Jindřichohradecký zpravodaj, červenec 2003

 

Obsah

Informace z rady města

Univerzita třetího věku na Fakultě managementu, Městská knihovna

Hvězdárna a SAOmedia pořádají Astropraktikum 2003

Kalendárium

Kulturní kalendář

Folková růže – podrobný program

Kino Střelnice

Pověst o Kňourovi (Z příběhů hradeckých zvonů)

Sport

 

 
 

 

INFORMACE Z RADY MĚSTA

 

V průběhu prázdnin bude probíhat zkušební provoz nového způsobu odbavování cestujících městské hromadné dopravy prostřednictvím bezkontaktních elektronických karet. Cílem tohoto opatření je zrychlit odbavování cestujících ve prospěch vyššího komfortu přepravy. Cestující v MHD a v ostatních spojích ČSAD Jindřichův Hradec v regionu Jindřichohradecko budou moci k úhradě jízdného použít bezkontaktní elektronickou kartu, kterou si jednorázově zakoupí za 120 Kč. Životnost karty je 10 let a její kredit bude možno průběžně doplňovat u řidiče. Cestující, kteří nebudou chtít elektronických karet využívat budou mít možnost  jízdné nadále hradit v hotovosti. Podrobnosti zjistí cestující z informačních letáků v autobusech,  na  informacích ČSAD, případně u řidičů MHD.

 

   Rada města dodatečně schválila dva příspěvky vlastníkům kulturních památek z Programu regenerace městské památkové rezervace. V č.p. 8/I na náměstí Míru došlo k havárii stropu a město na uvedení do původního stavu přispěje částkou 23 tisíc korun. Další významnou památkou je dům č.p. 12/IV v ulici Nežárecké. V tomto případě vlastník opakovaně žádal o zařazení do Programu regenerace. Pro celkově nízké kvóty dotací pro město však zatím hradil veškeré náklady spojené se záchranou tohoto památkového objektu sám. Na dokončení omítek a fasád  přispěje letos město částkou 110 tisíc korun. S těmito výdaji rozpočet města počítá a jsou zahrnuty           v  položce „příspěvek vlastníkům soukromých památek“.

 

   Rada města i zastupitelé se intenzivně zabývají textem obecně závazné vyhlášky města o některých omezujících opatřeních k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku.  Cílem této vyhlášky je vytvoření rámce pro zajištění veřejného pořádku na území města Jindřichův Hradec. Podnětem k vytvoření této vyhlášky byly opakované a stále sílící stížnosti ze strany občanů města na vzrůstající projevy vandalizmu, agrese a narušování nočního klidu v souvislosti s konzumací alkoholu a pořádáním veřejných hudebních produkcí. Vyhláška není v žádném případě zaměřena na omezení podnikatelských práv fyzických a právnických osob.  Po schválení  zastupitelstvem nabude vyhláška účinnost patnáctým dnem následujícím po jejím vyhlášení. S vymezením základních pojmů, s omezujícími opatřeními, s možností udělení výjimek a s případnými sankcemi se budou moci občané seznámit na městském úřadu, případně na úřední desce.   

 

    Mimo plánovaný harmonogram obnovy vozového parku by se ještě v letošním roce měl objevit na linkách MHD další nízkopodlažní autobus značky Mercedes. Ve spolupráci s městem se provozovateli MHD ČSAD Jindřichův Hradec podařilo  k realizaci tohoto záměru  získat dotaci od Ministerstva dopravy ČR ve výši 2,5 miliónu korun. Celková cena nízkopodlažního autobusu MHD je 5,8 miliónu Kč a město na ni přispěje dvěma milióny z rezervního fondu. Zbytek doplatí provozovatel. K tomuto rozpočtovému opatření vedly zastupitele příznivé reakce veřejnosti na provoz nízkopodlažního autobusu, zejména od starších a tělesně hendikepovaných občanů. Druhým důvodem je nejasná perspektiva dotační politiky státu v příštích letech. 

 

    Alfred Němec, místostarosta  města Jindřichův Hradec

Univerzita třetího věku na Fakultě managementu

     Že získávat vědomosti lze i v pozdějším věku, se na vlastní oči přesvědčilo 28 posluchačů Univerzity třetího věku, která byla zahájena na Fakultě managementu zimním semestrem v říjnu 2002.

Zájemci o studium si mohli vybrat ze tří předmětů, každý byl jinak tématicky zaměřený. V „Úvodu do makroekonomie“ se Doc. Pavel Dvořák snažil studentům přiblížit ekonomické pojmy jako je např. inflace, tempo hospodářského růstu, nezaměstnanost, státní rozpočet, saldo platební bilance, veřejný dluh nebo vývoj kursu koruny. S MUDr. Rudolfem Stříteckým se zase studenti dozvěděli o různých přístupech ke zdravotnickému trhu, efektivitě, produktivitě a kvalitě ve zdravotní péči, tvorbě cen ve zdravotnictví a také o významu a tradici zdravotního pojištění. Největší zájem však vyvolaly přednášky PhDr. Miloslavy Hiršové, které se zabývaly duševní hygienou a rozvojem osobnosti. Jak shrnula jedna z posluchaček, paní Marie Housková: „Naučily jsme se jak překonávat různé životní překážky, jak být silné a zároveň poctivé, jak správně volit slova a jak působit na své okolí.“

Letošní akademický rok byl slavnostně zakončen 30. května za přítomnosti děkana fakulty Prof. Pavla Pudila, který všem úspěšným absolventům předal osvědčení.

Další akademický rok bude v rámci Univerzity třetího věku zahájen 10. října 2003.

 

Podrobnější informace naleznete v příštím zpravodaji.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Městská knihovna              Letní provoz v městské knihovně                                                                                   

    

     Tak tu máme zase léto a s ním tradiční úpravy provozu, které zaměstnancům umožní nejen vybrat si část dovolené, ale také se věnovat činnostem, na které v průběhu roku nezbývá čas. Letos to navíc bude dolaďování nového knihovnického programu Clavius, který byl uveden do provozu v červnu a někdy ještě trochu „zazlobí“. Za to se veřejnosti omlouváme a prosíme o shovívavost.

     Prázdninové hodiny pro veřejnost jsou stejně jako v loňském roce následující :

centrální pracoviště

půjčovna pro dospělé, studovna a infocentrum    úterý, čtvrtek        9 – 18

                                                                       pátek            9 – 17

půjčovna pro děti, hudební oddělení            úterý                  12 – 18

                                                                       čtvrtek                 9 – 18

pobočka Vajgar

půjčovna pro dospělé                                     pondělí, pátek   9,30 – 11  12 – 17

půjčovna pro děti                                                        středa         9,30 – 11  12 – 17

 

         V prostorách infocentra si můžete během letních měsíců prohlédnout výkresy žáků zdejší základní umělecké školy na téma Příroda očima dětí.

            Užijte si léta a nezapomeňte, že i o prázdninách je tu knihovna pro Vás !

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

 

HVĚZDÁRNA  F. Nušla

a Astronomický klub při DDM v Jindřichově Hradci

Sídl. Hvězdárna, Nušlova 51, 377 01, J. Hradec. Kontakt: 384 322 564 (hvězdárna), 384 361 197-8 (DDM), E-mail: alrischa_psc@centrum.cz,www:http://hvezdarnajh.nuabi.cz

 

Úkazy na obloze v červenci 2003

Planety Merkur a Venuše jsou nepozorovatelné, Mars a Jupiter  uvidíme většinu noci, vycházejí pozdě večer. Saturn se začne objevovat koncem měsíce ráno nad severovýchodním obzorem a planety Uran a Neptun jsou nad obzorem kromě večera po celou noc.

Velice hezká je i prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Je zde vidět množství kráterů, moří a jiných zajímavých členitostí. Měsíc projde 7. července první čtvrtí – okolo tohoto data, tedy ve fázi první čtvrti je nejvhodnější doba pro pozorování měsíčního povrchu dalekohledem. 13. července nastane úplněk, 21. července uvidíme Měsíc v poslední čtvrti  a 29. července v novu.

Velice nevšední pohled je i na Sluneční fotosféru. Je zde možno spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší a světlejší oblasti – sluneční skvrny, jež se liší teplotou od okolní sluneční žlutobílé plochy.

Letní noční obloha je také krásná, nabízí pohled na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií, otevřených a kulových hvězdokup a pod.

Slunce vstupuje do znamení Lva dne 23. července 2003 v 7h 04min SEČ (středoevropského času).

Dne 4. července v 7h SEČ je Země od Slunce nejdále: 152.1 milionu km.

Pro veřejnost je Hvězdárna v červenci otevřena:

          k pozorování Slunce:  úterý a pátek od 15.00 do 18.00 hodin

k pozorování noční oblohy:  úterý a pátek od 21.00 do 23.00 hodin

 

Za nepřízně počasí nabízíme promítání astronomických diapozitivů s ústním komentářem.

Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-) Srdečně zveme k pozorování!

 

Naše www stránky najdete na adrese: http://hvezdarnajh.nuabi.cz/

Hvězdárna Jindřichův Hradec a SAOmedia pořádají a zároveň si Vás dovolují pozvat na akci

ASTROPRAKTIKUM 2003

 

Jde o týdenní v pořadí už druhý ročník prázdninové akce nejen s astronomickým zaměřením, která se koná na Hvězdárně Fr. Nušla Jindřichův Hradec ve dnech

20. - 27. srpna 2003.

Zájemce, kteří se budou chtít účastnit akce poprvé, čeká mimo jiné nauka práce s dalekohledy, ovládání map a v neposlední řadě i orientace na obloze, pro pokročilejší bude připraven speciální program dle jejich přání a astronomických zájmů, kterým se bude snažit vyhovět tým pořadatelů akce pracujících v oboru. K dispozici bude jako obyčejně řada dalekohledů a díky prostředí se zájemci budou moci učit pracovat i s profesionální hvězdářskou technikou. Pozorovat budeme nejrůznější vesmírné objekty, v případě nepříznivého počasí bude tradičně připraven náhradní program.

Astropraktikum každoročně není pouze pozorovací program noční oblohy, ale je doplněn přednáškami, připravuje se kulturní, společenský, sportovní a turistický program, a protože celá akce probíhá o prázdninách, zbytek volného času je věnován koupání, hrám, soutěžím a podobně právě tak, jak se v létě sluší a patří. Zkušenost z minulých let napovídá, že akci mohou navštívit děti i dospělí, jednotlivci i celé rodiny. Maskotem akce Astropraktikum je pták Hvězdokuk.

Účastníci budou mít prostor ke stanování v areálu hvězdárny, poblíž hvězdárny bude zajištěna i strava. Účastnický poplatek včetně stravy, ubytování, kurzovného, kult. akcí, propagačních materiálů atp. činí 1150,- Kč, v případě zůstatku bude tento tradičně vrácen. Pro místní je možné dohodnout částka bez ubytování, příp. stravy. Podrobnější informace Vám poskytneme na telefonu 602 530 515 nebo své dotazy můžete psát dopisem na adresu AP2002, Hvězdárna, Dům dětí a mládeže, Růžová 10/II, 377 01 Jindřichův Hradec. E-mail je ap2003@saomedia.cz. Na všechny uvedené adresy můžete zasílat i své objednávky účasti (závazná přihláška by měla obsahovat jméno a příjmení, přesnou adresu, datum narození, č. OP, rodné číslo, školu nebo zaměstnání, telefon, datum a závazný podpis). Uzávěrka přihlášek je 15. července 2003, a to do vyčerpání kapacity, a tím přijatelného počtu účastníků. Poté mohou přihlášení očekávat přesné informace o akci, program, spojení k místu, co vzít s sebou atp. Podrobné informace o akci i o předešlých ročnících včetně připravovaného programu naleznete také na internetové adrese :

www.saomedia.cz/apraktik.php. Na Vaši účast nebo jen návštěvu se těší s pozdravem

organizační tým akce Astropraktikum 2003

 

KalendáriuM                                                                                                 

10. 7. 1913 – před 90 lety – zemřel český malíř a ilustrátor Mikoláš Aleš. Oficiálních poct se za svého života nedočkal, zato mezi prostými lidmi se těšily jeho ilustrace velké oblibě. Také architekti mu dávali příležitost zdobit jejich stavby a tak se v Praze, Písku, Plzni a jinde setkáme s jeho tvorbou.

 

Roku 1443 – před 560 lety – zemřel Jan Šindel, český matematik, astronom a lékař. R. 1395 se stal mistrem svobodných umění na pražské univerzitě, kde sám vystudoval a kde byl r. 1410 zvolen rektorem. Patřil mezi nejvzdělanější muže své doby. Vedle astrologických a lékařských pojednání, jež se nedochovala, sestavil hvězdářské tabulky, které ještě koncem 16. století používal Tycho de Brahe.

 

3. 7. 1943 – před 60 lety – zahynul v nacistickém koncentračním táboře Emil Kolben, český elektrotechnik. R. 1896 založil ve Vysočanech elektrotechnický závod, později ČKD.

 

29. 7. 1793 – před 210 lety – se narodil slovenský básník Ján Kollár. Těžiště jeho díla je v básnické tvorbě, sběratelství lidové slovesnosti a prosazování slovanské vzájemnosti. Jeho nejznámější dílo je Slávy dcera, která je označována jako „básnický cestopis jeho vnitřního života“.

 

31. 7. 1833 – před 170 lety se narodila Sofie Podlipská, česká spisovatelka. Psala povídky, romány, drobné prózy, pohádky a životopisy. Zemřela 17. 12. 1897.

 

10. 7. 1583 – před 420 lety – se narodil Pavel Skála ze Zhoře, český právník a historik. V době českého stavovského povstání r. 1618 byl členem direktoria a pracoval později ve službách Fridricha Falckého. Následoval jej po bělohorské porážce do exilu. Napsal dvacetisvazkovou Historii církevní. Není to jen popis historie církve, ale je to pojednání o světových dějinách, které ve své době patřilo mezi nejkvalitněji zpracované. Pavel Skála ze Zhoře zemřel kolem r. 1640 ve Freibergu.

 

22. 7. 1843 – před 160 lety – se narodil Antal Stašek, český spisovatel. Ve svých dílech líčil národnostní a sociální poměry českého venkova. Od r. 1913 žil se svým synem Ivanem Olbrachtem v Praze.

 

Roku 1583 – před 420 lety – se narodil Pavel Stránský, český spisovatel, právník a politik. Je znám svým dílem O státě českém, které vyšlo poprvé v r. 1634 a dočkalo se řady vydání. Na obranu českého jazyka vydal spisek „Okřik na nedbalého Čecha“. Do roku 1625 byl členem městské rady v Litoměřicích. Trval na své víře, kterou hájil r. 1627 veřejně v diskusi s katolickými  misionáři tak úspěšně, že mnozí z litoměřických občanů odvolávali svůj přestup ke katolictví. Byl pak nucen odejít do exilu. V roce 1635 se stal správcem gymnázia v polské Toruni a profesorem. Zemřel r. 1657.

 

Roku 1553 – před 450 lety – se narodil Adam Zalužanský ze Zalužan, český botanik a lékař. Byl profesorem, děkanem a r. 1593 i rektorem Karlovy univerzity. Byl prvním Čechem, který pěstoval botaniku jako samostatnou vědní disciplínu. Za morové epidemie v r. 1613 obětavě léčil nemocné, sám však se nakazil a zemřel.

V. Königsmark, místostarosta  města  Jindřichův Hradec

           

                   KULTURNÍ KALENDÁŘ                                       

 

 

KD Střelnice v J. Hradci Vás zve na divadelní hru                                             

1. 7. 2003 –  19.00 hod. AFRIKA aneb Češi mezi lidožravci

                                           Divadelní společnost Járy Cimrmana

Hrají v alternacích : L. Smoljak, Z. Svěrák, B. Penc, J. Weigel, P. Brukner, M. Čepelka

Sál Střelnice Vstupné: 165, - 160,- 155 a 80,- Kč Mimo předplatné

               

                                                                                                                                                        

 

2. 7. 2003 - 20.00 hod. -  JAROMÍR NOHAVICA – SÁM

Sólový recitál jednoho z našich nejznámějších písničkářů s kytarou a heligonkou sestavený jak z úplně nových písniček z posledního alba MOJE SMUTNÉ SRDCE, tak ze starších oblíbených ostravských písní.

Fanouškové Jarka Nohavici si již určitě zvykli, že jeho koncerty jsou samé překvapení, a vždy naprosto nově dramaticky sestavené a rozhodně se mají na co těšit!

Alba: Darmoděj, Osmá barva duhy, V tom roce pitomém, Mikymauzoleum (1993), Tři čuníci (především pro děti, 1994), Darmoděj a další (1995), Divné století (1996), Jaromír Nohavica a Kapela-Live (1998), Moje smutné srdce (červen 2000), Rok ďábla – Nohavica + Čechomor (soundtrack k filmu P. Zelenky) březen 2002.

III. nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci.

Vstupné: 300,- Kč v předprodeji 250,- Kč. Předprodej vstupenek v Informačním středisku města J. Hradec a pokladně SHZ v J. Hradci.

Město J. Hradec , A. Kaška – umělecká agentura a SHZ v J. Hradci Vás zvou                                                    

4. a 5. 7. 2003 ve 21:30 hodin

na představení hry J.K.Tyla

 

STRAKONICKÝ DUDÁK

v provedení

Jindřichohradecké činohry

Jednotné vstupné 100,- Kč

V případě deště se představení i část staročeské pouti přesouvá do sálu na Střelnici.

               III. nádvoří SHZ v J. Hradci

 

ZUŠ v J. Hradci            Přeshraniční putování s hudbou                                                                                                                                 

V sobotu 6. července 2003 se uskuteční od 16.00 do 18.00 hod. bluesový a klasický koncert v Základní umělecké škole v Jindřichově Hradci s rakouským bluesovým tělesem a českým Ignis Triem. Vstup je volný. Tato přeshraniční akce se koná ve spolupráci Sommerakademie Motten/Heidenreichstein (tzv. Letní akademie) a Základní umělecké školy a je podpořena rakouským kulturním fórem a Euroregionem Silva Nortica, stejně jako Přeshraničním impulsním centrem v Nové Bystřici a Litschau.

 

Tvoří hudební ukončení třídenního putování z Heidenreichsteinu do Jindřichova Hradce (4. - 6.7.2003), objevné cesty přírodou a krajinou, kulturami a epochami, určené obzvláště pro milovníky přírody a kultury. Na zajímavých cestách přes pole, louky, lesy, po poutních cestách podél potoků a říček, přírodními parky, podél historických míst, podél hradů, zámků a proboštství – zapomenutými spojovacími cestami mezi zeměmi Rakousko a Česká republika. Při tomto poprvé uskutečňovaném putování bude v sobotu 5.7.2003 v 10.30 hod. překročena hranice Rakouska s Českou republikou, překročení bude doprovázeno hudebně-uměleckými akcemi, kromě putovníků se přechodu hranice zúčastní rakouští vědci, umělci a politikové, kteří tímto zvou ke společnému setkání. Je plánováno rovněž společné setkání starostů z obou stran hranice. Toto přeshraniční putování má symbolický charakter, slouží setkání lidí z různých regionů a kultur, ovládajících různé jazyky – překročení hranice nejen teritoriální, nýbrž také mezilidské. Trasa vede z Mottenu podél Heidenreichsteinu přes Eisgarn a Litschau do Schlagu, dále do Staňkova, přes Sv. Markétu, Pod Homolkou a přes Lásenici do Jindřichova Hradce. Putování bude ukončeno výše zmiňovaným koncertem v Jindřichově Hradci.

 

Informace o trase, akci a připojení se k putování:

Německy a anglicky: 0043/699/12659688 (Sommerakademie Motten)

Česky: 00420/384 350 274 (Euroregion Silva Nortica)

Německy na internetové stránce: www.ideen-ei.com/sommerakademie

 

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu                                                    

7. 7. 2003 – 17.00 hod. vernisáž výstavy ROMAN SEJKOT 

                                            fotografie  -  „AKTYX“

 

Státní hrad a zámek v J. Hradci  pořádá                                                                                                                                                                      

7. 7. 2003 – 19.30 hod. – Koncertní vystoupení jazzové kapely 

III. nádvoří SHZ v J. Hradci    EWELL SCHOLL JAZZ GROUP  z Velké Británie 

 

 

 

Kruh přátel hudby při městě  J. Hradec Vás zve na                                                                                     

8. 7. 2003 – 19.30 hod. – JIHOČESKÝ HUDEBNÍ FESTIVAL

                                          „VARHANNÍ RECITÁL“ Účinkuje: František VANÍČEK

                                          Na programu: J.S. Bach, B.M. Černohorský, G. Muffat,  G. Frescobaldi, L. N. Clerambault, J. Zach, J. N. Seger, J. K. Kuchař, N. J. Lemmens

kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné : 60,- Kč/ pro členy KPH 40,- Kč

 

Časopis Folk & country, Město J Hradec, SHZ a Muzeum Jindřichohradecka                                                                                                         

10., 11, 12. 7. 2003 – FOLKOVÁ RŮŽE 2003 – 10. ročník folk. festivalu

Vstupné: Permanentka – 360 Kč, Denní – 180 ,- Kč Podrobný program od str. 11

 

Galerie INSPIRACE v J. Hradci Vás zve na vernisáž výstavy                                                                                                         

12. 7. 2003 – 17.00 hod. – MARTIN CAKL - fotografie

Langrův dům, nám. Míru 138/I, malá výstavní síň, do 18. 7. 2003,  Vstup volný

 

Město J. Hradec , Muzeum Jindřichohradecka a ZUŠ v J. Hradci pořádá                                                                                                                                                                      

15. a 21. 7. 2003 – vždy od 19.30 hod. – Orpheon Summer Academy

                                                                   koncerty barokní hudby

kostel sv. Jana Křtitele    Vstupné: 60,- Kč

17. 7. 2003 – 19.30 hod. - Orpheon Summer Academy koncerty barokní hudby

kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné: 60,- Kč

 

Společnost V. Nováka  při ZUŠ v J. Hradci Vás zve výstavu                                                                                                        

16. 7.  2003 – 17.00 hod. – TOLERANCE ´95

Jaroslav Bartoš, Jan Gabler, Jan Kanyza,

Jaroslav Kříž, Václav Menčík, Jan Antonín Pacák,

Rudolf Riedlbauch, Otto Sukup

výstava bude zahájena dne 16. července 2003 v 17 h

ve výstavní síni minoritského kláštera při kostele sv. J. Křtitele

vystoupením lektorů ORPHEON SUMMER ACADEMY pod vedením profesora José Vázqueze.

Otevřeno bude od 16. 7. 2003 do 13. 8. 2003

od 10 do 12 hodin a od 13 do 16 hodin /mimo pondělí.      Vstupné: 10,- Kč

 

DADA CLUB KASPER v J. Hradci Vás zve na divadlo (dvou herců)                                                                                                   

17. 7. 2003 – 20.00 hod. – JAK BYLA VOSA MARCELKA RÁDA, ŽE …

                                              Účinkující: Čundrle, Zich                  

 

 

Galerie INSPIRACE v J. Hradci Vás zve na vernisáž výstavy                                                                                                         

19. 7. 2003 – 17.00 hod. – OBRAZY Z OHNĚ ZROZENÉ

                                              Smalty ak. mal. Evy Heřmanské

Langrův dům, nám. Míru 138/I, malá výstavní síň, do 1. 8. 2003,  Vstup volný

 

 

Státní hrad a zámek v J. Hradci  pořádá                                                                                                                                                                      

19. 7. 2003 – 17.00 hod. – Výstava:   Kurt Gebauer, sochy 

Galerie II. nádvoří SHZ v J. Hradci potrvá do 31. 8. 2003

 

 

 

Státní hrad a zámek v J. Hradci  pořádá                                                                                                                                                                      

21. 7. 2003 – 19.30 hod. – Koncert: Mužský pěvecký sbor z Peterborough  

Rytířský sál Španělského křídla Vstupné: 80,- Kč

 

Státní hrad a zámek v J. Hradci  pořádá                                                                                                                                                                      

25., 26. 7. 2003 – 21.00, 22.00 a 23.30 hod. – NOČNÍ PROHLÍDKY

                                                                               S BÍLOU PANÍ

Zámek    Vstupné: 140,-  a 70,- Kč

 

Město J. Hradec  pořádá  koncert                                   

                                                                                        

31. 7. 2003 – 19.30 hod.- Vzpomínka na  A. V. Michnu

                                          Účinkuje: SOCIETAS INCOGNITORUM (Brno).

kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné: 60,- Kč

 

Národní muzeum fotografie                                                                                                          

výstava fotografií – „ZLATÝ FOND“ (nové přírůstky + „starý“) minoritský klášter

 

Pokračování výstav

 

Muzeum Jindřichohradecka                                                                                                                                                                         

40 let fotoskupiny FOKUS J. Hradec

výstavní místnost „13“, Výstava potrvá do 6. července 2003

                    

Muzeum Jindřichohradecka                                                                                                                                                                         

Zdeňka Skořepová – Kopie středověké malby

                                  kopie obrazů – autor Zdeňka Skořepová.

kaple sv. Víta. Výstava potrvá do 3. srpna 2003.

 

Muzeum Jindřichohradecka                                                                                                                                                                         

Patron města sv. Hippolyt

                                  Výstava věnovaná patronu našeho města.

kostel sv. Jana Křtitele. Výstava bude přístupna denně červenec – srpen.

 

 

Galerie INSPIRACE v J. Hradci Vás zve na výstavu                                                                                                         

Ak. mal. Daniela Havlíčková - GRAFIKA

Langrův dům, nám. Míru 138/I, malá výstavní síň, do 11. 7. 2003,  Vstup volný              

 

DADA CLUB Kasper J. Hradec Vás zve na výstavu                                                                                                        

KOLIN BIČOVSKÝ  – linoryty – grafiky, do 12. července 2003

 

 

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC                                                  

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 384 32 12 79

Fax: 0420 384 32 13 91  E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Nabídka prohlídkových tras na Státním hradu a zámku v J. Hradci

V červenci je otevřeno denně, kromě pondělí od  9.00 – 16.15 hod. trasa:

(A) Adamovo stavení, (B) Gotický hrad, (C) Procházka 18. a 19. stoletím Černá věž je v červenci a srpnu otevřena denně!

Vstupné: v českém jazyce 65,/35,-  Kč (děti, důchodci) v cizím jazyce 140,/70,-  Kč 

Při rezervaci skupinových prohlídek účtujeme 10% rezerv. Příplatek z celkové ceny.

V pondělí jsou prohlídky pouze pro předem objednané skupiny se 110% příplatkem.

 

MUZEUM JINDŘICHOHRADECKA                                                             

Balbínovo nám. 19/I, hlavní expoz. Budova: 384 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: 384 36 36 61

Fax.: 384 36 15 76                   E – mail: muzeum@esnet.cz

 

Muzeum otevřeno denně  od 8.30 – 12.00 a 12.30 – 17.00 hodin

Kostel sv. J. Křtitele – otevřen denně od 9.00 – 12.00 a od 12.30 – 16.30 hodin

Městská věž – otevřena denně od 10.00 – 12.00  a  od 13.00 do 16.00 hodin

 

IYASA – Inkululeko Yabatsha School of Arts ZIMBABWE 

 

 AFRICA

Patnáctičlenná africká skupina studentů umělecké školy v Bulawayo v Zimbabwe přijíždí po obrovském úspěchu v loňském roce na své druhé turné do Evropy.

(Rakousko a ČR)

Turné pořádá agentura Szene Bunte Wähne (Wien/Horn) ve spolupráci se skupinou Jen tak tak a Městem Jindřichův Hradec

 

AFRICKÉ PRÁZDNINY

V ČECHÁCH  

 

červenec  2003

 

7. Třebíč – 15.00 pěší zóna, 18.00 hala Fórum

8. Telč – Folklórní festival 15.00 náměstí, 20.00 zámek

9. Landštejn + JEN TAK TAK, GINEVRA  - 18.00 nádvoří hradu

10.-12. Jindřichův Hradec – Festival Folková růže

                                                pěší zóna – vždy v 11.00,  11. 7. 2003 zámek 20.00

13. Žirovnice + JEN TAK TAK, CIMBAL CLASSIC - 18.00  zámek

14. Červený Hrádek u Jirkova – 18.00 zámek, výstava fotografií z Afriky

15. Nová Bystřice – 19.00 park               

16. Jindřichův Hradec – 17.00 náměstí Míru            

20. Slavonice – 17:00 Kulturní klub

21. Moravské Budějovice – 20:00 sál MěKS

22. Dačice + JEN TAK TAK21:00 zámek

23. Prachatice – 14:00 náměstí, 18:00 Na parkáně

24. Jihlava ZOO – 14:00  a 16:00 Matongo – africká vesnice

25. Humpolec – 15:00 pěší zóna, 19:00 zahrada muzea

26. Deštná-Červená Lhota – 11:00 a 13:00 zámek, 17:00 Deštná sál

27. Kamenice nad Lipou – 17:00 zámecký park

28. Eldorádio – hudební tábor – Nový Řadov u Stráže nad Nežárkou

 

 

FOLKOVÁ RŮŽE 2003

 

 

(9.) - 10. - 12. (- 13.) 7.

 

             Jindřichův Hradec

Stará známá i překvapivě nová místa na “nejkrásnějším festivalu na světě”. * Renovovaný hrad a zámek v Jindřichově Hradci. * Zámecká zahrada.  * Nádvoří muzea. * Městský park. *  Kaple sv. Máří Magdaleny. * Přidružené koncerty také v Žirovnici, na plovárně na rybníku Vajgar, na hradě Landštejn a na zámku Červená Lhota. * Folk, objevy, klasická i historická hudba, jazz, blues, country, bluegrass i nehudební obory. * Open scéna * Textařská dílna, kterou povede textař Jiří moravský Brabec (zájemci se mohou hlásit v redakci časopisu Folk & Country). * Výstava kresleného humoru.  *  Táboření v ceně vstupenky na hřišti Gymnázia na břehu Nežárky. *  V předprodejích jsou vstupenky levnější.  *  Celodenní vstupenky platí na koncerty na zámku, v Muzeu a na dalších akcích v Jindřichově Hradci. Můžete ji použít na kterýkoliv den. * Zlevněné permanentky na 3 dny. * Na programy na plovárně a zámcích v okolí jsou zvláštní vstupenky a neplatí tam permanentky ani celodenní lístky. * V případě značně nepříznivého počasí se hlavní koncerty a recitály přesunují do sálu Střelnice. * Přesné začátky nočních programů jsou cca 30 minut po skončení hlavního koncertu. * Psi a další zvířectvo nemají přístup povolen.

Novinky, zajímavosti  drby

Zatím je k účasti na Folkové růži nominováno 52 skupin a sólistů, ale jak tvrdí dramaturg Jupp, tento počet není konečný. * Sdružení Zůstali jsme doma čili Vlasta Redl, Slávek Janoušek a Samson doma nezůstanou, ale objeví se na Růži už ve čtvrtek. * Nováčkem na festivalu je Jarmila Šuláková. Přijede samozřejmě s celým Fleretem. * Už víme, kdo se letos probojoval do Jindřichova Hradce z kuřimské Zahrady písničkářů. Je to Jana Bauerová, Petr Sedláček, Lucie Faltýnková a Duo Žamboši, Magda Brožková, Martina Trchová, Jaroslav Urbánek a Disneyband. První čtyři se v kapli sv. Máří Magdalény objeví už ve čtvrtek, další čtyři v pátek, vždy od 15:00. * Velmi zajímavá pražská skupina Myšáci na Růži vystoupí (nejen) s úpravami afrického folkóru. * Mezi účastníky festivalu se objeví oba vítězové letošního Folkového kvítku - Rovnátka a Lucie Faltýnková. Jestli k nim přibude nějaký vítěz Trampské Porty, Porty nebo dokonce čerstvý držitel Krtečka, nemáme zatím tušení. * Mošny si na Růži přivezou svou čerstvou desku. * Bluegrass bude kromě Copu zastupovat českobudějovický Pergamen a plzeňský Grasscoctail, "Kelty" jihočeská formace Shivers. * Populární jsou Nočníčky v kapli sv. Máří Magdalény. Ve čtvrtek vystoupí Voxtet z Třešti, v sobotu Mošny společně s Ivo Cicvárkem a skupinou OKO. * Jako každým rokem bude během festivalu v arkádách zámeckého rondelu probíhat výstava jednoho z předních karikaturistů. Letos to bude Jiří Koštýř. * Pokud máte volno, prázdniny nebo dovolenou, letos se opravdu hodí přejíždět ze Zahrady rovnou na Folkovou růži. Když se v pondělí ráno v Náměšti na Hané zabalíte a vyrazíte, musíte cestovat tak, abyste už ve středu v 18:00 stihli začátek koncertu na hradě Landštejně. A ráno rychlý přesun do Jindřichova Hradce. * Poprvé bude na Folkové růži čerstvá držitelka Zlatého klíče Zuzana Navarová se skupinou KOA.  * Formace  s pro angličtináře půvabným názvem Piss Outside je volným pokračováním významné a dnes už zaniklé kapely Blueshell. * Písničkářka Jana Bauerová se doprovází na pro většinu z nás neznámý nástroj - lyru. * Nezmaři nedávno oslavili pětadvacetiny, jsou stále ve čtyřech a na Růži vystupují prostřední den. * Bonbónek pro fajnšmekry: Zdena a Jiří Tichotovi ze Spirituál kvintetu v nočním zámeckém rondelu se zpěvem a loutnou. * Spolupořádající domácí kapela Jen tak tak nebude samozřejmě na festivalu chybět. * Bluesová Fontanela z Velešína zastupuje na festivalu společně s Fleretem říznější muziku. Zbylých 50 formací je více nebo méně akustických. * A pozor: Loňská bomba - Inkululeko Yabatsha ze Zimbabwe se vrací. Festival jim učaroval a tak si naplánovali turné po Evropě. Kromě Folkové růže se objeví na dalších akcí nejen u nás, ale také v Rakousku a dalších zemích. * V sestavě sdružení Žalman a spol. dojde už na Růži k velkému překvapení. Takže se nechme překvapit. * Jiří Moravský Brabec už chystá úkoly včetně domácích pro účastníky textařské dílny. Bez účasti na této součásti festivalu můžete ve světě folkových textů jen těžko prorazit. * Pokud toho ještě nebudete mít dost, můžete se v neděli 13. července vydat na zámek do Žirovnice, kde se na nádvoří uskuteční tečka za letošní jubilejní Folkovou růží. * Na moderátorských postech vás nečekají velká překvapení. pořady v Muzeu uvádí Mirek Ošanec, na zámeckém nádvoří uvádějí Milda Vokáč a Michal Jupp Konečný.

čtvrtek 10.7.

pátek 11.7.

sobota 12.7.

Nádvoří Muzea 14:00

Bonsai č. 3

Toman a lesní panna

Skoro

Pergamen

Fregata

Štrůdl

Pis Outside

Grasscoctail

Šantré

Směr Jih

Markéta a Lazarové

Noi

Rovnátka

Grandis

Qjeten

Naskok

Blue Gate

Vnitřní světlo

Shivers

Zdarr

Myšáci

Fontanela

Proč ne

Kvinta

Kaple sv. Máří Magdaleny 15:00

Katka Křížová - Jan Franc

Disneyband 

 

Jana Bauerová 

Martina Trchová 

 

Petr Sedláček

Jaroslav Urbánek

 

Lucie Faltýnková

Magda Brožková

 

 

Duo Žamboši

 

a další

a další

 

Nádvoří zámku 20:00

Voxtet

Nezmaři

Žalman a spol.

Zuzana Navarová a KOA

Inkululeko Yabatsha (Zimbabwe)

Fleret a Jarmila Šuláková

Poupata

Cop

Jen tak tak

Vlasta Redl

Devítka

Mošny

Slávek Janoušek

 

 

Jaroslav Samson Lenk

Zdarr

 

a další

a další

a další

program se stále doplňuje

Kaple sv. Máří Magdaleny 23:30

Zámecký rondel 23:30

Kaple sv. Máří Magdaleny 23:30

 

 

 

 

 

 

 

Voxtet

Zdena a Jiří Tichotovi

Mošny + Cicvárek a OKO

Přidružené akce

středa 9.7. 18 00 hrad Landštejn - Jen tak tak, Ginevra, Inkululeko Yabatsha
na hradním nádvoří, v případě deště pod hradem v areálu restaurace Landštejnský dvůr

neděle 13.7. v 18 00 zámek Žirovnice - na nádvoří zámku, v případě deště v zámeckém sále - Jen tak tak, Cimbal classic, Inkululeko Yabatsha

čtvrtek 10.7. - sobota 12.7 cca 11:00 - 14:00 Open scéna na pěší zóně (v případě nepříznivého počasí se nekoná)

čtvrtek 10.7. 12:00 - nádvoří zámku u podia - Zahájení textařské dílny

čtvrtek 10.7.  19:30 Zahrada u Rondelu: Vernisáž výstavy kresleného humoru Jiřího Koštýře.

 

Akustické kapely a písničkáři! Máte možnost si zahrát na open scéně, která je letos novinkou Folkové růže. Bude probíhat - podle zájmu muzikantů - každý den (10.7., 11.7. a 12.7.)  cca od 11:00 do 14:00 na pěší

Jindřichův Hradec - nádvoří zámku, nádvoří Muzea, kaple sv. Máří Magdalény, zámecký Rondel, plovárna na Vajgaru, zámek Žirovnice,  hrad Landštejn a jiné.

 

Rady a informace

Vstupenky na Folkovou růži jsou dvojí: vstupenky na jeden celý den festivalu (10., 11., 12.7.) a zlevněné permanentky na tři celé dny festivalu. Vstupenky nejsou označeny datem. Sami si zvolíte, který den jednodenní vstupenku využijete.Vstupenky jsou nepřenosné, což znamená, že nemůže několik lidí jít současně na koncert na několik oddílů permanentky.

Na jednodenní vstupenku nebo na denní oddíl permanentky můžete absolvovat všechny akce dne, který si zvolíte (recitály v Muzeu, recitály v kapli sv. Máří Magdalény, hlavní koncert na nádvoří zámku, Nočníček v kapli). Vstupenka neplatí na koncert v zámku Žirovnice, na Landštejně a do zámeckého rondelu - tam si musíte pořídit vstupenky zvlášť.

Potřebujete-li se z naléhavých důvodů vzdálit z koncertu, nezapomeňte si vzít sebou vstupenku. Jedině k ní dostanete vrácenku. Vrácenka bez vstupenky je neplatná, utržená vstupenka bez vrácenky taky.

Během festivalu seženete vstupenky v pokladně ve vchodu do zámku, v pokladně v Muzeu a v Informačním centru v Panské ulici (pěší zóna).

Ztráty a nálezy můžete odevzdávat i vyzvedávat jednak ve štábu festivalu (je vedle scény na nádvoří zámku v prvním patře) nebo u šéfa tábořiště na hřišti Gymnázia na břehu Nežárky.

Pro případy nepříznivého počasí je připraven sál Střelnice u městského parku jako náhrada za pořady v Muzeu nebo na nádvoří zámku. Že je počasí nepříznivé, se dozvíte z informačních tabulí u vchodu do zámku, v Muzeu a na tábořišti. Jinak to poznáte také podle toho, že hustě a hlavně vytrvale prší.

Tábořiště najdete na hřišti Gymnázia na pobřeží Nežárky. Táboří se tu zdarma - ovšem jen účastníci festivalu, kteří se prokáží vstupenkou. Kromě bydlení tu můžete uschovávat bágly, občerstvovat se a někteří jedinci se mohou i mýt a sprchovat. Jaksi automaticky se předpokládá, že se tu budete chovat náležitě a nepříliš hlučně (kolem bydlí lidé) a učiníte po sobě pořádek. Provoz tábořiště končí v neděli 13.7. ve 12,00.

Ve stánku FOLK & COUNTRY na nádvoří najdete nejnovější i starší zpěvníky a knihy časopis a také vstupenky na Setkání na Konopišti. Pokud máte zájem dostávat od nás poměrně pravidelné mailové informace o dění ve folkové a country muzice, můžete zde ve stánku zapsat svoji mailovou adresu.

Textařská dílna Jiřího Moravského Brabce začíná každý den ve 12:00 v zahradě zámeckého rondelu (v případě nepříznivějšího počasí pod arkádami u hlavní scény). Dílny se může účastnit každý účastník festivalu, divák i muzikant.

V zahradě u rondelu bude po dobu festivalu výstava kreseb karikaturisty Jiřího Koštýře. Prohlédnout si ji můžete kdykoliv, vernisáž bude ve čtvrtek v 19:30.

 

 

POHÁDKOVÉ LÉTO NA ZÁMKU ČERVENÁ LHOTA

červenec/srpen 2003   -   soboty a neděle

  5. –   6. 7. – Pyšná princezna, divadlo Studna

12. – 13. 7. – Kocour v botách , divadlo Elf

19. – 20. 7. – Dlouhý, široký a bystrozraký, divadlo Studna

26. – 27. 7. – Vodnická pohádka, divadlo Koňmo

 

  2. –   3. 8. – Sněhurka, Víťa Marčík

  9. – 10. 8. – Zlatovláska, Studio Dell´arte

16. – 17. 7. – Sněhurka, Studio Dell´arte

23. – 24. 7. – Velmi americké pohádky, divadlo Na vyhlídce

začátky představení v 11.00 a 15.00

 

PŘIPRAVUJEME  NA  SRPEN                                                                      

Město Jindřichův Hradec připravuje pro děti a jejich rodiče veselé rozloučení s prázdninami

MĚSTO DĚTEM

aneb „Nebe, peklo, ráj“

30. srpna 2003

Program bude zahájen ve 13.00 hodin otevřením vstupní brány do

 NEBE, PEKLA, RÁJE“

v horní části parku a bude pokračovat přibližně do 21.00 hodin v prostorách městského parku.

 

 

 

 

 

 

Kostýmy čertů a andělů vítány.

Textové pole: Město Jindřichův Hradec připravuje pro děti a jejich rodiče veselé rozloučení s prázdninami
MĚSTO DĚTEM
aneb „Nebe, peklo, ráj“
30. srpna 2003
Program bude zahájen ve 13.00 hodin otevřením vstupní brány do
 „NEBE, PEKLA, RÁJE“ 
v horní části parku a bude pokračovat přibližně do 21.00 hodin v prostorách městského parku. 
 
 
 
 
 
 
Kostýmy čertů a andělů vítány.

Mladá Praha

 

 

Mezinárodní hudební festival

Jindřichův Hradec
kaple sv. Maří Magdaleny

26. 8. 2003 v 19.30

Albrechtovo kvarteto - Slovensko

(dívčí smyčcové  kvarteto)

DUO – Francie

(violoncello, klavír)

Textové pole: Mladá Praha
 
 
Mezinárodní hudební festival
Jindřichův Hradec
kaple sv. Maří Magdaleny
26. 8. 2003 v 19.30
Albrechtovo kvarteto - Slovensko 
(dívčí smyčcové  kvarteto)
DUO – Francie
(violoncello, klavír)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

                                                                                                                                                                                                                               

DIPLOM

MUSICA SACRA PRAGA   2. Mezinárodní soutěžní festival pěveckých sborů, Praha

 Za umístění ve stříbrném pásmu v kategorii smíšené sbory

Pěvecký sbor SMETANA Jindřichův Hradec

Sbormistr: Věra Kadičová

 

 

KINO STŘELNICE

        

1. úterý       17.30   20.00 

2. středa      17.30   20.00  

 

 

Titulky

Vstupné: 62 Kč

DŮM NARUBY                                                    USA-Falcon

Bláznivá komedie. Právník Sanderson nechápe, proč se s ním rozvedla manželka. „Seznamka“ přes internet jej svede dohromady s uprchlou vězeňkyní, která je přesvědčena o své nevině.

Hrají: Steve Martin, Queen Latifahová, Eugene Lefvy aj.

Režie: Adam Shankman                           Délka filmu 105 min.

3. čtvrtek   17.30  20.00

4. pátek      17.30  20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 62 Kč

KURS SEBEOVLÁDÁNÍ                                   USA-Falcon

„Co je horší než šílenství? Šílený psychiatr!“ Jack Nicholson a Adam Sandler v hlavních rolích bláznivé komedie.

Dále hrají: Marisa Tomeiová, Luis Guzman aj.

Režie: Peter Segal                                 

Délka filmu: 105 min.

5. sobota     17.30  20.00  

6. neděle     17.30  20.00  

 

 

Titulky

Vstupné: 62  Kč

ŽÁBA K ZULÍBÁNÍ                                            USA-Falcon

Komedie o tom, že i z ošklivého káčátka se může stát krásná labuť. A z krásného děvčátka se může stát hnusný chlap.

Hrají: Rob Schneider, Anna Farisová, Rachel McAdamsová

Režie: Tom Brady                

Délka filmu: 100 min.

8. úterý      17.30   20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

NEZVRATNÝ OSUD 2                             USA-Warner Bros.

Každý začátek má svůj konec. A okamžik vaší smrti může být blíž, než si myslíte…Pokračování úspěšného hororu.

Hrají: Ali Larterová, A. J. Cooková, Michael Landes aj.

Režie: David Richard Ellis         Mládeži do 12 let nevhodný

                  Délka filmu: 90 min.

  9. středa    17.00  20.00

10. čtvrtek   17.00  20.00

 

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné: 56  Kč

X – MEN 2                                                 USA - Bontonfilm

Akční sci-fi. Přišel čas, kdy se odlišní musí spojit… Zmutovaní super hrdinové vstupují do války o vlastní existenci. Pokračování comicsové ságy.

Hrají: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Halle Berryová, Ian McKellen aj.

Režie: Bryan Singer                                Délka filmu:  130min.                                                      

11. pátek      17.30  20.00

12. sobota     17.30  20.00

13. neděle     17.30  20.00

 

 

 

 

Vstupné: 60  Kč

PUPENDO                                                            ČR - Falcon

Poselství budoucím generacím. Vítejte ve starých časech a pojďte spolu s Bolkem Polívkou, Evou Holubovou, Jaroslavem Duškem, Vilmou Cibulkovou a Jiřím Pechou volit kandidáty Národní fronty a snít o výjezdní doložce na dovolenou do Jugoslávie.

Dále hrají: Pavel Liška, Bohumil Klepl, Nikola Pešková aj.

Režie: Jan Hřebejk                                  Délka filmu: 120 min.                                                                                                

15. úterý       17.30  20.00

16. středa     17.30  20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 52 Kč           

FEMME FATALE                       USA-Francie- Bontonfilm

Erotický thriller. Smyslná podvodnice Laura hraje vabank. Svou krásu a sexualitu používá k získání toho, co chce. Než se objeví zvědavý fotograf Nicolas (Antonio Banderas).

Dále hrají: Rebecca Romijn-Stamosová, Peter Coyote, Rie Rasmussenová aj.

Režie: Brian De Palma              Mládeži do 12 let nevhodný                                

   Délka filmu: 110 min.

17. čtvrtek   17.30   20.00

18. pátek     17.30   20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč

SEKRETÁŘKA                                                  USA-Artcam

Co může být lepšího pro mladou ženu s masochistickými sklony, než dělat sekretářku sadistovi? Humorně odlehčený příběh o jedné z mnoha podob lásky. Film získal Zvláštní cenu poroty na Sundance Film Festivalu 2002.

Hrají: James Spader, Maggie Gyllenhaalová, Jeremy Davies, Lesley Ann Warrenová          

Režie: Steven Shainberg         Mládeži do 15 let nepřístupný                                

Délka filmu: 105 min.

19. sobota     jen v 19.00

20. neděle     jen v 19.00

 

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné:  62 Kč 

PÁN PRSTENŮ: Dvě věže                     USA- Warner Bros..

Válka s Mordorem ještě zdaleka není vyhraná… Druhý díl slavné fantasy ságy.

Hrají: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tylerová, Vigo Mortensen, Cate Blanchettová aj.

Režie: Peter Jackson                   

Mládeži do 12 let nevhodný                                         

Délka filmu: 180 min

22. úterý     17.30   20.00 

23. středa    17.03   20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč

MILUJTE SVÉHO ZABIJÁKA                  USA-Hollywood

Čím méně víš, tím lépe spíš, aneb o některých věcech je lepší mlčet. Černá kmedie o dvojím životě vraha a bavičce Chucka Barrise. Jako režisér debutuje George Clooney.

Hrají: San Rockwell, Drew Barrymoreová, Julia Robertsová, George Clooney aj.

Režie: George Clooney              

Mládeži do 12 let nevhodný

                              Délka filmu: 115 min.

24. čtvrtek   17.00  20.00  

25. pátek     17.00   20.00

 

 

 

Pozor na začátek! 

 

 

Titulky

Vstupné:  52 Kč

Chyť MĚ, Když to dokážeš            USA-Bontonfilm

Kriminální komedie režiséra Stevena Spielberga inspirovaná skutečným osudem geniálního podvodníka. Leonardo DiCaprio v roli mladíka, který byl pilotem, dětským lékařem i cestovatelem jen díky tomu, že byl skvělým padělatelem dokladů, diplomů a šeků. Jeho zoufalého pronásledovatele z řad FBI hraje Tom Hanks. 

Dále hrají: Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Bayeová, Amy Adamsová aj.

Režie: Steven Spielberg              Mládeži do 12 let nevhodný                            

 Délka filmu 140 min.        

26. sobota     17.30  20.00

27. neděle     17.30  20.00

 

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč

JAK ZTRATIT KLUKA V 10 DNECH     USA-Bontonfilm

Jeden z nich lže, ale vždy je to ten druhý. Matthew McConaughey v nejzamilovanější komedii roku !

Dále hrají: Kate Hudsonová, Adam Goldberg, Shalom Harlowová aj.

Režie: Donald Petrie                                Délka filmu 115 min.

29. úterý      17.30  20.00

30. středa    17.30  20.00

31. čtvrtek   17.30  20.00

 

 

 

Vstupné: 52 Kč

KAMEŇÁK                                                    ČR-Bontonfilm

Co postaví na nohy poklidné jihočeské městečko Kameňákov? Odpověď vám přinese 100 minut české komedie Zdeňka Trošky.

Hrají: Václav Vydra, Jana Paulová, Věra Kuchtová, Tomáš Lipský, Marek Vašut, Josef Laufer aj.

Režie: Zdeněk Troška                  Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu 100 min.                            

1. 8. pátek    17.30  20.00

2. 8. sobota   17.30  20.00

3. 8. neděle   17.30  20.00

 

Titulky

CHARLIEHO ANDÍLCI: Na plný pecky         USA-Falcon

Drew Barrymoreová, Cameron Diazová a Lucy Liu – sexy agentky znovu v akci !

Dále hrají: Cyia Batten, Russell Bobbitt, Demi Mooreová aj.

Režie: McG                                            

Délka filmu 105 min.                            

 

 

                                      Představení pro dětI                                                                                         

 

SE O PRÁZDNINÁCH NEKONAJÍ !

                                   Připravujeme na SRPEN  2003                                             

      1.  -   3. 

Charlieho andílci: Na plný pecky

USA

akční komedie

      5.  -   6.

Zločin je extrémní sport

Francie-V.Británie

akční

      7.  -  10.

Matrix Reloaded

USA

sci-fi

    12.  -  13.

Hodina pravdy

USA

krimi

    14.  -  15.

Plnou parou vzad

USA-SRN

 komedie

    16.  -  17.

Rychle a zběsile 2

USA

 akční, kriminální

19.  -  20.

Krásná pokojská

USA

romantická komedie

               21.

Tak daleko, kam mě nohy donesou

SRN

válečné drama

    22.  -  24.

Terminátor 3: Vzpoura strojů

USA

sci-fi

    26.  -  27.

8 Mile

USA

příběh

    28.  -  29.

Pinocchio

Itálie

pohádka

    28.  -  29.

Tichý Američan

USA-SRN

drama

    30.  -  31.

Gangy New Yorku

USA-SRN

historické drama

 

 

Pověst  o Kňourovi

(Z příběhů hradeckých zvonů)

 

     Ne, nemusíte se lekat, nechci vyprávět mysliveckou latinou o jakémsi pozoruhodném samci prasete divokého, ani o člověku, který by „kňoural“. Ba naopak. Kňour, jinak též zvaný „starý Knour“ nebo „Knaur“,  byl velký zvon, který visel ve věži kostela Nanebevzetí Panny Marie (tj. proboštský). Tvrdí se, že po zvonu Zikmundovi ve věži Svatovítské katedrály to byl druhý největší zvon v Českém království a když se rozezněl, bylo jeho hluboký hlas slyšet dvě hodiny cesty daleko. V Ohlase od Nežárky z roku 1917 kdosi napsal: „Když ale zazvonil Knauer, bylo to jak zemětřesení, hukot jak na soudnou toubu, radní běželi na radnici, zda hoří nebo se blíží nepřítel, ženské doma padaly na kolena a modlily se.“

     Když umíral v roce 1461 bohatý hradecký měšťan Hanuš Knauer (jeho jméno je z německého slova Kutnauer = Kutnohorský), zanechal po sobě velký majetek, takže mohl bohatě obdarovat hradecké kostely a špitál. Jeho testament napsaný na pergamenu je dodnes uložen v zámeckém archivu. V něm si kromě jiného přál, aby byl ulit zvon ze šedesáti centnéřů mědi (jeden centnéř se počítal asi 61,70 kg) a z patnácti centnéřů cínu pro věž tehdy farního kostela a k poctě Nejsvětější Trojice, Panny Marie a Všech svatých. Zvonem se zvonilo o velikých svátcích, dále když se radní svolávali na radnici anebo (nedej bože!) se k městu blížila pohroma v podobě nepřítele či ohně.

     O tomto impozantním zvonu se vyprávěla pověst. Hradecký měšťan Hanuš Knauer byl bohatý, ale v osobním životě velmi nešťastný. Rodinné sváry, neštěstí a nakonec ztráta nejbližších, tj. synů i manželky, z něho udělaly samotáře, který zanevřel na celý svět. Rozhodl se, že půjde do světa a ustanovil, že pokud se do dvaceti pěti let nevrátí, má se z výtěžku jeho majetku nechat ulít zvon ke kostelu. Přešla léta a Knauer se nevracel. Zvon byl ulit a poprvé jím zvonili ke mši. Jeho nádherný hlas zněl slavnostně do širokého okolí a zblízka i zdaleka přicházeli lidé k bohoslužbám. V tu chvíli kráčel Nežáreckou branou vetchý stařeček, těžce se opíraje o hůl. Tvář nesla stopy utrpení a strádání, oči však prozrazovaly hluboký mír. Poslouchal pohnutě hlas zvonu a otázal se kolemjdoucího: „Příteli, co znamená to zvonění?“

     „Dnes poprvé se zvoní zvonem Kňourem. Je to dar měšťana, který dávno v cizině zemřel. Budeme na něho vděčně vzpomínat a bude za něho sloužena zádušní mše,“ odpověděl dotázaný. Pomalu se ubíral stařec ke kostelu. Před hlavním oltářem stály smutně vyzdobené máry. Před nimi poklekl a když bylo po mši a kněz se obrátil k oltáři, aby se pomodlil za zemřelého, zvedl se starý muž a zvolal: „Otče, žehnejte zemdlenému, který se konečně vrátil domů, aby zde našel věčný klid!“ Poté zavřel oči a skonal. Přítomní v kostele byli velmi dojati – poznali měšťana Knaura.

     Zvon Kňour nevisel ve věži sám. Jeho kolega nesl jméno blahoslavené Panny Marie a zvonilo se jím proti bouřce a povětří. Další zvon byl údajně jezuity pořízený Dominik, ale tvrdí se, že jméno neměl od svatého tohoto jména, ale proto, že se s ním zvonilo v neděli. Neděle se řekne latinsky „dominika“. V roce 1688 byl zhotoven zvon, řečený „pražáček“, protože byl ulit v Praze císařským litcem Mikulášem Löwem. Poslední z této plejády byl zvon Hypolit z roku 1719.

     V roce 1801 vypukl v Jindřichově Hradci katastrofální požár. V ohnivém moři přehořely dřevěné trámy ve věži kostela a zvony se zřítily dolů. Pekelným žárem se rozlily na drobné kousky. Vypráví se, že hladové děti vybíraly zvonovinu z popela a prodávaly dvě hrstě za skývu chleba. Když se město vzpamatovalo, došlo i na nové zvony. Zbylá zvonovina se vybrala a zvonař Jan Perner z Českých Budějovic je ulil: svatého Salvátora, Marii, Jana Křtitele, Petra a Pavla.

     I tyto zvony měly své osudy. Čekaly je dlouhé krvavé války a ty jsou vždy zhoubou lidí i zvonů. Kéž by se už jednou provždy přelévala děla na zvony a nikdy naopak !

S. Nováková

Státní oblastní archiv

SKOK  J. Hradec a Agentura OK pořádají                                                                                                        

Léto dětí se sportem v J. Hradci        Pořádány čtyři turnusy:

I. od pondělí 7. července do pátku 11. července 2003          cena 890,- Kč

II. od pondělí 14. července do pátku 18. července 2003       cena 890,- Kč

III. od pondělí 18. srpna do pátku 22. srpna  2003              cena 890,- Kč

IV. od pondělí 25. srpna do pátku 29. srpna 2003               cena 840,- Kč

Přihlášky a informace: Otakar Kinšt, Agentura OK, Růžová 3, 377 01 J. Hradec,

tel./fax 384361486 mobil 606 934 098 e-mail skokjh@quick.cz

 

Provoz městské plovárny  -    od 9.00 do 20.00 hodin                        

 

Vstupné: dospělí                                  15,- Kč/ 1 den  10,- Kč po 15 hodině

děti do 15 let, vojáci, studenti, důchodci  7,- Kč/ 1 den    5,- Kč po 15 hodině

sezónní :  dospělí                                250,- Kč

děti, studenti, důchodci, ZTP                125,- Kč

Kabina:    sezónní                               500,-

               pronájem na kratší dobu         20,- Kč / 1 den

               záloha na klíče                     100,- Kč

               úložné schránky pro oděv                   zdarma    

               záloha na klíče                     50,- Kč

Půjčovné: loďky                                  15,- Kč / hodina

               lehátka                                 15,- Kč / den

               slunečník                             15,- Kč / den

               tenisový kurt                        60,- Kč / hodinu + 50,- Kč záloha na klíče

               hřiště ( míč, síť)                   40,- Kč / hodinu  

 

Provoz víceúčelového hřiště pod GVN J. Hradec                    

(informace u správce  - šatny GVN J. H.) Pro veřejnost otevřeno cca od 15.00 do 22.00

 

 

Osvětlení za 1 hodinu

školy – povinná těl. výchova

                  0 Kč

                          20,- Kč

1 hřiště – sportovci a veř. /h

 40,-  + 20,-  Kč  SO a NE

                          20,- Kč

sprcha za osobu

             20,- Kč

 

míč

             10,- Kč /hodina

 

 

Ocenění vítězů republikové

soutěže HMZ ČČK

Starosta města Jindřichova Hradce Ing. Karel Matoušek slavnostně přijal v pondělí 23. června 2003 reprezen-tantky našeho města a vítězky repu-blikové soutěže hlídek mladých zdra-votníků ČČK - (II. stupeň), která se konala v Chrudimi.

1. místo v  republikové soutěži obdržely žákyně 9. B. třídy z II. ZŠ Janderova ul. v Jindřichově Hradci spolu s paní učitelkou Zdeňkou Procházkovou.

(zleva)  Edita Tischlerová, Marie Vodičková, Veronika Vašková, Aneta Hrubá

a kapitánka Zuzana Vrzalová.

 

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2003, Poslední aktualizace 30.06.2003 17:25:05