Jindřichohradecký zpravodaj, unor 2002

Obsah
Informace z rady města
Informační středisko, Městská knihovna
Kalendárium
Kulturní kalendář
Kino Střelnice

Region Jindřichův Hradec

Požehnaný ADVENT sboru SMETANA Jindřichův Hradec

KHL - Vzpomínání na válečného pilota Rudolfa Zimu

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

S blížícím se vstupem České republiky do EU začínají obce a města více využívat nabídky různých projektů na podporu rozvoje svých územních celků. Jednou z podmínek pro přiznání případných dotací z fondů EU je jejich sdružování do svazků obcí, které obvykle nesou označení mikroregion. Do našeho okresu tak již zasahují mikroregiony Řečicka, Jemnicka, Třeboňska, Podjavořicka a mikroregion Nežárka. Ve snaze získat přístup našeho města k těmto prostředkům navrhuje rada města, aby byl vytvořen mikroregion Jindřichohradecko. Jindřichův Hradec osloví starosty obcí, které ještě v žádném mikroregionu nejsou a vyzve je k vytvoření takového sdružení. Bude-li všeobecná vůle v zastupitelstvech dostatečného počtu obcí, budou vypracovány rozvojové programy mikroregionu. Z těch by pak měly vycházet jednotlivé žádosti o finanční podporu z fondů EU.

-

Rada města pravidelně zadává finanční komisi provádění kontrol hospodaření jednotlivých odborů, nebo organizačních složek. Poslední taková kontrola byla provedena v informačním středisku a v městské knihovně. Předmětem sledování byla správnost prováděných účetních a pokladních operací, skladování propagačních materiálů a inventarizace. V knihovně pak byla ještě prověřována oprávněnost a skladba navrhovaného rozpočtu pro rok 2002. Finanční komise konstatovala, že na obou pracovištích je s veřejnými prostředky hospodařeno účelně a v rámci platných norem. Drobné nedostatky byly pouze technického či organizačního charakteru.

Ještě před schválením rozpočtu města požádal odbor investic RMě o souhlas s vypsáním výběrového řízení a následným zahájením prací na rekonstrukci elektrické instalace a na opravě vnitřních omítek v muzeu. Tyto práce jsou v letošním roce neodkladné a musí být provedeny v době, kdy je muzeum pro veřejnost uzavřeno. V návrhu rozpočtu je na tuto akci počítáno s částkou 500 tisíc Kč a skutečné náklady budou zaplaceny až po jeho schválení zastupitelstvem.

Na základě organizačních změn a v souladu s organizačním řádem městského úřadu došlo k přesunu začlenění povodňové komise pod odbor vnitřních věcí. Proto také byl z funkce tajemníka komise odvolán Ing. Prokopec a na jeho místo byl jmenován Mgr. Olšar. Ve smyslu vodního zákona je předsedou povodňové komise starosta města Jindřichův Hradec. Ostatní členové povodňové komise zůstávají v původním složení. Stejné zůstává také stanoviště povodňové komise, která v době aktivace má své sídlo v zasedací místnosti budovy Městského úřadu, Jindřichův Hradec, Klášterská 135/II.

V letošním roce uplyne deset let od vzniku městské policie v Jindřichově Hradci. V roce 1992 nastoupilo do pracovního poměru prvních sedm strážníků a v průběhu let se jejich počet ustálil na dnešních plánovaných dvacet. V současné době slouží v nepřetržitém provozu 17 strážníků a dva čekatelé. O činnosti městské policie je rada města podrobně informována každé čtvrtletí, vyhodnocuje její výsledky a zadává jí aktuální úkoly plynoucí z požadavků na bezpečnost a pořádek ve městě. Lze konstatovat, že práce policistů se průběžně zlepšuje a působnost městské policie v životě města je hodnocena pozitivně.

Od poloviny ledna je v orgánech města projednáván návrh rozpočtu pro rok 2002. První návrh byl postaven jako schodkový. Očekávané příjmy činí 336 mil. Kč, předpokládané výdaje 420 mil. Kč. Schodek ve výši 84 miliónů je navrhováno pokrýt z finančních rezerv města. Návrh bude projednáván v radě, v politických klubech a volebních uskupení a následně v zastupitelstvu. Konečná verze bude vyvěšena na úřední desce a může se k ní vyjádřit i veřejnost. Ke schválení rozpočtu by mělo dojít na únorovém zasedání ZMě.

Alfred Němec, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

Informační středisko Město J. Hradec

ul. Panská 136/ I ( 0331/ 36 35 46 / fax: 0331/361 503

e-mail:info@jh.cz

Informační středisko kromě poskytování turistických a kulturních informací, zprostředkování ubytování, předprodeje vstupenek a mnoha dalších aktivit nabízí i největší výběr map a průvodců v Jindřichově Hradci.

Z naší nabídky:

- prodej turistických map, cyklomap (Klub českých turistů, ShoCart, Kartografie Praha,

Žaket,...)

- prodej map průvodců (Soukup a David,...), průvodce cizí země, pohlednice,

upomínkové předměty

- publikace a knihy o Jindřichově Hradci, Jižních Čechách, Šumavě, Třeboňsku, České

republice (vše i cizojazyčně)

- autoatlasy ČR i cizích zemí (Rakousko, Německo, Švýcarsko,...), automapy ČR

i cizích zemí

- prodej videokazet o Jindřichově Hradci, Jižních Čechách, ČR, Jindřichohradecké

úzkokolejce (různé jazykové mutace)

- prodej vodáckých map, map lyžařských i jiných spec. map

Nabízíme možnost objednání map i průvodců a dodání cca do 1 týdne.

Těšíme se Vaši návštěvu.

Zuzana Bedrnová a Jana Popelková, Informační středisko město J. Hradec

MĚSTSKÁ KNIHOVNa Významný rok

Rok 2002 je pro městskou knihovnu rokem velmi významným. Nejenže bude moci plně rozvinout služby veřejnosti v novém působišti, ale připomene si letos v červnu i 110 let své existence!

Je to pro nás příležitost prezentovat se jako moderní zařízení s moderními službami, chystáme však ale i další zajímavé akce, při kterých chceme veřejnosti mimo jiné přiblížit umění, nápaditost a šikovnost na první pohled nenápadných spoluobčanů. Tyto prezentace budou během celého roku probíhat v poslechovém sále a ve vstupních prostorách informačního centra v přízemí nové budovy městské knihovny.

Jako první se představí dvě studentky třetího ročníku Gymnázia Vítězslava Nováka se svojí vlastní prezentací života a díla spisovatelky Boženy Němcové. Výstavu dokumentů si budete moci prohlédnout během února.

Uvedený prostor je k dispozici i dalším z vás, které přečtení tohoto článku možná inspirovalo a dodalo odvahu “sáhnout do šuplíku”.

Pokud nebudete skromní a “rozhodnete se k činu”, kontaktujte kolegyni Hánovou v informačním centru městské knihovny.

Těšíme se na vás Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

KalendáriuM

28. 2. 1782 - před 220 lety - se narodil český vynálezce Josef Božek. Byl synem mlynáře. Studoval na těšínském gymnáziu a už zde sestrojoval důmyslné stroje. Pro skromné poměry nemohl studovat dále. Přijal proto nabídku ředitele polytechniky F. J. Gerstnera a stal se mechanikem. Konstruoval pro školu potřebné přístroje, vymyslel a sestrojil velmi dokonalé protézy a jako druhý v Evropě sestrojil parní vůz. Při předvádění parní lodi 1. 6. 1817 v pražské Stromovce byl okraden o vstupné a upadl do dluhů. Vyráběl železniční vozy pro koněspřežku České Budějovice - Linec. Zemřel 21. 10. 1835.

12. 2. 1322 - před 680 lety - se narodil Jan Jindřich. Byl druhorozeným synem krále Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. Ještě v útlém věku byl zasnouben s Markétou Maultasch (Pyskatou). Sňatek se konal r. 1336. Markéta nebyla s Janem Jindřichem jako s manželem spokojena. Vyjednala si sňatek se synem císaře Ludvíka IV. Když se jednou Jan Jindřich vrátil z lovu, Markéta jej do hradu nevpustila. Rozvod se konal až v roce 1349, ale v té době byla Markéta několik let vdaná za Ludvíka Braniborského. Jan Jindřich se oženil s Markétou Opavskou a měl s ní šest dětí. Od svého bratra - Karla IV. dostal markrabství moravské. Jan Jindřich zemřel 12. 11. 1375.

18. 2. 1872 - před 130 lety - se narodil český malíř Jan Preisler v Popovicích u Berouna. Byl představitelem symbolismu a spolutvůrcem secese. Studoval na Umělecko-průmyslové škole v Praze. Roku 1913 byl jmenován profesorem Akademie výtvarných umění. Zemřel 27. 4. 1918 na prudký zápal plic.

20. 2. 1932 - před 70 lety - zemřel český cestovatel Stanko Vráz. Narodil se 8. 4. 1860. Nedokončil studia pro nedostatek podpory, kterou mu chudá rodina nemohla poskytnout. Jeho první cesta jej vedla na Saharu a do západní Afriky. Získal tisíce exponátů a některé v té době neznámé druhy byly pojmenovány jeho jménem. Další jeho cesta vedla do Jižní Ameriky a po dvou letech se vrátil s velkou sbírkou přírodnin a etnografického materiálu. Ženu si našel v USA. Byla to dcera českého nakladatele v Chicagu. Spolu s ní cestoval po Spojených státech a Mexiku. Vráz navštívil Čínu, Japonsko, Jávu a další země. Sbírky věnoval českým muzeím. Pro veřejnost konal řadu přednášek.

27. 2. 1812 - před 190 lety - se narodil slovenský národní buditel a básník Samo Chalupka. Než se stal knězem, zúčastnil se jako dobrovolník r. 1830 povstání za nezávislost, které vypuklo v Polsku. Jeho básnická činnost se plně rozvinula v 60 letech. Zemřel 10. 5. 1883 ve své rodné Horní Lehotě.

21. 2. 1902 - před 100 lety - zemřel Emil Holub. Patřil k nejznámějším českým cestovatelům. Na záměr cestovat se připravoval cílevědomě. Už studium lékařství si vybral záměrně. Spolu s tím se věnoval přírodním vědám, zeměpisu a zeměměřičství. Hned po promoci r. 1872 odjel do jižní Afriky a začal tam vykonávat lékařskou praxi. Vykonal celkem tři cesty po Africe. Své cesty popsal v knihách. Emil Holub se narodil 7. 10. 1847 v Holicích.

4. 2. 1402 - před 600 lety - si vynutil Zikmund Lucemburský na Václavovi IV., aby jej jmenoval správcem Českého království. Brzy poté (6. 3. 1402) byl Václav IV. zajat panskou jednotou v čele se Zikmundem v králově dvoře na Starém Městě pražském. Václav IV. byl odvezen do Vídně, odtud se mu podařilo uprchnout, ale až 11. 11. 1403.

3. 2. 1622 - před 380 lety - byl vyhlášen Generální pardon, který omilostnil účastníky českého stavovského povstání. Jejich statky však byly zkonfiskovány a rozprodány.

7. 2. před 210 lety - byla podepsána spojenecká smlouva mezi Rakouskem a Pruskem, namířená proti Francii. Obě země se zavázaly, že proti Francii vyšlou 20 000 vojáků.

16. 2. 1862 - před 140 lety - byla založena tělocvičná organizace Sokol. Již 1. 6. 1862 se konalo v Praze první veřejné cvičení a 18. 6. 1862 proběhl první všesokolský slet.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

SDRUŽENÁ OBEC BARÁČNÍKŮ v J. Hradci pořádá

2. 2. 2002 - 20.00 hod. - STAROČESKÝ BÁL

Tancuje se Česká beseda

Sál Střelnice. Hraje Studenská kapela

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

4. 2. 2002 - 17.00 hod. - ak. mal. Rudolf Mejsnar - Průřez tvorbou

Václav Koubek a Galerie INSPIRACE (Langrův dům, nám. Míru 138/I) uvádí

7. 2. 2002 - 19.30 hod. - SVATOPLUK KARÁSEK evangelický farář, básník, autor

a zpěvák řady dnes již zlidovělých písní.

Koncert festivalu “Hudební sklepy”

Langrův dům, nám. Míru 138/I.

KD Střelnice v J. Hradci uvádí divadelní komedii

7. 2. 2002 - 19.30 hod. - JEPPE ŘÁDÍ Divadelní společnost Josefa Dvořáka

V hlavní roli Josef Dvořák.

Sál Střelnice. Vstupné: 110,- 105,- 100,- 50,- Kč Mimo předplatné.

KD Střelnice v J. Hradci Vás zve

9. 2. 2002 - 20.00 hod. - MAŠKARNÍ PLES

K tanci a poslechu zahraje taneční orchestr JHS MODUL.

Sál Střelnice. Vstupné: 90,- Kč Masky: 70,- Kč

Městský úřad v J. Hradci uvádí

10. 2. 2002 - 13.00 hod. - MASOPUSTNÍ PRŮVOD

Sraz masek u Baráčnické rychty za OÚ.

Trasa - Husova, Klášterská, Masarykovo nám., Panská, nám.

Míru, Panská, Střelnice

KD Střelnice v J. Hradci pořádá

10. 2. 2002 - 14.00 hod. - DĚTSKÝ MAŠKARNÍ KARNEVAL

Diskotéka Luboše Nosála. Uvádí Václav Staněk.

Sál Střelnice. Vstupné: děti - 20,- Kč, dospělí - 30,- Kč

 

10. 2. 2002 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera

Gymnázium V. Nováka J. Hradec

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE

11. 2. 2002 - 19.00 hod. - Jindřichův Hradec před 100 lety

Valná hromada s přednáškou Paedr. Františka Fürbacha

Vinárna hotelu Grand

Fakulta managementu VŠE v Jindřichově Hradci

16. 2. 2002 - 20.00 hod. - Reprezentační ples FAKULTY MANAGEMENTU

Večerem budou provázet Monika Mrňová a František Fuksa, k tanci zahraje skupina JHS MODUL a do historie nahlédnete s SHŠ MIRANDOLA.

Rezervace a prodej vstupenek (130,- Kč / 80,- Kč) : budova FM, dveře č. 229. tel.: 517 205

Sál Střelnice

KD Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku

17. 2. 2002 - 16.00 hod. - KOCOUREK MODROOČKO

Divadlo Příbram

Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč. Předplatné sk. D

KD Střelnice v J. H. uvádí divadelní jednoaktovky J. Sounderse, D. Camptona a V. Havla

18. 2. 2002 - 19.30 hod. - SMÍŠENÉ DVOUHRY

AUDIENCE

Divadelní spolek Kašpar

V režii Jakuba Špalka hrají: P. Špalková, J. Saic, E. Elsnerová,

J. Špalek, J. Potměšil a T. Karger.

Sál Střelnice. Vstupné: 100,- 95,- 90,- 50,- Kč. Předplatné sk. A

Městský úřad v J. Hradci uvádí

21. 2. 2002 - 19.30 hod. - MONSIGNORE QUIJOTE

Graham Green. Dramatizace románu. Mluvené slovo Miroslava Gabriela

Částka doplněné reprodukovanou hudbou.

Obřadní síň starobylé radnice. Vstupné: 40,- Kč.

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s Oblastním spolkem ČČK v J. Hradci

21. 2. 2002 - 17.45 hod. - pořádá v rámci Klubu aktivního stáří besedu

s Ing. Josefem Jandou na téma “Cestování po Thajsku”.

Domov mládeže SZŠ v J. Hradci - Vajgar

KD Střelnice ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK Vás zve

21. 2. 2002 - 19.30 hod. - TROJPLOŠNÍK Jardy Matějů

a SMĚR JIH - premiéra nové kapely kytaristy

skupiny Jen tak tak Petra Pokovby.

Městská knihovna J. Hradec. Vstupné: 50,- Kč.

KD Střelnice v J. Hradci uvádí

24. 2. 2002 - 17.00 hod. - ZADÁNO PRO STARŠÍ A POKROČILÉ

PLES SENIORŮ

K tanci a poslechu zahraje MTO V. Kriso.

Moderátor: Václav Staněk

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- Kč.

 

Klub historie letectví ve spolupráci s Městem J. Hradec

22. 2. 2002 - 18.00 hod. - Hradečtí vojáci za I. světové války

Přednáška pana Adolfa Hradeckého

o málo známých historických skutečnostech spojených s osudy

jindřichohradeckých vojáků v letech 1914 - 1918.

Městská knihovna

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91

E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

 

Prohlídka hradních a zámeckých interiérů je možná na základě písemné nebo telefonické rezervace.

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova: (0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Okresní muzeum v Jindřichově Hradci oznamuje všem svým návštěvníkům a příznivcům, že muzeum, městská vyhlídková věž a kostel sv. Jana Křtitele jsou až do konce března pro veřejnost uzavřeny.

 

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Hvězdná 51, tel.: 0331/322 564, 0331/361 197-8 (DDM)

Úkazy na obloze v ÚNORU 2002

Merkur spatříme v polovině měsíce ráno velmi nízko nad jihovýchodním obzorem. Venuše je nepozorovatelná. Mars svítí ještě na večerní obloze, Jupiter se Saturnem lze pozorovat většinu noci, zapadají ráno. /Saturn časně ráno). Planety Uran a Neptun jsou nepozorovatelné. Velice zajímavá je prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti. Poslední čtvrtí Měsíc projde 4. února. 12. února novem. 20. února nastane první čtvrť, tedy období nejvhodnější k prohlídce jeho povrchu dalekohledem. 27. února uvidíme Měsíc v úplňku.

Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší a světlejší oblasti - místa s nižší nebo vyšší teplotou. Slunce vstupuje do znamení Ryb dne 18. 2. 2002 v 21h 13min středoevropského času (SEČ). Zimní noční obloha nabízí pohled na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií a otevřených hvězdokup.

Pro pozorování Slunce je hvězdárna otevřena: úterý a pátek od 13.30 do 15.30 hod.

Pro pozorování noční oblohy je otevřena: úterý od 19.00 do 22.00 hod.

pátek od 19.00 do 23.00 hod.

Za nepřízně počasí nabízíme promítání diapozitivů s ústním komentářem na astronomická témata.

Již osmá přehlídka Projekt 100 nabízí v letošním roce kolekci filmů, které budou uvedeny v 80 kinech ČR. Myšlenka Projekt 100 vznikla na Letní filmové škole v Uherském Hradišti v roce 1995. Podstata přehlídky spočívá ve snaze, dostat do naší filmové distribuce díla, která z důvodů politických či morálních nemohla být v naší zemi dříve uvedena. (Poslední pokušení Krista, Satiricon, Saló - 120 dnů Sodomy aj.). Dalším zdrojem programu Projektu 100 se pak objevily tzv. nové kultovní filmy (Chuť třešní, Unaveni sluncem, Zloději dětí a pod.).

Nezapomíná se ani na domácí tvorbu, z které se vrátily v rámci přehlídky tituly jako Zbehovia a pútníci, Daleká cesta, Markéta Lazarová, Sladké hry minulého léta, Sen noci svatojánské a další.

Součástí přehlídky Projekt 100 je i vydávání sborníku originálních recenzí Filmové listy.

Městské kino Střelnice uvádí v měsíci únoru z této přehlídky šest titulů.

Přehlídka filmů nekomerčního charakteru

5. 2. - Kachní polévka - USA - 1933 - režie Leo McCarey

11. 2. - Kytice z tisíce a jedné noci - Itálie - Francie - 1974 - režie Pier Paolo Pasolini

14. 2. - Písně z druhého patra - Švédsko - 2000 - režie Roy Anderson

19. 2. - Intimita - Francie - Itálie - 2000 - režie Patrice Chéreau

25. 2. - Nebe nad Berlínem - SRN - Francie - 1987 - režie Wim Wenders

28. 2. - Monty Python: Smysl života - V. Británie - 1983 - režie Terry Jones

KINO STŘELNICE

1. pátek 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PĚKNÁ MRCHA V. Británie - USA - SPI

Hořká komedie. Poslední věc, kterou Joe (irský květinář) potřebuje, je další průšvih. Naštěstí přichází ONA (odkvétající striptérka)... Problém s velkým srdcem je v tom, že se z něj stává snadný terč. V hlavní roli Sharon Stoneová.

Dále hrají: Billy Connolly, Jurnee Smollettová aj.

Režie: Stephen Metcalfe Délka filmu: 100 min.

2. sobota 17. 30 20. 00

3. neděle 17. 30 20. 00

 

 

 

Vstupné: 61 Kč

DIVOKÉ VČELY ČR - CinemArt

Dáme se po zelené, svět nám zrůžoví...Na chvíli. Nový český film o různých podobách lásky. Hořká komedie o citové izolaci mladých lidí, žijících v uzavřeném světě zapadlé moravské vesnice.

Hrají: Tatiana Vilhelmová, Zdeněk Raušer, Pavel Liška, Jaroslav Dušek aj.

Režie: Bohdan Sláma Délka filmu: 90 min.

PROJEKT 100

5. úterý 17.30 20. 00

Titulky

Vstupné: 40 Kč

KACHNÍ POLÉVKA USA - AČFK

Černobílá bláznivá komedie z roku 1933. Jeden z nejlepších filmů čtveřice komiků bratří Marxů.

Dále hrají: Margaret Dumontová, Raquel Torresová aj.

Režie: Leo McCarey Délka filmu: 70 min.

6. středa 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

KARU SÜDA - Medvědí srdce Estonsko - SRN - Bontonfilm

Romantické drama v extrémních podmínkách sibiřské tajgy. Mladý Estonec Nika opustí stereotyp městského života a odjíždí na Sibiř, kde se chce stát lovcem. Jeho život ovlivní i setkání se dvěma ženami - učitelkou Guityou a divokou domorodkou Emili.

Hrají: Rain Simmul, Dinara Drukarovová, Iljana Pavlovová aj.

Mládeži nepřístupno!

Režie: Arvo Iho Délka filmu:120 min.

7. čtvrtek 17. 30 20. 00

8. pátek 17. 30 20. 00

 

Český dabing

Vstupné: 56 Kč

JAKO KOČKY A PSI USA - Austrálie - Warner Bros.

Rodinná komedie. Máte-li ratlíka, který tajně trénuje kung-fu věřte, že máte doma tajného agenta, který vede válku proti kočkám toužícím hafany sesadit z postu nejlepšího přítele člověka.

Hrají: Jeff Goldblum, Elisabeth Perkinsová aj.

Režie: Lawrence Guterman

Délka filmu: 90 min.

9. sobota 17. 30 20. 00

10. neděle 17. 30 20. 00

 

 

 

Vstupné: 54 Kč

BABÍ LÉTO ČR - Falcon

Tragikomický příběh mladého pětasedmdesátníka, věčného snílka a recesisty (Vlastimil Brodský), který se odmítá smířit s údělem rezignujícího stáří a každý den se stává pro něho báječnou příležitostí k novému dobrodružství.

Dále hrají: Stella Zázvorková, Stanislav Zindulka, Ondřej Vetchý

Režie: Vladimír Michálek

Délka filmu: 95 min.

PROJEKT 100

11. pondělí 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné : 40 Kč

KYTICE Z TISÍCE A JEDNÉ NOCI Itálie - Francie - AČFK

Erotická variace na motivy povídek ze starého Orientu.

Hrají: Franco Merli, Inés Pellegriniová, Ninetto Davoli aj.

Režie : Pier Paolo Pasolini

Mládeži nepřístupno!

Délka filmu : 130 min.

12. úterý 17. 30 20. 00

13. středa 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 56 Kč

JEDINEČNÝ USA - Falcon

“Musí zabít sám sebe, aby přežil.” Hongkongská hvězda Jet Li v hlavní roli akční sci-fi.

Dále hrají: Carla Guginová, Delroy Lindo aj.

Režie: James Wong

Délka filmu: 90 min.

PROJEKT 100

14. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 40 Kč

PÍSNĚ Z DRUHÉHO PATRA Švédsko - AČFK

Osobitý filmařský pohled režiséra Roy Andersona na současnou konzumní společnost. Film získal cenu poroty na MFF v Cannes 2000.

Hrají: Lars Nordh, Stefan Larsson aj. Mládeži nepřístupno!

Režie: Roy Anderson Délka filmu 95 min.

15. pátek 17. 30 20. 00

16. sobota 17. 30 20. 00

17. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PRCI, PRCI, PRCIČKY 2 USA - Bontonfilm

Mají za sebou první ročník univerzity, ale milostné problémy stále tytéž. Sexuální život je stále na bodu mrazu. Vyřeší je o prázdninách v pronajatém domku na pláži? Pokračování úspěšné studentské komedie.

Hrají: Jason Biggs, Shannon Elizabethová, Chris Klein aj.

Režie: J. B. Rogers Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 105 min.

PROJEkT 100

19. úterý 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

 

INTIMITA Francie - V. Británie - SPI

Nic než sex. Ale co dál? Důsledně mlčenlivé schůzky Jaye a Claire vezmou za své, kdy se muž o svou náhodně vybranou neznámou partnerku začne zajímat. Cena Zlatý medvěd na MFF v Berlíně 2001.

Hrají: Mark Rylance, Kerry Fox, Timothy Spall aj.

Režie: Patrice Chéreau

Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 120 min.

20. středa 17. 30 20. 00

21. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

Vstupné: 56 Kč

JAK UKRÁST DAGMARU ČR - Falcon

Bláznivá komedie o českém agentovi 007 “naruby”. Superagent Vašek Hruška se svěřených úkolů ujímá neohroženě a k jejich řešení přistupuje zcela netradičně.

Hrají: Jaroslav Sypal, Petra Martincová, Vaclav Mareš, Viktor Vrabec aj.

Režie: Jaroslav Soukup Délka filmu: 95 min.

22. pátek 17. 30

23. sobota 17. 30

24. neděle 17. 30

 

Český dabing

Vstupné: 56 Kč

PŘÍŠERKY, s.r.o. USA - Falcon

Animovaný film studia Walta Disneye. Firma “Příšerky, s.r.o.” je největší továrnou na zpracování dětského křiku. Ten je ve světě strašidel totiž zdrojem energie. Proto se Mike, Sullivan a další strašidýlka musí snažit každou noc vystrašit co nejvíce dětí.

Režie: Pete Docter

Délka filmu : 95 min.

22. pátek 20. 00

23. sobota 20. 00

24. neděle 20. 00

Titulky

Vstupné: 58 Kč

ČERNÝ JESTŘÁB SESTŘELEN USA - Falcon

Válečné drama. Elitní jednotka amerických vojáků má za úkol zajmout důstojníky somálského vojenského vůdce. Americké helikoptéry jsou však sestřeleny...

Hrají: Josh Hartnett, Tom Sizemore, Ewan McGregor aj.

Režie: Ridley Scott

Délka filmu: 135 min.

PROJEKT 100

25. pondělí 17. 30 20. 00

Titulky

Vstupné: 40 Kč

NEBE NAD BERLÍNEM SRN - Francie - AČFK

Symbolický snímek Wima Wenderse je příběhem dvou novodobých andělů, z nichž jeden, Damiel, se vzdá věčnosti kvůli ženě Marion a stává se člověkem. Cena za režii na MFF v Cannes 1987.

Hrají: Bruno Ganz, Solveig Dommartinová, Otto Sander aj.

Režie: Wim Wenders Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 115 min.

26. úterý 17. 00 20. 00

27. středa 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

MOULIN ROUGE USA - Austrálie - Bontonfilm

Nicole Kidmanová a Ewan McGregor zpívají, tančí, milují a trpí ve fascinujícím muzikálu z Paříže roku 1900. A sem přijíždí mladý básník Christian, aby se připojil k hříšné a svobodné bohémě.

Dále hrají: John Leguizamo, Jim Broadbent aj.

Režie: Baz Luhrmann Délka filmu: 130 min.

PROJEKT 100

28. čtvrtek 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 40 Kč

MONTY PYTHON: Smysl života V. Británie - AČFK

Poslední společný film autorsko-hereckého uskupení Monty Python. Zlomyslná hříčka o absurditě lidského bytí. Velká cena poroty na MFF v Cannes 1983.

Hrají: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam aj.

Režie: Terry Jones

Délka filmu: 100 min.

1. 3. pátek 15. 30 19. 00

2. 3. sobota 15. 30 19. 00

3. 3. neděle jen 19. 00

4. 3. pondělí jen 19. 00

Pozor na začátky !

Titulky

Vstupné: 66 Kč

Pán prstenů : Společenstvo prstenu

N. Zéland - USA - Warner Bros.

Jeho moc ovládne každého, kdo po něm zatouží. Jen jediný mu dokáže odolat. Společenstvo devíti jej musí zničit. První část trilogie J. R. R. Tolkiena v dobrodružném fantasy velkofilmu.

Hrají: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tylerová aj.

Režie: Peter Jackson

Délka filmu: 170 min.

3. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Pan Tau a samá voda ČR – Bontonfilm

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

10. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Bolek a Lolek - dva rytíři ČR - Bontonfilm

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

17. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Myška a sova ČR - Bontonfilm

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

24. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Jak Žofka pořádala slavnostní představení ČR - Bontonfilm

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

Připravujeme na březen 2002

1. - 4.

Pán prstenů: Společenstvo prstenu

N. Zéland -USA

dobrodružná fantasy

5. - 6.

Synův pokoj

Itálie

psychologické drama

7. - 8.

Neříkej ani slovo

USA

psychologický thriller

9. - 10.

Pravá blondýnka

USA

studentská komedie

11.

Amores perros - Láska je kurva

Mexiko

psychologické drama

12. - 13.

Zatracení

ČR

psychologický, kriminální

14. - 15.

Training Day

USA

kriminální drama

16. - 17.

Banditi

USA

kriminální komedie

19. - 20.

Hrabě Monte Christo

V. Brit. - USA

adaptace

21. - 22.

Mandolína kapitána Corelliho

USA - Francie

milostný

23. - 24.

Policajtka

USA

thriller

25.

Honem! Honem!

Švédsko

komedie

26. - 27.

Výlet

ČR

příběh

28. - 29.

Přísaha

USA

kriminální drama

30. - 31.

Kdo z koho

USA - SRN

kriminální

Region Jindřichův Hradec

Město Jindřichův Hradec je centrem největšího okresu v České republice. Krajina tohoto regionu je rozdělena do tří navazujících celků, kterými jsou kromě oblasti Jindřichohradecka také oblasti Dačicka a Třeboňska. Každá oblast je svým krajinným rázem jedinečná.

Dačická část svým terénem vyjadřuje klidnou členitou krajinu. Centrem je město Dačice, které je zajímavé svými dvěma historickými náměstími i dvěma zámky. V tomto nevelkém městečku byla v roce 1843 poprvé vyrobena kostka cukru.

Jižní část okresu - Třeboňsko prezentují pověstné rozsáhlé rybníky, které tvoří vodní systém celé rybniční soustavy. Většina rybníků byla vytvořena uměle v 15. a 16. století Štěpánkem Netolickým a Jakubem Krčínem z Jelčan. Velkou zásluhou bylo i vybudo-vání Zlaté stoky, která odvodňuje močály a propojuje vodní díla. Technickým unikátem je i třináctikilometrová Nová řeka, která převádí vodu z povodí Lužnice do Nežárky a zabraňuje tak protržení hrází při velkých povodních. Právem byla tato oblast zařazena v rámci programu UNESCO Člověk a biosféra mezi světové biosférické rezervace. Kulturní bohatství zastupuje renesanční zámek, který byl dlouhá léta reprezentačním šlechtickým sídlem Viléma a Petra z Rožmberka.

Jihovýchodní část Jindřichohradecka se pyšní kopcovitým rázem s rozsáhlými lesnatými porosty a s typickými žulovými balvany, lemujícími snad všechny příchozí cesty. Této části se ne nadarmo říká Česká Kanada. V krajině lesů a rybníků se nachází jedna z nejmohutnějších zřícenin - hrad Landštejn, který již odedávna střeží hranici tří historických zemí - Čech, Moravy a Rakouska. Nedaleko odtud leží málo známá perla evropské renesance městečko Slavonice. Svými malebnými, plasticky členěnými štíty a plastickými obrazci na sklípkových klenbách slavonických domů se stává malou učebnicí renesanční architektury v Čechách.

Severozápadní kout okresu zdobí svou červenou pohádkovou stavbou na skalnatém ostrůvku uprostřed rybníka romantický renesanční zámek Červená Lhota.

Snad všechny zmíněné oblasti protkával svojí historií nejznámější rod Vítkovců s erbem pětilisté růže. Zakladatelem mocného rodu byl Vítek z Prčice, který podle pověsti věnoval nejstaršímu ze svých synů Jindřichovi do erbu zlatou pětilistou růži na modrém poli a oblast nynějšího Jindřichova Hradce. Jindřich Vítkovec, který žil na počátku 13. století je také zakladatelem samotného města a mocného rodu pánů z Hradce. Mezi jeho dědici se nachází mnoho osobností, které často ovlivňovaly nejen dění na svém panství, ale i události celostátního významu. Menhart z Hradce se stal členem panské jednoty a po bitvě u Lipan v roce 1434 byl jmenován nejvyšším purkrabím. Jáchym a Zachariáš z Hradce, jeho nástupci v 16. století byli vysokými úředníky - Zachariáš zastával funkci nejvyššího komořího a hejtmana moravského, Jáchym byl jmenován karlštejnským purkrabím. Posledním velkým mužem rodu byl Jáchymův syn Adam II. z Hradce, který v roce 1585 získal úřad nejvyššího kancléře. Když však v roce 1604 zemřel jeho jediný syn Jáchym Oldřich, sláva rodu pohasla. Panství získali sňatkem na 90 let Slavatové, když se Vilém Slavata z Chlumu a Košumberka oženil s Lucií Otýlií. Poslední vrchnost se objevila na Jindřichohradecku v roce 1693, kdy dědička slavatovského rodu byla provdána za Jakuba Heřmana Černína z Chudenic. Po osm staletí vlastnily Jindřichův Hradec tři šlechtické rody, které jejich dědictví spojilo ve společnou krev. Nevýznamnější osobností černínského rodu byl Evžen Karel. Řadil se k vlastenecké šlechtě a byl přítelem mnoha tehdejších známých umělců a vědců. Na svém sídle často hostil Františka Palackého, který ve zdejším archivu sbíral materiál pro své Dějiny národa českého. Tento archiv je v současné době pobočkou Státního oblastního archivu Třeboň a nachází se na II. nádvoří hradu a zámku. V depozitářích se nachází nejstarší rodinné archivy pánů z Hradce, Slavatů a Černínů i unikátní sbírkový soubor Autografy, kde je korespondence, dokumenty a grafika nejvýznamnějších osobností světa (Mozarta, Beethovena, či Napoleona). Archiválie, pokud by se seřadily za sebou, měří 1,6 kilometrů.

Do dnešní doby se zachovalo jen velmi málo narušené historické jádro Jindřichova Hradce, které se honosí titulem městské památkové rezervace.

Obraz města dotváří rybník Vajgar. Jeho dominantou je umělý ostrov, který byl uměle nasypán v roce 1860 Jaromírem Černínem pro svoji manželku Karolínu k jejím čtyřicátým narozeninám.

Celá řada významných osobností se v regionu objevila v 19. století v souvislosti s jindřichohradeckým gymnáziem. Naprosto nejznámějším studentem byl syn černín-ského sládka Bedřich Smetana, který nedaleko zámku na předměstí zámeckého pivovaru strávil své dětství.

V Jindřichově Hradci zahájil svou dráhu architekt Josef Zítek, znám jako architekt Národního divadla v Praze, který v 60. letech 19. století působil v černínských službách a v J. Hradci realizoval svůj první projekt, výletní restauraci Rudolfov, v níž o šedesát let později psal Karel Čapek svůj román Krakatit.

Jako inspiraci pro své malířské dílo si okolní přírodu vybral Antoním Chittussi. Přímo v Jindřichově Hradci přišel na svět malíř, grafik a pedagog Hanuš Schweiger. V roce 1900 se v nedaleké Lásenici narodil zakladatel československé reportážní fotografie Karel Hájek.

Údajně nejstarším městským kostelem je kostel sv. Maří Magdaleny, který původně patřil řádu německých rytířů. Na konci 16. století byl připojen k jezuitské koleji, která je po zámku druhou největší stavbou ve městě. K nejvzácnějším architektonickým památkám Jindřichova Hradce patří kostel sv. Jana Křtitele se zachovanými vzácnými nástěnnými malbami. Jedním z nejstarších domů ve městě je tzv. Langrův dům, ozdobený nástěnnými sgrafity. Arkádové loubí tohoto domu zdobí i ostatní měšťanské domy na celé severovýchodní straně náměstí. Na severní straně náměstí se rozkládá stará radnice, která se poprvé připomíná v roce 1493. Nedaleko odtud na Balbínově náměstí stojí již od poloviny 17. století rozsáhlý objekt jezuitské koleje a semináře. Na jezuitském gymnáziu působila celá řada významných pedagogů, z nichž největší proslulosti dosáhl Bohuslav Balbín. Jedním z žáků jezuitské koleje byl i Adam Václav Michna z Otradovic. Kromě velkého hudebního nadání, vlastnil ve městě šenk. Vydal celou řadu sbírek duchovních písní, které jsou výrazným projevem vyspělé měšťanské kultury v 17. století. V budově bývalého semináře sídlí od roku 1927 muzeum.

Okresní muzeum patří mezi nejnavštěvovanější muzea v České republice, díky nejvýznamnějšímu exponátu zdejší betlémářské tradice, Krýzovým jesličkám. Jejich tvůrcem byl jindřichohradecký rodák Tomáš Krýza, který toto dílo tvořil více než 60 let. Celkem vyřezal přes 1756 figurek lidí a zvířat, z nichž se 150 pohybuje. V současné době je pokládán za největší mechanický betlém na světě. Další zajímavá expozice mapuje život a působení světoznámé operní pěvkyně Emy Destinnové, primadony berlínské Dvorní opery, Královské opery v Londýně a newyorské Metropolitní opery. Poslední roky svého života strávila nedaleko Jindřichova Hradec v zámku ve Stráži nad Nežárkou. Ve sbírkách muzea se nachází cenný mobiliář, notový materiál i část z její literární činnosti. Nepřehlédnutelné jsou i sbírky gotických plastik a ostrostřeleckých terčů.

V bývalých koželužských domcích v podzámčí se již téměř 90 let nachází gobelínová dílna. Zakladatelkou druhé nejstarší gobelínky (hned po Valašském Meziříčí) v Čechách a na Moravě se stala Marie Teinitzerová. Do současné doby se zde tkají nové bytové tapisérie a probíhá i restaurování historických gobelínů. Přibližně 3,5 ha zabírá v Jindřichově Hradci hradní a zámecký areál, který se řadí na třetí místo nejrozsáhlejších památkových komplexů v České republice. V roce 1993 byl znovu zpřístupněn veřejnosti po třináctileté generální rekonstrukci, která si vyžádala na 160 miliónů Kč. Hrad a zámek v Jindřichově Hradci od roku 1996 získal statut Národní kulturní památky.

V objektu se nachází více než 320 místností, ke vstupu do nich používá správa hradu a zámku přes 500 klíčů. V interiérech je uloženo na 10 000 uměleckých předmětů a stejný počet knih. Hrad a zámek nad Vajgarem projde každý rok na devadesát tisíc návštěvníků. V hlavní sezóně jsou otevřeny tři prohlídkové trasy se svými 49 místnostmi, rozčleněnými podle stavebních období a Černá věž. Zajímavou nabídkou byly i v minulých letech noční prohlídky s Bílou paní. Dobrý duch hradu a zámku, Bílá paní, rozdávala na Zelený čtvrtek podle legendy chudým lidem v Černé kuchyni sladkou kaši. Černá kuchyně je zpřístupněna v rámci prohlídky gotickým hradem. Součástí prohlídky jsou i unikátní nástěnné malby z roku 1338 s legendou o svatém Jiří. Jedná se o jedny z prvních maleb ve světském prostoru. Renesanční ráz získal hrad a později zámek příchodem italských architektů. Ke gotickému paláci byly v 80. a 90. letech 16. století přistavěny Velké a Malé arkády, dílo Antonína Vlacha, Antonia Cometty či Baltasara Maggiho z Arogna. V tomto období bylo vystavěno také Adamovo stavení, kde do dnešní doby jsou zachovány původní dřevěné kazetové malované stropy, krby i cenný mobiliář.

Unikátní stavbou pozdní renesance je hudební pavilón Rondel. Byl postaven v letech 1591 - 1596 italským stavitelem Giovanni Mario Faconim. Perla evropského manýrismu, jak je Rondel nazýván, má vnitřní štukovou a terakotovou výzdobu s různými motivy a zvláštní akustikou. V současné době se zde konají časté koncerty vážné hudby. Ke společenským účelům je využíváno též Španělské křídlo, které od svého vzniku sloužilo k reprezentačním účelům. V současné době znovu ožívá při pořádání seminářů, kongresů a společenských akcí.

Zdejší romantické prostředí se stalo věčným námětem pro známé historiky, spisovatele i malíře. Každoročně využívají prostředí hradu a zámku filmové štáby, pravidelně se zde koná mnoho výstav a hudebních vystoupení. Do hradních a zámeckých interiérů zavítá řada osobností kulturního i politického veřejného života. Po dvakrát navštívil hrad a zámek prezident republiky Václav Havel, který zhodnotil stav objektu před generální rekonstrukcí a po jejím ukončení.

Správa Státního hradu a zámku v J. Hradci

(Pokračování - II. část vyjde v březnovém čísle)

Požehnaný Advent sboru SMETANA

V pondělí 7. 1. 2002 proběhla výroční schůze pěveckého sboru Smetana Jindřichův Hradec. Bylo co hodnotit z bohaté umělecké aktivity minulého roku 2001, zejména pak pěvecky požehnaného Adventu. Ale bylo také nad čím se zamýšlet... Dovolte mi tedy heslovitě,- protože jen samotný výčet celoročních účinkování by byl obsáhlý -, k některým zvláště zdařilým prezentacím našeho sboru.

Podtrhnout bych chtěl předně naši účast na předvánočním koncertu v neděli 9. prosince 2001 v Praze na Staroměstském náměstí. Již geneze této účasti je zajímavá :

v r. 2000 jsme se nějakou náhodou objevili na adventním koncertu 17. prosince na tomtéž Staroměstském nám. spolu se sbory z Francie, Itálie, Německa a Rakouska. Po vystoupení dostala naše p. sbormistrová Věra Kadičová “nůž na krk” v tom nejlepším slova smyslu - přislíbit účast sboru i na přesrok. Stalo se, a tak jsme rádi jeli do Prahy opět. A věru dost unaveni! Proč unaveni? Inu proto, že zpíváme rádi, s chutí a dobře! Totiž - pouhé DVA DNY předtím, v pátek 7. prosince, jsme zpívali na opačném konci republiky, v Uherském Brodě. V tomto moravském městě velikána J. A. Komenského se právě na jeho počest konaly regionální slavnosti, navíc ještě u příležitosti 15. výročí trvání zdejšího 55 členného dětského sboru COMENIUS, který nás do Uherského Brodu pozval ke společnému koncertu. Byli jsme nadšeni a šťastni, že si můžeme zazpívat vedle tohoto sboru, - a pár písní i společně -, tělesa, které má za 15 let trvání za sebou stovky koncertů, z toho část asi v 10 zemích Evropy. Proto jsme nelitovali těch 9 hodin jízdy z J. Hradce do Uherského Brodu a zpět, i když nás po sobotním odpočinku čekala Praha.

Z vystoupení doma a bližším okolí vzpomenu účast na slavnosti k 10. výročí trvání vysokoškolské tradice v J. Hradci za přítomnosti vládní a akademické delegace z Prahy dne 13. prosince. Dále velice zdařilý koncert 14. prosince v kapli sv. Maří Magdaleny, plně obsazené aplaudujícím publikem. Rovněž tak Štěpánský koncert sice v mrazivém interiéru kostela v Kardašově Řečici, ale v hřejivém prostředí vděčných posluchačů, kterým stejně jako nám zpěvákům ten prosincový chlad nevadil. Nakonec jsme to vánoční turné završili již v Novém roce koncertem v sobotu 5. ledna 2002 v kostele v Nové Bystřici.

A nyní k tomu zamyšlení: sbor Smetana je podle názvu “smíšený”, ale já bych řekl, že je spíše vymírající PO MEČI! Vždyť jeho věhlas nesou ženy s počtem 35 členek. Nás mužů je pouhých 11, z toho 7 dědů a 4 studenti (analogie s fotbalovou 11 - kou je čistě náhodná). Je tedy evidentní, nad čím jsme se zamýšleli na výroční schůzi : jak získat do sboru nové mladé mužské pěvce, aby i z mladých mužských hrdel znělo: “Zpěvu dar všech srdcí vroucích, vlasti budíž, vlasti věnován!”

PhDr. Gabriel P e t l u š, člen sboru

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

JINDŘICHŮV HRADEC

VZPOMÍNÁNÍ NA VÁLEČNÉHO PILOTA RUDOLFA ZIMU

Už je tomu poměrně dávno, kdy jsem měl tu čest seznámit se s panem Ladislavem Zimou z Kroměříže. Mužem, který v J. Hradci navštěvuje nejen příbuzné, ale také hrob svého otce Rudolfa Zimy. Válečného pilota známého z řady knih a archivních dokumentů. Žádný z těchto materiálů však nedokáže nahradit osobní vzpomínání tohoto pokračovatele jindřichohradeckého rodu Zimů. Jsem proto velmi rád, že tak prolnutím všech uvedených pramenů vznikl následující text, který by vám měl přiblížit osudy jednoho téměř zapomenutého Jindřichohradečáka.

Pane Zima, můžete nám alespoň ve stručnosti nastínit nějaké zásadnější okamžiky z předvojenského údobí života Vašeho otce?

Otec se narodil 6. března 1904 jako páté ze šesti dětí Karla Zimy, řezníka na Velkém ná-městí (nyní Míru) v J. Hradci. V rodném městě chodil do školy, později dva roky pracoval na elektrárně v Belanské Dolině ve Vysokých Tatrách. V roce 1924 se vrátil do Čech a vstoupil do armády.

Kdy se dostal k letectvu a jak se následně rozvíjela jeho vojenská kariéra?

Bylo to bezesporu zájmem otce o nejmodernější vojenskou techniku a s tím související naše armádní letectvo. Velmi důležité pro přijetí byly technické znalosti, především však výborný zdravotní stav. Obdobně současné praxi nejprve absolvoval základní pilotní výcvik, po jeho úspěšném zakon-čení i výcvik pokračovací. Létal na nejrůznějších typech strojů a na řadě vojenských základen. Asi nejznámější jsou Praha - Kbely, Cheb, Hradec Králové, Brno, Prostějov, Olomouc, Malacky a další. Ve své pilotáži dosáhl takových výsledků, že byl během pobytu v Praze zařazen do vojenské akrobatické skupiny štábního kapitána Jána Ambruže, jedné z našich nejlepších v předválečném období. Díky svým bohatým zkušenostem a především aviatickým dovednostem byl otec v roce 1935 převelen jako pilot - instruktor do Vojenského učiliště v Prostějově. Zde vyučoval do 15. břez-na 1939, definitivního záboru zbytku naší republiky hitlerovským Německem. Otec pak podobně jako ostatní instruktoři z učiliště odmítl sloužit německé Luftwaffe a rozhodl se pro ilegální odchod z republiky.

Jak vzpomínal na jedné z besed v J. Hradci plukovník Karel Šeda, hodně často se našim

lidem nepodařil přechod přes hranice na první pokus.

Právě to samé se přihodilo i mému otci. Šel do Polska přes Ostravsko, ale štěstí měl až napodruhé. Důležité pro něj bylo, že se dostal na náš konzulát do Krakova, kde byl 11. srp-na 1939 zanesen do evidence čs. uprchlíků ochotných bojovat proti fašistům. Bohužel, právě tyto seznamy s adresami a fotografiemi jednotlivých osob padly Němcům po vypuk-nutí II. světové války do rukou. Ty pak sloužily jako podklady pro sankce rodinných příslušníků čs. zahraničního odboje, v případě zajetí letce jako konfrontační materiál.

Když jsme byli v loňském roce s kolegy z klubu na expedici v Polsku, potvrdilo se nám, že zde naši letci neměli téměř žádné podmínky pro boj.

To pochopil jistě i můj otec a většina jeho spolubojovníků. Také proto se rozhodl využít možnosti odplout 21. srpna 1939 na lodi Castelholm do Francie. Podmínkou Francouzů však byl vstup do cizinecké legie.

Co pro Vašeho otce znamenala francouzská válečná kampaň?

Až oficiálním vstupem Francie do války se začaly měnit i mnohé osudy našich lidí v zahraničí. Na základě mobilizace čs. občanů byl můj otec převelen v listopadu 1939 do výcvikového střediska pro stíhací letce v Chartres, kde působil jako instruktor. V březnu následujícího roku byl přidělen k chartreské polní bojové jednotce, se kterou byl 10. května 1940 přemístěn na letiště v Chateadunu. Zde začal operačně létat. Během jednoho z mnoha leteckých soubojů byl 13. května sestřelen a při havárii svého letounu Bloch MB-152 utrpěl četná zranění, především obličeje, hrudníku a páteře. Byl odeslán do nemocnice v Paříži, kde se léčil do poloviny června. Odtud proti zákazu doktorů, nedoléčen, odešel před blížícím se nebezpečím zajetí Něm-ci. Následně měl to velké štěstí, že se dostal k francouzskému pobřeží i na jednu z lodí plujících do Velké Británie.

A co bájný Albion?

Z historie je známé, že Velká Británie byla pro naše prchající vojáky posledním místem záchrany před zatčením Němci. Otec měl to štěstí, že se po čtyřech dnech plavby dostal do přístavu Belfást a již za pouhé následující dva dny byl přijat do řad RAF - britského Královského letec-tva. Aby dosáhl svého cíle, musel před lékařskou komisí zapřít svá nedoléčená zranění. Bylo to logické, otec nechtěl chybět u vzniku a především u bojového nasazení 310. čs. stíhací perutě, naší první stíhací skupiny v Anglii. Od poloviny července 1940 byl v hodnosti seržanta příslušníkem A letky této jednotky, se kterou se od konce srpna účastnil slavné letecké bitvy o Británii. Téměř denně čtyři až pět bojových letů, nedostatek spánku, neustálý stres. Vše po dobu více než dvou měsíců, až do 31. října 1940, zásadního zlomu v této vzdušné bitvě. Operačně létal téměř do jara 1941, kdy dokončil svůj předepsaný turnus.

O Vašem otci je známo, že patřil po boku Josefa Flekala a Josefa Kubáka k našim nejuznávanějším leteckým instruktorům v řadách RAF.

Instruktorem byl od 7. března 1941 a to ve výcvikovém středisku No. 52 v Debdenu. Až do 10. září 1942 učil v řadě dalších leteckých středisek. Když došlo k přeložení těchto výcvikových škol do Kanady, byl otec na základě přímého doporučení Inspektorátu čs. le-tectva v Londýně odeslán do zámoří. U stíhacích středisek zde jako instruktor působil od listopadu 1942 až do května 1945. Do Anglie se vrátil 16. května s vidinou brzkého návratu do vlasti. Bohužel, politika a především politici z východu rozhodli jinak…

Vím, jednalo se o neustálé oddalování návratu letců z RAF do Československa.

K tomu došlo až 20. srpna 1945. Na “východě” dělali vše proto, aby “zápaďáci” zůstali co nejdéle mimo nově se tvořící armádu. Otec byl díky bojovým i instruktorským zkušenostem přemístěn do obnoveného Vojenského učiliště v Prostějově, kde v hodnosti majora zastával funkci zástupce velitele pilotní školy. Obdobně jako mnozí bývalí letci RAF byl po únorovém puči 1948 snížen ve funkci, přemístěn na podřadné místo a posléze propuštěn z armády. Za celé období služby vojenského pilota nalétal celkem 6.081,55 hodin, z toho ve Francii 142 a ve Velké Británii 2.825,15 hodin. Obdržel řadu českoslo-venských i spojeneckých vyznamenání. Na vlastní kůži však poznal, jak je snadné stát se nepohodlným a být rychle a nenápadně vymazán z podvědomí veřejnosti.

Jak se po válce k Vašemu otci stavěli v rodném Jindřichově Hradci?

Otec zde v letech 1945 až 1947 absolvoval řadu přednášek s tématikou o čs. letcích na západní frontě. Svými kontakty také napomohl k zahájení provozu místního sportovního letiště. Na dobré skutky se však zapomíná rádo a rychle. Měl totiž velký zájem koupit v J. Hradci dům a vrátit se sem. Nenašel však podporu u tehdejšího vedení města, a tak se jeho sen záhy rozplynul. Na Jindřichohradecko se přesto vracel velmi rád. Ještě krátce před smrtí zde všechna svá oblíbená místa projel na kole. Zemřel po těžké ne-moci v Prostějově dne 11. června 1973. Na osobní přání byl jeho popel uložen do hrobu jeho rodičů v J. Hradci. Až po mnoha následujících letech byl plně rehabilitován a v roce 1991 in memoriam povýšen na plukovníka letectva.

Vladislav Burian, KHL

Poznámka autora: Když se v srpnu 2000 konalo v J. Hradci v pořadí již “VII. setkání čs. válečných letců”, jedním z bodů programu byl pietní akt u hrobu Rudolfa Zimy na Městském hřbitově v J. Hradci. Tehdy za všechny přítomné válečné letce promluvil plk. Petr Uruba, příslušník 311. čs. bombardovací perutě ve Velké Británii, který znal osobně Rudolfa Zimu z předválečného i poválečného období. Jeho proslov byl poutavý a vřelý. Jsem proto upřímně rád, že pozvání našeho Klubu přijal pan Ladislav Zima a přislíbil nám v závěru března 2002 účast na besedě. Jeho povídání bude zaměřeno na historii rodiny Zimů v J. Hradci a především na životní osudy svého otce Rudolfa.

ROSTLINA MĚSÍCE

Cornus alba “Sibirica”

Svída bílá “Sibirica”

Ohnivě červené pruty teple září i ve sněhu

Původ

V severním mírném pásmu roste na 40 druhů svíd. Většinou se jedná o opadavé keře, výjimečně stromy. Řada druhů se u nás velmi dobře uplatní. V zahradách i větších sadovnických úpravách vynikají proměnlivým estetickým účinkem v průběhu roku.

Charakteristika rostliny

Svída bílá má domovinu na Sibiři až po Mandžusko a severní Koreu. Hojně se pěstuje v širokém zastoupení odrůd, ze kterých jsme vybrali svídu bílou “Sibirca”. Hustě stavěný, poměrně rychle rostoucí keř má široký polokulovitý tvar. Větve jsou vzpřímené. Dosahuje výšky v rozmezí 2 - 3 m. Odrůda má kůru jasně červenou a červené pruty. Listy jsou svěže zelené, na rubu namodralé. Tvar mají široce okrouhle vejcovitý. Listy jsou vstřícné, celokrajné, s typickou obloukovitou žilnatinou. Na podzim se výrazně vybarvují. Malé oboupohlavé čtyřčetné kvítky jsou žlutobílé, uspořádané v husté a široké hlávky (kolem 6 cm). Objevují se v květnu. V srpnu až září dorůstají shluky modravě bílých plodenství. Elipsoidní plody jsou peckovité. Kořenový systém je bohatý a vytváří boční výběžky.

Nároky na pěstování

V zásadě je svída bílá nenáročná dřevina. Nejlépe prospívá na výsluní, dobře snáší i polostín. Také na kvalitu půdy klade malé požadavky, nesázíme ji pouze na extrémní stanoviště. Upřednostňuje půdy vápenité. Přizpůsobí se také různé půdní vlhkosti. Je otužilá, dobře roste i ve znečištěném ovzduší. Netrpí ani okusem zvěří. Rostliny v kontejnerech vysazujeme kdykoliv, prostokořenné v bezlistém stavu na podzim nebo v předjaří. Nové výsadby přiměřeně zaléváme. Každoročním prořezáním zajistíme dostatek mladých krásně vybarvených výhonů. Starší exempláře dobře snášejí přesazování. Lze je také snadno zmladit. Netrpí významnějšími škůdci ani chorobami.

Použití

Nejlépe vynikne v mladých skupinách (2 - 3 exempláře) samostatně v trávníku i jako předsadba před keřovými skupinami či stromy. Velmi dobře se zapojuje i ve větších skupinách dřevin, ve volně rostoucích živých plotech nebo pásech, lemech cest. Vytváří přistíněné průchody. Svída “Sibirica” se hodí také pro kulisové a maskovací výsadby. Keře se používají ve větších krajinářských celcích a do přírodních partií (např. s kalinou, lískou a pod). Svída bílá je otužilá, pěstuje se ve všech polohách až do horských oblastí. Větve jsou velmi působivé ihned po opadu listí. Od pozdního podzimu do předjaří vynikají výrazně červeně vybarvené pruty s pupeny, které mají neopakovatelný význam při vzhledu zimních zahrad. Na jaře se připojují bohaté květy a na podzim dekorační plody. Svída bílá “Sibirica” je půvabná v průběhu celého roku. Působí lehkým a volným dojmem, není strnulá. Přináší příjemný neklid, protože i v době vegetace kromě olistění současně vynikají i barevné výhony a větve.

Poznámka

Odrůda “Sibirica Variegata” má šedozelené bílé lemované listy, často nepravidelné a jakoby pomačkané.