Jindřichohradecký zpravodaj únor 2004

Obsah
Informace z rady města
Finanční odbor, Společenská kronika, Informační středisko
Zachyceno kamerou
Výběr z událostí městské policie
Okénko třetí – Plné hudby a květin
Kulturní kalendář
Kino Střelnice
KHL – Expedice Honington 2002 (III. část)

INFORMACE Z RADY MĚSTA

Kulturní dům Střelnice se letos již dočká výměny oken a nové fasády. Tento záměr měl být realizován v minulém roce, ale z časových důvodů byla zakázka přesunuta na jaro roku letošního. Členění průčelí této cenné budovy se tím přiblíží svému původnímu vzhledu. Okna, dveře a výkladce budou sjednocena s rekon-struovanou částí patřící k provozu restaurace. Práce proběhnou v prvním pololetí roku. Nezasáhnou tedy do hlavní turistické sezóny a nenaruší provoz kina, divadelního sálu ani restaurace. Zakázkou byla pověřena firma Ing. Zdeněk Havlíček APA Jindřichův Hradec a vyžádá si náklady ve výši 1 250 000,- Kč.

V průběhu provádění stavebních úprav objektu bývalé jezuitské koleje pro Národní muzeum fotografie byly postupně ve třech místnostech nalezeny velmi cenné nástěnné a stropní malby. Jedná se o pozdně renesanční nebo ranně barokní fragmenty ornamentů i ucelených kompozic z konce 17. století. V současné době je zpracována restaurátorská zpráva s návrhem na postup restaurování a  odhadem nákladů. Ty dosahují výše kolem dvou miliónů korun. Zastupitelstvo města proto dodatečně rozhodlo zařadit objekt jezuitských kolejí do letošního Programu regenerace městské památkové rezervace. Tím se vytvářejí předpoklady k financování restaurátorských prací z fondů Ministerstva kultury.

Dobré perspektivy v oblasti cestovního ruchu oslabuje nedostatečná turistická infrastruktura, včetně cykloturistických tras. Turisté jsou nuceni používat dopravně frekventované trasy, řada polních a lesních cest je ve velmi špatném technickém stavu. Tyto nedostatky by měl postupně odstraňovat „Generel cykloturistiky Jindřichohradecka“. Na tento projekt se městu podařilo získat z Fondu malých projektů PHARE (EU) grant ve výši 2 392,18 EUR, což může činit až 90 % vynaložených prostředků. Rada města bude uplatňovat zpracování Generelu cykloturistiky v rozpočtu města pro rok 2004.

Na svém druhém zasedání v letošním roce zhodnotila rada města činnost městské policie za čtvrté čtvrtletí uplynulého roku. V průběhu tohoto období řešilo dvacet strážníků ve čtyřech směnách 1714 přestupků v blokovém řízení a výše uložených pokut dosáhla částky 324 050,- Kč. Nejvíce bylo opět přestupků dopravních a porušování veřejného pořádku. V deseti případech zasahovali městští strážníci při šetření trestných činů krádeží, šíření toxikománie, výtržnictví a maření úředního výkonu. I v letošním roce bude městská policie věnovat zvýšenou pozornost dopravní situaci ve městě, okolí základních škol a projevům záškoláctví, podávání alkoholických nápojů mladistvým a jejich setrvávání v hernách. Trvalým úkolem je zajišťování veřejného pořádku, omezení projevů vandalismu a odstavování vraků motorových vozidel. V prvním čtvrtletí letošního roku budou strážníci sledovat plnění nařízení RMě o zimní údržbě chodníků.

Alfred Němec, místostarosta města Jindřichův Hradec

Zasedání Zastupitelstva města Jindřichův Hradec se koná

25. února 2004 – 16.00 hodin v sále Střelnice

Finanční odbor - Informace k místnímu poplatku ze vstupného

Pořadatelé kulturních, sportovních, prodejních nebo reklamních akcí, na kterých je vybíráno vstupné z kterého bude odváděn místní poplatek ze vstupného dle ust. čl. l6 obecně závazné vyhlášky Města Jindřichův Hradec č. 12/2003 o místních poplatcích, jsou povinni nejpozději do sedmi dnů před konáním akce oznámit správci poplatku písemně nebo ústně do protokolu charakter (druh) akce a vstupenky označené cenou, datem, hodinou konání akce a jménem pořadatele předložit ke kontrole a k označení. Dále je pořadatel-poplatník-povinen do l5 dnů po skončení akce podat přiznání k poplatku ze vstupného, včetně dokladu potvrzujícího odvod daně z přidané hodnoty, byla-li odvedena a předložit neprodané vstupenky ke kontrole.

Správou místního poplatku ze vstupného je pověřena p. Čudlá /Kopetová/, finanční odbor-oddělení místních poplatků - číslo dveří 12 v budově Městského úřadu, Klášterská ulice č. l35/II, Jindřichův Hradec.

Živnostenský odbortombola – (v budově bývalého okresního úřadu č.dv. 83)

Společenská kronika

Město Jindřichův Hradec

blahopřeje rodičům k narození dětí,

které byly slavnostně přivítány na starobylé radnici

dne 16. ledna 2004

Fiža Matěj Zabloudil Adam
Hřebíčková Liliana Vašková Nela
Neumann Miroslav Jasanský Štěpán
Sochor Štěpán Kalmíková Anna
Dosbaba Vojtěch Medková Aneta
Frühbauer Ondřej Jindrová Martina
Dvořáková Ema Boček Adam
  Bočková Nikola

INFORMAČNÍ STŘEDISKO Město Jindřichův Hradec

ul. Panská ( 384 363 546/fax:384 361 503 e-mail: info@jh.cz

Informační středisko je zapojeno do projektu Jižní Čechy pohádkové. V současné době je v IS v prodeji jihočeská pohádková bankovka „Jeden Troška jihočeský“, a to v hodnotě 10,- Kč. Zakoupením podpoříte tvorbu nových jihočeských večerníčků ve spolupráci s reži-sérem Zdeňkem Troškou.

ZACHYCENO KAMEROU…

 

Letošním prvním miminkem J. Hradce je Adélka

Přesně ve dvě hodiny a dvacet čtyři minuty prvního ledna zakřičela na svět Adélka Doležalová z Jindřichova Hradce. Vážila 3200 gramů a měřila 48 centimetrů. To, že by se mohla stát prvním miminkem, narozeným letos v jindřichohradecké porodnici, její rodiče vůbec nenapadlo. „Já jsem s tím vůbec nepočítala, ale když se blížil Silvestr, tak jsme uvažovali o tom, že by to i mohlo vyjít. Ale ono na tom zase tolik nezáleží“ řekla maminka Martina.

Nový rok byl v jindřichohradecké porodnici tentokrát hodně veselý. Jen během dopoledne tu přivítali další dvě miminka. V pondělí 5. ledna přišel maminkám prvních třech občánků Jindřichova Hradce, narozených v roce 2004, pogratulovat starosta Karel Matoušek. Kromě Adélky Doležalové si blahopřání vysloužili také David Hercog a Matěj Koutný. A jaký že život by přála maminka Martina své dceři Adélce? „Samozřejmě hezký. Aby byla zdravá, aby jí to šlo dobře ve škole a v práci, aby byla úspěšná a aby se dobře zamilovala“.

V roce 2003 se v jindřichohradecké porodnici narodilo přesně 505 miminek. I přesto, že se toto číslo zdá být poměrně vysoké, faktem zůstává, že se vloni narodilo o 60 dětí méně než v roce 2002.

Město nad Vajgarem se prezentovalo na brněnském veletrhu

I na začátku letošního roku proběhly na brněnském výstavišti veletrhy cestovního ruchu GO a REGIONTOUR. Na tom druhém se prezentovalo také naše město.

Po zániku okresů na začátku minulého roku se všechny regiony prezentují na veletrhu Regiontour ve skupinách dle příslušnosti ke svému kraji. Pokud procházíte jednotlivými expozicemi, nebo sledujete kulturní program na pódiu, možná vás napadne, jak jsme v té naší malé zemičce vlastně každý jiný. Vždyť stačí popojet pár desítek kilometrů a setkáme se s jiným folklórem, jinými zvyky a tradicemi, jinou muzikou, či jinými pochutinami. Každý kraj, či region je prostě specifický. Zatímco na veletrhu GO nabízejí své produkty cestovní kanceláře, Regiontour 2004 dává prostor jednotlivým krajům, regionům a lokalitám. „Tradičně tady máme informace o ubytování, stravování, nabídku pro turisty či cykloturisty. Zájem o náš stánek je značný, ale řekla bych, že zároveň i tradiční. Jsme zvyklí na to, že v Brně jsou lidé, kteří naši oblast znají a to nejen z řad široké laické veřejnosti, ale i z řad průvodců a vůbec profesionálů v oblasti cestovního ruchu. Ti přicházejí s konkrétními dotazy, shánějí novinky a cíleně si přicházejí pro nové materiály a z toho my samozřejmě máme radost“ uvedla Zuzana Bedrnová z jindřichohradeckého Informačního stře-diska.

Vůbec poprvé byl v Brně prezentován nový katalog Jindřichohradecka, zaměřený zejména na cykloturisty. Ten je k mání také v jindřichohradeckém Informačním středisku.

Na veletrhu byla poměrně často slyšet slovenština a to u stánků těch regionů, které mají partnerství právě se slovenskými městy či oblastmi. Jindřichův Hradec je členem česko – rakouského sdružení Silva Nortica a tak se nabízí možnost společné prezentace našeho příhraničního regionu s dolnorakouskými regiony.

„Projekt Silva Nortica se rozjíždí. Centrem je Jindřichův Hradec, ačkoli o tom občané asi moc nevědí. My zatím stále narážíme na nepříliš velký zájem z rakouské strany, ale já věřím, že po 1. květnu letošního roku se to změní. Postupuje to všechno sice pomalu, ale věřím, že otevřením hranic se turistický ruch dostane na vyšší úroveň“ komentoval situaci starosta Karel Matoušek.

Podle jeho slov, ale i na základě signálů od jindřichohradeckých podnikatelů, kteří mají co do činění s turistickým ruchem, byl rok 2003 po předloňském povodňovém útlumu jedním z nejúspěšnějších za poslední dobu.

Jindřichův Hradec se prezentuje i na řadě dalších obdobných veletrhů v republice, ale proniká prostřednictvím krajského úřadu, nebo sdružení Česká inspirace i na veletrhy zahraniční.

Na sídlišti Vajgar umrzl muž

Kruté mrazy v noci z 5. na 6. ledna si v Jindřichově Hradci vyžádaly lidskou oběť. Policie našla na sídlišti Vajgar poblíž fotbalového hřiště mrtvého muže. „Jednalo se o 47-mi letého muže z Jindřichova Hradce. První ohledání mrtvoly provedl lékař záchranné služby, který na místě neshledal cizí zavinění, ale ani ho přímo nevyloučil. Nařízena proto byla soudní pitva“ uvedl jindřichohradecký policejní mluvčí Jaroslav Beran. Případ byl šetřen, jako by došlo k vraždě, ovšem policie se zabývala i dalšími variantami. Výsledky pitvy nakonec prokázaly, že muž zemřel bez cizího zavinění a tragickou úlohu sehrál v tomto případě alkohol.

Nežárka ohrožovala lávku

Řeka Nežárka se v půli ledna začala nebezpečně vylévat z břehů. Nepříjemnou situaci mělo na svědomí počasí, konkrétně vytrvalý déšť a oblevy, v jejichž důsledku se daly do pohybu ledové kry.

Při jejich nahromadění na řece Nežárce v Jarošově hrozilo nebezpečí, že se celá bariéra utrhne a způsobí problémy hlavně na jezech. Kritickým místem při velké vodě bývá pravidelně Dolní Skrýchov u Jindřichova Hradce, kde je nízká lávka. Ve středu 14. krátce před 13 hodinou dosáhla hladina asi deseti centimetrů pod tuto lávku. „Z tohoto důvodu po zhodnocení všech informací bylo rozhodnuto, že bude lávka preventivně odstraněna. Ze zákona o takových opatřeních rozhoduje povodňová komise města, která problémy, týkající se všech vod na správním území obce včetně místních částí řeší“ vysvětlil vedoucí oddělení obrany a krizového řízení Městského úřadu v Jindřichově Hradci Ing. Jiří Hruška.

Všechna nařízená opatření trvala i ve čtvrtek a to i přesto, že se situace výrazně zlepšila. „V důsledku snížení hladiny vody o 40 cm se situace ve čtvrtek 15. ledna zlepšila, ovšem členové povodňové komise nadále sledovali předpovědi meteorologů“ dodal Jiří Hruška.

Lávka přes Nežárku v Dolním Skrýchově byla před několika lety upravena tak, aby v případě nebezpečí ledových zátarasů mohla být rychle demontována. Tento krok se brzy osvědčil a s největší pravděpodobností nebylo lednové odstranění lávky první ani poslední. Další výrazné navýšení hladiny řeky Nežárky se předpokládá při jarních oblevách.

Marcela Nejtková, Jindřichohradecká televize

Atriové domy v Jindřichově Hradci

V úterý 6. ledna byl občanům Jindřichova Hradce oficiálně představen projekt výstavby 28 nových rodinných domů atriového typu na sídlišti Hvězdárna. „Jedná se o domy 4+1, respektive 5+1, to podle toho, jak se přizpůsobí vnitřní dispozice objektu. Zastavěná plocha je zhruba 140 metrů čtverečních“ zmínil při úterní prezentaci vedoucí odboru rozvoje Městského úřadu v Jindřichově Hradci Zdeněk Maryška. Podle projektové dokumentace budou zamýšlené domy sice stejné, ale budoucí majitelé mohou do jisté míry ovlivnit vnitřní uspořádání. Bližší informace se všichni zájemci dozvěděli na úterním setkání s představiteli města. „Vnější plášť by měl být zpracován jednotně pro všechny budované domky, včetně fasády, dveří a oken“ dodal Zdeněk Maryška.

Po schválení projektu radou města a následně také zastupiteli Jindřichova Hradce začnou probíhat přípravné práce, např. vyřízení finančních dotací a všech administrativních náležitostí. Ještě v letošním roce by měly být vybudovány základní inženýrské sítě, s výstavbou samotných domů se pak počítá v roce 2005.

Magda Kubínová, Jindřichohradecká televize

VÝBĚR Z UDÁLOSTÍ MĚSTSKÉ POLICIE JINDŘICHŮV HRADEC ZA OBDOBÍ 25.12.2003 - 13.1.2004

epileptik... 25.12.2003 v 05.30 hodin se na služebně městské policie zastavil 23-ti letý mladík z okresního města. Požádal službukonajícího strážníka o pomoc, neboť jak sám uvedl má epileptický záchvat. Vzhledem k tomu, že se celý třásl a z úst mu tekly sliny, hlídka městské policie ho převezla služebním vozidlem do místní nemocnice na ošetření. Při vyšetření se mladík na ošetřujícího lékaře vesele smál a lékař konstatoval, že se nejednalo o záchvat, nýbrž že mladík je pravděpodobně pod vlivem jiné návykové látky a žádné ošetření nepotřebuje. Na základě této anamnézy byl výtečník z nemocnice propuštěn.

něžné pohlaví ? ... 27.12.2003 v 02.10 hodin byla na linku 156 oznámena rvačka v Kostelní ulici. Strážníci na místě zjistili, že 27-ti letá žena se v baru pravděpodobně nudila, proto začala slovně popichovat skupinku hostů, kteří seděli nedaleko. Když jeden z hostů vznesl dotaz, proč tak činí a nenechá je v klidu, hodila po něm půllitrovou sklenici od piva, která naštěstí hosta minula a rozbila se o zeď. Ten ve snaze věc vysvětlit vstal, když v tom k němu přistoupil bratr výše uvedené ženy a řekl mu, aby s ním šel ven, že mu to tam vysvětlí. Venku na hosta vytáhl nůž. Ten na nic nečekal a řekl si, že nejlepší obranou je útok a jednu mu „vrazil". Toto později vypověděli i ostatní svědci, kteří samozřejmě nenechali dvojici vyjít ven samotnou. Aktérka celé události se mezitím po anglicku vytratila. Strážníci konstatovali, že žena se dopustila přestupků proti občanskému soužití a proti majetku a její bratr přestupku proti občanskému soužití. Oběma byla uložena bloková pokuta.

dojezdil ?... 29.12.2003 v 03.50 hod. při kontrole sídliště Vajgar spatřili strážníci osobní vozidlo Hyundai jedoucí Jáchymovou ulicí od centra směrem ke kruhovému objezdu u Billy. V místě, kde jízdní pruhy rozděluje vyvýšený ostrůvek strhl řidič řízení prudce doprava, na základě čehož dostal vozidlo do smyku. Zadní část vozidla narazila do plastové dopravní značky označující přikázaný směr jízdy, čímž došlo k jejímu poškození a vozidlo pokračovalo v jízdě až do místa, kde se mu do cesty „postavil" jeden z kovových sloupků zábradlí spojený s ostatními sloupky řetězy. O ten se vozidlo zastavilo, ovšem otočené o 180 stupňů. Když se řidič vzpamatoval, pokračoval v jízdě, tentokrát směrem zpět do centra. Hlídka MP se za ním rozjela a po předjetí se jí podařilo vozidlo zastavit. 36-ti letý muž, který z vozidla vystoupil zcela nepochybně vykazoval známky požití alkoholu. Proto byla na místo přivolána hlídka Policie ČR, která si zde celou věc převzala.

i na Silvestra... 31.12.2003 v 22.50 hodin oznámila vrátná jindřichohradecké nemocnice otevřené okno v budově občerstvení, která se nachází v areálu nemocnice. Na místo vyslaná hlídka zjistila, že od otevřeného okna vedou ve sněhu stopy, proto zajistila místo trestného činu a věc na místě předala Policii ČR.

narozeniny... 5.1.2004, 21.15 hod. Poněkud podivně zakončil oslavu svých údajných narozenin 16-ti letý mladík z J. Hradce, když podnapilý na Masarykově náměstí ukopl zpětné zrcátko z osobního vozidla Škoda Fabia a v Panské ulici prokopl výkladní skříň obchodu s obuví. Naštěstí pohotový občan, který jeho počínání sledoval, včas přivolal hlídku městské policie, která mladíka zadržela a po provedení nezbytných úkonů předala rodičům. Po vyčíslení způsobených škod byla věc byla předána Policii ČR pro podezření ze spáchání trestného činu „poškozování cizí věci".

6.1.2004 v 09.55 hod. byl oznámen na linku 156 výjezd vozidla RZS k pravděpodobně zraněnému muži na sídliště Vajgar. Na místo byla vyslána dvoučlenná hlídka strážníků, které službukonající lékař sdělil, že muži již není pomoci. Toho dne teplota dosahovala místy i -24 stupňů Celsia. Zmrzlého muže (47 let) zde nalezl správce fotbalového hřiště. Strážníci zajistili místo a přivolali hlídku Policie ČR.

neměla, tak kradla... 6.1.2004 v 15.30 hodin telefonicky oznámila majitelka vietnamské prodejny Pod Merkurem zjištění pachatelů krádeže. Strážníci, kteří se dostavili na místo, zjistili, že dvě 12-ti leté kamarádky se vydaly do obchodu a jedné z děvčat se zalíbilo tričko v ceně 130,- Kč. Protože neměla peníze, dilema vyřešila po svém. Tričko jednoduše strčila za bundu a chtěla odejít. V zápalu činnosti si však nevšimla, že je pozorována majitelkou prodejny. Ta jí nechala projít pokladnou a když dívka nic nezaplatila, majitelka jí požádala, aby ukázala, co má pod bundou. Po té přivolala městskou policii. Protože se dívka dopustila přestupku proti majetku, za který vzhledem k věku není trestně odpovědná, byla naložena do služebního vozidla a předána rodičům. Věc byla oznámena na odbor sociálních věcí MěÚ.

mystifikoval... 10.1.2004 v 05.00 hodin oslovil 64-ti letý muž strážníky, kteří v té době prováděli pěší kontrolu náměstí Míru, a sdělil jim, že mu někdo odcizil osobní vozidlo Škoda Octavia, které měl zaparkované na náměstí před č.p. 82/I. Strážníci provedli kontrolu náměstí a vozidlo nalezli zaparkované na komunikaci vedoucí přes náměstí. Vzhledem k tomu, že majitel vozidla jevil známky podnapilosti usoudili, že si zřejmě spletl místo kam vozidlo odstavil a upozornili jej, že pod vlivem alkoholu nemůže vozidlo řídit. Po té pokračovali ve své práci. Za chvíli viděli výše uvedené vozidlo, jak projíždí prostředkem Rybniční ulice směrem na Nábřeží a odtud do Vídeňské ulice. Na nic nečekali, nastoupili do služebního vozidla a ve Vídeňské ulici kličkující Octavii zastavili. Za volantem neseděl nikdo jiný, než notně překvapený majitel. Strážníci pomocí stálé služby zavolali na místo hlídku Policie ČR, která si zde věc převzala.

zaparkoval, neodjel... 13.1.2004 v 09.30 hodin oznámil na linku 156 majitel garáže v lokalitě Pod Kasárny a postěžoval si, že mu již několik dní před garáží stojí červená škodovka a to tak, že nemůže do své garáže zajet. Byl zjištěn majitel inkriminovaného vozidla, ale nepodařilo se jej zkontaktovat. No a protože vozidlo tvořilo překážku silničního provozu, využili strážníci jednu ze svých pravomocí a vozidlo pomocí odtahové služby přemístili do jedné z garáží patřících městu J. Hradec. Ještě téhož dne se majitel ozval a byl seznámen se situací. Po důkladném vysvětlení zaplatil odtah i blokovou pokutu a vozidlo si odvezl. Na závěr bych chtěl zdůraznit, že v rámci pomoci občanům Jindřichova Hradce strážníci našeho města hodlají této pravomoci v letošním roce využívat hojněji než v minulosti, neboť bezohledných řidičů přibývá.

Strážník Rudolf Gabriel

Městská knihovna nabízí zastavení v každodenním spěchu…

Pro milovníky regionální literatury máme dobrou zprávu. Paní Aneta Brabcová v závěru roku 2003 dokončila další ze svých „literárních výprav“ mapující žhavé novinky i pozapomenutá díla na Jindřichohradecku. Městská knihovna má tedy díky její píli možnost všem zájemcům nabídnout již druhý díl literárního místopisu OKOLO HRADCE ( JINDŘICHOVA ) II .

Tato sice rozsahem drobná, zato však informacemi nabitá publikace bude v brzké době k dispozici čtenářům ve všech půjčovnách včetně pobočky na sídlišti Vajgar. Všichni ti, kteří by ji chtěli vlastnit, si ji budou moci koupit hned na několika místech. V prvé řadě to bude v infocentru městské knihovny, dále v Galerii Inspirace u Langrů a zájemci ji naleznou i na pultě městského informačního střediska v Panské ulici. Cena je pouhých 30 Kč.

Vám, kteří se vzděláváte v rámci Regionálního centra internetu, sdělujeme, že únor je pro Vás „prázdninovým měsícem“. Nové kurzy budou vypsány až na měsíc březen.Volný čas tak můžete využít třeba k prohlídce velmi příjemné expozice fotografií pana Josefa Böhma ve vstupním prostoru infocentra knihovny. Postřehy svého objektivu tentokrát nazval Ze života…. Přijďte se podívat, je to opravdu hezké pokoukání. Možná, že na některém snímku kromě jindřichohradeckého pana starosty objevíte i sami sebe! A navíc si můžete prověřit své znalosti z evropské historie i současnosti. Autor totiž připravil soubor vlastních snímků se soutěžními otázkami. Na toho, kdo je zodpoví správně, čeká velmi příjemné překvapení! Možnost zapojit se máte do konce února. I v knihovně platí, že každý den se něco děje. Tak se přijďte přesvědčit, rádi Vás uvidíme.

Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

OKÉNKO TŘETÍ - PLNÉ HUDBY A KVĚTIN

Motto: Všechno, co máme, máme těžce vydupané z bláta.

O to víc si toho vážíme.

Co nás nezabije, to nás posílí.

Tak pravil táta Ing. Pavel MOTTL

Ještě dřív, než jsem navštívila vánočně ozdobený dům manželů Mottlových v Otíně, měla jsem s touto rodinou pár hezkých zážitků. Třeba věcnou a všestrannou podporu při zakládání „OKEN“, která začala Pavlovým sepisováním stanov, finanční podporou, sháněním materiálů na malování obrázků a pokračovala Majčiným vymýšlením seznamovacích her při společných akcích. To vše mi ještě podbarvuje hraní na varhany jejich synka Petříka. A představy dokreslují krásné květinové vazby, kterými Majka se svými čtyřmi dětmi zdobí chrám Nanebevzetí P. Marie na 15. poledníku - pro potěchu pravidelných i náhodných návštěvníků.

Náš dnešní rozhovor se ale týká především jejich nejmladšího synka, dvanácti-letého Petra. Petrův příchod na svět byl skutečně velmi dramatický, plný obav a napětí. Tento človíček, který má vynikající hudební sluch a navzdory všem problé-mům zvládá docházku do základní školy, přišel na svět ve 27. týdnu těhotenství jako 98 gramové miminko! Takový ne zcela plný balíček soli! Lékaři po porodu zachraňovali spíše život maminky, protože v přežití miminka nikdo příliš nedoufal. A mámu Marii v té době doma čekaly tři školou povinné ratolesti. Otec doma prožíval těžké chvíle, plné obav o život manželky i dítěte. Pavel je typ táty dříče, který se snaží rodinu zabezpečit a uživit, ale starost a péče o děti i provoz domácnosti zde leží především na máminých bedrech, obě babičky bydlí daleko, takže manželé jsou zcela odkázáni jeden na druhého, žijí v poměrně uzavřeném společenství.

O to těžší byla stávající situace. Marie mohla navštívit poprvé svého synka po týdnu, když ustoupily její nejvážnější zdravotní problémy. I v jejích pocitech hrály velkou roli obavy. Nechtěla o dítě přijít, bála se, aby ji někdo nenutil k ústavní péči, bála se, jak vše bude dál. Petřík však problémy pozoruhodně překonával, již po dvou měsících byl propuštěn do domácí péče s  váhou 240gramů! Nadějný vývoj však dostal těžkou ránu ve třech měsících dítěte, kdy bylo rodičům sděleno, že Petřík je zcela nevidomý a tento stav je nezvratný. V této chvíli si ani jeden z manželů nedokáže představit, jak budou nevidomé dítě vychovávat, jak skloubí péči o všechny čtyři děti, jak dělit pozornost a city, aby se nikdo necítil zanedbaný, když Petr bude dlouhá léta vyžadovat péči opravdu mimořádnou. Kromě jiného je třeba cvičit s ním Vojtovou metodou, protože ani jeho hybnost není zcela v pořádku.

Velikou pomoc a oporu poskytlo rodině Středisko rané péče o zrakově postižené děti z Prahy, především jeho pracovnice Jana Vachulová, která se stává Mottlovic „tetou“. Toto středisko pořádá vynikající pobytové akce pro celé rodiny. Během dne mají zdravé děti svůj táborový program a rodiče se učí starat o dítko s handicapem po všech stránkách - cvičení, masáže, prostorová orientace....Večer jsou hlídány všechny děti studentkami zdravotních škol a pro rodiče jsou připraveny odborné přednášky. V tomto prostředí mají Mottlovi možnost ujistit se o tom, že jejich dítě je schopno kvalitního života, jenom trochu jiného. „Kdyby tato instituce nebyla, nevím, kde bychom dnes byli...“ říká vděčně i s odstupem let táta Pavel. Oba rodiče jsou věcní a pracovití lidé, nesetkáte se u nich s naříkáním a sebelítostí. Kvalitní práce „tet“ ze střediska tuto jejich vlastnost posílila. Manželé se naučili s handicapem jejich syna zacházet a rozvíjet ty schopnosti, které Péťovi zůstaly zachovány. Středisko pečuje o rodinu do Petrových 6 let, přidává se i péče Arpidy, kam Petr s maminkou jezdí na rehabilitační pobyty, zmírňující jeho pohybové potíže.

Ve čtyřech letech nastupuje v Jindřichově Hradci do rehabilitačních jeslí a k údivu maminky ji s chutí opouští a rád se zařazuje do kolektivu dětí. To je známka dobrého vývoje. Po dvou letech toto prostředí „přerůstá“ a začíná chodit k paní učitelce Dagmar Valchové do třídy pro děti s vadami zraku, která funguje při 1. MŠ v Růžové ulici. Petr pomalu dozrává do školního věku. Psycholožky ze Střediska rané péče od počátku propagují integraci Petra do základní školy v místě bydliště, protože internátní výchova od raného věku naprosto nemůže nahradit dobrou rodinnou péči. Asi zatím nikde v republice nejsou dětem s těžkými vadami nataženy sametové koberce ke vchodům do škol. Nebylo tomu tak ani v případě Petra. První zápis byl spíše formalitou. Byl udělen odklad. Rovněž při druhém zápisu byla školní docházka ještě odložena. Napotřetí se povedlo. Petr je integrován na VI. základní školu a má štěstí - jak na třídní učitelku Jarmilu Rážovou, tak na asistentku Hanu Peškovou. Ani jedna z nich netrpí zbytečnou lítostí a soucitem. Obě jsou poměrně rázné a přísné, Petrovi vycházejí vstříc, ale zároveň mají přiměřené požadavky. A Petr ve škole prospívá. Píše na Pichtově psacím stroji (a to je skutečně výkon na ruce - 6 klapek stroje vyráží znaky slepeckého písma do polotvrdého papíru, úhoz musí být rázný). Paní Pešková začíná studovat speciální pedagogiku, aby nárokům práce s Petrem dostála (budiž jí za to dík, kéž by se přidal i profesní a finanční růst) a skutečně se jí daří jeho potřebám porozumět a vytvářet vhodné pedagogické postupy a speciální pomůcky. Vyžaduje to vhled i schopnost vcítit se. Dvě ženy v jedné třídě si nepřekážejí - naopak - velmi dobře si vyjdou vstříc a přítomnost další dospělé osoby je i pro „zdravé“ děti ve třídě velkým přínosem.

Petrovo úspěšné zrání se však neprojevuje jen ve školní docházce. I mimo školu je jeho život pestrý a aktivní. Hraje na klavír a varhany, zpívá v Chrámovém sboru Adama Michny z Otradovic, dvakrát týdně chodí plavat. V letošním školním roce byl zařazen do programu PĚT P (přátelství, pomoc, podpora, péče, prevence). Každý týden s ním tráví jedno odpoledne studentka Fakulty managementu Jitka Slavíková. Je to přínosem pro oba. V Petrově světě je o jednoho milého člověka víc, Jitka si velmi rozšířila své obzory. Zkušenost života s nevidomým dítětem je stále pro většinu z nás zcela nedostupná.

Co říci na závěr? Snad přání všem členům rodiny Mottlových, aby se v jejich světě objevovalo co nejvíc lidí, podobných jim samotným - vstřícných, pracovitých, někdy prostořekých, ale nezáludných. Aby kolem nich neběhala zbytečná slova o lásce (osobně mne příliš mnoho slov o lásce spíš děsí), ale láska se projevila prakticky - tak jako jejich láska k okolí je praktická. Aby se jim vracela krása, kterou oni dokážou vytvářet z květin a tónů. A aby měli stále dost síly přetvářet slzy a bláto v tóny a květiny, které vítají každého návštěvníka již před vchodem do jejich domu.

P o d ě k o v á n í:

Mgr. Jarce Sedlákové, Ph.D. za projekt a koordinaci programu PĚT P.

Studentům VŠE: Janě Holíkové, Šárce Bohuslavové, Kamile Řezníčkové, Matúši Luskovi, Jitce Slavíkové, Tereze Hungerové, Kateřině Váškové, Janě Sládkové, Anně Smejkalové, Kateřině Jaroňové, Peterovi Lištiakovi, Josefu Kordovi a Kateřině Černohousové, kteří prošli výcvikem a připravili se na práci v sociálně – preventivním programu PĚT P. Většina z nich již věnuje každý týden svůj čas dětem ze sdružení.

Cílem programu je vytvořit podpůrný vztah mladého dospělého člověka a dítěte. Vztah má dítěti pomáhat v jeho hledání vlastní orientace ve světě, podporovat sebedůvěru a kvalitní prožívání volného času. Tento dobrovolnický program je mezinárodní, má dlouholetou tradici a je velmi dobře odborně propracován. V naší zemi probíhá pod záštitou nadace HESTIA.

Paní Marii Kaštanové za bezplatné vedení účetnictví.

Mgr. Petru Kubešovi za vytvoření loga, hlavičkových papírů, děkovných listů a další grafické práce pro sdružení.

Ing. Vladimíru Noskovi, Lence Lapkové a Kateřině Štěpánové za uspořádání benefiční akce „Květinové odpoledne“ a darování jejího výtěžku.

Lékárně U nemocnice, Ing. Pavlu Mottlovi, firmě SOME, Zbyňkovi Malému a Květinářství ZVONEK z Třeboně za finanční dary.

Rodině Dvořákově z Lodhéřova za nábytek do kanceláře.

Ing. Tomáši Drnkovi za počítač pro výuku dítěte s handicapem.

Nadaci HESTIA za počítač pro kancelářskou práci.

Janě Steinvirtové, Kláře Némethové, Lucii Hrubešové, Šárce a Jitce Králíkovým, Haně Albrechtové, Haně Marešové, Martě Jelenákové, Radce Kepštové, Jarce Vicanové, Petře Landovské a Haně Řimnáčové za malování okének, triček a modrotisku.

Dětem z houslového kurzu v Gmündu za malování obrázků a triček při benefiční akci „Děti malují dětem“.

Městu Jindřichův Hradec za dotaci na činnost.

Mgr. Rudolfu Mackovi za to, že umožnil cestu ke vzdělání velkému počtu dětí s vážným zdravotním handicapem.

Jindřichohradeckému zpravodaji a Jindřichohradeckým listům za publikování článků.

Panu Jůzovi z Jitky OTÍN za látky pro práci kroužku „SETKÁNÍ SE ŘEMESLEM“.

Jindřichohradecké Charitě a ŘK farnosti za textil, vosk, vlnu a další materiály na výtvarnou práci.

P. Václavu Habartovi za to, že v „Gobelínce“ vybudovat vhodné prostředí pro práci s handicapovanými dětmi.

PhDr. Jitce Čechové za laskavý a vstřícný přístup, čas a péči, kterou věnovala zajištění integrace dětí s vážnými handicapy i podporu a povzbuzení pro práci sdružení.

Učitelkám a asistentkám integrovaných dětí za vstřícnost, péči, ochotu k rozhovorům i čas navíc, který věnují přípravě na vyučování, rozhovorům s rodiči i návštěvám akcí sdružení.

Speciálním školám v Jindřichově Hradci za zázemí a podporu při práci.

Drahomíra Blažková

KULTURNÍ KALENDÁŘ

7. 2. 2004 - 14.00 hod. – „Zdraví ženy ve světle JOGY“

přednáška ing. Jitky Jirků Sýkorové

spojená s praktickým cvičením

v JOTA CENTRU / Růžová ul. č. 3 (ve dvoře) Vstupné: 50,- Kč

Obec baráčníků Kunifer v J. Hradci pořádá

7. 2. 2004 – 20.00 hod. - STAROČESKÝ BÁL tradiční ceremoniál bálu

„Česká beseda“ k tanci a poslechu hraje Studenská kapela

sál Střelnice Vstupné: sál : 100,- balkón : 50,- Kč

8. 2. 2004 – 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera GVN J. Hradec

KD Střelnice v J. Hradci Vás zve na

8. 2. 2004 – 17.00 hod. – SENIOR KLUB zábavný pořad

Moderátor Václav Staněk. Jako host pořadu vystoupí skupina country tanců.

sál Střelnice vstupné: 30,- Kč

SPOLEK PŘÁTELÉ STARÉHO JINDŘICHOVA HRADCE pořádá

9. 2. 2004 – 18.30 hod. – Jindřichův Hradec v roce 1904

Výroční valná hromada spojená s přednáškou PaedDr. Františka Fürbacha.

konferenční sál – minoritský klášter při kostele sv. J. Křtitele

KD Střelnice v J. Hradci uvádí pořad

11. 2. 2004 – 19.00 hod. – NA POKEC SE ZDEŇKEM TROŠKOU

Zábavný pořad se známým režisérem uvádí Jaroslav Suchánek

sál Střelnice vstupné: 105,- 100,- 95, a 50,- Kč

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s OS ČČK v J. Hradci Vás zve

12. 2. 2004 – 17.45 hod. – na besedu s paní Zdeňkou Skořepovou

Cesta po Tibetu

Domov mládeže SZdŠ J. Hradec – Vajgar

DADA CLUB KASPER Vás zve na koncert

12. 2. 2004 – 19.30 hod.Jakub Noha

Další z pravidelných pořadů „Hudební sklepy“

DADA CLUB KASPER, Kostelní ul. 73/I vstupné: 80,- Kč

KD Střelnice v J. Hradci Vás zve

13. 2. 2004 – 20.00 hod.- CHARLESTON Taneční večer ve stylu 20. a 30. let

Účinkují: Zatrest Band (Třešť) a Old Steamboat Jazz Band (J. Hradec)

jazzové a možná orientální tance

sál Střelnice vstupné: 100,- 80,- Kč

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci Vás zve na

14. 2. 2004

15. 2. 2004

uvádí Václav Staněk, dětská diskotéka / vstupné: děti 20,- Kč, dospělí 30,- Kč

sál Střelnice Předprodej vstupenek v KD Střelnice od 31. 1. a 1. 2. 2004

Město J. Hradec a Baráčnická obec Kunifer pořádá

15. 2. 2004 – 13.00 hod. – MASOPUSTNÍ PRŮVOD

sraz masek u Baráčnické rychty

Trasa průvodu: Husova ul., Klášterská ul., nám. T.G.M., Panská ul., nám. Míru, Panská ul., zakončení před KD Střelnice na nám. T.G.M. Kostýmy je možné zapůjčit na Baráčnické rychtě 10. a 12. února 2004 od 15 do 17 hodin.

KD Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku

22. 2. 2004 – 16.00 hod. – RAF A ŇAF NA CESTÁCH

Agentura Marioneta Praha. Divadelní pohádka v cyklu „Děti s rodiči do divadla“

sál Střelnice vstupné: 30,- 25,- 20,- 15,- Kč

KD Střelnice v J. Hradci uvádí divadelní komedii

24. 2. 2004 – 19.00 hod. – JAKO JEDNA RODINA Divadlo Kalich Praha

V režii Milana Lasici hrají: P. Zedníček, S. Skopal, M. Vladyka a J. Paulová

sál Střelnice Vstupné: 120,- 115,- 110,- 60,- Kč Předplatné sk. A

Muzeum Jindřichohradecka a Klub Emy Destinnové

26. 2. 2004 – 18.00 hod. – „SAMOTA DUŠE MÉ“

Prezentace nového filmového dokumentu o Emě Destinnové.

konferenční sál - minoritský klášter

Klub historie letectví a Muzeum Jindřichohradecka pořádají přednášku

28. 2. 2004 – 17.00 hod. – Sestřely amerických bomBardérů

(sobota) na plzeňsku 22. února 1944

Přednáška leteckého historika Mgr. Karla Fouda z Plzně, doplněná promítáním více než sta unikátních dobových fotografií.

Konferenční sál - minoritský klášter při kostele sv. Jana Křtitele

ZUŠ a Společnost V. Nováka při ZUŠ v J. Hradci Vás zvou na koncert

28. 2. 2004 – 18.00 hod. – HUDBA BEZ HRANIC

Společný koncert učitelů ZUŠ v J. Hradci a Musikschule Heidenreichstein

kaple sv. Maří Magdaleny

pokračování výstav

DADA CLUB KASPER, Kostelní 73/I Vás zve výstavu

Olda Šimek - fotografie – „MAKRO“

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov

Vlastimil Bečvář - fotografie

Městská knihovna v J. Hradci pořádá výstavu

Josef Böhm – fotografie „ZE ŽIVOTA“

ve vstupním prostoru infocentra knihovny (se soutěží)

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

únor 2004 - prohlídkové trasy uzavřeny, prohlídka pouze pro objednané skupiny, vstupné se 110% příplatkem

tj. 154,- Kč /1 os. v českém jazyce, v cizím jazyce 308,- /1 os.

Změna vstupného v roce 2004:

Plné vstupné v Čj: 70,- Kč / Plné vstupné v cizím jazyce: 140,- Kč

snížené vstupné: 35,- Kč / snížené vstupné: 70,- Kč

 

MUZEUM JINDŘICHOHRADECKA

Muzeum Jindřichohradecka, městská vyhlídková věž a kostel sv. Jana Křtitele jsou v době od 7. ledna 2004 do 31. března 2004 pro veřejnost uzavřeny!

PŘEDPOKLAD na měsíc březen - KD StřelnicE

7. 3. 2004 – Růže pro ALGERNON – divadelní hra DS KAŠPAR

V hlavní roli Jan Potměšil (mimo předplatné)

8. 3. 2004 - MRZÁK INISHMAANSKÝ - divadelní komedie DS KAŠPAR

(Předplatné sk. A)

14. 3. 2004 – SENIOR KLUB – zábavný pořad

20. 3. 2004 – JARNÍ KONCERT – Jindřichohradecký symfonický orchestr

23. 3. 2004 – VLÁĎA HRON S ABECEDOU HVĚZD II. - zábavný pořad

26. 3. 2004 – ZAHRADA – Jihočeské předkolo folkového festivalu

28. 3. 2004 – MAXI PES FÍK – divadelní pohádka z cyklu „Děti s rodiči do divadla“

Fakulta managementu VŠE v J. Hradci připravuje v roce 2004

otevření následujících kurzů pro veřejnost:

Základy účtování v podvojném účetnictví (25 hodin, 2 160 Kč)

Zahájení kurzu 6.února 2004, výuka vždy v pátek 15:30 – 18:15 hodin, učebna 238

Přípravný kurz k přijímacím zkouškám z matematiky na VŠE (45 hodin, 1 850 Kč)

Začátek 16. února 2004, výuka každé pondělí od 15:30 do 19:00, učebna 208

Bližší informace a přihlášky : Centrum celoživotního vzdělávání

Lenka Mezerová, tel. 384 417 205, e-mail: mezerova@fm.vse.cz

FM VŠE, Jarošovská 1117/II, Jindřichův Hradec www.fm.vse.cz

Vítězství v republikovém finále základních škol v plavání - kategorie chlapci

získala V. Základní škola v Jindřichově Hradci

Starosta města Jindřichův Hradec Ing. Karel Matoušek slavnostně přijal v pondělí 19. ledna 2004 žáky V. Základní školy v Jindřichově Hradci,  ředitele Mgr. Miloše Koubka a trenérku paní Janu Šimkovou a vyjádřil všem poděkování a ocenění za vítězství a výbornou reprezentaci Jihočeského kraje a města Jindřichův Hradec.

Žáci: Jan Rus, Petr Křivánek, Martin Novák, Jan Korábek, Jakub Plass

a Radek Sekyra získali 1. místo v republikovém finále základních škol v plavání.

HVĚZDÁRNA F. Nušla a Astronomický klub v Jindřichově Hradci

Slunce vstupuje do znamení Ryb dne 19. února 2004

v 8h 49min SEČ (- středoevropského času).

Pro veřejnost je Hvězdárna v únoru otevřena:

k pozorování Slunce: ÚT od 13.30 do 15.30 h - ČT a PÁ od 13.00 do 15.00 h k pozorování noční oblohy: ÚT od 18.30 do 21.00 h a PÁ od 19.00 do 22.00 h

Za nepřízně počasí nabízíme ve večerní návštěvní době promítání astronomických diapozitivů s ústním komentářem. Vstupné: 10,- Kč (děti 5,-)

Naše www stránky najdete na adrese: http://hvezdarnajh.nuabi.cz/

KINO STŘELNICE

1. neděle 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 78 Kč

KILL BILL USA – Bioscop

Byl to její svatební den a oni se ji pokusili zabít. Po pěti letech kómatu se „Nevěsta“ vydává na cestu pomsty.

Hrají: Uma Thurmanová, David Carradine, Lucy Liu, Daryl Hannahová aj.

Režie: Quentin Tarantino Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu: 110 min.

3. úterý 17.30 20.00

4. středa 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 58 Kč

ZLOČIN PÁTERA AMARA Mexiko – Falcon

„Vy, kdož jste bez viny, hoďte kamenem“. Je mladý a krásný. Je vášnivý. Ale svou lásku slíbil věnovat Bohu. Psychologické drama o cynických cestách osudu.

Hrají: Gael Garcia Bernal, Sancho Gracia,

Režie: Carlos Carrera Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu: 120 min.

5. čtvrtek jen 19.00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PÁN PRSTENŮ: Společenstvo prstenu

USA-N. Zéland – Warner Bros.

První část trilogie J.R.R. Tolkiena.

Hrají: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tylerová aj.

Režie: Peter Jackson Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 170 min.

6. pátek jen 19.00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PÁN PRSTENŮ: Dvě věže

USA-N. Zéland – Warner Bros.

Druhá část trilogie J.R.R. Tolkiena.

Hrají: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tylerová aj.

Režie: Peter Jackson Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 180 min.

7. sobota 17.30 20.00

8. neděle 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

CO TA HOLKA CHCE USA - Warner Bros.

Co se stane, když se sedmnáctiletá americká dívka rozhodne k cestě do Anglie, aby konečně našla svého otce? Amanda Bynesová a Colin Firth v hlavních rolích bláznivé romantické komedie.

Dále hrají: Kelly Prestonová, Jonathan Pryce aj.

Režie: Dennie Gordonová Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 95 min.

Představení ART KINA

9. pondělí 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 58 Kč

KUKUŠKA Rusko – CinemArt

Potkají se Rus, Fin a Laponka… a nerozumějí si ani slovo. Tragikomedie režiséra „svérázných lovů“ Alexandra Rogo-žkina.

Hrají:Anni-Kristina Juusoová,Ville Haapasalo, Viktor Byčkov

Režie: Alexandr Rogoškin Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu: 100 min.

10. úterý 17.30 20.00

11. středa 17.30 20.00

 

 

 

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

OKNO NAPROTI Itálie - V.Británie - SPI

Po stopách jeho tajného života. Giovanna, unavená devítiletým manželstvím a svojí prací, začíná mít pocit, že by měla se svým životem něco udělat. Vše se začíná měnit ve chvíli, kdy její muž přivádí domů kultivovaného postaršího gentlemana…

Hrají: Giovanna Mezzogiornová, Massimo Girotti, Raoul Bova, Serra Yilmazová aj.

Režie: Ferzan Ozpetek

Délka filmu: 105 min.

12. čtvrtek 17.30 20.00

13. pátek 17.30 20.00

14. sobota 17.30 20.00

15. neděle 17.30 20.00

 

Vstupné: 80 Kč

JAK BÁSNÍCI NEZTRÁCEJÍ NADĚJI ČR - Falcon

Básníci Dušana Kleina a Ladislava Pecháčka … trochu zestárli, ale zůstal jim smysl pro humor, sny a naštěstí i důvod k životu. Nejnovější pokračování populárních komedií.

Hrají: Pavel Kříž, Michaela Badinková, David Matásek, Tereza Brodská, Lukáš Vaculík, Jana Hlaváčová, Josef Somr

Režie: Dušan Klein

Délka filmu: 120 min.

17. úterý 17.30 20.00

18. středa 17.30 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 62 Kč

PŮLNOČNÍ MÍLE USA – SPI

V životě a lásce očekávej neočekávané. Psychologický příběh mladíka, který uvízne v rodině své tragicky zemřelé snoubenky jako úspěšná náhrada. V rolích rodičů – Dustin Hoffman a Susan Sarandonová.

Dále hrají: Jake Gyllenhaal, Holly Hunterová, Ellen Pompeová aj.

Režie: Brad Silberling Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 115 min.

19. čtvrtek 17.00 20.00

20. pátek 20.00

Pozor na začátek !

 

Titulky

Vstupné: 62 Kč

TAJEMNÁ ŘEKA USA-Austrálie – Warner Bros.

Psychologický kriminální film v režii Clinta Eastwooda je příběhem tří kamarádů z dětství /Tim Robins, Sean Penn, Kevin Bacon/, které po letech znovu spojí případ brutální vraždy dcery jednoho z nich.

Dále hrají: Marcia Gay Hardenová, Laurence Fishburne aj.

Režie: Clint Eastwood Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 140 min.

20. pátek 17.30

21. sobota 17.30

22. neděle 17.30

 

 

 

Český dabing

Vstupné: 70 Kč

SPY KIDS 3D: Game Over USA – SPI

Třetí mise. Třetí dimenze. Pokračování sci-fi komedie, v níž agenti Carme a Juni jsou opět zpátky na jejich dosud nejšílenější misi. Film je natočen pomocí nové trojrozměrné technologie – každý divák obdrží se vstupenkou speciální brýle.

Hrají: Antonio Banderas, Carla Guginová, Alexa Vegaová, Daryl Sabara aj.

Režie: Robert Rodriguez

Délka filmu: 85 min.

21. sobota 20.00

22. neděle 20.00

 

 

Titulky

Vstupné: 62 Kč

ŠVINDLÍŘI USA – Warner Bros.

Lži a kraď a když ti to vyjde, tak se neboj jít do toho znovu… Nicolas Cage alias Roy podváděl a užíval si svých neuróz, když do jeho života vstoupila dospívající dcera – a v komedii Ridleyho Scotta ho změnila navždy.

Dále hrají: Sam Rockwell, Alison Lohmanová aj.

Režie: Ridley Scott Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu : 115 min.

PROJEKT 100

23. pondělí jen 19.00

 

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

FANNY A ALEXANDR Švédsko - AČFK

Rozsáhlá rodinná měšťanská freska z počátku minulého století. Lidské osudy Ekdahlova klanu – viděny očima desetiletého Alexandra. Tříhodinový projekt režiséra Ingmara Bergmana patří k nejoceňovanějším zahraničním snímkům všech dob.

Hrají: Pernilla Allwinová, Bertil Guve, Börje Ahlstedt aj.

Režie: Ingmar Bergman Mládeži do 15 let nepřístupný

Délka filmu: 190 min.

24. úterý 17.30 20.00

25. středa 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 62 Kč

KDYSI DÁVNO V MEXIKU USA – Falcon

Akční film. Závěrečný díl trilogie režiséra Roberta Rodrigueze /El Meriachi, Desperado/. Potulný kytarista a také pistolník z donucení /Antonio Banderas/ se znovu vrací na filmové plátno s kytarovým pouzdrem plným zbraní.

Dále hrají: Salma Hayeková, Johnny Depp, Mickey Rourke

Režie: Robert Rodriguez Délka filmu: 100 min.

26. čtvrtek 17.00 20.00

27. pátek 17.00 20.00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 62 Kč

MATRIX REVOLUTION USA – Warner Bros.

Závěrečný díl úspěšné sci-fi trilogie.

Hrají: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Mossová aj.

Režie: The Wachowski Brothers

Mládeži do 12 let nevhodný Délka filmu: 130 min.

28. sobota 17.30 20.00

29. neděle 17.30 20.00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

NESNESITELNÁ KRUTOST USA – Bontonfilm

Romantická komedie, která Vás má na háku. Přechytračí rozvodová profesionálka Catherine-Zeta Jonesová nejlepšího advokáta ve městě George Cloneyho?

Dále hrají: Geoffrey Rush, Edward Herrmann aj.

Režie: Joel Cohen Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 100 min.

2. 3. úterý jen 19.00

3. 3. středa jen 19.00

4. 3. čtvrtek jen 19.00

5. 3. pátek 15.00 19.00

Pozor na začátky !

Titulky

PÁN PRSTENŮ: Návrat krále USA-N.Zéland – Warner Bros.

Režisér Peter Jackson uzavírá třetím dílem svou tolkienovskou adaptaci. Souboj o Prsten moci a osud Středozemě vrcholí a cesty členů Společenstva se na konci vyprávění opět setkávají.

Hrají: Elijah Wood, Sean Astin, Ian McKellen, Vigo Mortensen, Miranda Ottová aj.

Režie: Peter Jackson Mládeži do 12 let nevhodný

Délka filmu: 200 min.

 

Představení pro dětI

1. neděle 15.00

Vstupné: 8 Kč

Krtek a autíčko ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

8. neděle 15.00

Vstupné: 8 Kč

Příběh cvrčka a štěňátka ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

15. neděle 15.00

Vstupné: 8 Kč

Co to bouchlo ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

22. neděle 15.00

Vstupné: 8 Kč

Krtek filmová hvězda ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

29. neděle 15.00

Vstupné: 8 Kč

Pohádka o Popelce ČR – Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

Připravujeme na BŘEZEN 2004

2. - 5. Pán prstenů: Návrat krále

USA-N.Zéland

fantasy

6. - 7.

Piková trojka

V. Británie

Erotický thriller

8.

Rosemary má děťátko

USA

horor

9. Návrat

Rusko

psychologický

10. Trio z Belleville

Francie

animovaný

11. - 12.

Invaze barbarů

Kanada

psychologický

12. - 14.

Kameňák 2

ČR

komedie

15.

Zuřící býk

USA

životopisný

16. - 17.

Mazaný Filip

ČR

detektivní parodie

18. - 19.

21 gramů

USA

psychologický

20. - 21.

Texaský masakr motorovou pilou

USA

thriller

22.

Annie Hall

USA

komedie

23.

Sloní muž

USA

psychologický

24. Snílci

Francie - Itálie

milostný příběh

25. - 26. Úsměv Mony Lisy

USA

romantický retro

27. - 28. Bratři, jak se patří

USA

komedie

29. Casablanca

USA

psychologický, romantický

30. - 31. Vítejte v džungli

USA

dobrodružná komedie

P R O J E K T 100 – 2004

V měsíci únoru a březnu, uvádí kino Střelnice přehlídku filmů nekomerčního charakteru nazvanou projekt 100. Letošního jubilejního ročníku se jen v ČR zúčastní na 140 kin. Přehlídka se stala největší nekomerční filmovou akcí u nás i v Evropě a představuje originální způsob distribuce, která nemá ve světě obdoby.Jubilejní ročník je zjevně programovým vyvrcholením putovní filmové přehlídky. Premiérově představuje aktuální snímky, které sklízely loňského roku vavříny na světových festivalech, zároveň ale vůbec poprvé do českých kin uvádí i díla nesmazatelným písmem zapsaná do filmové historie. Kino Střelnice uvádí těchto osm filmů:

23. 2. Fanny a Alexandr – 1982 – Švédsko – režie Ingmar Bergman

8. 3. Rosemary má děťátko – 1968 – USA – režie Roman Polanski

9. 3. Návrat – 2003 – Rusko – režie Andrej Zvjagincev

11. 3. Invaze barbarů – 2003 – Kanada – režie Denys Arcand

15. 3. Zuřící býk – 1980 – USA – režie Martin Scorsese

22. 3. Annie Hall – 1977 – USA – režie Woody Allen

23. 3. Sloní muž – 1980 – V. Británie – režie David Lynch

29. 3. Casablanca – 1942 – USA – režie Michael Curtiz

KLUB HISTORIE LETECTVÍ

JINDŘICHŮV HRADEC

EXPEDICE HONINGTON 2002 (IV. část)

aneb: po čtyřech letech opět v Anglii

Po návštěvě bývalé válečné letecké základny RAF v North Weald a noc-lehu v Gilwell parku jsme se v časných ranních hodinách 9. června 2002 vydali na cestu podle rozpisu expedice. Bylo před námi několik vytypova-ných lokalit, kde jsme chtěli nalézt a zdokumentovat další z hrobů našich válečných letců, kteří zahynuli během II. světové války na území Velké Británie.

Přibližně po hodině jízdy jsme dorazili do městečka Duxford, které je bezesporu známé všem našim historikům a fandům aviatiky. Nachází se tu velká letecká základ-na, kde mimo jiné od 12. července 1940 do 26. června 1941 působila 310. čs. stíhací peruť a od 5. srpna do 26. září 1940 byla formována 312. čs. stíhací peruť, následně převelená k obraně přístavního města Liverpool. V současné době je zde gigantické muzeum, kde jsou každoročně začátkem července pořádány světoznámé aviatické show. My jsme tuto lokalitu navštívili již v roce 1998 během „Expedice Duxford“, a tak jsme se neprodleně po doplnění pohonných hmot vydali na další cestu.

Místem naší první dokumentační zastávky bylo Haverhill, kde jsme nalezli hroby tří čs. letců - Václava Jelínka, Ladislava Fornůstka a Jana Janka, příslušníků 138. britské perutě. Podle archivních dokumentů zahynuli 10. března 1942 spolu se čtvrtým čs. letcem Maxmiliánem Politzerem v troskách letounu Whitley během startu proti nepříteli. Již o hodinu později jsme stáli před dalším náhrobkem, tentokrát na lokalitě Bury St. Edmunds. Zde jsou uloženy ostatky Aloise Mžourka. Jednalo se o příslušníka „Letky k přelétávání letounů“, které především dopravovaly nové či opravené stroje ze zázemí na bojové základny RAF (britského královského letectva). O osudu našeho pilota však nezvratně rozhodla technická závada na motoru letounu Mosquito.

Dosavadní řádky tohoto dílu přinesly jen samé tristní informace, bohužel, ale taková byla realita válečného období i náplně expedice. Toho jsme si byli do-bře vědomi i při další zastávce, která byla zároveň cílovým místem naší cesty. Přibližně ve 14 hodin jsme totiž dorazili do městečka Honington, které je dodnes rozsáhlou vojenskou leteckou základnou. O tom jsme se přesvědčili již během prvních pár minut našeho pobytu. Pravdou je i to, že se tlumočníkovi Petrovi podařilo s velitelem stráže dojednat povolení alespoň k základní fotodokumentaci této lokality. Byli jsme velmi rádi, jelikož právě zde od 29. července 1940 vznikala a do 16. září 1940 operačně působila slavná 311. čs. bombardovací peruť.

I když byla naše jednotka v polovině září převelena do nedalekého, logisticky lépe vybaveného East Wrethamu, tragické osudy se jí přesto nevyhnuly. Jistou zajímavostí je, že v této fázi války byli ostatky našich letců ukládány na hřbitově v Honingtonu. K první mimořádné události došlo krátce po startu z letiště v East Wretham, kdy se zřítil bombardovací Wellington „KX-G“ a v jeho troskách 16. prosince 1940 zahynuli Jan Křivda, Jiří Janoušek a Jaromír Toul. O den později zemřeli při výcviku na Wellingtonu Karel Lang a Oldřich Tošovský a to díky nekázni, během pokusu o podlétnutí drátů vysokého napětí. Tentýž den zahynul další příslušník „třistajede-náctky“ Miroslav Vejražka, který se sice s celou osádkou po úspěšném útoku na německé Brémy vrátil nad Anglii, ale jejich Wellingtonu „KX-K“ před přistáním došly pohonné hmoty. Všech šest letců úspěšně opustilo stroj. Pět se jich zachránilo, pouze M. Vejražkovi se neotevřel padák. Poslední z našich vojáků pohřbených v Honingtonu byl Jindřich Liebold, který na tamní základně zahynul 5. ledna 1941 během nepřátel-ského bombardování.

V East Wrethamu se nachází celkem dvanáct hrobů čs. letců. Co jméno, to vál-kou předčasně ukončený mladý lidský život. Není to žádný záviděníhodný zážitek, když během jediného dne naleznete, zdokumentujete a především vzpomenete tragické osudy tolika mužů. Prvními zde pohřbenými čs. letci byli František Dušek a Maxmilián Štoček, kteří zahynuli 25. dubna 1941 ve Wellingtonu „KX-L“ během startu k operačnímu letu. Další člen jejich osádky, Stanislav Zeinert, zemřel na následky zranění o den později a Miroslav Švic pak 4. června 1941. Mimořádně statečným byl střelec Wellingtonu „KX-G“ František Binder, který ubránil jejich letoun před nepřá-telskými stíhači, ale sám zranění, způsobeným střelami Bf-110 Messerschmitt po návratu do Anglie 4. března 1942, podlehl. Jiný z hrobů v East Wrethamu připomí-ná Jana (často nepřesně uváděno Jaroslava) Bambuška, který tragicky zahynul 4. dubna 1942. Také na poslední šestici zde pohřbených čs. letců se vztahuje málo známý fakt, že vysoké procento z nich neskončilo své životy během bojové činnosti. Tento osud potkal osádku Wellingtonu „KX-A“, která se intenzivně připravovala k boji proti nepříteli. Z cvičného letu se 6. dubna 1942 nevrátil Alois Keda, Jan Štefek, Rudolf Grimm, Jan Stanovský, Rudolf Vokurka a Jindřich Hořínek.

Během odjezdu z East Wrethamu byla obloha zatažená těžkými černými mraky a na nás se řítily doslova potoky vody. Dá se říci, že to výstižně charakterizovalo pochmurnou náladu nabytou z předcházejících dojmů. Všichni jsme také velmi dobře věděli, že následující dny opět neuvidíme nic jiného než další hroby našich letců. Ale právě proto jsme do Anglie jeli! V tu chvíli jsme byli náležitě hrdí, že právě u nás v J. Hradci je na nábřeží rybníku Vajgar od 28. října 2000 umístěn „Památník letců“, který jsme věnovali všem aviatikům. Především však Čechoslovákům, kteří odešli bojovat proti Hitlerovcům za znovunabytí svobody své rodné vlasti a jejichž sen o ná-vratu domů se definitivně rozplynul na nebi hrdého Albionu.

(pokračování příště) Vladislav Burian, KHL

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův Hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz
Design by David Zemen, 1999-2003, Poslední aktualizace 29.01.2004 10:03:20