Jindřichohradecký zpravodaj, květen 2003

Obsah
Informace z rady města
Harmonogram odvozu odpadů na r. 2003, Informační středisko
Výtvarná soutěž
Jindřichohradecká činohra slaví 5. výročí
Výlet parním vláčkem, IYASA – Zimbabve Afrika
Kalendárium
Městská knihovna
Kulturní kalendář
Kino Střelnice
KHL J. Hradec EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 (VIII. díl)
Klub vojenské historie, Vzletem Sokolím Běh Terryho Foxe

Jindřichohradecký zpravodaj

měsíčník

Vydává Město Jindřichův Hradec,

Klášterská 135/ II, Městský úřad 377 22

adresa redakce a místo vydávání: J. Hradec. Tel.: 384 351 256

Redakční uzávěrka 17. den předchozího měsíce.

Tisk: Jihočeské tiskárny J. Hradec. Číslo 5/2003, vyjde 29. 4. 2003

Registrační značka: MK ČR E 11680 / Cena: 7,- Kč.

Do obsahu článku podepsaného autorem redakce nezasahuje.

S obsahem čtenářských příspěvků se redakce JH – zpravodaje ne vždy ztotožňuje.

Elektronickou verzi JH – zpravodaje najdete na Internetu na adrese :

http://www.jhzpravodaj.esnet.cz/ http://www.jh.cz/

 

INFORMACE Z RADY MĚSTA

Také v letošním roce počítá vedení města s podporou sportovních, společenských, kulturních a dětských zájmových organizací. Aktivity tohoto druhu dotvářejí kolorit města, rozšiřují nabídku možností využití volného času a zejména u dětí a mládeže hrají nezastupitelnou úlohu při formování životního stylu a pořadí hodnot. Většina těchto organizací a spolků však není schopna svou činnost financovat ze svých prostředků a zatím nestojí ani v popředí zájmu případných sponzorů. Přitom omezení nebo přerušení jejich práce by bylo krokem nevratným a vedlo by k jejich zániku.

V dětských zájmových organizacích je letos registrováno 337 dětí a na jejich činnost město přispěje částkou 300 tisíc korun. Sportovních klubů a oddílů pracuje ve městě 22 a letošní rozpočet na jejich podporu počítá s částkou 3 900 000,- Kč. Kultuře a společenskému životu se u nás dlouhodobě věnuje 17 organizací a jejich činnost bude podpořena příspěvky v celkové výši 150 tisíc korun. Konkrétní rozdělení finančních prostředků provádějí odborné komise a navržené částky schvaluje rada města. Příspěvky vyšší než 50 tisíc schvaluje zastupitelstvo města.

Program regenerace městských památkových rezervací pokračuje pod záštitou Ministerstva kultury ČR i letos. I zde se však projevil všeobecný deficit státního rozpočtu a město Jindřichův Hradec dostalo na záchranu památek o milión korun méně než v roce minulém. Celková státní dotace ve výši 2 210 000,- Kč byla odbornou pracovní skupinou rozdělena na obnovu sedmi památkově chráněných objektů. Z toho jsou dva objekty církevní a pět v soukromém vlastnictví. Ke státní dotaci je povinný příspěvek z rozpočtu města 503 tisíc korun.

Na základě usnesení zastupitelů vypracoval architekt města Ing. arch. Hartmann studii, která by racionálním způsobem dořešila areál vysokoškolských kolejí v bývalých Švecových kasárnách. Předmětem studie je východní část plochy, která nyní slouží jako provizorní parkoviště. Jako zvláště problematická a nevyužitelná zde působí budova bývalých garáží pro vojenskou techniku. Podle návrhu městského architekta by místo ní mohl jednoduchou přestavbou vzniknout dvoupodlažní objekt s novou kapacitou parkovacích ploch. Ve spodní části by tak vzniklo 26 uzavíratelných garáží, ve druhém podlaží by se vytvořil prostor pro 36 parkovacích míst. Rada města s návrhem vyslovila souhlas a doporučuje studii dokončit ještě v letošním roce prováděcím projektem. Vlastní realizace by pak měla být zařazena jako investiční akce do rozpočtu pro rok 2004. V návaznosti na dokončení bytového domu v ulici Janderově by celá uvedená lokalita dostala konečnou podobu a vytvořila by vhodnou urbanistickou vazbu mezi parkem a centrem města.

Dubnové jednání dopravní komise se konalo přímo v ulicích města. Cílem bylo posouzení souladu dopravního značení s právními předpisy, oprávněnost množících se požadavků občanů k instalaci zpomalovacích pruhů, kontrola veřejného osvětlení a vyhledání dalších možností parkování. Předmětem šetření bylo také stání vozidel v ulicích Fügnerova a Tyršova, a omezování bezbariérového přístupu ke vchodu do budovy Okresní správy sociálního zabezpečení omezovaného bezohledným parko-váním v ulici Sládkově. Návrhy dopravní komise posoudí rada města a schválená opatření budou v dohledné době realizována.

Alfred Němec, místostarosta města Jindřichův Hradec

Zasedání Zastupitelstva města Jindřichův Hradec se koná

28. května 2003 – 16.00 hodin v sále Střelnice.

 

Harmonogram odvozu odpadů na rok 2003

Jedná se o odvoz tří skupin odpadů z příměstských částí J. Hradce a některých částí v samotném J. Hradci.

N - nebezpečné odpady, VO - velkoobjemový odpad, Z - odpad ze zeleně

3. 5. VO

- D. Radouň

- pískovna

8 - 9 hod.

   

- náves

9 - 10.30 hod.

 

- D. Skrýchov

 

10.45 - 12 hod.

3. 5. Z

- D. Radouň

- pískovna

8 - 9 hod.

   

- náves

9 - 10.30 hod.

 

- D. Skrýchov

 

10.45 - 12 hod.

3. 5. Z

- Vajgar

- Řečička

8 - 9.15 hod.

 

- Jáchymova

- parkoviště

9.30 - 10.45 hod.

 

- Denisova

- u sběrny

11 - 12 hod.

10. 5. Z

- Piketa

- žid. hřbitov

8 - 9.45 hod.

 

- U hřbitova

- zahrádky

10 - 12 hod.

Ing. O. Prokopec, MIHOS J. Hradec

Informační středisko Město J. Hradec , ul. Panská 136/I

tel. +420 384 363 546 fax. +420 384 361 503

e-mail : info@jh.cz www.jh.cz

Výstava “Současná česká divadelní architektura” poputuje po městech České inspirace

“Za kulturou nejen do Prahy” – takový je podtitul sdružení Česká inspirace. Kulturu cítíme v nejširším slova smyslu – dobrý architekt je pro nás novodobým umělcem. Všechna města sdružení – Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Litomyšl, Telč, Hradec Králové, Kutná Hora, Polička a Třeboň – řeší v oblasti architektury jeden společný problém a to, jaká architektura patří do historického města. Možná právě hledání odpovědi na tuto zásadní otázku nás přivedlo k tomu, uspořádat v roce 2002 ve spolupráci s Časopisem Architekt a Galerií Jaroslava Fragnera putovní výstavu po našich městech, která ukazuje dle kritiků to „nejpozitivnější”, co se podařilo za deset let svobodné tvorby v naší republice zrealizovat.

V roce 2003 naváže na tuto úspěšnou výstavu další architektonicky zamě-řená putovní výstava s názvem Současná česká divadelní architektura. Autorem námětu je Tomáš Froyda, koncepcí výstavy se zabýval Josef Vomáčka a výtvarníkem byl Milan Jaroš. Producentem výstavy je Mezinárodní festival Divadlo Plzeň. Klasickým obdobím rozvoje divadelních budov je 19. století, kdy vznikla většina evropských i našich divadel. Podle autorů výstavy je však potěšitelné, že i v  době po roce 1990 byl v České republice zaznamenán vzestup zájmu o současnou českou divadelní architekturu. Podle Josefa Vomáčky při přípravě výstavy každého překvapil součet všech nových či obnovených anebo rekonstruovaných budov a prostor. “Jakoby se po roce 1990 svým způsobem osobitě vrátila ona heroická doba budování okázalé divadelní sítě, dnes však s jinými znaménky a s jiným přístupem – ale s pozoru-hodným výsledkem. Naše výstava Vám ve stručné a jednoduché formě představí bezmála čtyřicet nových divadelních projektů či realizací a k tomu přidá i několik projektů pro zahraničí, vzniklých na českých rýsovacích prknech,” říká Vomáčka a dodává, že postupně dochází k doplňování výstavy. Do dnes bylo zpřístupněno úctyhodných dvaašedesát prostor upravených pro divadelní činnost.

I přes to, že architektura divadelních budov vyžaduje důkladnou znalost divadelního provozu s poměrně náročnou profesní specializací, nabízí naše země velice zajímavý a ne malý tvůrčí potenciál. Budováním divadelních prostor či jejich rekonstrukcemi se zabývá celá řada tvůrců – od renomovaného architekta Miroslava Meleny, který je již léta hlavním českým divadelním projektantem, přes nový zajímavý tým okolo architekta Jindřicha Smetany, po celou řadu nových jmen se sólovými projekty či realizacemi. Výstava začíná svoje putování v březnu v Litomyšli, pokračuje do Třeboně, J. Hradce, Poličky, Telče, Českého Krumlova, Kutné Hory a v prosinci svoji pouť po městech České inspirace ukončí v Hradci Králové.

Termíny putovní výstavy: březen Litomyšl

duben Třeboň květen Jindřichův Hradec

srpen Polička září Telč

říjen Český Krumlov listopad Kutná Hora

prosinec Hradec Králové

Ing. Michaela Severová,

vedoucí organizačního odboru a tisková mluvčí Města Litomyšle

Výzva pro desetileté !

Pochlubte se ! Co je v našem městě nového? Je vám právě 10 let ? Nakreslete, namalujte co se v našem městě - za 10 let - změnilo! Co nového bylo postaveno, upraveno či zkrášleno. Formát: A4 (šířka nebo výška), libovolná technika. Na zadní stranu kresby napište jméno, příjmení a adresu bydliště. Práce zašlete na oddělení kultury MěÚ.

Co je u nás nového ?

Město Jindřichův Hradec, odbor kanceláře starosty, oddělení kultury pod patronací starosty města Ing. Karla Matouška vyhlašuje soutěž k 10. výročí vzniku České republiky – Co je u nás nového ? Soutěž je určena pouze desetiletým žákům základních škol a speciální školy. Téma – nakreslete, namalujte, co se u nás v Jindřichově Hradci za 10 let změnilo. Technika je libovolná, formát je běžná kreslící čtvrtka. Práce žáků by měli zástupci škol předat do 21. května na oddělení kultury MěÚ. Nejlepší práce budou vystaveny ve vestibulu kina Střelnice od 28. května do 4. června. Nejlepší práce pak bude odeslána s textem starosty města do týdeníku Veřejná správa.

Jindřichohradecká činohra slaví 5. výročí

Tak máme první výročí. Sice jenom „hranaté“, ale výročí. Před pěti lety se po dlouhých letech objevila činohra na nádvoří Státního hradu a zámku v J.Hradci. Tedy tak docela přesně to zase není, protože ten první rok nám pršelo a tak jsme museli hrát v sále na Střelnici. Ale takové výročí je časem pro malou rekapitulaci.

Všechno to začalo vlastně v létě roku 1998, kdy se na zámeckém nádvoří potkal „jindřichohradecký Mošna“ (jak mu říkával Zdeněk Kryzánek) Václav Staněk a člen Divadla J.K.Tyla v Plzni Antonín Kaška a oba svorně prohlásili, že by si spolu rádi zahráli. A když už by si spolu rádi zahráli, proč by si nezahráli během divadelních prázdnin v prostorách Státního hradu a zámku? Komedie pro dva herce se sice dá najít, ale kdo by se díval jenom na dva pány? Na vznik „Jindřichohradecké opery“, tak jak fungovala před lety, není v současné době zázemí, vůdčí osobnost, ani dostatek financí, ale dlouhá léta tu skvěle funguje Divadelní společnost Jablonský. Proč tedy nevyužít větší části souboru Jablonský na straně jedné a profesionálů, kteří mají vztah k Jindřichovu Hradci, jako je třeba Viktor Vrabec, který zde prožil dětství a mládí, na straně druhé? A je tu „Jindřichohradecká činohra“. Na zkoušku.

V létě roku 1999 se uskutečnil první pokus. Jindřichohradecká činohra uvedla karnevalovou renesanční komedii ze slunné Itálie o lásce a životě „Co řekl Ruzante…“ Angela Beolca řečeného Ruzante. Kromě Viktora Vrabce jsme zlákali ještě dalšího člena Divadla J.K.Tyla v Plzni Josefa Nechutného, který se ujal režie tehdy i v dalších letech.

V roce 2000 se Jindřichohradecká činohra rozhodla, že se zaměří na uvádění děl z české klasiky. Uvedla proto „Lucernu“ Aloise Jiráska. Kromě téměř celé Divadelní společnosti Jablonský, která musela hledat výpomoci i v dalších amatérských souborech v okolí, přijali účast další herci plzeňského divadla Miloslav Krejsa a Andrea Černá. Do inscenace byla zapojena Baráčnická obec, na nádvoří vjel i kočár tažený koňmi, tedy vše, co by se na přírodním divadle mělo objevit.

Rok 2001 přinesl světovou premiéru hry Zdeňka Kryzánka Oklamanci, kterou jsme ovšem neuvedli celou, ale udělali jsme z ní takovou historickou koláž z dějin Jindřichova Hradce, kterou jsme nazvali „Jindřichohradecká romance.“

V roce 2002 jsme se vrátili k české klasice a uvedli slavnou komedii Ladislava Stroupežnického „Naši furianti“ s kouzelnými lidovými písničkami v úpravě Pavla Vondrušky.

A co přinese léto roku 2003? Samozřejmě, že zůstaneme u české klasiky a zahrajeme hru, o které jsme uvažovali již delší dobu. Je to vlastně taková pohádka pro velké i malé stejně jako naše divácky nejúspěšnější Lucerna. Jsou tam kuplety i národní písničky, které se vám tak líbily při Našich furiantech. Už to víte? Ne? Tak vám ještě napovím. Ve filmovém zpracování této hry hrál titulní roli bývalý student jindřichohradeckého gymnázia a rodák z Pleší Josef Mixa. Tak teď už snad všichni víte, že na letošní rok připravujeme „Strakonického dudáka“. Chcete vědět, koho tam uvidíte? Tak to si ještě měsíc počkejte. To vám prozradíme až v příštím vydání Jindřichohradeckého zpravodaje. Ale pokud byste tu zvědavost nemohli přemoci a máte přístup na internet, tak tam se to můžete dozvědět již teď na stránkách www.akaska.cz .

Premiéra hry J.K.Tyla STRAKONICKÝ DUDÁK

se uskuteční ve dnech 4. a 5. července 2003 ve 21:30 hodin

na 3. nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci

Představení obce baráčníků „Kunifer“ JIndřichův Hradec v sále na střelnici na „senior klubu“.

Moderátor pořadu pan Staněk pozval rychtáře Láďu Zimmermanna, vzdělavatelku tetinu Novotnou a švandymistrovou Šprinclovou.

Hovořilo se o založení baráčníků, o založení v Jindřichově Hradci. Letos máme oslavu v sobotu 28. června na nám. Míru. Dále se mluvilo o našich regulích, kdy každý baráčník vlastní domeček s číslem, odznak, musí být na každém sousedském sedění. Předvedli jsme svéráz, blaťácký kroj. Hovořili jsme i o dobré spolupráci s divadelním souborem Jablonský. Budeme s nimi dále rádi spolupracovat. Po popovídání jedna kolona zatančila „českou besedu“. Účast byla velice hojná.

Dáňa Šprinclová švandymistrová

Obec baráčníků „kunifer“

Při příležitosti 120 let od založení baráčníků v Jindřichově Hradci chystá oslavu. Bude se konat na náměstí Míru dne 28. června od 14.00 hodin do 17.00 hodin.

Chystáme moravskou besedu, 3 kolony českou besedu. Dále vystoupí „koťata“ z 5. MŠ, divadelní soubor Jablonský, řemesla Hulíková – keramika, p. Krninský (točení na hrnčířském kruhu). V případě nepřízně počasí se akce přesune do sálu Domu dětí a mládeže v Růžové ulici. Srdečně zvou baráčníci

Město Jindřichův Hradec srdečně zve občany města na tradiční

VÝLET PARNÍM VLÁČKEM

ČESKOU KANADOU

Cílová stanice – Albeř hl.n.

Krátké zastávky : Blažejov, Střížovice, Kunžak

Program:

Společná zábava, táborák,

projížďka na koni a jiné radovánky.

Vystoupení skupiny JEN TAK TAK

Možnost občerstvení v místě – Hostinec „BOBAS“

Setkání se zastupiteli.

Jízdné: Speciální cena pro tento vláček (zpáteční):

Polovina obvyklého tarifu pro parní vlaky!

Děti do 6 let zdarma. Jízdenky k zakoupení pouze ve vlaku.

Návrat: Pravidelným motorovým os. vlakem – 15.53 hodin (J.H. – 17.10)

nebo parním vláčkem – 16.10 hodin (J.H. – cca 17.55)

Jedeme za každého počasí !!!

Podpořme společně provozování jindřichohradeckých úzkokolejek

– této jedinečné technické památky !

Ve vlaku řazen bufetový vůz ! Kapacita vláčku cca 200 cestujících.

Místa ve vlaku si lze také rezervovat přímo u provozovatele

v kanceláři JHMD a.s. Nádražní 203/II J.Hradec.

Bude-li kapacita naplněna, NEZOUFEJTE!

Na místo setkání se můžete dopravit pravidelným motor. osobním vlakem

(s odjezdem v 10.07 a 13.55) za běžné tarifní jízdné.

IYASA – Inkululeko Yabatsha School of Arts

ZIMBABWE AFRICA

Patnáctičlenná africká skupina studentů umělecké školy

v Bulawayo v Zimbabwe přijíždí po obrovském úspěchu v loňském roce na své druhé turné do Evropy. (Rakousko a ČR)

Přiváží opět představení plná písní, tanců, rytmů a scén inspiro-vaných africkou lidovou kulturou, která Vás uchvátí svým spádem, provedením a svou bezprostředností.

Turné pořádá agentura Szene Bunte Wähne (Wien/Horn) ve spolupráci se skupinou Jen tak tak a Městským úřadem J. Hradec

13. května 2003 v 18 hodin - městské sady Vstupné dobrovolné

14. května 2003 v 19 hodin - KD Střelnice J. Hradec Vstupné: 80,75,70,40 Kč

Předprodej od 1. 5. 2003 v pokladně KD Střelnice.

Český rozhlas České Budějovice přijede i k Vám. Od května vysíláme z různých koutů kraje pod názvem „Jak se máte?“ - každý druhý pátek v odpolední Fontáně od 14:00 do 17:00 na jihočeské frekvenci 106,4 (pro Slavonicko a Dačicko nově na frekvenci 88,2 FM). Seriál vysílání o místech Jihočeského kraje bude o Vás, kterým záleží na místě, kde žijete. Nechte se inspirovat i ostatními Jihočechy. Možná, že uslyšíte své známé… První místa vysílání: Netolice, Nová Bystřice, Týn nad Vltavou, Lomnice nad Lužnicí, Volyně, Nová Včelnice, Kardašova Řečice… další budou následovat!

KalendáriuM

13. 5. 1923 – před 80 lety – zemřela Charlotta Masaryková, žena Tomáše Garrigue Masaryka. Sňatek s Charlottou Garrigue uzavřel Masaryk 15. 3. 1878 a do svého jména přijal i její jméno. V roce 1879 se manželům narodila dcera Alice (zakladatelka a první předsedkyně Čs. červeného kříže), o rok později syn Herbert a v roce 1886 syn Jan, pozdější ministr zahraničních věcí, který tragicky zemřel za neobjasněných okolností 10. 3. 1948.

R. 1543 – před 460 lety – zemřel Jan Dubčanský ze Zdenína a na Habrovanech, zakladatel habrovské náboženské skupiny ovlivněné učením Luthera, Zwingliho a Kalvína, ale vycházející z domácích tradic. V polovině 30. let císař Ferdinand I. začal jednotu habrovanskou pronásledovat. Vůdce Jana Dubčanského předvolal r. 1537 do Prahy a dal jej uvěznit. Moravští stavové se však proti postupu císaře ostře ohradili. Postavili se proti tomu, aby císař rozhodoval o tom, „co a jak má tento muž vyznávat.“(Jak aktuální a pokrokové). Dosáhli jeho propuštění, ale Dubčanský se musel zavázat, že již nebude šířit své učení. Po smrti Dubčanského jednota habrovanská zanikla.

Pravděpodobně r. 1133 – před 870 lety – se narodila Judita Durynská, česká královna, druhá manželka krále Vladislava II. Mládí prožila na hradě Wartburgu a za čtyřicetiletého Vladislava II. se vdala jako dvacetiletá. Z jejího popudu byl vybudován v Praze kamenný most, druhý ve střední Evropě. Po povodni r. 1342 se zřítil. V jeho blízkosti dal Karel IV. vybudovat most nový. Zbytky Juditina mostu se uchovaly v kostele P. Marie pod řetězem a v nižší malostranské mostecké věži. Když se Vladislav II. vzdal trůnu ve prospěch svého syna Bedřicha, odešli manželé na statky Judity do Durynska.

20. května 1883 před 120 lety – se narodil Jan Kašpar, první český letec. Absolvoval Českou vysokou školu technickou, pracoval v továrně Laurin a Klement a zde se podílel na výrobě prvního leteckého motoru u nás. Učil se létat na jedno-plošníku vlastní konstrukce, ale na první historický let 13. 5. 1911 z Pardubic do Prahy použil v té době špičkový letoun Blériotův. I. světová válka učinila konec jeho pokusům. Po ní zneuznán a bez prostředků 2. 3. 1927 spáchal v tísni sebevraždu.

Po roce 1433 – před 570 lety – zemřel Oldřich ze Znojma, čáslavský kněz, který byl jedním ze čtyřech kněží, kteří hájili na basilejském sněmu čtyři artikuly. Konkrétně Oldřich ze Znojma hájil artikulu o svobodném hlásání slova božího. (Jan Rokycana o přijímání podobojí, Mikuláš Bískujec z Pelhřimova o trestání veřejných hříchů, Petr Payne zvaný Engliš o zákazu světského panování církve). Po skončení basilejského koncilu jméno Oldřicha ze Znojma prameny nepřipomínají.

V roce 1753 – před 250 lety – se narodil František Ondřej Poupě – český pivovarník. Postavil u nás tradiční pivovarnické řemeslo na odborný základ. Napsal dvě odborné knihy o vaření piva. Zemřel r. 1805 v Brně.

12. 5. 1523 – před 480 lety – se narodil Oldřich Prefát z Vlkanova – český cestovatel a spisovatel. Napsal cestopis Cesta z Prahy do Benátek a odtud potom po moři až do Palestiny. Měl v Praze dům na Uhelném trhu a dílnu na výrobu měřících přístrojů. Zemřel 26. 7. 1565.

30. 5. 1833 – před 170 lety – zemřel Josef Slavík, český houslový virtuos. Narodil se 26. 3. 1806 v Jincích. Pro hudební nadání získal podporu hraběte z Vrtby. V jedenácti letech navštěvoval pražskou konzervatoř. Od r. 1829 hrál v orchestru dvorní opery ve Vídni. Vydobyl si přízvisko „český Paganini“. Zemřel jako sedma-dvacetiletý v Budapešti na tyfus.

19. 5. 1783 – před 230 lety – se narodil Jan Nepomuk Štěpánek, český dramatik, režisér a herec. Psal i upravoval hry pro česká divadelní představení. Byl určitou dobu ředitelem Stavovského divadla. Napsal a upravil přes 100 her. Zemřel 12. 2. 1844.

V. Königsmark, místostarosta města Jindřichův Hradec

Městská knihovna Regionální centrum internetu v městské knihovně!

Jindřichohradecká městská knihovna jako jedna z prvních v celé republice reago-vala na Národní program počítačové gramotnosti, který vyhlásilo nově vzniklé Ministerstvo informatiky začátkem letošního roku. Díky vstřícnosti městské rady a následně i městského zastupitelstva, které knihovně tuto doplňkovou činnost povolilo, mohlo tak v knihovně zahájit činnost regionální centrum internetu.

Národní program počítačové gramotnosti umožňuje veřejnosti získat základní znalosti o výpočetní technice a dovednosti při práci s počítači. Ve dvouhodinových kurzech za stokorunový poplatek tak úplní začátečníci mají šanci překonat strach a obavy a počítače si v klidu „osahat“. Vlídnými společnicemi a průvodkyněmi jsou čtyři naše kolegyně, které jsou připraveny poradit a pomoci opravdu každému.

Zájemci o tyto kurzy mohou získat podrobné informace každý pracovní den v době od 8 do 18 hodin na bezplatné telefonní lince 844 111 130, zároveň se tak mohou i na některý z nich přihlásit. Předběžné informace je možné získat i na internetu na webové adrese www.centruminternetu.cz. Po kliknutí na odkaz regionální centra se zobrazí mapka s vyzna-čenými kraji, po dalším kliknutí na vybraný kraj se objeví výčet všech regionálních center, která kurzy pro veřejnost nabízejí a mezi nimi lze nalézt i kurzy jindřichohradecké knihovny.

Květen bude i v knihovně ve znamení vrcholící informační kampaně před referen-dem o vstupu České republiky do Evropské Unie. Naše Regionální evropské informační středisko především připravilo pro veřejnost setkání s premiérem Vladimírem Špidlou. V krátké době už podruhé tak budou mít zájemci možnost diskutovat s ním o všech otázkách týkajících se EU. Pan premiér bude také odpovídat na otázky, které vložili návštěvníci městské knihovny během měsíce dubna do schránky u vchodu do budovy. Setkání se uskuteční v pondělí 5. května od 17 do 19 hodin v kinosále Fakulty managementu v J.Hradci.

Přímo v prostorách infocentra městské knihovny již od dubna probíhá soutěž Co víme o Evropské Unii. Všichni, kteří si chtějí ověřit své znalosti, získají drobné upomínkové předměty a pokud odpoví na vybranou otázku správně, pak při závěrečném vyhodnocení, které proběhne po referendu, obdrží zajímavé pozornosti. Kromě jiného tu budou v květnu k dispozici i mnohé letáky s aktuálními informacemi a připravujeme i odpolední promítání informačních videokazet Ministerstva práce a sociálních věcí v poslechovém sále.

Ve výstavních prostorách během května vystřídají rukodělné exponáty s veliko-noční tématikou opět fotografie. Tentokrát to budou fotografie Jana Šibíka, které formou putovní výstavy chtějí veřejnosti přiblížit mladí skauti.

Podle výše uvedeného je zřejmé, že i v květnu bude stát za to do knihovny zajít.

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

2. 5. 2003 – 13.00 hod. – 14.30 hod. - MAJÁLES 14.30 – zámek - volba krále

20.00 – Majálesový ples – volba královny Music centrum Jitka

 

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

5. 5. 2003 – 17.00 hod. – vernisáž výstavy fotografií - PETR ULRYCH

„BUDDHA A SMAŽENÁ SARANČATA“ - Fotografie z Thajska a Kambodže

Městský úřad  J. Hradec Vás zve v předvečer oslav

7. 5. 2003 - 21.00 hod. - LampiÓnový průvod zakončený ohňostrojem

Sraz u Obchodní akademie T.G.M. Trasa průvodu: Klášterská ul., nám. TGM, Jarošovská ul., Kmentova ul., Klášterská ul., nám. TGM, Panská ul., nám. Míru, Rybniční ul., nábřeží Vajgaru

Galerie INSPIRACE v J. Hradci a Muzeum Jindřichohradecka uvádí

7. 5. 2003 – 17.00 hod. – Jan a Vladimír Slavíkovi významní politici z J. Hradce

Langrův dům, malá výstavní síň. Výstava potrvá do 25. 5. 2003 Vstup volný

OSLAVY 58. výročí ukončení druhé světové válkY

Město J. Hradec, Základní organizace Českého svazu bojovníků za svobodu v J. Hradci

a Klub historie letectví v J. Hradci

pořádají dne 8. května 2003 vzpomínkové akce k 58. výročí ukončení II. svět. války

8.00 hod. - položení kytice u pamětní desky v Panské ulici, na rodném domku

Františka Peltána ve Zbuzanech a u Památníku letců (nábřeží Vajgaru)

9.30 hod. - sraz účastníků u Gymnázia Vítězslava Nováka v J. Hradci

položení kytic u památníku prvního a druhého odboje v Jakubských sadech

11.00 hod. - pietní akt u hrobu Rudoarmějců na městském hřbitově

Těmito vzpomínkovými akcemi dokumentujeme, že tradice osvobození je pro nás trvalým a živým odkazem.

Na oslavy zveme všechny naše spoluobčany.

11. 5. 2003 – 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera GVN J. Hradec

Jindřichohradecký symfonický orchestr ve spolupráci se SHZ v J. H. uvádí

11. 5. 2003 - 19.30 hod. – MÁJOVÝ KONCERT

Rytířský sál - SHZ Na programu: Mozart, Haydn, Händel, Mysliveček Vstupné: 50 Kč

Spolek Přátelé starého Jindřichova Hradce Vás zve na

12. 5. 2003 – 19.30 hod. – přednášku PaedDr. Františka Fürbacha

Vinárna hotelu Grand RODINA SLAVÍKOVA

Město J. Hradec Vás zve

13. 5. 2003 - 16.00 hod. – vernisáž Česká inspirace – putovní výstava

„Současná česká divadelní architektura“

Sloupová síň Španělského křídla - III. nádvoří SHZ J. H.

Kruh přátel hudby při městě J. Hradec Vás zve

13. 5. 2003 – 19.30 hod. – klavírní recitál JITKY ČECHOVÉ

Na programu : L. v. Beethoven, L. Janáček, B. Smetana

Předprodej vstupenek v pokladně KD Střelnice od 29.4. 2003

Kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné: 60,- Kč / pro členy KPH 40,- Kč

KD Střelnice v J. Hradci uvádí

14. 5. 2003 - 19.00 hod. – IYASA – INKULULEKO

Africká taneční skupina studentů umělecké školy v Bulawayo v Zimbabwe

Sál Střelnice Vstupné: 80,- 75,- 70,- 40,- Kč

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s OS ČČK Vás zve

14. 5. 2003 – 16.00 hod. – na oslavu DNE MATEK

Ústav sociálních služeb J. Hradec, Česká ul.

Václav Koubek a Galerie INSPIRACE v J. Hradci uvádějí

15. 5. 2003 – 19.30 hod. – PEPA LÁBUS Osmý koncert festivalu „Hudební sklepy“.

Langrův dům, nám Míru 138/I. Vstupné: 80,- Kč

Muzeum Jindřichohradecka

17. 5. 2003 – 8.30 hod. – 12.00 hod. – MEZINÁRODNÍ DEN MUZEÍ

12.30 hod. – 17.00 hod.

Muzeum Vstup do všech expozic muzea včetně dvou výstav - ZDARMA

Městská věž 9.00 hod. – BĚŽ NA VĚŽ O putovní pohár ředitele muzea

Soutěž o nejrychlejšího běžce do 153 schodů městské věže. Kategorie: chlapci a dívky do 15 let, mládež do 25 let, dospělí nad 25 let a nová kategorie – senioři. Pro nejmenší je připravena sladká odměna. Ceny budou předány ve 14 h. v atriu muzea.

TJ SOKOL ve spolupráci s MěÚ J. Hradec a dalšími organizacemi pořádají

17. 5. 2003 – od 10.00 hod. – BĚH TERRYHO FOXE (JH zpravodaj str. 19)

KD Střelnice v J. Hradci uvádí

18. 5. 2003 – 16.00 hod. – PUTOVÁNÍ ZA ŠVESTKOVOU VŮNÍ

Divadelní pohádka z cyklu „Děti s rodiči do divadla“

Sál Střelnice Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč.

ZUŠ v J. Hradci Vás zve na

21. 5. 2003 – 18.00 hod. ZÁVĚREČNÝ KONCERT žáků ZUŠ v J. Hradci

Kaple sv. Maří Magdaleny

Národní muzeum fotografie Vás zve

22. 5. 2003 – vernisáž výstavy fotografií - Altvaterland

Výstavní prostory jezuitské koleje Gustav Ulrych, fotograf z Rejholtic

Státní hrad a zámek v J. Hradci pořádá

22. 5. 2003 – 19.30 hod. – Večery bez přestávky

Malý divadelní sál Španělského křídla (Host večera je v jednání)

Městský úřad J. Hradec Vás zve na

23. 5. 2003 – 19.00 hod. – KONCERTNÍ VYSTOUPENÍ PĚVECKÝCH SBORŮ

Účinkují: YMCA J. Hradec pěv. sbor Jakoubek a Akademický sbor Žerotín (Olomouc)

Kaple sv. Maří Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč

Klub vojenské historie 29. pěší pluk „Plk. J. J. Švece“ J. Hradec pořádá

23. 5. 2003 - od 18.00 hod. - přednáška

Městská knihovna „Květnová mobilizace 1938 na Jindřichohradecku“.

24. 5. 2003 - prohlídka lehkého opevnění úseku H-43

Staré Město pod Landštejnem. Sraz v 9.00 hod. ve Starém Městě p. L.

Město Jindřichův Hradec srdečně zve občany města na tradiční

24. 5. 2003 sobota – VÝLET PARNÍM VLÁČKEM ČESKOU KANADOU

odjezd – 9.30 hod. návrat do 17.30 hod. Bližší na plakátech!

Státní hrad a zámek v J. Hradci

24. 5. 2003 – 17.00 – vernisáž výstavy Jiří tiller - fotografie

Galerie II. nádvoří SHZ J. H. Výstava potrvá do 29. 6. 2003

KD Střelnice v J. Hradci Vás zve na

25. 5. 2003 – 17.00 hod. – SENIOR KLUB Zábavný pořad.

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- Kč

Galerie INSPIRACE v J. Hradci uvádí

26. 5. 2003 – 19.19 hod. – SKOPOVÉ S MARJÁNKOU Pořad sestavený z nejkrásnějších balad a romancí Jana Nerudy. Účinkují členové Divadla J. K. Tyla v Plzni Andrea Černá a Antonín Kaška za hudebního doprovodu Pavla Kantoříka.

Dvůr Langrova domu, nám Míru 138/I. Vstupné: 90,- Kč

Galerie INSPIRACE v J. Hradci uvádí

27. 5. 2003 – 18.00 hod. – NA SRÍ LANKU ZA PŘÍRODOU A LIDMI

Přednáška RNDr. Karla Pecla s obrazovými a zvukovými ukázkami.

Langrův dům, nám Míru 138/I. Vstupné: 40,- Kč

Muzeum Jindřichohradecka

29. 5. 2003 – 16.00 hod. vernisáž výstavy 40 let fotoskupiny FOKUS J. Hradec

Výstavní síň „13“

KD Střelnice v J. Hradci pořádá

29. 5. 2003 – 19.00 hod. – GIN GAME (Karetní hra) Agentura PKS – Viola Praha

V režii L. Engelové hrají: Blanka Bohdanová a Josef Somr

Sál Střelnice Vstupné: 100,- 95,- 90,- a 50,- Kč Předplatné skupiny A

Galerie INSPIRACE v J. Hradci uvádí

31. 5. 2003 – 17.00 hod. – Arch. Pavel Bouška – akvarely a lavírované kresby

Langrův dům, nám Míru 138/I, malá výstavní síň, do 21. 6. 2003 Vstup volný

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 384 32 12 79

Fax: 0420 384 32 13 91 E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Nabídka prohlídkových tras na Státním hradu a zámku v J. Hradci

Trasa A: Adamovo stavení a zahradní Rondel (denně kromě pondělí)

Trasa B: Gotický hrad + Černá věž (Státní svátky, soboty a neděle)

Otevřeno každý den kromě pondělí od 10.00 – 16.15 hod.

Vstupné: v českém jazyce 65,/35,- Kč (děti, důchodci) v cizím jazyce 140,/70,- Kč

Při rezervaci skupinových prohlídek účtujeme 10% rezerv. příplatek z celkové ceny.

V pondělí jsou prohlídky pouze pro předem objednané skupiny se 110% příplatkem.

MUZEUM JINDŘICHOHRADECKA

Balbínovo nám. 19/I, hlavní expoz. budova: 384 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: 384 36 36 61

Fax.: 384 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

Muzeum otevřeno denně mimo pondělí od 8.30 – 12.00 a 12.30 – 17.00 hodin

Kostel sv. Jana Křtitele – uzavřen, skupiny nad 10 osob si mohou objednat návštěvu v pokladně muzea.

Městská věž – otevřena vždy o víkendu od 10.00 – 12.00 a od 13.00 do 16.00

Muzeum i věž jsou 1. a 8. května otevřeny!

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka 5. a 19. května tyto tituly:

FIMFÁRUM JANA WERICHA – ČR – 2002

Pásmo loutkových filmů Fimfárum Jana Wericha spojuje pět pohádek z autorovy známé knížky. Projekt byl inspirován originalitou předlohy i její gramofonové nahrávky s auto-rovou osobitou interpretací a také mimořádně úspěšným snímkem režisérky a animátorky Vlasty Pospíšilové Lakomá Barka (1986). V roce 1991 natočila Vlasta Pospíšilová po Lakomé Barce pohádku Až opadá listí z dubu (tento snímek se tehdy nedostal do distribuce) a o devět let později realizovala Splněný sen, jenž již byl zamýšlen jako část chystané filmové pentalogie. Režisérem dalších dvou „pohádek“ Franta Nebojsa a Fimfárum je Aurel Klimt, který byl iniciátorem projektu a také koproducentem.

Spolu se dvěma režiséry se na pásmu podíleli dva výtvarníci a pět hudebních skladatelů. Jednotlivé části spojuje krátký „hraný“ komentář Oty Jiráka v roli „spisovatele“ s knihou v ruce a Werichův přednes.

Výsledný tvar je určen spíše dospělým, pro děti je vhodný hlavně díky sdělné klasické technice loutkové animace. Samotný autor předlohy nehovoří ve Fimfáru o pohádkách, nýbrž o poučných příbězích ze života, na jejichž konci zpravidla nedojde k „pohádkové“ nápravě.

Originální pásmo rozhodně není jen ilustrací audionahrávky, která byla krácena a digitálně upravena. Je svébytným uměleckým počinem, jak rozsahem, tak formou.

NEVĚRNÉ HRY – ČR – 2003

Film Nevěrné hry je celovečerním hraným debutem režisérky Michaely Pavlátové. Příběh o vzájemném hledání partnerské harmonie vznikl podle scénáře slovenské autorky Tiny Diosi. Vypráví příběh klavíristky Evy, která následovala svého manžela, hudebníka a skladatele Petera do malé vesnice na slovensko-maďarském pomezí. Zatímco Peter má ve zdejším prostředí klid na skládání, Eva jako interpretka marně hledá uplatnění, cítí se odtržená nejen od rodiny, ale také od důvěrně známého pražského prostředí a přátel.

Nevěrné hry jsou komorním milostným dramatem o lásce, nevěře, lidských selháních i nacházeních sebe sama.

 

1. čtvrtek 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 65 Kč

LÁSKA S VÝSTRAHOU USA-Warner Bros.

Romantická komedie. On (Hugh Grant) je zhýčkaný a sobecký milionář, ona (Sandra Bullocková) zuřivá bojovnice s bezohlednými průmyslovými giganty. Dokáží spolu vyjít, aniž by jeden druhého zabili – anebo se do sebe zamilovali?

Dále hrají: Alicia Wittová, Dana Iveyová, Dorian Missick aj.

Režie: Marc Lawrence Délka filmu: 100 min.

2. pátek 17.30 20.00

3. sobota 17.30 20.00

4. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 60 Kč

TĚLO NA TĚLO USA – SRN-Bioscop

Akční sci-fi thriller. Dva špičkoví agenti Antonio Banderas a Lucy Liu se snaží navzájem zlikvidovat jen do té chvíle, než zjistí, kdo je skutečný nepřítel. Bok po boku se vydávají do nebezpečné akce, aby našli svou minulost.

Dále hrají: Gregg Henry, Ray Park aj.

Režie: Kaos Délka filmu: 90 min.

Představení ART KINA

5. pondělí 17.30 20.00

 

 

 

Vstupné: 54 Kč

FIMFÁRUM JANA WERICHA ČR- Falcon

Celovečerní loutkový film na motivy legendárních pohádek pro malé i velké. Snímky Fimfárum, Lakomá Barka, Až opadá listí z dubu, Splněný sen a Franta Nebojsa s autentickým hlasem Jana Wericha.

Režie: Vlasta Pospíšilová a Aurel Klimt

Délka filmu: 100 min.

6. úterý 17.30 20.00

7. středa 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

MÁ MĚ RÁD, NEMÁ MĚ RÁD Francie - SPI

Milostná vášeň Audrey Tautou „Amélie z Montmartru“. Studentka Angelika, milující ženatého lékaře, je z toho druhu žen, které svou lásku prožívají naplno a mají potřebu své city manifestovat.

Hrají: Audrey Tautouová, Samuel Le Bihan, Isabelle Carréová

Režie: Laetitia Colombaniová Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 95 min.

8. čtvrtek 15.30 19.00

9. pátek 15.30 19.00

Pozor na začátky !

 

Titulky

Vstupné: 62 Kč

PÁN PRSTENŮ: Dvě věže USA-Warner Bros.

Válka s Mordorem ještě zdaleka není vyhraná… Druhý díl slavné fantasy ságy.

Hrají: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tylerová, Viggo Mortensen, Cate Blanchettová aj.

Režie: Peter Jackson Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 180 min.

10. sobota 17.30 20.00

11. neděle 17.30 20.00

 

 

Vstupné: 52 Kč

KAMEŇÁK ČR - Bontonfilm

Co postaví na nohy poklidné jihočeské městečko Kameňákov? Odpověď vám přinese 100 minut nové české komedie Zdeňka Trošky.

Hrají: Václav Vydra, Jana Paulová, Věra Kuchtová, Tomáš Lipský, Marek Vašut, Josef Laufer aj.

Režie: Zdeněk Troška Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 100 min.

13. úterý 17.00 20.00

14. středa 17.00 20.00

Pozor na začátek !

 

 

Vstupné: 56 Kč

ÚTĚK DO BUDÍNA SR-ČR-SPI

Lenka Vlasáková, Ondřej Sokol a Bolek Polívka v adaptaci stejnojmenného románu Vladislava Vančury. Výpravná rodinná sága o konci starých časů. Milostný příběh pražské měšťanské dcery a slovenského statkářského syna v době rozpadu rakousko-uherské monarchie.

Dále hrají: Irena Konvalinová, Petr Moloch, Miroslav Donutil

Režie: Miloslav Luther Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 135 min.

15. čtvrtek 17.30 20.00

16. pátek 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 60 Kč

PŘEBER SI TO ZNOVU USA-Warner Bros.

Minulost se hlásí o slovo a jeden vystrašený psychiatr s polepšeným gangsterem ji budou muset čelit. Billy Crystal a Robert De Niro po filmu „Přeber si to“ opět v hlavních rolích nové kriminální komedie.

Dále hrají: Lisa Kudrowová, Joe Viterelli aj.

Režie: Harold Ramis

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 95 min.

17. sobota 17.30 20.00

18. neděle 17.30 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 55 Kč

DAREDEVIL USA-Bontonfilm

Ben Affleck v hlavní roli adaptace slavné comicsové předlohy. Když malému Mattu Murdochovi mafie zavraždí otce, vidí jasně jediné slovo: pomsta. Jeho slepota je handicapem jen zdánlivým, protože ostatní smysly znásobily intenzitu. Z Matta se stává nejen skvělý advokát, ale také temný noční mstitel – Daredevil.

Dále hrají: Jennifer Garnerová, Colin Farrell aj.

Režie: Mark Steven Johnson

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 100 min.

Představení ART KINA

19. pondělí 17.30 20.00

 

 

 

Vstupné: 58 Kč

NEVĚRNÉ HRY ČR - Falcon

Komorní milostné drama o lásce, nevěře a lidských selháních. Nový český film režisérky Michaely Pavlátové vypráví příběh klavíristky Evy, která následovala svého manžela, hudebníka a skladatele do malé vesnice na slovensko-maďarském pomezí.

Hrají: Zuzana Stivínová, Peter Bebjak, Jana Hubinská, Ivana Chýlková aj.

Režie: Michaela Pavlátová Délka filmu: 95 min.

20. úterý 17.30 20.00

21. středa 17.30 20.00

 

 

 

Vstupné: 56 Kč

LESNÍ CHODCI ČR-SR-Francie-Spin Film

Je možné zatoulat se z cesty vlastního osudu? Druhý celovečerní film Ivana Vojnára se věnuje třiceti letům, jež v Čechách prožili lidé, kteří se rozhodli nezadat si s režimem – ale bohužel ani se životem.

Hrají: Jiří Schmitzer, Jitka Prosperi, Zdeněk Novák aj.

Režie: Ivan Vojnár Délka filmu: 95 min.

22. čtvrtek 17.00 20.00

 

 

 

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 58 Kč

PIANISTA Francie-Polsko-Falcon

Hudba byla jeho vášní. Přežití byl jeho mistrovský kus. Životopisný příběh polského pianisty Wladyslawa Szpilmana, který se vyhnul nacistickému koncentračnímu táboru a v letech 1939 – 1945 se schovával ve varšavském ghettu.

Film získal na MFF v Cannes 2002 Zlatou palmu.

Hrají: Adrien Brody, Thomas Kretchmann, Emilia Foxová aj.

Režie: Roman Polanski Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 150 min

23. pátek 17.30 20.00

24. sobota 17.30 20.00

25. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

TAXI 2003 Francie-Hollywood C.E.

Akční komedie. Zapněte si bezpečnostní pásy, zapomeňte na dopravní předpisy a vezměte to první jednosměrkou do protisměru. Už potřetí (po filmech Taxi a Taxi, taxi) vyjíždí z produkční stáje Luca Bessona bílý taxík do ulic Marsrille…

Hrají: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Emma Sjöbergová

Režie: Gérard Krawczyk Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 90 min

27. úterý 17.30 20.00

28. středa 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PAVOUK Kanada-V.Británie-Hollywood C.E.

Režisér David Cronenberg rozplétá ve svém novém thrilleru pavučinu osudu bývalého chovance psychiatrické léčebny. Dennis Clegg byl v dětství svědkem smrti své matky. Zločin spáchal jeho otec s milenkou. Otázka zní, jestli to, co si Dennis pamatuje se skutečně stalo…

Hrají: Ralph Fiennes, Miranda Richardsonová, Gabriel Byrne

Režie: David Cronenberg Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 100 min.

29. čtvrtek 17.30

30. pátek 17.30

31. sobota 17.30

1.6. neděle 17.30

Vstupné: 56 Kč

ČERT VÍ PROČ ČR-Spin Film

Nová česká pohádka. V zemi krále Dobromila začalo být zle. Přestala se cenit poctivá práce, čestnost a úcta mezi lidmi. I sám král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu. A tehdy do země přichází veselý mladík Filip… Hrají: Táňa Pauhofová, Štefan Kubišta, Iva Janžurová, Josef Somr, Jiří Lábus aj.

Režie: Roman Vávra Délka filmu: 100 min.

29. čtvrtek 20.00

30. pátek 20.00

Titulky

Vstupné: 58 Kč

POLICAJTI NA BATERKY USA- Falcon

Akční komedie. Martin Lawrence a Steve Zahn – opět dva, kteří se nesnášejí, ale jsou nuceni spolupracovat. Tentokrát mají znemožnit pašerácký obchod.

Dále hrají: Eric Roberts, Bill Duke aj.

Režie: Dennis Dugan Délka filmu: 85 min.

31. sobota 20.00

1.6. neděle 20.00

 

Titulky

Vstupné: 62 Kč

TEST USA- Falcon

Pravidlo č. 1 : nikomu nevěř. Pravidlo č. 2 : všechno je test.

Al Pacino a Colin Farrell v napínavém thrilleru odkrývajícím praktiky tajné výcvikové školy CIA zvané Farma.

Dále hrají: Bridget Moynahanová, Gabriel Macht aj.

Režie: Roger Donaldson Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 105 min.

 

Představení pro děti

 

4. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Cvrček a spol. ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

11. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

O zlaté myšce ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 70 min.

18. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Mikeš II ČR – Krátký Film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

25. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Krtek ve snu ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

Připravujeme na červen 2003

1.

Čert ví proč

ČR

pohádka

1.

Test

USA

thriller

2.

Samsara

Francie-Indie

dobrodružné drama

3. - 4.

Městečko

ČR

hořká komedie

5.

Solaris

USA

sci-fi drama

6. - 7.

Kluci to chtěj taky…a pořád

SRN

komedie

10. - 11. Opilí láskou

USA

romantická komedie

12. - 13. Krysař

ČR

legenda

14. - 15.

Kruh

USA-Japonsko

psychothriller

16.

Blažené bytosti

Francie-Indie

komedie

17. - 18.

Johnny English

V.Británie

komedie

19. - 20.

Chicago

USA

muzikál

21. - 22.

Rytíři ze Šanghaje

USA

akční komedie

24. - 25.

25. hodina

USA

kriminální drama

26. - 27.

Identita

USA

thriller

28. - 29.

Slzy slunce

USA

akční thriller

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 (VIII. část)

aneb: poprvé s klubem na „východě“

Jednotlivé dny expedice nám utíkaly až neuvěřitelně rychle. Než jsme se naděli, byl páteční podvečer a my se ukládali k poslednímu spánku této výpravy. Ulehli jsme poměrně brzy, ale nikomu se nechtělo „zabrat“. Podvědomě jsme cítili, že se náš téměř rok připravovaný zahraniční projekt chýlí k závěru. Jak však říká klasik: „Na každém konci je hezké, že něco nového začíná“. A právě s tímto heslem jsme v sobotu 14. června vstupovali do posledního dne terénní dokumentace.

Než se vydám na vlastní cestu, dovolte mi jeden zážitek z předcházejícího podvečera. Jak už jsem se zmínil, nocleh jsme absolvovali v lese pod širým nebem. A jelikož už jsme to měli domů jen posledních několik set kilometrů, moc jsme to s osobní hygienou nepřeháněli. Každý si však přesto po vzoru československých vojáků od Tobrůku rozložil užití přibližně jednoho litru vody na dvě poloviny. Z prvé si udělal čaj, druhou pak použil na vyčištění zubů a umytí nohou. To jsme udělali všichni, tedy až na Jardu. Ten se rozhodl vydat za očistou do několik stovek metrů vzdálené benzínové pumpy. Vzal si ručník, potřebné propriety a vyrazil. Utekla nejméně hodina a my už byli umytí, i po jídle, ale kolega stále nikde. Začínali jsme mít divný pocit, jestli se mu něco nestalo. Člověk totiž nikdy neví. Pak však kdosi v žertu nadhodil, že se třeba zdržel cíleně, protože možná potkal nějakou „lepou děvu“, kterých jsme v Polsku viděli poměrně hodně a jejichž „sto-py“ jsme nějaký čas uklízeli i v místě našeho nocležiště. V takovéto dobré náladě jsme začali rozvíjet nejrůznější teo-rie, včetně toho, kdo půjde Jardově manželce vyřídit, že si našel na expedici jinou a zůstal s ní v zahraničí. Mezi tím se však kolem nás rozhostila tmavá noc a s ní nám došel ve-škerý humor. Když už jsme začali chystat pátrací akci, kolega konečně přišel. Usměvavý, vymydlený a absolutně spokojený. Osobně mi spadl kámen ze srdce. Už proto, že jsme všech šest předcházejících expedic absolvovali bez problémů a v této tradici jsme chtěli úspěšně pokračovat i nadále.

Ráno jsme vyrazili podle připraveného itineráře trasy do Poznaně. Cestou jsme zastavili v městě Hnězdno (Gniezno), kde se nám podařilo doplnit potřebné zásoby vody a základ-ního proviantu. Neméně důležité bylo i to, že jsme zde našli fungující poštu, ze které jsme konečně mohli přátelům a sponzorům poslat expediční pozdravy. I když se tak stalo až v samotném závěru polského pobytu, zase jsme „natrefili“ z hlediska našich národních dějin na významnou historickou lokalitu. Právě zde byl totiž roku 1265 korunován český panovník Přemysl Otakar II. a v roce 1300 Václav II. Neméně zajímavé je jistě i to, že v katedrále na místním Lechově vrchu byla roku 973 pohřbena Doubravka - Přemyslovna, manželka polského panovníka Měška I., roku 999 pak uloženy ostatky pohanskými Prusy zavražděného sv. Vojtěcha, původem Slavníkovce z Čech. Město je to opravdu krásné. My se však vydali na další cestu, jelikož před námi byly stále ještě dvě významné vojenské lokality spojené s osudy čs. válečných letců.

První z nich byla již zmíněná Poznaň. Zde je nejen velmi zajímavé vojenské muzeum zahrnující období I. a II. světové války, včetně nám do té doby neznámé aviatické expozice, ale především rozsáhlý vojenský hřbitov s několika desítkami náhrobků spojeneckých letců. Jeden z nich patří nadporučíku Arnoštu Valentovi, který byl příslušníkem 311. čs. bom-bardovací perutě ve Velké Británii. Létal v osádce Františka Cigoše, se kterou 6. února 1941 provedli útok na francouzský přístav Boulogne. Během návratu z akce však vinou špatné navigace jejich letoun Wellington Mk. I „KX-T“ přistál v Normandii u města Flers a celá šestičlenná osádka byla zajata. Pět z nich se dočkalo osvobození i konce války. Pouze A. Valenta se jako jediný ze všech našich vězněných letců nevrátil. Osudným se mu stal tzv. Velký útěk, který se uskutečnil v zajateckém táboře Stalag Luft III v Saganu (Žagaň) u Zhořelce v noci z 24. na 25. března 1944. Tehdy uteklo vlastnoručně vykopaným podzemním tune-lem sedmdesát šest spojeneckých letců. Převážná část z nich byla opět chycena a na přímý rozkaz Adolfa Hitlera jich bylo padesát, takzvaně na útěku, zastřeleno. Arnošta Valentu tento tragický osud potkal 31. března 1944. Těla všech byla spálena v krematoriích, jelikož Němci chtěli zahladit stopy o zákeřných popravách těchto spojenců. Sen letců o návratu do svých rodných zemí se rozplynul. Nikdy se však na ně nezapomnělo. V současné době mají tito „útěkáři“ vyčleněnou samo-statnou část poznaňského vojenského hřbitova. Každý z návštěvníků těchto míst tak má možnost s pokorou v srdci a úctou k jejich odvaze vzdát čest osobnostem, jako byl R. L. Bushell, T. G. Kirby-Green, I. Tobolski, A. Valenta, i všem ostatním.

Z Poznaně jsme se vydali na jihozápad Polska, nejkratší cestou do Saganu. Zde jsme měli domluvené setkání s místním historikem panem Kowalowskim, který je jedním z největších polských odborníků zabývajících se Velkým útěkem. I když cesta netrvala dlouho, zdálo se nám, že se nejen obrazně vracíme do válečných let. Oproti krásné Poznani jsme totiž začali projíždět „chudšími“ městečky a vesnicemi. V jedné z nich to dokonce vypadalo, že se tady od konce války zastavil čas. Rozpadlé domy, silnice jak po průjezdu těžké bojové techniky. Dokonce jsme ani nikoho nikde neviděli pracovat. Tedy, až na malé děti, které u silnice prodávaly čerstvě natrhané jahody. Ještě pár chlapů stálo u jedné plechové „garáže“, která byla přeměněna na stánek s alkoholem a během nezávazné řeči jen tak odevzdaně popíjeli lahvová piva. Těžko říci, čím to bylo, vždyť jsme se nacházeli pouze několik desítek kilometrů od německých hranic. Pak jsme si však uvědomili, že s podob-ným obrázkem zdejšího způsobu života jsme se během expedice setkali již vícekrát.

(dokončení skutečně příště) Vladislav Burian, KHL

Klub vojenské historie 29. pěší pluk „Plk. J. J. Švece“ J. Hradec

Květnová mobilizace 1938 na Jindřichohradecku

Tento měsíc si připomínáme událost, která se výrazným způsobem dotkla i našeho regionu. V květnu 1938, tedy přesně před 65 lety, došlo k vyhrocení vztahů mezi Československou republikou a hitlerovským Německem. Československo tehdy reagovalo na nacistické provokace tím, že podniklo opatření na zvýšení obrany-schopnosti státu, které je spíše známo pod názvem „květnová částečná mobilizace“. Třebaže tyto události neměly takový politický a vojenský dopad jako pozdější významné události ze září 1938, přece jen tvoří důležitou součást naší novodobé, především vojenské historie. Tzv. květnová částečná mobilizace se pochopitelně nevyhnula ani Jindřichohradecku, kde byla podniknuta řada důležitých obranných opatření. Klub vojenské historie 29. pěší pluk „Plk. J.J.Švece“, který tyto události dlouhodobě pečlivě zpracovává, pořádá na toto téma vzpomínkovou akci, nazvanou:

„Květnová mobilizace 1938 na Jindřichohradecku“

V pátek 23. května 2003 proběhne od 18. hodin v Městské knihovně v J. Hradci přednáška „Květnová mobilizace 1938 na Jindřichohradecku“, která bude doplněna podrobnými nákresy, mapkami a fotografiemi. Součástí přednášky bude i výstavka dobové výzbroje a výstroje čs. armády a vybavení z pohraničního opevnění.

Na přednášku navazuje hned druhý den, v sobotu 24. května 2003, další akce, kde si vše, co se dozvíme v teorii na přednášce, ukážeme i v praxi. Bude se jednat o prohlídku lehkého opevnění úseku H-43 u Starého Města pod Landštejnem, kde se nachází několik originálních objektů, postavených v roce 1937. Sraz účastníků v 9 hodin na náměstí ve Starém Městě p. L. Doporučujeme vhodný oděv a dobrou obuv. Trasa je dlouhá 9 km, ale třebaže není fyzicky náročná, je celkově nevhodná pro malé děti a osoby se sníženou pohyblivostí. Úsekem vás provedou členové klubu v dobových stejnokrojích čs. armády a nebude chybět ani odborný výklad. V jednom objektu bude ukázka dobové výzbroje.

Miloslav Sviták, KVH 29. pěší pluk J. Hradec

BĚH TERRYHO FOXE

V sobotu 17. května se koná od 10.00 do 12.00 hodin v J. Hradci již VI. ročník Běhu Terryho Foxe. Sraz je na parkovišti u 8. MŠ pod Gymnáziem V. Nováka.

Trasy budou stejně jako v minulých bězích tři. Nejkratší povede okolo altánku v měst-ských sadech pod gymnáziem, nejdelší povede poblíž Nežárky po celé délce sadů. Trasy budou zřetelně vyznačeny barevnými fáborky a každý účastník navíc obdrží na startu mapku s vyznačenými trasami. Hlavním organizátorem této akce, jejímž cílem je propagace a osvěta v oblasti zdravého životního stylu, který pomáhá předcházet onemocnění rakovinou, je TJ SOKOL spolu s Městským úřadem J. Hradec a organi-zacemi Junák, DDM, TJ Slovan, OS ČČK a OV Svaz tělesně postižených.

Zveme touto cestou občany našeho města na tuto významnou dobročinnou akci.

TJ Sokol Jindřichův Hradec

HVĚZDÁRNA F. Nušla a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Slunce vstupuje do znamení Blíženců dne 21. května 2003 v 12h 12min. SEČ

31. května proběhne prstencové zatmění Slunce, u nás viditelné jako částečné.

Bližší na plakátech!

Pro veřejnost je Hvězdárna otevřena:

k pozorování Slunce: úterý a pátek od 14.30 do 16.30 h

k pozorování noční oblohy: úterý od 20.30 do 22.30 h a pátek od 20.30 do 23.00 h

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2003, Poslední aktualizace 28.05.2003 07:46:11