Jindřichohradecký zpravodaj, březen 2002

Obsah
Informace z rady města
Informační středisko
Odbor investic
Městská knihovna, Kalendárium
Kulturní kalendář
Kino Střelnice
Ohlédnutí nad činností baráčníků

KHL - Vzpomínání na poválečného pilota Radislava Janotu

Region Jindřichův Hradec

Vzletem sokolím, Agentura OK

Program: ZAHRADA 2002

INFORMACE Z RADY MĚSTA

 

V současné době provozuje město čtyři domy s pečovatelskou službou. Někteří obyvatelé těchto domů jsou zcela osamělí, nebo je jejich zdravotní stav řadí do rizikové skupiny. V praxi to znamená, že v případě náhlé nevolnosti, pádu, či jiných život ohrožujících situacích zůstávají zcela bez pomoci. To se týká zejména doby mimo pracovní směnu pečovatelek – tedy od 15.30 do 07.00 hod. Pro tyto případy nabízí město využití služby zabezpečovacího a hlídacího systému. Ten pracuje tak, že v bytě klienta celých 24 hodin denně pracuje snímací zařízení. To zaznamenává pohyb v místnosti a prostřednictvím nouzového tlačítka je schopno spojit klienta s nepřetržitou službou zdravotnických operátorek ve středisku tísňové péče. Ty jsou následně schopny zajistit lékařskou pomoc i případnou asistenci hasičů či policie. První stanice by se u těch nejpotřebnějších měly objevit již v tomto pololetí. Podrobnosti, první zkušenosti, jakož i možnosti financování lze získat na odboru sociálních věcí a zdravotnictví.

Na svém únorovém zasedání schválilo ZMě změnu a doplnění obecně závazné vyhlášky města o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Touto změnou jsou od poplatku osvobozeny navíc také osoby trvalé hlášené k pobytu v objektech Domova důchodců a Ústavů sociální a pěstounské péče. Tyto osoby mají poplatek zahrnut v ostatních službách a hradí je za ně zřizovatel jako právnická osoba. Další změnou je posunutí splatnosti poplatku za objekty určené k rekreaci. Vlastníkům těchto nemovitostí ve správním území J. Hradec je tak umožněno zaplatit až v průběhu hlavní rekreační sezóny, nejpozději však do 30. září příslušného roku.

Na 39. zasedání zastupitelstva města byl schválen rozpočet města pro rok 2002. Do konečné podoby rozpočtu byly zapracovány připomínky jak z jednání rady města, tak i z projednání návrhu v jednotlivých klubech politických stran a volebních uskupení. Celkové příjmy letošního rozpočtu jsou schváleny ve výši 346 173 000,- Kč, celkové výdaje pak ve výši 441 136 000,- Kč. Záporné saldo ve výši 94 963 000,- Kč bude pokryto z nevyčerpaných rezerv z minulých let. Přijetím rozpočtu automaticky končí hospodaření města v režimu rozpočtového provizoria a umožňuje se tím plné rozvinutí plánovaných investičních aktivit. Mezi ty největší patří dostavba sportovní haly a výstavba domu s pečovatelskou službou.

Objekt č.p. 597/III na sídlišti Vajgar (bývalá kinokavárna Růže) je na prodej. Zastupitelé schválili tento záměr zveřejnit na úřední desce. Objekt byl původně nabízen k pronájmu, ale o tuto formu využití nebyla podána žádná nabídka. Město hodlá tuto nemovitost prodat obálkovou metodou a zájemci mohou své cenové nabídky předkládat ve stanovené lhůtě na odbor správy majetku města.

Ve snaze urychlit dokončení stavebních aktivit v lokalitě “Na Palici” zveřejnilo město záměr odprodat zbývajících pět stavebních parcel jako celek jednomu investorovi. Po zveřejnění tohoto záměru schválilo zastupitelstvo prodej těchto pozemků firmě MANE HOLDING, s.r.o, která se zavazuje na uvedených parcelách postavit pět rodinných domů a pět garáží dodavatelsky. Výstavba by měla být dokončena do jednoho roku a rodinné domy s garážemi budou nabídnuty k odkoupení. Konečná cena domu s pozemkem by měla oslovit širší spektrum zájemců.

Alfred Němec, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

Informační středisko Město J. Hradec

ul. Panská 136/ I ( 0331/ 36 35 46 / fax: 0331/361 503

e-mail:info@jh.cz

Ve dnech 7. - 10. února 2002 se konal středoevropský veletrh cestovního ruchu HOLIDAY WORLD na Výstavišti Praha.

Město Jindřichův Hradec se představilo v rámci Jihočeského kraje spolu s ostatními vystavovateli a městy jihočeského regionu.

Po celou dobu veletrhu poskytovali informace týkající se nejen města zaměstnanci Informačního střediska. Dotazy se týkaly historických památek, ale i možností aktivního využívání volného času jak ve městě, tak v okolí. Ze strany odborných návštěvníků byl velký zájem o informace týkající se ubytovacích a stravovacích kapacit.

Návštěvníkům veletrhu bylo též k dispozici velké množství propagačním materiálů o městě a jeho atraktivitách. Propagační materiály města Jindřichův Hradec patřily svým obsahem i kvalitou mezi nejlepší nejen v rámci jihočeského regionu.

Zuzana Bedrnová a Jana Popelková, Informační středisko

FINANČNÍ ODBOR

Upozornění na platbu komunálního odpadu!

Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů můžete platit denně na Městském úřadě, Masarykovo nám. č. 168/II, kancelář č. 316.

Vzhledem k tomu, že celý poplatek je splatný nejpozději do 31. března 2002, nebo ve dvou stejných částkách vždy nejpozději do 31. března a do 30. září 2002, nenechávejte si proto placení až na poslední chvíli!

Poplatek můžete uhradit v pondělí a ve středu od 7 hod. do 17 hod., v úterý a ve čtvrtek od 7 hod do 15.30 hod a v pátek od 7 hod. do 13.30 hod.

Nezaplatíte-li včas a ve správné výši, vyměří správce poplatku poplatek platebním výměrem a může jej zvýšit až o 50%.

Městský úřad Jindřichův Hradec

ODBOR INVESTIC

Přístavba sportovní haly

V září roku 2001 byla zahájena výstavba nové sportovní haly města, o které bylo rozhodnuto zastupitelstvem města v roce 2000. Zároveň bylo rozhodnuto o umístění nové haly jako přístavby k hale stávající v těsné blízkosti Tyršova stadionu. Hlavní výhodou tohoto umístění je spojení obou hal společným sociálním zařízením. Stávající hala bude zároveň v nutném rozsahu upravena. S ohledem na opakované dotazy veřejnosti na kapacitu a rozměry nové haly uvádíme základní údaje o realizované stavbě.

V průběhu přípravy výstavby proběhlo několik jednání se zástupci sportovních organizací o uspořádání a kapacitě stavby. Z těchto jednání vyplynula dohoda o tom, že hala bude dimenzována pro umístění hřiště na házenou, které má největší plošné rozměry. Výška haly byla řešena tak, aby s ohledem na požadavky památkových orgánů v ochranném pásmu městské památkové rezervace byly splněny parametry pro všechny míčové sporty (zejména házenou, basketbal a volejbal) minimálně pro republikové soutěže. Výsledkem je volná výška 10,4 m nad středem hrací plochy a 7,4 m v nejnižším místě při okrajích. Tato výška vyhovuje pro basketbal a házenou pro republikové soutěže i pro případné mezinárodní turnaje. Pro volejbal vyhovuje na úrovni republikových soutěží, pro případné světové a oficiální soutěže FIVB by byla nutná výška 12,5 m nad téměř celou plochou haly, což by znamenalo zvýšení konstrukce o cca 3 m s odpovídajícím zvýšením investičních a provozních nákladů. Tato výška by zároveň byla nepřijatelná z pohledu památkové ochrany. Protože není pravděpodobné časté konání světových volejbalových turnajů ve městě, byla s ohledem na finanční možnosti města se zástupci sportovních organizací odsouhlasena uvedená výška 10,4 m jako dostatečná pro potřeby sportu ve městě. Rovněž byla dohodnuta a zastupitelstvem města odsouhlasena kapacita 766 sedících diváků.

Nosná konstrukce stavby je převážně železobetonová monolitická, zastřešení je tvořeno dřevěnými lepenými vazníky a plechovou krytinou. Ostatní konstrukce jsou zděné z cihelných bloků. Stavba bude vybavena veškerým potřebným technickým zařízením (protipožární, vzduchotechnické, měření a regulace). Vytápění z nové vlastní plynové kotelny je řešeno jako kombinace teplovzdušného a podlahového systému, větrání bude nucené s rekuperací tepla. Interiér haly bude vybaven akustickým obkladem, podlahu hrací plochy bude tvořit plošně pružná dřevěná palubovka s certifikátem FIBA. V projektu je rovněž řešeno elektroakustické ozvučení prostorů, veškeré tělocvičné vybavení a prostor pro rehabilitaci. Pro obsluhu technických zařízení bude k dispozici mobilní zvedací plošina. Většina prostorů má vyřešen bezbariérový přístup v souladu s příslušnými předpisy. Podlaha původní haly bude upravena novým polyuretanovým povrchem.

Výstavba haly byla na základě provedené obchodní veřejné soutěže zadána firmě Stavcent a.s. Jindřichův Hradec s termínem dokončení v srpnu 2002 tak, aby od září mohla být využívána pro tělesnou výchovu žáků škol a pro činnost sportovních klubů ve městě.

Vladimír Krampera, odbor investic města

MĚSTSKÁ KNIHOVNa V březnu do knihovny a nejen na internet!

Březen – měsíc knihy, tak je v podvědomí lidí většinou zapsán tento první jarní měsíc. Třetím rokem je však budována nová tradice, která chce veřejnost upozornit na to, že knihovny chtějí být a jistě i jsou dobrými informačními institucemi. K tomu napomáhá i moderní informační technologie zvaná internet. Proto tedy stále častěji se objevující slogan “Březen – měsíc Internetu”.

Jindřichohradecká knihovna se může pochlubit tím, že v současné době nabízí zájemcům na své centrálním pracovišti a na pobočce Vajgar celkem již 12 přístupů na internet.

A co pro veřejnost na měsíc březen připravila? Především bezplatné lekce pro ty, kteří mají zájem pro sebe internet objevit, ale stále ještě k tomu nesebrali odvahu. Všichni takoví mohou kontaktovat kolegyni Hánovou v informačním centru městské knihovny a domluvit si konkrétní termín. Je to příležitost pro seniory i pro ostatní, kteří z nejrůznějších důvodů tento zajímavý informační prostředek zatím nevyužívají. Oddělení pro děti připravilo několik lekcí internetu pro žáky speciální (dříve zvláštní) školy a poslední březnové pondělí přivítá maminky na mateřské dovolené, které navštěvují mateřské centrum Klíček a možnost seznámit se s internetem vítají. V březnu bude navíc přístup na internet cenově zvýhodněn. Dospělí zájemci zaplatí na půl hodiny pobytu 10 Kč a děti pouze 5 Kč.

Velmi zajímavou akcí, která spojuje knihu a internet, bude v pátek 22. března Noc s Andersenem. Pod tímto záhadným názvem se skrývá akce pro děti. Ty stráví opravdovou noc v knihovně a během ní prožijí nejedno dobrodružství s knihami i na Internetu. Do této celostátní akce, která je velmi oblíbená, se jindřichohradecká knihovna zapojí už podruhé, letos navíc na dvou místech. Děti si tentokrát budou moci vybrat nové působiště knihovny v Jarošovské ulici nebo pobočku na sídlišti Vajgar.

Ale to ještě není všechno! Během měsíce března si budete moci ve vstupním prostoru infocentra městské knihovny prohlédnout výstavu ručních prací členů Svazu důchodců, která už tak trochu předznamená blížící se velikonoce.

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

KalendáriuM

17. 3. 1942 - před 60 lety - zemřel Josef Svatopluk Machar, český básník a prozaik. Byl spoluzakladatelem České moderny, což byl volný svazek mladých žurnalistů a spisovatelů píšících v devadesátých letech 19. století. Za 1. světové války byl krátce vězněn. Po vzniku Československa byl jmenován generálním inspektorem české armády. V roce 1924 se této funkce vzdal a stal se oponentem oficiální hradní politiky. Josef Svatopluk Machar se narodil 29. 2. 1864 v Kolíně.

23. 3. 1862 - před 140 lety - se narodila v Kutné Hoře česká spisovatelka Gabriela Preissová. Od dětství žila na moravském Slovácku a ve zdejším prostředí čerpala motivy pro svá díla. Mezi nejvýznamnější díla patří Obrázky ze Slovácka a hlavně dramata Její pastorkyňa a Gazdina roba. Obě dramata byla zpracována jako opery. Její pastorkyňu zhudebnil Leoš Janáček, Gazdinu robu pod jménem Eva J. B. Foerster. Gabriela Preissová zemřela 27. 3. 1946 v Praze.

6. 3. 1812 - před 190 lety - zemřel Jan Rulík, lidový buditel, spisovatel a publicista. V mládí působil jako zpěvák, varhaník a skladatel v pražských kostelích. V Praze se seznámil s pražskými vlastenci. Stal se “lidovým” literátem. Napsal a přeložil na padesát knih, které byly určeny pro prostého čtenáře. Na obranu českého jazyka vystoupil v roce 1792 dílem Sláva a výbornost českého jazyka. V letech 1779 - 1810 vydával Kalendář historický. Po Krameriově smrti se na několik let ujal redakce krameriových novin. Jan Rulík se narodil 20. 2. 1744 ve Žlebech.

6. 3. 1282 - před 720 lety - zemřela Anežka, princezna a abatyše z rodu Přemyslovců, česká světice. Byla nejmladší dcerou Přemysla Otakara I. Již jako tříletá byla poslána se svou starší sestrou Annou na výchovu do kláštera. Zde získala rozsáhlé vzdělání. Zůstala v klášteře po celý zbytek života. Díky podpoře své rodiny - především své matky a svého bratra, krále Václava I., založila špitál sv. Františka a mužský a ženský klášter. Stala se v něm abatyší. Přežila svého bratra Václava I. i svého synovce Přemysla Otakara II. O její kanonizaci usilovala Eliška Přemyslovna i Karel IV. Za blahoslavenou byla vyhlášena r. 1870 a za svatou až r. 1989.

20. 3. 1812 - před 190 lety - zemřel český skladatel, klavírista a varhaník Jan Ladislav Dusík. Narodil se v rodině kantora 9. 2. 1760 v Čáslavi. Studoval v Jihlavě, Kutné Hoře a později i v Praze. Věnoval se s úspěchem hudbě. Při svých hudebních turné procestoval celou Evropu. Hrál před Kateřinou II. v Rusku, Marií Antoinettou v Paříži. Byl oceňován v Londýně. Do Prahy se vrátil na počátku 19. století. Od r. 1807 žil v Paříži.

9. 3. 1422 byl na staroměstské radnici spolu s devíti přívrženci sťat vůdce pražské chudiny Jan Želivský. Do Prahy přišel někdy kolem roku 1418 a stal se kazatelem v kostele u Panny Marie Sněžné na Novém Městě pražském. Pro jeho radikální názory a kázání mu hrozila likvidace již r. 1419. Předešel však své oponenty a 30. července obsadil novoměstskou radnici. Přítomní byli vyházeni z oken na nastavené oštěpy a meče. Téměř na tři roky ovládl Prahu. Roku 1421 obsadil obě pražské radnice. Rozpory mezi ním a umírněnějším křídlem husitů narůstaly. Za pomoci Žižky a z podnětu Jakoubka ze Stříbra byla 5. února zřízena rozhodčí komise devatenácti pánů a hejtmanů, jež rozhodla o obnovení řádné správy města. Želivský byl zbaven politické moci a měsíc nato popraven, když byl vylákán na staroměstskou radnici.

Na jaře r. 1002 - před 1000 lety - byl kníže Boleslav III. sesazen z trůnu a vypuzen ze země. Novým knížetem se stal údajný příbuzný Přemyslovců Polák Vladivoj. Ten zemřel rok poté. Soudobými pisateli byl líčen jako notorický opilec.

1. 3. 1792 - před 210 lety - nastoupil na trůn František I. Pro jeho vládu trvající do 2. 3. 1835, kdy zemřel, byl charakteristický reakční absolutismus. Jeho vykonavatelem byl kníže Clemens Metternich.

14. 3. 1812 - před 190 lety - byla uzavřena smlouva mezi Rakouskem a Francií. Rakousko se zavázalo, že Napoleonovo tažení do Ruska podpoří pomocným sborem o síle 30 000 mužů.

14. 3. 1942 - před 60 lety - byla vydána vyhláška o nuceném vystěhování obyvatelstva v území ohraničeném Vltavou, Sázavou, Netvořicemi a Neveklovem. Území bylo určeno jako výcvikový prostor pro jednotky SS. Tento zábor byl rozšířen nařízením z 26. 9. 1942.

21. 3. 1942 - před 60 lety - padl štábní kapitán V. Morávek, člen skupiny Obrany národa (J. Balabán, V. Churavý, J. Mašín) při přestřelce s gestapem v Praze.

25. 3. 1942 - před 60 lety - byl vypraven první transport židů ze Slovenska do nacistických vyhlazovacích táborů. V říjnu téhož roku byly transporty zastaveny. Bylo vyvezeno 58 tisíc židů, kteří většinou v koncentračních táborech zahynuli.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

KD Střelnice v J. Hradci Vás zve

2. 3. 2002 - 20.00 hod. - CHARLESTON – taneční večer ve stylu 20. a 30. let

Účinkuji: Old Steamboat Jazz Band (J. Hradec)

Sál Střelnice. Vstupné: 90,- 70,- Kč. Zatrest Band (Třešť) a další hosté

Agentura 6P Vás zve

6. 3. 2002 - 19.30 hod. - Travesty show

Sál Střelnice. Ve svém novém programu vystoupí skupina Butterflies.

Václav Koubek a Galerie INSPIRACE (Langrův dům, nám. Míru 138/I) uvádí

7. 3. 2002 - 19.30 hod. - Vlasta Třešňák Festival “Hudební sklepy”

Langrův dům, nám. Míru 138/I. Vstupné: 70,- Kč

KD Střelnice v J. Hradci Vás zve

10. 3. 2002 - 19.30 hod. - JARNÍ KONCERT

Jindřichohradeckého symfonického orchestru

Na programu: J. Brahms, J. Strauss. Dirigent: Petr Píša

Sál Střelnice. Vstupné: 55,- 50,- 45,- 30 ,- Kč

10. 3. 2002 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera

Gymnázium V. Nováka J. Hradec.

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE zve na přednášku

11. 3. 2002 - 19.00 hod. - šéfredaktora Českého rozhlasu Č. Budějovice Mgr. Libora Soukupa “Jindřichův Hradec v jihočeském vysílání Českého rozhlasu”

Vinárna hotelu Grand.

Místní organizace svazu důchodců ČR pořádá

12. 3. 2002 - 16.00 hod. - Besedu s paní prof. Milenou Gonosovou o cestě po Asii

Budova Gymnázia V. Nováka.

KD Střelnice v J. Hradci uvádí divadelní komedii Marca Camolettiho

13. 3. 2002 - 19.30 hod. - NA SPRÁVNÉ ADRESE Divadelní spolek Háta Praha

Hrají v alternacích:L.Zedníčková, I.Andrlová, M.Zounar, V.Čech, V.Jeníková, Z. Pantůček

Sál Střelnice. Vstupné: 110,- 105,- 100,- 50,- Kč. Předplatné sk. A

Místní organizace svazu důchodců ČR pořádá

od 14. 3. výstavu ručních a výtvarných prací členek SDČR v městské knihovně.

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit a Oblastní spolek ČČK v J. H. pořádá

14. 3. 2002 - 16.00 hod. – Besídku uspořádanou na počest Mezinárodního dne žen

Zasedací místnost Okresního ústavu sociálních služeb v J. Hradci.

Česká ulice (bývalá kasárna v ul. Jarošovská)

Jindřichohradecké mistní dráhy a.s. pořádají

16. 3. 2002 - 20.00 hod. - ples Jindřichohradeckých místních drah

Sál Střelnice. Vstupné 80,- Kč K tanci a poslechu zahraje skupina TAKTON

KD Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku

17. 3. 2002 - 16.00 hod. - O STATEČNÉM JANKOVI Divadlo Mrak H. Brod

Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč. Předplatné sk. D

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

18. 3. 2002 - 17.00 hod. - JAROSLAV HAVLÍK - fotografie z Nepálu

Místní organizace svazu důchodců ČR pořádá

21. 3. 2002 - 16.30 hod. - Beseda s panem Malým na téma:

Galerie U Tkadlen. Pěstování a aranžování květin.

Městský úřad v J. Hradci Vás zve na

21. 3. 2002 - 19.30 hod. - JIŘÍ PAZOUR VEČER KLAVÍRNÍ IMPROVIZACE

Improvizace na českou lidovou píseň v různých hudebních stylech, improvizace na známé evergreeny a na téma daná publikem.

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč. Předprodej vstupenek od 7. 3. v KD Střelnice

Umělecká agentura Pragokoncert Bohemia uvádí divadelní komedii F. R. Čecha

21. 3. 2002 - 19.30 hod. - LOUPEŽNÍCI NA CHLUMU aneb Statečná Bibiána

Sál Střelnice. Čechovo prozatímně osvobozené divadlo

Hrají: František Ringo Čech, Honza Rosák, Rudolf Hrušínský nejml., Uršula Kluková, Kateřina Kornová, Jaroslav Sypal, Iva Kubelková …

KLUB HISTORIE LETECTVÍ ve spolupráci s městem J. Hradec

22. 3. 2002 - 18.00 hod. - Válečný pilot Rudolf Zima

Beseda se synem letce RAF, rodákem z J. Hradce, p. Ladislavem Zimou.

Městská knihovna.

KD Střelnice v J. Hradci ve spolupráci s časopisem Folk a country Praha, DDM v J. Hradci a folkovou skupinou JEN TAK TAK Vás zve

ZAHRADA 2002 Jihočeské předkolo folkového festivalu.

21. 3. 2002 - 17.00 hod. Sál DDM - Růžová ul.

22. 3. 2002 - 17.00 hod. Sál Střelnice

Vstupné: 30,- Kč. Účinkují: Telegraf, Fontanela, Směr Jih, Jen tak tak a další.

Umělecká agentura Pragokoncert Bohemia uvádí pořad

24. 3. 2002 - 14.00 hod. - MICHAL NA HRANÍ

Michal Nesvadba v zábavném programu pro děti i jejich rodiče.

Sál Střelnice. Vstupné: 85,- Kč.

2. ZO ČSOP J. Hradec pořádá

25. 3. 2002 - 18.00 hod. - přednášku RNDr. Karla Pecla z Prácheňského muzea v Písku “Savanou, pouští a pralesem” - z expedice zoologů do jižní Afriky (diapozitivy, nahrávky hlasů zvířat). Sál Domu dětí a mládeže.

Okresní muzeum v J. Hradci Vás zve na

27. 3. 2002 - 18.00 hod. – Velikonoční koncert

Účinkuje: žesťový soubor Trumpet Tune a L. Šotek - varhany

Kostel sv. Jana Křtitele. Vstupné: 40,- Kč.

KD Střelnice v J. Hradci uvádí

31. 3. 2002 - 17.00 hod. - ZADÁNO PRO STARŠÍ A POKROČILÉ

K tanci a poslechu zahraje MTO V. Kriso. Moderátor: Václav Staněk

Sál Střelnice. Vstupné:30 ,- Kč.

Městský úřad v J. Hradci Vás zve

31. 3. 2002 - 17.00 hod. – VELIKONOČNÍ KONCERT

Účinkuje pěvecký sbor YMCA - JAKOUBEK a další hosté.

Na programu spirituály a české kancionály.

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné dobrovolné.

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91

E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Prohlídka je možná na základě písemné nebo telefonické rezervace.

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova: (0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Okresní muzeum v J. Hradci oznamuje všem svým návštěvníkům, že muzeum, městská vyhlídková věž a kostel sv. J.Křtitele jsou až do konce března pro veřejnost uzavřeny.

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Úkazy na obloze v BŘEZNU 2002

Merkur je nepozorovatelný. Venuše je vidět večer nízko nad západním obzorem. Mars svítí ještě na večerní obloze. Jupiter lze spatřit po většinu noci, ale zapadá časně ráno, Saturn již jen v první polovině noci. Planety Uran a Neptun jsou nepozorovatelné. Zajímavá je prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Poslední čtvrtí Měsíc projde 6. března, 14. března nastane nov. 22. března uvidíme Měsíc v první čtvrti, tedy v období nejvhodnějším k prohlídce jeho povrchu dalekohledem a 28. března Měsíc doroste do úplňku.

Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší a světlejší oblasti - místa s nižší nebo vyšší teplotou. Slunce vstupuje do znamení Berana dne 20. 3. 2002 v 20h 16min středoevropského času (SEČ).

Začátek astronomického jara – jarní rovnodennost.

Pro pozorování Slunce je hvězdárna otevřena: úterý a pátek od 14.00 do 16.00 hod.

Pro pozorování noční oblohy je otevřena: úterý od 19.00 do 22.00 hod.

pátek od 20.00 do 23.00 hod.

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka 11. a 25. března tyto tituly.

AMORES PERROS – Láska je kurva Mexiko – 2000

Prvotina mexického režiséra Alejandra Conzálese Iňánitua Amores perros – Láska je kurva získala značný kritický ohlas v celém světě. Zaujala především dynamickým ztvárněním nevšedního povídkového triptychu.

Ve všech povídkách hrají důležitou roli psi. Avšak dominantní jsou lidé a jejich vesměs trpký úděl. Objevují se tu tři formy lásky: mladistvé vzplanutí, ovlivněné nelehkými sociálními podmínkami, “módní” vztah stárnoucího, dobře situovaného muže k atraktivní mladé ženě i nečekaně na povrch vyvřelá otcovská láska ke vzdálené dceři.

Tvůrci zjevně těží ze stylistických postupů, jimiž ovlivnil současnou kinematografii Quentin Tarantino. Najdeme zde však také ozvuky děl Paula Thomase Andersona nebo dokonce Luise Buňuela. Jednotlivé příběhy se průběžně formálně propojují, mohly by však existovat i samostatně. Ve dvou dominují kriminální zápletky, prostřední je stylizována jako lehce černohumorná melodramatická romance. Překvapující je, s jakou suverenitou zvládl začínající filmař složitou strukturu (včetně různých časových posunů) a s jakou vitalitou zachycuje prostředí dnešního Mexika.

HONEM ! HONEM ! Švédsko – 2000

Pětadvacetiletý švédský režisér libanonského původu Josef Fares debutoval komedií Honem! Honem!, do níž promítl vlastní zkušenost s novou vlastí. Švédsko z jeho pohledu postrádá drsnou severskou melancholičnost, na kterou jsme zvyklí z filmů většiny tamních tvůrců. Vyprávění se odehrává během jednoho týdne žhavého velkoměstského léta, a ať jsou problémy hlavních hrdinů sebevážnější, autor je představuje a řeší s komediálním nadhledem. Z kontrastů mezi liberálním švédským prostředím a rodinou libanonských imigrantů, která se ani v cizině nevzdává svých zvyků, dokázal režisér vytěžit originální komediální akcenty. Hereckou jistotu vedle řady neherců představuje Torkel Petersson v hlavní roli nervního Manse a mladá herečka českého původu Tuva Novotná jako Rorova přítelkyně Lisa.

Snímek si zajišťuje zájem mladého publika hudbou Daniela Lemmy a radostným, energickým zpracováním chytlavého tématu, jež je i v nejošemetnějších situacích podáno s vkusem a úsměvným nadhledem. I když režisér přiznává inspiraci americkými vzory, je jeho snímek ryze evropský, o čemž svědčí i jeho nominace na debut roku v rámci Evropských filmových cen.

kino střelnice

1. pátek 15. 30 19. 00

2. sobota 15. 30 19. 00

3. neděle 15. 30 19. 00

4. pondělí 15. 30 19. 00

Pozor na začátky!

Titulky

Vstupné: 66 Kč

Pán prstenů: Společenstvo prstenů

USA - N. Zéland – Warner Bros.

Jeho moc ovládne každého, kdo po něm zatouží. Jen jediný mu dokáže odolat. Společenstvo devíti jej musí zničit. První část trilogie J. R. R. Tolkiena v dobrodružném fantasy velkofilmu.

Hrají: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tylerová aj.

Režie: Peter Jackson Délka filmu: 170 min.

5. úterý 17. 30 20. 00

6. středa 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

SYNův pokoj Itálie – Francie – Atlantis Ent.

Ty, které milujeme odcházejí vždy předčasně, nečekaně a neodvolatelně. Anatomie bolesti a probuzené naděje podle herce a režiséra Nanni Morettiho, vítěze z Cannes 2001.

Dále hrají: Laura Moranteová, Jasmine Trincaová, Giuseppe

Sanfelice aj.

Režie: Nanni Moretti Délka filmu: 100 min.

7. čtvrtek 17. 30 20. 00

8. pátek 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

NEŘÍKEJ ANI SLOVO USA - Bontonfilm

Unesli mu dceru, zaútočili na manželku a zkazili Den díkůvzdání… Michael Douglas v hlavní roli kriminálního thrilleru.

Dále hrají: Sean Bean, Brittany Murphyová, Guy Torry aj.

Režie: Gary Fleder Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 110 min.

9. sobota 17. 30 20. 00

10. neděle 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

PRAVÁ BLONDÝNKA USA - Bontonfilm

Romantická komedie. Podceňovat zářivý peroxid se nevyplácí. Kdo ví, co všechno se pod ním může skrývat. Elle, uražená do hlouby duše vytáhla do boje, aby světu, právnické fakultě i zrádnému příteli dokázala, co všechno obnáší být blond.

Hrají: Reese Witherspoonová, Luke Wilson, Selma Blairová aj. Režie: Robert Luketic Délka filmu:100 min.

11. pondělí 20. 00

Titulky

Vstupné: 55 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

AMORES PERROS – Láska je kurva Mexiko - Artcam

Láska. Zrada. Smrt. Filmový adrenalin s oscarovou nominací. Tři formy lásky v povídkovém triptichu.

Hrají: Emillio Echevarria, Goya Toledová, Vanessa Raucheová

Režie: Alejandro Gonzáles Inárritu Mládeži nepřístupno !

Délka filmu: 155 min.

12. úterý 17. 30 20. 00

13. středa 17. 30 20. 00

 

Vstupné: 56 Kč

ZATRACENÍ ČR - Falcon

“Může se to stát i tobě.” Nový český film Dana Svátka je příběhem českého mladíka, odsouzeného v Thajsku za pašování drog.

Hrají: Jan Plouhar, Jan Révai, Isabela Bencová, Dana Vávrová aj.

Režie: Dan Svátek Délka filmu: 100 min.

14. čtvrtek 17. 30 20. 00

15. pátek 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné : 56 Kč

TRAINING DAY USA - Warner Bros.

Denzel Washington v hlavní roli kriminálního filmu. Seržant Harris (oddělní narkotik) chtěl nováčkovi vysvětlit, jak to chodí ve světě zločinu, ale všechno dopadlo jinak… Překročení hranice se tvrdě trestá. A pro poldy to platí dvojnásob.

Dále hrají: Ethan Hawke, Scott Glenn, Tom Berenger aj.

Režie : Antonie Fugua

Délka filmu : 120 min.

16. sobota 17. 00 20. 00

17. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

BANDITI USA - Bioscop

Kam zákon nemůže, nastrčí ženskou. Bruce Willis a Billy Bob Thornton. Jako by jim nestačily běžné pracovní problémy zločinu – ještě se v komedii Barryho Levinsona zamilují do Cate Blanchetové!

Dále hrají: Troy Carity, Bobby Slayton aj.

Režie: Barry Levinson Délka filmu: 125 min.

19. úterý 17. 00 20. 00

20. středa 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

HRABĚ MONTE CHRISTO USA - Falcon

Slavný román Alexandra Dumase po mnoha letech na filmovém plátně v nové podobě.

Hrají: Jim Caviezel, Guy Pearce, Dagmara Dominczyková aj.

Režie: Kevin Reynolds

Délka filmu 130 min.

21. čtvrtek 17. 30 20. 00

22. pátek 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

MANDOLÍNA KAPITÁNA CORELLIHO

USA – Francie - Bontonfilm

Epická love story, která v letech 2. svět. války spojila italského okupačního důstojníka (Nicolas Cage) a řeckou dívku (Penélope Cruizová) na malebném řeckém ostrůvku Kefallénie. Podle stejnojmenného románu Louise de Bernieres.

Dále hrají: John Hurt, Christian Bale, Irene Papasová aj.

Režie: John Madden

Délka filmu: 120 min.

23. sobota 17. 30 20. 00

24. neděle 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

POLICAJTKA USA - Bioscop

Být policistkou v Chicagu není žádný med. Poslední akce mohla pro ženu zákona Sharon špatně skončit, nebýt pomoci neznámého muže… V hlavní roli Jennifer Lopezová.

Dále hrají: Jemes Caviezel, Sonia Bragaová aj.

Režie: Luis Mandoki

Délka filmu: 100 min.

25. pondělí 20. 00

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

HONEM ! HONEM ! Švédsko – CinemArt

Miluješ svou dívku, ale musíš si vzít jinou. Co uděláš? Úsměvný pohled na osudy emigrantů ze třetího světa ve Švédsku.

Hrají: Fares Fares, Torkel Peterson, Tuva Novotná aj.

Režie: Josef Fares Délka filmu: 90 min.

26. úterý 17. 30 20. 00

27. středa 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Vstupné: 71 Kč

VÝLET ČR - CinemArt

Co si doma neřeknete, dozvíte se cestou. Absurdní road movie, ve kterém babička naplní svůj sen, matka se ke svým dcerám přestane chovat jako k dětem a dcery se ke svým manželům přestanou chovat jako k idiotům. Nový český film o tom, jak dostat otcovu urnu na rodné Slovensko.

Hrají: Iva Janžurová, Theodora Remundová, Igor Bareš, Naďa Kotrbová, Sabina Remundová aj.

Režie: Alice Nellis Délka filmu : 100 min.

28. čtvrtek 17. 00 20. 00

29. pátek 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PŘÍSAHA USA - Bioscop

Detektiv Jerry Black (Jack Nicholson) je poslední den v práci. Jeho důchodové plány obrátí naruby vražda osmileté holčičky. To ho přimělo k přísaze, která změnila jeho život.

Dále hrají: P. Clarksonová, Benicio Del Toro, R. W.Pennová

Režie: Sean Penn Délka filmu: 125 min. Mládeži nepřístupno!

30. sobota 17. 00 20. 00

31. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 51 Kč

KDO Z KOHO USA – Německo - Bontonfilm

Zločin nezná bratra. Kriminální drama s Robertem De Nirem a Marlonem Brando v hlavních rolích.

Dále hrají: Edward Norton, Angela Bassettová aj.

Režie: Frank Oz Délka filmu: 125 min.

2. 4. úterý 17. 30 20. 00

3. 4. středa 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

DENÍK BRIDGET JONESOVÉ USA - Francie - Bontonfilm

Nevychovaná, nekontrolovatelná, neprovdaná. Romantická komedie pro každého, kdo je žena, minul třicítku i štíhlou linii, kouří krabičku denně a sklenkou nepohrdne. I Renée Zellwegerová má naději, že potká toho pravého.

Dále hrají: Colin Firth, Hugh Grant, Sally Phillipsová aj.

Režie: Sharon Maguireová Délka filmu: 90 min.

 

Představení pro děti

10. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Mach a Šebestová ČR – Krátký film Délka pásma: 65 min.

Pásmo osmi pohádek ze známého seriálu.

17. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Pane, pojďte si hrát ČR – Krátký film Délka pásma: 65 min.

Pohádkové pásmo o dvou medvídcích, kteří se potkali u Kolína.

24. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Malá čarodějnice ČR – Krátký film Délka pásma: 60 min.

Pásmo pohádek

31. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Káťa a Škubánek ČR – Krátký film Délka pásma: 70 min.

Pásmo pohádek

Připravujeme na duben 2002

2. - 3.

Deník Bridget Jonesové

USA

romantická komedie

4. - 5.

Rollerball

USA

akční sci-fi

6. - 7.

Vanilkové nebe

USA

milostné drama, fantastický

8. - 10.

Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko

ČR

rodinná komedie

8

Nevěra

Švédsko

psychologické drama

9. - 10.

Amélie z Montmartru

Francie

poetická komedie

11. - 14.

Harry Potter a Kámen mudrců

USA

rodinný, dobrodružný

12. - 14.

Z pekla

USA

historický thriller

16. - 18.

Rok ďábla

ČR

komedie

19. - 21.

Formule 1

USA – Kanada

akční thriller

22.

Podzimní návrat

ČR

psychologický

23. - 24.

Návrat do Země Nezemě

USA

animovaný

23. - 24.

Rychle a zběsile

USA

akční, kriminální

25.

Moulin Rouge

USA – Austrálie

muzikál

26. - 28.

Traffic - Nadvláda gangů

USA

kriminální drama

30.

Prci, prci, prcičky 2

USA

studentská komedie

Ohlédnutí nad činností baráčníků v Jindřichově Hradci

Dovolte mi, abych přiblížila všem čtenářům akce, které pořádala Obec baráčníků “Kunifer” v J. Hradci.

Náš tradiční staročeský bál se konal 2. února 2002 v sále na Střelnici. Při předtančení České besedy se nám podařilo představit čtyři kolony, což byl velký úspěch. Tradiční zahájení bálu uváděla teta Novotná. Kdo chodí na náš bál, tak zná celý náš ceremoniál. Ten nebudu popisovat. Proč se nám tak daří? Máme v našich řadách dost sousedů a tetiček a k tomu ještě mladou chasu, kterou vede František Machart. Velice si jejich přístupu vážíme. Již nyní vás mohu pozvat na příští bál, který se bude konat 1. února 2003 opět na Střelnici. Hrát nám bude opět Studenská kapela, která se moc líbila. V neděli 10. února jsme spolu s městským úřadem pořádali masopustní průvod. I přes nepřízeň počasí nás mile překvapilo, že v ulicích města i na náměstí Míru bylo tolik diváků. Zahlédli jsme mezi nimi i starostu města pana Ing. Matouška.

Ráda bych poděkovala všem účastníkům průvodu, zvláště dětem, které se hezky zapojily. Děkuji rovněž Ing. Hovorkové a všem z odboru kultury MěÚ. Poděkování patří po zásluze řediteli Domu dětí a mládeže panu Prokýškovi, který nám umožnil po celý leden každou sobotu nácvik besedy. Bez jeho vstřícného přístupu by nebylo možné představit všechny krojované v blaťáckých krojích při našem bále.

Dáňa Šprinclová, švandymistrová

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

JINDŘICHŮV HRADEC

VZPOMÍNÁNÍ NA POVÁLEČNÉHO PILOTA

RADISLAVA JANOTU

I když nejsem původem z J. Hradce, rodinu Janotovu z Otína znám již od roku 1980. Respektive, nejprve jen jejich mladší dceru Irenu, se kterou jsem čtyři roky sdílel jednu třídu místního gymnázia. Byla to právě “Ička”, od které jsem získal první informace o jejím otci, poválečném vojenském pilotovi. Jsem rád, že jsem měl možnost Radislava Janotu osobně poznat. Je mi však líto, že našich setkání nebylo více. Od 1. prosince 2001 už bohužel pana Janotu nelze navštívit. Vydal se, oblečen do letecké vojenské uniformy s hodností majora, na cestu do leteckého ráje, který jistě někde existuje.

Přestože jsem se k napsání tohoto rozhovoru chystal již velmi dlouho, k jeho usku-tečnění došlo až nedávno, když jsme se spolu s kolegou Zdeňkem Krupičkou vydali na návštěvu do Otína. Usadili jsme se do obývacího pokoje, obklopili historickými fotogra-fiemi a dokumenty z pozůstalosti pana Janoty, pak jsme se již zaposlouchali do vzpomínání paní Lucky Janotové na svého milovaného manžela Radislava “Radka”.

 

Paní Janotová, můžete nám nastínit několik základních faktů z předvojenského života Vašeho manžela?

Radek se narodil 10. července 1926 ve Štěpanické Lhotě, v osadě dnešního Benecka v Krkonoších. V roce 1936 se s rodiči přestěhovali do Peřimova v Podkrkonoší, kde tatí-nek dostal místo řídícího učitele na dvoutřídní škole. Radek nejprve studoval pět let na obecné škole, pak pokračoval ve studiu na gymnáziu v Jilemnici. To jim však v roce 1940 Němci zavřeli, proto zde přešel na dvouletou průmyslovou textilní - tkalcovskou školu. V roce 1943 byl přijat na vyšší textilní průmyslovou školu v Brně, kterou ukončil 5. února 1945 maturitou. Ke konci války se aktivně zapojil do akcí proti fašistům. Ti ho však v dubnu chytili a vyslýchali na gestapu. Při jednom z bombardování Brna se mu podařilo utéci a s pomocí nádražáků se dostal až do Peřimova. Tam se schovával po lesích u míst-ních partyzánů do osvobození v květnu 1945.

Jaká pak následovala jeho další cesta až k vojenskému letectvu?

Po válce se přihlásil do vznikajících studentských legií, které pomáhaly vojákům střežit různé významné objekty. Sloužil šest měsíců ve Vrchlabí. V té době si podal přihlášku do vojenské pilotní školy. Náročné zkoušky absolvoval úspěšně, pak jen čekal na povolávací rozkaz. Do vojenské školy ve Šternberku nastoupil 2. února 1946. Jak Radek často vzpomínal, tím skončily jeho klukovské sny a začala vojna.

Z jedné návštěvy u Vás si pamatuji, že manžel na toto údobí zrovna moc nadšeně nevzpomínal.

Není se asi co divit. Minimum spánku, časté padesátikilometrové pochody s plnou polní a podobně. Prý jim neustále instruktoři připomínali, že kdo chce být pilotem, musí být tělesně i psychicky odolný. Bylo třeba vydržet. Takto prožil šest měsíců přípravky. Kdo měl zájem, mohl během tohoto půlroku odejít. Nakonec jich ze 120 adeptů zůstalo pouze 58! Ti dostali na výložku uniformy jeden modrý pásek a už si také mohli začít říkat pilotní žáci.

Kdy se tedy konečně dostal k létání?

Bylo to až po absolvování přípravky. Převezli je na letiště do Olomouce a rozdělili do dvou čet. Část dopoledne létala, druhá měla teorii. Odpoledne to bylo naopak. Pilotní škola spadala pod Prostějov, kde byli instruktory převážně bývalí váleční letci z britského Královského letectva (RAF). Velitelem čety A byl kpt. Knajfl, čety B kpt. Vychodil. Vedoucím celého elementárního výcviku byl škpt. Uruba. Škole velel plk. Duda, zastupoval ho pplk. Vildomec. Některé z odborných předmětů zde učil také tehdejší mjr. Peřina, se kterým se pak Radek potkal až po dlouhých desítkách let na Setkání válečných letců pořádaných vaším klubem v J. Hradci.

Osobně jsem poznal řadu pilotů z nejrůznějších údobí letecké éry naší republiky, kteří létali s desítkami typů strojů. Nikdo však nezapomněl na svůj úplně první let.

To pochopitelně ani Radek. Často doma vzpomínal na svůj seznamovací let s rtm. Ma-cháčkem na typu Bücker C-106. Prý si ho posadil vedle sebe a nařídil mu, aby na nic nesahal a jen se díval. Byli ve vzduchu pouhých deset minut. Pak začal náročný a pře-devším intenzivní výcvik. Nezapomenutelným se pro něj pochopitelně stal první sólový let, který absolvoval po 3 hodinách a 20 minutách dvojího řízení. Jako první z celého ročníku.

Co následovalo potom?

Součástí výcviku byla například i akrobacie. Nejprve jeden let s instruktorem, ale hned následovalo procvičování sólově. Později byli k pokračovacímu výcviku převeleni na letiště Prostějov 2 - Stichovice. Koncem roku 1947 ukončili pilotní školu. Při sla-vnostním vyřazení Radkovi osobně připnul gen. Hanuš pilotní odznak s číslem 1244 a povýšil ho do hodnosti rotného. Krátký čas pak působil na letišti v Českých Budějovicích, ale jelikož v něm nadřízení objevili schopnosti pedagoga, byl převelen do Olomouce do školy pro učitele létání. Výuku zde vedli opět bývalí příslušníci RAF, například škpt. Murcek, kpt. Ocelka a další. Po pěti měsících dostali diplom učitele lé-tání. Následně byl Radek s spolu se sedmi kamarády převelen do Letecké vojenské akademie v Hradci Králové.

Nepletu-li se, to se již nezadržitelně blížil “vítězný únor 1948”?

Zanedlouho přišla doba, která pro Radka a jeho kamarády přinesla velké rozčarování. Byli mladí, chtěli létat, ale místo toho se všude kolem nich odehrávaly politické pletichy. Tomu se zásadně vyhýbali a věnovali se jen učení létání. Právě v té době, na podzim roku 1948, jsme se s Radkem seznámili. Jednoho dne v únoru 1949 však do Hradce Králové přiletěl gen. Hanuš a na jeho rozkaz byla celá skupina instruktorů okamžitě převelena jako politicky nespolehlivých do Popradu k náhradnímu pluku. Jak uvádí manžel ve svých “Vzpomínkách”: “ ... snad proto, že jsme odmítli vstoupit do KSČ, možná proto, že naše chování bylo z pohledu stranického znevažující budo-vatelské úsilí pracujícího lidu.” Asi po třech měsících byli převeleni do Liptovského Hrádku, kde si připadali jako ve vyhnanství. I když se neustále pokoušeli zjistit důvod svého odvelení od letectva, nedostalo se jim žádné odpovědi. Vlastně až na jednu. Bez jediné věty vysvětlení byli k 31. květnu 1949 propuštěni do civilu. Radek začal pracovat jako skladník v podniku Kapnar - Víchová u Jilemnice a jako náruživý sportovec hrál při každé příležitosti závodně volejbal.

(dokončení příště) Vladislav Burian, KHL

Text byl zpracován ze vzpomínání p. Lucie Janotové a “Vzpomínek” p. Radislava Janoty.

Region Jindřichův Hradec (II. část Region Jindřichův Hradec)

V roce 1999 byl zakoupen Památkovým ústavem v Českých Budějovicích za přispění Ministerstva kultury bývalý panský mlýn a o rok později se dostal do majetku hradu a zámku i tzv. Nový pivovar. Obě stavby se opět staly jako v historii nedílnou součástí památkového areálu. V současné době zde probíhá stavební rekonstrukce, která je prováděna konzervačním způsobem s nejnutnější výměnou poškozených prvků a statického zajištění.

Objekt po úpravě bude sloužit jako historická expozice. V prostorách mlýna se bude v celém rozsahu prezentovat chod druhé elektrárny v Čechách - Křižíkovy elektrárny a v dalších prostorách vznikne galerie současného umění. Interiéry Nového pivovaru budou v příštích letech využívány jako informační centrum, které bude návštěvníkům podávat informace o městě, památkových objektech, či o dalším kulturním vyžití v regionu. Ve spodních patrech bude zřízena internetová kavárna a budou se zde pořádat doplňkové kurzy pro děti, mládež a dospělé. Plánem do budoucna je také umístění expozice pivovarnictví od 16. století po současnost se srovnáním výrobních postupů, používaných surovinách i kvality jednotlivých druhů. Vzhledem k tomu, že výroba piva měla v Jindřichově Hradci tradici, stojí za úvahu zabývat se myšlenkou modelu výroby piva v pivovaru. Celkový projekt by se měl dočkat svého realizování na počátku roku 2003.

Jako na každém hradu či zámku dýchá z hradních a zámeckých zdí energie tajemství a nevysvětlitelných úkazů, i na tomto objektu se objevují tajemné síly... Hradečáci je ztotožňují se zjevováním Bílé paní nebo s působením ztracených osudů a příběhů našich předchůdců. Účinné magické prvky vystupující z hlubin času odhalujících nové souvislosti minulých dějů kladou do našeho chápání časté otazníky. Otázky na tyto odpovědi můžeme odhalit i v knize Aloise Majera Magický prsten Jindřichohradecka.

Při památkovém objektu pracuje od roku 1993 Nadační fond hradu a zámku v Jindřichově Hradci, který poskytuje ze svého majetku jednorázové příspěvky na restaurátorské a obnovovací práce.

Nadaci se podařilo od svého vzniku shromáždit přes jeden milión korun. Prvním úspěšným úkolem byla renovace kaple sv. Ducha, který byla vysvěcena 28. listopadu 1993. Nemenším posláním byla oprava nástropních maleb ve společenských a reprezentačních prostorách na I. zámeckém nádvoří. Správní rada rozhodla rovněž o koupi orientálních koberců na prohlídkovou trasu, nákupu rozmnožovacích strojů, tiskárny a vybavení kanceláře, pořízení koncertního křídla ad. Finanční příspěvek nadace posloužil také k vydání reprezentativního katalogu k výstavě tapisérií Nová Indie. V minulém roce byl Nadační fond hlavním organizátorem koncertu naší nejvýznamnější mezzosopranistky Dagmar Peckové.

Kulturně - společenské akce na Státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci

Státní hrad a zámek v J.Hradci zaujímá u veřejnosti jedno z předních míst v prezentaci památkových objektů, ale i v kulturně - společenských akcích probíhajících, ať už v jeho starobylých prostorách či na jeho třech nádvořích. Od jeho zpřístupnění veřejnosti v r. 1993, se v jeho prostorách uskutečňují výjimečné koncerty, výstavy našich i zahraničních výtvarníků.

V roce 2000 náš památkový objekt uspořádal více než 90 kulturně - společenských akcí. Z koncertů, které byly pro veřejnost nejatraktivnější lze jmenovat vystoupení dnes již světově uznávané mezzosopranistky Dagmar Peckové, ale také koncert violisty Petra Přibyla a dalších sólistů z Národního divadla v Praze. V závěru sezóny byl naším hostem irský sbor Cois Cladaigh, jehož vystoupení zaznamenalo u veřejnosti nemalý ohlas.

Z letních festivalů, jež i u nás již “zdomácněly” je divácky velmi populární Folková růže, obnovena byla také tradice operních představení, která jsou pořádána Operou Jihočeského divadla v Českých Budějovicích a Městským úřadem v Jindřichově Hradci. V předminulém roce byla na III. nádvoří provedena opera Rusalka, loni byla představena opera Don Giovanni od V. A. Mozarta.

Největší zájem u návštěvníků našeho památkového objektu zaznamenaly “Noční prohlídky hradem a zámkem”, které byly řadu let vůbec nejatraktivnějším programem, který byl určen pro celé široké divácké spektrum. Výtvarné umění je u nás prezentováno v zámecké galerii a v minulém roce zde představili svá díla hlavně naši umělci. Vystavovali u nás výtvarníci z Ostravy a dnes již velmi známá česká sochařka E. Grosseová, která do galerie přivezla svou kolekci keramických plastik.

V loňském roce vystavovali svá díla dva jindřichohradečtí autoři, a to akademický sochař Vladimír Krninský a malířka Zdena Skořepová. Ze zahraničí vystavovala skupina francouzských výtvarníků a samostatnou výstavou ukončily sezónu svými díly Šárka Radová a Bohunka Waageová, obě tvořící v Praze.

O našem památkovém objektu a akcích zde pořádaných, vyšlo v českém tisku na 116 článků a fotografií. Také do celostátního, ale i regionálního rozhlasového vysílání bylo poskytnuto víc než 10 rozhovorů.

Všechny tyto jmenované kulturní programy, ale i další společenské akce a setkání u nás probíhají v nově zrekonstruovaném historickém, tzv. Španělském křídle. Státní i soukromé organizace zde mohou využít dvou reprezentativních sálů, ve kterých je možné organizovat nejrůznější semináře a konference.

Z těch nejvýznamnějších lze jmenovat např. Komoru fotografů, která zde již tradičně pořádá pro svoje členy konferenci a přehlídku fototechniky.

V loňském roce byl naším hostem český pěvec a sólista Národního divadla v Praze, Ivan Kusnjer. Tento koncert volně navazoval na předloňské vystoupení Dagmar Peckové, a my se takto budeme snažit postupně představit naší veřejnosti všechny držitele prestižní divadelní ceny Thálie.

Z Českých Budějovic přijela nejenom Opera Jihočeského divadla s představením Don Giovanni, ale také Malé divadlo s představením pro děti Chytrá Horákyně. Proběhla Folková růže, koncert jihočeského festivalu mladých interpretů vážné hudby Concertino Praga ve spolupráci s Městským úřadem a Českým rozhlasem v Praze a taktéž koncert spolupořádaný uměleckou agenturou The Prague Concert Co., na kterém vystoupili umělci z Irska. Svůj půvab vnesl do prostor jindřichohradeckého zámku citlivě připravený advent, který navštívilo mnoho spokojených občanů Jindřichova Hradce.

Správa Státního hradu

a zámku v J.Hradci

VZLETEM SOKOLÍM

Sokol oslavil 140. výročí svého založení

Dne 16. února 1862 byla v Praze založena Dr. Miroslavem Tyršem a Jindři-chem Fügnerem tělocvičná organizace Sokol, která působí ve své činnosti dodnes. Sokol vznikl v době začínajícího národního obrození a stal se nejen organizací tělocvičnou, ale i hlavně vlasteneckou a usiloval také o vzdělávání svých členů, kterým vštěpoval zásady morálky, mravnosti a upřímného přátelství. Za dvacet let po svém vzniku pořádal Sokol svůj první všesokolský slet a měl v 86 jednotách již 7.812 členů.

Na podzim 1885 vznikla sokolská jednota i v Jindřichově Hradci a o dva roky později se stala součástí jihočeské sokolské župy Žižkovy, do které patří dodnes.

Sokol za svou 140 let trvající historii uspořádal třináct všesokolských sletů, ten poslední se konal roku 2000. I dnes má Sokol v České republice své významné místo v tělovýchově a nabízí všem zájemcům širokou škálu různých sportů a dalších aktivit.

Přijďte si zacvičit do Sokola. Cvičební hodiny jsou zde i pro Vás. Srdečně zveme každého.

Rozvrh cvičebních hodin TJ SOKOL J. Hradec

Cvičení všestrannosti – tělocvična Gymnázia V. Nováka

Rodiče a děti: úterý od 16,30 hod. do 17,30 hod.

Ženy: úterý od 18,00 hod. do 19,00 hod.

čtvrtek od 19,00 hod. do 20,00 hod.

Žactvo: čtvrtek od 18,00 hod do 19,00 hod.

Cvičení všestrannosti - tělocvična 6. ZŠ na sídlišti Hvězdárna

Žactvo: čtvrtek od 17,00 hod. do 18,00 hod.

Charakteristika cvičení

Rodiče a děti: - společné cvičení a hraní rodičů a dětí

- pestrá pohybová činnost s různým náčiním a předměty

Žactvo: - společné cvičení dívek a chlapců školního věku

- všestranný rozvoj dětí při cvičení v tělocvičně, sportovních hrách a soutěžích,

cvičení s hudbou, nářadím a náčiním

Oddíl žen – zdravotní a kondiční tělesná výchova

Cvičíme každé úterý od 18. do 19. hod. a každý čtvrtek od 19. do 20. hod. v tělocvičně gymnázia (vchod ze dvora). Úterní cvičení je více zaměřeno na zdravotní cvičení, čtvrteční cvičení je spíše kondiční, náročnější.

Zdravotní tělesná výchova je obor, který se v současné době rozvíjí a to nejen v naší republice. Cvičení je zaměřeno především na obnovení svalové rovnováhy a na obnovení a udržení kloubní pohyblivosti. Cvičením se snažíme i zmírnit bolesti zad. Toto cvičení je přístupné komukoliv, menší zdravotní oslabení není na překážku. Cvičíme zpravidla na zemi na podložkách, každá cvičenka provádí cviky podle svých možností s přihlédnutím ke zdravotnímu stavu. Pozitivně na všechny působí i to, že v tělocvičně se schází výborná parta žen, umíme se i společně zasmát, pobavit se, cvičení dokáže zlepšit náladu.

TJ Sokol, J. Hradec

Agentura OK a SKOK J. Hradec pořádá

24. 3. 2002 - 9.00 hod. - tělocvična TJ Slovan J. Hradec

Otevřený turnaj neregistrovaných v badmintonu

Agentura OK – Růžová 3, J. Hradec, tel./fax: 0331/ 361 486

ZAHRADA 2002

Přehlídka jihočeských hudebních skupin

Regionální kolo Konkurzu největšího českého folkového festivalu

Jindřichův Hradec 21.března 2002 - sál DDM

22.března 2002 - sál Střelnice

Pořádá KD Střelnice J. Hradec ve spolupráci s DDM J. Hradec, s časopisem Folk a country Praha a jindřichohradeckou skupinou Jen tak tak.

Program je rozdělen pro velký počet přihlášených kapel do dvou dnů. Pozor na místo konání, každý den se hraje v jiném sále. Jako hosté vystoupí ve čtvrtek táborský Telegraf a v pátek domácí Jen tak tak.

Program:

Čtvrtek 21.3. 2002 Pátek 22. 3. 2002

uvádí Pavel Jarčevský uvádí Milda Vokáč

17 00 - 17 20 Mimoband (Velešín) 17 00 - 17 20 Osmička (Týn n.V.)

17 20 - 17 40 Road a K.K.(Č.B.) 17 20 - 17 40 Pauza ( Soběslav)

17 40 - 18 00 Nouze (Č.B.) 17 40 - 18 00 Alkatraz (Lišov)

18 00 - 18 20 Backhand ( Husinec) 18 00 - 18 20 Naskok (Tábor)

18 20 - 18 40 Wagabonds (Svinětice) 18 20 -18 40 Akorát (Č.B.)

18 40 - 19 00 Frmoll (Č.B.) 18 40 - 19 00 Františkovo sestry(Č.B.)

19 00 - 19 20 Shivers ( Volyně) 19 00 - 19 20 Směr Jih (J. Hradec)

19 20 - 19 40 Přestávka *** 19 20 - 19 40 Přestávka ***

 

19 40 - 20 00 My a Michal(Č. B.) 19 40 - 20 00 Lakomá Barka(Č.K.)

20 00 - 20 20 The Kýbl (Tábor) 20 00 - 20 20 Exfanta (Kaplice)

20 20 - 20 40 Jasoň,Drsoň a spolek 20 20 - 20 40 Bonsai č.3(Č.B.)

(Prachatice) 20 40 -21 00 Šafrán (Strakonice)

20 40 - 21 00 Fontanela (Velešín) 21 00 21 30 JEN TAK TAK - host 21 00 - 21 20 Acoustic impact(Tábor)

21 20 - 22 00 TELEGRAF - host

Předprodej vstupenek v pokladně Kulturního domu Střelnice od 7.3.2002

Ahoj kamarádi, přátelé, muzikanti,

letos již pošesté Vás zveme do města Folkové růže na přehlídku jihočeských skupin hrajících folk, country, bluegrass, trampskou píseň a jiné příbuzné žánry či odnože “naší” muziky. Pořadatelství se opět ujal Kulturní dům Střelnice ve spolupráci s DDM J. Hradec, časopisem Folk a country Praha a jindřichohradeckou skupinou Jen tak tak.

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2001, Poslední aktualizace 25.02.2002 19:19:17