Jindřichohradecký zpravodaj, únor 2003

Obsah
Informace z rady města
Finanční odbor, Odbor školství, mládeže a tělovýchovy, Informační středisko
Městská knihovna
Kniha “V kraji bílých bříz” (průzkum)
Hudební skladatel V. Kalabis
Fakulta managementu, Hvězdárna, Kalendárium
Výstavy a koncerty roku 2002
Kulturní kalendář
Kino Střelnice
KHL J. Hradec EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 (V. díl)
"Nejlepší sportovní celek Jindřichohradecka 2002"

Jindřichohradecký zpravodaj – měsíčník

Vydává Město Jindřichův Hradec Klášterská 135/ II, Městský úřad 377 22

adresa redakce a místo vydávání: J. Hradec tel.: 384 351 256

Redakční uzávěrka 17. den předchozího měsíce.

Tisk: Jihočeské tiskárny J. Hradec. / Číslo 2/2003, vyjde 30. 1. 2003

Registrační značka: MK ČR E 11680 / Cena: 5,- Kč.

Do obsahu článku podepsaného autorem redakce nezasahuje.

S obsahem čtenářských příspěvků se redakce JH – zpravodaje ne vždy ztotožňuje.

Elektronickou verzi JH – zpravodaje najdete na Internetu na adrese :

http://www.jhzpravodaj.esnet.cz/ http://www.jh.cz/

 

Foto na obálce : Jiří Pohnětal

HYPERNOVA JINDŘICHŮV HRADEC

POŘÁDÁ

1. PLES PLNÝ RADOSTÍ

KDY A KDE TO BUDE?

- 7. ÚNORA 2003 od 20 hodin v Music centru Jitka

KDO BUDE HRÁT?

- RM BAND – poprvé v Jindřichově Hradci

CO JSME PRO VÁS PŘIPRAVILI?

- dvě módní přehlídky: 1. nová kolekce OTAVANu Třeboň a.s.

2. spodní prádlo

- bohatou tombolu: první cena zájezd k moři od cest. kanceláře BOLERO

- občerstvení formou rautu

- rezervace vstupenek na infokoutku v HYPERNOVĚ

nebo na tel. čísle 384370311

INFORMACE Z RADY MĚSTA

Patrové parkoviště za budovou městského úřadu (v ulici Na Příkopech) významným podílem odlehčuje dopravní zatížení středu města. Od jeho plného využití však některé řidiče odrazuje častá poruchovost závorového parkovacího automatu. Během let se tento výrobek stal přecitlivělým na změny teploty a vlhkost. Výjezd z parkoviště pak mnohdy vyžadoval asistenci městské policie. Proto rada města rozhodla, že i toto parkoviště bude osazeno běžným parkovacím automatem, který bude pracovat ve stejném režimu jako u ostatních placených stání ve městě. Instalaci provede v nejbližších dnech firma Europeum Praha a.s. za 152 880,- Kč. Podzemní patro parkoviště zůstává vyhrazeno pro stání na povolení MěÚ.

V kompetenci samosprávných orgánů města je zřízení odborných komisí a výborů. Pro zabezpečení investičních záměrů města jmenovala rada města komisi pro hodnocení nabídek veřejných zakázek. Jejím předsedou byl jmenován místostarosta Alfred Němec. Členy komise pak tvoří zástupci oddělení investic, odboru výstavby a územního plánu a odborníci navržení z jednotlivých politických stran a volebních uskupení. Doporučení výběrové komise plynoucí z vyhodnocení nabídek je předkládáno radě města, která pak s konečnou platností rozhodne o určení dodavatele zamýšlené investiční akce města. Podle zákona o obcích musí zastupitelstvo ustanovit výbor finanční a výbor kontrolní. Složení těchto orgánů podléhá schválení zastupitelstvem a bude také vycházet z návrhů jednotlivých politických stran a volebních uskupení.

Reforma státní správy a zrušení okresních úřadů s sebou nesou i sekundární problémy, které výrazně zasahují do rozpočtů měst a obcí. Jako jedno ze zásadních musela rada města přijmout rozhodnutí o posílení počítačové sítě městského úřadu. Nárůst počtu pracovníků a rozšíření agend si vyžaduje rozšíření síťového vybavení v oblasti hardwaru i softwaru. Přístup všech pracovníků k síťovým aplikacím (ASPI, internet, elektronická pošta …) vyžaduje doplnění serverů, úpravu síťového software do konečné podoby a dovybavení aktivními síťovými prvky. Bezprostřední náklady na zprovoznění všech pracovišť městského úřadu představují částku ve výši 800 tisíc korun.

Podle zákona č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení zajišťují orgány obce připravenost na řešení krizových situací. U obcí s rozšířenou působností se podle tohoto zákona zřizuje bezpečnostní rada obce, která je koordinačním orgánem pro přípravu na krizové situace. Předsedou této rady je vždy starosta města, který jmenuje další členy podle odborností potřebných k řešení konkrétních úkolů. V Jindřichově Hradci jsou dalšími členy bezpečnostní rady místostarosta města Alfred Němec, tajemník MěÚ Ing. Karel Přibyl, ředitel OŘ Policie ČR plk. JUDr. Jaroslav Vratišovský, ředitel ÚO HZS Pplk. Oldřich Pánek, ředitel okresní nemocnice Ing. Jan Mlčák a tajemníkem bezpečnostní rady obce je vedoucí oddělení obrany a krizového řízení MěÚ Ing. Jiří Hruška.

Alfred Němec, místostarosta města Jindřichův Hradec

Zasedání Zastupitelstva města Jindřichův Hradec se koná

26. února 2003 – 16.00 hodin v sále Střelnice.

V příštím čísle uveřejníme tel. seznam pracovníků městského úřadu, úřední hodiny a přehled umístění jednotlivých odborů.

FINANČNÍ ODBOR informuje

Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů můžete platit denně

na Městském úřadě, Klášterská ul. 135/II

kancelář č. 013 (v přízemí vlevo)

Poplatek za komunální odpad činí 360,- Kč za osobu, je splatný do 31. března (celou splátkou), nebo ve dvou stejných částkách vždy nejpozději do 31. března a do 30. září 2003.

Poplatek za psy můžete nyní platit v kanceláři č. 012 (v přízemí vlevo)

rovněž splatný do 31. 3. 2003

ODBOR ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY informuje

Termín jarních prázdnin je od 3. do 7. 2. 2003

Informační středisko

Město Jindř. Hradec, ul. Panská 136/ I, 377 01

tel. +420 384 363 546 fax. +420 384 361 503

e-mail : info@jh.cz www.jh.cz

Otevírací doba: po – pá 8.00 – 17.00

so 8.00 – 12.00

Barevná publikace “Město nad Vajgarem”

byla přihlášena do soutěže “KHIHA ROKU” a je v prodeji

i v Informačním středisku města Jindřichův Hradec

V termínu od 9. 1. 2003 do 12. 1. 2003 se v Brně uskutečnil již tradičně mezinárodní veletrh cestovního ruchu GO a Regiontour 2003.

Město Jindřichův Hradec se prezentovalo společně  s ostatními vystavovateli v expozici Jihočeského kraje. Expozice pro tento rok byla rozsáhlejší a navazovala tématicky na Šumavu a Západočeský kraj. Město Jindřichův Hradec prezentovalo nový propagační materiál o městě, historických památkách a o možnostech ubytování. Velký zájem ze strany odborníků byl o turistiku, cykloturistiku a informace o možnostech využití volného času. Z řad širší veřejnosti pak nejčastější dotazy směřovaly na možnosti ubytování ve městě a okolí.

Účast na tomto veletrhu považujeme za důležitou a doufáme, že v sezóně 2003 navštíví naše město i hodně těch, kteří se inspirovali při návštěvě naší expozice v Brně.

Ve dnech 13. 2. - 16. 2. 2003 se v Praze na výstavišti uskuteční středoevropský veletrh cestovního ruchu Holiday World.

Město Jindřichův Hradec se zde bude prezentovat společně s ostatními městy Jihočeské centrály cestovního ruchu.

První dva dny je veletrh určen pro odborníky v cestovním ruchu a o víkendu může veletrh navštívit širší veřejnost. Zuzana Bedrnová, Informační středisko město J. Hradec

MĚSTSKÁ KNIHOVNa

Rok 2002 v městské knihovně

Byl to první rok, který knihovna strávila celý v novém působišti. Přes chmurné předpovědi škarohlídů i tady jí svoji přízeň zachovali dlouholetí uživatelé a cestičku si k ní našla řada nových, kteří objevují její užitečnost a zajímavost. Také pobočka na sídlišti Vajgar se zmodernizovala a dnes je schopna poskytovat služby srovnatelné s centrálním pracovištěm.

Celoroční statistika uvádí 71.388 návštěvníků. V přeneseném slova smyslu to znamená, že každý občan Jindřichova Hradce včetně kojenců navštívil v roce 2002 svoji knihovnu více než třikrát. Naši uživatelé, jichž se v průběhu roku zaregistrovalo 4.522, uskutečnili celkem 261.503 výpůjčky. Na každého z nich tedy připadá 58 vypůjčených dokumentů, což představuje zhruba jeden týdně. Nejvíce půjčovanými dokumenty byly samozřejmě knihy a časopisy, neopomenutelnou součást výpůjček však tvoří i hudební nosiče, o něž byl stále vzrůstající zájem. Tuto nově zavedenou službu uživatelé velmi přivítali a návštěvnost hudebního oddělení se stále zvyšuje až k mezi únosnosti.

Do fondu městské knihovny přibylo v průběhu roku 6.561 nových dokumentů. 950 z nich byly hudební nosiče, takže zájemci o ně mohli být s počtem novinek opravdu spokojeni.

Již několik let mohou naši uživatelé využívat i přístup na internet. K tomuto účelu jim v roce 2002 sloužilo celkem 12 počítačů – 5 v informačním centru knihovny, 3 ve studovně, 2 v půjčovně pro děti a 2 na pobočce Vajgar. Pro hledání v elektronickém katalogu je určeno 8 stanic – 3 v půjčovně pro dospělé, 2 v půjčovně pro děti, 1 v hudebním oddělení a 2 na pobočce Vajgar.

Významné je i dlouholeté vzdělávací a výchovné působení městské knihovny na veřejnost. Kromě tradičních programů pro školní mládež se knihovna v roce 2002 zaměřila více i na dospělou populaci. Uspořádala pro ni na 31 pořadů s různorodým zaměřením, postihujícím profesní, vzdělávací, odborná, zájmová, kulturní i občanská témata. Ve vstupních prostorách informačního centra se podařilo uspořádat řadu výstav výtvorů (převážně fotografií) našich spoluobčanů a popularizovat tak jejich schopnosti a nadání.

Městská knihovna se tedy může za uplynulým rokem ohlédnout s pocitem dobře vykonané práce, důležitější však je, aby stejný pocit s ní sdílelo co nejvíce jejích uživatelů. Budeme se o to snažit i po celý nastávající rok 2003.

A ještě jedna aktuální informace. Od poloviny ledna jsou ve výstavních prostorách před informačním centrem knihovny k vidění práce dalšího z regionálních fotografů JUDr. Vlastimila Sítaře (Nejen) Česká Kanada. Určitě stojí za shlédnutí! V druhé polovině února jej se svými fotografickými postřehy vystřídá Hedvika Vročová. Jejich prezentaci nazvala Bez názvu a zahájí ji vernisáží s kulturním programem v poslechovém sále městské knihovny ve středu 19. února v 18 hodin. Spolu s ní všechny zájemce srdečně zveme.

Otevírací doba městské knihovny :

pondělí – zavřeno hudební oddělení: dětské oddělení:

úterý 9 – 18 úterý 12 – 18 úterý 12 – 18

středa  9 – 17 čtvrtek 9 – 18 středa 12 – 17

čtvrtek 9 – 18 čtvrtek 12 – 18

pátek 9 – 17 pátek 12 – 17

sobota 8 – 12

Pobočka Vajgar :

                                       dospělí:                       děti:

pondělí                                                12 - 18    12 - 18

středa                                9.30 - 11,30  12 - 18    12 - 18

pátek                                 9.30 - 11,30  12 - 17    12 - 15

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

KNIHA – průzkum

V kraji bílých bříz.

Bílé břízy se sklánějí nad rozlehlé zčeřené rybníky i nad tichá zakletá jezera, bílé břízy zastiňují silnice a cesty, bílé břízy svítí po slunných kopcích. . . . vítr snáší jejich šepot s kunžateckých, strmilovských a kamenických kopců dolů do jindřichohradeckého kraje, kraje lesů, vod a zvěře.

Těmito řádky začíná vzpomínková knížka “Zvěř a lidé" jindřichohradeckého rodáka, lékárníka dr. Viléma Rösche, která vznikala po chvilkách a v utajení v době jeho zajetí v koncentračním táboře Buchenwald. V těchto zápiscích, které mu pomáhaly se přenést přes tíživou lágrovou atmosféru a kde se projevuje jako zanícený myslivec a velký znalec přírody, vrací se v myšlenkách do svého revíru, znovu prožívá a s láskou, porozuměním a čtivým způsobem líčí své zážitky a příhody z mysliveckého života a popisuje život zvěře a složitost vztahů panující mezi nimrody a jejich "chráněnci". To vše se stává krédem jeho předčasně ukončeného života a jistě má co říci i současnému čtenáři na počátku 3. tisíciletí tak, jak tomu bylo i v době 1. vydání knížky v roce 1947.

První, stručně životopisná předmluva, pochází z pera dr. Jana Muka, tehdy ředitele místního gymnasia, druhou napsal známý historik dr. Jaroslav Werstadt, který také jako rukojmí strávil celou válku v několika koncentračních táborech, znal dobře Viléma Rösche a dokonce četl první motákovou versi jeho vzpomínek.

Chtěli bychom jak pro pamětníky, tak i pro dnešní generaci znovu vydat tuto knížku, plnou poutavých příběhů a "lesní moudrosti".

Děkujeme Městskému úřadu v Jindřichově Hradci za nabídnutou pomoc při mapování zájmu o tento titul. Nové vydání bude subskribované, tj. výše nákladu bude stanovena podle počtu objednaných výtisků konkrétními zájemci, cena bude odpovídat výrobním nákladům.

Prosíme tedy ty z Vás, kteří byste knihu “Zvěř a lidé" rádi uvítali ve své knihovničce nebo ji chtěli věnovat svým blízkým, abyste směřovali své objednávky na Městský úřad, Klášterská 135/II, J. Hradec 377 01, Informační středisko města tel.: 384 36 35 46

Při této příležitosti chceme i vyjádřit své díky za projev úcty tomuto rodákovi označením jedné z ulic města jeho jménem, jehož hlavní zásluhou o Jindřichův Hradec bylo, že po obsazení po mnichovské dohodě neutonul v sudetském moři a odolal soustředěným germanisačním tlakům.

Rodina Röschova

Světoznámý hudební skladatel a Čestný občan města Jindřichova Hradce

PhDr. Viktor Kalabis

Pochází z rodiny, kde oba rodiče dělali amatérskou hudbu. Hudbu tedy miloval od dětství. Sugestivní vliv měla maminčina hra na klavír. Pan dirigent Šupich byl znamenitý hudebník a otcův přítel. Všiml si jeho zájmu o hudbu a začal ho učit hře na klavír. Hudebních zážitků se brzy hromadilo. V Červeném Kostelci, kde se 27. února narodil, se zakládalo divadlo. Tatínek byl spoluzakladatelem tohoto divadla. Zde se začaly hrát Dvořákovy valčíky, Schubertovy pochody, různé serenády.

Do reálného gymnázia dojížděl ze Solnice do nedalekého Rychnova nad Kněžnou. Tam získal dokonalý základ pro budoucí vysokoškolská studia. V roce 1945 byl přijat na filozofickou fakultu jako posluchač hudební vědy, k níž si přibral estetiku, filozofii a psychologii. Současně si podal přihlášku na Státní konzervatoř a i tam byl přijat. Studia uzavřel absolutoriem v červnu 1948 bez možnosti doktorské práce. Až po roce 1989, přesně 11. března 1991, získal doktorát společně se všemi těmi, kteří z politických důvodů nemohli tehdy školu dokončit. Po dvaačtyřiceti letech tak zajistila Karlova univerzita alespoň symbolicky a morálně nápravu starých chyb.

Další vztyčný bod jeho života byl 9. leden 1939, kdy se přestěhovali do J. Hradce. Vzpomíná na první dojmy, které v něm toto nádherné město svou atmosférou, krásou a vznešeností zanechalo. Dalším ohromným privilégiem pro něj byla svatba se Zuzanou Růžičkovou 8. prosince 1952. Zůstali si vždy navzájem nejen lidskou, ale i uměleckou oporou. Společně pak našli útočiště v J. Hradci. Tady v letních měsících pracují a nachází posilu i radost v přírodě a mezi přáteli.

Po krátké pedagogické činnosti dostal nabídku místo hudebního redaktora a režiséra Hlavní redakce pro děti a mládež v Československém rozhlase v Praze. I když na komponování zbývalo málo času, tato práce byla krásná. V rozhlase působil devatenáct let.

Je jedním ze zakladatelů mezinárodní soutěže mladých instrumentalistů Concertino Praga. Vymyslel název soutěže, kterou koncipovala skupina - Helena Karásková, Miroslav Turek a Viktor Kalabis. V době totality, kdy povoleným kontaktem bylo zasílání magnetofonových nahrávek ze všech koutů světa k hodnocení, byla tato činnost pro V. Kalabise jakousi symbolickou dírkou do železné opony. Bylo dobré, aby se soutěž dostala ven, aby nebyla centralistická. Situování její koncertní části do J. Hradce a okolí bylo jeho snem. Soutěž vstoupila v život v roce 1966 a žije dodnes.

PhDr. Viktor Kalabis

oslaví v tomto měsíci své významné životní jubileum - 80 let svého narození.

Město Jindřichův Hradec přeje panu PhDr. Viktoru Kalabisovi co nejvíce úspěchů v pracovním i osobním životě, štěstí a hlavně hodně zdraví do dalších let.

K tomuto přání se připojuje i redakční rada

Fakulta managementu VŠE v J. Hradci připravuje v únoru 2003 otevření následujících kurzů:

Základy účtování v podvojném účetnictví (25 hodin, 2 160 Kč)
Základy výpočetní techniky (25 hodin, 2 100 Kč)
Přípravný kurz k přijímacím zkouškám z matematiky na VŠE (45 hodin,

1 850 Kč)

Bližší informace a přihlášky :Centrum celoživotního vzdělávání

Lenka Mezerová, tel. 384 417 205, e-mail: mezerova@fm.vse.cz

FM VŠE, Jarošovská 1117/II, Jindřichův Hradec www.fm.vse.cz

HVĚZDÁRNA prof. Františka Nušla

a Astronomický klub při DDM v Jindřichově Hradci

Sídl. Hvězdárna, Nušlova 51/V, 377 01, J. Hradec

Kontakt na pracovníky: ( 384 322 564 (Hvězdárna), 384 361197-8 (DDM)

E-mail: alrischa_psc@centrum.cz

Úkazy na obloze v únoru 2003

Merkur uvidíme do poloviny měsíce ráno nízko nad jihovýchodem, Venuši a Mars rovněž na ranní obloze. Jupiter můžeme pozorovat po celou noc, Saturn je viditelný většinu noci, zapadá ráno. Planety Uran  Neptun jsou již nepozorovatelné.

Velice zajímavá je i prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti. Měsíc projde 1. února novem, 9. února první čtvrtí, tedy obdobím nejvhodnějším k prohlídce jeho povrchu dalekohledem. 17. února dosáhne úplňku a 23. února uvidíme Měsíc v poslední čtvrti.

Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší a světlejší oblasti – místa s nižší či vyšší teplotou.

Slunce vstupuje do znamení Ryb dne 19. 2. ve 3h 0min SEČ (středoevropského času).

Obloha v zimě nabízí pohled na množství mlhovin, dvojhvězd a otevřených hvězdokup.

Pro veřejnost je Hvězdárna v únoru otevřena

k pozorování Slunce: úterý a pátek od 13.30 do 15.30

k pozorování noční oblohy: úterý od 19.00 do 22.00 pátek od 18.30 do 22.00

! Za nepřízně počasí nabízíme promítání diapozitivů s ústním komentářem

Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-) Srdečně zveme k pozorování!

www: http://hvezdarnajh.nuabi.cz

KalendáriuM

2. února 1943 před 60 lety - skončily poslední boje u Stalingradu, i když maršál Paulus kapituloval 31. ledna 1943. Stalingradská bitva znamenala zvrat v bojích na východní frontě. Těžké ztráty byly na obou stranách fronty. Do zajetí padlo přes 90 tisíc německých vojáků z čtvrtmilionové armády, která u Stalingradu zanikla. Rudá armáda měla na 500 000 mrtvých a na 600 000 zraněných.

Začátkem roku 2003 – uplynulo 70 let – od smrti Josefa Rösslera – Ořovského. Byl zakladatelem řady sportovních klubů. Od r. 1893 až do roku 1897 založil 4 a současně byl spoluzakladatelem České amatérské atletické unie. Byl přítomen i u vzniku Českého olympijského výboru v r. 1899. Na počátku 20. století založil Svaz lyžařů Království českého a Českou lawn - tenisovou asociaci. V roce 1908 se stal gen. tajemníkem Českého olympijského výboru. Vedl české a později československé olympijské výpravy. Ve všech jím založených sportovních organizací vykonával až do konce života důležité svazové funkce. Josef Rössler - Ořovský se narodil 29. června 1869.

Začátkem roku 2003 – uplynulo 140 let – od narození Pieere de Couhertina, zakladatele novodobých olympijských her. Roku 1894 inicioval konání I. olympijského kongresu v Paříži, který schválil jeho návrh na obnovení olympijských her. Ty se pak konaly roku 1896 v Athénách. Byl předsedou mezinárodního olympijského výboru od r. 1896 do r. 1925.

R. 453 – před 1550 lety – zemřel Attila, vůdce Hunů. Po jeho smrti přestala hunská říše existovat a Hunové odtáhli zpět na Východ.

R. 803 – před 1200 lety – porazil Karel Veliký Avary a zlomil jejich moc.

R. 1453 – před 550 lety – dobyli Turci Konstantinopol a zanikla Byzantská říše.

R. 1683 – před 320 lety – byla Vídeň obležena Turky. Pomocí evropské koalice vedenou Polskem byla turecká moc pod Vídni poražena. Začal pozvolný úpadek osmanské říše.

V. Königsmark, místostarosta města Jindřichův Hradec

Výstavy a koncerty roku 2002

Dne 7. ledna se na tři měsíce uzavřely nejen všechny expozice jindřichohradeckého muzea, ale také kostel sv. Jana Křtitele a městská vyhlídková věž. Celý loňský rok připravovalo muzeum pro své návštěvníky řadu nejrůznějších výstav a koncertů.

Sezónu zahájila výstava “Ať žije masopust!”, doplněná kresbami akademického malíře Bořivoje Laudy. Následně nás otec se synem Jan a Kryštof Rybákovi seznámili se svými obrazy a skleněnými plastikami. Na výstavě “Kraj jezinek a skřítků” v barokní kapli při kostele sv. Jana Křtitele si zájemci mohli prohlédnout dílo známého fotografa Jiřího Tillera. V červnu jsme si připomněli výstavou, nazvanou “Holub ludens”, nedožité 90. výročí narození všestranného jindřichohradeckého umělce Vladimíra Holuba. V roce 2002 oslavilo muzeum v J. Hradci 120. výročí svého založení. K této události byla v kostele sv. Jana Křtitele připravena výstava, jejíž vernisáž byla doplněna koncertem “Z tvorby hradeckých autorů” a představením nově zrestaurované křížové chodby minoritského kláštera. Dílo známého jindřichohradeckého knihvazače Josefa Brchaně mohli zájemci v kapli sv. Víta shlédnout v měsíci říjnu. Výstavní sezónu jsme uzavřeli velice úspěšnou vánoční výstavou “Panenky v trysku století”, kterou muzeum připravilo společně s klubem Panenky České republiky. Během celého roku jindřichohradecké muzeum s Národním muzeem fotografie připravovalo sérii výstav “Jindřichův Hradec - hlavní město fotografie”. Společně byly připraveny čtyři výstavy a v měsíci květnu také proběhl workshop s předními českými fotografy pro studenty vysokých škol.

V průběhu roku mohli zájemci navštívit i řadu koncertů v kostele sv. Jana Křtitele. V měsíci březnu se konal tradiční Velikonoční koncert žesťového souboru Trumpet Tune. V květnu v atriu muzea vystoupily legendy rockové hudby P. Sedláček a V. Sodoma se skupinou Caddillac a v červenci účastníci festivalu Folková růže. Kostel sv. Jana Křtitele ožil zejména v letním období. V červenci jsme v kostele přivítali účastníky mezinárodního kurzu Orpheon Summer Academy, vokální skupinu Kolovrátek, varhaníky pražské konzervatoře, brněnský soubor staré hudby Colegia pro Vita creante z Brna nebo jste se mohli zaposlouchat do zvuků indické bambusové flétny, tibetských misek a zvonů. V prosinci se konaly již tradiční adventní a vánoční koncerty. Blanka Vaňková

KULTURNÍ KALENDÁŘ

Obec baráčníků Kunifer v J. Hradci pořádá

1. 2. 2003 – 20.00 hod. - BARÁČNICKÝ BÁL

Hraje Studenská kapela. Předtančení “Česká beseda”

Sál Střelnice Vstupné: 100,- 50,- Kč

Městská knihovna v J. Hradci Vás zve na výstavu

Od poloviny ledna jsou ve výstavních prostorách před informačním centrem knihovny k vidění práce dalšího z regionálních fotografů

JUDr. Vlastimila Sítaře (Nejen) Česká Kanada.

V druhé polovině února jej se svými fotografickými postřehy vystřídá

Hedvika Vročová.

Jejich prezentaci nazvala Bez názvu a zahájí ji vernisáží s kulturním programem v poslechovém sále městské knihovny ve středu 19. února v 18 hodin.

 

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

“ZIMA” - monotypy Vendula Skořepová Pokračování výstavy

9. 2. 2003 – 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera GVN J. Hradec

Spolek Přátelé starého Jindřichova Hradce Vás zve na

10. 2. 2003 – 19.00 hod. – valnou hromadu spolku spojenou s přednáškou

PaedDr. Františka Fürbacha

Vinárna hotelu Grand “Jindřichův Hradec před sto lety – rok 1903”

 

Václav Koubek a Galerie INSPIRACE v J. Hradci

13. 2. 2003 – 19.30 hod. – OLDŘICH JANOTA

Pátý koncert festivalu “Hudební sklepy”.

Langrův dům, nám Míru 138/I Vstupné: 80,- Kč

TJ Slovan J. Hradec pořádá

15. 2. 2003. – od 14.00 do 16.00 hod. – DĚTSKÝ MAŠKARNÍ KARNEVAL

v tělocvičně TJ Slovan J. Hradec

DADA CLUB KASPER Vás zve na výstavu

15. 2. 2003 – 15.00 hod. - Švígler Tomáš – oleje + tempera na dřevě

DADA CLUB KASPER

Výstava potrvá do 8. března 2003

 

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku

16. 2. 2003 – 16.00 hod. – CESTA ZA BOHEM HOR

Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”

Sál Střelnice Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč

Umělecká agentura Delfa Zlín Vás zve na

18. 2. 2003 – 19.00 hod. – TRAVESTI TOUR - SHOW

Taneční a hudební parodie na písně českých i zahraničních zpěváků.

Sál Střelnice

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí koncertní vystoupení

19. 2. 2003 – 19.00 hod. – ra Martinová a Schovanky

“Svět je plnej různejch řečí”. Koncertní vystoupení.

Sál Střelnice Vstupné: 130,- 125,- 120, a 60,- Kč. Předplatné skupiny A

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s OS ČČK Vás zve

20. 2. 2003 – 17.45 hod. – na besedu s Ing. M. Nouzovou

“Natáčení koncertu Mirelle Mathiru v pařížské Olympii”

Domov mládeže SZdŠ J. Hradec – Vajgar

Klub historie letectví v Jindřichově Hradci pořádá

21. 2. 2003 – 18.00 hod. - přednášku Ing. Zdeňka Nováka,

autora řady odborných článků a knih s námořní válečnou tématikou

BITVA V PRŮLIVU SURIGAO (24./25. října 1944)

zkáza jižního svazu víceadmirála Mishimury v největším nočním

námořním střetnutí 2. světové války, v bitvě u Leyte /Filipíny/

Městská knihovna

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci Vás zve na

22. 2. 2003 – 20.00 hod. – MAŠKARNÍ PLES

K tanci a poslechu hraje C - Septet Pavla Hazuky.

Sál Střelnice Vstupné: 100,- masky 70,- Kč

Městský úřad v J. Hradci pořádá

23. 2. 2003 – 13.00 hod. – MASOPUSTNÍ PRŮVOD

sraz masek u Baráčnické rychty

Trasa průvodu: Husova ul, Klášterská ul., nám. T.G.M., Panská ul. nám. Míru, Panská ul. zakončení před KD Střelnice na nám. T.G.M. Kostýmy je možné zapůjčit na Baráčnické rychtě 18. a 20. února 2003 od 15 do 17 hodin.

23. 2. 2003 – 14.00 hod. – DĚTSKÝ MAŠKARNÍ KARNEVAL

uvádí Václav Staněk, dětská diskotéka

Vstupné: děti – 20,- Kč, dospělí – 30,- Kč

Sál Střelnice Předprodej vstupenek v KD Střelnice od 9. 2. 2003

Státní hrad a zámek v J. Hradci Vás zve na

28. 2. 2003 – 19.30 hod. – Večery bez přestávky

Hostem večera ředitele nakladatelství DILIA Dr. J. Srstky je

Milan Knížák, ředitel Národní galerie v Praze

Hudební doprovod je překvapením večera.

Malý divadelní sál Španělského křídla Vstupné: 350,- Kč

Předprodej vstupenek : SHZ v J. Hradci, od 18. 2, 2003 od 9.00 – 15.00 hodin.

KAŠPARŮV JIHOČESKÝ VÍKEND

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí divad. hru W. Shakespeara

28. 2. 2003 – 19.00 hod. – RICHARD III. Divadelní spolek Kašpar

Hrají: J. Potměšil, M. Steinmasslová, B. Navrátil,

L.Vondráčková, F. Blažek, Z.Velen, E. Elsnerová aj.

Režie: Jakub Špalek

Sál Střelnice Vstupné: 145,- 140,- 135,- 70,- Kč. Předplatné sk. A

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí divad. hru W. Shakespeara

1. 3. 2003 – 19.00 hod. – RICHARD III. Divadelní spolek Kašpar

Hrají: J. Potměšil, M. Steinmasslová, B. Navrátil,

L.Vondráčková, F. Blažek, Z.Velen, E. Elsnerová aj.

Režie: Jakub Špalek

Sál Střelnice Vstupné: 145,- 140,- 135,- 70,- Kč. Mimo předplatné

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

2. 3. 2003 – 14.00 hod. – O BARONOVI Z HOPSAPICHU Divadelní spolek Kašpar

Pozor na začátek ! Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”.

Hrají: V. Jakoubek, M. Zoubková, I. Jiřík, E. Elsnerová, Radúza,

M. Novotný

Režie: Jaroslava Šiktancová

sál Střelnice Vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí ztřeštěnou tragedii D. Ivese

2. 3. 2003 – 19.00 hod. – JE TO V ČASE Divadelní spolek Kašpar

Hrají: E. Elsnerová, F. Kreuzmann, M. Zoubková,

V. Jakoubek, B. Lukešová aj.

Režie: Filip Nuckolis, Jakub Špalek

Sál Střelnice Vstupné: 90,- 80,- Kč Mimo předplatné. Do 12 let nevhodné.

Pokračování výstav

DADA CLUB KASPER Vás zve na výstavu

olejomalby “GRENA” – Chorvatsko (absolventka AMU u prof. Knížáka)

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 384 32 12 79

Fax: 384 32 13 91 E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Prohlídky pouze na objednávku pro skupiny návštěvníků se 100% příplatkem každý den, o sobotách a nedělích.

MUZEUM JINDŘICHOHRADECKA

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hl. expoz. budova: 384 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: 384 36 36 61

fax: 384 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz http://www.muzeum.esnet.cz

Muzeum: denně (8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.)

Městská vyhlídková věž: je uzavřena

Kostel sv. Jana Křtitele: je uzavřen, skupiny nad 10 lidí si mohou objednat prohlídku

kostela v pokladně muzea na tel. 384 36 36 60.

Muzeum, městská věž a kostel sv. J.Křtitele jsou v únoru pro veřejnost uzavřeny!

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka 10. a 24. února tyto tituly:

ITALŠTINA PRO ZAČÁTEČNÍKY – Dánsko - 2000

Dánský film Italština pro začátečníky je podle oficiálního číslování dvanáctým snímkem, opatřeným certifikátem Dogma 95. Zároveň jde o první film, který v duchu kolektivní úmluvy několika filmových režisérů natočila žena. Od ostatních filmů Dogmatu se však dílo liší optimistickým laděním a použitím komediálních prvků.

Pět osamělých lidí z kodaňského předměstí bojuje se svými problémy: začínající pastor Andreas se střetává o pojetí víry se svým zahořklým předchůdcem a vyrovnává se se smrtí manželky, nesmělý a nekonfliktní hotelový správce Jorgen trpí impotencí a zároveň láskou k italské servírce Giulii, mladý šéf restaurace Halvfinn má potíže s okolím kvůli své prchlivosti, kadeřnice Karen se musí starat o těžce nemocnou matku – alkoholičku, nešikovná prodavačka z pekárny Olympia se pomalu vymaňuje z vlivu nemocného despotického otce. Místem společného setkání všech zúčastněných je kurz italštiny, a to přesto, že nikdo v Itálii nebyl, ani se tam nechystá.

Režisérka Lone Scherfigová se v duchu Dogmatu úzce soustřeďuje na své postavy a na jejich problémy. Přestože vypráví o závažných či tragických věcech, udržuje si nad nimi nadhled. Značný význam v ději ponechává motivu náhody či nečekaného překvapení. Snímek je především sympatickou výpovědí o mnoha podobách přátelství a o dozrávání či “dospívání” dospělých lidí.

PSÍ DNY – Rakousko - 2001

Ulrich Seidl, dokumentarista, kterého proslavily především kontroverzní snímky Modelky a Zvířecí láska, vstupuje do světa celovečerního hraného filmu debutem, který je vášnivým útokem na všednost a prázdnotu moderního maloměšťáckého způsobu života. Vyzbrojen dosud ověřeným stylem filmové řeči a obsazením většiny rolí neherci, splétá z několika charakterů a příběhů podobenství osamělosti a tichého zoufalství.

Starého důchodce nejvíce rozčiluje nesprávná hmotnost nakoupených potravin a hluk ze sousedství. .. Nezměrná oddanost bývalé královny krásy k příteli bere za své po ošklivém zážitku na noční diskotéce… Dávno rozvedení manželé, žijící stále pod jednou střechou, spolu vedou psychologickou válku s cílem vypudit jeden druhého…Schůzka mladé učitelky se zvrátí do noci plné opilých orgií…

Film získal Velkou cenu poroty za nejlepší film na MFF v Benátkách 2001.

Přehlídka filmů nekomerčního charakteru

Projekt 100

 

Ambiciózní akci za zviditelnění kvalitní starší i nejnovější filmové produkce nekomerčního charakteru “uvedl v život” Ing. Jiří Králík, ředitel Letní filmové školy v Uherském Hradišti v roce 1994. Vznik iniciovala především anketa mezi účastníky tehdejší LFŠ, která určila /podle subjektivních názorů účastníků ankety/ nejlepší domácí i zahraniční filmy všech dob.

V devátém ročníku přehlídky Projekt 100 je přihlášeno v České republice již 106 kin.

Z deseti letošních filmů přehlídky uvede městské kino Střelnice těchto osm titulů.

6. 2.

OSTROV

Korea - 2000

režie: Kim Ki-duk

13. 2.

IDIOTI

Dánsko - 1998

režie: Lars von Trier

18. 2.

AMADEUS

USA - 1984

režie: Miloš Forman

4. 3.

ZVĚTŠENINA

V. Brit. - 1966

režie:Michalangelo Antonioni

6. 3.

NOČNÍ HOVORY S MATKOU

ČR- 2001

režie: Jan Němec

18. 3.

AMARCORD

Itálie - 1974

režie: Federico Fellini

20. 3.

BRAZIL

V. Brit. - 1985

režie: Terry Gilliam

27. 3.

DIKTÁTOR

USA - 1940

režie: Charles Chaplin

 

KINO STŘELNICE

1. sobota 16.30

2. neděle 16.30

Pozor na začátek!

Český dabing

Vstupné: 70 Kč

HARRY POTTER a Tajemná komnata USA-Warner Bros.

Vzhůru do Bradavic, vstříc starým známým a novým dobrodružstvím. Druhý díl filmové adaptace knihy J. K. Rowlingové.

Hrají: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watsonová aj.

Režie: Chris Columbus Délka filmu: 160 min.

1. sobota 20.00

2. neděle 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 58 Kč

x-X-x USA – Falcon

eXtrémní! eXplozivní! eXelentní! Akční thriller o vášnivém vyznavači adrenalinových sportů, který se proti své vůli stává špičkovým tajným agentem. Vin Diesel s krycím jménem xXx řádí v Praze!

Dále hrají: Asia Argentová, Samuel L. Jackson aj.

Režie: Rob Cohen Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 125 min.

4. úterý 17.30 20.00

5. středa 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 61 Kč

HOLKA NA ROZTRHÁNÍ USA – Falcon

I blesk uhodí dvakrát do stejného místa. Romantická komedie o dívce Melanii – módní návrhářce, která se nečekaně zasnoubí s nejžádanějším mužem New Yorku. Její záměry komplikuje fakt, že už je vdaná.

Hrají: Reese Witherspoonová, Josh Lucas, Candice Bergenová

Režie: Andy Tennant Délka filmu: 110 min.

PROJEKT 100

6. čtvrtek 17.30 20.00

Titulky

Vstupné: 50 Kč

OSTROV Korea-AČFK

Ostrov je místo, po němž všichni toužíme, ale z něhož po čase prcháme. Příběh krásné převoznice Hui-džin, která do pasti své oddanosti polapí bývalého policistu a zločince na útěku.

Hrají: Suh Jungová, Kim Yoosuk aj.

Režie: Kim Ki-duk

Mládeži do 15 let nepřístupno!

Délka filmu: 90 min.

7. pátek 17.30 20.00

 

 

 

 

 

Vstupné: 51 Kč

BRAK ČR-Bontonfilm

Ze všech postelí ona musí zemřít zrovna v tý maminčiný. Nová česká černá komedie. Trojlístek kamarádů si večírek pánské jízdy vylepší objednávkou pizzy a pozváním prostitutky Nicol…

Hrají: Vladimír Škultéty, Jan Plouhar, Ondřej Nosálek, Paula Wild, Jiří Korn aj. Mládeži do 15 let nepřístupný!

Režie: Karel Spěváček Délka filmu: 85 min.

8. sobota 17.00 20.00

9. neděle 17.00 20.00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 56 Kč

DNES NEUMÍREJ V. Británie-USA-Bontonfilm

James Bond už podvacáté! Agentem 007 je opět Pierce Brosnan, jeho partnerkou do akce i lože bude tentokrát Halle Berryová.

Dále hrají: Toby Stephens, Rosamund Pikeová aj.

Režie: Lee Tamahori Délka filmu: 130 min.

Představení ART KINA

10. pondělí 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

ITALŠTINA PRO ZAČÁTEČNÍKY Dánsko-CinemArt

Hořká komedie o malých lidech z malého města, které spojují jejich povahy – jsou nejistí ve svém počínání a stále ještě bez partnerů. Jedné zimy se všichni zapíší do večerních kurzů italštiny a stanou se obětí série nečekaných náhod.

Hrají: Andreas W. Berthelsen, Anette Stovelbaková aj.

Režie: Lone Scherfigová

Mládeži do 15 let nepřístupný!

Délka filmu: 110 min.

11. úterý 17.30 20.00

12. středa 17.30 20.00

 

 

 

Vstupné: 56 Kč

SMRADI ČR-SPI

Psychologický film o lidech, kteří o lásce nemluví, oni ji žijí. Petra Špalková a Ivan Trojan jako rodiče Šírovi, kteří se přestěhovali na vesnici, aby měli vstřícnější prostředí pro své dva nevlastní a jednoho vlastního “smrada”.

Dále hrají: Lukáš Rejsek, Jan Cina, Tomáš Klouda aj.

Režie: Zdeněk Tyc Délka filmu: 95 min.

PROJEKT 100

13. čtvrtek 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 50 Kč

IDIOTI Dánsko-AČFK

Idiotský film o idiotech a pro idioty. Kontroverzní režisér Lars von Trier natočil experiment o skupince intelektuálů, které spojuje zvláštní zábava: hrají si na idioty a záměrně tak provokují své okolí.

Hrají: Bodil Jorgensenová, Jens Albinus, Troels Lyby aj.

Režie: Lars von Trier Mládeži do 15 let nepřístupný!

Délka filmu: 115 min.

14. pátek 17.30 20.00

15. sobota 20.00

16. neděle 20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

RESIDENT EVIL USA-SPI

Tajný experiment. Smrtící virus. A fatální chyba. Filmové zpracování populární videohry, plné akce, napětí a atraktivní hudby. V hlavních rolích Mila Jovovichová a Michelle Rodriguezová.

Dále hrají: James Purefoy, Eric Mabius aj.

Režie: Paul Anderson

Mládeži do 15 let nepřístupný!

Délka filmu: 105 min.

15. sobota 17.30

16. neděle 17.30

 

Český dabing

Vstupné: 56 Kč

OSTROV ZTRACENÝCH SNŮ – Spy Kids 2 USA - SPI

Pokračování rodinné fantastické akční komedie. Svět je znovu v ohrožení! Je třeba povolat rodinu Cortézovu.

Hrají: Antonio Banderas, Carla Guginová, Alexa Vegaová, Daryl Sabara aj.

Režie: Robert Rodriguez Délka filmu: 100 min.

PROJEKT 100

18. úterý jen v 19.00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 70 Kč

AMADEUS USA-Warner Bros.

Nejslavnější dílo Miloše Formana, oceněné osmi Oscary, tentokrát v původní, nezkrácené verzi.

Hrají: Tom Hulce, F. Murray Abraham, Elizabeth Berridgová

Režie: Miloš Forman

Mládeži do 15 let nepřístupný!

Délka filmu: 180 min.

19. středa 17.30 20.00

 

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

40 DNŮ A 40 NOCÍ USA – Francie-Bontonfilm

Komedie o “sexu bez sexu”. 40 dnů a 40 nocí – tak dlouhý je sexuální půst jenž si uloží mladík Matt Sullivan, který až dosud na nic jiného než na sex nemyslel. Jeho slib se stane veřejnou záležitostí na niž uzavírají sázky nejen kamarádi, ale i uživatelé internetu.

Hrají: Josh Hartnett, Shannyn Sossamonová aj.

Režie: Michael Lehmann Mládeži do 15 let nepřístupný!

Délka filmu: 95 min

20. čtvrtek 17.30 20.00

21. pátek 17.30 20.00

 

 

Vstupné: 51 Kč

DĚVČÁTKO ČR-Bontonfilm

…na cestě mezi byty, postelemi a sny. Příběh sedmnáctileté Emy, která žije s matkou na periférii velkoměsta, prodává v sekáči a hledá štěstí. V hlavní roli sídliště a Dorota Nvotová.

Dále hrají: Ondřej Vetchý, Jana Hubinská, Mário Kubaš aj.

Režie: Benjamin Tuček Délka filmu: 80 min.

22. sobota 17.30 20.00

23. neděle 17.30 20.00

 

 

Český dabing

Vstupné: 65 Kč

Holky to chtěj taky SRN-Bioscop

…ale pořádně! Tři kamarádky, Inken, Vicky a Lena ačkoliv už dávno nejsou panny, právě zjistily, že existuje něco jako orgasmus. Nepohoršující komedie připomíná populární Prci, prci, prcičky, tentokrát však v “ženském úhlu pohledu”.

Hrají: Diana Amftová, Karoline Herfurthová, Felicitas Wollová

Režie: Dennis Gansel

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 90 min.

Představení ART KINA

24. pondělí 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PSÍ DNY Rakousko-CinemArt

Být člověkem – toť horor i krása zároveň! Hraný debut rakouského dokumentaristy Ulricha Seidla si odvezl v roce 2001 Velkou cenu poroty z MFF v Benátkách.

Hrají: Maria Hofstätterová, Georg Friedrich, Alfred Mrva aj.

Režie: Ulrich Seidl

Mládeži do 18 let nepřístupný!

Délka filmu: 120 min.

25. úterý 15.30 19.00

26. středa 15.30 19.00

27. čtvrtek 15.30 19.00

Pozor na začátky!

Titulky

Vstupné: 70 Kč

PÁN PRSTENŮ: Dvě věže USA-Warner Bros.

Válka s Mordorem ještě zdaleka není vyhraná… Druhý díl slavné fantasy ságy.

Hrají: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tylerová, Viggo Mortensen, Cate Blanchettová aj.

Režie: Peter Jackson

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 180 min.

28. pátek 17.30 20.00

1.3. sobota 17.30 20.00

2.3. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

NEBE USA-Itálie-Spin Film

Co všechno jste schopni riskovat kvůli lásce? Cate Blanchettová v love story režiséra Toma Tykwera (Lola běží o život). Film získal na MFF v Berlíně 2002 cenu Zlatého medvěda.

Dále hrají: Giovanni Ribisi, Remo Girone, Stefania Roccaová

Délka filmu: 95 min.

  Představení pro děti

2. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Dlouhý, Široký a Bystrozraký ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

9. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Vláček kolejáček ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

16. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Hrnečku vař! ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

23. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Rusalka Hupsalka ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

Připravujeme na březen 2003

1. - 2.

Nebe

USA-V-Brit.

psychologický

4.

Zvětšenina

V. Británie

Projekt 100

5.

Červený drak

USA-SRN

thriller

6.

Noční hovory s matkou

ČR

Projekt 100

7. - 9.

Kruté radosti

SR

hořká komedie

10. Falešné vztahy

Itálie-Francie

psychologický

11. - 12.

Kniha džunglí 2

USA

animovaný, rodinný

11. - 12.

Na pokraji smrti

USA

akční

13. - 16.

Čert ví proč

ČR

pohádka

14. - 16.

Dnes neumírej

USA-V. Brit.

bondovka

18.

Amarcord

Itálie-Francie

Projekt 100

19.

Lesní chodci

ČR

psychologický

20.

Brazil

USA

Projekt 100

21. - 23.

Hollywood, Hollywood

USA

drama

24.

Láska na grilu

SRN

komediální příběh

25. - 26.

Lantana

SRN-Austrálie

psychologický

27.

Diktátor

USA

Projekt 100

28. - 30.

Kameňák

ČR

komedie

KLUB HISTORIE LETECTVÍ JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE PRZEMYŠL 2001 (V. část)

aneb: poprvé s klubem na “východě”

Jak zaznělo z předcházejících dílů tohoto seriálu, během prvních čtyř dnů expedice jsme prováděli terénní dokumentaci hrobů našich válečných letců na území Polska a zároveň absolvovali přátelské jednání s kolegy z letecko-historické skupiny z Kra-kova. Právě v tomto městě jsme následující den navštívili letecké muzeum, o kterém nám bylo známo, že patří k nejlepším svého druhu v zemích tzv. bývalého východního bloku. Také proto nás potěšilo osobní setkání s panem ředitelem této instituce a jeho nezapomenutelný výrok: “Pánové, pojďte prosím dál. To muzeum je vaše!”.

I když se s kolegy z klubu zabýváme historií letectví a vojenství již hezkou řádku let, díky čemuž jsme navštívili několik desítek muzeí v Čechách i Evropě, doposud nikde jsme se nesetkali s takovou ochotou ze strany jeho vedení. Nejprve jsme byli panem ředitelem informováni o skladbě jednotlivých expozic a nejzajímavějších exponátech, následně jsme byli vyzváni k prohlídce tohoto poměrně rozlehlého komplexu. Bylo krásné slunečné počasí. Také proto jsme nejprve vyrazili do leteckého oddělení pod širým nebem. Zde byly na travnaté ploše seřazené svého času slavné stíhací letouny typu MiG a vrtulníky Mi, které jako jeden z pilířů tehdejšího seskupení Varšavské smlouvy dlouhá léta používala Polská lidová armáda. Stály zde desítky strojů sovětské provenience, řada vyráběná v polské licenci, téměř všechny v původní kamufláži. Na první pohled byla patrná polská národní hrdost, se kterou jsme se setkávali i v dalších odděleních expozic. Pojedete-li někdy do Krakova, upřímně vám doporučuji toto muzeum navštívit. Setkáte se zde totiž nejen s velmi příjemnými lidmi, ale především uvidíte velmi zajímavé exponáty, které představují historii letectví od počátku 20. století až téměř po současnost.

Osobně se mi líbí letouny z období I. světové války, stejně jako ostatní mě však nejvíce zaujala část muzea věnovaná strojům druhoválečným. K nejzajímavějším typům tu patří na-příklad polský stíhací hornoplošník PZL-11, sovětský bitevník Il-10 a bombardovací Tu-2. Nás však nejvíce potěšil legendární britský Spitfire Mk. XVI, který reprezentoval účast pol-ských pilotů v řadách britského Královského letectva (RAF). Právě o tomto typu letounu hovoří i naši váleční stíhači jako o jedné z nejlepších “mašin” na spojeneckém nebi. Řek-něte, kdo potom může odolat jeho detailnímu poznání, když máte Spitfira na dosah ruky?

Za tichého souhlasu hlídače, který měl daný pavilon na starosti, jsme opatrně odkryli kabinu letounu a začali pořizovat detailní fotodokumentaci jeho kokpitu. Nakonec jsem to však nevydržel a do letounu si sedl. Pomalu jsem zasunul nohy do pedálů, jednou rukou uchopil knipl a druhou plynovou páku. Před mýma očima v tu chvíli bylo pouze malé čelní sklo kabiny a na palubní desce řada nejrůznějších přístrojů. Cítil jsem vzrušení, které ani s odstupem téměř dvou let neumím přesně popsat. I když celá tato akce trvala jen nepatrnou chvíli, bylo mi krásně. Na památku zmíněných okamžiků mi zůstalo několik fotografií. Ob-dobně i mým kolegům Vláďovi “Vojtovi”, Jirkovi “Růžovi” a Radku “Slunéčkovi”, kteří mě postupně v kabině vystřídali. Pro nás všechny to byl nezapomenutelný zážitek. Vždyť jsme vlastně během několika málo minut vytvořili jednu novou, historii neznámou leteckou peruť Čechů na Spitfirech!

Čas nejde bohužel zastavit, a tak jsme byli v 16 hodin vyzváni hlídačem expozice k opuš-tění objektu - muzeum zavíralo. Také z tohoto důvodu se nedostalo zážitku s průzkumem válečné stíhačky našim dalším čtyřem kolegům. Rád bych však při této příležitosti připomněl jednu známou scénu z filmu Tmavomodrý svět, kdy Ondřej Vetchý odváží v kabině svého Spitfiru sestřeleného bojového druha Kryštofa Hádka. Dlouho jsem tomu nechtěl fakticky uvěřit. Nyní už vím, že ve skutečnosti je tato záchranná operace možná. Pochopitelně, velmi mnoho by záleželo i na umění samotného pilota.

Nadšeni návštěvou muzea v Krakově jsme se vydali na další trasu expedice. Ta nás vedla na sever Polska do míst, která se méně či více výrazně zapsala do dějin II. světové války. Jednou z nich byla Bledowská poušť. Právě zde se totiž údajně připravoval německý Afrika-korps k tažení do severní Afriky. Jak intenzívně výcvik probíhal, nevím. Plocha poměrně rozlehlé pouště jistě skýtala dostatečný prostor. Nás však toto místo dá se říci zklamalo. Očekávali jsme totiž nekonečné prostory plné jemného písku, ale před námi se rozprostírala krajina poměrně hustě zarostlá nižšími jehličnatými stromy. Pouze tu a tam prosvítaly menší písečné duny bělošedavé barvy, přes které vedly cesty upravené pro motokros. A tak jediným skutečně hmatatelným důkazem zmíněných událostí je nad pouštním údolím stojící torzo cihlového objektu, který prý používal Erwin Rommel jako velitelské stanoviště. Jak jsme sami poznali, místo si vybral skutečně dobře. Právě odtud totiž máte celé cvičné bojiště doslova jako na dlani.

Začalo se stmívat, ke všemu poprchávalo a foukal nepříjemný studený vítr. Bez většího otálení jsme proto nasedli do auta a pokračovali v další cestě. Projeli jsme napříč pouští a směřovali ve směru k Czechstochové (Čenstochová), poblíž které jsme v lese nalezli vhod-né místo pro přespání. Jak už jsem se zmínil dříve, stavba přístřešku z igelitové plachty se nám stávala každým dnem větší a větší rutinou. Také proto jsme měli příbytek vybudovaný během několika málo minut a již za chvíli pobublávala v hrnci na plynovém vařiči voda na polévku. Drželi jsme se totiž hesla, že když to jde, tak jednou za den teplá strava neuškodí. Na přilepšenou jsme si jako druhý chod dali hovězí konzervu a mezi tím nezávazně konverzovali nejen o nemoci šílených krav právě probíhající v Čechách, ale především o zá-žitcích z předcházejících dnů.

I když se nám spalo dobře, plánovaný budíček na šest hodin ráno nás nenechal úplně odpočinout. To však k našim expedicím patří naprosto běžně. Nová posádka převzala iti-nerář trasy a vyrazila na další cestu. V krátkosti jsme zastavili na Jasné hoře v Czestochové, kde jsme doplnili zásoby o čerstvé pečivo a další produkty nezbytné pro naší “polní kuchyni”. Nejspíše to budete vědět, ale právě Jasná hora je asi nejvýznamnějším poutním církevním místem v Polsku. Stojí zde nejen bývalá pevnost ze 14. století, ale především klášter paulánů s věží vysokou 106 metrů, nejvyšší svého druhu v tomto státě. V ní zavě-šených 36 zvonků hraje každou čtvrthodinu mariánské písně, které dotvářejí zdejší neopako-vatelnou duchovní kulisu. Bezesporu nejznámější z celé lokality je zázračný obraz Matky Boží Čenstochovské, nazývaný také Černá madona, který je součástí raně barokního oltáře umístěného v jedné z kaplí kostela. Nad celým areálem pak drží ochrannou ruku socha papeže Jana Pavla II. v nadživotní velikosti. Ročně toto místo navštíví desetitisíce Poláků a zahraničních turistů. Jistě ví, proč sem jezdí. Osobně si totiž myslím, že jsem jejich zájem o toto poutní místo pochopil.

Po doplnění potřebných zásob jsme pokračovali dál v cestě. Vedla nás přes Varšavu do oblasti Mazurských jezer. O Varšavě toho moc napsat nemohu, jelikož nás hned na jejím okraji pohltil dopravní kolaps a doslova krokem jsme se ploužili kupředu. Viděli jsme sice zdejší výškové novostavby a mezi nimi několik starších objektů, neměli jsme však čas ani náladu se zde jakkoliv zdržovat. Naštěstí se nám podařilo projet městem bez úhony a nor-málním tempem jsme směřovali k severovýchodním hranicím Polska. Zmíněný přejezd pro nás byl časově i kilometráží ze všech předcházejících dnů nejnáročnější. Zastavili jsme totiž až s nadcházejícím západem slunce nedaleko Grunwaldu, kde jsme volně v přírodě poobědvali a povečeřeli zároveň. Rád bych využil této příležitosti a jako pracovník muzea vám tuto historickou lokalitu alespoň ve stručnosti přiblížil.

Městečko Grunwald se nachází na území bývalého Východního Pruska. Patřilo do oblasti, která odedávna byla mnoha uchvatitelům trnem v oku. Teprve až období po II. světové válce přineslo tomuto území klid zbraní. Stalo se trvalou součástí Polska a postupně i turisticky zajímavou oblastí. Z pohledu našich národních dějin je však proslaveno událostí z 15. čer-vence 1410. Tehdy se zde totiž postavili po boku Poláků, Litevců a jejich spojenců čeští a moravští žoldnéři mocnému řádu německých rytířů. Jedním z nich prý byl také budoucí slavný husitský vojevůdce, jihočeský zeman Jan Žižka z Trocnova. Dominantou rozlehlého komplexu je 10 metrů vysoký žulový pomník s vytesanými hlavami dvou rytířů, meči a grunwaldským křížem. Opodál se k nebi hrdě tyčí třicetimetrové kovové stožáry, symbolizující polské vojenské prapory a litevsko-ruské korouhve vítězů od Grunwaldu. Během naší návštěvy zde nebyli téměř žádní turisté. Také proto jsme měli možnost zaposlouchat se do proudícího větru a slyšet svist šípů tatarských lučištníků, kteří podstatnou měrou přispěli k porážce rozpínavého a nabubřelého řádu německých rytířů.

Desetihodinová bitva mezi vesnicemi Grunwald a Tan-nenburg patřila k největším ve středověku. Polsko-litevská vojska, chráněná v zádech lesem, měla proti řádovým rytí-řům, vystaveným ostrému letnímu slunci, značně výhodnější pozici. Právě to se pokusil podle starého zvyku změnit velmistr řádu Ulrich von Jungingen podáním dvou mečů svým nepřátelům, které chtěl vylákat k otevřenému boji s cílem rozmetat je v předem vykopaných “vlčích jámách”. Polský panovník a vrchní velitel “spojeneckých” vojsk Vladislav II. Jagellonský však tuto výzvu nepřijal. Naopak, rozhodl se pro útok lehkou jízdou Litevců a Tatarů proti řadovému dělostřelectvu a pěchotě. Další část bojů se odehrávala převážně v režii řádových rytířů. Bitva se zdála být rozhodnuta, když se jim téměř podařilo získat polskou zástavu. Právě v tomto okamžiku prý začali vítězící rytíři zpívat svojí triumfální píseň “Christ ist erstanden” (Kristus povstal). Byli si jisti svým vítězstvím, ale opak byl pravdou. Do boje zasáhla polská záloha a část litevských jednotek vedených knížetem Witoldem, které obklíčily a zneškodnily útočící řádové rytíře. Obdobně dopadlo i jejich hlavní velitelské ležení. Útěkem z bojiště na nedaleký hrad Malbork se zachránila asi desetina mužů z jejich původního vojenského se-skupení. Na poli slávy a cti zůstala bezvládná těla mnoha významných rytířů zúčastněných vojsk. V bitvě byl zabit i velmistr řádu Ulrich von Jungingen.

Je jistým paradoxem, že se u Grunwaldu, v historii ne poprvé, ale ani naposledy, střetly české oddíly. Ty na straně polsko-litevské se tentokrát mohly hrdě hlásit k vítězům. Žoldnéři na straně německých rytířů, kteří měli štěstí a přežili, si museli počkat na dalšího mecenáše a především na jinou bitvu. Jistě nečekali dlouho. Vždyť celým patnáctým stoletím se v Evropě jako had vine řetězec krvavých a nemilosrdných válek.

(pokračování příště) Vladislav Burian,

První ročník ankety

"Nejlepší sportovní celek Jindřichohradecka 2002"

vyhrály jindřichohradecké házenkářky - členky prvoligového týmu Slovanu Jindřichův Hradec. Anketu, v níž se na pomyslném hřišti premiérově utkaly právě sportovní celky (v minulosti soutěžili jednotlivci), uspořádala za vydatné pomoci sponzorů z řad jindřichohradeckých firem redakce Listů Jindřichohradecka. Hlasy nominovaným družstvům tak přidělovali čtenáři nejčtenějšího deníku v okrese, kteří rozhodli nejen o vítězství házenkářek z Jindřichova Hradce, ale i o tom, že pěkné 2. místo obsadí házenkáři Jiskry Třeboň (I. liga) a že 3. místo bude patřit kuželkářům Centropenu Dačice (I. liga).  Za zmínku stojí, že vítězný tým obdržel od svých příznivců, kteří do redakce zasílali hlasovací kupony, celkem 1840 bodů. Podmínkou zařazení kuponu bylo přidělení 1 až 10 bodů vybraným 10 družstvům.
    Všichni příznivci sportu se moho
u těšit na 2. ročník ankety, která je redakcí vyhlašována již tradičně v závěru roku.   

 

Marcela Kůrková, Listy Jindřichohradecka