Jindřichohradecký zpravodaj, říjen 2001

Obsah
Informace z rady města
Informační středisko, Městská knihovna
Odbor investic města J.Hradec - Soutěž “Stavba roku 2001”
Kalendárium
Kulturní kalendář
Kino Střelnice
KHL - Expedice Zwolle 2000

Pohledy do minulosti aneb POJĎTE s námi na Barboru

Možnosti sebeochrany při úniku plynných škodlivin, Plavecká soutěž měst

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

Na svém 32. zasedání se RMě zabývala pravidelným rozborem činnosti Městské policie. V současné době je v pracovním poměru k Městu Jindřichův Hradec 18 strážníků, kteří ve druhém čtvrtletí letošního roku projednali v blokovém řízení 1 165 dopravních přestupků. Nevěnují se však jen dopravě. Ve stejném období projednali 49 přestupků proti veřejnému pořádku, 37 porušení obecně závazných vyhlášek a 15 přestupků proti majetku. K porušení občanského soužití došlo ve třech případech a šest přestupků se týkalo podávání alkoholických nápojů mladistvým. Dále bylo zadrženo šest řidičů, kteří před jízdou požili alkohol a deseti řidičům byly odebrány neplatné výjimky z dopravního značení. Z ulic města bylo odstraněno 21 vraků motorových vozidel a bylo odchyceno 13 toulavých psů. Uložené blokové pokuty ve druhém čtvrtletí dosáhly výše 219 600,- Kč.

-

Místní část Buk se snad dočká konečně znovuotevření restaurace. Město je vlastníkem budovy a přilehlých pozemků, které v Buku tradičně sloužily k provozování pohostinství. Po komplikovaných jednáních s původním nájemcem došlo k dohodě, ze které plyne nový nájemní vztah. Ten by měl zabezpečit provozování pohostinství pro potřeby obyvatel Buku a současně umožňuje další podnikatelské aktivity směřující k plnému využití zmíněné nemovitosti. Vedení města tím potvrzuje, že vnímá potřeby místních částí a i nadále se bude snažit je respektovat.

-

V souvislosti s realizací závazných regulativů územního plánu byla zahájena projektová dokumentace směřující k rekonstrukci sítí v ulici Klášterské. Současně dojde k novému řešení dopravního i urbanistického ztvárnění komplexu ulice Růžová, Masarykovo nám. a ul. Klášterská. Protože se jedná o zásadní zásah do centra města, zvolilo vedení radnice formu veřejného projednávání daného úkolu. Zastupitelé (a jejich prostřednictvím i nejširší občanská veřejnost) byli vyzváni k aktivní účasti na řešení tohoto problému. Jako první reagovali obyvatelé ulice Claudiusovy. Ti se na vedení města obrátili peticí a využili práva veřejného vystoupení na zasedání zastupitelstva města. Jejich připomínky budou v konceptu řešení projednány. Bude-li přijat záměr odklonit linkové autobusy z centra města, budou jejich trasy rozvrženy do obchvatových tras rovnoměrně a zvýšení dopravního zatížení jednotlivých průtahů se bude pohybovat kolem dvou procent.

-

V majetku města je komerčně využitelný nebytový prostor na nám. Míru v č.p. 160/I. V povědomí občanů J. Hradce jsou tyto prostory dlouhodobě spjaty s prodejem masa. Po několika neúspěšných pronájmech se o tyto prostory přihlásila s nejvýhodnější nabídkou firma SZTARSICH Roman, která uvedené prostory hodlá využít na prodejnu kuřecího, králičího, krůtího a rybího masa.

-

S ohledem na inflaci a zvýšení cen potravin dochází ke zvýšení cen stravného na mateřských školách v Jindřichově Hradci. Dosavadní cena celodenního stravného na těchto zařízeních byla 18.50 Kč a je v platnosti od roku 1996. S účinností od 1. října 2001 stanovuje RMě denní sazbu stravného na 22,- Kč. Touto částkou se Jindřichův Hradec pohybuje na hranici průměru cen stravného, které je uplatňováno v ostatních okresech Jihočeského kraje. U dospělých strávníků se cena oběda v MŠ zvyšuje z dosavadních 15,30 Kč na 18,- Kč.

-

V zájmu rozšíření spektra vzdělávacích aktivit absolventů základních škol podporuje vedení města každou racionální nabídku možností středoškolského vzdělávání v okresním městě. Prvořadým úkolem je zachování stávající sítě středních škol, posílení preference nosných učebních oborů a podpora soukromého školství. Proto také RMě podpořila žádost Soukromé střední školy obchodu, služeb a provozu hotelů J. Hradec, s.r.o., o zavedení studijního oboru 65-42-M/004-hotelnictví a turismus. V dlouhodobé perspektivě považuje vedení města za nezbytné, aby většina absolventů základních škol mohla pokračovat ve středoškolském studiu v okresním městě a nemusela za dalším vzděláváním dojíždět do jiných měst mimo okres či kraj.

Alfred Němec, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

Informační středisko město Jindřichův Hradec

ul. Panská 136/ I

Tel.: 0331/36 35 46
Fax: 0331/361 503
E-mail:    info@jh.cz

V prodeji:

- historický kalendář Jindřichova Hradce na rok 2002

MĚSTSKÁ KNIHOVNa Začínáme v novém ….

Dobrá zpráva pro všechny naše uživatele a příznivce zní :

8. října 2001 zahajuje městská knihovna svoji činnost v nových prostorách dnem otevřených dveří. V době od 9 do 17 hodin si budete moci prohlédnout celou budovu a koupit vyřazené knihy, v provozu budou všechna oddělení.

V rámci dne otevřených dveří proběhne také akce “Podej ruku své knihovně”. Pokud se jí zúčastníte, budete mít příležitost zapojit se do pokusu o zápis do Guinessovy knihy rekordů! Tato akce potrvá celý den, obzvlášť sledovaný čas však bude v době od 14 do 16 hodin.

Běžný provoz pro veřejnost začne v úterý 9. října 2001.

Přijďte, jsme tu pro Vás

Milena Kodýmová,

ředitelka MěK Jindřichův Hradec

Soutěž “Stavba roku 2001”

Tak jako každoročně, i letos probíhala v rámci mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH 2001 soutěž Stavba roku 2001, do které lze přihlásit jakékoliv stavby, dokončené a zkolaudované na území České republiky do 31. května příslušného roku. Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem 41 staveb různého rozsahu a zaměření od dopravních staveb přes administrativní centra až po stavby pro bydlení. Mezi uvedenými stavbami byla zhotovitelem přihlášena i stavba bytových domů na sídlišti Hvězdárna v Jindřichově Hradci. Tato stavba probíhala od června roku 1999 a dokončena byla právě v květnu roku letošního.

Po přihlášení této stavby do soutěže a zpracování potřebné dokumentace pro její prezentaci byly s napětím očekávány průběžné výsledky soutěže. První příznivou zprávou bylo oznámení odborné poroty o termínu její návštěvy v Jindřichově Hradci za účelem podrobné prohlídky stavby a získání dalších informací. Znamenalo to postup mezi 24 vybraných staveb, které porota v průběhu měsíce července postupně navštívila a jednotlivě hodnotila. Návštěva se uskutečnila 19. července a z jejího celkového průběhu bylo zřejmé, že stavba učinila na porotu příznivý dojem. Přibližně po uplynutí 1 měsíce přišla další zpráva o tom, že stavba bytových domů Hvězdárna byla nominována mezi posledních 15 uchazečů o titul Stavba roku.

Dne 14.9.2001 v rámci společenského večera veletrhu FOR ARCH proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků soutěže. Na toto vyhlášení jsou pozváni účastníci výstavby všech přihlášených staveb – zhotovitel, projektant a objednatel. Byli tedy pozváni i zástupci Města Jindřichův Hradec jako objednatele (investora) stavby bytových domů Hvězdárna. Při slavnostním vyhlášení výsledků převzal starosta města ing. Karel Matoušek stejně jako zástupci zhotovitele a projektanta diplom za nominaci na titul Stavba roku 2001 a navíc cenu poroty za příkladný přístup všech zúčastněných stran k řešení otázky městského nájemního bydlení. Nominace byla přiznána za osvícený investorský počin při řešení bytového problému se zřetelem k ekonomickým ukazatelům a stejně tak nápadité architektuře.

Uvedené ocenění je velkým úspěchem pro všechny účastníky této výstavby, neboť v letošním ročníku soutěže jsou bytové domy Hvězdárna jedinou oceněnou stavbou z Jihočeského kraje. Ocenění Stavba roku získaly 3 stavby v Praze a po jedné z Liberce a Brna. Závěrem několik faktických údajů:

Objednatel (investor) stavby: Město Jindřichův Hradec

Bytové družstvo Hvězdárna J.Hradec

Projektant stavby: Jindřichohradecká projekční společnost J.Hradec

Zhotovitel stavby: Českobudějovické pozemní stavby Č.Budějovice

za výrazné účasti hlavních subdodavatelů

Stavcent Jindřichův Hradec

Mane České Budějovice

Celkem bylo vybudováno 140 bytů v devíti sekcích, 34 samostatných garáží, 100 garážových stání v suterénech objektů, veškeré inženýrské sítě včetně komunikací a parkovacích míst, náklady výstavby cca 203 mil. Kč.

Vladimír Krampera, odbor investic města

Kalendárium

31. 10. 1821 - před 180 lety - se narodil Karel Havlíček Borovský, český básník, novinář a politik. Po skončení studií filosofie začal studovat teologii. Po roce byl ze studia vyloučen. V roce 1842 odjel do Moskvy, kde působil jako vychovatel v rodině univerzitního profesora. Po návratu vydal knihu Obrazy z Rus. Působil jako redaktor Pražských novin. V roce 1848 se stal redaktorem Národních novin, pracoval v Národním výboru a v červenci se stal poslancem říšského sněmu. V prosinci se mandátu vzdal a plně se věnoval práci v Národních novinách. V březnu 1849 byl rozpuštěn říšský sněm a řada politiků se ukryla do ústraní, Havlíček však v Národních novinách otevřeně kritizoval nastávající poměry. Národní noviny byly také jediným listem, ve kterém opozice mohla uveřejňovat své postoje. V lednu 1850 bylo vydávání novin úředně zastaveno. Havlíček v květnu téhož roku v Kutné Hoře začal vydávat politický týdeník Slovan. Pro velké překážky, (konfiskace, omezení rozšiřování, policejní a soudní šikanování) zastavil vydávání listu v srpnu 1851. V noci z 15. na 16. prosince 1851 byl zatčen a dovezen policejní eskortou do Brixenu. Jednu noc při této cestě strávil Havlíček v Jindřichově Hradci v hostinci Zlatá husa. V Brixenu žil více než tři roky. Zde napsal Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra a Král Lávra. Krátce před jeho návratem mu zemřela manželka. Pod vlivem strachu z pronásledování se mu většina známých vyhýbala. Velmi brzy podlehl pokročilé tuberkulóze a zemřel jako 35 letý. Masaryk o něm napsal, že nemáme ve svém novověkém vývoji skvělejšího jména. “Vidím v tom velikost Havlíčkovu, že znal jasněji než kdo jiný svůj cíl a že se cíle toho před revolucí, v revoluci a pak i za reakce domáhal vždy způsobem stejným - onou mužnou důsledností, jež.... se nedala vést ani tuze nalevo a tedy ani napravo. V tom bude Havlíček pro nás ještě dlouho vzorem nedostižným”. “Jeho víru ve věc českou nedokazují pouze jeho plamenná věrná slova, ale i fakt, že píše jen česky v době, kdy naše nejlepší hlavy ještě užívají němčiny; přestože měl rozhled světový a stopoval vývoj evropský, stačil mu vlastní národ”.

5. 10. 1761 - před 240 lety - se narodil Tadeáš Haenke, český botanik a cestovatel. Popsal některé dosud neznámé rostliny v Alpách. V roce 1789 byl doporučen na Malaspinovu výpravu do Jižní Ameriky a Tichomoří. Než dorazil do Španělska, loď odjela. Následoval výpravu sám, jeho loď ztroskotala, ale on se zachránil. Výpravu opět nezastihl, a tak se vydal neznámým kontinentem. Překročil Andy a v dubnu 1790 konečně se s výpravou setkal. Učinil řadu objevů. Od roku 1809 žil trvale v Bolívii. Jako první Evropan zdolal proslulou horu Chimboraso. Podnikl řadu cest do Jižní, Střední i Severní Ameriky, Filipín, Austrálie a na Nový Zéland. Byl též kazatelem a misionářem mezi Indiány, ba i vládcem několika kmenů. Zemřel 31. 10. 1817 v Bolívii.

24. 10. 1601 - před 400 lety - zemřel Tycho de Brahe, proslulý astronom doby Rudolfa II. Dánský hvězdář dostal od císaře zámek v Benátkách nad Jizerou. Zde se také setkal s Johanessem Keplerem, který později na základě pozorování Tycha de Brahe, odvodil zákony pohybu nebeských těles. Vejdeme-li do chrámu Panny Marie před Týnem na Staroměstském náměstí, najdeme zde jeho náhrobek. Tycho de Brahe se narodil 14. 12. 1546.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

Kruh přátel hudby při městě J. Hradec

2. 10. 2001 - 19.30 hod. - KOCIÁNOVO KVARTETO

Jindřichohradecký hudební podzim

Účinkují:
Pavel Hůla - 1. housle
Miloš Černý - 2. housle
Zbyněk Paďourek - viola
Václav Bernášek - violoncello

Na programu: Haydn, Martinů, Smetana

Kaple sv. M. Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč / Pro členy KPH 40,- Kč.

ZUŠ J. Hradec Vás zve

5. 10. 2001 - 19. 30 hod. - KONCERT

Účinkují:
H. Chytrová - housle
K. Gemrotová - housle
L. Matějková - housle E. Bajer - housle

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 50,- Kč

Bohumil Komínek ve spolupráci s Městským úřadem, Státním hradem a zámkem, Gymnáziem V. Nováka a Domem dětí a mládeže v J. Hradci Vás srdečně zve

JAMGRASS 7. ročník bluegrassového festivalu

5. 10. 2001 - 19.00 hod - Koncert

Malý divadelní sál SHZ J. Hradec.
Předprodej vstupenek na Střelnici od 21. září 2001

6. 10. 2001 - 11.00 hod. - Poslechovka - vestibul Střelnice

13.00 hod. - Koncert - sál Střelnice

21.00 hod. - Country bál - sál Střelnice

Vstupné: / koncerty : 60,- Kč / bál : 30,- Kč / permanentka : 100,- Kč /

Bližší na plakátech!

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

7. 10. 2001 - 17.00 hod. - ZADÁNO PRO STARŠÍ A POKROČILÉ

Zábavný pořad pro střední a starší generaci. K tanci a poslechu zahraje MTO V. Kriso

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- Kč.

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

8. 10. 2001 - 17.00 hod. - MARIE MICHAELA ŠECHTLOVÁ - Černobílá grafika

Vernisáž výstavy

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE

8. 10. 2001 - 19.30 hod. - přednáška dr. Rudolfa Prokopa

Živelné pohromy v minulosti na Jindřichohradecku

vinárna hotelu Grand

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci

9. 10. 2001 - 19.30 hod. - FEŠÁCI V KRISTOVÝCH LETECH

Zábavný pořad skupiny Fešáci.

Sál Střelnice. Vstupné: 95,- 90, - 85 -, 50,- Kč.

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku

14. 10. 2001 - 16.00 hod. - MOKRÁ ŘÍŠE

Divadelní scéna Ústí nad Labem. Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- 25,- 20,- 10,- Kč. Předplatné sk. D

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

16. 10. 2001 - 19.30 hod. - MÉ SRDCE JE ZIMMER FREI

Divadlo Semafor Praha

Příběh dvou českých podnikatelů a jejich německého hosta, který se nakonec ubrání.
Hrají: v hlavní roli J. Molavcová a J. Suchý.

Sál Střelnice. Vstupné: 100,- 95,- 90,- 50,- Kč. Předplatné skupiny A.

Agentura New Style Jana Holcová

18. 10. 2001 - 19.00 hod. - MISS JINDŘICHOHRADECKA 2001

V programu večera účinkují: D. Nekonečný, V. Faltus, balet muzikálu Starci na chmelu a další.
Sál Střelnice.

18. 10. 2001 - 19.30 hod. - KONCERT - Martina Kučerová - zpěv

klavírní doprovod

Kaple sv. M. Magdaleny. Vstupné: 50,- Kč.

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci Vás zve na

21. 10. 2001 - 19.00 hod. - PODZIMNÍ KONCERT

Jindřichohradeckého symfonického orchestru

Program:

Antonín Dvořák: Slovanský tanec č. 8
Antonín Dvořák: Slovanský tanec č. 15
Bedřich Smetana: Skočná z opery Prodaná nevěsta
Bedřich Smetana: Vltava
Antonín Dvořák: Biblické písně

Sál Střelnice. Vstupné: 55,- 50,- 45,- 20,- Kč.

Městský úřad v J. Hradci pořádá

23. 10. 2001 - 19.30 hod. - MUSICA AD GAUDIUM

Koncert barokní hudby.
Na programu: Monteverdi, Vivaldi, Bach, Plánický, Michna
Kaple sv. M. Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč.

DS Jablonský J. Hradec uvádí reprízu komedie A. Procházky

23. 10. 2001 - 19.30 hod. - S TVOJÍ DCEROU NE . . .

Hrají: K. Smržová, J. Smrčka, P. Prudil, E. Dvořáková, V. Staněk, K. Lišková, M. Šťastný
Režie: L. Ratajová

Sál Střelnice. Vstupné: 50,- 45,- 40,- 25,- Kč.

KD Střelnice ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK Vás zvou na

25. 10. 2001 - 19.30 - JEN TAK TAK FOLK KLUB

Účinkují:
Mirek Kovářík - recitace
Martina Trchová - písničkářka
Olda Tomša a další gympláci

JEN TAK TAK

Spol. sálek Waldviertler Sparkasse - Husova ulice. Vstupné: 50,- Kč.

Městský úřad v J. Hradci pořádá

28. 10. 2001 - 18.00 hod. - Slavnostní koncert k 83. výročí vyhlášení samostatného Československa

Účinkují:
PS Buštěhrad
PS Kamenice n/Lip.
PS Smetana J. Hradec

Kaple sv. M. Magdaleny. Vstupné dobrovolné.

Pokračování výstav

Město Jindřichův Hradec

Výstava fotografií Ivana Englicha “DIVADLO SEMAFOR a 60. léta”

Výstavní prostory za kaplí sv. Maří Magdaleny. Výstava potrvá do 7. 10. 2001

Okresní muzeum v J. Hradci

Výstava - Vladimír Krninský a Ivan Tlášek - Sochy staré a nové

Jindřichohradečtí restaurátoři představují svoji volnou tvorbu. Okresní muzeum - kaple sv. Víta. Výstava potrvá do 6. ledna 2002.

Státní hrad a zámek v J. Hradci

Zdeňka Skořepová - OBRAZY

Zámecká galerie II. nádvoří. Otevřeno denně mimo pondělí 10.00 - 16.15hod.

Výstava potrvá do 15. října.

Okresní muzeum v J. Hradci

JINDŘICHŮV HRADEC V PROMĚNÁCH 20. století

fotografie J. Hradce před sto lety a nyní

Muzeum - výstavní místnost “13”. Výstava potrvá do 28. října.

Waldviertler Festival 2001 a Městský úřad v J. Hradci

15. POLEDNÍK Rakousko-český projekt v rámci kulturního festivalu “Mitanaund - společně”

Vizualizace linie 15. poledníku východní délky dvěma 106 km vzdálenými objekty rakouského sochaře Aloise Kronschlägra. Dvůr jezuitské koleje.

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova:(0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

V měsíci říjnu je otevřeno:

Okresní muzeum denně (mimo pondělí) od 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.
Městská vyhlídková věž je uzavřena.
Kostel sv. Jana Křtitele
je uzavřen (větší skupiny osob si mohou prohlídku objednat v pokladně muzea)

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91 E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Nabídka prohlídkových tras na Státním hradu a zámku v J.Hradci

- Trasa A - Adamovo stavení

Trasa otevřena duben - říjen

Otevřeno:

listopad - březen pouze pro objednané skupiny
duden a říjen od 10.00 - 12.00 a 13.00 - 15,15 hod. mimo pondělí
květen a září od 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16,15 hod. mimo pondělí
červen - srpen od 9.00 - 12.00 a 13.00 - 16.15 hod. mimo pondělí

Vstupné: 1 trasa 3 trasy

Výklad v českém jazyce 65,- / 35,- 170,- / 80,- Kč
Výklad v cizím jazyce 140, - / 70,- 400,- / 180,- Kč
Za rezervaci prohlídky si účtujeme 10% příplatek z celkové ceny vstupného.
Za prohlídku mimo pracovní dobu účtujeme 100% příplatek z celkové ceny vstupného.

JAMGRASS POSEDMÉ . . .

Dne 5. a 6. října 2001 se koná v Jindřichově Hradci sedmý ročník festivalu bluegrassové hudby JAMGRASS. Posluchači se mohou těšit na skupiny, které patří ke špičce bluegrassového žánru u nás, jež doplní méně známé, nicméně velice kvalitní formace z jihočeského regionu.

V pátek 5. 10. vystoupí v Malém divadelním sále na zámku od 19.00 hod. DRIVE z Brna, BG COMEBACK z Opavy, VOJTA ZÍCHA a DRUHÁ MÍZA z Českých Budějovic, MONOGRAM z Prahy a o tradiční zakončení pátečního večera se postará TEAGRASS z Brna.

Soutěžní sobotní odpoledne proběhne v sále Střelnice od 13.00 hod. za účasti těchto skupin: BLUGATE (Plzeň), POPHORN (Č. Budějovice), BLUEWIND (Praha), ZTUHA (Netolice), FIFTY FINGERS (Praha), TWO FLYES & BLUE EYES (Ústí n/Labem), KVINTET (Písek), BG COLLECTION (Plzeň), CAROLINA (Strakonice), BG STYL (Ostrava) a vyvrcholením celého odpoledne bude vystoupení NOVÉ SEKCE z Prahy.

Sobotnímu odpoledni předchází tradičně POSLECHOVKA Zdeňka Schwagera, která seznamuje návštěvníky Jamgrassu s novými vývojovými trendy na poli světové i domácí bluegrassové hudby.

Celý festival zakončí country bál, jehož začátek je stanoven na 21.00 hod. opět v KZ Střelnice.

Pořadatelé pamatují i na mimohradecké návštěvníky, pro které je zajištěno ubytování v tělocvičně Gymnázia v J. Hradci po celou dobu trvání festivalu tj. od pátku 5.10. od 18.00 hod. do neděle 7.10. 2001 do 12.00 hod.

Správa Státního hradu Kámen zve všechny přátele památek, výletů, železnic, železniček a dobré muziky na Slavnostní zakončení sezóny 2001 na hradu

KÁMEN

s kapelou JEN TAK TAK

V neděli 28. října 2001 v 16.00

Pohodový výlet zakončený koncertem známé jindřichohradecké hudební skupiny
na pohádkovém hradě nedaleko Pacova, ležícím mezi třemi okresními
městy - Jindřichův Hradec, Tábor a Pelhřimov
Koncert začíná po skončení poslední prohlídky tohoto roku.
Vlakové spojení ideální. Otužilí cyklisté budou kapelou oceněni.
Milovníci motorů jsou taktéž vítáni.

Program JTT FK na podzim 2001.

Listopad:

Sobota 17. 11. 2001 - 18.00 hod. - JEN TAK TAK - 10 let
Výroční koncert současné sestavy kapely a bývalých členů.
Jako host pořadu vystoupí HANA a PETR ULRYCHOVI a JAVORY sál Střelnice

Prosinec:

Čtvrtek 6. 12. 2001 - 19.30 hod. - MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA
Společenský sálek Waldviertler Sparkasse - Husova ulice
Účinkují: MOŠNY - vynikající vokální skupina z Brna, nechyběla doposud v žádném ročníku JTT FK.

MILENA GONOSOVÁ a JOSEF ANDRLE - DO ČÍNY PŘES SIBIŘ - vyprávění z cest

JEN TAK TAK

Neděle 16. 12. 2001 - 18.00 hod. - VÁNOČNÍ VYZVÁNĚNÍ

Tradiční adventní koncert s hosty TŘEBOŇŠTÍ PIŠTCI + JEN TAK TAK - Sál Střelnice

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Hvězdná 51, tel.: 0331/22564, 0331/361 197-8 (DDM)

Úkazy na obloze v ŘÍJNU 2001

Merkur spatříme koncem měsíce ráno nad východojihovýchodním obzorem, Venuši vždy na ranní obloze. Mars svítí ještě na večerním nebi, Jupiter se Saturnem lze pozorovat kromě večera po celou noc. Planety Uran a Neptun můžeme vídat v první polovině noci. Úplňkem Měsíc projde 2. října, poslední čtvrtí 10. října a 16. října nastane nov. Pozorování Měsíce je nejvhodnější v období první čtvrti, tedy 24. října.

Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavé skvrny, místa s nižší i vyšší teplotou.

Slunce vstupuje do znamení Štíra dne 23. 10. 2001 v 9h 25 min středoevropského času (SEČ).

Podzimní noční obloha nabízí pohled na mlhoviny, dvojhvězdy, galaxie a otevřené hvězdokupy a také ještě kulové hvězdokupy.

Pro veřejnost je Hvězdárna otevřena:

k pozorování Slunce : úterý a pátek od 15.30 - 17.00 hod.

k pozorování noční oblohy: úterý a pátek od 21.00 - 23.00 hod.

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka

8. a 22. října tyto tituly:

DAREBÁČCI - USA - 2000

V novém snímku Darebáčci opouští Woody Allen svou tradiční postavu zakomplexovaného intelektuála a nahrazuje jí další figurou z galerie životních outsiderů, malým podvodníčkem s velikášskými sklony a s přesvědčením o vlastní genialitě. Umývač nádobí Ray Winkler, který si odseděl trest za nevydařenou loupež, přijde domů s nápadem vykopat pod pronajatým krámem tunel do banky. Rozumná žena Frenchy ho s tím napřed vyhodí, ale pak podlehne tlaku Raye a jeho kumpánů a začne v obchodě prodávat své sušenky, zatímco dole se pracuje na zločinu. Jenže všechno dopadne jinak. Manželé Winklerovi a jejich přátelé nakonec zbohatnou díky Frenchyiným sušenkám, jež jdou skvěle na odbyt. - Woody Allen svým “pohádkovými příběhem ilustruje tvrzení: “Buď opatrný, když si něco přeješ, protože se ti to může splnit...” Jinak samozřejmě i nadále těží ze svého osobitého humoru, jehož síla spočívá v břitkých a vtipných dialozích i v přesně načasovaných komických situacích. Důležitá je také charakterizace jednotlivých postav (Ray Winkler v podání samotného Allena si například vůbec nepřipouští, že jeho přezdívka Mozek je míněna ironicky). Film se dělí na dvě části: první zachycuje přípravu a “realizaci” loupeže, druhá líčí život nečekaných zbohatlíků. Na jeho překvapivém komerčním úspěchu má zásluhu také dobře vybrané herecké obsazení, v němž vedle Woodyho dominuje Tracey Ullmanová jako energická a chápavá Frenchy. Z velkých hvězd se tu tentokrát objevuje Hugh Grant jako zdánlivě gentlemanský estét David.

 

Čínská lázeň - Čína - 1999

Čínský režisér Zhang Yang na sebe upozornil svým celovečerním debutem Pálivá polévka lásky. Mezinárodní renomé a úspěch na různých festivalech si získal následujícím snímkem Čínská lázeň. Soustřeďuje se v něm na charakteristické prostředí veřejných lázní, nacházejících se ve staré, nenávratně mizející pekingské čtvrti, v nichž se kromě mnoha drobných příběhů odehrává též nenápadné drama mezi otcem a dvěma syny. - Mladý podnikatel Ta-ming se z jihočínského velkoměsta Šen-čen vrátí do rodného Pekingu poté, co z dopisu retardovaného mladšího bratra Er-minga vyvodí, že jejich otec Liu zemřel. Starý pán je však naživu a stále se věnuje provozování veřejných lázní. Ta-ming přijede původně jen na pár dní, ale kvůli otci a bratrovi se rozhodne zůstat tu déle. Působí na něj i prostředí lázní se stálými návštěvníky a se starosvětskou atmosférou. Mladý byznysman se tak vrací ke kořenům, z nichž vyšel. - Kultura veřejných lázní a sám obřad koupele reprezentují ve filmu tradiční čínské hodnoty, jež jsou na ústupu před moderními vlivy. Relaxace, zklidnění v denním shonu a očista těla i ducha stojí v opozici proti novodobému shonu. Motiv koupele tu přitom má svou “malou” rodinnou historii i zakotvení v mytologii. Zhang Yang ovšem ideová východiska nijak nezdůrazňuje: vyprávění opírá o drobnokresbu charakterů a také o “dokumentární” zachycení různých činností, jež se v tradiční čínské instituci provozují. Snímek tak nabízí zajímavý průhled do jedinečného prostředí, vytvořeného nám nepříliš známou kulturou; je však také studií vztahů uvnitř rodinného trojúhelníku, netradičně složeného jen z mužů.

KINO STŘELNICE

2. úterý 17. 30 20. 00

3. středa 17. 30 20. 00

4. čtvrtek 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 54 Kč

Final Fantasy :Esence života USA - Falcon

Odhalte nový svět! Akční sci-fi Final Fantasy: Esence života je film, který popírá všechno, co bylo dosud natočeno. Divák se ocitá v hyperrealitě, kterou umožňuje počítačová technologie CGI. Píše se rok 2065...

Režie: Hironobu Sakaguchi

Délka filmu: 115 min.

5. pátek 17. 30

6. sobota 17. 30

7. neděle 17. 30

Český dabing

Vstupné: 51 Kč

PŘESTÁVKA: Škola mimo provoz USA - Falcon

Školu si rozvracet nedáme! Ani o prázdninách! Bývalý ředitel Benedikt, který prosadil zrušení školních přestávek, usiluje i o zrušení letních prázdnin....Animovaná disneyovka pro celou rodinu.

Režie: Chuck Sheetz

Délka filmu: 80 min.

5. pátek 20. 00

6. sobota 20. 00

7. neděle 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

BÍla vdova V. Británie-Hollywood C.E.

Komedie. Když je člověk dáma, nikdy neztratí glanc. I když náhodou právě pěstuje marihuanu. A Grace byla dáma!

Hrají: Brenda Blethynová, Craig Ferguson, Tcheky Karyo aj.

Režie: Nigel Cole

Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 95 min.

8. pondělí 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

DAREbáčci USA-Hollywood C.E.

Komerčně nejúspěšnější film Woodyho Allena. Komedie o zloději, kterému cynický osud dovolil zbohatnout.

Hrají: Woody Allen, Trecey Ullmanová, Hugh Grant aj.

Režie: Woody Allen

Délka filmu: 95 min.

9. úterý jen v 19. 00

10. středa jen v 19. 00

11. čtvrtek jen v 19. 00

12. pátek 15. 30 19. 00

13. sobota jen v 19. 00

14. neděle jen v 19. 00

Titulky

Vstupné: 66 Kč

PEARL HARBOR USA - Falcon

Monumentální válečná freska, v níž se tragické válečné události stavějí do cesty nejen konečnému vítězství, ale i lásce dvou amerických pilotů k ošetřovatelce Evelyn.

Hrají: Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsaleová, Alec Baldwin, Cuba Gooding jr., Jor Voight aj.

Režie: Michael Bay

Délka filmu: 183 min.

16. úterý 17. 30 20. 00

17. středa 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné : 51 Kč

ČOKOLÁDA USA - SPI

Juliette Binocheová v poetickém příběhu o lidech, “kteří mají větší strach žít, než zemřít”. Záhadná Vianne přichází do francouzské vesnice, aby zde otevřela obchod s čokoládou. Brzy získá dobrou pověst... a nepřátele.

Film s 5 nominacemi na Oscara!

Dále hrají: Judi Denchová, Alfred Molina, Lena Olinová, Johnny Depp aj.

Režie : Lasse Hallström Délka filmu : 120 min.

18. čtvrtek 17. 30 20. 00

19. pátek 17. 30 20. 00

 

 

Český dabing

Vstupné: 51 Kč

Dr. DOLITTLE 2 USA - Bontonfilm

Pan doktor a jeho zvířátka prožívají další zábavná dobrodružství v pokračování úspěšné rodinné komedie. Tentokrát doktor Dolittle v roli obhájce dvou i čtyřnohých tvorů, kteří hájí les před vykácením.

Hrají: Eddie Murphy, Kristen Wilsonová, Jeffrey Jones aj.

Režie: Steve Carr Délka filmu: 90 min.

20. sobota 17. 30 20. 00

21. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 54 Kč

EVOLUCE USA - Falcon

Akční komedie. Na Zemi dopadá meteorit a jeho biologický doprovod se začne vyvíjet neobyčejnou rychlostí. Na průzkum jsou vysláni David Duchovny a Julianne Mooreová.

Dále hrají: Orlando Jones, Sean William Scott aj.

Režie: Ivan Reitman Délka filmu : 120 min.

22. pondělí 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

Čínská lázeň Čína -CinemArt

Místo, kde se protíná tradice s moderní dobou. Staré lázně jsou od pradávna v čínské společnosti místem, kam si lidé chodí popovídat, vypít šálek čaje, zahrát si šachy. Oděv - znak jejich sociálního postavení je odložen - všichni jsou si rovni.

Hrají: Zhu Xu, Pu Cunxin, Jiang Wu aj.

Režie: Zhang Yang Délka filmu: 95 min.

23. úterý 17. 30 20. 00

24. středa 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

ZLATÍČKA PRO KAŽDÉHO USA - Falcon

Vítejte v Hollywoodu! Julia Robertsová, Catherine Zeta- Jonesová a Billy Crystal v hlavních rolích komedie o tom, co všechno se dá udělat pro záchranu jednoho hollywoodského hitu.

Dále hrají: John Cusack, Hank Azaria, Stanley Tucci aj.

Režie: Joe Roth Délka filmu: 105 min.

25. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

Vstupné: 56 Kč

BABÍ LÉTO ČR - Falcon

Tragikomický příběh mladého pětasedmdesátníka, věčného snílka a recesisty (Vlastimil Brodský), který se odmítá smířit s údělem rezignujícího stáří a každý den se stává pro něho báječnou příležitostí k novému dobrodružství.

Dále hrají: Stella Zázvorková, Stanislav Zindulka, Ondřej Vetchý, Simona Stašová aj.

Režie: Vladimír Michálek

Délka filmu: 95 min.

26. pátek 17. 30 20. 00

27. sobota 17. 30 20. 00

28. neděle 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 56 Kč

LARA CROFT - TOMB RAIDER USA - Bontonfilm

Lara Croft - to je James Bond a Indiana Jones v dokonalém ženském těle. Filmové zpracování nejúspěšnější počítačové hry s akční hrdinkou 21. století.

Hrají: Angelina Jolieová, Jon Voight, Noah Taylor aj.

Režie: Simon West Délka filmu: 100 min.

30. úterý 17. 00 20. 00

31. středa 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

MUMIE SE VRACÍ USA - Bontonfilm

... a s ní i nová dobrodružství. Vracejí se i dobrodruzi Brendan Fraser a Rachel Weiszová. Znovu se zaplétají s nebezpečnými silami zla a vydávají se do míst, kam po tisíciletí nikdo nevkročil.

Dále hrají: John Hannah, Freddie Boath, Patricia Velesquezová.

Režie: Stephen Sommers Délka filmu: 125 min.

1.11. čtvrtek 17. 30 20. 00

2.11. pátek 17. 30 20. 00

Titulky

JAKO PAVOUK USA - SRN - Bontonfilm

Hra ještě zdaleka neskončila. Psychothriller s Morganem Freemanem v hlavní roli opět uvádí na scénu Alexe Crosse (Sběratel polibků), zkušeného kriminalistu, pátrajícím tentokrát po unesené dívce.

Dále hrají: Monica Potterová, Michael Wincott, Dylan Baker aj.

Režie: Lee Tamahori Délka filmu: 105 min.

3. - 4. 11. 17. 30 20. 00

MEXIČAN USA

 

Představení pro děti a mládež

7. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Královna koloběžka ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

14. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

O zlaté rybce ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

21. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Zasadil dědek řepu ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

28. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Pohádka o Popelce ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

Připravujeme na listopad 2001

1. - 2.

Jako pavouk

USA

psychothriller

3. - 4.

Mexičan

USA

komedie

6. - 8.

Amélie z Montmartru

Francie

romantická komedie

9. - 10.

15 minut

USA

thriller

11.

Shrek

USA

animovaná komedie

12.

Než se setmí

USA

drama

13. - 14.

Hannibal

USA

thriller

15. - 16.

Záhada Blair Witch 2

USA

horor

17. - 18.

Téměř dokonalý zločin

USA

thriller

20. - 22.

Královský slib

ČR

pohádka

20. - 22.

Pianistka

Francie

drama

23. - 25.

Jurský park 3

USA

akční, dobrodružný

24. - 25.

Sejměte Cartera

USA

thriller

26.

Král tančí

Francie

historický

27.

Legenda o slavném návratu

USA

autentický příběh

28. - 29.

Cabriolet

ČR

psychologický

30.

Divoké včely

ČR

hořká komedie

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE ZWOLLE 2000 (IX. část)

aneb: “mordparta” opět na cestách

Když jsme ve večerních hodinách 13. června 2000 dorazili do nizozemského města Alkmaar nedaleko Severního moře, mohl si expediční tým odškrtnout v pořadí sedmý den naší badatelské cesty po západní Evropě. Naším hlavním cílem bylo pokračování v dokumentaci osudů a hrobů čs. válečných letců z období II. světové války, doplňkově pak v aktivitách zaměřených na účast čs. vojáků v období I. světové války ve Francii a Belgii.

Během deštivé noci strávené v automobilu padlo několik nelichotivých výrazů o počasí. Kolektivně jsme se však utěšovali myšlenkou, že během dřívějších expedic jsme bez úhony přežili i horší situace. Ztracenou náladu nám vrátil budíček za třpytu zlatavých slunečných paprsků. Rychle jsme si sbalili své věci, kolega provianťák rozdal tatranky nezbytné ke sní-dani a bez většího otálení jsme opustili naše nocležiště. Vydali jsme se na nedaleké pobřeží Severního moře do městečka Petten. V jeho blízkosti se nachází místo, kde se 3. ledna 1942 takzvaně podruhé narodil válečný pilot Alois Šiška s dalšími dvěma členy své osádky. Potěšitelné pro nás je, že se nynější generálmajor Šiška od roku 1994 i se svojí chotí pravidelně účastní Setkání čs. válečných letců v J. Hradci pořádaných naším Klubem historie letectví. Měli jsme proto dost příležitostí k vyposlechnutí zajímavého vyprávění o jeho téměř neuvěřitelných osudech.

“V neděli 28. prosince 1941 byla 311. čs. bombardovací peruť vybrána k hromadnému útoku na významnou německou námořní základnu ve Wilhelmshavenu. Jednalo se o poslední operační let naší perutě v roce 1941. Byl jsem velitelem letounu Wellington Mk. I s imatrikulačním označením KX-B. Naše šestičlenná osádka odstartovala v 17 hodin a 16 minut. Velmi dlouhou dobu jsme letěli v mlze. Teplota v letounu byla kolem minus 40 stupňům Celsia. Wilhelmshaven bránila velmi přesná protiletadlová obrana. Výsledkem bylo několik přímých zásahů spojeneckých bombardérů, které se v plamenech zřítily k zemi. Nám se podařilo úspěšně zasáhnout cíl i vydat se zpět směrem na naši základnu. Vše se zdálo být v nejlepším pořádku. Opak byl pravdou. Pravděpodobně střepinou poškozený levý motor postupně ztrácel tlak oleje, o chvíli později začal hořet. Nacházeli jsme se asi 90 mil od Anglie. Pak nastala velká rána a před našima očima se vylomila vrtule z poškozeného motoru. Ke vší smůle se dokonce jedním z listů zasekla do trupu již jen stěží ovladatelného letounu. Díky Bohu se nám s letounem podařilo nouzově přistát na hladinu rozbouřeného moře. Okamžitě ven z té rakve! Vedle letounu se naštěstí objevil náš nafouklý záchranný člun /dinghy/. Přes velké úsilí s opouštěním potápějícího se Wellingtonu jsme se do dinghy dostali. Bylo nás však jenom pět. Marně jsme pátrali po posledním členovi osádky, předním střelci Rudolfu Skalickém. Toho jsme již nikdy nespatřili.

Od osudného sestřelu do našeho zachránění jsme v dinghy prožili šest nekonečných dnů. Člun byl neustále pod přívalem ledových vln, málem jsme narazili do zbloudilé lodní miny. Došli nám potraviny i pitná voda. Co bylo nejhorší, 2. ledna 1942 zemřel a z našich posledních sil byl do moře pochován Josef Tománek. Do hlubokého bezvědomí upadl Josef Ščerba. Jen o několik hodin později zemřel Josef Mohr. Byli jsme zcela fyzicky vyčerpáni. Proto s námi zůstal ve člunu. Na veškerou tíživou situaci jsme zůstali sami s Pavlem Svobodou. Ze zoufalství jsme smíchali zbývající léky se slanou vodou a spolu to napůl vypili. Chtěli jsme skončit své utrpení. Vše naštěstí dobře dopadlo. V sobotu 3. ledna 1942 nás kolem třetí hodiny odpoledne moře doneslo k Holandskému pobřeží nedaleko od městečka Petten. Tam nás zajala německá pobřežní hlídka. Přežili jsme nakonec tři. Svoboda, Ščerba a já. Každého z nás pak čekaly těžké životní peripetie až do samotného konce války. O tom se více dočtete v mé knize KX-B se nehlásí.”

Podle mého soudu zná tuto knihu každý z leteckých fandů. Stejně tomu bylo i v případě členů naší expedice. O to více pak každý z nás osobně prožíval ten těžko popsatelný pocit, když se nám podařilo na pobřeží nekonečného a dokonce i v létě nepředstavitelně chladného Severního moře najít velkým kamenem označené místo připlutí jejich záchranné dinghy k holandskému pobřeží. Za úspěch také považujeme objevení a zdokumentování hrobu Josefa Mohra, jehož ostatky byly uloženy na vojenském oddělení hřbitova v Bergenu, městě vzdáleném jen několik málo kilometrů od místa zachránění zbytku osádky Wellingtonu KX-B z naší slavné “třistajedenáctky”.

Plni dojmů z právě navštívených lokalit jsme se před jedenáctou hodinou dopolední vydali na jedno z dalších míst spojených s osudy čs. osádky 311. bombardovací peruti. Jednalo se o městečko Nieuwe Niedorp vzdálené asi 25 km od severního pobřeží Nizozemska. Dříve než se dostanu k přiblížení tragického osudu této osádky, rád bych vzpomněl jednu historku.

Než jsme se vydali v červnu na expedici, velmi podrobně jsme si vyhledali veškeré důležité informace o jednotlivých lokalitách naplánovaných v našem itineráři. Dopátrali jsme se tak jména C. van Etena, za jehož usedlostí se 23. června 1941 zřítil bombardovací letoun Wellington Mk. I.

Ač navigace na expedicích není mojí doménou, projeli jsme v posádce s Pavlem bez problémů řadou nizozemských vesnic až do městečka Nieuwe Niedorp. To je vybudované na systému pravidelných vodních kanálů, obklopené loukami a políčky. Nejprve jsme se marně pokoušeli dopátrat bydliště pana Etena, na jehož pozemku se nachází hromadný hrob části osádky Viléma Bufky. Nakonec nám nezbylo nic jiného, než se jít poradit do lékárny, jediného otevřeného obchůdku v širokém okolí. Podle získaných informací jsme se vydali po staré štěrkové silnici za městečko. Minuli jsme několik zemědělských usedlostí. Popisu paní lékárnice však neodpovídala ani jedna z budov. Jezdili jsme proto nějaký čas dost bezradně po nizozemském venkově bez vidiny možného úspěchu. Nikde nebylo živé duše. Vzdát jsme se nechtěli. Kroužili jsme s autem mezi loukami a poli a hledali kohokoliv. Až po poměrně dlouhé době jsme konečně spatřili staršího pána s paní pracující na jednom z polí. Bylo rozhodnuto. Vydal jsem se za nimi oraništěm s jasným dotazem: “Kde tady bydlí pan Eten?”. Nevím, jak na ně zapůsobil můj příchod na pole, ale nejspíše se mě trochu lekli. Možná i díky informaci, že jsme se až z Čech přijeli zeptat k nim na pole na nějakého pana Etena. Daleko větší byl však můj údiv, když se mi pán s paní představili jako manželé Etenovi, u kterých je námi hledané místo. Po chvíli hovoru o naší badatelské práci nám nabídli možnost tuto lokalitu navštívit. Paní Etenová jela naším vozem, její manžel nás doprovázel v jejich starém traktoru. V takovéto sestavě jsme po několika minutách dorazili k jedné z usedlostí, projeli dvorem a zastavili nedaleko chléva. Pak nás provedli mezi malým silem, kurníkem a hnojiš-těm až na konec jejich typického zemědělského dvora. Právě tam stál v dřevené ohradě asi dvoumetrový “betonový” kříž s mramorovou deskou, připomínající tragický osud pěti zde pohřbených letců.

“Letoun Wellington Mk. I, trupového označení KX-T, se zúčastnil náletu na německé Brémy. Velitelem šestičlenné osádky 311. čs. bombardovací peruti byl Vilém Bufka. Během návratu na britskou základnu byl tento stroj napaden Messetschmittem Bf 110 od II/NJG a kolem půl třetí ráno 23. června 1941 sestřelen. Hořící letoun dokázal na padáku opustit pouze V. Bufka, který byl zajat a po zbytek války vězněn v německých zajateckých táborech. Zbytek osádky zahynul v troskách stroje, který se zaryl hluboko do jedné ze zdejších měkkých pastvin za usedlostí pana C. van Etena.” Jak jsme se na místě s kolegy dozvěděli, Němci se marně pokoušeli vyzvednout trosky letounu. Nepodařilo se jim prý vyprostit ani těla našich letců. Místo proto bylo zahrnuto a zů-stalo jejich společným hrobem. Nej-prve bylo dlouhá léta označeno prostým dřevěným křížem, v červnu 1990 pak upraveno do současné po-doby. Spolu s manželi Etenovými jsme k hrobu položili kytici růží převázanou stuhou v barvách naší národní trikolóry. Následně jsme pro-vedli podrobnou dokumentaci tohoto poměrně atypického hrobu a pořídili zajímavé video a audio nahrávky.

Když jsme se začali po více než hodině přátelského setkání loučit, řekli nám manželé Etenovi, že údajně z letounu vyskočil i Vilém Konštacký. Ten prý utonul v Severním moři. Nikdo však tuto nepravděpodobnou hypotézu dodnes nepotvrdil. Jeho hrob by se měl nacházet v nedalekém Den Helderu. Také z tohoto důvodu naše další cesta směřovala právě tam.

Město Den Helder leží na samotném severu Nizozemska. Odtud už vedou jen trasy trajek-tů na nedaleké souostroví. Známé je i sovětskou ponorkou typu Zulu z roku 1956, ze které se stalo poměrně zajímavé muzeum. S kolegy jsme se zaměřili na detailní průzkum zdejších dvou hřbitovů. Pokoušeli jsme se potvrdit či vyvrátit domněnku o existenci hrobu Konštac-kého. Využili jsme při tom i hřbitovní evidenční knihy. Výsledek byl jednoznačný. Hypotéza je mylná a s jistotou lze potvrdit, že ostatky tohoto českého letce jsou spolu s jeho dalšími kolegy z osádky pohřbeny v troskách letounu v Nieuwe Niedorpu.

Právě v Den Helderu se počasí rozhodlo ukázat nám opět svojí stinnou tvář. Nastala neskutečná průtrž mračen, která nás provázela i během přejezdu téměř 30 km dlouhé uměle vytvořené hráze mezi Severním mořem a IJsselským jezerem. Vydatný déšť nás také donutil k přenocování v turistické ubytovně ve městě Sneek.

(pokračování příště) Vladislav Burian, KHL

Pohledy do minulosti

aneb

Pojďte s námi na Barboru

Pokud je pěkné počasí, bude to i příjemný výlet. Dá se tam dojet vlakem do stejnojmenné zastávky a odtud pěší procházkou přes les. Nebo z Hradce na kole po děbolínské silnici i polní pěšinou zadem okolo vsi. Také z obce Mnichu, či Roseče nebo Ratiboře. Prostě - ze všech stran. Pěší procházkou do vrcholu kopce, zvaného Kornice, se trochu zahřejete a provětráte plíce.

Co je Barbora a proč se jí tak říká?

Začít musíte opravdu v dávné minulosti.

Odjakživa byla v lidské přirozenosti snaha výsledky vlastní práce nejprve směnit a později prodat. Tak se začínal kdysi rozvíjet první obchod a k němu bylo třeba pochopitelně cest. Prvotní úzké stezky se musely změnit v cesty, aby po nich prošli soumaři obtížení náklady, neboť cesty byly jedinou možností jak přepravit zboží z Čech až k Dunaji a naopak. Také naší krajinou vedla řada podobných cest. O jedné z nich hovoří pověst, že vedla z osady Ratiboř vzhůru přes kopec Kornice, o němž bude po chvíli řeč. Popojděme tedy o několik století blíže k našim časům...

Ještě dříve než se začali Vítkovci věnovat soustavnému osídlování jim v léno svěřené krajiny, vznikaly v našem kraji osady Sedlo, Číměř, Příbraz, Pístina, Libořezy, Mníšek, Stráž, Lásenice, Plavsko, Stajka, Roseč, Ratiboř, Pluhův Žďár a Jarošov, byť ještě všechny neměly svá dnešní jména. Mezi nejstaršími osadami se dovídáme i o Hatínu, ten však mohl vzniknout teprve po vysušení rozsáhlého močálu pod starší osadou Polšť.

Vysoušet močály a žlutá blata, zakládat rybníky, snad i rozsáhlou Holnou a přilehlý dvůr i další osady v okolí, pomáhali Vítkovcům jimi do krajiny pozvaní Johanité, členové rytířského a špitálního řádu sv. Jana Jeruzalémského, který vznikl z bratrstva italských kupců, kteří v letech 1030 - 1040 založili v Jeruzalémě při kostele sv. Jana Křtitele špitál pro ošetřování poutníků jdoucích k Božímu hrobu. Johanité po odchodu z Palestiny působili na Rhodu, na Maltě a od poloviny 12. věku i v českých zemích. O jejich příchodu do naší krajiny bohužel nic nevíme.

A nešlo jen o příspěvek řádu při osídlování naší krajiny. Ale jako památka po tomto řádu zůstala na strmém kopci zvaném Kornice zprvu drobná sakrální stavba, změněná později v gotický kostel sv. Barbory.

Vypráví se, že po odchodu řádu z Čech, oslabeného husitskými válkami i porážkami bojovníků řádu ve válečných utkáních, odebrali se řádoví bratři do Itálie. Na kopci Kornice prý zůstal jediný příslušník řádu a přebýval zde jako osamělý poustevník v jakémsi skromném útulku. Snad na místě jeho příbytku v územním dílu Jana z Hradce byl po roce 1384 zbudován kostel, zasvěcený později svaté Barboře Celské. O této svaté praví historie, že se narodila kolem roku 1392, zemřela s určitostí 11. 7. 1451, byla českou a uherskou královnou, snad od konce roku 1405 manželkou Zikmunda Lucemburského, matkou pozdější královny Alžběty. Jako vdova žila v Mělníce a zde se prý zajímala o alchymii. (Svátek má sv. Barbora 4. prosince a toho dne nařezané třešňové proutky v teple do Vánoc rozkvetou.)

Proč dostal kostel na vršku Kornice jméno právě svaté Barbory, historie nám nesděluje. Víme však z archivních pramenů zcela bezpečně, že 10. 6. 1507 buď prodal nebo pronajal Jan Hrych z Ratiboře správci a kostelníku u sv. Barbory Pavlu Myslivému z Hradce kus loučky pod hrází Hlubokého rybníka, ležícího pod kopcem s kostelem, aby on a budoucí kostelníci a poustevníci “na tom kusu loučky sobě haltýře na ryby udělali jako na svém vlastnictví a vedli do nich vodu z rybníka Hlubokého. Ty haltýře mají navždy zůstal bez všech platů a daní ouročních”.

Další bezpečnou zprávu o kostelu máme z roku 1568, kdy Jan Zelendar, hejtman panství hradeckého, nařídil, aby šindelířům za práci pokrývání kostela sv. Barbory deseti tisíci kusy šindelů, mzda slušná vyplacena byla.

Kostel sv. Barbory byl často navštěvován procesími a voda ve studánce pod kopcem byla široko daleko pověstná jako léčivá, až zázračná. Rovněž tak zvané bratrstvo německé přicházelo sem s korouhvemi několikrát v roce.

A o kostelu sv. Barbory následuje tato psaná historie: Dne 24. srpna 1789 nařídil krajský úřad na základě nejvyššího císařského rozhodnutí z 30. července onoho roku, aby kostely sv. Maří Magdaleny, sv. Alžběty a sv. Jakuba, všechny v Hradci Jindřichově a kostel sv. Barbory v přední Dubovici a sv. Markéty v lese blíže Lásenice, byly uzavřeny a prodány. Kostel sv. Barbory koupil od Náboženské matice za 100 zlatých Jan Rudolf Černín. Zařízení kostela bylo sepsáno, dílem ve veřejné dražbě rozprodáno, z části jiným kostelům postoupeno. Zpovědnice byla prodána za 1 zlatku 15 krejcarů kostelu v nedaleké vsi Mnichu. Tamtéž prodáno za 17 zl. 22 kostelních lavic, za 22 zl. misál (bohoslužební kniha s pokyny pro provádění mše, s kalendářem o datu velikonoc a jednotlivých liturgických dnů.) Za 11 zl. prodány 3 humeralie (bohoslužebné oděvy). Kam se poděly oba kostelní již zetlelé oltáře, není známo. Kazatelna byla přemístěna do nedalekého rosečského kostela, zde však byla zakrátko nahrazena novou.

Naproti kostelu sv. Barbory dal Jan Rudolf Černín postavit myslivnu, příbytek pro panského hajného. Bývalý kostel pak sloužil za skladiště myslivcových věcí. Kaplička v louce pod kopcem byla opravena a znovu vysvěcena rosečským farářem Petrem Kuršem v září roku 1875. O vodě ze studánky pod kapličkou se podnes vypráví, že “dříve i nyní lidem v mnohých nemocech i při zimnici užívána, pomohla a pomáhá.”

Barbora se pozvolna stávala oblíbeným výletním místem. Proti bývalému kostelu ubytovaný hajný prodával ve svém domku výletníkům pivo, jejich dětem barevné sladké limonády, později zde dal postavit kuželník a nekrytý taneční parket. V rybníku Hlubokém objevili lidé příjemné koupaliště. Někdejší hromadná putování k uctění svaté Barbory vystřídaly tak výlety hradeckých spolků a rodin.

Každoroční celoškolský výlet na Barboru pořádalo v předválečných letech také jindřichohradecké reálné gymnázium, provázené pod taktovkou oblíbeného profesora latiny Dominika Burdy vlastní dechovou kapelou. Při návratu do Hradce pravidelně vítal gymnazisty na kraji města “bengálský oheň.” Poslední výlet hradeckého gymnázia na Barboru se konal v červnu roku 1938.

(ah)

Možnosti sebeochrany při úniku plynných škodlivin

Kontaktovali jsme Hasičský záchranný sbor okresu Jindřichův Hradec dotazem, jak by občané měli reagovat v případě ohrožení průmyslovou havarií spojenou s únikem nebezpečných škodlivin. Za nejvýznamnější nebezpečí je v oblasti Jindřichova Hradce považován únik čpavku z přepravních cisteren, zásobníků nebo agregátů chladících zařízení. V případě, že zdroj par je v budově, budovu neprodleně opustíme. Je-li zdroj par mimo budovu, ve které se nacházíme, měli bychom se řídit těmito zásadami.

1) Zbytečně neopouštět budovu.
2) Zavřít okna, dveře.
3) Vypnout ventilaci.
4) Místo ukrytí volit na závětrné straně budovy s co nejmenším počtem oken a dveří.
5) K ochraně dýchacích orgánů použít navlhčený hadřík, vatu, ručník a pod. a je-li možnost, nakapat na tyto pomůcky po navlhčení pár kapek octa.
6) Prostor opustit jen na pokyn, případně po zjištění situace. Pozor na zbytkové koncentrace.
7) Řídit se pokyny příslušníků HZS, policie, případně dalších nasazených složek.

V případě nezastavěného terénu je únik ze zasaženého prostoru jedinou možností ochrany. Pak platí zásada opouštět prostor kolmo na směr větru.

PLAVECKÁ SOUTĚŽ MĚST aneb pozvánka do plaveckého bazénu

Pod patronací Českého olympijského výboru bude pořádán ve středu 10. října 2001 jubilejní 10. ročník “Plavecké soutěže měst na 500 x 100 metrů”. Této akce propagující plavání jako vděčný kondiční sport pro zájemce všech věkových kategorií se pravidelně zúčastňuje 20 až 30 měst v České republice.

Propozice soutěže, při které se potkávají plavci od předškoláků až po starodůchodce, se oproti minulým letům de facto nemění. V den akce by každý přihlášený bazén měl být zdarma k dispozici tomu, kdo si přijde zaplavat libovolným stylem na čas stometrovou trať.

I tentokrát se bude bezprostředně po skončení této republikové akce sestavovat pořadí měst ve třech kategoriích podle počtu obyvatel - do 20.000, do 50.000 a nad 50.000 obyvatel. Tři nejúspěšnější bazény v každé kategorii získají poháry a diplomy od Českého olympijského výboru, odměn se dočkají také vylosovaní plavci - budou motivovány k účasti celé rodiny a připravuje se pro ně zvláštní prémie.

Podrobné informace podá RELAX Vajgar s.r.o. J. Hradec

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2001, Poslední aktualizace 12.10.2001 14:34:22