Jindřichohradecký zpravodaj, červenec 2002

INFORMACE Z RADY MĚSTA

Nový zákon č. 406/2000 O hospodaření s energií mimo jiné ukládá povinnost obcím prověřit všechny své budovy s roční energetickou náročností vyšší než 1 500 GJ energetickým auditem. Ten musí být zpracován do konce roku 2003 a v našem městě se týká všech základních škol a školních jídelen. Smyslem tohoto nařízení je zjištění energetické hospodárnosti jednotlivých budov a cena jednoho auditu se pohybuje (podle velikosti objektu) kolem 150 až 200 tisíc korun. V prvním kole budou takto prověřeny areály III. a IV. základní školy. Na zhotovení auditu pro tyto školy se vedení města podařilo získat od České energetické agentury dotaci v celkové výši 70 tisíc korun.

Zastupitelstvo města schválilo, aby Jindřichův Hradec spolu s občanským sdružením Muzeum fotografie Praha založilo obecně prospěšnou společnost Národní muzeum fotografie o.p.s. se sídlem v Jindřichově Hradci. Počáteční vklady obou subjektů činí po deseti tisících a obě strany mají také své zastoupení v dozorčí a správní radě.

Na návrh odborné komise schválilo zastupitelstvo města názvy nových ulic. Z Jarošovské ulice směrem k nové budově hasičského záchranného sboru povede ulice U Knihovny, Z Růžové ulice ke sportovní hale to bude ulice U Stadionu. Nově vzniklá komunikace kolem bytových domů na Hvězdárně se bude jmenovat Nušlova. Odbočka z ul. Pražské vedoucí podél parkoviště a mateřské školy směrem k hřišti pod gymnáziem ponese jméno Röschova místo dosavadního nelogického a zdvojeného označení Gymnazijní.

Na svém 42. zasedání také zastupitelé stanovili počet zastupitelů pro příští volební období. Zastupitelstvo města Jindřichův Hradec bude mít i v příštím volebním období 29 členů. Také tolik jmen musí mít kompletní kandidátky politických stran a volebních uskupení pro komunální volby, které se budou konat 1. a 2. 11. 2002.

Objekt bývalého kina č.p. 597/III na sídl. Vajgar již dlouhodobě neslouží svému účelu. Vlastní budova i její okolí chátrá a postupně zde vzniká problematické území bez racionálního využití. Objekt byl již několikrát nabízen k pronájmu, ale žádný z potencionálních nájemců nesplňoval představy města. Zastupitelstvo tedy přistoupilo ke zveřejnění záměru tento objekt prodat. Záměr je vyvěšen na úřední desce a podrobnější informace zájemci získají na odboru správy majetku města na MěÚ v ul. Klášterské.

Dne 21. června 2002 byl slavnostně položen základní kámen Národního muzea fotografie, které by mělo vzniknout v objektu bývalé jezuitské koleje. Pod tento kámen byla uložena schránka, která obsahuje předměty a dokumenty charakteristické pro toto datum. Rada města rozhodla, že mezi těmito předměty bude také pamětní medaile Jindřichova Hradce, která bude vyjadřovat aktivní účast města při zrodu tohoto nadčasového projektu.

Nařízení vlády č. 396/2001 Sb. O poskytování nízkoúročených úvěrů vlastníkům bytového fondu na opravu a modernizaci bytu se dostává do povědomí občanů i právnických osob. O možnost získat prostřednictvím města výhodnou půjčku ze státního rozvoje bydlení již požádalo dvacet fyzických a právnických osob. Podrobnosti o pravidlech poskytování těchto úvěrů mohou zájemci získat na městském úřadu v ul. Klášterské na odboru správním (slečna Kateřina Svobodová č.dveří 103).

Alfred Němec, místostarosta města Jindřichův Hradec

 

 

V červenci nabízíme v předprodeji vstupenky na folkové festivaly

Folková růže (11. 7. – 13. 7. 2002)

a Prázdniny v Telči (26. 7. – 11. 8. 2002).

V Informačním středisku bude v prodeji nový průvodce městem Jindřichův Hradec

od vydavatelství UNIOS.

Dále budou v prodeji nové upomínkové a propagační předměty

(mini knížky, skleničky se znakem města,...)

PROVOZ PLOVÁRNY
červenec - srpen 2002

Otevírací doba denně od 8.00 do 20.00 hodin.

Vstupné: dospělí 15,- Kč/ 1 den 10,- Kč po 15 hodině
děti do 15 let, vojáci, studenti, důchodci 7,- Kč/ 1 den 5,- Kč po 15 hodině

sezónní : dospělí 250,- Kč
děti, studenti, důchodci, ZTP 125,- Kč

Kabina: sezónní 500,-
pronájem na kratší dobu 20,- Kč / 1 den
záloha na klíče 100,- Kč
úložné schránky pro oděv zdarma

záloha na klíče 50,- Kč

Půjčovné: loďky 15,- Kč / hodina

lehátka 15,- Kč / den

slunečník 15,- Kč / den

tenisový kurt 60,- Kč / hodinu + 50,- Kč záloha na klíče

hřiště ( míč, síť) 40,- Kč / hodinu

ODBOR DOPRAVY A ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Ekologická likvidace lednic

Město Jindřichův Hradec se zapojilo do projektu “Recyklace a úplné zneškodnění výrobků domácího chlazení na území Jihočeského kraje”. Tato služba je prováděna pod patronací Svazu měst a obcí Jihočeského kraje a je plně hrazena ze státních prostředků. V Jindřichově Hradci mohou občané města a místních částí odkládat vyřazená chladící zařízení (lednice a mrazáky) ve sběrných dvorech komunálního odpadu. Firma Tesco J. Hradec potom zajišťuje další distribuci k ekologické likvidaci těchto výrobků.

Sběrné dvory pro tyto účely slouží občanům v ulici Sibiřské a v Jezuitské koleji – spodní dvůr proti muzeu. Provozní doba sběrných dvorů je následující:

Sibiřská ulice – úterý 14 – 18 hod., čtvrtek 10 – 17 hod., sobota 8 . 12 hod.

Jezuitská kolej – středa 14 – 18 hod., sobota 8 – 12 hod.

Ing. Jaroslav Srnka, Odbor dopravy a životního prostředí

ODBOR INVESTIC MĚSTA

Stavební úpravy Husových sadů

V roce 2001 bylo v rámci schválení rozpočtu města rozhodnuto o provedení stavebních úprav Husových sadů. V průběhu 1. pololetí byla zpracována projektová dokumentace, která řešila celkovou opravu bazénu, rekonstrukci komunikačního systému sadů, úpravy a doplnění zeleně a výstavbu nové dešťové kanalizace. V průběhu 2. pololetí proběhlo stavební a vodoprávní řízení a výběr zhotovitele prací a v měsíci listopadu byly práce zahájeny výstavbou dešťové kanalizace.

Dešťová kanalizace řeší odvodnění veškerých zpevněných ploch v sadech včetně vypouštění bazénu přímo do řeky Nežárky, takže bude zabráněno přetěžování stávající splaškové kanalizace, probíhající přes sady do sběrače B. V zimních měsících byly dořešeny materiálové skladby jednotlivých povrchů a provedeny přípravné práce včetně odstranění nevhodných, poškozených nebo přestárlých dřevin. Na počátku jarního období byla nejprve provedena oprava opěrné zdi nad schodištěm na konci sadů včetně repase ozdobného zábradlí a následně byly zahájeny práce na úpravách povrchů. Centrální chodník a komunikace podél objektů jsou řešeny v žulové dlažbě s betonovými odvodňovacími prvky, ostatní chodníky jsou provedeny v betonové dlažbě, imitující kámen. Povrchy kolem bazénu jsou řešeny v betonové dlažbě a krátké spojovací chodníky v horní části sadů jsou z drobné kamenné dlažby. V návaznosti na uličku Sady byla vytvořena parkovací plocha pro možnost zásobování provozoven bez zablokování průjezdu. Systém veřejného osvětlení sadů byl doplněn zejména ve spodní části a stávající svítidla byla repasována. V parku byly osazeny nové odpadkové koše a lavičky, v prostoru u veřejných WC byl vytvořen prostor pro venčení psů, aby nedocházelo k intenzivnímu znečišťování travnatých ploch a chodníků, jako je tomu v současnosti.

Bazén s vodotryskem prošel celkovou rekonstrukcí, při které bylo zjištěno, že původní izolace byla již zcela nefunkční a muselo docházet k velkým ztrátám vody. Z konstrukce zůstala zachována pouze základní vana, jejíž povrch byl vyspraven a byla na něm provedena nová vodotěsná izolace z PVC folie. Uvnitř byla vybetonována nová krycí vrstva a nová obezdívka z kamene v horní části nad hladinou. Nová obruba bazénu je ze žulových bloků, opatřená ocelovým tvarovaným zábradlím. Zcela nový byl proveden systém napouštění a vypouštění bazénu včetně instalace vodotrysků.

Stávající zeleň byla doplněna několika mladými stromy a větším množstvím křovin a živých plotů, které po několika letech vytvoří jistě příjemné prostředí pro odpočinek obyvatel a návštěvníků města přímo v jeho centru. Lze jen doufat, že nedojde k vandalské devastaci zeleně nebo jejímu zcizování, jak jsme toho již svědky v okolí sochy Mistra Jana Husa, kde v  krátké době po výsadbě zmizelo větší množství vysazených azalek a rododendronů. Samostatnou kapitolou je úmyslné poškození několika zdravých stromů v dolní části sadů neznámým pachatelem. Tyto stromy v současnosti dožívají a budou muset být pokáceny, což znamená možné poškození právě dokončených povrchů, nehledě na nemožnost odstranění pařezů. V podzimních měsících bude ještě provedeno odborné ošetření většiny stromů.

Hodnota provedených prací přesahuje 9 mil Kč, ale s ohledem na to, že po mnoho desetiletí nebylo do sadů investováno, je tato částka potřebná. Věříme, že upravené prostředí parku nebude záměrně poškozováno a bude k dispozici i dalším generacím.

Vladimír Krampera, odbor investic města

KalendáriuM

3. 7. 1942 - před 60 lety – se narodil Jan Kostrhun, agronom, zootechnik a spisovatel. Pro rozhlas napsal několik dílů seriálu Jak se máte Vondrovi.

26. 7. 1942 – před 60 lety – se narodil Jan Halada, spisovatel, vysokoškolský učitel, filozof a historik. Napsal Osudy moudrých, Osvícenství – věk rozumu, Lexikon české šlechty, Čítanka z dějin filozofie.

1. 7. 1912 – před 90 lety – zemřel Albín Bráf, český národohospodář, pedagog a politik. Začal učit r. 1847 na obchodní akademii v Praze, od r. 1877 učil na technice a i na univerzitě politickou ekonomii česky. Byl poslancem zemského sněmu. Podílel se na založení zemské banky, organizaci statistické služby, vytvoření České akademie věd, Národohospodářského ústavu a na uzákonění dělnického a penzijního pojištění. Jako stoupenec staročeské strany byl Riegrovým spolupracovníkem. Po jeho smrti se stal vůdcem staročechů. Byl též dvakrát jmenován ministrem orby (r. 1909 a 1911). Albín Bráf se narodil v Třebíči 27. 2. 1851.

10. 7. 1942 – před 60 lety – zemřel Václav Jaroslav Klofáč, český politik a novinář. Byl redaktorem Národních listů, později šéfredaktorem novin České slovo. Stal se vůdcem národně sociální strany, která byla známa svým antimilitarismem. V roce 1914 jej zatkli mezi prvními významnými osobnostmi české politiky. V roce 1917 byl po amnestii propuštěn. Po vytvoření samostatného Československa se stal ministrem národní obrany, později předsedou a místopředsedou senátu. Václav Jaroslav Klofáč se narodil 21. 9. 1868 v Havlíčkově (dříve Německém) Brodě.

1. 7. 1952 – před 50 lety – zemřel Fráňa Šrámek, český básník, prozaik a dramatik. Studoval v Písku a Roudnici na gymnáziu, poté práva v Praze. Studia nedokončil a věnoval se literatuře. Z jeho prací jsou nejznámější román Stříbrný vítr, dramata Léto, Měsíc nad řekou a sbírka básní Splav. Fráňa Šrámek se narodil 19. 1. 1877 v Sobotce.

r. 1352 – před 650 lety – zemřel Matyáš z Arrasu. 10. 6. 1348 začal na příkaz Karla IV. budovat Karlštejn. Stavba byla dokončena 27. 3. 1357. Na výzdobě se podíleli nejvýznamnější umělci té doby.

Kolem r. 1372 – před 630 lety – se narodil Jan Hus, mistr Karlovy univerzity, posléze její rektor. Proslul jako kazatel v kapli Betlémské. Byl v čele českého opravného proudu v církvi. Je autorem četných latinských a českých teologických děl. Svým příkladem a mravností ovlivnil masy českého lidu. V r. 1412 – před 590 lety – se postavil proti nedůstojnému prodeji odpustků. 11. 7. 1412 byli na příkaz krále Václava IV. popraveni tři mladí tovaryši, kteří se zúčastnili bouří proti prodávání odpustků. Hus uctil jejich památku kázáním a spor mezi ním a církví se prohloubil. Papež vyhlásil nad Prahou interdikt (zákaz všech bohoslužebných úkonů včetně pohřbů). V roce 1414 v říjnu se Hus vydal do Kostnice. Zde byl uvězněn přesto, že měl Glejt zaručující mu ochranu. V té době objevil Jakoubek ze Stříbra, že podávání svátosti oltářní pod obojí způsobou světským osobám bylo v katolické církvi zrušeno teprve před několika staletími. Jako cestu k původním způsobům církve přijímání pod obojí v Praze obnovil. K němu se přidali i další. Hus přijímání pod obojí schválil ze svého kostnického vězení. 6. 7. 1415 byl mistr Jan Hus v Kostnici upálen.

12. 7. 1712 – před 290 lety – vyšel císařský reskript pro Moravu. Zakazovalo se jím, aby vrchnosti vnucovaly svým poddaným ke koupi své výrobky, mnohdy předražené a nevalné kvality.

V. Königsmark, místostarosta města Jindřichův Hradec

MĚSTSKÁ KNIHOVNa Městská knihovna o prázdninách

Tak jsou opět tady ty nádherné dny volna, sluníčka a lenošení. Neplatí to ovšem pro knihovnu, která každoročně tento čas využívá k tomu, aby provedla potřebné práce, na něž během roku nezbývá prostor. Nebude tomu jinak ani letos, kdy nás čeká intenzivní příprava spuštění automatizovaného provozu na pobočce Vajgar a revize zbývající části knihovního fondu.

Od 1. července vstoupí tedy v platnost i prázdninový provoz pro veřejnost, který pro informaci uvádíme :

centrální budova pobočka Vajgar

pondělí, středa, sobota - zavřeno pondělí oddělení pro dospělí 9,30 – 11 12 – 17

úterý půjčovna pro dospělé úterý zavřeno

studovna středa oddělení pro děti 9,30 – 11 12 – 17

informační centrum 9 – 18 čtvrtek zavřeno

půjčovna pro děti pátek oddělení pro dospělé 9,30 – 11 12 – 17

hudební oddělení 12 – 18

čtvrtek všechna oddělení 9 – 18

pátek půjčovna pro dospělé

studovna

informační centrum 9 – 17

S prázdninovými změnami provozu byli návštěvníci soustavně seznamováni již během měsíce června. Prázdninová provozní doba je vystavena i na naší webové stránce.

Přejeme všem našim čtenářům a uživatelům, aby ty jejich prázdniny byly opravdu vydařené.

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

Fakulta managementu VŠE v J. Hradci nabízí od září 2002 pro veřejnost a podniky tyto kurzy:

Jazykové – angličtina, němčina, ruština, francouzština (všechny úrovně + konverzace)
Výpočetní technika – základy výpočetní techniky, MS Word a MS Excel pro

začátečníky i pokročilé, Access, PowerPoint, Linux, Internet

Finance – finanční analýza podniku
Účetnictví a daně – základy účtování v podvojném účetnictví, daň z přidané hodnoty, daňové přiznání k dani z příjmů fyzických a právnických osob
Ekonomie – makroekonomie pro každého
Psychologie – asertivita a vyjednávání v podnikové praxi, základy komunikace v podnikové praxi
Statistika – manažerská statistika, statistický software
Přípravné kurzy k přijímacím zkouškám na VŠE (matematika + jazyk)

Pro podniky a instituce lze připravit vzdělávací programy na objednávku podle individuálních požadavků.

Bližší informace a přihlášky :

Centrum celoživotního vzdělávání

Lenka Mezerová, tel. 0331 / 517 205, e-mail: mezerova@fm.vse.cz

FM VŠE, Jarošovská 1117/II, Jindřichův Hradec www.fm.vse.cz

Jihočeský festival Concertino Praga 2002

Ve dnech 17. – 24. 6. 2002 probíhala mezinárodní rozhlasová soutěž mladých hudebníků pořádaná Českým rozhlasem pod patronací Evropské vysílací unie (EBU) Concertino Praga. EBU považuje Concertino Praga za jednu z nejvýznamnějších hudebních událostí v Evropě. V rámci již 36. ročníku Concertina Praga proběhl 34. ročník Jihočeského festivalu. Na závěrečném večeru v Jindřichově Hradci přenášeném do 25 zemí Evropy se představili Valentin Urjupin, Maxim Orechov, Júlia Somogyi, Dalibor Pavlovic, Jan Linda. Tito mladí hudebníci, možno říci již umělci, nepřesáhli věk 18 let, ale svými výkony již potěšili účastníky koncertů mnoha zemí Evropy. Jejich mistrovství by mohlo motivovat i žáky Základní umělecké školy v Jindřichově Hradci, kdyby ovšem koncert navštívili. Možná, že i pro mnohé učitele ZUŠ by mohla být návštěva tohoto koncertu inspirující. Koncert prý slyšelo na 4 miliony posluchačů radia v Evropě. Snad i mnozí občané z Jindřichova Hradce si vyladili rozhlasovou stanici ČRo – Vltava a alespoň část koncertu si poslechli. Bezesporu se jednalo o jeden z významných kulturních vrcholů spojených s Jindřichovým Hradcem. Škoda jen, že pro Listy Jindřichohradecka popř. pro televizi, na kterou město přispívá, nestál koncert za návštěvu.

V. Königsmark, místostarosta města Jindřichův Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

Okresní muzeum v J. Hradci pořádá koncert

5. 7. 2002 – 18.00 hod. – Písně vznešené, zbožné a jiné

Účinkuje vokální skupina Kolovrátek.

Kostel sv. Jana Křtitele. Vstupné: 50,- Kč

Okresní muzeum v J. Hradci Vás zve na koncert

6. 7. 2002 – 19.30 hod. – HUDEBNÍ OBRAZY

Účinkují: Jan Kotulán (indická bambusová flétna)

Stanislav Doležal (tibetské mísy a zvony)

Kostel sv. Jana Křtitele. Vstupné: 80,- Kč

Město J. Hradec, Antonín Kaška – uměl. agentura a St. hrad a zámek v J.Hradci uvádí hru Ladislava Stroupežnického

5. a 6. 7. 2002 - 21.30 hod. – NAŠI FURIANTI

Účinkují členové DS Jablonský J. Hradec, členové

Divadla J. K. Tyla v Plzni, Baráčnická obec a další.

Po oba dny můžete v zámeckém areálu navštívit

“staročeskou pouť ”.

St. hrad a zámek -III. nádvoří / při nepřízni počasí - sál Střelnice. Vstupné : 95,- Kč

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

8. 7. 2002 - 17.00 hod. – vernisáž výstavy JIŘÍ HOLÍK

Výběr z tvorby – obrazy

Kruh přátel hudby při Městě J. Hradec pořádá koncert

9. 7. 2002 - 19.30 hod.JIHOČESKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL

Účinkují: Kateřina Stegemann (flétna)

Vojtěch Novák (varhany)

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč/ pro členy KPH 40,- Kč

Okresní muzeum v J. Hradci pořádá koncert

10. 7. 2002 – 19.00 hod. – renesanční a barokní hudba

Účinkuje Soubor staré hudby z Collegia pro Vita creante (Brno).

Kostel sv. Jana Křtitele. Vstupné: 40,- Kč

Časopis Folk a Country, Město J. Hradec, Okresní muzeum, St. hrad a zámek v J. H.

středa 10.7. 2002– 20.00 hod. - Zahájení festivalu TANEČNÍ VEČÍREK

Účinkují: Telegraf, Fontanela, Inkululeko Yabatsha (Zimbabwe)

plovárna Vajgaru

11. – 13. 7. 2002 – folková růže 2002

V devátém ročníku populárního festivalu účinkují: Hradišťan, Karel Plíhal,

Žalman a spol., Nezmaři, Telegraf, Cop, Cimbal Classic, Fantanela a další.

Bližší na plakátech!

St. hrad a zámek, muzeum, plovárna, kaple sv. Maří Magdaleny.

Vstupné jednodenní 150,- Kč /permanentka 350,- Kč

Občanské sdružení Táborští střelci pořádají

13. 7. 2002 - X. jubilejní středověké střelecké slavnosti

Přihlášení střelci v gotických kostýmech budou soutěžit ve střelbě z kuše. Dále bude k vidění vystoupení skupin historického šermu Markýz ze Strakonic a Sok z Písku, dobová hudba v podání Dubia Fortunae a krkolomné kousky fakíra Petra Fiedora. Můžete si vyzkoušet i střelbu z kuše pod vedením bývalého mistra republiky v této disciplíně Václava Fundy ze skupiny Hejtman ze Strakonic.

hrad Landštejn

Nakladatelství AMICUS a Galerie INSPIRACE uvádějí

od 14. 7. 2002 - komorní výstavu ke 30. výročí trvání hudebního sdružení českých umělců – grafiků GRAFIČANKA (vernisáž 13. 7. v 17.00 hod.) Vstup volný.

Městský úřad v J. Hradci ve spolupráci s Dokumentačním centrem pro moderní umění v St. Pöltenu a Společností V. Nováka při ZUŠ v J. Hradci

15. 7. 2002 – 17.00 - ŘEČ OBRAZŮ

Vernisáž výstavy obrazů sedmi rakouských výtvarných umělců. V prostorách jezuitské koleje za kaplí sv. M. Magdaleny.

Výstava potrvá do 15. srpna.

Orpheon Summer Academy, Město J. Hradec, St. hrad a zámek a Okresní muzeum v J. Hradci

od pátku 12. 7. do soboty 20. 7. 2002 – orpheon summer academy

Cyklus koncertů barokní a renesanční hudby

Bližší na plakátech! v rámci letních mezinárodních kurzů.

Kaple sv. Maří Magdaleny, St. hrad a zámek, kostel sv. Jana Křtitele

Státní hrad a zámek v J. Hradci Vás zve koncert

23. 7. 2002 - 19.30 hod. – ANGLICKÝ SMÍŠENÝ SBOR Z NOTTINGHAMU

Státní hrad a zámek – Rytířský sál. Vstupné :50 ,- Kč

Městský úřad v J. Hradci pořádá koncert

26. a 27. 7. 2002 – vždy od 19.30 hod.VZPOMÍNKA NA ADAMA MICHNU

Účinkuje Komorní soubor staré hudby

Societas Incognitorum (Brno).

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné :50 ,- Kč

Státní hrad a zámek v J. Hradci Vás zve na

26. 7. 2002 a 27. 7. 2002 - 21.00, 22.00, 23.30 hod. -

NOČNÍ PROHLÍDKY HRADEM A ZÁMKEM

Státní hrad a zámek. Vstupné :140,- 70,- Kč

St. hrad a zámek v J. Hradci pořádá výstavu

27. 7. 2002 – 17.00 hod. – vernisáž výstavy IGOR ŠEBESTÍK - Obrazy

Státní hrad a zámek.

Galerie INSPIRACE uvádí skupinu

28. 7. 2002 - 19.19 hod. – JEN TAK TAK

Koncert známé jindřichohradecké folkové skupiny.

Dvůr Langrova domu, nám. Míru 138/I . Vstupné: 50,- Kč.

Galerie INSPIRACE uvádí

30. 7. 2002 - 19. 19. hod. – E. Rostand: CYRANO DE BERGERAC aneb

sám proti dvacetiosmi

Hraje Antonín Kaška, člen Divadla J.K.Tyla Plzeň

Dvůr Langrova domu, nám. Míru 138/I. Vstupné: 50,- Kč.

POKRAČOVÁNÍ VÝSTAV:

Galerie INSPIRACE, (Langrův dům, nám. Míru 138/I., malá výstavní síň)

Kouzelný svět z lípy (Dřevěné plastiky Jaroslava Kundráta) Vstup volný.

Výstava potrvá do 21. července.

Státní hrad a zámek v J. Hradci

JOSEF SEKYRA - Obrazy

Státní hrad a zámek – galerie II. nádvoří. Výstava potrvá do 14. července.

Okresní muzeum v J. Hradci

HOLUB LUDENS – výstava pořádaná při příležitosti nedožitých 90. narozenin

jindřichohradeckého umělce Vladimíra Holuba. Vystavena řada plastik a koláží.

Kaple sv. Víta. Výstava potrvá do 31. srpna.

Okresní muzeum v J. Hradci

120. VÝROČÍ MUZEA - výstava věnovaná výročí muzea

Výstava bude přístupna červenec – srpen denně

Kostel sv. Jana Křtitele od 9.00 – 12.00 a od 12.30 – 16.00 hod.

Okresní muzeum v J. Hradci

ZLATÝ FOND – fotografická výstava z cyklu “Jindřichův Hradec – hlavní město fotografie”, pořádaná ve spolupráci s občanským sdružením Muzeum fotografie

Výstavní místnost “13”. Výstava potrvá do 28. července 200.

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91

E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Nabídka prohlídkových tras na Státním hradu a zámku v J.Hradci

Trasa A - Adamovo stavení a Rondel

Trasa B - Gotický hrad

Trasa C - Interiéry 18. a 19. století

Černá věž - Hladomorna

Trasa A+B+C - otevřeno denně mimo pondělí od 9.30 – 16.15 /12.00 – 13.00 pol. pauza/

Vstupné: 1 trasa

Výklad v českém jazyce 65, / 35,- Kč. (děti, důchodci)

Výklad v cizím jazyce 140, / 77,- Kč. (děti, důchodci)

Při rezervaci skupinových prohlídek účtujeme 10% rezerv. příplatek z celkové ceny.

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova: (0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Muzeum denně: 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.

Městská vyhlídková věž denně: 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hod.

Kostel sv. Jana Křtitele: otevřen denně od 9.00 – 12.00 a 12.30 – 16.30 hodin

Svatá Terezička a Mistr Jan

pouťnaté radovánky u příležitosti obnovy vysvěcení kaple a začátku prázdnin

6.července 2002 Dolní Žďár

10.00 znělka trubači na věži

zpěvy Emy Destinové nad řekou - V. Kucharičová

10.15 obnovení vysvěcení kaple sv. Terezie

10.45 mše svatá v kapli svaté Terezie s hudebním doprovodem

(dětský orchestr DDM Myfun pod vedením Jiřího Polívky,

zpěv Věra Kucharičová)

předpokládaný konec 12.00

14.00 znělka - trubači na věži

14.05 Kolovrátek - idylické zpěvy před kaplí

14.30 skupina historického šermu Páni z Hradce (plivání ohně,

žonglování, bubny, pásmo scének ze života středověkých šermířů

taneční skupina DDM Výbuch

15.30 nafukovací hrad (zapůjčený Waldviertler Sparkasse)

svezení pro děti i dospělé se psím spřežením

svezení na Nežárce na pramici a kanoích

soutěživé atrakce pro děti

žonglovací dílna (žonglování pro začátečníky – kdo nezkusí, neumí)

předpokládaný konec po 17. Hodině

občerstvení zajistí na místě hostinec U Kolísků (nealkoholické nápoje, výčep

piva, gril)

20.00 znělka trubači na věži

20.10 zpěvy Emy Destinové nad řekou - Věra Kucharičová

    1. Zlatý kolovrat v jarmarečním podání J. Procházkové a S. Stuchlé

21.00 koncert při svíčkách Petr Přibyl (a další ?)

22.00 chrlení ohňů, bubny, táborák před kaplí možná s hudební kulisou

_______________________________________________________________

WC po celý den k dispozici u místní radnice, parkování před zámečnickou firmou Eckl - silnice uzavřena během 2. bloku od Ecklů po Sigmu

VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ (oprava kaple)

JEN TAK TAK červenec 2002

4. – 6. ZAHRADA 2002 Náměšť na Hané - festival

7. Grenzlandprojekt Fratres - Slavonice – Umělecký projekt k česko - rakouské

spolupráci 12.00 - skupiny, soubory, divadla, výtvarníci z obou stran společné hranice

7. Koncert Landštejn nádvoří hradu 20.00

9. Hudební prohlídky zámek Červená Lhota – celý den

10. Hudební prohlídky zámek Červená Lhota – celý den

11. – 13. Folková růže J. Hradec - festival

14. Folková růže zakončení Žirovnice zámek 19.30 + Cimbal Classic

14. Folkový lok Hluboká festival

21. Koncert J. Hradec zámek rondel 20.30

26. Koncert Slavonice – náměstí 18.00

28. Koncert J. Hradec – Langrův dům – 19.19

29. Prázdniny v Telči + Žalman & spol., Mirek Kovářík

FOLKOVÁ RŮŽE 2002 9. ročník 11. - 13. 7. 2002

Jindřichův Hradec - nádvoří zámku, nádvoří Muzea, kaple sv. Máří Magdalény, zámecký Rondel, plovárna na Vajgaru, Žirovnice - nádvoří zámku a další místa.

Stará známá i překvapivě nová místa na ”nejkrásnějším festivalu na světě”. * Renovovaný hrad a zámek v Jindřichově Hradci. * Zámecká zahrada.  * Nádvoří muzea. * Městský park. *  Kaple sv. Máří Magdaleny. * Přidružené koncerty také v Žirovnici, na plovárně na rybníku Vajgar, na hradě Landštejn a na zámku Červená Lhota. * Folk, objevy, klasická i historická hudba, jazz, blues, country, bluegrass i nehudební obory. * Textařská dílna, kterou povede textař Jiří moravský Brabec (zájemci se mohou hlásit v redakci časopisu Folk & Country). * Výstava kresleného humoru Jana Vobra.  *  Táboření v ceně vstupenky na hřišti Gymnázia na břehu Nežárky. *  V předprodejích jsou vstupenky levnější. * Celodenní vstupenky platí na koncerty na zámku, v Muzeu a na dalších akcích v Jindřichově Hradci. (150,- Kč)* Zlevněné permanentky na 3 dny. (350,- Kč)* Na programy na plovárně a zámku v Žirovnici jsou zvláštní vstupenky a neplatí tam permanentky ani celodenní lístky. * V případě značně nepříznivého počasí se hlavní koncerty a recitály přesunují do sálu Střelnice. * Přesné začátky nočních programů jsou cca 30 minut po skončení hlavního koncertu. * Psi a další zvířectvo nemají přístup povolen.

čtvrtek 11.7. pátek 12.7. sobota 13.7.

Nádvoří Muzea 14:00

Bonsai č. 3 Jozero Bůhví
Františkovo sestry Elza Bezefšeho
Czeltic Sýkorky Potíže
Směr Jih Jitrocel Proč ne
Lakomá Barka Bory Hromosvod
Blueshell Acoustic Impakt Lidumil
Shivers Zdarr Stráníci
Strašlivá podívaná Blue Gate  

Kaple sv. Máří Magdaleny 15:00

Ivo Cicvárek a OKO Petr Sedláček Jaroslav Urbánek
Žofie Kabelková Martina Trchová Disney Band
  Jeroným Lešner Šárka Burešová-Matěj Rak

Nádvoří zámku 20:00

Hradišťan Žalman a spol. Nezmaři
Karel Plíhal Jen tak tak Marsyas
Poupata Jablkoň Cop
Mošny Happy To Meet Inkululeko Yabatsha (Zimbabwe)
Vojta Zícha a Druhá míza    
a další a další a další
Zámecký rondel 23:30 Kaple sv. Máří Magdaleny 23:30
Mošny
Alba Mons
  Pětník
Exfanta

Přidružené akce

7.7. 20:00 hrad Landštejn Jen tak tak
9.7. během dne Červená Lhota koncerty na nádvoří
10.7. během dne Červená Lhota koncerty na nádvoří
11.7. 20:00 Plovárna na Vajgaru Telegraf, Fontanela, Inkululeko Yabatsha
14.7. 19:00 Žirovnice, zámek Cimbal Classic,

Jen tak tak

Pořádá časopis FOLK & COUNTRY ve spolupráci s městem Jindřichův Hradec, Gymnáziem Vítězslava Nováka a Státním hradem a zámkem v Jindřichově Hradci.
Generální reklamní partner Budějovický Budvar.
Sponzor festivalu: Českomoravská stavební spořitelna.
Sponzor festivalu: Stock Plzeň
Za podpory jindřichohradeckých firem

Vstupenky v předprodejích již od 6. května!

Mimořádnou vánoční a jarní slevu na vstupenky na Zahrady a další festivaly F&C už nestihnete - platila pouze do 31.3.2002. Přesto máte možnost zajistit si výrazně levnější vstupenky na všechny čtyři festivaly buď na dobírku nebo v předprodejních sítích Ticketpro a Ticketstream a dalších předprodejích. Jejich adresy najdete tady.

O dalších festivalech pořádaných časopisem Folk & Country se dočtete tady.

Informace: Folk & Country, Husinecká 21, 130 00 Praha 3, tel.: 02/22 54 18 89, fax: 02/22 54 18 87, e-mail: redakce@folkcountry.cz.

Součástí Folkové růže je textařská dílna, kterou vede Jiří moravský Brabec. Dílna je třídenní a probíhá v poledních hodinách. Dílna je bezplatná, její účastníci jsou řadovými návštěvníky festivalu. Přihlásit se můžete  mailem (do 9.7.) v nouzi i na místě 11.7. před polednem na nádvoří zámku

Pozvánka na srpen

Žesťový soubor Trumpet Tune a Státní hrad a zámek v J. Hradci

Vás srdečně zvou

25. srpna 2002 ve 20.00 hod. - 4. troubení na zámku

Účinkuje žesťový soubor Trumpet Tune

Host: Ondřej Vrabec – sólohornista České filharmonie

arkády jindřichohradeckého zámku

Městský úřad v J. Hradci a Mezinárodní hudební festival Mladá Praha Vás zvou na koncert mladých zahraničních umělců a hostů.

Koncert - Festival Mladá Praha se uskuteční

27. srpna 2002 v 19.00 hod. v kapli sv. Maří Magdaleny.

Městský úřad v Jindřichově Hradci

připravuje pro všechny děti a jejich rodiče v městském parku veselé rozloučení s létem.

MĚSTO DĚTEM

aneb

“PROCHÁZKA STALETÍMI”

31. 8. 2002

KINO STŘELNICE

2. úterý 17.30 20.00

3. středa 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

ÚKRYT USA – Falcon

Jodie Fosterová v nesprávnou chvíli na nesprávném místě. Meg Altmanová, čerstvě rozvedená žena s dcerou Sarah se nastěhuje do prostorného domu – a hned první noc dostane nevítanou návštěvu...

Dále hrají: Kristen Stewartová, Forest Whitaker, Dwight Yoakam, Jared Leto aj.

Režie: David Koepp

Délka filmu: 110 min.

4. čtvrtek 17.00 20.00

5. pátek 17.00 20.00

Pozor na začátek !

Český dabing

Vstupné: 56 Kč

USA – Bontonfilm

STAR Wars: Epizoda II – Klony útočí

Sci-fi. Po Epizodě I pokračují dobrodružství a dramatické osudy rytířů Jedi, kteří mají za úkol chránit senátorku Padmé Amidalu, jejíž život je ohrožen.

Hrají: Ewan McGregor, Natalie Portmanová, Hayden Christensen, Samuel L. Jackson aj.

Režie: George Lucas

Délka filmu: 135 min.

6. sobota 17.30 20.00

7. neděle 17.30 20.00

 

 

 

Vstupné: 51 Kč

PERNÍKOVÁ VĚŽ ČR - Bontonfilm

“Lehce nezávislý film o těžkých závislostech” režiséra Milana Šteindlera. Psychologicko-kriminální příběh o mladém muži, který chce s pomocí kamaráda objasnit smrt své životní lásky.

Hrají: Jan Dolanský Radek Kuchař, Vanda Exnerová, Dorota Novotová aj.

Režie: Milan Šteindler

Délka filmu: 100 min.

9. úterý 17.00 20.00

10. středa 17.00 20.00

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

 

SPY GAME SRN-USA – Bontonfilm

Robert Reford a Brad Pitt v hlavních rolích špionážního thrilleru. Hry, které špioni hrají, mají svá pravidla, která je radno dodržovat – už pro to, že při nich jde většinou o život. Jedním z takových pravidel je, že osobní city do hry nepatří! Tom Bishop (Pitt) ovšem varování nedbal a je na Nathanu Muirovi (Redford) aby mu zachránil krk.

Dále hrají: Catherine McCormacková, Stephen Dillane, David Hemmings aj.

Režie: Tony Scott Délka filmu: 130 min.

11. čtvrtek 17.30 20.00

12. pátek 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PROTIÚDER USA – Warner Bros.

Akční thriller. Akt teroru nebyl osobní. Jeho pomsta však osobní bude. Gordy Brewer (Arnold Schwarzenegger) při bombovém útoku přijde o ženu a syna. Když se nedovolá pomoci ze strany státních orgánů, vydá se za pomstou sám do kolumbijské džungle.

Dále hrají: Elias Koteas, Francesca Neriová, John Turturro aj.

Režie: Andrew Davis

Délka filmu:105 min.

13. sobota 17.30 20.00

14. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné : 51 Kč

MALÝ SVĚDEK USA - Bontonfilm

...a krutý zločin. Dvanáctiletý Danny a jeho nevlastní otec Rick. Jen oni dva vědí, jak to opravdu bylo. V hlavní roli John Travolta.

Dále hrají: Teri Poloová, Matt O´Leary, Vince Vaughn aj.

Režie: Harold Becker

Délka filmu : 90 min.

16. úterý jen v 19.00

17. středa jen v  19.00

18. čtvrtek jen v 19.00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 61 Kč

USA – N. Zéland – Warner Bros.

PÁN PRSTENŮ: Společenstvo prstenu

Jeho moc ovládne každého, kdo po něm zatouží. Jen jediný mu dokáže odolat. Společenstvo jej musí zničit. První část trilogie J.R.R. Tolkiena v dobrodružném fantasy velkofilmu.

Hrají: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tylerová aj.

Režie: Peter Jackson Délka filmu 170 min.

19. pátek 17.30 20.00

20. sobota 17.30 20.00

21. neděle 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

KRÁL ŠKORPION USA - Bontonfilm

Válečník. Legenda. Král. Dobrodružný film o bezohledném a ctižádostivém muži jménem Memmon, který v čele barbarů z Východu podniká vítězné válečné tažení západních civilizovaným světem.

Hrají: The Rock-Dwayne Johnson, Michael Clarke Duncan, Kelly Huová, Bernard Hill aj.

Režie: Chuck Russell Délka filmu: 90 min.

23 úterý 17.30 20.00

24. středa 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

KATE A LEOPOLD USA -SPI

Meg Ryanová a Hugh Jackman v nové romantické komedii. On je pohledný, ona půvabná, on je noblesní, ona razantní, oba jsou osamělí a žijí v New Yorku – on v roce 1876, ona v roce 2001. Kdyby se narodili ve stejném období, byl by z nich dokonalý pár.

Dále hrají: Liev Schreiber, Natasha Lyonneová aj.

Režie: James Mangold Délka filmu: 120 min.

25. čtvrtek 17.30 20.00

26. pátek 17.30 20.00

 

 

 

Vstupné: 51 Kč

Andělská tvář ČR - Bontonfilm

Láska, nenávist a strach zahalené mlhou tajemství... Romanticko-dobrodružný výpravný film režiséra Zdeňka Trošky nás zavádí do Francie 19. století...

Hrají: Michaela Kuklová, Filip Blažek, Jiří Pomeje, Jiří Krampol, Emília Vašáryová, Josef Vinklář, Marek Vašut aj.

Režie: Zdeněk Troška Délka filmu: 120 min.

27. sobota 17.30 20.00

28. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

WASABI Francie-Japonsko-Hollywood

Akční krimikomedie. Upozornění pro všechny, kteří se chystají odcestovat do Japonska – vyhýbejte se místní Yakuze!!! (Neplatí pro Jeana Reno)

Dále hrají: Michel Muller, Ryoko Hirosue aj

Režie: Gerard Krawczyk Délka filmu : 95 min.

30. úterý 17.30 20.00

31. středa 17.30 20.00

1. 8. čtvrtek 17.30 20.00

Titulky

Vstupné: 56 Kč

ROK ĎÁBLA USA - Falcon

Když vydržíte mlčet, uslyšíte melodie lidí kolem sebe. Jarek Nohavica, Karel Plíhal a skupina Čechomor v novém filmu režiséra Petra Zelenky a jeho přátel.

Dále hrají: Jaz Coleman, Jan Prent aj.

Režie: Petr Zelenka Délka filmu: 90 min.

2. 8. pátek 17.30 20.00

3. 8. sobota 17.30 20.00

4. 8. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 66 Kč

SPIDER - MAN USA - Falcon

Nová adaptace “Pavoučího muže” v režii Sama Raimiho. Na kousnutí hmyzu se zpravidla neumírá – zato se mohou dít zajímavé věci. Plachý středoškolák Maguire se nepříklad mění v superhrdinu nadaného řadou neobyčejných schopností.

Hrají: Tobey Maguire, Willem Dafoe, James Franco aj.

Režie: Sam Raimi Délka filmu: 120 min.

   
 

Představení pro děti a představení ART KINA se po dobu prázdnin nekonají!

Připravujeme na srpen 2002

1.

Rok ďábla

ČR

smutná komedie

2. - 3.

Spider-Man

USA

dobrodružný, fantastický

6. - 7.

Únos domů

ČR

psychologický

8. - 9.

Nevěrná

USA

thriller

10. - 11.

Blade 2

USA

akční horor

13. - 15.

Muži v černém 2

USA

sci-fi komedie

16. - 18.

Harry Potter a Kámen mudrců

USA

rodinný, dobrodružný

20. - 21.

Muž, který nebyl

USA

kriminální komedie

22.

Hartova válka

USA

válečné drama

23. - 25.

Asterix, Obelix a Kleopatra

Francie

rodinná komedie

24. - 25.

Proroctví z temnot

USA

sci-fi thriller

27. - 28.

Enigma

Nizozemsko - USA

špionážní, válečný

29. - 30.

Těžce zamilován

USA

komedie

31.

John Q

USA

thriller

Přeřiďte si hodinky!

Gymnázium Vítězslava Nováka pořádá každoročně poznávací zahraniční zájezdy a ani letos tomu nebylo jinak. Ve dnech 8.-14.5. jsme navštívili dvě evropské metropole, Paříž a Londýn. Zažili jsme spoustu skvělých chvil, viděli jsme mnoho jedinečných památek, nahlédli jsme do kultury a mentality lidí obou zemí a přivezli si domů spoustu báječných a nezapomenutelných zážitků. Velké poděkování patří našim sponzorům: panu lékarníkovi Satrapovi a manželům Janderovým (Deštěnka) a všem, kteří nám tuto cestu umožnili.

Dne 8.5. v 15:00 hod. jsme se od budovy gymnázia vydali plni očekávání naším luxusním autobusem vstříc novým zážitkům. Cesta nám rychle ubíhala, večer jsme zhlédli filmy o Londýně a film Zamilovaný Shakespeare. V noci jsme toho sice moc v autobuse nenaspali, ale ráno po osmé hodině nás už s otevřenou náručí vítala kouzelná Paříž. Projížděli jsme probouzejícími se ulicemi plnými obchodů s nejnovější módou, módních salónů slavných názvů a obchůdků se suvenýry. Samozřejmě sem neodmysli-telně patří spousta kavárniček.

Naši prohlídku Paříže jsme začali u katedrály Notre Dame, která nás přivítala nádherným zvukem zvonů, do jejichž slitiny při ulévání prý házely šlechtičny své šperky. Komu by se za zvuku zvonů a pohledu na tuto půvabnou gotickou stavbu nevybavil slavný román od Victora Huga. Při vstupu do katedrály k nám dolehly honosné zvuky varhan, právě probíhala mše, a my se ocitli jako by v úplně jiném světě… Následovalo dlouhé čekání ve frontě a 400 schodů na věž. Nahoru jsme se sice vyšplhali mírně zadýchaní, ale stálo to za to!

Dál jsme Paříží pokračovali romanticky na lodi po řece Seině. Vystoupili jsme u mostu Alexandra III., nejkrásnějšího mostu v Paříži. Procházeli jsme Tuilerieskými zahradami cestou k Vítěznému oblouku. Navštívili jsme náměstí Concorde, kde se konala poprava Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty. Ve středu náměstí se vypíná 23 metrů vysoký egyptský obelisk zdobený hieroglyfy. V naší trase nesměl chybět ani Louvre, i když jsme si museli z nedostatku času vystačit jen s pohledem zvenčí. Prohlédli jsme si nádvoří, jemuž dominuje průhledná skleněná pyramida od amerického architekta, oplakali jsme Monu Lisu a vydali se na cestu k symbolu Paříže, Eiffelově věži. Koho by nefascinoval pohled na tuto 320 metrů vysokou a 7000 tun těžkou konstrukci! A co teprve pohled dolů! Človíčci velikosti mravenců a Paříž jako na dlani. Jenom počasí nám moc nepřálo, bylo zataženo a mlhavo.

Následoval rozchod v Latinské čtvrti. A jak tu vypadá takový podvečer? Malebné uličky, v nichž začíná noční život, ale všechno se děje klidně a příjemně. Malé restaurace jedna vedle druhé praskají ve švech, před dveřmi vždy stojí číšník a zve dovnitř, kde už sedí lidé a popíjejí, jak jinak, než vínečko. Jak jsme poznali, Francouzi jsou velmi milí, přátelští a veselí.

Večer jsme pokračovali už naším autobusem do čtvrti Montmartre, centra nočního života, která je nejkrásnější právě v noci ve světlech neonů. Zahlédli jsme samozřejmě také slavný kabaret Moulin-Rouge, na jehož jevišti se zrodil kankán. Po vystoupání dlouhých schodů jsme ohromeně stanuli před sněhobílým osvětleným palácem Sacré-Coeur. Připadali jsme si jak v pohádce! Potom jsme měli krátký rozchod a po desáté hodině jsme s lítostí museli opustit Paříž, protože hlavní cíl naší cesty, Londýn, byl ještě před námi.

Čekal nás Eurotunel, k němuž jsme dorazili plni očekávání i obav, a tak jsme toho moc nenaspali. Do 49,1 kilometrů dlouhého Eurotunelu jsme vjeli kolem půl čtvrté ráno a krátce po čtvrté hodině jsme už stanuli na anglické pevnině. A první věc, kterou jsme udělali? Posunuli jsme si rafičku na hodinkách o hodinu zpět!

Anglie nás přivítala svou rovinatou krajinou a venkovem, protože tento první den na “ostrovech” jsme měli věnovat návštěvě Stradfordu a Oxfordu. Ve Stradfordu, rodném městě Williama Shakespeara, jsme navštívili malebný gotick kostelík Svaté Trojice, kde je Shakespeare pohřben, a Shakespearův rodný dům. Stradford je pěkné poklidné městečko. Potom jsme se vydali do starobylého universitního města Oxfordu, v němž se nachází 34 fakult. Hemží se to tu studenty a i my jsme si slíbili, že za pár let tu taky budeme žít možná trochu snobským studentským životem…

V odpoledních hodinách jsme se vydali směrem na Londýn a jen průjezd Londýnem nám trval 1,5 hod.. Projížděli jsme kolem slavných památek a míst a asi by bylo velmi těžké popisovat naše pocity při spatření Big Benu, symbolu Londýna, nebo i jiných míst, které jsme zatím znali jen z obrázků.

S obavami a nejistotou jsme přijeli na parkoviště, kde si nás měly vyzvednout naše hostitelské rodiny. Nakonec vše dobře dopadlo a druhý den ráno každý nadšeně líčil své zážitky. Ptáte se jaké? No tak například: konzumují se tu hranolky a špagety dohromady; snídají cornflacky; umyvadla mají dva kohoutky (jeden na teplou a druhý na studenou vodu); v koupelně není klasický el. vypínač, ale šnůrka; mají jiný systém zásuvek; děti chodí do školy v uniformách; probíhá zde šílenství s názvem Harry Potter, atd.

V sobotu 11.5. jsme se vydali do katedrály Sv. Pavla, kde se konala svatba prince Charlese a princezny Diany a kde je místo posledního odpočinku admirála Nelsona. Poté co jsme vyšlapali 530 schodů, naskytl se nám pohled na celou oblast City, což je obchodní centrum, ve  kterém se nachází Anglická banka, Londýnská burza a slavná Lloydova pojišťovací společnost. Navštívili jsme také Hyde Park, kde se nikdo nezapomněl vyfotit na travnatém porostu, a vyhledali známý Speaker’s corner, kde si každý může v určený čas říkat, co se mu zlíbí.

Avšak jeden z nejlepších zážitků nás teprve čekal - Museum Madam Tussaudś (muzeum voskových figurín). Prvně se ocitnete na hvězdné večerní párty, kde se za zvuku hudby potkáte se skvěle vypadajícím Tomem Cruisem, Whoopi Goldbergovou, hezounem Bradem Pittem, kráskou Naomi Cambel; v rohu tu sedí Gérard Depardiem; pokračujete dál a ocitáte se na sportovní scéně; potom následují hudební hvězdy jako Elvis Presley s kytarou v ruce, Marilyn Monroe ve svých bílých šatičkách, se kterými si pohrává vítr; najdete zde siláky Arnolda Schwarzenegra a Silvestra Stalona, Supermanna či elegána Seana Conneryho. Náhle vstupujete na historickou a politickou scénu. Naleznete zde Jindřicha VIII. v obstoupení svých šesti žen; Ludvíka XVI. s Marií Antoinettou; kapelu Beatles; americké prezidenty i Václava Havla; princeznu Dianu; celou královskou rodinu i papeže Jana Pavla II.. Následují místnosti hrůzy a jízda taxíky anglickými dějinami. Potom jsme navštívili každý podle svého zájmu přírodovědné, geografické, vědecké a umělecké muzeum.

V neděli 12.5. jsme se vydali k Westminsterskému paláci, sídlu britského Parlamentu. Palác je nádherná stavba, ale nejvíce se nám líbil Big-Ben, jehož zvon zní v tónu e, což je znělka BBC. Odtud jsme pokračovali do Churchillova krytu z 2. svět. války a k Buckinghamskému paláci, kde jsme každý se zatajeným dechem pozorovali střídání stráží. Následovala prohlídka Trafallgarského náměstí, Piccadilly Street a Piccadilly Circus s fontánkou se sochou Amorka. Kdo chtěl, mohl navštívil Národní galerii s originály od Van Gogha, Rubense a Rembranta. Mezi nezapomenutelné zážitky patří i vyhlídková jízda na známém London Eye (obdoba ruského kola), které má v průměru 130 metrů. Potom jsme navštívili akvárium a 8.div světa, největší protipřílivové bariéry na světě na řece Temži.

Poslední den našeho pobytu jsme cestovali městskou dopravou a to metrem a automatizovaným vláčkem. Samozřejmě jsme nemohli vynechat jedno z nejdůležitějších zeměpisných míst, Greenwich. Bylo zábavné přecházet si z východní na západní polokouli a naopak! Pokračovali jsme k slavným lodím Cutty Sark a Gipsy Moth IV, nahlédli jsme do tunelu pro pěší pod řekou Temží a navštívili nádhernou pevnost Tower of London, kde jsou uloženy královské korunovační klenoty. Přivítali nás stráže v červených uniformách a v tudorovské čepici. Když jsme vcházeli do místnosti s ohromnými tlustými seifovými dvířky, zmocnil se nás zvláštní pocit. Při pohledu na krásu a okázalost korunovačních klenotů se nám tajil dech. Tolik zlata, diamantů, perel, bylo to nádherné! Následoval most Tower Bridge, který patří bezpochyby také ke skvostům tohoto velkoměsta, řadícího se k 10-ti největším městům na světě. Den se chýlil ke konci a naše poslední kroky vedli do Britského muzea a na známou ulici Oxford street, kde jsme se vrhli na nakupování.

Loučili jsme se s Londýnem neradi. Teď, kdy jsme si už konečně zvykli na jízdu vlevo, což nám zpočátku dělalo velké problémy! Naposledy jsme projížděli londýnskými ulicemi, viděli typické dvoupatrové autobusy a taxíky. Snad nikdo si nezapomněl vyfotit anglickou telefonní budku či schránku na dopisy. Poznali jsme, že Anglie má své osobité kouzlo a půvabný ráz. Zjistili jsme také, že Angličané jsou možná konzervativnější, ale velmi milí a ochotní.

A tak jsme se plni dojmů a zážitků vydali na cestu k domovu. Po vyjetí z Eurotunelu na evropskou pevninu nás čekala nezvyklá jízda vpravo a opět : přeřiďte si hodinky o hodinu dopředu!

Tereza Širmarová Gymnázium V. Nováka J. Hradec

VZPOMÍNKA

Dne 8. května t.r. byl v našem městě odhalen pomník KPV (Konfederace politických vězňů). Tomuto aktu jsem byla přítomna. Stojí tam spolu s Památníky obětí I. a II. světové války.

K napsání tohoto článku mne přiměl nalezený rodokmen a životopis mého tchána. Začal ho psát na Benecku, kde působil jako učitel, 10. 12. 1929 s tím, že můj manžel Radek bude pokračovat ve svých vzpomínkách. Žel, manželovo pokračování se nezachovalo, protože při domovní prohlídce v padesátých letech bylo STB zabaveno, neboť se zdálo vzhledem popisování dojmů z pilotní školy, jakož i později poznámky a příhody, zaměřené z jeho zaměstnání učitele létání vojenských pilotů, posuzováno jako špionáž, i když obsahem bylo povídání o letadlech, ale špionáži to neodpovídalo.

Tchán jako 18ti letý narukoval v r. 1916 do I. světové války a ocitnul se v její běsivé hřavě na italské frontě. Můj otec, Jaroslav Čurda, učitel v Dolní Sytové, okres Semily, byl 5. 11. 1942 v Berlíně - Plötzensee popraven. Manžel prošel Leopoldovem, pak jáchymovskými koncentráky v letech padesátých.

S dojetím a účastí jsem pohlížela na tyto tři symboly lidského násilí. Stojí tam němí svědkové oné doby. V našich srdcích by měly zanechat ale živé vzpomínky na hrdinství všech neohrožených.

V roce 2000 byl odhalen Památník letců. I zde bychom neměli zapomínat na hrdinství, odvahu všech těch bezejmenných i známých legend naší historie.

Mnoho lidí chodí kolem těchto památníků. Míjí je mnohdy bez povšimnutí. Když ne jinak, tedy alespoň ve své duši by měli věnovat vzpomínku těm, kteří mezi své hodnoty zařadili na první místa statečnost, odvahu a smysl pro spravedlnost. Neměli bychom zapomínat! Čest jejich památce!

Lucie Janotová občanka Jindřichova Hradce

 

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Úkazy na obloze v ČERVenci 2002

Merkur je nepozorovatelný, Venuši spatříme na večerní obloze. Planety Mars a Jupiter jsou také nepozorovatelné, Saturn začneme opět vídat na ranní obloze. Planety Uran a Neptun již lze sledovat po většinu noci, vycházejí po západu Slunce.

Měsíc projde 2. července poslední čtvrtí, 10. července novem. Dne 17. července nastane první čtvrť, tedy období nejvhodnější k prohlídce jeho povrchu dalekohledem. 24. července uvidíme Měsíc v úplňku.

Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší i světlejší oblasti – místa s nižší nebo vyšší teplotou.

Slunce vstupuje do znamení Lva dne 23. 7. 2002 ve 1h 15min. středoevropského času (SEČ).

Noční obloha v létě nabízí pohled na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií, otevřených i kulových hvězdokup.

Pro veřejnost je Hvězdárna v červenci otevřena:

k pozorování Slunce: úterý a pátek od 15.00 do 18.00 hod.

k pozorování noční oblohy: úterý a pátek od 21.00 do 23.00 hod.

 

ROSTLINA MĚSÍCE

Potentilla sp.

Mochna - druhy

Veselé terčíky květů

Charakteristika rostliny

Mochny jsou trvalky, nejčastěji byliny, méně opadavé keře. Rostou v mírném a chladném pásmu severní polokoule, zahrnují asi 500 druhů. Listy jsou složené, různých velikostí a tvarů. Zbarvené jsou do různých odstínů zelené nebo stříbřité. U křovitých typů je podzimní vybarvení žlutavě hnědé. Květy jsou charakteristické pro skupinu růžokvětých, jednoduché pětičetné, talířovité, velké. Připomínají květ jahodníku. V barvě je především hojně zastoupená žlutá, ale odstíny zasahují od bílé až po červenou. Vyznačují se neobyčejně dlouhou dobou kvetení. Plod je suchá nažka, bez okrasné hodnoty. Větve u křovitých typů často působí strnule. Jsou hustě pokryty drobnými listy. Kořenová soustava je bohatá a dosahuje značné hloubky.

Nároky na pěstování

Mochna bezpodmínečně vyžaduje slunce, nejlépe se jí daří na plném slunci. Avšak květy oranžově, růžově a červeně zbarvených kultivarů se lépe vybarvují v mírném polostínu. Obecně na půdy není náročná, roste v těžších i lehčích půdách, vhodné jsou půdy dobře provzdušněné. Výborně snáší sucho díky hlubokým kořenům. Na ošetřování není náročná. Bohaté kvetení u keřovitých druhů dosáhneme příležitostným prosvětlením, vystříháním starších větví. Jinak je nemusíme pravidelně stříhat. Pouze když z keřů pěstujeme živý plůtek, vždy jej časně na jaře stříháme. Přestárlé keře lze bez obav v předjaří radikálně zmladit. Starší exempláře snášejí dobře i přesazování. Zdravotní stav je velmi dobrý. Plně mrazuvzdorné. Křovité typy dorůstají poměrně rychle konečných rozměrů. Vytrvalé druhy množíme na podzim semeny, anebo na jaře a na podzim dělením. Vyšlechtěné formy se množí pouze dělením. Křovité druhy pěstujeme v létě z bylinných a dřevitých řízků.

Použití

Ozdobnou hodnotou keřovitých mochen jsou především květy a drobné listy. Kvetou od května až do září, po jarním nástupu květů remontují (opakují kvetení). Vysoké keřovité mochny jsou vhodné do lemů, na volně rostoucí živé ploty a do skupinek. Zakrslé druhy vyniknou na skalce. Můžeme je použít i jako solitéry nebo menší skupinky, do zákoutí, na svahy, okraje cest. Vysazujeme je tak, abychom se na ně mohli dívat zblízka, Umísťují se i jako předsadba před vyšší keře. Výborně vyniknou v kombinaci s poléhavými a nízkými jehličnany a keři. Spolehlivými společníky jsou například janovec, vřesy, levandule skalníky, dřišťály. Velmi dobře působí ve skalkách i vřesovištích. Zde doplní květy právě v letním období, kdy bývají chudší. Také můžou tvořit nízké koberce. Křovité mochny jsou pro svou nenáročnost vyhledávány ve veřejné zeleni i moderních výsadbách. Volné a tvarované živé plůtky jsou velmi husté a sourodé. Můžeme je použít také jako půdní kryt pro slunná a suchá stanosiště.

Z keřovitých mochen se nejčastěji používá mochna křovitá (Potentilla fruticosa), opadavý, nízce hustě větvený keř, dorůstá do 1,5 m. Má tmavě zelené listy, výrazné miskovité jasně žluté květy, hojně kvete po celé léto. Pěstuje se v řadě kultivarů.

Oblíbené odrůdy mochny křovité:

“Beesii” (syn. Nana Argentea) – keř, listy má stříbřité, květy zlatožluté, roste pomalu, dosahuje asi 75 cm.

“Farre´s White – velmi hodnotná polovysoká odrůda s bílým květem.

“Coldfinger” – opadavý hustě větvený keř, dorůstá do 1,5 m, výrazný a bohatý žlutý květ, listy úzké, tmavě zelené, kvete od jara do podzimu.

“Ketherine Dykes” – vysoká odrůda 1, 5 m, se světle žlutým květem a šedozeleným listem.

“Klondyke” – spořeji roste, dosahuje 1 m, kompaktní keř, zvláště velké sytě žluté květy, vytrvalé kvete.

“Longacre” – nízká odrůda se světle žlutým květem.

“Red Ace” – dorůstá kolem 1 m, květy má jasně rumělkové s bledě žlutými korunními lístky, na plném slunci rychle vadnou, lépe vydrží v polostínu, listy opadavé zelené, mrazuvzdorná.

“Snowflake – vystoupavě vzpřímená odrůda, dorůstá přes 1 m, kvete čistě bíle.

Potentilla fruticosa var. arbuscula – nízký keř 0,40 – 0,50 m, široký až nepravidelný plazivý růst, modrozelené olistění, velké sytě žluté květy, bohatě kvete, vynikající zdravotní stav, velmi vyhledávaná.

Potentilla fruticosa var. mandshurica – patří také mezi hodnotné nízké odrůdy s bílým květem a šedozeleným listem.

Řadu bylin zastupují nízké mochny pro skalky a květinové zídky, polovysoké druhy a odrůdy patří na záhony s nižšími trvalkami. Kvetou v průběhu léta. Uvádíme jen několik příkladů: mochna lesklá (P. nitida) je hustá polštářovitá trvalka, používá se do skalek a žlabů, květy jsou růžovočervené s tmavšími středy, dorůstá 8 – 20 cm, listy má stříbřité. Mochna bílá (P. alba) má drobné bílé květy, olivově zelené dlanité listy, výšku v květu 20 cm. Mochna zlatá (P. aurea) má zlatožluté květy s tmavším prstencem kolem středu, tmavě zelené stříbřité listy, výšku 10 cm. Potentilla atrosanguinea dorůstá do 50 cm a po celé léto kvete tmavě červenými květy, listy jsou zelené, chlupaté, dlanitě dělené.

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Úkazy na obloze v ČERVenci 2002

Merkur je nepozorovatelný, Venuši spatříme na večerní obloze. Planety Mars a Jupiter jsou také nepozorovatelné, Saturn začneme opět vídat na ranní obloze. Planety Uran a Neptun již lze sledovat po většinu noci, vycházejí po západu Slunce.

Měsíc projde 2. července poslední čtvrtí, 10. července novem. Dne 17. července nastane první čtvrť, tedy období nejvhodnější k prohlídce jeho povrchu dalekohledem. 24. července uvidíme Měsíc v úplňku.

Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší i světlejší oblasti – místa s nižší nebo vyšší teplotou.

Slunce vstupuje do znamení Lva dne 23. 7. 2002 ve 1h 15min. středoevropského času (SEČ).

Noční obloha v létě nabízí pohled na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií, otevřených i kulových hvězdokup.

Pro veřejnost je Hvězdárna v červenci otevřena:

k pozorování Slunce: úterý a pátek od 15.00 do 18.00 hod.

k pozorování noční oblohy: úterý a pátek od 21.00 do 23.00 hod.

JIHOČESKÝ ZVONEK 2002

16. duben 2002 – tento den měla v Jindřichově Hradci svátek PÍSNIČKA – lidová i umělá. Soutěžili žáci a žákyně ZŠ a srovnatelných ročníků víceletých gymnázií v sólovém a komorním zpěvu v sále Domu dětí a mládeže v Jindřichově Hradci.

Soutěže se zúčastnilo 56 žáků z 1. – 3. ZŠ J. Hradec, 5. a 6. ZŠ J. Hradec, ZŠ Rapšach, Lomnice n. L., ZŠ B. Němcové a ZŠ Komenského Dačice, Gymnázium Dačice a DDM J. Hradec.

Porota ve složení – Petr Přibyl (Národní divadlo Praha), Marie Břicháčková (metodik Hv okresu Tábor), Eva Horáková (ZUŠ J. Hradec), Věra Kucharičová (Konzervatoř Č. Budějovice – obor zpěv), Ivana Písařová (metodik Hv okresu J. Hradec) – měla velmi těžkou úlohu. Musela zhodnotit 52 vystoupení. A jak vše dopadlo?

ZLATÉ PÁSMO

0. kategorie:SÓLO:Koudelková Jitka (ZŠ Komens. Dačice)

I. kategorie: SÓLO:Hergeselová Tereza (ZŠ B. Němcové Dačice) POSTUP do kraj. kola

Mynaříková Adéla (2. ZŠ J. Hradec)

Smejkalová Denisa (3. ZŠ Hradec)

Dittrich Lukáš (5. ZŠ J. Hradec)

II. kategorie: SÓLO:Vejborová (1. ZŠ J. Hradec)

Hergeselová Anežka (ZŠ B. Němcové Dačice)

Weidenthaler Filip (Gymnázium Dačice) POSTUP do kraj. kola

DUO: Hradilová Anna, Zvonařová Nevena (sbor 1. ZŠ J. Hradec)

TRIO: Hergeselová Anežka, Boudová Julie, Hergeselová Tereza

(ZŠ B. Němcové Dačice) POSTUP do kraj. kola

Ornsteinová Andrea, Vejborová Lucie, Kudličková Petra

(sbor 1. ZŠ J. Hradec)

III. kategorie:DUO: Ledvinková Magda, Žáček Stanislav (6. ZŠ J. Hradec) POSTUP do

kraj. kola

TRIO:Ledvinková Magda, Žáček Stanislav, Rybár Rastislav (6. ZŠ J.H.)

IV.kategorie: SÓLO:Leština Michal (ZŠ Lomnice n. Luž.) POSTUP do kraj. kola

DUO: Žáček Stanislav, Rybár Rastislav (6. ZŠ J. Hradec)

STŘÍBRNÉ PÁSMO

0. kategorie: SÓLO: Šimůnková Veronika (DDM J. Hradec)

Lojková Michaela (ZŠ Velká Lhota)

DUO: Soukupová Vendula, Hergeselová Anna (ZŠ B. Němcové Dačice)

I. kategorie: SÓLO: Lindnerová Veronika (ZŠ Kom. Dačice)

II. kategorie: SÓLO: Ornsteinová Andrea (1. ZŠ J. Hradec)

Kudličková Petra (2. ZŠ J. Hradec)

III. kategorie:SÓLO:Boukalová Vladimíra (5. ZŠ J. Hradec)

DUO: Štěpánová Jana, Kamírová Jana (Gymnázium Dačice)

IV.kategorie: SÓLO:Hrbková Vendula (1. ZŠ J. Hradec)

BRONZOVÉ PÁSMO

0.kategorie: SÓLO: Marková Alice (DDM J. Hradec)

Studená Vendula (5. ZŠ J. Hradec)

Podracká Veronika (ZŠ B. Němcové Dačice)

I. kategorie: SÓLO:Řehořová Jiřina (ZŠ Rapšach)

Krylová Aneta (ZŠ Rapšach)

Trsková Eliška (ZŠ Lomnice n L.)

Kuželová Tereza ( 6. ZŠ J. Hradec)

Dvořáčková Eliška ( 6. ZŠ J. Hradec)

Pragerová Tereza ( 5. ZŠ J. Hradec)

Kubíčková Eva ( 5. ZŠ J. Hradec)

II. kategorie: SÓLO:Soukup Ondřej (3. ZŠ J. Hradec)

Mastíková Michaela (3. ZŠ J. Hradec)

Urbánková Petra ( 5. ZŠ J. Hradec)

III. kategorie:SÓLO:Dittrichová Lucie (5. ZŠ J. Hradec)

Wolf Aleš (ZŠ Kom. Dačice)

DUO: Smejkalová Denisa, Sedláčková Hana (3. ZŠ J. Hradec)

IV. kategorie: SÓLO: Kuboušková Hana (ZŠ Lomnice n. L.)

Všichni účinkující byli skvělí, ale jen 5 vystoupení mohlo postoupit do krajského kola konaného 14. 5. 2002 v Českých Budějovicích.

  1. Hergeselová Tereza (ZŠ B. Němcové Dačice) – sólo, I. kategorie
  2. Weidenthaler Filip (Gymnázium Dačice) – sólo, II. kategorie
  3. Hergeselová Anežka, Boudová Julie, Hergeselová Tereza (ZŠ B. Němcové Dačice) – trio, II. kategorie
  4. Ledvinková Magda, Žáček Stanislav (6. ZŠ J. Hradec, sídl. Hvězdárna)
  5. – duo, III. kategorie

  6. Leština Michal (ZŠ, Lomnice n L.) – sólo, IV. kategorie – volná

Soutěž měla v letošním ročníku velmi dobrou úroveň nejen díky šikovným účinkujícím a pedagogům, kteří věnovali spoustu času nácviku jednotlivých vystoupení, ale i díky sponzorům. Květinářství IRIS paní Broukalová dotovala soutěž krásnými květinami pro jednotlivé soutěžící, DK OPEN zase pro děti napekla chutné koláče, JUNIOR hračky manželé Mrázovi udělali nejlepším účinkujícím radost hračkami, Okresní muzeum v J. Hradci věnovalo vstupenky na Krýzovy jesličky a zajímavé expozice, Color print Dačice pan Novotný dal finanční dárek k zajištění soutěže a poděkování patří též DDM v J. Hradci a Středisku služeb školám paní Evě Bártové, bez kterých by soutěž vůbec nemohla proběhnout.

Ivana Písařová