Jindřichohradecký zpravodaj, červen 2003

Obsah
Informace z rady města
Studenti OA na stupních vítězů, Obec baráčníků KUNIFER
Kalendárium
Knihovna
Kulturní akce v červnu
Kulturní kalendář
Připravujeme na červenec
Kino Střelnice
KHL J. Hradec EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 závěr

Součástí JH – zpravodaje je samostatná příloha Okresního muzea – NOVUM.

Jindřichohradecký zpravodaj

měsíčník

Vydává Město Jindřichův Hradec,

Klášterská 135/ II, Městský úřad 377 22

adresa redakce a místo vydávání: J. Hradec. Tel.: 384 351 256

Redakční uzávěrka 17. den předchozího měsíce.

Tisk: RAIN reklamní agentura s.r.o. J. Hradec. Číslo 6/2003, vyjde 29. 5. 2003

Registrační značka: MK ČR E 11680 / Cena: 7,- Kč.

Foto na obálce : Pavel Körner

Do obsahu článku podepsaného autorem redakce nezasahuje.

S obsahem čtenářských příspěvků se redakce JH – zpravodaje ne vždy ztotožňuje.

Elektronickou verzi JH – zpravodaje najdete

na Internetu na adrese :

http://www.jhzpravodaj.esnet.cz/ http://www.jh.cz/

INFORMACE Z RADY MĚSTA

Občanské sdružení Freihand z Ostravy požádalo radu města o povolení celoročního provozování legálních maleb graffiti na betonové části protihlukové stěny podél přeložky od Stavcentu k ul. Denisově. Původní záměr architekta Ficala dal stěně tvar ryb, což mělo vyjadřovat určitý symbol zdejšího kraje. Na zdi se měly střídat svislé plakátovací plochy, popínavá zeleň a kresba kapra. Později byl původní výtvarný záměr zredukován pouze na popínavou zeleň, která je zatím na počátku svého vzrůstu. Z tohoto důvodu také rada města nemá proti žádosti sdružení Freihand zásadní námitky. Požaduje však, aby konkrétní podobu tohoto záměru posoudil architekt města a dopravní policie ČR.

Před dokončením je dům s pečovatelskou službou, který vznikl rekonstrukcí domů č.p. 29 a 30/II u Jitřenky. Posledními úpravami zde prochází 69 bezbariérově přístupných bytů s obytnou plochou kolem 30m2. Většinou se jedná o garsoniery, případně o byty 1+1. V objektu jsou tři společenské místnosti a rehabilitační zařízení s hydromasážní vanou. Nájemné v těchto bytech stanovila rada města na 26,- kč/ m2. Jedná se o smluvní nájemné, které se v našem městě vztahuje na nově obsazované byty a odpovídá 1,5 násobku regulovaného nájemného. Přidělování bytů je v kompetenci rady města, která bude vycházet z doporučení odboru sociálních věcí.

Obce mají možnost požadovat od mateřských a základních škol úhradu za věcnou režii související s přípravou obědů pro své zaměstnance. Usnesením rady města byly tyto náklady stanoveny ve výši 6,- Kč na jeden oběd. Celková výše těchto režijních nákladů činila v roce 2002 částku 401 000,- Kč. Příspěvek státu poskytovaný prostřednictvím krajského úřadu však nedosahuje ani poloviny této částky a školy by musely městu platit tyto náklady na úkor nákupu učebnic a učebních pomůcek. Proto rada města doporučuje, aby město Jindřichův Hradec nepožadovalo na svých školách úhradu režijních nákladů za stravování zaměstnanců. Podmínkou však je, aby školy takto ušetřené prostředky věnovaly výhradně na nákup učebních pomůcek. Schválení tohoto návrhu přísluší zastupitelům.

V kompetenci odboru sociálních věcí je poskytování dotací společenským organizacím, které se zabývají sociální tématikou. V letošním rozpočtu se pro tyto účely počítá s částkou 130 000,- Kč. Z toho si odbor ponechal 26 000,- Kč jako rezervu pro podporu jednorázových a významných akcí. Zbývajících 104 tisíc bylo rozděleno mezi osm organizací a sdružení. Při určování výše příspěvku odbor vycházel z počtu členů jednotlivých organizací a ze skutečného rozsahu činnosti. Podle těchto kritérií obdrží největší příspěvky Český červený kříž ( 35 tisíc ), Svaz tělesně postižených MO Vajgar ( 20 tisíc ) a Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí – Motýlek ( 17 tisíc Kč ).

V nejbližší době dojde k realizaci dvou významných investičních akcí v centru města. První z nich je přemístění autobusových zastávek v ulicích Nádražní a Pravdova, druhou je rekonstrukce opěrné zdi pod klášterem v ulici Pražská. Obě zakázky budou na základě výběrového řízení provádět jindřichohradecké firmy.

Alfred Němec, místostarosta města Jindřichův Hradec

Zasedání Zastupitelstva města Jindřichův Hradec se koná

25. června 2003 – 16.00 hodin v sále Střelnice.

Výtvarná soutěž

Pochlubte se ! Co je v našem městě nového?

Nejlepší práce budou vystaveny ve vestibulu kina Střelnice

od 28. května do 4. června.

Studenti Obchodní akademie na stupních vítězů

26. března se v Hodoníně uskutečnil první ročník soutěže žáků obchodních akademií pod názvem Ekonomický tým 2003. Reprezentovat naše město i svoji školu se rozhodli čtyři maturanti z jindřichohradecké Obchodní akademie – Lukáš Mariánek, Michal Volf, Jana Nechvátalová a náhradnice Lenka Gliganičová.

V konkurenci 30 týmů z celé republiky si vedli více než dobře. Nechali za sebou 29 soupeřících družstev a obsadili krásné druhé místo. Úkoly, se kterými se museli vypořádat, byly velice pestré. Po přihlášení do soutěže jim byla zadána případová studie, na jejíž vypracování dostali tři týdny. Dle různých kritérií měli nalézt nejvhodnější region pro umístění nové fakulty zahraniční vysoké školy. Přímo v místě konání soutěže je pak čekaly další dva úkoly. Prvním byl písemný test, ve kterém studenti uplatnili jak vědomosti z ekonomiky, účetnictví a práva, tak i své všeobecné znalosti. Posledním úkolem byla prezentace. Jeden z členů družstva musel po půlhodinové přípravě alespoň deset minut hovořit o předem vylosovaném tématu. V případě studentů z našeho města se jednalo o to, jak zvýšit zájem zahraničních investorů o Českou republiku. Prezentace měla na konečném umístění jistě lví podíl, neboť se jí naši maturanti zhostili nejlépe ze všech zúčastněných týmů.

Výborný výkon jindřichohradeckých středoškoláků ocenil mezi jinými i starosta Jindřichova Hradce Ing. Karel Matoušek, který celý tým přijal ve své kanceláři na městském úřadě za přítomnosti místostarosty Václava Königsmarka.

A co si o svém úspěchu myslí sami členové družstva? „Byla to dobrá příprava a ověření znalostí na maturitu. To nejdůležitější nás však ještě čeká“, připomněl blížící se maturitní zkoušky na střední škole Lukáš Mariánek.

Nám nezbývá než poděkovat studentům za potvrzení vysoké prestiže jindřichohradecké Obchodní akademie a popřát jim, aby byli stejně úspěšní i u nadcházejících maturit.

Petr Škarda, student 4. ročníku OA J. Hradec

Obec baráčníků „kunifer“ v Jindřichově Hradci

při příležitosti 120 let od založení baráčníků v Jindřichově Hradci chystá oslavu. Bude se konat na nám. Míru dne 28. června 2003 od 14.00 hodin do 17.00 hodin.

Hrát bude orchestr Antonína Vítka, tančit se bude „česká beseda“ (2 kolony), mladá chasa zatančí „moravskou besedu“. Dále vystoupí „koťata“ z 5. MŠ J. Hradec (27 dětí), divadelní soubor „Jablonský“ s krátkou scénkou, keramika (Hulíková), p. Krninský (točení na hrnčířském kruhu), renesanční tanec. Dále přehlídka praporů obcí, ukázka blaťáckých krojů, svéráz (pracovní oblečení), paňmaminka, paňtatínek, dětské kroje. Od 13,30 hodin vyjde průvod od baráčnické rychty, Klášterskou ul., Panskou ul., na nám. Míru. Srdečně zvou baráčníci.

Dáňa Šprinclová, švandymistrová

KalendáriuM

6. 6. 1913 – před 90 lety – se narodil Jiří Hájek, český politik. V listopadu v roce 1939 byl zatčen a vězněn po celou dobu války. V letech 1949 – 1953 působil na Vysoké škole politických a hospodářských věd a vydával ideologicky motivované práce. Poté se stal velvyslancem v Londýně a stálým zástupcem Československa v OSN. V době pražského jara v r. 1968 byl jmenován ministrem zahraničí. Postavil se proti okupaci Československa, byl zbaven všech funkcí a vyloučen z KSČ. V r. 1977 se stal signatářem Charty 77 a spolu s J. Patočkou a V. Havlem jejím prvním mluvčím. Zemřel před 10 lety 22. 10. 1993.

20. 6. 1893 – před 110 lety – se narodil František Hála, český politik. Vystudoval Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži a Teologickou fakultu v Olomouci. Byl významným funkcionářem Československé strany lidové. Po okupaci země r. 1939 uprchl do Anglie a stal se členem Státní rady. V letech 1945 – 1948 byl ministrem pošt a místopředsedou lidové strany. Po únoru 1948 se pokusil o útěk do emigrace, byl zatčen a do konce života internován. Zemřel 24. 8. 1952.

24. 6. 1913 – před 90 lety – se narodil Jan Kubiš, jeden z parašutistů, kteří provedli atentát na R. Heydricha. Po zdařilém splnění úkolu zvolil v kryptě pravoslavného kostela sv. Cyrila a Metoděje v Praze raději smrt, než by padl živý do rukou gestapa.

18. 6. 1903 – před 100 lety – se narodil Josef Maleček, vynikající český sportovec. Působil jako kapitán čs. hokejového družstva na mistrovstvích světa i na olympijských hrách v letech 1924 – 1936. Po únoru 1948 žil ve Švýcarsku jako trenér, později jako redaktor Svobodné Evropy v Německu. Zemřel 26. 9. 1982 v Americe.

15. 6. 1733 – před 270 lety – se narodil Josef Vratislav Monse, představitel moravského osvícenství. Působil v Olomouci jako advokát a profesor právnické fakulty a později rektor olomoucké univerzity. Byl zakladatelem moravských právních dějin. Napsal Politické dějiny země moravské. Zemřel 6. 2. 1793.

22. 6. 1823 – před 180 lety – se narodil Karel Sladkovský. Po ukončení studia práv ve Vídni v r. 1848 se začlenil do řad radikálních demokratů a v červnu se spolu se studenty účastnil bojů na barikádách. V květnu 1849 byl zatčen a odsouzen k trestu smrti, který byl pak zmírněn na dvacetileté vězení. Po amnestii v r. 1857 byl propuštěn. Žil pod policejním dozorem. Po vzniku mladočeské strany r. 1874 byl zvolen do jejího čela. Zemřel 4. 3. 1880.

Kolem roku 1333 – před 660 lety - se narodil Tomáš Štítný ze Štítného. Brzy po založení pražské univerzity se stal jejím studentem. V r. 1381 pronajal tvrz ve Štítné u Žirovnice a usídlil se trvale v Praze. Psal česky jako laik o církevních věcech. Jeho zásluhou pronikla čeština do kruhů, ve kterých dosud dominovala latina. Stal se zakladatelem české odborné literatury a zasloužil se a to, že čeština se stala jako jeden z prvních jazyků v Evropě jazykem literárním. Zemřel před r. 1409.

28. 6. 1943 – před 60 lety – zemřel vynikající český sportovec Bohuslav Vácha. Získal zlatou medaili na IX. olympijských hrách v Amsterodamu r. 1928 za cvičení na bradlech a stříbrnou za cvičení na kruzích. Stříbrné bylo i celé olympijské družstvo, které s Váchou zvítězilo na mistrovství světa v r. 1926 a 1932. Bohuslav Vácha se narodil 21. 3. 1899.

22. 6. 1693 – před 310 lety – zemřel Pavel Josef Vejvanovský, první český barokní skladatel. Složil desítky světských i chrámových skladeb. Narodil se kolem r. 1640.

V. Königsmark, místostarosta města Jindřichův Hradec

Městská knihovna Střídání stráží v městské knihovně

Čas od času se stává, že je třeba změna. Takový čas nazrál i v městské knihovně. Tentokrát však výjimečně nejde o personál, ale o programové vybavení. V druhé polovině května totiž nahradil dosud používaný knihovnický program LANius modernější a perspektivnější CLAVIUS. Pro uživatelskou veřejnost to neznamená prakticky žádnou zátěž, pouze si zvyknout na pozměněný vzhled monitoru při vyhledávání v elektronickém katalogu. Navíc se pro čtenáře otevírá možnost komfortněji využívat služeb obou pracovišť na území města díky jejich on-line propojení. Pro pracovnice knihovny to však bylo poněkud složitější. Musely si osvojit změny především při zpracování nových titulů dokumentů a jejich vkládání do počítačové databáze, zvládnout nové možnosti výpůjčního protokolu i dalších využívaných modulů. Velké nároky jsou kladeny i na výpočetní techniku. Část sice byla už v předstihu vyměněna za výkonnější, ale teprve rutinní provoz celou síť dostatečně prověří. Je proto možné, že se někdy drobné technické potíže objeví. Při jejich odstraňování žádáme naše návštěvníky o pochopení a shovívavost, než si celý nový systém „sedne“, protože smyslem této změny je snaha o zpříjemnění a zrychlení služeb.

Zájemcům o služby hudebního oddělení sdělujeme, že zatím fungují v nezměněné podobě. CD je možné si půjčit na jeden týden za poplatek 20 Kč. Oddělení je pro veřejnost otevřeno v úterý od 12 do 18 hodin a ve čtvrtek od 9 do 18 hodin.

Také prostory před infocentrem knihovny změní během června vystavované exponáty. Fotografie Jana Šibíka z dalekého Thajska vystřídají výkresy žáků zdejší Základní umělecké školy na téma Příroda očima dětí.

A konečně si dovolíme upozornit na vydání jedné publikace s regionální tématikou. Majitel provaznického muzea v Deštné pan Karel Klik shromáždil velmi zajímavé dokumenty do knihy s názvem Provaznictví v Čechách a na Moravě. Knihu si budete moci vypůjčit v naší knihovně a pokud se Vám problematika provaznictví zdá zajímavá, doporučujeme i návštěvu výše zmíněného muzea. Otevřeno je každý víkend a po telefonické domluvě (384 384 227) prakticky kdykoli.

Hezký červen nejen v knihovně za všechny zaměstnance přeje

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

 

KULTURNÍ DŮM STŘELNICE Jindřichův Hradec

PŘEDPLATNÉ PODZIM 2003

SKUPINA A

Jiří Just: " Příběh COCO Chanel“

Pražská divadelní agentura

Jedna z nejbohatších žen světa, sebevědomá paní kapitalistka, osobnost s břitkým, až cynickým humorem, nepřestala být nikdy nešťastnou naivní švadlenkou, toužící mít to, co většina žen: manžela a dítě. Celoživotní slečna však měla „štěstí v kartách a smůlu v lásce“. Pokud si to ovšem nezavinila sama. Všechny její lásky – a jenom těch Velkých a Zaručeně Posledních sama napočítala pět – končí tragédií či krachem. A jsou to lásky napříč spektrem národů i bankovních kont: následník ruského trůnu, anglický lord, chudý francouzský básník, německý nacistický důstojník….K tomu nutno připočíst i fakt, že nemáme-li Coco Chanelové nalítnout, nesmíme jí věřit ani datum narození (především rok narození). Ostatně tak to bylo i s její módou: vždycky dokázala upoutat právě tím, co zakrývala. Její sukně se nikdy, ani v éře mini, nezvedly ke kolenům, ale žádná z jejích zákaznic si nikdy nepřipadala jako žena méně přitažlivá. Na to jediné se dá u Coco Chanel stoprocentně spolehnout.

V režii Jiřího Adamce hrají: Michaela Dolinová, Libuše Švormová, Jan Čenský a Lumír Olšovský

Neil Simon: " Drobečky z perníku“

Divadlo Na Vinohradech

Hořká komedie nejpopulárnějšího dramatika Neila Simona o síle lásky a pochopení. Je inspirována skutečným příběhem Judy Garland a její dcery Lisy Minnelli a několika ztroskotanců, kteří prožívají hrůzu ze ztráty společenského postavení, které si svou slávou vydobyli. Euforii v jaké herci žijí, když se daří – střídá deprese. Tu pak řeší alkoholem, prášky, drogami…A stejně tak jako normální lidé neznají tyto úzkosti slavných, - hvězdy po pádu neznají (neumí) žít normální život, jako my – normální lidé.

V režii Petra Kracíka hrají: D. Kolářová, A. Elsnerová, G. Vránová, M. Moravec, P. Rímský a M. Hofbauer

Arhtur Watkyn : " Co v detektivce nebylo "

Pražská divadelní agentura

Obyčejný, slušný člověk v situaci, kdy je schopen i vraždit. Téma brilantně napsané detektivní komedie s vtipnou zápletkou a starým dobrým anglickým humorem. Odehrává se v prostředí spořádané anglické rodiny v domu se zahrádkou, což není nic nápadného ani záhadného. A přece okolnosti jsou natolik anglické, že se zápletka může odehrát pouze tam, nedaleko Londýna, nad klidně plynoucí Temží s mlhavými večery, stvořenými pro „cosi nekalého“. Hlavě rodiny úctyhodnému panu Bennettovi se harmonický život pro rodinu a zahrádku náhle promění po návštěvě vyděračského gaunera Juareze. Naštěstí je nablízku začínající autor detektivek Timoteus Gregg, odborník na zločin. Ale pozor na toho podezíravého inspektora Malcolma a senilního plukovníka Barstowa, aby moc nemluvil, stejně jako naivní paní Bennettová. Zbývají už jen doktor Locke ze sousedství, mladý Bennett a máme na scéně celou galerii postav, které dodávají do hry potřebné napětí i jemný nenásilný humor, vtipný dialog a atmosféru komických situací.

V režii Pavla Háši hrají: P. Nárožný, V. Vydra, O. Vlach/ B. Procházka, J. Švandová / J. Boušková, S. Fišer, L. Trojan, M. Kubačák a další.

Norman Robbins : „Hrobka s vyhlídkou "

Divadlo Rokoko

Taková (ne) normální rodinka. Výjimečnost skvělé komedie Normana Robbinse je v excelentním propojení žánru detektivního, veselohry a hororu. Společně s rodinkou Tombových prožijeme napínavý příběh odehrávající se v tajemném sídle Monument House, kde o překvapení není nouze. Jakákoliv podobnost s rodinou Adamsových není náhodná.

V režii Roberta Bellana hrají: V. Mareš, M. Kozelka, U. Kluková, D. Batulková, D. Vejražka, R. Fidlerová, J. Juklová a další.

Výhody předplatného

Předplatným si zajišťujete své stálé místo v hledišti divadelního sálu Kulturního domu Střelnice v J.Hradci na danou sezónu. Předplatným Vám poskytujeme slevu až 30% dle druhu představení. Datum každého představení s označením předplatitelské skupiny oznamujeme měsíčně plakátem "Přehled kulturních pořadů" a na Vaši adresu (nebude-li na přihlášce uvedena přesně, neručíme za jeho dodání) Vám ho budeme zasílat včetně programu kina Střelnice. Případnou změnu adresy ohlaste v kanceláři KD Střelnice. Na stejnou adresu se obraťte i v případě, že by Vám materiály nebyly doručeny.

Prodej předplatenek začíná dne 11. 6. 2003 v pokladně KD Střelnice a potrvá do 17. 8. 2003 (neplatí pro majitele předplatného „J A R O 2003 ").

Cena předplatného Skupina A - 380, 360, 340, 200, - Kč - čtyři představení

Začátky představení v předplatitelské skupině A v 19.00 hod.

Změna programu vyhrazena.

VÍTÁNÍ LÉTA – Loučení se Štěpánem

20. 6. 2003 – 18.00 hodin zámecký Rondel

Skupina Jen tak tak připravila ve spolupráci s KD Střelnice, MěÚ JH a Státním hradem a zámkem J. Hradec opět po roce již tradiční koncert na zahájení letní sezóny v krásném prostředí zámecké zahrady u Rondelu. Také tentokrát pozvala zajímavé hosty: skupinu Stráníci z Litvínova, kterou doplní vynikající hudebník a moderátor Míra Ošanec z Liberce (…a hosté, Jen tak, P.O.L.), s melodickými písničkami z vlastní tvorby, ale i z repertoáru světových autorů, např. Simon a Garfunkel, Peter Paul a Mary a další, dále skupinu Bonsai č. 3 z Českých Budějovic, která získává kvalitním prezentováním písniček původní skupiny Bonsai stále větší popularitu a dále skupinu žáků ZUŠ Žirovnice, která se představí v Rondelu jak tradičními klasickými skladbami, tak i spirituály. Pro domácí skupinu Jen tak tak znamená tento koncert významný předěl v její činnosti. Po několikaleté spolupráci ji totiž opouští houslista Štěpán Chytka, který po maturitě na GVN odchází studovat mimo J. Hradec. Jde tedy o poslední vystoupení skupiny v této sestavě, Jen tak tak budou nadále hrát v pěti a po omezení počtu vystoupení v dubnu – červnu tohoto roku z důvodů maturitních a státních zkoušek některých členů skupiny připravili pro posluchače mnoho koncertů se zajímavými hosty. VÍTÁNÍ LÉTA – Loučení se Štěpánem

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 384 32 12 79

Fax: 0420 384 32 13 91 E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Nabídka prohlídkových tras na Státním hradu a zámku v J. Hradci

V červnu je otevřeno: Denně, kromě pondělí trasa: A + B a Černá věž (Adamovo stavení a Gotický hrad) - od 9.00 – 16.15 hod. (poslední prohlídka)

Vstupné: v českém jazyce 65,/35,- Kč (děti, důchodci) v cizím jazyce 140,/70,- Kč

Při rezervaci skupinových prohlídek účtujeme 10% rezerv. Příplatek z celkové ceny.

V pondělí jsou prohlídky pouze pro předem objednané skupiny se 110% příplatkem.

 

MUZEUM JINDŘICHOHRADECKA

Balbínovo nám. 19/I, hlavní expoz. Budova: 384 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: 384 36 36 61

Fax.: 384 36 15 76 E – mail: muzeum@esnet.cz

Muzeum otevřeno denně od 8.30 – 12.00 a 12.30 – 17.00 hodin

Kostel sv. J. Křtitele – uzavřen, skupiny nad 10 osob si mohou objednat návštěvu v pokladně muzea.

Městská věž – otevřena vždy denně od 10.00 – 12.00 a od 13.00 do 16.00 hodin

Posádková hudba Karlovy Vary

20. června 2003 v 15,30 hodin

na nám. Míru

Dirigenti – podplukovník Josef Pytlík, kapitán Robert Říšský

Posádková hudba působí v Karlových Varech od roku 1950, kdy byla do lázeňského města přemístěna z hornického Mostu. Kromě koncertů se zaměřuje na akce celospolečenského významu, pietní vzpomínkové akty, slavnostní vojenské přísahy, výchovné koncerty pro vojáky a školní mládež. V repertoáru orchestru je hudba baroka, klasicismu, romantismu i hudba soudobých autorů, transkripce děl symfonické, operní, operetní i muzikálové hudby. Posádková hudba reprezentuje Českou republiku na mezinárodních festivalech (Belgie, Francie, Německo).

Mladí hudebníci posádkové hudby vytvořili menší hudební tělesa. BRASS KVINTET se zaměřil především na období baroka a transkripce moderní populární hudby. Oddechová kapela RUSTICA při svých vystoupeních úzce spolupracuje s folklórními soubory z okolí Karlových Var a Plzně, skvěle reprezentuje naši hudbu v zahraničí.

Od roku 2001 je velitelem a hlavním dirigentem Posádkové hudby Karlovy Vary podplukovník Josef Pytlík (1949, Plzeň). Absolvoval Vojenskou hudební školu v Roudnici nad Labem (1968 – obor klarinet) a konzervatoř v Praze (1981 – dirigování). Profesionální dráhu zahájil u vojenské hudby v Plzni jako hráč na klarinet, pokračoval na postu dirigenta a kapelníka v Českých Budějovicích. Po reorganizaci vojenských hudeb nastoupil v lednu 1995 do Karlových Varů jako zástupce velitele – dirigent.

Kapitán Robert Říšský (1974, Cheb) v roce 1992 absolvoval vojenskou konzervatoř v oboru pozoun a v roce 1997 v oboru dirigování. Hudební kariéru zahájil jako hráč na baryton u Posádkové hudby Karlovy Vary. V roce 2001 se stal zástupcem velitele a druhým dirigentem. Pořádá úspěšné koncerty v západočeském trojúhelníku, instrumentací symfonické, muzikálové a filmové hudby obohacuje repertoár orchestru.

V soboru 21. 6. 2003 se v Táboře od 9.00 hod. uskuteční Festival posádkových hudeb, kterého se zúčastní šest posádkových hudeb z celé republiky. Na závěr festivalu se uskuteční společný koncert, ve kterém vystoupí 250 hudebníků.

 

Concertino Praga 2003

37. ročník mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga

35. ročník Jihočeského festivalu

CONCERTINO PRAGA

Jihočeský festival Concertino Praga bude probíhat ve dnech 23. – 29. června 2003.

V roce 2002 byla soutěž mladých hudebníků Concertino Praga určena komorním souborům od dua po kvinteto (libovolné nástrojové obsazení).Mezinárodní porota, složená z významných pedagogů a umělců pěti států s předsedkyní prof. Zuzanou Růžičkovou vyslechla a posoudila celkem 22 soutěžních nahrávek, které do soutěže zaslaly rozhlasové organizace z osmi zemí.

Absolutním vítězem (nejvyšší počet bodů ve všech kategoriích) a tím i držitelem Ceny Heleny Karáskové se stalo duo z pražské konzervatoře Stanislav Lukš (housle) a Jakub Metelka (klavír). Tuto cenu uděluje ministryně školství, mládeže a tělovýchovy České republiky na paměť zakladatelky soutěže redaktorky Heleny Karáskové. Toto duo získalo také zvláštní cenu od EMCY (Evropská unie hudebních soutěží mládeže).

Nositelé I. a II. cen – komorní soubory z ČR, Bulharska, Lotyšska a Německa přijedou do Prahy na základě pozvání Českého rozhlasu 18. června 2003. Laureáti soutěže si prohlédnou naše hlavní město a připraví se na koncertní vystoupení, kterými obhajují své soutěžní nahrávky. Během pobytu v Praze budou laureáti přijati generálním ředitelem Českého rozhlasu, primátorem hl. m. Prahy na Staroměstské radnici a absolutní vítěz na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy.

První slavnostní koncert laureátů mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga je zařazen mezi akce „Evropský svátek hudby v ČR“ a uskuteční se pod záštitou ministra kultury ČR a primátora hl. města Prahy v sobotu 21. června 2003 ve 20,00 hod. ve Dvořákově síni Rudolfina. Koncert vysílá přímým přenosem Český rozhlas, stanice Vltava a Česká televize 2. program. Po tomto koncertu odcestují laureáti spolu s dalšími držiteli čestných uznání z ČR a Dánska do Jindřichova Hradce na Jihočeský festival Concertino Praga, nad kterým převzali zaštitu hejtman Jihočeského kraje a starosta města Jindřichův Hradec.

V rámci Jihočeského festivalu Concertino Praga se uskuteční následující koncerty:

23. 6. 2003 Jindřichův Hradec ZAHAJOVACÍ KONCERT Jihočeského festivalu CP

v 19.30 hod. v Rytířském sále Státního hradu a zámku v Jindř. Hradci

Vystoupí komorní soubory České trio a absolutní vítězové CP 1993

duo Alena Čechová (housle) a Petr Čech (klavír).

24. 6. 2003 – Týn nad Vltavou, Kostel sv. Jakuba

25. 6. 2003 – České Budějovice, Jihočeské muzeum

26. 6. 2003 – Trhové Sviny, Kulturní dům

27. 6. 2003 – Žirovnice, zámek

29. 6. 2003– Jindřichův Hradec Závěrečný koncert Jihočeského festivalu CP

v 19.00 hod. divadel. Sál Střelnice Koncert vítězů.

Koncerty vysílá Český rozhlas přímým přenosem nebo ze záznamu na stanici Vltava.

Účastníci Jihočeského festivalu Concertino Praga

Duo Stanislav Lukš (housle) – Jakub Metelka (klavír), Česká republika

Duo Dorle Fassman (housle) – Theresia Meyer (housle), Německo

Duo Tomáš Jamník (violoncello) – Pavel Voráček (klavír), Česká republika

Duo Petr Kubík (klarinet) – Jan Dušek (klavír), Česká republika

Duo Therese Andersen (housle) – Emil Gryesten Jensen (klavír), Dánsko

Trio Kristiana Širante (housle) – Valters Puce (violoncello) – Arturs Cingujevs (klavír), Lotyšsko

Kvarteto Simona Polakovičová (flétna) – Jan Krch (flétna) – Petra Křišťanová (flétna) – Martin Mikuláš (flétna), Česká republika

Kvarteto Alice Wignjosaputro (housle) – Melibea Abaga (housle) – Martin Schäfer (viola) – Ole Hansen (violoncello), Německo

Kvinteto Petya Eneva (housle) – Dora Kehayova (housle) – Ivajlo Danailov (viola) – Marina Hinova (violoncello) – Alina Komitova (klavír), Bulharsko

KULTURNÍ KALENDÁŘ

 

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

2. 6. 2003 – 17.00 hod. – vernisáž výstavy MILOSLAV CICVÁREK

„PÁR OBRAZŮ A PÁR KRESEB“

Městský úřad  J. Hradec Vás zve

3. 6. 2003 – 19.30 hod. – KONCERT

Účinkuje: Pěvecký sbor SMETANA a sólisté

Na programu: skladby 17. až 19. století

kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné dobrovolné

Klub historie letectví v Jindřichově Hradci

4. 6. 2003 – 17.00 hod. – EXPEDICE EXETER 2003 (termín: 4.6. - 15.6./4500 km)

slavnostní start expedice KHL zaměřené na dokumentaci

osudů čs. válečných letců na území Velké Británie.

Nám. Míru (před Starou radnicí)

BIOGENA – přírodní produkty a Galerie INSPIRACE v J. Hradci pořádají

6. 6. 2003 – 18.00 hod. – přednášku známého pražského bylinkáře

Romana Kindla (dermatózy, štítná žláza, snižování nadváhy a další témata)

Langrův dům, nám. Míru 138/I Vstupné 80,- Kč

GVN v J. Hradci a MěÚ v J. Hradci

7. 6. 2003 – 9.00 hod. – Slavnostní otevření víceúčelového hřiště

pod Gymnáziem V. Nováka v J. Hradci

exhibiční utkání žákovských družstev v házené, kopané, basketbalu a dalších

Galerie INSPIRACE v J. Hradci Vás zve na vernisáž výstavy obrazů

7. 6. 2003 – 17.00 hod. – MUDr. Lidie Nastašinská, CSc. Harmonie duše

(léčivá síla výtvarného umění)

Langrův dům, nám. Míru 138/I, malá výstavní síň, do 26. 6. 2003 Vstup volný

8. 6. 2003 – 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera GVN J. Hradec

Galerie INSPIRACE v J. Hradci pořádá

9. 6. 2003 – 19.19 hod. – Koncert dětského orchestru a sboru MYFUN

řídí Jiří Polívka

Dvůr Langrova domu, nám. Míru 138/I Vstupné 50,- Kč

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE pořádá

9. 6. 2003 – 19.30 hod. – „Ohlas od Nežárky na počítači ?!“

přednáška PhDr. Štěpánky Běhalové, Ph.D.

Hotel Grand – vinárna

KD Střelnice v J. Hradci uvádí divadelní hru T. Williamse

12. 6. 2003 – 19.00 hod. – SKLENĚNÝ ZVĚŘINEC Švandovo divadlo Praha

Hrají: Věra Galatíková, Petra Špalková, Tomáš Pavelka a Ivan Řezáč

Sál Střelnice Vstupné: 120,- 115,- 110,- a 60,- Kč Předplatné sk A

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s OS ČČK Vás zve

12. 6. 2003 – 17.45 hod. – na besedu s paní Zdenkou Skořepovou

„CESTA DO BARMY“

Domov mládeže SZdŠ J. Hradec - Vajgar

ZUŠ v J. Hradci Vás zve

13. 6. 2003 – 18.00 hod. – Závěrečné vystoupení tanečního oboru

Účinkují žáci ZUŠ v J. Hradci

Sál Střelnice Vstupné dobrovolné

KD Střelnice v J. Hradci uvádí

15. 6. 2003 – 17.00 hod. – SENIOR KLUB zábavný pořad

Sál Střelnice Vstupné: 30,- Kč

Galerie INSPIRACE v J. Hradci pořádá

16. 6. 2003 – 19.19 hod. – Houslový koncert Lukáše Kuty

Dvůr Langrova domu, nám. Míru 138/I Vstupné 60,- Kč

KD Střelnice v J. Hradci uvádí komedii Marie Jönes

17. 6. 2003 – 19.00 hod. – Plný kapsy šutrů

V náhradním představení předplatitelské skupiny A /za titul Pokoj v modrém/

Hrají: M. Vladyka a R. Holub 

Sál Střelnice Předplatné sk. A Vstupné : 105,- 100,- 95 a 50,- Kč

Hudební škola YAMAHA v J. Hradci

18. 6. 2003 – 18.00 hod. – Koncert - Účinkují žáci Hudební školy YAMAHA

Sál Střelnice Vstupné dobrovolné

Muzeum Jindřichohradecka

19. 6. 2003 – 17.00 hod. – Koncert dětských sborů

Účinkují děti z jindřichohradeckých základních škol

kostel sv. J. Křtitele Vstupné : 30 -, Kč, děti zdarma

Městský úřad J. Hradec pořádá promenádní koncert

20. 6. 2003 – 15.30 hod. – Posádková hudba Karlovy Vary

Náměstí Míru

Muzeum Jindřichohradecka pořádá výstavu

21. 6. 2003 – 15.00 hod. – Zdeňka Skořepová – Středověké kopie

Vernisáž výstavy kopií gotických obrazů. Výstava potrvá do 3. srpna.

Muzeum – kaple sv. Víta

JHSO ve spolupráci s SHZ v J. Hradci pořádají

22. 6. 2003 – 21.00 hod. – Letní koncert Jindřichohradeckého symf. orchestru

Na programu: Beethoven, Smetana, Bizet

St. hrad a zámek – III. nádvoří Vstupné: 50,- Kč

Galerie INSPIRACE v J. Hradci pořádá

21. 6. 2003 – 19.19 hod. – STONEHENGE (Svatyně Slavnosti Slunovratu)

Vystavení mozaikového obrazu ak. mal. Jindřicha Vydry, spojené s vyprávěním autora o staré mytologii a o tradici slunovratu. Dvůr Langrova domu, nám. Míru 138/I

 

Galerie INSPIRACE v J. Hradci uvádí

23. 6. 2003 – 19.19 hod. – ROZMARNÉ LÉTO

Zpracování slavné knihy V. Vančury pro divadlo jednoho herce. Účinkuje člen Divadla J. K. Tyla v Plzni Josef Nechutný za hudebního doprovodu Ivo Pavelky.

Dvůr Langrova domu, nám. Míru 138/I Vstupné 60,- Kč

Český rozhlas a Městský úřad v J. Hradci

23. 6. 2003 – 19.30 hod. – CONCERTINO PRAGA 2003

Zahajovací koncert Jihočeského festivalu CP.

Účinkují: Duo A. Čechová – housle, Petr Čech - klavír

České trio – M. Langer – klavír, D. Vlachová – housle, M. Petráš – violoncello

Na programu: Martinů, Smetana, Suk, Dvořák

St. hrad a zámek – Rytířský sál Vstupné: 80,- 60,- Kč

Státní hrad a zámek v J. Hradci pořádá

25. 6. 2003 – 19.30 hod. – Večery bez přestávky

Malý divadelní sál Španělského křídla Večer se zajímavým hostem.

Muzeum Jindřichohradecka pořádá výstavu

26. 6. 2003 – 16.00 hod. – Patron města sv. Hippolyt

Kostel sv. Jana Křtitele

Státní hrad a zámek v J. Hradci

27. 6. 2003 – 19.30 – Violový recitál Petra Přibyla - František Kůda – klavír

Na programu: Franck, Prokofjev, Pelikán, Clarke, Telemann

SHZ- Rytířský sál Vstupné: 70,- Kč

Obec baráčníků Kunifer J. Hradec Vás zve na

28. 6. 2003 – 14.00 – 17.00 hod. – Oslavy 120 let založení

Náměstí Míru / v případě nepřízně počasí v KD Střelnice.

Agentura Kyselý uvádí koncert

28. 6. 2003 – 21.00 hod. – 40 let OLYMPICU

Předkapela: The Backwards (Beatles Revival)

Zimní stadion J. Hradec Vstupné: 320 ,- Kč / v předprodeji 280,- Kč

Český rozhlas a Městský úřad v J. Hradci

29. 6. 2003 – 19.00 hod. – CONCERTINO PRAGA 2003

Závěrečný koncert Jihočeského festivalu CP.

Sál Střelnice Vstupné: 60,- 55,- 50,- Kč

St. hrad a zámek v J. Hradci

30. 6. 2003 – 19.30 hod. Dětský pěvecký sbor ze Sacramenta

Na programu: Mozart, Vivaldi

St. hrad a zámek – Rytířský sál

KD Střelnice v J. Hradci Vás zve na divad. Hru

1. 7. 2003 – 19.00 hod. AFRIKA aneb Češi mezi lidožravci

Divadelní společnost Járy Cimermana

Hrají v alternacích : L. Smoljak, Z. Svěrák, B. Penc, J. Weigel, P. Brukner, M. Čepelka

Sál Střelnice Vstupné: 165, - 160,- 155 a 80,- Kč Mimo předplatné

Národní muzeum fotografie

výstava fotografií – Altvaterland Gustav Ulrych, fotograf z Rejholtic

Výstavní prostory jezuitské koleje

DADA CLUB Kasper J. Hradec Vás zve na výstavu

Od 24. 5. 2003 – 12. 7. 2003 – KOLIN BIČOVSKÝ – linoryty – grafiky

 

SPORT

SKOK J. Hradec a Agentura OK pořádají

21. 6. 2003 – 8.00 hod. – Jindřichohradecký desetiboj

(v případě většího počtu přihlášených než 24 se soutěž uskuteční i v neděli - nutná telefonická dohoda po 17. červnu. Tělocvična TJ Slovan J.H., sraz v 7.45 hod.

Přihlášky a informace: Otakar Kinšt, Agentura OK, Růžová 3, 377 01 J. Hradec,

tel./fax 384361486 mobil 606 934 098 e-mail skokjh@quick.cz

Léto dětí se sportem v J. Hradci Pořádány čtyři turnusy:

I. od pondělí 7. července do pátku 11. července 2003 cena 890,- Kč

II. od pondělí 14. července do pátku 18. července 2003 cena 890,- Kč

III. od pondělí 18. srpna do pátku 22. srpna 2003 cena 890,- Kč

IV. od pondělí 25. srpna do pátku 29. srpna 2003 cena 840,- Kč

Městská plovárna - Otevírací doba od 10.00 do 19.00 hod.

Slavnostní otevření víceúčelového hřiště pod Gymnáziem V. Nováka v J. Hradci 7. 6. 2003 – 9.00 hodin

exhibiční utkání žákovských družstev v házené, kopané, basketbalu a dalších.

PŘIPRAVUJEME NA ČERVENEC

JAROMÍR NOHAVICA – SÁM

Sólový recitál jednoho z našich nejznámějších písničkářů s kytarou a heligonkou sestavený jak z úplně nových písniček z posledního alba MOJE SMUTNÉ SRDCE, tak ze starších oblíbených ostravských písní.

Fanouškové Jarka Nohavici si již určitě zvykli, že jeho koncerty jsou samé překvapení, a vždy naprosto nově dramaticky sestavené a rozhodně se mají na co těšit!

Alba: Darmoděj, Osmá barva duhy, V tom roce pitomém, Mikymauzoleum (1993), Tři čuníci (především pro děti, 1994), Darmoděj a další (1995), Divné století (1996), Jaromír Nohavica a Kapela-Live (1998), Moje smutné srdce (červen 2000), Rok ďábla – Nohavica + Čechomor (soundtrack k filmu P. Zelenky) březen 2002

2. července 2003 ve 20.00 hodin na III. nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci. Předprodej vstupenek od 2. června 2003 v Informačním středisku města J Hradec a pokladně SHZ v J. Hradci.

X. ročník - FOLKOVÁ RŮŽE - 10. – 12. 7. 2003

Žalman & spol., Nezmaři, Zdena a Jiří Tichotovi v Rondelu, Zuzana Navarová a Koa, Fleret a Jarmila Šulánová, Cop, Jen tak tak, Poupata, Ginevra, Voxtet, Vlasta Redl, Slávek, Janoušek, Jaroslav Samson Lenk a další……..

Městský úřad v Jindřichově Hradci, Antonín Kaška – umělecká agentura a

Státní hrad a zámek v Jindřichově Hradci vás zvou

4. a 5. července 2003 v 21:30 hodin

na představení hry J.K.Tyla

STRAKONICKÝ DUDÁK

v provedení Jindřichohradecké činohry

Produkce: Pavel Novák a Radim Staněk

Režie: Josef Nechutný

Osoby a obsazení:

LESANA, panovnice nad lesními pannami a polednicemi Hana Šotová

BĚLENA, lesní panna Kateřina Lišková

KVĚTENA, lesní panna Kateřina Líbalová

LUPINA, lesní panna Karolína Bedáňová

JARONA, lesní panna Ivana Bedáňová

ROSAVA, polednice Lenka Harudová

DIVUKA, divá žena Ivana Líbalová

MIHULICE, divá žena Karel Oupor

KALAFUNA, venkovský muzikant Václav Staněk

KORDULA, jeho žena Hana Liškařová

HONZÍK, jejich dítě Vlastimil Hanuš ml.

KAČENKA, jejich dítě Bohdanka Křiklánová

LIDUŠKA, jejich dítě Adélka Ratajová

ŠVANDA, mladý dudák Miloslav Krejsa j.h.

TOMÁŠ, starý dudák Luboš Lepič

KODĚRA, rychtář ve vsi blízko Strakonic Jaromír Studený

ŠAVLIČKA, voják na dovolené Vlastimil Hanuš

TRNKA, starý hajný Pavel Prudil

DOROTKA, jeho dcera Andrea Černá j.h.

NALEJVÁČEK, hospodský Martin Chmelař j.h.

FRANĚK, venkovský chasník Zdeněk Koudelka

VÁŠA, venkovský chasník Karel Oupor

KUBA, venkovský chasník Josef Nechutný j.h.

MATĚJ, venkovský chasník Viktor Vrabec j.h.

PANTALEON VOCILKA, bývalý študent, teď na cestách Antonín Kaška j.h.

KRÁL ALENOROS, pán neznámých zemí Bohumil Čížek

ZULIKA, smutná princezna, jeho dcera Ladislava Ratajová

ALAMIR, hrdina a její ženich Josef Smrčka

MIKULI, hospodský Pavel Körner

DULINA, sklepník Miroslav Šťastný

GULINARI, posluhovačka Kateřina Lišková

VANIKA, posluhovačka Kateřina Líbalová

DVOŘENÍN Lukáš Kaška

LID Baráčnická obec a další

Jednotné vstupné 100,- Kč

V případě deště se představení i část staročeské pouti přesouvá do sálu na Střelnici.

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka 2. a 16. června tyto tituly:

SAMSARA - SRN – Francie - Itálie – 2001

Hraný debut indického dokumentaristy Pana Nalina se řadí po bok snímkům Kundun – život Dalajlámy a Sedm let v Tibetu.

Příběh lamy Tašiho, který po tříleté poustevnické meditaci touží poznat světský život a stane se proto manželem smyslné vesničanky Pemy a otcem dítěte, se odehrává v exotickém prostředí indického Ladakhu v podhůří Himaláje. Tradiční dilema víry a světského života se odvíjí zčásti jako folkloristicky pojatý obraz neznámého světa a zčásti jako tradiční milostný příběh (včetně dvou otevřených erotických scén). O tvůrcově přístupu svědčí, že do hlavních rolí vybral newyorského tanečníka a bývalou královnu krásy, dnes hongkongskou herečku.

Dílo, vznikající osm let bylo natočené v náročných klimatických i politických podmínkách.

BLAŽENÉ BYTOSTI – Francie – 2001

Francouzský snímek blažené bytosti je po milostném příběhu Milenci a po erotickém dramatu To je mé tělo posledním dílem Volné trilogie (přesněji spíš Trilogie svobody), jejž natočil scénárista, režisér, producent a herec Jean-Marc Barr opět ve spolupráci s kameramanem Pascalem Arnoldem. Po tématech svobody v lásce a volnosti v sexu se tvůrci nyní věnují poněkud vznešenější „svobodě ducha“. Pro svůj záměr paradoxně zvolili žánr poetické komedie.

Bezelstný a přímý mladík Maxim se po útěku z blázince seznámí v Paříži se žoviálním americkým podnikatelem Jackem a stane se jeho tlumočníkem. Američan si pos jeho vlivem uvědomí, že existují i jiné hodnoty, než je vydělávání peněz. Impulzivně nabídne Maximovi cestu do Indie. V Indii, kde platí jiné hodnoty a kde pulzuje zcela jiný životní rytmus, je to naopak právě Maxim, kdo je z dvojice tím „normálním“.

V zájmu maximální autenticity tvůrci opět natáčeli na digitální video, z něhož se obraz převedl na filmový materiál. Rozmanité indické exteriéry (od rušného města přes zaostalý a chudý venkov až po přírodní scenérie) tu navzdory realistickému zobrazení neplní objevnou „cestopisnou“ funkci; exotická země je ve filmu tradičně ideálním prostředím pro duchovní očistu člověka ze západu.

Film je uváděn s krátkým animovaným snímkem Marie Procházkové Bubáci.

 

KINO STŘELNICE

1. neděle 17.30

 

 

 

 

Vstupné: 56 Kč

ČERT VÍ PROČ ČR-SPI

V zemi krále Dobromila začalo být zle. Přestala se cenit poctivá práce, čestnost a úcta mezi lidmi. I sám král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu. A tehdy do země přichází veselý mladík Filip…

Hrají: Táňa Pauhofová, Štefan Kubišta, Iva Janžurová, Josef Somr, Jiří Lábus aj.

Režie: Roman Vávra Délka filmu: 100 min.

1. neděle 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 62 Kč

TEST USA - Falcon

Pravidlo č. 1 : nikomu nevěř. Pravidlo č. 2 : všechno je test.

Al Pacino a Colin Farrell v napínavém thrilleru odkrývajícím praktiky tajné výcvikové školy CIA zvané Farma.

Dále hrají: Bridget Moynahanová, Gabriel Macht aj.

Režie: Roger Donaldson

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 105 min.

Představení ART KINA

2. pondělí 17.00 20.00

 

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 60 Kč

SAMSARA SR-Francie-CinemArt

Co je důležitější? Ukojit tisíc vášní, nebo zdolat jedinou? V exotickém prostředí indického Ladakhu v podhůří Himaláje se odehrává příběh mladého buddhistického mnicha, který po tříleté poustevnické meditaci touží poznat světský život.

Hrají: Shawn Ku, Christy Chungová aj.

Režie: Pan Nalin

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 135 min.

3. úterý 17.30 20.00

4. středa 17.30 20.00

 

 

Vstupné: 52 Kč

MĚSTEČKO ČR-Bontonfilm

- aneb Sláva vítězům, čest poraženým. Hořká satirická komedie je mozaikou epizod a příběhů z malého města po listopadu 89. Režijní debut Jana Krause.

Hrají: Otmar Brancuzský, Vlastimil Brabec, Ivo Hýbl aj.

Režie: Jan Kraus Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 100 min.

5. čtvrtek 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 52 Kč

SOLARIS USA-Bontonfilm

Co všechno bys obětoval pro druhou šanci? George Clooney v režii Stevena Soderbergha odhaluje tajemství planety Solaris v adaptaci sci-fi románu Stanislawa Lema.

Dále hrají: Natascha McElhoneová, Viola Davisová aj.

Režie: Steven Soderbergh

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 100 min.

6. pátek 17.30 20.00

7. sobota 17.30 20.00

8. neděle 17.30 20.00

 

Český dabing

Vstupné: 66 Kč

KLUCI TO TAKY CHTĚJ…A POŘÁD! SRN-Bioscop

Komedie o tom, jak to vidí ten v kalhotách! Variace úspěšné komedie „Holky to chtěj taky“ – podobné téma, stejná herečka, docela jiný úhel pohledu.

Hrají: Tobias Schenke, Axel Stein, Diana Amftová aj.

Režie: Granz Henman

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 90 min.

10. úterý 17.30 20.00

11. středa 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 58 Kč

OPILÍ LÁSKOU USA-Falcon

Romantická komedie. Majitel malého podniku Barry Egan (Adam Sandler) je bratrem sedmi sester, díky kterým zůstal osamocen. Je prchlivý a neschopný citového vztahu. Cestu mu ale zkříží tajemná Lara…

Dále hrají: Emily Watsonová, Philip Seymour aj.

Režie: Paul Thomas Anderson Délka filmu: 95 min.

12. čtvrtek 17.30 20.00

13. pátek 17.30 20.00

 

 

 

Vstupné: 52 Kč

KRYSAŘ ČR-Bontonfilm

Příběh lásky, hříchu a naděje, zrozený v ďábelském tempu jediné noci. Unikátní experiment režiséra F. A. Brabce (Kytice) vychází ze staré německé legendy o Krysaři. Film byl natočen během silvestrovské noci a je zapsán v Guinnesově knize rekordů jako nejrychleji natočený film na světě.

Hrají: Petr Jákl, Ester Geislerová, Richard Krajčo aj.

Režie: F. A. Brabec Délka filmu: 65 min.

14. sobota 17.30 20.00

15. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 52 Kč

KRUH USA-Japonsko-Bontonfilm

Než zamřeš, uvidíš…Hororový thriller. Čtveřice mladých lidí si v horské chatě náhodou pustí videokazetu s tajuplným sdělením…

Hrají: Naomi Wattsová, Martin Henderson, Jane Alexan-derová, David Dorfman aj.

Režie: Gore Verbinski Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu: 110 min.

Představení ART KINA

16. pondělí 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

BLAŽENÉ BYTOSTI Francie-CinemArt

Poetická komedie. Prostoduchý a bezelstný hrdina Maxim přichází do Paříže, kde se spřátelí s americkým obchodníkem Jackem. Odjíždí spolu do Indie za poznáním, které bolí. Třetí část volné „trilogie svobody“ (po filmech Milenci a To je mé tělo).

Hrají: Jean-Macr Barr, Romain Duris, Élodie Bouchezová aj.

Režie: Jean-Marc Barr Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 95 min.

17. úterý 17.30 20.00

18. středa 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

JOHNNY ENGLISH V. Británie-Bontonfilm

Neví, co je strach, neví, co je nebezpečí, neví vlastně vůbec nic. Rowan Atkinson coby Johnny English byl neschopný trouba, ale hromadný atentát na agenty britské tajné služby ho vynesl do pozice, o níž v tichu své koupelny vždycky snil.

Dále hrají: John Malkovich, Natalie Imbrugliaová aj.

Režie: Peter Howitt Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 90 min.

19. čtvrtek 17.30 20.00

20. pátek 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

CHICAGO USA-SRN-Hollywood Classic

Muzikál o sexu, vraždách, žárlivosti a jazzu. Šesti Oscary oceněná adaptace broadwayského muzikálu o dvou kabaret-ních zpěvačkách z doby prohibice.

Hrají: Renée Zellwegerová, Catherine Zeta-Jonesová, Richard Gere, Lucy Liuová aj. Mládeži do 12 let nevhodný

Režie: Rob Marshall Délka filmu: 115 min.

21. sobota 17.30 20.00

22. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 62 Kč

RYTÍŘI ZE ŠANGHAJE USA-V. Británie-Falcon

Akční komedie. Největší bojovník Východu a největší vejtaha Západu znovu společně v akci. Jackie Chan a Owen Wilson si tentokrát vyřizují účty v prostředí civilizovaného Londýna.

Dále hrají: Aaron Johnson, Thomas Fisher, Fann Wongová aj.

Režie: David Dobkin

Délka filmu: 115 min

24. úterý 17.00 20.00

25. středa 17.00 20.00

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné: 58 Kč

25. HODINA USA-Falcon

Máš posledních 24 hodin na to, abys jednal správně. Edward Norton v novém filmu režiséra Spikea Leeho.

Dále hrají: Philip Seymour Hoffman, Barry Pepper, Rosario Dawsonová aj.

Režie: Spike Lee Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu: 135 min.

26. čtvrtek 17.30 20.00

27. pátek 17.30 20.00

Titulky

Vstupné: 60 Kč

IDENTITA USA-Falcon

Identita je tajemství. Identita je záhada. Identita je vrah. Kdo zabíjí náhodné cestující v opuštěném hotelu? Pokud chtějí přežít, budou muset odhalit tajemství, které je svedlo dohromady.

Hrají: John Cusack, Ray Liotta, Rebecca DeMornayová aj.

Režie: James Mangold Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu 90 min.

28. sobota 17.30 20.00

29. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 60 Kč

SLZY SLUNCE USA-Falcon

Byl cvičen uposlechnout rozkazy. Stal se hrdinou tím, že se jim vzepřel. Bruce Willis v hlavní roli dramatu z válečné Nigérie.

Dále hrají: Monica Bellucciová, Cole Hauser aj.

Režie: Antoine Fuqua Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu 120 min.

1.7. úterý 17.30 20.00

2.7. středa 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

DŮM NARUBY USA-Falcon

Bláznivá komedie. Právník Sanderson nechápe, proč se s ním rozvedla manželka. „Seznamka“ přes internet jej svede dohromady s uprchlou vězeňkyní, která je přesvědčena o své nevině.

Hrají: Steve Martin, Queen Latifahová, Eugene Lefvy aj.

Režie: Adam Shankman Délka filmu 105 min.

 

Představení pro děti

SE V ČERVNU A O PRÁZDNINÁCH NEKONAJÍ !

Připravujeme na červenec 2003

1. - 2.

Dům naruby

USA

komedie

3. - 4.

Kurs sebeovládání

USA

bláznivá komedie

5. - 6.

Žába k zulíbání

USA

komedie

8.

Nezvratný osud 2

USA

horor

9. - 10. X – Men 2

USA

akční, fantastický

11. - 13. Pupendo

ČR

hořká komedie

15. - 16.

Femme Fatale

USA-Francie

krimi thriller

17. - 18.

Sekretářka

USA

milostná komedie

19. - 20.

Pán prstenů: Dvě věže

USA-N. Zéland

fantastický, dobrodružný

22. - 23.

Milujte svého zabijáka

USA-Kanada

kriminální

24. - 25.

Chyť mě, když to dokážeš

USA

kriminální komedie

26. - 27.

Jak zrtatit kluka v 10 dnech

USA

romantická komedie

29. - 31.

Kameňák

ČR

komedie

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 (IX. část)

aneb: poprvé s klubem na „východě“

Sobota 14. června pro nás byla posledním dokumentačním dnem expedice. Nejprve jsme krátce navštívili město Hnězdno, následně se vydali směrem k Saganu. Zde se v období II. světové války nalézal německý zajatecký tábor Stalag Luft III, ve kterém došlo v noci z 24. na 25. března 1944 k Velkému útěku sedmdesáti šesti spojeneckých letců. Jak už jsem se zmínil v minulém dílu seriálu, během následujících pár dnů bylo sedmdesát tři opět chyceno a následně padesát z nich zastřeleno. Pouze tři se dostali bezpečně do Anglie. Mezi zavražděnými byl i Čechoslovák Arnošt Valenta. Jediný čs. letec, který se po ukončení II. světové války nevrátil z německého zajetí.

Všechny lokality, které jsme během expedice navštívili, měly své kouzlo. Osobně si myslím, že terénní dokumentace v Saganu byla zážitkem z největších. Lokalitu jsme totiž zkoumali s panem Kowalowskim, místním historikem a znalcem dané problematiky, který nás dovedl do míst původního zajateckého tábora. Jak ukazují dobové fotografie i vzpomí-nají zajatí letci, tábor byl tvořen dřevěnými baráky, kuchyní, vodní nádrží, zdravotnickým a sociálním zařízením, skladem uhlí, strážnicí, appelplatzem a vězením, celý pak byl oplocen vysokým pletivem s ostnatými dráty a chráněn dřevěnými strážními věžemi se světlomety. Co však bylo velmi důležité, že terén zde byl písčitý, tedy mimořádně vhodný ve kopání útěkových tunelů. V okolí tohoto komplexu se nacházel les a jen nedaleko vedla železnice. Toto vše by-lo tajným velením konspirační skupiny zajateckého výboru detailně zakom-ponováno do plánované akce. Všichni zainteresovaní letci, kterých bylo více než dvě stě, byli neskutečně odvážní lidé. Ač samotný útěk nakonec realizovala z nejrůznějších důvodů jen pouhá třetina z nich, jako kompaktní tým dokázali téměř nemožné. V naprostém utajení dokázali například vyrobit fa-lešné cestovní pasy a dokumenty včetně fotografií, vytvořit odpovídající dobové civilní obleky, především však dlouhé týdny a měsíce kopali v neuvěřitelně těžkých podmínkách tři podzemní tunely, které nazvali Tom, Dick a Harry. Dva z nich Němci časem objevili, ale zachováním Harryho, dosahujícího celkové délky 126 metrů, jim zůstala naděje na svobodu. Mezi prchajícími byli celkem tři Čechoslováci - Ivo Tonder, Bedřich Dvořák a Arnošt Valenta. Když byl útěk náhodně prozrazen, bylo proti uprchlíkům zahájeno rozsáhlé pátrání. Součástí protiopatření bylo i to, že Hitlerovci objevený tunel napustili fekáliemi, aby už nemohl být nikdy použit. Obdobná akce se také již nikdy a ani nikde jinde neuskutečnila. Možným důvodem bylo i to, že Němci hned od samotného počátku zaujali, navzdory mezinárodní Ženevské konvenci, tvrdé represálie proti utečencům. Konkrétním výsledkem je již zmíněná „poprava“ padesáti letců, která proti okupantům zvedla vlnu odporu všech čelních představitelů spojenců. Také proto Winston Churchill v jednom ze svých projevů slíbil Hitlerovi, že příště za každého zastřeleného letce nechá zastřelit dva německé v britském zajetí. Adolf Hitler jeho vážně myšlenou výhružku určitě pochopil. Tragédie po Velkém útěku se již neopakovala.

Jak jsme sami s kolegy poznali je nesrovnatelné, číst o dané historické události a vidět ji s odstupem více než padesáti šesti let na vlastní oči. Co však pro nás bylo naprosto neuvěřitelné, že se torzo podzemního tunelu Harry dochovalo až do dnešních dnů! Stejně tak jako řada dobových předmětů, volně ležících v okolí základů původních zajateckých baráků. A tak postupem času naší klubovou sbírku obohatila torza hrnečků a talířů něme-ckých strážců tábora, fragmentů příborů, bot a podobně.

V Saganu jsme byli téměř až do příchodu tmy. Před odjezdem jsme položili květiny u památníku připomínajícímu osudy všech zde vězněných spojeneckých vojáků a pak jsme se už definitivně vydali na cestu k domovu. Protože se jednalo o vzdálenost menší než pět set kilometrů, nemuseli jsme příliš spěchat. Přibližně na jednu hodinu jsme proto zastavili ve Wroclawi (Vratislav), která patří k nejstarším, nejrozlehlejším a nejlidnatějším polským městům. Do Jindřichova Hradce jsme dorazili v neděli 15. června s příchodem ranního rozbřesku. Byl krásný slunečný den.

Co napsat závěrem? Snad to, že když jsme ve čtvrtek 5. června 2001 vyráželi z J. Hradce na expedici, nikdo z našeho osmičlenného týmu netušil, co vše nás bude čekat na území Slovenska a Polska. Měli jsme však to štěstí, že se nám vyhýbaly veškeré větší problémy, a tak nás jen sporadicky škádlilo deštivé počasí. Cestou jsme uskutečnili řadu zajímavých setkání s místními historiky a zástupci Letecko-historického klubu z Krakova, zdokumentovali jsme více než dvacet vojenských válečných lokalit, především však místa spojená s osudy našich letců z období II. světové války. O tomto všem během následujících měsíců vznikl nejen příspěvek v České a Jindřichohradecké televizi, ale také řada článků v Listech Jindřichohradecka, rozhovorů v Českém rozhlase, povídání na besedách a podobně. Neméně důležité bylo i to, že náš tým byl natolik kompaktní, čímž v mnohém předčil expediční kolektivy z let předcházejících. Také proto nám realizace tohoto zahraničního projektu utekla jako voda. Nezbylo nám proto než doufat, že se násle-dující rok podaří připravit a uskutečnit znovu natolik zajímavou expedici, která posune naší klubovou činnost opět kupředu. Osobně si myslím, že se tak stalo. O tom však až někdy příště, během cestování s „Expedicí Honington 2002“.

(konec seriálu) Vladislav Burian, KHL

KHL a tým expedice děkují: Městu J. Hradec, dále firmám Ing. Jiří Mach J. Hradec (generální sponzor akce), Fontea a.s. Veselí nad Lužnicí a Pavel Körner J. Hradec za výraznou pomoc s tímto zahraničním projektem.

„Expedici Przemyšl 2001“ během 11 dnů a 4.571 km absolvovali: Vladimír Vondrka, Vladimír Volf, Zdeněk Krupička, Jaroslav Vagala, Jiří Růžička, Jaroslav Hrůša, Radek Novák a Vladislav Burian.

HVĚZDÁRNA F. Nušla

a Astronomický klub při DDM v Jindřichově Hradci

Sídl. Hvězdárna, Hvězdná 51, 377 01 J. Hradec; kontakt na pracovníky: ( 384 322 564 (Hvězdárna); 384 361 197-8 (DDM)

/ :e-mail: alrischa_psc@centrum.cz (Jana Jirků)

Úkazy na obloze v červnu 2003

Planety Merkur Venuše jsou nepozorovatelné. Mars se začne objevovat ve druhé polovině noci, Jupiter můžeme vídat na večerní oboze. Satrurn je již stejně jako Merkur a Venuše nepozorovatelný, UranNeptunem lze sledovat ve druhé polovině noci.Velice zajímavá je i prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti.

Měsíc projde 7. června první čtvrtí, a to je období nejvhodnější k prohlídce jeho povrchu dalekohledem. 14. června uvidíme Měsíc v úplňku, 21. června v poslední čtvrti a 29. června v novu.Hezké je i pozorování Slunce. Ve sluneční fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například sluneční skvrny - tmavší a světlejší oblasti – místa s nižší nebo vyšší teplotou.

Slunce vstupuje do znamení Raka dne 21. 6. v 20h 10min středoevrop.času (SEČ).

Začátek astronomického léta, letní slunovrat.

Noční obloha na přelomu jara a léta nabízí pohled (kromě planet) na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií a kulových i otevřených hvězdokup.

Pro veřejnost je Hvězdárna v červnu otevřena:

k pozorování Slunce: úterý a pátek od 15.30 do 17.00 h

k pozorování noční oblohy: úterý od 21.00 do 23.00 h / pátek od 21.00 do 23.00 h

Za nepřízně počasí nabízíme promítání diapozitivů s ústním komentářem na astronomická témata

vstupné: 10,- Kč (děti 5,-)

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2003, Poslední aktualizace 28.05.2003 07:53:18