Jindřichohradecký zpravodaj, leden 2004


INFORMACE Z RADY MĚSTA

Na svém předposledním zasedání v loňském roce schválili zastupitelé několik obecně závazných vyhlášek, které se vztahují ke stanovení výše poplatků na území města Jindřichův Hradec. Většina sazeb zůstává ve srovnání s minulým rokem stejná a ze strany města se finanční zatížení občanů nijak výrazně nezvýší. Na rozdíl od některých jiných srovnatelných měst zůstává u nás zachována výše poplatků ze psů, nezvyšuje se cena jízdného v MHD, nemění se ani výše vodného a stočného. Na stejné úrovni zůstávají i poplatky za užívání veřejného prostranství. Z deseti na patnáct korun za osobu a den se zvyšuje poplatek za lázeňský a rekreační pobyt, z deseti na patnáct procent se zvýšil poplatek ze vstupného u reklamních akcí. Všech obyvatel se dotkne zvýšení poplatku za sběr a likvidaci odpadů. Tuto sazbu zvýšili zastupitelé z 360,- Kč na 380,- Kč za osobu a rok. Tímto rozhodnutím zůstává zachován podíl města, které i v letošním roce bude za tyto služby doplácet na každého obyvatele částku 50,- Kč ročně.  Nově je zaveden poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možností připojení na veřejnou kanalizaci a vodovod. V těchto případech byly sazby stanoveny na 20,- Kč/m2 za vodovod  a 28,- Kč/m2 za kanalizaci. U místních částí jsou tyto sazby stanoveny na 16 a 22,-  Kč/m2.

 

    Také v letošním roce bude na území města Jindřichův Hradec působit Psychosociální protidrogová poradna. Rada města vyslovila souhlas s výpůjčkou kanceláře č. 316 v budově městského úřadu č.p. 168/II na nám. T.G.M. Osoby, které mají zájem o poradenskou službu v problematice závislostí se na této adrese mohou i nadále obracet na pana Mgr. Milana Týmala osobní návštěvou, případně na tel. číslech 384351514, nebo 728183675. 

 

    V průběhu posledních let se rekonstruovaná kaple sv. Maří Magdalény v objektu bývalých jezuitských kolejí stala vyhledávaným prostorem pro pořádání různých kulturně společenských akcí. Využití kaple mnohonásobně přesáhlo původní záměr, kterým měla vzniknout druhá obřadní síň a současně důstojný interiér pro konání komorních kulturních akcí pořádaných městem. Exkluzivnímu prostředí však také odpovídají zvýšené náklady na jeho provoz. Ceny za pronájem kaple byly stanoveny v roce 1998 a dnes již zdaleka nestačí ani na prosté pokrytí skutečných provozních nákladů. Rada města proto rozhodla, že od 1.1.2004 bude kaple pronajímána cizím subjektům v letním období za 500,- Kč na hodinu a v zimním období za 1 500,- Kč za první hodinu. Každá další hodina v zimním období bude účtována za 500,- Kč. Toto zvýšení sazeb se nepromítne do poplatků za svatební obřady.

 

   V počátečním období letošního roku bude město Jindřichův Hradec hospodařit v režimu rozpočtového provizoria. V praxi to znamená, že výdaje v prvním čtvrtletí letošního roku se budou rovnat nejvýše ¼  upraveného rozpočtu roku 2003. Konečný návrh rozpočtu pro rok 2004 bude zastupitelům předložen po zapracování údajů ze státního rozpočtu a z rozpočtu Jihočeského kraje.              

 Alfred Němec, místostarosta  města Jindřichův Hradec

 

Správní rada Nadačního fondu rozvoje

města Jindřichův Hradec

zvolená dne 7. 2. 2002 navázala na činnost Nadace rozvoje města Jindřichův Hradec. Nadační fond byl zřízen za účelem opatřování peněžních prostředků pro trvalé zvelebování města Jindřichův Hradec, zachování historických a kulturních hodnot města a jejich zpřístupňování veřejnosti, rozvoj zdravotnických služeb a sociálních cílů města, realizaci ekologického programu města, propagaci města a ostatní činnosti sloužící rozvoji města.

     K dosažení uvedeného cíle nadační fond zejména opatřuje nadační dary a tak soustřeďuje peněžní prostředky na účtech nadačního fondu a z majetku nadačního fondu poskytuje nadační příspěvky na jednotlivé projekty realizované k dosažení cíle nadačního fondu.

     Sídlem nadačního fondu je sídlo Městského úřadu, tj. Klášterská 135/II Jindřichův Hradec, správní rada je šestičlenná, zasedá zpravidla jedenkrát do měsíce a předsedou správní rady je starosta města Ing. Karel Matoušek.

     V roce 2002 se podařilo opatřit finanční prostředky ve výši 331.000,- Kč a poskytnuté příspěvky a dary Nadačním fondem v roce 2003 byly ve výši 277.000,- Kč převážně na sportovní, kulturní akce nejen pro mládež, dále na dovybavení prostor kongresového sálu minoritského kláštera.

     Správní rada nadačního fondu by chtěla touto cestou poděkovat sponzorům a to zejména firmám:

Kasalova pila, s.r.o., Waldviertler Sparkasse von 1842 J. Hradec, Česká spořitelna a.s. J. Hradec, Stavcent a.s., Swietelsky, s.r.o., Cotton CZ, s.r.o.,  Adaco a.s., HB - Beton, s.r.o., ČSAD a.s., Arstav, s.r.o., Some s.r.o., Petra Lom, Dočeš, s.r.o.,  DK – OPEN, s.r.o.,  B – credit, s.r.o.,  Petr Lenc – Stavoservis s.r.o., Anglo – Česká v.o.s …

 

JUDr. Jana Říhová, za Nadační fond rozvoje města Jindřichův Hradec

 

Výstavba nových rodinných domů

u sídliště Hvězdárna

     V současné době probíhá projektová příprava výstavby inženýrských sítí pro rodinné domy u sídliště Hvězdárna. Lokalita má být obsloužena novou komunikací navazující na již vybudovaný příjezd k Penny Marketu. Jedná se o jižní svah nad nově budovanými garážemi a v sousedství území vyhrazeného pro výstavbu bytových domů.

     K tomu, aby bylo možné projekt dokončit, je potřebné rozhodnout o dispozičním řešení zástavby nových rodinných domů v daném území. Navrženy jsou dvě varianty.

      První varianta spočívá v klasickém řešení parcel pro individuální zástavbu tj. samostatně stojící domy na parcelách o výměře cca 700 m2. Tato varianta umožňuje prodej stavebních parcel se základním určením umístění a rozměrů domů daných územním rozhodnutím.

      Druhou variantou je řešení atriových domů na parcelách o výměře cca 400 m2. Zastavovací studie předpokládá dodržení jednotného projektového řešení navržených staveb, které je však při velkém počtu stavebníků v praxi velmi obtížně prosaditelné. Vhodnější by proto bylo provedení hrubé stavby domů včetně fasád dodavatelským způsobem a následný prodej zájemcům. Dokončení vnitřních úprav stavby a zejména výběr zařizovacích předmětů (dlažby, vybavení koupelen ...) by byl již ponechán na majiteli. Projekt je řešen tak, aby náklady na realizaci stavby byly co nejmenší a pořízení dostupné.

     Pro ověření zájmu o popsané varianty výstavby bude provedena dne 6.1.2004 v 17.00 hodin v sále Kulturního domu Střelnice veřejná prezentace projektu za účasti zpracovatele. Uspořádána bude rovněž jednoduchá anketa. Budou podány i informace o možnostech financování.

     Zájemci o výstavbu rodinného domu v Jindřichově Hradci se mohou s návrhem zástavby podrobně seznámit a svým názorem přispět k výběru optimální varianty.

 

Zdeněk Maryška, vedoucí odboru rozvoje MěÚ J. Hradec

 

Městský úřad v Jindřichově Hradci oznamuje,

 

že od 1. 1. 2004 nabývá účinnosti obecně závazná vyhláška Města Jindřichův Hradec č.12/2003 o místních poplatcích a obecně závazná vyhláška Města Jindřichův Hradec č.13/2003 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a upozorňuje na některé změny, které vyhlášky obsahují.

 

Vyhláškou č.12/2003 je nově stanovena sazba :

- u místního poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt ve výši l5,- Kč za osobu

  a každý i  započatý den pobytu, není-li tento den dnem příchodu,

- u místního poplatku z ubytovací kapacity ve výši 4,- Kč za každé využité lůžko 

  a den, poplatek platí ubytovatel z využitých lůžek v zařízeních určených

  k přechodnému ubytování za úplatu.

 

U ostatních místních poplatků, tj. poplatek ze psů, poplatek za užívání veřejného prostranství, poplatek ze vstupného a poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj, se výše sazeb nemění.

Vyhláška č. 12/2003 zavádí nově poplatek za zhodnocení stavebního pozemku možností jeho připojení na stavbu vodovodu nebo kanalizace.

Obecně závazná vyhláška č. 13/2003 o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů stanovuje pro fyzické osoby, které mají v obci trvalý pobyt a pro fyzické osoby, které mají ve vlastnictví  stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba, sazbu poplatku ve výši 380,- Kč, pokud se na ně nevztahuje osvobození dle čl. 4 obecně závazné vyhlášky.

 

Skutečnosti zakládající vznik nebo zánik poplatkové povinnosti, rovněž skutečnosti, které mají vliv na stanovení výše poplatků, jsou poplatníci povinni ohlásit městskému úřadu-finanční odbor- písemně  nebo ústně do protokolu do l5 dnů od vzniku změn.

 

Splatnost místního poplatku ze psů je nejpozději do 31. 3. 2004,  místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů je nejpozději do 31. 3. 2004 nebo ve dvou stejných splátkách vždy nejpozději do 31. března a do 30. září 2004.

 

Zdena Klímová, vedoucí finančního odboru MěÚ J. Hradec

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

                                     ZACHYCENO KAMEROU…                                                                                                                                                        

 

 

Naše město dějištěm jedinečného mezinárodního festivalu

 

Od 28. září do 1. října probíhal v Jindřichově Hradci mezinárodní divadelní festival pro mladé publikum Szene bunte wähne. Naše město bylo prvním a také jediným českým dějištěm tohoto unikátního festivalu. Mezinárodní divadelní festival pro mladé publikum Szene bunte wähne pořádá již čtrnáct let stejnojmenná organizace, sídlící ve Vídni a Hornu. Letošní ročník zasáhl do celkem 5-ti rakouských měst a poprvé také do Čech, konkrétně do Jindřichova Hradce. „Mě náhodou jeden známý doporučil s tím, že se vyznám v muzice v Jižních Čechách. V Rakousku tenkrát potřebovali nějaké české kapely a já jsem jim s tím pomohl. Hned jsme si vzájemně padli do oka a od té doby jsme již například podruhé zrealizovali atraktivní vystoupení afrického souboru Incululeco Yabatsha School of Arts. Na začátku byla náhoda a dál už je to jen o jednání mezi lidmi“ řekl jeden z organizátorů festivalu v Jindřichově Hradci Miloslav Vokáč. Szene bunte wähne je největším festivalem svého druhu na světě. Každoročně se jej účastní desítky profesionálních souborů ze všech koutů světa. Představení pro Jindřichův Hradec byla hned z několika důvodů pečlivě vybírána. „První kritérium bylo, aby to byla divadla, která příliš nepoužívají mluveného slova – to znamená jsou buď pohybová, taneční nebo pantomimická. Je to mezinárodní festival u nás neznámý, takže jsme se obávali malé návštěvnosti a proto více než polovina představení byla naplánována na dopoledne. Jsou to představení pro děti od 5ti let a zajistili jsme na ně návštěvu žáků hradeckých škol. Touto cestou se snad festival pomalu dostane do povědomí diváků a po 13ti letech, jak je to teď v Hornu, budou hlediště plná“ uvedl dále Miloslav Vokáč. Součástí letošního 14. ročníku Szene bunte wähne byl jednak kongres Organizací divadel pro děti a mládež z celého světa, jenž se konal v rakouském Hornu a také Dětská kulturní karavana. V jejím rámci probíhala vystoupení dětí ze zemí, kde se jim velmi špatně daří. Jedním takovým souborem byl brazilský Sambalele, jenž festival v Jindřichově Hradci zahájil. „To jsou děti z předměstí velkých brazilských měst, nechyběly tu děti z Kolumbie, které jsou postiženy 40 roků trvající permanentní válkou. V Rakousku navíc účinkují děti z Nepálu, které se nějakým způsobem dostaly k umění a to jim má pomoci dostat se do normálního života. Myslím si, že je to dobrý projekt a správná cesta“ doplnil Miloslav Vokáč.

Za rozšíření ryze rakouského projektu do České republiky získali organizátoři koncem minulého roku ocenění Hospodářské komory Dolního Rakouska. Ta pravidelně vyhlašuje nejlepší nejen kulturní počiny, jež podporují rakouské firmy. O téměř nulové návštěvnosti večerních představení v Jindřichově Hradci se hodně diskutovalo. Přesto si festival podle mínění pořadatelů zaslouží další šanci, o jeho lepší propagaci by se měl postarat například i rozbíhající se projekt studentů jindřichohradeckého gymnázia a školy právě v rakouském Kremsu, jehož výsledkem budou společná divadelní a hudební vystoupení. Hlavně větší aktivita mladých lidí, kterým je konec konců tento festival určen, by měla další pořádání divadelní přehlídky Szene bunte wähne  v Jindřichově Hradci zajistit.

 

Handicapovaní lidé se bavili na Zimní diskotéce

 

Již popáté se v Jindřichově Hradci konala Zimní diskotéka Ústavů sociální péče. Určena byla handicapovaným dětem a dospělým z ústavů celého Jihočeského kraje i dalších blízkých regionů. Je druhého prosince krátce po poledni. Do kulturního domu Střelnice v Jindřichově Hradci se sjíždějí handicapovaní lidé z celých Jižních Čech. Důvodem je pátý ročník Zimní diskotéky, akce, kterou pořádá místní Ústav sociální péče Bobelovka. A začíná se pěkně od podlahy – jako první totiž vystupuje bývalá členka dívčí skupiny Holki – nyní sólová zpěvačka Nikola. Ta nejen zazpívá své největší hity, ale poté i více jak půl hodiny rozdává na pódiu autogramy. Z celé úterní akce a hlavně z nálady, která tu panovala, byla nadšená. „Reagovali, tancovali, nic jsem jim nemusela říkat, opravdu byli bezvadní. Tihle lidé jsou za takovou zábavu hrozně vděční a já to opravdu oceňuju“ uvedla zpěvačka. Soutěže, hry i vystoupení dětí z Ústavu sociální péče – to vše zahrnoval program zábavného odpoledne na Střelnici. Nově připravili organizátoři pro návštěvníky i tombolu. V ústavu na Bobelovce přichystali také letos společnou oslavu Vánoc. Většina obyvatel  měla to štěstí a strávila nejkrásnější svátky roku se svými nejbližšími. Zimní diskotéka v Jindřichově Hradci byla i tentokrát svátkem nejen pro obyvatele jihočeských ústavů sociální péče, ale i pro samotné zaměstnance. Ti mají při takovýchto akcích jedinečnou příležitost vzájemně si vyměňovat zkušenosti s prací mezi handica-povanými lidmi.

 

            Lodhéřovští úložiště nechtějí

 

„Nechceme si ničit zdraví ani nádhernou krajinu“ křičí unisono obyvatelé Lodhéřova a dalších jedenácti dotčených obcí, jež jsou členy Sdružení za záchranu Klenovského masivu. „Přijdeme o zájem turistů, investorů i mladých lidí, kteří tu nebudou chtít bydlet“ – tak znějí další argumenty proti vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu. Co by kamenem dohodil jsou bývalé radouňské uranové doly, za kopečkem Temelín a teď by ještě měla přijít další rána. Mnozí obyvatelé Lodhéřova se už nyní perou s vážnými zdravotními problémy. Od roku 2000, kdy vláda zveřejnila sedm vytipovaných lokalit pro zbudování hlubinného úložiště radioaktivního odpadu, lodhéřovští doslova bombardují příslušná ministerstva a úřady peticemi, stanovisky ekologických odborníků i prosebnými dopisy. Nečekají na to jaká, ale zda vůbec odpověď dorazí. „I když bude o dvou lokalitách rozhodnuto až v roce 2015, myslím si, že bychom měli již nyní říci své jasné ne, stejně jako kolegové z ostatních lokalit“ hájí své kroky starosta Lodhéřova Jiří Dvořák. Po prosincovém zastupitelstvu chtějí zástupci sdružení za záchranu Klenovského masivu apelovat na české zákonodárce, aby chystaná novela atomového zákona byla vstřícnější k obcím. Ty se totiž v současné době nemohou vyjadřovat k problematice budování jaderných úložišť již v prvopočátku. Dalším důležitým krokem v boji proti chystanému projektu, jehož realizace se předpokládá v letech 2045-2060, bude lednové referendum, v němž lodhéřovští obyvatelé oficiálně vyjádří svůj názor. Jeho výsledky lze již v tuto chvíli snadno odhadnout. Jak ale nakonec v roce 2015 rozhodne budoucí česká vláda si netroufne odhadovat nikdo. Nezbývá než doufat, že boj lodhéřovských proti úložišti jaderného odpadu dopadne tak, jako v legendě o Davidovi a Goliášovi.

 

Výstavba nového koupaliště začala

                                                       

Začátkem listopadu byla v Jindřichově Hradci spuštěna realizace jednoho z nejnákladnějších projektů posledních měsíců. Kladné rozhodnutí zastupitelů odstartovalo výstavbu v těsném sousedství plaveckého bazénu. K rybníku Vajgar – konkrétně do prostoru vedle plaveckého bazénu – se už sjela těžká technika. V současné době jsou již hotové hrubé zemní práce – tedy výkopy pro přístavbu stávajícího bazénu a plánovaných dvou koupališť. Během několika měsíců vyroste na zatím téměř nevyužívané ploše hned několik vodních atrakcí.„Hlavním objektem bude rekreační bazén, který se skládá ze dvou nádrží v různé výškové úrovni, kde budou i vodní atrakce. Má plochu zhruba 700 metrů čtverečních. Pak tady bude ještě dětský bazén o ploše asi 120 metrů čtverečních a s tím související tobogány. Jeden bude letní u venkovního bazénu a druhý s celoročním provozem, který bude mít nástupiště i dojezdovou plochu ve stávajícím objektu krytého bazénu, kde probíhá přístavba“ upřesnil vedoucí oddělení investic odboru rozvoje MěÚ v Jindřichově Hradci Vladimír Krampera. Výstavba venkovního koupaliště v Jindřichově Hradci je nejen jedním z nejnákladnějších, ale také nejdiskutabilnějších projektů, o jakých se kdy ve městě rozhodovalo. Od počátku měl své radikální příznivce i odpůrce. Trnem v oku byla především nákladnost celé stavby a také případná návštěvnost vodního díla. Investice přesahující sedm desítek miliónů korun leží nakonec pouze na bedrech zadavatele projektu, tedy města Jindřichův Hradec. „Smluvní cena je kolem 76–ti mil. Kč a nepředpokládám, že by mělo dojít k nějakým výrazným úpravám této ceny“ dodal Vladimír Krampera. Prozatím není jasné, kdo bude zajišťovat provoz nového venkovního koupaliště, ani to, kolik za vodní hrátky Hradečáci a také turisté zaplatí. Tyto otázky budou muset být ale zodpovězeny poměrně brzy. Stavba by totiž měla být hotova a zkolaudována nejpozději v květnu příštího roku. Slavnostní otevření je naplánováno o měsíc později tak, aby mohlo nové vodní dílo sloužit svému účelu od začátku letní sezóny                        Marcela Nejtková, Jindřichohradecká televize

 

 

VÝBĚR Z UDÁLOSTÍ MĚSTSKÉ POLICIE JINDŘICHŮV HRADEC

ZA OBDOBÍ  od 29.11. 2003 do  8.12.2003

 

a nepřestane… 29. 11. 2003 v 17.15 hodin bylo na služebnu městské policie telefonicky oznámeno ostrahou hypermarketu Hypernova zajištění zákazníka, který se pokusil odcizit zboží. Strážníci, po příjezdu na místo, byli pozváni do kanceláře ostrahy, kde na ně již čekal, krom pracovníků ostrahy, i 35-ti letý muž z okresního města a na stole před ním hromádka zboží v ceně 350,- Kč (vepřová kýta bez kosti, paštiky, sladkosti a barva na vlasy), které „nakoupil za pět prstů“. Člen ochranky strážníkům sdělil, že si všiml muže s černou koženkovou taškou přes rameno, který měl v košíku různé pochutiny, jak si v oddělení textilu vybral z regálu rifle a vjel do převlékací kabiny i s nákupním košíkem. Toto počínání jej natolik zaujalo, že nelenil a na muže si počkal. Ten po opuštění kabinky již v košíku neměl krom brambor žádné zboží. Rifle pochopitelně vrátil zpět do regálu a směřoval k pokladně, kde opravdu zaplatil pouze brambory. Při procházení zabezpečovacím zařízením se toto aktivovalo. Muž byl proto požádán členem ochranky, aby jej následoval do kanceláře. Tam „kápl božskou“. Kabinky využil pouze k tomu, aby ze zboží pohodlně a nikým nepozorován (alespoň si to myslel) sejmul bezpečnostní kódy a přemístil zboží do tašky na rameni. Strážníkům jako důvod uvedl, že je v současné době bez zaměstnání a krade, protože mu nestačí peníze. Muži bylo sděleno, že se dopustil přestupku proti majetku a vzhledem k tomu, že se podobného přestupku dopustil i před cca čtrnácti dny byla mu na místě uložena bloková pokuta v maximální výši, s jejímž uložením souhlasil.

 

plakáty… O tom, že vyhláška Města o čistotě a udržování veřejného pořádku pamatovala i na neoprávněný výlep plakátů (čl. 3. odst. 6…“ je zakázáno vylepovat plakáty a oznámení na jiných místech než plakátovacích plochách“…) se přesvědčila provozovatelka kulturního stánku nedaleko Jindřichova Hradce, neboť vylepila plakáty (zvoucí na rockovou nadílku) na elektrické rozvaděče v okolí jindřichohradeckého nádraží a dopustila se tudíž přestupku, za který byla „odměněna“ blokovou pokutou, která ostatně neminula ani podnikatele, který umístil reklamní poutače na veřejné prostranství, aniž by toto oznámil na příslušném odboru MěÚ J. Hradec.

 

pejsek… Vyhlášku Města porušila dne 5. 12. 2003 také žena, která venčila jezevčíka tím způsobem, že jej vypustila ven z paneláku a vrátila se domů. Pejsek mezitím vykonal potřebu, při čemž jej spatřil strážník konající v té době pochůzku po sídlišti Vajgar. Strážník si, stejně jako pejsek, na chovatelku počkal a po náležitém poučení věc vyřešil na místě blokovou pokutou.

 

bumbal, nejezdí… 5. 12. 2003 v 21. 15 hodin v rámci pěší pochůzky, zaměřené na kontrolu veřejného pořádku, zjistili strážníci v Jarošovské ulici 43-ti letého muže z Havířova, který nejistým krokem vyšel z restaurace Apollo a na nedalekém parkovišti u pekárny nasedl do svého Fiata a s vozem se rozjel. Hlídka jej zastavila a muž „prozradil“, že v Apollu měl asi 8 – 10 piv, ale „jenom desítek“ . Ale to už s ním řešila hlídka Policie ČR, která byla na místo přivolána.

 

straka … 2. 12. 2003 v 10.35 hodin bylo telefonicky oznámeno personálem Penny Marketu, že v prodejně přistihli ženu, která se pokusila odcizit zboží. Hlídka, která přijela na místo zjistila, že 53-ti letá žena z okresu Tábor ukládala zboží nejen do nákupního košíku, ale i do své tašky, kterou měla na košíku pověšenou. Tohoto si všimla pokladní a po zaplacení vyzvala ženu, aby jí ukázala obsah nadité tašky. V té žena chtěla pronést bez zaplacení zboží za 571.20 Kč. Strážníkům jako důvod uvedla, „že se blíží Vánoce“. Strážníci na místě vyřídili potřebné náležitosti a s ženou se rozloučili, ale to ještě netušili, že ne na dlouho. V 11.35 hodin opět telefonát, tentokrát z Billy. Jaké bylo překvapení strážníků, když na místě uviděli „známou z Penny“. Zde si věci ukládala nejen do tašky, ale i do kapes bundy. Při této činnosti jí se zaujetím pozoroval člen ochranky, který vzorně splnil svůj úkol a po projití pokladnou ženu oslovil a bez prodlení zatelefonoval na MP. V Bille odcizila zboží v ceně 165.40 Kč. I zde žena uvedla jako důvod svého počínání blížící se Vánoce. Žena se dopustila přestupků proti majetku a po vyřízení všech náležitostí s přestupkem souvisejících, bude věc předána k vyřízení správnímu orgánu.      

 

a pro změnu „marjánka“…  2. 12. 2003 v 13.30 hodin přišel ke strážníkovi, který v té době vykonával dohled nad dodržováním veřejného pořádku v Kostelní ulici, mladý muž a informoval jej o dvou dívkách (podal přesný popis) sedících v Husových sadech na lavičce a prodávajících marihuanu. Strážník nelenil a vydal se na popsané místo, kde dívky zastihl „právě na odchodu“. Požádal je o prokázání totožnosti a vyzval je, aby jej následovaly na služebnu MP k sepsání zápisu o podaném vysvětlení. Zde jedna z nich vyndala igelitový sáček s marihuanou a uvedla, že jí „vlastnoručn쨓 vypěstovala v okolí jedné obce na Jindřichohradecku. Obě dívky byly předány i s nalezeným „materiálem“ na obvodní oddělení Policie ČR.

 

začal čajem, končil whiskou… 3. 12. 2003 v 21.45 hodin oznámila obsluha kavárny Háčko, že mají v provozovně člověka, který konzumoval, aniž by měl na zaplacení útraty. Strážníci na místě zjistili, že 21-ti letý muž přišel v cca 18 hodin do Háčka, kde si „dopřával“ i když  věděl, že v kapse nemá ani „vindru“. Popil, pokouřil a když přišlo na zaplacení  - neměl. Strážníci jej poučili, že se dopustil přestupku proti majetku (způsobil škodu na cizím majetku podvodem, neboť si objednával a konzumoval zboží, i když věděl, že nemá peníze na zaplacení útraty, v tomto případě 189 Kč) a tudíž jej nečeká nic lepšího než zaplatit nejen škodu, ale i blokovou pokutu.

 

Cynismus, nezodpovědnost? Posuďte sami

Vzhledem k tomu, že se blíží konec roku a pro mnohé začíná období bujarých oslav, bych chtěl apelovat na rodiče mladistvých a nezletilých ratolestí, které si chtějí „užít své“ a nezřídka se dožadují zakoupení tzv. zábavné pyrotechniky. Mnozí rodiče prosbám neodolají a petardy, ohňostroje, rachejtle aj. koupí a předají potomkům, aby si mládež „také užila“. Bohužel si ale neuvědomují, že i kousek papíru, který od petardy odletí dokáže vážně poškodit oko, od rachejtlí vznikají vážné popáleniny a nezřídka i škody na majetku (propálený lak na autech, požáry). Na první místo jsem záměrně dal zdraví, na druhé majetek a na třetím místě bych se chtěl zmínit i o vyhlášce Města o čistotě a udržování veřejného pořádku, která toto zakazuje a dotyčný se tudíž dopouští i přestupku dle platného přestupkového zákona. A to se ještě nerozepisuji o chovatelích psů, jejichž svěřenci měli „tu čest“ se seznámit s petardami a v tomto období odmítají chodit ven (v lepším případě, v horším to končí dlouhodobými neurózami) a ostatních spoluobčanech, kteří nenašli zálibu v prostoduchém bouchání. Proto doufám, že nejen letos, ale i v dalších letech zvítězí zdravý rozum a to nejen, co se petard týče. K napsání tohoto článku mě inspirovala matka jednoho 11-ti letého „bouchala“, neboť když ji strážníci synka přivedli a upozornili ji na možná poranění očí, sluchu, apod. zareagovala asi takto: „Je to věc mojeho kluka, jestli mu petarda utrhne prsty nebo jestli přijde o oko…“ Má smysl ještě něco dodávat?

Strážník  Rudolf Gabriel

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

                           Městská knihovna  na prahu roku 2004                                                                                                                    

            

Městská knihovna zahajuje již třetí rok činnosti v novém působišti. Veřejnost si už na tuto skutečnost zvykla a ráda našich služeb využívá. Nejen proto, že jsou potřebné a zajímavé, ale také, že patří k nejle-vnějším. Věříme tedy, že i mírné zvýšení, které vstupuje v platnost právě nyní v lednu, peněženky našich uživatelů nezatíží.

A jak jsou současné registrační poplatky vysoké? Dospělý uživatel zaplatí za roční registraci 120 Kč, děti, studenti a důchodci  60 Kč.

Ke změnám dochází v hudebním oddělení. Vzhledem k nové povinnosti odvádět povinný poplatek ochranným organizacím za uskutečněné výpůjčky hudebních nosičů jsme nuceni stanovit úhradu za jednu výpůjčku na 30 Kč.

Pro návštěvníky a uživatele hudebního oddělení však máme i jednu příjemnou zprávu. Od letošního roku rozšiřujeme počet výpůjčních dnů a také výpůjčních hodin následovně : ÚT    12 – 17   /   ST 9 – 15 h   /  PÁ 12 – 17 h

Tím ale výčet příjemných změn nekončí. V novém roce nabízí infocentrum knihovny zlevněný černobílý tisk z počítače a zbrusu novou službu – možnost skenování. Navíc mohou návštěvníci infocentra po dohodě s obsluhou používat při práci s počítačem vlastní diskety. K příjemným zážitkům v knihovně určitě přispěje i nový soubor fotografií pana Josefa Böhma (tentokrát „ze života“), který se ve vstupním prostoru infocentra objeví v průběhu měsíce ledna.

    Přejeme Vám všem hodně hezkých chvil strávených v knihovně pro celý rok 2004        

           Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec          

                   

 

 

Společenská kronika

Město Jindřichův Hradec

blahopřeje rodičům k narození dětí,

         které byly slavnostně přivítány na starobylé radnici

 

Vítání dětí 7. listopad 2003                          Vítání dětí 5. prosince 2003

Přibylová Anežka

Veselá Aneta

Černý Hynek

Kafka Ondřej

Drnková Anna

Cempírek David

Pastyřík Filip

Sobotka Matěj

Krafková Eliška

Formánková Alžběta

Poláchová Tereza

Čondlová Anna

Nechvátalová Tereza

Heřmánková Eliška

Punda Adam

Mainclová Zuzana

Nová Olga

Jíra Matyáš

Rytíř Jakub

Hronek Petr

Novák Michal

Krupička Jan Jiří

Sučová Vendula

Filakovská Kamila

Spurný Adam

Míchalová Tereza

Vedl Patrik

Šerhaklová Karolína

Šimáček Adam

Miškovská Jana

Volárová Adéla

Jelínková Jana

 

Nosková Julie

Zajícová Kristýna

Kovář Adam

 

Novák Jaroslav

Masař Vít

 

 

 

Hvězdárna F. Nušla a Astronomický klub v J. Hradci

Sídl. Hvězdárna, Nušlova 51, 377 01, J. Hradec.

Kontakt: 384 322 564 (hvězdárna), 384 361 197-8 (DDM),

E-mail: alrischa_psc@centrum.cz; http://www.hvezdarnajh.nuabi.cz

 

Úkazy na obloze v lednu 2004

 

Merkur je pozorovatelný většinu měsíce ráno nad jihovýchodním obzorem, Venuši najdeme na večerní obloze. Mars  je stále velice hezky vidět v první polovině noci,  Jupiter  spatříme většinu noci kromě večera. Saturn lze pozorovat kromě jitra většinu noci a Uran  najdeme ještě na večerní obloze. Neptun je již nepozorovatelný.

Velice hezká je i prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Je zde vidět množství kráterů, moří a jiných zajímavých členitostí.

Měsíc projde  7. ledna úplňkem, 15. ledna nastane poslední čtvrť.

21. ledna  projde Měsíc novem  a 29. ledna první čtvrtí – okolo tohoto data, tedy ve fázi první čtvrti je nejvhodnější doba pro pozorování měsíčního povrchu dalekohledem..

Velice nevšední pohled je i na Sluneční fotosféru. Je zde možno spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavší a světlejší oblasti – sluneční skvrny, jež se liší teplotou od okolní sluneční žlutobílé plochy.

Zimní noční obloha je  také krásná, nabízí kromě planet pohled na množství mlhovin, dvojhvězd, galaxií, otevřených  hvězdokup a pod.

 

Slunce vstupuje do znamení Vodnáře dne 20. ledna 2004 v 18h 42min SEČ

(středoevropského času).

 

Dne 4. ledna v 19h SEČ je Země Slunci nejblíže – 147.1 milionu km.

 

Pro veřejnost je Hvězdárna v lednu otevřena:

k pozorování Slunce: (za jasného počasí)

úterý, čtvrtek a pátek od 13.00 do 15.00 hodin

 

k pozorování noční oblohy:

úterý od 18.30 do 21.00 hodin

a pátek od 18.00 do 21.00 hodin

 

Za nepřízně počasí nabízíme ve večerní návštěvní době

promítání astronomických diapozitivů s ústním komentářem.

Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-)

      J

Srdečně zveme k pozorování!

Naše www stránky najdete na adrese: http://hvezdarnajh.nuabi.cz/

 

                                                                           

                   KULTURNÍ KALENDÁŘ                                       

                            

 

                              

Město Jindřichův Hradec

Vás srdečně zve

na

přivítání nového roku

1. 1. 2004  v 17.00 hodin - nám. Míru

na Novoroční troubení ze starobylé radnice

projev starosty města

a

Slavnostní ohňostroj  odpálený z městské věže

 

 

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu                                                    

5. 1. 2004 – 17.30 hod. Vlastimil Bečvář - „FOTOGRAFIE“   

                                

 

  KD Střelnice v J. Hradci uvádí                                                                                                             

11. 1. 2004 – 17.00 hod. – SENIOR KLUB zábavný pořad

                                                      

Sál Střelnice         vstupné: 30,- Kč

 

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE  pořádá                                                                                                                                                                             

12. 1. 2004 – 19.00 hod. besedu se starostou města

                                              Ing. Karlem Matouškem

    „Proměny města v současnosti a významné rozvojové záměry“

konferenční sál – minoritský klášter při kostele sv. J. Křtitele

 

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s OS ČČK v J. Hradci  Vás zve                                                                                                                                                                                                                                   

15. 1. 2003 – 17.45 hod. – na besedu s Mgr. Vladislavem Burianem

                            Toulky za poznáním jižní Anglie

Od 17.30 je připravena také výstavka paličkování a malování na hedvábí paní Miluše Hronové z Dolního Skrýchova

Domov mládeže SZdŠ J. Hradec – Vajgar

 

 Taneční škola Tango Č. Budějovice                                                                                                                                                                                                                                   

15. 1. 2003 – 17.30 a 20.00 hod. – Taneční kurzy

                               - pro pokročilé páry

- základní pro dospělé páry

Eva a Josef Stehlíkovi zahajují taneční kurzy, které potrvají do konce března

Sál Střelnice

 

  DADA CLUB KASPER Vás zve  na koncert                                                                              

15. 1. 2004 – 19.30 hod.Slávek Janoušek 

                                              Další z pravidelných pořadů „Hudební sklepy“

                                             

DADA CLUB KASPER, Kostelní ul. 73/I vstupné: 80,- Kč

 

  Václav Chalupa oddíl veslování VK Vajgar                                                                                                                                                                             

17. 1. 2004 – Chalupa cup a Memoriál Mirka Strejčka

sál Střelnice                                                 veslařská regata na trenažérech

 

  KD Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku                                                                                                                                                                             

18. 1. 2004 – 16.00 hod. – STRAŠIDELNÝ MLÝN

                                                 Divadelní pohádka v cyklu „Děti s rodiči do divadla“

sál Střelnice                               vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,-   Kč 

 

KD Střelnice v J. Hradci uvádí divadelní komedii                                                                                                         

27. 1.  2004 – 19.00 hod. – LÁSKA, SEX A ŽÁRLIVOST

       Divadelní agentura Háta

Hrají: M. Bočanová/A. Gondíková, L. Benešová/L. Zedníčková,

         I. Andrlová/O. Želenská, V. Beneš/M. Zounar, Z. Mahdal/Z. Pantůček

       

sál Střelnice               Vstupné: 120,- 115,- 110,- 60,-  Kč        Předplatné sk. A

 

                                           

  Město J. Hradec  Vás zve                                                                                                                                                                             

 

31. 1. 2004 – 20.00 hod. –  PLES MĚSTA

                                               JINDŘICHŮV HRADEC

sál Střelnice                     

                          

 

 

 

Pokračování výstav

 Muzeum Jindřichohradecka                                                                                                                                                                            

 

Vánoční výstava Betlémů  Výstava potrvá do 6. ledna 2004.                                         

Výstavní místnosti Muzea Jindřichohradecka  

 

       

 GALERIE INSPIRACE pořádá společně s ateliérem ŠARLAT                                                    

předvánoční prodejní výstavu na téma VÁBENÍ  

Langrův dům, nám. Míru 138/I, malá výstavní síň. Do 4. 1. 2004            vstup volný

 

 

DADA CLUB KASPER v J. Hradci  nabízí  předprodej vstupenek fa                                                                                                                                                                        

INTERKONCERTS, TICKET PRO, kulturní hala ROHÁČ –Třeboň

Možnost zakoupení vstupenek na větší akce (Pegas aréna – Strahov apod.)

DADA KLUB KASPER, Kostelní ul. 73/I

 

 

 

 

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC                                                    

Leden 2004 - prohlídkové trasy uzavřeny, prohlídka pouze pro objednané skupiny, vstupné se 110% příplatkem

 

 

 

MUZEUM JINDŘICHOHRADECKA                                                                        

 

otevřeno denně (mimo pondělí)   od 8.30 – 12.00 a 12.30 – 17.00      a to pouze do 6. ledna 2004.

Od 7. ledna až do 31. března 2004 je Muzeum Jindřichohradecka, 

                        Městská věž i kostel sv. Jana Křtitele uzavřen!

Kostel sv. J. Křtitele – uzavřen, skupiny nad 10 osob si mohou prohlídku objednat v pokladně muzea.

 

 

 

KINO STŘELNICE

        

2. pátek      17.30   20.00

3. sobota    17.30   20.00

4 neděle     17.30    20.00

 

Titulky

Vstupné:  52  Kč

LARA CROFT TOMB RAIDER: Kolébka života

USA- Bontonfilm

Akční fantastický film. Angelina Jolie znovu zachraňuje svět. Druhé filmové převtělení virtuálního sexsymbolu Lary  Croft.

Dále hrají: Gerard Butler, Ciarán Hinds aj.

Režie: Jan De Bont                

Délka filmu: 115 min.

6. úterý      17.00  20.00

7. středa     17.00  20.00

 

Pozor na začátek!

 

Vstupné: 58 Kč

ŽELARY                                                             ČR – Falcon

Krutý příběh něžné lásky. Aňa Geislerová v hlavní roli adaptace baladické novely Květy Legátové.

Dále hrají: György Cserhalmi, Jaroslava Adamová, Miroslav Donutil, Jaroslav Dušek, Iva Bittová, Ivan Trojan, Jan Hrušínský

Režie: Ondřej Trojan                            Délka filmu: 150 min.

8. čtvrtek   17.30   20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč 

UNDERWORLD                              USA-Hollywood C.E.

Věčný boj o moc. Akční horor o boji mezi dvěma znepřátelenými klany a o nešťastné lásce, která díky této válce je předurčena k zániku.

Hrají: Kate Beckinsaleová, Scott Speedman, Shane Brolly aj.

Režie: Len Wiseman             

  Mládeži do 15 let nepřístupný                                         

Délka filmu:  115 min.

  9. pátek   17.00    20.00

10. sobota   17.00   20.00

11. neděle   17.00   20.00 

 

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč 

LÁSKA NEBESKÁ                         V. Británie - Bontonfilm

Nebesky romantická komedie. Láska je hlavním protagonistou deseti příběhů – ať už je platonická, milenecká, manželská nebo dětská.

Hrají: Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Finneyová, Emma Thompsonová aj.

Režie: Richard Curtis               

 Mládeži do 12 let nevhodný   

     Délka filmu:  130 min.

 

Představení ART KINA

12. pondělí  17.30  20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné:   60 Kč

 

ALBÍN JMÉNEM NÓI                    Island – SRN-CinemArt.

Tragikomedie. Sedmnáctiletý mladík Nói sní o útěku z nudného islandského městečka. Když se objeví sympatická dívka Iris, zdá se, že konečně má s kým uprchnout. Jenže jak, kudy a kam?

Hrají: Tómas Lemarquis, Elín Hansdóttirová aj. 

Režie: Dagur Kári                                     

Mládeži do 15 let nepřístupný        

Délka filmu: 90 min.                                         

13. úterý     17.30   20.00 

14. středa    17.30   20.00

 

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč

GOOD BYE, LENIN!                          SRN-Hollywood C.E.

NDR na věčné časy – na 79 m2. Tragikomický příběh matky, která znovusjednocení Německa prospala, a syna, jenž se před ní realitu pokouší za každou cenu zatajit.

Hrají: Daniel Brühl, Katrin Sassová, Maria Simonová  aj.

Režie: Wolfgang Becker              Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 120 min.

15. čtvrtek   17.30  20.00  

16. pátek      17.30  20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč

PRCI, PRCI, PRCIČKY 3 - Svatba        USA – Bontonfilm

Vzrušující vyvrcholení Prcičkové ságy. Studentská léta jsou již jen ve vzpomínkách, z dětí se stali dospělí, avšak jsou připraveni zařádit si i při další velké události – Jim se žení! Třetí volné pokračování divácky úspěšné série.

Hrají: Jason Biggs, Alison Hanniganová, January Jones aj.

Režie: Jesse Dylan

Mládeži do 15 let nepřístupný

           Délka filmu:  90 min.  

17. sobota    17.30  20.00

18. neděle    17.30  20.00

                     

 

 

Titulky

Vstupné 62 Kč

MEZI NÁMI DĚVČATY                                 USA – Falcon

Jamie Lee Curtisová jako matka a Lidsay Lohanová coby její dospívající dcera se zdravě nenávidí – a právě v kritické fázi svého vztahu zjistí, že si prohodily těla. Průšvih? Komedie!

Dále hrají: Mark Harmon, Harold Gould aj.

Režie: Mark Waters

Délka filmů:  95  min.

20. úterý     17.00  20.00

21. středa    17.00  20.00

 

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč

ČTYŘI PÍRKA – zkouška cti                              USA – SPI

Historický dobrodružný film. Příběh zbabělosti, hrdinství a cti, odehrávající se na pozadí britských koloniálních válek roku 1884. Aby zachránil svého nejlepšího přítele, musí Harry Feversham riskovat vše, na čem mu záleží.

Hrají: Heath Ledger, Wes Bentley, Kate Hudsonová aj.

Režie: Shekhar Kapur                          Délka filmu: 130 min.                            

22. čtvrtek  17.30 

23. pátek    17.30

 

 

Český dabing

Vstupné:  60 Kč

HLEDÁ SE NEMO                                              USA-Falcon

I s malou rybičkou mohou být velké starosti. Nejnovější animovaný film studia Walta Disneye. Nemo je rybí jedináček. Kdyby se držel v bezpečí, neskončil by v zajetí těsného akvária a jeho otec Merlin by se nemusel vydat na nebezpečnou cestu, aby ho zachránil.

Režie:  Andrew Stanton                        Délka filmu: 105 min.                            

22. čtvrtek              20.00

23. pátek                20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné:  52 Kč

 

ZELENÉ PEKLO                           USA – SRN - Bontonfilm

Podvod je jejich největší zbraň. John Travolta, Connie Nielsenová a Samuel L. Jackson v hlavních rolích akčního thrilleru z deštivé panamské džungle.

Dále hrají: Tim Daly, Giovanni Ribisi aj.

Režie: John McTiernan      

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 100 min.

24. sobota     17.30  20.00

25. neděle     17.30  20.00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 60 Kč

 

PRAVIDLA VÁŠNĚ                           USA – SRN - Bioscop

Černá komedie. Láska nemá žádná pravidla. Sex všechno porušuje. Satirický pohled na milostný mnohoúhelník studentů snobské novoanglické Camden College.

Hrají: James Van Der Beek, Ian Somerhalder, Shannyn Sossamonová aj.                     

Režie: Roger Avary                Mládeži do 15 let nepřístupný                         

Délka filmu: 110 min.

 

Představení ART KINA

26. pondělí  17.00   20.00

 

 

Pozor na začátek!

 

Titulky

Vstupné:  56 Kč

 

 

MĚSTO BOHŮ                                                  Brazílie - SPI

Jejich domovem je ulice Rio de Janeira, jejich hračkami pistole. Učí se tančit na krvavém karnevalu smrti. Kriminální drama nominované na Zlatý glóbus a oceněné na řadě MFF:  

Hrají: Alexandre Rodriques, Seu Jorge, Alice Bragaová aj.

Režie: Fernando Meirelles     

Mládeži do 15 let nepřístupný                         

                           Délka filmu: 130 min.

27. úterý      17.00  20.00

28. středa     17.00  20.00

29. čtvrtek    17.00  20.00

 

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné:  56 Kč

MASTER AND COMMANDER : Odvrácená strana světa

USA – Bontonfilm

Russell Crowe jako kapitán Jack Aubrey vede svoji loď do jedné z námořních bitev v historickém výpravném velkofilmu, situovaném do období napoleonských válek.

Dále hrají: Richard Stroh, Paul Bettany aj.

Režie: Peter Weir                      

Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 130 min.

30. pátek     17.30  20.00

31. sobota    17.30  20.00

1.2. neděle   17.30  20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 78 Kč

KILL BILL                                                     USA – Bioscop

Byl to její svatební den a oni se ji pokusili zabít. Po pěti letech kómatu se „Nevěsta“ vydává na cestu pomsty.

Hrají: Uma Thurmanová, David Carradine, Lucy Liu, Daryl Hannahová aj.

Režie: Quentin Tarantino      

Mládeži do 15 let nepřístupný                         

                                Délka filmu: 110 min.

3. 2. úterý    17.30  20.00

4. 2. středa  17.30  20.00

 

 

 

 

Titulky

ZLOČIN PÁTERA AMARA                       Mexiko – Falcon

„Vy, kdož jste bez viny, hoďte kamenem“. Je mladý a krásný. Je vášnivý. Ale svou lásku slíbil věnovat Bohu. Psychologické drama o cynických cestách osudu.

Hrají: Gael Garcia Bernal, Sancho Gracia, Ana Claudia Talanconová

Režie: Carlos Carrera             

Mládeži do 15 let nepřístupný

                         Délka filmu: 120 min.

 

 

                         Představení pro dětI                         

 

 

 

4. neděle     15. 00

Vstupné: 8  Kč

Zlatovláska                                              ČR – Bontonfilm

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 65 min.

11. neděle    15. 00

Vstupné: 8  Kč

Krakonoš a poslíček                               ČR – Bontonfilm

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 65 min.

18. neděle   15. 00

Vstupné: 8  Kč

Šiju, šiju pohádku                                   ČR – Bontonfilm

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 70 min.

25. neděle   15. 00

Vstupné: 8  Kč

Švec a čert                                               ČR – Bontonfilm

Pásmo pohádek                                        Délka pásma: 70 min.

 

 

                                   Připravujeme na ÚNOR  2004                                            

            1.

Kill Bill

USA

kriminální

   3.  -   4.

Zločin pátera Amara

Mexiko

psychologický

   5.  -   6.

Detektivové z Hollywoodu

USA

kriminální komedie

   7.  -   8.

Co ta holka chce

USA

komedie

            9. 

Kukuška

Rusko

válečná komedie

10.  -  11.

Okno naproti

Itálie

psychologický

12.  -  15.

Jak básníci neztrácejí naději

ČR

 komedie

17.  -  18.

Půlnoční míle

USA

 psychologický

19.  -  20.

Tajemná řeka

USA

psychologický

20.  -  22.

Spy Kids 3-D: Game Over

USA

fantastická akční komedie

21.  -  22.

Švindlíři

USA

komedie

           23.

Projekt 100

 

 

24.  -  25.

Kdysi dávno v Mexiku

Mexiko - USA

akční, thriller

26.  -  27.

Matrix Revolutions

USA

sci-fi thriller

28.  -  29.

Nesnesitelná krutost

USA

kriminální komedie

                        

Fakulta managementu VŠE v J. Hradci připravuje v roce 2004 otevření následujících kurzů pro veřejnost:

 

q         Základy účtování v podvojném účetnictví (25 hodin, 2 160 Kč)

        Informační schůzka 12. ledna 2004 od 16:30 hodin, učebna 238

q         Základy výpočetní techniky (25 hodin, 2 100 Kč)

        Informační schůzka 19. ledna 2004 od 16:30 hodin, učebna 238

q         Přípravný kurz k přijímacím zkouškám z matematiky na VŠE (45 hodin, 1 850 Kč)

        Začátek 16. února 2004, výuka každé pondělí od 15:30 do 19:00, učebna 208

 

Bližší informace a přihlášky :

Centrum celoživotního vzdělávání

Lenka Mezerová, tel. 384 417 205, e-mail: mezerova@fm.vse.cz

FM VŠE, Jarošovská 1117/II, Jindřichův Hradec www.fm.vse.cz

 

 

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

JINDŘICHŮV HRADEC

 

             EXPEDICE HONINGTON 2002              (III. část)

                  aneb:  po čtyřech letech opět v Anglii

   

     Po úspěšném pohovoru s britským imigračním důstojníkem jsme v pá-tek 7. června po půlnoci vstoupili na území Velké Británie. Nocleh pod širým nebem i dopolední cesta k muzeu Bitvy o Británii v Hawkinge pro-běhla bez problémů. Zato striktní zákaz vstupu do objektu muzea, který nám jako zástupcům státu z bývalého „východního bloku“ vyslovil jeho majitel, nás přinejmenším rozčaroval. Proti jeho rozhodnutí však nebylo odvolání. V naprosto pesimistické náladě jsme nasedli do automobilu a vy-dali se zpět k pobřeží kanálu La Manche, kde se poblíž města Folkestone nachází slavný monument bitvy o Británii.

     Zmíněnou lokalitu jsme navštívili s odstupem čtyř let již podruhé. Je to totiž pietní místo spojeneckých válečných letců, kteří se zde setkávají u příležitosti výročí leteckých bojů nad touto ostrovní říší z období léta 1940 až jara 1941. Monument je tvořen přibližně dva metry vysokou pískovcovou postavou pilota v kombinéze, který sedí na vrcholu vrtulového kuželu. Od něj se do tří stran rozbíhají asi padesát metrů dlouhé kamenné listy letounu Hawker Hurricane. Stroje, který patřil ke spojeneckým oporám bitvy. Po obvodu kuželu jsou vytesány znaky všech perutí, které zasáhly    do zmíněných leteckých soubojů. Když jsme stáli nad znaky naší 310. a 312. stíhací perutě a vzpomínali na ty, kteří se zúčastnili či dokonce zahynuli v bitvě o Británii, opět se v nás probudilo roztrpčení nad postojem majitele muzea v Hawkinge. Je totiž nad slunce jasné, že nebýt desítek spojeneckých letců jiných národností než britských, tak bitva dopadla jednoznačně jinak a Němci úspěšně provedli svojí připra-vovanou invazi na území Albionu. To je neoddiskutovatelný historický fakt, který znají i Britové.

     Z Folkestone jsme se vydali na jednu z nejznámějších válečných leteckých zá-kladen na jihovýchodním pobřeží Anglie. Jmenuje se Manston a právě odtud se po skončení II. světové války vracely naše perutě v srpnu 1945 do osvobozené vlasti. Všechny nás potěšilo, že tady na naše letce nezapomněli. Když jsme vstoupili na místní základnu a o něco později se v našich klubových bundách s domovenkami „Czech republic“ vydali do místního leteckého muzea, správci objektu nás přijali více než přátelsky. Umožnili nám vstup do prostor plných bojové techniky a speciálně upozornili na exponáty týkající se československých pilotů. Byli jsme tu téměř jako doma. Snad právě tato nová zkušenost nám také dala alespoň na nějaký čas zapo-menout  na mrzutost z muzea v Hawkinge. Mohli jsme být opět pyšní na to, jakých úspěchů dosáhli naši vojáci na nejrůznějších frontách II. světové války. Když jsme po více než dvou hodinách opouštěli manstonskou základnu, byli jsme bohatší o řadu nových poznatků a informací týkajících se mimo jiné dokumentace osudů a hrobů našich válečných letců. Toho jsme využili během dalších dvou zastávek v městečku Whyteleafe a Southen on Sea.

     S lokalitou Whyteleafe souvisí jména Josefa Běhala a Albína Nasswettera, dvou stíhacích pilotů, kteří položili život za Anglii. Poručík Běhal se jako příslušník 1. britské stíhací perutě zúčastnil 11. května 1941 nočního vzdušného souboje, během kterého sestřelil německý bombardovací letoun Heinkel He-111. Jeho stroj byl však natolik vážně poškozen, že se zřítil a pilot v jeho troskách zahynul. Také četař Nasswetter patřil k 1. peruti. Byl sestřelen v souboji nad Kanálem 17. června 1941 a následně podlehl rozsáhlým popáleninám v nemocnici v Doveru. Jen o několik desítek mil dál  se nachází lokalita Southen od Sea, kde jsme objevili místo posledního odpočinku nadporučíka Františka Hradila. Byl příslušníkem 310. čs. stíhací perutě dočasně pře-veleným k 19. britské peruti. Zahynul 5. listopadu 1940 ve střetnutí s německým Messerschmittem Bf-109 nad ústím Temže.

     Od naší návštěvy v Manstonu už probíhalo vše bezproblémově a začalo se nám     i mimořádně dařit. V sobotu 8. června jsme zavítali do města North Weald, kde jsme na místním hřbitově objevili hrob českého stíhacího pilota Tomáše Kozáka, který tragicky zahynul 14. června 1941 jako příslušník 242. britské perutě během nácviku součinnosti nočního letu a světlometu. Hřbitov však pro nás byl také místem setkání s významným anglickým leteckým historikem panem Wy-nessem, který se specializuje na dokumentování osudů československých pilotů v řadách RAF (britského krá-lovského letectva). S drobnou časovou prodlevou jsme se skutečně setkali a především prostřednictvím našeho tlumočníka Petra se dali do rozsáhlé a velmi hodnotné diskuse. Po uplynutí několika desítek minut nás pak pan Wyness pozval na místní sportovní letiště, o kterém jsme již dříve slyšeli vyprávět řadu zajímavostí. North Weald byl během II. světové války významnou leteckou základnou, kde působila celá řada našich pilotů. Právě odtud například startoval ke svému poslednímu operačnímu letu 25. října 1940 „dačický“ Vilém Göth, který zahynul při útoku na Bf-109 po srážce se spolubojovníkem poručíkem K. W. McKenziem. Na této základně také natáčel část svého filmu Tmavomodrý svět režisér Jan Svěrák.

     Když jsme přijížděli na letiště, uvědomili jsme si, že se jedná o soukromé a tím pádem i mimořádně chráněné místo. Byla pro nás čest navštívit základnu, na kterou tak často během jindřichohradeckých Setkání čs. válečných letců vzpomínal stíhací pilot Antonín Vendl, který zde působil v rámci 501. britské perutě. Vždy nám vyprá-věl, že se zde po květnu 1945 jakoby zastavil čas. A měl pravdu. Mimo moderních sportovních letounů se před námi začaly objevovat původní vojenské objekty, včetně řídící věže, jídelny, učebny či společenské místnosti. Velmi zdvořile jsme byli přijati náčelníkem letiště, který nás provedl svým královstvím a dokonce dovolil prohlídku několika vystavených válečných strojů. Celou exkurzi jsme zakončili v aviatickém baru, kde jsme u pravého britského kvasnicového piva pokračovali v rozpravě o zdej-ší základně a našich pilotech. Navázali jsme také řadu nových kontaktů, včetně nové známosti se dvěma válečnými australskými letci, kteří se ve stejný den a tentýž čas rozhodli navštívit North Weald.

     Bohužel i tady platilo, že čas je na expedicích neúprosný. Před odjezdem jsme se na památku vyfotografovali spolu s náčelníkem letiště a panem Wynessem, pak      se již s nadcházejícím podvečerem vydali na další cestu. Naším prvním úkolem bylo nalézt nějaké vhodné místo pro přespání pod širým nebem a zároveň připravit potřebné materiály pro následující den.

 

(pokračování příště)                                              Vladislav Burian, KHL

 

Foto: Během setkání s panem Wynessem (vlevo) v N. Weald naslouchá jeho poutavému vyprávění o čs. letcích u britských perutí kolega Petr Pokovba. /Foto: V. Vondrka, ar. KHL/