Jindřichohradecký zpravodaj, duben 2002

Obsah
Informace z rady města
Informační středisko, Odbor ŠKT - zápis do mateřských škol, Městská knihovna
Kalendárium
Komise pro výchovu a vzdělávání při MěÚ J.H., Hledání cest - PaeDr. D. Blažková
KPH - koncertní sezóna
Kulturní kalendář
Kino Střelnice

Pohledy do minulosti aneb Co nám sděluje dávné sčítání lidu v našem městě - p. A. Hradecký

KHL - Vzpomínání na poválečného pilota Radislava Janotu (II. část)

MATEŘSKÉ CENTRUM

každé úterý - čtvrtek 9.00 - 11.30 hod.
tel.: 0331 / 36 15 62
22. 4. 2002 - 10.00 - 12.00 hod.

společná návštěva městské knihovny

INFORMACE Z RADY MĚSTA

 

Na počátku měsíce března získalo město Jindřichův Hradec od Státního fondu rozvoje bydlení prostředky, které lze použít jako půjčku na úhradu nákladů spojených s opravami nebo modernizací bytů. Výhodnost této půjčky spočívá v tom, že úvěr je úročen 3% p.a. a že jeho splatnost může být až deset let. Část těchto prostředků využije město pro své vlastní aktivity, část je určena fyzickým i právnickým osobám. Úvěr může být poskytnut výhradně na opravy nebo modernizaci bytu, rodinného domu nebo bytového domu. Nelze jej tedy použít na opravy nebytových prostor, ani na rozšíření bytu nebo výstavbu bytu nového. Na jednu akci může být úvěr poskytnut pouze jednou a to v maximální výši 100 000,- Kč. Žádost o poskytnutí úvěru ze Státního fondu rozvoje bydlení mohou být podávány prostřednictvím podatelny MěÚ. Jejich schválení přísluší vždy zastupitelstvu města. Bližší informace poskytne případným zájemcům finanční odbor MěÚ, Klášterská 135/II.

Radě města byla předložena výroční zpráva za rok 2001 o plnění zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Ze zprávy vyplývá, že v uplynulém roce bylo na městský úřad podáno 10 žádostí o poskytnutí informací v souladu se zákonem. Na osm z nich byly poskytnuty odpovědi v plném rozsahu. V jednom případě bylo vydáno rozhodnutí o částečném poskytnutí informace a v jednom případě se jednalo o informace, které městský úřad neměl k dispozici. Odvolání proti neposkytnutí informací v uplynulém roce nebylo podáno.

Konfederace politických vězňů Praha ČR pobočka Jindřichův Hradec požádala radu města o souhlas s instalací pamětní desky “Obětem komunismu” na kamenném ochozu památníku v sadech u Jakuba. Po konzultaci s architektem města se rada rozhodla této žádosti vyhovět a z položky “příspěvky společenským organizacím” přispěla k realizaci tohoto záměru částkou 12 tisíc korun.

Informační středisko města Jindřichův Hradec má v současné době uzavřeno téměř šedesát smluv s jednotlivými ubytovateli ve městě a jeho okolí. Předmětem smluv je zprostředkování informací o nabídce poskytovaných služeb ze strany ubytovatelů návštěvníkům informačního střediska. Po projednání se zástupci Cechu ubytovatelů schválila rada města za tuto službu provizi pro město Jindřichův Hradec ve výši 10% z ceny za takto zprostředkované ubytování. Všichni ubytovatelé, kteří mají tyto smlouvy s informačním střediskem uzavřeny, budou uvedeni v katalogu ubytovacích služeb. Tento katalog vydá informační středisko města vlastním nákladem.

Od poloviny března je po zimní přestávce opět v provozu parkoviště u poledníku za jezuitskou kolejí. Parkoviště je otevřeno denně (včetně sobot i nedělí) vždy od 7.00 do 18.30 hodin a parkování je zde bezplatné. Mimo uvedenou provozní dobu umožní výjezd z parkoviště strážníci městské policie za poplatek 100,- Kč. O tuto službu je možno strážníky požádat telefonem na čísle 0331/ 351 301 nebo osobně na služebně ve staré radnici. Parkoviště není hlídané a bude zde vykonáván pouze občasný dohled.

Alfred Němec, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

Město Jindřichův Hradec se společně s Jihočeským krajem zúčastnilo největšího středoevropského veletrhu ITB v Berlíně (16.3.-20.3.2002). Veletržní stánek se nacházel v expozici České centrály cestovního ruchu, kde se prezentovala většina krajů a významné cestovní kanceláře (např. Čedok, Orea, Ingtour, Atis,...).Město Jindřichův Hradec zde nabízelo cizojazyčné publikace o historii města, Okresním muzeu, Hradu a zámku, Jindřichohradecké úzkokolejce, dále pak publikace prezentující i možnosti turistiky a cykloturistiky v okolí města. O materiály byl zájem jak ze strany odborných návštěvníků, tak i ze strany veřejnosti.

Zároveň byly cizojazyčné publikace (průvodce městem, možnosti ubytování, ...) dopraveny na České centrum v Berlíně a na Českou ambasádu, kde budou k dispozici pro zájemce o návštěvu našeho města a regionu.

Zuzana Bedrnová, Informační středisko

ODBOR ŠKOLSTVÍ, KULTURY A TĚLOVÝCHOVY informuje

Zápis dětí do mateřských škol

se uskuteční ve dnech 17. a 18. dubna 2002 od 10.00 do 16.30 hodin

na všech MŠ v J. Hradci včetně místní části Dolní Radouň.

MĚSTSKÁ KNIHOVNa Městská knihovna – místo setkávání lidí

V roce svých 110. narozenin chce městská knihovna upozornit i na to, že kromě svých tradičních a nezastupitelných činností je připravena sloužit veřejnosti také jako ideální prostor pro trávení volného času, komunikaci a setkávání s jinými lidmi. Proto je v nové knihovně vedle jednotlivých půjčoven a studovny v provozu také infocentrum, které pro sebe “objevuje” stále více lidí. Ti si pochvalují příjemné prostředí, klid a možnost přečíst si denní tisk, poslední čísla časopisů nebo jen tak “brouzdat” v internetu. Tzv. “íčko” je také místem, kde neznalý návštěvník může získat první informace o provozu knihovny i poskytovaných službách a spoustu dalších potřebných informací. Kromě jiného tu jsou k dispozici i kontakty na neziskové organizace či občanská sdružení, ve kterých by mohl uspokojovat své zájmy a záliby nebo se zapojit do občanského života.

Tradiční prezentaci kulturních pořadů a nejrůznějších regionálních zajímavostí se proto knihovna snaží obohatit o setkávání občanů s významnými osobnostmi regionu i veřejného života, zprostředkovat diskusi nad závažnými problémy a napomoci k hle-dání jejich řešení.

První takovou příležitostí může být setkání občanů s politiky na téma

“ My a náš životní prostor”, které se uskuteční v pondělí 22. dubna 2002

od 18 hodin v poslechovém sále městské knihovny. Svoji účast na tomto setkání kromě jiných osobností přislíbili např. starosta města Karel Matoušek, přednosta okresního úřadu Zdeněk Žemlička, hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník či odborník na životní prostředí a člen městské rady Jan Pokorný. Věříme, že nabízenou možnost diskutovat na toto téma a sdělit své názory a připomínky naši občané využijí.

Městská knihovna má však také ambice prezentovat aktivity lidí, kteří něco umějí. Nabízí k tomu účelu vstupní prostory infocentra. Někteří už naši nabídku přijali. V dubnu budete mít možnost shlédnout výstavu fotografií Stanislava Dvořáka na téma “Krása ženy”. Pokud chcete i Vy seznámit druhé s tím, co umíte, kontaktujte kolegyni Hánovou v infocentru městské knihovny. A pokud jste v nové knihovně ještě nebyli, přijďte se podívat. Otevřeno máme od úterý do soboty. Třeba se Vám u nás zalíbí a nabízené služby budete rádi využívat.

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

KalendáriuM

Osudy tří synů Boleslava II.- Pobožného

12. 4. 1012 - před 990 lety – zbavil Oldřich svého bratra Jaromíra vlády v Čechách a vypudil jej ze země. Starším bratrem výše uvedených byl Boleslav III. (Ryšavý). Ten nastoupil na trůn po smrti svého otce Boleslava II. (7. 2. 999). Ještě téhož roku byl Boleslavem Chrabrým, polským knížetem, dobyt Krakov a hrad s okolní krajinou připadl Polsku. Bratři Boleslava III. museli utéci z Čech, protože Boleslav III. se je snažil odstranit. Na jaře r. 1002 - před 1000 lety - byl Boleslav III. z trůnu sesazen a knížetem zvolen Polák Vladivoj. Vladivoj v r. 1003 zemřel a na knížecí trůn se vrátil za pomoci Boleslava Chrabrého opět Boleslav III. Velmi brzy po znovunastoupení na trůn nechal Boleslav III. povraždit řadu velmožů především z rodu Vršovců. Boleslav Chrabrý (patrně pod vlivem této události) pozval Boleslava III. na svůj blíže dosud neurčený hrad, úkladně jej zajal, nechal oslepit a uvěznit. V polském vězení Boleslav III. (snad r. 1037) zemřel. Vlády v Čechách se ujal Boleslav Chrabrý. Již v srpnu r. 1004 německý král Jindřich II. za pomoci Jaromíra vytěsnil Poláky z Čech. Při těchto bojích padl i poslední Slavníkovec Soběslav, který od r. 995 (28. 9. 995 vyvraždění Slavníkovců ) žil v Polsku. Knížetem v Čechách byl vyhlášen Jaromír. Morava zůstala pod vládou Boleslava Chrabrého. Jaromír podporoval mnohá vojenská tažení Jindřicha II. Přesto po ovládnutí Čech Oldřichem dal Jindřich II. v září r. 1012 Čechy v léno Oldřichovi a sesazeného Jaromíra nechal uvěznit. Moravu dobyl Oldřich na Polácích 1019 a její správou pověřil syna Břetislava. Jaromír se vrátil na trůn na podzim r. 1033, kdy německý král Konrád II. uvěznil Oldřicha pro jakési porušení věrnosti k říši. Oldřich se vrátil na trůn 14. 4. 1034 a dal bratra Jaromíra oslepit. Když Oldřich zemřel (9. 11. 1034), vzdal se Jaromír nároků na knížecí stolec ve prospěch synovce Břetislava. Toho příštího roku v Bamberku uznal Konrád II. za českého knížete a dal mu Čechy v léno. 4. 11. 1035 byl zavražděn Jaromír příslušníky rodu Vršovců - údajně pro jeho projev při nastolení Břetislava za knížete, kterým Vršovce Jaromír hrubě napadl.

25. 4. 1372 - před 630 lety - byla se souhlasem Karla IV. založena samostatná právnická fakulta s vlastní jurisdikcí odtržením od univerzity Karlovy. Zanikla na počátku husitských válek.

11. 4. 1842 - před 160 lety - vystoupili členové stavovské opozice na českém zemském sněmu v Praze s požadavkem dosáhnout obnovení práv českého zemského sněmu alespoň v rozsahu, jaký byl zachycen v Obnoveném zřízení zemském z 10. 5. 1627. Vůdcem opozice byl německy smýšlející hrabě Friedrich Deym.

V roce 1842 začala výstavba Severní státní dráhy (Olomouc – Praha). Přípravné práce začaly začátkem dubna 1842 - před 160 lety. Provoz byl slavnostně otevřen 20. 8. 1845.

1. 4. 1922 - před 80 lety - zemřel Karel I. poslední rakouský císař z dynastie habsbursko - lotrinské. Císařem se stal po smrti Františka Josefa I. dne 21. listopadu 1916. Uvědomoval si, že zachovat monarchii vyžaduje skončit válku a říši uspořádat tak, aby získal podporu národů, které jí tvořily. Vedl samostatná tajná jednání s představiteli Dohody o uzavření separátního míru. Po jejich prozrazení se utužila závislost Rakouska – Uherska na Německu. Udržet říši pohromadě se Karlovi nezdařilo. Po jejím rozpadu odjel do Švýcarska. Pokusil se získat uherský trůn, ale bezúspěšně. Byl internován na ostrově Madeira, kde krátce na to zemřel. Karel I. se narodil 17. 8. 1887.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

HVĚZDÁRNA

a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Úkazy na obloze v DUBNU 2002

Merkur spatříme koncem měsíce večer nad západním obzorem. Venuši a Mars na večerní obloze. Jupiter lze spatřit ještě v první polovině noci, Saturn již pouze na večerním nebi. Uran je nepozorovatelný a Neptun koncem měsíce vyjde opět na ranní obloze.

Zajímavá je prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti. Měsíc projde 4. dubna poslední čtvrtí, 12. dubna novem. Dne 20. dubna nastane první čtvrť, tedy období nejvhodnější k prohlídce jeho povrchu dalekohledem. 27. dubna uvidíme Měsíc v úplňku.

Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší i světlejší oblasti – místa s nižší nebo vyšší teplotou.

Slunce vstupuje do znamení Býka dne 20. 4. 2002 v 7h 20min. středoevropského času (SEČ). Jarní noční obloha nabízí pohled na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií, otevřených i kulových hvězdokup.

Pro pozorování Slunce je hvězdárna otevřena: úterý a pátek od 14.00 do 16.00 hod.

Pro pozorování noční oblohy je otevřena: úterý od 20.00 do 22.00 hod.

pátek od 20.00 do 23.00 hod.

Agentura OK a SKOK J. Hradec pořádá

so 6. 4. 2002 - 13.00 hod. - Tyršův stadion v J. Hradci

Kuličkiáda

so 13. 4. 2002 - 9.00 hod. - tělocvična V. ZŠ v J. Hradci

Otevřený turnaj neregistrovaných ve stolním tenisu

INFORMACE PRO ŽÁKY A RODIČE O MOŽNÉM STUDIU

Střední soukromé odborné učiliště podnikání a služeb J. Hradec, o.p.s.

Radouňka 166, 377 01 Jindřichův Hradec

Škola je akreditována MŠMT ČR od 1. 9. 1994, č.j. 31 756/2000-21, IČO:25 18 42 02

zapsaná v rejstříku o.p.s. u Krajského soudu v Č. Budějovicích, oddíl O, vložka 26

NÁSTAVBOVÉ MATURITNÍ STUDIUM

tel., fax: 038/6360759 e-mail.: pana@cb.gin.cz http://www.ipex.cz/~pana

tel.: 0331/325 161 Mgr. Kubáková 0606/10 96 66

Nástavbové maturitní studium je určeno pro absolventy tříletých učebních oborů se zaměřením:

Podnikání v oborech obchodu a služeb (64-41-L/521)

Podnikání v technických povoláních (64-41-L/515)

Podnikání v oborech zemědělství a lesního hospodářství (64-41-L/518)

Podnikání v oborech umění, užitého um. a rukodělné umělecké výroby (64-41-L/523)

Forma studia: dvouleté denní studium ukončené maturitní zkouškou

Pozn.: tříleté dálkové studium probíhá v Č. Budějovicích

Škola poskytuje vzdělání především těm, kteří chtějí ve svém oboru provozovat samostatně živnost, podnikat nebo pracovat ve sféře drobného a středního podnikání, popř. studovat na vysokých školách nebo vyšších odborných školách.

 

Studium obsahuje především předměty:

český jazyk a literatura, cizí jazyk (německý, anglický), základy společenských věd, matematika, zeměpis (pro obchod a služby), chemie (pro technická povolání), práce s počítačem a internetem, technická dokumentace, korespondence, právní nauka, ekonomika podniku, marketing a management, účetnictví, psychologie, práce ve fiktivní firmě - chod firmy, provoz obchodu a provozovny, dějiny umění, propagace a aranžování, účetnictví na PC. Výuka cizího jazyka (angličtina nebo němčina) je povinná - pro začátečníky i pro pokročilé.

Maturitní zkouška:

se uskutečňuje v červnu v souladu s vyhláškou MŠMT ČR č. 442/91 Sb. “O ukončování studia na středních školách a učilištích”.

Skládá se z pěti předmětů:

I.) český jazyk a literatura (povinná)

II.) všeobecně vzdělávací předmět - cizí jazyk, základy společenských věd, matematika

(student povinně volí jeden předmět)

III.) 1. blok odborných předmětů - ekonomika a účetnictví (povinná)

IV.) 2. blok odborných předmětů - management, marketing, právní nauka (povinná)

V.) praktická zkouška z odborných předmětů (povinná)

Přijímací řízení: probíhá ve formě “přijímacího rozhovoru”, jehož obsahem

je podrobná informace a sepsání smlouvy a přesným vymezením práv a povinností studenta i školy.

Komise pro výchovu a vzdělávání při MěÚ v Jindřichově Hradci

Vás zve na přednášku

a po ní následující besedu s tématem:

VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ S PORUCHAMI KOMUNIKACE

Přednáší: Mgr. Lucie LAUDOVÁ

zakladatelka a ředitelka Centra pro alternativní a augmentativní komunikaci

Přednáška se uskuteční

v pondělí 22. dubna 2002 v 16.00 hodin

na ZŠ Jindřichův Hradec, Větrná 54/V.

Mgr. Laudová se věnuje dětem a dospělým, kteří nemohou komunikovat mluvenou řečí. Hledá náhradní formy komunikace, učí rodiny a pedagogy, jak se dorozumět s dětmi nebo dospělými, kteří v důsledku nemoci, vývojové vady ap. přišli o schopnost dorozumívat se běžným způsobem. Byla na stážích mj. v Izraeli. Centrum, které založila, pomáhá klientům z celé republiky. V loňském kalendářním roce jste měli možnost seznámit se s prací centra během druhého adventního koncertu, jehož výtěžek bude této práci věnován.

Informace o zápisu na Pomocnou školu.

Ředitel Speciálních škol, Jindřichův Hradec vyhlašuje na základě zákona č. 29/84 Sb., ve znění pozdějších předpisů, Vyhlášky ČR č. 127/97 Sb., a Metodického pokynu MŠMT k zápisu do školy pro děti s těžkým mentálním postižením zápis do přípravného stupně pomocné školy, AUTI - třídy, 1. třídy pomocné školy a třídy pro děti s více vadami. Zápis se koná v areálu ÚSPM v J. Hradci (Bobelovka), 19. 4. 2002 ve 13.00 hod. Bližší informace na tel.č.: 0331/361 932.

Na spolupráci s dětmi a jejich rodinami se těší učitelé pomocné školy.

Hledání cest

Když se v rodině narodí nový človíček, většinou nastává “rodinné jaro”. Jaro se vším všudy - se zjitřenými city, spoustou zařizování, “jarním úklidem” i jarní únavou. Jde však o šťastnou únavu, kterou bohatě vyváží radost z miminka, z jeho roztomilosti i z každé nové dovednosti, kterou rodiče, prarodiče, tety, strýce i kamarády, obdarovává. Rodina dostává novou, velikou zodpovědnost - jak co nejlépe prožít léta s dítětem a postavit ho do života. Prožívá však také spoustu nadějí a hlavně - její bytí má svůj hluboký smysl. Někteří psychologové tvrdí, že tehdy, když něco úporně hledáme a klademe si bytostné otázky, žijeme nejhodnotněji. Pokud své rodičovství bereme alespoň trochu zodpovědně o otázky a nejistoty skutečně nemáme nouzi.

Jsou mezi námi rodiče, kteří své “jaro” prožívají mnohem tíživěji. Po velkém čekání a přípravách se narodí vytoužené děťátko – ale lékaři nespěchají s úsměvem a gratulací. Něco není v pořádku, něco se zadrhlo, dítě je vážně nemocné, bude trvale postižené.... V tomto případě nastává kolotoč bezesných nocí, trpkých úvah typu – proč zrovna já -, někdy hledání viníka – který gen a z které strany to zavinil, který lékař nebyl dost ostražitý, co matka dělala v těhotenství... Příčin může být mnoho, viník nemusí být žádný – prostě se příčina někdy nenajde, ale i když se najde, fakt postižení zůstává a je třeba naučit se s ním žít. Není to lehká cesta. Hlavně je pro každého úplně jiná. Pokud se narodí dítě s postižením mamince například ve Švédsku, navštíví její rodinu množství poradců - lékař, psycholog, rehabilitační sestra, speciální pedagog, odborník na ranou péči... a všichni se snaží společně s rodinou hledat optimální cestu rozvoje pro jejich dítě. Pokud se narodí takové dítě třeba v Indii, pak má sotva šanci na přežití. Pokud se narodí v Česku, šancí má mnoho, ale nepřicházejí samy. Rodiče se musejí velmi namáhat a hledat. Jsou místa, kde rehabilitační sestry navštěvují rodinu a učí rodiče s dítětem správně cvičit. Jsou místa, kde tuto službu musí rodiče sami složitě vyhledávat. Jsou zařízení, která se snaží rodičům nabídnout širokou škálu speciálních služeb – rehabilitaci, sociální rehabilitaci, videotrénink, pomůcky, psychoterapii... a jsou zařízení, která s rodiči vůbec nechtějí komunikovat. Všechno záleží na lidech, jejich dobré vůli, odbornosti a ochotě stále se učit. Při práci s handicapovanými dětmi učení nikdy nekončí – každé dítě je natolik jiné a jeho rodina je natolik originální, že je třeba vždy nově hledat cesty porozumění a rozvoje. Jsou rodiny, které úkol vychovávat dítě s handicapem stmelí, prožitá bolest je zocelí a jejich vzájemná láska a úcta se prohloubí. Jsou rodiny, které naopak tato zátěž zlomí a rozdělí. Jsou lidé, kteří ve svém životě s handicapovaným dítětem najdou štěstí. Úkol je zastaví a umožní jim promyslet a prožít věci, na které nikdy předtím neměli čas. Ve chvílích ticha a přemýšlení dokážou prožít veliké štěstí sounáležitosti s člověkem, který je naprosto jiný, ale milovaný a milující, toužící se podílet na všem, co život nabízí. Možná právě v tomto tkví smysl života lidí s handicapem - v civilizaci plné spěchu, honby za výkonem, krásou, penězi, společenským úspěchem - nabízejí zcela jiné hodnoty. Nabízejí zvolnění tempa, vnímání a citové prožívání, radost z úplně “malých” věcí a malých pokroků. Pokud se dokážeme oprostit od vlastního strachu u lidí s handicapem (léta jsme na soužití s nimi nebyli zvyklí), prožijeme možná veliké štěstí. Dokážou o něm vyprávět ve chvílích důvěry rodiče dětí, kteří se už vyrovnali se skutečností, plně přijali svůj úkol i vědomí toho, že v naší současné společnosti jsou především oni těmi hledači cesty pro své děti s handicapem. Klima společnosti se sice mění směrem k lepšímu, ale pokroky jsou pomalé vzhledem k dětem, které mezi námi už žijí, chtějí se podílet na společném životě, chtějí se vzdělávat a chtějí mít možnost volby, jak, kde a s kým svůj život budou žít.

PaeDr. Drahomíra Blažková

KPH Vážení přátelé,

nabídka kulturních akcí v našem městě se posunula do kvalitativně vyšší polohy a my opět stojíme na počátku nové koncertní sezóny. Jindřichův Hradec se již tradičně vyznačuje tím, že v podstatě nemá v průběhu roku žádné údobí, ve kterém by nabídka kulturních pořadů měla slabá místa. Hudební pořady všech žánrů, divadelní představení, literární pořady, tématické besedy a zajímavé výstavy výtvarníků jsou nám v podstatě nabízeny celoročně a v běhu času se vzájemně prolínají. S muzikou začínáme jarními hudebními pořady v kapli sv. Maří Magdaleny. Ty sice nemají žádnou cílenou a jednotnou dramaturgii, ale svým širokým spektrem interpretů i žánrů jistě uspokojí všechny, kteří  krásnou hudbu vyhledávají jako svou  životní potřebu. Toto období vrcholí červnovým festivalem Concertino Praga. Následuje Jihočeský hudební festival, který v červenci příjemným zpestřením doplňuje Folková růže. Mezi nové, ale již dostatečně populární hudební zážitky patří Festival barokní hudby. V srpnu nás čeká již skoro tradiční, ale svou úrovní zcela mimořádný koncert Mezinárodního festivalu Mladá Praha. Jistě máme všichni v paměti perfektní a nezapomenutelná vystoupení mladých Japonek pod vedením sympatického profesora Yoshifumi Nakajimi. Zcela charakteristický ráz pro nás však má tradičně Jindřichohradecký hudební podzim. Zde se snažíme už nabídnout opravdu to nejlepší, co se nám podařilo připravit. Od doby, kdy již nemusíme zastírat křesťanské kouzlo Vánoc, vrcholí v našem krásném městě kulturní rok adventem. V tuto dobu naše kulturní stánky doslova září a překypují nabídkou. Všechny instituce, spolky, sdružení a ostatní občanské aktivity nabízejí to nejlepší co jim jejich možnosti dovolují. Za Kruh přátel hudby bych chtěl zdůraznit, že naše možnosti nejsou limitovány pouze rozpočtem města. Finanční nároky překonáváme za vydatné podpory Českého hudebního fondu a velmi úzkou spoluprací s Nadací Bohuslava Martinů. Výběr koncertů pořádaných Kruhem přátel hudby je spíše omezen časovými plány nejžádanějších interpretů a také technickými možnostmi našich koncertních sálů. Věřím však, že naše zkušenosti a dlouhodobě budované kontakty opět potvrdí nezastupitelnou roli, kterou KPH v kulturním spektru Jindřichova Hradce má. Na kvalitu činnosti Kruhu přátel hudby má však také vliv naše členská základna. Čím více budeme mít členů, tím více zaznamenáme názorů a tím kvalitnější bude naše práce. Proto Vás všechny i v letošním roce co nejsrdečněji vítám v našich řadách. Podmínky (a následně i výhody) členství jsou stejné jako v uplynulých letech a podrobnosti o nich získáte v pokladně Kulturního domu Střelnice.

Za Kruh přátel hudby Alfred Němec J. Hradec

Koncertní sezóna Kruhu přátel hudby

při městě Jindřichův Hradec na rok 2002

Kaple sv. Maří Magdaleny

16. 4. 2002 - 19.30 hod.- Duo ADAMUS, NOVOTNÁ

Účinkují: Jan Adamus – hoboj, anglický roh

Květa Novotná - klavír

9. 7. 2002 - 19.30 hod.- JIHOČESKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL

(flétna, varhany)

září 2002 JINDŘICHOHRADECKÝ HUDEBNÍ PODZIM

3. 9. 2002 - 19.30 hod. - České dechové trio

účinkují: Jiří Hlaváč-klarinet

Vlastimil Mareš-klarinet

Svatopluk Čech-fagot

17. 9. 2002 - 19.30 hod. - České trio

účinkují Milan Langer – klavír

Dana Vlachová – housle

Miroslav Petráš –violoncello

24. 9. 2002 - 19.30 hod. - Ivan Ženatý – housle

Marian Lapšanský - klavír

************************************************************************

8. 10. 2002 - 19.30 hod. - Zuzana Němečková – varhany

Edita Adlerová – mezzosoprán

Roman Fojtíček – saxofony

KULTURNÍ KALENDÁŘ

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

1. 4. 2002 - DAVID VÁVRA - koláže a “zubáže”

Výstava potrvá do konce měsíce.

Městský úřad v J. Hradci Vás zve

2. 4. 2002 - 19.00 hod. - SBOR FRANCOUZSKÝCH ZPĚVÁKŮ

Na programu mimo jiné: F.Mercury, Černošské spirituály,

P.Simon, G. Rossini

Vstupné: 50,- Kč. Předprodej vstupenek od 25. 3. v KD Střelnice

Kaple sv. Maří Magdaleny.

Městský úřad v J. Hradci Vás zve

4. 4. 2002 - 19.30 hod. - COLLEGIUM MUSICUM BRNO

Účinkují: M. Havlátová - zpěv, E. Machová a J. Květon - barokní housle,

V. Mikulášková - viola da gamba, S. Holubcová - theorba

Na programu: Hudba z kůru sv. Jakuba v Brně a písně Loutny České

Vstupné: 60,- Kč. Předprodej vstupenek od 25. 3. v KD Střelnice

Kaple sv. Maří Magdaleny.

Okresní muzeum v J. Hradci Vás zve

4. 4. 2002 - 16.30 hod. - AŤ ŽIJE MASOPUST !

Historie a současnost masopustních oslav na Jindřichohradecku,

kresby masek Bořivoje Laudy

Výstavní místnost muzea Výstava potrvá do 31. května 2002

Soukromá hudební škola YAMAHA pořádá

6. 4. 2002 - 17.00 hod. - JARNÍ KONCERT Hudební školy YAMAHA

Sál Střelnice

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE zve na přednášku

8. 4. 2002 - 19.30 hod. - Přednáška předsedy Klubu historie letectví

Vinárna hotelu Grand Mgr. Vladislava Buriana “EXPEDICE PRZEMYŠL 2001”

Václav Koubek a Galerie INSPIRACE (Langrův dům, nám. Míru 138/I) uvádí

11. 4. 2002 - 19.30 hod. - JAN HEDL SAHARA Festival “Hudební sklepy”

Langrův dům, nám. Míru 138/I. Vstupné: 70,- Kč

KD Střelnice v J. Hradci Vás zve

11. 4. 2002 - 19.30 hod. - TŘI MUŠKETÝŘI Divadelní sdružení CD 94

Sál Střelnice. Vstupné: 110, - 105,- 100,- 50,- Kč. Předplatné skupiny A

Jindřichohradecká sdružení sociálních aktivit spolu s Oblastním spolkem ČČK v J. Hradci

11. 4. 2002 - 17.45 hod. - zve na besedu s paní MUDr. Irenou Váchovou

Čína - viděna očima lékařky.

Domov mládeže SZŠ J. Hradec

Okresní muzeum v J. Hradci Vás zve na

13. 4. 2002 - 16.00 hod. - Jaromír a Kryštof RYBÁKOVI - Obrazy a plastiky

Kaple sv. Víta Výstava potrvá do 31. května.

14. 4. 2002 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera

Gymnázium V. Nováka J. Hradec

Umělecká agentura Pragokoncert Bohemia uvádí pořad pro děti

14. 4. 2002 - 14.00 hod. - MICHAL NA HRANÍ

Michal Nesvadba v zábavném programu pro děti i jejich rodiče.

Naučíte se vyrobit si sami všechny možné hračky za malou chviličku a zkusíte si pohrát s velkou živou hračkou – Michalem. Právě s tím, kterého znáte z televize. Také si zasoutěžíte a to nejen pro radost, ale můžete získat od Michala také skvělé ceny (hru, nebo hračku). A nakonec se ještě dozvíte veliké tajemství: jak se z obyčejného Michala může stát SUPERMICHAL!

Sál Střelnice.

Kruh přátel hudby při Městě J. Hradec uvádí

16. 4. 2002 - 19.30 hod.- DUO ADAMUS - NOVOTNÁ

Účinkují: Jan Adamus - hoboj, anglický roh a Květa Novotná - klavír

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč / pro členy KPH: 40,- Kč.

Předprodej vstupenek od 2. 4. 02 v KD Střelnice

Kulturní asociace NOVÁ AKROPOLIS Praha ve spolupráci s Galerií INSPIRCE pořádají

17. 4. 2002 - 18.00 hod. - přednášku s diapozitivy

MAGIE STARODÁVNÉHO UMĚNÍ

a vernisáž výstavy archeologických reprodukcí VĚČNÁ KRÁSA

Langrův dům, nám. Míru 138/I. Vstup volný. (Školní a hromadné návštěvy po dohodě.)

Výstava potrvá do konce měsíce.

KD Střelnice ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK

18. 4. 2002 - 19.00 hod. - STRÁNÍCI - Litvínov

SMOLAŘI - Praha

Dr. Irena Bednářová - potápění na Galapágách

Městská knihovna J. Hradec Vstupné: 50,- Kč.

Svaz důchodců ČR zve na posezení

18. 4. 2002 - 15.30 hod. - “Vzpomínky paní učitelky Kamenické”

V budově II. ZŠ

Klub historie letectví - ve spolupráci s městem J. Hradec pořádá

19. 4. 2002 - 18.00 hod. - BOMBA PRO HEYDRICHA

Přednáška pplk. v.z. Petra Čejky z J. Hradce u příležitosti 60. výročí atentátu,

tentokrát o paraskupinách Antropoid a Silver A v letech 1941/42.

Městská knihovna

Společnost V. Nováka při ZUŠ J. Hradec pořádá

19. 4. 2002 - 19.30 hod. - TUTTI TŘEŠŤ - Koncertní vystoupení orchestru

známého z populárních tanečních večerů Charleston.

Sál Střelnice Vstupné: 70,- 60,- 40,- Kč.

KD Střelnice v J. Hradci uvádí

21. 4. 2002 - 17.00 hod. - ZADÁNO PRO STARŠÍ A POKROČILÉ

K tanci a poslechu zahraje MTO V. Kriso. Moderátor: Václav Staněk

Sál Střelnice. Vstupné:30 ,- Kč.

KD Střelnice v J. Hradci Vás zve

22. 4. 2002 - 19.30 hod. - Bůh anebo Ďábel, nikdo do nás nevidí

Původní český muzikál. Účinkují zpěváci a herci z Jižních Čech.

Sál Střelnice Vstupné: 80,- 75,- 70,- 40,- Kč.

Městský úřad v J. Hradci Vás zve

25. 4. 2002 - 19.30 hod. - ARCHI DI PRAGA

Účinkují: B. Matoušek - housle, F. Eret - housle, V. Rájecký - klavír

Na programu : J.S.Bach, A. Vivaldi, J. Zach

Kaple sv. M.Magdaleny. Vstupné: 60,-Kč. Předprodej od 11. 4. v pokladně KD Střelnice.

Státní hrad a zámek v J. Hradci Vás zve

27. 4. 2002 - 17.00 hod. - BORIS PROCHÁZKA - Obrazy a fotografie

Galerie II. nádvoří. Výstava ukončena 2. 6. 2002.

Městský úřad v J. Hradci Vás zve

27. 4. 2002 - 19.00 hod. - Pěvecký recitál PAVLÍNY SENIĆ - soprán

Na programu: A. Dvořák, B. Smetana. L. Janáček a další.

Kaple sv. M.Magdaleny. Vstupné: 60,-Kč. Předprodej od11. 4. v pokladně KD Střelnice.

 

KD Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku

28. 4. 2002 - 16.00 hod. - KVÍTEK VÍTEK Karlovarské hudební divadlo

Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč. Předplatné sk. D

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91

E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Sobota 30. března - Trasa A - Adamovo stavení a Rondel

Otevřeno každý den kromě pondělí, v měsíci dubnu od 10.00 – 15.15 hod.

Vstupné: 1 trasa

Výklad v českém jazyce 65, / 35,- Kč. (děti, důchodci)

Výklad v cizím jazyce 140, / 77,- Kč. (děti, důchodci)

Při rezervaci skupinových prohlídek účtujeme 10%rezerv. příplatek z celkové ceny.

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova: (0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Otevřeno v měsíci dubnu:

Muzeum: 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod. (denně mimo pondělí)

Velikonoční pondělí 1. dubna OTEVŘENO!

Městská vyhlídková věž: 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hod. - otevřena ve dnech 20., 21.

27. a 28.4.

Kostel sv. Jana Křtitele je uzavřen. Větší počet návštěvníků si může objednat prohlídku

v pokladně muzea (0331/363660)

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka

8. a 22. dubna tyto tituly:

NEVĚRA – Švédsko - 2000

Ingmar Bergman již dlouhá léta nefilmuje, ale podle jeho předloh vznikají stále nová a nová díla. Zatím poslední realizovala Bergmanova herečka a jeho dlouholetá družka (a také režisérka) Liv Ullmannová. Podle jeho autobiograficky laděného scénáře natočila strhující psychologické drama Nevěra, jež je další variací na časté téma manželských i mimomanželských vztahů severského Mistra.

Starý umělec jménem Bergman si při práci na novém textu zhmotní postavu herečky Marianny Voglerové, která je protagonistkou zamýšleného díla. Žena v dialogu s ním vytváří charakter postavy a odhaluje příběh svého života. Zcela nečekaně se zamilovala do rodinného přítele, divadelního režiséra Davida, a spolu s ním klamala manžela, úspěšného dirigenta Markuse.

Ingmar Bergman ve svém textu řešil vlastní trýznivé vzpomínky na vztah, který prožil v roce 1949. Nelze ho však jednoznačně ztotožňovat s postavou Davida, i když proto svědčí různé odkazy. Komorní drama se odvíjí především v zásadním dialogu mezi tvůrcem a herečkou v pracovně na nevlídném mořském pobřeží. Kultivovaně a soustředěně natočený snímek nese četné rysy Bergmanova stylu, ale i zároveň pečeť ženské ruky. Ullmannová ostatně v trýznivém vyprávění akceptuje především vinu zúčastněných vůči bezmocnému dítěti, zatímco Bergman usiloval o vyrovnání s vlastním traumatem: selhání vůči milované ženě v okamžiku, kdy ho potřebovala nejvíce. Dominantní jsou strhující herecké výkony, zejména Leny Endreové a Bergmanova alter ega, Erlanda Josephsona.

 

 

PODZIMNÍ NÁVRAT ČR – Řecko - 2001

Základní myšlenka autobiografického snímku Podzimní návrat je prostá a ve filmu nijak neobvyklá: muž ve středních letech se vrací na místa svého dětství, která v něm vyvolávají vzpomínky... Řecký režisér George Agathonikiadis měl velice podobný osud jako protagonista jeho snímku Stavros. I on prožil značnou část svého života v bývalém Československu. Byl jedním z více než tří tisíc dětí, přivezených sem v květnu 1948, když v jejich zemi vypukla občanská válka.

Malý Stavros žil nejdříve v dětském domově a později v Brně u dědečka a babičky. Ti také v emigraci zemřeli. Teď se Stavros do města svého dětství vrací, aby zařídil převoz jejich ostatků do Řecka, jež tak milovali a jehož slunce tolik postrádali... Město, v němž prožil v padesátých letech dětství, v ně vyvolává živé vzpomínky. Zatímco čeká na vyřízení potřebných formalit, chodí po známých místech, a před jeho očima ožívá minulost.

Film je vlastně mozaikou jednotlivých epizod, jež uvízly v mysli dvanáctiletého chlapce (první přátelství, školní léta, setkání se smrtí, svérázná dědečkova vyprávění) a zároveň podává obraz i o odlišnosti řeckého chlapce, o snaze řecké komunity zachovat i v emigraci své tradice a zvyky.

Dospělého Stavrose ztělesnil Jiří Bartoška, jehož úkolem je ovšem pouze spojovat jednotlivé příhody.

KINO STŘELNICE

2. úterý 17. 30 20. 00

3. středa 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

DENÍK BRIDGET JONESOVÉ USA - Francie - Bontonfilm

Nevychovaná, nekontrolovatelná, neprovdaná. Romantická komedie pro každého, kdo je žena, minul třicítku i štíhlou linii, kouří krabičku denně a sklenkou nepohrdne. I Renée Zellwegerová má naději, že potká toho pravého.

Dále hrají: Colin Firth, Hugh Grant, Sally Phillipsová aj.

Režie: Sharon Maguireová Délka filmu: 90 min.

4. čtvrtek 17. 00 20. 00

5. pátek 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

ČERNÝ JESTŘÁB SESTŘELEN USA - Falcon

Válečné drama. Šli do mírové operace, čekalo je krvavé peklo. Příběh hrdinů, kteří nepřišli včas.

Hrají: Josh Hartnett, Tom Sizemore, Ewan McGregor aj.

Režie: Ridley Scott Délka filmu: 135 min.

6. sobota 17. 00 20. 00

7. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

VANILKOVÉ NEBE USA - Bontonfilm

Tom Cruise, Penélope Cruzová a Cameron Diazová v hlavních rolích milostného fantastického dramatu. Režisér Cameron Crowe roztáčí ve svém novém filmu bizarní kolotoč lásky, zoufalství, sexu, nočních můr, vášně a zrady.

Dále hrají: Kurt Russell, Jason Lee, Noah Taylor aj.

Režie: Cameron Crowe Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 135 min.

8. pondělí 17. 30

9. úterý 17. 30

10. středa 17. 30

 

 

Vstupné: 51 Kč

MACH, ŠEBESTOVÁ a kouzelné sluchátko ČR - Bontonfilm

Komedie pro celou rodinu. Mach a Šebestová jsou stále žáky 3. B, ale kreslený svět je jim již malý. Vyrazí tedy mezi skutečné lidi. A kouzelné sluchátko? To dělá zázraky!

Hrají: Robert Hájek, Kristýna Květová, Iva Janžurová, Jitka Molavcová, Stella Zázvorková, Petr Nárožný, Jiří Lábus aj. Režie: Václav Vorlíček Délka filmu:100 min.

8. pondělí 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

NEVĚRA Švédsko - SPI

Komorní příběh milostného trojúhelníku natočený podle scénáře Ingmara Bergmana. Marianne, Merkus a David situaci nezvládají, partie, do které se vášnivě pustí, je velmi nebezpečná a následky na sebe nenechají dlouho čekat.

Hrají: Lena Endreová, Erland Josephson, Krister Henrikson aj.

Režie: Liv Ullmannová

Mládeži nepřístupno !

Délka filmu: 155 min.

9. úterý 20. 00

10. středa 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

Amélie z montmartru Francie-SRN-Intersonic

Příběh o zasněné servírce Amélii, která od pultu kavárny Deux Moulins vylepšuje osudy lidí kolem sebe humorem, kouzlem a vodopádem nápadů.

Hrají: Audrey Tautouová, Mathieu Kassovitz, Rufus, Yolande Moreauová aj.

Režie: Jean-Pierre Jeunet Délka filmu: 125 min.

11. čtvrtek 17. 00 20. 00

12. pátek 14. 00 17. 00

13. sobota 14. 00 17. 00

14. neděle 14. 00 17. 00

Pozor na začátky!

Český dabing

Vstupné : 65 Kč

USA - V. Británie - Warner Bros

HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ

“Vítejte v naší škole čar a kozel v Bradavicích, nový školní rok začíná!” Filmová adaptace populární knížky Joanne K. Rowlingové.

Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, EmmaWatsonová aj.

Režie : Chris Columbus

Délka filmu : 150 min.

12. pátek 20. 00

13. sobota 20. 00

14. neděle 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

Z PEKLA USA - Bontonfilm

Pouze legenda přežije. Johnny Depp v hlavní roli legendárního příběhu Jacka Rozparovače. Kdo byl tím nikdy neodhaleným monstrem, které v temných londýnských nocích rozpoutalo krvavá jatka?

Dále hrají: Heather Grahamová, Ian Holm, Susan Lynchová aj.

Režie: Albert a Allen Hughesovi

Délka filmu: 120 min. Mládeži do 18 let nepřístupno!

16. úterý 17. 30 20. 00

17. středa 17. 30 20. 00

18. čtvrtek 17. 30 20. 00

Vstupné: 60 Kč

ROK ĎÁBLA ČR - Falcon

Když vydržíte mlčet, uslyšíte melodie lidí kolem sebe. Jarek Nohavica, Karel Plíhal a skupina Čechomor v novém filmu režiséra Petra Zelenky a jeho přátel.

Dále hrají: Jaz Coleman, Jan Prent aj.

Režie: Petr Zelenka Délka filmu 90 min.

19. pátek 17. 30 20. 00

20. sobota 17. 30 20. 00

21. neděle 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 60 Kč

FORMULE! USA - Bioscop

Sylvester Stallone v akčním dramatu z prostředí automobilových závodů. Joe Tanto, bývalý úspěšný závodník se vrací do “Big Show” na superrychlé okruhy, kde vyhrává ten, kdo brzdí poslední.

Dále hrají: Burt Reynolds, Kip Pardue, Stacy Edwardsová aj.

Režie: Renny Harlin

Délka filmu: 120 min.

22. pondělí 20. 00

 

 

 

 

 

Vstupné: 51 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

PODZIMNÍ NÁVRAT ČR - Řecko - Bontonfilm

Po stopách dětství, které smazal čas. Řecký režisér Stavros (Jiří Bartoška) se po létech vrací do země svého dětství. Byl jedním z mnoha řeckých dětí, které v květnu 1948 našly v bývalém Československu útočiště před občanskou válkou.

Dále hrají: Petros Alexandridis, Vlastimil Brodský, Vilma Cibulková aj.

Režie: George Agathonikiadis Délka filmu: 115 min.

23. úterý 17. 30

24. středa 17. 30

Český dabing

Vstupné: 54 Kč

NÁVRAT DO ZEMĚ NEZEMĚ USA - Falcon

Věřte na kouzla a pohádky!

Pak budete létat!

Klasická animovaná pohádka studia Walta Disneye.

Režie: Robin Budd Délka filmu: 75 min.

23. úterý 20. 00

24. středa 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

RYCHLE A ZBĚSILE USA - Bontonfilm

Rychlost je pro ně drogou. Jsou mladí, voní benzínem a adrenalinem. Akční kriminální příběh z prostředí světa supersilných automobilů. Světa, který má své rituály, obřady, jazyk, hrdiny i gaunery.

Hrají: Paul Walker, Vin Diesel, Michelle Rodriquezová aj.

Režie: Rob Reiner Délka filmu : 105 min.

25. čtvrtek 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 56 Kč

MOULIN ROUGE USA - Austrálie - Bontonfilm

Nikole Kidmanová a Ewan McGregor zpívají, tančí, milují a trpí ve fascinujícím muzikálu z Paříže r.1900. A sem přijíždí mladý básník Christian, aby se připojil k hříšné a svobodné bohémě.

Dále hrají: John Leguizamo, Jim Broadbend aj.

Režie: Baz Luhrmann Délka filmu : 130 min.

26. pátek 17. 00 20. 00

27. sobota 17. 00 20. 00

28. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

TRAFFIC - Nadvláda gangů USA - SPI

Nikdo neprojde čistý. Michael Douglas a Catherine Zeta-Jonesová v čtyřoscarovém filmu Stevena Soderbergha. Kriminální snímek je strhujícím průřezem americkým světem drog.

Dále hrají:Benicio Del Toro, Dennis Quaid, Erika Christensenová

Režie: Steven Soderbergh Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 150 min.

30. úterý 17. 30 20. 00

1. 5. středa 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

PRCI, PRCI, PRCIČKY 2 USA - Bontonfilm

Mají za sebou první ročník univerzity, ale milostné problémy stále tytéž. Sexuální život je na bodu mrazu. Vyřeší je o prázdninách v pronajatém domku na pláži? Pokračování úspěšné studentské komedie.

Hrají: Jason Biggs, Shannon Elizabethová, Chris Klein aj.

Režie: J. B. Rogers Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 105 min.

2. 5. čtvrtek jen v  19. 00

3. 5. pátek 15. 30 19. 00

4. 5. sobota 15. 30 19. 00

5. 5. neděle jen v  19. 00

Pozor na začátky !

Titulky

Vstupné: 66 Kč

PÁN PRSTENŮ: Společenstvo prstenu

USA – N. Zéland – Warner Bros.

Jeho moc ovládne každého, kdo po něm zatouží. Jen jediný mu dokáže odolat. Společenstvo devíti jej musí zničit. První část trilogie J.R.R.Tolkiena v dobrodružném fantasy velkofilmu.

Hrají: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tylerová aj.

Režie: Peter Jackson Délka filmu: 170 min.

7. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Paní Bída ČR – Krátký film

Pásmo pohádek. Délka pásma: 65 min.

21. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Zahradníkův rok ČR – Krátký film

Pásmo pohádek. Délka pásma: 65 min.

28. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Pane, k princeznám se nečuchá ČR – Krátký film

Pásmo pohádek. Délka pásma: 60 min.

Připravujeme na květen 2002

1.

Prci, prci, prcičky 2

USA

komedie

2. - 5.

Pán prstenů:Společenstvo prstenu

N. Zéland - USA

dobrodružná fantasy

7. - 8.

Dannyho parťáci

USA

kriminální komedie

9. - 12.

Výlet

ČR

hořká komedie

13.

Sex a Lucía

Španělsko

psychologický

14. - 15.

Mulholland Drive

USA - Francie

drama

16. - 17.

Taková zvláštní rodinka

USA

hořká komedie

18. - 19.

Scary Movie 2

USA

komediální horor

21.

Chléb a tulipány

Itálie

romantická komedie

22. - 24.

Andělská tvář

ČR

historický, dobrodružný

25. - 26.

Ti druzí

Španělsko - Francie

horor

27.

Kandahár

Irán

symbolické drama

28. - 29.

Úkryt

USA

kriminální

30. - 31.

Milionový závod

Kanada - USA

bláznivá komedie

POHLEDY DO MINULOSTI

aneb

Co nám sděluje dávné sčítání lidu v našem okrese

Mezi vzácné a neobyčejně zajímavé dokumenty, uložené ve Státním okresním archivu, patří i výsledky sčítání lidu, provedené 31. prosince roku 1869. Pohlédněme na některé údaje, které se bezprostředně dotýkají našeho okresu. Tehdy v něm žilo ve třech městech, 1 městysu a 70 vesnicích, ve 4 518 obydlených domech celkem 39 545 lidí. Z nich bylo 18 844 mužského a 20 701 ženského pohlaví. Mezi těmito počty bylo 11 403 svobodných mužů, 6 929 ženatých a 512 vdovců. Svobodných žen bylo 12 068, 7 016 vdaných a 1 617 vdov.

Z obyvatel obou pohlaví se narodilo v Čechách 32 197 mužů a žen, v cizině 7 348. Z nich 2 mužští obyvatelé byli původem z Haliče, 141 z Dolních Rakous, 13 z Horních Rakous, 265 z Uher, 2 z Bavor, 6 z Pruska, a 4 z Nizozemí. Z žen, narozených v zemích mimo Čechy, pocházelo 130 z Dolních a 7 z Horních Rakous, 7 ze Slezska, 4 z Uher, 2 z Bavorska, 3 z Pruska, 3 z Nizozemí.

K náboženství katolickému se hlásilo 38 753 obyvatel, k evangelicko-augsburskému vyznání 147, k  helvétskému vyznání 120, k židovskému 524. Mezi veškerým obyvatelstvem žilo 23 slepců a 34 hluchoněmých.

V cizině k datu sčítání žilo z našeho okresu pocházejících: 1948 osob v Dolním Rakousku, 575 v Horním, 15 v Chorvatsku a v Slavonii, 9 v Haliči, 9 v Dalmacii, 10 v Bavorsku, 13 v jiných německých zemích, 4 ve Švýcarsku, 40 v Americe. Z žen, narozených v hradeckém okrese žilo v cizině 2 570, z toho m.j. v Dolním Rakousku 1 620, v Horním 638, v Uhrách 26, v USA 48. (Zde je na místě poznamenat, že od druhé poloviny osmdesátých let minulého století došlo k houfnému stěhování zejména z českých vsí do světa na všechny strany, včetně Ameriky, jak to dokazují právě do sčítacích archů zanesená svědectví. Většinou šlo o vycestování za prací, za řemeslem či do služby. (Prameny uložené ve Státním okresním archivu uvádějí, že roku 1851 a v letech dalších, jen z vesnic Hatína, Stajky, Jemčiny a Polště opustilo své domovy 1 614 osob, mužů a žen mnohdy i s dětmi. Ti všichni hledali ve světě práci a štěstí).

Připomněme si při této příležitosti dojemné verše básníka Josefa Václava Sládka (1845 - 1912), jednoho z tehdejších exulantů.

Nevolí, bídou hnán Já opouštím svůj práh

opouštím rodný lán - a tisknu ve slzách

ó buďte vlídní ke mně vám, druzi, ruku němě

a neviňte mne z nevděku, teď z dálky bílá vížka v let –

já snes´, co možno člověku. za vlakem kyne naposled,

Ó, sbohem buď má země Ó, sbohem buď má země

Snad můj to byl jen blud, Jest volný volných ráj

tažného ptáka pud prý tam ten cizí kraj,

snad jen se ozval ve mně - kde moře duní temně –

ať tak nebo tak, již táhnou v dál, až budu tam, ó snad bych rád

má touha větší než můj žal. se přišel k tobě vyplakat

Ó, odpusť mi má země Ó, moje rodná země

Leč tam za vlnami

Bůh též je nad námi,

nás řídí přetajemně,

ať k volnosti, ať v porobu,

nezapomenu tě do hrobu,

ty, má rodná země.

Velmi zajímavý je pohled na tehdejší zaměstnání obyvatel okresu. Sčítací archy uvádějí na okrese 13 podnikatelů ve stavebnictví a v “uměleckých podnicích” s  1 095 zaměstnanci, 237 podnikatelů při výrobě z kovů, kamene a ze dřeva s 607 dělníky. Výrobu chemikálií, potravin a prodejem tabáku se zabývalo 167 podnikatelů s dvěma úředníky a 293 dělníky. Koželužství, papírnictví a jiný výrobní průmysl provozovali 204 podnikatelé s 385 dělníky, různá řemesla provozovali 153 podnikatelé s 187 dělníky. Obchodem se zabývalo 247 podnikatelů s 13 úředníky a 132 dělníky. Při přepravě zboží bylo zaměstnáno 20 podnikatelů 8 úředníků a 55 dělníků.

V okrese působilo 34 kněží, 85 státních úředníků veřejné služby, 26 aktivních důstojníků rakouské armády, 110 učitelů, 283 studentů, 3 spisovatelé, 46 umělců, 7 advokátů a notářů, 7 lékařů, 6 ranhojičů, 16 porodních asistentek, 7 lékárníků. Jako majitelé pozemků se prohlásilo 1 623 osob, za pachtýře 55 osob.

Do sčítacích archů se zapsalo 40 úředníků hospodářských a lesnických, 4 516 stálých služebných, 4 023 nádeníků a 13 osob, zaměstnaných při honbě zvěře a lovu ryb. Nezaměstnanými, či práci hledajícími lidmi se sčítací archy nezabývaly.

Pokud jde o věk mužského obyvatelstva, bylo ke dni sčítání zjištěno 21 osob starých 80 let, 60 mezi 80 – 90 lety, jeden muž ve věku 93 let a jeden dokonce stoletý. Mezi ženským obyvatelstvem uvádějí sčítací archy 27 osob osmdesátiletých, 66 žen ve věku 80 – 90 let, jednu ženu starou 91 roků, dvě ženy v 95 letech, jednu ve stáří 96 a jednu 97 let. Ženu starou nebo starší 100 let, okresní sčítání nezaznamenalo.

(ah)

KLUB HISTORIE LETECTVÍ JINDŘICHŮV HRADEC

VZPOMÍNÁNÍ NA POVÁLEČNÉHO PILOTA

RADISLAVA JANOTU (II. část)

S panem Janotou jsem měl tu čest osobně se setkat během velmi zajímavého a především přátelského vyprávění. V mnohém bylo přínosné nejen pro náš Klub. Bohužel, dříve jsem nestihnul cokoliv z jeho vzpomínek napsat. Je mi líto, že ne-dokáži vrátit čas. Tento článek je proto alespoň nepatrnou vzpomínkou na muže, který svému okolí mnohem více dával než sám bral.

Když jsem pročítal “Vzpomínky” Vašeho manžela, objevuje se tam celá řada zajíma-vých typů letounů.

Jak si Radek pečlivě zaznamenal, v pokračovacím výcviku létal například na Aradech Ar-96, v Českých Budějovicích na Messerschmittech Me-109 (Avia S-199). Asi nejvíce typů poznal v Olomouci, kde využívali letouny typu Storch, Piper, Bücker-C 4 a dokonce v jednom případě i legendární ruskou stíhačku Lavočka La-5.

Co následovalo, když byla po státním převratu v únoru 1948 jeho láska k létání násilně nahrazena tvrdou realitou politického vězně?

Vše začalo zatčením Radka a jeho kamarádů leteckých instruktorů někdy kolem 9. dubna 1950. Nejprve byli vyšetřováni v Praze. Snažili se jim prokázat nejen pobuřování a rozvra-cení republiky, ale nakonec i velezradu. Podnětem k tomuto obvinění byly řeči vyvolané asi rok před tím po příletu Junkerse Ju-52 do Liptovského Hrádku - Mokradu, kdy kamarádi kolem Radka si začali povídat o možnosti uletět s tímto strojem na Západ. Někdo se prý zasmál, jiný zabručel a tím vše skon-čilo. Celému uvedenému rozhovoru by-lo přítomno jen několik málo osob. Připomněli jim to až během výslechů. Od té doby měli podezření, že je musel udat některý z kamarádů, ale po jeho jménu nikdy nepátrali. Po uzavření spisu byli letecky převezeni do Bratislavy. Skupina byla označována jako “Janota a spol”. Neměli možnost jednat s jim přiděleným obhájcem, neobdrželi ani obžalovací spis. Pak je bez větších průtahů 6. září 1950 odsoudili. Radka na neuvěřitelně dlouhých 13 let.

Potom následovalo několik let nejistoty.

Radek byl převezen do Leopoldova, po čtyřech měsících do uranových dolů v Jáchymově. Nejprve do tábora Ležnice, později na Rovnost a důl Nikolaj. To trvalo téměř 6 let. Pak měl být přemístěn na ústřední tábor. Jak píše manžel ve svých “Vzpomínkách”, vypadalo to, že: “10. dubna 1956 opustím tento rudý ráj! Bylo to trochu jinak. Musel jsem ještě odsedět náhradní trest v podobě dvou měsíců, za podíl na odcizení letounu Ju-52, který odcizen nikým nebyl a já ho ani neviděl!” Konečně propuštěn byl 10. června 1956. Na předcházející trýznivá léta vzpomínal jen nerad, protože šikana a ponižování “muklů” bylo na denním pořádku. Toto prý bylo bez jakéhokoliv zkreslování vyjádřeno postavou Maděry v seriálu “Zdivočelá země”, kterou ztvárnil herec Martin Dejdar. A to také panu Dejdarovi i do České televize napsal. (Poznámka autora: Právě M. Dejdar, představitel zmíněné role bývalého “západního” letce a později politického vězně z 50. let, by měl být čestným hostem letošního “IX. setkání čs. válečných letců v J. Hradci” připravovaného Klubem historie letectví na sobotu 24. srpna 2002).

Nyní mi dovolte jednu ukázku ze “Vzpomínek” pana Janoty.

“Tábor Nikolaj byl od šachty Eduard vzdálen cca 20 minut “autobusem”. Autobus byl na lidský pohon. Byl sestaven z “muklů” celé směny (asi kolem 120) a to tak, že byli doslova namačkáni v pětistupech na sebe a celý tento útvar byl opásaný ocelovým lanem se zámkem, které krajníci drželi rukou. Na povel se muselo vykročit levou nohou a celý autobus se kolébavým pohybem sunul vpřed. Samozřejmě měl ochranku v podobě dvaceti esenbáků se samopaly. Po práci se autobus sestavoval cca 45 minut, protože se muselo čekat, až vyfárají ze všech pater a potom ještě, až proběhne trojnásobné sčítání. Tak jsme, rozpaření z hlubiny, čekali na stanovišti autobusu venku, ve sněhu a mrazu, který býval obvykle kolem - 20° C. Gumové holinky, mokré onuce a v tom za chvíli zmrzlé nohy! Pogumované fárací obleky se změnily v ledové krunýře. Takové byly cesty ke komunismu inspirované sovětskými poradci.”

Co říci závěrem?

Celou tu dlouhou dobu jsem na Radka čekala a již šest týdnů po jeho návratu byla svatba. Narodily se nám dvě dcery, Lucka a Irenka. Bydlela s námi také moje ma-minka, jelikož tatínka mi popravili Němci za 2. světové války v listopadu 1942. V polovině prosince 1968 jsme se přestěhovali do Otína u J. Hradce a Radek nastoupil do národního podniku Jitka, kde pracoval až do důchodu. V J. Hradci byl šťastný. Částečně rehabilitován byl 5. února 1970, kdy byl jeho proces označen za zinscenovaný, úplně pak po 17. listopadu 1989. V roce 1996 se stal čestným občanem rodného Benecka. Od létání se odvíjel celý náš život. Manžel zemřel 1. prosince 2001 v nedožitých 76 letech po dlouhých zdravotních potížích, z větší části zaviněných následky jeho věznění. Naše manželství bylo krásné. Jsem šťastná, že jsem s Radkem strávila celých 45 let.

Vladislav Burian, KHL

Příspěvek pro JH zpravodaj byl zpracován ze vzpomínání paní Lucie Janotové a autentic-kých “Vzpomínek” pana Radislava Janoty.

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2001, Poslední aktualizace 26.03.2002 19:13:11