Jindřichohradecký zpravodaj, srpen 2001

 

Obsah
Informace z rady města
Obecně závazná vyhláška města
Informační středisko
Provoz plovárny
Kulturní kalendář
Kino Střelnice
Projekt Biozahrada
KHL - Expedice Zwolle 2000

Letní neděle - jaké bývaly za našich mladých let

Bora Bombers - hokejbalový klub

Vzletem sokolím

 

 

 

 

 

 

 

 

INFORMACE Z RADY MĚSTA

 

-

Na základě jednání mezi zástupci Jindřichova Hradce a jednatelem rakouské společnosti Waldviertel Festival 2001 “MITANAUD” panem Thomasem Samhaberem došlo v měsíci červenci k slavnostnímu odhalení zajímavého objektu ve dvoře jezuitských kolejí. Jedná se o dílo rakouského umělce žijícího v New Yorku, které vzniklo v rámci projektu “15. poledník”. Je to jeden ze šedesáti projektů s přeshraničním aspektem, který potvrzuje silný zájem kulturních pracovníků oblasti Waldviertel o spolupráci s partnery v sousedních českých a moravských regionech. V těsném sousedství 15. poledníku je postavena kovová krychle o délce hrany čtyři metry, která se otevírá do dvou stran. Podle autora tak vytváří prostor vhodný k zamyšlení nad osudem naší modré planety. Stejný objekt byl ve stejnou dobu odhalen na témže poledníku na břehu Dunaje u rakouského Isperdorfu. Po dobu jednoho roku budou tímto dílem vyjadřovány kontakty českých, moravských a rakouských kulturních iniciativ. Vždy po roce by se tyto objekty měly stěhovat do dalších měst ležících na 15. poledníku.

-

Ve druhém pololetí letošního roku budou zahájeny některé významné investiční akce města. Objemem prostředků spadají do kategorie obchodních veřejných soutěží a jejich vyhlášení i konečný výběr dodavatele budou právem středem zájmu odborných firem i široké veřejnosti. Rada města proto rozhodla, že pro provedení obchodní věřejné soutěže na zhotovitele stavby kanalizačního sbětače “B” využije služeb profesionální firmy Certos s.r.o. Praha. Zkušeností z této zakázky pak bude využito při přípravě ostatních akcí. Rada města také rozhodla, že pro vyhodnocování nabídek do těchto soutěží bude jmenovat zvláštní výběrovou komisi za účasti zástupce okresního úřadu. Vedení města předpokládá, že tato opatření budou minimalizovat možnosti námitek k průběhu soutěží a případných zbytečných dohadů o správnosti výběru dodavatele. Na všechny tyto velké investiční akce si město také najme profesionální stavební dozor, který bude organizaci a kvalitu díla sledovat každodenně. Výběr stavebních dozorů bude proveden rovněž výběrovýn řízením.

-

Obyvatelé místní části Otín jistě potěší kompletní rekonstrukce komunikace v úseku od státní silnice k můstku u bývalé školy. Práce provede firma Swietelsky, s.r.o. České Budějovice a dílo by mělo být dokončeno do konce srpna letošního roku. Do poloviny srpna by také mělo vzniknout 35 nových parkovacích míst u 7. MŠ na sídlišti Vajgar. Tuto zakázku zadala RMě firmě Jan Mareček, Horní Skrýchov.

-

Dopravní komise rady města se na svém posledním zasedání začala zabývat variantami řešení dopravní situace v ul. Klášterské a Růžové. Reaguje tím na podněty zastupitelů a návrhy architekta. Z provedených studií vyplývá, že uvedenými ulicemi denně projíždí více něž sto linkových autobusů do kterých zejména v ul. Klášterské nastupuje téměž 800 cestujících. Radě města je proto doporučeno, aby zastávky linkových autobusů byly přemístěny do lokalit přiléhajících k historickému centru města.

Alfred Němec, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

města Jindřichův Hradec č. 2 /2001
o příspěvku na částečnou úhradu neinvestičních nákladů na provoz mateřských škol, školních družin a školních klubů

Zastupitelstvo města Jindřichův Hradec schválilo

dne 25. 4. 2001 v souladu s ustanovením § 10, 12 a 84 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ustanovením § 19c zákona č. 564/1990 Sb., o státní správě a samosprávě ve školství, ve znění pozdějších změn a doplňků, a v souladu s pokynem MF ČR č.j. 125/4287/2001 ze dne 12. ledna 2001, tuto obecně závaznou vyhlášku.

Článek I.

Úvodní ustanovení

1. Na částečnou úhradu neinvestičních nákladů mateřských škol, školních družin a školních klubů vybírá město Jindřichův Hradec příspěvek.
2. Pro účely této vyhlášky se vymezují tyto pojmy :

Zřizovatelem se rozumí město Jindřichův Hradec.
Zařízením jsou mateřské školy v Jindřichově Hradci a Dolní Radouni, školní kluby a školní družiny v Jindřichově Hradci.
Plátcem se rozumí rodiče dítěte či jeho zákonní zástupci, kteří mají dítě zapsáno k docházce v zařízení.

Článek II.

Povinnosti plátce

1. Plátce je povinen platit příspěvek v měsíčních splátkách vždy nejpozději do 16. dne následujícího měsíce, a to bezhotovostním platebním stykem na účet Městského úřadu Jindřichův Hradec tak, aby byla zajištěna návaznost na zpracovatele inkasních plateb. Do zařízení přihlašuje plátce dítě vždy na celý školní rok.

2. Poplatková povinnost vzniká dnem nástupu dítěte do zařízení.

Článek III.

Výše příspěvku a jeho placení

1. Výše příspěvku je stanovena tak, že nepřesahuje 30% nákladů vynaložených na jedno dítě. Část příspěvku bude použita na částečnou úhradu neinvestičních nákladů; část příspěvku na nákup učebních pomůcek a případnou úhradu mezd.

2. Příspěvek v mateřských školách je stanoven na částku 200,- Kč měsíčně na jedno dítě. Ve školních družinách a školních klubech je stanoven na částku 50,-Kč měsíčně na jedno dítě.

3. Částky uvedené v bodu 2 tohoto článku budou při převodu na zařízení poníženy o poplatek účtovaný peněžním ústavem.

4. Příspěvek vybraný v mateřských školách, snížený o poplatky uvedené v bodě 3 tohoto článku, bude rozdělen na úhradu neinvestičních nákladů a na úhradu učebních pomůcek v poměru 1: 1; v případě příspěvku vybraného ve školních družinách nebo školních klubech bude tento příspěvek rozdělen v poměru 1: 4. Rada města může na žádost zařízení tento poměr změnit.

5. Příspěvek se hradí v plné výši bez ohledu na to, zda dítě navštěvuje skutečně zařízení celý měsíc.

6. Příspěvek se neplatí, jestliže po jeho zaplacení by klesl součet příjmů příslušníků domácnosti,ve které dítě žije, pod 1,25 násobku částky potřebné k zajištění výživy a ostatních základních potřeb a nezbytných nákladů na domácnost (*).

7. Příspěvek hradí plátce v plné výši za celý měsíc, pokud dítě nastoupí do 15. kalendářního dne měsíce včetně, anebo docházku ukončí písemným odhlášením plátce nebo rozhodnutím ředitele školy po 15. kalendářním dni měsíce. Nastoupí-li dítě po 15. kalendářním dni měsíce nebo ukončí docházku písemným odhlášením plátce nebo rozhodnutím ředitele školy do 15. kalendářního dne měsíce včetně, příspěvek se za tento měsíc nehradí.

8. Nezaplatí-li plátce příspěvek včas nebo ve správné výši ani na základě upomínky, zřizovatel tento dlužný příspěvek jednorázově navýší o 50% .

9. Příspěvek pro mateřskou školu za měsíce hlavních prázdnin (tj. červenec a srpen) bude hrazen za každý započatý týden poměrnou částí příspěvku, přičemž dítě může být umístěno v jiném zařízení stejného druhu v působnosti města Jindřichův Hradec.

10. Zřizovatel zašle vybraný příspěvek zařízením s právní subjektivitou nebo informaci o jeho výši zařízením bez právní subjektivity do 10. dne měsíce následujícího po měsíci, ve kterém bylo provedeno inkaso.

Článek IV.

Osvobození od placení příspěvku

1. Ve výjimečných případech může Rada města osvobodit plátce od placení příspěvku zcela nebo zčásti.
2. Žádosti o osvobození předkládá plátce písemně na odbor školství, kultury a tělovýchovy MěÚ Jindřichův Hradec spolu s  potvrzením o veškerých příjmech příslušníků domácnosti za poslední čtvrtletí.
3. Osvobození od placení příspěvku trvá po dobu následujících tří měsíců.
4. Změnu příjmů příslušníků domácnosti jsou plátci povinni neprodleně oznámit zřizovateli.
5. Osvobození od placení příspěvku zaniká, zanikne-li důvod osvobození.

Článek V.

Závěrečná ustanovení

1. Zrušuje se Vyhláška města Jindřichův Hradec č. 1/1994 o příspěvku na částečnou úhradu neinvestičních nákladů na provoz mateřských škol, školních družin a školních klubů.
2. Zastupitelstvo města zmocňuje radu města, aby ve výjimečných případech rozhodla o osvobození plátce od placení příspěvku zcela nebo zčásti.
3. Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 24. 5. 2001.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(*) zákon číslo 463/1991 Sb., o životním minimu, ve znění pozdějších změn a doplňků.

V Jindřichově Hradci dne 26. 4. 2001.

Informační středisko město Jindřichův Hradec ul. Panská 136/ I

V prodeji:

- Jindřichohradecký zpravodaj a Literární místopis
- kniha: Ema Destinnová a její jihočeské sídlo
- průvodce po městě J. Hradci
- turistické a cykloturistické mapy
- autoatlasy ČR,SR, Evropy a mapy zemí celého světa
- videokazety J. Hradec, Jižní Čechy, Česká republika
- upomínkové a dárkové předměty
- zdarma plánek města a letáčky o městě a okolí

Nabízíme:

- turistické a kulturní informace o celém regionu
- zprostředkování ubytování v J. Hradci a okolí
- vyhledávání autobusových a vlakových spojů
- kopírovací služba
- zprostředkování průvodce po městě (i cizojazyčně)
- předprodej vstupenek na kulturní a společenské akce

V informačním středisku probíhá předprodej vstupenek na tyto akce:

Prázdniny v Telči ( 27. 7. - 12. 8. 2001)
Setkání (25. 8. 2001 Konopiště)

Harmonogram odvozu odpadů na rok 2001

3. 8.

N - Buk

- u kapličky

17 - 17.45 hod.

   

- Brož. zahrada

17.45 - 18.30 hod.

   

- Matná

18.45 - 19.15 hod.

   

- Děbolín

19.30 - 20.30 hod.

10. 8.

N - H. Žďár

 

17 - 17.45 hod.

 

Políkno

- u školy

18 - 19 hod.

17. 8.

N - Otín

- Jitka

17 - 18 hod.

   

- u váhy

18 - 19 hod.

   

- škola

19 - 20 hod.

24. 8.

N - D. Radouň

- pískovna

17 - 18 hod.

   

- náves

18 - 18.45 hod.

 

D. Skrýchov

 

19 - 20 hod.

PROVOZ PLOVÁRNY srpen 2001

Otevírací doba denně od 8.00 do 20.00 hodin.

Vstupné: dospělí 15,- Kč/ 1 den 10,- Kč po 15 hodině
děti do 15 let, vojáci, studenti, důchodci 7,- Kč/ 1den 5,- Kč po 15 hodině
sezónní : dospělí 250,- Kč
děti, studenti, důchodci, ZTP 125,- Kč

Kabina: sezónní 500,-
pronájem na kratší dobu 20,- Kč / 1 den
záloha na klíče 100,- Kč
úložné schránky pro oděv zdarma
záloha na klíče 50,- Kč
Půjčovné: loďky 15,- Kč / hodina
lehátka 15,- Kč / den
slunečník 15,- Kč / den
tenisový kurt 60,- Kč / hodinu + 50,- Kč záloha na klíče
hřiště ( míč, síť) 40,- Kč / hodinu

KULTURNÍ KALENDÁŘ

Okresní muzeum v J. Hradci pořádá koncert

1. 8. 2001 - 20.00 hod. - DIALOGY PRO FLÉTNU A VIOLU

Účinkují sólisté orchestru ND v Praze: - Jaroslav Pelikán - flétna - Petr Přibyl - viola
- spoluúčinkuje Vlastimil Rájecký - varhany
Na programu: Telemann, Mozart, Händel.
Kostel sv. Jana Křtitele Vstupné: 40,- Kč

 

St. hrad a zámek v J. Hradci Vás zve na

3., 4., 10., 11., 17., 18., 24., 25., 31. 8. 2001-NOČNÍ PROHLÍDKY HRADEM A ZÁMKEM

od 21.00, 22.00 a 23.30 hod.

Informace a rezervace na SHZ v J. Hradci, každý den od 9.00 - 15.00 hod. (tel.: 0331/ 321279)
Vstupné: 120, 70,- Kč.

 

AEROKLUB Jindřichův Hradec

Pořádá finálovou soutěž Českého poháru v přesnosti přistání parašutistů
JINDŘICHOHRADECKÝ POHÁR 2001

4. 8. 2001 - 9.00 - 19.00 hod.
5. 8. 2001 - 9.00 - 12.00 hod.

Po celou dobu soutěže - vyhlídkové lety
možnost občerstvení v restauraci na letišti

 

Klub historických vozidel J. Hradec

5. 8. 2001 - 9.00 hod. - Výstava historických vozidel
II. zámecké nádvoří

 

Město J. Hradec a Sdružení Olešná

8. 8. 2001 - 17.00 hod. - Výstava obrazů a plastik

Vernisáž výstavy výsledků mezinárodního sympózia mentálně postižených výtvarníků.

Jezuitská kolej - dvůr. Vstupné dobrovolné. (Výstava potrvá do 12. srpna)

 

Státní hrad a zámek v J. Hradci pořádá

Vystoupení šermířské skupiny BLANIČTÍ z BLANÍKU

18. - 19. 8. 2001 - II. zámecké nádvoří St. hradu a zámku v J. Hrdaci (bližší na plakátech)

 

St. hrad a zámek v J. Hradci Vás zve na

23. 8. 2001 - 19.30 hod. - KONCERT - Curyšský hobojový kvartet (Česká premiéra)

Program: Dvořák, Janáček, Filas

Rondel. Vstupné: 60,- / 30,- Kč.

 

Klub historie letectví, Městský úřad a 72. ZVZ ÚO J. Hradec Vás zvou

25. 8. 2001 - 10 hod. - VIII. SETKÁNÍ ČS. VÁLEČNÝCH LETCŮ

Pietní akt za padlé válečné letce u Památníku letců.
(nábřeží Vajgaru proti parkovišti u Jitřenky)

 

Městský úřad v J. Hradci a Mezinárodní hudební festival Mladá Praha Vás zvou

28. 8. 2001 - 19 hod. - KONCERT Festival Mladá Praha

Účinkují mladí zahraničtí umělci - účastníci mezinárodního hudebního festivalu
Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč.

 

Státní hrad a zámek v J. Hradci a žesťový soubor Trumpet Tune Vás srdečně zvou na

30. 8. 2001 - 20.00 - III. TROUBENÍ NA ZÁMKU

Účinkuje žesťový soubor Trumpet Tune.
Na programu hudba starých mistrů (Michna, Praetorius, Bach, Otto, Purcell,Linek) a zajímavosti 20. století (Ježek, Miller, Carmichael, Lennon a McCartney)
Státní hrad a zámek - Rytířský sál. Vstupné: 40,- Kč.

 

Klub filatelistů 02-4 J. Hradec, DDM J. Hradec, Česká pošta s.p. J. Hradec a Město J. Hradec Vás zvou

1. 9. - 9. 9. 2001 - Na propagační filatelistickou výstavu Jindřichův Hradec 2001 k 80. výročí založení Klubu filatelistů v J. Hradci

Zahájení výstavy: 1. 9. 2001- 9.00 hod. / Ukončení výstavy: 9. 9. 2001 - 16.00 hod.
Dům dětí a mládeže v J. Hradci (Růžová ulice) denně od 9.00 - 17.00 hod.

 

Pokračování výstav

Společnost V. Nováka při ZUŠ a Město J. Hradec Vas zve na výstavu

TOLERANCE ´95
Otevřeno denně 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hod.
Kaple sv. Maří Magdaleny. Výstava potrvá do 10. srpna. Vstupné: 10,- Kč.

 

Okresní muzeum v J. Hradci

JINDŘICHŮV HRADEC V PROMĚNÁCH 20. století

Muzeum - výstavní místnost “13”. Výstava potrvá do 28. října.
Waldviertler Festival 2001 a Městský úřad v J. Hradci
15. POLEDNÍK
Rakousko-český projekt v rámci kulturního festivalu “Mitanaund - společně”
Vizualizace linie 15. poledníku východní délky dvěma 106 km vzdálenými objekty rakouského sochaře Aloise Kronschlägra. Dvůr jezuitské koleje.

 

Okresní muzeum v J. Hradci

ARCHEOLOGICKÉ VÝZKUMY v komlexu kostela sv. Jana Křtitele.
Výstava je přístupná do konce srpna. Kostel sv. Jana Křtitele.

 

Městský úřad J. Hradec a Státní hrad a zámek v J. Hradci

Výstava / B. Waageová a Š. Radová
Obrazy a keramické plastiky. (II. zámecké nádvoří - Galerie) ukončení výstavy 9. 9. 2001)

 

Za přispění města Jindřichův Hradec, které dalo k dispozici členitý pozemek v městském parku se v roce 1997 uskutečnil 1.ročník mezinárodního žulového sympozia.
Iniciátorem celé akce se stal sochař Josef Andrle, který vyzval k účasti své kolegy z celého světa.

Materiálem setkání byla zvolena žula, charakte-ristická pro jihočeskou oblast. Sochaři získali vyjímečnou možnost ztvárnit svou výtvarnou představu, přímo pro zvolené přírodní prostředí, návštěvníci příležitost navštívit unikátní galerii pod širým nebem. Za dobu konání čtyř ročníků sympozia se zúčastnilo 16 umělců.

 

Městský úřad v J. Hradci a Mezinárodní hudební festival Mladá Praha Vás zvou

28. 8. 2001 - 19 hod. - Festival Mladá Praha - kaple sv. Maří Magdaleny
V srpnu přijede mladá světová elita.

Po velkém úspěchu, který zaznamenalo vystoupení japonského sboru, rakouského flétnisty a fenomenální dvanáctileté japonské houslistky v srpnu 2000, připravují i v letošním roce Městský úřad v J. Hradci a Mezinárodní hudební festival Mladá Praha zvláštní koncert.

Festival Mladá Praha byl poprvé uspořádán v létě roku 1992 z podnětu zakladatelů Mezinárodní hudební společnosti v Mnichově jako přehlídka výlučně mladých hudebníků na počátku jejich profesionální dráhy. V současnosti organizují festival dva výbory se sídly v Praze a v Tokiu. Prezidentem festivalu je prof. Lubomír Kostecký, člen Smetanova kvarteta, nositel nejvyššího japonského vyznamenání, jaké kdy cizinec obdržel, Řádu svatého pokladu. Jubilejní desátý ročník má na programu od 23. srpna do 4. září 7 pražských a 6 regionálních koncertů, 19 sólistů 9 národností ve věku od 14 do 29 let, 4 soubory, 2 pěvecké sbory a 3 orchestry. Dramaturgie, jak se stalo dobrou tradicí, zahrnuje díla klasická i hudbu současných autorů.

Na koncertě 28. srpna 2001 od 19 hodin v kapli sv. M. Magdaleny v J.Hradci se představí japonské flétnové kvarteto Lynx, jehož CD nahrávky Quadrant a Quelles belles filles zaznamenaly po celém světě nebývalý ohlas. Americká trombonistka Megumi Kanda je přes svůj věk členkou proslulého Rochester Philharmonic Orchestra v New Yorku. Je v orchestrální hierarchii nejvýše postavenou trombonistkou – ženou na světě. Teprve pat-náctiletý kanadský houslista Cedric Cohen-McCallum bude zřejmě ozdobou celého večera, neboť je laureátem řady význačných soutěží a jeho nahrávky vysílá např. CBC. Závěrem zazní české a japonské skladby v podání studentského Tokijského sboru festivalu Mladá Praha pod vedením dirigenta, skladatele a profesora tokijské univerzity Yošifumi Nakadžimy. Mimořádné úsilí spojené s pořádáním takového koncertu by však bylo k ničemu, kdyby nenašlo Vás, své posluchače. Věřím proto, že naše mladé hvězdy ucítí Vaši podporu při návštěvě koncertu a že si za ni odnesete výjimečný umělecký zážitek.

Pavel Štrach

Městský úřad v Jindřichově Hradci?

připravil pro všechny děti a jejich rodiče v městském parku veselé rozloučení s létem.

MĚSTO DĚTEM

aneb

“PROCHÁZKA STALETÍMI”

1. září 2001

Celodenní program bude zahájen v 10.00 hodin otevřením vstupní brány
do “Procházky staletími” v horní části městského parku a bude pokračovat
do 17.00 hodin v prostorách celého městského parku s programem:

gladiátorské hry, ležení barbarů, ležení husitů a rytířů, šermíři a mušketýři, dvůr Rudolfa II., souboje s pistolemi, ležení vojáků I. svět. války * staročeské trhy a poutě * střelnice z luků, kuší a vržnice nožů a seker * vystoupení mažoretek * ukázky výcviku psů * přehlídka historických vozidel * tábornické dovednosti * různé soutěže, hry a atrakce * sportovní soutěže a ukázky různých sportovních disciplín * vodácké dovednosti * dětské motorové čluny * soutěže na elektrických motorkách a trojkolkách * nafukovací skákací atrakce * vystoupení folkové skupiny Jen tak tak * malí zpěváci u mikrofonu * výtvarné hry * malí zdravotníci * malí hasiči * dětská diskotéka * ukázka letecké techniky a seskok parašutistů * ohňostroj * mnoho dalších překvapení * občerstvení zajištěno *

19.00 hod. - Koncert dětských hvězdiček + Jen tak tak * 20.30 hod. - Ohňostroj

Pro všechny zúčastněné děti jsou připraveny sladké odměny a drobné dárky
Místa konání jednotlivých akcí budou upřesněna v letáku, který obdrží každý návštěvník u vchodu do parku.
Na přípravě a realizaci programu se spolupodílí: DDM J.Hradec, Junák J.Hradec, Skaut J.Hradec, folková skupina Jen tak tak, Automotoklub J.Hradec, TJ SOKOL J.Hradec, TJ SLOVAN J. Hradec, SKOK J.Hradec, OS ČČK J. Hradec, Hasičský záchranný sbor J. Hradec, Aeroklub ČR J. Hradec, YMCA J. Hradec, PS Ozvěna J.Hradec, RELAX Vajgar s.r.o. J.Hradec, Základní kynologická organizace J. Hradec, Klub historických vozidel J. Hradec.

 

Historické aktivity realizuje Agentura pro historično a akčno A. R. G. O.

Město J.Hradec děkuje za laskavou podporu firmě JUNIOR hračky M. MRÁZ v J. Hradci

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec, hlavní expoz. budova:(0331) 36 36 60
pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61
Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz , www.muzeum.esnet.cz

V měsíci srpnu je otevřeno:

Okresní muzeum denně od 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.
Městská vyhlídková věž je otevřena denně od 10.00 - 12.00 a od 13.00 - 16.00 hod.
Kostel sv. Jana Křtitele
je otevřen denně od 9.00 - 12.00 a 12.30 - 16.30 hod

 

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 331 32 12 79
Fax: 0420 331 32 13 91 E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Nabídka prohlídkových tras na Státním hradu a zámku v J.Hradci

- Trasa A - Adamovo stavení

Klasická zámecká expozice s komnatami zařízenými ve stylu renesance, baroka, rokoka, empíru a klasicismu. K vybavení patří množství nábytku, obrazů a porcelánu. Za unikátní můžeme považovat původní renesanční tzv. Zelené pokoje a dílo českého barokního malíře Petra Brandla “Josef Egyptský se dává poznat svým bratřím”. Zajímavým exponátem je postel, na které spával Napoleon ve Vídni a kladívkový klavír z dílny J. Scheantze, na němž hrával ve vídeňském černínském paláci W. A. Mozart.

Trasa otevřena duben - říjen.

- Trasa B - Gotický hrad

Středověký hrad s původními interiéry, Královským sálem s minigalerií českých bájných a skutečných panovníků, hradní kaplí sv. Ducha, Černou kuchyní a evropským unikátem - Svatojiřskou legendou (nástěnné malby ze života sv. Jiří z r.1338). Můžete zde spatřit tzv. Jindřichohradeckou madonu (pozdně gotická desková malba z roku 1460).

Trasa červen - září denně mimo pondělí.

- Trasa C - Interiéry 18. a 19. století

Prohlída zahrnuje stručný stavebně-historický vývoj hradu a zámku. V přízemí Adamova stavení se dále můžete seznámit s klasicistními pokoji, jejichž vybavení je přeneseno z černínského loveckého zámku Jemčina. Další zastavení je v černínské galerii. Prohlídka končí v zahradním Rondelu, který je považován za perlu evropského manýrismu.

Trasa otevřena červenec a srpen.

Černá věž - Hladomorna

Prohlídka věže, hladomorny a pozůstatků nejstarší hradní kuchyně.

Trasa s individuální prohlídkou. Černá věž otevřena květen a září o sobotách a nedělích.

V červenci a srpnu včetně pondělí.

Vstupné: Dospělí 20,-Kč/ 1 os. Snížené 10,- Kč/ 1 os.

Otevřeno: listopad - březen pouze pro objednané skupiny

duben a říjen od 10.00 - 12.00 a 13.00 - 15,15 hod. mimo pondělí
květen a září od 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16,15 hod. mimo pondělí
červen - srpen od 9.00 - 12.00 a 13.00 - 16.15 hod. mimo pondělí

Vstupné: 1 trasa 3 trasy

Výklad v českém jazyce 65, / 35,- Kč. (děti, důchodci) 170,- / 80,- Kč.
Výklad v cizím jazyce 140, / 70,- Kč. (děti, důchodci) 400,- /180,- Kč.
Za rezervaci prohlídky si účtujeme 10% příplatek z celkové ceny vstupného.

Za prohlídku mimo pracovní dobu účtujeme 100% příplatek z celkové ceny vstupného.

Česká premiéra v Jindřichově Hradci

Čtvrtek 23. 8. 2001- 19.30 hod. - Rondel Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci

Curyšský hobojový kvartet

Martin Gebhardt - Hoboj
Kathrin Brun - Altový hoboj
Miriam Moser - Tenor hoboj
Marc Jacot - Fagot
Na programu: Dvořák, Janáček, Filas ad.
Vstupné: 60,- Kč/ 30,- Kč snížené/ děti, studenti, senioři/
Předprodej vstupenek v kanceláři SHZ od 10.8.2001 denně.

Ve čtvrtek 23. 8. 2001 v 19.30 hodin vystoupí Curyšský hobojový kvartet na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci. Švýcarský soubor složený z vynikajících hudebníků, členů orchestru Curyšské opery, exklusivně prezentuje téměř zapomenutý nástroj - tenor hoboj. Curyšský kvartet hraje skladby Dvořáka, Janáčka a předvede českou premiéru skladby pražského skladatele a profesora pražské Akademie múzických umění Juraje Filase, který bude na koncertě také osobně přítomen.

Curyšský kvartet realizuje původní skladby v hlasovém provedení na moderní hobojové nástroje. Jedná se o novinku v oblasti komorní hudby, která je spjata se znovuobjevením tenorového hoboje. Kromě hoboje, altového hoboje/ anglického rohu/ a fagotu si našel pevné místo v symfonickém orchestru i tenor hoboj, který upadl v 18. století v zapomnění. Curyšský hobojový kvartet tento fascinující nástroj spolu s nástrojařem Rainerem Eggerem z Basileje znovu objevil a přivedl do dnešního technického stavu. Teplý a sonorní zvuk tónu tenorového hoboje se přirovnává k viole ve smyčcovém kvartetu. Hudebníci hobojového kvarteta hrají na nástroje, které byly z vybraného dřeva zhotoveny specielně pro ně.

Jindřichohradecké hudbymilovné publikum bude mít neopakovatelnou možnost uslyšet tóny u nás neznámého a ve světě jedinečného hudebního nástroje v podání hudebníků světové úrovně.

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci
Hvězdná 51, tel.: 0331/22564, 0331/361 197-8 (DDM)

Úkazy na obloze v srpnu 2001

Merkur je nepozorovatelný, Venuši a Jupiter spatříme na ranní obloze. Mars září ještě na večerním nebi a ve druhé polovině noci již můžeme uvidět i Saturn. Uran je pozorovatelný po celou noc a Neptun rovněž z kraje měsíce po celou noc, koncem měsíce pak kromě jitra.

Velice zajímavá je prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem.

Měsíc najdeme na obloze 4. srpna v úplňku, 12. srpna v poslední čtvrti. 19. srpna projde novem a 25. srpna první čtvrtí. Období okolo první čtvrti je nejvhodnější pro pozorování Měsíce, jeho povrch je poset krátery a různými vyvýšeninami, jenž vrhají po okolí stíny.

Sluneční fotosféra je také velice hezká, najdeme zde skvrny a oblasti s rozdílnou teplotou.
Letní noční obloha je bohatá na mlhoviny, galaxie, kulové hvězdokupy a další hezké objekty ke shlédnutí.

Pro veřejnost je Hvězdárna v srpnu otevřena:
k pozorování Slunce : úterý a pátek od 15.30 - 17.00 hod.
k pozorování noční oblohy: úterý a pátek od 21.00 - 23.00 hod.

KINO STŘELNICE

1. středa 17. 30 20. 00

2. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

MUMIE SE VRACÍ USA - Bontonfilm

... a s ní i nová dobrodružství. Vracejí se i dobrodruzi Brendan Fraser a Rachel Weiszová. Znovu se zaplétají s nebezpečnými silami zla a vydávají se do míst, kam po tisíciletí nikdo nevkročil.

Dále hrají: John Hannah, Freddie Boath, Patricia Velasquezová

Režie: Stephen Sommers

Délka filmu: 120 min.

3. pátek 17. 30

4. sobota 17. 30

5. neděle 17. 30

Český dabing

Vstupné: 51 Kč

102 dalmatinů USA - Falcon

Roztomilá štěňátka znovu v ohražení! Glenn Gloseová a Gérard Depardieu v pokračování úspěšné rodinné komedie.

Dále hrají: Ioan Gruffud, Alice Evansová, Ian Richardson aj.

Režie: Kevin Lima Délka filmu: 100 min.

 

3. pátek 20. 00

4. sobota 20. 00

5. neděle 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

SVATBY PODLE MARY USA - Hollywood C.E.

Komedie o tom, jak nebezpečné je říkat ANO. Naplánuje vaši svatbu, nasměruje vás k oltáři, vyladí vás na líbánky a odhadne, jak dlouho vám to vydrží. Jennifer Lopezová a Matthew McConaughey předvádějí, jak se dostat do správného chomoutu a nezlomit si vaz.

Dále hrají: Bridgette Wilson-Samprasová, Justin Chambers aj.

Režie: Adam Shankman

Délka filmu: 100 min.

7. úterý 17. 30 20. 00

8. středa 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

BILLY ELLIOT V. Británie - Bontonfilm

Z boxerského ringu mezi baletky. Psychologický příběh jedenáctiletého chlapce, který vyměnil boxerské rukavice za taneční střevíce a vzdor všem a všemu začal tančit. Ve špatnou dobu, na špatném místě... zato s odzbrojující vášní.

Hrají: Jamie Bell, Julie Waltersová, Gary Lewis, Jamie Draven

Režie: Stephen Daldry Délka filmu: 110 min.

9. čtvrtek 17. 30 20. 00

10. pátek 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

Quills - Perem markýze de Sade USA - Bontonfilm

Geoffrey Rush v hlavní roli dramatu o muži, pro kterého rozkoš byla vším. Markýz de Sade, aristokrat, který strávil v různých formách izolace kvůli nemravnostem všeho druhu bezmála 30 let.

Dále hrají: Kate Winsletová, Joaquin Phoenix, Michael Caine aj.

Režie: Philip Kaufman Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 120 min.

11. sobota 17. 30 20. 00

12. neděle 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné : 54 Kč

PURPUROVÉ ŘEKY Francie - Falcon

Jean Reno a Vincent Cassel na stopě sadistického vraha z údolí francouzských Alp. Napínavý thriller podle bestselleru Jean-Christophera Grangea.

Dále hrají: Nadja Faresová, Dominique Sandová, Jean-Pierre Cassel aj.

Režie : Mathieu Kassovitz Mládeži nepřístupno !

Délka filmu : 105 min.

14. úterý 17. 00 20. 00

15. středa 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

TROSEČNÍK

Aby se zachránil, musí ztroskotat - jestli chce přežít, musí se změnit. “Robinson” Tom Hanks, ztracený uprostřed jižního Pacifiku, došel na konec i začátek své cesty.

Dále hrají: Helen Huntová, Jenifer Lewis, Geoffrey Blake aj.

Režie: Robert Zemeckis

Délka filmu: 140 min.

16. čtvrtek 17. 30 20. 00

17. pátek 17. 30 20. 00

 

 

Vstupné: 51 Kč

KYTICE ČR - Bontonfilm

Podle sedmi balad K. J. Erbena natočil F. A. Brabec filmovou báseň o vášni, lásce, strachu, závisti a hlavně o smrti.

Hrají: Karel Roden, Boleslav Polívka, Jana Švandová, Anna Geislerová, Dan Bárta aj.

Režie: F. A. Brabec

Délka filmu : 80 min.

18. sobota 17. 30 20. 00

19. neděle 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Vstupné: 51 Kč

MUSÍME SI POMÁHAT ČR-Space Films

Příběh hrdiny proti své vůli... Bolek Polívka, Jaroslav Dušek a Anna Šišková ve složité partii o dobrou poověst, zásoby proviantu a život jednoho mladého Žida. “Protektorátní” film Jana Hřebejka o tragikomické podobě hrdinství.

Dále hrají: Csongor Kassai, Jiří Pecha, Simona Stašová, Jiří Kodet aj.

Režie: Jan Hřebejk Délka filmu: 120 min.

21. úterý 17. 30 20. 00

22. středa 17. 30 20. 00

 

 

Vstupné: 51 Kč

PARALELNÍ SVĚTY ČR - Falcon

Hořká love story. Příběh o vztahu architekta Kryštofa (Karel Roden), kterému práce pohlcuje veškeré soukromí a zdánlivě bezbranné a křehké Terezy (Lenka Vlasáková).

Dále hrají: Jitka Schneiderová, Gabriela Škrabáková, Marek Daniel aj.

Režie: Petr Václav Délka filmu: 100 min.

23. čtvrtek 17. 30 20. 00

24. pátek 17. 30 20. 00

 

 

 

Vstupné: 51 Kč

SAMOTÁŘI ČR - CinemArt

Běžte se zasmát sami sobě. Deset dní ze života sedmi lidí, kteří hledají. Co? Ideální vztah, lásku a štěstí. V komedii Davida Ondříčka má ovšem tohle hledání často podobu permanentních katastrof, smutku a trpkosti.

Hrají: Jitka Schneiderová, Labina Mitevská, Saša Rašilov aj.

Režie: David Ondříček Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 105min.

25. sobota 17. 30 20. 00

26. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

MEXIČAN USA - Bontonfilm

Brad Pitt a Julia Robertsová v dobrodružné komedii o tom, jak těžké je pracovat pro mafiány, zachovat si při tom důstojnost, partnerský vztah a holý život.

Dále hrají: James Galdolfini, Gene Hackman, J. K. Simmons aj.

Režie: Gore Verbinski Délka filmu: 120 min.

28. úterý 17. 30

29. středa 17. 30

 

 

 

 

Vstupné: 51 Kč

Z PEKLA ŠTĚSTÍ 2 ČR-Falcon

Byla svatba a aby život Honzy s Markétkou nebyl zas tak jednotvárný na to dohlédnou v pokračování úspěšné české pohádky princezna Eufrozína, její tatíček, král Brambas i sám Bůh.

Hrají: Miroslav Šimůnek, Michaela Kuklová, Sabina Laurinová, Vladimír Brabec, Daniel Hůlka, Karel Gott aj.

Režie: Zdeněk Troška Délka filmu: 100 min.

28. úterý 20. 00

29. středa 20. 00

30. čtvrtek 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 56 Kč

NAHORU, DOLŮ USA - SPI

Ben Affleck a Gwyneth Paltrowová v hlavních rolích milostného dramatu o lásce a riziku, které skrývá romance.

Dále hrají: Joe Morton, Natasha Henstridgeová, Tony Goldwyn

Režie: Don Roos Délka filmu: 105 min.

31. pátek 17. 30 20. 00

1. 9. sobota jen 20. 00

2. 9. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstuoné: 55 Kč

KROKODÝL DUNDEE v Los Angeles USA - Intersonic

Plavat mezi krokodýly v australské divočině je snažší než plavat mezi žraloky v L.A. Paul Hogan a Linda Kozlowská v třetím pokračování komediální série.

Dále hrají: Jere Burns, Jonathan Banks, Paul Rodriguez aj.

Režie: Simon Wincer

Délka filmu: 90 min.

4. 9. úterý 17. 30 20. 00

5. 9. středa 17. 30 20. 00

Titulky

HOLKY DO TOHO! USA - Space Films

Není důležité zúčastnit se, ale obhájit vítězství. Teenagerská komedie o školním družstvu roztleskávaček.

6 - 9. 9. 17. 30

POKÉMON 2: Síla jednotlivce

Další dobrodružství animovaných hrdinů.

 

Připravujeme na září 2001

1. - 2.

Krokodýl Dundee v L.A.

USA

komedie

4. - 5.

Holky do toho!

USA

teenagerská komedie

6. - 9.

Pokémon 2: Síla jednotlivce

Japonsko - USA

animovaný

6. - 9.

Patnáct minut

USA

kriminální thriller

10.

Léto ztracených polibků

SRN - Gruzie

komedie

11. - 12.

Rebelové

ČR

muzikál

13. - 14.

Lovec policajtů

USA

akční

15. - 16.

Bratříčku, kde jsi?

USA - V. Británie

komedie

18.

V Čině jedí psy

Dánsko

komedie

19. - 20.

Nepřítel před branami

USA

válečné drama

21. - 23.

Příběh rytíře

USA

dobrodružný, historický

24.

Každý to rád jinak

Francie

komedie

25. - 26.

Zlatíčka pro každého

USA

komedie

27. - 28.

Po čem ženy touží

USA

komedie

29. - 30.

Animální přitažlivost

USA

romantická komedie

Projekt BIOZAHRADA na Jindřichohradecku aneb "pomáhejme přírodě a ona pomůže nám" (5)

- poradenské místo v J.H. v provozu vždy v pátek (mimo svátky) od 13.00 do 18.00

V pátek 4. května byl v Jindřichově Hradci zahájen projekt Biozahrada, o kterém jsme Vás informovali již v minulých číslech Jindřichohr. zpravodaje (5/2001 - str.5, 4/2001 - str. 4, 6/2001 - str.12, 7/2001 - str.3). Tímto datem bylo v Jindřichově Hradci zřízeno poradenské místo projektu. Na telefonním čísle 0331/361691 (tzv. "zahradní telefon") obdržíte vždy v pátek od 13.00 do 18.00 v kanceláři Ing. arch. Aleše Procházky bezplatně informace o přírodním obdělávání Vaší zahrady, jejím uspořádání a péči o ni. Pro rady si v tuto dobu nemusíte jen telefonovat, můžete si do poradenského místa na nám. Míru 83/I v J. Hradci do 2. patra zajít osobně. Získáte zde kromě informací rovněž bezplatně příručku o biozahradě, pojednávající o prvcích přírodní zahrady a o ekologickém pěstování zeleniny. Těšíme se na Vaše dotazy a na Vaši návštěvu.

Poradci a spolupracovníci projektu pro Vás připravili několik rad a informací:

Mšice jsou nejen nejhojnější, ale i nejobtížnější tzv. "zahradní škůdci". Mšic je mnoho druhů. Napadají s oblibou mladé výhonky a vysávají jejich rostlinné šťávy. Zároveň přenášejí virová onemocnění. Na jejich výměšcích obsahujících cukry se usazují houby, které vytvářejí černé sazovité povlaky.

Přírodní ochrana před mšicemi: Výsadbou aksamitníku (afrikánu), můžete přilákat užitečné druhy hmyzu jako jsou slunéčka, zlatoočka a pestřenky, které zničí na tisíce mšic. Aksamitník působí též kořenovými výměšky proti pýru a háďátkům.

Mšice je též možno rozmáčknout mezi prsty, nebo smýt silným proudem vody. Silně napadené rostliny je možné postříkat lihomýdlovým roztokem nebo raději výluhem z kopřiv (recept na oba výluhy získáte na poradenském místě), který používáme neředěný. Stejně tak můžeme použít i výluh z pelyňku nebo přesličky.

Nejlépe je však pěstovat pestrý sortiment bylin, stromů a keřů (podle možností z blízkého okolí); vytvořit i malou vodní plochu. Tím si vytvoříte vhodné podmínky pro užitečný hmyz (slunéčka, střevlíky, lumčíky, zlatoočka, pavouky,…) a ptactvo. Pak budete mít o nejednu starost méně.

Partneři projektu: PRO-BIO RC Třebíč a EUPRI, spolufinancováno z programu EU, z FMP CBC Phare.

O jednotlivých aktivitách budete i nadále informováni v tisku a na internetových stránkách www.jh.cz a www.c-budejovice.cz nebo na poradenském místě.

Ing. Martina Rešlová, externí spolupracovník EUPRI

ROSTLINA MĚSÍCE

Vaccinium corymbosum

Brusnice chocholičnatá

Původ a charakteristika

Brusnice rostou ve volné přírodě na severní polokouli, jsou rozšířeny od oblastí polárního kruhu až po vysokohorské tropické oblasti, keříky jsou stálezelené i opadavé. Z celkového počtu 300 až 400 druhů se několik pěstuje také pro užitek a okrasné účely, mezi ně patří i brusnice chocholičnatá, která pochází z východní části USA.

Brusnice chocholičnatá je mnohem více známá pod názvem kanadská či velkoplodá borůvka a pěstuje se jako zahradní kultura. Keř v dospělosti dosahuje výšku v rozmezí 1 až 2 m, také šířka se pohybuje kolem 2 m, růst je vzpřímený, větve rozložité, listy jsou vejčité až vejčitokopinaté, svěží zalené barvy. Na podzim se zbarvují do nachových tónů. Kvete od května svazečky džbánkovitých bílých nebo narůžovělých květů. Z nich se vyvíjejí velké kulaté plody s typickou borůvkově modrou barvou. Dozrávají postupně podle odrůd od července, v průběhu srpna až do září. Keř je opadavý a mrazuvzdorný, kořenový systém je bohatě rozvětvený.

Nároky na pěstování

Brusnice chocholičnatá roste na slunečném stanovišti i v polostínu a základní podmínkou dobrého růstu je půda bez obsahu vápníku. Žádá kyprou humózní půdu s kyselou reakcí. Rostliny sázíme na jaře anebo na podzim, dnes je většina výpěstků v kontejnerech, které při dobré zálivce můžeme sázet v průběhu celé sezóny. Vzdálenost keřů při výsadbě je 1 m. Rostliny jsou dlouhověké, rostou na stanovišti i 30 let, na vzrostlém keři se urodí až 5 kg plodů. Četné odrůdy jsou již samosprašné, přesto se doporučuje vysazovat směs několika odrůd, zajistíme tak větší úrodu. Rostliny vyžadují dostatečnou závlahu v průběhu celé vegetace a hnojení plnými hnojivy pro vřesovištní rostliny. Velmi dobře poslouží i starý kravinec. Pravidelným řezem upravujeme keře starší 4 let, dospělé plodící rostliny mají 6 až 8 silných kosterních větví.

Použití

Velkoplodá borůvka slouží především pro užitek, má také estetickou hodnotu. Něžné svazečky květů vystřídají výrazné ojíněné bobule a na podzim se listí zbarvuje do oranžových až po šarlatové tóny. Výborně doplní především větší vřesovištní partie, skupiny vždyzelených dřevin a okraje lesních částí. Mnohé odrůdy jsou určeny i k pěstování v nádobách, z plodů se můžeme těšit i na balkoně či logii.

Zajímavosti

Úroda na kaři je bohatší a plod je větší než u lesní borůvky. Přes shodnou barvu slupky dužnina ani šťáva nebarví. Vhodnou volbou skupiny odrůd si zajistíme postupnou sklizeň v průběhu léta až do časného podzimu. Pozor na ptáky, aby předčasně nesklidily nadějnou úrodu.

KLUB HISTORIE LETECTVÍ JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE ZWOLLE 2000 (VII. část)

aneb: “mordparta” opět na cestách

Když jsme odjížděli ve středu 7. června 2000 z J. Hradce, netušili jsme, kolik materiálů a informací se nám podaří nashromáždit během prvních šesti dnů cesty. Doposud jsme také byli stoprocentně úspěšní ve vyhledávání a dokumentaci hrobů čs. válečných letců ve Francii i Belgii. Před námi byl další šestidenní obsahově náročný program expedice, který nám přinesl řadu nezapomenutelných zážitků.

S blížícím se pondělním podvečerem 12. června 2000 jsme se vydali na jihozápad Belgie, kde se nachází slavné, zároveň počtem obětí neblaze proslavené prvoválečné lokality Ypres, Zonnebeke a Passchendaele. Nedaleko poslední jmenované stojí známý britský monument Tyne Cot, který jsme znali již z “Expedice Dieppe ´97”. Také proto jsme si právě u něho dali ve 20 hodin sraz se členy belgické letecko-historické skupiny BAHA (Belgium Aircraft Historical Asociation). Dříve to s ohledem na pracovní vytížení belgických kolegů nebylo možné.

Jelikož však naši řidiči dokázali svižnou jízdou z Adegemu ušetřit poměrně dost času, využili jsme ho k pokračování terénních průzkumů a sběrů na válečných bojištích. Námi vyzkoušené a nejvíce oblíbené byly meze a okraje polí. Tam totiž “zrezivělým železem” znechucení zemědělci odhazují veškeré zemědělským pracím překážející předměty. Postupně se tak v útrobách našeho vozu objevily zkroucené “prasečí ocásky” používané k upevňování drátěných zátarasů, střepiny z munice, ale i torzo francouzské polní lahve či dva knoflíky z anglické polní uniformy. V zápalu této práce jsme zapomněli na čas i na kolegy z BAHA. Musím ještě podotknout, že jsme se s nimi nikdy neviděli a znali se pouze z písemné korespondence.

Právě když jsme s kolegou Vláďou “Vojtou” táhli k autu další z prasečích ocásků, zastavilo za naší expediční osmimístnou Barčou osobní vozidlo. Nikdo nevystupoval a jeho řidič nás i se svojí partnerkou poměrně pozorně sledoval. Trochu jsme znejistěli, ale pak se vydali směrem k nim. To už nám šel v ústrety muž středních let. Představil se jako Erwin a odvolával se na znak našeho Klubu historie letectví nalepený na kufru automobilu i naší domluvenou schůzku. Tím se vše vyjasnilo. Po krátkém seznámení jsme se anglicky dali do rozhovoru. Až po chvíli nám také Erwin vysvětlil své zaváhání po příjezdu na místo srazu. Bylo mu totiž divné, že se osm leteckých archeologů z Čech bude pachtit na poli s nějakým obyčejným a zde absolutně běžným železem z I. světové války, když kopeme letadla z II. světové války. Nemohl prostě pochopit, že nás zajímají obě témata a pro něj obyčejné nálezy patří v České republice k ojedinělým, často unikátním.

Konverzace sice nebyla nejsvižnější, ale měli jsme stále o čem hovořit. Zároveň jsme byli pozváni do nám neznámého městečka Erembodegem. Právě tam totiž budovali s kolegy z BAHA soukromé letecké muzeum. A takovéto pozvání se nedalo odmítnout.

Na cestu jsme se vydali, vedeni Erwinovým vozem, asi ve 20,30 hodin. V bezmezné víře jízdy pouze několika málo kilometrů jsme stále sledovali vůz před námi. Časem zapadlo slunce. Když už jsme jeli více než hodinu, kapku jsme znejistěli. Zastavili jsme až téměř ve 22 hodin. Jak jsme dodatečně zjistili, ujeli jsme 130 km a nacházeli se nedaleko Bruselu. To už nás čekal Cyndrik, předseda BAHA. Zval nás hned srdečně do svého domu na kávu, ale nám se zdál tento noční čas k návštěvě více než nevhodný. V Belgii se však žije jinak než u nás. Téměř hodinu jsme pak diskutovali o letecké archeologii a osudech Čechoslováků sestřelených nad belgickým územím během II. světové války. Věnovali jsme se dokumentaci výzkumů u nás na jihu Čech v porovnání s Belgií. V nás stále hlodala zvědavost nad podobou v té době postupně vznikajícího muzea BAHA. To kolegové jistě dobře věděli, a tak jsme se ve 23 hodin vydali na další cestu.

Jeli jsme asi deset minut. Zastavili jsme před menším obchodem s potravinami, který patřil Cyndrikově manželce. Prošli jsme prodejnou a pokračovali do zadního traktu budovy. A právě zde, v bývalém skladu, nás čekal letecko-archeologický ráj! Zatím sice jen v krabicích, policích či volně po zemi, ale nacházely se zde stovky fragmentů z válečných letounů. To, co kolegové vykopali přibližně během deseti let. Trosky z Messerschmittu Bf-109, Halifa-xu, Mustangu P-51, Lightningu P-38, několika verzí Spitfirů a podobně. Torza celkem z osmi letounů. Při této příležitosti se kolegové zeptali na počet námi lokalizovaných strojů. Velmi rádi jsme se pochlubili, že jsme jich zatím vykopali patnáct. Údiv kolegů byl jasně patrný! Po chvíli jsme jim vysvětili, že se téměř každý z letounů počtem nalezených kusů fragmentů vejde do jedné igelitové tašky.

Když jsme asi hodinu upřímně obdivovali vystavené exponáty, přišel za mnou Cyndrik a pře-dal mi pro náš klub jeden UNIKÁTNÍ dar. Belgičtí kolegové se totiž v roce 1998 zúčastnili vyzvednutí trosek letounu Spitfire Mk. V., ve kterém 5. května 1942 zahynul pilot 312. čs. stíhací perutě štábní rotmistr Karel Pavlík. Jeho hrob v Yepres jsme navštívili během “Expedice Duxford ´98”. Nepodařilo se nám však v terénu najít jediný fragment z této stíhačky. Až teď jsme se dozvěděli, že výzkum proběhl asi dva měsíce před naší expedicí a 99% vyzvednutých exponátů skončilo v soukromé sbírce ve Velké Británii. Tím 1% byla prostřelená tlaková kyslíková nádoba pro pilota, která tak jediná oficiálně reprezentovala existenci letounu K. Pavlíka. Upřímně řečeno, ani dnes nedokáži pořádně popsat pocit, který jsme v tu chvíli prožívali. Cyndrik celou věc uzavřel konkrétní a pře-devším jasně srozumitelnou myšlenkou: “Karel Pavlík byl Čech. Proto tato část jeho letounu patří vám. Alespoň pomyslně se tak Pavlík vrátí domů”. A aby nás kolegové přesvědčili o upřímnosti svých myšlenek, přidali nám jen tak pro radost ještě část dynama z Halifaxu a torzo řídícího mechanizmu od kniplu ze Spitfiru. Na takovouto situaci jsme nebyli připraveni. Oběma kolegům a našim novým kamarádům jsme dali po půl litru rumu /české whisky/ a množství propagačních materiálů o našem městě. Chystáme se jim všechno vynahradit při jejich plánované návštěvě J. Hradce.

I když setkání s kolegy z BAHA bylo milé a maximálně přátelské, zhruba půl hodiny po půlnoci nastal čas loučení. Nejprve se s námi rozloučil Erwin se svojí partnerkou. Čekala ho totiž více než sto kilometrová cesta domů až někam k Passchendaele. Cyndrik nám nabízel možnost přenocování, ale to jsme s díky odmítli. Využili jsme jeho ochoty a ne-chali se doprovodit až na bruselskou výpadovku. Tam se nás také zeptal na pro něj nepochopitelnou věc. Bylo mu totiž divné, že zatímco oni jsou v asociaci BAHA pouze čtyři letečtí archeologové, nás je jenom z J. Hradce osm na expedici. Ohromilo ho však sdělení, že dalších sedm našich kolegů zůstalo doma. Jak jsme vzápětí pochopili, Cyndrik na základě této informace vydedukoval, že tím pádem určitě patříme mezi finanční magnáty. Ptal se proto na název hotelu, do kterého jedeme spát. To jsme mu lehce vysvětlili sdělením, že pojedeme k Bruselu a tam někde přespíme na parkovišti pod širým nebem. I když byl Cyndrik typický kliďas, naší informací jsme mu vyrazili dech. Pak vzal tužku, papír a s přihlédnutím na tehdejší světoznámé zahraniční iniciativy našich rómských spoluobčanů nám napsal krátký ručitelský text pro belgickou a nizozemskou policii. V něm vysvětloval, že nejsme Rómové z Čech táhnoucí za vidinou lepšího živobytí, ale skupina leteckých archeologů dokumentující osudy čs. válečných letců. Jistota byla jistota. Text jsme naštěstí po zbytek expedice nemuseli použít. Je nám však úsměvnou vzpomínkou na večerní přátelské setkání s belgickými kolegy z letecko-historické skupiny BAHA.

Na cestu jsme se vydali asi jeden a půl hodiny po půlnoci. Ujeli jsme přibližně 70 km a pak se s blížícím ránem uložili ke krátkému spánku.

I když celodenní program předcházejícího dne patřil během expedice k nejnáročnějším, všichni vstali podle dohody do sedmé hodiny ranní. Posíleni vydatnou snídaní jsme se pak vydali směrem k nizozemské hranici. Hned nedaleko ní je městečko Bergen-op-Zoom, kde na vojenském hřbitově leží šestičlenná osádka 311. čs. bombardovací perutě. U jejich hrobů jsme nejprve položili kytici, pak provedli detailní dokumentaci lokality. Vzpomněli jsme příběh letců, kteří se nevrátili 11. dubna 1942 z bombardování německého Essenu.

“Letoun typu Wellington KX-Z vzlétl z anglické základny East Wretham ve 22,01 hodin. Útok na cíl osádka provedla přibližně kolem půlnoci. I když byl letoun nad Essenem vážně poškozen, vydal se na cestu zpět. Nad Nizozemím na něj však úspěšně zaútočil německý noční stíhač Helmut Lent v Messerschmittu Bf-110 od I/NJG. Posádka se rozhodla s rozstříleným letounem k nouzovému přistání, ale stíhač nad Zuid-ským jezerem zaútočil znovu. Wellington explodoval přibližně v 0,30 hodin nedaleko města Kolhorn. Celá osádka zahynula.” Dodnes nám není známo, proč byli nejprve letci pohřbeni v Den Helderu na severu Nizozemska, v květnu 1947 byly jejich ostatky exhumovány a převezeny do Bergenu-op-Zoom. Pro náš expediční tým však bylo důležité, že se nám podařilo náhrobky všech našich letců nalézt.

Po této úspěšné dokumentaci v terénu jsme se vydali směrem k městu Den Haag. Právě tam někde se měl nacházet hrob dalšího z čs. válečných letců, četaře Karla Kuňky. V té chvíli nikdo z nás netušil, jaké peripetie nás právě zde budou čekat.

(pokračování příště) Vladislav Burian, KHL

LETNÍ NEDĚLE - JAKÉ BÝVALY

ZA NAŠICH MLADÝCH LET

Marná sláva, je to tak, všechno je teď jinak. Jen vzpomínky nám zůstaly. Jen si připomeňme - třeba ty hradecké letní neděle. Ty byly vždycky sváteční.

Již nedělního rána zvaly zvony na hradeckých věžích k ranní pobožnosti do hlavního, velkého koslela věřící zejména z tehdejšího Wilsonova náměstí, z kraje vajgarského zárybničí, Václavské a Vídeňské ulice, ze zakostelecké čtvrti - Kozího plácku, Panské a Kostelní ulice, ale i nežáreckého předměstí, věřící ze Zbuzan a hrstku věřících z Klášteříčku a odběratele zeleniny a květin, které pěstovali mniši františkáni ve své klášterní zahradě. Do svatojánského kostela se ubírali většinou zaměstnanci černínského panství, do lavic zde usedli nedělně ve svých modrožlutých uniformách odění chovanci černínského pensijního ústavu. Pěvecký sbor zde vytvářeli především studenti hradeckého gymnázia zejména ze sympatií k profesoru Františku Fauovi, který o nedělích, kdy na zámku přebývala Černínská rodina, přivedl své modrožluté věrné i gymnasisty ze svatojánského kostela na mši do zámecké kaple.

Tak to bylo letní nedělní ráno. Tak krátce po desáté se zaplnil chodník v Klášterské ulici od pošty ke “Kaštanům” a oba chodníky v Panské, od Hiršů a Střelnici k Röschově lékárně a ke Svatoňům. Jiný než pěší provoz Panská ulice v té době nepovolovala. Maximálně občas vyzvánějící ruční vozíky zmrzlinářů, vypravených četnými cukrář-skými podniky z Panské ulice a dolního náměstí. Otázka jistě zní: a co se na chodnících dělo? Dá se říci nic. Korsovalo se, buď v párech obou pohlaví, nebo jen tak se “házelo okem” jedno pohlaví na druhé se zvědavosti, v kterých místech se po chvíli opět potkáme a vyměníme si úsměv či němý slib.

Když se přiblížila jedenáctá, ulice se vyprázdnily a korso se přemístilo do Husových sadů od Mistrova pomníku vzhůru k Bencům a po chvíli až Pod kaštany. Když uhodila jedenáctá, zvedl pan kapelník (o sudých nedělích kapely vojenské 29. Pěšího pluku, o lichých hudby hasičské) taktovkou a zazněl úvodní pochod, který sice nebyl do kroku korsujícího tisícihlavého davu hradeckých občanů, letních hostů města, různých místních fešand a fešáků, mezi nimiž se občas blýskla vycházková šavle pánů důstojníků hradecké posádky.

Nedělní hudební produkce trvala s malými přestávkami jednu hodinu a skončila rázem o dvanácté, když se z proboštského kostela ozval společný hlas zvonů - sv. Václava, sv. Ludmily, sv. Hypolita a sv. Marie v harmonicky melodicky laděných tónech es, ges, as, ces. Kdo si na tento společný koncert zvonů pamatuje, dá mi za pravdu, že nebylo líbeznějšího pozvání i k nebohatému nedělnímu stolu.

Odpolední nedělní událostí býval tzv. výlet některého z hradeckých spolků - řeme-slnických, dobročinných, sportovních, civilních i krojovaných do některé z hradeckých či příměstských zahradních restaurací. Průvod se zpravidla řadil Na Nežárce u kapličky a od Mastných krámů doprovázen již řízným pochodem některé z hradeckých kapel, posilněný pomocí muzikantů z okolí, prošel městem a zval k účasti ke společnému odpoledni v zahradní restauraci u Ecků v Jarošovské ulici, v Rudolfově, Na Nové hospodě i U malíře “Pod kobylí hůrou”.

A teď to začalo: obvykle na dvou parketech, zpravidla krytých to roztáčela “mládež” středního věku při polkách a valčících, ti mladší tiskli své tanečnice při snivém tangu, show foxu a walsu. Někteří páni otcové se dali do kuželkářských přeborů o cenu věnce buřtů, kýty uzeného, jejich dámské průvodkyně utrácely v kolech štěstí, doprovázející mládež obého pohlaví se bavila závody v pytlích a jiných dětských zábavách. Takový výlet trval do setmění a končil někdy i večerní zábavou při lampionech a následným návratem do středu města. Součástí jedné z letních neděl býval také Dětský den. Tehdy se Na příkopech, za “hejmanstvím”, před dětskou školou shromáždila ještě velké školy nepovinná hradecká omladina obojího pohlaví, ustrojená podle zaměstnání svých rodičů. Holčičky jako švadlenky, zahradnice, malé selky, chlapci jako kominíci, zedníci, pekaři, klempíři, seřazení do průvodu se vydali přes horní náměstí a Jarošovskou ulicí na sokolské hřiště, jemuž se tehdy říkalo “treminár”, zde dříve než odložili své nástroje, kladiva, hoblíky, dřevěné sázecí lopaty, zednické lžíce, kominické štětky, předvedli divákům, jak si jejich otcové a matky vydělávají na náš, tehdy jejich, chléb vezdejší. A pak se dali do sportování - skoky do dálky i výšky, závody v pytlích, hry “na slepou bábu”, závody “kdo bude dřív” u pultu se zmrzlinou, podávanou tentokrát hradeckými cukráři dětem zdarma. Omladina přednesla sem tam i nějakou básničku, zazpívala, co se v mateřské škole naučila a pokud zde měla i své rodičovstvo, sklidnila svou bujarost ve stínu stromů za tenisovými kurty. Dětský den, či lépe řečeno Dětské odpoledne zanechávalo u všech účastníků - dětí i rodičů - vzpomínku po dlouhé roky.

Největší událostí jedné z letních nedělí jsou tak zvané porcinkule - církevní svátek, výroční slavnost františkánského řádu, spojená s lidovou poutí a rozsáhlým výročním trhem. Historie města nás informuje o založení řádového kláštera v Hradci již roku 1478. Klášter padl za oběť ukrutnému požáru města roku 1801 a po jeho obnově trávilo v něm život až do roku 1950 zpravidla 10 řádových bratrů. Ti podle historika Františka Teplého rádi zpívali píseň kromě o sv. Kateřině, již je klášter zasvědcen, též o sv. Teodoru o 11 slokách, patronu města:

Udatný Krista vojíne, Přeslavný Theodore, Svatý církve mučedníku,

města Hradce patrone! Vypros ourodné pohody, všech požitků zdaření.

Chraň boje, hladu nehody, zhoubné honakažení.

Svatý se buď příliš nesnažil, nebo mu to nějak nevycházelo, válek a nemocí různého druhu prošlo městem nesčetně, roku 1801 za zhoubného požáru města padl ohni za oběť i františkánský klášter se svou vzácnou knihovnou a i protilehlý “klášteříček”, v podstatě ženská nemocnice, založená Annou z Minsterberka roku 1534.

Svátek porcinkulí byl příležitostí i k poutím z blízkého i vzdáleného okolí, k návštěvám zámku, muzea i rodinných hrobů na hřbitovech. Lidé přicházeli do města pěšky, povozy s koňským potahem, zaplnili hradecké hospody a zájezdní hostince. Porcinkule bývaly i příležitostí k dalším různým atrakcím. Mnohdy předváděli na Wilsonově náměstí svou odvahu a umění provazolezci, v plátěné aréně Frištenského na tržišti za hřbitovem sv. Trojice si za odměnu 15 korun nechávali profesionálními zápasníky rozbíjet své nosy a mlátit svými pohublými těly o žíněnky hradečtí sportovní odvážlivci. Fotbalový stadion při vídeňské silnici vybudovaný nákladem majitele pily Kasala a nazvaný Kasalovým stadionem často hostil v den hradeckého svátku dobrá a silná fotbalová mužstva z Č. Budějovic, Pelhřimova i ligová mužstva Prahy, Plzně a dokonce i ze zahraničí. Rovněž sokolská plovárna bývala svědkem velkých utkání pod vysokou sítí a hladina rybníka Vajgaru lákala k výletům na lodičkách.

(ah)

Jindřichohradecký hokejbalový klub Bora Bombers,

startující v nejvyšší soutěži v České republice skončil v této extraligové sezóně na slibné deváté příčce. Vzhledem k tomu, že po podzimní části “okupovali” Bombeři předposlední patnáctou příčku, je konečné umístění více než milé. V jarní části extraligy patřil J. Hradec k nejlepším celkům soutěže a v této fázi skončil na třetím místě. Celkově tak vzniklo již zmiňované deváté místo, těsně pod hranicí play off, kam postupuje prvních osm družstev po základní části. Jak si v této sezóně vedli samotní hráči J. Hradce? Nejproduktivnějším hokejbalistou klubu byl Petr Holoubek s 24 body (8 branek + 16 asistencí), druhým byl Marián Zbirovský s 20 body (13 + 7), třetím Radek Dvořák s 19 body (10 + 9), dále následují Lukáš Holec 18 (8 + 10), obránce Martin Landkammer 15 (8 + 7), obránce Petr Šprincl 9 (4 + 5), obránci Jakub Štěpán, Roman Jíra a útočník Chán po 8 bodech, Jan Marek 7 atd. Nejlepším střelcem se stal Zbirovský - 13 branek, následují Dvořák 10, P. Holoubek, Holec a Landkammer s 8 góly. Mezi nahrávači vévodil P. Holoubek - 16 asistencí, Holec 10, Dvořák 9, Zbirovský a Landkammer 7, Jíra a Petr Podlaha 6 asistencí. Všech 30 zápasů základní části extraligy odehráli obránci Šprincl a Štěpán, 28 utkání - Landkammer, 27 - obránci Michal Jirka a Štěpán Slabý, 26 - Lukáš Soukup a 25 utkání Jíra. Naopak nejméně zápasů z hráčů základního kádru odehrál obránce Pavel Vacek - 16 utkání, Holec - 15, obránce Lukáš Jirka a Podlaha 10 zápasů. J. Hradec vystřídal tři brankáře: Roberta Šustra, Jaroslava Pátka a Jiřího Ženíška. Z nejvyšší soutěže sestoupily celky Malenovic a Brna, naopak postoupily družstva Třince a Teplic. Od Frýdku-Místku koupil extraligu Most.

Sezónu zhodnotil trenér J. Hradce Jaroslav Holoubek takto:”Po prvním dvoukole jsem předpovídal umístění okolo desátého místa a nakonec jsme byli devátí. Vycházel jsem tehdy z reality odchodu několika zkušených hráčů a proto jsem čekal i boje o záchranu. V podzimní části byli naše výsledky špatné. Bylo to zapřičiněno tím, že kolektiv byl doplněn několika novými hráči, kteří doposud extraligu nehráli a postupem času si zvykali na nejvyšší soutěž. Na jaře však, k mé radosti, patřili k pilířům sestavy a dokonale nahradili odchody některých hráčů po minulé sezóně. Dalším důvodem špatného podzimu bylo zranění hned několika klíčových hráčů a samozřejmě i kolísavá účast na trénincích mimo J. Hradec. Jarní část byla už úplně o ničem jiném. Škrtli jsme podzimní neúspěchy a i přes problémy s tréninky mimo okresní město jsme se vzchopili a šli tvrdě za svým cílem - záchranou. Při maximálním soustředění na jednotlivé zápasy jsme vylepšili bilanci družstva až těsně k branám play off. Doménou všeho byla maximální kázeň, respektování rozhodčích a minimum vyloučení. Perfektně se nám podařilo zabudovat i tři hokejové posily: Jana Marka z Třince, Aleše Skokana z Brna a Zdeňka Klubala z SHC Vajgar JH. Na závěr bych chtěl poděkovat celému týmu, který zejména na jaře odevzdal na hřišti maximum a který se stal postrachem snad všech soupeřů (v jarní části). Ještě bych chtěl poděkovat novovčelnickým činovníkům za vytvoření kvalitního zázemí a divákům za to, že nám po celou sezónu fandili, byť i ve chvílích, kdy se nám hluboce nedařilo”.

Dne 1.6. se konala valná hromada Bory Bombers J. Hradec, kde se ustanovil nově zvolený výbor, pod který spadají hned čtyři týmy (Bora JH A, Bora JH B, Bora JH C a Bora JH žáci). Novým předsedou se stal hráč prvního celku Martin Landkammer, prvním místopředsedou je vedoucí B-týmu Daniel Dohnal, druhým místopředsedou vedoucí A-týmu David Holoubek. Tajemníkem se stal vedoucí a trenér C-týmu Čestmír Čížek, pokladníkem hráč A-týmu Roman Jíra. Členy představenstva jsou Pavel Vacek a Jaroslav Pátek, který se stal zároveň i hlavním trenérem prvního - extraligového družstva. Jeho asistentem bude dosavadní hlavní kouč Jaroslav Holoubek. Na valné hromadě se zhodnotily také výkony všech družstev: kromě již zmiňovaného A-týmu také sezóna B-týmu (vítěz Regionální ligy) a C-týmu (vítěz Jihočeské ligy). Byla také sdělena nelichotivá zpráva o ukončení sponzorování firmy Bora a.s.,která trvalo od založení klubu. Největším problémem pro chod všech čtyř družstev tak bude zajištění potřebných financí. Závěrem bych chtěl poděkovat Městu J. Hradec za vybudování potřebného nového hřiště na sídlišti Hvězdárna, které nebude sloužit jen nám ale i široké hokejbalové základně v celém Jindřichově Hradci.

Za HK Bora Bombers JH zpracoval Bc. Petr Holoubek

VZLETEM SOKOLÍM

Běh Terryho Foxe v Jindřichově Hradci

V červnovém čísle jsme začali vyprávět o Běhu Terryho Foxe, jehož již čtvrté kolo se 22. září 2001 poběží v našem městě. Nyní bychom chtěli čtenáře seznámit s historií Běhů Terryho Foxe v České republice.

Vůbec první symbolický Běh v ČR (“nultý ročník”) zorganizovali zaměstnanci kanadského velvyslanectví v Praze roku 1992. Oficiální první ročník Běhu se uskutečnil v České republice roku 1993. Účast byla tehdy spíše symbolická, neboť se Běhu zúčastnilo jen 40 běžců, kteří ale při dobrovolném startovném věnovali na konto určené na výzkum rakoviny nemalou částku 19.700,- Kč. Roku 1994 se v Praze pořádal Běh znovu a tentokrát se ho již zúčastnilo 482 příznivců, kteří věnovali na konto 33.000, - Kč.

Roku 1995 se BTF konal již v šesti městech s celkovým počtem účastníků 7000. Výtěžek z finančních příspěvků účastníků činil tentokrát 195.000,- Kč.

Roku 1996 byl zaznamenám mimořádný posun v chápání této vysoce humánní myšlenky, k níž se v tomto roce připojilo 36 českých a moravských měst. Počet účastníků v tomto roce dosáhl 21.400 a částka připsaná na konto výzkumu rakoviny dosáhla 660.758,- Kč.

Od roku 1997 nastal zásadní zlom, neboť se do akce mj. organizačně zapojila Česká obec sokolská. Počet míst i počet účastníků počínaje tímto rokem každoročně stoupá, což dokazují následující údaje:

V roce 1997 proběhl BTF na 72 místech (počet běhů 75) a zúčastnilo se jej více než 55.000 účastníků, na konto bylo připsáno 1.844.000,- Kč. Už tento počet běhů byl v mezinárodním měřítku považován za unikátní.

V roce 1998 bylo uskutečněno celkem 112 běhů, jichž se zúčastnilo více než 72.000 účastníků, kteří přispěli více než 2.300.000,- Kč. Tímto počtem běhů se Česká republika roku 1998 dostala na první místo v mezinárodním srovnání. Lze podotknout, že právě tento rok se k BTF zapojil i Jindřichův Hradec, kde bylo uspořádáno první kolo Běhu v našem městě.

V roce 1999 se BTF konal již ve 165 místech ČR, zúčastnilo se jej více než 90.000 účastníků, kteří podpořili výzkum rakoviny svými dobrovolnými finančními příspěvky ve výši celkem 3.900.000,- Kč.

První místo si Česká republika zachovala i v roce 2000, kdy více než 100.000 účastníků na 231 místech přispělo na výzkum rakoviny více než 4 miliony korun.

Tento rok bylo k 10. dubnu zaregistrováno v České republice 225 míst, kde se bude BTF tento rok konat, mimo jiné i opět v Jindřichově Hradci.

Češi si Běh Terryho Foxe velmi oblíbili a vzali odkaz Terryho Foxe za své. Běhy, které původně představovaly naprostou novinku v životě České republiky, již v naší vlasti definitivně zapustily kořeny a zcela zdomácněly.

V příštím čísle se seznámíme s historií Běhů Terryho Foxe v Jindřichově Hradci a uvedeme bližší informace o Běhu, který proběhne v našem městě 22. září 2001.

Dokončení v příštím čísle. TJ SOKOL Jindřichův Hradec