Jindřichohradecký zpravodaj, leden 2002

Obsah
Informace z rady města
Obecně závazná vyhláška Města J. Hradec
Městská knihovna
Informační středisko
Kalendárium
Fakulta managementu VŠE nabízí
Kulturní kalendář
Kino Střelnice

KHL - Vzpomínání letce Jaroslava Béma

Rostlina měsíce

O pavoucích, Hvězdárna

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

V počátečním období roku 2002 bude město hospodařit v režimu rozpočtového provizoria. Pro první tři měsíce je zastupitelům navrhován rozpočet ve výši 3/12 upraveného rozpočtu jednotlivých kapitol z roku 2001, což představuje částku 111,082 miliónů korun. Platnost rozpočtového provizoria skončí dnem schválení řádného rozpočtu pro rok 2002. Vedení města předpokládá, že ke schválení rozpočtu pro rok 2002 dojde na únorovém zasedání zastupitelů.

-

S účinností od 1. 1. 2002 schválila RMě a následně i zastupitelstvo obecně závazné vyhlášky města J.Hradec, které vycházejí ze znění nového zákona o odpadech č. 185/2001 Sb. Vyhláška č. 6/2001 se týká nakládání s komunálním a stavebním odpadem, vyhláška č. 7/2001 pak stanovuje výši místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů. Zásadní změnou proti loňskému roku je stanovení výše poplatku pro fyzickou osobu na 350,- Kč za osobu a kalendářní rok. Nový zákon také neukládá správcům domů, aby tyto poplatky vybírali v rámci záloh za užívání bytu. V praxi to znamená, že poplatek musí osobně zaplatit i lidé bydlící v bytech na sídlištích. Poplatky je nutno zaplatit nejvýše ve dvou splátkách a to do 31. 3. a 30. 9. příslušného roku. Nově se také poplatek vztahuje i na rekreační objekty v katastrálním území obce. Poplatek za jeden rekreační objekt odpovídá poplatku za jednu fyzickou osobu - tedy 350,- Kč/rok. Možnosti osvobození od poplatku, nebo jeho případného snížení jsou ve vyhlášce vyjmenovány. Úplné znění vyhlášek je k dispozici na odboru místního hospodářství MěÚ.

-

Na svém prosincovém zasedání doporučila dopravní komise RMě schválit záměr dopravce JH BUS s.r.o. J. Hradec provozování linky č. 6 MHD. Tato společnost bude od 1. 1. 2002 jezdit z autobusového nádraží po trase sídl. U Nádraží, arch. Teplého, Denisova - Jáchymova, U Billy, U Itala, Vídeňská - Hřbitov, Fruko a zpět. Tato nová linka by měla lépe vyhovět dopravní obslužnosti sídl. Pod Kasárny a sídl. Vajgar směrem na Jiráskovo předměstí a Hřbitov. Po zkušebním provozu uvažuje vedení města s obnovením průjezdu MHD páteřní komunikací sídlištěm Vajgar. Tím by se měla zkrátit docházková vzdálenost z lokality U Řečičky k zastávkám MHD. K dalšímu zlepšení obslužnosti sídl. Vajgar by měl přispět výjezd linky 340001 J. Hradec - Tábor - Votice - Praha ze zastávky u Billy. Také tyto spoje by měly jezdit od 1. 1. 2002. Podrobnosti získá cestující u dopravců, nebo prostřednictvím výlepů na příslušných zastávkách MHD.

-

Intenzivní jednání probíhá mezi městem J. Hradec a Římskokatolickou farností - proboštství J. Hradec o narovnání právního vztahu k pozemkům pod osmou mateřskou školou a pozemkům přiléhajícím. Město uznává vlastnické právo Římskokatolické farnosti k těmto pozemkům a hledá kompromisní řešení výše plnění bezdůvodného obohacení. Město tyto pozemky užívalo v dobré víře a nyní se tedy jedná o legalizaci stavu. Jako nejschůdnější se v prvním plánu jeví uzavření nájemního vztahu k daným pozemkům. Ke konečnému řešení dojde zřejmě až na počátku roku 2002.

-

Koncem minulého roku proběhlo na OkÚ J. Hradec dohadovací řízení k návrhu územního plánu velkého územního celku Jindřichohradecko. Návrhy pořizovatele se dostávaly do kolize se záměry města v řešení trasy přeložky silnice 1/34. Podle návrhů předkladatele by tato přeložka měla zásadním způsobem protínat zastavitelné území města v lokalitě od Stavcentu směrem k ul. Denisově. Zájem města tuto přeložku posouvá co nejdále od ploch využitelných územním plánem. Kompromisní řešení, které bylo doporučeno k dopracování, předpokládá trasu přeložky od křižovatky u Kuniferu před Kanclovský most směrem na Pelhřimov.

Alfred Němec,

místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA

Města Jindřichův Hradec číslo 7/2001

o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy,

třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů.

Zastupitelstvo města Jindřichova Hradce vydalo dne 28.11. 2001 podle ustanovení § 15 zákona číslo 565/1990 Sb., o místních poplatcích ve znění pozdějších předpisů a v souladu s ustanoveními § 10 písm. a) a § 84 odst. 2 písm. i) zákona číslo 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) v platném znění tuto obecně závaznou vyhlášku.

Čl. 1

Správu poplatku vykonává Město Jindřichův Hradec prostřednictvím finančního odboru (dále jen "správce poplatku") a v řízení ve věcech poplatku se postupuje podle zákona č. 337/1990 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, pokud zákon 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, nestanoví jinak.

Čl. 2

Poplatník

Poplatek platí:

a) fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt;

za domácnost může být poplatek odváděn společným zástupcem, za rodinný nebo bytový dům vlastníkem nebo správcem; tyto osoby jsou povinny obci oznámit jména a data narození osob, za které poplatek odvádějí,* 1)

b) fyzická osoba, která má ve vlastnictví i stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba, má-li k této stavbě vlastnické právo více osob, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně, a to ve výši odpovídající poplatku za jednu fyzickou osobu *2).

1) § 10 b písm. a) zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, v platném znění

2) § 10 b písm. b) zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, v platném znění

Čl. 3

Sazba poplatku

Sazba poplatku pro fyzickou osobu podle Čl. 2 písm. a) a b) této vyhlášky

činí 350,-. Kč a kalendářní rok

Sazba poplatku je tvořena :

a) z částky ...... 128,- Kč za kalendářní rok a
b) z částky........222,-Kč za kalendářní rok. Tato částka je stanovena podle skutečných nákladů obce předchozího roku na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu Skutečné náklady na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu činily 5 093564,- Kč a byly rozúčtovány takto: 5 093564 : 22851 (počet plátců) = 222,- Kč

V případě změny místa trvalého pobytu nebo změny vlastnictví stavby, která je určena nebo slouží k individuální rekraci v průběhu kalendářního roku, se uhradí poplatek v poměrné výši, která odpovídá počtu kalendářních měsíců pobytu nebo vlastnictví stavby v příslušném kalendářním roce. Dojde-li ke změně v průběhu kalendářního měsíce, je pro stanovení počtu měsíců rozhodný stav na konci tohoto měsíce.

Čl. 4

Osvobození

(1) Od poplatku jsou osvobozeni:

a) Osoby na základní vojenské službě.
b) Osoby ve výkonu trestu.
c) Osoby s trvalým pobytem na území města, ale žijící mimo území ČR.

(2)Vznik nároku na osvobození je poplatník povinen oznámit správci poplatku do 15 dnů, kdy nastala skutečnost zakládající nárok na osvobození. Ve stejné lhůtě a stejným způsobem je poplatník povinen správci poplatku oznámit zánik nároku na osvobození.

Čl. 5

Splatnost

(l) Poplatek pro poplatníka podle Čl. 2 písm. a) této vyhlášky je splatný nejpozději do

a) 31. března celou částkou
b) nebo ve dvou stejných splátkách vždy nejpozději do 31. března a do 30. září.

(2) Poplatek pro poplatníka podle Čl. 2 písm. b) této vyhlášky je splatný jednorázově,

nejpozději do 31. března.

Čl. 6

Ohlašovací povinnost

(l) Poplatník podle Čl. 2 písm. a) této vyhlášky je povinen ohlásit správci poplatku zánik jeho poplatkové povinnosti, v důsledku změny trvalého pobytu v obci, a to nejpozději do 10 dnů ode dne, kdy tato změna nastala.

(2) Poplatník podle Čl. 2 písm. b) této vyhlášky je povinen ohlásit správci poplatku zánik jeho poplatkové povinnosti v důsledku změny vlastnictví ke stavbě určené nebo sloužící individuální rekreaci a to nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy tato změna nastala.

Čl. 7

Nebude-li poplatek zaplacen včas nebo ve správné výši, vyměří správce poplatku, poplatek platebním výměrem a může zvýšit včas nezaplacený poplatek až o 50 %.

Vyměřený poplatek se zaokrouhluje na celé koruny nahoru *3).

Čl. 8

Tomu, kdo nesplní ve lhůtě stanovené touto vyhláškou nebo rozhodnutím povinnost nepeněžité povahy, může správce poplatku opakovaně uložit pokutu podle ustanovení § 37 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů.

Čl. 9

(1) Pokud poplatník nesplní svoji oznamovací (poplatkovou) povinnost, určenou touto obecně závaznou vyhláškou, lze dlužný poplatek vyměřit do tří let od konce kalendářního roku, ve kterém oznamovací (poplatková) povinnost vznikla * 4).

(2) Promlčecí lhůty jsou posuzovány podle zákona č. 337/1992 Sb.,o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů.

Čl. 10

Správce poplatku, může na základě žádosti poplatníka v jednotlivých případech poplatek snížit nebo prominout, a to z důvodu zmírnění nebo odstranění tvrdosti* 5).

Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. 1. 2002.

*3) § 11 zákona 565/1990 Sb., o místních poplatcích, v platném znění

*4) § 12 zákona 565/1990 Sb., o místních poplatcích, v platném znění

*5) § 16 zákona 565/1990 Sb., o místních poplatcích, v platném znění

MĚSTSKÁ KNIHOVNA v Novém roce nově!

Od 2. ledna 2002 rozšiřuje městská knihovna hodiny pro veřejnost. Prodlužuje provoz ve dvou všedních dnech, přidává jeden půlden v hudebním oddělení a navíc bude otevřeno i v sobotu.

Provozní hodiny jsou tedy následující :

půjčovna pro dospělé, studovna,

informační centrum s čítárnou půjčovna pro děti hudební oddělení

úterý 9 – 18 úterý 12 – 18 úterý 12 – 18

středa 9 – 17 středa 12 – 17 čtvrtek 9 – 18

čtvrtek 9 – 18 čtvrtek 12 – 18

pátek 9 – 17 pátek 12 – 17

sobota 8 – 12

Věříme, že rozšířením provozní doby potěšíme všechny, kteří si na podzim stýskali, že se do knihovny nedostanou. Těšíme se na všechny naše věrné čtenáře, ale i na ty, kteří k nám cestičku teprve hledají.

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

Informační středisko Město J. Hradec

ul. Panská 136/ I ( 0331/ 36 35 46 / fax: 0331/361 503 e-mail:info@jh.cz

Česká inspirace se představila ve vánoční Vídni

Sdružení osmi historických měst Česká inspirace využilo pozvání zahraničního zastoupení ČCCR a Českého centra ve Vídni a pozvalo představitele rakouských cestovních kanceláří, touroperátory a novináře na téměř “Mikulášskou nadílku”. Mezi přítomnými hosty nechyběl ani velvyslanec ČR v Rakousku pan Jiří Gruša.

Dne 4. prosince 2001 přinesl přítomným opravdový Mikuláš s Čertem krom perníčků, čokolád a všeho toho, co patří k těmto předvánočním oslavám, nový kulturní kalendář na rok 2002 a přítomní páni starostové a zástupci jednotlivých českoinspiračních měst přidali řadu informací a zajímavostí ze svých měst. Ucelená nabídka pro turisty byla prezentována nabídkovým katalogem cestovní kanceláře Čedok, který je obchodním partnerem České inspirace. Osobní pozvání do krásných měst, jako je Český Krumlov, Hradec Králové, Jindřichův Hradec, Kutná Hora, Litomyšl, Polička, Telč a Třeboň bylo doplněno i řadou místních kulinářských specialit, které vhodně dokreslily nabídku toho, na co se mohou návštěvníci inspiračních měst těšit. Příjemné prostředí pro všechny vytvořili i pracovníci Českého centra, za což jim patří velký dík.

Věříme, že se přítomní hosté nechali “inspirovat” atraktivní nabídkou a jako vánoční dárek si připraví návštěvu měst České inspirace!

Ing. Daniela Manďáková, hlavní manažerka České Inspirace

Prezentace mista Jinoichuv Hradec v rámci sdružení Eeská Inspirace ve Vídni dne 4. 12. 2001.

Dne 4. 12. 2001 probihla prezentace mist Eeské Inspirace v Eeském centru ve Vídni. Hlavním posláním akce bylo pro rakouské novináoe a zástupce cestovních kanceláoí poedstavit mista nejen z hlediska historického vývoje, ale hlavni poukázat na kulturní nabídku pro rok 2002. Motto ZA KULTUROU NEJEN DO PRAHY bylo naplnino. Zástupci Eeského centra zhodnotili akci jako velice zajímavou a úspišnou.

Zuzana Bedrnová, Informaení středisko Misto J. Hradec

KalendáriuM

19. 1. 1652 - před 350 lety - zemřel Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka, český šlechtic a politik. Pocházel ze starého českého rodu, který od husitských dob patřil k horlivým přívržencům kalicha. Slavata r. 1597 po návratu z několikaletého pobytu v Itálii přestoupil ke katolictví a stal se fanatickým katolíkem. To mu otevřelo možnosti na české politické scéně včetně výhodného sňatku a posléze k dědictví po vymření rodu pánů z Hradce. Jako jeden z nemnohých se postavil proti přijetí Majestátu Rudolfa II., kterým byla zaručena náboženská svoboda. 23. 5. 1618 spolu s dalším místodržícím Martinicem a písařem Fabriciem byl vyhozen z okna Pražského hradu do šestnáctimetrové hloubky hradního příkopu. Tento čin se stal roznětkou k vyvolání českého stavovského povstání a rozpoutání třicetileté války. Slavata ještě před bělohorskou bitvou zaslal císaři návrh na konfiskaci majetku povstalců. Podílel se i na zpracování Obnoveného řízení zemského r. 1627. Do té doby vládl císař v Čechách absolutně, bez sněmu. Tímto ústavním zákonem byl sněm doplněn o stav duchovní. Stavu městskému bylo zastoupení ponecháno, ale při hlasování měl pouze jediný hlas, kdežto v ostatních stavech měla každá osoba po jednom hlasu. Tím byl vliv měst z rozhodování zcela odstraněn. Sněm mohl nadále povolovat berně, ale nesměl jednat o ničem, co neobsahovala královská předloha. Sněmy napříště nerozhodovaly o právu obyvatelském v koruně české, takže se cizinci mohli bez svolení stavů v Čechách zakupovat. Vedle češtiny byla jako úřední jazyk připuštěna němčina. Náboženství povoleno jen katolické.

Slavata žil většinou ve Vídni a těšil se přízni císaře Ferdinanda II. Po zavraždění Valdštejna r. 1634 řídil vyšetřování jeho vraždy. Po nástupu Ferdinanda III. r. 1637 jeho vliv na rozhodování politické se zmenšil. V letech 1637 - 1651 napsal čtrnáctisvazkové dílo o českých dějinách. První dvě knihy popisující události z let 1609 - 1619 byly vydány tiskem v polovině 19. století. Vilém Slavata se narodil 1. 12. 1572 v Čestině Kostelci.

24. 1. 1852 - před 150 lety - zemřel slovenský básník a národní buditel Jan Kollár. Byl hlasatelem slovanské vzájemnosti. Těžiště jeho díla je v básnické tvorbě. Sbíral lidovou slovesnost. Psal česky a usiloval o užívání spisovné češtiny na Slovensku. Jeho důraz na humanitní ideály a na slovenskou vzájemnost je obsažen v jeho často citovaném výroku: “A vždy, zvoláš-li Slovan!, nechť se ti ozve člověk!” Jan Kollár se narodil 29. 7. 1793 v Mošovcích.

14. 1. 1092 - před 910 lety - zemřel Vratislav II., český kníže a král a polský král. Na trůn nastoupil roku 1061 po smrti svého bratra Spytihněva. Byl dobrým politikem, válečníkem a věrným spojencem císaře Jindřicha IV. v jeho bojích s papežem a německými knížaty. Za to dostal od císaře v Mohuči r. 1085 královskou korunu. Ke konci života řešil obtížné spory s bratrem Konrádem a svým synem Břetislavem II. Zemřel následkem pádu z koně na lovu.

4. 1. 1902 - před 100 lety - zemřel Silvestr Krnka, český puškař a vynálezce. V roce 1848 nabídl rakouské armádě zadovku, pušku, která vedle pruské jehlovky byla jedinou armádní zadovkou na světě. Neuspěl. Nepomohla mu ani zlepšení a zvýšení rychlosti střelby, ba ani batastrofa armády v r. 1866 u Hradce Králové, kdy rakouská armáda byla pruskými jehlovkami rozstřílena. Uspěl však v zahraničí. Jeho pušku užívaly armády Černé Hory, Ruska, Švédska, Bulharska. Přesto v Praze pokračoval ve vývoji zbraně se svým synem (od r. 1871) Ing. Karlem Krnkou. Silvestr Krnka se narodil 31. 12. 1825 ve Velkém Boru.

12. 1. 1852 - před 150 lety - se narodil Ladislav Zápotocký, novinář, dělnický funkcionář a otec prezidenta Antonína Zápotockého. Od r. 1877 byl redaktorem sociálně demokratického časopisu Budoucnost. V roce 1878 byl jedním ze zakladatelů první soc. demokratické strany u nás. V roce 1882 byl obžalován s dalšími funkcionáři strany a odsouzen na 18 měsíců těžkého žaláře. Zemřel 16. 12. 1916.

V. Königsmark,

místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

Fakulta managementu VŠE v J. Hradci nabízí v roce 2002

pro veřejnost a podniky:

Semináře:

- 17. – 18. ledna – Daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob za rok 2001

- 28. – 29. ledna – Daň z přidané hodnoty

- 31. ledna – Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2001

Kurzy:

- 21. – 25. ledna – Základy účtování v podvojném účetnictví

(týdenní intenzivní kurz)

- 18. února – 29. dubna – Přípravný kurz k přijímacím zkouškám z matematiky na VŠE

Jazykové – angličtina, němčina, ruština, francouzština

(všechny úrovně + konverzace)

Přípravné – angličtina a němčina k přijímacím zkouškám na VŠE
Výpočetní technika – základy výpočetní techniky, MS Word a MS Excel

pro začátečníky i pokročilé, Access, PowerPoint, Linux, Internet

Finance – finanční analýza podniku
Ekonomie – makroekonomie pro každého
Psychologie – asertivita a vyjednávání v podnikové praxi, základy komunikace v podnikové praxi
Statistika – manažerská statistika, statistický software

Pro podniky a instituce lze připravit vzdělávací programy na objednávku podle individuálních požadavků.

Bližší informace a přihlášky :

Centrum celoživotního vzdělávání

Lenka Mezerová, tel. 0331 / 517 205, e-mail: mezerova@fm.vse.cz

FM VŠE, Jarošovská 1117/II, Jindřichův Hradec

www.fm.vse.cz

Hudební škola YAMAHA - Bedáňová

pořádá

4.1. 2002 od 13.00 do 19.00

ve Svatojánské ulici 144/I J. Hradec

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ A ZÁPIS ZAČÁTEČNÍKŮ DO KURZŮ

KEYBOARD - od 6 let / KYTARA - od 8 let / FLÉTNA - od 6 let

AKORDEON - od 8 let / POP ZPĚV - od 8 let /RYTMICKÉ KRŮČKY - od 4 - 6 let HUDEBNĚ POHYBOVÁ PRŮPRAVA - od 5 let

Kontakt:

Ingrid Bedáňová, tel.: (0331) 362455, (0331) 362327, 0606 128 905

 

 

KULTURNÍ KALENDÁŘ

Městský úřad v Jindřichově Hradci a Okresní muzeum v J. Hradci Vás srdečně zvou na

1. 1. 2002 - 17.00 hod. přivítání nového roku

SLAVNOSTNÍM OHŇOSTROJEM

odpáleným z městské věže

a

NOVOROČNÍM TROUBENÍM

ze starobylé radnice

na náměstí Míru

v Jindřichově Hradci

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

7. 1. 2002 - 17. 00 hod - vernisáž výstavy keramických kachlů - “PRŮHLEDY”

JOSEF LORENC

Václav Koubek a Galerie INSPIRACE (Langrův dům, nám. Míru 138/I) uvádí

10. 1. 2002 - 19. 30 hod. - Radůza - Třetí koncert festivalu “Hudební sklepy”

Langrův dům, nám. Míru 138/I. Vstupné: 70 ,- Kč.

 

13. 1. 2002 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera

Gymnázium V. Nováka

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE

14. 1. 2002 - 19.30 hod. - Přednáška Ing. Bohumila Krejčího

Územní plán a nové stavby

Vinárna hotelu Grand

KD Střelnice ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK

17. 1. 2002 - 19.30 hod. - FOLK ŠOK

Zdena Skořepová - Vyprávění z cest

Městská knihovna J. Hradec Vstupné: 50,- Kč.

KD Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku

20. 1. 2002 - 16.00 hod. - FERDA MRAVENEC V CIZÍCH SLUŽBÁCH

Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč. Předplatné sk. D

Klub historie letectví v J. Hradci

25. 1. 2002 - 18.00 hod. - ČS. PARAŠUTISTÉ NA ZÁPADĚ (1940 - 1945)

Další z odborných přednášek plk. v.z. Petra Čejky z J. Hradce

o účasti čs. parašutistů ve Velké Británii v zahraničním odboji

Městská knihovna

Město Jindřichův Hradec

26. 1. 2002 - 20.00 hod. - REPREZENTAČNÍ PLES MĚSTA

K tanci a poslechu hraje taneční orchestr Portál

a Elvis Presley revival Band.

Moderují Marcela Nejtková a Václav Staněk

Sál Střelnice. Vstupné: 130,- 80,- Kč.

KD Střelnice v J. Hradci uvádí divadelní hru

29. 1. 2002 - 19.30 hod. - SOUSEDKA Divadelní hra Pierra Chesnita,

V hlavní roli: H.Seidlová a L.Vaculík

Sál Střelnice. Vstupné: 100,- 95,- 90,- 50,- Kč. Předplatné sk. A

Pokračování výstav

Okresní muzeum v J. Hradci

Výstava - Vladimír Krninský a Ivan Tlášek - Sochy staré a nové

Okresní muzeum - kaple sv. Víta. Výstava potrvá do 6. ledna 2002.

Okresní muzeum v J. Hradci

Výstava - Veselé Vánoce a šťastný nový rok

Vánoční pohlednice a nové betlémy nejen ze sbírek okresního muzea

Výstavní místnost “13”. Výstava potrvá do 6. ledna 2002.

Galerie INSPIRACE (Langrův dům, nám. Míru 138/I) uvádí:

Výstava - “Jindřichohradecké hostince před sto lety”, prodloužena do 6. 1. 2002

PŘEDBĚŽNÝ PROGRAM FOLK KLUBU NA ROK 2002

Pořady Folk klubu se od nového roku konají v Městské knihovně v J. Hradci.

17. 2. 2002 (čtvrtek) - 19.30 hod. - TROJPLOŠNÍK Jardy Matějů

22. 3. 2002 (pátek) - 17.00 hod. - ZAHARADA 2002 - Sál Střelnice

18. 4. 2002 (čtvrtek) - 19.30 hod. - STRÁNÍCI

16. 5. 2002 (čtvrtek) - 19.30 hod. - NAČAS

14. 6. 2002 (pátek) - 19.30 hod. - GINEVRA, PĚTNÍK a JEN TAK TAK

VÍTÁNÍ LÉTA - zámecká zahrada a Rondel

10. 1. 2002 - 19.30 - RADŮZA - Třetí koncert festivalu “HUDEBNÍ SKLEPY”

Radůza - šansoniérka, seznamující posluchače klubů po celé republice s vlastní hudební i textovou tvorbou je osobností, o které pravděpodobně ještě hodně uslyšíme. Svůj zpěv citlivě doprovází hrou na akustickou kytaru a akordeon. Koncerto-vala například se Zuzanou Navarovou, vystupovala i na společném koncertu s americkou folkovou zpěvačkou Suzane Vega. Společně s Václavem Koubkem účinkovala v televizním pořadu “Sešli se”. V roce 2000 vydala CD s názvem “Andělové z nebe”, které obsahue i případnou píseň “Leden, je leden”:

“Leden je leden/ a vítr střechy holí/ cizí stopy/ ve sněhu na terase/

ještě jeden/ rum do koly hodím/ nevolej, nechoď, nepiš/ už je to pasé......

“Leden, je leden/ a chodníky jsou bílý/ tak se flákám/ městem sem a tam/

ještě jeden/ citron hoď do tequilly/ před výkladní skříní jen zase sám.”

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka

14. a 28. ledna tyto tituly:

TO JE MÉ TĚLO - Francie - 2000

Zvláště ve Francii vzrůstá v poslední době počet filmů, které překvapují svou sexuální otevřeností. Patří k nim i snímek Jeana-Marca Barra a Pascala Arnolda To je mé tělo. Jedná se o druhou část volné trilogie, jejíž první díl, snímek Milenci (1999), natočený podle pravidel manifestu Dogma 95, byl věnován “svobodě v lásce”. Druhý díl je tedy věnován “svobodě v sexu”, zatímco třetí část, Being Light (2001) vypráví o “svobodě ducha”.

Pětatřicetiletý svérázný farář Lyle z farmy u městečka Rankin ve státě Illinois žije již léta ve zdánlivě spořádaném manželství s puritánskou Amy. Manželé však spolu nespí a nikdy spolu nespali. Vše se změní, když se v městečku objeví mladá Francouzska Juliette. Díky ní Lyle poprvé pozná skutečné sexuální ukojení a náhle jakoby se snažil dohnat ztracená léta. Prožívá chvíle slasti a je ochoten obětovat jim vše. V bigotním prostředí provinčního maloměsta je však dosud cizoložství neodpustitelným hříchem.

Navzdory zemi původu se snímek odehrává v Americe a je natočen v anglické verzi. Tvůrci se soustřeďují na vystižení prostředí farmářského venkova i na postižení zvláštního vztahu. Až příliš se věnují erotickým scénám. Ve vypjatých okamžicích si ovšem s přehledem vedou všichni protagonisté milostného trojúhelníku, tedy Jean-Marc Barr, Elodie Bouchezová a Rosanna Arquetteová.

ENGLAND ! - SRN - 2000

Celovečerní hraný debut (a zároveň absolventský film) Achima von Borriese England! spojuje dva podstatné atributy konce minulého století: následky černobylské katastrofy a úděl postkomunistických slovanských emigrantů ve sjednoceném Německu. Kamarádi Valerij a Viktor patřili k sovětským vojákům, poslaným po havárii černobylské jaderné elektrárny v roce 1986 do zasaženého území. Už tehdy se marně pokusili utéct do ciziny. Jejich vysněným cílem se stala Anglie.

Realisticky podaný příběh, vycházející z osudu skutečných postav, zaznamenává především vykořeněnost emigrantů, obtížně se vyrovnávající s existencí v jiném prostředí a kteří mají značně omezený výběr možností. Tísnivou atmosféru zvyšuje sychravé podzimní počasí. Ve snímku se mluví především německy, ale také rusky. Zajímavé je herecké obsazení: většina “východních” herců, s výjimkou naší Anny Geislerové, působí v cizině. Výborný ruský herec (žijící v Praze) Ivan Švedov představuje Ukrajince, Anna Geislerová zase Češku, pohybující se v berlínském ruském prostředí, a gruzínský herec Merab Ninidze hraje bulharského emigranta.

Ve filmu se opět opakuje motiv nových německých filmů, v nichž umírající hrdina směřuje k moři (srv. Klepání na nebeskou bránu - 1997).

 

KINO STŘELNICE

2. středa 17. 30 20. 00

3. čtvrtek 17. 30 20. 00

4. pátek 17. 30 20. 00

Český dabing

Vstupné: 56 Kč

SPY KIDS - Špióni v akci USA - SPI

Fantastická akční komedie. Dva malí sourozenci vynaloží veškeré úsilí na záchranu svých rodičů, bývalých špičkových agentů.

Hrají: Antonio Banderas, Carla Guginoová, Alan Cumming aj.

Režie: Robert Rodriguez

Délka filmu: 90 min.

5. sobota 17. 30 20. 00

6. neděle 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

Rychle a zběsile USA - Bontonfilm

Rychlost je pro ně drogou. Jsou mladí, voní benzínem a adrenalinem. Akční kriminální příběh z prostředí světa supersilných automobilů. Světa, který má své rituály, obřady, jazyk, hrdiny i gaunery.

Hrají: Paul Walker, Vin Diesel, Michelle Rodriguezová aj.

Režie: Rob Reiner Délka filmu: 105 min.

8. úterý 17. 30 20. 00

9. středa 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PLANETA OPIC USA-Bontonfilm

Dobrodružný sci-fi. Kapitán Leo Davison ztroskotal v čase na cizí planetě, kde jsou lidé otroky a opice vládci. Má smůlu - je člověk. A cesta domů - pokud vůbec existuje - je daleká.

Hrají: Mark Wahlberg, Tim Roth, Helena Bonham Carterová aj.

Režie: Tim Burton

Délka filmu: 120 min.

10. čtvrtek 17. 00 20. 00

11. pátek 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 51 Kč

PŘÍBĚH RYTÍŘE USA - Falcon

Neurozený William už od dětství sní o rytířském životě. Rytíři se však mohou stát pouze muži šlechtického původu. Dobrodružný historický film z Francie 14. století.

Hrají: Heath Ledger, Mark Addy, Shannyn Sossamonová aj.

Režie: Brian Helgeland

Délka filmu: 130 min.

12. sobota 17. 30 20. 00

13. neděle 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné : 56 Kč

OPERACE : Hacker USA - Austrálie - Warner Bros.

Pokud znáš heslo, nikdo tě nezadrží. Soukromý boj proti terorismu hodlá tajemný Gabriel financovat z ilegálních tajných fondů - jen se k nim dostat. Jediné, co potřebuje, je špičkový hacker. John Travolta ve spletité síti terorismu, rychlých aut a ještě rychlejších počítačů.

Dále hrají: Hugh Jackman, Halle Berryová, Don Cheadle aj.

Režie : Dominic Sena

Délka filmu : 100 min.

14. pondělí 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

TO JE MÉ TĚLO Francie - CinemArt

Překroč hranici své sexuality. Nikdy není pozdě. Hlavnímu hrdinovi milostného erotického snímku je už pětatřicet, ale intenzita prožitku mu čekání vynahradí. Druhý film volné trilogie o svobodě. První film Milenci byl věnován “svobodě v lásce”.

Hrají: Rosanna Arquetteová, Elodie Bouchezová, Jean-Marc Barr

Režie: Jean-Marc Barr, Pascal Arnold Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 100 min.

15. úterý 17. 30 20. 00

16. středa 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 54 Kč

DENík princezny USA - Falcon

Princeznou proti své vůli. Romantická komedie o studentce, která je outsiderem mezi spolužačkami. Marně vrhá zamilované pohledy na třídního playboje Joshe. Pak se však najednou objeví na scéně babička odkudsi z Evropy a Mia se dozví šokující novinu. . . .

Hrají: Julie Andrewsová, Anne Hathawayová, Hcktor Elizondo aj.

Režie: Garry Marshall Délka filmu 115 min.

17. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

MEMENTO USA - Bontonfilm

Někdy je lepší zapomenout ... Nejoriginálnější thriller posledních let. “John G. znásilnil a zabil moji ženu” praví nápis vytetovaný na hrudi Leonarda Shelbyho. Příběh muže, jehož život má jediný smysl: pomstu.

Hrají: Guy Pearce, Carrie-Anne Mossová, Joe Pantoliano aj.

Režie: Christopher Nolan Délka filmu: 115 min.

18. pátek 17. 00 20. 00

19. sobota 17. 00 20. 00

20. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 56 Kč

A. I. : Umělá inteligence USA - Warner Bros.

Výprava do světa, ve kterém roboti sní a touží. Nové sci-fi Stevena Spielberga je příběhem o mechanickém chlapci Davidovi, kterého lidé naprogramovali na lásku. Jeho city ale přestali zvládat.

Hrají: Haley Joel Osment, Jude Law, Frances O´Connorová aj.

Režie: Steven Spielberg Délka filmu: 145 min.

22. úterý 17. 30 20. 00

23. středa 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

SEXY BESTIE V. Británie-Hollywood C.E.

Komediální thriller. Gangster “na odpočinku” je svým bývalým kolegou (Ben Kingsley) vyburcován k poslední nekalé aktivitě...

Dále hrají: Ray Winstone, Ian McShane, Amanda Redmanová aj.

Režie: Jonathan Glazer Mládeži nepřístupno!

Délka filmu : 90 min.

24. čtvrtek 17. 30 20. 00

25. pátek 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

ČOKOLÁDA USA - SPI

Juliette Binocheová v poetickém příběhu o lidech, “kteří mají větší strach žít, než zemřít”. Záhadná Vianne přichází do francouzské vesnice, aby zde otevřela obchod s čokoládou. Brzy získá dobrou pověst...a nepřátele.

Dále hrají: Judi Denchová, Alfred Molina, Lena Olinová, J. Depp

Režie: Lasse Hallstöm Délka filmu: 120 min.

26. sobota 17. 30 20. 00

27. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

SCARY MOVIE 2 USA - SPI

Pokračování parodie na horory si tentokrát vzalo na mušku nadpřirozený svět. A tak v kultovkách jako Vymítač ďábla, Poltergeist nebo Hannibal nezůstane kámen na kameni.

Hrají: Marlon Wayane, Shawn Wayans, Anna Farisová aj.

Režie: Keenen Ivory Wayans Délka filmu: 85 min.

 

28. pondělí 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

ENGLAND! SRN - CinemArt

Drama o naději a útěku před vlastním osudem. Valerij se pokusí zapomenout na své nasazení v Černobylu a vydává se za svým dávným snem - do Anglie.

Hrají: Ivan Shvedoff, Merab Ninidze, Anna Geislerová aj.

Režie: Achim von Borries

Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 100 min.

29. úterý 17. 30

30. středa 17. 30

31. čtvrtek 17. 30

 

 

Vstupné: 51 Kč

ČR - Bontonfilm

MACH, ŠEBESTOVÁ A KOUZELNÉ SLUCHÁTKO

Nová česká komedie pro celou rodinu. Mach a Šebestová jsou stále žáky 3. B, ale kreslený svět je jim již malý. Vyrazí tedy mezi skutečné lidi. A kouzelné sluchátko? To dělá zázraky!

Hrají: Robert Hájek, Kristýna Květová, Iva Janžurová, Jitka Molavcová, Stella Zázvorková, Petr Nárožný, Jiří Lábus aj.

Režie: Václav Vorlíček

Délka filmu: 100 min.

29. úterý 20. 00

30. středa 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

USA - Hollywood C.E.

PROKLETÍ ŽLUTOZELENÉHO ŠKORPIÓNA

Komedie ve velkém stylu a s hvězdným obsazením. Woody Allen a Helen Huntová v romantickém retru a rytmu Duke Ellingtona a Glenn Millera.

Dále hrají: Charlize Theronová, Dan Aykroyd aj.

Režie: Woody Allen

Délka filmu: 100 min.

31. čtvrtek 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PĚKNÁ MRCHA V. Británie - USA - SPI

Hořká komedie. Poslední věc, kterou Joe (irský květinář) potřebuje, je další průšvih. Naštěstí přichází ONA (odkvétající striptérka)...

Problém s velkým srdcem je v tom, že se z něj stává snadný terč. V hlavní roli Sharon Stoneová.

Dále hrají: Billy Connolly, Jurnee Smollettová aj.

Režie: Stephen Metcalfe

Délka filmu: 100 min.

2 - 3.2. 17. 30 20. 00

 

DIVOKÉ VČELY ČR - CinemArt.

Nový český film o různých podobách lásky.

 

 

Představení pro děti

6. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

O studánce s živou vodou ČR - Bontonfilm

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

13. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Trápení medvídka Brumly ČR - Bontonfilm

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

20. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Nezbedníci ČR - Bontonfilm

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

27. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Hadí princ ČR - Bontonfilm

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

Připravujeme na únor 2002

1.

Pěkná mrcha

V. Británie

hořká komedie

2. - 3.

Divoké včely

ČR

hořká komedie

5.

Kachní polévka

USA

Projekt 100

6.

Karu Süda - Medvědí srdce

Estonsko - Rusko

rodinné drama

7. - 8.

Jako kočky a psi

USA - Austrálie

rodinná komedie

9. - 10.

Babí léto

ČR

smutná komedie

11.

Smrt v Benátkách

Itálie

adaptace Projekt 100

12. - 13.

Jedinečný

USA

akční sci-fi

14.

Písně z druhého patra

Švédsko

Projekt 100

15. - 17.

Prci, prci, prcičky 2

USA

komedie

19.

Intimita

Francie

Projekt 100

20. - 21.

Jak ukrást Dagmaru

ČR

bláznivá komedie

22. - 24.

Příšerky, s.r.o.

USA

animovaný

22. - 24.

Černý jestřáb zasahuje

USA

válečný

25.

Nebe nad Berlínem

Německo

Projekt 100

26. - 27.

Moulin Rouge

USA

muzikál

28.

Smysl života

V. Británie

Projekt 100

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec,

tel.: 0420 331 32 12 79 Fax: 0420 331 32 13 91

E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Prohlídka hradních a zámeckých interiérů je možná na základě písemné nebo telefonické rezervace.

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova:(0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Okresní muzeum otevřeno denně do 6. ledna 2002 od 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.

Městská vyhlídková věž je zavřena.

Kostel sv. Jana Křtitele je uzavřen (větší skupiny osob si mohou prohlídku

objednat v pokladně muzea).

Okresní muzeum v J.Hradci je otevřeno do 6. ledna 2002.

Počínaje 7. lednem 2002 se expozice muzea, věž a kostel pro veřejnost na tři měsíce uzavřou.

 

KLUB HISTORIE LETECTVÍ JINDŘICHŮV HRADEC

VZPOMÍNÁNÍ LETCE JAROSLAVA BÉMA

Pan Jaroslav Bém žil dlouhé desítky let v Dačicích. V závěru roku 1997 se spolu se svojí chotí přestěhovali za rodinou syna do J. Hradce. Od té doby je pravidelným účastníkem všech akcí pořádaných Klubem historie letectví. Naše spolupráce však přetrvává již více než deset let. Jaroslav Bém také mezi prvními podpořil myšlenku vytvoření Památníku letců v J. Hradci. Nám v klubu pak bylo upřímnou ctí, že tento monument osobně 28. října 2000 odhalil. Rád bych vám vzpomínkami na časy před více než šesti desítkami let tohoto vzácného muže před-stavil. Vzpomínkami na letectví, které mu mnohé dalo a navždy mu učarovalo a na časy, na které se nezapomíná.

Pane Bém, můžete nám nastínit svůj životopis co by vojáka I. republiky?

Počátek všeho spadá do roku 1935, kdy jsem odmaturoval na reálném gymnáziu v Moravských Budějovicích. Tehdy jsem projevil zájem o vstup do Vojenské akademie v Hranicích na Moravě. Lékařské prohlídky při odvodu jsem absolvoval v Telči. Tajně jsem doufal v přijetí do mnou vysněné školy, ale místo toho jsem byl povolán do jednoroční Záložní důstojnické školy v Levoči, k pozemnímu vojsku. Po roce jsem se opět hlásil do akademie, ale tehdy mě doslova vyřadily téměř dvouměsíční zdravotní problémy. A tak jsem postupně sloužil v Jelšavě u 4. horského pěšího pluku, zde jsem byl v lednu 1937 povýšen do hodnosti prezenčního podporučíka, dále v Tornale, pak u 2. horského pěšího pluku v Ružomberoku. Nakonec jsem byl v Liptovském Mikuláši, kde jsem se stal instrukčním důstojní-kem Stráže obrany státu (SOS). Stále mě to však táhlo k letectvu. A nakonec se to povedlo.

Jaký jste měl pocit, když se vám splnil tento sen?

Nepopsatelně krásný. Dodnes si pamatuji datum 15. června 1937, kdy jsem byl přijat do Vojenského učiliště v Prostějově. Zde jsem absolvoval zhruba půlroční Kurz pozorovatelů letectva, který obsahoval například navigační a zpravodajské lety, střelbu na určené cíle a podobně. Po jeho ukončení jsem byl převelen k těžkému bombardovacímu pluku číslo 5 v Brně, 83. letce. Zde jsem, po nepopsatelném rozčarování z ubohého technického vybavení letového parku, pokračo-val ve výcviku. Naštěstí nám brzy přidělili francouzské stroje Bloch MB-200 a o něco později také ruské B-71. Takto jsem žil až do mnichovského diktátu v září 1938.

Jak jste vy osobně prožíval toto pro náš národ deprimující období?

Mě osobně se tato doba dotkla několikrát. Jak jsem již vzpomínal, můj sen byl studovat ve Vojenské akademii v Hranicích na Moravě. Tam jsem byl sice přijat v září 1938, ale místo nástupu do školy mě zastihla příprava mobilizace. Byl jsem s bývalým plukem převelen do Německého Brodu. Ač se to nesmělo, náš velitel rozpečetil mobilizační schránku s tajnými instrukcemi a tam se dozvěděl, že naším úkolem mělo být bombar-dování města Linz v Rakousku. K ničemu pochopitelně nedošlo. Naopak. Po Mnichovu jsme se vrátili zpět do Brna a postupně nás začali propouštět z armády. Pak to chvíli vypadalo nadějně s naším přijetím jako navigátorů do leteckého oddělení u Bati ve Zlí-ně, ale i z toho nakonec sešlo.

Na jedné z besed jste vyprávěl o své účasti v domácím protifašistickém odboji.

Osobně jsem se s touto činností dostal do spojení až po návratu do rodné Nové Říše. Předtím jsem se pokoušel navázat kontakt nezbytný k odchodu do zahraničního odboje, ale bez potřebných informací to bylo nemyslitelné. Jak jsem se později dozvěděl, od naší 83. letky se podařilo odejít pouze dvěma klukům. Já pracoval jako zaměstnanec Zdravotní nemocenské pojišťovny, což skýtalo během okupace určité možnosti výpo-moci lidem v nouzi. A takto to bylo až do osvobození v květnu 1945. Daleko větší rozčarování mě však potkalo potom.

???

Jako bývalý voják – letec jsem byl po nějakém čase povolán do Brna. Asi trochu naivně jsem očekával, že budeme opět létat. Ale vůbec ne. Byli jsme absolutně bezmocní. Vše ovládali a řídili Rusové s Rumuny, naši osvoboditelé. My jen hlídali kasárna, chodili na školení a podobně. Letěl jsem snad všeho všudy dvakrát. To nebyl život pro mě. Odešel jsem proto do civilu a zůstal pracovat pro poji-šťovnu. Zakrátko jsme se Standou Drábem a dalšími kamarády založili v Dačicích aeroklub, postavili modelářskou dílnu. V roce 1947 jsme odhalili pamětní desku Vilému Göthovi, který zahynul 25. října 1940 jako válečný stíhač v bitvě o Británii, zároveň uspořádali velký le-tecký den. Moc nám v tom pomohl můj velmi dobrý kamarád, československý válečný letec, Pavel Svoboda. Ten létal v osádce “KX-B” Aloise Šišky, se kterým zažil na přelomu roku 1941/1942 strastiplnou šestidenní anabázi na Severním moři. Měli jsme plno elánu a velkých plánů. Až jednou, někdy počátkem 50. let, přišli za mnou dva pánové, že jim musím odevzdat klíče od klubovny. To byl definitivní konec našeho aeroklubu.

Co říci závěrem?

Víte, já se pořád cítím být letcem. Právě proto jsem se rozhodl po 17. listopadu 1989 požádat o opětovné, i když jen formální zařazení k letectvu, ze kterého mě vyhodili po únoru 1948. Pozvali si mě tehdy na Vojenskou správu do Třeště a škrtem červené tužky ze mě - nadporučíka letectva - udělali velitele pěší čety, následně zcela vymazali z evidence. Nejde mi o žádné pocty či zvyšování vojenské hodnosti. To ani náhodou. Žádal jsem jen o morální rehabilitaci. Napsal mi sám velitel letectva, že mojí žádost postoupil Svazu čs. letců. Tam jsem byl přijat v roce 1994. Jak sami vidíte, vše nakonec dobře dopadlo.

Pane Bém. Rádi bychom Vám za celý náš kolektiv klubu popřáli prostřednictvím JH zpravodaje hodně štěstí a především zdraví.

Šťastný let rokem 2002 přejeme Vám všem!

Vladislav Burian a KHL

ROSTLINA MĚSÍCE

Erica x darleyensis

Vřesovec darleydalský

Za zimní přikrývku nás odmění bohatými zvonečky květů

Původ

Rod Erica zahrnuje více než 630 různorodých druhů. Většina pochází z jižní Afriky, rostou mimo tropickou oblast, v místech se zimními dešti. Pouze část se vyskytuje ve Středozemí a asi jen desítka druhů roste původně na euroatlantickém pobřeží. Do Evropy byly přivezeny překrásné vřesovce na sklonku 17. století z jihoafrické oblasti Kapska. Naše podmínky vyhovují pěstování asi sedmi druhů. Jsou zastoupeny bohatou škálou odrůd, které jsou dále doplňovány.

Charakteristika rostliny

Vřesovec darleydalský je mezidruhovým křížencem Erica carnea x Erica erigena. Byl nalezen kolem roku 1890 v Darley Dale v Anglii ve školce firmy J. Smith & Sons. Roste bujněji než rodičovské rostliny. Vytváří kompaktní stálezelené keříky vysoké kolem 40 cm. Rostliny jsou bohatě větvené, tenké ohebné větvičky jsou prutovité. Drobné listy jsou čárkovité, uspořádané v přeslenech. Malé zvonkovité květy jsou zbarvené od bílé přes lila růžovou po purpurové. Podle odrůdy rozkvétají od listopadu do května. Kompaktní a nahuštěný kořenový systém má bohaté vlášení, je soudržný.

Nároky na pěstování

Vyžaduje dobrou zahradní zeminu s příměsí rašeliny nebo písku. Snese slabý obsah vápníku, ale silněji alkalické půdy nesnáší. Vyhovuje mu slunečné stanoviště. Zimy lépe přečkává v oblastech s pravidelnou a dostatečnou sněhovou přikrývkou. Zimní přikrývku zajistíme z chvojí. Chrání vřesovec nejen před namrznutím, ale také před vyschnutím. Především starší rostliny po odkvětu sestřihneme. Zajistíme jim kompaktní tvar.

Použití

Nepostradatelná rostlina pro vřesoviště a skalky, mírné svahy. Předsadba před skupiny vyšších dřevin, pokryv půdy. Ponecháme-li je déle na stanovišti vytvoří úhledný koberec. Výborně se kombinuje s vřesy, střídají se v době kvetení. I v hustém zápoji působí velmi jemně a lehce. Sesazujeme ji do skupin s dalšími nízkými vřesovištními rostlinami, kombinujeme různé barevné odrůdy vřesů a vřesovců. Velmi hezky působí jako popředí před azalkami a rododendrony i tmavými jehličnany. Dekoračně doplňuje trávníky anebo jejich náhrady. Velmi dobře se hodí také k výsadbě na hřbitovy. Vřesovce se snadno pěstují v nádobách. Stále častěji se také rychlí pro výzdobu exteriérů i interiérů. Nakvetlé snítky se používají do suchých aranžmá.

Doporučení

Vřesovce pěstujeme na chráněných místech a se zimním krytem. Substrát musí být dobře propustný. Zejména v zimě kontrolujeme dostatečné množství vláhy. Nejvíce hynou v důsledku přeschnutí či přelití v nádobách.

Dalšími vhodnými odrůdami pro naše podmínky jsou např. “Arthur Johnson”, vřesovec vysoký až 60 cm, má světle zelené olistění, temně růžové květy. “George Rendall” výška hustých keříků dosahuje asi 50 cm, špičky výhonů jsou od jara do počátku léta žlutozelené, květy temně růžové. “Silberschmelze” má temně zelené olistění, bílé květy, výborně se hodí pro rychlení.

O PAVOUCÍCH

Před nedávnem jsme si s přítelkyněmi u kávy dostaly na téma “pavouci v našich bytech”. Jedna se přiznala, že z nich má panickou hrůzu, ale neublížila by jim. S ostatními jsme se shodly, že pavouky nikdy nezabíjíme, pouze je opatrně vezmeme na lopatku, košťátkem přikryjeme, aby neuprchli zpět do kouta, nebo vezmeme do hadru a vyhodíme z okna. Zaujalo mě, jak je v nás zakotvená pověra, že pavouci nosí štěstí i peníze. Pak jsem náhodou našla v knihovně časopis Český lid z roku 1906 a v něm malý článek. Dva autoři sebrali mezi lidem různá úsloví a pověry, které se vážou k tomuto pozoruhodnému biologickému druhu. Skutečně se i dříve říkalo, že pavouci nosí štěstí (naskýtá se i filozofická otázka, v jaké míře souvisí lidská štěstí s penězi). Kdo by je zabil, přivolá na sebe neštěstí. Vstane-li ráno v den svatby nevěsta a uvidí pavouka v pavučině, bude mít v manželství štěstí. Zničí-li ho, bude celý život nešťastná. Uvidí-li někdo v neděli v kostele “křižáka”, má smůlu a trápení po zbytek života. Ale zato po smrti přijde rovnou do nebe, protože ho bůh po dlouhém kříži připravil na lepší svět.

Také se podle chování pavouků předpovídalo počasí: plete-li pavučinu, bude krásně, leze-li do kuta, bude pršet. Používal se i v lidovém léčitelství: na říznutí se dávala pavučina, protože stavěla krev.

Ten malý příspěvek v časopise Český lid končil moc hezky. Staří lidé prý o pavoucích říkali: “I vždyť jsou to Taky Boží stvořeníčka”. Kéž by jsme si to my lidé často opakovali, když se setkáváme s našim živým světem.

S. Nováková, Státní obl. archiv J. Hradec

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Hvězdná 51, tel.: 0331/22564, 0331/361 197-8 (DDM)

Úkazy na obloze v lednu 2002

Merkur uvidíme v první polovině měsíce večer nad západním obzorem, Venuše v lednu není pozorovatelná vůbec. Mars se ještě objevuje na večerní obloze, Jupiter lze pozorovat na začátku měsíce celou noc, koncem měsíce celou noc kromě jitra. Saturn je nad obzorem po většinu noci, zapadá ráno. Uran najdeme na večerní obloze a Neptun je již nepozorovatelný. Velice pěkné je pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit místa s rozdílnou teplotou, projevující se např. slunečními skvrnami, či místy, která nazýváme fakulová pole.

Pro pozorování Slunce je hvězdárna otevřena:

v úterý a v pátek od 13.30 do 15.30 hod.

Zajímavá je i prohlídka Měsíce dalekohledy. Na jeho povrchu najdeme mnoho zajímavostí: pohoří, moře i krátery, do nichž můžeme nahlédnout a spatřit některé detaily, pouhýma očima neviditelné. Nejlepší doba k prohlídce Měsíce je okolo jeho první čtvrti, kdy tolik nezáří a nad obzorem je zvečera.

Měsíc najdeme na obloze 6. ledna v poslední čtvrti, 13. ledna v novu. V první čtvrti se Měsíc objeví 21. ledna a úplňkem projde 28. ledna.

Dál nabízíme za jasného počasí pozorování noční oblohy, kde je možno uvidět množství mlhovin, galaxií, hvězdokup, dvojhvězd atd.

Za nepřízně počasí nabízíme promítání diapozitivů na téma: Souhvězdí, Hvězdný vesmír, Sluneční soustava, Měsíc, Slunce aj.

Pro pozorování noční oblohy, Měsíce a promítání diapozitivů je hvězdárna otevřena:

v úterý od 19.00 do 22.00 hod. a v pátek od 19.00 do 23.00 hod.

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2001, Poslední aktualizace 30.01.2002 19:24:38