Jindřichohradecký zpravodaj, květen 2002

Obsah
Informace z rady města
Informační středisko,
Městská knihovna
Kalendárium
Hvězdárna
Kulturní kalendář
Kino Střelnice

Pohledy do minulosti aneb Jak nám bylo na jaře a v létě roku 1938 - p. A. Hradecký

INFORMACE Z RADY MĚSTA

Na svém 40. zasedání schválili zastupitelé Smlouvu o společném záměru vybudování Národního muzea fotografie v objektu bývalé Jezuitské koleje v Jindřichově Hradci. Tato myšlenka vychází ze společného úsilí města a občanského sdružení Muzeum fotografie Praha, které by mělo vyústit v racionální a všeobecně prospěšné využití zatím stále chátrajícího objektu v centru památkové rezervace. Prvním oficiálním krokem bylo slavnostní podepsání smlouvy o součinnosti těchto dvou subjektů, které se odehrálo v historické obřadní síni staré radnice dne 5. dubna. Na to bude navazovat položení základního kamene, které je plánováno na 21. června letošního roku. V souvislosti s tímto projektem bude již letos v Jindřichově Hradci uspořádáno několik výstav z umění fotografie, které připravovaný záměr přiblíží nejširší veřejnosti.

Jako každoročně, tak i letos se naše město ucházelo o dataci z Programu regenerace městských památkových rezervací. Po usilovném vyjednávání bylo J. Hradci přiděleno tři miliony třicet tisíc korun. Je to jedna z největších částek přidělených MPR v kraji. Odborná pracovní skupina posoudila oprávněnost a kompletnost jednotlivých žádostí o příspěvek a zastupitelstvo města následně schválilo osm akcí, které se na této dotaci budou v letošním roce podílet. Jedná se o tři objekty církevní, čtyři v soukromém vlastnictví a jeden objekt je ve vlastnictví města. Podle pravidel pro poskytnutí dotace tím město na sebe bere povinnost investovat letos do záchrany památek v cizím vlastnictví 825 tisíc korun.

Rada města doporučuje pojmenovat jindřichohradeckou hvězdárnu po našem rodákovi Františku Nušlovi. Univerzitní profesor PhDr. František Nušl se narodil v Jindřichově Hradci v roce 1867 a během svého života se stal světově uznávaným odborníkem v oboru astronomie. V tomto oboru také zastával řadu významných funkcí a získal mnoho mezinárodních ocenění. Jeho jméno nese planetka objevená roku 1982 na Kleti a je po něm pojmenován i jeden z kráterů na Měsíci. V loňském roce uplynulo 50 let od jeho úmrtí. Vedení města považuje za vhodné, aby u této příležitosti dostala naše hvězdárna jméno po tomto světoznámém badateli. Současně s tímto návrhem bylo přijato usnesení, aby na budovu hvězdárny byla umístěna pamětní deska prof. Františku Neuwirthovi. František Neuwirth byl dalším významným jindřichohradeckým astronomem a byl to právě on, kdo se bezprostředně zasloužil o vybudování naší hvězdárny. Oba návrhy ještě posoudí zastupitelstvo města.

V historické obřadní síni radnice byly dne 15. dubna předány starostou Jindřichova Hradce pamětní medaile města str. Romanu Kozlovi a str. Rostislavu Věrnému. Tito strážníci městské policie provedli 5. dubna letošního roku zásah v rybníku Vajgar, při kterém zachránili životy dvou tonoucích mužů. Při tomto činu prokázali mimořádnou osobní statečnost a jejich výkon dalece přesahoval běžný rámec jejich povinností.

V měsíci dubnu zasedala dopravní komise. Doporučila radě města dopracování projektové dokumentace náhradních zastávek autobusové dopravy v ulicích Pravdova, Claudiusova, Nábřeží a Nádražní. Některé z těchto zastávek vzniknou přeznačením vodorovného dopravního značení, ostatní budou vyžadovat stavební úpravy komunikací. Dále odsouhlasila studii a doporučila vyprojektování chodníku z Otína k zastávce MHD na Jitce. Rostoucí nekázeň a agresivitu řidičů doporučuje komise řešit postupnou instalací příčných zpomalovacích pruhů. Ty by měly být v dohledné době instalovány v ulici Bratrské a v lokalitě Řečička u V. základní školy. Dopravní značky omezující povolenou rychlost nejsou řidiči respektovány a bezohlednou jízdou se zde často vytvářejí kritické a nebezpečné situace.

 

Alfred Němec, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

Česká inspirace

aneb “Za kulturou nejen do Prahy”

Český Krumlov, Hradec Králové, Kutná Hora, Litomyšl, Polička a Telč – šest měst, které v létě 1995 založila sdružení s inspiračním názvem “Česká inspirace”. V roce 1999 přistoupila Třeboň a téměř dva roky mohla Česká inspirace používat reklamní slogan “sedm z nejkrásnějších českých měst”. Sedmička se však na přelomu loňských prázdnin zakulatila na osmičku – valná hromada rozhodla o vstupu Jindřichova Hradce. Současně se vstupem osmého města však vyslovila valná hromada souhlas s tím, aby byl zakončen proces přijímání nových členů do sdružení.

Některá z členských měst jsou větší a za hranicemi známější, další menší a dosud méně známá, jedno však mají společné – nepřehlédnutelné architektonické a kulturní dědictví, díky kterému významem daleko přesahují hranice svých regionů.

Předmětem sdružení Česká inspirace je rozvoj turistického ruchu se zaměřením na kulturní nabídku sdružených měst a vydávání propagačních a informačních materiálů. Předmětem činnosti sdružení je tedy společná propagace historie a kultury v jednotlivých městech navzájem, v ostatních městech České republiky, ale také v zahraničí.

Ing. Michaela Severová, vedoucí organizačního odboru

Výstava “Česká architektura 1989 – 1999

očima kritiků” putuje po městech České inspirace

“Za kulturou nejen do Prahy” – takový je podtitul sdružení Česká inspirace. Kulturu cítíme v nejširším slova smyslu – dobrý architekt je pro nás novodobým umělcem. Všechna města sdružení – Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Litomyšl, Telč, Hradec Králové, Kutná Hora, Polička a Třeboň – řeší v oblasti architektury jeden společný problém a to, jaká architektura patří do historického města. Možná právě hledání odpovědi na tuto zásadní otázku nás přivedlo k tomu, uspořádat v roce 2002 ve spolupráci s Časopisem Architekt a Galerií Jaroslava Fragnera putovní výstavu po našich městech, která ukazuje dle kritiků to “nejpozitivnější”, co se podařilo za deset let svobodné tvorby v naší republice zrealizovat.

Časopis Architekt požádal jedenáct kritiků a historiků oboru, aby každý z nich vybral deset děl české architektury uplynulé dekády. Zadání neznělo vybrat díla tzv. nejkvalitnější nebo díla “rozhodující” pro vývoj naší architektury. Kritériem výběru byl “pozitivní vztah” k jednotlivým navrženým dílům. Osloveni byli tito: Vladimír Czumalo, Pavel Halík, Josef Holeček, Jiří T. Kotalík, Petr Kratochvíl, Zdeněk Lukeš, Marie Platovská, Marek Pokorný, Jan Sedlák, Vladimír Šlapeta a Rostislav Švácha.

Vybraná díla byla publikovaná ve zvláštním vydání časopisu Architekt. Spolu s komentářem další bezmála stovky předních českých intelektuálů, umělců a podnikatelů tvoří zajímavý a poutavý obraz architektury posledního desetiletí. Vzniklo jakési defilé české architektury 90. let.

Expozice byla zařazena mezi akce Praha 2000 a stala se též zahajovací expozici výstavy “Deset století architektury”, která se konala v roce 2001 na Pražském hradě. Expozice obsahuje 64 panelů – z toho je 48 panelů s realizacemi, 11 panelů s vyjádřením kritiků a 3 panely úvodní.

Výstava začíná svoji “pouťˇv Litomyšli a to také z toho důvodu, že je zde zastoupena třemi realizacemi a jedním nerealizovaným návrhem. Kritici ohodnotili jako velmi zdařilé tyto litomyšlské stavby: rekonstrukci zbytku městského opevnění od Mikuláše Hulce (Červená věž), bytový dům arch. Rudišových (tzv. A 1), základní školu a tělocvičnu arch. Buriana a také nerealizovaný návrh rekonstrukce domu na náměstí arch. Pleskota (dnes supermarket Kubík – odvážnou rekonstrukci dle arch. Pleskota nepovolili památkáři).

Starosta Litomyšle Ing. Miroslav Brýdl je známý prosazováním moderní architektury i do historických měst. Také jeho vyjádření k současné architektuře je uvedeno ve sborníku, který expozici doplňuje. Podle Brýdla lze architekturu přirovnat ke krásné a chladné ženě, kterou je těžké pochopit. “Je možné, že se lidem víc líbí “prdelatý boubelínek, ale je nejen na architektech, abychom společně dokázali, že krásná žena není chladná a že je možné se na ni těšit,” uzavírá Brýdl.

Termíny putovní výstavy:

  1. březen Litomyšl
  2. duben – květen Polička
  3. květen – červen Jindřichův Hradec 23. 5. – 9. 6. 2002
  4. Státní hrad a zámek - (Sloupový sál vedle černé kuchyně).

  5. červen – červenec Český Krumlov
  6. červenec – srpen Kutná Hora
  7. srpen – září Telč
  8. září – říjen Třeboň
  9. říjen – listopad Hradec Králové

Ing. Michaela Severová, vedoucí organ. odboru a tisková mluvčí Města Litomyšle

MĚSTSKÁ KNIHOVNa Už jste byli v hudebním ?
Že má naše město od loňského roku novou knihovnu, ví skoro každý. Ale možná ne každý ví, že v nové knihovně bylo otevřeno i hudební oddělení. Zaujala-li vás tato informace, přijďte se podívat. Knihovna sice stojí za shlédnutí celá, ale zajímá-li vás právě jen hudební oddělení, vyberte si k návštěvě buď úterý mezi 12. a 18. hodinou nebo čtvrtek v době od 9. do 18. hodin. I když oddělení nefunguje dlouho, můžete si zde už nyní vybrat z tisíce kusů hudebních nosičů (900 CD a 100 MC) různých žánrů od mluveného slova přes vážnou hudbu až po ten nejtvrdší rok. Najdete zde ale také více než 50 titulů namluvených pohádek pro děti, písničky i říkanky. Fond je neustále doplňován o další tituly. Protože zájemci o služby tohoto oddělení jsou především z mladé a střední generace, převažuje ve fondu rock a pop, ale tu svoji hudbu zde jistě objeví i ostatní.

Pokud jste aktivní hudebníci, najdete u nás notový materiál pro různé nástroje nebo se můžete začíst do některého z hudebních časopisů.

A ceny? Vskutku mírné, alespoň prozatím. Za CD zaplatíte 10 Kč, za MC 5 Kč. Výpůjční doba je 1 týden. Můžete si půjčit maximálně 5 hudebních nosičů. Pokud vám bude stačit hudbu si jen poslechnout, je možné u nás strávit příjemnou chvilku se sluchátky na uších – a zcela zdarma.

Není to dost důvodů pro vaši návštěvu v hudebním oddělení městské knihovny? Pokud se vám to pořád zdá málo, přidáme k tomu tedy ještě hezké prostředí a vlídné zacházení. Ostatně – přijďte se přesvědčit!

A nakonec ještě jedna pozvánka. V prostorách infocentra v suterénu budovy si budete moci od poloviny května prohlédnout výstavu fotografií, které při svých toulkách po Podkarpatské Rusi pořídil další známý jindřichohradecký fotograf Jiří Vetýška.

Viktorie Špidlová a Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

KalendáriuM

8. - 18. 5. 1432 - před 570 lety – se v Chebu uskutečnilo jednání mezi husity a posly basilejského koncilu. Jednalo se o možnosti nechat husity svobodně hájit své učení. Měřítkem se měla stát bible a praxe prvotní církve. Následovalo jednání v Basileji – první jednání 10. 1. 1433. Jednání trvalo až do 14. 4. 1433. Završení procesu skončilo v Jihlavě (5. 6. – 5. 7. 1436) vyhlášením kompaktát, jež byla dohodou mezi koncilem basilejským a husitskými Čechami.

17. 5. 1742 - před 260 lety - zvítězilo pruské vojsko v bitvě u Choustic nad armádou Karla Lotrinského. Následoval mír uzavřený ve Vratislavi, který stvrdil porážku Marie Terezie. Fridrich II. dostal téměř celé Slezsko a hrabství Kladské.

15. 5. 1792 - před 210 lety – byla zřízena stolice českého jazyka a literatury na pražské univerzitě. Prvním profesorem byl jmenován František Martin Pelcl.

4. 5. 1802 – před 200 lety – byla zrušena doživotní vojenská služba. Byly zavedeny tzv. kapitulace na určitý počet let služby. (Pěchota a vozatajstvo 10 let, jezdectvo 12 let, dělostřelectvo a ženijní vojsko 14 let). 11. 6. 1811 byla zavedena jednotná kapitulace 14 let a patentem ze dne 14. 2. 1845 byla vojenská služba zkrácena na 8 let.

25. 5. 1842 - před 160 lety – formuloval profesor pražské polytechniky Christian Doppler tzv. Dopplerův princip. Vysvětluje např. proč se zdroj zvuku při přibližování projevuje vyšším tónem a při vzdalování se tón snižuje.

27. 5. 1852 – před 150 lety – nový trestní zákon zaváděl znovu tělesné tresty, které byly v r. 1848 odstraněny dílčí úpravou zákona z r. 1803. Tělesné tresty byly definitivně zrušeny r. 1867.

20. 5. 1882 – před 120 lety – byla uzavřena spojenecká smlouva mezi Rakousko – Uherskem a Itálií. Podobnou smlouvu uzavřela Itálie s Německem. Tyto smlouvy byly prvními signály tvořícího se Trojspolku Německa, Itálie a Rakouska – Uherska.

27. 5. 1942 – před 60 lety – J. Gubčík a J. Kubiš provedli atentát na R. Heydricha. Nacisté zahájili brutální teror. Následovaly hromadné popravy většinou bez soudu. Odhaduje se, že bylo zavražděno nacisty na 3 188 lidí.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Úkazy na obloze v květnu 2002

Merkur spatříme na začátku měsíce večer nad severozápadním obzorem, Venuši vysoko na večerní obloze. Mars a Jupiter svítí ještě večer nad západem, Saturn lze pozorovat na začátku měsíce večer nad západním obzorem, později se stává nepozorovatelným. Uran vychází na ranní obloze a Neptun můžeme vídat již ve druhé polovině noci. 14. května na večerní obloze dojde k zajímavému seskupení Měsíce s Merkurem, Venuší, Marsem a Saturnem.

Zajímavá je prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti. Měsíc projde 4. května poslední čtvrtí, 12. května novem. Dne 19. května nastane první čtvrť, tedy období nejvhodnější k prohlídce jeho povrchu dalekohledem. 26. května uvidíme Měsíc v úplňku.

Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší i světlejší oblasti – místa s nižší nebo vyšší teplotou.

Slunce vstupuje do znamení Blíženců dne 21. 5. 2002 v 6h 29min. středoevropského času (SEČ). Jarní noční obloha nabízí pohled na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií, otevřených i kulových hvězdokup.

Pro pozorování Slunce je hvězdárna otevřena: úterý a pátek od 14.30 do 16.30 hod.

Pro pozorování noční oblohy je otevřena: úterý od 20.30 do 22.30 hod.

pátek od 20.30 do 23.00 hod.

DEN ASTRONOMIE

u příležitosti 8. výročí znovuotevření hvězdárny

na hvězdárně, dne 18. 5. 2002 sobota od 13.00 do 23.00 hod.

Program: jako obvykle – za příznivého počasí - v odpoledních hodinách pozorování Slunce, ve večerních hodinách pozorování večerní a noční oblohy dalekohledy,

za nepřízně počasí - odpoledne i večer promítání diapozitivů s astronomickou tématikou a s ústním komentářem. Vstupné: 10,- Kč (děti 5,- Kč)

Město Jindřichův Hradec informuje,

že dne 8. 5. 2002 bude na sídlišti Hvězdárna

otevřeno dětské hřiště, které je vybaveno dětskými atrakcemi.

Agentura OK a SKOK J. Hradec pořádá

st 8. 5. 2002 - 9.00 hod. - Tyršův stadion v J. Hradci

Kulatý není jenom míč (sportovně zábavná akce pro děti

i dospělé – kuželky, petanque, jízda zručnosti na kole ap.)

so 18. 5. a ne 19. 5. 2002 - 9.00 hod. - Tyršův stadion v J. Hradci

Mistrovství ČR v míčovém sedmiboji dvojic mužů

KULTURNÍ KALENDÁŘ

 

Agentura AMICUS Praha a Galerie INSPIRACE pořádají

1. 5. 2002 - 31. 5. 2002 – výstavu současná česká grafika

Galerie INSPIRACE (Langrův dům, nám. Míru 138/I) pořádá

1. 5. 2002 - 15. 5. 2002 – výstavku ondřej lorenc - světlo

Státní hrad a zámek J. Hradec

3. 5. 2002 – 14.00 hod. - MAJÁLES

III. nádvoří Státního hradu a zámku v J. Hradci

Společnost V. Nováka při ZUŠ J. Hradec Vás zve

5. 5. 2002 - 17.00 hod. – KLARINETOVÝ PODVEČER

Na zajímavý koncert pod názvem “Klarinetový podvečer” zveme všechny příznivce dobré hudby, zvláště ty, kteří mají rádi klarinet, nástroj s velkým rozsahem a zajímavou barvou. Klarinetová hra má v Čechách velkou tradici, vzpomeňme na některé průkopníky hry na tento nástroj, členy České filharmonie A. Holase, V. Říhu, V. Dlouhého a další. Uslyšíme nadějný klarinetový dorost zdejšího regionu, absolventku konzervatoře v  Č. Budějovicích a jindřichohradecký klarinetový kvartet hráčů pod vedením J. Stráníka, učitele klarinetové hry na zdejší ZUŠ.

Kaple sv. Maří Magdaleny.

Jindřichohradecký symfonický orchestr Vás zve

5. 5. 2002 - 19.30 hod. – MÁJOVÝ KONCERT

Jindřichohradeckého symfonického orchestru. Na programu: Beethoven, Mozart, Dvořák

Sál Střelnice Vstupné: 50,- Kč

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

6. 5. 2002 - 17.00 hod. - JOSEF ANDRLE výstava pod názvem “ŘÁD - NEŘÁD”

Městský úřad v J. Hradci Vás zve na

7. 5. 2002 - 21.00 hod. - Lampionový průvod

zakončený ohňostrojem

Sraz u Obchodní akademie T.G.M.

Trasa průvodu: Klášterská ul., nám. TGM, Jarošovská ul., Kmentova ul., Klášterská ul., nám. TGM, Panská ul., nám. Míru, Rybniční ul., nábřeží Vajgaru

OSLAVY 57. výročí ukončení druhé světové válkY

Město J. Hradec, Základní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu v J. Hradci, a Klub historie letectví v J. Hradci

pořádají dne 8. května 2002 vzpomínkové akce k 57. výročí ukončení II. svět. války

8.00 hod. - položení kytice u pamětní desky v Panské ulici, na rodném domku

Františka Peltána ve Zbuzanech a u Památníku letců (nábřeží Vajgaru)

9.30 hod. - sraz účastníků u Gymnázia Vítězslava Nováka v J. Hradci

vzpomínkový akt započne položením kytic u památníku

prvního a druhého odboje v Jakubských sadech

11.00 hod. - pietní akt u hrobu Rudoarmějců na městském hřbitově

Na oslavy zveme všechny naše spoluobčany.

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s OV ČČK Vás srdečně zve

9. 5. 2002 - 16.00 hod. – na oslavu DNE MATEK

Ústav sociálních služeb J. Hradec, Česká ulice.

Václav Koubek a Galerie INSPIRACE uvádí

9. 5. 2002 - 19.30 hod. – VLADIMÍR VÁCLAVEK a V.R.M.

Langrův dům, nám. Míru 138/I. Vstupné: 70,- Kč Festival “Hudební sklepy”

12. 5. 2002 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera

Gymnázium V. Nováka J. Hradec

KD Střelnice v J. Hradci uvádí

12. 5. 2002 - 17.00 hod. - ZADÁNO PRO STARŠÍ A POKROČILÉ

K tanci a poslechu zahraje MTO V. Kriso. Moderátor: Václav Staněk

Sál Střelnice. Vstupné:30 ,- Kč.

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE zve na

13. 5. 2002 - 19.30 hod. - přednášku Mgr. Libora Svobody

“Češi a Němci na Jindřichohradecku do roku 1914”

Vinárna hotelu Grand

KD Střelnice v J. Hradci Vás zve

14. 5. 2002 - 19.30 hod. – MORAVĚNKA - koncert populární dechovky

Sál Střelnice. Vstupné: 85,- 80,- 75,- 50,- Kč

Městský úřad v J. Hradci pořádá

14. 5. 2002 - 19.30 hod. – České klarinetové kvarteto

Účinkují: Petr Valášek, Luděk Boura, Jindřich Pavliš a Vojtěch Nýdl

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 50,- Kč. Předprodej od 1. 5. v KD Střelnice

Galerie INSPIRACE uvádí

15. 5. 2002 - 18.00 hod. – Viktoriino jezero a okolí nilu dnes

Přednáška RNDr. Jana Pokorného s videoprojekcí a fotografiemi

Langrův dům, nám. Míru 138/I. Vstup volný.

ZUŠ v J. Hradci

16. 5. 2002 – Výstava prací žáků výtvarného oboru ZUŠ J. Hradec

Prostory jezuitské koleje za kaplí sv. M. Magdaleny. Výstava potrvá do 29. 5. 2002.

KD Střelnice ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK

16. 5. 2002 - 19.00 hod. – NAČAS (Praha)

Kaplické kvarteto

Host pořadu : Sloni v porcelánu (Olomouc)

Městská knihovna J. Hradec Vstupné: 50,- Kč.

Okresní muzeum v J. Hradci Vás zve

18. 5. 2002 - Mezinárodní den muzeí – DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ

Všechny expozice a výstavy přístupny zdarma! Od 8.30 – 12.00 a od 12.30 – 17.00 hod.

Okresní muzeum v J. Hradci Vás zve

18. 5. 2002 - zahájení 9 hodin - BĚŽ NA VĚŽ (prezentace 8.30 – 9.00 hod.)

- sportovně zábavná soutěž: nejrychleji vyběhne 153 schodů věže u Proboštského kostela

Nanebevzetí Panny Marie každý závodník si odnese malý dárek- součástí cvičení hasičů

- od 14 hodin v atriu muzea předání pohárů vítězům a vystoupení jindřichohradecké

folkové skupiny Jen tak tak (zdarma) - v případě deště se závod nekoná.

KD Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku

19. 5. 2002 - 16.00 hod. – KRAKONOŠŮV KLOBOUK Divad. agentura Praha

Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč. Předplatné sk. D

KD Střelnice v J. Hradci Vás uvádí divad. hru Fráni Šrámka

22. 5. 2002 - 19.30 hod. – MĚSÍC NAD ŘEKOU Měst. divadlo Mladá Boleslav

Hrají: M. Štěpánek j.h., E. Horká, E. Reiterová, M. Šimůnek

Sál Střelnice. Vstupné: 100,- 95,- 90,- 50,- Kč. Předplatné skupiny A

Agentura Alena pořádá 23. 5. 2002 - 19.00 hod. – MÓDNÍ PŘEHLÍDKA Sál Střelnice. Vstupné:100, - Kč.

Sdružení Česká inspirace, časopis Architekt a Galerie Jaroslava Fragnera pořádají

23. 5. 2002 - 16.00 hod. - Putovní výstavu Česká architektura 1989 - 1999

očima kritiků

Sloupový sál (vedle černé kuchyně) III. nádvoří SHZ v J. H. Výstava potrvá do 9. 6. 2002.

BIOGENA s.r.o a Galerie INSPIRACE pořádají

24. 5. 2002 - 18.00 hod. – léčivá moc bylinek

Přednáška netradičního bylináře Romana Kindla

Langrův dům, nám. Míru 138/I. Vstupné 40,- Kč.

Okresní muzeum v J. Hradci Vás zve

24. 5. 2002 - 19.00 hod. – Pavel Sedláček a skupina Cadillac - “Rock and Roll”

Koncert rockové legendy. Host koncertu - Viktor Sodoma.

Atrium okresního muzea v J. Hradci. Vstupné: 70 Kč

24. - 26. 5. 2001 - ZLATÁ PODKOVA - 3. ročník

Jezdecká soutěž Zlatá podkova se uskuteční v obci Dvoreček poblíž Jindřichova Hradce.

MO Svazu důchodců v J. Hradci pořádá pro seniory

28. 5. 2002 - 10.00 hod. – vlastivědnou vycházku po J. Hradci s výkladem

PhDr. Rudolfa Prokopa. Sraz v 10.00 hod. v Husových sadech.

Městský úřad v J. Hradci Vás zve na

30. 5. 2002 - 19.30 hod. – Koncert pěveckého sboru SMETANA

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vystoupí pěvecký sbor a sólisté. Vstupné dobrovolné

Okresní muzeum v J. Hradci pořádá výstavu

30. 5. 2002 - 17.00 hod. – vernisáž výstavy JIŘÍ TILLER – Kraj jezinek a skřítků

Kostel sv. Jana Křtitele. Výstava potrvá do 15. 6. 2002.

Okresní muzeum v J. Hradci a sdružení Muzeum Fotografie pořádají výstavu

31. 5. 2002 – 16.00 hod. - ARCHITEKTURA

- součást cyklu “Jindřichův Hradec – hlavní město fotografie”

Výstavní místnost okresního muzea. Výstava potrvá do 16. 6. 2002.

POKRAČOVÁNÍ VÝSTAV:

Státní hrad a zámek v J. Hradci

Obrazy a fotografie - BORIS PROCHÁZKA II. nádvoří. Výstava potrvá do 2. 6. 2002.

Okresní muzeum v J. Hradci

Obrazy a plastiky - Jaromír a Kryštof RYBÁKOVI

Kaple sv. Víta. Výstava potrvá do 31.5. 2002.

Kulturní asociace NOVÁ AKROPOLIS ve spolupráci s Galerií INSPIRACE

výstava archeologických reprodukcí VĚČNÁ KRÁSA Langrův dům.

Vstup volný. (Školní a hromadné návštěvy po dohodě). Výstava potrvá do 15. 5. 2002.

Okresní muzeum v J. Hradci

AŤ ŽIJE MASOPUST ! Historie a současnost masopustních oslav

na Jindřichohradecku, kresby masek Bořivoje Laudy

Výstavní místnost muzea Výstava potrvá do 31. 5. 2002.

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91

E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Nabídka prohlídkových tras na Státním hradu a zámku v J.Hradci

Trasa A - Adamovo stavení a Rondel

v so+ne je zpřístupněna trasa B – Gotický hrad a Černá věž.

Otevřeno každý den kromě pondělí od 10.00 – 16.15 hod.

Vstupné: 1 trasa

Výklad v českém jazyce 65, / 35,- Kč. (děti, důchodci)

Výklad v cizím jazyce 140, / 77,- Kč. (děti, důchodci)

Při rezervaci skupinových prohlídek účtujeme 10% rezerv. příplatek z celkové ceny.

 

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova: (0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Otevírací doby v měsíci květnu:

1. a 8. května je MUZEUM OTEVŘENO!

Muzeum: 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod. (denně mimo pondělí)

1. a 8. května je městská věž OTEVŘENA!

Městská vyhlídková věž: o víkendech 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16.00 hod.

Kostel sv. Jana Křtitele je uzavřen. Větší počet návštěvníků si může objednat prohlídku

v pokladně muzea (0331/363660).

 

Jindřichohradecký symfonický orchestr

V měsíci květnu Jindřichohradecký symfonický orchestr si připravil pro své posluchače města Jindřichova Hradcc “Májový koncert”, který se bude konat v sále Kulturního domu Střelnice v neděli 5. května 2002 od 19.30 hodin.

Na tomto koncertu JHSO představí svého nového dirigenta Ondřeje Vrabce (sólohornista České filharmonie). Pan Vrabec s JHSO již vystupoval a to na Jarním koncertu, jako člen hornové sekce. Vy, kteří navštěvujete pravidelně koncerty JHSO, nejedná se celkovou změnu, ale máme snahu pracovat s lidmi, kteří chtějí pracovat s naším orchestrem a předávat mu zkušenosti z profesionální sféry vážné hudby. Dirigent Petr Píša nás povede na Letním koncertu, který se uskuteční 30. června 2002 na III. nádvoří jindřichohradeckého zámku. Zde se s ním společně představí i další dirigent, tentokrát to bude žena Andrea Krausová, která nyní dirigování studuje v Praze. Dále pak JHSO pozvalo na Májový koncert houslovou sólistku Moniku Vavřínkovou posluchačku 6. ročníku Pražské konzervatoře ve třídě prof. Jaroslava Foltýna, která se nyní připravuje ke studiu na Královské hudební akademii v Londýně.

PROGRAM - MÁJOVÉHO KONCERTU - 5. 5. 2002 – 19.30 hodin:

W.A.Mozart (1756 – 1791) Předehra k opeře “Kouzelná flétna”

W.A.Mozart (1756 – 1791) Koncert D-Dur pro housle a orchestr

A.Dvořák (1841 – 1904) Slovanský tanec č.15

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) Symfonie č. 6 in F major (“Pastorální”)

Za JHSO ,Bohumil Komínek

POZVÁNKA NA ČERVENEC Jindřichohradecká činohra 2002

Před několika dny jsem se poněkud vyděsil, že už zase uběhl rok, blíží se léto a měl bych tedy napsat článek o v pořadí již 4. ročníku Jindřichohradecké činohry. Co pro vás tedy na letošní léto chystají členové Divadelní společnosti Jablonský a Divadla J.K.Tyla v Plzni na nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci?

Po roce, který jsme zasvětili památce slavného Jindřichohradeckého rodáka Zdeňka Kryzánka uvedením jeho hry, se v letošním roce vracíme opět k české klasice a uvedeme slavnou komedii Ladislava Stroupežnického “Naši furianti”. O této hře jsme uvažovali již delší dobu, ale byli jsme si vědomi, že je to hra, která se zrovna na nádvoří zámku moc nehodí, protože je z venkovského prostředí a nádherné kulisy zámku při ní nebudeme moci nejlépe využít. Ale pak jsme si vzpomněli na úpravu této hry od herce a režiséra Miroslava Macháčka, který ji poněkud zkrátil, vyčistil od archaismů a uvedl ji někdy v 80. letech na jevišti Národního divadla v Praze s krásnými lidovými písničkami, které upravil Pavel Vondruška. A jedna z těch písniček má nádherný text: “Byl jsem na pouti dnes, koupit ti pouti přec, koupil jsem ti pouti, ta pouť tě zarmoutí, že mě nedostaneš…”

A tak nás napadlo, že by nebylo od věci vytvořit na nádvoří zámku takovou malou pouť, jak asi mohla vypadat na přelomu předminulého století. Ne, samozřejmě nečekejte, že by tam byly houpačky nebo kolotoče, to ne. Ani tam nepustíme naše asijské spoluobčany s jejich naprosto originálně stejným sortimentem, to také ne. Spíš se tam objeví perníková srdce, měl by být k dostání punč, o který se ti naši furianti přou. A pak už jen záleží na tom, jestli se nám podaří sehnat řemeslníky, kteří mají stejný sortiment jako měli ti na přelomu předminulého století, nebo zda tam necháme jenom stánky s občerstvením.

Všichni Plzeňáci, kteří přijedou ve stejném složení jako v předchozích letech se již těší, jak Vám spolu s Divadelní společností Jablonský sehrají příběh lásky a furiantství, který určitě každého potěší. A všichni doufáme, že počasí bude stejně krásné jako při loňské premiéře, a že nebudou padat stromy jak padaly při vichřici, která byla místo loňské reprízy. Ale protože v letošním roce nejsme omezeni kulisami zámku, můžeme v případě špatného počasí přenést představení na Střelnici, i když by to byla škoda.

Premiéra hry Ladislava Stroupežnického

NAŠI FURIANTI

V úpravě Miroslava Macháčka a s hudbou Pavla Vondrušky

se uskuteční ve dnech 5. a 6. července 2002

na III. nádvoří Státního hradu a zámku v J. Hradci

Město Jindřichův Hradec srdečně zve občany města na tradiční

VÝLET PARNÍM VLÁČKEM

ČESKOU KANADOU

Kdy: Sobota 25. května 2002

Odjezd: Nádraží JHMD a.s. J. Hradec v 9.20 hod.

Cílová stanice - ALBEŘ hl. n.

Krátké zastávky – STŘÍŽOVICE, HŮRKY

PROGRAM:

Společná zábava, táborák, hry pro děti, vystoupení kapel:

country kapela “KVINTET” a folková skupina “JEN TAK TAK”!!!

možnost občerstvení v místě – Hostinec “BOBAS”

Setkání se zastupiteli

JÍZDNÉ:

Speciální cena pro tento vláček (zpáteční):

polovina obvyklého tarifu pro parní vlaky! Děti do 6 let zdarma

Jízdenky k zakoupení pouze ve vlaku

NÁVRAT:

Pravidelným motorovým os. vlakem – 16.15 hod. (J.H. – 17.34)

nebo parním vláčkem – 17.16 hod ( J.H.-cca 18.45). Jedeme za každého počasí!!!

Ve vlaku řazen bufetový vůz.

Kapacita vláčku cca 200 cestujících. Místa ve vlaku si lze také rezervovat přímo u provozovatele v kanceláři JHMD a.s. Nádražní 203/II. J. Hradec.

Bude-li kapacita naplněna, NEZOUFEJTE!!!

Na místo setkání se můžete dopravit také pravidelným motorovým osobním vlakem (s odjezdem v 10,03 nebo 14,03) za běžné tarifní jízdné.

Kde můžete slyšet jindřichohradeckou folkovou skupinu

JEN TAK TAK v měsíci květnu

17. 5. 2002 – Nový Rychnov, Vyskytná – pořad pro školy

18. 5. 2002 – Jindřichův Hradec – atrium muzea 14.00

19. 5. 2002 – Horn – Kunsthausfest – festival

25. 5. 2002 – Landštejn – hradní nádvoří 11.00 a 16.00 hod.

Landštejnské hradovánky” – tradiční slavnosti

Albeř – parní vláček 13.30 hod.

31. 5. 2002 – Studená – pořad pro školy

Nezapomeňte na poslední klubový večer této sezóny v poslechovém sále

Městské knihovny ve čtvrtek 16. 5. 2002 v 19.00 hodin !

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka

13. a 27. května tyto tituly:

SEX A LUCÍA – Španělsko – 2001

Španělský režisér Julio Medem vypráví ve svých filmech osobité příběhy, čerpající z nevšední imaginace, z prolínání reality a snu a svobodně nakládající s časem. Svému stylu zůstává věrný i ve snímku Sex a Lucía, v němž spojuje nekonečně vypjatý erotismus s psychologií, a navíc v něm zvláštním způsobem zkoumá vztah mezi filmovým a literárním vyprávěním.

Složitý děj se obtáčí okolo spisovatele Lorenza a jeho vztahu ke třem ženám: s jednou z nich (Elenou) prožil kdysi vášnivé milování v moři, se servírkou Lucíou jej spojí nejdříve také sex a později láska a s mladičkou servírkou Lucíou jej spojí nejdříve také sex a později láska a s mladičkou Belén se setká, když pátrá po své dcerce, o jejíž existenci se náhodou dozví. Příběh, jejž prožívají Lorenzo a zmíněné ženy, se organicky propojuje s textem vznikajícího spisovatelova románu, psaném na počítači. Stírá se tak hranice mezi tím, co postavy žijí v reálu a co v autorově fikci.

Ve filmu jsou vedle sebe kladeny různé časové roviny. S použitím magického realismu vytváří Julio Medem nevšední napětí a uzavírá diváka do zvláštního světa, v němž důležitou roli hrají kromě sexu i moře, slunce, měsíc a plovoucí středomořský ostrov. Poněkud výlučný snímek, zapadající do trendu děl s nevšední dramaturgií a vyprávěcí strukturou, byl natáčen digitální videokamerou.

KANDAHÁR – Irán – Francie – 2001

Jen stěží bychom našli snímek, tak sugestivně a pravdivě vypovídající o situaci v Afganistánu (jenž se po 11. září opět ocitl v centru světového zájmu), jako je strhující polodokumentární dílo známého íránského filmaře Moshena Makhmalbafa Kandahár. Film samozřejmě vznikl před vypuknutím dnešního válečného konfliktu v této těžce zkoušené zemi, nicméně s nenápadnou naléhavostí líčí tragický úděl prostých lidí, kteří jsou oběťmi krutého režimu i dlouholetých bojů.

Afgánská emigrantka Nafas přilétá z Kanady na íránsko – afgánskou hranici, aby se odtud pokusila proniknout do Kandaháru, kde žije její invalidní sestra. Ta se chystá spáchat sebevraždu během posledního zatmění slunce ve 20. století. Nafas kromě jiného bojuje i s časem, který se naplňuje. Mladá žena se musí skrývat pod burkou jako ostatní ženy v Afgánistánu pod vládou Talibanu. Cestou prožívá řadu epizod s místními lidmi a objevuje nezměrnou tragedii, jež její rodnou zemi postihla. Setkává se s krutou diskriminací žen, s invalidy, hladem a bídou. Nafas své zážitky zaznamenává na diktafon. Dastane se na dohled Kandaháru, kde zadržena vojenskou hlídkou....

Dílo nese všechny znaky současné íránské filmové školy: prostý příběh prostých lidí, bez efektů, bez expresivního vyjadřování a místy dokonce s jemným humorem. Každodenní tragédie Afgánců je sdělována prostřednictvím vizuálně působivých obrazů se symbolickým obsahem, bez zjevných krutostí a bez “zpravodajského hyenismu”. Příznačná je i krásná tvář hlavní představitelky, jež je však téměř neustále skrytá pod burkou.

Film natáčel třináctičlenný štáb, pracující v obtížných podmínkách pouště a v prostředí, kde byly neustálé potíže zejména s místním komparsem.

KINO STŘELNICE

1. středa 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

Prci, prci, prcičky 2 USA - Bontonfilm

Mají za sebou první ročník univerzity, ale milostné problémy stále tytéž. Sexuální život je na bodu mrazu. Vyřeší je o prázdninách v pronajatém domku na pláži?

Hrají: Jason Biggs, Shannon Elizabethová, Chris Klein aj.

Režie: J. B. Rogers

Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 105 min.

 

2. čtvrtek jen v  19.00

3. pátek 15.30 19.00

4. sobota 15.30 19.00

5. neděle jen v  19.00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 66 Kč

USA – N. Zéland – Warner Bros.

Pán prstenů: společenstvo prstenu

Jeho moc ovládne každého, kdo po něm zatouží. Jen jediný mu dokáže odolat. Společenstvo devíti jej musí zničit. První část trilogie J. R. R. Tolkiena v dobrodružném fantasy velkofilmu.

Hrají: Elijah Wood, Ian McKellem, Liv Tylerová aj.

Režie: Peter Jackson

Délka filmu: 170 min

7. úterý 17.30 20.00

8. středa 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 61 Kč

DANNYHO PARŤÁCI USA – Warner Bros.

Krimikomedie. George Cloney, Matt Damon, Brad Pitt, Julia Robertsová ... to jsou parťáci, kteří ve “zlodějském” filmu Stevena Soderbergha hodlají za jednu noc vyloupit hned tři kasina.

Dále hrají: Andy Garcia, Elliott Gould aj.

Režie: Steven Soderbergh

Délka filmu: 115 min.

9. čtvrtek 17.30 20.00

10. pátek 17.30 20.00

11. sobota 17.30 20.00

12. neděle 17.30 20.00

 

 

 

Vstupné: 65 Kč

 

VÝLET ČR - CinemArt

Co si doma neřeknete, dozvíte se cestou. Absurdní road movie, ve kterém babička naplní svůj sen, matka se ke svým dcerám přestane chovat jako k dětem a dcery se ke svým manželům přestanou chovat jako k idiotům. Nový český film o tom, jak dostat otcovu urnu na rodné Slovensko.

Hrají: Iva Janžurová, Theodora Remundová, Igor Bareš, Naďa Kostršová, Sabina Remundová aj.

Režie: Alice Nellis

Délka filmu: 100 min.

13. pondělí 20.00

 

Titulky

Vstupné: 53 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

SEX A LUCÍA Španělsko - Artcam

Tajné kapitoly milostného románu. Příběh vášně, inspirace a provinění od baskického režiséra Julia Medema.

Hrají: Paz Vegaová, Tristan Ulloa, Najwa Nimriová aj.

Režie: Julio Medem Mládeži do 18 let nepřístupno!

Délka filmu:130 min.

14. úterý 17.00 20.00

15. pátek 17.00 20.00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné : 56 Kč

MULHOLLAND DRIVE Francie – USA - Artcam

Hollywood - svět, kde se lidé mohou stát obětí svých snů. Nikdo ale neví, kde sen končí a kde začíná skutečnost. Nový film Davida Lynche, oceněný na MFF v Cannes za nejlepší režii.

Hrají: J. Theroux, Naomi Wattsová, Laura Elena Harringová

Režie: David Lynch Mládeži nepřístupno!

Délka filmu : 145 min.

16. čtvrtek 17.30 20.00

17. pátek 17.30 20.00

Titulky

Vstupné: 56 Kč

TAKOVÁ ZVLÁŠTNÍ RODINKA USA - Falcon

Hořká komedie. Zvláštností rodiny Tenenbaumů je, že všichni její členové jsou v uritém směru geniální, což ale v žádném směru nezaručuje rodinné štěstí.

Hrají: G. Hackman, A. Hustonová, B. Stiller, G. Paltrowová

Režie: Wes Anderson Délka filmu 110 min.

18. sobota 17.30 20.00

19. neděle 17.30 20.00

Titulky

Vstupné: 56 Kč

SCARY MOVIE 2 USA - SPI

Pokračování parodie na horory si tentokrát vzalo na mušku nadpřirozený svět. A tak v kultovkách jako Vymítač ďábla, Poltergeist nebo Hannibal nezůstane kámen na kameni.

Hrají: Marlon Wayans, Shawn Wayans, Anna Farisová aj.

Režie: Keenen Ivory Wayans Délka filmu: 85 min.

21. úterý 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 54 Kč

DENÍK PRINCEZNY USA - Falcon

Princeznou proti své vůli. Romantická komedie o studentce, která je outsiderem mezi spolužačkami. Marně vrhá zamilované pohledy na třídního playboye Joshe. Pak se však najednou objeví na scéně babička odkudsi z Evropy a Mia se dozví šokující novinu...

Hrají: Julie Andewsová, Anne Hathawayová, Hector Elizondo

Režie: Garry Marshall

Délka filmu: 115 min.

22. středa 17.30 20.00

23. čtvrtek 17.30 20.00

24. pátek 17.30 20.00

 

Vstupné: 56 Kč

ANDĚLSKÁ TVÁŘ ČR - Bontonfilm

Láska, nenávist a strach zahalené mlhou tajemství... Romanticko-dobrodružný výpravný velkofilm režiséra Zdeňka Trošky nás zavádí do Francie 19. století...

Hrají: Michaela Kuklová, Filip Blažek, Jiří Pomeje, Jiří Krampol, Emília Vašáryová, Josef Vinklář, Marek Vašut aj.

Režie: Zdeněk Troška.

Délka filmu: 120 min.

25. sobota 17.30 20.00

26. neděle 17.30 20.00

Titulky

Vstupné: 56 Kč

TI DRUZÍ Španělsko – USA - SPI

Nicole Kidmanová v hlavní roli úspěšného hororu, který vzbudil mimořádnou pozornost na MFF v Benátkách. Temný dům, jeho obyvatelé a ti druzí... Kdo jsou a odkud přišli?

Dále hrají: Fionnula Flanaganová, Christopher Eccleston aj.

Režie: Alejandro Amenábar Délka filmu : 105 min.

27. pondělí 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 53 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

KANDAHÁR Irán - Artcam

Kanadská novinářka přijíždí do současného Afganistánu hledat svoji sestru. Cesta od hranic do města Kandahár je však v drsných podmínkách této země delší, než lidský život. Cena ekumenické poroty na MFF v Cannes.

Hrají: Niloufar Pazirová, Hassan Tantai aj.

Režie: Mohsen Makhmalbaf Délka filmu: 90 min.

28. úterý 17.30 20.00

29. středa 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

NA KŘÍDLECH VÁŽKY USA - Falcon

Poselství lásky ze světa mrtvých. Mystické drama s Kevinem Costnerem v roli lékaře, kterému tragicky zahynula žena. Je pevně přesvědčen, že od ní dostane zprávu prostřednicvím lidí, kteří prožili klinickou smrt.

Dále hrají: Joe Morton, Ron Rifkin, Kathryn Erbeová aj.

Režie: Tom Shadyac Délka filmu: 105 min.

30. čtvrtek 17.30 20.00

31. pátek 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

MILIONOVÝ ZÁVOD

USA - Bioscop

Rowan Atkinson a Cuba Gooding Jr. v hlavních rolích komedie o závodu, který nemá žádná pravidla zato sympatickou výhru: 2 miliony dolarů.

Dále hrají: Whoopi Goldbergová, John Cleese, Jon Lovitz aj.

Režie: Jerry Zucker Délka filmu: 110 min.

1. 6. sobota 17.30 20.00

2. 6. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

KŘIŽOVATKA SMRTI 2 USA – Warner Bros.

Nejrychlejší ruce východu a nejukecanější klapačka západu. Podruhé, bláznivěji, výbušněji! Jackie Chan v pokračování úspěšné akční komedie.

Dále hrají: Chris Tucker, John Lone, Roselyn Sanchezová aj.

Režie: Brett Ratner

Délka filmu: 90 min.

 

Představení pro děti

5. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Ferda mravenec ČR – Bontonfilm

Pásmo pohádek. Délka pásma: 60 min.

12. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Jak pejsek vyčmuchal darebáka ČR – Bontonfilm

Pásmo pohádek. Délka pásma: 50 min.

19. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Krakonoš a poslíček ČR – Bontonfilm

Pásmo pohádek. Délka pásma: 65 min.

26. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Jak ulovit mamuta ČR – Bontonfilm

Pásmo pohádek. Délka pásma: 70 min.

Připravujeme na červen 2002

1. - 2.

Křižovatka smrti 2

USA

akční komedie

4. - 5.

Vanilkové nebe

USA

milostné drama

6. - 7.

V ložnici

USA

psychologický

8. - 9.

Čistá duše

USA

životopisné drama

10.

Lužinova obrana

V. Británie

milostné drama

11. - 12.

Za nepřátelskou linií

USA

akční thriller

13. - 14.

Bulšit

USA

komedie

15. - 16.

3000 mil na útěku

USA

akční, kriminální

18. - 19.

Hartova válka

USA

válečné drama

20.

Zatracení

ČR

psychologický, kriminální

21. - 23.

Spider Man

USA

dobrodružný, fantastický

24.

Můj bratr Tom

V. Brit. - SRN

psychologický

25. - 27.

Harry Potter a Kámen mudrců

USA

rodinný, dobrodružný

25. - 26.

Princezna a bojovník

SRN

psychologický, kriminální

27. - 30.

Sedmý hřích

USA - Francie

milostný

POHLEDY DO MINULOSTI

aneb

Jak nám bylo na jaře a v létě roku 1938

Onen rok, jehož jarních událostí dnes vzpomínáme, nezačal ani pro obyvatele našeho příhraničního okresu nijak vesele. Příčina byla velmi jasná. 20. února 1938 zahájil Hitler v sousedním Německu svým prohlášením, že si vyhražuje právo “chránit německé obyvatelstvo žijící v Československu,” otevřený politický útok proti naší zemi. Zřejmě nejsnadnější cesta do střední Evropy a k ovládnutí Československa vedla přes Rakousko. 12. března vpadla německá vojska do této sousední země a pouhý den na to vyhlásil Hitler Rakousko za součást německé říše. Nacistická vojska stanula na hranicích našeho okresu.

Již z počátku 9. století, z roku 827, kdy vzniká Velkomoravská říše, máme zprávy o slovanském osídlení našeho regionu, kdy na odvrácené straně Novohradských hor, nad řekou Lužnicí, založil nezávislý slovanský kmenový kníže Vitorad kamenný hrad, zvaný Vitoraz, dnešní rakouskou Weitru. Slovanský původ připomínají mnohé místní názvy, později poněmčelé jako Ličov (Litschau), Světlá (Zwettl), hora Javorník (Jauerling) a řada dalších. Slovanské Vitorazsko přivtělil k rakouské zemi po porážce Přemysla Otakara II. na Moravském poli roku 1278 Rudolf Habsburský. Slovanské obyvatelstvo původního Vitorazského kmene se poté usídlilo na návrších kolem Chlumu, Lutové, Nové Bystřice, Slavonic, Písečné a Dešné, při Staňkovském rybníku a staré zemské stezce. Počátkem XII. věku se dostala krajina od Tábora až k moravsko – rakouské hranici Vítkovi z Prčic, který jednak založil nad Nežárkou pevný hrad Novum Castrum, z něhož byl odvozen i název Nova domus, nazývaný tak od r. 1265. Vznikají také slovanské osady jako Buk, Matná, Otín, Sedlo, Děbolín, Stajka, Hatín, Studnice, Blažejov, Člunek, Kunějov, Číměř, Kačlehy, Malíkov, Lodhéřov, Oldřiš, obě Pěné, oba Žďáry, Bystřice, Slavonice a řada dalších. Kolonizační politika však přivedla do tohoto koutu české země po roce 1256 řád Templářů a německých rytířů, a spolu s nimi i soustavnou a rozsáhlou germanizaci. Stejně tak přispěli k německé kolonizaci i bavorští osídlenci, kteří nejprve zabydleli Vitorazsko a zakrátko krajinu severně od Vitorazi. Svou germanizační roli sehráli v naší krajině také jezuité, kterým roku 1594 Adam II. z Hradce svěřil “péči” o duše svých poddaných v celém panství od Hluboké po Želetavu.

Odpoutejme se od časů dávno minulých, přejděme k létům v nichž jsme se sami narodili, či která jsou stále v naší paměti. Podle sčítání lidu v roce 1930 žilo na hradeckém a novobystřickém soudním okresu 46 222 obyvatel, z nichž téměř 64 proc. bylo české národnosti. V obou okresech bylo celkem 46 německých obecných škol a v Nové Bystřici byla německá měšťanka. Do jejich 73 tříd chodilo 2 261 dětí. Pohleďme jak vypadal život v německé vesnici nedaleko od Hradce. Jde o Horní Pěnu, kde roku 1930 žilo 359 obyvatel německé a 53 české národnosti. Česká služebná a český čeledín u německého sedláka nesmí mluvit česky, nesmí se stát členem vlastenecké Národní jednoty pošumavské, jinak ztratí zaměstnání a je vyhozen z bytu. Protičeskému a protistátnímu hnutí na našem okrese soustavně pomáhal sám jeho zakladatel Konrád Henlein, oddaný Hitlerův stoupenec. Již 26. dubna 1935 se Henlein zúčastnil srazu svých příznivců v tělocvičně v Nové Bystřici. Zakrátko na to, 12. září při dožínkových slavnostech prohlásil Henlein v Číměři na shromáždění svých věrných, že “učiní z problému sudetských Němců evropský problém.” Je pravda, že se mu to s pomocí Hitlera podařilo. 20. února 1938 pronesl Hitler v říšském sněmu výhružnou řeč, v níž vyhlásil svůj záměr “sjednotit deset milionů Němců, žijících na druhé straně hranic”. Zakrátko na to se německy mluvící pohraničí stává otevřeným rejdištěm henleinovců a nevybíravých útoků proti českým lidem a českým státním úřadům: četnickým stanicím, školám, poštám, nádražím i autobusovým zastávkám. Podnětem k dalšímu stupňování henleinovských útoků proti všemu, co mělo český název a kde bylo proneseno slovo v češtině, byl převrat v sousedním Rakousku. Došlo k němu 12. března 1938, když na Hitlerovo naléhání a vyhrožování odstoupil rakouský spolkový kancléř Kurt Schuschnigg a novou loutkovou vládu vytvořil Arthur Seyss-Inquart, který okamžitě požádal Berlín o zásah říšskoněmeckých vojsk. 13. března obsadila německá wermacht Rakousko a stanula několik kilometrů od československých hranic. Do Vídně si pospíšil sám Hitler a přijal nadšený hold od svých rakouských spolukrajanů. Zprávy o obsazování a anexi Rakouska přinesl český rozhlas již večer 12. března. Obyvatelé Hradce zachovali naprostý klid. Pouze se rozšířily zprávy o nočním přeletu německých letadel přes město.

Anexe Rakouska vyvolala nadšení nejen u novobystřických stoupenců Henleinovy nacistické strany, ale i u mnohých Němců ve vesnicích kolem Hradce. Na asfaltových silnicích od Horní Pěné, Děbolína a Velkého Ratmírova se jako na jeden povel objevily vápnem malované hákové kříže a zvolání Heil! Autory hanlivých nápisů a nacistických symbolů térovou barvou na budově synagogy v Kostelní ulici a na zdi hřbitova u sv. Trojice však byli místní sympatizanti polofašistické organizace Vlajka. Sedláci z německých vsí i nadále v klidu přivážejí na velké tržiště za hřbitovem své výrobky a “handlují v dobytku”, po uskutečněných obchodech vesele popíjejí pivo v hradeckých zájezdních hospodách či víno v německé vinárně u Drescherů Na Příkopech. Jsou to však jejich synové či vnuci, kteří o nedělích přijíždějí do Hradce, předvádějí se v jeho ulicích v bílých punčochách a s nacistickými odznaky na klopách kabátů.

Vzpomeňme také prvomájových oslav v roce 1938. V Hradci a dalších českých městech byl Svátek práce slaven jako národní manifestace za účasti všech politických stran. V průvodu v jehož čele kráčel hradecký starosta Ladislav Stehna šlo na 3 tisíce lidí. Oslavy 1. Máje však pořádali i organizovaní henleinovci, jejichž počet na okrese dosáhl koncem dubna 6 000. Neudivuje proto mnohatisícová účast stoupenců nacisty Henleina na akci jeho fašistické organizace v Nové Bystřici. V průvodu zde bylo neseno šedesát sudetoněmeckých praporů a pochodovalo sto dvacet uniformovaných ordnerů.

Na jaře 1938 vznikly organizace sudetoněmecké strany dokonce i v bez-prostředním okolí Hradce - v Děbolíně, Buku a Matné. V obcích, kde již v minulých týdnech a měsících vznikly organizace SdP rychle vzrostl počat členů. Tak v Jindřiši vzrostl počet organizovaných henleinovců na 96, což byla polovina všech obyvatel obce. Růst počtu členů SdP, jejich 90% úspěch ve volbách 12. června vedl tuto hitlerovskou pátou kolonu k soustavným protičeským štvanicím a k naplnění programu, jehož realizace měla změnit české pohraničí v oblast pod faktickou nacistickou správou. K tomu vyhlásil sjezd SdP v Karlových Varech nejen autonomistické požadavky, ale i zrušení spojenectví s SSSR a Francií, orientaci zahraniční politiky na Německo, svobodu nacistické propagandy. V této souvislosti nelze pominout fakt, že francouzský a anglický velvyslanec podali čs. vládě demarši, aby o požadavcích hitlerovské strany v ČSR začala jednat.

Květen roku 1938 nám, lidem žijícím na tomto kousku české země, zanechal ještě jednu historickou vzpomínku. V obavách o možný náhlý vpád německé armády, jež při okupaci Rakouska se zastavila několik kilometrů od hranic republiky, vyhlásila čs. vláda dne 21. května částečnou mobilizaci, která byla vzápětí provázena zesilováním pohraničního obranného pásma v podstatě od Strmilova – Kunžaku po silnici Týn nad Vltavou – Třeboň. Mobilizace a okamžitý přesun jednotek 29. pěšího pluku do pásma obrany, byl provázen intenzivní stavbou dalších pevnůstek typu LO 37 (lehké opevnění). Výstavba pokračovala velmi rychle. Kromě těchto betonových objektů byly zařizovány terénní úpravy, maskování terénu, montáž tzv. španělských jezdců atd. Potřebné pracovní i dobrovolné síly na tyto akce zajišťovaly vždy přilehlé české obce a dokonce i školy se staršími žáky. Tak na úseku mezi obcemi Potočná a Hůrky, na dohled od Nové Bystřice, byla po dobu jednoho měsíce nasazena i početná dobrovolnická skupina žáků hradeckého gymnazia, jejímž úkolem bylo pomáhat při umisťování a montáži ocelových protitankových překážek. V Hradci, na tak blízké možné linii fronty zavládly obavy z leteckého bombardování a ostřelování a mnohé rodiny odvážely své malé děti k příbuzným či známým dále do vnitrozemí. Tuto vzpomínku na jaro a léto roku 1938 musíme bohužel zakončit smutným konstatováním, že dne 30. září ráno byl vládě v Praze doručen text tzv. Mnichovské dohody, podepsaný den před tím Hitlerem. Chamberlainem, Daladierem a Mussolinim o povinnosti Česko-slovenska odstoupit Německu oblasti tzv. Sudet. Den na to, vstoupila německá vojska na česká historická území. (ah)

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův hradec
Internet:
www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2001, Poslední aktualizace 01.05.2002 20:59:17