš neméně upřímný dík si také zaslouží všechny firmy, které celoročně či při konkrétních akcích vypomáhají naší organizaci finančně. I díky jim již od roku 1994 existuje a každoročně v závěru srpna u příležitosti výročí bitvy nad Jindřichohradeckem pořádáme Setkání válečných letců v J. Hradci, na které pravidelně jezdí váleční letci, jejich manželky a vdovy po letcích z celé naší vlasti, ale například i ze Švýcarska či Anglie. Velmi milá také byla již dvojí návštěva akce americkými válečnými letci, přímými účastníky výše zmíně-né bitvy z 24. srpna 1944, členy osádky B-24 Liberátor velitele V. Leveretta sestřelené nad Číměří. Velmi si vážíme i toho, že na tyto akce pravidelně chodí i místní předváleční a pová-leční letci. Bohužel, tato Setkání mají snad jedinou „vadu“. Ač jsou všechna maximálně vřelá a přátelská, každý rok se nám více a více před očima promítá fakt nezadržitelnosti přibývajícího věku válečných letců a často i je-jich „odchodu“ z tohoto světa. O to více si však všichni vážíme faktu, že si letci zamilovali naše krásné město a přes svůj věk, dotýkající se často téměř devadesáti let, přislíbili v roce 2001 opět svoji návštěvu v J. Hradci.

Jelikož jsem se rozhodl tento článek pojmout trochu netradičně, více fotograficky (vždyť za uplynulých deset let se na stránkách Jindřichohradeckého zpravodaje a dří-vější Zlaté růže objevilo několik desítek článků našeho klubu), dovolte mi alespoň ve stručnosti nastínit několik dalších uskutečněných aktivit KHL.

Za dosavadní činnost klubu jsme uspořádali celkem třináct samostatných či spoluautorských výstav, např. v J. Hradci, Dačicích, Třeboni či Soběslavi, sedm Setkání čs. válečných letců, uspořádali téměř osmdesát přednášek a besed, realizovali šest zahraničních expedic (díky kterým jsme jako jediní v České republice konkrétně v terénu zdokumentovali všechny hroby a záro-věň osudy zahynuvších čs. letců z období II. světové války na území Francie, Belgie, Německa, téměř celém Nizozemsku a částečně ve Velké Británii). S obecními úřady ve Strmi-lově a Číměři jsme odhalili dvě pamětní desky americkým letcům z bitvy nad Jindřichohradec-kem, lokalizovali celkem osmnáct míst dopadů válečných letounů na území našeho regionu, v rámci oslav 28. října 2000 a desátého výročí činnosti našeho klubu jsme odhalili v J. Hradci Památník letců, jediný svého druhu v České republice. Postupem let jsme vytvořili bohatý sbírkový fond obsahující například více než 2000 kusů dobových fotografií z I. a II. světové války, přibližně 3000 fotografií z našich klubových akcí, pořídili desítky hodin videodokumentů, z terénu získali několik set dobových artefaktů z válečných období týkající se především letecké tématiky, vznikl fond obsahující vyznamenání, uniformy, výzbrojní a výstrojní doplňky, ale i řadu dalších předmětů. Dost však statistik.

Pro rok 2001 opět připravujeme pravidelný cyklus přednášek a besed, mj. s účastní-kem leteckých bojů v Korejské válce, dále VIII. setkání čs. válečných letců v J. Hradci, jeden až dva zájezdy na velké letecké dny v České republice, zároveň v pořadí již sedmou zahraniční expedici, výstavu atd. Těšíme se však především na setkání s vámi a věřte, že právě díky vám se budeme opět snažit připravit akce co nejzajímavější a nejrůznorodější. Také proto budeme velmi rádi za pomoc ze strany institucí a organizací, jakož i od sponzorů. I když má v současné době naše zájmová organizace osm-náct členů, dovolte mi v samotném závěru článku a deseti let činnost KHL představit alespoň ty nejaktivnější: Karel Ludvík, Zdeněk Krupička, Karel Oupor, Vladimír Volf, Vlastimil Moravec, František Šindler, Jaroslav Vagala, Josef Nejedlý a Vladislav Burian z Jindřichova Hradce, dále Vladimír Vondrka a Milan Karas z Kardašovy Řečice, Jaroslav Hrůša z Vlčic a Radek Novák z Nové Bystřice.

Vážení čtenáři JH zpravodaje. Dovolte mi, abych Vám všem popřál jménem našeho Klubu historie letectví úspěšný vstup do roku 2001 a vyjádřil upřímné přání častých přátelských setkání na našich klubových akcích. Š ť a s t n ý l e t !

Vladislav Burian

předseda KHL J. Hradec

Sto let od narození

dr. Jana Muka

Před sto lety, 6. ledna 1901, se narodil v rodině jindřichohradeckého koželuha v domě č. 38/I. na starobylém náměstí Jindřichova Hradce Jan Muk. V roce 1912 vstoupil na zdejší gymnázium, které ukončil s vyznamenáním. Již v době gymnasiálních studií měl zájem o historii. Navštěvoval zámecký archiv, kde se spřátelil s archivářem P. Františkem Teplým. Po maturitě se rozhodl studovat historii a zeměpis na filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze, kde se stal žákem universitního profesora Josefa Pekaře. Vysokoškolská studia ukončil doktorátem filosofie roku 1926 po obhajobě disertační práce z českých dějin „Po stopách národního probuzení české šlechty pobělohorské“. Po krátkém působení na Slovensku se vrátil dr. Jan Muk roku 1927 do Jindřichova Hradce a od té doby až do své penze (1964) působil na zdejším gymnáziu.

Po promoci a po svém návratu do J. Hradec věnoval značnou část své vědecké práce hlavně novějším dějinám našeho města a soustředil se na období 19. a 20. století. Vytvořil tak stovky studií a článků, jež mají zajímavý a hodnotný obsah a to dík jeho moderní kritické výzbroji a jeho hlubokému historickému vzdělání.

Připomeňme si jen některé z nich : „Politický život v J. Hradci 1848 - 1918“ (z roku 1929), „Jak kdysi vypadal J. Hradec“ (z r. 1937), „Počátky průmyslu na Jindřicho-hradecku“ (z r. 1937), „Ze zákulisí osudů J. Hradce v 1etech 1939 - 42“ (z r. 1946). Některým obcím napsal jejich dějiny např. Ratiboři, Jarošovu nad Nežárkou, Deštné, Jemčině. Z významných osobností z dějin J. Hradce při své práci nevynechal snad žádnou (Aeneas Sylvius, Jan Kapistrán, Vilém Slavata, Bohuslav Balbín, Fr. Rakoczi, Hynek Gross, Fr. Tischer st. a mladší, Hanuš Schweiger, Bedřich Smetana, Vítězslav Novák, Marie Teinitzerová a další).

Přáním profesora dr. Jana Muka bylo poznanou minulost sdělit lidem. Jeho badatelská práce v archívech, v muzejních sbírkách, v knihovnách nebyla samoúčelná. Byla mu prostředkem k výchově a vzdělání jeho studentů a spoluobčanů. Znal totiž potřebu, hrdost i touhu příslušníků vzdělaného národa poznat národní minulost. Proto jeho rozsáhlá a neúnavná činnost osvětová měla velký ohlas.

Největší jeho láskou však bylo gymnázium. V učitelské práci viděl své hlavní poslání. Zde se mu také dostalo největší odměny, již si může učitel přát - upřímné lásky a vděčnosti svých žáků. Desítky maturitních ročníků vzpomínají na svého profesora dějepisu, který poznáním historie rodného města a kraje jim vštěpoval lásku k historii národní.

Dodnes si studenti pamatují, jak se je snažil náročný učitel přimět, aby o každé historické události přemýšleli a nespokojovali se jen s faktem, že určitá věc se stala. Chtěl, aby se snažili poznat a pochopit proč se to či ono stalo a aby vyvodili z tohoto poznatku poučení pro život současný i pro budoucnost. Tak všichni jeho žáci, ať už si zvolili jakékoliv životní povolání, si odnesli ze školy do života lásku k historii, již chápali jako učitelku života.

Profesor Jan Muk oživoval i tradice abiturientských sjezdů, jichž se účastnil, a na zážitky z nich vzpomínal ve svých „Hradeckých študácích a kantorech“ z roku 1977. Jeho zájem o osudy studentů po opuštění jindřichohradeckého gymnázia dokazuje článek „Významní studenti jindřichohradečtí“ z roku 1980, otištěný v 83. výročí zprávě gymnázia.

Vedle činnosti pedagogické a badatelské vykonal mnoho práce jako správce muzea, v jehož čele stál v letech 1935 - 1969. Kromě těchto aktivit psal ještě městskou kroniku, pracoval v okresní školské a kulturní komisi, byl předsedou okresní památkové komise, členem krajské památkové komise a především čestným členem a předsedou našeho spolku „Přátelé starého J. Hradce“, z něhož vytvořil početný spolek, který podnítil u obyvatel našeho města zájem o regionální historii i o krásu starých památek. Mnoho vzácných historických památek města zachránil před zničením zubem času, či před tak zvanou „modernizací“.

Právem proto na pana profesora dr. Jana Muka vzpomínáme s úctou a vděčností.

Rudolf Prokop

JAK SE V HRADCI SPORTOVALO V ZIMĚ

Již z kraje podzimu, když začalo být sychravo, dny se krátily a jak se říká - ... „když nastaly deště“, byla hradecká otevřená sportoviště samá louže. A nebylo těchto sportovních „plácků“ v Hradci málo. Samozřejmě největší byl sokolský stadion, obecně nazývaný „Traminár“ v Jarošovské ulici s plochou pro hromadná tělocvičná předsletová vystoupení, s atletickou plochou včetně škvárové „stovky“, s pěti tenisovými kurty, krytou jízdárnou i dřevěnou nevelkou restaurací. Ovšem ještě větší prostor pro sportování bylo vojenské cvičiště, lidově zvané „execírplac“ nebo zcela jednoduše execírák.“ Ten sloužil především k prohánění vojáků hradeckého 29. pěšího pluku, frekventantů školy důstojníků v záloze a podle potřeby k nácviku rázného pochodového tempa a rytmu plukovní dechové hudby. Na cvičišti také hrávala fotbalová jedenáctka hradeckého S.K, dříve než pan Kasal, majitel pily, postavil na druhé straně vídeňské silnice sportovní stadion, i s krytou tribunou a šatnami, užívaný ponejvíce fotbalisty. Krátký čas - pokud existoval, hrával na vojenském cvičišti kopanou i DSK Hradec, Dělnický sportovní klub. Ten si sice spolu s Dělnickou tělocvičnou jednotou „DTJ“ zřídil skromné sportoviště v Claudiusově ulici, na místě, kde stojí rozsáhlá budova katastrálního úřadu. Nelze nevzpomenout ani na cvičiště organizace OREL, které vzniklo, leč dlouhé existence nemělo, na poli, které tomu účelu věnoval hradecký pan probošt, za dnešním prostorem ČSAD nad kolejištěm úzkokolejné železnice. Své otevřené sportoviště mělo i gymnázium z kraje Jakubských sadů. Zde se kromě středečních a sobotních her za dozoru profesora tělocviku K. Havleny, většinou pěstovalo amatérské fotbalové čutání. A jak jsme již vzpomněli, jakmile nastal deštivý podzim, otevřená hřiště osiřela. Sportování se stěhovalo do krytých tělocvičen. Ty samozřejmě bývaly součástmi škol.

V gymnasijní budově po dva večery v týdnu cvičili své tělesné schránky žáci, dorostenci a muži Sokola, dvakrát v týdnu sokolky něžného pohlaví. Členové tělocvičné organizace Orla se ke cvičení scházeli v tělocvičně chlapecké školy v Janderově ulici a členové DTJ v tělocvičně dívčí školy v ulici Štítného. Za německé okupace byla budova gymnázia změněna v německý učitelský ústav a tělocvičnu užívalo německé vojsko a čas dokonce příslušníci německé „Schutzpolizei“. Sokol byl jako český vlastenecký spolek zakázán.

Opuštěná hřiště byla postupujícím podzimem stále častěji vyměňována za sportoviště se střechou nad hlavou. Tak tenisové kurty byly nahrazeny pingpongovými stoly v restauracích U Tupých v Jarošovské ulici, U Tuzarů ve Svatojánské, u paní Paulové za kostelem, U Fárů v nežárecké bráně. V restauracích se také začaly hrát billiardové přebory, v tělocvičně dívčí školy se počali tužit boxeři pod vedením Jiřího Stejskala, skupina těžkých atletů posilovala tamtéž své svalstvo zdvíháním 20 kilogramových činek. Mezi sportovní disciplíny - letní i zimní - patřilo v Hradci oblíbené koulení kuželek. „Kuloborci“ mívali svá sportoviště obvykle v zahradních restauracích, - v Rudolfově, na Nové hospodě, u Ecků, ale i v Landfrasově zahradě, ve vile za Nežárkou. Některé restaurace umožnily provozovat tento sport a zábavu i v zimě vybudováním krytých, zateplených drah.

Veslaři a bruslaři sledovali bedlivě teploměr a v led se zvolna měnící plochu Vajgaru. Zde je třeba vzpomenout, že na vajgarském nábřeží v místech proti vysokému zdivu Svatojánského kostela byla v prvních dvacátých letech postavena veslařská loděnice, byt jejího správce a tribuna pro diváky častých veslařských závodů a v zimě pro sledování hokejových zápasů hradeckého VBK. Veslování v letních podmínkách a lední hokej se staly mezi válkami nejoblíbenějšími sporty. Ale nejen hokej - i krasobruslení mělo v Hradci své nadšené příznivce. Podnes jsou v Hradci známá jména hokejistů bratrů Musilů, Emila Matzettiho, brankáře Bůry - Nováka, amaterských krasobruslařů manželů Stieblerových, ale zejména Josefa Vosolsobě, který s M. Doležalovou dobyl titulu mistrů ČSR v jízdě dvojic, spolu s M. Trejbalovou se stali nejenom mistry ČSR, ale získali v sezóně 1936 - 1937 titul mistrů světa J. Vosolsobě byl také všestranný lehký atlet. Zúčastnil se dokonce roku 1936 berlínské olympiády, kde soupeřil s vynikajícím černým Američanem James Owensem o olympijský titul ve skoku dalekém.

Ve volných dnech a odpolednech po skončení vyučování, se hemžila celá plocha Vajgaru mladými bruslaři. Bylo třeba být pozorný a nevstupovat na vyledovaná místa, odkud byl led vysekán a dlouhými okovanými bidly vytlačen až k samotnému břehu, zde nakládán na fůry či nákladní auta a dopravován do pivovaru a městských jatek. Vyledovaná místa byla označena jehličnatými stromky, ale přesto se stávalo, že se v ledové vodě každý rok někdo vykoupal. Není však znám jediný případ utonutí. Velmi oblíbené bývaly mezi mládeží obojího, zejména smíšeného pohlaví, večerní vyjížďky na bruslích na „severku“ pod Krausovu cihelnu. Že při těchto výpravách padla obvykle první, nebo bůhví kolikátá pusa, si kdekdo pamatuje.

Když napadl sníh, byly podvečerní výlety po Vajgaře stíženy a někdy zcela znemožněny. Tehdy bylo možno bruslit jen na upraveném a osvětleném kluzišti za mírný poplatek, který vybíral správce kluziště a „ohřívárny“, zřízené v přízemí budovy VBK za vysokou dřevěnou tribunou.

Ano, když napadlo dost sněhu, nastal čas přinést z půdy sáňky a navoskovat lyže. Nejvíce se jezdilo od Jakuba, z pole na úrovni kostelíka, po Sládkově kopci až téměř k Nežárce. Tehdy ovšem byla tato dráha zcela volná, nestály zde žádné vilky ani ploty. Mnozí odvážní sáňkaři se pouštěli s kopce pěšinami, přejeli na silnici a pokračovali až k Nežárce. Oblíbená dráha k sáňkování byla také s kopce od gymnásia ke gymnasijnímu hřišti. Nežárecká mládež měla v oblibě kopec za Lišným dvorem proti starému mlýnu, zvanému Papírna. Zde byl však kopec značně příkrý a stávalo se, že občas skončily sáňky či mladý odvážný lyžař až v Nežárce. Lyžaři si vytvořili své dráhy rovněž v lese podle a nad silnicí - Lišný dvůr - Horní Žďár.

Za vzpomínku také stojí zima roku 1929, kdy v lednu a únoru klesly teploměry až pod minus 32 st. Celsia. Ještě 1. března se chlubila zima 20 stupni mrazu a ledem v Nežárce silnějším než 1 metr. Pro silné mrazy se ve školách neučilo a sportující mládež se mohla vesele a bezpečně prohánět na řece od mostu pod klášterem až po jez u Devíti mlýnů. Historici města vzpomínají, že ledy začaly pukat a odcházet až po 20. březnu. Na mnoha místech musely k jejich odchodu pomoci trhavé nálože vojáků a hasičů, neboť ledy vytvářely místy obrovité bariery, a městské čtvrti Nežárka a obcím přilehlým k dolnímu toku řeky hrozily rozsáhlé zátopy.

Tak takové bývalo zimní sportování v našem Hradci. (ah)

Obec baráčníků „Kunifer“ v Jindřichově Hradci

V krátkosti bych Vás chtěla seznámit s činností Obce baráčníků „Kunifer“ v Jindřichově Hradci v roce 2000.

5. února se konal na Střelnici opět Staročeský bál. Vyhrávala nám tradičně Iglovanka z Českých Budějovic.

20. února byl masopustní průvod městem, který pořádal Městský úřad v Jindř. Hradci. Na tomto masopustním průvodu, při kterém byla pochována „basa“ se podílela i naše obec.

5. března jsme na požádání VÚ předvedli naše kroje a 2 kolony zatančily „českou besedu“. Akce se uskutečnila opět v sále na Střelnici a měla velký ohlas.

3. – 7. dubna uspořádal Český svaz žen na baráčnické rychtě velikonoční prodejní výstavu.

16. dubna si prohlédli nováčci z vojenského útvaru J. Hradec naší rychtu, kroje, špýchar.

23. dubna jsme pořádali tradiční „vynášení smrtky“ a vítání jara. Bylo krásné, teplé počasí, teplota byla 25 stupňů Celsia. Za doprovodu hudby Stanislava Dvořáka jsme průvod ukončili stejně jako v předcházejících letech na zámeckém nádvoří a u Malého Vajgaru. Ceníme si přístupu ředitele zámku pana PhDr. Paulíka.

28. dubna se zúčastnilo 9 sousedů a tetiček divadelního představení v Kardašově Řečici. Jednalo se o divadelní představení „Jak šla basa do nebe“.

14. května bylo posezení na rychtě u příležitosti Dne matek. O bohaté občerstvení se zasloužily tetičky.

25. května byla zahájena výstava „blatská a měšťanská jizba“ v místním muzeu vernisáží, na které vystupovalo 11 sousedů a tetiček v blatských krojích.

7. a 8. července jsme účinkovali ve spolupráci se členy plzeňského divadla a Divadelní společností Jablonský při představení Lucerny. Sousedé a tetičky byli přizváni, aby uvítali paní kněžnu v našich blatských krojích. Od členů divadelního souboru nám bylo vysloveno poděkování a také v letošním roce by uvítali naši pomoc při divadelní hře na 3. nádvoří jindřichohradeckého zámku. Hezké fotografie z tohoto představení najdete v naší kronice.

Tetička Šprinclová a soused Šprincl se podíleli na loňském zájezdu v sobotu 16. září. Byli jsme v „prácheňském muzeu“ v Písku, prošli jsme se po kamenném mostě, navštívili hrad Zvíkov a zámek Orlík. Cestou jsme si prohlédli krásná stavení ve Vlastiboři. Zájezd se vydařil a všem zúčastněným se velmi líbil.

5. do 8. prosince se na naší rychtě konala opět výstava vánočního pečiva a ozdob. Bylo možné si zakoupit krásné výrobky žen z Českého svazu žen v Jindřichově Hradci.

K naší další činnosti patří také samozřejmě úklid a úpravy na rychtě, na kterých se hodně podílel soused Pikhart. Dále opravy krojů, udržování masek a kostýmů. Naše gratulantky chodí přát sousedům a tetičkám ke kulatým narozeninám. Jim rovněž patří poděkování. V roce 2000 se také scházel pěvecký kroužek vedený sousedem Linhartem.

Ráda bych poděkovala sousedům a tetičkám za odvedenou práci jmenovitě, ale nerada bych na někoho zapomněla a tak to činím touto cestou. Děkuji mnohokrát všem a děkuji konšelstvu za organizování všech akcí.

Rovněž děkuji Městskému úřadu v Jindřichově Hradci, paní Ing. Jiřině Hovorkové a jejím spolupracovníkům, kteří nám ochotně vychází vstříc. Dále bych chtěla také poděkovat starostovi města panu Ing. Karlovi Matouškovi za pochopení a pomoc.

Sousedé a tetičky, přeji všem hodně zdraví, spokojenosti, nám všem hodně elánu, aby se nám podařilo i v roce 2001 uspořádat všechny naše tradiční akce.

Pevné zdraví do nového roku všem přeje

švandymistrová Dáňa Šprinclová

Vzpomínka na paralympiádu v Sydney 2000.

Tři týdny strávil Petr Plíhal, člen Klubu cyklistiky Jindřichův Hradec mimo svůj domov. Nějakou dobu zabral přesun na trase Praha – Frankfurt – Srí Lanka – Sydney a opačně, ale podstatnou část prožil v olympijské vesnici. Jako reprezentant Spastic Handicap, což je Česká federace sportovců s centrálními poruchami hybnosti, byl nominován na paralympiádu Sydney 2000.

Petr Plíhal se narodil v roce 1969 a jeho cesta do Sydney začala již v roce 1997, kdy na MS v anglickém Nottinghamu ziskem 4 stříbrných medailí si řekl o první body pro účast na paralympiádě. V dalším roce na MS v USA jej přímo v dějišti her, v Colorado Springs, napadl chřipkový virus a místo medailí, to byla jen pátá místa. V roce 1999 musel o účast bojovat znovu, tentokrát úspěšně. Z ME ve Francii přivezl jednu zlatou, dvě stříbrné a jednu bronzovou medaili.

V loňském roce se připravoval zvlášť pečlivě, doma vyhrál vše co se vyhrát dalo a o jeho účasti nebylo pochyb. Soupeři však taky nelenili a dávali o sobě vědět stejně dobrými výsledky, zvláště ti za mořem. Petr se připravoval na dráhu i na silnici, ale dráhové discipliny nebyly do programu zařazeny, takže startoval pouze v časovce jednotlivců a v závodě s hromadným startem na silnici. V obou závodech skončil na čtvrtém místě, australané byli zkrátka lepší. Čtvrté místo, neboli bramborová medaile, je obvykle pro sportovce zklamáním, ale pro někoho to může být výzva.

Členové Klubu cyklistiky Jindřichův Hradec považují obě čtvrtá místa nejen za Plíhalův úspěch, ale řadí je mezi nejcennější zisky v historii klubu. Zároveň přejí Petrovi, aby k dosud získaným medailím přidal brzy i další cenné kovy ať už z MS, nebo MEy a aby pro něj bylo další čtyřleté období výzvou k přípravě a dosažení stejně dobrých, nebo lepších umístění v Aténách 2004.

Za KCJH: Polášek Jan

ROSTLINA MĚSÍCE

Hamamelis - vilín

Efektní předzvěst jara

Uprostřed sychravých dnů se objevuje rozkvetlý keř. Sytě žlutý květ vilínu odolává nepřízni počasí. Výborně vynikne před tmavší skupinou jehličnanů či hustších keřů.

Každá rostlina má své vrcholné období v roce, kdy je nejkrásnější. Výrazné květy nezvyklého tvaru jsou jistě nečekaným překvapením v zimě a probouzejícím se předjaří. Vilíny nás přesvědčí, že ani nejchladnější období roku nezabrání rozvití něžných květů teplých barev.

Původ a charakteristika rostliny.

Vilíny jsou opadavé keře, někdy až stromky. Celkem známe šest druhů, pocházejí ze Severní Ameriky a východní Asie. Rostou pomalu a jsou dlouhověké. Netradiční květ se objevuje v nezvyklém zimním čase a v předjaří. Některé druhy vykvétají již koncem roku, další v lednu a únoru. Jemný květ podtrhují holé větévky, nezaniká v olistění. Vzhled keřů je vzdušný, neuspořádaný a strnulý. Listy částečně připomínají list lísky, jsou podlouhle anebo okrouhle vejčité, s krátkým řapíkem, na bázi zubaté. Na podzim se výrazně vybarvují do několika odstínů. Květy s čárkovitými korunními plátky jsou velmi nápadné a dekorativní, vytvářejí sytě zbarvené chomáčky. Častější jsou různé odstíny žluté, ale nescházejí ani růžové, červené až purpurové tóny. Rozkvetlé vilímové květy nezaskočí mráz ani sníh, nepříznivé počasí opakovaně přečkají zavinuté do klubíčka. Za hezkých dnů se opět rozvinou. Kořenový systém keřů je rozvětvený a hustý. Nevyžadují řez.

Nároky na pěstování

Vilínům vyhovuje slunce a polostín, ideální je chráněná poloha, hluboké živné nepříliš suché půdy, nehodí se na suché stanoviště. Převážná většina vilínů potřebuje kyselé půdy. Rostliny jsou otužilé, dobře přečkávají zimu, snášejí i znečištěné ovzduší, netrpí okusem zvěří. Zaléváme je především v prvních letech po výsadbě. Starší rostliny špatně snášejí přesazování. Netrpí chorobami a škůdci.

Použití

Nejlépe vyniknou samostatně. Dále se využívají jako předsadba jehličnanů a hustějších skupin keřů, do pozadí skalek. Dospělé rostliny potřebují dostatek prostoru, dorůstají až do výšky 4 m a jsou dlouhověké. Snažíme se zvolit místo, kde především v zimě oceníme krásu květů, např. u vchodu anebo na rohu domu, u nejpoužívanější domácí cesty, před terasou. Dají se pěstovat také v nádobách, menší rostliny si v době květu přeneseme na ideální stanoviště a po odkvětu je můžeme umístit na odlehlejší místo zahrady. Větévky se hodí k rychlení.

Nejlepší sportovci našeho okresu

Dne 6. 12. se na OkÚ v J. Hradci konalo, v pořadí již druhé přijetí nejúspěšnějších sportovců našeho okresu v roce 2000 u přednosty Doc. Ing. Z. Žemličky CSc. Setkání se zúčastnilo 13 z 21 pozvaných sportovců, starostové J. Hradce, Dačic, S. Města pod L., N. Včelnice, tajemník MěÚ v Třeboni a vedoucí referátu OkÚ.

Okresní úřad sice nevykonává v oblasti tělovýchovy a sportu přímo výkon státní správy a ani v návaznosti na platná rozpočtová pravidla nemůže přímo dotovat některou mládežnickou nebo tělovýchovnou organizaci, ale přesto je tato oblast zdejším úřadem trvale sledována.

Podobně jako v roce 1999 vycházel OkÚ v J. Hradci při výběru nejlepších sportovců našeho okresu z výsledků prvního kola již desátého ročníku ankety „Nejlepší sportovec Jindřichohradecka“, kterou tradičně vyhlašuje redakce Listů Jindřichohradecka, zástupci Listů se setkání bohužel nezúčastnili.

Přednosta OkÚ poděkoval sportovcům za vzornou reprezentaci okresu Jindřichův Hradec v oblasti tělovýchovy a předal oceněným pamětní listy.

Ocenění sportovci: Kamila Jirků - orientační běh, J. Hradec; Jitka Matoušková - házená, J. Hradec; Romana Marsová - házená, J. Hradec; Jitka Molzerová - košíková, J. Hradec; Sabina Nouzová - plavání, J. Hradec; Petr Šulc- kopaná, Třeboň; Jan Mraček - taekwondo, Třeboň; Jakub Šulc - házená, Třeboň; Tomáš Soucha - házená, Třeboň; Jindra Kovářová - kuželky, Dačice; Barbora Ducháčková - judo, Dačice; Petr Pavlů - tenis, Dačice; Oldřich Doležal - paraduatlon, N. Včelnice; Eva Tománková - lehká atletika, N.Včelnice; Petra Dvořáková - parašutismus, J.Hradec; David Jirka - veslování, J. Hradec; Ladislav Kornhofer - letecké modelářství, J. Hradec; Filip Šindelář - lední hokej, J. Hradec; David Kníže - motorismus, Hospříz; Luboš Schorný - biatlon, Staré Město pod Landštejnem

Ing. Ivo Ježek, tiskový mluvčí OkÚ J. Hradec

VZLETEM SOKOLÍM

Informace z činnosti TJ Sokol J. Hradec.

V úterý 5. prosince minulého roku pořádala TJ Sokol Jindřichův Hradec na své cvičební hodině zaměřené dětem tradiční Mikulášskou nadílku. Mikuláš s andělem a čertem na ní tentokrát obdaroval 35 dětí, a to hračkami a pečivem. Hlavními sponzory této nadílky byla spořitelna Sparkasse, Pekárny DK OPEN, Zelenina – Jakubská a Česká spořitelna.

Lední hokej – Sokol J. Hradec

Dne 3. prosince 2000 vstoupil náš klub mistrovským zápasem do nové sezóny. S vítězem minulého ročníku OP FRUKA J.H. po vyčerpávajícím utkání remízoval 8:8.

Dne 10. prosince 2000 pokračoval mistrovským zápasem s Kardašovou Řečicí, které po nevydařené poslední třetině podlehl 5:6.

Letošního OP se zúčastní pět mužstev: FRUKO J.H., SOKOL J.H., K. Řečice, H. Radouň „B“ a Lomnice n. Lužnicí. Letošní ročník se hraje tříkolově a končí 25. března 2001.

Zpráva o oddílu softbalu

Oddíl softbalu vznikl při DDM v J. Hradci v roce 1993. Od roku 1997 je součástí TJ SOKOL. V současné době má oddíl 40 členů. Oddíl úzce spolupracuje s 5. ZŠ v J. Hradci, která mu poskytuje velmi dobré zázemí. V loňském roce bylo investicí MÚ školní hřiště 5. ZŠ upraveno pro potřeby softbalu. Vzniklo tak první regulérní hřiště na softbal v jihočeském kraji.

První družstvo žáků do 15-ti let (kadetů) je přeborníkem Jihočeské divize v softbalu v roce 2000. Soutěž byla dokončena bez ztráty bodu.

Rezerva, za kterou nastupovali pravidelně i mladší žáci, skončila ve stejné soutěži na 3. místě.

Družstvo mladších žáků se zúčastnilo krajské soutěže ve stativovém softbalu. Třetí místo je úspěchem družstva, které bylo druhým nejmladším v šestičlenné soutěži. Hru tohoto družstva velmi dobře řídil Michal Tůma.

Hráči reprezentovali SOKOL i velmi dobrým chováním na všech turnajích. Členové oddílu, kteří jsou zároveň žáky 5. ZŠ, se zúčastnili školní ligy, kterou pořádá Asociace školních sportovních klubů. Po úspěchu v oblastním i krajském kole se ve finálovém turnaji hraném v Praze – Dejvicích umístili na 8. místě.

Softbalový oddíl SOKOLA byl krajským pracovištěm České softbalové asociace pověřen sestavením a vedením krajského výběru v kategorii kadetů. Do tohoto výběru se prosadili J. Radoš, J. Reiter, K. Kotraba, R. Bušta, P. a R. Hronza.

V turnaji krajských výběrů hraném v Praze – Krči se nově složené družstvo neprosadilo v útoku a obsadilo poslední 8. místo.

Nejlepší z děvčat – Veronika Fricová – je členkou krajského výběru kadetek. Oddíl pracuje pod vedením Mgr. Bořivoje Valáška, hlavním trenérem je Martin Doležal.

A na závěr informace o cvičebních hodinách

Rozvrh cvičebních hodin TJ SOKOL J. Hradec

Tělocvična v gymnáziu:

Úterý:

16.30 – 17.30 cvičí rodiče a děti (cvičitelka ses. Lorencová)

18.00 – 19.00 cvičí ženy, zdravotní a kondiční cvičení (cvičitelka ses. Kousalová)

Čtvrtek:

18.00 – 19.00 cvičí žactvo (cvičitelka ses. Hanzalová)

19.00 – 20.00 cvičí ženy, zdravotní a kondiční cvičení (cvičitelka ses. Kousalová)

Tělocvična v 6. ZŠ na sídlišti Hvězdárna:

Čtvrtek:

17.00 – 18.00 cvičí žactvo (ses. Mlčáková)

Chcete si zacvičit a už Vám není dvacet? Potřebujete si protáhnout svaly, rozhýbat ztuhlé klouby?

Přijďte si zacvičit s ženami TJ SOKOL Jindřichův Hradec každý čtvrtek od 19. hodin v tělocvičně gymnázia. Vchod do tělocvičny je ze dvora od parku. Jedná se o zdravotní a kondiční cvičení. Cvičitelky jsou Irena Duchoňová a Dagmar Kousalová. Bližší informace přímo v cvičební hodině nebo na tel.: 0331 / 36 18 21.

Za TJ Sokol J. Hradec: M. Sviták