Obsah
Informace z rady města
Harmonogram odvozu odpadů na r. 2003
Městská knihovna
Obec baráčníků Kunifer
Kalendárium
Český rozhlas ČB
Kulturní kalendář
Kino Střelnice
KHL J. Hradec EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 (VII. díl)

Součástí JH – zpravodaje je samostatná příloha Okresního muzea – NOVUM.

 

Jindřichohradecký zpravodaj - měsíčník

Vydává Město Jindřichův Hradec, Klášterská 135/ II, Městský úřad 377 22
adresa redakce a místo vydávání: J. Hradec. Tel.: 384 351 256
Redakční uzávěrka 17. den předchozího měsíce.
Tisk: Jihočeské tiskárny J. Hradec. / Číslo 4/2003, vyjde 28. 3. 2003
Registrační značka: MK ČR E 11680 / Cena: 7,- Kč.

Do obsahu článku podepsaného autorem redakce nezasahuje.

S obsahem čtenářských příspěvků se redakce JH – zpravodaje ne vždy ztotožňuje.
Elektronickou verzi JH – zpravodaje najdete na Internetu na adrese :

http://www.jhzpravodaj.esnet.cz, http://www.jh.cz

INFORMACE Z RADY MĚSTA

Dne 12. března 2003 na svém 6. zasedání schválilo zastupitelstvo města svým usnesením č. 87/03 rozpočet města pro letošní rok. Tímto rozhodnutím také končí rozpočtové provizorium, ve kterém město hospodařilo od počátku roku. V praxi to znamená, že mohou být zahájeny práce na akcích, se kterými se v letošním roce v rámci rozpočtu počítá. Rozpočet města pro rok 2003 je sestaven jako schodkový. Předpokládané příjmy činí 469 411 000,- Kč, výdaje počítají s částkou 544 041 000,- Kč. Rozdíl ve výši 74 630 000,- Kč je částečně kryt z úvěrů, které město používá k výhodnému financování některých větších investičních akcí. Na dofinancování zbývajících 43 045 000,- Kč je použita část rezervního fondu. Do příštího roku tak zůstává v rezervě 76 487 370,- Kč.

V měsíci březnu se po delší době uskutečnilo první vítání nově narozených dětí starostou města Jindřichova Hradce. Nově narozené děti budou se svými rodiči k této malé slavnosti zváni pravidelně na poslední pátek každého měsíce do obřadní síně staré radnice. Tam budou přivítáni starostou města a dostanou pamětní list, drobný dárek a maminky květinu. V upomínku na tento den dostane také každé novorozeně výpravnou publikaci Jindřichův Hradec – město nad Vajgarem.

Ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím projednala rada města výroční zprávu o plnění této povinnosti za rok 2002. V uplynulém roce bylo podáno celkem 16 žádostí v souladu se zákonem. Na 14 z nich bylo odpovězeno v plném rozsahu, v jednom případě bylo vydáno rozhodnutí o částečném poskytnutí informace. Jednou žádostí byly požadovány informace, které nebyly k dispozici a žádost byla postoupena příslušné instituci. V loňském roce bylo na město Jindřichův Hradec podáno jedno odvolání proti neposkytnutí informací (poskytnuty pouze v částečném rozsahu). Toto odvolání rada města svým usnesením č. 646/02 zamítla v plném rozsahu. Podněty k soudu ani řízení o sankcích za nedodržení tohoto zákona nebyly proti našemu úřadu v uplynulém roce uplatněny.

Od letošního roku přešly všechny školy a předškolní zařízení do právní subjektivity. Tímto zákonným opatřením přechází na tyto organizace také povinnost zajistit pro zaměstnance personální a mzdovou agendu a agendu komplexního účetnictví. Zejména pro malé subjekty by však tyto činnosti byly ekonomicky příliš náročné. Proto 30 základních a mateřských škol využilo nabídku odboru školství, mládeže a tělovýchovy, a nechá si tyto agendy za smluvní úplatu zpracovávat na odborném pracovišti městského úřadu.

V lednu 2003 vyhlásil Jihočeský kraj – Krajský úřad České Budějovice „Grantový program na podporu cestovního ruchu na území Jihočeského kraje“. Protože cestovní ruch je pro naše město jednou z priorit, snaží se odbor rozvoje vyjít vstříc návštěvníkům Jindřichova Hradce zlepšením dopravní situace v centru města, zejména rozšířením parkovacích ploch. Územní plán k tomuto účelu počítá i s lokalitou v areálu Tyršova stadionu v sousedství zimní haly. „Divoké“ parkování na přiléhající louce by zde měla nahradit plocha zpevněná travními dlaždicemi a obslužnou komunikací. Na tuto investicí získalo město z uvedeného grantu příspěvek ve výši 600 000,- Kč. S celkovým záměrem a s dofinancováním akce počítá i letošní rozpočet města.

Alfred Němec, místostarosta města Jindřichův Hradec

Zasedání Zastupitelstva města Jindřichův Hradec se koná

30. dubna 2003 – 16.00 hodin v sále Střelnice.

 

Harmonogram odvozu odpadů na rok 2003

Jedná se o odvoz tří skupin odpadů z příměstských částí J. Hradce a některých částí v samotném J. Hradci.

N - nebezpečné odpady, VO - velkoobjemový odpad, Z - odpad ze zeleně

5. 4. VO

- Radouňka

- Náv. rybník

8 - 9 hod.

   

- Na kopečku

9 - 10.30 hod.

 

- Zbuzany

- Družstevní

10.30 - 12 hod.

5. 4. Z

- Radouňka

- Náv. rybník

8 - 9 hod.

   

- Na kopečku

9 - 10.30 hod.

 

- Zbuzany

- Družstevní

10.30 - 12 hod.

12.4. VO

- Buk

- u kapličky

8 - 9 hod.

   

- Brož. zahrada

9 - 10 hod.

 

- Matná

 

10.15 - 11 hod.

 

- Děbolín

 

11.15 - 12 hod.

12.4. Z

- Buk

- u kapličky

8 - 9 hod.

   

- Brož. zahrada

9 - 10 hod.

 

- Matná

 

10.15 - 11 hod.

 

- Děbolín

 

11.15 - 12 hod.

19.4. VO

- Políkno u školy

 

8 - 9.30 hod.

 

- Horní Žďár

 

9.45 - 11 hod.

19.4. Z

- Políkno u školy

 

8 - 9.30 hod.

 

- Horní Žďár

 

9.45 - 11 hod.

19.4. Z

- Slád. kopec

- u hřiště

8 - 9.30 hod.

 

- Stará cesta

 

10 -12.30 hod.

26.4. Z

- Otín

- škola

8 - 9 hod.

   

- u váhy

9 - 10 hod.

   

- Jitka

10 - 11 hod.

26.4. VO

- Otín

- škola

8 - 9 hod.

   

- u váhy

9 - 10 hod.

   

- Jitka

10 - 11 hod.

26.4. Z

- Nežárka

- Mládežnická

8 - 9.30 hod.

   

- u hřiště

10 - 12 hod.

VO - Velkoobjemový odpad:

vyřazené kusy nábytku, kamna, kusový dřevěný odpad, kočárky, kovový odpad, stavební suť bez příměsi nebezpečných látek do 50 kg, oděv a textilní materiál, koberce a ostatní podlahové krytiny, pneumatiky a ostatní kusový odpad, který vzhledem ke své velikosti nelze zneškodnit v nádobách na směsný odpad

Z - Odpad ze zeleně:

větve ze stromů a keřů, listí, tráva a ostatní kompostovatelný materiál ze zahrad, ovoce

N – Nebezpečné odpady – svoz bude uskutečněn v letních měsících

Provozní doba sběrných dvorů:

Ruských legií:

úterý 14 – 18 hod.

čtvrtek 10 – 17 hod.

sobota 8 – 12 hod.

Jezuitská kolej:

středa 14 – 18 hod.

sobota 8 – 12 hod.

Využívat těchto sběrných dvorů může pouze fyzická osoba, která se prokáže trvalým bydlištěm v J. Hradci nebo vlastnictvím nemovitosti v J. Hradci (spádové obvody městských částí: Otín, Políkno, Matná, Radouňka, Dolní Radouň, Horní Žďár, Buk, Děbolín, Dolní Skrýchov), která je podle vyhlášky města zapojená do systému likvidace odpadu. Dvůr je určen pro ukládání velkoobjemových, nebezpečných a vytříděných odpadů nespadajících do kategorie komunálního odpadu. Toto platí i o stavebním odpadu (do 50 kg).

Na sběrném dvoře je pověřená osoba, která dohlíží na ukládání odpadů do určených nádob.

Využití sběrných dvorů je zdarma.

Větší množství odpadu (sutin z demolice….) - kontaktujte firmu Tesco, s.r.o.

Třídíte odpad podle pravidel?

Obracíme se s prosbou na spoluobčany našeho města,

aby třídili odpad do označených kontejnerů:

papír, sklo a PET lahve (zmáčknuté a uzavřené)

Nevhazujete PET lahve nezmačkané a neuzavřené (z důvodu velkého objemu).

Prosíme všechny spoluobčany, aby třídili odpad do příslušných kontejnerů. Takto tříděný odpad má další využití jako druhotná surovina.

PET lahve a sklo se dále třídí podle barev a zpracovává. Dále se třídí papír na kartony, časopisy atd. Zde by se neměl objevit jiný materiál.

Děkujeme všem našim spoluobčanům za pochopení.

Dále je možnost využití Ekoskládky Fedrpuš pro uložení většího množství pneu z osobních aut. Zde se platí za 1 ks/20,- Kč. Při skladování tunového odpadu je částka 3.100,- Kč.

Ing. Ondřej Prokopec, MIHOS MěÚ J. Hradec

Město J. Hradec nabízí k odprodeji objekt kina na sídl. Vajgar 597/III na pozemku p.č. 3909/18 o vým. 928 m2 obec i k.ú. J. Hradec za minimální cenu 3.000.000,- Kč

 

 

Informační středisko Město J. Hradec, ul. Panská 136/I

tel. +420 384 363 546

fax. +420 384 361 503

e-mail : info@jh.cz www.jh.cz

Barevná publikace „Město nad Vajgarem“

byla přihlášena do soutěže „KHIHA ROKU“ a je v prodeji

i v Informačním středisku města Jindřichův Hradec

MĚSTSKÁ KNIHOVNa

Co nabízí knihovna v dubnuCo nabízí knihovna v dubnu

Samozřejmě klasické služby ve všech odděleních a v tradičním čase. Březnová anketa totiž nepotvrdila obavy, že platná otevírací doba brání veřejnosti knihovnu v plné míře využívat. Přesto k nám srdečně zveme všechny, kteří naše služby dosud neobjevili. Na centrálním pracovišti v ulici U Knihovny (bývalá jarošovská kasárna) i na pobočce na sídlišti Vajgar (u 5. základní školy) na vás čeká dohromady na 100.000 knih, časopisů a hudebních CD, čítárna, studovna a infocentrum s přístupem na internet a možností stahování souborů, tisku nalezených informací, využití e-mailové pošty, chatování i účasti v elektronických konferencích. Knihovna kromě toho nabízí i možnost využití počítače pro tvorbu nejrůznějších materiálů v programu WORD i kopírování z vlastních či donesených tiskovin. K dispozici je i poslechový sál s kapacitou 50 míst pro konání nejrůznějších kulturních a vzdělávacích pořadů.

Kromě uvedeného bude městská knihovna v dubnu dějištěm i dalších zajímavých akcí. V prvé řadě plně rozvine svoji činnost Regionální centrum internetu, které zájemcům z řad veřejnosti za poplatek 100 Kč nabízí každé pondělí vpodvečer dvouhodinové kurzy na téma základní práce s počítačem nebo orientace na internetu. Pokud se tedy zatím s počítačem „nekamarádíte“ a vadí vám to, využijte tuto příležitost a zavolejte na bezplatnou telefonní linku 844 111 130. Operátorka vás podle vašeho přání zařadí do příslušného kurzu. Nemusíte si ničeho obávat, v knihovně nabízíme příjemné komorní prostředí (maximálně 8 účastníků v jednom kurzu) a vlídné zacházení.

Naše Regionální evropské informační středisko (REIS) se v dubnu intenzivně zapojí do kampaně před červnovým referendem o vstupu ČR do Evropské unie. Pro hravé a soutěživé zájemce připravilo soutěž Víte – nevíte o EU. Ti úspěšní mají možnost získat zajímavé ceny, tak neváhejte a přijďte do infocentra městské knihovny! Soutěž potrvá i v květnu. Zároveň si můžete ověřit své znalosti o EU formou zajímavého testu i na internetu, přístup je zdarma! Na podporu informační kampaně pořádá REIS začátkem května setkání s premiérem Vladimírem Špidlou. Po celý duben máte možnost odevzdat své písemné dotazy do schránky u vchodu do knihovny. Premiér na ně odpoví na zmíněném setkání 5. května v 18 hodin na Fakultě managementu. Zapište si toto datum do diáře a přijďte vyjádřit svůj názor a položit otázky na problémy, které vás trápí. Ještě předtím, 14. dubna 2003 se stane knihovna místem přeshraničního setkání českých a rakouských žen z venkova. Toto setkání proběhne ve znamení blížících se velikonoc, najde se čas i na diskusi a vzájemnou výměnu zkušeností, ochutnávku velikonočních specialit i výlet do usedlosti k paní Barbaře Greipel v Horní Radouni. Pokud vás venkovská tématika a zemědělství oslovuje, rádi vás mezi sebou přivítáme, program začíná v 9,30 hodin, předpokládaný konec je plánován na 16. hodinu.

I výstavní prostor před infocentrem nabízí novinky. Od poloviny března jsou k vidění nádherné fotografie sepekovského starosty Stanislava Sedláčka. Výstavu jsme nazvali Stromy, voda, kamení… Při příležitosti výše zmíněného přeshraničního setkání vystaví pak své velikonočně laděné výrobky i naši sousedé z sousedního Ústavu sociálních služeb a členky Svazu důchodců. Přijďte se podívat, určitě bude co obdivovat!

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

HVĚZDÁRNA prof. Františka Nušla

a Astronomický klub při DDM v Jindřichově Hradci

Sídl. Hvězdárna, Nušlova 51/V, 377 01, J. Hradec

Kontakt na pracovníky: ( 384 322 564 (Hvězdárna), 384 361197-8 (DDM)

E-mail: alrischa_psc@centrum.cz

Úkazy na obloze v dubnu 2003

Merkur je pozorovatelný večer nad západoseverozápadním obzorem, Venuše je nepozorovatelná. Mars je viditelný na ranní obloze, Jupiter lze sledovat většinu noci, zapadá časně ráno. Saturn je viditelný v první polovině noci, Uran je nepozorovatelný. Neptun se objeví koncem měsíce na ranní obloze.

Velice zajímavá je i prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti. Měsíc projde 1. dubna novem, 10. dubna první čtvrtí, tedy obdobím nejvhodnějším k prohlídce jeho povrchu dalekohledem. 16. dubna dosáhne úplňku a 23. dubna uvidíme Měsíc v poslední čtvrti.

Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší a světlejší oblasti – místa s nižší či vyšší teplotou.

Jarní noční obloha nabízí pohled na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií a otevřených i kulových hvězdokup.

Slunce vstupuje do znamení Býka dne 20. dubna ve 13h 2min SEČ (středoevropského času).

Pro veřejnost je Hvězdárna v dubnu otevřena

k pozorování Slunce: úterý a pátek od 14.00 do 16.00 hodin

k pozorování noční oblohy: úterý od 20.00 do 22.00 hodin

pátek od 20.00 do 23.00 hodin, za nepřízně počasí do 22.00 hodin

! Za nepřízně počasí nabízíme promítání diapozitivů s ústním komentářem

na astronomická témata

Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-) Srdečně zveme k pozorování!

! Prohlédněte si naše www stránky !www: http://hvezdarnajh.nuabi.cz

 

Tak nám skončil masopust.

Přálo nám počasí. Kapela s kapelníkem panem Dvořákem vyhrávala od 12.30 hodin před baráčnickou rychtou. Jsme vděčni, že nás vyslyšel pan Václav Staněk a divadelní soubor Jablonský, kteří nám pomohli rozšířit naše řady. Konec masopustu byl před Střelnicí, kde Bohouš Komínek pronášel téměř pohřební řeč. Rádi jsme uvítali pana starostu Ing. Matouška s manželkou. Měl k nám baráčníkům velmi vstřícný přístup. Také ho naše tetiny hezky braly do kola. Měly z toho radost. Byla to pro ně čest. Nejbližší akce bude v neděli 20. dubna, kdy budeme vítat jaro a pochovávat smrtku, která skončí v Malém Vajgaru. V letošním roce budeme slavit jubileum. Baráčníci v Jindřichově Hradci byli založeni ke konci roku 1928. Pokusíme se připravit nějakou oslavu.

Dáňa Šprinclová švandymistrová

Jindřichohradečtí baráčníci sklidili se svými kroji obdiv

O tom, že staré zvyky ještě nevymřely, přesvědčují Baráčníci už léta.

Na konci března se sešli vyznavači sto let starých obyčejů z celých jižních Čech v Českých Budějovicích, aby se pochlubili svými kroji.

Díky docentce Ireně Štěpánové z Filozofické fakulty - etnografie Univerzity Karlovy v Praze se také dozvěděli, co na kterém kroji neodpovídá realitě z doby dávno minulé.

V muzeu bylo připraveno pět stolů na kroje, výšivky, dečky a ubrusy. Jindřicho-hradečtí baráčníci zabrali hned pět stolů a přivezli s sebou téměř dva kompletní kroje.

Švandymistrová Obce Kunifer Dáňa Šprinclová, která spolu s paňmámou Zdenou Pudilovou a Marií Zimmermannovou tvořila jindřichohradeckou minivýpravu, měla jako jediná svéráznou halenku a u znalkyně z univerzity sklidila nemalý obdiv. Nejen nad krojem samotným, ale baráčnickými zvyky vůbec.

Tetinky z baráčnické Obce Kunifer se starají o kroje, které jsou na špýcharu, vyšívají, opravují. Kromě toho Baráčníci pořádají masopust, vynášení smrtky a spolupracují s divadelním souborem Jablonský. Vždy v červenci se koná na III. nádvoří zámku divadlo s krojovaným komparsem – letos to bude Strakonický dudák.

Proč to všechno? Snaha o zachovávání tradic a předání zprávy pro budoucí generace.

I akce v budějovickém muzeu byla velmi úspěšná a rozšířila Baráčníkům samým obzor a náhled na kroje, výšivky a sladění barev.

Dáňa Šprinclová švandymistrová

KalendáriuM

23. dubna má svátek Vojtěch. Je patronem země české. Narodil se kolem r. 956 v Libici jako syn knížete Slavníka. Po studiích v Magdeburku se vrátil do Prahy a r. 982 jej Boleslav II. povolal na místo zemřelého biskupa Dětmara. V roce 988 opustil Prahu a několik let žil v Římě. Byl znovu povolán do Prahy a zde v Břevnově založil r. 993 benediktinské opatství. Byl to první mužský klášter u nás. V r. 996 byl už opět mimo Čechy, kde v r. 995 byl vyvražděn na Libici téměř celý jeho rod. Vojtěch podnikl misijní cestu k baltickému kmeni Prusů a zde byl r. 997 zavražděn.

24. dubna má svátek Jiří, patron Anglie, vojáků a rytířských řádů. Zemřel r. 303 v Palestině. Jeho kult se rychle šířil. Patronem Anglie se stal někdy v 8. století. Proslulý prapor svatého Jiří pochází z roku 1284. První anglický rytířský řád z r. 1348 měl sv. Jiří jako svého patrona. Všechny malebné podrobnosti jeho života (včetně zabití draka pustošícího Libiji) jsou legendární.

25. dubna má svátek Marek, patron Benátek. Jeho atributem je okřídlený lev. Tento Markův znak se stal znakem benátské republiky. Marek je autorem druhého evangelia, které je však ze všech nejstarší.

R. 1606 – před 400 lety – zemřela Alžběta I. „Dobrá královna Bětka“, nejslavnější anglická královna. Na trůn nastoupila r. 1558. Bylo jí 25 let. Vládla absolutisticky, ale ve srozumění s národem. Byla skromná. Odmítala se provdat. Za její vlády byla zničena nepřemožitelná „Armada“ – španělská flotila. V Americe byly zakládány anglické kolonie. Na její počest byla pojmenována jedna z nich Virginie – „panenská“ královna Alžběta. Za Alžběty kvetl obchod, řemesla, zemědělství a námořnictví. Byla to doba Shakespeara. Na smrtelné posteli ustanovila za svého nástupce syna Marie Stuartovny (popravené 1587) Jakuba I. Jeho dcerou byla česká královna Alžběta, manželka Fridricha Falckého. Názor Jakuba I. na sněmovnu byl zajímavý: „Na jejich schůzích není slyšet než křik, volání a zmatek. Překvapuje mne, že mí předkové mohli vznik této instituce vůbec připustit. Jsem cizinec, a když jsem přišel, už jsem ji zde nalezl, a tak jsem byl nucen smířit se s tím, čeho se nemohu zbavit“.

V. Königsmark, místostarosta města Jindřichův Hradec

Nová překvapení na jihočeské frekvenci 106,4

Český rozhlas České Budějovice vylepšil programovou nabídku. Všechny novinky respektují přání posluchačů jihočeské frekvence 106,4 MHz. Největší změnou jsou pořady po 13. hodině, tedy po oblíbených pořadech Písničky pro radost a Rozhlasový bazar.

V pondělí se vysílá pořad Laskavé vlny Nadi Urbánkové. Úterý nabízí reprízu příjemného povídání Ivanky Deváté v pořadu „Kdo se mračí, z kola ven“. Ve středečním popoledním čase přiblíží Martina Vodičková svět dětí. V pořadu nazvaném Mateřinky aneb když jsou děti v postýlkách se hovoří o všem, co bude maminky i babičky jistě zajímat. Čtvrtek Jitka Cibulová-Vokatá naplno věnuje domácím miláčkům v pořadu „Máme rádi zvířata“. Pracovní týden uzavírá posluchačům již dobře známý pořad Cesty Václava Kabíčka, nově však v rozšířené formě.

Od 13.30 čeká posluchače půlhodina příjemné hudby pro dobrou náladu. Odpolední radioproud Fontána lze poslouchat nově mezi 14. a 17. hodinou. Po souhrnném denním zpravodajství v 17:00 pokračuje vysílání pořadem Melodie podvečera.

Tomáš Kollarczyk

Pana Miloně Čepelku veřejnost dobře zná z Divadla Járy Cimrmana. S novým rokem 2003 vysílá Český rozhlas České Budějovice nový hudební pořad, který potěší zejména milovníky dechovky. Připravovat a uvádět ho bude právě "cimrmanolog" pan Miloň Čepelka.

Jaký je Váš vztah k dechovce?

Představte si, že dechovku mám rád od dětství. To v ní však ještě byly kromě dechových nástrojů i smyčce. Vzpomínám si na orchestry Ády Siegla, Jana Stloukala, Antonína Balšánka. Pamatuji si písničky Karla Vacka a Václava Bláhy. To všechno byl můj oblíbený repertoár.

Co bude nabízet posluchačům Váš rozhlasový pořad?

Chtěl bych, aby přinášel dechové orchestry ze všech koutů naší země - z Čech, Moravy i Slezska. Představíme různé zpěváky, různé autory, ale nikoli v medailonech. Vždy by to mělo být pestré, aby si každý, kdo má nějakého toho svého „koně“ mezi orchestry nebo zpěváky, našel to své. A když ne v každém pořadu, tak velmi často.

Veřejnost Vás zná v souvislosti s objevováním odkazů génia

Járy Cimrmana.

Už méně se ví, že také skládáte texty k dechové hudbě.

Mám spočítáno, že je jich více než 600, ale nejsou všechny pro dechovku. Já jsem psával i šansony nebo divadelní písničky. Začal jsem s tím už před lety. Znal jsem se totiž s hudebním skladatelem Lubošem Slukou, který se vedle filmové či vážné hudby občas dopustil nějakého toho valčíku nebo tanga. Pak jsem něco dělal pro smyčcový orchestr Antonína Ulrycha, se kterým nás dal dohromady Zdeněk Svěrák. Tak jsem se pomalu do společnosti autorů tohoto žánru zapojil.

A Vy sám jste aktivní muzikant, skládáte texty, hrajete také ?

Kdysi jsem sedm let chodil do houslí. Přehrál jsem téměř celého Ševčíka, ale dnes už z toho bohužel nic nezbylo. Zůstala mi jenom znalost not a zaplať pánbůh za ni.

Posloucháte výhradně dechovku?

Poslouchám všechno, co se mně líbí! Děkuji za rozhovor Tomáš Kollarczyk

Gymnázium Vítězslava Nováka Jindřichův Hradec,

Husova 333/II, 377 15 Jindřichův Hradec

telefon, fax : 384 361 253 e-mail : gvn@esnet.cz

Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci,

které je členem ASP UNESCO,

si Vás dovoluje pozvat na akci konanou v rámci projektu

UNESCO – „Živá voda ?!“

Znáte rybník Vajgar ?

Ještě více o jeho historii, o čistotě jeho vody, o rostlinách a živočiších, kteří žijí v něm a v jeho okolí, o jeho využití v minulosti, současnosti a budoucnosti se můžete dozvědět od studentů místního gymnázia.

Připravili jsme pro Vás v rámci výše zmíněného projektu

„vycházku kolem Vajgaru“.

Termín vycházky : úterý 15. dubna 2003

Čas : kdykoli v době od 10 hodin do 16 hodin

Začátek vycházkové trasy : zastávka MHD na nábřeží rybníka Vajgaru

Délka trasy : 2 km

Doba trvání vycházky : přibližně 2 hodiny

Na setkání se těší studenti GVN v Jindřichově Hradci

„ ŽIVÁ VODA ?! “

Gymnázium Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci

pořádá v rámci „ Týdne škol UNESCO “u příležitosti

„50. výročí založení ASP UNESCO“

a „Roku vody“ společenský večer

Slavnostní zahájení proběhne

v divadelním sále Domu dětí a mládeže

v Jindřichově Hradci v Růžové ulici ASP UNESCO

22. 4. 2003 v 18 00 hodin

V bohatém kulturní programu vystoupí studenti se svými literárními, dramatickými, výtvarnými, tanečními a ekologickými aktivitami zaměřenými na toto téma.

Na Vaši účast se těší studenti gymnázia !

KULTURNÍ KALENDÁŘ

 

MUZEUM JINDŘICHOHRADECKA

3. 4. 2003 – vernisáž v 16.00 hod. - Jarní výstava

Vystaveny budou práce dětí z mateřských školek a 1. stupně ZŠ

Muzeum kaple sv. Víta. Výstava potrvá do 18. května.

 

Kulturní dům Střelnice ve spolupráci s časopisem FOLK & country Praha a skupinami Jen tak tak a Směr Jih

5. 4. 2003 – 15.00 hod. – ZAHRADA 2003

Jihočeské předkolo folkového festivalu.

Účinkují: Telegraf, Pergamen, Směr Jih, Bonsai č.3, Fontanela a další.

Sál Střelnice Vstupné: 30,- Kč.

Galerie INSPIRACE v J. Hradci Vás zve

5. 4. 2003 - vernisáž - 17.00 hod. jarní prodejní výstava - LÁTKOVÉ PROMĚNY

Obrázky z džínoviny Violy Benešové

Langrův dům, nám Míru 138/I, malá výstavní síň. Vstup volný

 

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

7. 4. 2003 – 17.00 hod. – vernisáž výstavy obrazů - JOSEF SYNEK „VESNICE“

 

Městský úřad J. Hradec pořádá koncert

9. 4. 2003 – 19.30 hod. – KVARTETO MARTINŮ

a Robert Stallman USA (flétna)

Na programu: B. Martinů, W.A. Mozart, C. Debussy

Předprodej vstupenek KD Střelnice od 26. 3. 2003

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč

 

Václav Koubek a Galerie INSPIRACE v J. Hradci uvádějí

10. 4. 2003 – 19.30 hod. – JIŘÍ KONVRZEK

Sedmý koncert festivalu „Hudební sklepy“.

Langrův dům, nám Míru 138/I. Vstupné: 80,- Kč

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

13. 4. 2003 – 16.00 hod. – RAF A ŇAF V KABARETU Agent. Marioneta Praha

Divadelní pohádka z cyklu „Děti s rodiči do divadla“

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč.

Hudební škola YAMAHA pořádá

13. 4. 2003 – 16.00 hod. – YAMAHASHOW 2003

Soutěž ve zpěvu populárních písní

Sál DDM

Spolek Přátelé starého Jindřichova Hradce Vás zve na

14. 4. 2003 – 19.30 hod. – přednášku Mgr. Pavla Matlase

Vinárna hotelu Grand „Tajemná Markéta z Hradce“

Divadelní spolek Jablonský uvádí

15. 4. 2003 – 19.00 hod. – reprízu komedie Carlo Goldoniho

POPRASK NA LAGUNĚ

Hrají: P. Prudil, J. Smrčka, V. Hanuš, V. Staněk, E. Dvořáková, L. Ratajová,

J. Böhm, K. Lišková, K. Líbalová, H. Šotová, M. Šťastný, P. Körner aj.

Sál Střelnice. Vstupné: 60,- 55,- 50,- Kč

Muzeum Jindřichohradecka Vás zve na

16. 4. 2003 – 18.00 hod. – VELIKONOČNÍ KONCERT

Účinkuje žesťový soubor TRUMPET TUNE

Kostel sv. Jana Křtitele. Vstupné: 40,- Kč

Městský úřad J. Hradec pořádá

17. 4. 2003 – 19.30 hod. – PAVEL ERET koncertní vystoupení

Účinkují: Pavel Eret – housle a Daniel Wiesner - klavír

Na programu: W. A. Mozart, E. Bloch, P. Janda, C. Franck

Předprodej vstupenek KD Střelnice od 3. 4. 2003

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč

Muzeum Jindřichohradecka Vás zve na výstavu

17. 4. 2003 – vernisáž 16.00 hod. – fotografie Antonína Špáta

„POUŽITÁ KRAJINA“

Muzeum - výstavní místnost „13“. Výstava potrvá do 25. května.

Hvězdárna prof. F. Nušla v J. Hradci pořádá

19. 4. 2003 od 14.00 hod. do 16.30 hod. – „Dětské astroodpoledne“

a „Den astronomie“, který by pokračoval do 23.00 hodin.

Hvězdárna Bližší na plakátech.

YMCA J. Hradec , pěvecký sbor Jakoubek Vás zve na

20. 4. 2003 – 18.00 hod. – VELIKONOČNÍ KONCERT

V programu koncertu duchovní hudby vystoupí pěvecký sbor Jakoubek,

dětský soubor Svišti a další hosté.

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné dobrovolné

Obec baráčníků Kunifer v J. Hradci pořádá

20. 4. 2003 – tradiční „VÍTÁNÍ JARA“ spojené s vynášením smrtky.

Průvod vyjde ve 14.00 hodin od Baráčnické rychty a půjde

Klášterskou ul., Panskou ul., na státní hrad a zámek,

kde na I. nádvoří proběhne slavnostní ceremoniál a poté bude smrtka

vhozena do Malého Vajgaru.

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s OS ČČK Vás zve

23. 4. 2003 – 17.45 hod. – (tentokrát ve středu) – „ARGENTINA očima

studentky Lenky Šátkové z Nové Bystřice.“

Domov mládeže SZdŠ J. Hradec – Vajgar

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí divadelní hru Jana Krause

23. 4. 2003 – 19.00 hod. – „NAHNILIČKO (PONĚKUD DOJATÝ)“

Divadlo Na zábradlí Praha

V režii Jiřího Ornesta hrají: I. Chýlková, E. Holubová, J. Kraus, R. Beccera,

B. Klepl a J. Hrubý

Sál Střelnice. Vstupné: 130,- 125,- 120,- 60,- Kč Předplatné sk. A

Středisko služeb školám v J. Hradci Vás zve

24. 4. 2003 – od 9.00 hod. do 16.00 hod. JIHOČESKÝ ZVONEK 2003

pěvecká soutěž v dětském komorním zpěvu

Sál Domu dětí a mládeže

Státní hrad a zámek v J. Hradci Vás zve na

25. 4. 2003 – 19.30 hod. – Večery bez přestávky

Malý divadelní sál Španělského křídla (Host večera je v jednání)

Klub historie letectví v J. Hradci Vás zve na přednášku

25. 4. 2003 – 18.00 hod. – ČESKOSLOVENSKÉ PEVNOSTI A PŘÍPRAVA

K BOJI PROTI HITLEROVI

Městská knihovna Přednáška pplk. v. z. Petra Čejky

Společnost V. Nováka při ZUŠ v J. Hradci pořádá

25. 4. 2003 – 19.30 hod. – koncert TUTTI třešť

Koncert populárního orchestru s dirigentem Petrem Píšou.

Předprodej vstupenek v ZUŠ J. Hradec a Galerii Inspirece Langrův dům od 11. 4. 03

Sál Střelnice. Vstupné: 70,- 50,- Kč.

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci Vás zve na

27. 4. 2003 – 17.00 hod. – SENIOR KLUB

Zábavný pořad pro starší a střední generaci.

Moderátor: V. Staněk. K tanci a poslechu hraje MTO V. Kriso

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- Kč

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 384 32 12 79

Fax: 0420 384 32 13 91

E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Nabídka prohlídkových tras na Státním hradu a zámku v J. Hradci

Trasa A: Adamovo renes. stavení a zahradní pavilon Rondel

Otevřeno každý den kromě pondělí od 10.00 – 15.15 hod.

Vstupné: 1 trasa

Výklad v českém jazyce 65, / 35,- Kč. (děti, důchodci)

Výklad v cizím jazyce 140, / 70,- Kč. (děti, důchodci)

Při rezervaci skupinových prohlídek účtujeme 10% rezerv. příplatek z celkové ceny.

V pondělí jsou možné prohlídky pouze pro předem objednané skupiny se 110% příplatkem.

MUZEUM JINDŘICHOHRADECKA

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova: 384 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: 384 36 36 61

Fax.: 384 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Muzeum Jindřichohradecka opět otevírá 1. dubna své expozice veřejnosti!

Muzeum otevřeno denně mimo pondělí od 8.30 – 12.00 a 12.30 – 17.00 hodin

Kostel sv. Jana Křtitele – uzavřen, skupiny nad 10 osob si mohou objednat návštěvu v pokladně muzea.

Muzeum i věž jsou o velikonočním pondělí otevřeny!

Městská vyhlídková věž – otevřena vždy o víkendu od 10.00 – 12.00

a od 13.00 do 16.00 hodin.

Z A H R A D A 2003

Přehlídka jihočeských hudebních skupin

Regionální kolo Konkurzu největšího českého folkového festivalu

Jindřichův Hradec 5. dubna 2003

Pořádá KD Střelnice Jindřichův Hradec ve spolupráci s časopisem

Folk & country Praha a jindřichohradeckými skupinami

Jen tak tak a Směr Jih

Pro větší pohodu jsme pro letošek zvolili sobotní termín.

Začínáme v 15 00. Jako host vystoupí táborský Telegraf.

 

Program:

15 00 - 15 25 Jasoň, Drsoň a spolek(Prachatice)

15 25 - 15 50 Nouze(České Budějovice)

15 50 - 16 15 Osmička (Týn nad Vltavou)

16 15 - 16 40 Naskok ( Tábor)

16 40 - 17 05 Drazda Band(Doudleby u Českých Budějovic)

17 05 - 17 30 Fontanela(Velešín)

17 30 - 17 55 Shivers (Volyně)

17 55 - 18 20 Acoustic impact (Tábor)

18 20 - 18 45 Pauza(Soběslav)

18 45 - 19 10 The Daltons(České Budějovice )

19 10 - 19 35 Směr Jih (Jindřichův Hradec) 19 35 - 20 00 Bonsai č.3 (České Budějovice)

20 00 - 20 25 Pergamen(České Budějovice) 20 25 - 20 50 Higher Ground (Tábor)

20 50 - 21 30 TELEGRAF (Tábor)

Předprodej vstupenek v pokladně Kulturního domu Střelnice od 20.3.2003

Vstupné 30 Kč

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka 7. a 21. dubna tyto tituly:

MLUV S NÍ - Španělsko – 2002

Ve svém snímku Mluv s ní navazuje kontroverzní španělský filmař Pedro Almodóvar na linii svého předcházejícího filmu Vše o mé matce (1999). Hrdiny psychologického dramatu jsou však poněkud překvapivě nikoliv ženy, nýbrž muži. – Ošetřovatel Benigno se obětavě stará o milovanou Alicii, která je už čtyři roky v kómatu. Spřátelí se s argentinským novinářem Marcem, jehož milenka, toreádorka Lydia, se po tragédii v aréně rovněž ocitá v kómatu.

Almodóvar podle vlastních slov natočil snímek „o přátelství dvou mužů, o osamělosti a o dlouhém zotavování se z ran, způsobených vášní“. V rafinované formě využívá četných retrospektiv a do děje dokonce zařazuje vtipný, dokonale stylizovaný černobílý němý film Zmenšený milenec. Podobně jako ve filmu Vše o mé matce hrálo významnou roli divadlo, tady je to moderní balet německé choreografky Piny Bauschové. Španělský tvůrce je ve svém novém díle až nezvykle střídmý. Jeho film působí navzdory bizarnímu tématu věrohodně a sugestivně, samozřejmě díky přesvědčivým hereckým výkonům.

NAQOYQATSI - USA - 2002

Až po devatenácti letech dokončil režisér Godfrey Reggio a hudební skladatel Philip Glass snímkem Naqoyqatsi svou trilogii, pojednávající o vztahu přírody a civilizace. Názvy filmů jsou převzaty z jazyka arizonských Indiánů Hopi. Naqoyqatsi znamená přibližně „život jako neustálý válečný střet“, čímž tvůrci vyjadřují obrovský civilizační předěl: naše přirozené životní prostředí – příroda je nahrazeno technologií. Snímek, který vznikal téměř deset let, vychází ze stejných principů, jako předcházející díly. Zůstává stěžejní spojení mezi obrazem a Glassovou všudypřítomnou hudbou. Zůstává i členění do určitých „kapitol“, jež však nejsou nijak uvozeny. Zásadní rozdíl je v použitém materiálu a do značné míry i ve formě. Dříve pracoval Reggio se záběry pořízenými v nejrůznějších místech světa. Tentokrát však tvůrci pracovali zejména s archivními materiály, tedy s vědeckými záznamy, zpravodajskými či reklamními šoty a dokumenty z filmoték. Tvůrci využívají nejmodernějších postupů počítačové animace či simulace. Vzniká tak mohutný abstraktní celek, přibližující se experimentálnímu filmu.

UPOZORNĚNÍ : Od měsíce dubna rozšiřuje kino Střelnice promítání filmů

ART kina o představení i v 17.30 hodin.

 

KINO STŘELNICE

1. úterý 17.30 20.00

2. středa 17.30 20.00

3. čtvrtek 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 65 Kč

HLADINA ADRENALINU V. Británie-Bioscop

Jsou mladí, jsou neklidní a neváží si života. Vyjeli si do hor, ale čeká je tam víc dobrodružství, než čekali. Vzrušující podívaná plná honiček na lyžích, na snowboardech, padácích a motorkách v novém sportovním kriminálním thrilleru.

Hrají: Devon Sawa, Rupert Graves, Rufus Sewell aj.

Režie: Christian Duguay Délka filmu: 95 min.

4. pátek 16.30

5. sobota 16.30

6. neděle 16.30

Pozor na začátek!

Český dabing

Vstupné: 65 Kč

HARRY POTTER A TAJEMNÁ KOMNATA

USA-Warnen Bros.

Vzhůru do Bradavic, vstříc starým známým a novým dobrodružstvím. Druhý díl filmové adaptace knihy J. K. Rowlingové.

Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watsonová aj.

Režie: Chris Columbus Délka filmu: 160 min.

4. pátek 20.00

5. sobota 20.00

6. neděle 20.00

Titulky

Vstupné: 58 Kč

JSEM AGENT USA – Falcon

Eddie Murphy v bláznivé akční komedii má za úkol spolu se speciálním agentem Scottem najít americké průzkumné letadlo. Spolupráce zpočátku není valná, ale jejich přátelství je jen otázkou času.

Dále hrají: O. Wilson, F. Janssenová, Malcolm McDowell

Režie: Betty Thomasová Délka filmu: 95 min.

Představení ART KINA

7. pondělí 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 55 Kč

MLUV S NÍ Špalělsko-Hollywood C.E.

Expresivní drama režiséra Pedro Almodóvara vypráví příběh o přátelství dvou mužů, Benigna a Marca, kteří se setkávají v nemocnici při návštěvách svých partnerek, ležících v kómatu. Alicia bývala baletkou, Lydia toreadorkou…

Hrají: Javier Cámara, Dario Grandimenti, Rosario Floresová, Leonor Watlingová aj.

Režie: Pedro Almodóvar Mládeži do 15 let nepřístupný!

Délka filmu: 110 min.

8. úterý 17.30 20.00

9. středa 17.30 20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 52 Kč

SEXY PÁRTY USA-SRN-Bontonfilm

Studentská komedie. …a divočejší už to nebude. „Nikdy nelez do postele s nikým, kdo je větší magor, než ty“ Van Wilder.

Nepsaný král provinční vysoké školy Van Wilder se živí organizováním velkolepých večírků a mejdanů… Než se objeví upjatá studentka Gwen…

Hrají: Ryan Reynolds, Tara Reidová, Tim Matheson aj.

Režie: Walt Becker Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 95 min.

10. čtvrtek 17.30 20.00

11. pátek 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 60 Kč

CUCÁK USA-Bioscop

Šestnáctiletý student se zamiluje do své půvabné nevlastní matky, ale je sveden její nejlepší přítelkyní. Komedie.

Hrají: Sigourney Weaverová, Aaron Stanford, Bebe Neuwirhová aj.

Režie: Gary Winick Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 80 min.

12. sobota 17.30 20.00

13. neděle 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 52 Kč

KURÝR Francie-USA - Bontonfilm

Pravidla jsou od toho, aby se porušovala. Správný kurýr zachovává tři přísná pravidla: 1. nikdy neměň dohodu

2. žádná jména 3. nikdy se do zásilky nedívej

Jednou poruší pravidlo č. 3 …Akční komedie.

Hrají: Jason Statham, Shu Qi, Matt Schulze aj.

Režie: Cory Yuen Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 90 min.

15. úterý jen v 19.00

16. středa jen v 19.00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 51 Kč

QUO VADIS Polsko-USA - Bontonfilm

Historický velkofilm podle románu Henryka Sienkiewicze. Milostný příběh příslušníka římské patricijské rodiny Marca Vinicia a křesťanky Lygie v době vlády císaře Nerona ve starém Římě.

Hrají: Pawel Delag, Magdalena Mielcarzová, Boguslaw Linda, Franciszek Pieczka aj.

Režie: Jerzy Kawalerowicz Délka filmu: 165 min.

17. čtvrtek 17.30 20.00

18. pátek 17.30 20.00

19. sobota 17.30 20.00

20. neděle 17.30 20.00

22. úterý 17.30 20.00

23. středa 17.30 20.00

 

Vstupné: 75 Kč

PUPENDO ČR-Falcon

Poselství budoucím generacím. Vítejte ve starých časech a pojďte spolu s Bolkem Polívkou, Evou Holubovou, Jarosla-vem Duškem, Vilmou Cibulkovou a Jiřím Pechou volit kandidáty Národní fronty a snít o výjezdní doložce na dovolenou do Jugoslávie. To vše v nové komedii režiséra Jana Hřebejka.

Dále hrají: Pavel Liška, Bohumil Klepl, Nikola Pešková aj.

Režie: Jan Hřebejk

Délka filmu: 120 min.

Představení ART KINA

21. pondělí 17.30 20.00

 

 

Vstupné: 56 Kč

NAQOYQATSI USA-Spin Film

Umělecký dokument. Civilizace 21. století v obrazech amerického režiséra Godfreye Reggia a v hudbě světoznámého newyorského skladatele Philipa Glasse. Po snímcích Koyaanisqatsi (1983) a Powaqqatsi (1988) - třetí část trilogie pojednávající o vztahu přírody a civilizace.

Režie: Godfrey Reggio

Délka filmu: 90 min.

24. čtvrtek 17.00 20.00

25. pátek 17.00 20.00

26. sobota 17.00 20.00

27. neděle 17.00 20.00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 56 Kč

CHYŤ MĚ, JESTLI TO DOKÁŽEŠ USA- Bontonfilm

Kriminální komedie režiséra Stevena Spielberga inspirovaná skutečným osudem geniálního podvodníka. Leonardo DiCaprio v roli mladíka, který byl pilotem, dětským lékařem i cestovatelem jen díky tomu, že byl skvělým padělatelem dokladů, diplomů a šeků. Jeho zoufalého pronásledovatele z řad FBI hraje Tom Hanks.

Dále hrají: Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Bayeová, Amy Adamsová aj.

Režie: Steven Spielberg

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 140 min

29. úterý 17.30 20.00

30. středa 17.30 20.00

1. 5. čtvrtek 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 65 Kč

LÁSKA S VÝSTRAHOU USA-Warner Bros.

Romantická komedie. On (Hugh Grant) je zhýčkaný a sobecký milionář, ona (Sandra Bullocková) zuřivá bojovnice s bezohlednými průmyslovými giganty. Dokáží spolu vyjít, aniž by jeden druhého zabili – anebo se do sebe zamilovali?

Dále hrají: Alicia Wittová, Dana Iveyová, Dorian Missick aj.

Režie: Marc Lawrence

Délka filmu: 100 min.

2.5. pátek 17.30 20.00

3.5. sobota 17.30 20.00

4.5. neděle 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 60 Kč

TĚLO NA TĚLO USA – SRN-Bioscop

Akční sci-fi thriller. Dva špičkoví agenti Antonio Banderas a Lucy Liu se snaží navzájem zlikvidovat jen do té chvíle, než zjistí, kdo je skutečný nepřítel. Bok po boku se vydávají do nebezpečné akce, aby našli svou minulost.

Dále hrají: Gregg Henry, Ray Park aj.

Režie: Kaos

Délka filmu: 90 min.

 

Představení pro děti

6. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Povídání o pejskovi a kočičce ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

13. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Opičky a zloději ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

20. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Mach a Šebestová ČR – Krátký Film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

27. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

V čertích službách ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

Připravujeme na květen 2003

1.

Láska s výstrahou

USA

romantická komedie

2. - 4.

Tělo na tělo

USA

akční sci-thriller

5.

Fimfárum

ČR

pásmo loutkových pohádek

6. - 7.

Má mě rád, nemá mě rád

Francie

komediální drama

8. - 9.

Pán prstenů. Dvě věže

USA-N. Zéland

fantastický, dobrodružný

10. - 11. Kameňák

ČR

komedie

13. - 14. Útěk do Budína

ČR

drama

15. - 16.

Přeber si to znovu

USA

komedie

17. - 18.

Daredevil

USA

dobrodružné sci.fi

19.

Nevěrné hry

ČR – SR

psychologický

20. - 21.

Lesní chodci

ČR

psychologický

22.

Pianista

Francie

válečné drama

23. - 25.

Taxi 3

Francie

akční komedie

27. - 28.

Pavouk

Kanada

thriller

29. - 31.

Čert vi proč

ČR

pohádka

29. - 30.

Policajt na baterky

USA

akční komedie

31.

Test

USA

thriller

PUPENDO – nový film autorského týmu Pelíšků a Musíme si pomáhat. Nebylo třeba měnit vítězný tým. Proto scénář k hořké komedii Pupendo v režii Jana Hřebejka napsal Petr Jarchovský, proto stál za kamerou Jan Malíř a před kamerou Bolek Polívka, Jaroslav Dušek a Eva Holubová. Děj nás zavede do zatuchajících let reálného socialismu, mezi lidi, kteří měli tři možnosti. Plavat proti proudu, s proudem nebo šlapat vodu.

Cinema 3/03

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 (VII. část)

aneb: poprvé s klubem na „východě“

I když naše „polská“ expedice byla v pořadí již sedmým zahraničním projektem, přesto hned od prvních dnů jasně ukazovala, že se tématicky a náročností jasně vyrov-nala (v něčem i předčila) předcházejícím cestám na „západ“. Také kompaktnost týmu byla taková, že na ní s kolegy dodnes rádi vzpomínáme. Nebylo proto divu, že nám několikahodinový přejezd z Hitlerova Vlčího doupěte do Gdaňska utekl neuvěřitelně rychle. Následně jsme projeli městem až k jeho pobřeží u Baltického moře a zde zaparkovali na poloostrově Westerplatte.

Gdaňsk je starým hanzovním městem, jehož historie sahá až do 10. století. Po Štětíně a Gdyni je třetím největším přístavem v Polsku, což jasně dokazuje čilý námořní ruch. S mořem a zdejší loděnicí souvisí jedna historická událost, která se nezapomenutelně zapsala do mysli miliónů lidí celého světa. Právě tady totiž byla 1. září 1939 rozpoutána II. světová válka. Tehdy sem vplula německá školní řadová loď Schleswig-Holstein a z jejích útrob vystoupili poblíž loděnice vojáci wehrmachtu. Vše bez nejmenšího náznaku jakékoliv agrese. O několik chvil později loď zaujala vhodné postavení k palbě a začala ve 4.45 hodin naprosto neočekávaně ostřelovat polské pobřežní dělostřelecké baterie. I když o pět minut dříve zaútočily německé střemhlavé bombardéry JU 87 od 3. letky eskadry STG 1 na nádraží v Tczewu, jako místo počátku válečného konfliktu je dodnes považováno Westerplatte. Byla zahájena operace Weiss, která měla bleskově srazit Polsko na kolena. Jak už jsem se zmínil v jednom z předcházejících dílů seriálu, Němci měli za záminku k útoku jejich vlastní fingovaný přepad své rozhlasové vysílačky v Gliwicích dne 31. srpna 1939. Historie se často opakuje. Již tehdy bylo jasně vidět, že důvod rozpoutat válku se vždy najde. Kdekoliv, kdykoliv i proti komukoliv …

Jak vypovídají dobové archivní dokumenty, nepoměr sil na frontě byl od začátku bojů jasně patrný. Němci měli výraznou převahu, o čemž svědčí například možnost bojového nasazení 1929 letounů oproti 397 polským, nebo 3195 tanků proti pouhým 211. I přesto Poláci statečně bránili svou vlast až do 6. října 1939. Za cenu vyso-kých ztrát a neuvěřitelných skutků, kterým se až nechce věřit. Bojovali na zastaralých letounech, ale dokázali zničit celkem 285 strojů Luft-waffe. Měli nedostatek pozemní bojové techniky, ale nebáli se útočit proti pozemní technice na koních s pouhými šavlemi a lehkými střel-nými zbraněmi. Dokázali to, za co je celý tehdejší demokratický svět obdivoval. Ale více jim nikdo nepomohl. Od té doby však existují časté polemiky, zda-li také náš stát neměl o rok dříve bojovat a ne jen v naprosté beznaději odevzdat Hitlerovcům Sudety. Otázka, na kterou najdeme asi jen těžko uspokojivou odpověď.

Cílem naší cesty bylo navštívit zdejší slavný monument obránců Westerplatte, následně torza bunkrů a hřbitov polských vojáků. Čekali jsme na sjednaný čas, kdy jsme se měli setkat s majitelem soukromého muzea, který v jednom z mála zachovalých betonových bunkrů vytvořil velmi zajímavou expozici o osudech města v září roku 1939. Pravda, tato část nás všechny mimořádně zaujala, ale ještě více pak oddělení, ve kterém byly dokumenty o polských a spojeneckých letcích, včetně Čechoslováků. Upřímně nás také potěšilo, že jsme byli i přes pozdní čas přijati velice srdečně. Byli jsme respektováni jako reprezentanti státu, který se výraznou měrou zasadil o porážku fašismu. Zajímala ho náplň a cíle našich expedic. Naše diskuse skončila až s příchodem tmy. Získali jsme řadu cenných informací i dalších kontaktů na polské historiky. Na základě jeho doporučení jsme se také rozhodli pro ranní návštěvu několik desítek kilometrů vzdáleného poloostrova Hel.

Z muzea jsme se vydali přímo k našemu autu. Cestou jsme řešili aktuální a pro nás důle-žitou otázku noclehu. Ve tmě se totiž místo pro přespání hledá jen velmi špatně. Stejně nebylo kam jet, jelikož všude v okolí se nacházely jen loděnice a betonová mola. Rozhodli jsme se proto přenocovat na místě, kde jsme před přibližně třemi hodinami zaparkovali. V okolí byla vhodná travnatá plocha a k moři nebyla vzdálenost více než deset metrů. Když jsme se začali chystat k noclehu, zastavilo u nás policejní auto s dvoučlennou osádkou. Nej-prve si prohlédli náš nápisy polepený vůz, pak se přišli zeptat na cíl expedice. V samotném závěru rozhovoru nás upozornili na možnost přepadení některým ze zdejších gangů a smí-řeni s tímto faktem jsme se rozloučili. V naprosté tichosti jsme si u nedaleké betonové zídky rozložili celty a spacáky, povečeřeli kus salámu s chlebem a šli si lehnout. Usnout však nebylo jednoduché. Byli jsme plni zážitků a ke všemu nám těsně za hlavami v pravidelném rytmu hučely vlny temného Baltu. A jelikož očista musí být, ti nejotrlejší z nás naskákali do mimořádně chladných vln moře a alespoň na chvíli se oddávali této relaxaci. Když jsme se vraceli k autu, opět jsme potkali známou policejní hlídku. Byli to bezva chlapi. Jak jsme se totiž s kolegy ráno shodli, dávali celou noc bedlivý pozor na to, aby nás někdo v tomto odlehlém koutu města neobtěžoval.

Byl pátek 15. června 2001 a před námi byly poslední tři dny expedice. Vstali jsme s vý-chodem slunce, posnídali sardinky v oleji a vyrazili na poloostrov Hel. Ten byl posledním místem odporu polské armády na pobřeží, kde boje probíhaly až do 2. října 1939. Jistou satisfakcí pak bylo, že zde Rudá armáda v roce 1945 zajala přibližně 100 000 Němců. I když od konce II. světové války uplynulo již téměř šedesát let, svůj strategický význam Hel neztratil. Jasným důkazem je zdejší rozlehlá vojenská základna a omezená možnost pohybu civilistů. Právě to bylo také důvodem, proč jsme museli upustit od plánu realizovat v místě popisovaných bojů povrchové sběry. I když jsme se o to přesto pokusili, výsledek byl negativní. Nezbylo nám proto než nasednout do vozu a vydat se na další cestu.

Po necelých třech hodinách jízdy jsme zastavili v „křižáckém“ Malborku, kde jsme chtě-li dokoupit základní potraviny. Leč ouha! Ač byl všední den, Poláci nepracovali. Tuto zkušenost jsme měli z předcházejících dnů již poněkolikáté. Neustále totiž něco slavili. Buďto státní nebo církevní svátky. A tak namísto nákupu rohlíků a chleba jsme alespoň zdáli shlédli zdejší mohutný „cihlový“ hrad, který byl od roku 1309 sídlem velmistra řádu německých rytířů. Právě ti byli 15. července 1415 poraženi u Grunwaldu a zbytek jejich zdecimované armády po útěku z pole spoléhal na nedobytnost zdejší pevnosti. I když po roce 1817 stavba doznala značných změn oproti středověku, je i tak na první pohled nádherná. Zavede-li vás někdy cesta do této části Evropy, doporučuji vám Malbork navští-vit. Pak mi jistě dáte za pravdu, jako tomu bylo u mých kolegů.

Jak jsem už napsal, potřebný nákup proviantu jsme bohužel neuskutečnili. Nezbylo nám než doufat, že na některé z příštích lokalit budeme mít více štěstí. Polsko je však velká země. Jeli jsme až do soumraku několik dalších hodin. Když už nás všechny zmohla únava, vyhledali jsme vhodný les a zde přenocovali. Vcelku pohodlně. Tedy, až na komáry. Ale s tímto problémem se musel vypořádat každý z nás osobně.

(dokončení příště) Vladislav Burian, KHL

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2003, Poslední aktualizace 26.05.2003 06:43:13