Jindřichohradecký zpravodaj, březen 2003

Obsah

Informace z rady města

2

Finanční odbor informuje, Odbor školství, mládeže a tělovýchovy informuje

3

Kruh přátel hudby – program koncertů

4

Městská knihovna

5

Je třeba stárnout mladě, Na návštěvě u nás 1. února 2003

7

Činnost JHSO

8

Spolek Přátelé starého Jindřichova Hradce, Hvězdárna

9

Kalendárium

10

Kulturní kalendář

11

Kino Střelnice

13

KHL J. Hradec EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 (6. díl)

18

Součástí JH – zpravodaje je samostatná příloha Okresního muzea – NOVUM.

 

INFORMACE Z RADY MĚSTA

Také v letošním roce budou pokračovat práce na rekonstrukci kanalizač-ního sběrače „B“. S příchodem zimy byly práce přerušeny v lokalitě pod malou vodní elektrárnou U Devíti mlýnů. V letošním roce bude položen zbývající úsek k čerpací stanici pod šestou základní školou. Celkové náklady na realizaci tohoto díla jsou 47 145 000,- Kč. Podle usnesení zastupitelstva města bude polovina této částky kryta z úvěru od Českomoravské záruční a rozvojové banky, na čtvrtinu nákladů získalo město dotaci ze státního rozpočtu a zbývající čtvrtinu uhradí město ze svých prostředků. Úvěr od ČMZRB je bezúročný a doba splatnosti je deset let od dokončení stavby.

Na svém 5. zasedání jmenovali zastupitelé města členy finančního a kontrolního výboru. Tyto orgány jsou podle zákona povinné a jejich složení vychází z návrhů jednotlivých politických stran a volebních uskupení zastoupených v zastupitelstvu. Finanční výbor bude pracovat ve složení Jiří Pravda (navržen za ČSSD), Jan Zeman (navržen za KDU-ČSL), Vladimír Kos (navržen za SN), Erika Mitasová (navržena za ODS) a předsedou je Josef Nejedlý (navržen za KSČM). Předsedou kontrolního výboru je Josef Čech (navržen za ČSSD). Dalšími členy jsou Ondřej Kučera (navržen za KDU-ČSL), Josef Blížil (navržen za SN) a Vlastimil Košner (navržen za ODS). Tomeš Vytiska (navržen za KSČM) se členství vzdal. Pátý člen kontrolního výboru bude tedy zastupiteli jmenován dodatečně.

Také v tomto volebním období bude jako poradní orgán rady města pracovat dopravní komise. Jejím předsedou zůstává Miroslav Vlasák (KDU-ČSL). Na svém prvním zasedání se komise zabývala dopravním řešením v ulicích Bratrská a Družstevní, které po dokončení stavby kanalizačního sběrače „B“ vyžadují komplexní rekonstrukci. Dále byla komisi předložena projektová dokumentace plánovaného parkoviště za prodejnou potravin v ulici U Nemocnice. Komise také doporučila radě města nové řešení parkování před budovou bývalého okresního úřadu v ulici Janderově. Projednány byly podněty občanů, které se týkaly zjednosměrnění ulic Tyršova a Fügnerova, nebezpečné dopravní situace na Sládkově kopci, nesprávného parkování nákladních vozidel v ulici Václavská (proti výjezdu ze sídliště Hvězdárna). Opakovaně je upozorňováno na nedovolené parkování na chodníku v ulici Jarošovské (v úseku mezi Claudiusovou a Arch. Teplého) a na nebezpečné stání na vjezdech do ulic Arch. Teplého a České. K posílení ochrany chodců budou u nákupního střediska Jednoty na náměstí Míru (výjezd do ul. Komenského) osazeny bezpečnostní sloupky s řetízky.

Rada města se seznámila se zprávou o činnosti městské policie za rok 2002. Ze zprávy mimo jiné vyplývá, že naši strážníci řešili 5 412 dopravních přestupků v celkové výši blokových pokut 1 190 300,- Kč. Ke správnímu řízení předali 78 přestupků, zadrželi 16 opilých řidičů a 26 pachatelů trestných činů. Odchytili 92 opuštěných psů a z jejich popudu bylo z ulic města odstraněno 51 vraků motorových vozidel.

Rada města současně upozorňuje občany, že od 1. ledna 2003 novela zákona o obecní policii výrazně rozšiřuje pravomoci městských strážníků. Mezi zásadní změny patří například i rozhodnutí o odtažení vozidla pokud tvoří překážku v silničním provozu. Vedení města upozorňuje neukázněné řidiče, že i tato praxe se v našich ulicích brzy objeví.

Na základě podnětu odboru sociálních věcí se bude každý měsíc pořádat slavnostní vítání nově narozených dětí starostou města Jindřichův Hradec. Premiéra se bude konat již v měsíci březnu a bude určena pro děti narozené po 31. 12. 2002. Další obřady budou vždy poslední pátek v měsíci a budou se konat v obřadní síni na staré radnici.

Alfred Němec, místostarosta města Jindřichův Hradec

Zasedání Zastupitelstva města Jindřichův Hradec se koná

12. března 2003 – 16.00 hodin v sále Střelnice.

FINANČNÍ ODBOR informuje

Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů můžete platit denně na Městském úřadě, Klášterská ul. 135/II kancelář č. 013 (v přízemí vlevo).

Poplatek za komunální odpad činí 360,- Kč za osobu, je splatný do 31. března (celou splátkou), nebo ve dvou stejných částkách vždy nejpozději do 31. 3. a do 30. 9. 2003.

Poplatek za psy můžete nyní platit v kanceláři č. 012 (v přízemí vlevo) rovněž do 31. března 2003

ODBOR ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY informuje

Zápis dětí do mateřských škol

se koná 15. a 16. dubna 2003

od 10.00 do 16.00 hodin

na všech mateřských školách.

Informační středisko Město Jindř. Hradec, ul. Panská 136/I

tel. +420 384 363 546 fax. +420 384 361 503 e-mail : info@jh.cz www.jh.cz

V termínu od 13. 2. do 16. 2. 003 se na Výstavišti Praha uskutečnil středoevropský veletrh cestovního ruchu HOLIDAY WORLD 2003. Město Jindřichův Hradec zde vystavovalo v Jihočeské expozici společně s ostatními městy Jihočeské centrály cestovního ruchu, dále pak s JHMD, a.s. a dalšími subjekty z jihočeského regionu. První dva dny veletrhu byly opět určeny odborníkům z oblasti cestovního ruchu, incomingovým CK, průvodcům,... Velký zájem byl již tradičně o možnosti ubytování v J. Hradci a okolí, dále pak o možnosti aktivního vyžití, cykloturistické trasy a tipy na výlety. Zájem byl také o Jindřichohradeckou úzkokolejku a informace týkající se nových jízdních řádů. Širokou nabídku propagačních materiálů doplnil i leták o opeře Bedřicha Smetany Dalibor, která se uskuteční ve dnech 27. a 28. června 2003 na III. nádvoří Státního hradu a zámku v J. Hradci. V sobotu a v neděli se brány pražského výstaviště otevřely i veřejnosti a opět se potvrdil stále se zvyšující zájem o trávení tuzemské dovolené v Jižních Čechách. Zuzana Bedrnová, Informační středisko město J. Hradec

Vážení přátelé,

stojíme na počátku další koncertní sezóny, která by měla významnou měrou přispět ke zpestření kulturní nabídky v našem městě. Při malém ohlédnutí za loňským rokem je zřejmé, že jsme kvalitativně opět o krok dál. Možná, že si to všichni ani neuvědomujeme, ale výčet umělců a hudebních souborů, které jsme si v posledních letech mohli dopřát, směle obstojí ve srovnání s městy daleko většími. Někdy dokonce cítíme i určité přesycení nabídkou a jsme kritizováni za to, že tak kvalitní koncerty nerozložíme do širšího časového úseku. Volné termíny špičkových umělců však opravdu nemůžeme ovlivnit. Proto se nám třeba v minulém roce sešly v jednom měsíci koncerty Českého tria, Ivana Ženatého a Českého dechového tria. V takových případech je třeba kulturní zážitky čerpat do zásoby a těžit z nich v dobách méně příznivých. Úplně prázdná místa však v našem kulturním kalendáři nemíváme a nebude tomu tak ani letos. Začínáme již v měsíci březnu koncertem Klavírního kvarteta Bohuslava Martinů a koncertní sezónu KPH uzavře soubor Penguin Quartet v měsíci říjnu. Tím se vytvoří prostor pro předvánoční a adventní koncerty v závěru roku. Naše aktivity budou i letos doplněny tradičními akcemi, mezi které patří Concertino Praga, Slavnosti Adama Michny a Folková růže. Také v letošním roce počítáme s tím, že k nám krátce zavítají někteří účastníci festivalu Mladá Praha. Tentokrát by to měl být komorní soubor z Francie a výběr pěveckého sboru univerzity Kunitachi z Tokia. Po roční přestávce se také na zámek vrací opera, tentokrát Smetanův Dalibor.

Vedle snahy udržet trvale vysokou uměleckou hodnotu nabízených koncertů musím zmínit ještě jeden náš cíl. Snažíme se dlouhodobě zachovávat výši cen vstupného tak, aby naše koncerty byly dostupné opravdu každému. Umožňuje nám to osvícená filozofie našich zastupitelů, kteří na naši činnost každoročně pamatují v rozpočtu města. Významnou pomocí je pro nás také velmi dobrá spolupráce s Nadací Český hudební fond a s Nadací Bohuslava Martinů. Výrazné snížení ceny vstupného pak sebou přináší i samotné členství v Kruhu přátel hudby. V pokladně kulturního domu Střelnice je možno za 60,- Kč zakoupit průkaz KPH, který opravňuje ke 33% slevě ze vstupného na všechny naše koncerty.

Přeji Vám mnoho krásných hudebních zážitků a srdečně Vás všechny zvu do našich řad.

Za Kruh přátel hudby: Alfred Němec

 

Koncertní sezóna Kruhu přátel hudby při městě Jindřichův Hradec

na rok 2003

kaple sv. Maří Magdaleny

 

25. 3. 2003 - 19.30 hod. Klavírní kvarteto Bohuslava Martinů

 

13. 5. 2003 - 19.30 hod. Jitka Čechová - klavírní recitál

 

červenec 2003 - 19.30 hod. JIHOČESKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL (zpěv, varhany)

ří – říjen 2003 JINDŘICHOHRADECKÝ HUDEBNÍ PODZIM

19. 9. 2003 – 19.30 hod. Gabriela Demeterová - housle

Jaroslav Tůma - varhany

2. 10. 2003 – 19.30 hod. LYRA DA CAMERA

 

9. 10. 2003 – 19.30 hod. PENGUIN QUARTET

MĚSTSKÁ KNIHOVNa Březen – měsíc internetu i v roce 2003

S jarem každoročně přichází i důraznější připomínka, proč je dobré chodit do knihovny. Čekají tam na vás nejen klasické knihy a časopisy pro radost i poučení, ale dnes i řada dalších zajímavých nabídek, které se snaží uspokojit vaše informační potřeby a představit knihovnu jako místo, kam stojí za to zajít a hlavně pobýt !!!

Proto spatřila před několika lety světlo světa akce Březen – měsíc internetu a každoročně potvrzuje, že knihovny s informacemi a moderními technologiemi umí pracovat ve prospěch svých uživatelů.

Zapojí se samozřejmě i jindřichohradecká knihovna. Pokud získá souhlas městského zastupitelstva, začne už v březnu v jejích prostorách působit Regionální centrum internetu. V rámci Národního programu počítačové gramotnosti budou tak mít zájemci z řad veřejnosti možnost absolvovat dvouhodinové kurzy, ve kterých je vybrané pracovnice knihovny budou postupně zasvěcovat do tajů obsluhy počítače. První kurzy budou určeny úplným začátečníkům. Patříte-li k těm, které počítače dosud neoslovily, nebo potřebujete impuls k tomu, abyste překonali své obavy z neznámého, neváhejte! Za 100 Kč se nabízí příležitost, jak techniku pokořit. Knihovna k tomu garantuje i příjemné komorní prostředí a vlídné zacházení.

Navíc během měsíce března se Regionální evropské informační středisko naší knihovny zapojí do informační kampaně před referendem o vstupu ČR do Evropské Unie. Jednak se bude podílet na průběhu setkání zástupkyň českých a rakouských spolků v salonku hotelu Měšťan 20. března, jehož hlavním pořadatelem je Český svaz žen. Na tomto setkání bude naše REIS prezentovat své informační služby a aktivity. Pro své uživatele a návštěvníky knihovny pak pro jarní období připravilo soutěžní seriál pro dospělé Víme – nevíme o EU zaměřený na vyhledávání informací, umožňujících lepší orientaci v problematice EU a usnadňujících rozhodování při červnovém referendu. Pro účastníky tohoto seriálu se připravují zajímavé ceny.

Před nedávnem se v Jindřichohradeckých listech objevilo postesknutí paní redaktorky Novotné, že je naše knihovna pro mnohé občany nedostupná, protože otevírací doba neodpovídá jejich potřebám. Jsme sice jiného názoru, protože se skutečně snažíme potřebám uživatelů přizpůsobit, nicméně by určitě bylo užitečné zjistit, co si o tom myslí především ti, kteří knihovnu zatím nenavštěvují. Proto jsme se rozhodli uspořádat anketu, která by mohla pomoci najít pravdivou odpověď.

Pokud se chcete naší ankety zúčastnit, odpovězte prosím ANO nebo NE na otázku:

 

„Brání vám ve využívání knihovny současná otevírací doba?“

Pokud zvolíte odpověď ANO, doplňte prosím také svoji představu o přístupu do knihovny. Pro doručení svých názorů využijte některý z následujících způsobů:

klasická poštovní zásilka, elektronická pošta na adresu hchytrova@knih-jh.cz nebo vhození odpovědi do poštovní schránky u vchodu do knihovny.

V tuto chvíli zvažujeme i možnost on-line reakce přímo na naší webové stránce. Anketa je anonymní, čili vám opravdu nic nebrání vyjádřit skutečný názor. Ze stejného důvodu vás ale žádáme o odpovědný přístup, nemarněte prosím váš i náš čas zbytečnostmi nebo nejapnými žertíky, zajímají nás opravdu vaše seriózní názory a skutečné potřeby. Děkujeme za pochopení.

Otevírací doba městské knihovny : Pobočka Vajgar :

 

Dospělí + Info

Hudební odd.:

Děti:

 

Dospělí:

Děti:

Po

     

Po

12 – 18

12 – 18

Út

9 – 18

12 – 18

12 – 18

     

St

9 – 17

 

12 – 17

St

9.30 – 11.30 12 – 18

12 – 18

Čt

9 – 18

9 – 18

12 – 18

     

9 – 17

 

12 - 17

9.30 – 11.30 12 – 17

12 – 15

So

8 – 12

         

A na závěr ještě pozvánka do našich výstavních prostor. V druhém patře knihovny před hudebním oddělením máte až do dubna možnost shlédnout jako vždy perfektní fotografie Antonína Špáta, tentokrát na téma Architektura.

Ve vstupním prostoru infocentra v polovině března vystřídá postřehy Hedviky Vrončové se svými záběry pan Stanislav Sedláček, starosta obce Sepekov na Písecku a velký obdivovatel našeho kraje, především Novobystřicka. Prezentaci jeho fotografií jsme nazvali Stromy, voda, kamení a potrvá do poloviny dubna. Za zmínku stojí i skromná prezentace umění pracovnice sousedního Ústavu sociální péče paní Marty Sablíkové ve fotoalbu, které je k vidění přímo u pultu infocentra. Přijďte se určitě podívat!

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

KNIHA – průzkum

Rodina Röschova hodlá vydat knihu

Chtěli bychom jak pro pamětníky, tak i pro dnešní generaci znovu vydat tuto knížku, plnou poutavých příběhů a "lesní moudrosti". Děkujeme Městskému úřadu v J. Hradci za nabídnutou pomoc při mapování zájmu o tento titul. Nové vydání bude subskribované, tj. výše nákladů bude stanovena podle počtu objednaných výtisků konkrétními zájemci, cena bude odpovídat výrobním nákladům. Prosíme tedy ty z Vás, kteří byste knihu „Zvěř a lidé" rádi uvítali ve své knihovničce nebo ji chtěli věnovat svým blízkým, abyste směřovali své objednávky na Městský úřad, Klášterská 135/II, J. Hradec 377 01, tel.: 384 351 256 nebo Informační středisko města tel.: 384 36 35 46. Rodina Röschova

 

Je třeba stárnout mladě

Místní pobočka Svazu důchodců České republiky má za sebou další rok úspěšné činnosti. Zúčastnili jsme se mnoha podnětných akcí, zaměřených na různé oblasti života.

Velmi zdařilá a hojně navštívená byla společná vycházka naším městem s výkladem bývalého ředitele gymnázia o historii a rozvoji J. Hradce, včetně přehlídky historických objektů. Velkému zájmu se těší odpolední hudební setkání u klavíru. Přítomní si s chutí zazpívali lidové písně a také vyslechli ukázky operních árií. Oblíbené jsou rovněž společné návštěvy různých výstav pořádaných ve městě. Členové měli možnost prohlédnout si sbírky muzea a výstavy obrazů v Galerii Špejchar.

Ve snaze přispívat k zdravému životnímu stylu byla uspořádána přednáška se zaměřením na udržení tělesné a duševní rovnováhy, pohybovou schopnost a zdravou výživu. Na závěr roku se uskutečnila podnětná ukázka výroby chutných a zdravých pomazánek s jejich ochutnávkou.

Krásná byla společná prohlídka skleníků s právě kvetoucími kaktusy v Počátkách. Potěšením byla přednáška o pěstování rostlin se zaměřením na květiny vhodné k sušení s ukázkami jejich vazby.

MO SDČR v Třeboni hostila delegaci družební obce v Německu a přizvala také zástupce naší MO. Úzká spolupráce je s TJ Sokol. Ženy pravidelně cvičí a chodí na společné vycházky do přírody. Členky SDČR působí rovněž v TJ Slovan jako cvičitelky a organizační funkcionářky při různých závodech dětí.

I přes různé potíže způsobené nedostatkem financí dala už činnost MO SDČR za krátkou dobu svého trvání seniorům možnost aktivního života. Žádný důchodce nemusí být osamělý, zde najde každý plno dobrých přátel a inspiraci, jak obohatit svůj život.

(MK)

Na návštěvě u nás 1. února 2003

Kde? Jako obvykle v sále na Střelnici. Tam se konal tradiční staročeský bál. Oproti minulým letům jsme nově zařadili ve spolupráci souseda Linharta a kapelníka Studenské kapely pana Koláře zpěv písně „Baráčník být“. Jsme rádi, že se nám podařilo připravit tři kolony na Českou besedu.

Jako vždy uváděla bál tetina Novotná. Mladá chasa nám oživila bál tím, že zásluhou souseda Macharta a souseda Komínka předvedla poprvé na našem bále Moravskou besedu. Bylo to něco nového, všem se moc líbila.

Ráda bych tímto poděkovala MěÚ Jindřichův Hradec, zvlášť starostovi města Ing. Matouškovi a také řediteli Domu dětí a mládeže panu Prokýškovi, který nám umožnil nácvik české i moravské besedy v sále Domu dětí a mládeže.

Již nyní vás mohu pozvat na příští staročeský bál a to na sobotu 7. února 2004.

ňa Šprinclová, švandymistrová

Činnost Jindřichohradeckého symfonického orchestru ve městě J. Hradec

Připravujeme

Seznam účinkování JHSO v J. Hradci:

16. 3. – Jarní koncert – sál KD Střelnice, od 19.30 hodin, (dirigent: Petr Píša )

5. 4. – I. Zámecký ples s JHSO – Rytířský a Malý divadelní sál zámku J. Hradec,

od 20.00 hodin (dirigent: Petr Píša)

11. 5. – Májový koncert – Rytířský sál zámku J. Hradec, od 19.30 hodin

( dirigent: Josef Zaplatílek )

26. 10. – Podzimní koncert – sál KD Střelnice, od 19.30 hodin (dirigent: Petr Píša )

7. 12. – Adventní koncert – kaple sv. Máří Magdaleny, od 17.00 a 19.30 hodin,

( dirigent: Rostislav Štiftr )

21. 12. – Vánoční koncert – kostel Nanebevzetí Panny Marie, společně

s jindřichohradeckými sbory, začátek koncertu bude ještě upřesněn

Kromě plánovaných koncertů ve městě J. Hradec se orchestr připravuje na mnoho dalších koncertů mimo toto město. Začátkem září 2003 JHSO bude mít tu čest účinkovat na závěrečném koncertě Hudebního festivalu v Hluboké nad Vltavou, kde přednese Dvořákovu Symfonii č. 9. Pozvání na koncert:

Zveme Vás na Jarní koncert,

konaný dne 16. března 2003 v sále KD Střelnice v J. Hradci od 19.30 hodin

Program koncertu:

J. Strauss - předehra k opeře Netopýr

A.Dvořák – Slovanský tanec č. 7

A.Dvořák – Slovanský tanec č. 10

A.Dvořák – Slovanský tanec č. 16

J. Fučík – Baletky

lidové písně od Karla Vacka, Václava Vačře a Františka Kmocha

Pozvání na ples – novinka letošního roku v působení JHSO:

V letošním roce poprvé ve spolupráci s SHZ J. Hradec JHSO uskuteční I. Zámecký ples. Tento ples se bude konat v obou sálech Španělského křídla zámku (Rytířský a Malý divadelní sál). Na plese k tanci i poslechu bude hrát Jindřichohradecký symfonický orchestr, Musica da camera ( taneční orchestr vedený Petrem Píšou ), Trumpet Tune, Old Steamboat Jazz Band, Aleš Háva a Fanny jam, Kvintet z Písku, TO ZUŠ Veselí nad Lužnicí. Předtančení zajistí mladá chasa obce Baráčníků, která zatancuje Českou a Moravskou besedu a taneční skupina Jarmily Kalinové předvede country tance.

Ples je naplánován na sobotu 5. dubna 2003 od 20.00 hodin. Cena vstupenek na ples je do Rytířského sálu ( bude zde probíhat zahájení plesu a hrát JHSO ) 300,- Kč, do Malého divadelního 260,- Kč. Předprodej vstupenek na ples bude probíhat v pokladně KD Střelnice od 10. března. Do této doby si můžete lístky zamlouvat na adrese: Kosmonautů 23, J. Hradec, tel.: 384 324 050, mobil: 777/738406 – Komínek Bohumil nebo na 607/951058 – Rataj Lumír.

Za JHSO, Bohumil Komínek

Spolek Přátelé starého Jindřichova Hradce

Jindřichohradecké muzeum je sídlem spolku Přátelé starého Jindřichova Hradce, který vznikl již v roce 1924.

Základní působení spolku spočívá především v pravidelné přednáškové činnosti. V roce 2002 bylo uspořádáno celkem devět přednášek.

První přednáška v roce 2002, kterou proslovil Ing. Bohumil Krejčí, se týkala aktuální tématiky „Územní plán a nové stavby“. V únoru proběhla valná hromada doplněná přednáškou muzejního historika PaedDr. Františka Fürbacha „Jindřichův Hradec před sto lety - rok 1902“. Při březnovém setkání mezi členy spolku zavítal šéfredaktor Českého rozhlasu České Budějovice Mgr. Libor Soukup s tématem „Jindřichův Hradec v jihočeském vysílání Českého rozhlasu“. Přítomní se mohli zaposlouchat do řady archivních nahrávek, které povídání doprovázely. V dubnu jsme se společně s předsedou Klubu historie letectví Mgr. Vladislavem Burianem vydali po stopách „Expedice Przemyšl 2001“. O měsíc později jsme vyslechli příspěvek Mgr. Libora Svobody nazvaný „Češi a Němci na Jindřichohradecku do roku 1914“. V roce 2002 jindřichohradecké muzeum uspořádalo výstavu děl Vladimíra Holuba při příležitosti jeho nedožitých 90. narozenin. S tímto všestranným umělcem přišla přítomné seznámit kurátorka výstavy Mgr. Hana Dobešová, o jeho literární tvorbě následně promluvil PaedDr. František Fürbach. Podzimní činnost byla zahájena připomenutím 120. výročí založení muzea. O jeho historii promluvil dr. Fürbach, současnost a budoucnost nastínil ředitel muzea PhDr. Jaroslav Pikal. Listopadovou přednášku proslovila PhDr. Štěpánka Běhalová, Ph.D., která přítomné seznámila s dílem známého jindřichohradeckého knihvazače Josefa Brchaně, jehož výstava byla v té době přístupna v muzeu. Na závěr PaedDr. Vladěna Plucarová z Oblastního archivu doplnila přednášku vyprávěním o protestantské tradici rodu Brchaňů. Na posledním setkání roku 2002 jsme si společně s Mgr. Zdenou Kociánovou připomněli 400. výročí třeboňského archivu.

Vedle přednášek pořádá spolek i nejrůznější zahraniční a tuzemské zájezdy. Zájemci tak mohli v minulých letech navštívit například oblast dolnorakouského Podyjí, oblast Mühlviertel, městečko Melk na Dunaji, Znojmo, Nové Hrady a okolí ap.

Každoročně spolek vydává Výroční zprávu, jejíž součástí je vždy příloha se zajímavým příspěvkem k regionálním dějinám. V roce 2002 se jednalo o článek Rudolfa Prokopa „Život a dílo Tomáše ze Štítného“.

Na konci roku 2002 měl spolek celkem 465 členů. Všichni zájemci, kteří by se chtěli zapojit do naší bohaté činnosti, jsou vítáni každé druhé pondělí v měsíci ve vinárně hotelu Grand, kde se tradičně koná přednáška. Přijďte mezi nás, budete srdečně vítáni!

Blanka Vaňková

HVĚZDÁRNA prof. Františka Nušla a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Sídl. Hvězdárna, Nušlova 51/V, 377 01, J. Hradec

Kontakt na pracovníky: ( 384 322 564 (Hvězdárna), 384 361197-8 (DDM)

E-mail: alrischa_psc@centrum.cz

Úkazy na obloze v březnu 2003

Merkur je nepozorovatelný, Venuši spatříme ještě nízko ráno nad jihovýchodním obzorem. Mars je viditelný na ranní obloze, Jupiter lze sledovat kromě jitra po celou noc. Saturn je viditelný většinu noci, zapadá časně ráno. Planety Uran Neptun jsou nepozo-rovatelné. Velice zajímavá je i prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti. Měsíc projde 3. března novem, 11. března první čtvrtí, tedy obdobím nejvhodnějším k prohlídce jeho povrchu dalekohledem. 18. března dosáhne úplňku a 25. března uvidíme Měsíc v poslední čtvrti. Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší a světlejší oblasti – místa s nižší či vyšší teplotou. Noční obloha na přelomu zimy a jara nabízí pohled na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií a otevřených hvězdokup.

Slunce vstupuje do znamení Berana dne 21. března v 1h 59min SEČ (středoevropského času), začátek astronomického jara, jarní rovnodennost.

Pro veřejnost je Hvězdárna v březnu otevřena

k pozorování Slunce: úterý a pátek od 14.00 do 16.00 hodin

k pozorování noční oblohy: úterý od 19.00 do 22.00 hodin

pátek od 20.00 do 23.00 hodin, za nepřízně počasí do 22.00 hodin

Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-) Srdečně zveme k pozorování!

! Prohlédněte si naše www stránky !www: http://hvezdarnajh.nuabi.cz

KalendáriuM

26. 3. 1923 – před 80 lety - zemřela herečka a zpěvačka Sarah Bernhardtová. Prvně vystoupila v roce 1862. V jejím nejúspěšnějším období v divadle Comedie de Francaise vytvářela stěžejní postavy světového dramatu. Navštěvovala všechny významné světové scény a sklízela obrovské ovace. V roce 1914 získala titul Rytíř Čestné legie. Byla známa svými milostnými románky a extravagantním způsobem života vzbuzujícím pozornost. Byť používala místo lůžka rakev, zápasila se smrtí o život do posledního dechu. Sarah se narodila 22. října 1844.

V březnu r. 1713 – před 290 lety – byl v Liptovském Sv. Mikuláši popraven Juraj Jánošík, který od r. 1711 vedl zbojnickou družinu na severozápadním Slovensku. V myslích nevolníků zůstával symbolem boje proti šlechtickému útlaku.

10. 3. 1793 – před 210 lety – po popravě krále Ludvíka XVI. (21. 1. 1793) zavedl Konvent (shromáždění poslanců vzešlých z voleb) Nejvyšší revoluční tribunál, nástroj rev. teroru, proti jehož rozhodnutí nebylo odvolání. Měl čelit potížím, které Francouz-skou revoluci začaly provázet.

5. 3. 1953 – před 50 lety – zemřel J. V. Stalin. V jeho rukou se koncentrovala nesmírná moc. Od 30. let z jeho iniciativy sovětský režim zneužíval moci k inscenovaným procesům, přemísťování národů a vytváření táborů, ve kterých statisíce nespravedlivě odsouzených vykonávaly otrocké práce. K odhalování těchto skutečností se v Sovětském svazu prvně nesměle přikročilo až 3 roky po Stalinově smrti na XX. sjezdu KSSS v r. 1956 kritikou kultu osobnosti v referátu N. S. Chruščova.

14. 3. 1953 – před 50 lety – zemřel Klement Gottwald, prezident republiky. Novým prezidentem byl zvolen 21. 3. 1953 Antonín Zápotocký. Období po roce 1948 plně charakterizují slova, která 5. 3. 1946 vyslovil Churchill na univerzitě ve Fultonu: „Od Štětína na Baltu až po Terst na Jadranu byla spuštěna na kontinentě železná opona. Za touto hranicí ve sféře, kterou musím nazvat sovětskou, leží všechna starobylá města střední a východní Evropy a všechna podléhají v té či oné formě nejenom sovětskému vlivu, ale i velice tuhému a v mnoha případech rostoucímu poručníkování Moskvy“. Toto platilo až do r. 1985, kdy se stal Gorbačov generálním tajemníkem KSSS.

R. 1273 – před 730 lety – byl Rudolf I. zvolen římskoněmeckým králem. Byl to první krok k vzestupu Habsburků, původně málo významných hrabat.

V. Königsmark, místostarosta města Jindřichův Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

KAŠPARŮV JIHOČESKÝ VÍKEND

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí divad. hru W. Shakespeara

1. 3. 2003 – 19.00 hod. – RICHARD III. Divadelní spolek Kašpar

Hrají: J. Potměšil, M. Steinmasslová, B. Navrátil, L.Vondráčková,

F. Blažek, Z.Velen, E. Elsnerová Režie: Jakub Špalek

sál Střelnice Vstupné: 145,- 140,- 135,- 70,- Kč. Mimo předplatné

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

2. 3. 2003 – 14.00 hod. – O BARONOVI Z HOPSAPICHU Divadelní spolek Kašpar

Divadelní pohádka z cyklu „Děti s rodiči do divadla“

Hrají: V. Jakubek, M. Zoubková, I. Jiřík, E. Elsnerová,

Pozor na začátek! Radúza, M. Novotný Režie: Jaroslava Šiktancová

sál Střelnice Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč.

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí ztřeštěnou tragedii D. Ivese

2. 3. 2003 – 19.00 hod. – JE TO V ČASE Divadelní spolek Kašpar

Hrají: E. Elsnerová, F. Kreuzmann, M. Zoubková, V. Jakoubek,

B. Lukešová aj. Režie: Filip Nuckolis, Jakub Špalek

sál Střelnice Vstupné: 90,- 80,- Kč Mimo předplatné. Mládeži do 12 let nevhodné.

Divadelní spolek KAŠPAR a Galerie INSPIRACE v J. Hradci uvádějí

2. 3. 2003 – 22.00 hod. – Václav Havel : AUDIENCE (noční komorní představení)

Hrají: Jan Potměšil a Tomáš Karger

Langrův dům, nám Míru 138/I Vstupné: 90,- Kč

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

3. 3. 2003 – 17.00 hod. – vernisáž výstavy - Bohuslav Špinar – fotografie

6. 3. 2003 – 18.00 hod. – přednáška dr. Františka Krejči

Městská knihovna „UKŘIŽOVANÉ KOSOVO“ od historie k dnešku

KD Střelnice pořádá FOLKOVÝ VEČER Jen tak tak folk klub

6. 3. 2003 - 19.30 hod. – DEVÍTKA (Praha) a JEN TAK TAK (J.Hradec)

Společný koncert kapel spřátelených už dávno předtím, než Jindřiška Petráková a Honza Brož začali vystupovat s Pavlem Lohonkou - Žalmanem.

Sál restaurace U Kůrků Zbuzany Vstupné: 50,- Kč.

Fakulta managementu VŠE v J. Hradci Vás zve

7. 3. 2003 – 20.00 hod. – Reprezentační ples FAKULTY MANAGEMENTU

Večerem budou provázet Petra Mikolandová a Pavel Janák, k tanci zahraje skupina PORTÁL a do historie nahlédnete se SHŠ MIRANDOLA.

Prodej a rezervace vstupenek (130,- a 80,- Kč) v budově FM, dveře č. 229, tel.: 384 417 205, e-mail: mezerova@fm.vse.cz

Spolek Přátelé starého Jindřichova Hradce Vás zve na

10. 3. 2003 – 19.30 hod. – přednáška PaedDr. Františka Fürbacha

Vinárna hotelu Grand „Jindřichův Hradec před sto lety – rok 1903“

Václav Koubek a Galerie INSPIRACE v J. Hradci

13. 3. 2003 – 19.30 hod. – VLADIMÍR MERTA

Šestý koncert festivalu „Hudební sklepy“.

Langrův dům, nám Míru 138/I Vstupné: 80,- Kč

 

Městská knihovna a Odbor sociálních věcí MěÚ v J. Hradci

13. 3. 2003 – 18.00 hod. – přednáška Mgr. M. Týmala „Drogy a rodina“

Městská knihovna

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci Vás zve na

15. 3. 2003 – 20.00 hod. – CHARLESTON Taneční večer ve stylu 20. a 30. let.

sál Střelnice Vstupné:100,- 70,- Kč.

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí koncertní vystoupení

16. 3. 2003 – 19.00 hod. – Jarní koncert Jindřichohradecký symf. orchestr

Na programu: J. Strauss – předehra k opeře Netopýr

A. Dvořák – Slovanské tance č. 7, 10, 16

lidové písně K. Vacka, F. Kmocha

sál Střelnice Vstupné: 55,-50,- 45,- 30,- Kč.

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s OS ČČK Vás zve

20. 3. 2003 – 17.45 hod. – přednáška p. J. Vetýšky „Země, kde se zastavil čas“

Domov mládeže SZdŠ J. Hradec – Vajgar

Městský úřad v J. Hradci pořádá

20. 3. 2003 – 19.30 hod. – JARNÍ KONCERT - JIŘÍ PAZOUR

klavírní improvizace na téma známých skladeb:

Yesterday (Paul - Mc. Cartnney) a melodie z muzikálu „My Fair Lady“

Kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné: 60,- Kč

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci Vás zve na

23. 3. 2003 – 17.00 hod. – SENIOR KLUB zábavný pořad

Moderátor Václav Staněk. K tanci a poslechu hraje MTO Václava Kriso.

Sál Střelnice Vstupné: 30,- Kč

Kruh přátel hudby při Městě J. Hradec pořádá

25. 3. 2003 – 19.30 hod. – KLAVÍRNÍ KVARTETO Bohuslava Martinů

Na programu: J. CH. Bach, B. Martinů a J. Brahms

Kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné: 60,- Kč / pro členy KPH 40,- Kč

 

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

27. 3. 2003 – 19.00 hod. – NEZMAŘI 2003

Výroční koncert k 25 letům trvání folkové kapely.

Sál Střelnice Vstupné: 80,- 75,- 70,- 40,- Kč

Státní hrad a zámek v J. Hradci Vás zve na

28. 3. 2003 – 19.30 hod. – Večery bez přestávky (Host v jednání)

Malý divadelní sál Španělského křídla

 

Pokračování výstav DADA CLUB KASPER

Švígler Tomáš – oleje + tempera na dřevě Výstava potrvá do 8. března 2003

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka 10. a 24. března tyto tituly:

FALEŠNÉ VZTAHY

Itálie – Francie – 2001

Svůj třetí celovečerní snímek Falešné vztahy považuje režisér tureckého původu Ferzan Ozpetek, žijící v Itálii, za svůj první opravdu Italský film. Zatímco první dva tituly vyprávěly o vztazích mezi východním a západním světem, zabývá se jeho poslední film dvěma naprosto odlišnými prostředími z jiného úhlu. Jedním z nich je elegantní a sterilní svět bohaté Antonie, která žije s manželem v uzavřené ulitě luxusní vily na břehu Tibery. Tím druhým je polosvět, do něhož Antoniin muž bez jejího vědomí sedm let unikal a kde mu bylo dobře.

Když Antonia po tragické smrti svého manžela náhodou zjistí, že ji dlouhou dobu podváděl, podnikne takřka detektivní pátrání, aby našla jeho milenku. Začne si klást otázku, kdo vlastně její manžel byl. Odpověď musí hledat v jeho utajeném světe, který se však začíná nenápadně zmocňovat i jí. Poznává lidi, s jakými se dosud ve „svém“ světě nesetkala. Překvapí ji jejich názory na lásku, rodinu a přátelství, na pravdomluvnost, lži či podvádění…

Režisérovi se podařilo natočit citlivý pohled nejenom na různé podoby lásky, ale i o hledání sebe sama. Film s neobvyklým příběhem, s výbornými hereckými výkony a s autentickým prostředím režisérovy domovské čtvrti se rozhodně vymyká standardu v našich kinech.

LÁSKA NA GRILU

SRN - 2001

Německý film Láska na grilu režiséra Andrease Dresena si získal pozornost nezvykle důsledným uplatněním dokumentaristické metody v hraném filmu: vznikal totiž s minimálním štábem a bez pevného scénáře.

Tvůrce se ve svém snímku zaměřil na dva manželské páry z bývalého východního Německa a na jejich náhle vyvřelé manželské krize.

Známý moderátor místní rozhlasové stanice z Frankfurtu nad Odrou Chris podvede svou ženu Katrin se společnou přítelkyní Ellen, manželkou stále zaneprázdněného majitele bistra Uweho. Náhodné dobrodružství se pro oba milence stane příležitostí podrobit vážnému zpytování dosavadní životní hodnoty. Totéž platí ovšem i pro podvedené partnery.

Andreas Dresen rozehrává tradiční situace rodinného dramatu (počátek vztahu, přistižení in flagranti, následné manželské scény…) v nečekaně realistickém, nekašírovaně „pravdivém“ klíči. Vedle postav, ubitých životem, zachycuje a zkoumá i nevábné východoněmecké postsocialistické prostředí, jež má na jejich psychiku jistě negativní vliv.

Původní název Halbe Treppe znamená v doslovném překladu Polovina schodiště; je to místo, kde sídlí stejnojmenný Uweho stánek s občerstvením. V přeneseném smyslu může znamenat také polovinu života.

KINO STŘELNICE

1. sobota 17.30 20.00

2. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

NEBE USA-Itálie-Spin Film

Co všechno jste schopni riskovat kvůli lásce? Cate Blanchettová v love story režiséra Toma Tykwera (Lola běží o život). Film získal na MFF v Berlíně 2002 cenu Zlatého medvěda.

Hrají: Giovanni Ribisi, Remo Girone, Stefania Roccaová aj.

Režie: Tom Tykwer

Délka filmu: 95 min.

PROJEKT 100

4. úterý 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 50 Kč

ZVĚTŠENINA V. Británie-AČFK

Záhadný a vzrušující příběh jediného dne v životě módního londýnského fotografa Thomase. David Hemmings v hlavní roli kultovního snímku režiséra Michalangela Antonioniho.

Dále hrají: Vanessa Redgraveová, Peter Bowles aj.

Režie: Michalangelo Antonioni

Mládeži do 15 let nepřístupný!

Délka filmu: 110 min.

5. středa 17.00 20.00

 

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 51 Kč

ČERVENÝ DRAK USA – Bontonfilm

Thriller. Po filmech Mlčení jehňátek a Hannibal se potřetí vrací na plátna kin Anthony Hopkins jako doktor Lecter. Je to návrat ke kořenům zla.

Dále hrají: Edward Norton, Harvey Keitel, Emily Watsonová

Režie: Brett Ratner Mládeži do 15 let nepřístupný!

Délka filmu: 125 min.

PROJEKT 100

6. čtvrtek 17.30 20.00

 

 

 

Vstupné: 50 Kč

NOČNÍ HOVORY S MATKOU ČR-AČFK

Výprava režiséra Jana Němce tramvají č. 11 do kafkovského prostoru vlastního osudu. Filmový projekt na pomezí hraného a dokumentárního filmu.

Hrají: Karel Roden, Zuzana Stivínová, Jan Němec aj.

Režie: Jan Němec Délka filmu: 70 min.

7. pátek 17.30 20.00

8. sobota 17.30 20.00

9. neděle 17.30 20.00

 

 

 

Vstupné: 61 Kč

KRUTÉ RADOSTI SR – ČR- Falcon

Vzrušující příběh o pokušení, tajemství a bezradnosti v hledání lásky. Poetická hořká komedie vypráví příběh dívky Valentíny, jejíž příjezd do zapadlého slovenského městečka roku 1933 obrátí zaběhlý život jeho obyvatel naruby.

Hrají: Táňa Pauhofová, Ondřej Vetchý, Anna Šišková, Július Satínský aj.

Režie: Juraj Nvota

Délka filmu: 110 min.

Představení ART KINA

10. pondělí 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

FALEŠNÉ VZTAHY Itálie-Francie-Spin Film

Po stopách tajného života! Milostné drama. Antonie, pohledná a úspěšná mladá Italka se ve svém pátrání po nevěře manžela dostává do bizarní komunity přistěhovalců…

Hrají: Margherita Buyová, Stefano Accorsi, Serra Yilmazová

Režie: Ferzan Ozpetek Mládeži do 15 let nepřístupný!

Délka filmu: 105 min.

11. úterý 17.30

12. středa 17.30

Český dabing

Vstupné: 56 Kč

KNIHA DŽUNGLÍ 2 USA - Falcon

Mauglí a všichni jeho přátelé se vracejí. Pokračování animovaného filmu studia Walta Disneye. Nová dobrodružství plná napětí, hudby a zábavy pro celou rodinu.

Režie: Steve Trenbirth Délka filmu: 70 min.

11. úterý 20.00

12. středa 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 61 Kč

NA POKRAJI SMRTI USA – Falcon

Akční thriller. Kalifornské úřady se rozhodly znovu otevřít nejproslulejší věznici v dějinách - Alcatraz… Tajný agent FBI (Steven Seagal) musí zadržet bandu dobrodruhů dříve, než se jí podaří osvobodit důležitého vězně.

Dále hrají: Morris Chestnut, Ja Rule aj.

Režie: Don Micheel Paul

Mládeži do 12 let nevhodný!

Dékla filmu: 100 min.

13. čtvrtek 17.30 20.00

14. pátek 17.30

15. sobota 17.30

16. neděle 15.00 17.30

 

Vstupné: 56 Kč

ČERT VÍ PROČ ČR – Spin Film

Nová česká pohádka. V zemi krále Dobromila začalo být zle. Přestala se cenit poctivá práce, čestnost a úcta mezi lidmi. I sám král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu. A tehdy do země přichází veselý mladík Filip…

Hrají: Táňa Pauhofová, Štěpán Kubišta, Iva Janžurová, Josef Somr, Jiří Lábus aj.

Režie: Roman Vávra Délka filmu: 100 min.

14. pátek 20.00

15. sobota 20.00

16. neděle 20.00

Titulky

Vstupné: 56 Kč

DNES NEUMÍREJ V. Británie - Bontonfilm

James Bond už podvacáté! Agentem 007 je opět Pierce Brosnan, jeho partnerkou do akce i lože je tentokrát Halle Berryová.

Dále hrají: Toby Stephens, Rosamund Pikeová aj.

Režie: Lee Tamahori

Délka filmu: 130 min.

PROJEKT 100

18. úterý 17.00 20.00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 50 Kč

AMARCORD Itálie-Francie-AČFK

Felliniho autobiografický film je smutnou komedií odehrávající se ve třicátých letech v letovisku Rimini. Snímek je poetickou a nostalgickou sbírkou epizod a postav zcela po felliniovském způsobu. Film získal Oscara za nejlepší zahraniční film v roce 1975.

Hrají: Bruno Zanin, Pupella Maggiová, Armando Brancia aj.

Režie: Federico Fellini

Mládeži do 12 let nevhodný!

Délka filmu: 125 min.

19. středa 17.30 20.00

 

 

 

 

Vstupné: 56 Kč

LESNÍ CHODCI ČR-SR-Francie-Spin Film

Je možné zatoulat se z cesty vlastního osudu? Druhý celovečerní film Ivana Vojnára se věnuje třiceti letům, jež v Čechách prožili lidé, kteří se rozhodli nezadat si s režimem – ale bohužel ani se životem.

Hrají: Jiří Schmitzer, Jitka Prosperi, Zdeněk Novák aj.

Režie: Ivan Vojnár

Délka filmu: 95 min

PROJEKT 100

20. čtvrtek 17.00 20.00

 

Pozor na začátek!

 

 

Titulky

Vstupné: 50 Kč

BRAZIL V. Británie-AČFK

Černá komedie Terryho Gilliama je pesimistickou vizí nedaleké budoucnosti. Příběh nesmělého úředníka Sama Lowryho, který žije ve společnosti vyznačující se depresivní architekturou, zdevastovanou krajinou a všudypřítomnými vykonavateli státní moci.

Hrají: Jonathan Price, Robert De Niro, Katherine Helmondová

Režie: Terry Gilliam

Mládeži do 15 let nepřístupný!

Délka filmu: 140 min.

21. pátek 17.30 20.00

22. sobota 17.30 20.00

23. neděle 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

HOLLYWOOD, HOLLYWOOD USA - SPI

Současná komedie z „továrny na sny“ v Los Angeles, vypráví o složitých vztazích mezi kolegy, přáteli, filmaři a herci. Julia Robertsová, Brad Pitt, David Duchovny a další hvězdy v novém filmu Stevena Soderbergha.

Dále hrají: Mary McCormacková, Nicky Katt aj.

Režie: Steven Soderbergh

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 100 min.

Představení ART KINA

24. pondělí 20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 60 Kč

LÁSKA NA GRILU SRN-CinemArt

Vždy a všude se může stát zázrak. Když v něj věříš. Nevyčerpatelné téma vyčerpanosti manželství v prostředí bývalého východního Německa. Snímek získal cenu Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně 2002.

Hrají: Steffi Kühnertová, Gabriela Maria Schmeideová, Thorsten Merten

Režie: Andreas Dresen

Mládeži do 15 let nepřístupný!

Délka filmu: 110 min.

25. úterý 17.30 20.00

26. středa 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 53 Kč

LANTANA SRN-Austrálie-Intersonic

Psychologický thriller zachycující peripetie vztahů čtyř více či méně šťastných manželských párů.

Hrají: Anthony LaPaglia, Geoffrey Rush, Barbara Hersheyová, Rachel Blakeová

Režie: Ray Lawrence

Mládeži do 15 let nepřístupný !

Délka filmu: 120 min.

PROJEKT 100

27. čtvrtek 17.30 20.00

 

 

 

Slovenské titulky

Vstupné: 50 Kč

 

DIKTÁTOR USA-AČFK

Satirický film Charlieho Chaplina oceněný pěti Oscary. Chaplin v dvojroli ztělesňuje diktátora Hynkela (Hitler) a pronásledovaného židovského holiče, kteří jsou nakonec pro svou podobu zaměněni.

Dále hrají: Jack Oakie, Grace Hayleová aj.

Režie: Charlie Chaplin

Délka filmu: 120 min.

28. pátek 17.30 20.00

29. sobota 17.30 20.00

30. neděle 17.30 20.00

 

 

 

Vstupné: 52 Kč

KAMEŇÁK ČR- Bontonfilm

Co postaví na nohy poklidné jihočeské městečko Kameňákov? Odpověď vám přinese 100 minut nové české komedie Zdeňka Trošky.

Hrají: Václav Vydra, Jana Paulová, Věra Kuchtová, Tomáš Lipský, Marek Vašut, Josef Laufer aj.

Režie: Zdeněk Troška

Mládeži do 12 let nevhodný !

Délka filmu: 100 min.

Představení pro dětI

 

2. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

O kouzelné růži ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 45 min.

9. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Psí kamarádi ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 70 min.

16. neděle 15. 00

Vstupné: 56 Kč

Čert ví proč ČR – Spin Film

Film Délka pásma: 100 min.

23. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Čtyřlístek ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

30. neděle 15.00

Vstupné: 8 Kč

Křemílek a Vochomůrka ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

Připravujeme na duben 2003

1. - 3.

Hladina adrenalinu

USA-SRN

akční thriller

4. - 6.

Harry Potter a Tajemná komnata

USA

rodinný, fantastický

4. - 6.

Jsem agent

USA

akční komedie

7.

Mluv s ní

Španělsko

psychologický

8. - 9.

Krásná pokojská

USA

romantická komedie

10. - 11.

Cucák

USA

komedie

12. - 13.

Kurýr

Francie-USA

akční komedie

15. - 16.

Quo vadis

Polsko-USA

adaptace, historický

17. - 23.

Pupendo

ČR

hořká komedie

21.

Naqoyqatsi

USA

dokumentární

24. - 27.

Chyť mě, jestli to dokážeš

USA

kriminální komedie

29. - 30.

Láska s výstrahou

USA

romantická komedie

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 (VI. část)

aneb: poprvé s klubem na „východě“

Když jsme v podvečer 13. června dorazili do oblasti Mazurských jezer, měli jsme za sebou více než polovinu plánované cesty. Její průběh nám doposud dával zapravdu, že Polsko je nejen velká, ale zároveň velice zajímavá země. Jistým zklamáním sice byly drobné nezdary v podobě nenalezení několika hrobů našich válečných letců, ale tento fakt kompenzovala četná přátelská setkání s místními lidmi. Před námi byla řa-da úkolů, mezi které patřila dokumentace druhoválečných lokalit na polském severu.

O způsobu našeho nocování jsem sice psal už několikrát, ale spánek u Mazurských jezer byl i pro nás něčím novým. Tradičně jsme zajeli na okraj lesa a na vytypovaném místě vybrali nejvhodnější plochu pro zaparkování auta a k němu přivázání příbytku z plachty. Tentokrát nás však z poklidu mírně vyvedla cedule přibitá u cesty. Oznamovala, že se právě nacházíme v místě, kde se běžně vyskytují vlci, lišky a nepletu-li se, tak i medvědi. To nás přesto nemohlo odradit. Pravda, daleko obezřetněji jsme oproti předcházejícím večerům sledovali nejrůznější zvuky vycházející z hlubin tmavého lesa. Když jsme si o něco později začali chystat spacáky, navzájem jsme se popichovali, kdo bude držet noční hlídku či koho necháme spát na obou odkrytých krajích přístřešku. Právě ti se totiž nechtěně nabízeli jako „potrava“ pro dravou zvěř. Nakonec jsme to vyřešili jednoduše. Levou stranu „hlídal“ kolega Vláďa „Vojta“, jelikož jak jsme všichni ostatní usoudili, byl z nás nejstatečnější a tím pádem schopen popasovat se klidně i s medvědem. Druhou stranu pak dostal na sta-rost kolega Jarda „doktor“. Ten si na předešlé lokalitě v Grunwaldu koupil pravého (moduritového) středověkého rytíře, nejspíše zástupce velitele litevského vojska, a právě ten nám měl v noci „hlídat“ pravé křídlo ležení. Vím, asi vám to vše může připadat dětin-ské, ale my jsme si v tu chvíli dělali legraci sami ze sebe a ani na chvíli proto nemysleli na možné avízované nebezpečí. Vše dopadlo dobře. A spalo se nám mimořádně dobře! Když jsme ráno vstali, bylo krásné, slunečné počasí. Vydatně jsme posnídali a v pohodové náladě se vydali na nedaleké bývalé Hitlerovo letiště v Ketrzynu.

Jak bylo na první pohled patrné, náš brzký příjezd vzbudil u službu konajícího muže mírné zděšení i překvapení zároveň. Až později jsme zjistili, že to bylo díky našemu autu polepenému nápisy, oznamujícími, že jsme k nim přijeli z Čech. Byli jsme přijati velmi ochotně a následně nám byla umožněna prohlídka nejen letištní plochy, ale i hangáru. V něm byl vrtulník pohraniční policie, nejrůznější bezmotorové i motorové sportovní aero-plány, včetně dvou „ultralajtů“ s českými imatrikulačními znaky. A to zase překvapilo nás. Pan „hlídač“ nám oznámil, že sem včera přiletěla skupina našich krajanů, kteří se pak jeli ubytovat do hotelu v nedalekém městečku Olsztyn. Nejprve si proto myslel, že náš tým patří k nim. Ještě chvíli jsme pokračovali v exkurzi, když z ničeho nic nedaleko nás zasta-vila dvě osobní auta a z nich vystoupilo sedm českých aviatiků. Bylo to milé, neplánované a velmi zajímavé setkání. Mimo jiné jsme se dozvěděli, že jsou to podnikatelé působící v benešovské letecké škole a v rámci výcviku navigace se vydali na etapový přelet Polska. Trasou se naše cesty v několika lokalitách shodovaly. Pouze my jsme na rozdíl od nich vše absolvovali autem, spali pod širým nebem a jedli konzervy, polévky a tatranky, především jsme mapovali válečné lokality spojené s osudy československých vojáků. Vrátím-li se k historii válečného letiště v Ketrzynu, jen málokdo asi ví, že právě zde měl Adolf Hitler neustále připraven svůj salónní Junkers JU-52, který mu kdykoliv umožňoval operativní přesun z této části bývalého Východního Pruska. Nyní je areál využíván jako satelitní pro danou oblast. Jeho rozlehlá plocha dovoluje přistání i menším dopravním strojům. Jak jsme sami viděli, působí tu především sportovní piloti.

I když nám hodina a půl pobytu utekla jako voda, četné zážitky a společné rozlučkové fotografie budou všem toto místo připomínat. Naše další cesta směřovala přímo na nejzná-mější vojenskou lokalitu v této oblasti, Vlčí doupě (Wolfsschanze), které se trvale zapsalo do dějin II. světové války. Bylo vybudováno nedaleko města Rastenburg a od 24. června 1941 využíváno jako hlavní stan Vůdce a říšského kancléře Adolfa Hitlera. V průběhu několika let se stalo místem četných jednání a schůzek s nejrůznějšími čelními představiteli spojenců Německa, jako například s maďarským admirálem Miklósem Horthym či ital-ským ministerským předsedou a ducem Benitem Mussolinim, zároveň bylo sídlem fašistických pohlavárů pro vedení válečných operací proti Sovětskému svazu. I když 16. července 1942 Hitler dočasně přesunul své velitelské stanoviště k Vinnicy (Werwolf) na Ukrajině, přesto měl až do 20. listopadu 1944, definitivního opuštění lokality před po-stupující Rudou armádou, své hlavní sídlo ve Vlčím doupěti. Po jeho obsazení bylo na přímý rozkaz Stalina detailně zdokumentováno a později většina ze zdejších objektů podminována a zničena či alespoň částečně poškozena.

Bezesporu nejznámější událost se v tomto objektu odehrála 20. července 1944. Tehdy sem byl z Berlína pozván na jednání plukovník Claus hrabě Schenk von Stauffenberg, jeden z hlavních účastníků vojensko-politického odporu proti Hitlerovi, který měl provést pomocí aktovky plné výbušnin atentát na Vůdce. Následně mělo v rámci operace Valkýra dojít k vytvoření nové říšské vlády a převzetí moci profesionálním vojenským velením. Jeho představitelé se totiž narozdíl od Hitlera přikláněli k myšlence uzavřít mír se západ-ními mocnostmi a vést vítěznou válku pouze proti Sovětskému svazu. Řada neplánovaných a nepředvídatelných indicií však rozhodla jinak. Chystaná porada s Vůdcem byla odložena o půl hodiny a z důvodu „velkého vedra“ přesunuta z bunkru do větratelného přízemního cihlového baráku. Dalším z negativních faktorů bylo, že se z časových důvodů i přes se-bevětší snahu podařilo Stauffenbergovi odjistit pouze jednu ze dvou kyselinových roznětek bomby, což způsobilo menší účinnost trhaviny. Náhodou či řízením osudu byl i ten fakt, že aktovka původně umístěná nedaleko Hitlera, byla jedním z účastníků porady odsunuta za masivní dřevěnou nohu jednacího dubového stolu, který mu později zachránil život. Asi pět minut před výbuchem atentátník odešel z místnosti. Přibližně ve 12,42 hodin došlo k explozi, která neměla dát Vůdci naději na přežití. Opak byl pravdou. Z celkem 23 osob v objektu sice 6 zemřelo a řada dalších byla zraněna, Adolf Hitler však přežil pouze s men-šími oděrkami, lehkými popáleninami, krevním výronem a prasklým ušním bubínkem. V té době již Stauffenberg cestoval letadlem, v doprovodu svého komplice Haeftena, zpět do Berlína. Po jeho návratu na velitelství v Bandlerstrasse byla v 16,30 hodin zahájena operace Valkýra. Jak se ukázalo později, neúspěšně. Ve 22,50 hodin byli hlavní spiklenci zatčeni a kolem půlnoci čtyři z nich, včetně von Stauffenberga, zastřeleni. Následovaly represálie vůči dalším do atentátu zainteresovaným osobám. Bylo zatčeno asi 7000 osob, z nich přímo zahynulo přibližně 170. Postupně byly téměř vyhlazeny rodiny hlavních orga-nizátorů nezdařeného puče. Jednou z nejznámějších obětí byl polní maršál Erwin Rommel, který 14. října 1944 spáchal „dobrovolně“ sebevraždu. Zachránil si tak čest před národem a životy členů své rodiny. Byl výjimkou, jež nebyla jiným umožněna.

Kdo z vás viděl koncem letošního ledna film o atentátu na Hitlera a měl zároveň možnost danou lokalitu osobně navštívit, jistě ví, že vybrané exteriéry neodpovídaly skutečnosti. Pravdou je, že televizní zpracování je věc jedna a realita druhá. Do Vlčího doupěte totiž nestoupáte do nekonečných kopců, ale jedete poklidnou zalesněnou krajinou až do míst, kde se před vámi začínají objevovat velká betonová a cihlová monstra původ-ního vojenského komplexu. Nás hned při příjezdu překvapilo nejen množství autobusů a osobních vozů na parkovišti, ale také poměrně značná cena za vstup. Na první pohled bylo vidět, že se toto místo stalo několik desítek let po válce zlatým dolem. Když jsme se vydali do prostor této známé bašty fašistického vrchního velení, uvědomili jsme si fakt, že převážnou většinu současné klientely tvoří německy hovořící lidé. To nám o chvíli poz-ději potvrdil jeden pán středních let, který se k nám vydal od nedalekého autobusu. Slyšel totiž náš rozhovor, a tak se rozhodl pozdravit bývalé krajany. Původně byl odněkud z Liberecka, ale koncem roku 1968 emigro-val do tehdejší Německé spolkové republiky. I když se v listopadu 1989 změnila politická situace našeho státu, zůstal raději žít v Ně-mecku. Jak sám přiznal, bylo to z ekonomických důvodů. Jezdil totiž dlouhá léta jako průvodce s cestovní kanceláří, která chrlila jeden zájezd za druhým do této oblasti bývalé Velkoněmecké říše: Štětín - Malbork - Vlčí doupě. Desítky autobusů, stovky a tisíce turistů. Vždyť stále existuje velké množství lidí, kteří se chtějí podívat do míst, která jejich „nadnárodu“ patřila ještě před přibližně šedesáti lety, ale pak jim byla „odcizena“. Nechci být kritikem zmíněné historie, takzvané vyhnání není ničím záviděníhodným. Nikoho z nás proto nepřekvapily květiny na nedalekém hřbitově u několika trávou zarostlých pomníčků. Všechny však udivilo množství květin u pamětní desky před atentátnickým objektem, připomínající zmíněnou událost. A tak dodnes přemýšlím, zda-li tím dotyční chtěli vyjádřit jakousi symboliku, sentiment, osobní vzpomínky či podpořit jistý kult osobnosti …

Vstoupíte-li do areálu, hned od samotného začátku vás upoutá propracovanost pů-vodního bezpečnostního systému Vlčího doupěte i jeho gigantičnost. Po lesních cestách postupně jdete kolem atentátnického domu, bunkrů Hitlera, Bormanna, Keitela a Jodla. Uvidíte torzo bazénu, kina, jídelny, garáží, objektů pro hosty a řady dalších betonových či cihlových budov. Vše díky stromům působí tajemně a stísněně. V samotném závěru téměř dvě hodiny trvající chůze dorazíte k obrovskému betonovému monstru, které mělo za pomoci čtyř protiletadlových kulometů chránit vrchního velitele Luftwaffe, maršála Göringa. Pro něho bylo typické, ač byl v I. světové válce leteckým esem, že své inspekční cesty konal převážně vlakem. O tomto faktu svědčily i koleje, které se dodnes nacházejí v těsné blízkosti jeho bunkru. Když si uvědomíte všechny uvedené informace, pochopíte důmyslnost celého tohoto komplexu. Zároveň poznáte, jaký o sebe měli tito čelní hitlerov-ští pohlaváři neuvěřitelný strach. I tak jim to nebylo nic platné. Konkrétním příkladem je zmíněný atentát na Hitlera či zkáza této „betonové“ pevnosti.

Musím se přiznat, že návštěva Vlčího doupěte ve mně dodnes zanechává smíšené po-city. Jsem však rád, že zde kolega Zdeněk natočil rozsáhlý dokumentační materiál, který od té doby používáme několikrát do roka na našich přednáškách po celé České republice. Stal se nedílnou součástí tématických okruhů z období I. a II. světové války, pomocí kterých posluchačům přibližujeme známé i zapomenuté lokality spojené s převážně tragickými osu-dy stovek a miliónů lidí z celé Evropy. To bylo také důvodem, proč naše další cesta směřovala do přístavního města Gdaňsk a na jeho nejsevernější výspu nazvanou Wester-platte. Místo, kde byla 1. září 1939 rozpoutána II. světová válka.

(pokračování příště) Vladislav Burian, KHL