Jindřichohradecký zpravodaj, listopad 2001

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

V souvislosti s přípravou rozpočtu města na rok 2002 byly RMě vybrány některé investiční akce, které jsou pro nejbližší období považovány za prioritní. V zájmu jejich plynulé realizace budou práce na jejich projektech zahájeny ještě v letošním roce. Jedná se především o další budování parkovišť na sídl. Hvězdárna, u nemocnice a na sídl. Vajgar u Řečičky. Nového chodníku a rozšíření parkovacích ploch by se mělo také dočkat sídl. U Nádraží. S předstihem by se měly zahájit projektové práce na rekonstrukci světelných křižovatek u Policie ČR a U Trojice. Nutnou rekonstrukci vyžaduje most přes pivovarský náhon Pod Hradem. Z větších investičních celků je navrhováno budování sítí pro připravovanou výstavbu rodinných domů pod sídl. Hvězdárna a projektová dokumentace pro výstavbu bytového domu v areálu Švecových kasáren. Nové projekční řešení vyžadují autobusové zastávky u hřbitova a parkoviště před Zahradním centrem. Kompletní seznam připravovaných akcí a jejich priority budou předloženy zastupitelům. Vlastní realizace pak bude záviset na možnostech rozpočtu roku 2002.

-

Ke dni 31. 12. 2001 končí platnost nájemní smlouvy na pobočku městské knihovny “Nežárka”, která je umístěna v soukromém objektu. K tomuto datu bude proto tato pobočka zrušena bez náhrady. Zájem čtenářské veřejnosti by se měl soustředit především do nově vybudované knihovny v areálu bývalých Jarošovských kasáren. Rada města také uložila ředitelce knihovny, aby po jednoměsíčním provozu nové budovy předložila rozbor ekonomiky tohoto zařízení. Od výsledku hospodaření se pak budou odvíjet další úvahy o provozování poboček.

-

Dopravní komise se průběžně zabývá posuzováním alternativních návrhů rekonstrukce dopravního řešení v ulicích Klášterská a Růžová a nového uspořádání na Masarykově náměstí. Po sjednocení názorů dotčených orgánů budou výsledné varianty předloženy zastupitelům. Komise se také zabývala žádostí obyvatel z ulice Pod Vrchy o změnu dopravního značení. Po dokončení kompletní rekonstrukce této komunikace byl právě z podnětu zde bydlících tento úsek osazen dopravní značkou “Obytná zóna”, která parkování vozidel zakazuje. Krom toho v ulici nejsou chodníky, je zde zvýšený pohyb chodců a ani šířka vozovky stání vozidel neumožňuje. Dále komise kontrolovala, že vyhrazené parkoviště pro vozidla přepravující osoby těžce postižené, nebo těžce pohybově postižené na nám. Masarykově je zneužíváno k trvalému stání. Proto zde bude upraveno stání s časovým omezením. Naproti tomu vyhrazené parkování před OkÚ pro potřeby úředního jednání bude omezeno pracovní dobou OkÚ. Mimo pracovní dobu zde bude volné parkování.

-

Ke dni 31. 10. 2001 končí platnost smluv o pronájmu rybníků v majetku města. Po lhůtě vyvěšení na úřední desce vyhodnotila RMě obnovené, nebo nové žádosti o další pronájmy. Rada konstatovala, že ve většině případů je s rybníky hospodařeno dobře a proto nebylo nutno z tohoto důvodu nájemce měnit. Přesto po prvním kole nabídek zůstávají dva rybníky neobsazeny a budou opětovně vyvěšeny na úřední desce. Ke změně však dochází v délce doby sjednaných pronájmů i v ceně. Rybníky jsou nově pronajímány na dobu tří let a nájemné stanovila RMě jednotně na 1700,- Kč/ha/rok. Výjimku tvoří rybník Vajgar, kde je stanovena výše nájmu na 2 215,- Kč/ha/rok.

-

Po ukončení stavebního a vodoprávního řízení bude zahájena oprava nádrže vodotrysku u vstupu do Husových sadů a rekonstrukce dešťové kanalizace od Masarykova náměstí ke schodům za sochou Mistra Jana. Tyto práce by měly být dokončeny ještě v tomto roce. V druhé etapě se počítá s dokončením povrchů parkových komunikací, které budou vydlážděny přírodním kamenem. V konečné fázi bude v tomto úseku provedena obnova sadové zeleně.

Alfred Němec, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

Informační středisko Město J. Hradec
ul. Panská 136/ I
0331/ 36 35 46 / fax: 0331/361 503
E-mail: info@jh.cz

V prodeji:
historický kalendář Jindřichova Hradce na rok 2002

MĚSTSKÁ KNIHOVNa opět v provozu!

Do konce tohoto roku je to sice provoz provizorní s omezenými hodinami pro veřejnost, ale důležité je, že už naši uživatelé mají opět kam jít!
Uvádíme několik základních informací.
Městská knihovna nyní působí na adrese Jarošovská 252/II.
U knihovny je možné parkovat na vyhrazeném parkovišti za budovou.

V nové knihovně můžete využívat služeb :

půjčovny pro dospělé se studovnou
půjčovny pro děti
hudebního oddělení
informačního centra spojeného s čítárnou denního tisku.

Přístup na Internet je možný:

ve studovně na třech stanicích
v půjčovně pro děti na dvou stanicích
v informačním centru na pěti stanicích.

Kopírování provádíme ve studovně a v informačním centru. Výše úhrady služeb je uvedena v platném ceníku. Služby informačního centra a čítárny je možné využívat i bez registrace v knihovně! A jak máme otevřeno?

Po dobu provizorního provozu platí tato výpůjční doba :

půjčovna pro dospělé se studovnou a informační centrum s čítárnou

- úterý až pátek 8,30 – 17 hodin

půjčovna pro děti - úterý až pátek 12 – 17 hodin

hudební oddělení - čtvrtek 8,30 – 17 hodin

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

MĚSTO Jindřichův Hradec

Odbor správy majetku města

v souladu se zákonem o obcích

a usnesením Rady města Jindřichův Hradec č. 699/01

z v e ř e j ň u j e

záměr pronájmu, prodeje objektu čp. 597/III (bývalé kino) na parc.č. 3909/18 a pozemku parc.č. 3909/18 zastavěná plocha o vým. 928 m2 na sídl. Vajgar, zapsaných na LV č. 10001 pro obec i k.ú. Jindřichův Hradec

Podmínky pronájmu:

- nájemce může být pouze česká právnická nebo fyzická osoba
- nájemce musí mít vyrovnány veškeré závazky vůči městu a jím zřízeným subjektům

a to ke dni nabídky

- nájemce je povinen na vyhlášení a pokyn orgánů státní správy a samosprávy umožnit okamžité využití předmětu nájmu jako krytu CO pro potřeby města a to bez náhrady ve vztahu k nájemnému či provozní činnosti nájemce

Podmínky prodeje:

- kupující může být pouze česká právnická nebo fyzická osoba
- kupující musí mít vyrovnány veškeré závazky vůči městu a jím zřízeným subjektům a to ke dni nabídky
- kupující je povinen na vyhlášení a pokyn orgánů státní správy a samosprávy umožnit okamžité využití předmětu nájmu jako krytu CO pro potřeby města a to bez náhrady

Účastníci výběrového řízení předloží přihlášky ve stanoveném termínu, tj.

do 30. 11. 2001, s těmito náležitostmi:

- identifikace zájemce

a) u právnických osob: název, IČO, sídlo, kontaktní adresa včetně telefonu, výpis z obchodního rejstříku, pokud je v něm právnická osoba zapsána (originál nebo ověřenou kopii)
b) u fyzických osob: jméno, datum narození, bydliště, kontaktní adresa včetně telefonu, příp. živnostenské oprávnění
- v případě pronájmu – podnikatelský záměr a cenovou nabídku
- v případě prodeje – cenovou nabídku

Bližší informace získají zájemci na odboru správy majetku Města Jindřichův Hradec, Klášterská 135/II, 2. patro, č.dv. 211, tel. č. 351 272.

Přihlášku se všemi výše uvedenými náležitostmi podají zájemci v zalepené nebo zapečetěné obálce označené nápisem “Výběrové řízení – č.p. 597/III” osobně nebo prostřednictvím pošty tak, aby byla doručena na Město Jindřichův Hradec, odbor správy majetku města, Klášterská 135/II, nejpozději do 30. 11. 2001 do 13,00 hodin.

Zadavatel si vyhrazuje právo odmítnout všechny předložené nabídky nebo výběrové řízení zrušit.

Harmonogram odvozu odpadů na rok 2001

N - nebezpečné odpady, VO - velkoobjemový odpad, Z - odpad ze zeleně

3. 11.

VO - Radouňka

- Náv. rybník

8 - 9 hod.

   

- Na kopečku

9. - 10.30 hod.

 

- Zbuzany

- Družstevní

10.30 - 12 hod.

3. 11.

Z - Radouňka

- Náv. rybník

8 - 9 hod.

   

- Na kopečku

9 - 10.30 hod.

 

- Zbuzany

- Družstevní

10.30 - 12 hod.

10. 11.

VO - Buk

- u kapličky

8 - 9 hod.

   

- Brož. zahrada

9 - 10 hod.

 

- Matná

 

10. 15 - 11 hod.

 

- Děbolín

 

11.15 - 12 hod.

10. 11.

Z - Buk

- u kapličky

8 - 9 hod.

   

- Brož. zahrada

9 - 10 hod.

 

- Matná

 

10. 15 - 11 hod.

 

- Děbolín

 

11.15 - 12 hod.

17. 11.

VO - Políkno

- u školy

8 - 9.30 hod.

 

- Horní Žďár

 

9.45 - 11 hod.

17. 11.

Z - Políkno

- u školy

8 - 10 hod.

24. 11.

Z - Otín

- škola

8 - 9 hod.

   

- u váhy

9 - 10 hod.

   

- Jitka

10 - 11 hod.

24. 11.

VO - Otín

- škola

8 - 9 hod.

   

- u váhy

9 - 10 hod.

   

- Jitka

10 - 11 hod.

VO - Velkoobjemový odpad: vyřazené kusy nábytku, kamna, kusový dřevěný odpad, kočárky, kovový odpad, stavební suť bez příměsi nebezpečných látek do 50 kg, oděv a textilní materiál, koberce a ostatní podlahové krytiny, pneumatiky a ostatní kusový odpad, který vzhledem ke své velikosti nelze zneškodnit v nádobách na směsný odpad

Z - Odpad ze zeleně: větve ze stromů a keřů, listí, tráva a ostatní kompostovatelný materiál ze zahrad

Ing. Ondřej Prokopec, místní hospodářství MěÚ J. Hradec

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Hvězdná 51, tel.: 0331/22564, 0331/361 197-8 (DDM)

Úkazy na obloze v listopadu 2001

Merkur spatříme v první polovině měsíce ráno nad jihovýchodním obzorem, Venuši ráno nad východojihovýchodem. Mars svítí ještě na večerním nebi, Jupiter se Saturnem lze pozorovat kromě večera po celou noc. Planety Uran a Neptun můžeme vídat na večerní obloze. Velice zajímavá je prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti. Úplňkem Měsíc projde 1. listopadu, poslední čtvrtí 8. listopadu a 15. listopadu nastane nov. Pozorování Měsíce je nejvhodnější v období první čtvrti, tedy 24. listopadu a 30. listopadu najdeme na obloze Měsíc opět v úplňku.

Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavé skvrny, místa s nižší i vyšší teplotou.

Slunce vstupuje do znamení Střelce dne 22. 11. 2001 v 07h 0min středoevropského času (SEČ). Podzimní noční obloha nabízí pohled na mlhoviny, dvojhvězdy, galaxie a otevřené hvězdokupy .

Pro veřejnost je Hvězdárna otevřena:

k pozorování Slunce : úterý a pátek od 14.00 - 15.00 hod.
k pozorování noční oblohy: úterý od 20.00 do 22.00 hod. a pátek od 20.00 - 23.00 hod.

Kalendárium

24. 11. 1571 - před 430 lety - zemřel Jan Blahoslav, biskup jednoty bratrské. Narodil se 20. 2. 1523 v rodině přerovského kožešníka. Vystudoval v Goldbergu a Wittenbergu. Složil mnohé duchovní písně, usiloval o pozvednutí bratrského školství a vybudování tajné tiskárny v Ivančicích, kde byl biskupem. Dlouhá léta pracoval na Gramatice české, která byla vydána až r. 1857! Byl autorem prvního českého Slabikáře. Přeložil Nový zákon, který se stal součástí bible kralické. Její čeština byla normou českého spisovného jazyka. Když zemřel, byl oplakáván jako veliký a drahý klenot jednoty. Byl však nejen významnou osobností jednoty bratrské, ale tím, že se zasloužil o pozvednutí kulturní úrovně národa, byl významnou osobností celé české společnosti.

5. 11. 1951 - před 50 lety - zemřel Zdeněk Václav Tobolka, český historik a politik. Narodil se 21. 6. 1874. Od r. 1911 byl členem říšské rady. Po vzniku republiky se stal ředitelem knihovny Národního shromáždění. Vydal Politické dějiny československého národa od r. 1848 až do dnešní doby (tj. 1937).

13. 11. 1741- před 260 lety - se narodil Stanislav Vydra, matematik, pedagog a národní buditel. Působil především v Praze. Své žáky vedl nejen ke studiu matematiky, ale i k lásce k českému jazyku a literatuře. Jeho postavu vykreslil Alois Jirásek v díle F. L. Věk. V roce 1803 oslepl, ale přesto se věnoval tvorbě českých učebnic matematiky. (Počátky aritmetiky, Algebra). Zemřel náhle 2. 12. 1804.

6. 11. 1771 - před 230 lety - se v Praze narodil Alois Senefelder. Jeho otec byl hercem a když získal angažmá u dvorního divadla v Mnichově, přestěhovala se za ním celá jeho rodina. Mladého Aloise lákalo též divadlo. Ze studia práv v Ingolstadtu zběhl ke kočovné společnosti. Skládal divadelní hry, režíroval a samozřejmě i hrál. Aby mohl své hry rozmnožovat, věnoval se litografii - a to úspěšně. Roku 1797 zhotovil první kamenotiskařský lis. Od r. 1800 tiskl hudebniny. R. 1806 založil kamenotiskárnu v Mnichově. Napsal proslulou učebnici o tiskařských technikách. Zemřel v Mnichově 26. 2. 1834.

19. 11. 1711 - před 290 - lety - se narodil Michail Vasiljevič Lomonosov, ruský vědec. Začal studovat jako samouk, později dostal malé stipendium pro studium v zahraničí. Vrátil se r. 1740 a r. 1745 byl jmenován profesorem petrohradské univerzity. Byl chemikem, fyzikem, báňským inženýrem a metalurgem. Ovlivnil ruskou slovesnost. Vynikl jako básník. Dospěl ke dvěma základním zákonům zachování - zákon zachování hmoty a zákon zachování energie. Ovlivnil řadu disciplín. Po něm byla nazvána univerzita, podmořský břeh a kráter na Měsíci jako výraz uznání za jeho dílo. M.V. Lomonosov zemřel 15. 4. 1765.

14. 11. 1891 - před 110 lety - se narodil Frederick Grant Banting, kanadský lékař. Zasloužil se o léčení cukrovky, nemoci, kterou báby kořenářky nazývaly oubytě. Nemocný mohl sníst jakékoliv množství potravy a přesto postupně hubl. Mohl vypít jakékoliv množství tekutin a přesto žíznil. Díky Bantingovi spatřil světlo světa insulin, který umožnil všem, kteří trpěli tím, že jejich slinivka břišní postrádala tzv. Langerhansovy ostrůvky, aby mohli dál žít. Frederick Grant Banting zemřel 21. 2. 1941.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

Městský úřad v J. Hradci, Michael Pospíšil, ZUŠ J.H a katolická církev pořádají

Michnovské slavnosti 2001

2. 11. 2001 - 17.00 hod. - Requiem - kostel sv. Václava
2. a 3. 11. 2001 - 20.30 hod. - Convivium - ZUŠ J. Hradec
3. 11. 2001 - 18.00 hod. - Kancionál - Tancionál

kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč

4. 11. 2001 - 8.30 hod. - Slavnostní mše - kostel Nanebevzetí Panny Marie

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

5. 11. 2001 - 17.00 hod. - EVA HUDCOVÁ - obrazy

Vernisáž výstavy

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku

11. 11. 2001 - 16.00 hod. - ŠÍPKOVÁ RŮŽENKA

Divadlo Evy Hruškové
Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”
Sál Střelnice. Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč. Předplatné sk. D

11. 11. 2001 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera

Gymnázium V. Nováka J. Hradec

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE

12. 11. 2001 - 19.30 hod. - přednáška Mgr. Václava Vondry
Grafické listy Pavlíny SchwaRzenberkové
vinárna hotelu Grand

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

13. 11. 2001 - 19.30 hod. - PAVEL NOVÁK

Neřesti a cnosti
Legenda české populární hudby zpívá písničky šedesátých let.
Sál Střelnice. Vstupné: 65,- 60,- 55,- 30,- Kč.

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s Oblastním spolkem ČČK v J. Hradci

15. 11. 2001 - 17.45 hod. - pořádá v rámci klubu aktivního stáří besedu s Ing. M. Nouzovou na téma “Seznámení s francouzskou chansonierkou

MIREILLE MATHIEU”
Domov mládeže SZŠ v J. Hradci - Vajgar

Klub historie letectví ve spolupráci s Městem J. Hradec pořádá přednášku

16. 11. 2001 - 18.00 hod. - EXPEDICE PRZEMYŠL 2001

Představení výsledků zahraniční expedice na území Polska doplněno videodokumentem a terénními nálezy z tohoto zahraničního projektu (7. - 17. červen 2001, 4.581 km).

Městská knihovna

KD Střelnice Vás zve na

18. 11. 2001 - 17.00 hod. - ZADÁNO PRO STARŠÍ A POKROČILÉ

Host pořadu Stanislav Zindulka
K tanci a poslechu hraje: MTO V. Kriso
Sál Střelnice. Vstupné: 30,- Kč.

KD Střelnice ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK Vás zve na

17. 11. 2001 - 18.00 hod. - JEN TAK TAK - 10 let

Koncert folkové skupiny JEN TAK TAK a jejích hostů.
HANA a PETR ULRYCHOVI a JAVORY
Sál Střelnice. Vstupné: 80,- 75,- 70,- 40,- Kč.

Agentura 6P uvádí

21. 11. 2001 - 19.30 hod. - DOBROTY

Petr Novotný a Karel Šíp v jevištní formě známé televizní show.

Sál Střelnice

Martina Kučerová Vás zve na koncert

22. 11. - 19.30 hod. - Písňový večer ze skladeb Gustava Mahlera.
Účinkují: Martina Kučerová - mezzosoprán
Miloslava Gebrová - klavír
Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 50,- Kč. Prodej vstupenek před koncertem v 19.00 h.

Okresní muzeum v J. Hradci Vás zve na výstavu

22. 11. 2001 - 16.30 hod. - Veselé Vánoce a šťastný nový rok

Vánoční pohlednice a nové betlémy nejen ze sbírek okresního muzea
Výstavní místnost “13”. Výstava potrvá do 6. ledna 2002.

Galerie INSPIRACE (Langrův dům, nám. Míru 138/I) uvádí:

od 25. 11. 2001 - výstavku

“JINDŘICHOHRADECKÉ HOSTINCE PŘED STO LETY”
u příležitosti vydání knihy vzpomínek Ant. Langera “Štamgasti a jiní vzácní hosté”. Vstup volný.

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí divadelní komedii Antonína Procházky

25. 11. 2001 - 19.30 hod. - VĚRNÍ ABONENTI

Pražská divadelní agentura
Hrají: Antonín Procházka, Jana Boušková nebo Zora Kostková,
Kateřina Hrachovcová, Václav Vydra a další
Sál Střelnice. Vstupné: 100,- 95,- 90,- 50,- Kč. Předplatné sk. A

Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí a Klub Motýlek v J. Hradci pořádají

27. 11. 2001 - 18.00 hod. - BENEFIČNÍ KONCERT - DĚTI DĚTEM

Účinkují: děti 7. MŠ, žáci ZUŠ, taneční kroužek DDM, mladí kytaristé DDM, pěvecký soubor 1. ZŠ, Koloušci (Božejov), duo Nejedlý-Pešek, skupina JEN TAK TAK

Sál Střelnice. Vstup volný.

Galerie INSPIRACE (Langrův dům, nám. Míru 138/I) uvádí:

29. 11. 2001 - 19.30 hod. - písničkáře VÁCLAVA KOUBKA
V rámci zahájení celoročního festivalu “Hudební sklepy”

Vstupné: 70,- Kč.

Městský úřad v J. Hradci uvádí

29. 11. 2001 - 18.30 hod. - MONSIGNORE QUIJOTE

Graham Green. Dramatizace románu.
Mluvené slovo Miroslava Gabriela Částka doplněné reprodukovanou hudbou.

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 40,- Kč.

Okresní muzeum v J. Hradci
Výstava - Vladimír Krninský a Ivan Tlášek - Sochy staré a nové
Jindřichohradečtí restaurátoři představují svoji volnou tvorbu. Okresní muzeum - kaple sv. Víta. Výstava potrvá do 6. ledna 2002.
Nově otevřená galerie INSPIRACE (Langrův dům, nám. míru 138/I)
Výstava obrazů ak. mal. a grafičky Heleny Slavíkové a ak. mal. Heleny Hruškové - Štefkové
Výstava potrvá do 17. listopadu 2001. Vstup volný.

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC
Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec, hlavní expoz. budova:(0331) 36 36 60
pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61
Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz
Internet: http://www.muzeum.esnet.cz

Okresní muzeum je otevřeno denně (mimo pondělí) od 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.
Městská vyhlídková věž je uzavřena.
Kostel sv. Jana Křtitele je uzavřen (větší skupiny osob si mohou prohlídku objednat v pokladně muzea)

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 331 32 12 79
Fax: 0420 331 32 13 91 E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz
Prohlídka hradních a zámeckých interiérů je možná na základě písemné nebo telefonické rezervace.

Monsignore Quijote od Grahama Greena v kapli sv. Maří Magdaleny

Před více jak třiceti lety započal svou “one man show” herec Miroslav Částek. Za prvními inscenacemi (Čechovův Újezdní Hamlet, Vančurův Luk královny Dorotky aj.) se chodilo do foyeru Mahenovy činohry v Brně a již zaniklé vinárny Múzy. Miroslav Částek sklízel úspěchy v domácích interpretačních soutěžích, vystupoval v zahraničí, absolvoval několik bilancujících přehlídek svého repertoáru.

Publiku představoval myšlenky a díla známých autorů v různých tématických okruzích. Připomeňme si alespoň některé z nich – Ožeň se bratře, Obyčejný život, Kejklíř, Divoký holub, Přednáší profesor Parkinson, Jezevčík u rybníka.

Velkým mezníkem v životě Miroslava Částka se stal rok 1990, kdy se mu jeho představení stala trvalou duchovní službou a jeho pořady nabyly zcela unikátního charakteru. V kostele Nanebevzetí P. Marie v Jindřichově Hradci již zaznělo šest pořadů, např. Popelka Nazaretská od Václava Renče, Spor duše s tělem od středověkého anonyma, Citadela od Antoine de Sain-Exupéry, Muž, který sázel stromy od Jeana Giona.

Dne 29. listopadu 2001 zazní v krásném prostředí kaple sv. Maří Magdaleny dramatizace románu Grahma Greena Monsignore Quijote, při které bude doprovázet slova Miroslava Částka reprodukovaná hudba Zdeňka Pololáníka.

Odbor školství, kultury a tělovýchovy

Michnovské slavnosti 2001

Jindřichuv Hradec, 2. - 4. 11. 2001

Letošní ročník hudebních Slavností Adama Michny z Otradovic svým způsobem vybočuje z řady postupně se zabíhající novodobé tradice těchto kulturních akcí. Připomene obdivuhodné a nezastupitelné dílo tohoto jindřichohradeckého hudebníka a měšťana, jehož význam má dnes rozměr přinejmenším evropský, v období Dušiček - v čase, který je podle některých pramenů zároveň datem umělcova úmrtí (1.listopad - svátek všech svatých) i pohřbu (2. listopad).

Tato skutečnost se přirozeně odráží v dramaturgickém pojetí letošních Slavností : akcent třídenního setkání či spíše hudebního rozpomínání je položen do hlubší duchovní sféry. Otec projektu Michael Pospíšil společně s městem, které významně podpořilo tyto slavnosti, jindřichohradeckou Základní uměleckou školou Vítězslava Nováka, katolickou církví a dalšími subjekty se pokusí vtisknout letošnímu, svým rozsahem poněkud skromnějšímu ročníku Slavností novou, očisťující dimenzi. Současně hodlá svým skromným dílem prostřednictvím rozvíjení Michnova hudebního i myšlenkového odkazu formou koncertů, mše, přednášek a výstavy s dílnou přispět ke vzájemnému dorozumívání všech účastníků - posluchačů, účinkujících i diskutujících.

Podaří-li se toto vše zrealizovat dle představ organizátorů, stanou se jindřichohradecké Michnovské slavnosti i do příštích ročníků významnou výzvou a podnětem bez ohledu na skutečnost, že od smrti jejich protagonisty již uplynulo více než čtyřista let.

PŘEHLED KULTURNÍCH POŘADŮ HUDEBNÍ SKLEPY,

1. ročník celoročního hudebního festivalu

Ve čtvrtek 29. listopadu začíná v Langrově domě na náměstí Míru č. 138 přehlídka nezávislých hudeb-ních osobností. Nově otevřená galerie Inspirace tak plánovaně rozšíří záměr svých činností o živá hudební vystoupení. V nezávislém propojení na přilehlou internetovou kavárnu a prodejnu hudebních nástrojů tak bude dovršen logický komplex s širokou kulturní, společenskou, komunikační a obchodní nabídkou v jednom místě.

Dramaturgie písničkáře Václava Koubka, známého také jako pořadatele pohádkových a hudebních přehlídek na Červené Lhotě, vychází ze zkušeností, kterých nabyl návštěvou řady klubů po celé republice. O svém novém projektu říká:

“Přál bych si, aby Sklepy tvořily alternativu ke konzumní kultuře, chrlící se na nás ze sdělovacích médií. Sklepy by měly nabídnout současnou přední klubovou tvorbu. Fyzickou poezii Petra Váši, oceněnou i cenou kritiků Žlutá ponorka 2000, Radúzu, která vystupovala na společném koncertu s americkou folkovou zpěvačkou Suzane Vega, duchovní rozměr písní Sváti Karáska, který šest dní zpívá a v neděli jako evangelický farář káže, básníka, filozofa a spisovatele Vlastu Třešňáka, pořad nové desky J.H. Sahary, muzikanta hrajícího vedle Ivy Bittové snad ve všech brněnských rockových formacích - Vladimíra Václavka a neméně výraznou a přesvědčivou autorskou písničkářku Katku Šarkozi.

Chci Sklepy pro ty, co stejně jako já hledají, pochybují a nesmiřují se s šedivostí všedního dne”.

Město Jindřichův Hradec a KD Střelnice Vas zve na

JEN TAK TAK - přesto již 10 let

Výroční koncert současné sestavy kapely a bývalých členů a přátel

jako hlavní host večera vystoupí

HANA a PETR ULRYCHOVI a JAVORY

Sobota 17. listopadu 2001 v 18.00 hod. Sál Střelnice J.H.

Překvapení pro diváky přichystáno! Předprodej v KD Střelnice od 1. 11. 2001

Pořady klubového typu, které nabízí kromě folkové muziky také hudbu jiných žánrů, besedy s významnými osobnostmi z nejrůznějších oborů, recitaci, promítání aj., nalezly už své místo v hradecké kultuře i své stálé publikum. Dramaturgie je svěřena domácí skupině Jen tak tak, která si do večerního programu zve zajímavé kapely, písničkáře a osobnosti z celé republiky. Vedle toho však dává možnost prezentace domácím, známým i méně známým zajímavým lidem všeho věku. Pořady se v této sezóně budou konat pravidelně vždy každý třetí čtvrtek v měsíci v poslechovém sálku Městské knihovny Jindřichův Hradec, která zahájila svou činnost v nově opravené moderní budově v Jarošovské ulici. Občerstvení zajišťuje ochotně pan Zdeněk Bok z Penzionu Kapitán. Premiéra se odehrála v říjnu a na další večer v knihovně se můžete těšit až v prosinci. Důvodem je listopadové 10. výročí založení skupiny JEN TAK TAK. V sobotu 17. 11. 2001 se od 18.00 v sále Střelnice objeví vedle současné sestavy kapely také většina bývalých členů a dalších hudebních přátel, jako hlavní host večera vystoupí Hana a Petr Ulrychovi a Javory. Máme radost, že si tito vynikající muzikanti udělali ve svém nabitém termínovém kalendáři místo a přijedou svým vystoupením popřát skupině Jen tak tak a potěšit jindřichohradecké publikum. Program večera je také proto rozdělen do dvou relativně samostatných bloků. V první části oslaví skupina Jen tak tak svým koncertem kulaté jubileum a po půlhodinové přestávce, v níž je pro diváky přichystáno malé překvapení bude následovat koncertní vystoupení sourozenců Ulrychových s Javory. Předpokládaný konec pořadu je ve 22.00. Předprodej vstupenek začíná v pokladně KD Střelnice od 1. listopadu. Nenechte si ujít tento ojedinělý a nevšední koncert.

PROGRAM - PROSINEC 2001

Čtvrtek 6. 12. 2001 - 19.30 hod. - MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA

Účinkují: MOŠNY, JEN TAK TAK, Milena Gonosová a Josef Andrle - Do Číny přes Sibiř - vyprávění z cest. Poslechový sál Městské knihovny J. H

Neděle 16. 12. 2001 - 18.00 hod. - VÁNOČNÍ VYZVÁNĚNÍ

Tradiční adventní koncert s hosty TŘEBOŇŠTÍ PIŠTCI + JEN TAK TAK - Sál Střelnice

 

Během návštěvy představení divadla v sále Střelnice, měli návštěvníci možnost se seznámit s částí produkce dílny Milevy Müllerové.

Dílna Milevy Müllerové vznikla přibližně před rokem a půl. Zabývá se tkaním bytových tapiserií menších a středních formátů. Návrhy byly vytvořeny Josefem Müllerem, známým textilním výtvarníkem, který se mimo svého působení ve známých Ateliérech tapisérií zabýval i svou vlastní autorskou tvorbou. Spolu se svou ženou vytvořili řadu tapiserií, které jsou umístěny v různých interiérech jak u nás, tak po celém světě. Tato dílna si klade za cíl zaplnit určitou mezeru v oblasti tapiserie a to vytvářením individuálních zakázek pro konkrétní interiéry. Má k dispozici velkou škálu designů i neomezené množství berevných variací. Materiál, ze kterého jsou tapiserie tkány, je ručně předená vlna.

ART KINO STŘELNICE

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka

12. a 26. listopadu tyto tituly:

NEŽ SE SETMÍ - USA - 2000

Filmový režisér a malíř Julian Schnabel, jehož úspěšný filmový debut Basquiat pojednával o skutečném žijícím malíři, natočil svůj druhý snímek podle životních osudů reálného umělce. Tím je tentokrát významný kubánský disidentský literát Reinaldo Arenas (1943 - 1990).

Reinaldo vyrostl v chudobě na venkově a jako dospívající chlapec se přidal k povstalcům Fidela Castra. Jeho nadějnou tvůrčí dráhu přerušily komunistické represe, jež se ho dotkly kvůli jeho homosexualitě i kvůli vydávání knih v zahraničí. Arenas (za hranicemi již známý spisovatel) strávil několik let ve vězení. V roce 1980 emigroval do USA. Schnabelův snímek vznikl na podkladě spisovatelovy autobiografie, kterou nemocný Arenas nadiktoval na kazety a která vyšla po jeho smrti. Arenas (vynikajícím způsobem ztvárněný španělským hercem Javierem Bardemem) se se svou vitalitou a smyslem pro vášnivé prožitky jeví jako umělec, jenž potřebuje utrpení pro inspiraci a jenž by patrně měl problémy v každém politickém systému. Julian Schnabel kromě “realistického” inscenování skutečných událostí citlivě zobrazuje také Arenasův poetický vnitřní svět, především prostřednictvím rozsáhlých citátů z básníkova díla i pomocí “oživení” jeho představ a dětských vzpomínek. Snímek je tak informativním životopisem i filmovou adaptací, souznějící s duchem spisovatelova díla.

KRÁL TANČÍ - Francie - SRN - 2000

Po Farinellim je výpravný historický snímek Král tančí, inspirovaný knihou Philippa Beaussanta Lully aneb Hudebník Slunce dalším projektem belgického režiséra Gérarda Corbiaua, úzce svázaným se světem klasické hudby. Podobně jako v případě zpěváka - kastráta z 18. století, v příběhu, opírajícím se o životní osudy dvorního skladatele Ludvíka XIV., Jeana - Baptista Lullyho (1632 - 1687), tvůrce využívá své hudební vzdělání k tomu, aby inscenoval podívanou, vycházející z historických pramenů stejně, jako z vlastní autorské imaginace. Osudy ctižádostivého Florenťana, který se podílel na utváření oficiální podoby “krále Slunce”, představuje Corbiau jako příběh umělce bezvýhradně oddaného vizi svého panovníka. Mladičký král nachází v naturalizovaném Francouzovi skladatele, jenž dokáže ideálně naplnit představu alegorických dvorských baletů, v nichž vladař sám tančí. Ludvík a Jean-Babtiste “stvořili” jeden druhého a každý ve své oblasti usiluje získat absolutní moc, což postupně vede k jejich morální devastaci jako k osamělosti.

Když je Ludvík nucen skončit s tancem, spojuje se Lully s jiným dvorským oblíbencem, dramatikem Moliérem. Ze spolupráce “rozumu” a “citu” vznikají díla, jež Ludvík začne chápat nejen jako dvorské rozptýlení, ale jako nástroj k upevnění politické moci.

Podíl na působivosti nevšedního díla má vedle Lullyho hudby také pečlivá rekonstrukce dobových reálií. Oba mladí představitelé Ludvíka (Benoit Magimel) a Lullyho (Boris Terral) našli vynikajícího spoluhráče v Tchekym Karyovi v roli Moliéra.

 

KINO STŘELNICE

1. čtvrtek 17. 30 20. 00

2. pátek 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

JAKO PAVOUK USA - SRN - Bontonfilm

Hra ještě zdaleka neskončila. Psychothriller s Morganem Freemanem v hlavní roli opět uvádí na scénu Alexe Crosse (Sběratel polibků), zkušeného kriminalistu, pátrajícím tentokrát po unesené dívce.

Dále hrají: Monica Potterová, Michael Wincott, Dylan Baker aj.

Režie: Lee Tamahori

Délka filmu: 105 min.

3. sobota 17. 30 20. 00

4. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

MEXIČAN USA - Bontonfilm

Brad Pitt a Julia Robertsová v dobrodružné komedii o tom, jak těžké je pracovat pro mafiány, zachovat důstojnost, partnerský vztah a holý život.

Dále hrají: James Galdolfini, Gene Hackman, J. K. Simmons aj.

Režie: Gore Verbinski

Délka filmu: 120 min.

6. úterý 17. 00 20. 00

7. středa 17. 00 20. 00

8. čtvrtek 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 55 Kč

AMÉLIE Z MONTMARTRU Francie - SRN - Intersonic

Příběh o zasněné servírce Amélii, která od pultu v kavárně Deux Moulins se snaží vylepšovat osudy lidí kolem sebe humorem, kouzlem a vodopádem nápadů. Vítězný film 36. MFF v Karlových Varech.

Hrají: Audrey Tautouová, Mathieu Kassovitz, Rufus, Yolande Moreauová aj.

Režie: Jean-Pierre Jeunet Délka filmu: 125 min.

9. pátek 17. 30 20. 00

10. pátek 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 54 Kč

PATNÁCT MINUT USA-Space Films

Karel Roden v hlavní roli nového amerického kriminálního filmu. Ve vzduchu visí otázka: je horší řádění masových vrahů, nebo snaha komerční televize za každou cenu zvýšit sledovanost?

Dále hrají: Robert De Niro, Edward Burns, Oleg Taktarov, Vera Farmigaová aj.

Režie: John Herzfeld Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 120 min.

11. neděle 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 51 Kč

SHREK USA - Bontonfilm

Pohádka naruby. Mládeži do 99 let přístupno! Animovaná parodie o tom, jak zelený obr zjednal pořádek v pohádkové říši.

Režie: Andrew Adamson, Vicky Jensonová

Délka filmu: 90 min.

12. pondělí 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné : 51 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

NEŽ SE SETMÍ USA - SPI

Autentický příběh kubánského novináře a básníka Reinalda Arenase, který se stal vězněm Castrova režimu. Film nominovaný na Oscara, oceněný čtyřmi cenami na MFF v Benátkách 2000 Zlatým globem.

Hrají: Javier Bardem, Olivier Martinez, Johnny Depp aj..

Režie : Julian Schnabel Mládeži nepřístupno!

Délka filmu : 125 min.

13. úterý 17. 00 20. 00

14. středa 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 51 Kč

HANNIBAL USA - Bontonfilm

Génius zla... Kanibal... Jménem Hannibal... Pokračování oscaro-vého hororu Mlčení jehňátek. V hlavní roli Anthony Hopkins.

Dále hrají: Julianne Mooreová, Gary Oldman, Ray Liotta aj.

Režie: Ridley Scott Mládeži do 18 let nepřístupno!

Délka filmu: 130 min.

15. čtvrtek 17. 30 20. 00

16. pátek 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 51 Kč

ZÁHADA V BLAIR WITCH 2 USA - Bontonfilm

Mystické pátrání po marylandské čarodějnici pokračuje... Po stopách záhadných osudů Heather a jejích kolegů se vydávají tentokrát bostonští studenti.

Hrají: Kim Directorová, Jeffrey Donovan, Erica Leehrsenová, Tristen Skylerová aj.

Režie: Joe Berlinger Délka filmu 90 min.

17. sobota 17. 30 20. 00

18. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

TÉMĚŘ DOKONALÝ ZLOČIN USA - Bontonfilm

Byla to perfektní vražda. Bohužel někdo to všechno viděl. Cate Blanchetová v roli vdovy Annie, obdařené schopností před-povídat budoucnost.

Dále hrají: Giovanni Ribisi, Keanu Reeves, Katie Holmesová aj.

Režie: Sam Raimi

Délka filmu: 110 min.

20. úterý 17. 30

21. středa 17. 30

22. čtvrtek 17. 30

 

 

Vstupné: 48 Kč

KRÁLOVSKÝ SLIB ČR - Warner Bros.

Nová česká pohádka o tom, že slib je zákon a láska platí. Dva králové si kdysi slíbili, že svá panství jednou spojí sňatkem. Princ a princezna jsou sice už plnoletí, ale bohužel zamilovaní každý do někoho jiného.

Hrají: Maroš Kramár, David Kraus, Klára Issová, Lucie Vondráčková, Josef Somr aj.

Režie: Kryštof Hanzlík Délka filmu : 95 min.

20. úterý 20. 00

21. středa 20. 00

22. čtvrtek 20. 00

Titulky

Vstupné: 53 Kč

PIANISTKA Rakousko - Francie - Artcam

Vzrušující putování krajinou sexuálních vášní. Isabelle Hupertová, Benoit Magimel a Annie Girardotová ve filmu, který šokoval Cannes.

Dále hrají: Anna Sigalevitchová, Susane Lotharová, Udo Samel

Režie: Michael Haneke Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 130 min.

23. pátek 17. 30 20. 00

24. sobota 17. 30

25. neděle 17. 30

Titulky

Vstupné: 56 Kč

JURSKÝ PARK 3 USA - Bontonfilm

Přežijí jen ti, kteří o dinosaurech vědí všechno, nebo vůbec nic! Další pokračování fantastického dobrodružného příběhu z kostarického ostrova Isla Sorna.

Hrají: Sam Neill, William H. Macy, Téa Leoniová, Trevor Morgan aj.

Režie: Joe Johnston Délka filmu: 90 min.

24. sobota 20. 00

25. neděle 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 54 Kč

SEJMĚTE CARTERA USA - Falcon

Říkali mu, že mstít se nemá cenu. Jistěže má. Sylvester Stallone na stopě vrahů svého bratra.

Dále hrají: Michael Caine, Mickey Rourke, Miranda Richard-sonová aj.

Režie: Stephen T. Ray Délka filmu: 105 min.

26. pondělí 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 61 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

KRÁL TANČÍ Francie - SRN - CinemArt

Hudba a moc na dvoře Ludvíka XIV. Výpravná historická freska o skrytém nadání krále Slunce.

Hrají: Benoit Magimel, Boris Terral, Tcheky Karyo, Colette Emmanuellová aj.

Režie: Gérard Corbiau Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 115 min.

27. úterý 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 51 Kč

LEGENDA O SLAVNÉM NÁVRATU USA - Bontonfilm

Někomu je shůry dáno... Matt Damon a Will Smith sehrávají v režii Roberta Redforda golfový turnaj, v němž nejde o nic menšího, než o život.

Dále hrají: Charlize Theronová, Bruce McGill, Joel Gretsch aj.

Režie: Robert Redford Délka filmu: 130 min.

28. středa 17. 30 20. 00

29. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

 

Vstupné: 51 Kč

CABRIOLET ČR - Falcon

Přimkněte se k sobě, nikoho jiného stejně nemáte. Tobiáš je bubeníkem u Ivana Krále. Také je profesionálním vynašečem odpadků. Žije mezi odpadovými koši a skládkou. Tam doslova najde Pavlu, křehké, zlatovlasé stvoření s podřezaným zápěstím, v bezvědomí...

Hrají: Tobiáš Jirous, Pavla Jirásková, Ivan Král, Eva Vojtová aj.

Režie: Marcel Bystroň Délka filmu: 80 min.

30. pátek 17. 30 20. 00

1.12. sobota 17. 30 20. 00

2.12. neděle 17. 30 20. 00

Vstupné: 61 Kč

DIVOKÉ VČELY ČR - CinemArt

Dáme se po zelené, svět nám zrůžoví...Na chvíli. Nový český film o různých podobách lásky. Hořká komedie o citové izolaci mla-dých lidí, žijících v uzavřeném světě zapadlé moravské vesnice.

Hrají: Tatiana Vilhelmová, Zdeněk Raušer, Pavel Liška, Jaroslav Dušek aj.

Režie: Bohdan Sláma Délka filmu: 90 min.

4. - 6. 12. 17. 30

ATLANTIDA: Tajemná říše USA - Falcon

Animovaný film. Na dno oceánu za největším dobrodružstvím všech dob.

Představení pro děti

4. neděle 15. 00
Vstupné: 8 Kč
O princezně, která všechno viděla ČR - Krátký film
Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

11. neděle 15. 00
Vstupné: 8 Kč
Kamarád krteček ČR - Krátký film
Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

18. neděle 15. 00
Vstupné: 8 Kč
O princezně Furieně ČR - Krátký film
Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

25. neděle 15. 00
Vstupné: 8 Kč
Pasáček vepřů ČR - Krátký film
Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

Připravujeme na prosinec 2001

1. - 2.

Divoké včely

ČR

hořká komedie

4. - 6.

Atlantida: Tajemná říše

USA

animovaný

4. - 5.

Kokain

USA

kriminální

6. - 7.

Začalo to jedné žhavé noci

USA

komedie

8. - 9.

Lara Croft - Tomb Raider

USA

fantastický, dobrodružný

10.

Plesantville: Městečko zázraků

USA

komedie

11. - 12.

Tmavomodrý svět

ČR

válečný

13. - 14.

Pearl Harbor

USA

válečný

15. - 16.

Krokodýl Dundee v Los Angeles

Austrálie

komedie

18.

Malena

Itálie - USA

milostný

19. - 20.

Šílená / krásný

USA

milostný příběh

21. - 23.

Deník Bridget Jonesové

USA

romantická komedie

22. - 23.

Grinch

USA

vánoční pohádková komedie

26. - 27.

Doktor T. a jeho ženy

USA

komedie

28. - 30.

Jak ukrást Dagmaru

ČR

bláznivá komedie

O JEDNÉ TŘÍDNÍ SCHŮZCE

Je čtvrtek odpoledne, týden se přelomil do své druhé části a přiměřeně k přibývajícímu času narůstá i moje únava. Ještě mne čeká třídní schůzka, nákup, večeře, vykoupání nejmladšího, pár běžných konfliktů s prepubertálními staršími dětmi... Zhruba tak vím, co mne čeká ve třídě. Děti jsou nepořádné, zapomínají úkoly, pomůcky, nesoustředí se, tváří se nepřítomně... Zatímco jejich tělo, po prázdninách narostlé, s krátícími se kalhotami, sedí ve školní lavici, duch se toulá bůhvíkde. Je tomu tak. Doma si taky neuklízí, dětský pokoj - hrůza pohledět, nevnímají, co jim říkám, nereagují ani na pátý, šestý sedmý rozkaz... Taky mi to leze na nervy. To já v jejich letech, to bych si tedy nedovolila... (Ještě že babička je daleko. Povídání o věčně vyházených skříních, tašce plné nesnědených svačin, dopisování úkolů ve škole, necvičení na housle a drzých pohledech na učitele by je zajisté povzbudilo.)

Ještě ke všemu nás čeká přednáška o drogách. Uf. V této problematice mám už léta jasno a nic mne nemůže překvapit. Jednak jsme to probírali na výšce v etopedii, jednak jsem pročetla kdeco - od “My děti ze stanice ZOO” přes Klímovu “Náruživost”, spisy abbé Guy Gilberta, který se ve Francii věnuje terapeutickým komunitám pro feťáky, dopisy pana Týmala až po novinové nebo časopisecké články. Prevenci jsem promyslela sotva se děti narodily. Musí být zaměstnané a vytížené, pak nebudou mít čas na hlouposti. Žádný problém. Žijeme přeci na malém městě, všechno je tady přehledné. Navíc tady dobře funguje ZUŠ, Dům dětí a mládeže má širokou nabídku volnočasových aktivit, je zde mnoho možností ke sportování, funguje skaut, YMCA...není se tedy čeho bát. Stačí jen děti dobře nasměrovat. Všechny ty kroužky lezou, pravda, do peněz, ale co by člověk pro blaho svých dětí neudělal. Navíc všichni naši kamarádi se svým dětem věnují a také investují čas a peníze do kvalitního způsobu života dětí. To v Praze, kde nám naše schovanka začala fetovat, to byl problém. Velké město, nepřehledné, nabídek spousta, možnost kontroly volného času minimální. Další kus života prožijeme na malém městě, tady je klid a pohoda.

Je to opravdu tak jednoduché? Do neochvějné jistoty se vkrádají pochybnosti. Na Jitce prý běží taneční droga Extáze. Copak asi kouří kluci a holky v parku a při sedánkách v altánu? Vím já, jestli někdo ve městě nevaří pervitin? A už vůbec nevím, kdy moje děti přestane bavit mé věčné peskování, kdy je naštve, že já ani jejich učitelé na nich nevidí nic moc dobrého, kdy je převálcují mizerné nálady, které si občas nosím z práce domů, kdy je dožere věčné cvičení na housle a flétny, kterého je stejně pořád málo. A pak ještě můžou přijít kamarádi, před kterými bude třeba něco dokázat, se kterými bude možné se odvázat a prožít něco příjemného...Přijde dospívání a další trhání vazeb s rodiči a my můžeme být zcela mimo.

Do všech těchto úvah zaznívá hluboký hlas paní přednášející. Zdá se, že velmi dobře ví, o čem mluví. Odžila kus života při práci v terapeutické komunitě pro feťáky, zná práci v terénu, zná stacionáře, vyzná se v legislativě. Věnuje se také prevenci drogových závislostí. Její záběr je obdivuhodně široký. Její práce není jen teoretická. Paní Havlová je také matkou čtyř dětí, má tedy stejné radosti, starosti i obavy jako kdokoli z nás. Ani nemá stoprocentní jistotu, že její děti jsou vůči drogám imunní. Velkým přínosem přednášky je vystoupení mladíka z komunity. Velmi otevřeně hovoří o svém životě, o cestě do závislosti i o těžkém hledání návratu. Setkání s těmito lidmi budí živý ohlas. Rodiče se ptají na mnoho věcí. Je cítit, že jsme všichni na jedné lodi. Výchova je běh na dlouhé trati, její cíl je vzdálený, výsledek nejistý. Zbývá jen doufat, že v případě selhání se najde někdo, kdo našim dětem podá pomocnou ruku a nám vrátí naději.

Je dobré vědět, kam se můžeme v případě problémů obrátit. Kontakt na paní Havlovou může zprostředkovat drogový poradce na každé škole. K dispozici je pravidelně každé pondělí od 14 do 16 hodin na ZŠ v Dačicích.

PaeDr. Drahomíra Blažková

ŽIJÍ MEZI NÁMI ?

Žijí mezi námi, s námi, vedle nás, nebo mimo nás? Lidé s handicapem, děti s handicapem. Mají právo na lásku, porozumění, příjetí? Budí v nás strach z vlastní nemoci, selhání, konečnosti? Každý osud je jiný, i zrání každého člověka k lidskosti je jiné - někdy se dostaví brzy, někdy později, někdy se nedostaví vůbec. Jisté ale je, že každý z nás se pravděpodobně během svého života setká s nemocným či handi-capovaným člověkem a bude na to nějak reagovat. Buď se odvrátí plný nejistoty - nemusí v tom být zlá vůle, třeba jenom strach, aby neublížil - nebo začne s přehnaným soucitem pomáhat, někdy své rozpaky skryje za masku lhostejnosti. My, kteří jsme vyrůstali v době totality, nemáme příliš mnoho zkušeností s handicapovanými lidmi - většina z nich byla skryta v ústavech a moc se na veřejnosti neukazovala. S otevřením hranic a otevřením se světu se otevírají i nové možnosti pro děti s handicapy. Někde jsou otevřeny možnosti velké, někde menší. Záleží na tom, v jakých podmínkách děti žijí, jakým způsobem o naplnění jejich potřeb bojují rodiče, jak jim naslouchá a vychází vstříc místní komunita.

Chci se zamyslet nad integrací dětí s postižením. V odborných kruzích se již od tohoto temínu upouští, protože zahrnuje pouze fyzické začlenění. Nově se používá termín INKLUZE, který zahrnuje začlenění jak fyzické, tak sociální, znamená výchovu VŠECH dětí v běžných třídách - za současné podpory dětí i jejich učitelů. Tento proces je možný, ale vyžaduje značnou tvořivost a komunikativnost ze strany učitelů, rodičů, úředníků, odborníků, ale i spolužáků. Ne každý učitel je schopen a ochoten přijmout ve třídě dalšího dospělého člověka v případě, že dítě potřebuje osobního asistenta. Ne každý člověk je schopen dobře vykonávat práci asistenta. Ne vždy se najdou v rozpočtu zřizovatelů škol peníze na úhradu mezd osobních asistentů. Někdy se i rodiče zdravých dětí zaleknou skutečnosti, že ve třídě bude spolužák s handicapem. Je dobré o všech těchto věcech otevřeně hovořit.

O inkluzi lze hovořit tehdy, když jsou naplněny jak specifické potřeby dítěte s handicapem, tak potřeby zdravých dětí - nelze upřednostňovat nebo zanedbávat jedny ani druhé. Inkluze znamená stále se učit - od rodičů dětí s handicapem, od učitelů, kteří už s těmito dětmi prošli kus cesty, od odborníků, od spolužáků. Nejvíce nás naučí dítě samo. Dítě dá velmi rychle najevo ať verbálně, nebo neverbálně, jestli se cítí být přijato, má možnosti podílet se na společných programech, je potřebné pro ostatní, může s nimi spolupracovat, má svobodu vyjádřit se.

Největší degradací pro každého člověka je situace, kdy ho nikdo nechce a nepotřebuje, nestojí o jeho city, názory, práci. Sice je o něj po fyzické stránce dobře pečováno, je v čistém prostředí a dobře se nají, ale nemá možnost se uplatnit, rozvíjet, dle svých možností něco tvořit. Tohoto typu péče se mnoha lidem s handicapy dostávalo celá léta a někde možná dostává i nadále. Je dobře, že vývoj směřuje k mnohem většímu zkvalitnění lidí s handicapem - je to dar pro celou společnost, protože život těchto lidí nás upozorňuje na to, že smysl má nejen výkonnost, peníze, vnější úspěšnost, ale také sounáležitost, přátelsky prožitý čas, sdílení drobných radostí. Většina malých dětí, které ve školce nebo škole měly spolužáka s handicapem, tyto věci ihned pochopí a toto poznání jim už vydrží po celý život.

PaeDr. Drahomíra Blažková

JAK TO BYLO

S KARLEM HAVLÍČKEM BOROVSKÝM

Na počátku každého měsíce si čtu v Jindřichohradeckém zpravodaji, abych “kulturně nezaostávala” v rámci města, které má tak bohatou historii. V říjnovém čísle nám pan místostarosta V. Königsmark v Kalendáriu připomněl, že 31. 10. 1821, tedy před 180 lety, se narodil Karel Havlíček Borovský.

Přestože ho asi mnozí mají spojeného s povinnou školní četbou Křtu svatého Vladimíra, či s břitkými epigramy na soudobou společnost, je nutno podotknout, že tento nadaný, přímý novinář a spisovatel patří k elitě našeho národa. Byl neohrožený a statečný bojovník za spravedlnost, právo a pravdu, měl nadevše rád svou malou zemi Čechy.

Jindřichův Hradec se může pochlubit tím, že zde Havlíček jednu noc v prosinci roku 1851 strávil. Bylo to na jeho cestě do vyhnanství a stalo se to tak: Když ho policejní komisař Dedera vezl do Brixenu v Tyrolích, chtěl s ním nepozorovaně projet i Jindřichovým Hradcem. Ale náhoda či osud tomu chtěl, že na tzv. Kobylí hůře na Jarošovské silnici se v kočáře polámalo péro a Dedera musel s exulantem přenocovat u Zlaté husy, než jim byl povoz opraven. Otec pana policejního komisaře, starý zámečník Dedera, poznal při synově návštěvě hosta, protože uchovával jako vzácnou památku obrázek Karla Havlíčka Borovského. Neudržel jazyk za zuby a hned se jindřicho-hradeckým sousedům pochlubil, koho jeho syn doprovází.

Z náměstí Míru vede dolů k rybníku ulice, která byla pojmenována na počest Karla Havlíčka Borovského. Po “sametové revoluci” na počátku devadesátých let ji byl vrácen původní název “Rybniční”. Doufejme, že k tomu nevedl strach z bouřliváka Havlíčka, ale snaha rekonstruovat původní středověké pojmenování. Je pravděpodobné, že touto ulicí v prosinci 1851 odjížděl Karel Havlíček Borovský do Brixenu.

S. Nováková, Státní obl. archiv J. Hradec

Projekt BIOZAHRADA na Jindřichohradecku aneb

"pomáhejme přírodě a ona pomůže nám" (7)

- projekt na Jindřichohradecku prozatím ukončen

Od začátku května do konce října letošního roku jste mohli v Jindřichově Hradci využívat poradenské místo pro přírodní zahradu, a to jak při osobních návštěvách, tak Vašimi telefonickými dotazy k přírodnímu obdělávání Vaší zahrady, jejímu uspořádání a péči o ni. Navíc jste se mohli začátkem května zúčastnit přednášky s diasnímky rakouského odborníka W. Gameritha a v červnu pak i exkurze po přírodních zahradách Dolního Rakouska. Projekt byl v České republice zahájen seminářem v březnu letošního roku v Českých Budějovicích a řetězec akcí projektu byl pro letošní rok ukončen přednáškou s diasnímky W. Gameritha ve druhé polovině října v Brně. Nyní nastává fáze příprav projektu pro jeho pokračování v příštím roce - v jaké šíři a podobě a na jakých místech zatím není jisté. Děkujeme za Vaše dotazy a za Vaše návštěvy! Naším projektem jsme Vás chtěli podpořit ve Vašich snahách o zlepšení Vašeho zdraví a Vašeho chování k přírodě!

Pokud bude v budoucnosti činnost poradenského místa obnovena, samozřejmě Vás o tom budeme informovat. Jinak Vy, příznivci přírodních zahrad, neklesejte na mysli - můžete nově od začátku září využívat i zahradní telefon v Brně. Poradenské místo Přírodní zahrada Brno našlo svoje sídlo v Domě ekologické výchovy Lipka v Lipové ulici 20. Poradce je Vám zde k dispozici vždy ve čtvrtek od 14.00 do 17.00 - tel.: 05/43211264, ale Vaše dotazy zde můžete zanechávat od pondělí až do pátku od 9.00 do 18.00 a poradce se Vám s odpovědí dle svých časových možností ozve sám. Můžete si zde objednat i příručku o biozahradě (50,- Kč + poštovné), pojednávající o prvcích přírodní zahrady a o ekologickém pěstování zeleniny. Od poloviny listopadu by již mohla být k dispozici i další součást příručky - sešit na téma byliny, který byl v rámci projektu nově přeložen z němčiny a bude v nejbližší době vytištěn (pokud již bude sešit součástí příručky, zůstává cena 50,- Kč + poštovné za celou příručku; pokud již oba předchozí sešity máte, zašleme Vám příručku pouze za úhradu nákladů na poštovné). I nadále si však můžete příručku vyzvednout zdarma na adrese poradenského místa v Jindřichově Hradci - v kanceláři Ing. arch. Aleše Procházky, nám. Míru 83/I v J. Hradci (2. patro) vždy v úterý, ve čtvrtek nebo v pátek (pokud nebude nikdo přítomen, můžete zanechat Vaši adresu a my Vám příručku zašleme). Pro Vaše dotazy můžete nově využívat i e-mailovou adresu: prirodni.zahrada@quick.cz.

Z rakouského Kalendáře pro přírodní zahradu - "Tipy a triky pro celý rok" - jsme pro Vás vybrali tip pro přírodní zahradu na říjen a listopad:

Výsadba keřů: Říjen a listopad jsou nejvhodnější dobou, kdy můžeme vysazovat přírodní keře. Když rostliny nemají listí, je omezen výpar z rostlin a stromy a keře tak mohou dobře zakořeňovat. Volně rostoucí přírodní křoviny se každý měsíc oblékají do nového barevného kabátu a přinášejí nám krásnou pastvu pro oči. Pro výsadbu keřů jsou nejvhodnější např. líska, hloh, šípek, kalina, jíva a bez.

Partneři projektu: PRO-BIO RC Třebíč a EUPRI, spolufinancováno z programu EU, z FMP CBC Phare.

O nových aktivitách se Vás budeme snažit i nadále aktuálně informovat v tisku (ne již pravidelně) a na internetové stránce projektu http://web.quick.cz/prirodni.zahrada nebo na poradenském místě v Brně. Ing. Martina Rešlová, externí spolupracovník EUPRI

KLUB HISTORIE LETECTVÍ JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE ZWOLLE 2000 (X. část)

aneb: “mordparta” opět na cestách

Dosavadní průběh expedice nás utvrzoval v tom, že téměř roční příprava tohoto zahraničního projektu nebyla zbytečná. Hovořily o tom nejen dosažené terénní výsledky, ale zároveň i poznatky z přátelských setkání s panem starostou v Terronu, kolegy z belgické letecko-historické skupiny BAHA či zástupci západoevropských aviatických klubů ve francouzském La Ferté Alais. Věděli jsme však také, že během posledních pěti dnů cesty nás čeká mimořádně náročný program a trasa více než dvou tisíc kilometrů do J. Hradce.

Nocleh v turistické ubytovně v nizozemském městě Sneek pro nás byl po řadě večerů strávených pod širým nebem vítanou změnou. Nejen, že jsme se tak ukryli před silným a celou noc neutuchajícím deštěm, ale především teplá sprcha vykonala s našimi postava-mi doslova zázraky. Co však bylo nejdůležitější, když jsme v sedm hodin opouštěli ubytovnu, byl krásný sluncem prozářený den.

Dříve než se vydám na další cestu, rád bych vám představil jednu pro nás v klubu expediční novinku, kterou jsme během cesty úspěšně používali. Postaral se o ní kolega

Pavel, který si do svého spoluzavazadla přibalil malý kufříkový počítač notebook. Do něj nahrál všechny potřebné informace, včetně překladatelského programu z češtiny do angli-čtiny. Ujal se také ve spolupráci s kolegou Zdeňkem úlohy aktuálního zapisování všech nabytých poznatků. Po návratu domů pak stačilo přehrát vše na disketu, vytisknout a na základě těchto prvotních informací pokračovat ve zpracovávání výsledků expedice. Měli jsme tak s sebou techniku, která nám nejen ušetřila mnoho hodin práce, ale také v řadě případů doslova vytrhla trn z paty.

Asi po třech hodinách jízdy jsme dorazili do překrásného přímořského města, jehož název mi dodnes připadá téměř nevyslovitelný. Jmenuje se Uithuizermeeden a je spojeno s tragickým osudem jednoho ze členů osádky letounu Wellington “KX-F” od 311. čs. bombardovací perutě. Pro nás bylo rozhodující, že jsme o této lokalitě získali před cestou poměrně přesné informace, na základě kterých jsme bez větší časové ztráty dojeli k ma-lému městskému hřbitůvku a na něm nalezli typický český náhrobek se jménem Miroslava Jindry. Po skončení dokumentace se pak rozvinula poměrně dlouhá pochval-ná diskuse o mimořádně kladném přístupu Nizozemců k udržování vojenských hřbitovů. Anglické trávníky, překrásné živé květy, cesty vysypané bílými drobnými kamínky smíchanými s malými lasturami. Teď se z pohledu k některému dřívějšímu seriálu o našich expedicích budu asi opakovat, ale stále tvrdím, že my se máme v tomto směru ještě hodně co učit. Vždyť úplně stačí navštívit jindřichohradecký městský hřbitov na Jiráskově předměstí a prohlédnout si oddělení z I. světové války …

Jak sami uvidíte, příběh Miroslava Jindry se bude prolínat s osudy dalších letců z několika námi následně navštívených lokalit: “Wellington trupového označení “KX-F” odstartoval 19. července 1941 ve 22 hodin a 52 minut k náletu na německý Hannover. Během zpáteční cesty byl letoun v časných ranních hodinách 20. července zachycen západně od města Oldenburg světlomety a současně jej napadl německý dvoumotorový noční stíhač. Ten byl sice po krátkém boji našimi letci sestřelen, avšak po chvíli se v plamenech zřítil i stroj pilotovaný Václavem Netíkem. Celá šestičlenná osádka zahynula. Místa uložení ostatků Pavla Babáčka, Jana Čtvrtlíka a Václava Valeše nejsou dodnes známa. Ohořelé ostatky V. Netíka byly nejprve pohřbeny v Rottumu, v roce 1947 exhumovány a převezeny do Oldebroeku. Tělo navigátora Jaroslava Partyka donesly mořské vlny až k ostrovu Borkum. Zde byl určitý čas pohřben, ale po poválečné exhumaci převezen na vojenský hřbitov v Sage. Posledním z osádky byl již zmíněný M. Jindra. Jeho tělo vyplavilo moře až po dvou měsících ve středu 17. září u Uithuizermeeden, kde byl krátce na to pohřben.”

Trasa naší další cesty patřila z pohledu kilometráže k těm náročnějším. Přejížděli jsme na území Německa do neblaze proslulého válečného námořního přístavu Wilhelmshaven. Toto místo nás pochopitelně mimořádně zajímalo. Až neuvěřitelně často se totiž vyskytuje ve vzpomínkách našich přátel z řad čs. letců RAF. Konkrétním příkladem může být vyprávění generála Aloise Šišky otištěné v minulém dílu tohoto seriálu. Během přibližně tří hodin jsme tak na vlastní oči viděli nejen část pověstného přístavu, ale především díky setkání s panem ředitelem tamního Vojenského námořního muzea získali řadu velmi zajímavých a z odborného hlediska cenných informací. K nezapomenutelným zážitkům patří i pouhý pohled na obrovskou plochu Severního moře, na jehož dně jistě dodnes leží nejeden vrak potopené válečné lodě či válečného letounu.

Náš neodbytný nepřítel “Čas” opět velel k odjezdu. Vraceli jsme se magistrálou k Oldenburgu a pokračovali ještě asi 60 km jižním směrem. Zde se nachází již v dnešním textu zmíněná lokalita Sage. Poblíž městečka je velmi pečlivě udržovaný, ale pro naše letecké historiky téměř neznámý, vojenský hřbitov. V řadě mezi několika sty spoje-neckými vojáky se nachází náhrobek Jaroslava Partyka. Patří k jediným sedmi českoslo-venským válečným letcům, jejichž symbolické ostatky jsou po II. světové válce dodnes uloženy v německé zemi.

S blížícím se západem slunce jsme se vydali zpět do Nizozemska. Díky vztahům vázaným mimo jiné Evropskou unií jsou zde státní hranice doslova bez hranic. Na přejezd do jiného státu vás tak upozorní pouze velká cedule s názvem země, často však až nominál měny u první benzínové pumpy. V takto poklidné atmosféře jsme dojeli, jenom chvíli znejistěni blouděním po objížďkách, až na dohled k překrásnému historickému městu Zwolle. Právě to jsme si vybrali jako hlavní cílové místo expedice. Důvodů bylo hned něko-lik. Je správním střediskem oblasti, ve které se nachází tří lokality úzce se dotýkající osudů našich váleč-ných letců, zároveň připomíná v evropském měřítku poměrně známý příběh záměny hrobů čs. stíhacího pilota Otty Smika a Bel-gičana Henryho Taymanse ze 127. perutě RAF. S podrobnějším popisem této události z 28. listopadu 1944 jsem vás seznámil v sedmém čísle JH zpravodaje. Díky archivním materiálům se nám totiž v belgickém Adegemu podařilo během expedice najít původní místo hrobu O. Smika. Existuje však v tomto nizozemském městě hrob H. Taymanse?

Do Zwolle jsme se vydali časně ráno v pátek 16. června. Nejprve nás mile překvapilo svojí malebností, avšak v zápětí zaskočilo poměrně gigantickými sýrovými trhy. Těm jsme naštěstí úspěšně unikli a vydali se na jediný zdejší hřbitov s válečným oddělením. Více než hodinu jsme marně pátrali po Henrym Taymansovi. Dostali jsme se dokonce i do počítačové evidence zemřelých. Výsledek byl jednoznačný. Hrob tohoto statečného stíhače, věrného kamaráda našeho Otty Smika, zde není. A tak věčný sen o svém úspěš-ném návratu z operačního letu tu “prožívá” pouze jedna britská bombardovací osádka sestřelená v roce 1942 poblíž tohoto města.

Jak jsem se již zmínil, oblast kolem Zwolle je na mnoha místech pomyslně nasáklá krví československých válečných letců. Upřímně řečeno, psal bych raději o něčem veselém, avšak nehodilo by se to. A není ani o čem. Vždyť další z našich zkoumaných lokalit bylo město Lemmer nedaleko Zuiderského jezera a tamní hrob čs. letce Jiřího Mareše. Archiv našeho klubu jasně hovoří o smutném osudu tohoto zadního střelce z Wellingtonu “KX-N”: “Letoun startoval 16. července 1941 ve 23,07 hodin k náletu na Hamburk. Osádce velel Jaroslav Nýč. Stroj byl krátce po půlnoci napaden německým nočním stíhačem Messerschmitt Bf-110. V letounu došlo za doposud nevyjasněných okolností k požáru a poškození systému řízení. Z tohoto důvodu všech šest letců opustilo na padácích nedaleko města Lemmer neovladatelný stroj. Pět se zachránilo, ač padlo do německého zajetí. Jiří Mareš seskočil do jezera, kde utonul.”

Když jsme se vraceli zpět ke Zwolle, během krátké zastávky ve městě Kampen jsme se dozvěděli, že naši fotbalisté prohráli svůj druhý zápas na Mistrovství Evropy ve fotbale. Tentokrát dost nešťastně s Francií. Ani nás to nijak moc nerozladilo. A tak jsme po chvíli opět nasedli do naší devítimístně Barči a vydali se směrem k další vytipované lokalitě.

(dokončení příště) Vladislav Burian, KHL

POHLEDY DO MINULOSTI

Veteráni dvou světových válek

Ve 12 hodin dne 11. listopadu roku 1918 byla v lesním zámku Compiéne v severovýchodní Francii podepsána bezpodmínečná a naprostá kapitulace Německa, kterou skončila první světová válka, která si vyžádala 10 milionů lidských životů. Výroční den konce války byl v zemích, jejichž vojska se zúčastnila války, na paměť jejich vojáků, kteří ve válce padli, či měli to štěstí, že ji přežili, prohlášen za Den veteránů války. Od roku 1999 se tohoto dne vzpomíná i ve všech posádkových městech naší vlasti. Je zcela pochopitelné, že je tomu tak i v našem městě, jedné z nejstarších garnizon, která vypravila do světové války kromě plného 75. pluku v letech 1914 - 1918 celkem 43 náhradních praporů, 10 pracovních rot a 10 samostatných kulometných čet. Vždyť na mobilizační výzvu se k hradeckému pluku dostavilo na 30 000 jeho vojáků.

Ztráty hradeckého pluku vykázaly v první světové válce 2 328 mužů mrtvých, 6 217 raněných, 6 160 nezvěstných, 2 002 zajatých, 8 290 nemocných a 36 zběhů z fronty. Největší ztráty doznal již na samém počátku války 1. pochodový prapor, vyslaný na srbskou frontu již 16. srpna 1918. Do konce listopadu zbylo z původního stavu praporu 1 300 mužů jen 159 živých. Po doplnění stavů byl zbytek pluku ze Srbska stažen a odeslán na frontu ruskou. Začátkem září přijel do Hradce první vlak z fronty a zaplnil záložní nemocnici, zřízenou v chlapecké škole vedle parku. Ukázalo se však, že prostory školy nestačí a byl proto zřízen další lazaret v dívčí škole v ulici Svatojánské, později pak dřevěná nemocniční budova za kasárnami při vídeňské ulici a nevelké oddělení v hradeckém zámku.

V den veteránů 1. světové války vzpomínáme rovněž 1 998 vojáků hradeckého pluku, kteří se vrátili z ruských, francouzských, italských legií. Vzpomínáme i našich dědů a otců, kteří ve dvou světových válkách prošli válečnými poli, mnozí ač těžce zranění, se vrátili do svých domovů, jiní však položili své životy na některé z válečných front a jejich hroby zůstaly rozsety na polích či hřbitovech dalekých zemí.

Nelze však nevzpomenout ani 196 vojáků rakouské armády, kteří zraněni, převezeni z front, zemřeli v hradecké nemocnici či hradeckých lazaretech a většinou byli pohřbeni na novém “Vojenském hřbitově” při vídeňské silnici. Hradecké vojáky, jejichž hroby zůstaly daleko v cizích zemích, připomíná i vysoký černý obelisk a kamenný kříž převezený z ruského bojiště z koty 363 u Zebrova, kterou hradečtí “Grenevillové” po řadu týdnů hájili.

Kříž byl po válce roku 1918 převezen z bývalého frontového bojiště do Hradce a sochařem Kabešem instalován do postranní lodi kostela sv. Jana. Po 2. světové válce byl pomník při úpravách hřbitova přenesen na místo, kde máme možnost jej shlédnout a navštívit i dnes, což patří a bude jistě patřit vždy ke dni 11. listopadu.

Městský hřbitov se stal i místem věčného odpočinku pro 33 sovětských vojáků, kteří padli v posledních dnech při osvobozování hradeckého okresu.

Budiž zde poprvé vzpomenuta také místa smrti a přechodného uložení ostatků dalších vojáků sovětské armády z května roku 1945 než byly převezeny na společný hřbitov Rudé armády do Jihlavy: (V závorce uveden vždy počet padlých v jednotlivých obcích či místech).

Nová Bystřice (5), Horní Pěna (1), Strmilov (2), Lipolec (1), Studená (1), Lomnice (2), Staré město (1), Lužnice (6), Slavonice (6), Písečná (4), Třeboň (8), Novosedly (3), Rudolec (1), Stráž (1), Dvory (1), Majdalena (5), České Velenice (5), a fašisty v květnu 1945 ubitých 26 bývalých sovětských válečných zajatců.

Mezi jmény veteránů válek, jejichž památky 11. listopadu vzpomínáme, či neměli bychom zapomínat, patří mnozí naši krajané, či dokonce blízcí přátelé, kteří padli na frontách druhé světové války. Vzpomínáme jich alespoň krátce:

Eda E m m e r, absolvent hradeckého gymnázia, člen novovčelnické skupiny partyzánského oddílu Za Prahu, padl 5. května 1945 v boji v obci Mnich u Deštné. Stejného dne padl v hradecké “Panské ulici” člen bojové partyzánské družiny majora Františka Exnara Jan C i r h a n.

Hradecký rodák, telegrafista pardubického leteckého pluku, František P e l t a n, neohrožený člen vojenské zpravodajské skupiny Balabán, Mašín Morávek, podlehl 16. července 1942 v pankrácké věznici těžkému zranění z přestřelky s komandem gestapa v pražských Kínského sadech.

Josef K h o l, hrdina ČSR, rodák z nedalekého Plavska, generál a velitel 1. polního praporu v 1. čs. Armádním sboru v SSSR, padl na Dukle 22. září 1944.

Dačický občan Vilém G ö g h, roku 1934 absolvent telčského gymnázia, r. 1935 leteckého učiliště v Prostějově a r. 1937 vojenské letecké akademie, po okupaci ČSR a emigraci do Polska a Francie nastoupil službu u 310. stíhací perutě britského letectva jako pilot - stihač. 25. října 1940 se po nešťastné kolizi s anglickým letounem zřítil a v troskách svého Hurricanu zahynul. Dačický dům, z něhož se Vilém Gögh roku 1939 vydal na cestu boje s nacismem, připomíná roku 1946 odhalená pamětní deska.

Ludvík B u d í n, generálporučík letectva, nositel čs. Řádu Bílého lva, velitel první Čs. letecké smíšené divize v SSSR, která za úspěchy v bojích o Ostravu a Těšín byla třikrát jmenována v rozkazech vrchního velení Sovětské armády. V letech 1946 - 1951 byl generál Budín velitelem moravsko - slezské letecké oblasti. Zemřel r. 1956. Urna s jeho popelem je uložena v rodinném hrobě v Popelíně.

(ah)

VZLETEM SOKOLÍM

Běh Terryho Foxe

V sobotu 22. září se v našem městě běželo již IV. kolo Běhu Terryho Foxe. Tentokrát se sešlo na stanovišti startu na parkovišti pod gymnáziem 274 účastníků, kteří darovali na konto určené k výzkumu rakoviny 14.016 Kč. Akci doprovázelo na rozdíl od minulých Běhů dobré počasí. Děkujeme všem, kteří přišli a podpořili boj proti rakovině.

TJ Sokol J. Hradec

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2001, Poslední aktualizace 31.10.2001 14:47:52