Jindřichohradecký zpravodaj, červen 2001

Obsah
Informace z rady města
Obecní živnostenský úřad
Informační středisko
Městská knihovna
Kalendárium
Kulturní kalendář
Gymnázium V. Nováka J. Hradec

Projekt BIOZAHRADA

Kino Střelnice

KHL - Expedice Zwolle 2000

Naše město v plamenech

Za prof. Václavem Mikulášem

Sport

Rostlina měsíce - seriál

Vzletem sokolím

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

Jako každoročně, tak i letošní rozpočet města počítá s finanční podporou společenských organizací. Podle pravidel pro rozdělování příspěvků se v platném termínu přihlásilo deset organizací, které vyvíjejí činnost v působnosti J. Hradce. Jedná se výhradně o organizace, které se zabývají některou z humanitárních a sociálních aktivit. Nejznámější z nich jsou např. Český červený kříž, nebo různá sdružení zdravotně postižených. V letošním roce se pro tyto organizace počítá s částkou 150 000,- Kč. Z toho bylo RMě 135 tisíc rozděleno přímo, zbývajících 10% bylo ponecháno jako rezerva pro jednorázové a mimořádné akce.

-

Oprávněným předmětem kritiky občanů je již delší dobu nedokončený chodník v prostoru kolem zastávky MHD u marketu Hypernova (Prima). Jednání s firmou AHOLD Czech Republic, a.s. vyústilo ve sdružení prostředků a dokončení těchto komunikací by již nic nemělo stát v cestě. Dokončení chodníků bude projekčně navazovat na právě budovanou komunikaci podél obchvatu I/34 a celková výše sdružených prostředků dosahuje výše 1,1 mil. korun.

-

Základní umělecká škola se konečně dočká učeben pro činnost dramatických oborů. Tyto prostory vzniknou jako půdní vestavba ve stávajícím objektu ZUŠ a práce provede firma SIKK s.r.o. Praha, provoz J. Hradec. Celkové náklady na dokončení investičního záměru dosáhnou výše 1 833 000,- Kč.

-

Pavilon třetí školní kuchyně a jídelny v Pravdově ulici již vyžaduje rekonstrukci. Bude provedeno zateplení obvodového pláště, výměna oken dílčí úpravy interieru a instalací a bude rekonstruován výtah. Práce v průběhu letních prázdnin provede firma Ing. Jiří Mach za 1,2 mil. Kč.

-

V rámci navracení majetku církvím bylo zjištěno, že Římskokatolická farnost je vlastníkem pozemku p.č. 28/I o výměře 9 228 m2 k.ú. i obec Jindř. Hradec. Jedná se o pozemek na kterém je vybudováno parkoviště a stojí na něm 8. mateřská škola v ul. Gymnazijní. Protože letošní rozpočet města s odkoupením této plochy nepočítal, bude neoprávněné užívání řešeno nájemní smlouvou. Římskokatolická farnost žádá o proplacení nájemného zpětně za poslední tři roky. Při výši nájmu 4,- Kč/m2/rok se jedná o částku 110 736,- Kč.

-

Parkovací automaty na nám. Míru jsou nastaveny s progresivní sazbou parkovného. Doba placeného parkování je stanovena na pondělí až pátek od 7.00 do 18.00 hod., v sobotu od 7.00 do 12.00 hod., neděle a svátky jsou v režimu volného parkování. Ceny parkovného jsou za první 1/2 hodinu 5,- Kč, za druhou 1/2 hodinu 15,- Kč (za první celou hodinu tedy 20,- Kč). Za druhou a každou další započatou hodinu zaplatí řidiči 30,- Kč. Zvýšené sazby za delší stání by měly vymezit parkovací místa výhradně pro dobu nezbytně nutnou k úkonům v prostoru náměstí Míru. K delšímu stání jsou určena parkoviště v areálu jezuitské koleje a na Jitřence.

-

Ceny za pronájem prostor kaple sv. Maří Magdaleny cizím subjektům zůstávají i v letošním roce stejné. Za pořádání kulturních a společenských akcí je v letním období výše nájemného 300,- Kč/hod., v zimním období 1100,- Kč/hod. (+300,- Kč za každou další započatou hodinu). Pronájmy trvající déle něž jeden den za účelem pořádání výstav budou v letním období účtovány 750,- Kč/den a v zimním období 1 500,- Kč/den. Za pořadatelskou službu bude vždy účtováno 60,- Kč/hod. Dvůr v jezuitské koleji bude pronajímán za 200,- Kč/hod. (+50,- Kč za každkou další započatou hod.). Celý den pronájmu je stanovena na 750,- Kč a pořadatelská služba 80,- Kč/hod. Za dobu pronájmu se považuje celá skutečná doba využití uvedených prostor.

-

Parkoviště u nového hřbitova bude mít 26 parkovacích míst a dvě stání pro autobusy. Součástí stavby bude odvodnění plochy parkoviště, dešťová kanalizace s přechodem pod státní silnicí a osazení svodidel podél státní silnice. Stavbu provede firma TESCO s.r.o. Jindř. Hradec za cenu 1 660 000,- Kč.

Alfred Němec místostarosta MěÚ Jindř. Hradec

UPOZORNĚNÍ OBECNÍHO ŽIVNOSTENSKÉHO ÚŘADU

Dne 2000-03-01 nabyl účinnosti zákon číslo 356/1999 Sb., kterým byl novelizován zákon číslo 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon).

V části šesté Čl. VI stanovuje tato novela pro Vás podnikatele některé povinnosti. Kontrolou v evidenci živnostenského úřadu bylo zjištěno, že někteří podnikatelé doposud nesplnili povinnost dle odstavce 16:

16. Podnikatel, který získal živnostenské oprávnění přede dnem účinnosti tohoto zákona, je povinen živnostenskému úřadu do 1 roku ode dne účinnosti tohoto zákona doložit doklady o vlastnickém nebo jiném právu k objektům nebo místnostem, v nichž je umístěno sídlo, místo podnikání (liší-li se místo podnikání od bydliště) nebo organizační složka zahraniční osoby umístěné na území České republiky. Tato povinnost se vztahuje též na podnikatele, kterým byl vydán průkaz živnostenského oprávnění přede dnem účinnosti tohoto zákona a právo provozovat živnost jim vzniklo až následným zápisem do obchodního rejstříku po účinnosti tohoto zákona.

Protože řádný termín splnění uvedené povinnosti již vypršel dne 2001-02-28, vyzýváme tímto všechny podnikatele, kterých se tato povinnost týká a doposud doklad o vlastnickém nebo jiném právu nedoložili, aby tuto povinnost neprodleně splnili.

Jan Nořinský, vedoucí obecního živnostenského úřadu

Informační středisko

město Jindřichův Hradec ul. Panská 136/ I

V informačním středisku probíhá předprodej vstupenek na tyto akce:

Opera Don Giovanni (22. 6. a 23. 6. 2001 Státní hrad a zámek J. Hradec)

Folková růže (11. 7. - 15. 7. 2001 Státní hrad a zámek J. Hradec)

Zahrada (4. 7. - 7. 7. 2001 Náměšť na Hané)

Setkání (25. 8. 2001 Konopiště)

Na Vaši návštěvu se těší zaměstnanci informačního střediska.

MĚSTSKÁ KNIHOVNa Stěhujeme se do nového!

Tak už je to tady! Stavba nové knihovny proběhla v plánovaném termínu, během měsíce června bude zkolaudována a dodavatelskou firmou předána k užívání. Stěhování do nového se tedy pro městskou knihovnu stává skutečností. Pro uživatele to bohužel znamená některá omezení, ale věřím, že budou přijata s pochopením a dostatečně vyvážena vědomím, že nás všechny čeká změna k lepšímu.

Předpokládané uzavření centrálního pracoviště městské knihovny bude trvat od 1. července do 30. září 2001.

První přijde na řadu oddělení pro děti. Vzhledem k nutné úpravě regálů, které budou sloužit i v nové knihovně, je nutné toto oddělení uzavřít již v polovině června. Poslední výpůjční den v tomto oddělení bude pátek 15. června 2001. K tomuto dni podle svého rozhodnutí děti buď vrátí všechny vypůjčené knihy nebo si budou moci vypůjčit větší počet knih na celé období předpokládaného uzavření. Do konce června bude ještě možné vrátit vypůjčené knihy z oddělení pro děti v oddělení pro dospělé. V oddělení pro dospělé a ve studovně bude posledním výpůjčním dnem sobota 30. června 2001. I zde platí, že čtenáři si budou moci vypůjčit větší počet knih na překlenutí období, kdy bude knihovna uzavřena. Výpůjční lhůta bude prodloužena o tři měsíce. V plném provozu zůstanou obě pobočky.

Během avizovaných tří měsíců nás čeká revize téměř stotisícového knihovního fondu, stěhování dokumentů a části nábytku, vyklizení dosud využívaných prostor, uspořádání a uložení knihovního fondu v novém působišti, zprovoznění výpočetní techniky, instalace a osvojení si nového knihovního programu, příprava nových provozů, vybavení nových pracovišť a další nezbytné práce k tomu, aby po otevření knihovna dobře fungovala.

Upozorňujeme všechny naše uživatele, že z provozních důvodů bude od 25. června ukončeno telefonní spojení na centrální pracoviště. V případě potřeby budete moci až do konce července s knihovnou komunikovat pouze prostřednictvím elektronické pošty(info@knih-jh.cz)

Aktuální informace o průběhu stěhování budou uveřejňovány také na domovské stránce městské knihovny (www.knih.jh.cz) Předpokládáme, že telefonní linky na novém pracovišti budou fungovat od srpna. V průběhu tohoto měsíce také bude zprovozněna nová počítačová síť. Stěhování není jednoduchá záležitost. Přesto se budeme snažit, aby uzavření knihovny bylo co nejkratší.

Nashledanou v nové knihovně

Mgr. Milena Kodýmová, ředitelka MěK J. Hradec

Jindřichohradecká polka

Tam, kde vlnky Vajgaru vánek kolébá, tam je město, co mám rád, velká láska má.

To jsou úvodní slova Jindřichohradecké polky, kterou zhudebnil na text pana Jaroslava Hájka pan Ada Doško v červnu roku 1997. Textař pan Jaroslav Hájek se vyznal ze svého obdivu a lásce i k dalším městům a vesničkám na Vysočině.

Dnes má Jaroslav Hájek, který se narodil a dosud žije v Kalištích u Počátek, v záznamech na zvukových nosičích více jak 110 písniček s vlastním textem. Z tohoto počtu je 16 písniček složených přímo na města i vesnice. Nikdo v naší republice ani ve světě na toto téma tolik písní nenapsal. Připomeňme si některé z nich: Kališťská polka, Počátecká polka, Včelnická polka, Hornocerekvická polka, Borkovická polka, Vltavotýnská polka, U Třeboně zapřahají, Vyznání Soběslavi, Jarošovská polka, Jindřichohradecká polka. Hrají se na vystoupeních a festivalech dechových hudeb v  naší republice i v zahraničí. Například Polka-fest je mistrovství České republiky v psaní a interpretaci polky. Poslední srpnovou sobotu se finále této soutěže odehraje na výstavě “Země Živitelka” v Českých Budějovicích.

Za svou krásnou a přínosnou aktivitu byl pan Jaroslav Hájek pozván v dubnu tohoto roku na naši radnici starostou panem Ing. Karlem Matouškem, který mu jako dík za šíření slávy našeho města vyjádřil své poděkování.

I my se připojujeme s přáním dobrého zdraví, pohody a tvůrčích sil.

Odbor školství, kultury a tělovýchovy.

Kalendárium

3. 6. 1801 - před 200 lety - se narodil František Škroup, český skladatel. Pocházel z učitelské rodiny, studoval práva. Působil jako ochotník ve Stavovském divadle. Zkomponoval operu Dráteník. Po jejím úspěchu se plně věnoval hudbě. Stal se kapelníkem Stavovského divadla, napsal řadu scénických hudeb a mimo jiné i ke hře Fidlovačka. V této hře zazněla 21. 12. 1834 poprvé píseň Kde domov můj. Zpíval ji herec Strakatý. V roce 1857 byl Škroup z divadla propuštěn a odešel 1860 do Rotterdamu. Zde 7. 2. 1862 zemřel.

26. 6. 1861 - před 140 lety - zemřel Pavel Josef Šafařík, obrozenecký jazykovědec a historik. Narodil se 13. 5. 1795 v rodině slovenského obrozeneckého kněze. Mladý Šafařík byl ovlivněn Jungmannem a zprvu se věnoval literární činnosti. Překládal, sbíral a vydával lidové písně. Později se věnoval vědecké práci. Vydal Dějiny slovanského jazyka a literatury ve všech nářečích. Jeho hlavním dílem jsou Slovanské starožitnosti. Dále vydal Slovanský národopis. Patří mezi nejvýznamější české obrozence a mezi největší evropské slavisty.

21. 6. 1621 - před 380 lety - od pěti hodin ráno přes čtyři hodiny probíhala poprava 27 mužů - pánů, rytířů, měšťanů, kteří se zůčastnili stavovského povstání. Povstání začalo defenestrací místodržících 23. 5. 1618 z oken pražského hradu a skončilo porážkou na Bílé hoře 1620. Odsouzenci byli popraveni podle své urozenosti a věku. Nejdříve páni - Jáchym Ondřej Šlik, Václav Budovec z Budova, Kryštof Harant z Polžic. Po nich sedm rytířů - Kašpar Kaplíř ze Sulevic, Prokop Dvořecký z Olbramovic, Bedřich z Bílé, Ota z Losu, Bohuslav z Michalovic, Diviš Černín z Chudenic, Vilém Konecchlumský. Direktoři za pražská města - Valentin Kochan, Tobiáš Štefek, Kryštof Kober, z Kutné Hory Jan Šultys, ze Žatce Maxmilián Hošťálek. Poté popravil kat Jan Mydlář se svými pomocníky dvanáct měšťanů. Byli to Jan Jesenský, Václav Maštěřovský, Jindřich Kozel, Ondřej Kocour, Jiří Řečický, Michal Vitman, Šimon Vokáč, Leander Rüppel, Jiří Haunšild, Jan Kutnauer, Šimon Sušický, Nathandel Vodňanský. Všichni se chovali důstojně a hrdě. Po fyzické likvidaci přišla likvidace hospodářská. Během roku a půl bylo z 1600 panských šlechtických rodů odsouzeno 680 rodů. Z toho 166 přišlo o veškerý majetek. Také královská města s výjimkou Českých Budějovic a Plzně byla zbavena majetku.

10. 6. 1791 - před 210 lety - se narodil Václav Hanka, český básník, filosof a národní buditel. Byl synem rolníka, vystudoval filosofii a poté práva. Získal místo ve vlasteneckém (dnes Národním) muzeu. Zde působil až do své smrti. Psal verše, překládal a psal filosofické práce. Napsal řadu učebnic a slovníků. S jeho úsilím je spojena pravopisná reforma z r. 1846. (Dvojité w bylo nahrazeno v, místo au se začalo psát dvojhláska ou). Byl uznáván jako znalec slovanských jazyků. S jeho jménem je spojeno padělání starých rukopisů: Zelenohorského rukopisu a Královedvorského rukopisu. Byly kladeny do 13. století, jejich autorem byl však zřejmě on sám spolu s Lindou. Později byla jejich pravost zpochybněna a Hanka byl - tak jako dříve oslavován - odsuzován až nekriticky. Zemřel 12. 1. 1861.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindř. Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

GALERIE ŠPEJCHAR Dolní Skrýchov pořádá výstavu

2. 6. 2001 - Pavel VODŇANSKÝ - obrazy

Lukáš KMOCH - kovové plastiky Výstava potrvá do 30. 6. 2001

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

3. 6. 2001 - 16.00 hod. - HALÓ, PANE DOKTORE Divadlo Kruh Havířov

Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”

Předplatné sk. D. Sál Střelnice.

Vstupné: 30, 25, 20, 15,- Kč.

Státní hrad a zámek ve spolupráci s YMCA, M.S. J. Hradec Vás zvou

3. 6. 2001 - 19.30 hod. - BENEFIČNÍ KONCERT

Účinkuje pěvecký sbor YMCA - Jakoubek

Na programu: Casso, Bach, Eben, Komenský a další

Státní hrad a zámek J. Hradec - Rondel

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

4. 6. 2001 - 19.30 hod. - HEXENŠÚS divadelní komedii Johna Grahama

Hrají: K. Roden/ M. Roden, K. Hrachovcová/ B. Munzarová

J. Šťastný/ J. Dvořák, J. Krausová/ G. Hyrmanová, H. Čížková a další

Předplatné sk. A. Sál Střelnice.

Vstupné: 100, 95, 90, 50,- Kč.

Městský úřad v Jindřichově Hradci a Český rozhlas Praha pořádá

33. Jihočeský festival CONCERTINO PRAGA 2001

6. 6. 2001 - 20.00 hod. - Zahajovací koncert - zámek Rytířský sál

(Vltava Live) - přímý přenos Čro 3 Vltava.

Hrají porotci a laureáti CP 2000

Vstupné: 80,- 60,- Kč. Předprodej vstupenek od 23. 5. 2001

KLUB HISTORIE LETECTVÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI oficiální start

7. 6. 2001 - 17.00 hod. - EXPEDICE PRZEMYŚL 2001

V pořadí již sedmý zahraniční projekt KHL, tentokrát zaměřený na

dokumentaci osudů a hrobů čs. vojáků a válečných letců na území

Polska. Datum akce: 7.-17.6.2001, tým 8 členů klubu, předpoklá-

daný rozsah 4.500 km.

Start: Náměstí Míru (u Staré radnice) v J. Hradci

ZUŠ v J. Hradci pořádá

8. 6. 2001 - 18.00 hod. - ZÁVĚREČNÝ KONCERT

Účinkují žáci ZUŠ v J. Hradci - zahájení výstavy prací žáků ZUŠ

Kaple sv. Maří Magdaleny

Vstupné dobrovolné

 

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

8. 6. 2001 - 19.30 hod. - hru Neila Simona ....VSTUPTE !

Komedie o nekončících patáliích dvou komiků na penzi.

Hrají: P. Nárožný, L. Mrkvička, J. Čenský a L. Švormová

Předplatné sk. A. Sál Střelnice. Vstupné: 100, 95, 90, 50,-

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

10. 6. 2001 - 17.00 hod. - ZADÁNO PRO STARŠÍ A POKROČILÉ

Moderátor: V. Staněk. Jako host pořadu zahraje Hradecká 5.

Vstupné: 30, Kč. Sál Střelnice.

Spolek přátelé starého Jindřichova Hradce

11. 6. 2001 - 19.30 hod. - ŽIVOT A DÍLO V.V. NOVÁKA

Přednáška Mgr. Hany Dobešové. Vinárna hotelu Grand

Městský úřad v Jindřichově Hradci a Český rozhlas Praha pořádá

33. Jihočeský festival CONCERTINO PRAGA 2001

13. 6. 2001 - 20.00 hod. - Závěrečný koncert - sál Střelnice

(Vltava Live) - přímý přenos Čro 3 Vltava. Hrají vítězové CP 2000

Vstupné: 60,-55,-50,-Kč. Předprodej vstupenek od 31. 5. 2001

Okresní muzeum v J. Hradci pořádá výstavu

14. 6. 2001 - 17.00 hod. - V. V. NOVÁK - OBRAZY

Vernisáž výstavy, která potrvá do 2. září. Muzeum - kaple sv. Víta

Okresní muzeum v J. Hradci pořádá koncert

15. 6. 2001 - 19.00 hod. - PAVEL SEDLÁČEK a skupina Cadillac

Koncert populárního rokenrolového zpěváka.

Muzeum - atrium./ V případě nepřízně počasí - kostel sv. Jana Křtitele. Vstupné: 100,- Kč.

KD Střelnice v J. Hradci ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK Vás zve

15. 6. 2001 - 19.30 hod. - na tradiční VÍTÁNÍ LÉTA

Jen tak tak, Folk Lok (Praha) a POUPATA ( Pardubice)

Zahrada u Rondelu. Vstupné: 50 Kč.

Za špatného počasí v malém divadelním sále SHZ v J. Hradci.

16. 6. 2001 - 15.00 hod. - LIŠÁK JENOM TAK festiválek stejnojmenného klubu z Prahy.

Za účasti mnoha kapel z celé republiky. I hosté JEN TAK TAK,

JARRET, MAGISON a další. Zahrada Gymnázia V. Nováka v J. H.

Hvězdárna v Jindř. Hradci zve veřejnost na

16. 6. 2001 14.00 hod. - Přednáška RNDr. Jiřího GRYGARA CSc.

na téma Astronomické jevy 2000/2001

Sál Domu dětí a mládeže v Jindř. Hradci Vstupné: 30,- (děti 20,-)Kč

Státní hrad a zámek v J. Hradci pořádá výstavu

16. 6. 2001 - 17.00 hod. - FRANCOUŽŠTÍ VÝTVARNÍCI

Vernisáž výstavy, která potrvá do 22. června. Galerie II. nádvoří SHZ

17. 6. 2001 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera - malý sál VŠE

 

Městský úřad v Jindřichově Hradci pořádá

21. 6. 2001 - SVÁTEK HUDBY

Městský úřad, Státní hrad a zámek v J. Hradci a Jihočeské divadlo Č. Budějovice uvádějí

22. a 23. 6. 2001 - 21.30 hod. - operu W. A. Mozarta DON GIOVANNI

Opera W.A. Mozarta Don Giovanni v italském originále.

Hrad a zámek III. nádvoří

Klub historických vozidel pořádá v J. Hradci

23. 6. 2001 - 9.00 hod - Výstavu historických vozidel spojenou s propagační jízdou

na Hrad Landštejn. Výstava se koná v areálu Barum v J. Hradci

Začátek : 9.00 hod., hodnocení: 12.00 - 13.00 hod. Vstupné: 10,- Kč.

KLUB VOJENSKÉ HISTORIE ČESKOSLOVENŠTÍ ÚDERNÍCI

A JINDŘICHOHRADECKÉ MÍSTNÍ DRÁHY POŘÁDAJÍ

23. 6. 2001 – 10.30 hod. - JÍZDU PARNÍHO VLAKU SPOJENOU S BOJOVOU

UKÁZKOU Z 1. SVĚTOVÉ VÁLKY – UKRAJINA 1918

KVH Čs. úderníci pořádá v  sobotu 23. června 2001 bojovou ukázku

UKRAJINA 1918, která se uskuteční v rámci jízdy historického parního vlaku a.s. Jindřichohradeckých místních drah (JHMD). Bojová ukázka bude provedena na železniční stanici Hůrky u Nové Bystřice a předvede se zde několik klubů vojenské historie z celé České republiky, zabývajících se československými legiemi a rakousko-uherskou armádou. Bojová ukázka, doplněná střelbou z autentických zbraní pocházejících z 1.světové války a pyrotechnickými efekty, bude pojednávat o ústupových bojích, které sváděli českoslovenští legionáři s vojsky Rakousko-Uherska a Německa při odchodu z Ukrajiny počátkem roku 1918. Na akci se můžete dopravit historickým parním vláčkem JHMD, který odjíždí do Nové Bystřice zmíněného 23. června v 10.30 hod. ze zastávky JHMD v J. Hradci. Do Hůrek lze přijet i individuálně. Bojová ukázka na nádraží v Hůrkách začíná v 12.15 hod.

Podrobné informace naleznete v červnovém čísle měsíčníku Jindřichohradecký Speciál, který můžete zakoupit v Informačním středisku v Panské ulici.

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

25. 6. 2001 - 19.30 hod. - ZÁSKOK Divadelní společnost Járy Cimrmana

Cimrmanova hra o nešťastné premiéře hry Vlasta.

Hrají: L. Smoljak/ Z. Svěrák, J. Kašpar/ J. Hraběta, B. Penc/ J. Weigel,

P. Brukner/ G. Rumlena, M. Čepelka/ P. Vondruška, V. Kotek/ M. Šimon.

Mimo předplatné. Sál Střelnice. Vstupné : 155,- 145,- 135,- 70,- Kč.

 

Jindřichohradecká kulturní společnost ve spolupráci se SHZ v J. Hradci

28. 6. 2001 - 19.30 hod. - Klavírní recitál - Jan POLÍVKA

Program : L. van Beethoven, F. Chopin, S. Prokofjev a další.

Malý divadelní sál Státního hradu a zámku v J. Hradci

Vstupné: 50,- Kč.(důchodci a děti 30,- Kč).

Vstupenky zakoupite na místě 1 hodinu před konáním koncertu.

Za přispění města Jindř. Hradec, které dalo k dispozici

členitý pozemek v městském parku se v roce 1997

uskutečnil 1 ročník mezinárodního žulového sympozia.

Iniciátorem celé akce se stal sochař Josef Andrle, který

vyzval k účasti své kolegy z celého světa.

Materiálem setkání byla zvolena žula, charakteristická pro jihočeskou oblast. Sochaři získali vyjímečnou možnost ztvárnit svou výtvarnou představu, přímo pro zvolené přírodní prostředí, návštěvníci příležitost navštívit unikátní galerii pod širým nebem. Za dobu konání čtyř ročníků sympozia se zúčastnilo 16 umělců.

33. Jihočeský festival CONCERTINO PRAGA 2001

6. 6. 2001 - 20.00 hod. - Zahajovací koncert - zámek

(Vltava Live) - přímý přenos Čro 3 Vltava.

Hrají porotci a laureáti CP 2000

Vstupné: 80,- 60,- Kč. Předprodej vstupenek od 23. 5. 2001

8. 6. 2001 - 10.00 hod. - Matiné - sál Střelnice

13. 6. 2001 - 20.00 hod. - Závěrečný koncert - sál Střelnice

(Vltava Live) - přímý přenos Čro 3 Vltava.

Hrají vítězové CP 2000

Vstupné: 60,-55,-50,-Kč. Předprodej vstupenek od 31. 5. 2001

Městský úřad v Jindřichově Hradci ve spolupráci se Státním hradem a zámkem v Jindř. Hradci a Jihočeské divadlo v Č. Budějovicích uvádějí

22. a 23. 6. 2001 - 21.30 hod.

operu W. A. Mozarta Don Giovanni

dirigent: Milan Kaňák

režie: Miloslav Veselý

výprava: Alexandr Babraj

choreografie: Libuše Králová

sbormistr: Karel Fráňa

v titulní úloze: Alexandr Beň

III. zámecké nádvoří Státního hradu a zámku v J. Hradci

Předprodej vstupenek zahájen od 2. dubna 2001

pokladna KD Střelnice * informační středisko * státní hrad a zámek hodinu před představením pouze v pokladně Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci.

 

Město Jindřichův Hradec, Antoním Kaška - umělecká agentura

a Státní hrad a zámek v Jindřichově Hradci

uvádějí

v provedení Jindřichohradecké činohry

Jindřichohradeckou romanci

sestavenou z úryvků ze hry Zdeňka Kryzánka Oklamanci

a z aktovky Ladislava Stroupežnického Paní mincmistrová

ve dnech 6. a 7. července 2001 ve 21.30 hodin

na III. nádvoří jindřichohradeckého zámku

režie: Josef Nechutný

účinkují: členové Divadelní společnosti Jablonský Kateřina Lišková, Hana Šotová,

Vlastimil Hanuš, Květa Máchová, Pavel Prudil, Josef Smrčka, Bohumil Čížek, Václav Staněk, Ladislava Ratajová, Jiří Beniške, Václav Krátký, Luboš Lepič, Miroslav Šťastný

členové Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni Andrea Černá, Viktor Vrabec, Josef Nechutný, Miloslav Krejsa, Antonín Kaška a Martin Chmelař

dále Jaroslav Luhan, Karel Oupor

Baráčnická obec a další

produkce: Pavel Novák, Radim Staněk, Antonín Kaška

jednotné vstupné: 95,- Kč.

Folková růže 2001 – osmý ročník populárního festivalu

11. 7. středa 19 00 Taneček na Plovárně Old Steam Boat Jazz Band

Telegraf

12. 7. čtvrtek 20 00 zámek Telegraf, Jablkoň,

E.Henychová, K.Plíhal

13. 7. pátek 20 00 zámek Jen tak tak, Ž. Kabelková

Poupata, Nezmaři, Českomoravská

14. 7. sobota 20 00 zámek Folkšok, Mošny,

Žalman a spol., Cop

15. 7. neděle 19 00 zámek Žirovnice Jen tak tak, Cimbal Classic

Večerní koncerty budou ještě doplněny alespoň jedním jménem, během dne nás čeká vystoupení několika desítek skupin i písničkářů. Od čtvrtka do soboty rozezní recitály od známých skupin až po objevy z  Konkurzu Zahrady nádvoří okresního muzea vždy od 13 00 do 18 00 a zároveň v kapli Maří Magdalény vystoupí od 15 00 do 17 00 písničkáři. V tomtéž prostoru se odehrají letos i všechny Nočníčky – intimní recitálky vždy po skončení hlavního koncertu. Festival budou opět doprovázet výstava kresleného humoru a textová dílna Jiřího Brabce a určitě se objeví i nějaké překvapení. Vstupenky už jsou v předprodeji (levnější než na místě) v Jindř. Hradci v Informačním centru v Panské ulici.

Předběžný program vystoupení jindřichohradecké hudební skupiny Jen tak tak

1. pá 19.00 Nová Bystřice

2. so 17.00 Suchdol

9. so 20.00 Praha Stodůlky - Klub Mlejn

11. po 20.00 Brno - rádio Proglas

13. st 20.30 Praha - Malostranská beseda

nahrávání pro TV pořad Zahrada - Folková setkání + Jablkoň

15. pá 19.30 J. Hradec Vítání léta - zámek + Folklok, Poupata

16. so 15.00 J. Hradec - gymnázium Lišák jenom tak - festiválek

17. ne 13.00 Červená Lhota

21. čt 14.00 J. Hradec - Hudovy sady Den hudby + hradecké děti

23. so 21.00 Neckargemünd

24. so 14.00 Neckargemünd festival Musik auf Reichenstein

25. po 19.30 Třeboň - Bertiny lázně

29. pá 18.00 Třeboň - Okolo Třeboně

Gymnázium Vítězslava Nováka Jindřichův Hradec

Výměnný pobyt žáků z partnerského města Neckargemünd 23. - 30. 6. 2001

Už deset let probíhá projekt výměnných pobytů žáků gymnázií měst Neckargemünd a J. Hradec, při nichž se mladí lidé obou národů seznámí nejen se školou a způsobem vyučování, ale i s každodenním životem v té které zemi. Jedná se o skupinu přibližně dvaceti studentů, kteří jsou ubytováni v rodinách svých kamarádů. Pod vedením zkušených pedagogů obou škol absolvují také jako doprovodný program dva výlety - za přírodou a památkami Jižních Čech a do Prahy. Na podzim oplatí jindřichohradečtí studenti svým přátelům návštěvu při týdenním pobytu v Neckargemündu.

Velmi dobré vztahy mladých lidí obou měst dostávají v poslední době nové impulsy. V měsíci květnu se setkaly skupiny studentů a učitelů obou gymnázií v německém Weimaru, kde po tři dny společně diskutovaly o minulosti, současnosti, ale i budoucnosti vztahů mezi Čechy a Němci. Místo setkání nebylo zvoleno náhodně, střetává se zde totiž tradice goethovské a schillerovské humanity s nacistickou nelidskostí. Diskuse studentů proto také doprovázely exkurze po památných místech ve Weimaru a Erfurtu, ale také návštěva koncentračního tábora v Buchenwaldu. Projekt podpořily obě partnerská města a jeho průběh a výsledky budozu zachyceny v dvojjazyčné publikaci. Přečtěte si názor jedné z účastnic.

Na celou akci “Weimar” jsem se těšila už od samého začátku. Nejenom na prohlídky měst a památek, na vyslechnutí názorů na minulost také z druhé strany, ale i na znovusetkání se s mými německými přáteli, které jsem získala díky svému dvouměsíčnímu pobytu v Neckargemündu. Němečtí studenti si pro nás připravili náročný, o to ale zajímavější program na všechny ty tři společně strávené dny. Zase jsme o něco chytřejší v otázce “Goethe, Schiller a Hitler versus Weimaru”, už víme, kde hledat největší knihovnu německých klasiků, a bezvýznamná určitě nebyla ani prohlídka koncentračního tábora. Právě tam si všichni uvědomili hrůznou minulost a důležitost společné, přátelské budoucnosti. I když diskuse v podvečer téhož dne tomu trochu protiřečila: na téma “společná minulost a fakta v česko - německých učebnicích o ní pojednávající” se trochu zvrtla (jak řekl jeden německý student: spíše než do minulosti je důležitější dívat se do společné budoucnosti) a začalo se bouřlivě diskutovat o “vstupu ČR do EU a podmínky s tím spojené”. Diskuze byla dvoujazyčná - kde německá slovní zásoba nestačila, paní profesorka Pecklová zafungovala jako překladatelka. Ani po hodině, kdy byla diskuze oficiálně skončena a začal volný - rozlučkový - program, někteří jedinci stále hájili své názory, jiní rozšiřovali svou sbírku adres nebo dokonce i navazovali známosti. Byla veliká škoda, že následující den jsme odjížděli domů - zrovna když jsme začali jakž takž komunikovat a pamatovali si jména našich nových přátel. Jednoznačně jsme se shodli na tom, že ty tři dny nám daly hodně: ať už jde o poznání nových měst, jejich historie a významu, o získání nových kamarádů a zjištění, že to jsou úplně normální lidé jako my, se stejnými radostmi i starostmi, ale na vlastní kůži jsme si ověřili, jaká je úroveň naší němčiny, kde je třeba ještě zabrat a jak bychom obstáli v běžném životě u našich západních sousedů.

Kateřina Komorádová

Již třetím rokem přijíždí do sportovního zařízení FTVS UK Praha ve Dvorcích u Stráže nad Nežárkou neckargemündská škola pro děti se zbytky sluchu a neslyšící na společný pobyt s podobně zaměřenou pražskou školou. Stalo se nepsaným pravidlem, že se těchto setkání účastní i žáci parnerských gymnázií, a to zejména ti, kteří se zajímají o problematiku postižených lidí a chtěli by se jí věnovat i do budoucna. Po tématech výtvarných a divadelních byly letos na programu sport a turistika.

Všechny tyto aktivity jsou nesporným přínosem pro rozvoj vztahů obou partnerských měst i obou národů.

Slavnostní závěr školního roku

V letošním školním roce maturovalo na jindřichohradeckém gymnáziu 87 studentů ve třech třídách a vysvědčení o úspěšném složení zkoušky dospělosti jim bylo slavnostně předáno v krásném prostředí kaple sv. Maří Magdaleny. Také pro jejich mladší spolužáky se ponese závěr června ve slavnostním duchu. Na čtvrtek 28. 6. od 14.00 připravili žáci pro své rodiče, učitele a přátele jako každý rok pestrý kulturní program s občerstvením v zámecké zahradě a v rondelu. V průběhu odpoledne budou také předána ocenění nejlepším studentům. V podvečer tohoto kulturního dne jsou opět po roce pozváni primáni víceletého gymnázia k přenocování v zámecké věži s Bílou paní.

Projekt BIOZAHRADA na Jindřichohradecku aneb "pomáhejme přírodě a ona pomůže nám" (3)

- poradenské místo v J.H. v provozu vždy v pátek, exkurze po přírodních zahradách Dolního Rakouska 23.6.2001

V pátek 4.května byl v Jindřichově Hradci zahájen projekt Biozahrada, o kterém jsme Vás informovali již v minulých číslech Jindřichohr. zpravodaje (5/2001 - str.5, 4/2001 - str. 4). Tímto datem byl po Českých Budějovicích tzv. "zahradní telefon" zřízen rovněž v Jindřichově Hradci. Na telefonním čísle 0331/361691 obdržíte vždy v pátek od 13.00 do 18.00 v kanceláři Ing. arch. Aleše Procházky bezplatně informace o přírodním obdělávání Vaší zahrady, jejím uspořádání a péči o ni. Pro rady si v tuto dobu nemusíte jen telefonovat, můžete si do poradenského místa na nám. Míru 83/I v J. Hradci do 2. patra zajít osobně. Získáte zde kromě informací rovněž bezplatně příručku o biozahradě, pojednávající o prvcích přírodní zahrady a o ekologickém pěstování zeleniny. Těšíme se na Vaše dotazy a na Vaši návštěvu.

Jste rovněž srdečně zváni na celodenní exkurzi autobusem (odjezdové i příjezdové místo: J. Hradec) po přírodních zahradách Dolního Rakouska, která se uskuteční v sobotu 23.6.2001 od 6.00 do 19.00 hod. Naplánována je návštěva 3 zahrad - bylinné zahrady ve Wachtbergu (biologicky vedená - bylinné koření, čaj, v menším rozsahu zelenina - zpracování na koření, čajové směsi, rosoly; ochutnávka čaje), zeleninové zahrady v Ternitzu (biologicky obdělávaná - kompost a mulčování, systém zavlažování a tekutého hnojení kopřivovým zákvasem, ovocná zahrada, louka; plánováno malé občerstvení) a květinové zahrady v Buchbachu (bujně kvetoucí rajská zahrada, na cca. 900 m˛ 5000 různých druhů a skupin rostlin - mulčování, hnojení s využitím kompostu a hnoje). Účastnický poplatek 150,- Kč, občerstvení a pojištění na cesty je nutné si zajistit osobně. Přihlášky na exkurzi vzhledem k omezenému počtu míst co nejdříve na poradenském místě v rámci poradenského dne (viz výše).

Pořadatelé: PRO-BIO RC Třebíč a EUPRI, spolufinancováno z programu Phare CBC.

O jednotlivých aktivitách budete i nadále informováni v tisku a na internetových stránkách www.jh.cz a www.c-budejovice.cz nebo na poradenském místě.

Ing. Martina Rešlová, externí spolupracovník EUPRI

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Hvězdná 51, tel.: 0331/22564, 0331/361 197-8 (DDM)

Úkazy na obloze v ČERVNU 2001

Merkur je nepozorovatelný. Venuši uvidíme ráno nad východem, Mars již většinu noci, ale nízko nad obzorem. Jupiter je také nepozorovatelný, Saturn se začne objevovat koncem měsíce ráno nízko nad východním obzorem. Planety Uran a Neptun můžeme vídat ve druhé polovině noci. Velice zajímavá je prohlídka měsíčního povrchu dalekohledem. Jsou zde k vidění četné krátery, moře a další jeho členitosti. Úplňkem Měsíc projde 6. června, poslední čtvrtí 14. června a 21. června nastane nov. Hezké je i pozorování Slunce. V jeho fotosféře můžeme spatřit různé zajímavé jevy, jakými jsou například tmavé skvrny, místa s nižší i vyšší teplotou. Letní slunovrat nastává v okamžiku, kdy Slunce vstupuje do znamení Raka, dne 21. 6. v 8h 38 min SEČ, což znamená, že nastává léto. Noční obloha na přelomu jara a léta nabízí pohled na mlhoviny, dvojhvězdy, galaxie a otevřené hvězdokupy a kulové hvězdokupy

Pro veřejnost je Hvězdárna v červnu otevřena:

k pozorování Slunce : úterý a pátek od 15.30 - 17.00 hod.

k pozorování noční oblohy: úterý a pátek od 21.00 - 23.00 hod.

Kromě těchto dnů bude Hvězdárna otevřena u příležitosti 40. výročí otevření 14. 6. - 17. 6.

K příležitosti 40. výročí vzniku hvězdárny

nabízíme prohlídku budovy s promítáním a pozorováním

mimo celoroční návštěvní dobu i ve dnech:

14. 6. 2001 (čtvrtek) od 15.30 do 17.00 a od 20.30 do 23.00

16. 6. 2001 (sobota) od 20.30 do 23.00

17. 6. 2001 (neděle) od 14.00 do 17.00 V tyto dny platí vstupné obvyklé:10,-(děti5,-) Kč

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova:(0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

V měsíci červnu je otevřeno:

Okresní muzeum denně od 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.

Městská vyhlídková věž je otevřena denně od 10.00 - 12.00 a od 13.00 - 16.00 hod.

Kostel sv. Jana Křtitele je uzavřen (při větším počtu návštěvníků nad 10 osob je možno objednat prohlídku v pokladně muzea).

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec,

tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91 E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Nabídka prohlídkových tras na Státním hradu a zámku v J.Hradci

- Trasa A - Adamovo stavení

Klasická zámecká expozice s komnatami zařízenými ve stylu renesance, baroka, rokoka, empíru a klasicismu. K vybavení patří množství nábytku, obrazů a porcelánu. Za unikátní můžeme považovat původní renesanční tzv. Zelené pokoje a dílo českého barokního malíře Petra Brandla “Josef Egyptský se dává poznat svým bratřím”. Zajímavým exponátem je postel, na které spával Napoleon ve Vídni a kladívkový klavír z dílny J. Scheantze, na němž hrával ve vídeňském černínském paláci W. A. Mozart.

- Trasa B - Gotický hrad

Středověký hrad s původními interiéry, Královským sálem s minigalerií českých bájných a skutečných panovníků, hradní kaplí sv. Ducha, Černou kuchyní a evropským unikátem - Svatojiřskou legendou (nástěnné malby ze života sv. Jiří z r.1338). Můžete zde spatřit tzv. Jindřichohradeckou madonu (pozdně gotická desková malba z roku 1460).

Trasa A i B otevřena (červen - září) denně mimo pondělí.

Černá věž - Hladomorna

Prohlídka věže, hladomorny a pozůstatků nejstarší hradní kuchyně.

Trasa s individuální prohlídkou. Černá věž otevřena v květnu o sobotách a nedělích.

Vstupné: Dospělí 20,-Kč/ 1 os. Snížené 10,- Kč/ 1 os.

Návštěvnická sezóna : kromě pondělků út. - ne. od 10.00 - 16.15 hod.

Vstupné: 1 trasa

Výklad v českém jazyce 65, / 35,- Kč. (děti, důchodci)

Výklad v cizím jazyce 140, / 65,- Kč. (děti, důchodci)

Ke vstupnému se připočítává 10% příplatek za rezervaci prohlídky.

Za prohlídku mimo pracovní dobu účtujeme 100% příplatek z celkové ceny vstupného.

KD Střelnice v J. Hradci ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK Vás zve

15. 6. 2001 - 19.30 hod. - na tradiční VÍTÁNÍ LÉTA

Jen tak tak, Folk Lok (Praha) a POUPATA ( Pardubice)

Zahrada u Rondelu. Vstupné: 50 Kč.

Za špatného počasí v malém divadelním sále SHZ v J. Hradci.

16. 6. 2001 - 15.00 hod. - LIŠÁK JENOM TAK festiválek stejnojmenného klubu z Prahy.

Za účasti mnoha kapel z celé republiky. I hosté JEN TAK TAK,

JARRET, MAGISON a další. Zahrada Gymnázia V. Nováka v J. H.

Další strana (program kina a další)