Jindřichohradecký zpravodaj, prosinec 2002

 

 

Obsah

Informace z rady města

Informační středisko města

Živnostenský odbor

Kalendárium

Kulturní kalendář

Kino Střelnice

KHL J. Hradec EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 (3. díl)

 


INFORMACE Z RADY MĚSTA

 

  Po opakovaných pokusech o racionální využití objektu bývalého kina Lucerna na sídlišti Vajgar schválilo Zastupitelstvo města na svém 47. zasedání jeho odprodej. Po zveřejnění záměru a vyhodnocení nabídek bylo rozhodnuto, že objekt bude odprodán firmě Progres PSV, s.r.o. Jindřichův Hradec za 3 180 000,- Kč. Uvedená firma hodlá v tomto areálu vybudovat sportovně rehabilitační centrum.

 

  Na tomtéž zasedání zastupitelů bylo odsouhlaseno podepsání kupní smlouvy na koupi čistírny odpadních vod mezi Městem Jindřichův Hradec a Jihočeským vodárenským svazem České Budějovice. Doposud ČOV pracovala ve zkušebním provozu a město ji užívalo na základě nájemní smlouvy. Kupní cena je stanovena dohodou na 70 980 000,- Kč splatná ve čtyřiceti splátkách do roku 2008. Skutečná cena díla dalece převyšuje jeho skutečnou hodnotu, protože při  jeho realizaci bylo významnou měrou použito státních dotací. Provozovatelem ČOV bude na základě smlouvy o komplexním pronájmu vodohospodářského majetku  města akciová společnost Vodovody a kanalizace Jižní Čechy – divize Jindřichův Hradec.

 

   Město Jindřichův Hradec počítá i pro příští rok se státní dotací na podporu programu regenerace památkového fondu. Odborná pracovní skupina vybrala 45 památkově chráněných objektů, které nutně vyžadují opravy a rekonstrukce. Sedm z nich je ve vlastnictví města, pět objektů je církevních a zbytek je vlastnictvím  soukromých osob. Předpokládané náklady na záchranu těchto památek dosahují výše 50 miliónů korun. Všechny žádosti byly schváleny zastupitelstvem a jsou již předány k posouzení na Ministerstvo kultury. Výše skutečné dotace se bude odvíjet od možností státního rozpočtu pro rok 2003. 

 

   Dům č.p. 143/I na náměstí Míru byl ve spoluvlastnictví města a soukromé osoby. Vlastnictví ideálních polovin vedlo k problémům s řešením oprav a nutné údržby. Protože se jedná o objekt památkově chráněný, bylo zájmem města vlastnit jej celý. V současné době již došlo k dohodě s druhým spoluvlastníkem a zastupitelé rozhodli o odkoupení zbývající poloviny za 1 100 000,- Kč. Také tento dům je zařazen do programu regenerace památkově chráněných objektů v městské památkové rezervaci a bude postupně rekonstruován.

 

  Městská policie začne využívat digitální záznamové a archivační zařízení, které je určeno k nahrávání hovorů z telefonních a radiových sítí. U každého nahraného hovoru bude zaznamenán datum, čas, délka hovoru a číslo volajícího. Tímto zařízením se zabrání zneužívání volání na služebnu městské policie včetně tísňového volání na linku 156. Zaznamenané hovory bude možno také použít při dalším šetření konkrétních případů.

 

    Na svém prvním zasedání stanovila nově zvolená Rada města, že kromě starosty  mohou při významných příležitostech a občanských obřadech užívat závěsného odznaku také  místostarostové Václav Königsmark, Mgr. Pavel Hazuka a Alfred Němec. Současně pověřila radního pana MVDr. Stanislava Berana a člena zastupitelstva p. Václava Staňka k úřednímu výkonu přijetí prohlášení snoubenců o uzavření manželství     a stanovila, že v těchto případech i oni mohou užívat závěsný odznak.

Alfred Němec, místostarosta  města Jindřichův Hradec

 

Ve středu 11. 12. 2002 v 16.00 hodin se bude konat v sále na Střelnici zasedání Zastupurtelstva města J. Hradec.


 

 

Informační  středisko                                                                                  

 

Město J. Hradec, ul. Panská 136/ I , 377 01                                 

tel.  +420 384 363 546  fax. +420 384 361 503                      

e-mail : info@jh.cz  www.jh.cz

 
 

Barevná publikace  

„Město nad Vajgarem“

je v prodeji v Informačním středisku

města Jindřichův Hradec

 

Historický kalendář Jindřichův Hradec v prodeji nebude.

Firma VIDEO–FOTO–KUNC Havlíčkův Brod pro nízkou účast ze strany sponzorů a pro nedostatek finančních prostředků kalendář na rok 2003 nevydala.            Tento projekt se připravuje na rok 2004.

 

 

Dne 21. listopadu 2002 proběhl v Táboře na půdě Jihočeské univerzity

mezinárodní seminář

„Ochrana spotřebitele v Jihočeském kraji".

 

Tento seminář proběhl ve spolupráci Sdružení českých spotřebitelů a pod záštitou Hejtmana Jihočeského kraje RNDr. Jana Zahradníka.

V rámci tohoto setkání bylo oceněno cca 15 subjektů (hotely, cest. kanceláře, obchody, pojišťovny,...) z Jihočeského kraje. Byla udělena Cena roku 2002

„Spokojený zákazník Jihočeského kraje".

Mezi oceněnými bylo i NFORMAČÍ STŘEDISKO města Jindřichův Hradec,

a to za vysokou úroveň poskytovaných služeb, za vstřícný přístup ke klientům a za profesionalitu v oblasti cestovního ruchu.


 

ŽIVNOSTENSKÝ ODBOR      informuje                                                               

PORADNA  PRO  SPOTŘEBITELE

 

Pro lepší zpřístupnění objektivních informací, individuálních zkušeností i spotře-bitelského poradenství co největšímu počtu spotřebitelů zpracovalo Sdružení obrany spotřebitelů České republiky systém partnerů na internetovém serveru www.spotrebitele.cz .

Do tohoto systému se přihlásil i Městský úřad Jindřichův Hradec a od října letošního roku provozují se Sdružením obrany spotřebitelů ČR společnou poradnu pro spotřebitele. 

 

Poradna se nachází na adrese: www.spotrebitele.info/partner/jindrichuvhradec.php . Odkaz na tuto adresu lze najít na internetovém serveru Města Jindřichův Hradec www.jh.cz /městský úřad-orgány města-odbory úřadu-odbor živnostenský/.

 

Spotřebitelská veřejnost bez přístupu na internet má pak možnost využít:

a)             „SOS po telefonu“ 900 969 091 - operativní konzultace s dotovanou cenou

           6 Kč/min. nebo

b)             služby živnostenského odboru a vznášet své dotazy prostřednictvím odboru na

           nově zřízené „Spotřebitelské poradně Městského úřadu Jindřichův Hradec“.

                         

Smluvní podmínky pro poskytování služeb v poradnách SOS

 (sdružení obrany spotřebitelů)      

I. Vztahy

Spotřebitelská informační centra (dále jen SIC) poskytují konzultace klientovi a to na základě oboustranné dobrovolnosti.

 

Základní poradenskou činnost poskytuje SIC bezplatně.

 

Svým řádným a sympatizujícím členům nabízí SOS podle možností každého Spotřebitelského informačního centra i rozšířené služby v oblastech souvisejících s poradenstvím (kopírování dokladů, výtisky z počítače, vyhledávání informací na internetu apod.), kdy člen hradí jen nutně vynaložené přímé náklady.

 

Jakékoli jiné peněžní nebo nepeněžní příspěvky klientů, nejsou-li za prodávané zboží, se posuzují jako dar na projekt ochrany spotřebitelských práv.

 

II. Odpovědnost

Klient není radou, návrhem ani písemně zpracovaným konceptem nijak vázán, tyto informace nebo materiály slouží klientovi jen jako podklad k vlastnímu rozhodnutí na vlastní odpovědnost. Klient se nemůže domáhat na SOS ČR jakékoli odpovědnosti za neúspěšnost případu a to ani v případě, že SOS ČR klienta zastoupilo na základě plné moci, bylo-li jednání vedeno v dobré víře.

 

Potřebuje-li klient profesionální vedení případu, předává jej advokátní kanceláři.

 

III. Osobní údaje

Získané osobní nebo kontaktní údaje o klientovi mohou sloužit jen ke sdělení dodatečných informací k případu nebo k pozdějšímu oslovení klienta s tématikou ochrany spotřebitele.

 

Poradce vyhoví žádosti klienta o anonymní konzultaci.

Jan Nořinský, vedoucí živnostenského odboru


 

 

 

MĚSTSKÁ KNIHOVNa                                                                        

      Informace a pozvání z městské knihovny

Také prosinec nebude pro knihovnu odpočinkovým měsícem. Čtenářská sezóna je v plném proudu a ani sváteční dny v závěru měsíce provoz knihovny příliš neovlivní. Hlavní budova v Jarošovské ulici bude totiž pro veřejnost uzavřena pouze v úterý 31. prosince, oddělení pro děti navíc ještě v pátek 27. prosince. „Vánoční prázdniny“ se tedy budou tradičně týkat pouze uživatelů pobočky na sídlišti Vajgar. Tato pobočka bude uzavřena od 23. prosince 2002 do 3. ledna 2003.

V prosinci poněkud znepříjemní návštěvu centrálního pracoviště práce na úpravě přístupové ulice ke knihovně. Ty si vyžádají její úplnou uzavírku, která by měla trvat pravděpodobně do poloviny měsíce. Motorizovaní návštěvníci však budou moci využít k příjezdu na parkoviště komunikaci vedoucí kolem nově postaveného nákupního střediska LIDL, na kterou se dostanou od kruhového objezdu ve směru na sídliště Vajgar. K výjezdu mohou použít komunikaci ústící do Jarošovské ulice před kruhovým objezdem, která bude za normálních okolností určena pouze pro zásobování.

A teď výše zmíněná pozvání. Na pondělí 9. prosince připravuje městská knihovna další setkání občanů s regionálními politiky a odborníky z integrovaného záchranného systému, tentokrát na téma „Umíme čelit katastrofám?“, na kterém zazní zkušenosti ze zvládání letních povodní.  Diskutovat s pozvanými hosty, mezi kterými  bude i starosta města, můžete od 18 hodin v poslechovém sále. Ve vstupním prostoru infocentra budou po celý prosinec k vidění zajímavé práce chovanců sousedního ústavu sociálních služeb.

Vážení uživatelé, do roku 2003 Vám všem městská knihovna přeje jen všechno dobré a sobě pak, abyste k nám chodili rádi!

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec


 

KNIHA – průzkum      V kraji bílých bříz.

 

Bílé břízy se sklánějí nad rozlehlé zčeřené rybníky i nad tichá zakletá jezera, bílé břízy zastiňují silnice a cesty, bílé břízy svítí po slunných kopcích. . . . vítr snáší jejich šepot s kunžateckých, strmilovských a kamenických kopců dolů do jindřichohradeckého kraje, kraje lesů, vod a zvěře.

 

     Těmito řádky začíná vzpomínková knížka „Zvěř a lidé" jindřichohradeckého rodáka, lékárníka dr. Viléma Rösche, která vznikala po chvilkách a v utajení v době jeho zajetí        v koncentračním táboře Buchenwald.

V těchto zápiscích, které mu pomáhaly se přenést přes tíživou lágrovou atmosféru a kde se projevuje jako zanícený myslivec a velký znalec přírody, vrací se v myšlenkách do svého revíru, znovu prožívá a s láskou, porozuměním a čtivým způsobem líčí své zážitky a příhody z mysliveckého života a popisuje život zvěře  a složitost vztahů panující mezi nimrody a jejich "chráněnci". To vše se stává krédem jeho předčasně ukončeného života a jistě má co říci i současnému čtenáři na počátku 3. tisíciletí tak, jak tomu bylo i v době  1. vydání knížky v roce 1947.

 

     První, stručně životopisná předmluva, pochází z pera dr. Jana Muka, tehdy ředitele místního gymnasia, druhou napsal známý historik dr. Jaroslav Werstadt, který také jako rukojmí strávil celou válku v několika koncentračních táborech, znal dobře Viléma Rösche a dokonce četl první motákovou versi jeho vzpomínek.

 

     Chtěli bychom jak pro pamětníky, tak i pro dnešní generaci znovu vydat tuto knížku, plnou poutavých příběhů a "lesní moudrosti". Děkujeme Městskému úřadu v Jindřichově Hradci za nabídnutou pomoc při mapování zájmu o tento titul. Nové vydání bude subskribované, tj. výše nákladu bude stanovena podle počtu objednaných výtisků konkrétními zájemci, cena bude odpovídat výrobním nákladům.

 

     Prosíme tedy ty z Vás, kteří byste knihu „Zvěř a lidé" rádi uvítali ve své knihovničce nebo ji chtěli věnovat svým blízkým, abyste směřovali své objednávky na Městský úřad, Klášterská 135/II, J. Hradec 377 01, tel.: 384 351 521

 

     Při této příležitosti chceme i vyjádřit své díky za projev úcty tomuto rodákovi označením jedné z ulic města jeho jménem, jehož hlavní zásluhou o Jindřichův Hradec bylo, že po obsazení po mnichovské dohodě neutonul v sudetském moři a odolal soustředěným germanisačním tlakům.

                                                                                                              Rodina Roschova


HVĚZDÁRNA

a Astronomický klub při DDM v Jindřichově Hradci

Sídl. Hvězdárna, Hvězdná 51/V, 377 01, J. Hradec

Kontakt na pracovníky: ( 384 322 564 (Hvězdárna), 384 361197-8 (DDM)

e-mail: alrischa_psc@centrum.cz

 

Úkazy na obloze v prosinci 2002

Merkur uvidíme koncem měsíce večer nad jihozápadem, Venuše bude pozorovatelná vysoko na ranní obloze. Mars spatříme rovněž na ranní obloze, Jupiter již můžeme pozorovat většinu noci, vychází pozdě večer. Saturn je viditelný po celou noc a Uran Neptunem  lze spatřit na večerní obloze.

Velice zajímavá je i prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti. Měsíc projde 4. prosince novem, 11. prosince první čtvrtí, tedy obdobím nejvhodnějším k prohlídce jeho povrchu dalekohledem. 19. prosince dosáhne úplňku a 27. prosince  uvidíme Měsíc v poslední čtvrti.

                Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší a světlejší oblasti – místa s nižší či vyšší teplotou.

Slunce vstupuje do znamení Kozoroha dne 22. prosince ve 2h 14min SEČ (středoevropského času). Zimní slunovrat, začátek astronomické zimy.

Obloha na přelomu podzimu a zimy nabízí pohled na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií a otevřených hvězdokup.

Pro veřejnost je Hvězdárna v prosinci otevřena

k pozorování Slunce:              úterý a pátek od 13.00 do 15.00 hodin

k pozorování noční oblohy:    úterý od 19.00 do 22.00 hodin

                                                 pátek od 18.00 do 22.00 hodin

! Za nepřízně počasí nabízíme promítání diapozitivů s ústním komentářem na astronomická témata      Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-)      Srdečně zveme k pozorování!

 

! Prohlédněte si naše www stránky  !                    www: http://hvezdarnajh.nuabi.cz

 

 

Vánoční den astronomie

Hvězdárna a Astronomický klub při DDM v Jindřichově Hradci

vás tímto zvou na akci, která se koná dne  27. 12. 2002

 bude probíhat v době od  13.00  do 22.00 ( za jasného počasí do 23:00 )

Program: - prohlídka dalekohledů a pozorování noční oblohy

                 - promítání diapozitivů s a stronomickou tématikou 

Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-)              


             

 

KalendáriuM                                                                                                              

 

10. 12. 1902 – před 100 lety se narodil Václav Trégl, český herec. V roce 1924 ukončil studia na dramatickém oddělení pražské konzervatoře. Hrál v Osvobozeném divadle, Divadle Vlasty Buriana, Umělecké besedě, Divadle V+W, Státním divadle v Karlíně, Městských divadlech pražských. V roce 1965 odešel do důchodu. Vytvořil řadu postav     a postaviček v divadle i ve filmu. Z některých připomeňme profesora matematiky Koďouska ve filmu Škola základ života, Jana Rabase ve filmu Ducháček to zařídí, otce Plhu ve filmu Marečku, podejte mi pero! Václav Trégl zemřel 11. 2. 1979.

 

3. 12. 1902 – před 100 lety – se narodila herečka Olga Schenpflugová. Vytvářela postavy žen nervózních, myslivých, zraňovaných, zároveň však žen, které nerezignují a věří v život. Byla ženou Karla Čapka. Zemřela 13. 4. 1968.

 

V roce 1872 – před 130 lety – se narodil Bertrand Russel, anglický filozof a matematik. Je spoluzakladatelem moderní matematické logiky. V roce 1950 obdržel Nobelovu cenu za literaturu.

 

V roce 632 – před 1 370 lety – zemřel Mohamed, prorok a zakladatel islámu, autor  posvátné knihy koránu. Roku 610 začal učit v Mekce, ale roku 622 musel se svými přívrženci utéci do Mediny. Mekku dobyl r. 630 a zavedl zásady islámu po celé Arábii. Narodil se r. 570.

 

V roce 1882 – před 120 lety – zemřel Giuseppe Garibaldi, italský revolucionář              a politik. Bojoval za sjednocení Itálie.   

 V. Königsmark, místostarosta  města  Jindřichův Hradec

Advent a Vánoce v kapli sv. Maří Magdaleny

1. 12. 2002  - 14.00 hod. - první adventní neděle 5. mateřská škola Vstupné dobrovolné                                        

8. 12. 2002  - 17.00 a 19.30 hod. – Adventní koncert Jindřichohradeckého symf. orchestru                     

                       Na programu: Mozart, Vejvanovský, Bach, Berlin, Handel   Vstupné: 60,- Kč  

12. 12. 2002 – 17.00 hod. – Vánoční koncert – Účinkují žáci ZUŠ Vstupné dobrovolné

17. 12. 2002 – 17.00 hod. – Vánoční koncert – Účinkují žáci 2. ZŠ                                       

19. a 20. 12. 2002  - 19.00 hod. – Vánoce s A. Michnou Myfun (dětský sbor)

Na programu: A. Michna – vánoční písně a tradiční vánoční české koledy

                                            Vstupné: 60,-30,-  Kč                                                                                 

26. 12. 2002  -  17.00 hod. – Vánoční koncert YMCA Jakoubek Vstupné dobrovolné                                           

30. 12. 2002  -  19.30 hod.Vánoční oratorium J. S. Bacha                                              

                  Účinkují: Chorus angelorum, Kammerchor Frankfurt, Český vánoční orchestr                                                                                                                                                                      

                  Dirigenti: Annete Marke, Jan Polívka Vstupné: 60,- Kč

(Předprodej vstupenek v pokladně KD Střelnice)


 

KULTURNÍ KALENDÁŘ                         

 

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí                                                                                                        

1. 12. 2002 – 16.00 hod. – O LÍNÝCH STRAŠIDLECH Divadelní agentura Gordia                     

                                           Divadelní pohádka z cyklu „Děti s rodiči do divadla“

Sál Střelnice  Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč     Předplatné sk. D

 

Městský úřad v J. Hradci  Vás zve  na                                                                                                        

1. 12. 2002 – 14.00 hod.  – první adventní neděle  ZAHÁJENÍ ADVENTU

                                            V adventním pásmu účinkují děti 5. mateřské školy.

kaple sv. M. Magdaleny   

 

Státní hrad a zámek v J. Hradci pořádá                                                                                                        

30. 11. –   1. 12. 2002                 ADVENTNÍ PROHLÍDKY

  7. 12. –   8. 12. 2002        Vánoční prohlídky Adamovým stavením

14. 12. – 15. 12. 2002                    a renesančním Rondelem.

 

Český svaz žen v J. Hradci  Vás srdečně zve  na                                                                                                        

3. - 6. 12. 2002  – PRODEJNÍ VÁNOČNÍ VÝSTAVU

                            Výstava bude otevřena od 9 do 17 hodin / pátek 9 – 12 hodin /

na Baráčnické rychtě Na Příkopech mezi 2. ZŠ a Okresním úřadem  

 

Státní okresní archiv J. Hradec Vás zve                                                                                                            

4. 12. 2002 – 15.00 hod. – vernisáž výstavy STARODÁVNÝ KALENDÁŘ

v budově Státního okresního archivu v J. Hradci      

 

Kulturní dům Střelnice a DS Jablonský v J. Hradci                                                                                                         

4. 12. 2002 – 16.00 hod. – MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA

                      Zábavný pořad pro děti a jejich rodiče. Diskotéka s dárkem pro každé dítě.

Sál Střelnice  Vstupné: děti – 20 Kč / dospělí 30,-  Kč 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

5. 12. 2002 – ČERTOVSKÁ POLÉVKA  zdarma             Restaurace U Tkadlen

 

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu a OS ČČK v J. Hradci Vás zvou                                                                                                        

5. 12. 2002 – 16.00 hod. – na  vánoční besídku

v Ústavu sociálních služeb v J. Hradci, Česká ulice

 

Galerie INSPIRACE v J. Hradci  uvádí                                                                                                           

6. 12. 2002 – 19.30 hod. – PÍSNĚ ZTRACENÉHO SVĚTA

                                            Písně jidiš v podání Hany Frejkové a Michala Hromka

Langrův dům, nám Míru 138/I  Vstupné: 70,- Kč 

 

Gymnázium V. Nováka v J. Hradci Vás zve                                                                   

6. 12. 2002 – od 10 do 18 hod. – Den otevřených dveří   GVN

 

Klub historie letectví   pořádá s srdečně Vás zve                                                           

6. 12. 2002 – 18 hod. – TO NEJLEPŠÍ Z ČINNOSTI V ROCE 2002

                                       Přednáška a promítání videodokumentů z letošní činnosti klubu:

                                       Armádní  letecký  den  „CIAF´2002“,  IX. setkání čs. válečných

Městská knihovna          letců,  Expedice Honington 2002 a další zajímavosti.

 

Astronomický klub při DDM  v J. Hradci  Vás zve                                                                                                           

7. 12. 2002 – 14.00 hod. – Slavnostní odhalení pamětní desky

Jindřichohradecká hvězdárna.                            16.00 hod. – další program v sále DDM

Společnost pro rozvoj Gymnázia V. Nováka . o.p.s   a GVN J. Hradec zve                                                      

7. 12. 2002 – 19.30 hod. – Ples absolventů GVN   

Sál Střelnice Vstupné: 80,- Kč    

                           

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci Vás zve                                                                                                         

8. 12. 2002 – 17.00 hod. – SENIOR KLUB  Zábavný pořad pro střední a starší generaci.

                                 Hosté: S. Čmugrová, L. Havlát – sólisté Státní opery Brno

                                            V. Jelen – sólista opery Ústí n/Labem.

                                 K tanci a poslechu hraje MTO V. Kriso.  Moderátor: Václav Staněk

sál Střelnice  Vstupné: 30,- Kč     

Městský úřad v J. Hradci  pořádá                                                                                                        

8. 12. 2002 – 17.00 hod.  a 19.30 hod. – ADVENTNÍ KONCERT

                                           Jindřichohradeckého symfonického orchestru

                                           Na programu: Mozart, Vejvanovský, Bach, Berlin, Handel

kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné 60,- Kč.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

8. 12. 2002 – 9.30 hod. -  Přednáška Tomáše Pfeiffera  GVN J. Hradec

 

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu                                                    

9. 12. 2002 – 17.00 hod. – vernisáž výstavyŽena a život“ - kresby   

                                                                        TEODOR BUZU

                                                                      

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí divadelní hru Ernesta Thomase                                                                                                        

9. 12. 2002 – 19.00 hod. – ZLATÉ JEZERO  Pražská divadelní agentura

      Hrají: K. Fialová, R. Brzobohatý, D. Batulková, J. Novotný, L. Čtvrtlík, D. Vejražka                                                    

sál Střelnice  Vstupné: 110,- 105,- 100, a 60,-  Kč Předplatné skupiny A

 

Spolek Přátelé starého Jindřichova Hradce  Vás zve                                                                                                         

9. 12. 2002 – 19.30 hod. – 400 let třeboňského archivu

Vinárna hotelu Grand                                                Přednáška Mgr. Zdeny Kociánové.

 

  

Hudební škola YAMAHA Vás zve na koncert                                                                                                       

10. 12. 2002 – 18.30 hod. – Vánoční koncert Hudební školy YAMAHA

                                             Účinkují žáci soukromé hudební školy.

sál Střelnice Vstupné dobrovolné 

 

Společnost V. Nováka při ZUŠ v J. Hradci pořádá                                                                                                       

12. 12. 2002 – 17.00 hod. – Vánoční koncert - Účinkují žáci ZUŠ.

kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné dobrovolné 

 

KD Střelnice ve spolupráci s GVN v J. Hradci Vás zve na studentské představení                                                                                                                                            

12. 12. 2002 – 16.30 hod. a 18.00 hod. - DIVADELNÍ POHÁDKY

                                                                  JEDNOAKTOVKY A SCÉNKY

                       Účinkují studenti GVN   - dramatizace vlastních pohádek žáků

                                                                - jednoaktovky a scénky (vlastní)

sál Střelnice  Vstupné: 10,- Kč

 

Václav Koubek a Galerie Inspirace uvádí                                                                                                    

12. 12. 2002 – 19.30 hod. – VLADIMÍR VEIT

                        II. ročník festivalu autorských osobností – písničkářů „Hudební sklepy“.

Langrův dům Vstupné: 80,- Kč

 

 

Okresní muzeum v J. Hradci pořádá                                                                                                                                                                                                                                    

13. 12. 2002 – 18.00 hod. – ADVENTNÍ KONCERT

                                             Účinkuje žesťový soubor Trumpet Tune se sólisty.

                                             Na programu: hudba starých mistrů a česká vánoční muzika  

kostel sv. Jana Křtitele  Vstupné: 40,- Kč 

  

Státní hrad a zámek v J. Hradci  Vás zve  na                                                                                                                                                            

14. 12. 2002 –  19.30 hod. - ADVENTNÍ RECITÁL Účinkuje Roman Janál - zpěv   

zámek – Rytířský sál  Vstupné: 80,-  Kč                                 

KD Střelnice v J. Hradci                                                                                                              

15. 12. 2002 – 18.00 hod.VÁNOČNÍ VYZVÁNĚNÍ

                                             tradiční adventní koncert s hosty

                             Účinkují: Žalman & spol. Směr Jih, Jen tak tak 

                             a děti 7. MŠ J. Hradec a děti ÚSPM Bobelovka Otín

sál Střelnice. Vstupné: 80 ,- 75,- 70,-  Kč

 

DADA CLUB KASPER Vás zve na výstavu                                                                                                                                                           

15. 12. 2002 – 15.00 hod. - vernisáž  - olejomalby „GRENA“ – Chorvatsko

                                            (absolventka AMU u prof. Knížáka)

 

Okresní muzeum v J. Hradci a Středisko služeb školám J. Hradec pořádá                                                                                                   

16. 12. 2002 – 17.00 hod. – VÁNOČNÍ KONCERT

                                             DĚTSKÝCH ŠKOLNÍCH SBORŮ

                                             Účinkují sbory 1., 4. a 6. základní školy v J. Hradci

                                             s programem adventních písní a vánočních koled.

kostel sv. Jana Křtitele  Vstupné dobrovolné.

 

 2. ZŠ v J. Hradci pořádá                                                                                                               

17. 12. 2002 – 17.00 hod. – Vánoční koncert – Účinkují žáci 2. ZŠ                                       

kaple sv. Maří Magdaleny  

 

Okresní muzeum v J. Hradci  pořádá                                                                                              

18. 12. 2002 – 18.00 hod. – VÁNOČNÍ PÍSNĚ A KOLEDY

                         Účinkuje pěvecký sbor Smetana.  Na programu: J. J. Ryba, J. I. Linek 

kostel sv. Jana Křtitele  Vstupné dobrovolné.

 

Jindřichohradecká kulturní společnost Vás zve                                                                                                              

19. 12. 2002 a 20. 12. 2002 – 19.00 hod. – VÁNOCE S ADAMEM MICHNOU

                        Účinkuje dětský orchestr a sbor Myfun a další sólisté a hosté.

                        Na programu: A. Michna – vánoční písně a tradiční vánoční české koledy

kaple sv. Maří Magdaleny   Vstupné: 60,- 30,-  Kč

 

Jindřichohradecká kulturní společnost Vás zve                                                                                                              

21. 12. 2002 – 16.00 hod. – ČESKÉ VÁNOCE

                                             Účinkuje : MUSICA PUELLA                                              

sál DDM, Růžová ul.  Vstupné: 50,- Kč     Předplatné v pokladně KD Střelnice

 

JHSO pořádá                                                                                                                           

22. 12. 2002 – 13.00 hod. – VÁNOČNÍ KONCERT

                        Účinkuje: Jindřichohradecký symfonický orchestr, pěvecký sbor Smetana,

                                        pěvecký sbor YMCA Jakoubek a chrámový sbor z J. Hradce.            

                                        Dirigent: Petr Píša                                           

kostel Nanebevzetí Panny Marie      Vstupné dobrovolné.

Pěvecký sbor YMCA Jakoubek v J. Hradci pořádá                                                                                                          

26. 12. 2002 – 17.00 hod. – VÁNOČNÍ KONCERT

                                              Účinkuje pěvecký sbor YMCA Jakoubek

kaple sv. Maří Magdaleny   Vstupné dobrovolné 

 

Městský úřad v J. Hradci Vás zve                                                                                                            

30. 12. 2002 – 19.30 hod. – VÁNOČNÍ ORATORIUM J. S. BACHA

                  Účinkují:  Chorus angelorum, Kammerchor Frankfurt, Český vánoční orchestr                                                                                                                     

                  Dirigenti: Annete Marke a Jan Polívka

kaple sv. Maří Magdaleny   Vstupné: 60,- Kč

 

Středisko služeb školám J. Hradec                                                                                                          

Celý měsíc prosinec 2002 můžete navštívit VÁNOČNÍ VÝSTAVU

ŽÁKOVSKÝCH PRACÍ DĚTÍ Z MALOTŘÍDNÍCH ŠKOL našeho okresu v objektu nově zrekonstruované VÝSTAVNÍ SÍNĚ „KOVÁRNY“ v Novosedlech nad Nežárkou.

Kontakt: škola/obecní úřad v Novosedlech n. Nežárkou – 384 791 193, 384 791 118.

Akce je zařazena na závěr oslav 90 let výročí založení školy v Novosedlech n/Nežárkou.

 

Městský úřad v J. Hradci Vás zve                                                                                                            

1. 1. 2003 – 17.00 hod. – SLAVNOSTNÍ NOVOROČNÍ OHŇOSTROJ

        Novoroční troubení, projev starosty města a slavnostní ohňostroj z městské věže.

nám. Míru     

Pokračování výstav

 

Okresní muzeum  v J. Hradci a Klub panenek České republiky pořádají vánoční výstavu                                                                                                            

PANENKY V TRISKU STOLETÍ  Pokračování výstavy, která potrvá do 6. ledna 2003

Muzeum – kaple sv. Víta – výstavní síň

Galerie Inspirace  Vás zve na vánoční prodejní výstavu                                                                                                                                                           

Domov našich prababiček (Dobový nábytek Pavla Šušmáka)

Kůže není jenom na boty(Kožené šperky a objekty Vladimíra Rozkovce)

malá výstavní síň, výstava potrvá do 5. 1. 2003

DADA CLUB KASPER Vás zve na výstavu                                                                                                                                                           

Václav Koubek -  výstava (oboustranný obraz)

 

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC                                           

Prohlídky pouze na objednávku pro skupiny návštěvníků

se 100% příplatkem každý den, o sobotách a nedělích.

Pro skupiny nad 30 návštěvníků bude mimosezónní příplatek o 30% nižší. 

 

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC                                                    

Muzeum: denně (mimo pondělí)  8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.

Od 16. prosince 2002 do 6. ledna 2003 otevřeno denně!!!

Na Štědrý den  a na Silvestra je muzeum otevřeno pouze do 12.00 hodin !

Městská vyhlídková věž: uzavřena. Kostel sv. Jana Křtitele:  kostel je uzavřen, skupiny nad 10 lidí si mohou objednat prohlídku kostela v pokladně muzea na tel. 384/36 36 60

 

Od 7. ledna 2003 se muzeum, městská věž a kostel sv. Jana Křtitele na tři měsíce uzavřou!

 

Vánoční vyzvánění již poosmé!

Jak se stalo už malou tradicí, pořádají MěÚ Jindřichův Hradec, Kulturní dům Střelnice        a jindřichohradecká hudební skupina JEN TAK TAK o třetí adventní neděli vánoční koncert v sále Střelnice. Po Nezmarech, Cimbal Classicu a Třeboňských pištcích zavítá tentokrát do Jindřichova Hradce jako hlavní host Pavel Žalman Lohonka, jeden z mála českých zpěváků, který nepodlehl tlaku podbízivé komerční hudby a za pomoci Jindřišky Petrákové, Honzy Brože a Petra Novotného nadále rozdává posluchačům radost svými romantickými písničkami. Už potřetí se bude na Vánočním vyzvánění podílet Sdružení pro pomoc mentálně postiženým dětem - Modrý zvonek. Děti z ÚSPM Bobelovka připraví pro každého návštěvníka koncertu malý dárek v podobě keramiky     z jejich vlastní dílny. O přestávce bude potom možné některé výrobky zakoupit               a vyjádřit tak podporu činnosti Sdružení. Letos poprvé však budou také postižené děti účinkovat na jevišti společně s dětmi ze 7. MŠ a mladou jindřichohradeckou kapelou Směr Jih. Diváci se tak mohou těšit na pestrý, převážně vánočně laděný program.

 



 

DIVADELNÍ SÁL STŘELNICE Jindřichův Hradec

PŘEDPLATNÉ  JARO 2003

SKUPINA  A

David Hare: " Pokoj v modrém "

                        BIF, s.r.o. Balzer International Films

V režii Vladimíra Michálka hrají: Klára Issová a Martin Dejdar

 

William Shakespeare: " Richard III."

                                       Divadlo Kašpar Praha

V režii Jakuba Špalka hrají: Jan Potměšil, M. Steinmasslová, B. Navrátil,                       L. Vondráčková, F. Blažek, Z. Velen, E. Elsnerová a další

Jan Kraus: " Nahniličko (Poněkud dojatý) "

                      Divadlo Na zábradlí Praha

V režii Jiřího Ornesta hrají: I. Chýlková, E. Holubová, J. Kraus, R. Beccera, B. Klepl      

Alan Aykckbourn: " Postel pro hosty"

                                 Divadelní společnost Háta

V režii Marie Lorencové hrají: I. Anrdlová/A. Gondíková, I. Benešová/L. Zedníčková, V. Jeníková/O. Želenská, P. Gelnar/M. Zounar, T. Masopust/P. Vítek, Z. Mahdal/Z. Pantůček, Č. Gebouský/D. Klapka

 

D. L. Coburn: " Gin game (Karetní hra) "

                           Agentura PKS – Viola Praha

V režii Lídy Engelové hrají: Blanka Bohdanová a Josef Somr

 

Tennessee Williams: " Skleněný zvěřinec "

                                     Švandovo divadlo Praha

V režii Vladimíra Strniska hrají: V. Galatíková, P. Špalková, T. Pavelka a I. Řezáč

 

NÁHRADNÍ PŘEDSTAVENÍ

 

Josef Štolba: „Vodní družstvo“

                        Činoherní klub Praha

V režii Ladislava Smočka hrají: S. Zindulka, P. Nárožný, N. Boudová, L. Skopalová

 

Výhody předplatného

Předplatným si zajišťujete své stálé místo v hledišti sálu Střelnice v J.Hradci na danou sezónu. Předplatným Vám poskytujeme slevu až 20% dle druhu představení. Datum každého představení s označením předplatitelské skupiny oznamujeme měsíčně plakátem "Přehled kulturních pořadů"  a na Vaši adresu (nebude-li na přihlášce uvedena přesně, neručíme za jeho dodání) Vám ho budeme zasílat včetně programu kina Střelnice. Případnou změnu adresy ohlaste v kanceláři KD Střelnice. Na stejnou adresu se obraťte  i v případě, že by Vám materiály nebyly doručeny.

Prodej předplatenek

Prodej předplatenek začíná dne 11. 12. 2002 v pokladně KD Střelnice a potrvá do         30. 12. 2002  (neplatí pro majitele předplatného " p o d z i m  2002 ").

Cena předplatného

Skupina  A  - 570, 540, 510, 300, - Kč - šest představení

Začátky představení v předplatitelské skupině  A v 19.00 hod.

Změna programu vyhrazena

 

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka 9. a 23. prosince tyto tituly:

 

SEX A LUCÍA – Španělsko - 2001

     Španělský režisér Julio Medem vypráví ve svých filmech osobité příběhy, čerpající z nevšední imaginace, z prolínání reality a snu a svobodně nakládající s časem. Svému stylu zůstává věrný i ve snímku Sex a Lucía, v němž spojuje nekonečně vypjatý erotismus s psychologií, a navíc v něm zvláštním způsobem zkoumá vztah mezi filmovým a literárním vyprávěním.

     Složitý děj se obtáčí okolo spisovatele Lorenza a jeho vztahu ke třem ženám: s jednou z nich (Elenou) prožil kdysi vášnivé milování v moři, se servírkou Lucíou jej spojí nejdříve také sex a později láska a s mladičkou Belén se setká, když pátrá po své dcerce, o jejíž existenci se náhodou dozví. Příběh, jejž prožívají Lorenzo a zmíněné ženy, se organicky spojuje s textem vznikajícího spisovatelova románu, psaném na počítači. Stírá se tak hranice mezi tím, co postavy žijí v reálu a co v autorově fikci.

     Ve filmu jsou vedle sebe kladeny různé časové roviny. S použitím magického realismu vytváří Julio Medem nevšední napětí a uzavírá diváka do zvláštního světa, v němž důležitou roli hrají kromě sexu i moře, slunce, měsíc a plovoucí středomořský ostrov. Poněkud výlučný snímek, zapadající do trendu děl s nevšední dramaturgií a vyprávěcí strukturou, byl natáčen digitální videokamerou.

 

FIMFÁRUM JANA WERICHA – ČR - 2002

          „Pohádky jsou jako řetěz …, obepínají svět a spojují lidi odevšad.“

           (Jan Werich)

 

Celovečerní loutkový film na motivy legendárních pohádek pro malé i velké, s autentickým hlasem Jana Wericha.

 

Fimfárum – 2001

režie: Aurel Klimt –  (25 min.)

Lakomá Barka – 1987  (16 min.)

Až opadá listí z dubu – 1991

režie: Vlasta Pospíšilová – (28 min.)

Splněný sen – 2000

režie: Vlasta Pospíšilová – (16 min.)

Franta Nebojsa – 2002

režie: Aurel Klimt – 25 min.

 


 

KINO STŘELNICE

 

1. neděle    17.30   20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 60 Kč

BLADE II                                                   USA-Warner Bros.

Wesley Snipes, největší lovec upírů všech dob se vrací… Jeho cesta za záchranou nejlepšího přítele Whistlera (Kris Kristo-fferson) vede až do Prahy.

Dále hrají: Ron Perlman, Leonor Varela aj.

Režie: Guillermo Del Toro                 Mládeži nepřístupno!

 Délka filmu: 115  min.

3. úterý       17.30   20.00

4. středa      17.30   20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

MLUV S NÍ                                Španělsko – Hollywood C.E.

Expresivní drama režiséra Pedro Almodóvara  vypráví příběh o přátelství dvou mužů, Benigna a Marca, kteří se setkávají v nemocnici při návštěvách svých partnerek, ležících v kómatu. Alicia bývala baletkou, Lydia toreadorkou…

Hrají:J. Cámara, D. Grandimenti, R. Floresová, L. Watlingová

Režie: Pedro Almodóvar                       Mládeži nepřístupno!                         

Délka filmu: 110  min.                              

5. čtvrtek    17.30   20.00

6. pátek       17.30   20.00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

AUSTIN POWERS - Goldmember  USA-Warner Bros.

Austin Powers, lamač ženských srdcí se vrací už potřetí. S půvabnou dívkou po boku. Hrají: Mike Myers, Beyoncé Knowlesová, Michael Caine aj.

Režie: Jay Roach                                    Délka filmu: 95 min.

7. sobota    17.30   20.00 

8. neděle    17.30   20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 58 Kč 

ZNAMENÍ                                                            USA-Falcon

Nepotřebujete Šestý smysl! Nemusíte být vyvolení! Stačí, když vám dají Znamení! V okamžiku, kdy farmář Graham Hess (Mel Gibson) objeví v kukuřičném poli záhadný obrazec,  změní se život nejen jemu, ale i jeho dětem a bratrovi.

Dále hrají: Joaquin Phoenix, Rory Culkin, Agibail Breslinová

Režie: M. Night Shyamalan                 Délka filmu: 105 min.

Představení ART KINA

9. pondělí             20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

SEX A LUCÍA                                         Španělsko - Artcam

Tajné kapitoly milostného románu. Příběh vášně, inspirace       a provinění od baskického režiséra Julia Medema.

Hrají: Paz Vegaová, Tristan Ulloa, Najwa Nimriová aj.

Režie: Julio Medem               Mládeží do 18 let nepřístupno!                        

Délka filmu: 130 min.

10. úterý    17.30    20.00  

11. středa  17.30    20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 53 Kč

BLAFUJ JAKO BECKHAM             V. Británie - Intersonic

Komedie o tom, co se může stát, když dívky objevují fotbal. Osmnáctiletá indická dívka Jess, bydlící v Londýně, sní o kariéře profesionální fotbalistky. Že kopnout míč za roh je nemožné? David Beckham to přece dokáže!

Hrají: P. Nagraová, K. Knightleyová, J. Rhys - Meyers aj.

Režie: Gurinder Chadhaová                    Délka filmu: 115 min.

12. čtvrtek   17.00   20.00

13. pátek      17.00  20.00

 

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

ČERVENÝ DRAK                                     USA - Bontonfilm

Thriller. Po filmech Mlčení jehňátek a Hannibal se potřetí vrací na plátna kin Anthony Hopkins jako doktor Lecter. Je to návrat ke kořenům zla.

Dále hrají: Edward Norton, Ralph Fiennes, Harvey Keitel, Emily Watsonová aj.

Režie: Brett Ratner                                Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 125 min.

14. sobota    17.30   20.00

15. neděle    17.30   20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 58 Kč

PROSTĚ SEXY                                                  USA- Falcon

Romantická komedie. Christina (Cameron Diazová) má co se týká vztahů s muži jedno pravidlo: nehledat „toho pravého“, ale užívat si s tím, kdo je tím pravým zrovna teď.

Dále hrají: Christina Applegateová, Selma Blairová, T. Jane

Režie: Roger Kumble                              Délka filmu: 90 min.

17. úterý     17.30  20.00

18. středa    17.30  20.00

 

 

 

 

Vstupné: 56 Kč

MUSÍM TĚ SVÉST                                  ČR – Warner Bros.

Hořká komedie. Žít s úspěšnou ženou není žádný med, zvlášť pro neúspěšného muže. Ale jak se zbavit ministerské manželky?

Hrají: Ivana Chýlková, Jan Kraus, Ivan Trojan, Jiří Wohanka, Michaela Pavlátová aj.

Režie: Andrea Sedláčková                        Délka filmu: 90 min.

19. čtvrtek    17.30  20.00 

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51  Kč

HOLLYWOOD ENDING                USA – Hollywood C.E.

Woodyho Allena není nikdy dost. Ztřeštěná komedie je příběhem režiséra, který neví, co točí, a přesto je přesvědčen o své genialitě.

Hrají: Woody Allen, Téa Leoniová, Treat Williams aj.  

Režie: Woody Allen                              Mládeži nepřístupno!

Délka filmu:  115  min.                                                      

20. pátek   17.30  20.00

 

 

 

 

Vstupné:  51 Kč

BARAKA - Odysea Země                            USA – Intersonic

Obnovená premiéra úspěšného dokumentu tentokrát v novém zvuku Dolby SR. Země, jak ji neznáte. Fascinující obrazový příběh světa, podbarvený hypnotickou hudbou. Natočen byl ve 24 zemích světa, na 169 místech 6 kontinentů.

Režie: Ron Fricke                                    Délka filmu:  95  min.

21. sobota    17.30 

22. neděle    17.30 

 

 

Český dabing

Vstupné: 51 Kč

DOBA LEDOVÁ                                        USA - Bontonfilm

Přišli. Rozehřáli. Zvítězili. Mamut, tygr a lenochod se před 20000 lety vydali na cestu za příznivějším podnebím, když narazili na roztomilé lidské mládě, které se rozhodli předat rodičům. Animovaný film pro celou rodinu.

Režie: Chris Wedge                                 Délka filmu: 82 min.

21. sobota               20.00

22. neděle               20.00

 

Titulky

Vstupné: 51  Kč

 

BOMBAKŠEFT                                    USA-Hollywood C.E

Krimikomedie a George Clooney v jedné z hlavních rolí. Mají tip na dokonalou loupež, jsou odhodláni ke všemu. Pět chlapů, jeden sejf a žádnej mozek.

Dále hrají: William H. Macy, A. Davoli, Jennifer Espositová

Režie: Anthony a Joe Russo                      Délka filmu: 90 min

Představení ART KINA

23. pondělí            20.00 

 

 

 

Vstupné: 56  Kč

 

FIMFÁRUM Jana Wericha                         ČR - Falcon

Celovečerní loutkový film na motivy legendárních pohádek pro malé i velké. Snímky Fimfárum, Lakomá Barka, Až opadá listí z dubu, Splněný sen a Franta Nebojsa s autentickým hlasem Jana Wericha.                             Délka filmu: 100 min.

26. čtvrtek   17.30   20.00 

27. pátek     17.30   20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné:  51 Kč

Jak na věc                             V. Británie-USA-Bontonfilm

Hugh Grant v hlavní roli úspěšné komedie. Bohatý povaleč Will má odpor k závazkům. Zaměří se proto na nejsnadnější cíl – svobodné matky. Ale i na něj dojde – pomstě je dvanáct let a jmenuje se Marcus.

Dále hrají: Toni Colletteová, Rachel Weiszová aj.

Režie: Paul Weitz, Chris Weitz             Délka filmu: 100 min.

28. sobota     17.30  20.00

29. neděle     17.30  20.00

30. pondělí   17.30  20.00 

 

 

 

Český dabing

Vstupné:  66 Kč

HOLKy to chtěj taky                          SRN - Bioscop

…ale pořádně! Tři kamarádky, Inken, Vicky a Lena ačkoliv už dávno nejsou panny, právě zjistily, že existuje něco jako orgasmus. Nepohoršující komedie připomíná populární Prci, prci, prcičky, tentokrát však v „ženském úhlu pohledu“.

Hrají: Diana Amftová, Karoline Herfurthová, Felicitas Wollová, Andreas Christ aj.

Režie: Dennis Gansel                               Délka filmu: 90 min.        

 

2. 1. čtvrtek  17.30  20.00

3. 1. pátek    17.30  20.00              

 

 

 

 

 

Titulky

 

 

Návštěvníci: cesta do ameriky

Francie-USA-Bioscop

Ze středověké Francie do moderního Chicaga. Z bláta do louže. Jean Reno v komedii s francouzským vtipem a hollywoodským rozpočtem.

Dále hrají: Christian Clavier, Christina Applegateová, Malcolm McDowell aj.

Režie: Jean-Marie Poiré                          Délka filmu: 90  min.

 

 

Představení pro děti

  1. neděle    15. 00

Vstupné: 8  Kč

Křesadlo                                                            ČR – Krátký film

Pásmo pohádek                                                  Délka pásma: 65 min.

  8. neděle    15. 00

Vstupné: 8  Kč

Krtek filmová hvězda                                       ČR – Krátký film

Pásmo pohádek                                                  Délka pásma: 65 min.

15. neděle    15. 00

Vstupné: 8  Kč

Mikeš I                                                              ČR - Krátký film

Pásmo pohádek                                                  Délka pásma: 70 min.

22. neděle    15. 00

Vstupné: 8  Kč

Dva mrazíci                                                      ČR - Krátký film

Pásmo pohádek                                                  Délka pásma: 60 min.

29. neděle    15. 00

Vstupné: 8  Kč

Nápady opičky Žofky                                      ČR - Krátký film

Pásmo pohádek                                                  Délka pásma: 60 min.

     

Připravujeme na leden 2003

      2.  -   3.

Návštěvníci:Cesta do Ameriky

Francie-USA

komedie

4.  -   5.

Don´s Plum Bar

USA

drama

7.  -   8.

Země nikoho

Francie-Itálie

válečná tragikomedie

      9.  - 10. 

Poslední loupež

USA

thriller

    11.  - 12.

Planeta pokladů

USA

animovaný, rodinný

11.  - 12.

Agent bez minulosti

USA

špionážní drama

13.

Charlotte Gray

V. Británie

válečný, milostný

  14. -  15.

Minority Report

USA

sci-fi thriller

16. -  17.

Sexy ptáci

Francie

komedie

    18.  - 19.

Insomnie

USA

 kriminální

    21.  - 22.

K – 19: Stroj na smrt

USA-V. Británie

thriller

23. -  24.

Road to Perdition

USA

kriminální drama

    25.  - 26.

Moje tlustá řecká svatba

USA

romantická komedie

27.

Radhošť

ČR

povídkový

28. -  29. 

Myšák Stuart Little 2

USA

rodinná komedie

28. -  29.     

Erasmus a spol.

Francie - Španělsko

komedie

    30. -  31.

Harry Poter a Tajemná komnata

USA

rodinný, fantastický

             31.

x - X – x

USA

akční thriller

Podnikejte ve venkovské turistice! 

(www.ecn.cz/rosa/agroturistika/index.html).

! Pozor termín uzávěrky přihlášek na seminář - do konce roku!

ROSA – jihočeská společnost pro ochranu přírody

Nádražní 55,    370 01 Č. Budějovice    

tel.: 387 432 030 e-mail: rosa@ecn.cz  Kontaktní osoba – Mgr. Irena Kopáčková

 


 

(V příspěvku Speciální škola děkuje sponzorům, který byl uveřejněn v minulém čísle vypadl citát :  „Pouze život, který žijeme pro ostatní, stojí za to.“ omlouváme se).

  KLUB HISTORIE LETECTVÍ

  JINDŘICHŮV HRADEC

 

           


  EXPEDICE PRZEMYŠL 2001                  (III. část)

                  aneb:  poprvé s klubem na „východě“     

 

     První tři dny expedice na území Slovenska a Polska proběhly bez větších pro-blémů. Poměrně přesně jsme plnili stanovený časový harmonogram, získali řadu zajímavých archivních dokumentů a informací, povrchovým sběrem nalezli několik dobových artefaktů z období I. a II. světové války. Mrzelo nás však, že se nám i přes sebevětší snahu nepodařilo najít v městě Przeworsk hrob svobodníka J. Síče. Před námi byla neděle 10. června 2001 a plán najít v Belžicích místo uložení ostatků četaře aspiranta, in memoriam podporučíka, V. Pěšičky.

     Tragický osud tohoto letce je v historii našeho II. zahraničního odboje jedním z oje-dinělých. Bohužel, smutně paradoxních. Václav Pěšička se narodil 21. září 1915. Byl sice učitelem z povolání, ale díky blížící se válce a rozhodnutí bojovat proti fašistům, za ka-tedrou mnoho času nestrávil. Jako většina našich vojáků odešel ilegálně do Polska, kde začal používat krycí jméno Václav Perečko. Odmítl možnost odjet do Francie a jako jeden z mála našich letců se aktivně zapojil do boje proti nepříteli. Dne 8. září 1939, týden po vy-puknutí II. světové války a čtrnáct dnů před svými 24. narozeninami, byl omylem na letišti Gura Pulowska zastřelen polskými četníky. Ti ho pokládali za německého parašutistu         a svůj ortel nad Václavem proto vykonali bez jakéhokoliv vyšetřování.

     Podle námi získaných informací měly být ostatky V. Pěšičky uloženy na římsko-katolickém hřbitově v obci Belžice. Právě tam směřovala naše cesta. I když nám toto místo posledního odpočinku připadalo občas jako neprostupný Boubín-ský prales, důkladným průzkumem se nám skutečně podařilo hrob najít. Byl tvořen křížem z litinových trubek a plechovou cedulí. Václav Pěšička měl štěstí alespoň po smrti. Svůj hrob totiž sdílí s jedním Polákem a tím pádem se o něj starají jeho příbuzní. Jak mi však nedávno sdělil kolega letecký historik Jan Hartman           z Vojkova, udržuje ho také rodinný přítel Pěšičkovy rodiny, který tak zachránil alespoň skromnou památku na našeho mladého, historií téměř zapomenutého pilota.

    Dokumentační úspěch z Belžic nám zlepšil náladu. Dokonce jsme získali určitý časový náskok, který jsme využili ke krátké zastávce na jedné z ne-dalekých „válečných“ lokalit. Dojeli jsme k městu Lublin, poblíž kterého se nachází Majdanek. Místo, které po více než pětapadesáti letech stále budí v lidech respekt i hrůzu.

     Německý koncentrační tábor Majdanek byl založen v roce 1941 za účelem řešení otázky likvidace nepohodlných etnik. Jako první sem přivezli ruské zajatce. Právě v té době tu byly stavěny plynové komory a krematorium. Neustále zde probíhaly masové vraždy lidí. K nej-větším došlo 3. listopadu 1943, kdy bylo v jediný den popraveno 18 400 vězňů. Celkem zde přišlo o život více než 360 000 lidí. Jen pro představu, víte kolik obyvatel má Jindři-chův Hradec?   

     Návštěva tohoto pietního místa byla velmi krátká. Nikdo z nás totiž neměl vnitřní sílu procházet blok po bloku mezi stojícími dřevěnými baráky. Tábor jsme pouze obešli kolem strážných věží, propojených dvojitým plotem z ostnatého drátu, který byl původně nabit elektrickým proudem. Šli jsme v tichosti a s vnitřní pokorou vůči zde vězněným a umuče-ným lidem. Pouze pohledem jsme vnímali to, co si nikdo z nás neuměl v reálu dané tragédie ani představit. Znám totiž několik lidí, kteří toto prostředí poznali na vlastní kůži. O svých zážitcích hovoří jen velmi neradi. A věřte mi, že se jim vůbec nedivím.

     Ovlivněni deprimujícími zážitky z předcházejících chvil jsme se vydali na další cestu. Po pár kilometrech jsme přijeli do městečka Deblin, kde se již několik desetiletí nachází vojenská letecká základna. Dnes to je vysoce frekventovaná škola armádních pilotů. Právě sem bylo počátkem září 1939 dislokováno několik Čechoslováků, kteří byli odhodláni bojovat proti postupujícím hitlerovcům. Válka probíhala teprve druhý den, ale převaha nepřítele byla jasně patrná. Možná i proto, že díky předcházejícímu záboru území naší republiky si poměrně výrazně posílili svůj zbrojní arzenál. Němci se od začátku bojů soustředili na bombardování strategických cílů v Polsku. Deblinské letiště nebylo výjim-kou. Neočekávaný vzdušný přepad a téměř neexistující pozemní obrana učinily své. Bylo zabito a zraněno mnoho lidí, zároveň zničena podstatná část vojenské techniky. Mezi obětmi náletu byli také tři naši piloti: nadporučík Štefan Kůrka, poručík Zdeněk Rous         a poručík Andrej Šandor. 

     I když Deblin nepatří k největším městům, trvalo nám hodnou chvíli, než jsme projeli všechny místní hřbitovy. Avšak stále bez výsledku. Až jeden z pamětníků nás navedl na nedaleký „polní“ hřbitov, který byl posledním v celém širokém okolí. Jeli  jsme kamsi do luk a drobných křovinatých remízků, když se před námi objevilo menší návrší obehnané zchátralou kamennou zídkou. S jistou opatrností jsme vstoupili do jejích prostor a k naše-mu údivu našli několik vysokou trávou zarostlých kamenných křížů. Pocházely sice z období rusko-polské války z let 1918 – 1921, ale dávaly nám určitou naději na úspěch     v pátrání. A to se nám také po pár minutách vyplnilo. Stály v ústraní, zarostlé a především zapomenuté. Jedinými společníky jim byly hroby několika polských válečných letců, obětí stejného bombardování, a menší kamenný monument s novodobou výškovkou z po-válečného letounu MiG-19. Co pro nás však bylo nejvíce překvapující, že místo tří náhrobních křížů a jmen čs. letců, jich tu bylo šest. U třech však s pouhým označením: neznámý pilot, Čechoslovák, zahynul 2. IX. 1939. Nic víc. Bylo to udivující, ale zároveň unikátní zjištění. Od té doby stále marně pátráme po oněch historií zapomenutých jménech. Pevně věřím, že se nám jednou podaří i toto tajemství úspěšně rozluštit.

     Když jsme opouštěli Deblin, začalo lehce poprchávat a tato stinná tvář počasí vydržela až do následujícího dne. Ani to nás však neodradilo od  zastávky v Gliwicích, které se nechvalně, ale také nechtěně, zapsaly do novodobých dějin. Dne 31. srpna 1939 totiž zdejší německou radiostanici fiktivně přepadli fašisté převlečení do polských uniforem. Právě toho využil Hitler jako záminku k „odvetnému“ napadení Polska a tím i rozpoutání nového světového válečného konfliktu. Za uplynulých pět a půl desetiletí se zde mnohé změnilo. Historické jádro města je turisticky velmi atraktivní a po uvedených válečných událostech tu není ani památky. Horší je to s návštěvou již zmíněné radiostanice. Ta totiž stále patří k významným strategickým objektům armády, a proto se nedostanete blíže, než po první značku, oznamující nepovolaným osobám vstup zakázán. I přesto vám návštěvu tohoto dvousettisícového města vřele doporučuji.

     Asi nejhorší na našich expedicích je neustálý tlak času. Nutností proto je velmi detailně zpracovaný program zahrnující lokality, přesnou kilometráž i jednotlivé dny a časy vy-členěné ke konkrétní práci. Všichni jsme proto věděli, že následující cesta nás zavede       do městečka Raciborz, kde měl být podle archivních dokumentů pohřben rotný Jaroslav Gucman, pilot 3. bitevního pluku.

 

(pokračování příště)                                                                                     Vladislav Burian, KHL