Jindřichohradecký zpravodaj, listopad 2003

       Obsah   

Mgr. Karel Sedlář

Informace z rady města

Zachyceno kamerou…

Výběr z událostí městské policie

Okénko druhé

Kalendárium

Kulturní kalendář

Kino Střelnice

KHL – Expedice Honington 2002 (1. část)

 

   

http://www.jhzpravodaj.esnet.cz /           http://www.jh.cz/

 Mgr. Karel Sedlář  

10. 11. 1943 – 9. 10. 2003

      Vážení spoluobčané, milí přátelé, dovolte mi, abych několika větami uctil památku našeho dlouholetého kolegy a učitele, pana magistra Karla Sedláře. Jeho náhlé a neočekávané úmrtí nás zastihlo nepřipravené, spíše jsme se chystali oslavit jeho narozeniny – 60. jubileum. Brali jsme ho všichni pro jeho klidnou povahu, sportovního ducha a smysl pro humor jako takřka nestárnoucího věčného mladíka. Pro mě osobně je jeho náhlý odchod o to těžší, že jsem ho znal více než 30 let. Jako učitele Gymnázia v Dačicích, kde jsem pod jeho vedením bojoval v maturitní třídě s chemií. Zde mimochodem poznal i svou budoucí manželku  Evu, dnes učitelku na 5. ZŠ v Jindřichově Hradci. Dále potom jako kolegu na naší škole - vedle výše zmíněného ročního působení  v Dačicích  a začátků své učitelské dráhy v roce 1965 na Gymnáziu v Třeboni zde prožil neuvěřitelných 35 let a patřil neodmyslitelně k známým osobnostem jindřichohradeckého gymnázia. Jeho rukama prošlo v uvozovkách více než tisíc studentů, ať už to bylo v jeho oborech chemii a fyzice, nebo i při jeho činnosti třídního učitele. Mimo jiné absolvovali naše gymnázium a dnes     i s výbornými výsledky vysoké školy oba synové pana Karla Sedláře – Pavel     a Petr.

     Občané Jindřichova Hradce znají pana Karla Sedláře z jeho veřejného        a politického působení, zejména po roce 1989 – místostarosta města, člen Rady a Zastupitelstva města, člen ODS.

     Pro všechny, kteří pana profesora znali mimo pracovní a veřejnou činnost, je bolestnou ztrátou také odchod kamaráda a sportovce – vynikajícího basketbalisty a rozhodčího se smyslem pro fair play.

     Nezapřel přitom své moravanství, do jižních Čech přišel až po absolvování střední školy v rodném Kyjově a vysoké školy v Brně. Abychom si jeho jméno stále připomínali, vyhlašuje ředitelství GVN pořádání každoročního basketbalového turnaje v měsíci listopadu pod názvem Memoriál Karla Sedláře. Čest jeho památce.                

 

Mgr. Miloslav Vokáč,

ředitel Gymnázia Vítězslava Nováka, Jindřichův Hradec

 

INFORMACE Z RADY MĚSTA

 

Dne 9.10.2003 nás navždy opustil pan Mgr. Karel Sedlář, který byl členem zastupitelstva města za Občanskou demokratickou stranu. Tím také podle příslušných zákonů zanikl jeho mandát. První náhradník z téže volební strany podal k rukám starosty města dne 14.10. písemnou rezignaci. Mandát člena zastupitelstva tak získává další náhradník z kandidátky ODS a tím je paní Kristína Vokáčová.  Výkonu své funkce se ujala paní Vokáčová složením slibu na zasedání zastupitelstva města dne 29. 10. 2003.

  

  Zastupitelstvo města rozhodlo na svém 12. zasedání vyhovět žádosti okresní nemocnice a uvolnilo z rozpočtu města částku 800 tisíc korun na nákup sanitního vozu. Toto rozhodnutí vychází z dlouhodobé tradice dobré spolupráce města a nemocnice. Město sice není zřizovatelem okresní nemocnice a nákupem sanitního vozu supluje povinnost krajského úřadu, potažmo státu. Vozový park sanitních vozů je však v tak katastrofálním stavu, že se negativně promítá do kvality základních zdravotnických služeb poskytovaných našim občanům.

 

    Ze stejných principů vychází i další rozhodnutí městských zastupitelů. Díky němu novorozenci v Jindřichohradecké nemocnici již nemusí podstupovat bolestivé a stresující odběry krve pro testování kojenecké žloutenky. Daleko citlivější a bezbolestnou metodu těchto vyšetření nyní umožňuje moderní přístroj bilirubinometr, který se podařilo pro okresní nemocnici zakoupit prostřednictvím sdružených prostředků. Sbírky pořádané Českým červeným křížem, zdravotními sestrami a úřednicemi městského úřadu nepřinesly celou požadovanou částku. Zbývající část ve výši 94 258,- Kč byla z iniciativy zastupitelů doplněna z rozpočtu města.  Také toto rozhodnutí je třeba vnímat jako vysoce humánní, tentokrát směrem ke zcela bezbranným novorozencům.

 

    Až do 6. ledna příštího roku je ve  dvou místnostech Muzea Jindřichohradecka vystaveno na 60 souborů vánočních betlémů z Čech, Slovenska a Rakouska. V souvislosti s touto akcí proběhl druhý ročník mezinárodní řezbářské soutěže „Nožík Tomáše Krýzy“. Vítězové soutěže byli vyhlášeni na vernisáži výstavy dne 25. října a jako ceny obdrželi kopie nožíku tvůrce Krýzových jesliček. Tento nejatraktivnější exponát Muzea Jindřichohradecka  je  zapsán v Guinessově knize rekordů jako největší mechanický lidový betlém na světě. Na tuto formu propagace Jindřichova Hradce a našeho významného rodáka  přispělo město částkou 10 tisíc korun.

 

       Zájem o cykloturistiku v posledních letech prokazatelně stoupá. Jindřichův Hradec je z tohoto pohledu městem velice atraktivním. Máme výhodu města sousedícího s EU a poměrně velké koncentrace významných krajinných prvků a chráněných krajinných území. Průjezd historickou částí města je však stále velmi komplikovaný. Prvním krokem ke zlepšení tohoto stavu je rozhodnutí rady, která povolila celodenní průjezd cyklistů pěší zónou v ulici Jarošovské  a vyznačení stezky pro pěší a cyklisty po chodníku podél nábřeží rybníku Vajgar.

Alfred Němec, místostarosta  města Jindřichův Hradec

 

Zasedání Zastupitelstva města Jindřichův Hradec se koná

26. 11. 2003 – 16.00 hodin v sále Střelnice.

                                  

 

 ZACHYCENO KAMEROU …                                                                                                 

 

Hradec bude topit biomasou

Město Jindřichův Hradec vlastní v současné době dvě velmi rozsáhlé soustavy centrali-zovaného zásobování teplem a to na sídlišti U Nádraží a společnou pro sídliště Vajgar a Hvězdárna. Vybudovány byly před rokem 1970 jako soustavy parní. Dnešní konstrukční systémy však již páru pro vytápění téměř nepoužívají. Nejen z hlediska malé účinnosti, jež se v důsledku odráží i na ceně pro konečného spotřebitele, se tedy město Jindřichův Hradec rozhodlo pro změnu v oblasti zásobování teplem. Dalším důvodem pro změnu byl i negativní dopad stávajících parních soustav, jež spalují těžké topné oleje, na životní prostředí. Na sídlišti U Nádraží – konkrétně v areálu Kasalovy pily – bude mazutová kotelna nahrazena kotelnou na spalování biomasy.

„Kotelna již nebude parní, ale teplovodní, takže dojde k výměně přivaděče, který je mezi Kasalovou pilou a sídlištěm U Nádraží. Rekonstruovány budou i předávací stanice v jednotlivých objektech. Dodávka biomasy a samotná technologie jsou sice spolehlivé, ale může se stát, že při určitém výpadku by byla ohrožena dodávka tepla pro zmiňované sídliště. Proto zde bude ještě vybudována nová plynová kotelna, která bude sloužit jako špičkový zdroj a zároveň jako jakási rezerva pro případ, že by s biomasou byly určité problémy“ uvedl vedoucí Odboru rozvoje Městského úřadu v Jindřichově Hradci Zdeněk Maryška.

Sídliště Vajgar a Hvězdárnu v současné době zásobuje společná parní kotelna u Cihelny. Ta by měla být vyměněna za kotelnu horkovodní o vyšších teplotních parametrech.

Do kotelny bude kromě nových kotlů namontována i kogenerační jednotka s výkonem asi 150 kw, jež bude dodávat elektřinu pro svoji vlastní potřebu a případně i dalším  odběratelům. Dále budou vývodové přivaděče zrekonstruovány z páry na horkou vodu. Části trasy – zejména na sídlišti Hvězdárna – budou použity, protože jsou ještě v odpovídajícím technickém stavu“ dodal Zdeněk Maryška.

Radikální zásah do systému vytápění Jindřichova Hradce si vyžádá investici ve výši 132 mil. Kč. Již v roce 2001 se přitom městu podařilo získat z fondu CBC PHARE Evropské unie asi 2,24 mil. EUR – tedy zhruba 72 mil. Kč. Dalších 41 mil. Kč poputuje z Ministerstva životního prostředí. Pokrýt dotacemi se tak podařilo zhruba 85 % celkových nákladů.

V těchto dnech již byly zahájeny stavební práce na kotelně na sídlišti U Nádraží. Dokončení celého projektu se předpokládá nejpozději v květnu roku 2005.

                                          

Letošní Chalupa Cup až v lednu na trenažérech

Příznivci veslování v J. Hradci se letos na podzim nedočkali tradičních závodů na rybníku Vajgar. Chalupa Cup se totiž kvůli zdravotním problémům hlavního protagonisty bude konat až na začátku příštího roku.

Dnes již veslařská legenda – jindřichohradecký rodák Václav Chalupa mladší – se dlouhodobě potýkal s bolestmi kolene. Diagnóza lékařů zněla: utržený meniskus a nutná operace. Té se úspěšný závodník a český reprezentant podrobil 10. října v Praze. Letošní Chalupa Cup tak musel být z tradičního podzimního termínu přesunut na leden. Spojen bude s memoriálem Mirka Strejčka – závodem na trenažérech, probíhajícím v sále na Střelnici.

„Už v roce 2000 se Chalupa Cup kvůli Olympiádě a pozdnímu termínu také konal na trenažérech, takže i vlastně v příštím roce se bude konat letošní ročník závodu 17.ledna v sále KD Střelnice společně se sprinty Mirka Strejčka“ upřesnil Miloslav Navrátil z veslařského klubu v Jindřichově Hradci.

Posunutí termínu konání letošního Chalupa Cupu by se nemělo negativně odrazit na obsazení závodu. Chybět by ani tentokrát neměla jak domácí, tak zahraniční veslařská špička.

„Snažíme se zajistit účast špičkového rakouského závodníka, který letos startoval ve finále Mistrovství světa a chceme získat samozřejmě i Iztóka Čopa. Ten sice trenažéry moc rád nemá, ale v podstatě to dluží Vaškovi, který ještě před operací stihnul závody u něj. Je to všechno rozjednané, účast by měla být stejná. Myslím, že dva nebo tři zahraniční závodníci by neměli chybět. Samozřejmě bude startovat celá česká veslařská špička“ dodal Miloslav Navrátil.

Součástí lednového memoriálu Mirka Strejčka by kromě klasických závodů měl být i tentokrát pokus o překonání rekordu speciálně vytvořené osmiveslice, složené z vítězů jednotlivých soutěží. Samotný Chalupa Cup by v příštím roce měl doznat výrazných změn. Konat by se měl již v září, přičemž na jeho účastníky bude čekat maximálně dvou set metrová trať.

 

S Jiřinou Doležalovou po tajemných stezkách jižních Čech

V rozmezí pouhého tři čtvrtě roku se čtenáři dočkali již druhé knihy spisovatelky Jiřiny Doležalové o jižních Čechách. Zatímco první díl s názvem„Děti pětilisté růže“ byl věnován osudům významných Rožmberků, kniha pokřtěná v úterý 30. září provází po tajemných stezkách jižních Čech.

Jiřina Doležalová si je vědoma, že pouhé faktické údaje by čtenáře příliš nezaujaly. Proto o krásách jižních Čech vypráví nenapodobitelným způsobem a každou z kapitol doplnila dosud nepublikovanými fotografiemi. Místa, o kterých ve své knize píše, si vybírala po konzultaci s Dr. Janem Stráským, jenž je také autorem úvodního komentáře a jedním z kmotrů této publikace.

Prostřednictvím nové knihy Jiřiny Doležalové můžete navštívit například České Budějovice, Prachatice, Vimperk a samozřejmě i Jindřichův Hradec. Spisovatelka při křtu svého nejnovějšího díla poznamenala, že se jí při putování po tajemných stezkách jižních Čech podařilo nasbírat materiál na knihy dvě. V dohledné době by se proto čtenáři měli dočkat dalšího pokračování.

                                

Sloučení hospodářských komor

Více než dva roky působily v J. Hradci dvě hospodářské komory. Koncem září však bylo rozhodnuto o tom, že Hospodářská komora J. Hradce a oblastní pobočka Jihočeské hospodářské komory se sloučí.

Oba subjekty nabízely během dvouletého období služby podnikatelům na Jindřicho-hradecku. V určitých situacích však pracovaly jako konkurenční instituce, což se negativně odrazilo na komunikaci se státní správou a samosprávou, veřejností i samotnými podnikateli.

„Ta situace byla v České republice skutečně jedinečná a hlavně matoucí pro podnikatele a proto vznikla snaha dohodnout se a sjednotit postup“ přiblížil situaci před sloučením hospodářských komor předseda představenstva Hospodářské komory J.Hradce Vladimír Prokeš.

„Nebyl problém v tom, že by byly rozpory mezi podnikateli, kteří na jedné straně působí v Jihočeské komoře a na druhé straně působí v Hospodářské komoře J.Hradce, to v žádném případě. Jednalo se spíš o spory v oblasti koncepce dalšího rozvoje. Tam jsme se nemohli shodnout a trvalo to dva roky“ upřesnil předseda oblastní rady Jihočeské hospodářské komory Bohdan Soukup.

Několika měsíční společné snahy obou komor o vyřešení nestandardní situace              v J. Hradci přinesly své ovoce koncem září. Představenstvo Hospodářské komory             J. Hradce navrhlo Jihočeské hospodářské komoře tři varianty řešení.

„Jedna z variant byla fúze s Jihočeskou hospodářskou komorou, druhá varianta byla dobrovolné sdružení a třetí variantou byla obrácená fúze. Přednost dostala nakonec varianta č.2“ řekl Vladimír Prokeš.

Představenstvo Hospodářské komory J. Hradce schválilo fúzi s Jihočeskou hospo-dářskou komorou a nyní už nás čeká pouze společná práce“ dodal Bohdan Soukup.

První větší společnou akcí donedávna samostatných hospodářských komor bude prosincové setkání podnikatelů z Jindřichohradecka. Hospodářská komora zde již bude vystupovat jako jedna instituce. Po sloučení bude mít nový subjekt více jak 130 členů. Nejen pro ně by mělo být ještě do konce letošního roku zřízeno v J. Hradci informační středisko, nabízející potřebné údaje o možnostech dotací a programech Evropské unie.

 Marcela Nejtková, Jindřichohradecká televize

 

 

VÝBĚR Z UDÁLOSTÍ MĚSTSKÉ POLICIE

 

JINDŘICHŮV HRADEC -  ZA OBDOBÍ  15.-30.9.2003

Penny…16. 9. 2003 v 14.15 hod. bylo na služebnu MP oznámeno zadržení pachatele drobné krádeže v Penny marketu na sídlišti Hvězdárna. Hlídka strážníků na místě zjistila, že 12-ti letá A.S. si do nákupního košíku uložila jednoho nanuka, kterého řádně zaplatila a mimo něj měla ještě další sladkosti uložené v batohu. Při ukládání těchto sladkostí v ceně 22.30 Kč do batohu byla touto činností tak zaujata, že si ani nevšimla personálu, který její počínání se zájmem sledoval. Za pokladnou byla jednou z prodavaček zadržena a po prohlídce batohu předána hlídce MP. Přestože se dopustila přestupku proti majetku, vzhledem k věku není za přestupek odpovědná, proto byla strážníky předána matce samozřejmě s náležitým vysvětlením a věc oznámena na Odbor sociálních věcí MěÚ J. Hradec.

 

šla příkladem… 17. 9. 2003 v 12.20 hod. bylo oznámeno majitelem jedné z vietnamských prodejen, že „zadrzeli zlodejku“. Strážníci v prodejně zastihli 54-letou J.S. s malým vnukem, která vybraný nákup zaplatila a přesto při odchodu elektronické zařízení signalizovalo, že něco není v pořádku. Vedoucí prodejny zjistil, že žena má ještě jednu peněženku, která byla označena bezp. kódem a neprošla pokladnou. Výše uvedená J. S. se snažila vinu svalit na vnuka, že ji peněženku nepozorovaně vložil do tašky, ale bohužel si neuvědomila, že peněženky jsou v nejvyšším regálu, kam by vnuk dosáhl tak za tři roky, neboť v dané době byl ještě moc malý. Poté se žena přiznala. Strážník ji poučil o přestupku proti majetku a o jeho vyřízení před správním orgánem Města J. Hradec.

také řešení… 18. 9. 2003 v 14.30 hod. oznámila na linku tísňového volání 156 pracovnice Hypernovy, že mají záchyt zákazníka, který kradl. Dva strážníci, kteří na místo přijeli zjistili, že 20-letá J. K. „nakupovala“ rovnou do tašky, kterou měla přes rameno a poté se s prázdným nákupním košíkem pokusila projet přes pokladnu, kde pochopitelně aktivovala signalizační zařízení. Po tomto se ji ujal pracovník bezpečnostní služby a odvedl ji do kanceláře, kde si asi připadal jak na vystoupení mistra Houdiniho, neboť slečna s milým úsměvem začala z tašky vyndavat několik parfémů, po kterých následoval pár nahraných videokazet a na závěr vystoupení, dle hesla to nejlepší na konec, jedny kouzelné dámské kalhotky, to vše bratru za 1 830,- Kč. Na dotaz strážníka, proč zboží odcizila, odpověděla, že „momentálně neměla potřebnou hotovost a zboží se jí libí“. Proto byla o přestupku proti majetku poučena a zároveň jí strážník sdělil, že přestupek bude projednán ve správním řízení.

vitamíny… 21. 9. 2003 v 15.20 hod. bylo telefonicky oznámeno ze supermarketu Hypernova zadržení zloděje. Hlídce, která se dostavila na místo byl předán 52-letý V.J., místní bezdomovec, který si v oddělení ovoce a zeleniny dal do kapsy teplákové bundy dvě nektarinky v ceně 16,40 Kč, se kterými prošel přes pokladnu aniž by je zaplatil. Strážníkům se k činu přiznal. Byl poučen, že se dopustil přestupku proti majetku a bloková pokuta jej nemine.

jako doma…  23. 9. 2003 v 10.00 hod., pravděpodobně jako doma si počínal 45-letý občan ze Sedla, který se přijel poveselit do J. Hradce. Na autobusové zastávce na nábřeží rozhazoval prázdné láhve od alkoholu a papíry. Vzhledem k tomu, že se potřeboval dostat do rodné vísky, vstupoval do vozovky a snažil se zastavovat vozidla. Měl ale smůlu, neboť zastavili také strážníci MP, kteří nejenže jej nechali uklidit nepořádek, ale za přestupek proti veřejnému pořádku mu uložili blokovou pokutu, samozřejmě přiměřenou jeho počínání.

dojel…začátkem měsíce špatně zaparkoval 23-letý M.K. v Růžové ulici v zákazu zastavení. Strážník mu uložil blokovou pokutu, se kterou přestupce souhlasil. Po zaplacení blok. pokuty nasedl do vozila a z místa odjel. 22. 9. 2003 bylo na MP zasláno oznámení z Odboru dopravy MěÚ J. Hradec, že výše uvedený řidič má od 7. měsíce tohoto roku pravomocně uložen zákaz řízení motorových vozidel na dobu 12 měsíců. Tím, že zákaz během této doby porušil se dopustil trestného činu „maření výkonu úředního rozhodnutí“, proto strážníci spis doplnili a předali na obvodní oddělení Policie ČR J. Hradec.

stane se … 27. 9. 2003 v 01.05 hod. byla na sídlišti Vajgar strážníky odchycena mladá fenka labradorského retrívra. Vzhledem k tomu, že neměla obojek se známkou byla umístěna do kotce záchytného zařízení fy MIHOS s.r.o.. Druhý den se o fenku přihlásila majitelka s tím, že má invalidní dítě, kterému fena dělá společníka. Strážníci ji retrívra vydali a tentokrát se přestupek, vzhledem k okolnostem řešil domluvou.

dobrý sluha, zlý pán… 28. 9. 2003 v 14.35 hod. bylo telefonicky oznámeno na služebnu MP, že pravděpodobně na dvoře jednoho z objektů v rekonstrukci v Pražské ulici dochází k pálení anorganického materiálu, čímž je značně znečišťováno ovzduší. Dvoučlenná hlídka strážníků zjistila, že jeden zaměstnanec blíže nespecifikované firmy zde, na příkaz mistra, pálí odpad ze stavby (linoleum, pytle od cementu, plastové pytle, polystyren). Po uhašení ohně a zjištění totožnosti osoby, která odpad pálila si strážníci vyžádali podání vysvětlení, na základě kterého kontaktovali mistra, který uvedl, že příkaz k pálení dal opravdu on. Strážníci mu vysvětlili, že svým jednáním porušil vyhlášku Města J. Hradec o čistotě, čímž se dopustil přestupku dle zákona O přestupcích a byla mu uložena bloková pokuta.

ošklivá šedá zeď… 30. 9. 2003 v 15.30 hod. bylo na služebně MP učiněno oznámení o mladících sprejujících na zeď v Husových sadech pod místem zvaným „Na vyhlídce“. Hlídka strážníků zde zastihla dva hochy se spreji jak tu „ošklivou šedou zeď“ dělají, dle jejich názoru, krásnější. 14-letí M.N. a A.R. si ale neuvědomili, že existuje trestný čin „sprejerství“ (§ 257 b, odst. 1, TZ), a že se vztahuje i na ně. Z tohoto důvodu byli předáni obvodnímu oddělení Policie ČR J. Hradec.  

 Rudolf Gabriel, strážník městské policie

 

Textové pole: MĚSTO  JINDŘICHŮV HRADEC
                                       AKTUÁLNĚ strana 678                                    
 NA TELETEXTU TV NOVA
Hlavní partner města :
RELAX VAJGAR, spol. s r.o., Jindřichův Hradec, Plavecký bazén čp.865/III
Kasalova pila, s.r.o., Jindřichův Hradec, Jarošovská ul. 600/II
Waldviertler Sparkasse von 1842, pobočka Jindřichův Hradec, Klášterská 126/II
Stavcent, a.s., Jindřichův Hradec, Jarošovská 753/II
Fruko-Schulz OST s.r.o., Jindřichův Hradec, Jiráskovo předměstí 629/III
TESCO Jindřichův Hradec, spol. s r.o., Jindřichův Hradec, Václavská 609/III
Swietelsky stavební, s.r.o., České Budějovice, Pražská čp.495
ADACO a.s., Jindřichův Hradec, Dolní Skrýchov 59
Informační středisko Město Jindřichův Hradec

Panská 136/I, tel.: 384 363546 / fax: 384 361503

V prodeji : historický kalendář Jindřichova Hradce

na rok 2004

Cena: stolní 65,- Kč / nástěnný 155,- Kč

 

HVĚZDÁRNA  F. Nušla

a Astronomický klub při DDM v Jindřichově Hradci

Pro veřejnost je Hvězdárna  v listopadu otevřena :

k pozorování Slunce: úterý, čtvrtek a pátek od 13.00 do 15.00 hodin

k pozorování noční oblohy: úterý  a pátek od 19.00 do 22.00 hodin

 

Za nepřízně počasí - promítání astronomických diapozitivů

s ústním komentářem.  Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-)

Naše www stránky najdete na adrese: http://hvezdarnajh.nuabi.cz/

V týdnu od 3. do 7. listopadu jsou z provozních důvodů zrušeny odpolední návštěvní hodiny pro veřejnost. (dále vypsaná návštěvní doba platí                 a astrokroužky probíhají bez omezení.)

 

 

Průběh úplného zatmění Měsíce         9. 11. 2003

Pozor: nezaměňte datum zatmění proběhne 9. 11.,což je v noci z 8. na 9. 11., po půlnoci    

Stejně tak na hodinách nebudeme mít již letní, ale středoevropský čas!!!

Průběh zatmění: vstup Měsíce do polostínu:        8. 11. 2003 v 23h 16 min

     začátek částečného zatmění:        9. 11. 2003 v 0h 32min

     začátek úplného zatmění:                               2h 07min

     střed zatmění (max. fáze):                               2h 18min

     konec úplného zatmění:                                             2h 29min

     konec částečného zatmění:                              4h 04min

     výstup Měsíce z polostínu:                                5h 20min

Hvězdárna je otevřena v tento den

(8 – 9. 11. 2003)  od 20.30 do 22.30  (k pozorování Marsu)

                            a od 23.30 do 05.30 ( k pozorování zatmění Měsíce).

OKÉNKO DRUHÉ

Motto: Nejdůležitější je, aby náš syn prožíval život v radosti.

     Dnešní okénko nám otevírá rodina Junova ze sídliště Hvězdárna. V přízemí paneláku je bezbariérový byt, který obývá maminka Míša, otec Ivan, dcera Bára, syn Adam a bílý chundelatý pes. Prostředí bytu je velmi útulné, je na něm vidět pracovitost i fantazie jeho obyvatel.

     Adam na svém vozíku mile pozdraví a jede k počítači. Bára se letmo mihne. S Míšou a Ivanem si sedáme v obýváku a probíráme fotografie z dovolené. Laik žasne, odborník se diví. Rodina Junova byla na náročné horské túře v Alpách. Adama nosil táta v dětské krosně na zádech. Z dovolené se vrátili všichni šťastni – protože je pro ně velmi důležité trávit co nejvíce času společně. Táta značně fyzicky zmožený, protože toto štěstí je vykoupeno velkou námahou.

     Od vzpomínek z dovolené se hovor ubírá ke vzpomínkám mnohem starším. Vracíme se až do roku 1993, do situace mladých manželů s malou dcerkou, kteří očekávají narození druhého dítěte. Už vědí, že budou mít syna a moc se na něj těší. První chvíle po narození Adama však přinášejí k radosti z nového života také šok. Adam se narodil s velmi vážným zdravotním problémem – má rozštěp páteře. A tak místo veselého zapíjení a vítání synka na svět rodina řeší velmi vážné dilema. Názory lékařů na další život Adama se totiž různí. Adam bude fyzicky i mentálně těžce postižený, nebude nikdy schopen samostatného života. Adam bude postižený pouze fyzicky… Aby Adam mohl žít, je třeba provést náročnou neurochirurgickou operaci a uzavřít rozštěp páteře s výhřezem míchy. Operace přináší vážná rizika, bez ní však Adam nemá šanci na život. Mezi temnými vzpomínkami, plnými nejistot, hledání, kusých i obsažnějších informací, vyplave vzpomínka na hluboce lidský a vstřícný postoj MUDr. Kümmela, který maminku Míšu psychicky velmi podržel, unesl její slzy, poskytl jí oporu. To byl velký dar, který není zapomenut ani po letech. Rodiče Junovi vybojovali svůj boj se strachem a beznadějí a dali Adamovi život podruhé – svolili k operaci. Mají před sebou dlouhou cestu plnou lékařských zákroků, cvičení Vojtovou metodou, plnou úzkostného očekávání, jak se bude Adam vyvíjet po stránce rozumové. Jako jeden z nejšťastnějších okamžiků Míša uvádí chvíli, kdy Adam poprvé vyslovil slůvko PROČ. Pro většinu rodičů je tato chvíle naprosto samozřejmá. Pro ty, kterým osud nadělil jiný úkol, stává se zázrakem – dítě se ptá po souvislostech, jeho myšlení se vyvíjí dobře, je naděje, že jeho život může mít veliké kvality.

     Boj o tyto kvality teprve začíná. A je do jisté míry okořeněn určitou osamělostí. Jedna babička je daleko, nemůže denně pomáhat, druhá už není nejmladší, nelze ji příliš zatěžovat. Nikde není nedostatek dobré vůle, ale okolnosti nejsou úplně snadné. Rodiče bojují zdatně. Denně cvičí za vydatné podpory rehabilitační sestry paní Pergerové, vzdělávají se, vyhledávají kontakty s dalšími rodiči s handicapem, hledají cestu, jak nejlépe prožívat život s Adamem. Tak, aby byl dobrý pro něj, ale i pro všechny další členy rodiny.

     Klidnou etapou jsou léta, která Adam tráví ve školce Pod kasárny, ve třídě U ovečky. Setkal se tam s Honzíkem Benešem i Davidem Mitasem – tři kluci na vozíčku mezi zdravými dětmi. Učitelé i děti situaci zvládají velmi dobře. Jak s dětmi na vozíku, tak s dětmi zdravými. Později se s Honzíkem a Davidem setká na šesté ZŠ, i když budou v jiné třídě. Adam je integrován na základní škole – jeho rozumový vývoj probíhá velice nadějně. A co víc – Adam je veselé, radostné dítě. Jeho rodiče dokázali téměř nemožné – nezatížili jeho prožívání svými strachy a obavami. Do své snahy o kvalitní a plný Adamův život vtáhli i další rodiny. Adamův táta totiž vede plavání pro děti s handicapem na zdejším plaveckém bazénu. Dělá to velmi dobře. Je to jedna z aktivit, která dává dohromady rodiny těchto dětí.

     Zdá se vám, že je vše v pořádku a Adamův život pokračuje dál jen v dobrých kolejích? Není to tak jednoduché. Jsou věci, které rodině Junově velmi pomáhají. Laskavý zaměstnavatel, který mamince vychází vstříc, kde  může. Dobří spolupracov-níci. Přátelé. Snaha obou rodičů žít aktivně. Ale jsou věci, které klid ubírají. Jednou z nich je školní docházka. Nejistota ohledně osobních asistentů. Nejen finanční. Tu se zatím vždycky podařilo dobře vyřešit těm, kteří si odpovědnost za tyto děti vzali za svou. Patří jim za to úcta a dík, protože ani pro ně to není jednoduché. Snadný však není výběr těchto asistentů. Ne všichni totiž svou práci dokáží dělat tak, jak by měli. Někteří dokážou dítě ponižovat, jiní chybí tam, kde mají být. Nejsou na vycházce s třídou, když to mají v povinnostech, nejsou v družině tehdy, kdy by měli být. Trvalá nejistota z toho, jak bude vypadat další den ve škole obírá rodiče o klid i spánek. Pozor – nejde o problém učitelů – ti jsou velmi vstřícní a pečliví. Problém je těžké pojmenovat, ale on existuje, tíží a vyčerpává. Vyčerpává lidi, kteří jsou i tak dost unaveni. Vyčerpává lidi, kteří za každou chvíli štěstí tvrdě platí – únavou fyzickou a co je horší – velkou únavou psychickou.

     Co říci na závěr – snad dík každému, kdo s Míšou, Adamem, Bárou a Ivanem ujde kousek cesty a dokáže je podepřít, být s nimi. Setkání s nimi má zvláštní atmosféru. Je v něm kus něhy a poezie, bezmoci i tvrdého zápasu o každou chvíli. Setkání s nimi je darem i okamžikem. Proč vlastně děti s fyzickými nebo smyslovými handicapy mají v naší společnosti tolik problémů. Vždyť málokteré z nich někoho ohrožuje a někomu ubližuje. Ani finanční náklady na jejich vzdělávání určitě nejsou tak velké, jako náklady na represivní opatření vůči zanedbaným dětem, které kradou, šikanují, ničí na co přijdou. Protože nemají žádný rozumný smysl života – nikdo o ně nestál před jejich narozením, nikdo o ně nestojí ani během jejich života. Jsou svými nejbližšími pouze trpěni. Ale společnost pro ně dělá mnoho, protože se jich bojí. Možná mají Adam, Honzík i David velké štěstí – mají milující rodiče, kteří o ně bojují. Možná mají v životě víc, než mnozí „pohybliví“, ale málo milovaní. Kdo ví?

Odpověď si musí najít každý sám.                                          Drahomíra Blažková 

 

 

Městská knihovna                   Listopadové aktivity městské knihovny                                                                                   

                       

S příchodem zimního času se prodlouží večery a naši stálí uživatelé budou mít více času na četbu knih a časopisů nebo na poslech CD půjčených v knihovně. Ale budou mít i řadu důvodů pobýt přímo u nás.

V prvé řadě je tu nabídka Regionálního centra internetu. V listopadu mohou zájemci za minimální poplatek ve výši 100 – 150 Kč absolvovat výuku na následující téma :

Úvod do internetu          pondělí      3. listopadu                17,15 hodin

Internet pro pokročilé     středa       5. listopadu                17,15 hodin

Poprvé u počítače           pátek        7. listopadu                17,15 hodin

WORD 1                                   pondělí     10. listopadu               17,15 hodin

WORD 1                                   středa     12. listopadu                17,15 hodin

EXCEL (tabulka) 1           středa     19. listopadu                17,15 hodin

Poprvé u počítače                      pátek      21. listopadu                17,15 hodin.

Kurzy jsou určeny dospělým zájemcům všech věkových kategorií (maximálně                  6 účastníků) a konají se vždy v prostorách infocentra knihovny v suterénu budovy. Přihlásit se můžete a veškeré další informace získáte na bezplatné lince 844 111 130.

            V pondělí 10. listopadu se knihovna stane místem zajímavé akce. Uskuteční se zde setkání venkovských žen a selek, které se na základě informací získaných díky přeshraničním kontaktům Regionálního evropského informačního střediska při městské knihovně rozhodly založit sdružení. Toto sdružení bude nabízet zajímavé aktivity a k účasti i spolupráci zve všechny ženy, které se budou cítit touto nabídkou osloveny. První příležitost k tomu bude již ve zmíněné pondělí. V době od 10 do 15 hodin bude připraven pestrý program, který, jak doufáme, může oslovit každou ženu. Vstup je volný a přivítáme každou zájemkyni.

            Výstavní prostor před infocentrem bude v listopadu opět vyhrazen fotografiím. Své okouzlení zimní krajinou v okolí Jindřichova Hradce zde bude prezentovat paní Zuzana Čuchna. Stálou fotoexpozici v infocentru před nedávnem obnovil i Stanislav Dvořák. A když už budete v infocentru, můžete využít naší nabídky a prověřit své znalosti v soutěži nazvané „Vyznáte se v EU?“.  Určitě si rozšíříte obzory a můžete získat zajímavé ceny.

            Takže, těšíme se na vás !            Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

   

KalendáriuM                                                                                                                           

 

18. 11. 1883 - před 120 lety -  bylo představením Smetanovy opery Libuše otevřeno Národní divadlo v Praze. Bylo postaveno z celonárodních sbírek. Základní kámen byl položen 16. 5. 1868. Roku 1881 dvanáctého srpna téměř dokončené divadlo vyhořelo a v krátkém čase bylo opět postaveno. Divadlo projektoval architekt J. Zítek a výzdoby se zúčastnili významní umělci jako F. Ženíšek, M. Aleš, J. Tulka, V. Hynais, V. Brožík, J. V. Myslbek, A. Wagner, B. Schnirch.

 

Roku  1903 – před 100 lety – byl v Přerově postaven přes řeku Bečvu první železobetonový most v českých zemích. Před tím se stavěly mosty převážně z kamene nebo dřeva.

 

10. 11. 1483 – před 520 lety – se narodil v Eislebenu Martin Luther, německý teolog. Dospěl k názoru, že církev není nutná jako prostředník ke spasení a k Bohu. Od roku 1526 se věnoval organizaci německé reformované církve. K ní se v polovině 16. století hlásila převážná část Německa.

 

12. 11. 1893 – před 110 lety – zemřel Alexandr Bach, rakouský politik. Byl vyhledávaným advokátem, který po pádu absolutismu v r. 1848 se stal ministrem spravedlnosti. Pro svůj důraz na jednotu říše byl vybrán v r. 1849 za ministra vnitra. Zde působil až do r. 1859, kdy po prohrané válce s Itálií byl Bach jako obětní beránek odpovědný za rozvrat říše odvolán.

 

4. 11. 1763 – před 240 lety – se narodil Karel Ignác Thám, český obrozenecký spisovatel. Byl horlivým obráncem českého jazyka a jeho propagátorem. Vydal Obranu jazyka českého a několik českých mluvnic. Od r. 1803 vyučoval češtinu na akademickém gymnáziu v Praze. Se svým bratrem Václavem (jeho postavu zachytil Alois Jirásek v díle F. L. Věk) usiloval o zavedení českých divadelních představení.

                                         

V. Königsmark, místostarosta  města  Jindřichův Hradec 

 

Jihočeskou Kinderiádu vyhrála ZŠ Komenského z Milevska

 

Praha, 14. 10. 2003 – Městský stadion v Nové Včelnici hostil regionální kolo dětských atletických závodů Kinderiáda. Další tři základní školy postoupily do finále v Praze, kde mohou vyhrát celkem 300 000,- Kč na opravu školních sportovišť. Jako první se umístila ZŠ Komenského z Milevska. Na druhém místě skončila ZŠ Sezimovo Ústí. Třetím finalistou je ZŠ Světlogorská z Tábora. Patronkami Kinderiády jsou světové běžkyně Ludmila Formanová a Jarmila Kratochvílová. Atletické závody pořádá společnost Ferrero Česká pod záštitou Českého atletického svazu.

 

 

Souhrnné výsledky atletické soutěže Kinderiáda budou k dispozici na www.atletika.cz.
Všechny tiskové materiály a fotodokumentace se nachází na tiskovém středisku agentury AMI Communications www.amic.cz/press.

 

 

VÝSLEDKOVÁ LISTINA  -  Regionální kolo v Nové Včelnici, 14. 10. 2003

 

Název

Pořadí

Název

Pořadí

Komenského, Milevsko

1

5.Vajgar, Jindřichův Hradec

17

Sezimovo Ústí

2

Komenského, Žirovnice

18

Světlogorská, Tábor

3

Sokolská, Třeboň

19

Kamenice nad Lipou

4

Štítného, Jindřichův Hradec

20

Hradská, Humpolec

5

Borotín

21

4.Vajgar, Jindřichův Hradec

6

Božejov

22

Komenského Dačice

7

Jarošov nad Nežárkou

23

Čéčova, České Budějovice

8

Český Rudolec

24

E.Beneše, Soběslav

9

Chlum u Třeboně

25

Nová Včelnice

10

Rapšach

26

Černovice

11

Kardášova Řečice

27

Nová Bystřice

12

Slavonice

28

Zborovská, Tábor

13

Lomnice nad Lužnicí

29

Blatské Sídliště, Veselí n/L.

14

Veselí nad Lužnicí

30

Pacov

15

Komenského, Soběslav

 

Suchdol nad Lužnicí

16

 

 

 

 

 

ŠKOLA BRUSLENÍ na Zimním stadionu  v J. Hradci od 5. 11. 2003 (každou středu) 16.30 – 17.20 h. Je pořádána pro chlapce od 4 do 11 let a to ZDARMA po celý rok.

Doporučujeme:  pokrývku hlavy, rukavice. Informace : tel. : 776 783 700

Podmínka účasti: v začátcích doprovod rodičů.

Tuto školu bruslení pro vás připravil Klub ledního hokeje Vajgar J. Hradec, pod vedením zkušených trenérů ledního hokeje  KLH  VAJGAR,.

 

Textové pole:              Gymnázium V. Nováka v Jindřichově Hradci   Vás zve na
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ
V pátek 28. listopadu 2003 od 10 do 18 hodin
Program: Prohlídka budovy, zpřístupnění sbírek, výstavky, ukázky práce v odborných učebnách a laboratořích, kulturní vystoupení žáků
(začátek programu vždy v celou hodinu)
Srdečně jsou zváni zájemci o studium ve čtyřletém a osmiletém cyklu,                rodiče, absolventi, přátelé a další hosté.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

                   KULTURNÍ KALENDÁŘ                                       

 

 KD Střelnice v J. Hradci Vás zve                                                                                                             

                            

1. 11. 2003 – 20.00 hod. – TANEČNÍ VEČER 20 let orchestru Spektrum

K tanci a poslechu hraje jindřichohradecký taneční orchestr Spektrum se svými hosty.

Sál Střelnice     vstupné: 50,- Kč

 

 

 

 GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu                                                    

3. 11. 2003 – 17.30 hod.vernisáž výstavy obrazů – JOSEF ZIKA

                                            „ÚLETY“ – olej na laminu

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

9. 11. 2003 – 9.30 hod. -  Přednáška Tomáše Pfeiffera  GVN

 

 KD Střelnice v J. Hradci uvádí                                                                                                            

                            

9. 11. 2003 – 19.00 hod. – ZDENĚK IZER „Izerská padesátka“

                                                Zábavný pořad. Host pořadu: Petr Freund

Sál Střelnice    vstupné: 115,- 110,- 105,- a 50,-  Kč  

 

 SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE                                                                                                                                                                              

10. 11. 2003 – 19.30 hod. přednáška PhDr. Jiřiny Psíkové

                                                     Legionáři na Jindřichohradecku

Konferenční sál – minoritský klášter při kostele sv. J. Křtitele

 

 Město J. Hradec Vás srdečně zve  na koncert                                                                                                          

11. 11. 2003 – 19.30 hod. - „Slavné housle 18. – 20. stol.“   

                                                 

Účinkuje JAROSLAV SVĚCENÝ (jeden z nejlepších českých

               houslistů)  za klavírního doprovodu MARIE SYNKOVÉ

Na programu: F. Benda, A. Dvořák, J. Suk, L.Janáček, B. Smetana

                     a J.Svěcený

Rytířský sál SHZ v J. Hradci     vstupné: 150,- 120,- Kč

 

 KD Střelnice v J. Hradci uvádí divadelní hru Neila Simona                                                                                                             

                            

12. 11. 2003 - 19.00 hod. - DROBEČKY Z PERNÍKU Divadlo na Vinohradech

Hořká komedie o síle lásky a pochopení inspirovaná skutečným příběhem Judy Garlandové a její dcery Lizy Minnelliové / Hrají: D. Kolářová, A. Elsnerová,  G. Vránová, M. Moravec, P. Římský a M. Hofbauer

Sál Střelnice               vstupné: 115,- 110,- 105,- a 50,-  Kč               Předplatné sk. A

 

 

 Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s OS ČČK Vás zve                                                                                                                                                                          

13. 11. 2003 – 17.45 hod. - na besedu s Ing. Josefem Jandou

                                                    o přírodě a životě na Srí Lance.

Od 17.30 vám představí své ruční práce paní Marta Hronová a Věra Gočová.

Domov mládeže SZdŠ J. Hradec – Vajgar

 

 

 Ing. Richard  Blatný Vás zve na video - besedu                                                                                                                               

13. 11. 2003 - 18 hod. –La Manche – kanál slávy a prokletí!“

Ing. Mgr. FINS. Richard Blatný, sportovní přemožitel kanálu La Manche, držitel dvou zápisů v Guinnessově knize rekordů, vyznamenán Českým olympijským výborem, předseda Klubu Ledních Medvědů je autorem čtyř knížek, které bude možno si po akci zakoupit s podpisem při autogramiádě.            Městská knihovna

 DaDaClub Kasper Vás zve na pravidelné  koncerty 1x v měsíci                                                                             

13. 11. 2003 – 19.30 hod.HUDEBNÍ SKLEPY (čtvrtky) – Jan Burian

                                             

Předprodej vstupenek v DaDaClubu Kasper,  Kostelní 73/I

 

  Jindřichohradecký symfonický orchestr Vás zve na                                                                                                        

15. 11.  2003 – 19.00 hod. – KONCERT k 5–ti letům trvání JHSO

 

       

Dům dětí  Jindřichův Hradec                                            vstupné dobrovolné

 

  KD Střelnice v J. Hradci uvádí                                                                                                            

16. 11. 2003 – 17.00 hod. – SENIOR KLUB zábavný pořad

                           Moderátor: V. Staněk. Host pořadu: MUDr. Petr Láznička

                          

Sál Střelnice         vstupné: 30,- Kč

 

  Společnost V. Nováka při ZUŠ  J. Hradec Vás zve                                                                                                             

16. 11.  2003 – 18.00 hod. – na koncert mezinárodního smyčcového   orchestru Gmünd – J. Hradec a pěveckého sboru YMCA - JAKOUBEK

kaple sv. Maří Magdaleny

  GALERIE INSPIRACE Vás zve na podzimní Ozvěny ve sklepě                                                    

21. 11. 2003 – 19.30 hod.VYHNANEC Z ARBATU písně a vzpomínky známého, dnes již zesnulého ruského básníka a písničkáře Bulata OkuDŽavy. Účinkují Věra Slunéčková a autorův český překladatel Milan Dvořák

Langrův dům, nám. Míru 138/i, suterén                                          vstupné: 70,- Kč

 

 GALERIE INSPIRACE pořádá společně s ateliérem ŠARLAT                                                    

22. 11. 2003 – 17.00 hod. předvánoční prodejní výstavu na téma VÁBENÍ  

(šaty, obrazy, keramika, prostorová tvorba mladých výtvarnic)

Langrův dům, nám. Míru 138/i, malá výstavní síň. do 4.1.2004         vstup volný

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

22. 11. 2003 – 19.00 hod. - jste srdečně zváni

 Sál Střelnice                                 na vystoupení orientálního tance

 

 KD Střelnice v J. Hradci uvádí                                                                               

23. 11. 2003 – 16.00 hod. POHÁDKA O KOLOTOČI   

                                    A ZTRACENÉM SLUNÍČKU Karlovarské hudební divadlo

Divadelní pohádka z cyklu  „Děti s rodiči do divadla“

Sál Střelnice             vstupné: 30,- 25,- 20,- a 15  Kč

 

 Klub historie letectví v J. Hradci a Muzeum Jindřichohradecka                                                               

28. 11. 2003 – 18.00 hod. EXPEDICE EXETER 2003

                           Přednáška Mgr. Vladislava Buriana, doplněna dokumenty.

Konferenční sál – minoritský klášter při kostele sv. J. Křtitele

 

  DaDaClub Kasper Vás zve na                                                                                    

29. 11. 2003 – 18.30 hod.SETKÁNÍ s r. o.

                                             

Částečně improvizovaný autorský kabaret Michala Vícha (hudba) a Jiřího Weinbergera (texty), s hosty MISS JH 2002 a Jiřím Langerem.

DaDaClubu Kasper,  Kostelní 73/I    vstupné: 70,- Kč

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

29. 11. 2003 – 20.00 hod. – Ples k 90. výročí Obchodní akademie T.G.M.

 

Španělské křídlo SHZ v J. Hradci

 

  KD Střelnice v J. Hradci Vás zve na                                                                    

30. 11. 2003 – 18.00 hod. VÁNOČNÍ VYZVÁNĚNÍ                                                

Účinkují: SPIRITUÁL KVINTET, folk. skup.JEN TAK TAK, sbor ZŠ Lomnice n/Luž.

Sál Střelnice    vstupné: 100,- 95,- 90,- a 50  Kč

 

Pokračování výstav

Muzeum Jindřichohradecka a Národní muzeum fotografie  pořádají výstavu                                                                    

1. – 16. 11. 2003 – František Krátký - fotograf českého venkova před 100 lety. Pokračování výstavy, která je pořádána při příležitosti 1. fotografického kongresu Komory fotografických živností.

Výstavní síň – minoritský klášter při kostele sv. J. Křtitele

 

 Muzeum Jindřichohradecka                                                                                                                                                                            

1. – 30. 11. 2003 – VÁNOČNÍ VÝSTAVA BETLÉMŮ

Výstavní místnosti Muzea Jindřichohradecka             Výstava potrvá do 6. ledna 2004.

Muzeum Jindřichohradecka a Klub historie letectví v J.H. pořádají                                                                   

1. – 30. 11. 2003 – SRPEN ´68

Pokračování výstavy unikátních snímků světových fotografů zachycujících invazi vojsk v Praze. Vstup na výstavu možný po dohodě na tel.: 384 363661.

Výstavní síň – minoritský klášter při kostele sv. J. Křtitele

 

Galerie AGAMA Dobrovského 6/I                                                                                          

výstava obrazůRudolf Jankovec -  Šumava

 

                                  

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC                                                   

listopad – březen:  pouze pro předem objednané skupiny, 110% příplatek tj.:  v čj: 1 os.- 143,-Kč / cizojazyčná prohl.  1 os. – 308,- Kč

 

 

MUZEUM JINDŘICHOHRADECKA                                                                            

 

otevřeno denně (mimo pondělí) od 8.30 – 12.00 a 12.30 – 17.00

V pondělí ve státní svátek 17. 11.  je muzeum  OTEVŘENO!

Městská věž je uzavřena

Kostel sv. J. Křtitele – uzavřen, skupiny nad 10 osob si mohou prohlídku předem  objednat v pokladně muzea

 

Vánoční vyzvánění 2003

Tradičním koncertem se ohlásí letošní příchod vánočního času. Tentokrát o něco dříve než v minulých devíti letech, hned o první adventní neděli, avšak s hlavním hostem, jehož termínový kalendář je nabitý na několik let dopředu. Pozvání spolupořádající jindřichohradecké skupiny JEN TAK TAK přijal totiž SPIRITUÁL KVINTET. To samo o sobě znamená, že půjde o jeden z vrcholů letošní koncertní sezóny. Obě výše zmíněné skupiny uvede pěvecký sbor ZŠ Lomnice nad Lužnicí. Jako každý rok připravily pro návštěvníky Vyzvánění malé dárky děti z ÚSPM Bobelovka a o přestávce nabídnou divákům své vlastní výrobky. Koncert by tak měl být opět symbolem vzájemného porozumění a tolerance. Pro skupinu Jen tak tak je zároveň završením minisérie vystoupení s vynikajícími skupinami, které nepotřebují podbízivou reklamu v televizním „šoubyznysu“ – v srpnu v Telči s Jurou Pavlicou a Hradišťanem, v říjnu na Hříběckém budíku s Hankou a Petrem Ulrychovými a Javory. Nezapomeňte – 30.11.2003 v 18.00 na Střelnici, předprodej začíná o 14 dní dříve.

 

 

KINO STŘELNICE

        

  1. sobota    17.30  20.00

  2. neděle    17.30  20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56  Kč

POLICAJTI                                               Švédsko – Artcam

Komedie o policajtech z poklidného malého městečka, kteří chtějí předejít zrušení své nevytížené stanice tím, že začnou sami fingovat řádění zločineckého gangu.

Hrají: Fares Fares, Tortel Peterson, Sissela Kyleová

Režie: Josef Fares                                     Délka filmu: 90 min.

4. úterý        17.30  20.00

5. středa       17.30  20.00

6. čtvrtek     17.30   20.00

 

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 66 Kč           

Fanfán Tulipán                                     Francie Bioscop

Vtip, odvaha, šarm - ztřeštěný miláček Štěstěny a krásných žen se vrací! Stejně jako před jedenapadesáti lety dal Fanfán přednost vojsku před sňatkem a stejně jako kdysi uvěřil na věštbu své šťastné budoucnosti po boku královské dcery – aby neomylně skončil v úplně jiné náruči. Vincent Perez a Penelope Cruzová v hlavních rolích výpravného dobrodruž-ného filmu.

Dále hrají: Didier Bourdon, Philippe Dormoy

Režie: Gérard Krawczyk              Mládeži do 12 let nevhodný                                

   Délka filmu: 100 min.

7. pátek     17.00   20.00

8. sobota   17.00  20.00

9. neděle    17.00  20.00

 

Pozor na začátek!

 

Vstupné:  60 Kč

ŽELARY                                                              ČR - Falcon

Krutý příběh něžné lásky. Aňa Geislerová v hlavní roli adaptace baladické novely Květy Legátové.

Dále hrají: György Cserhalmi, Jaroslava Adamová, Miroslav Donutil, Jaroslav Dušek, Iva Bittová,  Ivan Trojan, Jan Hrušínský

Režie: Ondřej Trojan                

                                 Délka filmu: 150 min.

Představení ART KINA

10. pondělí  17.30  20.00

 

 

Titulky

Vstupné:   56 Kč

DALŠÍCH DESET MINUT II       SRN-V. Británie -Artcam

Druhá část jedinečného povídkového projektu. Téma „čas“ podle osmi velkých světových filmařů.

Režie: B. Bertolucci, C. Denisová, M. Figgis, J-L. Gogard,       J. Menzel, V. Schlöndorff, I. Szabó, M. Radford 

Délka filmu: 100 min.                                         

11. úterý     17.30   20.00 

12. středa    17.30   20.00

13. čtvrtek  17.30  20.00

 

 

Titulky

Vstupné:  62 Kč

TERMINÁTOR 3: Vzpoura strojů         USA-Falcon

Arnold Schwarzenegger coby kyborg z budoucnosti se vrací ve třetím pokračování sci-fi ságy, aby pomohl Johnu Connorovi vybojovat jeho bitvu se stroji.

Dále hrají: Nick Stahl, Claire Danesová, Kristianna Lokenová, Matthew Bonnar

Režie: Jonathan Mostow                         Délka filmu: 105 min.

14. pátek      17.30  20.00

15. sobota     17.30  20.00

16. neděle     17.30  20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč

HODINY                                                                 USA - SPI

Spojeny v čase a vášni. Nicole Kidmanová, Meryl Streepová a Julianne Mooreová v příběhu tří žen v různých dobách (Richmond 1923, Los Angeles 1951, New York 2001), jejichž osudy jsou spojeny s románem Virginie Wolfové „Paní Dallowayová“. Psychologické drama, za které Nicol Kid-manová získala sošku Oscara. Dále hrají: S. Dillane, Ed Harris

Režie: Stephen Daldry                           Délka filmu:  115 min.

18. úterý    17.30  20.00

19. středa              20.00

20. čtvrtek             20.00

Titulky

Vstupné:  58 Kč

CHARLIEHO ANDÍLCI: Na plný pecky       USA - Falcon

Drew Barrymoreová, Cameron Diazová a Lucy Liu – sexy agentky znovu v akci!

Dále hrají: Cyia Batten, Russell Bobbitt, Demi Moreová

Režie: McG                                             Délka filmu: 105 min.                             

19. středa    17.30

20. čtvrtek   17.30

 

Český dabing

Vstupné: 56 Kč

PRASÁTKO A JEHO VELKÝ PŘÍBĚH          USA-Falcon

I malé zvířátko může být velkým hrdinou. Prasátko, které Medvídek Pú s sebou nevzal na lov medu se totiž ztratilo… Animovaná pohádka studia Walta Disneye.

Režie: Francis Glebas                               Délka filmu: 75 min.

21.  pátek    17.30  20.00

22. sobota    17.30  20.00

23. neděle    17.30  20.00

 

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč

PRCI, PRCI, PRCIČKY 3 - Svatba           USA-Bontonfilm

Vzrušující vyvrcholení Prcičkové ságy. Studentská léta jsou již jen ve vzpomínkách, z dětí se stali dospělí, avšak jsou připraveni zařádit si i při další velké události – Jim se žení! Třetí volné pokračování divácky úspěšné série.

Hrají: Jason Biggs, Alison Hanniganová, January Jones

Režie:  Jesse Dylan                  Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu 90 min.                            

Představení ART KINA

24. pondělí   17.30  20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné:  62 Kč

MUŽ BEZ MINULOSTI               Finsko – SRN – CinemArt

Smutná komedie. Příběh muže, který po ztrátě paměti se stává bezejmenným. Na okraji města ve společnosti bezdomovců a pochybných existencí nachází lásku a učí se v sobě najít hodnoty, díky kterým se člověk nestydí žít. Snímek získal Grand Prix za nejlepší film na MFF v Cannes 2002.

Hrají: Markku Peltola, Kati Outinenová, Juhani Niemelä

Režie: Aki Kaurismäki      Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu: 95 min.

25. úterý      17.30  20.00

26. středa    17.30  20.00

 

 

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 52 Kč

KAŠLU NA LÁSKU                       USA-SRN - Bontonfilm

Romantická retrokomedie. Spisovatelka Barbora (Renée Zellwegerová) chce získat popularitu svou knihou „Kašlu na lásku“. Dokazuje v ní, že moderní žena má stejná práva a možnosti jako muž. Chce skvělou kariéru a nezávazný sex, u něhož nemusí zrovna umírat láskou. Tento ryze mužský náhled ale inspiruje novináře Catche (Ewan McGregor), aby Barboru sbalil a předvedl jí, co vlastně muži chtějí.

Dále hrají: Sarah Paulsonová, David Hyde Pierce

Režie: Peyton Reed                                  Délka filmu: 95 min.

27. čtvrtek   17.30  20.00

28. pátek      17.30  20.00

29. sobota    17.30  20.00

30. neděle     17.30  20.00

 

Titulky

Vstupné: 78 Kč

KILL BILL                                                     USA – Bioscop

Byl to její svatební den a oni se ji pokusili zabít. Po pěti letech kómatu se „Nevěsta“ vydává na cestu pomsty. Režisér Quentin Tarantino a herečka Uma Thurmanová (oba Pulp Fiction) v novém akčním thrilleru.

Dále hrají: David Carradine, Lucy Liu, Daryl Hannahová

Režie: Quentin Tarantino        Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu: 110 min.

2.12. úterý   17.00  20.00

3.12. středa  17.00  20.00

 

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné: 58 Kč

PIRÁTI Z KARIBIKU – Prokletí Černé perly USA- Falcon

Pod pirátskou vlajkou vzhůru za dobrodružstvím. Odvážní korzáři, půvabné dámy, spousta rumu a velký poklad Aztéků. Johnny Depp, Geoffrey Rush a Orlando Bloom v hlavních rolích.

Dále hrají: Keira Knightleyová, Jonathan Price

Režie: Gore Verbinski                             Délka filmu: 140 min.

4. – 7. 12. Český dabing

 

HLEDÁ SE NEMO                                             USA- Falcon

Animovaná pohádka studia Walta Disneye.

 

                                Představení pro dětI                                                                                         

 

 

2. neděle     15. 00

Vstupné: 8  Kč

Křesadlo                                                 ČR – Krátký film

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 65 min.

9. neděle    15. 00

Vstupné: 8  Kč

Cirkus Hurvínek                                    ČR – Krátký film

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 65 min.

16. neděle   15. 00

Vstupné: 8  Kč

Krakonoš a strašidlo                              ČR – Krátký Film

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 65 min.

23. neděle   15. 00

Vstupné: 8  Kč

Krtkova pohádková dobrodružství       ČR – Krátký film

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 65 min.

30. neděle   15. 00

Vstupné: 8  Kč

Budulínek                                               ČR – Krátký film

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 60 min.

 

                                   Připravujeme na PROSINEC  2003                                            

  2.  -   3.

Piráti z Karibiku – Prokletí Černé perly

USA

dobrodružný

  4.  -   5. 

Neprůstřelný mnich

USA

akční komedie

  6.  -   7. 

Plnou parou vzad

USA-SRN

komedie

  4.  -   7.

Hledá se Nemo

USA

animovaný

            8.

Bowling for Columbine

USA

dokument

  9.  -  10.

Chladnokrevně

USA

kriminální thriller

11.  -  14.

The Matrix - Revolution

USA

sci-fi

16.  -  18.

Jedna ruka netleská

ČR

černá komedie

19.  -  21.

Božský Bruce

USA

 komedie

          22.

Můj život beze mne

Kanada-Španěl.

drama

          23.

Nuda v Brně

ČR

smutná komedie

26.  -  27.

Rozvod po francouzsku

USA-Francie

komedie

28.  -  30.

S.W.A.T. – jednotka rychlého nasazení

USA

akční

                        

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

 JINDŘICHŮV HRADEC

 

            EXPEDICE HONINGTON 2002                     (I. část)

             aneb:  po čtyřech letech opět v Anglii

 

     Je tomu již více než jeden a půl roku, kdy jsme se s kolegy z našeho Klubu historie letectví v J. Hradci vrátili z jedenáctidenní „Expedice Honington“ z Velké Británie. Právě na území tohoto ostrovního království jsme se opět vydali po čtyřech letech, abychom pokračovali v započaté do-kumentační práci týkající se osudů a hrobů čs. válečných letců z období      II. světové války. Jelikož nám následné zpracování nabytých poznatků trvalo několik měsíců, během kterých jsme s kolegy připravili a realizovali řadu dalších akcí pro veřejnost, představuji vám nejzajímavější informace    o tomto zahraničním projektu až dnes.

 

     Během předcházející „anglické“ expedice, směrované v roce 1998 do oblasti Londýna a jeho okolí, jsme se tentokrát rozhodli věnovat lokalitám mezi Norwichem - Oxfordem a Brightonem. Připravená trasa měřila přibližně 2.400 km, během kterých jsme se chtěli věnovat nejen již zmíněné tématice československých válečných letců    z období II. světové války, ale zároveň i terénnímu průzkumu a mapování bývalých základen RAF (britského Královského letectva), na nichž byli dislokováni naši stíhací    a bombardovací piloti.

     Bohužel, obdobně sedmi přecházejícím zahraničním expedicím jsme se od začátku nejvíce potýkali s problémem finančního zabezpečení celého projektu. I když nám velkou měrou pomohl generální sponzor akce Ing. Jiří Mach, majitel stavební firmy, zároveň získali finanční podporu od města J. Hradec, přesto převážná část nákladů zůstala na jednotlivých členech týmu. Teprve v závěrečné fázi příprav jsme získali pomoc od jednatele firmy „Fontea a.s.“ Veselí nad Lužnicí Kamila Červeného, majitele jindřichohradecké firmy „Foto-TV-Video“ Pavla Körnera    a firmy „Zverex“ Stanislava Brýny,     po expedici pak majitele stejnojmenné „Autopůjčovny“ Jana Hájka.

     Nevím jak to vnímají ostatní kolego-vé, ale pravděpodobně za nejnáročnější považuji poslední tři dny před odjezdem. V té době se ladí detaily, ale zároveň se téměř s naprostou samozřejmostí objeví nějaký problém. V roce 2002 se to projevilo hned v několika oblastech příprav, ale nakonec jsme vše zvládli. Slavnostní start jsme stanovili na středu 5. června, kdy se od samot-ného rána do nakládání a „polepování“ auta postupně zapojilo všech devět účastníků expedice. Tým tvořili Hradečáci Zdeněk Krupička, Karel Ludvík, Jaroslav Vagala, Vladi-mír Volf, Petr Pokovba a Vladislav Burian, dále Vladimír Vondrka z Kardašovy Řečice, Jiří Růžička z Velkého Ratmírova a Jaroslav Hrůša z Vlčic.

     Nejtěžší úkol dne odjezdu pro nás nastal odpoledne. Potřebovali jsme totiž do auta za jakoukoliv cenu dostat proviant, dokumentační materiály a nakonec i osobní věci. Několik kolegů přiložilo ruku k dílu, ale nikdo z nich nedokázal vnitřní úložné prostory „nafouknout“. Osobně jsem se tohoto „boje“ nezúčastnil. Akce se totiž nakonec ujal kolega Vláďa, který dokázal celou věc zdárně vyřešit ku prospěchu celého kolektivu.

     Když jsme před 17 hodinou dorazili na náměstí Míru v J. Hradci, místa určeného       za oficiální start expedice, nevěřili jsme svým očím. Před starou radnicí nás totiž čekala početná skupina známých a fandů naší klubové činnosti, kteří nám přišli popřát zdar celé akce. Mezi nimi byl také starosta J. Hradce Ing. Karel Matoušek se svojí chotí, která nám pro štěstí věnovala salámové letadlo (zhotovené z několika druhů výborných uzenářských výrobků ... a které se právě proto nedočkalo našeho odjezdu z města). Potěšitelný pro nás byl zájem médií, v čele s redaktory Listů Jindřichohradecka           a Jindřichohradecké televize. Během příprav odjezdu expedice také vznikl krátký dokument pro Českou televizi, který natočila redaktorka K. Vrkočová.    

     Celá rozlučka byla velmi milá a trvala více než půl hodiny, ale to nás již začal popohánět čas nutného odjezdu z J. Hradce. Před námi byl přibližně 1.200 km dlouhý přejezd přes Německo, Belgii až do francouzského přístavu Calais, odkud jsme se měli druhý den ve večerních hodinách vydat trajektem směrem k britským ostrovům.

     Jedinou delší odpočinkovou zastávku jsme uskutečnili až v malém belgickém městečku Adinkerque, které se nachází asi 4 km od francouzských hranic. Tuto lokalitu jsme během našich cest po západní Evropě navštívili již podruhé, ale chtěli jsme se opět poklonit památce čtyřiceti příslušníků obrněné brigády generála A. Lišky, kteří zahynuli během podzimu 1944 až jara 1945 při obléhání Němci okupovaného přístavního města Dunkerque.

     Cesta ke kanálu La Manche nám trvala i se zmíněnou zastávkou celkem 18 hodin. Nejprve jsme v přístavu v Cala-is zakoupili trajektový lístek, následně se rozhodli využít čas až do 21 hodin k návštěvě a dokumentaci dalších válečných lokalit.

    Vydali jsme se k nedalekému městečku Pihen-les-Guines, kde se nachází hrob kapitána Stanislava Fejfara, stíhacího pilota 313. čs. stíhací perutě. Zahynul 17. května 1942 v letounu Spitfire během návratu z doprovodu bombardova-cích letounů na francouzský přístav Boulogne. I když se informace o posledních okamžicích života S. Fejfara mírně rozcházejí, jisté je, že patřil k největším přátelům legendárního válečného pilota Františka Fajtla. Ten byl krátce před tím sestřelen a pro-hlášen za nezvěstného. Když se F. Fajtl dostal po několika měsíční strastiplné cestě přes Francii a Španělsko do Anglie, S. Fejfar již nežil. Někteří z očitých svědků dané události pak tvrdili, že se spolu se svým doprovodem Miroslavem Borkovcem vrátil proti přesile nepřátelských stíhačů pomstít kamaráda Frantu Fajtla a z tohoto letu se ani jeden z našich pilotů nevrátil.

 

(pokračování příště)                                                            Vladislav Burian, KHL