Jindřichohradecký zpravodaj, říjen 2003

INFORMACE Z RADY MĚSTA

 

   V měsíci říjnu dojde k zavedení možnosti plateb jízdného v autobusech na všech linkách MHD prostřednictvím bezdotykových platebních karet. Tento měsíc bude také sloužit jako přechodový, kdy od 15.10. bude ukončen prodej papírových kuponů u řidiče. Již zakoupené kupony na slevu jízdného lze používat do ukončení jejich platnosti. Nadále  bude možno u řidiče  platit v hotovosti pouze plné jízdné. Všechny druhy platných slev  zůstávají zachovány. Bude je však možno uplatnit pouze prostřednictvím bezdotykových karet. Karty na slevu jízdného (žákovské, studentské, pro seniory a občanské měsíční a čtvrtletní) je možno zakoupit v informační kanceláři  ČSAD na autobusovém nádraží v době od 7.00 do 15.00 hod. (tel.: 384 371 922). Cena karty je 110,- Kč a její životnost je 10 let. Její způsob užívání lze měnit.  Tyto karty musí být opatřeny jménem  a fotografií.  Fotografii v digitální podobě pořídí pracovníci ČSAD při objednávce karty, dodací lhůty jsou do deseti dnů.  V době od 15. do 31. října budou karty pořizovány na počkání přímo na pracovišti ČSAD v Jindřichově Hradci. Kromě karet na slevu jízdného lze v autobusech ČSAD Jindřichův Hradec používat k placení různých druhů jízdného též tzv. elektronické peněženky. Jsou to  bezdotykové platební karty a jsou  přenosné.  Doplnění kreditu všech druhů karet se provádí u řidiče.

   Zavedení platebních karet v autobusové dopravě zvýší komfort přepravy a urychlí odbavování. Další podrobnosti o způsobu zavedení tohoto systému získají cestující od pracovníků ČSAD, řidičů a prostřednictvím letáků vylepených v autobusech. Žáci budou podrobně informováni ve školách prostřednictvím učitelů. Dotazy budou také vyřizovány v době od 6.00 do 14.00 hod. na tel.: 384 371 935 a 602 130 897. 

 

   V měsíci září byl slavnostně otevřen nový dům s pečovatelskou službou, který vznikl rekonstrukcí objektu u parkoviště Jitřenka. V přízemní části směrem do ulice Růžové počítal projekt s vybudováním několika společných prostor, které mají sloužit jako klubovny. Občanské sdružení Kytka nabídlo vedení města provozování těchto prostor jako sociálně informační centrum s názvem „Slunečnice“. Jedná se moderní formu klubu pro seniory, který by sloužil lidem bydlících v DPS i ostatním zájemcům z města.  Sdružení nabízí široké spektrum volnočasových vzdělávacích a zájmových aktivit odpovídajících věkové kategorii této skupiny našich spoluobčanů. Pro rozjezd tohoto zařízení uvolnila rada města z rozpočtu částku 50 tisíc korun  a povolila jeho zkušební provoz do konce letošního roku. Po té bude zájem o tuto službu  posouzen a rada města rozhodne o jejím dalším působení.

 

   Z podnětu obyvatel žijících v místní části Radouňka zasedala pracovní skupina pro pojmenování ulic. Pokračující výstavba v Radouňce, zejména v části „Na Kopečku“, činí tuto lokalitu orientačně nepřehlednou. Uskupení rodinných domů zde vytváří již dvanáct ulic, které by si zasloužily vlastní názvy. Zlepšení orientace je nutné zejména pro potřeby záchranné služby, hasičů, pošty, energetiků, ale i náhodných návštěvníků této lokality. Pracovní skupina při návrhu pojmenování vycházela z vžitých názvů a místních zvyklostí. Návrhy budou projednány s obyvateli Radouňky a následně předloženy radě a zastupitelům města k projednání.

Alfred Němec, místostarosta  města Jindřichův Hradec

 

Zasedání Zastupitelstva města Jindřichův Hradec se koná

29. 10. 2003 – 16.00 hodin v sále Střelnice.

                                  

VÝBĚR Z UDÁLOSTÍ MĚSTSKÉ POLICIE

 

JINDŘICHŮV HRADEC -  ZA OBDOBÍ  16.-31.8.2003

 

na férovku...16.8.2003 03.20 hod. oznámil ošetřující personál chirurgické ambulance nemocnice v Jindřichově Hradci ošetření 19 letého M.B. napadeného na diskotéce JITKA. Vzhledem k tomu, že napadený byl schopen a ochoten strážníkům podat vysvětlení, byla do nemocnice vyslána hlídka, která zjistila, že zraněný mladík tančil na parketu s dívkou, když do něj začali strkat jemu neznámí kluci (kterých mělo být asi 15) a posléze jej povalili na parket a začali do něj kopat a šlapat po něm. Na ošetření jej odvezli  dva kamarádi. Mladík měl opuchlý obličej s mnoha podlitinami a na levé straně hrudníku dvě hluboké tržné rány. Dle slov ošetřujícího lékaře si ošetření vyžádá nejméně 14 dnů. Protože zde bylo důvodné podezření ze spáchání trestných činů ublížení na zdraví a výtržnictví, byla celá věc předána Policii ČR.

 

není trest jako trest...17.8.2003 v 09.50 hod. se na služebnu MP dostavila občanka rómské národnosti bydlící na nám. Míru a oznámila, že 2 cca 10 leté děti, které jsou u nich s příbuznými na návštěvě, dostaly od konkrétní osoby ženského pohlaví, podnikající na nám. Míru, pár facek. Strážníci provedli ve věci šetření a zjistili, že podnikatelka zaparkovala  u své provozovny na nám. Míru a výše uvedené děti na ni pokřikovaly "Co čumíš ty babo !, Tak už koukej odjet ty babo !" a podobně. Toto už paní nevydržela a rozhodla se vzít výchovu dětí do vlastních rukou. Rozběhla se za nimi a každému z nich uštědřila výchovný políček. Po té s autem odjela. Děti samozřejmě utíkaly s pláčem k tetě si postěžovat. Teta  nelenila a okamžitě s dětmi navštívila patřičného lékaře a následně šla věc oznámit na MP.  V tomto případě se však přestupku proti občanskému soužití dopustily obě strany - děti i podnikatelka.  Ovšem vzhledem k absenci věku nebylo možné děti potrestat a tak pokutu dostala  pouze paní podnikatelka.


BILLA... 19.8.2003 v 11.45 hod. oznámila na linku 156 ostraha supermarketu BILLA, že v prodejně zadrželi pachatelku drobné krádeže. Strážník na místě zjistil, že  občanka rómské národnosti z Lodhéřova procházela mezi regály, vybírala si zboží, které ukládala do nákupního košíku, pouze dvě dětské peněženky si dala do kabelky. Při tomto počínání jí viděl člen ostrahy, který jí nechal projít pokladnou. Když se ochranka následně u pokladny přesvědčila, že peněženky zaplaceny nebyly, vyzvala  zákaznici aby jí následovala do kanceláře, odkud byla věc oznámena MP. 20 letá K.P.  se ke krádeži věcí v celkové hodnotě 58,-Kč  přiznala a strážníkovi jako zdůvodnění uvedla, že to byl „náhlý nápad". Peněženky personál vrátil nepoškozené zpět do prodeje. Vzhledem k tomu, že se jednalo o přestupek proti majetku, byla přestupkyni, po vyřízení všech náležitostí, uložena bloková pokuta.


vojsko versus civil...21.8.2003 v 01.00 hod. při pěší kontrole nám. Míru zaslechli službukonající strážníci křik vycházející z Panské ulice. Nelenili a do ulice se podívali. Zjistili zde skupinu několika osob, která cosi pokřikovala. Později se ze skupiny vyselektovaly dvě postavy, které se navzájem držely za oděv. Když strážníci přišli ještě blíže, byli svědky toho, že muž v civilním oděvu udeřil vojáka pěstí do hlavy a kopl kolenem do břicha tak, že ten ztratil rovnováhu a tělem rozbil skleněnou výplň dveří domu č.p. 135/I. Včasným zákrokem hlídka předešla dalšímu incidentu a vyzvala všechny přítomné osoby k podání vysvětlení, čímž vyšlo najevo, že na vině jsou obě strany jak vojáci tak civil. Proto přestupek vojáků byl předán k dořešení příslušnému vojenskému útvaru a civila bude řešit přestupková komise MěÚ J. Hradec.


špatný příklad...21.8.2003 v 15.00 hod. bylo oznámeno ze sídl. Hvězdárna, že na lavičkách u nákupního střediska nějací mladíci popíjejí alkohol a jejich chování silně vybočuje ze společenských norem. Po příjezdu strážníků na místo zde byli pouze dva muži, z nichž jeden se válel značně podnapilý a špinavý na zemi a mladší kamarád, který na tom byl o poznání lépe jej pravděpodobně hlídal. Po zjištění totožnosti bylo zjištěno, že 20 letý D.Š. z Kamenice nad Lipou, krom jiného v současné době voják základní služby, přijel s kamarádem 15 letým M.B. do J. Hradce se „pobavit".  K tomuto účelu starší z dvojice zakoupil láhev vodky  a společně ji „ztrestali". Vzhledem k tomu, že jejich zábavě museli přihlížet kolemjdoucí včetně matek s dětmi, se oba dopustili přestupku buzení veřejného pohoršení a starší z nich i přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi (podal alkohol mladistvému).


chtěl ušetřit...27.8.2003 v 08.50 hod. oznámila ostraha PENNY marketu zadržení pachatele drobné krádeže. Strážníci na místě zjistili, že 18 letý M.T. z Jarošova nad Nežárkou si krom řádně zaplaceného nákupu chtěl odnést ještě sušenky v hodnotě 27,60 Kč, které si ukryl v kapse bundy. Jako důvod uvedl, že má málo peněz a chtěl ušetřit. Bohužel tento způsob šetření není asi nejvhodnější, neboť na blokové pokutě prodělal mnohonásobně více. Ale pro někoho „i prodělek je kšeft".


naboural, nezastavil...28.8.2003 v 09.50 hod. při kontrole Václavské ulice spatřil projíždějící strážník nabourané vozidlo Škoda 100. Při prohlídce vozidla ke strážníkovi přišel svědek nehody a uvedl, že vozidlo naboural bílý Mercedes SPZ..., který jel tam a tam... Po tomto příkladném svědectví skočil strážník do služebního vozidla a uvedený Mercedes  dostihl a zastavil. V Mercedesu se vezla krom řidiče ještě 4 děvčata. Po zjištění totožnosti řidiče byla na místo přivolána skupina dopravních nehod policie ČR.

 

něco zapomněl...28.8.2003 v 20.15 hod. oznámil domovník  vchodu panelového domu na sídl. Vajgar, že mají problém s jedním nájemníkem, který se vykálel ve společných prostorách domu a „dáreček" zapomněl uklidit. Strážníci přijeli na místo, kde domovníka kontaktovali a ten jim doličný předmět ukázal. Po nafocení inkriminovaného místa byl kontaktován výrobce exkrementu, který jej před zraky strážníků odklidil, místo uvedl do původního stavu a za přestupek zaplatil blokovou pokutu.


křičel, platil...30.8.2003 v 03.10 hod. měl potřebu 30 letý M.D. z Lásenice cosi sdělit všem obyvatelům Jitky Otína. Bohužel pro něj byl vyslyšen i hlídkou strážníků, která mu za rušení nočního klidu uložila blokovou pokutu.


naložili, vysypali, zaplatili...30.8.2003 v 20.30 hod. bylo na linku 156 oznámeno, že někdo těží písek v bývalé pískovně vojenského prostoru.  Hlídka, která se dostavila na místo, zde zastihla unavenou posádku traktoru s vlekem plně naloženým pískem. Při kontrole totožnosti strážníci zjistili, že posádka traktoru neměla povolení k těžbě písku, proto strážníci muže vyzvali, aby traktor otočili a písek vrátili zpět do pískovny. Vzhledem k tomu, že se jednalo o přestupek, byl vyřešen v blokovém řízení.

 Rudolf Gabriel, strážník městské policie

 

Malé ohlédnutí za létem

 

S počátkem školního roku a koncem letní sezóny tradičně nastává čas hodnocení a statistik, jak byla sezóna úspěšná. Úspěšnost skloňujeme ve všech pádech. Jsme rádi, že i v tomto roce jsme nabídli novým návštěvníkům i skalním turistům služby v cestovním ruchu srovnatelné s evropským standardem. Díky internetu a dobré spolupráci mezi Infocentry jsme byli schopni zodpovědět i dotazy - hlavně ze stran zahraničních turistů - týkající se nejen našeho města a regionu, ale celé ČR.  V tomto roce jsme také začali s odesíláním JH zpravodaje elektronickou poštou  ubytovatelům ve městě a okolí a informace o kulturním a společenském dění může návštěvník regionu získat přímo od ubytovatele.

V tomto roce je evidentní nárůst zájmu o aktivní trávení dovolené a volného času v našem regionu. V současné době dokončuje oddělení cestovního ruchu ( odbor rozvoje) práce na publikaci " Jindřichohradecko - průvodce regionem".  V tomto průvodci budou shrnuty informace nejen o historických, kulturních a přírodních památkách, ale budou zde i typy na ubytování, cykloturistiku, turistiku. Dále pak možnosti aktivního trávení volného času - tenis, jezdectví, rybaření, koupání, vodáctví, ...atd.  Tato publikace bude sloužit jak k prezentacím města na zahraničních i tuzemských veletrzích a výstavách, tak bude i v prodeji v Informačním středisku. 

Léto 2003 je za námi a v současné době se již chystáme na podzimní veletrh cestovního ruchu MADI (listopad) a tradiční zimní veletrhy GO a Regiontour v Brně a Holiday World v Praze.

 Zuzana Bedrnová

vedoucí oddělení cestovního ruchu

 

 

 

 

     Obchodní akademie T. G. Masaryka Jindřichův Hradec

oslaví 90 let od svého založení

 

29. června 2003 uplynulo 90 let od založení ekonomického školství v Jindřichově Hradci. Až k tomuto datu sahá historie Obchodní akademie TGM. Tento den rozhodlo rakouské ministerstvo kultury a vyučování o otevření městské dvouleté obchodní školy s českým vyučovacím jazykem. K obchodní škole byla připojena i kupecká škola pokračovací, která ve městě Jindřichově Hradci existovala už od roku 1885 jako nejstarší škola tohoto typu v Rakousko - Uhersku. Od roku 1922 přešla povinnost platit učitele školy z města na stát. Změnil se proto i název školy na Veřejnou obchodní školu v Jindřichově Hradci.

 

V letech 1930 – 31 postavilo město Jindřichův Hradec novou budovu obchodní školy podle návrhu architekta Antonína Mečíře v Husově ulici. V této budově pak od školního roku 1937/38 začíná historie obchodní akademie.

 

Od roku 1949, kdy se název obchodní akademie změnil na vyšší hospodářskou školu, změnila škola mnohokrát svůj profil i svou tvář. Od této doby byla postupně otevírána i řada tříd dálkového a večerního studia a pomaturitní studium pro absolventy gymnázií.

 

Přínosem pro město byla lidová škola jazyků, která byla ke škole přičleněna, nyní státní jazyková škola, která umožňuje žákům, studentům i veřejnosti široké jazykové vzdělávání s možností skládat státní zkoušky.

 

Od školního roku 1990/91 jsou již žáci přijímáni na nový typ školy. Názvem a tradicí se vrací k původní obchodní akademii, avšak náplň studia a požadavky na profil absolventa jsou zcela v souladu s moderní dobou a pojetím vzdělávání.

 

Za dobu své existence škola vychovala mnoho absolventů, z nichž většina je velmi dobře připravena pro výkon ekonomických funkcí i další studium. Absolventi se hrdě hlásí ke své škole i k jejím tradicím a šíří dobré jméno školy nejen v jihočeském regionu.

 

Můžeme říci, že historická tradice, na kterou dnešní obchodní akademie navazuje, umocňuje současnou moderní tvář školy.

 

V roce 90. výročí chceme  touto cestou oslovit absolventy školy a vyzvat je k účasti na chystaných oslavách. Mnoho absolventů se schází se svými učiteli v různých časových intervalech a navštěvují při této příležitosti i školu. Byli bychom rádi, kdyby se zástupci jednotlivých tříd spojili co nejdříve s vedením školy, aby se jejich třídy mohly na oslavách podílet. V sobotu 29. listopadu 2003 se bude konat den otevřených dveří a večer slavnostní ples v prostorách Státního hradu a zámku v J. Hradci.

Prosíme také absolventy o zapůjčení starých fotografií a dalších dokumentů, které mají k dispozici.

Sponzorské dary je možno zasílat na účet č. 19-0302690297/0100 pod variabilním symbolem rodného čísla nebo IČ organizace. Děkujeme všem a těšíme se na setkání.

 

Ing. Danuše Chromá, ředitelka

Kontakt: Sekretariát školy tel. 384 361 539, ředitelka tel. 364 361 538, fax dtto,         e-mail chroma@oa-jhradec.cz

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

   Městská knihovna                             V Týdnu  knihoven do knihovny !                                                                                   

            

            Ve druhém říjnovém týdnu proběhne v knihovnách po celé České republice dnes již tradiční akce – TÝDEN KNIHOVEN. Zapojí se do ní samozřejmě i knihovna jindřichohradecká.

Připojí se k celonárodní aktivitě a také u nás proběhne hned v pondělí 6. října zatím nepříliš obvyklá akce – NONSTOP ČTENÍ. Naše schopnost číst a vnímat čtený text se bohužel stále snižuje. Zvlášť markantně se to projevuje u dětí, jimž to může působit ( a často již také působí ) značné obtíže ve škole. Proto na návštěvu pozveme především je. Pracovnice oddělení pro děti pro ně připravily zajímavý program, při kterém budou mít příležitost dokázat, že čtení i vzájemné poslouchání je pro ně spíše příjemnou záležitostí. Stejnou příležitost prokázat schopnost vnímat i osobitě ztvárnit literární text dostanou také studenti – středoškoláci. Nezapomeneme ani na dospělou veřejnost, kterou pozveme k účasti na společném čtení zajímavých nedávno vyšlých vzpomínek jindřichohradeckého obchodníka Antonína Langera Na špacír !

Akce proběhne dopoledne od 9 do 12 hodin v poslechovém sále městské knihovny a je veřejnosti kdykoli v uvedeném čase  volně přístupná

Nonstop čtení Seifertovými verši zahájí a celé akce se zúčastní naše kolegyně, manželka premiéra české vlády, paní Viktorie Špidlová.

V týdnu knihoven pozveme veřejnost i na zajímavé povídání Lukáše Pavlačíka o zážitcích z cest po Africe. Pokud Vás to zaujalo, rádi Vás přivítáme v poslechovém sále městské knihovny ve čtvrtek v 18 hodin.

V říjnu potrvá výstava fotografií Antonína Špáta Návrat ke krajině v druhém patře v budovy a ve vstupním prostoru infocentra se můžete potěšit batikou a olejomalbou dvou mladých dívek, určitě bude, na co se dívat!

Na Týden knihoven bezprostředně naváže hned v pondělí 13. října  v 10 hodin dopoledne diskusní setkání veřejnosti s odborníky na téma zachování krajiny a ochrany životního prostředí  Člověk a krajina. Věříme, že závažné téma veřejnost osloví a akce se v hojném počtu zúčastní.

Na připravované říjnové akce jste všichni srdečně zváni !

 

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

 Co jsou baráčníci?

               

     Po zhlédnutí fotografie v blaťáckých krojích u nás na chalupě v Radlicích mě požádala hlavní vedoucí 3. běhu tábora Brno – Křídlovická, abych  dětem udělala půlhodinovou přednášku. Velice ráda jsem jí vyhověla. Mohu konstatovat, že se jí zúčastnilo 58 dětí a 9 vedoucích.

     Oblékla jsem se do svérázu a představila se jako švandymistrová Obce baráčníků „Kunifer“ Jindřichův Hradec. Seznámila jsem je s tím, co jsou baráčníci a kdy vznikli. Místem vzniku je Kolín a v Jindřichově Hradci byli založeni v roce 1883. Na fotografiích jsem jim ukázala a popsala blaťácký kroj, svéráz a oblečení mladé chasy na moravskou besedu, kterou nově tančí. Vysvětlila jsem jim, co obnáší vynášení smrtky a konec masopustu (Bakus). Za zmínku stojí i to, že se pravidelně zúčastňujeme jako kompars divadelního představení, které se koná tradičně začátkem července v pátek a v sobotu na III. nádvoří jindřichohradeckého zámku. Na představení se podílí plzeňské divadlo zastoupené mimo jiné hradeckým rodákem panem Kaškou a Viktorem Brabcem, divadelní soubor Jablonský a baráčníci. Jsme hrdi na to, že jsme na tuto akci každoročně přizváni.

     Líbily se fotografie z oslav 120 let baráčníků v Jindřichově Hradci, stejně tak zaujala i chaloupka a baráčnický odznak. Vysvětlila jsem, co je valné sezení, co je konšelstvo, kdo je rychtář, místorychtář, pantatínek, paňmaminka, syndik, vzdělavatelka, berní, zapisovatelka, švandymistrová, šafářka, ponocný, dráb, černá komise, gratulantky, slídilové účtů. Děti zajímalo, co je to špýchar. Vysvětlila jsem to tak, že jsou zde kroje, truhlice, skříně a jiné historické předměty. Dále máme masky na masopust a maškarní bál. Je zde uložena i krásná kronika, kde se vše zaznamenává a dokumentuje.

     Nakonec povídání jsme společně s hlavní vedoucí a některými chlapci a dívkami zatančili alespoň část české besedy. Jsem velmi ráda, že jsem mohla dětem z Brna prezentovat baráčníky z Jindřichova Hradce, na které jsem právem hrdá. 

Dáňa Šprinclová, švandymistrová

 

                                                                                

 

 

HVĚZDÁRNA  a Astronomický klub                                                                                                         

při DDM v Jindřichově Hradci

Sídl. Hvězdárna, Hvězdná 51, 377 01 J. Hradec; kontakt na pracovníky:

384 322 564 (Hvězdárna); 384 361 197-8 (DDM) :e-mail: alrischa_psc@centrum.cz (Jana Jirků)

Úkazy na obloze v říjnu 2003

Merkur je možné pozorovat do poloviny měsíce ráno nízko nad východním obzorem, Venuše je nepozorovatelná.

Mars je vidět většinu noci, zapadá časně ráno, s Jupiterem se setkáme na ranní oboze. Saturn je již nad obzorem většinu noci, vychází pozdě večer. Uran lze spatřit také většinu noci kromě jitra, Neptun již jen v první polovině noci.

Velice zajímavá je i prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti.

Měsíc projde 2. října  první čtvrtí, a to je období nejvhodnější k prohlídce jeho povrchu dalekohledem. 10. října uvidíme Měsíc v úplňku, 18. října v poslední čtvrti a  25. října  v novu.  Na den 22. 10. připadá maximum meteorického roje Orionid.

Hezké je i pozorování Slunce. Ve sluneční fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například sluneční skvrny - tmavší a světlejší oblasti – místa s nižší nebo vyšší teplotou.

Slunce vstupuje do znamení Štíra dne 23. října v 21h 08 min středoevropského času (SEČ).

 

Podzimní noční obloha  nabízí pohled (kromě planet) na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií a kulových

 i otevřených hvězdokup. Na den 22. 10. připadá maximum meteorického roje Orionid, takže opět můžeme sledovat

padající meteory.

 

Pro veřejnost je Hvězdárna v říjnu otevřena:

k pozorování Slunce – za jasného počasí:

úterý, čtvrtek a pátek od 14.00 do 16.00 hodin

k pozorování noční oblohy:

úterý od 20.00 do 22.00 hodin

pátek od 20.00 do 23.00 hodin

(za nepřízně počasí do 22.00 hodin)

 

!Za nepřízně počasí nabízíme ve večerních hodinách

skupinám nad 5 osob promítání diapozitivů s ústním komentářem

na astronomická témata!

 

vstupné: 10,- Kč (děti 5,-)

Srdečně zveme k pozorování! !Prohlédněte si naše www stránky!

adresa: http://www.hvezdarnajh.nuabi.cz

 

 

 

                   KULTURNÍ KALENDÁŘ                                       

                            

 

 

                         Z festivalu do festivalU                                     

DADAINSPIRAČNÍ  DNY   26. – 28. 9. 2003D

NE 28. 9. 2003 - 11.00 – 12.00 -  BREJLE (Jiří Císler) – DS PRKNO Brno

sál ZUŠ  vstupné: 50 Kč                                                          

                            13.00 – zakončení akce na nám. Míru a průvod na SHZADA

 

 

Mezinárodní divadelní

a taneční FESTIVAL

pro mladé publikum

szene bunte wähne

NE 28. 9. 2003 - 14.00 – 16.00 -  LOUČENÍ S LÉTEM 

symbolické předání štafety festivalu Vystoupí: MA NON TANTO pěvecký sbor GVN, baletní oddělení ZUŠ J. Hradec, dětský orchestr MYFUN – řídí Jiří Polívka

                           16.00 -  zahájení festivalu szene bunte wähne

                             16.15 -  SAMBALELÉ (Belo Horizonte/Brazílie)

                           17.15 -  JEN TAK TAK                    

 Státní hrad a zámek

                            19.00 -  Zaslíbená země Teatro dell´Angolo (Turin/Itálie)

PO 29. 9. 2003- 10.00 -  Když byli lidé z papíru Compagnia Sinequanon

(Paris/Francie)

                          18.00 -  Má dlouhá cesta domů Nie (Česko, Norsko, Polsko,

Velká Británie)

ÚT 30. 9. 2003- 10.00-Ti jedni a ti druzí Compagnie Smafu (Wien/Rakousko) 

ST 1. 10. 2003- 10.00 - Zabalit - Vybalit Vélo Théatre (Apt/Francie)

                            18.00- O větrech a bouřích Taller de Vida (Bogotá/Kolumbie)

KD Střelnice         (podrobnosti na letácích Informační středisko, pokladna KD Střelnice)

                           Vstupné: 60,- 40,- Kč

 

 KPH při městě J. Hradec  Vás zve na Jindřichohradecký hudební podzim                                                                                                                                                                       

 

2. 10. 2003 – 19.30 hod. –  LYRA DA CAMERA

                         Jitka Navrátilová – cembalo        Jahana Rosická – soprán

                          Kateřina Chudobová – flétna      Bledar Zajmi – violoncello

Na programu: J. Mysliveček, W. A. Mozart, J. A. Benda, F. X. Brixi, L. Koželuh

kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné: 60,- Kč/ pro členy KPH 40,- Kč

Předprodej vstupenek vždy 14 dní před konáním koncertu v pokladně KD Střelnice

 

 Klub historie letectví ve spolupráci s Muzeem Jindřichohradecka Vás zvou                                                                                                                                                                          

 

3. 10. 2003 – 18.00 hod. –  na přednášku vzpomínka na generála        Aloise Šišku aneb ohlédnutí za X. setkáním čs. válečných letců v J. Hradci

Mluvené slovo V. Buriana doplněné videodokumenty o A. Šiškovi, legendárním pilotovi 311. čs. bombardovací perutě ve Velké Británii                                 Vstupné zdarma

Minoritský klášter při kostele sv. Jana Křtitele – konferenční sál (bývalá knihovna)

 

 Muzeum Jindřichohradecka   Vás zve na koncert                                                                                                                                                                         

4. 10. 2003 – 19.00 hod. –  Francouzský středověk a alpská romantika

Účinkují: vokální švýcarský sbor Chantilena d´Engiadina a pražský sbor

Ensemble Guillaume. Program: Machaut, Bach, Schütz, Bruckner, Vonmoos aj.

kostel sv. Jana Křtitele                            Vstupné: 50,- Kč

 

 GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu                                                    

6. 10. 2003 – 17.30 hod.vernisáž výstavy – JANA KRAUSOVÁ

                                            „OHLÉDNUTÍ“ - umělecká paličkovaná krajka

 

 KD Střelnice v J. Hradci Vás zve                                                                                                            

8. 10.  2003 – 19.00 hod. – Laco Deczi and Celula New York

                                                 koncert jazzového virtuoza

sál Střelnice     Vstupné: 100,- 95,- 90,-  Kč  

 

 DADA Club Kasper Vás zve na pravidelné koncerty 1x v měsíci                                                                             

9. 10. 2003 – 19.30 hod.HUDEBNÍ SKLEPY (čtvrtky) - Jiří Dědeček

                                             

UNDERGRAUND – folkrocková hudba v komorním prostředí DADA Clubu Kasper 

                                    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

12. 10. 2003 – 9.30 hod. -  Přednáška Tomáše Pfeiffera  GVN J. Hradec

 

 KD Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku                                                                                                           

12. 10.  2003 – 16.00 hod. – Dlouhý, široký a bystrozraký

                                               divadelní pohádka v cyklu „Děti s rodiči do divadla

sál Střelnice     Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,-   Kč 

 

 Gymnázium V. Nováka  v J. Hradci                                                                                                            

13. 10.  2003 – 10.00 hod. - výstava„Evropa v zorném poli studenta“

Výstava o možnostech studia v zahraničí spojená s besedou.

GVN     Výstava potrvá do 17. 10. 2003 

 

 SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE  Vás zve                                                                                                                                                                            

13. 10. 2003 – 19.30 hod. přednáška PhDr. Štěpánky Běhalové

 vinárna hotelu Grand                   Za rukopisy do Muzea Jindřichohradecka

 

 KD Střelnice v J. Hradci Vás zve na divadelní hru  Jiřího Justa                                                                                                         

14. 10.  2003 – 19.00 hod. – Příběh COCO Chaneldivadelní hra

Účinkují: M. Dolinová, L. Švormová, J. Čenský a L. Olšovský v režii Jiřího Adamce

       

sál Střelnice     Vstupné: 100,- 95,- 90,- 50,-  Kč   Předplatné sk. A

 

 Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit Vás zve                                                                                                                                                                          

15. 10. 2003 – na akci pořádanou v rámci oslav Dne seniorů.

                            Bližší informace na OS ČČK 3.10.2003 od 9.30 hodin.

 

 KPH při městě J. Hradec  Vás zve  na Jindřichohradecký hudební podzim                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

16. 10. 2003 – 19.30 hod. –  PENGUIN QUARTET

                            František Souček – 1. housle     Petr Střížek – 2. housle

                            Petr Holman – viola                    Vladimír Fortin - violoncello

                         Na programu: J. Suk, L. v Beethoven, B. Martinů

Koncert se koná za podpory Nadace Bohuslava Martinů

kaple sv. Maří Magdaleny          Vstupné: 60,- Kč/ pro členy KPH 40,- Kč

Předprodej vstupenek vždy 14 dní před konáním koncertu v pokladně KD Střelnice

 GALERIE INSPIRACE Vás zve na podzimní Ozvěny ve sklepě                                                    

16. 10. 2003 – 19.30 hod.JÉ JÉ NEDUHA TRIO

                                                   Písničkářská legenda z Karlova mostu

Langrův dům, nám. Míru 138/i, suterén   Vstupné: 70,- Kč

 

 KD Střelnice v J. Hradci uvádí                                                                                                             

19. 10. 2003 – 17.00 hod. – SENIOR KLUB zábavný pořad

sál Střelnice Vstupné: 30,- Kč

 

 KD Střelnice v J. Hradci Vás zve                                                                                                             

22. 10. 2003 – 19.00 hod. – FEŠÁCI – ostrov Fešáků po 30 letech

                                                   vzpomínkový večer na Michala Tučného 

sál Střelnice    Vstupné: 105,- 100,- 95,- 50,-  Kč

 

 Město Jindřichův Hradec Vás zve na koncert                                                    

22. 10. 2003 – 19.30 hod.KONCERT pěveckého sboru SMETANA

                                             

kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné dobrovolné

 

 Muzeum Jindřichohradecka                                                                                                                                                                            

 

25. 10. 2003 – 14.00 hod. –  slavnostní vernisáž výstavy betlémů

II. roč. Mezinárodní soutěže „Nožík Tomáše Krýzy“ Vánoční výstava betlémů                                         

Vernisáž bude spojena s vyhlášením vítězů II. ročníku soutěže

Během výstavy budou probíhat Tvůrčí dílny řezbářů (listopadové a prosincové víkendy)

Výstavní místnosti Muzea Jindřichohradecka     Výstava potrvá do 6. ledna 2004.

 

 

 Jindřichohradecký symfonický orchestr si Vás dovoluje pozvat                                                                                                                                                                           

 

26. 10. 2003 – 19.30 hod. –  Podzimní koncert

     

Na programu:

L.v. Beethoven  - předehra k opeře  Egmont

L.v. Beethoven  - Symfonie č. 5 „ OSUDOVÁ“

 

Po náročné letní sezóně, kdy orchestr absolvoval řadu významných koncertů ve městech Jihočeského kraje a v zahraničí, znova vystoupí ve svém sídle - Jindřichově Hradci. A to v rámci svého pravidelného Podzimního koncertu. V loňském roce si orchestr pro jindřichohradečáky připravil velké dílo od Antonína Dvořáka – Symfonie č. 9 (Z nového světa), se kterým slavil úspěchy v letošní sezóně 2003. Za zmínku stojí koncert na festivalu vážné hudby v Hluboké nad Vltavou, kam byl JHSO pozván a tuto symfonii si v podání tohoto orchestru vyslechl i pravnuk Antonína Dvořáka. Věříme, že symfonie č. 5 od L. v. Beethovena bude pro posluchače stejným kulturním zážitkem.

Sál Střelnice   Vstupné: 50,- Kč

 

 Město J. Hradec, Základní organizace svazu bojovníků za svobodu, KHL       

 Vás zvou  na                                                                                                                                                                      

Oslavy 85. výročí vzniku samostatného Československa (1918)

28. 10. 2002 – 9.00 hod. – Položení kytic u památníku letců

                          9.45 hod. – Sraz účastníků u Gymnázia V. Nováka

                        10.00 hod. – Pietní akt u památníku padlých v Sadech legií

 

 

 KPH  při městě J. Hradec  Vás zve  na Jindřichohradecký hudební podzim                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

29. 10. 2003 – 19.30 hod. –  Gabriela Demeterová - housle

        Jaroslav Tůma - varhany

Na programu: G. F. Händel, V. Lübeck, J. S. Bach, G. F. Kaufmann, J. V. Maxant

kaple sv. Maří Magdaleny Vstupné: 60,- Kč/ pro členy KPH 40,- Kč

Předprodej vstupenek vždy 14 dní před konáním koncertu v pokladně KD Střelnice

 

Gymnázium V. Nováka  a Městská knihovna v J. Hradci pořádají                                                                                                            

30. 10.  2003 – 18.00 hod. besedu s paní Zdenou Mašínovou

                                                „Tragický osud rodiny Mašínů“

poslechový sál městské knihovny   

Agentura New Style Jana Holcová                                                                                                           

30. 10.  2003 – 19.00 hod. MISS JINDŘICHOHRADECKA 2003

V programu večera účinkují: Black Milk, Petr Stebnický – imitátor,

                                          M. Spáčil - mistr ČR ve stepu, moderátor Karel Voříšek

sál Střelnice       

Pokračování výstav

Muzeum Jindřichohradecka, Jihočeské muzeum Č. Budějovice, Městské muzeum Dačice, Městské muzeum Blatná, Regionální muzeum Č. Krumlov                                                                                       

Putovní výstava rukopisů -  V KNIHÁCH ZAPSÁNO

Záštitu nad výstavou převzal hejtman Jihočeského kraje RNDr. Jan Zahradník

muzeum – výstavní síň.                            Výstava potrvá do 5. října 2003.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Muzeum Jindřichohradecka                                                                                                                                                                            

Neuvědomělá bohatství  

Výstava malíře Václava Rožánka k jeho nedožitému 90. výročí narození

kaple Sv. Víta Muzea Jindřichohradecka     Výstava potrvá do 12. října 2003.

 

Státní hrad a zámek v J. Hradci  pořádá výstavu obrazů                                                                                                                                                                      

 

GUT´s  Tomáše a Jakuba Švédy  

zámek – Galerie II. nádvoří.                  Výstava potrvá do 19. října 2003.

 

DADA CLUB KASPER, Kostelní 73/I pořádá                                                                                       

výstavu obrazůPAVLA DVOŘÁKA -  HODINA PRAVDY

                                   Výstava potrvá do konce října 2003.

 

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC                                                  

 

říjnu je otevřena trasa A  - Adamovo renesanční stavení      a hudební pavilon Rondel.  Černá věž je UZAVŘENA. 

Otvírací doba: úterý – neděle  od 10.00 – 15.15 hodin. V pondělí prohlídky pouze pro předem objednané skupiny.

                                   

 

MUZEUM JINDŘICHOHRADECKA                                                                         

 

Muzeum otevřeno denně (mimo pondělí)

od 8.30 – 12.00 a 12.30 – 17.00

Ve státní svátek 28. října je muzeum a věž OTEVŘENA!

Kostel sv. J. Křtitele – uzavřen, skupiny nad 10 osob si mohou prohlídku předem  objednat v pokladně muzea

Městská věž – otevřena pouze o víkendech od 10.00 – 12.00 od 13.00 do 16.00

 

                                   ART KINO                                           

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka

13. a 27. října

tyto tituly:

NONSTOP PÁRTY    

V. Británie  – 2001

 

Britský fiktivní dokument, jehož originální název odkazuje na píseň skupiny Happy Mondays, mapuje prostřednictvím kombinace hraných záběrů a archivních materiálů tzv. manchesterskou hudební scénu v letech 1976 – 1992. Vypravěčem a (sebe) ironickým glosátorem je šéf nezávislého vydavatelství Factory a zakladatel klubu Hacienda Tony Wilson (skvěle ztělesněný Stevem Cooganem). – Život exentrického reportéra menchesterské televize se zcela změní návštěvou koncertu punkové skupiny Sex Pistols. Pod jeho vlivem založí s přáteli Factory Records, u které v průběhu let nahrávají alba kultovní kapely jako Joy Division, New Order nebo Happy Mondays. Snímek rovněž zaznamenává vzestup i pád tanečního klubu Hacienda a zároveň je svědectvím o proměně hudebního průmyslu, v němž původní idealistické nadšence nahradili pragmatičtí manažéři.

     Navzdory mísení fikce a reality je film nostalgickým a přitom zábavným, chvílemi až montypythonsky absurdním pohledem na pódia i do zákulisí možná nejvlivnější etapy rockové hudby v posledním čtvrtstoletí. Režisérovi se podařilo do filmu dostat všechny klíčové události a se smyslem pro dobovou autentičnost také inscenovat atmosféru rockových vystoupení i tanečních párty.

     Na digitální kameru natočený snímek docení zjevně ti diváci, kteří se v záplavě „informací“ již předem dobře orientují.

 

STRACH A CHVĚNÍ    

Francie- Japonsko – 2003

     Podle starého japonského protokolu se žádá, aby se před císaře předstupovalo „se strachem a chvěním“. Podobné pocity zažívá dnes a denně mladá Belgičanka Amélie v mamutí tokijské obchodní firmě Yumimoto. Podepsáním roční smlouvy si sice splní svůj sen vrátit se do Japonska, kde prožila nezapomenutelné dětství, ale netuší však, co jí v novém zaměstnání čeká. Místo tlumočení je přidělena do účtárny a po četných ústrcích skončí na postu toaletářky. – Snímek Alaina Corneaua Strach a chvění byl natočen podle stejnojmenného románu známé belgické prozaičky Amélie Nothombové, za nějž získala Velkou cenu Francouzské akademie. Křehká a hořká komedie o osobní statečnosti a o ztrátě iluzí vypovídá o japonském podnikovém systému na počátku 90. let.

     Alfou a omegou příběhu je Amélie v podání báječné Sylvie Tescudové. Ta dává postavě nejen potřebnou křehkost, zdánlivou bezbrannost a odhodlání, ale i ironii a humor. Téměř celý děj se odehrává v neosobním prostředí kanceláří (a toalet) výškové budovy a je provázen hrdinčiným komentářem. Zmíněné prostory Amélie opouští pouze při své oblíbené hře „vrhnout se do výhledu“, kdy v představách letí nad velkoměstem, a při vzpomínkách na idilycké dětství v Japonsku, jež jí představuje zenová zahrada Ryan-ji v Kjótu. – Režisér a herečka uvedli film na letošním MFF v Karlových Varech.

 

 

KINO STŘELNICE

        

 

  2. čtvrtek  17.30  20.00

  3. pátek     17.30  20.00

  4. sobota    17.30  20.00

  5. neděle    17.30  20.00

 

 

 

Vstupné: 75  Kč

 

JEDNA RUKA NETLESKÁ                         ČR – CinemArt

Chcete ochutnat něco nového? Nová česká černá komedie scénáristy, režiséra a producenta Davida Ondříčka (Samotáři).

Hrají: Jiří Macháček, Ivan Trojan, Isabela Bencová, Kristina Lukešová, David Matásek, Jan Tříska

Režie: David Ondříček

Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu: 100 min.

 

7. úterý        17.30  20.00

8. středa      17.30  20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 52 Kč           

keN  PARK                               USA-Nizozemsko-Intersonic

Příběh lidí z kalifornského městečka Visalia. Životy tří mladých chlapců, jedné dívky a jejich rodičů jsou zbaveny všech tajemství a do středu dění se dostává násilí, sex, nenávist i okamžiky citového zmatení.

Hrají: James Ransone, Tiffany Limosová, Stephen Jasso

Režie: Larry Clark, Ed Lachman

 

Mládeži do 18 let nepřístupný                                

   Délka filmu: 95 min.

  9. čtvrtek   17.30   20.00

10. pátek     17.30   20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné:  52 Kč

OKO                                                    Hongkong - Intersonic

Mun Wong Kar je od dvou let slepá. Ve dvaceti podstoupí operaci, která jí umožní znovu spatřit svět očima neznámého dárce. S cizíma očima se jí však do života vklínily i cizí prožitky…

Hrají: Lee Sinjeová, Lawrence Chiou, Chutcha Rujinanonová  

Režie: Pang Brothers                

Mládeži do 12 let nevhodný                                

Délka filmu: 100 min.

 

11. sobota    17.30  20.00

12. neděle    17.30  20.00

 

 

Titulky

Vstupné:  52 Kč 

LÍBÁNKY                                          USA-SRN-Bontonfilm

Byly to krásné líbánky, dokud to nezačalo… Romantická komedie o tom, jak je těžké vyspat se spolu na svatební cestě.

Hrají: Ashton Kutcher, Brittany Murphyová, Christian Kane, Monét Mazurová

Režie: Shawn Levy                   

  Mládeži do 12 let nevhodný                                         

Délka filmu:  95 min.

Představení ART KINA

13. pondělí  17.30  20.00

 

 

 

 

 

 

Titulky

Vstupné:   52 Kč

 

NONSTOP  PÁRTY                             V. Británie-Intersonic

1976, Manchester. Život hlasatele TV Granada Tonyho Wilsona (Steve Coogan) navždy změní koncert téměř neznámé kapely Sex Pistols. Originální „životopisný“ snímek byl na MFF v Cannes 2002 nominován na Zlatou palmu za režii.

Dále hrají: Shirley Hendersonová, Paddy Considine, L. James

Režie: Michael Winterbottom 

Mládeži do 15 let nepřístupný        

Délka filmu: 115 min.                                         

 

14. úterý     17.00   20.00 

15. středa    17.00   20.00

 

 

 

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč

HULK                                                           USA-Bontonfilm

Nevím, kdo jsem. Nevím, jak jsem vznikl. Vím jen, že mě nebudete mít rádi, až se rozzlobím. Dobrodružný fantastický příběh vědce, který se ve chvílích vzteku mění v zelenou příšeru – Hulka. Filmové zpracování populární comicsové předlohy.

Hrají: Eric Bana, Jennifer Connellyová, Sam Elliott, N. Nolte

Režie: Ang Lee                            Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 140 min.

16. čtvrtek   17.30  20.00  

17. pátek      17.00  20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné:  52 Kč

PRAVÁ BLONDÝNKA 2                         USA - Bontonfilm

Lepší, odvážnější, blonďatější. Pokračování romantické komedie v níž i tentokrát blondýnka Elle Woodsová vyvrací pověry o hezkých, ale hloupých dívkách s platinovým přelivem.

Hrají: Reese Witherspoonová, Sally Fieldová, Regina Kingová, Bruce McGill 

Režie: Charles Herman-Wurmfeld           Délka filmu:  95 min.

        

 

18. sobota     17.00  20.00

19. neděle     17.00  20.00

 

Pozor na začátek !

 

Titulky

Vstupné:  60 Kč

 

MATRIX RELOADED                             USA-Warner Bros.

Osvoboď svoji mysl. Druhé pokračování trilogie Matrix. Sci-fi thriller.

Hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Mossová, Jada Pinkett Smithová

Režie: The Wachowski Brothers

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu 140 min.

21. úterý    17.00  20.00

22. středa   17.00  20.00

 

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné:  66 Kč

MIZEROVÉ   2                                                 USA - Falcon

Akční komedie. „Bad Boys“ – Will Smith a Martin Lawrence coby šílení poldové versus drogová mafie.

Dále hrají: Gabrielle Unionová, Joe Pantoliano

Režie: Michael Bay

Délka filmu: 145 min.                            

23. čtvrtek   17.30  20.00

24.  pátek    17.30  20.00

 

 

 

Český dabing

Vstupné:  58 Kč

BLÁZNIVÁ ŠKOLKA                                      USA-Falcon

Eddie Murphy vychovatelem proti své vůli. Péče o malé rozjívence jemu i jeho kamarádovi docela jde, takže se rozhodnou, udělat si z ní živnost. Rodinná komedie.

Dále hrají: Jeff Garlin, Steve Zahn, Anjelica Hustonová, Regina Kingová

Režie:  Steve Carr                                     

Délka filmu 90 min.                            

25. sobota    17.30  20.00

26. neděle    17.30  20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56  Kč

LIGA VYJÍMEČNÝCH                              USA-Bontonfilm

Akční historická fantasy v níž vražednému zlu vzdoruje hrstka statečných, složená z nejrůznějších postav viktoriánské literatury. Lovec. Vědec. Špión. Upírka. Nesmrtelný. Netvor. Neviditelný. Sedm mocných se spojí v jednu ligu…

Hrají: Sean Connery, Shane West, Stuart Rownsend, Peta Wilsonová

Režie: Stephen Norrington                  

Délka filmu 110 min.                              

Představení ART KINA

 

27. pondělí   17.30  20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč

 

STRACH A CHVĚNÍ                Francie – Japonsko – Artcam

Hořká komedie. Podle starého japonského protokolu se žádá, aby se před císaře předstupovalo „se strachem a chvěním“. Podobné pocity prožívá mladá Belgičanka Amélie v mamutí tokijské obchodní firmě.

Hrají: Sylvie Tescudová, Kaori Tsujiová, Taro Sawa

Režie: Alain Corneau                 

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 105 min.

28. úterý      17.30  20.00

29. středa    17.30  20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

ADAPTACE                                                            USA-SPI

Tragikomedie. Když je scénárista v tvůrčí krizi, obvykle končí. Když je v tvůrčí krizi Charlie Kaufman (Nicolas Cage), napíše „o tom“ skvělý scénář.

Dále hrají: Meryl Streepová, Chris Cooper, Tilda Swintonová

Režie: Spike Jonze                                 

Délka filmu: 115 min.

30. čtvrtek   17.00  20.00

31. pátek      17.00  20.00

 

 

 

Pozor na začátek!

 

 

Titulky

Vstupné: 52 Kč

 

ŽIVOT DAVIDA GALEA     USA-V. Británie – Bontonfilm

Zločin je jasný. Pravda ne. Kevin Spacey jako profesor filozofie obviněný z vraždy čeká na popravu. Kate Winsletová coby novinářka naslouchá jeho příběhu – a je stále přesvědčenější o jeho nevině. Kriminální drama v režii Alana Parkera.

Dále hrají: Laura Linneová, Gabriel Mann

Režie: Alan Parker                 

Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu: 130 min.

1. 11. sobota 17.30  20.00

2. 11. neděle  17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč

 

 

POLICAJTI                                                   Švédsko-Artcam

Komedie o policajtech z poklidného malého městečka, kteří chtějí předejít zrušení své nevytížené stanice tím, že začnou sami fingovat řádění zločineckého gangu.

Hrají: Fares Fares, Tortel Peterson, Sissela Kyleová

Režie: Josef Fares                                   Délka filmu: 90 min.

4. – 6. 11.

FANFÁN TULIPÁN                                                    Francie

 

                                Představení pro dětI                                                                                         

 

 

5. neděle     15. 00

Vstupné: 8  Kč

O pejskovi a kočičce                               ČR – Krátký film

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 65 min.

12. neděle    15. 00

Vstupné: 8  Kč

O Malence                                               ČR – Krátký film

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 80 min.

19. neděle   15. 00

Vstupné: 8  Kč

Babička vypráví pohádku                      ČR – Krátký Film

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 50 min.

26. neděle   15. 00

Vstupné: 8  Kč

Sametka                                                   ČR – Krátký film

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 70 min.

 

                                   Připravujeme na LISTOPAD  2003                                            

      1.  -   2.

Policajti

Švédsko

komedie

      4.  -   6. 

Fanfán Tulipán

Francie

historický, dobrodružný

      7.  -   9.

Želary

ČR

baladický, psychologický

              10.

Dalších deset minut 2

V. Brit.-SRN

povídkový

    11.  -  13.

Terminátor 3: Vzpoura strojů

USA

sci-fi

    14.  -  16.

Hodiny

USA

psychologický

    18.  -  20.

Charlieho andílci: Na plný pecky

USA

akční komedie

    19.  -  20.

Prasátko a jeho velký příběh

USA

animovaný

 21.  -  23.

Prci, prci, prcičky 3

USA

 komedie

               24.

Muž bez minulosti

Finsko-SRN

příběh

    25.  -  26.

Kašlu na lásku

USA-SRN

romantická komedie

    27.  -  30.

Kill Bill

USA

kriminální

                              

                        

 

Státní jazyková škola při Obchodní akademii T.G.M. Jindřichův Hradec

pořádá ve školním roce 2003/2004

 

JAZYKOVÉ KURZY ANGLICKÉHO, FRANCOUZSKÉHO

A NĚMECKÉHO JAZYKA

       - základní

- střední

- vyšší

- se zaměřením na obchodní korespondenci a bankovnictví

- příprava ke státním zkouškám

Přihlášky jsou k dispozici v sekretariátu školy

Informace na telefonu 384 361 539

 

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

 JINDŘICHŮV HRADEC

 

Generál Alois Šiška,

legendární pilot 311. čs. bombardovací perutě

 

     Je tomu již více než měsíc, kdy se v sobotu 23. srpna 2003 uskutečnilo „X. setkání čs. válečných letců v J. Hradci“. Na pozvání Klubu historie letectví a dalších spolupořadatelů akce přijelo z celé České republiky více než deset mužů ve slušivých modrých uniformách, kteří před šedesáti lety bojovali na nejrůznějších frontách II. světové války za znovunabytí svobody své vlasti.

     Jedním z účastníků „Setkání“ byl generálmajor Alois Šiška (narozen 15. května 1914) z Prahy, legendární pilot slavné 311. čs. bombardovací perutě RAF (britské Královské letectvo) ve Velké Británii. Ten od roku 1990 pomáhal jako místopředseda Svazu čs. zahraničních letců napravovat křivdy spáchané během předcházejících dese-tiletí na příslušnících leteckého personálu z válečných let 1939 až 1945.

     Osobně jsem se s tehdejším plukovníkem Šiškou setkal již na počátku 90. let 20. století. Vždyť kdo by      se nechtěl potkávat s tímto mužem a naslouchat jeho mnohdy až neuvěřitelným životním příběhům.

     K létání se dostal v Prostějově v rámci akce „Tisíc pilotů republice“, která probíhala v předválečném období v Československu. Po násilném záboru naší vlasti odešel ilegálně takzvaně „balkán-skou cestou“ do zahraničního odboje ve Francii. Na její území vstoupil dne  25. dubna 1940 v přístavním městě Marseille. Před hrozícím nebezpečím zatčení hitlerovci se 25. června 1940 přesunul lodním transportem z Bordeaux do Velké Británie. Zde byl zařazen v RAF jako pilot 311. československé bombardovací perutě. Po absolvování náročného výcviku začal 7. srpna 1941 operačně létat v šestičlenné osádce Wellingtonu nad nejrůznější strategicky významné cíle v Evropě. K legendárním a především neuvěřitelným akcím patří jeho účast na přeletu Alp ve tříčlenném roji Wellingtonů a následné bombardování italského Turínu 10. září 1941.

     Jak během jednoho „Setkání“ v J. Hradci vzpomínal generál Šiška, celé osádce se stal osudným nálet na strategicky významný německý přístav Willhelmshaven: „Bylo to v neděli 28. prosince 1941. Jednalo se o poslední operační let naší třistajedenácté bombardovací perutě v tomto kalendářním roce. Byl jsem velitelem Wellingtonu Mk. I. s imatrikulačním označením KX-B. Naše šestičlenná osádka odstartovala v 17 hodin   a 16 minut. Dlouhou dobu jsme letěli v mlze. Teplota v kabině byla kolem minus     40 stupňů Celsia. Přístav bránila velmi silná protiletadlová obrana. Výsledkem bylo několik přímých zásahů spojeneckých bombardérů, které se v plamenech zřítily k ze-mi. Nám se úspěšně podařilo zasáhnut cíl a vydat se zpět na naší základnu. Vše       se zdálo být v nejlepším pořádku. Opak byl pravdou. Pravděpodobně střepinou poškozený levý motor postupně ztrácel tlak oleje a po chvíli začal hořet. Nacházeli jsme se asi 90 mil od břehů Anglie. Pak nastala velká rána a před našima očima se vylomila vrtule z poškozeného motoru. Ke vší smůle se dokonce jeden z listů zasekl do trupu již jen těžko ovladatelného stroje. Díky Bohu se nám podařilo nouzově přistát na hladinu rozbouřeného Severního moře. V tu chvíli mi hlavou projela myšlenka: okamžitě ven z té rakve! Vedle letounu se naštěstí objevil náš nafouklý záchranný člun. Z potápějícího se Wellingtonu jsme se jen s velkým úsilím dostali do dinghy (člunu). Bylo nás však jenom pět. Marně jsme pátrali po posledním členu osádky, předním střelci Rudolfu Skalickém. Toho jsme již nikdy nespatřili.

     Od osudného sestřelu 29. prosince do našeho zachránění jsme v dinghy prožili šest nekonečných dnů. Člun byl neustále pod přívalem ledových vln, málem jsme narazili na zbloudilé lodní miny. Došly nám potraviny i pitná voda. Co bylo nejhorší,  2. ledna 1942 zemřel Josef Tománek, kterého jsme z posledních sil pochovali          do moře. Do hlubokého bezvědomí upadl i Josef Ščerba. Jen o několik málo hodin později zemřel Josef Mohr. Byli jsme zcela fyzicky vyčerpáni. Proto s námi zůstal      ve člunu. Neměli jsme totiž sílu ho převalit přes bok dinghy do moře. Na veškerou tíživou situaci jsme zůstali sami s Pavlem Svobodou. Ze zoufalství jsme smíchali zbývající léky se slanou vodou a spolu to napůl vypili. Chtěli jsme skončit to strašné utrpení. Vše naštěstí dobře dopadlo. V sobotu 3. ledna 1942 nás kolem třetí hodiny odpoledne zaneslo moře k holandskému pobřeží nedaleko od městečka Petten. Tam nás zajala německá pobřežní hlídka.

     Přežili jsme nakonec tři. Svoboda, Ščerba a já. Každého z nás pak čekaly těžké životní peripetie až do samotného konce války. Já měl v  obou nohách gangrénu       a německý lékař nařídil jejich amputaci. Když už jsem byl na operačním stole, dostal jsem infarkt a následně u mě nastala klinická smrt. Je to paradox, ale právě to mě zachránilo. Doktor se totiž bál operace, kterou bych nepřežil. Nakonec jsem byl se zcela zčernalými končetinami převážen po nejrůznějších věznicích, včetně pražského gestapa, až jsem nakonec skončil ve známé pevnosti Colditz. Tam jsme byli osvobo-zeni spojenci. V poválečném období jsem absolvoval řadu náročných operací a dlou-hodobé léčení. Nohy mi naštěstí zachránili. Po únoru 1948 jsem se jako řada dalších vojáků ze západu stal tehdejšímu režimu nepohodlným. Moje rodina byla vystěhována mimo Prahu  a dostával jsem jen podřadná zaměstnání. Pomyslný obrat k lepšímu pro nás nastal v období kolem Pražského jara 1968, definitivní až po listopadu 1989.“

     Generálmajor letectva v. v. Alois Šiška, pilot slavné 311. čs. bombardovací perutě ve Velké Británii, zemřel v úterý 9. září 2003 ve věku 89 let. I když nebyl rodákem    z J. Hradce, od něj samotného vím, že mu naše krásné město přirostlo k srdci. A také on nám, fandům letectví. Pohřeb se uskutečnil ve středu 17. září 2003 od 14 hodin v krematoriu v Praze - Strašnicích. Zúčastnily se ho významné osobnosti České republiky v čele s ministrem obrany, čeští váleční letci a vojenský přidělenec Velké Británie, celkem asi 300 lidí. Přišli také hlavní protagonisté filmu Tmavomodrý svět Jan Svěrák a Ondřej Vetchý. Jsem rád, že ani Hradečáci na generála Šišku neza-pomněli. To přítomností na pohřbu vyjádřili zástupci Klubu historie letectví, města     J. Hradec, 72. záchranné a výcvikové základny ÚO a Muzea Jindřichohradecka.   

     Pokud  máte zájem dozvědět se více o této legendě válečného nebe, přijměte   pozvání Klubu historie letectví a Muzea Jindřichohradecka na přednášku: „Vzpomínka na generála Aloise Šišku aneb: ohlédnutí za X. setkáním čs. válečných letců           v J. Hradci“. Akce se uskuteční v pátek 3. října 2003 od 18 hodin v konferenčním sále minoritského kláštera při kostele sv. Jana Křtitele v J. Hradci.           

 Vladislav Burian, KHL

 

Foto:  Čs. legendy válečného nebe, generálové Alois Šiška (vlevo) a Ing. František Fajtl během „X. setkání čs. válečných letců v J. Hradci“.  /Foto: V. Vyhlídka, archiv Listy Jindřichohradecka/.

 

Ta naše hospoda je pěkně stavěná

 

(dokončení)

 

     Co se týče počtu těchto oblíbených zařízení, zdá se, že dějinným vývojem k moderní době jejich počet vzrůstá. Lucie Otilie ve výše zmíněném privilegiu z roku 1606 stanovila, že na prodej vína smí mít Nové město dva šenky, předměstí na Nežárce jeden a na vajgarském také jeden. Ferdinand Vilém Slavata v roce 1669 ve své instrukci potvrzuje tyto zájezdní hostince: „U černého orla“ (dnes Grand), „U zlatého lva“ (čp. 161/I na náměstí ), „U bílého koníčka“ (čp. 7/III ve Vídeňské ulici) a „U zlatého kříže“ (o obou naposledy jmenovaných jsem psala v minulém čísle Zpravodaje). Ve Slavatově nařízení není ještě jmenován hostinec „U zlaté koruny“, neboli také U Paurů nebo „U rychlíků“, který se nacházel rovněž ve Vídeňské ulici. Je to proto, že ve Slavatově době zde stál teprve jako dům určený k obývání, zakoupený v roce 1657 měšťanem Bauerem. Dodnes je toto datum vytesáno na kamenném portálu ve štítu (je to největší dům v této ulici po pravé straně směrem z města, má deset oken a je jednopatrový – čp. 26/III).

     František Josef Černín povolil roku 1730 zřízení hostince „U veliké boty“ (dnes hotel Centrál, dříve také „U tří korun“ nebo hotel Friedl). Dne 17. září 1787 podává magistrát zprávu o počtu hospod v Jindřichově Hradci a konstatuje, že šenků k potřebě obyvatel je ve městě dost. K hlášení je připojen i seznam lidí, kteří ve svých domech točí pivo. V centru města to byli: Ambrož Heilinger, Anton Plech, Vojtěch Matoušek, Apolena Štumpfová, lékárník Treiten (?), Erasmus Engelmann, František Laad, „U zlatého lva“, Kašpar Morávek, Kašpar Zeis, Mates Žižka, Mates Šimko, „U Černého orla“ (vdova Devertinová), Šimon Trnka, Václav Semrád. Na Novém městě: Antonín Zeibert, František Mirovský, František Veselý, Jan Wolf, Ludmila Dvořáková nebo Martin Peřina, Mates Mirovský, Mates Grob, Mates Winklmayer, Martin Matoušek, Martin Morávek, Petr Schulz. Na nežáreckém předměstí: Vojtěch Šváb, Antonín Mautza, Jan Autengruber, Lorenz Autengruber, zahradník ve dvoře Karlov, vdova Bauerová. Na vajgarském předměstí a u sv. Václava: Barbora Smachinová, zahradník ve dvoře, Jakub Semrád, Jakub Bauer, Jan Rippe, Josef Skura, Kašpar Matoušek a chalupník Naglšmid. V roce 1789 byly v Jindřichově Hradci tyto privilegované hospody: „U černého orla“, „U zlatého lva“, „U bílého koníčka“, U zlatého kříže“, „U zlatého jelena“, (Klášterská ulice čp. 126/II – dnes Waldviertler Sparkesse) a „U červeného vola“ na Novém městě.

     Mohli bychom takto pokračovat výčtem hospod až do doby nejnovější a viděli bychom, že 19. a 20. století přineslo zase nové hospody a hotely, např. „U modrého hroznu“ v čp. 12/I, „U černého medvěda“ čp. 89/I, hostinec „U zlaté husy“ na dolním náměstí, v Klášterské ulici hotel Dobeš v čp. 77/II, kde se narodil Stanislav Provázek, tamtéž „U lva“, nebo též Kohouškův, v Jarošovské ulici „U egyptského krále“ v čp. 52/II. Ale zde už nemusíme podrobně pátrat, stačí otevřít knihu půvabných vzpomínek Antonína Langra Štamgasti a další vzácní hosté, nebo jen útlou, ale obsažnou brožurku od dr. Muka Z historie některých hradeckých domů, a rozhodně všichni příznivci a „štamgasti“ hradeckého pohostinství budou spokojeni.

                                                                            

  S. Nováková


Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův Hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2003, Poslední aktualizace 30.09.2003 10:53:21