Jindřichohradecký zpravodaj, prosinec 2001

Obsah
Informace z rady města
Informační středisko, Zvukový informační panel pro lepší orientaci v J. Hradci
Městská knihovna
Kalendárium
Kulturní kalendář - podrobný program na Advent a Vánoce .......
Kino Střelnice

Vánoční pohoda z přírodní zahrady

KHL - Expedice Zwolle 2000 (dokončení)

Pohledy do minulosti aneb Naši Černínové a poslední královská korunovace v Praze

 

Krásné prožití Vánočních svátků, hodně štěstí, klidu a pohody

Vám všem přeje redakční rada

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

Na svém 40. zasedání projednala rada města pravidelnou zprávu o činnosti městské policie. Ze zprávy vyplývá, že ve III. čtvrtletí vyřešili naši strážníci 1 650 přestupků a uložené blokové pokuty dosáhly výše 296 550,- Kč. Veřejností je činnost městské policie většinou spojována s řešením dopravních přestupků. Pozornost si však zasluhují také zásahy v závažnějších kategoriích. Sem patří například trestné činy krádeží, znásilnění, výtržnictví, maření výkonu úředního rozhodnutí a pytláctví. Pracné je projednání odstranění vraků motorových vozidel z ulic města, nebezpečné někdy je i odchytávání toulavých psů. Pro nastávající zimní období uložila RMě městské policii provádět zvýšený dozor nad dodržováním schůdnosti chodníků a v předvánočním období věnovat zvýšenou pozornost kapsářům.

-

Před zahájením prací na sestavování rozpočtu pro rok 2002 byly na zasedání rady přizváni zástupci příměstských částí. Jejich požadavky se týkají většinou opravy místních komunikací a jejich údržby, dopravní obslužnosti, údržby autobusových zastávek a veřejného osvětlení. Řada rybníků v místních částech potřebuje odbahnit, někde není uspokojivě vyřešen odvod a čištění odpadních vod. RMě vzala všechny podněty na vědomí a podle možností je v rozpočtu příštího roku uplatní.

-

V době od 3. do 28. prosince povolila RMě stánkový prodej na Masarykově náměstí “pod kaštany”. Povolen byl pouze prodej zboží s vánoční tématikou (jmelí, vánoční ozdoby, stromky a ryby). Na nám. Míru bude ve stejnou dobu povolen prodej teplých nápojů. Krom toho se ve dnech 15. a 16. prosince budou na Masarykově náměstí konat vánoční trhy, které pořádá Hospodářská komora Jindřichova Hradce. Tyto trhy si také vyžádají změnu dopravního značení a částečné omezení dopravy.

-

Rada města vyhodnotila první měsíce zkušebního provozu městské knihovny v nové budově. V úvahu byly vzaty připomínky čtenářské veřejnosti i vedení knihovny. K úplné analýze ekonomické náročnosti provozu si rada vyžádala ještě další informace týkající se nákladů na energie a dalších paušálních plateb. Tyto poznatky se pak zohlední v rozpočtu města pro rok 2002. Již nyní je však zřejmé, že je nutné přizpůsobit provozní dobu pro veřejnost podle skutečných potřeb. Nejpozději od 1. ledna příštího roku bude knihovna otevřena nejméně dva dny v týdnu do 18. hodiny a každou sobotu pak od 8.00 do 12.00 hod. Vedení města tím sleduje větší využití nabízených služeb lidmi dojíždějícími za prací mimo J. Hradec a zejména studenty, kteří najdou v knihovně jediný dostupný přístup k informacím. Změnou provozní doby se tak zvýrazní význam hudebního oddělení, studovny a využití internetu.

-

Radou města a následně i zastupitelstvem byl schválen záměr vytvořit z odboru místního hospodářství obchodní společnost s jediným společníkem - městem Jindřichův Hradec. Zakladatelská listina by měla obsahovat i vymezení činnosti, ke kterým bude společnost založena. Jednalo by se o výsadbu a údržbu zeleně, správu kotelen, provoz plovárny, správu lesů a elektrárny, částečně i údržbu veřejných prostranství a komunikací. Cílem tohoto opatření je zprůhlednění ekonomiky těchto poskytovaných služeb a výkonů, což přímé napojení odboru na rozpočet města neumožňuje. Sleduje se také lepší využití volných kapacit pro jiné odběratele. Protože město není plátcem DPH a ve svých nákladech neuplatňuje odpisy, zlepší se tím i podmínky pro pořizování nových investic. Tento záměr bude dopracován do konečné podoby a opětovně předložen k projednání a případnému schválení orgánům města.

Alfred Němec, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

Informační středisko Město J. Hradec
ul. Panská 136/ I ( 0331/ 36 35 46 / fax: 0331/361 503

e-mail:info@jh.cz

V prodeji: historický kalendáo Jindoichova Hradce na rok 2002

Město Jindřichův Hradec se již tradičně bude v lednu 2002 prezentovat na mezinárodním veletrhu cestovního ruchu GO a Regiontour v Brni. Veletrh se uskuteční v termínu 10. - 13. 1. 2002. Misto Jindřichův Hradec se účastní ve společné expozici s Jihočeským krajem.

Ještě v letošním roce se bude město Jindřichuv Hradec prezentovat v rámci sdružení Česká Inspirace, a to na Českém centru ve Vídni. Akce proběhne dne 4. 12. 2001. Společně s představením města bude k dispozici CD s fotografiemi, video i velké množství propagačních materiálu o našem městě.

Zuzana Bedrnová a Jana Popelková, Informační středisko Město J. Hradec

ZVUKOVÝ INFORMAČNÍ PANEL PRO LEPŠÍ ORIENTACI

V  JINDŘICHOVĚ HRADCI

Zanedlouho prodělá informační panel s orientačním plánem města Jindřichův Hradec výrazné změny. Na základě dlouhodobé spolupráce města Jindřichův Hradec s plzeňskou společností DARUMA spol. s r.o. bude již v průběhu měsíce března příštího roku současná verze zvukového informačního panelu od základu inovována.

Stejné nebo podobné zvukové informační a orientační panely DARUMA CITY VOICE může turistická veřejnost a místní obyvatelstvo již několik let využívat v  téměř 60-ti nejvýznamnějších českých a moravských městech, zcela nově také například v Brně, Zlíně, Písku, Benešově, Ústí nad Labem a Českých Budějovicích.

Na zvukovém informačním panelu, který je dnes již přemístěn z dolní části Masarykova náměstí do horní části náměstí k ústí Husových sadů, najdete stejně jako dosud přehledný orientační plán města Jindřichův Hradec s nejzajímavějším blízkým okolím, úplný rejstřík ulic i nejvýznamnější historické objekty a státní instituce, to celé však v aktualizovaném provedení a zcela nové grafice. Stejně jako dnes, vás po navolení určité číselné kombinace na ovládací klávesnici bude u nejdůležitějších objektů uvedených v orientačním plánu města a jeho legendách provázet nejen mluvené slovo buď v českém, anglickém či německém jazyce, ale zároveň bude dané místo i světelně označeno vysoce svítivými diodami. Nový řídící systém bude opět obsahovat atraktivní funkci SELF PROMOTION, která umožňuje automatické spouštění jednotlivých zvukových sloganů v pravidelných časových intervalech.

V následujících týdnech budou v  úzké spolupráci starosty města Jindřichův Hradec, pana Ing. Karla Matouška, architekta města Jindřichův Hradec, pana Ing. Hartmanna a zaměstnanců společnosti DARUMA spol. s r.o. definovány obsahy všech informačních bloků a legend orientačního plánu města, které se v rámci zvukového informačního nosiče DARUMA CITY VOICE objeví.

Vzhledem k tomu, že součástí zvukových informačních panelů je i plocha určená k prezentaci podnikatelských subjektů, může plzeňská společnost nabídnout jeho výrobu, instalaci a údržbu městu za symbolickou částku.

Harmonogram odvozu odpadů na rok 2001

N - nebezpečné odpady, VO - velkoobjemový odpad, Z - odpad ze zeleně

1. 12.

VO - D. Radouň

- pískovna

8 - 9 hod.

   

- náves

9. - 10.30 hod.

 

- D. Skrýchov

 

10.45 - 12 hod.

1. 12.

Z - D. Radouň

- pískovna

8 - 9 hod.

   

- náves

9 - 10.30 hod.

 

- D. Skrýchov

 

10.45 - 12 hod.

VO - Velkoobjemový odpad: vyřazené kusy nábytku, kamna, kusový dřevěný odpad, kočárky, kovový odpad, stavební suť bez příměsi nebezpečných látek do 50 kg, oděv a textilní materiál, koberce a ostatní podlahové krytiny, pneumatiky a ostatní kusový odpad, který vzhledem ke své velikosti nelze zneškodnit v nádobách na směsný odpad

Z - Odpad ze zeleně: větve ze stromů a keřů, listí, tráva a ostatní kompostovatelný materiál ze zahrad

Ing. Ondřej Prokopec, místní hospodářství MěÚ J. Hradec

MĚSTSKÁ KNIHOVNa V knihovně je “íčko”

Jedním z  nových oddělení městské knihovny je informační centrum, familiárně nazývané “íčko”. Upoutávka při vchodu Vás nasměruje do suterénu budovy. V příjemném prostředí nabízí toto oddělení návštěvníkům následující služby :

četbu denního tisku
četbu posledních čísel odebíraných časopisů
přístup na Internet s možností vytisknutí získaných informací nebo stažení souborů na disketu zakoupenou na místě – k dispozici je pět uživatelských stanic
aktuální informace ze státní správy a samosprávy
informace o Evropské unii
informace o neziskovém sektoru a kontakty na nejrůznější spolky a občanská sdružení
běžné občanské informace
kopírování donesených materiálů.

Využívání služeb tohoto oddělení není vázáno na registraci v knihovně.

Věříme, že nabízených možností budete rádi využívat. Přijďte, těšíme se na Vás!

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

KalendáriuM

11. 12. 1901 - před 100 lety - se narodil Jaroslav Marvan, český herec. Po maturitě 1919 nastoupil na Ředitelství pošt a byl převeden do Užhorodu. Zde pobyl asi 4 roky, vrátil se do Prahy a zkoušel své první herecké krůčky v Divadle Vlasty Buriana. V něm hrál téměř osmnáct let. V roce 1943 přešel do Městského divadla na Vinohradech. 1954 byl angažován v Národním divadle. Byl jedním z nejznámějších herců především díky filmu. Jaroslav Marvan zemřel 21. 5. 1974.

17. 12. 1901 - před 100 lety - se narodila Marie Rosůlková, česká herečka. Hrála v divadle na Vinohradech a v dalších pražských divadlech, když její divadelní začátky patřily rodné Plzni. Za téměř 70 let hereckého života vytvořila na pět set jevištních a více než 160 filmových a televizních postav. Zemřela 15. 5. 1993.

3. 12. 1902 - před 99 lety - se narodila Olga Scheinpflugová, česká herečka, manželka spisovatele Karla Čapka. Seznámili se spolu na Smíchově ve Švandově divadle, kde paní Olga - bylo jí tenkrát 17 let - hrála v Shakespearově komedii Zkrocení zlé ženy. Později byli spolu angažováni v Městském divadle na Vinohradech. Ona jako herečka, Karel Čapek - o třináct let starší - jako dramaturg. Olga Scheinpflugová působila od roku 1929 v činohře Národního divadla. Byla autorkou několika her. Zemřela 13. 4. 1968.

10. 12. 1902 - před 99 lety - se narodil Václav Trégl, český herec. Nebyl představitelem hlavních rolí, ale přesto je znám jako představitel rázovitých postaviček. Zvláště ve filmech z třicátých let je jej možno spatřit. Do konce druhé světové války vytvořil šedesát šest filmových postav. Velmi často hrál s Vlastou Burianem. Ten byl na divadle znám tím, že se text hry učil velmi nerad, improvizoval a své partnery pak překvapoval zcela nečekanými vtipy a gagy. Stalo se, že partner též nečekaně a vtipně odpověděl. Tu se neudržel zase Burian a mnohdy rozesmátý zmizel nakrátko i z jeviště. Při hře Ahoj se Burian hrající roli soudce obrátil na Václava Trégla, který hrál vyšetřovaného: “Curriculum vitae”. “Nevím” odvětil Trégl pohotově a vyvolal u Buriana záchvat smíchu. Václav Trégl zemřel 11. 2. 1979.

5. 12. 1791 - před 210 lety - zemřel Wolfgang Amadeus Mozart, hudební skladatel. Antonín Dvořák se o něm vyjádřil, že je sluníčkem mezi skladateli. Přestože se dožil jen 36 let, zanechal za sebou na šest set skladeb. Jako čtyřletý se začal učit hře na klavír, v šesti letech udivoval okolí svoji hrou i hrou na housle. Jeho skladatelské pokusy zapisoval otec, protože hoch začal komponovat dříve, než poznal noty. Otec využil jeho nadání a představoval jej jako zázračné dítě na úmorných cestách po Evropě s jeho sestrou, která zpívala. Byl to tvrdý život. Vystoupení se konala denně, cestovalo se za každého počasí, děti žily převážně v uzavřených salónech a sálech. Prodělaly záškrt, spálu, tyfus a řadu dalších nemocí. Jako dospělý žil ve Vídni. Jeho příjmy nebyly malé, ale jeho vydání je začala převyšovat. Manželka si nic neodepřela, on se rozptyloval ve společnosti přátel. V době, kdy zájem o něj ve Vídni opadl, byl vřele přijat v Praze. Když náhle zemřel 5. 12. 1791, vysloužil si nejlevnější pohřeb do společného hrobu. Manželka - 27 letá vdova - na jeho pohřbu ani nebyla. Když se po letech začala zajímat o jeho hrob, nenašla jej. Mozarta přežila o padesát let.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

Waldviertel Hoftheater ve spolupráci s městem Jindřichův Hradec

1. 12. 2001 - 18.00 hod. - DECHOVÝ ORCHESTR BEZ HRANIC

Skladatel Erke Duit a 35 hudebníků z Čech a Rakouska tvoří tento orchestr. Program zahrnuje jak drzé tak umné aranže, od tradičních vzorů k novým posluchačským zážitkům.

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné dobrovolné.

KD Střelnice Vás zve

2. 12. 2001 - 17.00 hod. - ZADÁNO PRO STARŠÍ A POKROČILÉ

Hosté pořadu: Z. Srstka a S. Procházka st.
Moderátor : V. Staněk. K tanci a poslechu hraje: MTO V. Kriso
Sál Střelnice. Vstupné: 30,- Kč.

Městský úřad v J. Hradci Vás zve

2. 12. 2001 - 14.00 hod. - první adventní neděle

v programu vystoupí “Machovo kvarteto” z K. Řečice a děti z V. MŠ J. H. Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné dobrovolné.

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

3. 12. 2001 - JOSEF GERŠL - obrazy

Výstava potvrvá do 31. 12. 2001

KD Střelnice a DS Jablonský pořádá

3. 12. 2001 - 16.00 hod. - MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA

Zábavný pořad pro děti a jejich rodiče. Diskotéka s dárkem pro každé dítě.
Sál Střelnice. Vstupné: děti 20, -Kč/ dospělí 30,- Kč

Český svaz žen Vás srdečně zve na

4. - 7. 12. 2001 - Prodejní vánoční výstavu

Výstava bude otevřena od 9 do 17 hodin. (Pátek od 9 - 12 hodin.)
Baráčnická rychta na Příkopech.

KD Střelnice v J. Hradci uvádí divadelní komedii A. R. Gurneye Jr.

5. 12. 2001 - 19.30 hod. - Sylvi e Jihočeskéhé divadlo Č. Budějovice

Hrají: L. Krčková, P. Červinka, J. Dvořák, B. Šimonová a další.
Sál Střelnice. Vstupné: 100,- 95,- 90,- 50,- Kč. Předplatné sk. A

KD Střelnice ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK Vás zve

6. 12. 2001 - 19.30 hod. - MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA

Účinkují: MOŠNY, JEN TAK TAK, Milena Gonosová a Josef Andrle - Do Číny přes Sibiř vyprávění z cest.

Městská knihovna J. Hradec Vstupné: 50,- Kč.

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s Oblastním spolkem ČČK v J. Hradci

6. 12. 2001 - 16.00 hod. - PŘEDVÁNOČNÍ BESÍDKA

Zasedací místnost Okresního ústavu sociálních služeb v J. Hradci (bývalá kasárna v Jarošovské ulici, vchod z České ulice).
Společnost pro rozvoj Gymnázia V. Nováka, o.p.s. a GVN v J. Hradci Vás zvou na

7. 12. 2001 - od 14 do 17 hod. - DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
8. 12. 2001 - od 9 do 12 hod. - -//-

Program: Prohlídka budovy, informace o škole a studiu, výstavky, ukázky práce v odbor-ných učebnách a laboratořích. Kulturní vystoupení žáků GVN a Gymnázia Matyáše Lercha Brno (začátek programu vždy v celou hodinu - pouze v pátek).

Srdečně zváni jsou zájemci o studium ve čtyřletém i osmiletém cyklu, rodiče, absolventi, přátelé a další hosté

7. 12. 2001 - 19.00 hod. - Koncert GYMNASIA CANTANT

Program: MA NON TANTO - sbor Gymnázia Vítězslava Nováka Jindřichův Hradec
LABUTÍ PÍSEŇ - sbor Gymnázia Matyáše Lercha Brno a hosté

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné dobrovolné.

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku

9. 12. 2001 - 16.00 hod. - ČEKÁNÍ NA JEŽÍŠKA

Divadlo Eliška a Iveta - Jihlava
Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”
Sál Střelnice. Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč. Předplatné sk. D

Městský úřad v J. Hradci Vás zve

9. 12. 2001 - 17.00 a 19.30 hod. - druhá adventní neděle

Koncert Jindřichohradeckého symfonického orchestru

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné 60,- Kč.

9. 12. 2001 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera

Gymnázium V. Nováka J. Hradec

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE

10. 12. 2001 - 19.30 hod. - přednáška Mgr. Jana Kachlíka

Jiří a Josef Challupperovi - Neznámá kapitola jihočeské hudby

Vinárna hotelu Grand

Okresní muzeum v J. Hradci Vás zve

13. 12. 2001 - 19.00 hod. - ADVENTNÍ KONCERT

Vystoupí žesťový soubor Trumpet Tune a Vlastimil Rájecký - varhany

Kostel sv. Jana Křtitele. Vstupné: 40,- Kč.

Václav Koubek a Galerie INSPIRACE (Langrův dům, nám. Míru 138/I) uvádí

13. 12. 2001 - 19.30 hod. - PETR VÁŠA Koncert fyzického básníka.

Druhý koncert festivalu “Hudební sklepy”
Langrův dům, nám. Míru 138/I. Vstupné 70,- Kč.

Agentura OK v J. Hradci Vás zve

13. 12. 2001 - 19.30 hod. - VÁNOČNÍ KLUB DDM

Účinkují: pěvecký sbor 1. ZŠ, P. Přibyl a A. Kaška. Host : Václav Neckář
Sál DDM Růžová ul. Vstupné: 60,- Kč.

Okresní muzeum v J. Hradci Vás zve

14. 12. 2001 - 18.00 hod. - VÁNOČNÍ PÍSNĚ A KOLEDY

Koncert jindřichohradeckého pěveckého sboru Smetana
Kostel sv. Jana Křtitele. Vstupné dobrovolné.

II. ZŠ v J. Hradci Vás zve

14. 12. 2001 - 16.00 hod. - VÁNOČNÍ KONCERT

Účinkují žáci II. ZŠ v J. Hradci

Kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné dobrovolné.

Agentura OK v J. Hradci Vás zve

14. 12. 2001 - 19.30 hod. - VÁNOČNÍ KONCERT

Účinkují: M. Bauerová - soprán, V. Okénko - tenor, J. Kalendovský - bas,
P. Přibyl - viola, dále V. Kucharičová - alt a komorní orchestr Virtuosi pragenses, pěvecký sbor Cordia (Telč)
Program: J. J. Ryba - Česká mše vánoční, Dittersdorf, Corelli
Sál Střelnice Vstupné 120,- 100,- 80,- Kč.

Klub historie letectví ve spolupráci s Městem J. Hradec

14. 12. 2001 - 18.00 hod. - TO NEJLEPŠÍ Z EXPEDICE PRZEMYŠL 2001

Volné pokračování besedy o expedici (Vlčí doupě, Letecké muzeum Krakov a Poznaň ad.) - videodokumenty.
Městská knihovna

Státní hrad a zámek v J. Hradci Vás zve

Sobota 15. 12. 2001 - od 10.00 do 21.00 hod. - ADVENT NA ZÁMKU

Neděle 16. 12. 2001 - od 10.00 do 19.00 hod. -//- Podrobný program najdete na str. 11

KD Střelnice v J. Hradci uvádí

16. 12. 2001 - 18.00 hod. - VÁNOČNÍ VYZVÁNĚNÍ

Tradiční adventní koncert s hosty TŘEBOŇŠTÍ PIŠTCI + JEN TAK TAK

Sál Střelnice Vstupné 75,- 65,- 60,- 35,- Kč.

Městský úřad v J. Hradci Vás zve

16. 12. 2001 - 14.00 hod. - třetí adventní neděle

v programu vystoupí děti ze VII. MŠ a YMCA - KÁDEŠ J. Hradec

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné dobrovolné.

ZUŠ v J. Hradci Vás zve

19. 12. 2001 - 18.00 hod. - VÁNOČNÍ KONCERT ZUŠ

Účinkují žáci ZUŠ J. Hradec

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné dobrovolné.

GVN ve spolupráci s Městem v J. Hradci

20. 12. 2001 - 16.00 a 18.00 hod. - S loutkami do pohádkového světa

divadelní revue

Sál Střelnice Vstupné 10, Kč Loutkové divadlo pro malé i velké.

Jindřichohradecká kulturní společnost Vás zve

23. 12. 2001 - 17.00 hod. - čtvrtá adventní neděle - Vánoce s A. V. Michnou

Účinkují: V. Rájecký, J. Polívka, M. Polívka a žesťový soubor Trumpet Tune.

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné 50,- Kč, 30,- Kč

Městský úřad v J. Hradci Vás zve

26. 12. 2001 - 17.00 hod. - Vánoční koncert

pěvecký sbor YMCA - Jakoubek J. Hradec

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné dobrovolné.

Městský úřad v J. Hradci Vás zve

30. 12. 2001 - 17.00 hod. - KONCERT

Česká mše Vánoční - J. J. Ryba dále na programu: J. S. Bach, W. A. Mozart

Účinkuje Vánoční komorní sbor a orchestr - dirigent Jan Polívka

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné 60,- Kč.

Pokračování výstav

Okresní muzeum v J. Hradci

Výstava - Vladimír Krninský a Ivan Tlášek - Sochy staré a nové

Okresní muzeum - kaple sv. Víta. Výstava potrvá do 6. ledna 2002.

Okresní muzeum v J. Hradci

Výstava - Veselé Vánoce a šťastný nový rok

Vánoční pohlednice a nové betlémy nejen ze sbírek okresního muzea

Výstavní místnost “13”. Výstava potrvá do 6. ledna 2002.

Galerie INSPIRACE (Langrův dům, nám. Míru 138/I) uvádí:

Výstava - “Jindřichohradecké hostince před sto lety”, denně do 23. 12. 2001

PŘEDBĚŽNÝ PROGRAM FOLK KLUBU NA ROK 2002

Pořady Folk klubu se od nového roku konají v Městské knihovně v J. Hradci.

17. 1. 2002 (čtvrtek) - 19.30 hod. - FOLK ŠOK
17. 2. 2002 (čtvrtek) - 19.30 hod. - TROJPLOŠNÍK Jardy Matějů
22. 3. 2002 (pátek) - 17.00 hod. - ZAHARADA 2002 - Sál Střelnice
18. 4. 2002 (čtvrtek) - 19.30 hod. - STRÁNÍCI
16. 5. 2002 (čtvrtek) - 19.30 hod. - NAČAS
14. 6. 2002 (pátek) - 19.30 hod. - GINEVRA, PĚTNÍK a JEN TAK TAK

VÍTÁNÍ LÉTA - zámecká zahrada a Rondel

13. 12. 2001 P. Váša. - Druhý koncert festivalu “HUDEBNÍ SKLEPY”

Petr Váša - zakladatel někdejší skupiny “Z kopce” v současné době působí v hudební konstalaci s názvem “Ty syčáci”. Jako autor, interpret a propagátor netradiční poezie, kterou nazývá “fyzickým básnictvím” byl oceněn cenou kritiky “žlutá ponorka” za rok 2000. Na jeho samostatném koncertu, který se uskuteční ve čtvrtek 13. 12. v suterénu Galerie Inspirace v tzv. Langrově domě na náměstí Míru, bychom měli být mile překvapeni a možná i trochu šokováni Vášovým ne zcela obvyklým uměleckým vyjadřováním.

DIVADELNÍ SÁL STŘELNICE Jindřichův Hradec

PŘEDPLATNÉ JARO 2002

SKUPINA A

Marc Camoletti: " Na správné adrese "

Divadelní spolek Háta Praha

V režii Marie Lorencové hrají v alternacích: L. Zedníčková, I. Andrlová,

V. Jeníková, L. Molínová, O. Želenská, M. Zounar, D. Rous, V. Čech, Z. Pantůček

a další

A. Ayckbourn, J. Saunders, D. Campton: " Smíšené dvouhry "

Václav Havel: " Audience "

Divadlo Kašpar Praha

V režii Jakuba Špalka hrají: Jan Potměšil a Tomáš Karger

Yves Jamiaque: " Pan Hamilkar "

Divadlo Rokoko Praha

V režii Ondřeje Zajíce hrají: P. Štěpánek, P. Křiváček, L. Skořepová, T. Vilhelmová a M. Steimasslová.

Pierre Chesnot: " Sousedka "

Docela velké divadlo

V režii Jurije Galina hrají: H. Seidlová, L. Vaculík, J. Galinová, J. Drobný a L. Lavičková

Alexander Dumas: " Tři mušketýři "

Divadelní sdružení CD 94

V režii Daniela Hrbka hrají: M. Hádek, H. Čermák, R. Kalvoda, Z. Velen, T. Karger, K. Cibulková, L. Hampl, P. Svojtka, K. Frejová a další.

Fráňa Šrámek-Jiří Krejčík: " Měsíc nad řekou "

Městské divadlo Mladá Boleslav

V režii Jiřího Krejčíka hrají: M. Štěpánek j.h., E. Reiterová, E. Horká. J. Miller, M. Šimůnek a další.

SKUPINA D

" Ferda mravenec v cizích službách " - Divadlo Duha

" O statečném Jankovi " - Divadlo Mrak

" Kvítek Vítek " - Karlovarské hudební divadlo

" Kocourek Modroočko " - Divadlo Příbram

" Krakonošův klobouk " - Divadelní agentura Praha

 

Výhody předplatného

Předplatným si zajišťujete své stálé místo v hledišti Divadelního sálu Střelnice v J. Hradci na danou sezónu. Předplatným Vám poskytujeme slevu až 20% dle druhu představení a předplatitelské skupiny. Datum každého představení s označením předplatitelské skupiny oznamujeme měsíčně plakátem "Přehled kulturních pořadů" a na Vaši adresu (nebude-li na přihlášce uvedena přesně, neručíme za jeho dodání) Vám ho budeme zasílat včetně programu kina Střelnice. Případnou změnu adresy ohlaste v kanceláři Kulturního domu Střelnice. Na stejnou adresu se obraťte i v případě, že by Vám materiály nebyly doručeny.

Prodej předplatenek

Prodej předplatenek začíná dne 9. 12. 2001 v pokladně KD Střelnice a potrvá do 5. 1. 2002 (neplatí pro majitele předplatného " p o d z i m 2001 ").

Cena předplatného

Skupina A - 540, 510, 480, -Kč - šest představení

Skupina D - 125, 100, 75,-Kč - pět pohádek

 

Začátky představení v předplatitelské skupině A v 19.30 hod.

Začátky představení v předplatitelské skupině D v 16.00 hod.

Změna programu vyhrazena

Advent a Vánoce

v kapli sv. Maří Magdaleny

2. 12. 2001 - 14.00 hod. - první adventní neděle

v programu vystoupí “Machovo kvarteto” z K. Řečice

a děti z V. MŠ J. Hradec

Vstupné dobrovolné.

9. 12. 2001 - 17.00 a 19.30 hod. - druhá adventní neděle

koncert Jindřichohradeckého symfonického orchestru

Vstupné 60,- Kč.

16. 12. 2001 - 14.00 hod. - třetí adventní neděle

v programu vystoupí děti ze VII. MŠ a YMCA - KÁDEŠ J. Hradec

Vstupné dobrovolné.

23. 12. 2001 - 17.00 hod. - čtvrtá adventní neděle

Vánoce s A. V. Michnou - úeinkují: V. Rájecký, J. Polívka, M. Polívka

a žesťový soubor Trumpet Tune.

Vstupné 50,- Kč, 30,- Kč.

26. 12. 2001 - 17.00 hod. - Vánoční koncert

pěvecký sbor YMCA - Jakoubek J. Hradec

Vstupné dobrovolné.

30. 12. 2001 - 17.00 hod. - KONCERT

Česká mše Vánoční - J. J. Ryba

dále na programu J. S. Bach, W. A. Mozart

Vánoční komorní sbor a orchestr - dirigent Jan Polívka

Vstupné 60,- Kč.

Předprodej vstupenek vždy 14 dní před konáním koncertu v pokladně

kulturního domu Střelnice

Adventní program na jindřichohradeckém zámku

Sobota 15. 12. 2001

- O desáté hodině dopolední -

zahájení výstavou pohádkových loutek a kulis

z Malého divadla v Č. Budějovicích.

Pohádkové postavy představí ředitelka divadla Ivana Přibylová ve sklepeních

gotického hradu na III. zámeckém nádvoří

- Proměna III. zámeckého nádvoří v tradiční vánoční tržiště

s ukázkou již zapomenutých řemesel

- Živý Betlém

- Vyprávění pohádek pod Velkými arkádami

- První představení nově zrestaurovaného stanu, který si přivezl z Turecka Heřman Černín. Na celém světě je zachováno pouze několik exemplářů. Všechny byly získány jako součást válečné kořisti, pouze jediný, jindřichohradecký, byl přátelským darem.

Součástí je výstava archivních dokumentů ze Státního oblastního archivu Třeboň, pobočka Jindřichův Hradec. Přízemí Španělského křídla.

- Poprvé nabídka tradičních sladkých a slaných specialit na III. zámeckém

nádvoří a ukázka provozu Černé kuchyně

- Vystoupení šermířské skupiny Mirandola na II. zámeckém nádvoří

- Zakončení Adventního programu nočním hlídačem o deváté hodině večerní

Neděle 16. 12. 2001

- Od desáté hodiny dopolední -

Výstava pohádkových loutek a kulis z Malého divadla v Č. Budějovicích

ve sklepeních gotického hradu na III. zámeckém nádvoří

- Proměna III. zám. nádvoří v tradiční vánoční tržiště

s ukázkou již zapomenutých řemesel

- Živý Betlém

- Vyprávění pohádek pod Velkými arkádami

- První představení nově zrekonstruovaného stanu, který si přivezl z Turecka Heřman Černín. Na celém světě je zachováno pouze několik exemplářů. Všechny byly získány jako součást válečné kořisti, pouze jediný, jindřichohradecký, byl přátelským darem.

Součástí je výstava archivních dokumentů ze Státního oblastního archivu Třeboň, pobočka Jindřichův Hradec. Přízemí Španělského křídla.

- Poprvé nabídka tradičních sladkých a slaných specialit na III. zámeckém

nádvoří a ukázka provozu

Černé kuchyně

- Vystoupení šermířské skupiny Mirandola na II. zámeckém nádvoří

- 15.00 hod. - Kaple sv. Ducha

Ekumenická bohoslužba sloužená generálním vikářem římskokatolické církve Václavem Habartem a farářem českobratrské církve evangelické Davidem Balcarem s hudebním doprovodem pěveckého sboru YMCA Jakoubek

- Zakončení Adventního programu nočním hlídačem o sedmé hodině večerní

 

Bližší informace : Správa hradu a zámku, Dobrovského 1/I, 377 01 Jindřichův Hradec,

tel. 0331 32 12 79, e -mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec,

tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91 E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

 

Prohlídka hradních a zámeckých interiérů je možná na základě písemné nebo telefonické rezervace.

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova:(0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Okresní muzeum otevřeno denně (mimo 3. 12 a 10. 12.)

od 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.

ŠTĚDRÝ DEN - otevřeno od 9.30 - 12.00 hodin !

SILVESTR - otevřeno od 9.30 - 12.00 hodin!

Městská vyhlídková věž bude otevřena pouze ve dnech 22., 23., 25.,

a 26. prosince vždy od 10.00 - 12.00 a od 13.00 - 16.00 hodin.

Kostel sv. Jana Křtitele je uzavřen (větší skupiny osob si mohou prohlídku

objednat v pokladně muzea).

Okresní muzeum v J.Hradci je otevřeno do 6. ledna 2002.

Počínaje 7. lednem 2002 se expozice muzea, věž a kostel pro veřejnost na tři měsíce uzavřou.

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka

10. prosince tento film:

Fantastická komedie Pleasantville: Městečko zázraků je dílem scenáristy režiséra a producenta Garyho Rosse. Hrdiny příběhu z městečka Pleasantville (česky např. Pohodov či Radostín) jsou dospívající dvojčata, která se ocitají v kůži svých vrstevníků v černobílém americkém sitcomu z padesátých let.

Dospívající mladík David je zakřiknutým odborníkem na stařičký seriál Pleasantville, pojednávající o životě ideální americké středostavovské rodiny. Díky kouzlu záhadného opraváře se ocitne přímo uprostřed umělého televizního světa i s vyzývavou sestrou Jennifer. Jsou z nich hlavní hrdinové seriálu, černobílí sourozenci Mary Sue a Bud Parkerovi. Mladík se v prostředí městečka a ve vztazích mezi jeho obyvateli dokonale orientuje. Zato šokovaná sestra se nehodlá vyrovnat se svou existencí ve světě, kde se milenci pouze drží za ruce, kde nehoří nic a tedy ani cigarety, a jehož obyvatelé neznají déšť a nepotřebují toalety. Právě ona a později i její bratr vnesou postupně do městečka změny, jež se projevují zbarvováním věcí i lidí. To však není po vůli zastáncům starých pořádků.

Pohádkový motiv odhalování pravé povahy lidí prostřednictvím zbarvování připomíná českou satirickou komedii Vojtěcha Jasného Až přijde kocour. Gary Ross rovněž pracuje se satirickými či parodickými prvky (např. v zobrazení fašistického potlačování svobody v městečku).

Tvůrci rezignovali na vytvoření promyšlenějších vazeb v rámci pohádkové nadsázky. Neřeší mimo jiné motivaci kouzelného opraváře ani důsledky zmizení Jennifer, která se nevrátí zpět do devadesátých let. Pečlivě však dbají na dokonalé provedení digitálních triků s barvami. Na první pohled nenápadný snímek zaujme také originálním nazíráním moderních mýtů a tabu: od pojetí masturbace jako projevu probouzejícího se zdravého sebevědomí k vyvrácení vžitého pohledu na “dekadentní” západní společnost konce 20. století.

KINO STŘELNICE

1. sobota 17. 30 20. 00

2. neděle 17. 30 20. 00

 

 

 

Vstupné: 61 Kč

DIVOKÉ VČELY ČR - CinemArt

Dáme se po zelené, svět nám zrůžoví... Na chvíli. Nový český film o různých podobách lásky. Hořká komedie o citové izolaci mladých lidí, žijících v uzavřeném světě zapadlé moravské vesnice.

Hrají: Tatiana Vilhelmová, Zdeněk Raušer, Pavel Liška, Jaroslav Dušek aj.

Režie: Bohdan Sláma Délka filmu: 90 min.

4. úterý 17. 30

5. středa 17. 30

6. čtvrtek 17. 30

Český dabing

Vstupné: 54 Kč

ATLANTIDA: Tajemná říše USA - Falcon

Animovaný film pro celou rodinu. Na dno oceánu za největším dobrodružstvím všech dob. Mladý Milo a skupina dobrodruhů a podivínů se vydávají vstříc tajemstvím bájné Atlantidy.

Režie: Gary Trousdale a Kirk Wise

Délka filmu: 95 min.

4. úterý 20. 00

5. středa 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

KOKAIN USA -Space Films

Byla by to klasická pohádka o tom, jak chudý hoch ke štěstí přišel, nebýt toho, že George Jung (Johnny Depp) zbohatl díky několika tunám kokainu.

Dále hrají: Pénelope Cruzová, Franka Potenteová, Paul Reubens

Režie: Ted Demme Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 125 min.

6. čtvrtek 20. 00

7. pátek 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

ZAČALO TO JEDNÉ ŽHAVÉ NOCI USA - Bontonfilm

Černá komedie. V baru McCool´s se toho děje víc, něž by člověk ustál se zdravou myslí. Tři muži a jedna žena - situace, kterou zhodnotí jeden z návštěvníků: “Sex a násilí, všechno v jednu noc, to je trochu moc”.

Hrají: Liv Tylerová, Matt Dillon, John Goodman, Paul Reiser, Michael Douglas aj. Mládeži nepřístupno!

Režie: Harald Zwart Délka filmu: 95 min.

8. sobota 17. 30 20. 00

9. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

LARA CROFT -TOMB RAIDER USA-Bontonfilm

Lara Croft - to je James Bond a Indiana Jones v dokonalém ženském těle. Filmové zpracování nejúspěšnější počítačové hry s akční hrdinkou 21. století.

Hrají: Angelina Jolieová, Jon Voight, Noah Taylor aj.

Režie: Simon West

Délka filmu: 100 min.

10. pondělí 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 46 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

Pleasantville: Městečko zázraků USA - Warner Bros.

Fantastická komedie. Zpátky do nostalgických časů černobílé televize aneb co se stane, když televizní opravář zakleje teenagery z konce tisíciletí o čtyřicet let zpátky.

Hrají: Tobey Maguire, Jeff Daniels, Joan Allenová, J. T. Walsh

Režie: Gary Ross

Délka filmu: 120 min.

11. úterý 17. 30 20. 00

12. středa 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Vstupné : 61 Kč

TMAVOMODRÝ SVĚT ČR - CinemArt

Koprodukční velkofilm autorské dvojice Jana a Zdeňka Svěrákových. Osudy dvojice přátel, Františka a Karla, československých stíhacích pilotů za II svět. války. Oba museli odevzdat svá letadla hitlerovcům, oba prchají do Anglie, oba bojují proti nepříteli a oba poznávají půvabnou Susan...

Hrají: Ondřej Vetchý, Kryštof Hádek, Tara Fitzgeraldová, Charles Dance, Oldřich Kaiser aj.

Režie : Jan Svěrák Délka filmu : 115 min.

13. čtvrtek jen v 19. 00

14. pátek jen v 19. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 61 Kč

PEARL HARBOR USA - Falcon

Monumentální válečná freska, v níž se tragické válečné události stavějí do cesty nejen konečnému vítězství, ale i lásce dvou amerických pilotů k ošetřovatelce Evelyn.

Hrají: Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsaleová, Alec Baldwin, Cuba Gooding jr., Jon Voight aj.

Režie: Michael Bay Délka filmu: 183 min.

15. sobota 17. 30 20. 00

16. neděle 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 55 Kč

KROKODÝL DUNDEE v los angeles USA - Intersonic

Plavat mezi krokodýly v australské divočině je snažší, než plavat mezi žraloky v L.A.

Hrají: Paul Hogan, Linda Kozlowská, Jere Burns aj.

Režie: Simon Wincer Délka filmu 90 min.

18. úterý 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

MALENA Itálie - USA - SPI Int.

Monica Bellucciová v hlavní roli melodramatického příběhu. Dusné sicilské léto roku 1941 si malý Renato bude pamatovat navždycky: Mussolini vyhlásil Spojencům válku, on sám dostal své první kolo - a do jeho života vstoupila půvabná mladá vdova Malena...

Dále hrají: Giuseppe Sulfaro, Luciano Federico aj.

Režie: Giuseppe Tornatore Délka filmu: 90 min.

19. středa 17. 30 20. 00

20. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 54 Kč

ŠÍLENÁ / KRÁSNÝ USA - Falcon

On je krásný - ona je bláznivá. On je chudý a čestný - ona je bohatá a nezodpovědná. Romantický milostný příběh ze studentského prostředí.

Hrají: Kristen Dunstová, Jay Hernandez, Bruce Davison, Lucinda Jenneyová aj.

Režie: John Stockwell Délka filmu: 100 min.

21. pátek 17. 30 20. 00

22. sobota 20. 00

23. neděle 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

DENÍK BRIDGET JONESOVÉ USA - Francie - Bonfonfilm

Nevychovaná, nekontrolovatelná, neprovdaná. Romantická komedie pro každého, kdo je žena, minul třicítku i štíhlou linii, kouří krabičku denně a sklenkou nepohrdne. I Renée Zellwegerová má naději, že potká toho pravého.

Dále hrají: Colin Firth, Hugh Grant, Sally Phillipsová aj.

Režie: Sharon Maguireová Délka filmu : 90 min.

22. sobota 17. 30

23. neděle 17. 30

 

Český dabing

Vstupné: 30 Kč

Grinch USA - Bontonfilm

Vánoční pohádková komedie o obyvatelích vesničky na sněhové vločce a zlém Grinchovi, který chtěl zničit vánoční svátky. V havní roli Jim Carry.

Dále hrají: Taylor Momsenová, Jeffrey Tambor, Ch. Baranská aj.

Režie: Ron Howard Délka filmu: 105 min.

26. středa 17. 30 20. 00

27. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

Dr. T a jeho ženy USA - Bontonfilm

Richard Gere v hlavní roli hořké komedie. Pohledný gynekolog Travis má žen dost doma i v ordinaci. Doktor T. se rozhodne pro únik, který ale vede jinam, než očekával.

Dále hrají: H. Huntová, F.Fawcettová, L.Dernová, Liv Tylerová

Režie: Robert Altman Délka filmu: 120 min.

28. pátek 17. 30 20. 00

29. sobota 17. 30 20. 00

30. neděle 17. 30 20. 00

 

 

Vstupné: 56 Kč

JAK UKRÁST DAGMARU ČR - Falcon

Bláznivá komedie o českém agentovi 007 “naruby”. Superagent Vašek Hruška se svěřených úkolů ujímá neohroženě a k jejich řešení přistupuje zcela netradičně. Jeho akce jsou však překvapivě úspěšné...

Hrají: Jaroslav Sypal, P. Martincová, Václav Mareš, V. Vrabec

Režie: Jaroslav Soukup Délka filmu: 95 min.

2 - 4.1. 17. 30 20. 00

 

Český dabing

ŠPIÓNI V AKCI USA - SPI Int.

Fantastická akční komedie o dvou malých sourozencích, kteří vynaloží veškeré úsilí na záchranu svých rodičů, bývalých špičkových agentů.

V hlavních rolích Antonio Banderas a Carla Guginoová.

Režie: Robert Rodriquez Délka filmu: 90 min.






Představení pro děti

2. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

O Matyldě s náhradní hlavou ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

9. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Krtek filmová hvězda ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

16. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Kamarád kapříků ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

23. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

O myších ve staniolu ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

30. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

O hloupém peciválovi ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min

Připravujeme na leden 2002

2. - 4.

Spy Kids

USA

fantastická akční komedie

5. - 6.

Rychle a zběsile

USA

akční, kriminální

8. - 9.

Planeta opic

USA

sci-fi, dobrodružný

10. - 11.

Příběh rytíře

USA

historický, dobrodružný

12. - 13.

Operace: Hacker

USA

akční thriller

14.

To je mé tělo

Francie

milostný, erotický

15. - 16.

Deník princezny

USA

rodinná komedie

17.

Memento

USA

kriminální drama

18. - 20.

A. I. : Umělá inteligence

USA

sci-fi

22. - 23.

Sexy bestie

V. Brit.- Špan.

krimikomedie

24. - 25.

Čokoláda

USA

poetická komedie

26. - 27.

Scary Movie 2

USA

komediální horor

28.

England!

SRN

psychologický

29. - 30.

Prokletí žlutého škorpióna

USA- SRN

komedie

29. - 31.

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko

ČR

rodinná komedie

31.

Pěkná mrcha

V. Brit.- USA

hořká komedie

Příjemné slunečné dny jsou s konečnou platností pryč. Úroda je sklizena, práce v zahradě jsou z větší části ukončeny. Brzy se příroda zahalí do ticha sněhobílé přikrývky. Nejchladnější období roku se ohlašuje - a s ním doba adventní a vánoční.

Pro vánoční dekoraci domova najdete mnohé ve vlastní zahradě. Obzvláště dojemně a osobitě působí vánoční stromeček, který je zkrášlen přírodními materiály a vlastnoručně vyrobenými ozdobičkami. Malá červená jablíčka, ořechy a lískové oříšky, makovičky, bodláky a suché květiny, semena květin a zeleniny jako jadérka slunečnic, dýní, jablek, barevné fazole, sušený hrách nebo mák zdobí plstěné přívěsky vánočního stromečku a malé dřevěné figurky. Navíc mohou ořechy, makovičky a šišky zdobit vánoční stromeček v přírodním stavu nebo pomalované.

Dekorativní přírodní materiály mohou být nasbírány i při procházkách po lese, např. šišky ze smrků, borovic a modřínů, bukvice a mnoho dalších. Doplněny mohou být ozdoby ze zahrady a z lesa uměleckými hvězdami ze slámy a dřevěných hoblin, voňavými perníčky, svíčkami z včelího vosku, které naplní celý dům překrásnou vůní.

 

K adventu rovněž patří dobrý čaj. Vyzkoušejte to s doma připravovanou směsí čaje z Vaší vlastní zahrady: Ze sušených a na malé kousky nakrájených slupek z jablek, šípku, bezinek, rybízu a plodů rakytníku, zjemněných kůrou skořice nebo hřebíčkem a trochou citrónové nebo pomerančové šťávy vykouzlíte nádherně vonící čaj.

Přejeme všem přírodním zahrádkářům rozjímavou dobu adventní a klidné vánoční svátky

Heidemarie Artner, Martina Rešlová a tým poradců pro přírodní zahradu

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Pro veřejnost je Hvězdárna v prosinci otevřena:

k pozorování Slunce : úterý a pátek od 13.30 - 15.00 hod.

k pozorování noční oblohy: úterý od 19.00 do 22.00 hod. a pátek od 19.00 - 23.00 hod.

KLUB HISTORIE LETECTVÍ JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE ZWOLLE 2000 (dokončení)

aneb: “mordparta” opět na cestách

Když jsme v páteční podvečer 15. června 2000 směřovali z nizozemského města Kampen opět ke Zwolle, byli jsme si všichni dobře vědomi, že se expedice přiblížila k téměř samotnému závěru. To pochopitelně ovlivnilo naší náladu. Je přece velkým nepoměrem roční příprava akce a její realizace během devíti až maximálně dvanácti dnů. Tento úděl nás však nekompromisně provází již od samotného počátku expedic v roce 1995.

Jihozápadně od Zwolle se nachází dva spojenecké vojenské hřbitovy, na kterých jsou uloženy ostatky našich válečných letců z 311. čs. bombardovací perutě. I když se blížil soumrak, rozhodli jsme se přesto předběhnout stanovený program a najít obě lokality ještě v tento den. Křižovali jsme tamní krajinou bezúspěšně více než dvě hodiny. Mohu proto konstatovat, že do detailu známe všechny hřbitovy a krematoria v oblasti Gelderland. Když padla tma, vzdali jsme další pátrání. Aktuálním úkolem bylo najít vhodné místo k přenocování. Jednalo se totiž o poslední odpočinek před následující cestou k domovu.

Útočištěm pod širým nebem se nám stalo jedno z parkovišť nedaleko městečka Doornspijk. Povečeřeli jsme a překontrolovali itinerář trasy expedice. Pak naprosto samovolně nastal čas vzpomínání na zážit-ky z předcházejících deseti dnů. Jak jsme se později shodli s dlouholetým expe-dičním kolegou a kamarádem Vláďou “Vojtou”, každá takováto noc je krátká. Během rozbřesku však byl celý náš kolek-tiv opět připraven k plnění dalších vytýčených úkolů.

Od rána se nám dařilo. Hned během první čtvrt hodiny jízdy jsme nalezli správný hřbitov v Doornspijku a na něm čtyři náhrobky našich letců. Jednalo se o další z řady tragických případů příslušníků 311. čs. bombardovací perutě RAF, kterým osud určil tragický konec života daleko od své rodné vlasti: “Wellington KX-T byl spolu s dalšími dvěma letouny naší perutě určen v noci ze 16. na 17. října 1940 k útoku na německé Brémy. Šestičlenné osádce velel B. Landa. Během návratu na domovskou základnu v britském East Wrethamu byl letoun nad Zuiderským jezerem napaden německým nočním stíhačem typu Dornier Do 17 Z-10 od 6/NJG 2 a hned prvním útokem sestřelen. Část osádky pravděpodobně zahynula ještě v letounu, někteří se pokoušeli o záchranu života pomocí padáku. To se nakonec povedlo pouze Emanuelu Novotnému a Augustinu Šestákovi. Byli zajati a téměř pět let strávili v řadě německých žalářů a zajateckých táborů. Po válce se oba vrátili nejen do Velké Británie, ale také do osvobozené vlasti. Toto štěstí neměl Karel Klimt, Otto Jirsák, Bohumil Landa ani Hubert Jarošek, jejichž ostatky byly uloženy na hlavním hřbitově v nizozemském městečku Doornspijk.”

Po řadě předcházejících dnů expedice jsme již naprosto rutinně provedli detailní dokumentaci lokality i jednotlivých hrobů. Pokoušeli jsme se dokonce najít místo dopadu letounu a případně jakýkoli kousek jeho fragmentu. Pamětníci nás však na místě samém upozornili, že Němci v případě havárií spojeneckých či vlastních letounů veškeré části stroje nechali sesbírat a odvézt. Také proto skončilo naše snažení bez kladného výsledku. I toto zjištění jsme považovali za jistý úspěch a především přínos pro dokumentační práci.

Naše další trasa směřovala do města Oldebroek, kde je hrob čs. pilota Václava Netíka. Také tentokrát jsme měli oproti předcházejícímu podvečeru štěstí. Tragický osud jeho Wellingotnu KX-F z 20. července 1941 jsem vám popisoval v minulém dílu seriálu. Snad jen připomenu, že ostatky V. Netíka byly nejprve uloženy v Rottumu a na zdejší hřbitov byly převezeny až v roce 1947. Jeho náhrobek se nachází na obvodu pomyslné kružnice tvořené hroby několika desítek spojeneckých vojáků. Je zde jediným Čechem. Kapitánem bez osádky.

Než se definitivně vydám na cestu k domovu, rád bych vám vysvětlil původ vzniku okřídlené věty, která je podtextem tohoto seriálu. Vše vzniklo naprosto samovolně během hledání prvoválečného hrobu čs. pilota Jana Hofmana v Roucy. To jsme za se-bou měli rozsáhlou terénní dokumentaci u Verdunu, Terronu a Vouziers. Tisíce křížů, desítky tisíc jmen. Řady památníků a pomníků. Setkání s pamětníky i historiky Velké války. A jelikož jsme čas od času nemohli něco konkrétního najít, vyptávali jsme se náhodných obyvatel na radu. Někdy z toho vznikl početný shluk lidí, kteří se ochotně zapojili do diskuse. Obdobně tomu bylo i v Roucy. Jak jsme nakonec zjistili, hrob byl zrušen. To jsme již měli toto malé městečko projeto několikrát křížem krážem a vypo-slechli snad dvacet lidí. Když jsme se pak vydali na další cestu, v prostřední řadě automobilu sedící Vláďa “Vojta” se otočil směrem ke kolektivu a jen tak ledabyle pronesl: “Chlapi, vždyť mi těm lidem musíme připadat jako mordparta na cestách.” Začali jsme se smát, ale po chvíli nás to přešlo. Uvědomili jsme si, že na tom je možná kus pravdy. Tehdy jsem se rozhodl dát zmíněný výrok do seriálu o expedici. Někteří z kolegů mě sice odrazovali, ale co jiného by mohlo výstižněji vyjádřit pod-statnou část obsahu naší dokumentační práce?

Po odjezdu z města Oldebroek jsme se vydali směrem na Apeldoorn. Zde je na hlavním hřbitově hrob čs. pilota Oldřicha Jambora, který zahynul 31. května 1942 jako příslušník 75. britské perutě. Ten jsme měli zdokumentován již z expedice v roce 1996. Tehdy jsme díky podvečernímu uzamčení hřbitova přelezli s bývalým kolegou Pavlem plot, pořídili několik snímků a videozáběrů, pak utíkali zpět za zbývajícími dvěma kamarády. To už nás však stačil někdo nahlásit polici, která s jedním vozem kroužila kolem hřbitova a očividně nás hledala. Vše naštěstí dobře dopadlo. Stihli jsme se vrátit bez povšimnutí a vydat se na další cestu. Díky tomu jsme mohli ten-tokrát Apeldoorn pouze projet a pokračovat směrem k Arnhemu. Městu známému především díky spojenecké operaci Market Garden zahájené v neděli 17. září 1944.

Touto událostí jsem se poměrně podrobně zabýval během popisu naší “Expedice Arnhem ´96” v červnovém JH zpravodaji roku 1998. Nyní proto jen ve stručnosti: “Spojencům šlo o vytvoření předmostí na řece Rýn. Britové dosáhli dílčích úspěchů v podobě převzetí kontroly nad mosty v Eindhovenu a Nijmegenu. V Arnhemu se k severní straně hlavního městského mostu dostala pouze část vyslaných jednotek. Byli to příslušníci 2. britského praporu 1. paradesantní brigády podplukovníka Johna Frosta. Nelítostné boje zde probíhaly do 20. září. Tehdy se Němcům vzdalo zbývající torzo Frostových vojáků. Veškeré další vojenské akce byly ukončeny o šest dnů později. Zpět přes Rýn se z operace nevrátilo téměř osm tisíc britských a polských parašutistů. Ztráty protivníka dosáhly 3.330 mužů.”

Jelikož část našeho osmičlenného týmu byla v Arnhemu poprvé, rozdělili jsme se na následující hodinu a půl na dvě skupiny. První se rozhodla jít do zdejšího muzea věnovaného výše popsaným událostem, druhá provedla základní technickou kontrolu automobilu. Když došlo k našemu opětnému setkání, vydali jsme se směrem k hrani-cím. Přejeli jsme přes historií i filmem proslavený Vzdálený most a pokračovali do Nijmegenu. Po dalších pár kilometrech jsme již byli nejen v Německu, ale zároveň i v místě naší poslední expediční dokumentační zastávky. Jednalo se o lokalitu Reischwald. Chvíli jsme sice marně pátrali po zdejším vojenském hřbitovu, ale opět jsme měli štěstí na dobré lidi. Poradila nám starší paní, původem Polka, která byla za II. světové války totálně nasazena v Říši a zde se později vdala. Již bez problémů jsme nedaleko za městem našli rozsáhlý vojenský hřbitov i místo uložení šestičlenné osádky z “třistajedenáctky”. Po Sage je to jediné místo, kde jsou v Německu pohřbeni naši letci. “Osádka Wellingtonu KX-L vedená pilotem V. Soukupem se dne 15. září 1941 zúčastnila náletu na významný válečný přístav v Hamburku. O posledních okamžicích jejich letu není příliš mnoho známo. Předpokládá se, že si k cíli vybrali nejkratší cestu přes Emsland, kde však byli napadeni nočním stíhačem či protiletadlovou palbou. Jisté je, že se nevrátila celá osádka. Mimo Viléma Soukupa byli na hřbitově v Lingen-Ems 18. září uloženy ostatky Jána Mikloška, Mojmíra Sedláčka, Antonína Zimmera, Zdeňka Babíčka a Aloise Jarnota. Po válce byly jejich hroby přeneseny do lesního hřbitova nedaleko Reischwaldu v Severním Porýní-Westfálsku.”

V cestě do J. Hradce jsme pokračovali současně se zapadajícím sluncem. Jako vícekrát během předcházejících expedic jsme měli jedinou zastávku nedaleko do-pravního letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, potom jsme již směřovali přímo na hraniční přechod ve Strážném. Když jsme v neděli 17. června 2000 dopoledne vraceli zapůjčený vůz, spadl z nás i poslední kámen podvědomé nejistoty šťastného návratu a realizace celé předcházející akce. Byli jsme plni zážitků i vidiny práce nutné pro zpracování dovezených materiálů. Naše výsledky byly představeny v nejrůznějších masmédiích, včetně televize a rozhlasu. V té době již také existoval další zahraniční projekt, který jsme chystali pro následující rok.

Vladislav Burian, KHL

KHL a tým expedice děkují: Městu J. Hradec, dále jindřichohradeckým firmám Ing. Jiří Mach, Stavcent a.s. a Restaurace Jiskra za výraznou pomoc s tímto zahraničním projektem.

“Expedici Zwolle 2000” během 12 dnů a 5.655 km absolvovali: Vladimír Vondrka, Vladimír Volf, Zdeněk Krupička, František Šindler, Miroslav Sehnal, Pavel Svoboda, Jaroslav Vagala a Vladislav Burian.

POHLEDY DO MINULOSTI

aneb

Naši Černínové a poslední královská korunovace v Praze

Roku 1835, po smrti svého otce Františka I., převzal Ferdinand, císařský korunní princ, jak se o něm poťouchle roznášelo - “na hlavu značně chorobný” - vládu nad všemi zeměmi rakouské monarchie. V plánech a představách vídeňského dvora byly však ještě dva na výsost důležité politické kroky: na hlavu Ferdinandovu posadit vedle koruny uherské také korunu českou a italskou.

Napřed však stojí za krátké poznamenání, co předcházelo vstupu císařského syna do manželství s dcerou bavorského krále Josefa Maxmiliána, Žofií. K prvnímu setkání císařského uchazeče s uvažovanou budoucí bavorskou nevěstou mělo dojít v Mnichově v loži královského divadla. O tomto seznámení se zakrátko rozneslo až po Vídni, že “nejmilovanějšímu korunnímu princovi se v té chvíli ze strachu či rozpaků “cosi přihodilo”, takže se přítomné královně matce udělalo nevolno a musela loži rychle opustit. Nevěsta vše statečně vydržela.

Také o svatbě, k níž došlo 27. února 1831, se rozšířila po Vídni zajímavá historka. Hradní lékař nechtěl za žádnou cenu dovolit, aby manželský pár podstoupil svoji svatební noc. Ženich, aniž by se byl o cokoliv pokusil, dostal silný nervový záchvat, nešťastná novomanželka se rozplakala, začala zvonit na svou komornou, která se ihned vřítila do ložnice. Rychle byl zavolán lékař dr. Reiman a dvorní chirurg Semlitz. Ferdinand měl během noci pět silných záchvatů a již se zdálo, že bude konec. Ubohá novomanželka se chovala statečně.

Slavnostní svatební mše, která se měla konat po “nevěstině noci” se přece jen uskutečnila, ikdyž až 5. března. Císař však stále ještě nedal vyplatit synově novomanželce “jitřní dar” 40 000 zlatých. Teprve 17. března oznámil dr. Stieft, že na jeho doporučení toho dne Ferdinand spal se svou manželkou, i když se této noci bál více než ona. Ráno byl skutečně “Jitřní dar” vyplacen. Pak se však ukázalo, že královně nastala “jistá perioda”, takže “jitřní dar” byl vyplacen předčasně.

V polovině června roku 1836 byl vyslán do Prahy kníže Fürstenberg a Boran Löhr zajistit přípravy ke královské korunovaci obou mladých manželů. Ihned na to se začíná pražský Hrad znovu zařizovat. Byty jsou vybavovány novým nábytkem, většinou zlaceným a blankytně modrým. Holdovací sál je oděn do šarlatové červeně, na židlích jsou vyšití bílí lvi na červeném sametovém podkladu.

Poslední srpnový den 1836 se Praha a Hradčany příjezdu císařského páru konečně dočkaly. Dlouhý průvod zahajovalo dvanáct troubících postilionů, pak dorazila početná kavalkáda poštmistrů na koních, za nimi Karel Paar jako nejvyšší poštmistr v otevřeném voze, pak následoval Georg Esterhazy, vyhlížející jak turecký paša se širokou šedivou čepicí a dlouhým bílým vousem, na to mnoho dvorních vozů s komorníky, za nimi 32 členů stavovského sněmu na koních, mezi nimi Adolf Schwarzenberg, Ferdinand, Jan a August Lobkowitzové, kníže Fürstenberg, Harrach, Trautmannsdorf, dva Chotkové, Thun atd. A pak již konečně císař s manželkou, arcivévodové a arcivévodkyně.

Průvod se zastavil na plném slunci a čekal, až císař vyslechne české uvítací projevy, přednášené Karlem Chotkem a apelačním prezidentem Hassem.

Císařskému páru pak požehnal pražský arcibiskup a podal mu k políbení kříž Karla IV. Na to se celý průvod odebral pěšky do svatovítského chrámu k slavnostnímu Te Deum. Po jeho doznění vydal se císař s císařovnou doprovázeni stavy do připravených císařských komnat. Před nimi očekávala císařský pár moravská deputace v lidových krojích a generalita vojska.

První zářijový den začal na Hradě prezentací všech pozvaných dam a pánů, shromážděním všech členů stavovské reprezentace, oblékajících z příkazu císaře výhradně dlouhé bílé pantalony. Večer bylo v divadle slavnostní představení ve velké výpravě, divadlo bylo oslnivě osvětleno. Po představení se konala velká recepce v novém Chotkově apartementu. A znovu došlo k velkému schizma kvůli dlouhým a krátkým kalhotám. “To je nyní nejdůležitější věc našich státníků”, poznamenal si E. Černín.

Příštího dne dopoledne se shromáždili všichni členové stavovské sněmovny v předpokoji císařského bytu navlečení na výslovný příkaz císaře také dnes v bílé dlouhé pantalony. Jediný Chotek neuposlechl a dostavil se v kalhotách krátkých. Shromáždění se pak společně odebrali do chrámu na velkou mši a po jejím skončení do holdovacího sálu, vyzdobeného červenými a bílými draperiemi, kde vpravo od trůnu zaujal místa celý dvůr, vlevo diplomaté v nejrůznějších uniformách. Zemský maršál Clam-Gallas ozbrojen neuvěřitelným katovským mečem stál vedle císaře, který usedl na trůn s kloboukem na hlavě. Po českém projevu zemského hofmistra Hasse a Chotka mluvil německy císař, česky pak přednesl text císařské přísahy Augustin Lobkowic, co zástupce nejvyššího kancléře. Text stavovské přísahy budoucímu králi opakovali všichni přítomní, pro některé hodnostáře však byla neplatná, neboť zapomněli svléci rukavici. To bylo pro druhý slavnostní den vše.

Nazítří, 4. září, se konal na Hradě velký bál za přítomnosti převelice hostů ikdyž ve městě řádila epidemie cholery a pohřby doprovázely každý den. Přesto však Pražané zdobili své domy prapory a slavnostním osvětlením. I venkovští se dali zlákat velkou podívanou a průmyslovou výstavou v Ledeburském paláci.

Konečně nadešel den 7. září, den korunovace. Praha se probudila v 6 hodin ráno dělovými salvami a v 9 hodin byl zahájen slavnostní průvod přes třetí nádvoří do chrámu. Ve svatováclavské kapli byl budoucí král oblečen do korunovačního pláště a členové sněmovního výboru a dědiční hodnostáři převzali různé vzácné historické insignie, které pak nesli do chrámu. Evženu Černínovi, jako dědičnému číšníku, byl svěřen pozlacený soudek na těžkém rudém sametovém polštáři, bratranec Ottokar nesl postříbřený soudek. Vpravo od Evžena nesl Christl Waldštein, jako dědičný kraječ, starý široký nůž císaře Maxmiliána. Před Evžena byl zařazen dědičný stolník Colloredo se zlatým chlebem, vedle něho dědičný kuchař se stříbrným chlebem. V průvodu byla zařazena všechna šlechta. Jako poslední šel Kolowrat a nesl korunu na zlatém polštáři. A pak již kráčel budoucí český král, obklopený mnoha biskupy a kněžími. Průvod uzavírali nosiči stříbrných relikvií - hlav a poprsí. Průvod míjel řadu tribun, postavených pro tuto příležitost, jedna byla určena knížatům, druhá rytířům zlatého rouna, další palácovým dámám a diplomatickému sboru. V oratoriu bylo vyhrazeno místo pro císařovnu, co budoucí českou královnu a velkovévody.

Ceremoniál probíhal rychleji, než všichni očekávali. Královu přísahu, že bude dodržovat privilegia a zemská práva, předčítal Kolowrat a císař odpovídal tiše a nesrozumitelně, korunu, kterou měli Kolowrat spolu s arcibiskupem posadit na královu hlavu, jen tak nad hlavou podrželi, neboť byla Ferdinandovi příliš těžká. Při tom došlo k trapnému omylu, neboť místo koruny Karla IV., byla použita nehezká koruna Rudolfa II. Poté prošel okolo trůnu celý průvod a král se dotkl prsty každé insignie. Za velkou skupinou stavů prošli kolem nového krále deputace královských měst a král pak pasoval mečem sv. Václava 40 nových rytířů.

Z chrámu se na to průvod vydal přes nádvoří do holdovacího sálu. Na tribuně vyhrával orchestr, na druhé straně sálu bylo pod baldachýnem vyvýšené pódium s královskou tabulí, vlevo tribuna pro budoucí královnu a dvůr, prostřed sálu dvě řady stolů pro stavy a stavovský výbor. Hostinu zahájil “stříbrný komorník”, když přinesl na stůl jídlo a kraječ je postavil před krále. Černína čekala povinnost nabídnout králi na hladce vybroušeném podnosu pohár žernoseckého vína. Podle starého zvyku měl Evžen, zatímco král pil z nabídnutého mu poháru, vypít z podnosu několik rozlitých kapek, což se mu však nepodařilo. Král vypil svůj pohár na zdar země. Na to Kolowrat, zastupující nejvyššího purkrabího, připil na zdraví nového zeměpána, připojil přání císařovně, císařskému domu a slavné vládě. Na to zaznělo všeobecné Vivat! Ikdyž se král jídla sám nedotkl, trval oběd celou hodinu.

Po něm královský pár ještě před odchodem do svých komnat, vystoupil na balkón, aby se ukázal na hradním nádvoří shromážděným davům a přijal lidový hold. Král se stále ukláněl jako loutka, jeho choť se usmívala s italskou gracií. Lidí se tu sešlo velmi mnoho, přišly i deputace cechů s prapory, v tlačenici byly některé prapory zničeny, vojáci a huláni na koních, kteří měli zabránit lidem vniknout do paláce, odkud bylo slyšet hlučné veselí, zvonění talířů a číší vína, přejeli jednu ženu a grenadýři popíchali bajonety řadu lidí. Ti jim odpověděli kameny. Rozpršelo se, přišla bouřka a v mnoha sálech hradu se konal velký banket.

Ještě byla na programu korunovace královny. Než však k ní mohlo dojít, musela se budoucí mladá královna stát abatyší ženského kláštera sv. Jiří, byť byl tento řád již dávno zrušen. 10. září byla Ferdinandova choť oblečena do hermelínového pláště se znaky řádu, císaře doprovázel arcivévoda Karel, spolu s 12 komorníky, stěny kostela sv. Jiří byly pokryty tapetami s mytologickými výjevy, řeč pronesl Karel Chotek, pak arcibiskup navlékl mladé abatyší prsten a do ruky ji vtiskl hůl, znaky této církevní hodnosti. Budoucí česká královna, zatím jen abatyše kláštera sv. Jiří, pak přísahala věrnost katolické církvi a císaři. Další krok k titulu české královny následoval 12. září ve svatováclavské kapli, odkud mladou abatyši, zahalenou do černého pláště, pokrytého diamanty, v ruce se stříbrnou berlou krále Václava II., dovedl obdobný průvod jako při korunovaci krále do hlavní chrámové lodi. Tentokrát připadala Černínovi účast daleko zajímavější, neboť všude bylo mnoho dam, zářících krásou a nádherou bohatství. To co při korunovaci krále obstarávali stavové, zařizovaly nyní dámy, zejména choť nejvyššího purkrabího Chotka a manželka Ottokara Černína, Evženova bratrance. Ta měla za úkol rozhalit při pomazání oděv nastávající královny a na hlavu ji umístit červenou čepičku. Teprve na ni posadil arcibiskup a Chotek tentokrát českou korunu, ozdobenou brilianty. Mezi nimi bylo 32 velkých soliterů a překrásné perly.

Zde uvedenými slovy uzavřel Evžen Černín svědecký zápis o jedné události české historie:

“Velcí mužové říše se nevyznamenali ani leskem ani štědrostí. Tím méně úctou k novému českému králi. Málokdo z příslušníků vídeňského dvora počkal v Praze do odjezdu chudáka zeměpána, který zde nakonec zůstal zcela sám.”

(ah)

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2001, Poslední aktualizace 26.11.2001 11:27:06