Jindřichohradecký zpravodaj, únor 2001

Vážení a milí čtenáři,

nechte se inspirovat kulturní nabídkou a včas si zajistěte vstupenky na parket právě vrcholící plesové sezóny. Pozvánka platí samozřejmě i na divadelní a filmová představení, pohádky pro děti, přednášky, výstavy, koncerty a další kulturní a společenské akce. Přinášíme vám informace Českého statistického úřadu, který připravuje sčítání lidu, domů a bytů k 1. břez-nu 2001. Podrobnější informace najdete na str. 5. Nechybí samozřejmě pravidelné zprávy z rady města. Dočtete se o nejúspěšnějších sportovcích našeho okresu v roce 2000. Připomínáme, že své dotazy a připomínky můžete zasílat na adresu: odbor školství, kultury a tělovýchovy MěÚ J. Hradec.

Vaše redakční rada

Obsah

Informace z rady města
Odbor školství, kultury a tělovýchovy
Český statistický úřad
Kalendárium
Městská knihovna
Informační středisko

Kulturní kalendář

Kino Střelnice
Kinokavárna Růže

Klub historie letectví - Expedice Zwolle 2000

Dal Kubata hlavu za blata?

Rostlina měsíce - seriál
Nejlepší sportovci našeho okresu.
Vzletem Sokolím

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

V souladu s územním plánem rozhodlo ZMě využít část pozemků v areálu bývalých Jarošovských kasáren k rozvoji občanské vybavenosti v této lokalitě. Pozemek přiléhající ke křižovatce U Stavcentu ve výměře cca 8 500 m2 bude odprodán firmě LIDL ČR v.o.s. Praha za 13 050 000,- Kč. Pozemek bude uvedené firmě předán prost veškerých staveb, na jejichž místě vznikne nové obchodní centrum s parkovištěm a dalším příslušenstvím. Realizace stavby se předpokládá ještě v letošním roce.

-

Růst nákladů na suroviny a energie si vynutil zvýšení cen obědů ve školních jídelnách. S účinností od 1. února 2001 budou žáci ve školních jídelnách zřizovaných městem platit za oběd 16,- Kč (I. kategorie), starší žáci (II. kategorie) a dospělí strávníci 17,30 Kč. Záloha na obědy pak činí u I. kategorie 480,- Kč a u II. kategorie 519,- Kč/měsíc. Způsob placení a evidence stravování zůstávají stejné. V souvislosti s tímto opatřením očekává vedení města zvýšenou kontrolní činnost České školní inspekce a stravovacích komisí tak, aby kvalita jídel a velikost porcí odpovídaly normě.

-

Zvětšování objemu domovního odpadu způsobuje přeplňování odpadkových košů, popelnic a kontejnerů. V důsledku to pak znamená zhoršení pořádku ve městě. RMě se domnívá, že určitým řešením bude separace tzv. PET lahví, které svým objemem nádoby na odpadky nejvíce zatěžují. Separovaný sběr PET lahví také řeší jejich ekologické zneškodňování recyklací. K tomuto účelu jsou na exponovaných místech města a v jeho příměstských částech rozmístěny žluté kontejnery, kam by občané měli PET lahve odkládat. Efektivita tohoto opatření bude vyhodnocena po půl roce a bude jistě závislá na dobrovolné kázni každého z nás. Od letošního roku bylo také upuštěno od separace bioodpadu, který byl organizován v některých lokalitách rodinných domků. Důvodem k tomuto kroku byly vysoké náklady a nulová efektivita v konečných důsledcích na životní prostředí.

-

Příprava výstavby nové víceúčelové haly postoupila do fáze projektové přípravy. Radě města a následně zastupitelstvu bylo předloženo několik variant řešení tohoto investičního záměru. Ten by ve své podstatě měl využít prostoru a stávající konstrukce sportovní haly u zimního stadionu. S ohledem na budoucí maximální využití tohoto sportoviště byl výběr konečného řešení konzultován s představiteli tělovýchovných organizací a zaintere-sovaných sportovních oddílů. Svůj názor vyslovili také jednotlivé politické kluby a volební uskupení zastupitelstva města. Z odborné diskuze vyplynul záměr, aby nová hala měla hrací plochu o rozměrech 22,7 x 44,7 m s výškou nad středem hrací plochy 9,5 m. Podél osy haly budou po obou stranách dvě tribuny s celkovou kapacitou 766 sedících diváků. Sportovní hala bude již v příštím roce sloužit školám a široké sportovní veřejnosti. Předpokládané náklady na tuto investici se pohybují kolem 45 mil. korun.

Alfred Němec,

místostarosta MěÚ Jindř. Hradec

ODBOR ŠKOLSTVÍ, KULTURY A TĚLOVÝCHOVY

Zápis dětí do 1. tříd ZŠ se koná ve čtvrtek 1. února 2001

od 14.00 - 17.30 hod. na jednotlivých základních školách.

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

města Jindřichův Hradec č.1/2001 o spádových obvodech základních škol

Zastupitelstvo města Jindřichův Hradec schválilo dne

24. 1. 2001 v souladu s ustanovením § 10, 12 a 84 zákona č. 128/2000, Sb., o obcích a ustanovením § 14 zákona ČNR č. 564/1990 Sb., o státní správě a samosprávě ve školství, ve znění pozdějších změn a doplňků, tuto obecně závaznou vyhlášku.

Článek I.

Základní ustanovení

Město Jindřichův Hradec je zřizovatelem šesti základních škol, a to Základní škola J.Hradec, Štítného 121/I; Základní škola J.Hradec II, Janderova 160; Základní škola J.Hradec, Jarošovská 746/II; Základní škola J.Hradec, Vajgar 592/III; Základní škola J.Hradec, Vajgar 692/III; Základní škola J.Hradec V, Větrná 54.

Článek II.

Spádové obvody škol

1) Jednotlivé spádové obvody jednotlivých ZŠ jsou určeny v příloze č. 1 této vyhlášky.

2) Obce, které nepatří do územního obvodu města J. Hradec a nemají plně organizovanou základní školu a vysílají své žáky k plnění školní docházky do jednotlivých základních škol v J. Hradci, se mohou dohodnout s Městem J. Hradec, do kterého spádového obvodu patří jejich obec.

3) Třída s rozšířenou výukou výtvarné a hudební výchovy pro žáky, kteří vykazují hudební nebo výtvarné nadání, má spádový obvod na celém územním obvodu města. Výběr žáků pro tuto třídu bude ukončen nejméně 14 dnů před zápisem žáků do 1. tříd základních škol.

Článek III.

Společná ustanovení

1) Do základních škol se přednostně zařazují děti, které mají trvalý pobyt ve spádovém obvodu školy, nebo jsou umístěny v dětském domově ve spádovém obvodu školy. Tímto opatřením není dotčeno právo rodičů (zákonných zástupců) vybrat si pro docházku svého dítěte školu jinou. Rozhodnutí o přijetí dítěte do jiné, než spádové školy, je v pravomoci ředitele této školy.

2) Zápis žáků do ZŠ z obcí, které nejsou uvedeny v příloze č. 1 této vyhlášky, či z jiných spádových obvodů, lze uskutečnit v jednotlivých třídách ZŠ v souladu s vyhláškou MŠMT ČR č. 291/1991 Sb. o základní škole, ve znění pozdějších změn a doplňků.

3) Stanovené spádové obvody se nevztahují na žáky se zdravotním postižením. Tito žáci se zařazují do škol v souladu s vyhláškou MŠMT ČR č.127/1997 Sb., o speciálních školách a speciálních mateřských školách.

4) Odbor školství, kultury a tělovýchovy předloží vždy zastupitelstvu města do 30. 11. běžného roku návrh změny této vyhlášky s ohledem na počet budoucích žáků v obvodu a kapacitu spádových škol.

5) Nedílnou součástí této vyhlášky je příloha č. 1

Článek IV.

Závěrečná ustanovení

1) Zrušuje se Vyhláška města Jindřichův Hradec č. 1/1996 o spádových obvodech základních škol, ve znění pozdějších změn a doplňků.

2) Protože termín zápisu do základních škol je stanoven na první týden měsíce února, jedná se o naléhavý obecný zájem, proto tato vyhláška nabývá platnosti a účinnosti dnem vyhlášení.

Příloha č. 1 k vyhlášce č. 1/2001

Spádové obvody škol

Základní škola J. Hradec, Štítného 121/I

ulice Denisova, Panská, Mládežnická, Růžová, Školní, Bezručova, Štítného, Svatojánská, Mlýnská, Rybniční, Komenského, Nábřeží, U plovárny, Vídeňská 1. část, Václavská 1.část, Nové Stavení, Karlov, Nežárecká, Pod Hradem, Za Kostelem, Dobrovského, náměstí Míru, náměstí Masarykovo, Balbínovo náměstí

obec Dolní Žďár

Základní škola J. Hradec II, Janderova 160

ulice 9. května, Kanclov, Elišky Krásnohorské, Sládkův kopec, Rezkova, Jemčinská, Pražská, Klášterská, Sady, Novákova, Jakubská, Stará cesta, Bratrská, Družstevní, Gymnazijní, Na Hradbách, Kostelní, Janderova, Husova, Na Příkopech, U Tratě, Liliová, Příčná, Nová, U Malíře - čp. 180/II.

části obce: Dolní Radouň, Radouňka, (vč.Nového Dvora) Buk, Políkno, Matná;

obec Polště

Základní škola J. Hradec. Jarošovská 746/II

ulice Schwaigerova, Nádražní, Pravdova, Třebického, Olejna, Tovární, Claudiusova, Česká, Scheinerova, Kmentova, Archiváře Teplého, Jarošovská, Zahradní, Fügnerova, Sládkova, Tyršova, Miřiovského, Francouzská, Belgická, Anglická, U Dolního Skrýchova, sídliště U Nádraží, sídliště Pod Kasárny

části obce: Dolní Skrýchov, Děbolín

obec Velký Ratmírov, obec Rodvínov

Základní škola J. Hradec, Vajgar 592/III

ulice Kasárenská, Dělnická, Ruských legií, Italských legií, Francouzských legií, Československých legií, Zborovská, Sibiřská, Jáchymova, Jiráskovo předměstí, Vídeňská ulice 2. část, 28. října 2. část, U nemocnice, sídliště Vajgar 1. část, Sídliště (vojenské)

části obce: Otín

Základní škola J. Hradec, Vajgar 692/III

ulice Řečička, U cihelny, sídliště Vajgar 2. část

Základní škola J. Hradec V. Větrná 54

ulice Na Točně, Kosmonautů, Hvězdná, Větrná, Na Piketě, K Vilkám, Na Výsluní, 28. října 1. část, Pod Vrchy, Václavská ulice 2. část

části obce: Horní Žďár.

Poznámky:

Vídeňská ulice 1 část:od Vajgarského mostu až po čp. 23 včetně (čp.2 - 16, 20, 23, 24 - 37, 126, 508)

Vídeňská ulice 2. část: od čp. 22 včetně směrem na N. Bystřici

Václavská ulice 1. část: od Vídeňské ulice až po ulici U nemocnice včetně čp. 93 (čp. 37 - 39, 17, 59, 60, 93 - 111, 128 - 131, 387, 544)

Václavská ulice 2. část: od ulice U nemocnice počínaje čp. 92 směrem k ulici Na Točně.

sídl. Vajgar 1. část: domy čp. 500 - 599

sídl. Vajgar 2. část : domy čp. 600 a výše

28. října 1. část: od Václavské ulice až k ulici Zborovské včetně čp. 511 a 519

28. října 2. část: od ulice Zborovské k ulici Vídeňské (čp. 417, 489 - 494, 484, 600, 601, 528)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD KRAJSKÁ REPREZENTACE
Sčítání lidu, domů a bytů

ČESKÉ BUDĚJOVICE

S logem uvedeným v záhlaví se budeme všichni v únoru a březnu letošního roku velmi často setkávat. Jde o logo rozsáhlého cenzu tedy Sčítání lidu, domů a bytů v České republice.

U nás je zajištění tohoto cenzu uloženo Českému statistickému úřadu zákonem č. 158/1999 Sb., o sčítání lidu, domů a bytů v roce 2001. Tento zákon stanoví otázky, na které obyvatelstvo bude odpovídat a současně i povinnost informace poskytnout. Především jde o údaje, které nelze jiným způsobem efektivně zjistit.

Takováto rozsáhlá akce samozřejmě přináší řadu otázek a nejasností, které lze soustředit zhruba do tří základních otázek: KDY? KDO? PROČ?

Nejjednodušší je odpověď na otázku „KDY“? . Sčítání se v naší republice uskuteční k 1. březnu 2001 s tím, že rozhodným okamžikem je noc z 28. 2. na 1. 3. 2001. Požadované údaje budou zaznamenány do sčítacích tiskopisů (Sčítací list osob, Domovní list, Bytový list).

Tato zdánlivě jednoduchá odpověď však s sebou přináší další otázku a to „KDO“?.

Odpověď na ni už je složitější, protože jde o odpověď na 2 podotázky.

a) „Kdo bude sčítán?“ - budou to všechny osoby, které budou v rozhodný okamžik přítomny na území naší republiky. Každý dostane předem sčítací tiskopisy, které sám za sebe a případně za děti či dočasně nepřítomné osoby vyplní a odevzdá.

b) „Kdo bude sčítat?“ - tedy kdo vám dodá a pak převezme tiskopisy. Odpověď je rozsáhlejší. Celá republika je rozdělena do tzv. sčítacích obvodů a v nich je vždy určena odpovědná osoba - sčítací komisař, která zajistí jak předání, tak i sběr tiskopisů, pomůže obyvatelům v případě potřeby s vyplněním. Musí se vám prokázat Průkazem sčítacího komisaře a zároveň občanským průkazem. Tito spolupracovníci Českého statistického úřadu jsou vázáni přísnou mlčenlivostí pokud jde o zjišťovaná data. O tom, do jakého sčítacího obvodu je zařazeno vaše bydliště a kdo je v něm pověřen výkonem funkce sčítacího komisaře, budete informováni městským (obecním) úřadem v dostatečném předstihu na úřední desce nebo vývěsce.

Převzaté tiskopisy pak sčítací komisaři předají Českému statistickému úřadu k dalšímu zpracování. V dalších měsících pak bude probíhat podrobné zpracování, a poté budou sčítací tiskopisy obsahující údaje o jednotlivcích zničeny. Jakékoliv publikované výsledky budou vždy ve formě sumarizovaných dat např. za části obce, obec a podob. V žádném případě nesmí být publikována data za jednotlivé osoby.

Nejrozsáhlejší je odpověď na otázku „PROČ?“. Důvodů proč se sčítání lidu pravidelně provádí je mnoho. Je potřebné analyzovat ekonomické aktivity obyvatelstva, odhadovat dlouhodobý vývoj republiky, poskytovat informace pro mezinárodní srovnání a především je důležitý údaj o počtu obyvatel v jednotlivých obcích, na základě kterého dochází k přidělování financí obcím ze státního rozpočtu.

Připravované sčítání je osmým od vzniku samostatné Československé republiky v r. 1918 a současně prvním sčítáním v samostatné České republice. Věřím, že všichni přispějeme pravdivým poskytnutím údajů za svou osobu k tomu, aby bylo možné na základě výsledků charakterizovat populaci žijící na našem území a sledovat vývoj společnosti.

Ing. Zuzana Skořepová

Kalendárium

15. 2. 1361 - před 640 lety - se narodil Zikmund Lucemburský, český, uherský a německý král a římský císař. V Čechách si vysloužil přízvisko „šelma ryšavá“. Byl synem Karla IV. a Elišky Pomořanské. Roku 1411 byl zvolen německým králem. V té době zastavil Braniborsko norimberskému purkrabímu Fridrichu I. Hohenzollernskému a definitivně je odtrhl od Čech. Zikmund se snažil o odstranění církevního schizmatu (tři papežové). Současně hodlal vyřešit situaci kolem Jana Husa, kterého pozval do Kostnice a dal mu ochranný glejt. Historie kolem upálení Jana Husa a Jeronýma Pražského je dostatečně známa i Zikmundova úloha v těchto událostech. Po smrti svého bratra Václava IV. se stal jediným právoplatným dědicem Českého království. Nechtěl však učinit ústupky kališnické šlechtě a hodlal situaci vyřešit vojensky. Tento postup selhal. Teprve až bitva u Lipan r. 1434 mu umožnila získat český trůn. V polovině roku 1436 potvrdil v Jihlavě Čechům předložené podmínky a kompaktáta i když neměl v úmyslu je dodržovat. Na sněmu v září 1437 byla proti němu vznesena celá řada výhrad. Na cestě do Uher zemřel 11. 11. 1437 ve Znojmě.

13. 2. 921 - před 1080 lety - zemřel Vratislav I., český kníže. Byl druhorozeným synem knížete Bořivoje a sv. Ludmily. Byl otcem sv. Václava. Vlády se ujal po smrti svého bratra Spytihněva asi r. 915. V té době se mu narodil syn Boleslav I.; Vratislav I. pravděpodobně založil kostel sv. Jiří na Pražském hradě, kde byl i pochován.

7. 2. 1451 - před 550 lety - zemřel Petr z Mladoňovic, český univerzitní mistr. Zúčastnil se koncilu v Kostnici jako Husův příznivec. V době husitských bouří patřil k umírněným kališníkům. V roce 1439 se stal rektorem univerzity.

24. 2. 1801 - před 200 lety - zemřel František Martin Pelcl, český historik a národní buditel. V roce 1774 vydal Stručné dějiny Čechů a roku 1775 dosud nepublikovanou Balbínovu Obranu jazyka českého. V letech 1791 - 95 vydával Novou kroniku českou, která na rozdíl od dřívějších jeho prací byla psána česky. V letech 1793 byl jmenován prvním profesorem katedry české řeči a literatury na pražské univerzitě. František Martin Pelcl se narodil 11. 11. 1734.

2. 2. 1711 - před 290 lety - se narodil kníže Václav Antonín Kounic, český šlechtic a rakouský politik. Jeho služeb využívala především Marie Terezie. Byl povýšen za své diplomatické úspěchy na říšského knížete. Jeho potomek, mladočeský politik Václav Kounic, věnoval r. 1908 svůj brněnský palác ke zřízení studentské koleje. Václav Antonín Kounic zemřel 27. 6. 1794.

26. 2. 1851 - před 150 lety - se narodil baron Paul Gautsch. Byl na sklonku 19. století ministrem kultu a vyučování. Za jeho ministrování došlo k rozdělení pražské univerzity zřízením české teologické fakulty v roce 1891. Byl autorem školských reforem a snažil se dosáhnout smíru mezi Čechy a Němci. Zemřel 20. 4. 1918.

19. 2. 1801 - před 200 lety - se narodil František Dittrich, český vlastenec a pražský primátor. Pracoval nejdříve jako plavec na vorech, postupně se však stal zámořským pražským měšťanem. Patřil mezi zakladatele Měšťanské besedy a v roce 1848 byl zvolen do Svatováclavského výboru. Pracoval v obecním zastupitelstvu. Od r. 1863 byl náměstkem primátora, od r. 1870 byl primátorem. Zasloužil se o zavedení paroplavby mezi Prahou a Štěchovicemi. Zemřel 21. 10. 1875.

27. 2. 1851 - před 150 lety - se v Třebíči narodil Albín Bráf, český národohospodář, padagog a politik. Hlásil se k němu jeho žák K. Engliš, ministr financí první republiky, jako k vynikajícímu odborníkovi a učiteli. Bráf se podílel na založení zemské banky, organizaci statistické služby, vytvoření České akademie věd, Národohospodářského ústavu a na uzákonění dělnického a penzijního pojištění. Patřil k staročeské politické straně, kterou po smrti Riegra vedl. Zemřel 1. 7. 1912.

9. 2. 1931 - před 70 lety - se narodil Josef Masopust, vynikající český fotbalista. Svoji kariéru začal v roce 1949 v Teplicích a ukončil v roce 1968 v mužstvu Dukly Praha. Pak několik let působil jako trenér. V roce 1962, po úspěšném vystoupení našich fotbalistů na MS v Chile, převzal Zlatý míč pro nejúspěšnějšího fotbalistu Evropy.

14. 2. 1911 - před 90 lety - se narodil Willem J. Kolff, holandský lékař, konstruktér umělé ledviny.

10. 2. 1911 - před 90 lety - se narodil Mstislav Vsevolodovič Keldyš, ruský matematik a fyzik. Napsal práce z oboru diferenciálních rovnic a z oboru funkcí komplexně proměnných. Zabýval se teorií vibrací a kmitání. Zemřel 24. 6. 1978.

1. 2. 1901 - před 100 lety - se narodil Clark Gable, úspěšný americký herec v 30. letech. Za druhé světové války bojoval jako letec. Po válce se mu už tolik nevedlo. Zemřel na infarkt 16. 11. 1960.

28. 2. 1901 - před 100 lety - se narodil Linus Carl Pauling, americký vědec, dvojnásobný nositel Nobelovy ceny. Napsal práce o magnetických vlastnostech hemoglobinu, trojrozměrné struktuře bílkovin, imunitním působení protilátek a o mole-kulární teorii chorob.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindř. Hradec

MĚSTSKÁ KNIHOVNa Zahrajte si v knihovně

Neváhejte zavítat v únoru do městské knihovny. Možná, že se tam právě na Vás usměje štěstí! Ve dnech 6. – 9. února se tam totiž můžete zúčastnit soutěže „Česká rodina na cestě do Evropy“, kterou z pověření Ministerstva zahraničních věcí ČR v  rámci komunikační strategie České republiky před vstupem do EU organizuje agentura Media Trust Communications ve spolupráci se zdejším Regionálním evropským informačním střediskem. Stačí odpovědět na vylosovanou otázku a získáte malý dárek. Šanci na další výhru Vám skýtá i zařazení do slosování, které provede a správnost odpovědí vyhodnotí uvedená agentura. Pokud budete patřit mezi ty šťastné, agentura Vás dopisem na tuto skutečnost upozorní a do Regionálního evropského informačního střediska v městské knihovně si přijdete pro cenu. Hodně štěstí a držíme palce!

O týden později, tedy od 13. do 17. února si budete moci v prostorách městské knihovny prohlédnout putovní výstavu nejúspěšnějších výtvarných prací národního kola soutěže „Region, ve kterém chci žít“. Účastníky soutěže byli i žáci základních škol našeho okresu a deset jejich nejlepších prací bylo do národního kola nominováno. Možná, že i jejich výtvory budou mezi oceněnými. Přijďte se přesvědčit o tom, kde se děti cítí nejlépe.

Ale ani to není všechno. V rámci akce „30 dnů pro neziskový sektor“ připravuje městská knihovna na únor i prezentaci jedné neziskové organizace a výstavu dokumentů o činnosti těch nejaktivnějších „neziskovek“ pracujících v našem regionu.

Na všechny uvedené akce veřejnost srdečně zveme

Mgr. Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

Informační středisko

město Jindřichův Hradec ul. Panská 136/ I.

( 0331/36 35 46 / fax: 0331/361 503 /

e-mail:info@jh.cz

http://www.jh.cz

V prodeji:

- Jindřichohradecký zpravodaj a Literární místopis J. Hradce

- Jindřichohradecký speciál

- kniha: Ema Destinnová a její jihočeské sídlo

- kniha: Třeboňsko

- novinka - kniha: Antonín Langer - Rok v bývalém obchodě „U Langrů“

- turistické a cykloturistické mapy, vodácké mapy

- plány měst J.Hradec, Praha, Brno, Č. Budějovice, Plzeň, Olomouc...

- průvodce a publikace o J.Hradci, Jižních Čechách, České republice (i cizojazyčně)

- průvodce po J.Hradci (česky, německy, anglicky, francouzsky)

- mapy Jižních Čech a České republiky

- autoatlasy ČR,SR, Evropy - mapy zemí celého světa (i na objednávku)

- videokazety J.Hradce, Jižních Čech, České republiky, Jindřichohradecka

- upomínkové a dárkové předměty

- kalendáře na r. 2001 -, Jindřichohradecko, Jihozápadní Čechy

- široký výběr pohlednic J. Hradce, Jižních Čech (i jako puzzle)

- maxi pohledy Jižních Čech a České republiky

- zdarma prospekty a propagační materiály o městě a okolí, orientační plánek města

Nabízíme:

- turistické a kulturní informace o městě a celém regionu

- zajištění ubytování a stravování

- předprodej vstupenek na kulturní a společenské akce v J. Hradci a Jižních Čechách

- zajištění průvodcovských služeb po městě (i cizojazyčně)

- informace o vlakových a autobusových spojích v ČR

- zajištění tlumočnické a překladatelské služby (v různých světových jazycích)

- kopírovací služba

Ve dnech 11. 1. - 14. 1. 2001 se pracovnice Informačního střediska města J. Hradec zúčastnily 10. mezinárodní výstavy turistických možností v regionech Regiontour, která se konala na brněnském výstavišti. Město Jindřichův Hradec zde vystavovalo společně s Okresním úřadem Jindřichův Hradec a městem Třeboň ve společném stánku Jindřicho-hradecko. První dva dny byl veletrh určen pro odborníky v cestovním ruchu a druhé dva dny pro širší veřejnost.

Největší zájem z řad odborníků i veřejnosti byl ohledně ubytování v celém regionu. V této oblasti byl na stánku představen zcela nový propagační materiál s názvem: „Vybrané ubytování - Jindřichův Hradec a okolí“, který vydal Cech ubytovatelů. Dále se lidé zajímali o přehled kulturních, společenských a sportovních akcí ve městě a okolí, o možnostech stravování, o návštěvách kulturních a historických památek. Mnoho dotazů směřovalo k úzkokolejkám a lidé si mohli vybrat z velkého množství propagačního materiálu od Jindřichohradeckých místních drah.

Návštevníci veletrhu se dále dotazovali na cyklotrasy na Jindřichohradecku a na přírodní zajímavosti, které mohou zhlédnout v našem regionu. Na stánku bylo dostatečné množství propagačních materiálů o městě, okresu, o jednotlivých ubytovacích kapacitách, o památkách apod. Jana Popelková, Informační středisko MěÚ J.Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ únor

2. 2. 2001 - PLES KDU - ČSL Sál Střelnice

3. 2. 2001 - Staročeský bál Sál Střelnice

 

Klub historie letectví pořádá v Městské knihovně

5. 2. 2001 - 18.00 hod. - DRUHÝ ÚTOK NA PEARL HARBOR

Přednáška renomovaného odborníka Zdeňka Nováka o útoku japonských létajících člunů v dubnu 1942 na hlavní americkou námořní základnu v tichomořském Pearl Harboru.

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

6. 2. 2001 - JIŘÍ KRÁTOŠKA - Výběr z tvorby - obrazy /Výstava potrvá do konce února.

9. 2. 2001 - Ples Staviservis Sál Střelnice

 

Společnost V. Nováka při ZUŠ J. Hradec a Čs. církev evangelická pořádá

10. 2. 2001 - 17.00 hod. - KONCERT

Kostel - Sbor českobratrské církve evangelické - pod Jakubem

Účinkují: Lukáš Kuta - housle a Václav Polívka - housle.

Program: Jean Marie Leclair - 6 sonát pro dvoje housle.

Městský úřad v J. Hradci a Divadelní spolek Kašpar Vás zvou na představení v rámci projektu

KAŠPARŮV JIHOČESKÝ VÍKEND

10. 2. 2001 - 19.30 hod. - Černí býci - divad. představení.

Hrají: M. Steinmasslová, P. Vobecký, E. Elsnerová, R. Čtvrtlík nebo

J. Špalek. Předplatné sk. A. Vstupné: 95, 90, 85, 50, Kč. Sál Střelnice

11. 2. 2001 - 14.00 hod. - LVÍ MLÉKO - divad. pohádka z cyklu „Děti s rodiči do divadla“.

Hrají: Z. Velen, P. Vobecký, T. Karger, V. Neuwirthová aj.

Předplatné sk. D. Vstupné: 30, 25, 20, 15 Kč. Sál Střelnice

18.00 hod. - Štědrý den - hořká komedie.

Hrají: B. Kodetová, R. Čtvrtlík nebo F. Kreuzmann, M. Steinmasslová,

J.Špalek aj. Vstupné: 95, 90, 85, 50, Kč. Mimo předplatné. Sál Střelnice.

21.00 hod. - Účtování v domě božím - malé nedělní „noční“ představení.

Vstupné: 75, 70, 65, 40, Kč. Mimo předplatné. Sál Střelnice.

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE pořádá

12. 2. 2001 - 19.00 hod. - Valná hromada spolku s přednáškou Dr. Františka Fürbacha

„Jindřichův Hradec před 100 lety v roce 1901.“

Vinárna Hotelu Grand v J. Hradci.

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s Oblastním spolkem ČČK v J. Hradci.

15. 2. 2001 - 17.45 hod. - pořádá V rámci Klubu aktivního stáří besedu s Jiřím Vetýškou

na téma „Historie šicích strojů a současnost“

Domov mládeže SZŠ v J. Hradci (sídl. Vajgar)

Městský úřad v J. Hradci ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK Vás zve

15. 2. 2001 - 19.30 hod. - P + L (Č. Budějovice/ Velešín) Vstupné: 50 Kč.

JEN TAK TAK (J. Hradec)

Host: Petr WERNER BAND

Společenská místnost Waldviertler Sparkasse (vchod z Husovy ulice)

16. 2. 2001 - Ples Zemědělského družstva Sál Střelnice

Městský úřad v J. Hradci pořádá

17. 2. 2001 - 20.00 hod. - MAŠKARNÍ PLES - K tanci a poslechu zahraje taneční orchestr

C - Septet Pavla Hazuky. Vstupné: 90 Kč. - Masky: 70 Kč. Sál Střelnice.

Městský úřad v J. Hradci pořádá

18. 2. 2001 - 13. 00 hod. - MASOPUSTNÍ PRŮVOD - Sraz masek před Baráčnickou rychtou

14. 00 hod. - Dětský maškarní karneval - sále Střelnice

Diskotéka L. Nosála. Vstupné: děti: 20 Kč, dospělí: 30 Kč

23. 2. 2001 - Divadelní ples Sál Střelnice

25. 2. 2001 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera - malý sál VŠE

JEN TAK TAK FOLK KLUB při městě Program na sezónu 2001

Čas letí neúprosným tempem a pravidelné měsíční večery s muzikou a vyprávěním se přehouply do druhé poloviny. Mezitím jsme se zabydleli v útulném prostředí společenského sálku jindřichohradecké pobočky Waldviertler Sparkasse. Je třeba poděkovat vedení tohoto bankovního domu za ochotu a vstřícnost, stejně jako panu Zdeňku Bokovi z penzionu Kapitán, který pravidelně zajišťuje občerstvení jak pro diváky, tak pro účinkující a přispívá tak k pohodové atmosféře jednotlivých klubových posezení. V roce 2001 se snažíme ještě více smazat pomyslnou čáru mezi jevištěm a hledištěm a připravit všem, kteří si najdou čas, vypnou své počítače a televizory a přijdou se podívat, takřka rodinnou pohodu. Jako hosté programu vystupují mladí autoři a hudebníci z Jindřichova Hradce a okolí. V lednu sklidil zasloužený potlesk student jindřichohradeckého gymnázia Oldřich Tomša, kytarista z Veselí nad Lužnicí, v únoru přijede velmi zajímavé seskupení chlapců z třeboňského gymnázia, jemuž jsme sami dali pracovní název PETR WERNER BAND, a v dubnu vystoupí hradecká křesťanská folkrocková skupina KÁDEŠ. Svou premiéru v  novém složení připravila na únorový večer jindřichohradecká skupina JEN TAK TAK s novými zpěvačkami Míšou RYSOVOU a ANETOU MAZANCOVOU a oproti dosavadní praxi bude pak uvádět několika písničkami každý klubový večer.Tato kapela, která společně s Městským úřadem J. Hradec FOLK KLUB organizuje, oslaví letos deset let své existence a připravuje k tomuto jubileu velký koncert 17.listopadu v sále Střelnice.

únor 2001 čt 15. 2. 19.30 hod. - P + L (Č. Budějovice/ Velešín)

JEN TAK TAK (J. Hradec) WV SK

Host : Petr WERNER BAND

březen 2001 čt 15. 3. 19. 30 hod. - SLEPÁ KOLEJ (Plzeň)

SPIRIT (Olomouc) WV SK

Jeroným LEŠNER

30. 3. 17.00 hod. - ZAHRADA 2001 Jihočeské předkolo největšího folk.festivalu

Hosté večera : NEZMAŘI, JEN TAK TAK

so 31. 3. 15.00 hod. - ZAHRADA 2001

Hosté večera : PAVLÍNA JÍŠOVÁ ... A BASTA,

VOJTA ZÍCHA a DRUHÁ MÍZA Sál Střelnice

duben 2001 čt 19. 4. 19.30 hod.- KVOKÁL (Praha)

SLÁVEK KLECANDR (Rychnov nad Kněžnou) WV SK

Host : KÁDEŠ

květen 2001 čt 17. 5. 19.30 hod. - PERGAMEN (Č. Budějovice)

HONZA BICAN a KŘUPANI (Č. Budějovice) WV SK

červen 2001 pá 15. 6. 19.30 hod. - VÍTÁNÍ LÉTA

JEN TAK TAK, FOLK LOK (Praha)

a POUPATA (Pardubice) zahrada u Rondelu

so 16. 6. 15.00 hod. - LIŠÁK JENOM TAK festiválek stejnojmenného

klubu z Prahy zahrada gymnázia

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91 E-mail:zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

V měsíci únoru je Státní hrad a zámek v J. Hradci uzavřen.

(Prohlídka pouze pro objednané skupiny na tel. či písemné požádání.)

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec , hlavní expoziční budova:(0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Od 7. ledna 2001 do 31. března jsou okr. muzeum, městská věž a kostel sv. J. Křtitele na tři měsíce pro veřejnost uzavřené.

(Při větším počtu zájemců /nad 10 lidí/ je možno domluvit prohlídku v pokladně okresního muzea.)

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Hvězdná 51, tel.: 0331/22564, 0331/361 197-8 (DDM)

Úkazy na obloze v ÚNORU 2001

Merkur najdeme na začátku měsíce večer nad jihozápadním obzorem, Venuši vždy na večerní obloze. Mars se bude objevovat na ranní obloze, Jupiter bude pozorovatelný téměř po celou noc, kromě jitra. Saturn můžeme vidět v první polovině noci a planety Uran a Neptun jsou nepozorovatelné.

Pozorování Měsíce je nejvhodnější kolem první čtvrti, tedy 1. února. Úplňkem projde Měsíc 8. února, poslední čtvrtí 15. února. 23. února nastane nov.

Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavé skvrny, místa s nižší teplotou.

Zimní noční obloha je také bohatá na mlhoviny, dvojhvězdy i galaxie.

Pro veřejnost je Hvězdárna v únoru otevřena:

k pozorování Slunce : úterý a pátek od 13.00 - 15.00 hod.

k pozorování noční oblohy: úterý od 19.00 - 22.00 hod. / pátek od 19.00 - 23.00 hod.

Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-)

Srdečně Vás zveme k pozorování !

SSOU podnikání a služeb Jindřichův Hradec, o.p.s.

Radouňka 166, 377 01 Jindřichův Hradec

Telefon, fax: 038/63 60 759, 63 50 140

DENNÍ A DÁLKOVÉ NÁSTAVBOVÉ STUDIUM

ukončené maturitní zkouškou

pro absolventy tříletých učebních oborů

(prodavač, kuchař, číšník, krejčí, švadlena,

fotograf, aranžér, keramik, automechanik, tesař...)

přihlášky se podávají na tiskopisech pro nástavbové studium,

které Vám škola na požádání zašle.

Informace od 7.30 hod. do 15.00 hod. na tel. čísle: 038/63 60 759

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka 12. a 26. února tyto tituly:

ANDĚLÉ VŠEHOMÍRA Island - Norsko-1999

Snímek známého islandského filmaře Fridrika Thóra Fridrikssona Andělé všehomíra vznikl podle stejnojmenné novely E. M. Gudmundssona. Gudmundsson zachytil v knize osudy svého bratra, postiženého schizofrénií. Anděly všehomíra jsou podle protagonisty příběhu, mladého výtvarníka a hudebníka Pálla, lidé poznamenaní jako on a trávící část svého života v psychiatrických zařízeních. Páll bydlí s rodiči a dvěma mladšími sourozenci. Nemoc, ohlašující se prudkými bolestmi hlavy, u něj propukne, až když se s ním rozejde milovaná dívka. Dosud tichý a nenápadný muž náhle začne terorizovat své okolí a nakonec musí být umístěn v reykjavické léčebně Útes. Tady se seznamuje s novými přáteli: Olim, který tvrdí, že telepaticky předává své písně dávno rozpadlé skupině Beatles, Viktor, jenž všechny provokuje fašistickými řečmi a obdivem k Hitlerovi, a apatickým narkomanem Péturem. Jediným Pállovým kamarádem „zvenku“ je úspěšný zubař Rögnvaldur, jenž však z nepochopitelných důvodů spáchá sebevraždu. - Komorní příběh je osobitou a poetickou úvahou o zdravých a nemocných, o životě a smrti, o lásce a přátelství. Chmurné téma oživují tvůrci humornými epozidami (návštěva u prezidenta, hostina bláznů v přepychové restauraci) a zejména hlubokým soucítěním s postavami. Fridriksson opět ozvláštňuje vyprávění nadreálnými vizemi (matčin sen se čtyřmi koňmi, Pállovo chození po vědě či jeho vidiny, náhlé mizení postav v záběru, či samotný závěr s dvojexpozicemi) a bohatým obrazovým rejstříkem (střídání leteckých nadhledů s detaily apod.). - Andělé všehomíra jsou dalším důkazem Fridrikssonova nepochybného filmového mistrovství.

8 1/2 ŽENY - Velká Británie - 1999

Název nového filmu režiséra Petera Greenawaye 8 1/2 ženy parafrázuje titul staršího snímku Federica Felliniho 8 1/2. Zároveň jsou zde tedy i zřetelné vztahy k jinému Felliniho snímku, k Městu žen. - Bohatý ženevský podnikatel Filip Emmenthal začne po smrti své frigidní manželky nový život: on a jeho čtyřiadvacetiletý syn Storey založí sami pro sebe v rodinném sídle soukromý nevěstinec či spíše harém, v němž prostřednictvím získaných „konkubín“ realizují své erotické představy. Opatří se celkem devět žen, přičemž pohlaví a věk jedné z nich není tak úplně jistý. Celý projekt, jehož se některé ženy účastní do značné míry proti své vůli, však postupem času zkrachuje. - Greenaway vypráví bizarní historku podle svých zvyklostí systematicky: v očíslovaných kapitolách, jejichž titulky jsou z výtvarných či spíše ornamentálních důvodů doplněny výňatkem z příslušné stránky scénáře. Z obdobného principu „katalogu“ vychází též výběr ženského osazenstva sídla. Režisér je však tentokrát ve výrazu mnohem civilnější než dříve. - Témeř polovinu z „osmi a půl archetypu mužské sexuální fantazie“ tvoří Japonky (obměny typu madam Butterfly). Přestože v jádru celého vyprávění jde o sex, autor se s výjimkou provokativní incestní scény mezi otcem a synem úzkostlivě, až puritánsky vyhýbá všemu, co by mohlo vyznít smyslně. Přímo zobrazená nahota přitom již tradičně není Greenawayovi zdaleka cizí; spíše se však symbolicky vztahuje k moci (Filip na hřbitově dosáhne svého tím, že se svlékne donaha) či naopak častěji k bezmoci (neodvratně stárnoucí Filipovo tělo, demonstrativní utrpení „svaté děvky“ Griseldy, otec a syn donuceni podepsat smlouvu bez oděvu...). Zatímco erotika je vytlačena do druhého či třetího plánu, v popředí tvůrcova zájmu stojí zobrazení ženy v dějinách výtvarného, hudebního, literárního, divadelního či filmového umění. Navzdory zmíněné tvůrcově systematičnosti se na žádnou z hrdinek nedostává dost prostoru (přítomnost záhadné půlženy je tu naprosto okrajová). Peter Greenaway tentokrát každopádně víc udivuje tím, k čemu všemu dokáže přimět své herce, než tím, o čem a jak vypráví.

KINO STŘELNICE

PROJEKT 100

1. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 40 Kč

THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW V.Brit. - AČFK

Kuriózní hudební parodie na druhořadé horory. Příběh milenecké dvojice, která zavítá do sídla doktora Franka N.Futera, transsexuála z Transylvánie.

Hrají: Tim Curry, Susan Sarandonová, Barry Botswick aj.

Režie: Jim Sharman Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 100 min.

2. pátek 17. 30 20. 00

3. sobota 17. 30 20. 00

4. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

PONORKA U-571 USA - Bontonfilm

Hrdinové jsou obyčejní lidé, kteří dělají neobyčejné věci v neobyčejnou dobu. Válečné drama volně inspirované skutečnými událostmi z 2. světové války. Posádka americké ponorky se vydává na nebezpečnou misi, jejímž cílem je získání německého šifrovacího zařízení Enigma.

Hrají: Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel aj.

Režie: Jonathan Mostow Délka filmu: 115 min.

6. úterý 17. 30 20. 00

7. středa 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

HIMALÁJ - Karavana Francie-Galafilm

Přes horské hřebeny s karavanou jaků a vůdcem Tinklém, který ctí znamení bohů a nebojí se vstoupit na stezky démonů. Dobrodružný cestopisný příběh z nepálského údolí Dolpo.

Hrají: Thilen Lhondup, Gurgon Kyap, Lhapka Tsamchoe aj.

Režie: Eric Valli Délka filmu: 110 min.

PROJEKT 100

8. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 40 Kč

MODRÝ SAMET USA - AČFK

Kultovní film režiséra Davida Lynche. Psychologický thriller, detektivka s překvapujícími surrealistickými prvky.

Hrají: Kyle MacLachlan, Isabella Rosseliniová, Denis Hopper

Režie: David Lynch Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 120 min.

9. pátek 17. 00 20. 00

10. sobota 17. 00 20. 00

11. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 48 Kč

VESMÍRNÍ KOVBOJOVÉ USA-Warner Bros.

Vesmír už není to, co býval. Na oběžné dráze je hromada nebezpečného šrotu, Houston má zase problém... Čtyři kosmonauti (téměř důchodového věku) vyrážejí na záchranou akci... Sci-fi režiséra a herce Clinta Eastwooda.

Dále hrají: Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, James Garner aj.

Režie: Clint Eastwood Délka filmu: 130 min.

12. pondělí 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné : 51 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

ANDĚLÉ VŠEHOMÍRA Island-Norsko-CinemArt

Nový film F.T. Fridrikssona o lidech s duší mezi nebem a zemí. Komorní příběh je osobitou a poetickou úvahou o zdravých a nemocných, o životě a smrti, o lásce a přátelství.

Hrají: Ingvar E. Sigurdsson, Baltasar Kormákur aj.

Režie: Fridrik Thór Fridriksson Mládeži nepřístupno!

Délka filmu : 95 min.

13. úterý 17. 30 20. 00

14. středa 17. 30 20. 00

 

 

Vstupné: 48 Kč

OBĚTI A VRAZI ČR-Francie-Warner Bros.

Vždy obětujeme víc, než jsme chtěli. Karel Roden a Ivana Chýlková v dramatickém příběhu dvou nevlastních sourozenců, kteří překročili hranice incestu i smrti.

Dále hrají: Monika Hilmerová, Vladimír Škultéty, Veronika Jeníková aj.

Režie: Andrea Sedláčková Délka filmu: 105 min.

15. čtvrtek 17. 30 20. 00

16. pátek 17. 30

17. sobota 17. 30

18. neděle 17. 30

 

Vstupné: 56 Kč

Z PEKLA ŠTĚSTÍ 2 ČR- Falcon

Byla svatba a oni neumřeli a skutečně žijí dál. A aby život Honzy s Markýtkou nebyl zas tak jednotvárný, na to dohlédnou v pokračování úspěšné české pohádky princezna Eufrozína, její tatíček, král Brambas i sám Bůh.

Hrají: Miroslav Šimůnek, Michaela Kuklová, Sabina Laurinová, Vladimír Brabec, Daniel Hůlka, Karel Gott aj.

Režie: Zdeněk Troška Délka filmu : 100 min.

16. pátek 20. 00

17. sobota 20. 00

18. neděle 20. 00

Titulky

Vstupné: 56 Kč

VYVOLENÝ USA-Falcon

Bruce Willis hledá tajemství své podivuhodné jedinečnosti. Nadpřirozený thriller od tvůrců Šestého smyslu.

Dále hrají: Samuel L. Jackson, Robin Wright Pennová aj.

Režie: M.Night Shyamalan

Délka filmu: 110 min.

20. úterý 17. 30 20. 00

21. středa 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 49 Kč

CHARLIEHO ANDÍLCI USA - Falcon

Akční komedie. Drew Barymoreová, Cameron Diazová a Lucy Liuová - tři agentky soukromé detektivní agentury pana Charlieho mají inteligenci i sexappeal. Obojí používají se stejnou jistotou jako asijské bojové umění a nejvyspělejší špionážní techniku.

Režie: McG Délka filmu: 90 min.

PROJEKT 100

22. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 40 Kč

VLAK ŽIVOTA Francie-AČFK

Válečná komedie. Obyvatelé jedné židovské osady se rozhodli ujet před nacistickou vyhlazovací akcí do země zaslíbené - Izraele. Zakoupí celý vlak, rozdělí úlohy na vězně a nacisty a vydávají se na cestu...

Hrají: Lionel Abelanski, Clément Harari, Marie-José Natová

Režie: Radu Mihaileanu

Délka filmu: 105min.

23. pátek 17. 00 20. 00

24. sobota 17. 00 20. 00

25. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 56 Kč

VERTICAL LIMIT USA - Falcon

K 2 - druhá nejvyšší hora světa je tou nejvražednější. Chris O´Donnell vede k jejímu vrcholu riskantní záchrannou misi.

Dále hrají: Bill Paxton, Robin Tunneyová, Scott Glenn aj.

Režie: Martin Campbell

Délka filmu: 130 min.

26. pondělí 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

8 1/2 ŽENY V. Británie - Bontonfilm

Černá komedie. Předpokládá se, že muži myslí na sex každou devátou minutu. Na co tedy myslí těch zbývajících osm?

Hrají: John Standing, Matthew Delamere, Vivian Wuová aj.

Režie: Peter Greenaway Mládeži nepřístupno !

Délka filmu: 120 min.

27. úterý 17. 00 20. 00

28. středa 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

 

 

 

Titulky

Vstupné: 58 Kč

 

PRAVIDLA MOŠTÁRNY USA-Sunfilm

Psychologické drama. Mladík Homer vyrůstá v sirotčinci. Zde chtěl doktor Lerch ze svého oblíbence vychovat následovníka a předat mu své lékařské zkušenosti. Homer však domov v dospělosti opouští a stává se česáčem jablek na rodinné farmě svého kamaráda. Dvojoscarová adaptace románu Johna Irvinga.

Hrají: Tobey Maguire, Charlize Theronová, Delroy Lindo, Michael Caine aj.

Režie: Lasse Halström Mládeži nepřístupno !

Délka filmu: 130 min.

 

1. 3. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

 

M:I-2 (Mission: Impossible II) USA-SRN-Bontonfilm

Akční thriller. Zvláštní agent Ethan Hunt znovu v akci. Tom Cruise s pomocí krásné profesionální zlodějky pátrá po smrtonosném viru, který se dostal do nepravých rukou.

Dále hrají: Thandie Newtonová, Dougray Scott aj.

Režie: John Woo

Délka filmu: 120 min.

2.-3. 3. 17. 30 20. 00

 

 

RUDÁ PLANETA USA - Warner Bros.

Sci-fi

 

Představení pro děti a mládež

4. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Rytíři Bolek a Lolek Polsko- Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

11. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Sněhová královna a jiné pohádky ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

18. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Velká sýrová loupež ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

25. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Z devatera pohádek ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

Připravujeme na březen 2001

1.

M:I-2

USA

akční thriller

2. - 4.

Rudá planeta

USA

sci-fi

6. - 7.

Jdi za svým srdcem

USA

melodramatický

8. - 9.

Road Trip

USA

studentská komedie

10. - 11.

Podfu(c)k

USA

gangsterská komedie

12. - 14.

102 dalmatinů

USA

rodinná komedie

12.

Tanec v temnotách

Dánsko

drama, hudební

13. - 14.

Cesta z města

ČR

romantická komedie

15. - 16.

Láska je láska

Švédsko

komedie

17. - 18.

Trosečník

USA

dobrodružné drama

20. - 21.

Fotr je lotr

USA

komedie

22. - 23.

Paralelní světy

ČR

psychologický

24. - 25.

Sleduje tě vrah

USA

kriminální

26. - 28.

Dinosaurus

USA

animovaný., dobrodružný

26.

Marná lásky snaha

V. Brit.

romantická komedie

27. - 28.

Scary Movie - Děsnej biják

USA

hororová komedie

29. - 30.

Kytice

ČR

adaptace, baladický

31.

Cela

USA

sci-fi thriller

PROGRAM KINO KAVÁRNY RŮŽE LIVE MUSIC CLUB

1. čtvrtek 20. 00

Český dabing

51,- Kč

FLINTSTONEOVI 2

Jaba daba dú.

Hrají: Mark Addy, Stephen Baldwin

Režie: Brian Levant

USA

Bontonfilm

komedie

90 min.

2. pátek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

3. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

4. neděle 20. 00

5. pondělí 20. 00

Titulky

51,- Kč

EYES WIDE SHUT

Široce zavřené oči vám ukáží jiný pohled na svět.

Hrají: Tom Cruise, Nicole Kidmanová

Režie: Stanley Kubrick

USA - V.Brit.

Warner Bros

psychologicky

erotický

159 min.

6. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

7. středa 20. 00

8. čtvrtek 20. 00

 

Titulky

51,- Kč

THE MILLION DOLLAR HOTEL

Dramatický příběh o přátelství, zradě, žalu a síle lásky podle námětu a scénáře U2 BONO VOXE.

Hrají: Jeremy Davies, Milla Jovovichová, Mel Gibson

Režie: Wim Wenders

USA, SRN

Galafilm

tragikomedie

122 min.

9. pátek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA  

10. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

11. neděle 20. 00

12. pondělí 20. 00

Titulky

51,-

AMERICKÉ PSYCHO

Portrét mladého, ambiciózního psychopata, který žije, pracuje a zabíjí v New Yorku 80 let

Hrají: Christian Bale, Willem Dafoe

Režie: Mary Harronová

USA, Kanada

Galafilm

černá komedie 102 min.

13. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

14. středa 20. 00

15. čtvrtek 20. 00

Titulky

51,- Kč

MISSION : Impossible II

(M:I-2)

Zvláštní agent Ethan Hunt znovu v akci. V hlavní roli Tom Cruise.

Dále hrají: Dougray Scott, Thandie Newtonová

Režie: John Woo

USA, SRN

Bontonfilm

akční thriller

123 min.

16. pátek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

17. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA  

18. neděle 20. 00

19. pondělí 20. 00

Titulky

50,- Kč

RUDÁ PLANETA

Žádný zvuk, žádné varování, žádná šance...ale nejsi sám.

Hrají: Val Kilmer, Tom Sizemore

Režie: Antony Hoffman

USA

Warner Bros

sci-fi

106 min.

20. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA  

21. středa 20. 00

22. čtvrtek 20. 00

Titulky

56,- Kč

X - MEN

Nejsme to, co si myslíme.

Hrají: Hugh JackMan, Patrick Stewart

Režie: Bryan Singer

USA

Bontonfilm

fantastický

104 min.

23. pátek 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

24. sobota 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

25. neděle 20. 00

26. pondělí 20. 00

Titulky

56,- Kč

JÁ, Mé DRUHÉ JÁ A IRENA

Od potrhlých bratrů Farrellyových. Někdy slušňák a jindy vylízaný pako.

Hrají: Jim Carrey, Renee Zellwegerová

Režie: Bobby Farrelly, Peter Farrelly

USA

Bontonfilm

buranská

komedie

117 min.

27. úterý 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

28. středa 19. 00

REPRODUKOVANÁ HUDBA

 

KLUB HISTORIE LETECTVÍ JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE ZWOLLE 2000 (I. část)

aneb: „mordparta“ opět na cestách

Jako každou z našich předcházejících expedic, také „Zwolle 2000“ jsme intenzivně připravovali téměř jeden kalendářní rok. Hlavním cílem stanoveným pro tuto akci bylo dokončení dokumentace hrobů a osudů našich válečných letců z období II. světové války na území Francie, Belgie, Nizozemska a Německa, dále pokračování terénní činnosti na lokalitách z I. světové války na francouzském území. Právě zde na řadě míst působili čs. legionáři, na jejichž osudy se bohužel s odstupem více než osmi desetiletí téměř zapomnělo. Za hlavní cílové město expedice jsme si vybrali nizozemské Zwolle. K němu se váže příběh jedné z našich největších leteckých legend II. světové války. Dne 28. listopadu 1944 zde za nejas-ných okolností zahynul stíhací pilot Otto Smik. Čekal nás náročný dvanáctidenní program. Bylo před námi více než 5.600 kilometrů jízdy.

První oficiální koordinační expediční schůzku jsme měli koncem září roku 1999. Sešlo se nás tehdy celkem dvanáct členů Klubu historie letectví, konkrétních uchazečů o účast na této akci. Jet nás však mohlo dle kapacity vozu maximálně devět.

Po předložení plánu a určení cílů tohoto zahraničního projektu jsme si v kolektivu rozdělili základní úkoly, které bylo třeba stoprocentně splnit s předstihem. Díky před-cházejícím pěti expedicím to pro nás však byla již běžná rutinní práce. Někteří se věnovali detailní přípravě trasy, zároveň zpracování historických a topografických pod-kladů o jednotlivých vytipovaných lokalitách. Další měli na starosti zajištění „pestrého“ proviantu. Jiní kolegové se zabývali přípravou dokumentace a pořízením kvalitního materiálu nezbytného pro naši práci v terénu. V duchu těchto příprav a postupném dotváření mozaiky celé akce nám ubíhaly následující měsíce doslova jako voda. Vše se zdálo být téměř bezproblémové. Snad s jedinou výjimkou týkající se zápůjčky expedič-ního vozu. Tyto komplikace se s námi táhly ještě několik měsíců. Osobně jsem však velmi rád, že se nakonec vše vyřešilo formou asi nejoptimálnější, ku spokojenosti všech zainteresovaných stran.

Přibližně měsíc před oficiálním startem akce, stanoveným na středeční podvečer 7. června 2000, jsme definitivně sestavili devítičlenný tým. Přednost dostali ti, kteří se zasloužili o zdárné dokončení příprav expedice, zároveň dle konkrétních odborností nezbytných pro cestu a práci v terénu. Vybírání nebylo lehké. Naopak. Když jsme ale měli i tento bod dořešený, každý - z těch šťastnějších - již s jasně patrnou nedočkavostí vzhlížel ke dni odjezdu. Nikdo z nás v té chvíli netušil, že mnohé bude za necelé dva týdny jinak. U dvou z kolegů zapůsobily neodkladné pracovní povinnosti, u třetího velmi vážný zdravotní stav v jeho rodině. O neúčasti čtvrtého rozhodly finanční důvody. Kolektiv jsme však záhy doplnili. Bylo nás osm. Kolega Míra se přesně po pěti letech vrátil do expedičního týmu, Jarda a Pavel byli na obdobné akci nováčky.

Jako každý rok, i tentokrát jsme v den odjezdu od časného rána finišovali s doladě-ním posledních bodů stanoveného itineráře. Jde především o vyzvednutí expedičního vozu, který nám již počtvrté zapůjčila kunžatecká firma ABC Trepka s.r.o., dále jeho polepení texty oznamující název a časový rozsah akce, pochopitelně i všech na tomto zahraničním projektu zainteresovaných institucí a sponzorů. Na obou stranách karoserie tmavě modrého automobilu Volzwagen Transportér se skvěla sytě žlutá písmena: Expedice Zwolle 2000, Klub historie letectví Jindřichův Hradec, Czech republic, 7. - 18. června 2000. Z obou stran také byly nalepeny velkoplošné samolepky jindřichohra-deckých firem Ing. Jiří Mach a Stavcent a.s., hlavních sponzorů expedice, dále restaurace Jiskra a našeho města. Jsem si vědom, že o těchto firmách a vedení města Jindřichův Hradec se v souvislosti s naším projektem již hodně mluvilo a psalo. Díků ale není nikdy dost. I s odstupem téměř osmi měsíců od expedice bych jim proto opět velmi rád za sebe i své kolegy upřímně poděkoval. Zároveň vzkázal, že také díky jejich pomoci jsme mohli konkrétními aktivitami přispět k dotváření mozaiky dávno zapome-nuté historiografie naší vlasti. To však již předbíhám …

S blížící se sedmnáctou hodinou 7. června 2000 jsme se s řádně „vystrojeným“ automobilem vydali ke staré radnici na jindřichohradecké náměstí Míru. Celý náš osmičlenný tým potěšilo, že se s námi přišel rozloučit starosta města Jindřichova Hradce Ing. Karel Matoušek se svojí chotí. Dále mezi nás přišel Ing. Jaromír Běhounek, ředitel místní pobočky ČSOB a.s., která byla naším generálním sponzorem při čtyřech předchá-zejících expedicích. Před startem nás přišla podpořit také řada kamarádů, několik kolegů z našeho klubu, zastavili se u nás i náhodní kolemjdoucí a zvědavci. Vše detailně zaznamenával kameraman a redaktorka Jindřichohradecké televize, zároveň fotografka a redaktorka Listů Jindřichohradecka. Nikomu z médií tak neuniklo, že jsme byli od vedení města vybaveni krásnými čepicemi se znakem Jindřichova Hradce, ale i osobním darem našeho pana starosty, pravým nefalšovaným jindřichohradeckým rumem. Následovaly poslední stisky rukou a rozlučková fotografie. Krátce po sedmnácté hodině jsme se opět „nalodili“ do automobilu a chystali k odjezdu. Zaklaply dveře, šéf řidič Vláďa „Vojta“ nahodil motor. Absolvovali jsme již „rituální“ rozlučkové kolečko kolem náměstí. V tom okamžiku nám však do cesty vstoupila nějaká paní a velmi impulzivně ukazovala na popisku Zwolle na našem autě. Znejistěli jsme. Nikdo netušil, co se stalo. Naštěstí hned v zápětí doplnila svá gesta třemi anglicky pronesenými větami: „Já jsem dnes přijela do Jindřichova Hradce z nizozemského Zwolle. A vy jedete k nám. Ať se vám u nás líbí!“. Jak sami vidíte, dá se říci, kuriózní start expedice.

Z Jindřichova Hradce jsme se vydali nejkratším směrem na Plzeň a odtud na nedale-ký hraniční přechod ve Strážném. Již během této krátké cesty se každý z nás pokoušel ve voze co nejlépe „zabydlet“. Ještě v Čechách začal úspěšně fungovat předcházejícími expedicemi vyzkoušený systém tří pravidelně se střídajících osádek. Na území Německa jsme přijeli ve večerních hodinách. Vydali jsme se po dálnici přes Nürimberg, Heil-bronn, Karlsruhe a příhraniční Freiburg. S blížícím se ránem jsme pak přes francouzský Mulhouse a Épinal dorazili do města Darney. Právě s touto lokalitou je totiž velmi úzce provázána prvoválečná i současná historie naší vlasti.

Byl čtvrtek 8. června 2000, 7.15 hodin. Nadešel čas uskutečňováníní hlavní náplně programu naší expedice a jejích jednotlivých dokumentačních úkolů.

(pokračování příště) Vladislav Burian, KHL

DAL KUBATA HLAVU ZA BLATA ?

Když si Vltava, Lužnice a Otava našly svou cestu kamenitým prahorním útvarem mezi horstvem Šumavy a kopci Českomoravské vysočiny, vytvořila se v Jižních Čechách široká pánev s rozsáhlými mokřadly, bažinami a bláty, místy pokryta neprostupným pralesem, zvaným MEDIA SILVA. Některá bahna a bláta zarostla sítím a když vyschla, byla přístupná, osidlována a dostávala i svá jména. Kosmas, první český dějepisec (+1125), považoval za první družinu, která vstoupila na území střední Evropy v okolí toku Vltavy také slovanské Doudleby. Doudlebské nářečí se vyskytuje v tomto kraji podnes, (např. pojcem, hoď to kojce, je celý bejsebe a pod.) Památkou na někdejší tvář krajiny a bahnisek, zarostlých kdysi travinami a větvovím stromů, jsou rozsáhlá rašeliniště zvaná „borky“, které po vysušení sloužily jako levné palivo. Rozsáhlá krajina dávných blat je podnes nazývána Blata. Ta začínají pod Veselím - Mezimostím, směřují i k Soběslavi, zahrnují Záluží, Vlastiboř, Mažice a Borkovice, Dinín, Bošilec, Záblatí, Dráchov, Drahov, Zlukov, a řadu rybníků jako Horusický, Bošilecký a mnoho dalších.

Od roku 1509 byl podle zemských desk, které registrovaly nemovitý majetek šlechty, držitelem Blat Vilém z Rožmberka. Poté, co roku 1541 požár desky zničil a Vilém teprve roku 1579 dal svůj majetek intabulovat v nových deskách, sedláci na Blatech vesele hospodařili, pásli dobytek, obdělávali půdu, aniž by jim kdokoliv v tom překážel a ani jim nenapadlo, že Blata nejsou jejich.

Pojednou se však Blata začala líbit panu Adamovi z Hradce. Pořádal zde nádherné hony, mlynáři museli po celý rok krmit smečky chrtů, líhavých (stavěcích) psů, slídičů a barvářů, selky musely myslivce a psovody o honech hostit, lidem provázejícím pana Adama půjčovat cíchy a peřiny, děti musely nadhánět lovcům zvěř a hlídat koně. V létě přijíždělo panstvo s dámami na „falconerii“ - lov za pomoci ochočených dravců. Lucie Otylie, dcera pana Adama, se učila latinsky, aby mohla číst knihu císařského sokolníka „De arte venandi cum avibus.“

Nejvíce pobouřil pan Adam sedláky, když poručil stavět na blatech nové a nové rybníky, zvyšovat hráze starších a zřizovat nové stoky. Zkrátka - peněz bylo panu Adamovi stále málo. Přesto měl i ve všední dny kolem sebe na 150 úředníků a sluhů, 4 urozená pážata, trpaslíka a šaška, který pánovi směl tykat a oslovovat ho švagře nebo kmotře.

Patrně roku 1581 došlo na části Blat, které pan Adam považoval za své dominium - v Mydlovarech, Novosedlech, „Prášlivé“ Lhotě a Zbudově ke vzpouře, jejíž příčiny však jsou podnes neznámé. Historie nikterak nepotvrzuje, že vzpoura měla, neboť ani mít nemohla, ráz sporu o vlastnictví půdy, jak se někdy její příčiny líčí, neboť poddaní neměli vůbec zákonných práv vlastnit půdu. Ta patřila pánům a sedláci byli jen jejími dědičnými nájemci. Jindřichohradecký zámecký archivář František Teplý nenalezl v archivních dokumentech nic, co by mohlo osvítit legendu o Kubatovi, jako o jednom z vůdců povstání. V letech 1580 - 1598 sice žil ve Zbudově sedlák Kubata, byl zde i rychtářem a těšil se velké přízni Adamově i zámeckých úředníků. Teplý se proto ptá, zda nebyli ve Zbudově Kubatové dva nebo zda je třeba pro případ Kubatův, o jehož smrti za selská práva mluví jen pořekadlo, tradice a jistá shoda okolností, hledat doklady jiné, snad z pozdější doby a nikoliv za vlády Adama z Hradce.

Že však skutečně došlo k rebelii blatenských sedláků, o tom archivní dokumenty přece jen svědčí. Je to především list císaře a krále Rudolfa II. Adamovi z Hradce, doručený mu však až po popravách, vykonaných 25. února a 11. března 1581 a druhý, datovaný v Praze 12. dubna téhož roku. V těchto listech se král přimlouvá za Adamovy poddané a žádá jej, aby neměl svým chudým lidem za zlé, že se obrátili k císaři a žádali jej o pomoc.

V zámecké archivní dokumentaci je také uloženo rozsáhlé Adamovo vyjádření o skutečných příčinách sporů mezi ním a jeho poddaným lidem. Sděluje, že na základě rozhodnutí českých králů, někdejších majetníků hlubockých blat, přiznává on - Adam z Hradce - svým poddaným právo užívání odúmrtí, že však poručníci, jimž připadla povinnost péče o sirotčí peníze a i o nemovitý majetek, často sirotky tvrdě ochudili. Tak v důsledku toho odešlo z hlubockého panství na 600 chudých lidí. „Nad čímž majíc nemalú lítost i chtěje pro lepší sirotčí a dobrej, náležitej a spravedlivej řád to při těch lidech poddanejch svejch jinej řád pro lepší sirotčí učiniti, vydal jsem jim regiment a nařízení, podle kterého by se všickni spravovati měli.“ V listě Adam také nařídil, aby pod trestem ztráty hrdla, „všeckny peníze sirotčí v každej vesnici aneb na rychtě do jedné truhlice dobře k tomu uzpůsobené a opatřené skládány byly, rychtáři a konšelé aby od takových truhlic s penězi klíče měli ... a aby každému sirotku, co komu po odúmrtí přináleží, na hotovejch penězích z truhlic vydáváno bylo“.

Avšak mnozí lidé se postavili Adamovi na odpor a chtěli „v takovém nespravedlivém nepořádku přijímání těch peněz sirotčích dále státi a svou vuoli s nimi provozovati. U velikém počtu jich přes 700 osob se zdvihlo a .. na Blata se sešlo a radu a spuntování proti mně mezi sebou učinivše, na císaře říšského a krále českého se obrátili. A podruhé opět několik set osob se sešlo v Písku a vypravili další posly do Prahy.“

Po jejich návratu předvolal je Adam na hlubocký zámek „A jsa nad jejich velikém přečinění znamenitě stižen, je sem na hrdle strestati si umínil a na některejch té věci začátek učiniti poručil“.

Podle legendy stál v čele vzbouřených Adamových poddaných zbudovský sedlák Kubata. Podle třeboňského historika Dr. Salaby (1866 - 1945) byl Kubata popraven patrně 11. března 1581. Hradecký archivář Fr. Teplý nenašel však nikde v archivních památkách jedinou zmínku o Kubatově popravě. V již výše citovaném vyjádření Adamově se praví, že na přímluvu krále českého a císaře říšského „nemaje žádné libosti v lidské krvi se dáti kochati, obměkčen jejich poníženými prosbami a za ně přímluvami, ... jim také provinění proti mně milostivě jsem odpustil a odpouštím, takže jich při hrdle jejich a ... statcích ponechávám“. Adam vzbouřeným sedlákům uložil tuhé robotní pokuty o senoseči a žních u šesti dvorů hlubockých a tří dvorů protivínských.

Legenda o Kubatově popravě je provázena dvěma kameny při „soudném potoku“, který protéká Blaty. Kameny prý připomínají místo, kde byl Kubata sťat. Blíže blatského Zbudova byl roku 1904 za účasti 30. 000 lidí odhalen 10 m vysoký Kubatův pomník. K slavnosti napsal Adolf Heyduk patnácti slokovou báseň, která končí slovy :

Bůh žehnej drahou českou zem

a žehnej otcům v rově

a žehnej vaším dětem všem

a duši Kubatově!

Nicméně však nezbývá, než zakončit toto vyprávění otazníkem. (ah)

ROSTLINA MĚSÍCE

Salix caprea „Kilmarnock“ - vrba jíva „Kilmarnock“

Kočičky jsou již symbolem jara

Vrbu nehledejme jen u potoka. Roztomilé kočičky ladně splývající na převislých větévkách může do zahrady doplnit odrůda vrby jívy „Kilmarnock“.

Únor ještě patří zimě, ale delší dny a záblesky teplejších slunečních paprsků jsou již předzvěstí jara. Stále je chladno, přesto příroda nemá již tak zakaboněnou tvář. Rostliny hlásí nalitými pupeny svoji připravenost a jsou to právě známé vrbové kočičky, které mnohdy netrpělivě vyraší velmi brzy. Nebojí se nepohody, vždyť mají stříbrný kožíšek! A jen se podívejme na lísky, jehnědy se již pohupují ve větru, jen se roztančit.

Původ a charakteristika rostliny

Vrby rostou v počtu asi 500 druhů v mírném a studeném severním pásmu, jen několik v Jižní Americe. Vrba jíva pochází z Evropy a západní Asie. Volně rostoucí keř nebo strom je zcela nenáročný na stanoviště a využívá se jako průkopnická dřevina. Zjara poskytuje pastvu včelám. Salix caprea „Kilmarnock“ je mimořádně ozdobná a oblíbená odrůda všeobecně známé vrby jívy, kterou proslavily tradiční kočičky. Husté převislé smuteční větévky docílíme naroubováním na podnož ve výškovém rozmezí 30 až 125 cm. Rychle roste, má jemný a ucelený vzhled, kvete před olistěním. Kaskády větví mohou dosahovat až k zemi a již časně zjara jsou pokryty velkými chlupatými stříbřitě šedými kočičkami. Květ, známé kočičky, je vlastně jehněda, která ukrývá v úžlabí šupin drobné kvítky. Vrby mají květy samčí a samičí, samčí jehnědy jsou nejdůležitějším okrasným prvkem. Jak vyzrávají, zvětší se, rozvinou a pokryjí světle žlutým pylem. Posléze kočičky vystřídají oválné listy, které jsou z vrchní strany zelené a zespodu šedozelené. Proměnlivost barevných tónů listů je zajímavá ve větru.

Nároky na pěstování

Ideální je slunečná poloha. Na rozdíl od mnohých dalších vrb snáší Salix caprea „Kilmarnock“ i sušší půdy různé kvality a lze ji doporučit pro většinu zahrad. Uvedená odrůda je plně mrazuvzdorná. Vysazuje se v bezlistém stavu zjara a na podzim, z kontejnerů celoročně, pak ovšem pečlivě zaléváme. Na vhodném stanovišti není na další ošetření náročná. Vrbu silně seřízneme nejlépe hned po odkvětu v rozmezí jednoho až tří let. Každoroční řez podpoří další růst a násadu jehněd.

Použití

Převislé typy jsou velmi oblíbené. Uplatní se především jako solitéra a ve výhledu. Stejně dobře bude vypadat i na vaší terase anebo balkoně, úspěšně roste v nádobách. Světlým zabarvením dodává prostoru zejména zjara veselý ráz, na podzim je spíš nevýrazná. Po opadu listu doplňuje výborně svým tvarem zimní kompozici. Vynikající rostlina pro malé zahrady. Nejrůznější vrbové větévky se používají do velikonočních aranžmá.

Další zajímavé vrby:

Jestli máte rádi vrby a chcete obohatit barevné kreace v zahradě, pořiďte si také Salix integra“Hakuro Nishiki“. Roste jako keř anebo naroubovaná na kmínku. Rašící mladé listy jsou růžové, dospělé panašované listy přechází přes tlumeně zelenou do růžové a smetanové barvy. Stačí si představit, jak si s nimi pohrává vítr. Drobnými listy a křehkými převislými větvemi se vyznačují Salix repens (vrba plazivá) „Voorthuizen“ a „lona“. Mohou vzbudit dojem deštníku. Chcete-li doplnit zahradu v japonském stylu doporučujeme Salix x simulatrix, drobnou rostlinu se vzhledem bonsaje. Pozoruhodnou kompozici vytváří v nádobě společně s bílými kameny. Oblíbené jsou také pokroucené jakoby zkadeřené větve, které má Salix caprea „Curly Locks“. Vrba Matsudova Salix matsudana „Tortuosa“ má nejen pokroucené a zprohýbané větve, ale i zkadeřené listy. Bizardní růst ji předurčuje do atrií i vegetačních nádob. Kroucené vrby jsou vyhledávaným materiálem aranžérů.

Nejlepší sportovci našeho okresu

Dne 6. 12. se na OkÚ v J. Hradci konalo, v pořadí již druhé, přijetí nejúspěšnějších sportovců našeho okresu v roce 2000 u přednosty Doc. Ing. Z. Žemličky CSc. Setkání se zúčastnilo 13 z 21 pozvaných sportovců, starostové J. Hradce, Dačic, S. Města pod L., N. Včelnice, tajemník MěÚ v Třeboni a vedoucí referátů OkÚ.

Okresní úřad sice nevykonává v oblasti tělovýchovy a sportu přímo výkon státní správy a ani v návaznosti na platná rozpočtová pravidla nemůže přímo dotovat některou mládežnickou nebo tělovýchovnou organizaci, ale přesto je tato oblast zdejším úřadem trvale sledována.

Podobně jako v roce 1999 vycházel OkÚ v J. Hradci při výběru nejlepších sportovců našeho okresu z výsledků prvního kola již desátého ročníku ankety „Nejlepší sportovec Jindřichohradecka“, kterou tradičně vyhlašuje redakce Listů Jindřichohradecka, zástupci Listů se setkání bohužel nezúčastnili.

Přednosta OkÚ poděkoval sportovcům za vzornou reprezentaci okresu Jindřichův Hradec v oblasti tělovýchovy a předal oceněným pamětní listy.

Ocenění sportovci:

Kamila Jirků - orientační běh, J. Hradec Jitka Matoušková - házená, J. Hradec

Romana Marsová - házená, J. Hradec Jitka Molzerová - košíková, J. Hradec

Sabina Nouzová - plavání, J. Hradec Petr Šulc- kopaná, Třeboň

Jan Mraček - taekwondo, Třeboň Jakub Šulc - házená, Třeboň

Tomáš Soucha - házená, Třeboň Jindra Kovářová - kuželky, Dačice

Barbora Ducháčková - judo, Dačice Petr Pavlů - tenis, Dačice

Oldřich Doležal - paraduatlon, N.Včelnice Eva Tománková - lehká atletika, N.Včelnice

Petra Dvořáková - parašutismus, J.Hradec David Jirka - veslování, J. Hradec

Filip Šindelář - lední hokej, J. Hradec David Kníže - motorismus, Hospříz

Luboš Schorný - biatlon, Staré Město pod Landštejnem

Ladislav Kornhofer - letecké modelářství, J.Hradec

Ing. Ivo Ježek, tiskový mluvčí OkÚ J. Hradec

Oddíl Sport pro všechny TJ Slovan J.Hradec pořádá dne 10. 3. 2001 od 14.00 do 16.30 hod. MAŠKARNÍ KARNEVAL v tělocvičně TJ Slovan Jarošovská ul .J. Hradec.

VZLETEM SOKOLÍM

Informace z činnosti TJ Sokol J. Hradec.

V úterý 5. prosince minulého roku pořádala TJ Sokol Jindřichův Hradec na své cvičební hodině zaměřené dětem tradiční Mikulášskou nadílku. Mikuláš s andělem a čertem na ní tentokrát obdaroval 35 dětí, a to hračkami a pečivem. Hlavními sponzory této nadílky byla spořitelna Sparkasse, Pekárny DK OPEN, Zelenina – Jakubská a Česká spořitelna.

Lední hokej – Sokol J. Hradec

Dne 3. prosince 2000 vstoupil náš klub mistrovským zápasem do nové sezóny. S vítězem minulého ročníku OP FRUKA J.H. po vyčerpávajícím utkání remízoval 8:8.

Dne 10. prosince 2000 pokračoval mistrovským zápasem s Kardašovou Řečicí, které po nevydařené poslední třetině podlehl 5:6.

Letošního OP se zúčastní pět mužstev: FRUKO J.H., SOKOL J.H., K. Řečice, H. Radouň „B“ a Lomnice n. Lužnicí. Letošní ročník se hraje tříkolově a končí 25. března 2001.

Zpráva o oddílu softbalu

Oddíl softbalu vznikl při DDM v J. Hradci v roce 1993. Od roku 1997 je součástí TJ SOKOL. V současné době má oddíl 40 členů. Oddíl úzce spolupracuje s 5. ZŠ v J. Hradci, která mu poskytuje velmi dobré zázemí. V loňském roce bylo finančními prostředky MěÚ školní hřiště 5. ZŠ upraveno pro potřeby softbalu. Vzniklo tak první regulérní hřiště na softbal v jihočeském kraji.

První družstvo žáků do 15-ti let (kadetů) je přeborníkem Jihočeské divize v softbalu v roce 2000. Soutěž byla dokončena bez ztráty bodu.

Rezerva, za kterou nastupovali pravidelně i mladší žáci, skončila ve stejné soutěži na 3. místě.

Družstvo mladších žáků se zúčastnilo krajské soutěže ve stativovém softbalu. Třetí místo je úspěchem družstva, které bylo druhým nejmladším v šestičlenné soutěži. Hru tohoto družstva velmi dobře řídil Michal Tůma.

Hráči reprezentovali SOKOL i velmi dobrým chováním na všech turnajích. Členové oddílu, kteří jsou zároveň žáky 5. ZŠ, se zúčastnili školní ligy, kterou pořádá Asociace školních sportovních klubů. Po úspěchu v oblastním i krajském kole se ve finálovém turnaji hraném v Praze – Dejvicích umístili na 8. místě.

Softbalový oddíl SOKOLA byl krajským pracovištěm České softbalové asociace pověřen sestavením a vedením krajského výběru v kategorii kadetů. Do tohoto výběru se prosadili J. Radoš, J. Reiter, K. Kotraba, R. Bušta, P. a R. Hronza.

V turnaji krajských výběrů hraném v Praze – Krči se nově složené družstvo neprosadilo v útoku a obsadilo poslední 8. místo.

Nejlepší z děvčat – Veronika Fricová – je členkou krajského výběru kadetek. Oddíl pracuje pod vedením Mgr. Bořivoje Valáška, hlavním trenérem je Martin Doležal.

A na závěr informace o cvičebních hodinách

Rozvrh cvičebních hodin TJ SOKOL J. Hradec

Tělocvična v gymnáziu:

Úterý: 16.30 – 17.30 cvičí rodiče a děti (cvičitelka ses. Lorencová)

18.00 – 19.00 cvičí ženy, zdravotní a kondiční cvičení (cvičitelka ses. Kousalová)

Čtvrtek: 18.00 – 19.00 cvičí žactvo (cvičitelka ses. Hanzalová)

19.00 – 20.00 cvičí ženy, zdravotní a kondiční cvičení (cvičitelka ses. Kousalová)

Tělocvična v 6. ZŠ na sídlišti Hvězdárna:

Čtvrtek: 17.00 – 18.00 cvičí žactvo (ses. Mlčáková)

Chcete si zacvičit a už Vám není dvacet? Potřebujete si protáhnout svaly, rozhýbat ztuhlé klouby?

Přijďte si zacvičit s ženami TJ SOKOL Jindřichův Hradec každý čtvrtek od 19. hodin v tělocvičně gymnázia. Vchod do tělocvičny je ze dvora od parku. Jedná se o zdravotní a kondiční cvičení. Cvičitelky jsou Irena Duchoňová a Dagmar Kousalová. Bližší informace přímo v cvičební hodině nebo na tel.: 0331 / 36 18 21.

Za TJ Sokol J. Hradec: M. Sviták