Jindřichohradecký zpravodaj, listopad 2002

Obsah
Informace z rady města
Kniha (průzkum), 365 v České Inspiraci
Informační středisko, Městská knihovna, Hvězdárna
Kalendárium
Kulturní kalendář
Kino Střelnice
Speciální škola děkuje, Podnikejte ve venkovské turistice!
KHL J. Hradec EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 (2. díl)
Ocenění významného sportovního výkonu, Historický kalendář J. Hradce 2003, Reprezentativní publikace “Jindřichův Hradec – město nad Vajgarem”

INFORMACE Z RADY MĚSTA

Výstavba cyklotrasy od sv. Jakuba k letišti dostává konkrétní podobu. Akce je zařazena do rozpočtu města s tím, že na ni byla získána dotace z Fondu malých projektů Phare ve výši 25. 498 ?. V úseku cca 1 km bude provedena odkopávka stávajícího terénu a položeny podkladní vrstvy. Bude vybudován nový úsek v délce 300 m s asfaltovou penetrací, zbytek bude tvořen zhutněnou prosívkou. Práce provede firma Swietelsky stavební s.r.o. České Budějovice do poloviny prosince letošního roku. Celý úsek bude volně průjezdný po zbudování výpustného zařízení, bezpečnostního přelivu a po dokončení rekonstrukce poškozené koruny hráze na rybníku “Polívka prostřední”. Na tuto akci bude navazovat druhá etapa s propojením cyklotrasy od letiště do Děbolína.

Výstavba a financování šestnácti bytových jednotek v bytovém domě v ulici Janderově (v areálu bývalých Švecových kasáren) bude probíhat v režimu bytového družstva. Ustavující schůze družstva proběhla v souladu s příslušnými ustanoveními obchodního zákona. Družstvo přijalo firmu “Bytové družstvo Park” a do doby dokončení výstavby bude mít sídlo v budově MěÚ, Klášterská 135/II. Po zápisu družstva do obchodního rejstříku bude projednána a uzavřena smlouva o sdružení mezi družstvem a městem, na jejímž základě budou do výstavby domu vloženy finanční prostředky členů družstva. Na všech šestnáct bytových jednotek jsou v současné době Radou města již schváleny rezervace.

Na základě podnětu ředitelů základních škol doporučuje Rada města využít nevyčerpaných prostředků na nájmy k nákupu učebních pomůcek do výše 50 tisíc korun. Pokud tento návrh schválí zastupitelé, umožní se tím každé základní škole alespoň částečně eliminovat neblahý důsledek nedostatečného financování nákupu učebních pomůcek z prostředků státního rozpočtu.

Speciální školství v našem městě se již několik let potýká s nedostatkem učeben. Určité řešení nabízí Římskokatolická církev – proboštství J.Hradec, která získala budovu bývalých gobelínových dílen v ulici Pod Hradem č.p.124/III. Ke zřízení několika učeben v tomto objektu jsou však podle nařízení okresního hygienika a hasičského záchranného sboru nutné stavební úpravy. Na jejich plné pokrytí ale Římskokatolická církev nemá dostatek finančních prostředků a žádá město o poskytnutí bezúročné půjčky. Zřizovatelem zvláštních a pomocných škol je stát prostřednictvím krajského úřadu. Tomu také z podstaty věci přísluší financování tohoto problému. S ohledem na naléhavost řešení však Rada města doporučuje poskytnout na tyto účely bezúročnou půjčku z rozpočtu města ve výši 300 tisíc korun s odkladem splátek do roku 2006. Také tento návrh musí schválit Zastupitelstvo města.

 

V rámci udržování dobrých vztahů s okresní nemocnicí poskytne město dispečinku záchranné zdravotnické služby výběr z databáze digitální mapy GIS J. Hradec (vrstva ulic a čísel popisných ) včetně prohlížeče. Město pro tento účel zakoupí od firmy Hydrosoft Praha s.r.o. další licenci za 14 530,- Kč a zavazuje se k bezúplatné aktualizaci těchto dat pro potřeby ZZS 4x ročně. Tento krok významnou měrou přispěje ke zlepšení orientace výjezdových skupin ZZS ve městě a tím ke zrychlení zásahů.

Alfred Němec, místostarosta města Jindřichův Hradec

 

KNIHA (průzkum)

Rodina Röschova hodlá vydat knihu RNDr. et Ph.Mr. Viléma Rösche:

“ZVĚŘ A LIDÉ”.

Jedná se o lovecké povídky z jindřichohradeckých lesů a okolí z období před 2. svět. válkou. Najdete zde působivé popisy lovné zvěře, jejich zvyků a krajiny. Případný zájem o knihu, která by vyšla v r. 2003, zašlete, prosím, na adresu :

Městský úřad Klášterská 135/II, J. Hradec 377 01, tel.: 384 351 521

Město Jindřichův Hradec – 365 dní v České Inspiraci

Dne 2. 8. 2001 vstoupilo město Jindřichův Hradec do sdružení měst Česká Inspirace. Motto tohoto sdružení: “Za kulturou nejen do Prahy” spojuje všech 8 měst (Hradec Králové, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Litomyšl, Polička, Kutná Hora, Telč, Třeboň). Osm z nejkrásnějších českých měst tak prezentuje společně nabídku kulturních a společenských akcí v Kulturním kalendáři České Inspirace. Jedním z mnoha cílů sdružení je upoutat zájem návštěvníků těchto měst nejen historickými památkami, ale i bohatou nabídkou kulturních pořadů, společenských a kulturních akcí.

Města České Inspirace vydávají v letošním roce poprvé společnou “image” brožuru platnou po dobu cca 2 let. Každé město České Inspirace zpracovalo a dodalo podklady pro její vydání.

Obsahem bude krátká informace o historii města, doporučená trasa na výlet do okolí města, informace o dopravě, ubytování, zajímavostech... Výsledkem je publikace zajímavá nejen pro samotné návštěvníky měst, ale i pro incomingové cestovní kanceláře, zabývající se pořádáním zájezdů do České republiky.

Partnerem České Inspirace je cestovní kancelář Čedok, která nabízí ve svém katalogu možnosti výletů a pobytů do měst České Inspirace (v katalogu pro r. 2003 se poprvé objeví i město Jindřichův Hradec ).

Díky členství v České Inspiraci se město Jindřichův Hradec prezentovalo již v prosinci roku 2001 na Českém centru ve Vídni – jednalo se o akci uspořádanou pro rakouské cest. kanceláře a novináře.

V letošním i v příštím roce se budou města České Inspirace několikrát společně prezentovat jak na tuzemských, tak zahraničních výstavách a veletrzích.

V letošním roce jsme společně realizovali putovní výstavu “Česká architektura”, která byla v Jindřichově Hradci k vidění na přelomu května a června 2002 v sloupovém sále na III. nádvoří st. hradu a zámku. Pro rok 2003 je připravena další putovní výstava, tentokrát z oblasti divadelnictví.

Tak tedy závěrem o 365 dnech města Jindřichův Hradec v České Inspiraci. Naše členství a aktivní působení v tak prestižním sdružení můžeme považovat za další úspěšný krok v oblasti cestovního ruchu a kultury. Poznejte i Vy města České Inspirace – osm z nejkrásnějších českých měst.

Zuzana Bedrnová, člen Valné hromady a výkonného výboru České Inspirace

Informační středisko OTEVÍRACÍ DOBA :

Město J. Hradec, ul. Panská 136/ I , 37701 PO – PÁ / 8.00 – 17.00

tel. +420 384 363 546 SO / 8.00 – 12.00

fax. +420 384 361 503 e-mail : info@jh.cz www.jh.cz

Již tradičně v době podzimu a následně zimních měsíců připravuje Informační středisko města Jindřichův Hradec nové propagační materiály na sezónu 2003. V současné době připravujeme nové prospekty obsahující informace o městě a o možnostech ubytování, dále pak v listopadu vyjde také nová brožura České Inspirace. V rámci sdružení Česká Inspirace máme nejen množství nových propagačních materiálů, ale i nové možnosti prezentace (např. na zahraničních veletrzích a výstavách,...). Motto České Inspirace : “Za kulturou nejen do Prahy” prezentujeme v Kulturním kalendáři na r. 2003. Veškeré informace i nové propagační materiály budou k dispozici v Informačním středisku.

Příprava na turistickou sezónu 2003 to nejsou jen nové propagační materiály, ale i aktivní účast na veletrzích a výstavách. Již tradičně se účastníme veletrhu Madi Travel Market (listopad 2002), dále veletrhů cest. ruchu Go a Regiontour Brno, Holiday World Praha (leden, únor 2003). Těchto tuzemských veletrhů se zúčastňujeme společně s ostatními městy Jihočeského regionu. Naší snahou je, aby pozvánka do Jižních Čech a následně nabídka turistických možností, působila co nejkomplexněji. V roce 2003 se bude město Jindřichův Hradec prezentovat i na zahraničních veletrzích a výstavách (Německo, Rakousko, Holandsko, ...). K těmto účelům máme připraveno velké množství cizojazyčných materiálů o městě a okolí.

Zuzana Bedrnová, Jana Popelková Informační středisko Města J. Hradec

MĚSTSKÁ KNIHOVNa v listopadu

Listopad nemám moc ráda, je to takový smutný měsíc. Tentokrát se ale na něj ze dvou důvodů těším.

Tím prvním je fakt, že bude dokončena, zkolaudována a předána do užívání stavba obchodního domu v bezprostředním sousedství knihovny. Skončí tak konečně problémy a nepříjemná omezení pro návštěvníky knihovny, která s sebou taková stavba vždycky přináší. Okolí knihovny se opět zkulturní a objeví se i možnost spojit příjemné s užitečným – zařídit si nákupy i návštěvu knihovny při jedné cestě. Této možnosti budou jistě rády využívat i pracovnice knihovny po skončení celodenní služby.

Druhým důvodem jsou zajímavé akce, které knihovna na listopad připravuje.

11. listopadu přivítá ve svých prostorách zemědělce z obou stran hranice. Setkání Čechů s Rakušany na téma “Zemědělství a Evropská Unie” organizuje Regionální evropské informační středisko, které v rámci městské knihovny pracuje. Je připraveno vystoupení řady odborníků a očekává se zajímavá diskuse, která určitě nabídne odlišný pohled i zkušenosti, ale i styčné body, na kterých je možné rozvíjet vzájemnou spolupráci.

Týden nato, v pondělí 18. listopadu nabídneme veřejnosti úplně jiný typ programu. Tentokrát to bude setkání (v krátké době již druhé) s akademickým malířem Jindřichem Vydrou a jedním z jeho mozaikových obrazů. Autor sám bude vyprávět o důvodech jeho vzniku i symbolice a podělí se s námi také o své zážitky z cest po Evropě. Návštěvníkům akce můžeme slíbit osobní obohacení i příjemně strávený čas.

Otevírací doba městské knihovny :

pondělí – zavřeno hudební oddělení: dětské oddělení:

úterý 9 – 18 úterý 12 – 18 úterý 12 – 18

středa  9 – 17 čtvrtek 9 – 18 středa 12 – 17

čtvrtek 9 – 18 čtvrtek 12 – 18

pátek 9 – 17 pátek 12 – 17

sobota 8 – 12

Pobočka Vajgar :

                                       dospělí:                       děti:

pondělí                                                12 - 18    12 - 18

středa                                9.30 - 11,30  12 - 18    12 - 18

pátek                                 9.30 - 11,30  12 - 17    12 - 15

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

HVĚZDÁRNA

a Astronomický klub při DDM v Jindřichově Hradci

Sídl. Hvězdárna, Hvězdná 51/V, 377 01, J. Hradec

Kontakt na pracovníky: ( 384 322 564 (Hvězdárna), 384 361197-8 (DDM)

e-mail: alrischa_psc@centrum.cz

 

Úkazy na obloze v listopadu 2002

Merkur je nepozorovatelný, Venuše bude nad obzorem v druhé třetině měsíce. Mars začneme vídat na ranní obloze, Jupiter již můžeme pozorovat většinu noci, vychází pozdě večer. Saturn je viditelný po celou noc s výjimkou večera a Uran Neptunem lze spatřit na večerní obloze.

Velice zajímavá je i prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti. Měsíc projde 4. listopadu novem, 11. listopadu první čtvrtí, tedy obdobím nejvhodnějším k prohlídce jeho povrchu dalekohledem. 20. listopadu dosáhne úplňku a 27. listopadu uvidíme Měsíc v poslední čtvrti. Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší a světlejší oblasti – místa s nižší či vyšší teplotou.

Slunce vstupuje do znamení Střelce dne 22. listopadu ve 12h 53min SEČ (středoevropského času).

Podzimní obloha nabízí pohled na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií a otevřených hvězdokup.

Pro veřejnost je Hvězdárna v listopadu otevřena

k pozorování Slunce: úterý a pátek od 13.30 do 15.00 hodin

k pozorování noční oblohy: úterý od 19.00 do 22.00 hodin

pátek od 19.00 do 23.00 hodin

! Za nepřízně počasí nabízíme promítání diapozitivů s ústním komentářem

na astronomická témata Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-)

KalendáriuM

18. 11. 1852 – před 150 lety se narodil Mikoláš Aleš, kreslíř, ilustrátor a malíř. Musel opustit pražskou malířskou akademii – jeho talent nebyl oceněn. Byl ale uznáván v lidových vrstvách a je znám jako ilustrátor knih, časopisů a kalendářů. V Národním divadle je jeho cyklus Vlast, který podle jeho návrhu provedl František Ženíšek. Mikoláš Aleš zemřel 10. 7. 1913.

23. 11. 1792 – před 210 lety – se narodil Václav Kliment Klicpera, spisovatel divadelních her. Po vystudování pražské univerzity učil na gymnáziu v Hradci Králové. Některé z jeho veseloher se stále hrají: Hadrián z Římsů, Divotvorný klobouk, Rohovín Čverrohý. Zemřel 15. 9. 1859.

Roku 1352 – před 650 lety – zemřel Matyáš z Arrasu, flanderský stavitel, který získán Karlem IV., začal přestavbu kostela sv. Víta na katedrálu. Po jeho smrti pokračoval v díle Petr Parléř. Matyáš z Arrasu se podílel na stavbě Karlštejna a Nového města pražského.

Roku 1252 – před 750 lety – zemřela Zdislava z Lamberka, která proslula svým milosrdenstvím a schopností uzdravovat. Byla spolupracovnicí dominikánského řádu. Založila kláštery v Jablonci a Turnově. V r. 1907 byla prohlášena za blahoslavenou, v roce 1995 za svatou.

1. 11. 1862 – před 140 lety – se narodil Emil Kolben, český podnikatel. Jistou dobu pracoval s T. A. Edisonem. Dostal se s ním do sporu, protože – jak se později ukázalo – zcela správně vsadil na perspektivy střídavého proudu. Stejně nepochopen byl doma Křižíkem, který také sázel na proud stejnosměrný. Roku 1896 založil ve Vysočanech elektrotechnickou továrnu. Vyráběl zde především třífázové motory. Zahynul 3. 7. 1943 v nacistickém vězení v Terezíně.

Roku 1522 – před 480 lety – zemřel Mikuláš Klaudyán, lékař, knihtiskař a kartograf. Zřídil v r. 1518 v Mladé Boleslavi tiskárnu. Na mapách jím vydávaných byl sever dole a jih nahoře. Vydal též první českou babickou knihu. (Porodnickou knihu).

29. 11. 1632 – před 370 lety – zemřel Fridrich Falcký, český král. Králem byl zvolen 26. srpna 1619. S jeho osobou spojovali čeští stavové naději na zahraniční pomoc, neboť byl zetěm anglického krále Jakuba I. Po bitvě na Bílé hoře 8. 11. 1620 opustil Prahu a uchýlil se do Vratislavi a později do Haagu. V r. 1623 ztratil i rodové državy a zbytek života prožil v exilu.

18. 11. 1862 – před 140 lety – byl zahájen provoz v Prozatímním divadle, které sloužilo až do vybudování Národního divadla jako provizorní česká scéna. Hrála se Hálkova hra Král Vukašin.

20. – 27. 11. 1952 – před 50 lety – se konal zinscenovaný proces s tzv. vedením protistátního spikleneckého centra v čele s R. Slánským. Jedenáct obžalovaných bylo odsouzeno k trestu smrti, tři k doživotnímu vězení.

V. Königsmark, místostarosta města Jindřichův Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

3. 11. 2002 – 16.00 hod. – RAF A ŇAF v divadle

Divadelní pohádka z cyklu děti s rodiči do divadla

Sál Střelnice Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč Předplatné sk. D

Městský úřad v J. Hradci a ZUŠ v J. Hradci Vás zvou

3. 11. 2002 – 17.00 hod. – BENEFIČNÍ KONCERT

ve prospěch obcí postižených povodní

Na koncertu se představí: Pěvecký sbor YMCA – Jakoubek

Smyčcový orchestr ZUŠ v J. Hradci

Streichorchester Oberes Waldviertel – Gmünd

kaple sv. Maří Magdaleny

Pragokoncert Bohemia Praha Vás zve

4. 11. 2002 – 19.00 hod. – “Setkání Michala Suchánka & Richarda Genzera

volná show bavičů pořadu TELE – TELE

Sál Střelnice (historky, legrácky, písničky, tanečky)

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci Vás zve

6. 11. 2002 – 19.00 hod. – Petr Spálený, M. Voborníková a Band

Koncert legendy české muziky

Sál Střelnice Vstupné: 95,- 90,- 85,- 50,- Kč

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s OS ČČK Vás zve

7. 11. 2002 – 17.45 hod. – beseda s panem Ing. Josefem Jandou

na téma “Poznatky z cestování po Bolívii a Peru”.

Domov mládeže SZŠ J. Hradec (Vajgar)

DADA CLUB KASPER Vás zve

7. 11. 2002 – 19.30 – Galapágy nad vodou i pod vodou – vyprávění s diapozitivy

a videem. Přednáška Dr. I. Bednářové.

DADA CLUB KASPER

Společnost V. Nováka při ZUŠ ve spolupráci s Jindřichohradeckým probošstvím

Slavnosti Adama Michny z Otradovic 2002

8. 11. 2002 – 17.00 hod. – Requiem za A. Michnu – hřbitovní kostel sv. Václava

9. 11. 2002 – 17.00 hod. – V.K.H. Rovenský – Capella regia musicalis

hraje soubor Ritornello – kaple sv. Maří Magdaleny

10.11. 2002 – 8.45 hod. – MISSA MICHNIANA s procesím

proboštský kostel P. Marie, začátek v 8.45 u sousoší

Nanebevzetí P. Marie na nám. Míru

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci Vás zve zábavný pořad

10. 11. 2002 – 17.00 hod. – SENIOR KLUB

Zábavný pořad pro střední a starší generaci.

Sál Střelnice Vstupné: 30,- Kč

Každý čtvrtek v 18.00 hod. - Přednášky s tématikou bible a víra dnes

Soukromá střední škola - učebna M3, Kmentova 90/II 1. patro

10. 11. 2002 – 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera

Gymnázium V. Nováka J. Hradec

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

11. 11. 2002 – 17.00 hod. – Lada voseJpková – šperky

eva Hajšmanová - uměl. fotografie

 

Spolek Přátelé starého Jindřichova Hradce Vás zve na

11. 11. 2002 – 19.30 hod. – přednáška Mgr. Štěpánky Běhalové PhD.

Vinárna hotelu Grand “Jindřichohradecký knihař – Josef Brchaň”

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

14. 11. 2002 – 19.00 hod. – “Bambini di Praga” – divadelní představení

Divadla Bez zábradlí

Hrají: Z. Žák, K. Heřmánek, J. Šulcová, J. Carda, R. Hrušínský a další

Sál Střelnice Vstupné: 115,- 110,- 105,- 60,- Kč

Václav Koubek a Galerie Inspirace uvádí

14. 11. 2002 – 19.30 hod. – Jaroslav HUTKA

Druhý koncert festivalu “Hudební sklepy”

Langrův dům Vstupné: 80,- Kč

Petr Přibyl, Franta Kocourek a agentura Agentura OK Vás srdečně zvou

16. 11. 2002 – 20.00 hod. – Taneční párty

Jindřichohradecké rockové legendy se svými hosty

pomáhají lidem postiženým záplavami.

Účinkují: TO Portál, Organum, Old Steamboat Jazz Band, Veget Band.

Hosté: Václav a Jan Neckářovi.

Sál Střelnice Vstupné: 70,- Kč

DADA CLUB KASPER Vás zve na výstavu

Od 17. 11. 2002 – Václav Koubek - výstava (oboustranný obraz)

 

Jindřichohradecký divadelní soubor Jablonský uvádí premiéru komedie

21. 11. 2002 – 19.00 hod. – Carlo Goldoni: poprask na laguně

Sál Střelnice Vstupné: 60,- 55,- 50,- Kč

 

Klub historie letectví a město J. Hradec pořádají a srdečně Vás zvou na přednášku

22. 11. 2002 – 18.00 hod. – EXPEDICE HONINGTON 2002

Přednáška bude doplněna videodokumenty a diapozitivy z více než

4.500 km dlouhé cesty po stopách čs. válečných letců na území Anglie,

Francie, Nizozemska a představí výsledky v pořadí osmé expedice KHL.

Městská knihovna

Městský úřad v J. Hradci pořádá

MINI TURNÉ

21. 11. 2002 – 19.30 hod. – Dačice

22. 11. 2002 – 19.30 hod.J. HradecPředvánoční program”

kaple sv. Maří Magdaleny

Účinkují : Harald Rella člen Salzburgské opery – zpěv

Gustav Mailbek – varhany + Jen tak tak - folk. skupina. Vstupné: 50,- Kč

24. 11. 2002 – Nová Bystřice – 18.00 hod.

D.N.S.Bubeneč s.r.o. Vás srdečně zve na benefiční koncert

23. 11. 2002 – 19.00 hod. – EDITH PIAF – Vrabčák z předměstí

Koncertní verze představení inspirované životem slavné šansoniérky.

Účinkují: R. Fišarová / Z. Trvalcová, Z. Fric / O. Izdný, Jan Révai

Výtěžek z koncertu bude věnován na obnovu Divadla v Dlouhé v Praze. Sál Střelnice Vstupné: 100,- Kč

Galerie INSPIRACE uvádí

24. 11. 2002 –19.00 hod. – EDITH PIAF – VRABČÁK Z PŘEDMĚSTÍ

Koncertní verze představení inspirovaného životem slavné šasnoniérky.

Účinkují: R. Fišarová / Z. Trvalcová, Z. Fric / O. Izdný, Jan Révai

Výtěžek z koncertu bude věnován na obnovu Divadla v Dlouhé v Praze. Langrův dům, nám Míru 138/I Vstupné: 100,- Kč

Galerie INSPIRACE uvádí

27. 11. 2002 –19.30 hod. – ROMÁN O HOLKÁCH

Písně a próza Vladimíra Vysockého.

Účinkují Věra Slunéčková a autorův český překladatel Milan Dvořák.

Langrův dům, nám Míru 138/I Vstupné: 70,- Kč

Okresní muzeum v J. Hradci a Klub panenek České republiky pořádá

28. 11. 2002 – 16.00 hod. – vernisáž výstavy – Panenky v trysku století

Úvodní slovo pronese PhDr. Ludmila Růženecká

kaple sv. Víta a výstavní místnost muzea Výstava potrvá do 6. ledna 2003.

Galerie INSPIRACE a Společnost V. Nováka při ZUŠ uvádějí

29. 11. 2002 – 20.00 hod. – J. Weinberger, M. Vích

KROKY PO KRÁCH čili KDYŽ SE JDE, VŠECHNO CHCE

Autorský kabaret pražského souboru “Dopoledne & odpoledne” pro klavír

a čtyři herce v režii J. Langera

ZUŠ V. Nováka Vstupné: 60,- Kč

Galerie INSPIRACE a JAZZ SATCHMO BAR uvádějí

30. 11. 2002 – 21.00 hod. – J. Weinberger, M. Vích

ACH, TY PLACHTY, KDE JE MÁM?

Kabaret souboru “Dopoledne & odpoledne” pro klavír a tři herce

Jazz klub SATCHMO (býv. Trojstředisko), sídl. Vajgar Vstupné: 60,- Kč.

 

Pokračování výstav

DADA CLUB KASPER Vás zve na výstavu

výstava obrazů – TOMÁŠ VINCENEC - olej a akvarel. Výstava potrvá do 16. 11. 02

Okresní muzeum J. Hradec Vás zve na výstavu

KNIŽNÍ VAZBA JOSEFA BRCHANĚ - dílo jindřichohradeckého knihvazače.

Muzeum – kaple sv. Víta Výstava potrvá do 17. listopadu

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 384 32 12 79

Fax: 384 32 13 91 E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Prohlídky pouze na objednávku pro skupiny návštěvníků se 100% příplatkem každý den, o sobotách a nedělích.

Pro skupiny nad 30 návštěvníků bude mimosezónní příplatek o 30% nižší.

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova: (384) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: 384 36 36 61

Fax.: 384 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Muzeum: denně (mimo pondělí) 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.

Městská vyhlídková věž: uzavřen

Kostel sv. Jana Křtitele: kostel je uzavřen, skupiny nad 10 lidí si mohou objednat prohlídku kostela v pokladně muzea na tel. 384/36 36 60

Výstava jindřichohradeckého knihvazače v okresním muzeu

 

Ve čtvrtek 10. října byla v kapli sv. Víta v jindřicho-hradeckém muzeu zahájena slavnostní vernisáží výstava s názvem Knižní vazby Josefa Brchaně. Hned při této příležitosti si prohlédlo výstavu více než dvě stovky hostů. Ti, kteří tuto slavnostní příležitost nestihli, však mají možnost navštívit výstavu až do 17. listopadu. Muzeum je otevřeno denně kromě pondělí od 8.30 do 17.00 hodin. Ve výstavní síni autor instaloval více než osmdesát svazků, které vlastnoručně svázal. Jednotlivé vazby vynikají nejen dokonalým technickým provedením, ale také uměleckou invencí, s níž se autor prostřednictvím knižní vazby vyjadřuje k obsahu jednotlivých děl. Ve výběru titulů najdeme soubor vazeb biblí a děl evangelických autorů, knihy s regionální tematikou i autorovu oblíbenou beletrii a prózu, spočívající především v dílech klasiků. Součástí výstavy je také připomínka historie celé rodiny Brchaňů, která sahá hluboko do 18. století a knihařské živnosti Brchaňů v Jindřichově Hradci. Na toto téma také připravil spolek Přátelé starého J. Hradce přednášku s názvem “Jindřicho-hradecký knihař - Josef Brchaň”, která zazní při pravidelných setkáních spolku obvyklé druhé pondělí v měsíci, tentokrát 11. listopadu 2002 od 19.30 hodin ve vinárně hotelu Grand.

Štěpánka Běhalová

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka 11. a 25. listopadu tyto tituly:

SWING – Francie 2002

Francouzský režisér romského původu Tony Gatlif se i ve svém novém filmu Swing věnuje popisu charakteristických vlastností a zvyků romského etnika, ale navíc také prolínání a vzájemnému obohacování různých kultur. Přibližuje komunitu francouzských Romů – Manušů prostřednictvím desetiletého bílého chlapce Maxe, který se na prázdninách u babičky zamiluje do cikánské hudby, o proto se začne učit hrát na kytaru u svérázného kytaristy Miralda.

Max se zároveň sbližuje se svou vrstevnicí manušskou dívkou Swing (o níž se zpočátku domnívá, že je to kluk), který ho uchvátí spontánním projevem.

Dominantním motivem filmu je hudba v podání romských jazzových kytaristů Tchavola Schmitta a Mandina Reinhardta. Tradiční i původní skladby zaznívají v působivých jazzových úpravách a v kompozicích, ovlivněných arabskou či židovskou hudbou.

- Krátký film SEN (ČR) vznikl podle stejnojmenné povídky Jana Weisse (1892 – 1972).

V hlavní roli Karel Roden.

BOUŘLIVÁ SVATBA – USA – Indie – 2001

Známá indická režisérka Mira Nairová ( nar. 1957) nás ve snímku Bouřlivá svatba zavádí do současného Dillí, kde bohatí manželé Vermaovi připravují okázalou svatbu pro nejstarší dceru Áditi. Svatební událost se stává prostředkem pro barvitý popis situace v různých vrstvách moderní indické společnosti. Tvůrci s ironií i s chápavým nadhledem poukazují na tamní kontrasty mezi tradičními rituály či zvyky. Podobně jako v Altmanově Svatbě tady jde vlastně o sled minipříběhů, spjatých se členy početného příbuzenstva. Události se odvíjejí během čtyř dnů před samotným obřadem a vrcholí svatební hostinou, během níž se některé příběhy uzavírají.

Navzdory několika temným tónům převládají ve filmu syté barvy, spjaté se svatebním veselím. Divák je tak strháván spíše tancem, zpěvem a exotickým prostředím, než závažnými problémy.

 

Kino Střelnice

1. pátek 17.00 20.00

2. sobota 17.00 20.00

3. neděle 17.00 20.00

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

MINORITY REPORT USA-Bontonfilm

Každý utíká… Každý bude dopaden. Nový sci-fi thriller režiséra Stevena Spielberga. V roce 2054 je Washington zbaven kriminality, protože policie dokáže zločince odhalit ještě před tím, než čin spáchá. Obvinění se nevyhne ani šéfovi Andertonovi (Tom Cruise), který musí na útěku dokazovat svou nevinu a chybu v systému, kterému dosud věřil.

Dále hrají: Collin Farrell, Samantha Mortonová, Max von Sydow

Režie: Steven Spielberg Délka filmu: 145 min.

5. úterý 17.30 20.00

6. středa 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

KATE A LEOPOLD USA – SPI

Meg Ryanová a Hugh Jackman v nové romantické komedii. On je pohledný, ona půvabná, on je noblesní, ona razantní, oba jsou osamělí a žijí v New Yorku – on v roce 1876, ona v roce 2001. Kdyby se narodili ve stejném období, byl by z nich dokonalý pár.

Dále hrají: Liev Schreiber, Natasha Lyonneová aj.

Režie: James Mengold

Délka filmu: 120 min.

7. čtvrtek 17.00 20.00

8. pátek 17.00 20.00

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

NEVĚRNÁ Usa-Bontonfilm

Diane Laneová, Richard Gere a Olivier Martinez v americké studii nevěry podle francouzského vzoru. Byla šťastně vdaná, finančně zajištěná - a zdánlivě spokojená. Pak ale její cestu zkřížil přitažlivý Francouz a její představy o životě a věrnosti se zhroutily…

Dále hrají: Erik Sullivan, Margaret Colinová aj.

Režie: Adrian Lyne Délka filmu: 125 min.

9. sobota 17.00 20.00

10. neděle 17.00 20.00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 61 Kč

xXx USA-Bontonfilm

eXtrémní! eXplozivní! eXcelentní! Akční thriller o vášnivém vyznavači adrenalinových sportů, který se proti své vůli stává špičkovým tajným agentem. Vin Diesel s krycím jménem xXx řádí v Praze!

Dále hrají: Asia Argentová, Samuel L. Jackson aj.

Režie: Rob Cohen Délka filmu: 125 min.

Představení ART KINA

11. pondělí 20.00

 

Titulky

Vstupné: 53 Kč

SWING Francie - Artcam

Cikánská balada. Prázdninové swingování na šesti strunách, mezi první láskou a prvními akordy. Fascinující manušská hudba v křehkém příběhu plném rytmů.

Hrají: Oscar Copp, Lou Rechová, Tchavolo Schmitt aj.

Režie: Tony Gatlif Délka filmu: 90 min.

12. úterý 17.30 20.00

13. středa 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 61 Kč

Mr. DEEDS – Náhodný milionář USA- Falcon

Přišel. Viděl. Nepochopil. Ani za 40 miliard. Adam Sandler v hlavní roli komedie o prosťáčkovi Deedsovi, který se díky dědictví stává multimilionářem, ale také nevyhnutelně terčem lumpů. Pomůže mu půvabná novinářka Babe Bennettová (Winona Ryderová)?

Dále hrají: John Turturro, Allen Covert aj.

Režie: Steven Brill

Délka filmu: 100 min.

14. čtvrtek 17.30 20.00

15. pátek 17.30 20.00

 

 

Vstupné: 51 Kč

WATERLLO PO ČESKU ČR-Bontonfilm

Jiří Krampol pětkrát jinak v komedii Víta Olmera. Povídkový film o nevšedních pohledech na soužití muže a ženy v okamžiku, kdy končí prvotní oblouznění a nastupuje stereotypní nuda.

Dále hrají: Emília Vašáryová, Simona Chytrová, Eva Holubová, Jana Paulová aj.

Režie: Vít Olmer

Délka filmu: 95 min.

16. sobota 17.00 20.00

17. neděle 17.00 20.00

 

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 66 Kč

PŘED SVATBOU NE! USA- Bioscop

Komedie. Zlomí vám srdce a seberou peněženku. Stačí, když si vás jedna (Sigourney Weaverová) vezme a druhá (J. L. Hewittová) pár hodin poté svede. Máte na krku rozvod, finanční vyrovnání a netušíte, že jde o matku s dcerou, které si takhle už delší dobu vydělávají.

Dále hrají: Ray Liotta, Gene Hackman, Jason Lee aj.

Režie: David Mirkin Délka filmu: 125 min.

19. úterý 17.30 20.00

20. středa 17.30 20.00

 

 

Vstupné: 56 Kč

SMRADI ČR -SPI

Psychologický film o lidech, kteří o lásce nemluví, oni ji žijí. Petra Špalková a Ivan Trojan jako rodiče Šírovi, kteří se přestěhovali na vesnici, aby měli vstřícnější prostředí pro své dva nevlastní a jednoho vlastního “smrada”.

Dále hrají: Lukáš Rejsek, Jan Cina, Tomáš Klouda, Zdeněk Dušek aj.

Režie: Zdeněk Tyc Délka filmu: 95 min.

21. čtvrtek 17.30 20.00

22. pátek 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 61 Kč

MIIB – Muži v černém II USA – Falcon

Stejná planeta. Stejný šmejd! Tommy Lee Jones a Will Smith se opět sešli, aby bojovali proti nebezpečné svůdkyni, která je postaví před nejtěžší úkol, jaký kdy řešili: zachránit Zemi před vyvrheli z vesmíru.

Dále hrají: Lara Flynn Boyleová, Johnny Knoxville, Rosario Dawson aj.

Režie: Barry Sonnenfeld Délka filmu: 90 min.

23. sobota 17.30 20.00

20. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

KRÁLOVSTVÍ OHNĚ USA - Falcon

Matthew McConaughey v hlavní roli výpravné dobrodružné sci-fi. Píše se rok 2020 a převážná část planety Země je v ohrožení. Vzrušující příběh, který spojuje období středověku s apokalyptickou budoucností.

Dále hrají: Christian Bale, Izabella Scorupcová aj.

Režie: Rob Bowman

Délka filmu: 100 min.

Představení ART KINA

25. pondělí 20.00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

BOUŘLIVÁ SVATBA USA-Indie-Artcam

Láska je láska i mezi kapkami monzunového deště. Taková normální indická rodinka v romantické komedii režisérky Miry Nairové. Velká cena Zlatý lev na MFF v Benátkách 2001.

Hrají: N. Shan, L. Dubeyová, S. Shettyová aj.

Režie: Mira Nairová Délka filmu: 115 min.

26. úterý 17.30 20.00

27. středa 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 53 Kč

PLES PŘÍŠER USA-Intersonic

On je kat, ona manželka muže, kterého popravil… Psycho-logické drama s Halle Berryovou a Billy Bob Thorntonem v hlavních rolích. Po pohřbu bývá posezení. U nás se říká “kar” – v Americe “Monster Ball” – ples příšer.

Dále hrají: Peter Boyle, Heat Ledger aj.

Režie: Marc Foster Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 110 min.

28. čtvrtek 17.30 20.00

29. pátek 17.30 20.00

Titulky

Vstupné: 56 Kč

MEXICKÁ JÍZDA Mexiko-Artcam

Road movie. Jedna krásná žena, dva nejlepší kamadádi a tři největší tajemství. Mexická jízda, při které ukazují směr hormony.

Hrají: Maribel Verdúová, Gael garcia Bernal, Diego Luna

Režie: Alfonso Cuarón Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 105 min.

30. sobota 17.30 20.00

1. 12. neděle 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 60 Kč

BLADE II USA-Warner Bros.

Wesley Snipes, největší lovec upírů všech dob se vrací… Jeho cesta za záchranou nejlepšího přítele Whistlera (Kris Kristofferson) vede až do Prahy.

Dále hrají: Ron Perlman, Leonor Varela aj.

Režie: Guillermo Del Toro

Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 115 min.

3.12. úterý 17.30 20.00

4. 12. středa 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

MLUV S NÍ Španělsko-Hollywood C.E.

Expresivní drama režiséra Pedro Almódovara vypráví příběh o přátelství dvou mužů, Benigna a Marca, kteří se setkávají v nemocnici při návštěvách svých partnerek, ležících v kómatu. Alicia bývala baletkou, Lydia toreadorkou…

Hrají: Jevier Cámara, Dario Grandimenti, Rosario Floresová, Leonor Watlingová aj.

Režie: Pedro Almodóvar

Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 125 min.

  Představení pro děti

3. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Královna koloběžka I. ĆR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

10. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Co to bouchlo ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

17. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Král a skřítek ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

24. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Krtkova pohádková dobrodružství ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

Připravujeme na prosinec 2002

1.

Blade II

USA

akční horor

3. - 4.

Mluv s ní

Španělsko

Psychologický

5. - 6.

Austin Powers- Goldmember

USA

Parodie

7. - 8.

Znamení

USA

Sci-fi thriller

9.

Sex a Lucía

Španělsko

Psychologický

10. - 11. Blafuj jako Beckham

USA – V. Brit.

Komedie

12. - 13.

Červený drak

USA

Thrilller

14. - 15.

Prostě sexy

USA

Komedie

17. - 18.

Musím tě svést

ČR

hořká komedie

19.

Hollywood Ending

USA

smutná komedie

20.

Baraka – Odysea Země

USA

Umělecký dokument

21. - 22.

Doba ledová

USA

rodinný, animovaný

21. - 22.

Bombakšeft

USA

Komedie

23.

Fimfárum Jana Wericha

ČR

pásmo loutkových pohádek

26. - 27.

Jak na věc

SRN – USA

Komedie

28. - 30.

Holky to chtěj taky

SRN

Komedie

SPECIÁLNÍ ŠKOLA J. Hradec - Sponzoři pomáhají handicapovaným dětem!

 

2. 10. 2002 pořádalo Sdružení rodičů, přátel dětí a školy při Speciální škole J. Hradec zastoupené předsedkyní SRPDŠ Mgr. Miluší Havlíkovou ve spolupráci se Speciální školou J. Hradec neobvyklou sportovní, nesoutěžní akci “Pochod naděje.”

Účastnili se jí všichni žáci Speciální školy J. Hradec, pozváni byli a účast přijali i někteří jejich rodiče. Cílem Pochodu bylo získat od sponzorů prostředky na – dovybavení učebních prostor potřebnými pomůckami pro tělesně, mentálně postižené žáky, - kulturní akce, soutěže, sportovní hry školy.

Začátkem akce dostali žáci pohoštění od níže uvedených sponzorů – Lipánky, Chipsy, rohlíky. Poté – posilněni – vyšli, za vydatné pomoci asistentů vyjeli od školy. Trasa A (pro vozíčkáře) končila na Jakubu - dále byl vedením školy zajištěn odvoz na letiště, trasa B (pro ostatní žáky) odtud pokračovala přes Polívky se stejným cílem-letiště. Zde byla výborně zajištěna členy “AEROKLUBU ČECH A MORAVY letiště J.Hradec” etapová 2-hodinová prohlídka letedel, padáků formou pro žáky přitažlivých ukázek, příkladů z praxe končících zvídavou diskusí dětí. V závěru akce Mgr. Miluše Havlíková řekla: “Děkuji všem (níže uvedeným) osloveným, vstřícným sponzorům, kteří celkovou částkou – 50 100 Kč přispěli na pomůcky, kulturu, hry handicapovaných dětí, výrazně tím pomohli škole, učitelům při výuce. Zde bych ráda citovala moudrého muže – pana EINSTEINA:

A já pevně věřím, že si tuto moudrost naši sponzoři ve svých srdcích plně uvědomují!

Ještě jednou jménem dětí školy-DĚKUJI!”

SPONZOŘI POCHODU NADĚJE:

FRUKO-SCHULZ s.r.o. J. Hradec – 5 000,- Kč

Lékárna ”U Nemocnice” spol. s r.o. – 5 000,- Kč

Městský úřad J. Hradec – 5 000,- Kč

SOME J. Hradec s.r.o. – 4 000,- Kč

OPTIK Žabková s.r.o. – 3 000,- Kč

AR Servis spol. s r.o. J. Hradec – 2 000,- Kč

Ing. Jiří Mach – Stavební firma J. Hradec – 2 000,- Kč

KOLOC OIL K. Řečice – 2 000,- Kč

Stavcent a.s. J. Hradec – 2 000,- Kč

DK.OPEN spol. s r.o. J. Hradec – 1 000,- Kč

KÖRNER.FOTO VIDEO TV – J. Hradec – 1 000,- Kč

ELEKTRO KOVÁŘ K. Řečice – 1 000,- Kč

MABROS s.r.o. J. Hradec – 1 000,- Kč

Městský úřad K. Řečice – 1 000,- Kč

NEVA-NEKUT & MÜLLER, spol. s r.o. K. Řečice – 1 000,- Kč

OPTIKA Odvárková Bohumila J. Hradec – 1 000,- Kč

Obecní úřad Pleše – 1 000,- Kč

PRAMA spol. s r.o. K. Řečice – 1 000,- Kč

RAUSTAV Hanzlík Petr K. Řečice – 1 000,- Kč

BRATŘI ZÁTKOVÉ a.s. Březí Č.Budějovice – 1 000,- Kč

VOK J. Kůrka K. Řečice – voda-topení-plyn – 500,- Kč

MADETA, závod J. Hradec (Lipánky v hodnotě 2 000,- Kč)

M. Mráz -JUNIOR-Hračky J. Hradec (hračky v hodnotě 2 000,- Kč)

ZD RADELO Velký Ratmírov (CHIPS v hodnotě 2 000,- Kč)

J. Janků UNIVERZÁL J. Hradec (sleva na el. Spotřebič – 1 100,- Kč)

TUPA s.r.o. K. Řečice (pastelky v hodnotě 1 000,- Kč)

DK-OPEN spol. s r.o. J. Hradec (rohlíky v hodnotě 300,- Kč)

Česká pojišťovna a.s. J. Hradec (upomínkové předměty v hodnotě 200,- Kč)

Mgr. Miluše Havlíková, Speciální škola J. Hradec

Podnikejte ve venkovské turistice!

Z posouzení trendu v cestovním ruchu v posledních letech vyplývá rostoucí poptávka po ubytování na venkově. Ústup od masové rekreace ve velkých turistických centrech je znatelný. Člověk, který celý rok žije ve velkém městě a je neustále vystaven značnému sociálnímu tlaku, hledá o své dovolené především klid a to nejlépe v pěkném a klidném prostředí.

Jihočeský region se svojí rozmanitou přírodou, zachovalou architekturou, stále živými tradicemi i nízkou hustotou obyvatelstva a rozvíjející se turistickou infrastrukturou je pro dovolenou v klidu na venkově téměř ideální. Poskytování ubytovacích služeb na venkově může v nejednom případě řešit problémy s nezaměstnaností nebo s dojížděním za prací u žen s malými dětmi nebo sloužit jako doplňkový zdroj financí při jiné živnosti (provozování farmy apod.).

Ekologická poradna Rosa vydala pro zájemce o podnikání ve venkovské turistice brožuru “AGROTURISTIKA – praktický rádce”.

Co to vlastně agroturistika je ? Agroturistika je forma venkovské turistiky, kterou provozuje farmář a slouží mu jako finanční zdroj k udržení nebo rozšíření jeho pracovní činnosti.

Co se z brožury dozvíte? Jací hosté a proč jezdí na venkov, co tam hledají, čím je možno je zaujmout. Najdete zde také užitečné kontakty, kde je možno žádat o radu, pomoc nebo i o finanční podporu apod. Přílohu brožury tvoří Standardy ubytování pro venkovskou turistiku a agroturistiku, které jsou pro klienty zárukou jisté požadované úrovně poskytovaných služeb. Text brožury si můžete prohlédnout na internetových stránkách Rosy (www.ecn.cz/rosa/agroturistika/index.html). Tam najdete také přehled stávajících farem v Jihočeském kraji, které poskytují ubytování. Brožuru je možno zakoupit také přímo na Rose (viz kontakt) za 15 Kč.

Pro zájemce o podnikání ve venkovské turistice chystá Rosa počátkem příštího roku bezplatný seminář se zástupci ECEAT (Evropského centra pro eko-agroturistiku) a dalších klíčových institucí, kde se dozvědí řadu dalších aktuálních informací. Seminář uspořádáme, pokud se přihlásí alespoň 20 zájemců. Pokud o podnikání ve venkovské turistice uvažujete a máte zájem se semináře zúčastnit, máte možnost se do konce listopadu přihlásit na níže uvedené adrese a to písemně, telefonicky i elektronicky!

ROSA – jihočeská společnost pro ochranu přírody

Nádražní 55, 370 01 České Budějovice

tel.: 387 432 030 e-mail: rosa@ecn.cz

Kontaktní osoba – Mgr. Irena Kopáčková

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 (II. část)

aneb: poprvé s klubem na “východě”

 

Když jsme se ve čtvrtek 7. června 2001 vydali z J. Hradce na expedici, věděli jsme, že je před námi přibližně 4.500 km cesty a především řada dokumentačních úkolů v teré-nu. Věděli jsme však také, že se ve stejné době objevilo v České republice podezření výskytu nemoci šílených krav BSE. Ač jsme si to nepřipouštěli, očekávali jsme možné komplikace na slovenských a polských hranicích. Jak se nakonec ukázalo, skutečnost byla “trochu” jiná. Naštěstí vše dobře dopadlo, a tak jsme se mohli v pátek krátce před 15. hodinou vydat na první lokalitu na území Polska.

Asi každému čtenáři je dobře znám název menšího polského městečka Dukla, které leží jen několik málo kilometrů od slovenských hranic. To se zapsalo do našich národních dějin jako součást velké vojenské ofenzívy nazvané karpatsko-dukelská operace. Byla zahájena 8. září 1944 s cílem co nejrychleji dosáhnout území Slovenska a pomoci zde od 29. srpna probíhají-címu národnímu povstání. Bohužel, jak mnohem později ukázalo odborné vyhodnocení měsíc trvajících bojů, samotná akce nebyla příliš úspěšná. Jedním z důvodů byl fakt, že 2. září došlo německou skupinou Heinrici k rychlému a především neočekávanému odzbrojení východoslo-venské armády, se kterou se počítalo v operačních plánech velení Rudé armády v bojích na slovensko-polském pomezí. Také špatné taktické nasazení některých vojenských skupin a často i vedení útoků bez předcházejícího průzkumu terénu stálo životy mnoha tisíc ruských i našich vojáků. Měl jsem tu čest poznat několik statečných lidí, kteří se těchto bojů zúčastnili a měli především to štěstí, že je přežili. Někteří z nich dokonce bydlí v J. Hradci a jeho okolí. Jistou zajímavostí je, že jako v jiných armádách byly také v našem 1. čs. sboru v SSSR takzva-né trestné oddíly. Převzali jsme je jako osvědčenou praktiku od Rudé armády. Zde byli zařazeni vojáci za menší či větší přestupky, ale taky vojáci nepohodlní koncepci naší armádní jednotky. Tito pak měli často “možnost a čest” být v čele útoku na nejtěžších úsecích fronty. Mnohdy bez dostačující výzbroje a s druhou vlnou vojáků v zádech připravených zamezit jejich případnému ústupu.

Našim a ruským vojákům se podařilo zatlačit Němce přes Karpaty do vnitrozemí Slovenska a českoslovenští vojáci 6. října 1944 vstoupili po mnoha letech okupace na území své rodné vlasti. Detailně charakterizovat tyto krvavé boje nebudu. Dříve se o nich hodně psávalo a ještě více hovořilo. Po roce 1989 však jako by přestala tato epocha vojenských dějin existovat. Osobně to považuji za chybu. Vždyť karpatsko-dukelská operace byla, je a zůstane nedílnou součástí naší národní historie.

Navštívíte-li městečko Duklu v současné době, poznáte, že není ničím výjimečné. Žije poklidným turistickým životem nabízejícím možnost prohlédnout si například zdejší muzeum. Jeho expozice představuje nejstarší dějiny regionu až po současnost. Menší část je věnována bojům z podzimu roku 1944. Nás proto logicky nejvíce zaujala před budovou vystavená pozemní a letecká technika. Jelikož hlavní pracovní náplní expedice byla dokumentace osudů a hrobů čs. válečných letců, pojali jsme zastávku v Dukle jen časově velmi krátce. Obdobně jsme navštívili město Jaslo, které je spojeno s bojovým nasazením našich dělostřelců a tankistů v rámci 38. armády generála Moskalenka během zahájení západokarpatské operace 15. ledna 1945. Možná si někteří z vás budou pamatovat, že právě s touto historickou událostí je v čs. armádě dlouhá léta spojován Den dělostřelectva.

Naší poslední plánovanou páteční zastávkou bylo letiště v Krosnu. Jeho historie je velmi pestrá, jelikož zde bylo dislokováno nejprve letectvo polské, za II. světové války německé a ruské, v době míru se sem opět vrátili polští aviatici. Co však bylo pro nás nejvíce důležité, od podzimu 1944 zde byla dočasně umístěna 2. čs. paradesantní brigáda. Ve sbírce klubu má-me řadu dobových fotografií zachycujících v Krosnu transportní letouny Li-2 a především přepravní kontejnery, které byly používány například při shozech zbraní, vysílaček a podobně. Také z tohoto důvodu jsme se rozhodli porovnat staré snímky se současným terénem.

Po příjezdu na letiště jsme marně sháněli někoho z místního aeroklubu. Nelenili jsme však a zdokumentovali menší památník věnovaný všem spojeneckým letcům a parašutistům, kteří zde působili během války. Jeho druhá část připomínala polské letce. Následně jsme si pro-hlédli hangáry a budovy, které evidentně pamatovaly pestrou historii několika předcházejících desetiletí. Porovnávali jsme také fotografie se současností. Uplynula více než půlhodina, ale nikdo se doposud neobjevil. Trochu nás začalo zneklidňovat, že se nezadržitelně blížila tma a my stále neměli vybrané místo k přenocování. Od samotného počátku expedic v roce 1995 jsme totiž vyznavači spánku pod širým nebem, což představuje najít vhodné místo někde v ústraní od lidských obydlí. Všimli jsme si, že za travnatou přistávací plochou jsou křoviska a u nich několik aut včetně lidí na jakési párty. Dlouho jsme neváhali a vydali se stejným směrem. Automobil jsme odstavili mezi dva vzrostlejší keře a definitivně se rozhodli, že zde budeme nocovat. Novinkou, kterou na expedici přinesl Jirka “Růža”, jeden z nováčků našich cest, ale zato zkušený terénní harcovník, byla obyčejná vázací plachta v hodnotě asi 200 Kč. Zručně vyrobil z pár větví kolíky, k plachtě přivázal provazy a to vše za naší pomoci upevnil jako šikmou střechu k autu. Jednoduchý nápad, kterým vznikl příjemný prostor pro šest osob. Další dva z kolegů spali v autě. Ty tam byly naše dřívější “přikrývky” z velkoplošného igelitu. Vybudování tohoto příbyt-ku trvalo asi patnáct minut. Jak ukázal další čas a nabývaná zručnost, v závěru expedice jsme dokázali přístřešek postavit za necelé tři minuty.

Pod plachtou jsme si připadali jako v nějakém nóbl hotelu s překrásným výhledem na zapadajícím sluncem ozářenou letištní plochu. Vše bylo dobré, tedy, až na komáry! Ale komu se kdy poštěstí spát přímo v místě, kde se před více než pětapa-desáti lety připravovali ke svým operacím naši parašutisté, kde je určitě až dodnes tráva nasáklá leteckým benzínem a olejem z nejrůznějších typů válečných strojů, a kam byly počátkem září 1939 shozeny jedny z prvních německých bomb při zahájení jejich bleskového tažení proti Polsku.

Spánek pod širým nebem posiluje. Hodně tomu napomáhá parta dobrých kamarádů a vidi-na zajímavé dokumentační práce. Sobotní ráno proto bylo jako vymalované. Pohodové počasí a ke všemu snídaně obohacená o teplou kávu a čaj. Neměli jsme však mnoho času nazbyt, jelikož jsme chtěli být nejdéle do devíti hodin v Nowosielcích, kde mělo dojít k setkání s paní ředitelkou Památníku 2. čs. paradesantní brigády. Ke schůzce skutečně došlo a my se dozvě-děli řadu zajímavostí nejen o této jednotce, ale také o vzniku monumentu, připomínajícího od roku 1972 osudy těch, kterým byla válkou odměřena jen velmi krátká nit života. To vyjadřuje i samotné umístění kamenného památníku. V jeho okolí jsou vysoké temné stromy, krátce střižená tráva a šedavá betonová cesta, jediná umožňující přístup. Asi to bude znít podivně, ale na nás symbolicky působil i ten fakt, že jsme na místě původního společného hrobu parašutistů našli mrtvého havrana …

Jak jednoznačně vyplývá z historie Polska, současným územím tohoto státu prošla celá řada nejrůznějších válek. A mnohých se zúčastnili naši předci. Typickým příkladem je sedmdesáti-tisícová Przemyšl, původně přináležící k rakouskému císařství. Právě podle této lokality jsme proto pojmenovali naší expedici. Jedním z důvodů je zdejší město - vojenská pevnost, kterou Rakušané stavěli od roku 1850 celých 64 let. Zmíním se pouze o obou světových válkách. V té první zde krátce pobýval 75. pěší jindřichohra-decký pluk při přesunu na východní frontu, ale udatně tu bojovali například příslušníci českobudějovického 91. pluku. Ve druhé tudy před Němci ustupovali někteří naši vojáci do “dobrovolného zajetí” v Sovět-ském svazu a o pár let později, během podzimních bojů v roce 1944, byli na nedaleké polní základně umístěni naši stíhací piloti. Na letišti žádné památky o Čechoslovácích nejsou. Obdobně ani v námi navští-vené pevnosti číslo I, která stojí na dohled od současné ukrajinské hranice. Je zarostlá stromy, nikým neudr-žovaná a v terénu téměř nenalezitelná. Když však procházíte jejími betonovými a cihlovými kasematy, jakási vnitřní síla vás nutí pokorně se dívat kolem sebe, poslouchat spleticí chodeb proudící vzduch a pouze čas od času ze země sebrat drobný fragment kovu, dokládající intenzivní boje mezi Rakušany a Rusy, usilujícími o toto mimo-řádně významné strategické místo. Pro někoho jsou to pouhé zlomky železa. Já ale věřím, že v každém z nich je kus lidského osudu. Snad jednou bude příležitost a některé z těchto exponátů vám budeme moci představit na výstavě či v expozici věnované I. světové válce.

Začalo pršet. Provazy vody padající z temné oblohy nás vyhnaly z pevnosti. Hrozilo nebez-pečí, že se z cesty vytvoří potok a my nebudeme moci odejet. Nás však čekaly ještě další dvě lokality. Místa připomínající předčasně ukončené životy našich dvou válečných pilotů. První z nich byl Slovák Jozef Síč, který zahynul 6. prosince 1944 v Pzreworsku při výcviku na stíhacím letounu La-5. Podle našich dokumentů byl pohřben v tomto městě. Věřili jsme proto, že nebude problém nalézt místo uložení jeho ostatků do země. Opak byl pravdou. Když už nám docházely síly po neustálém procházení hřbitovem, rozhodli jsme se kontaktovat správce objektu. Detailně jsme studovali naše i jím nabídnuté dokumenty. Pan Sumiak dokonce zorganizoval setkání s několika pamětníky. Vše bezúspěšně. Nakonec jsme se dozvěděli, že náš pilot měl asi tak trochu smůlu. Když se totiž po válce nenašel nikdo, kdo by se o hrob staral či převezl ostatky do rodiště dotyčného zahraničního vojáka, takový často postupem doby definitivně zaniknul. Dodnes se nám nepodařilo zjistit, zda-li se tento příklad vztahuje i na svobodníka J. Síče. Možná nám časem napoví nově přislíbené materiály z polských archivů.

Poslední akce v terénu nás stála poměrně značný časový skluz v programu expedice. Nastala tma. Dojeli jsme proto do prvého vhodného lesa a zde přenocovali. Druhý den ráno jsme se vydali do městečka Belžice, kde jsme chtěli nalézt hrob dalšího z čs. letců, četaře aspiranta Václava Pěšičky.

(pokračování příště) Vladislav Burian, KHL

Ocenění významného sportovního výkonu

Starosta města Jindř. Hradce Ing. Karel Matoušek slavnostně přijal v pondělí 7. října 2002 karatistu Františka Sedláka u příle-žitosti poděkování a jeho ocenění.

František Sedlák je studentem 2. ročníku sportovního Gymnázia Olympijských nadějí v Českých Budějovicích. Je členem TJ Slovan Jindř. Hradec – Okinawan Karate Klub. Trenér - J. Valenta 3. DAN.

Na základě svých úspěchů a také získaného titulu mistra ČR 2002, byl vyzván reprezentačním trenérem Českého Svazu Karate goju-ryu, aby se zúčastnil reprezen-tačního soustředění. Zde uspěl a stal se reprezentantem ČR. Poté byl vybrán na Mistrovství Evropy Karate kadetů – EGKF, které se konalo v Minsku – Bělorusko, ve dnech 27. – 29. 9. 2002. Zde nastoupil za Českou republiku jak v kategorii KATA (sestavy), tak i v KUMITE (zápas). V kategorii KATA dorost získal po velkém boji, v konkurenci reprezentantů evropských států (např. Rusko, Itálie, Německo, Bělorusko, Slovensko atd.) zlatou medaili a titul Mistr Evropy!

V současné době se důkladně připravuje na další národní a mezinárodní turnaje karate všech stylů a má ambice probojovat se až na Mistrovství světa karate a v budoucnu i na Olympijské hry. Jaroslav Valenta, trenér

V průběhu měsíce listopadu bude v prodeji v Informačním středisku

města Jindřichův Hradec

historický kalendář Jindřichův Hradec 2003

sestavený z reprodukcí starých fotografií našeho města.

 

Reprezentativní publikace o městě Jindřichův Hradec 

“Jindřichův Hradec - město nad Vajgarem”

V průběhu měsíce listopadu 2002 se na pultech objeví reprezentativní publikace o městě Jindřichův Hradec s názvem " Jindřichův Hradec - město nad Vajgarem". Publikace o městě Jindřichův Hradec ve fotografii zachycuje současný Jindřichův Hradec, Jindřichův Hradec na přelomu druhého a třetího tisíciletí, ale i fotografie zachycující naše město v minulosti. Celkový náklad je 10 000 ks ve čtyřech jazykových mutacích  - česká, anglická, německá a francouzská. Kniha bude o 128 stranách, formátu 238x323 mm, s velkým množstvím fotografií na křídovém papíře. Text by měl doplňovat obrazový materiál a podat základní historická data. Věříme, že publikace udělá radost všem občanům města.
Kateřina Svobodová, členka redakční rady