Jindřichohradecký zpravodaj
září 2001

Obsah
Informace z rady města
Informační středisko
Provoz plovárny, Kalendárium
Kulturní kalendář
Kino Střelnice
Rostlina měsíce
Projekt Biozahrada
Za profesorem Janem Jeníčkem
KHL - Expedice Zwolle 2000

Pohledy do minulosti aneb co se dříve muselo či nesmělo

Vzletem sokolím - Běh Terryho Foxe v J. Hradci

 

INFORMACE Z RADY MĚSTA

-

V dlouhodobém záměru vedení města bylo pořízení nízkopodlažního autobusu pro MHD. Jeho zařazením na vybrané linky a spoje byl sledován záměr zvýšit bezpečnost a dostupnost MHD pro osoby starší a tělesně postižené. Podle předběžných dohod s ČSAD a.s. J. Hradec mělo k tomuto nákupu dojít již v letošním roce a také letošní rozpočet města pro tento účel počítá s příspěvkem ve výši 2 milióny korun. Cena nízkopodlažního autobusu však přesahuje výši šesti miliónů korun a doposud se vždy počítalo se státní dotací. Tu však v letošním roce ČSAD na tento typ autobusu nedostane. Nabízí se však možnost pokračovat v obnově vozového parku MHD zakoupením autobusu standardního typu. ČSAD a.s. J. Hradec nakupuje vozy značky Mercedes, jejichž konstrukce se výškovými parametry blíží typům nízkopodlažních. Na tento autobus by provozovatel státní dotaci ve výši jednoho miliónu korun dostal a příspěvek města by v tomto případě činil 1,1 miliónu korun. Obě možnosti posoudí zastupitelé města.

-

Na základě doporučení komise pro hodnocení nabídek veřejných zakázek byla stavebními úpravami objektu v areálu bývalých Jarošovských kasáren pověřena firma Staviservis s.r.o. Jindřichův Hradec. Přestavbou bývalého kinosálu zde vznikne 14 bytů s vlastním sociálním zařízením. Vytápění je řešeno alternativně plynovými topidly, nebo kamny na tuhá paliva. Při rekonstrukci bude provedena výměna krytiny, úprava krovů, výměna stropů a podlah, dispoziční změny přízemí a půdní vestavba. Tato investiční akce byla do letošního rozpočtu města zařazena dodatečně a řeší potřebu bytů vzniklou rekonstrukcí domů č.p. 29/II a 30/II u Jitřenky.

-

Ve veřejné obchodní soutěži na přístavbu sportovní haly nejlépe uspěla firma Stavcent a.s. Jindřichův Hradec. Touto investiční akcí by měl být splněn předvolební slib všech politických stran a volebních uskupení a město by tak mělo získat důstojný a reprezentativní sportovní stánek na úrovni budoucích desetiletí. Projekt vypracovaný Jindřichohradeckou projekční společností s.r.o. je pojat optimálně a splňuje představy sportovních a tělovýchovných organizací. Realizace díla si vyžádá více než 76 miliónů korun a měla by být hotová do konce příštího roku.

-

Balkony divadelního sálu v kulturním domě Střelnice se dočkají nových židlí. Dodávkou 120 kusů židlí značky TON za celkovou částku 175 800,- Kč byla pověřena firma B-Credit s.r.o. Jindřichův Hradec. Tento mobiliář tvarem, barvou i materiálem navazuje na stávající stolovou úpravu sálu.

-

Odstraněním provizorního objektu smontovaného ze stavebních buněk v ul. Jáchymově (v těsném sousedství Slavíkova lesíka ), vznikla v exponované části města zajímavá plocha. Územní plán zde doposud počítal pouze s využitím pro účely sociální péče. Vzhedem k tomu, že objekty se zaměřením na sociální péči jsou již řešeny v jiných lokalitách, předkládá vedení města zastupitelům návrh změny územního plánu k vyhledání optimálních regulativů pro tuto plochu. Měla by zde být zachována plocha urbanistické zeleně, pěší propojení ke břehu rybníka Vajgar a měla by zde být umožněna i případná obytná zástavba s omezenými regulativy. Řešení bude respektovat existenci Slavíkova lesa a počítá s jeho rekreační funkcí.

-

Po mnoha komplikovaných jednání se městu podařilo získat příslib státní dotace na výstavbu domu s pečovatelskou službou. Rekonstrukcí domu č.p. 29/II a 30/II získá město 69 bytů s pečovatelskou službou a současně se tím vyřeší havarijní stav uvedeného objektu u parkoviště Jitřenka. Na základě výběrového řízení tuto investiční akci provede firma Stavcent a.s. Jindřichův Hradec a práce si vyžádají náklady ve výši 62 398 000,- Kč.

-

V měsíci září bude započato s rekonstrukcí dešťové kanalizace v Husových sadech v úseku od Masarykova náměstí k Nežárce. Současně bude provedena oprava vodotrysku u vstupu do sadů. Dokončení akce předlážděním cest a úpravou zeleně se předpokládá v první polovině příštího roku.

Alfred Němec, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

Informační středisko město Jindřichův Hradec ul. Panská 136/ I

V prodeji:

- Jindřichohradecký zpravodaj a Jindřichohradecký speciál

- historický kalendář Jindřichova Hradce

na rok 2002

- Literární místopis
- knihy: Ema Destinnová a její jihočeské sídlo, Rok v bývalém obchodě u Langrů, Boj Čechů v Čechách, Návrat paměti krajiny, Krajinou čertových kamenů, Třeboňsko
- plány měst: J. Hradec, Č. Budějovice, Praha, Brno, Plzeň, Olomouc, Tábor...
- průvodce po J. Hradci (česky, německy, anglicky, francouzsky)
- průvodce a publikace o J. Hradci, Jižních Čechách, České republice (i cizojazyčně)
- mapy Jižních Čech a České republiky
- turistické a cykloturistické mapy
- autoatlasy ČR, SR, Evropy a mapy zemí celého světa
- videokazety J. Hradec, Jižní Čechy,

Česká republika, Jindřichohradecka, JHMD
- široký výběr pohlednic J. Hradce, Jižních

Čech (i jako puzzle)
- turistický katalog Jižních Čech (česky, německy, anglicky)
- upomínkové a dárkové předměty ( trika, čepice, odznaky, samolepky, tašky, pečetě, čelenky, štítky na hole, turistické známky...)
- zdarma prospekty a propagační materiály o městě a okolí, programy na kulturní a společenské akce v J. Hradci a okolí, orientační plánek města
- k dispozici program Jihočeského divadla v Č. Budějovicích a otáčivého divadla v Českém Krumlově

Nabízíme:

- turistické a kulturní informace o celém regionu
- zajištění ubytování a stravování ve městě a okolí
- vyhledávání autobusových a vlakových spojů
- kopírovací služba
- zprostředkování průvodce po městě (i cizojazyčně)
- předprodej vstupenek na kulturní a společenské akce
- zajištění tlumočnické a překladatelské služby (v různých světových jazycích)

V Informačním středisku probíhá předprodej vstupenek na koncert skupiny ELÁN, který se koná 2. 10. 2001 (úterý) ve Sportovní hale v Č. Budějovicích.

PROVOZ PLOVÁRNY září 2001

Otevírací doba denně od 10.00 do 19.00 hodin.

Vstupné: dospělí 15,- Kč/ 1 den 10,- Kč po 15 hodině

děti do 15 let, vojáci, studenti, důchodci 7,- Kč/ 1den 5,- Kč po 15 hodině

sezónní : dospělí 250,- Kč

děti, studenti, důchodci, ZTP 125,- Kč

Kabina: sezónní 500,-

pronájem na kratší dobu 20,- Kč / 1 den

záloha na klíče 100,- Kč

úložné schránky pro oděv zdarma

záloha na klíče 50,- Kč

Půjčovné: loďky 15,- Kč / hodina

lehátka 15,- Kč / den

slunečník 15,- Kč / den

tenisový kurt 60,- Kč / hodinu + 50,- Kč záloha na klíče

hřiště ( míč, síť) 40,- Kč / hodinu

Kalendárium

Srpen

22. 8. 1891 - před 110 lety - zemřel český básník, prozaik, novinář a kritik, zakladatel českého fejetonu Jan Neruda. Narodil se r. 1834 v Praze. Novinářství se věnoval od r. 1859, jako básník působil již dříve. (V r. 1858 spoluautor almanachu Máj). Z jeho díla jsou známé Povídky malostranské, Písně kosmické, Balady a romance, Zpěvy páteční, Prosté motivy, Hřbitovní kvítí, Knihy veršů. Napsal na dva tisíce fejetonů. Považujeme jej za zakladatele moderní české poezie.

Září

28. 9. 1411 - před 590 lety - zemřel český šlechtic a pražský arcibiskup Zbyněk Zajíc z Hazmburka. Arcibiskupem se stal r. 1403. Původně byl dvořanem krále Václava IV. František Palacký o něm napsal, že byl zběhlejší ve zbrani než v teologickém učení. Na příkaz krále Václava IV. dobyl hrad loupeživého rytíře a vedl trestnou výpravu do Bavor. Zprvu stranil reformám církve a přál Husovi. Po odsouzení Viklefových článků se jeho postoj změnil. Václav IV. žádal, aby tři papežové, kteří v té době byli, nebyli uznáni a počkalo se na rozhodnutí koncilu v Pise. Arcibiskup a tři národy na univerzitě (s výjimkou českého) odmítli. Zbyněk uvalil na ty, kteří krále uposlechli, klatbu. Hněv krále se obrátil proti arcibiskupovi i proti univerzitním poměrům. Král vydal Dekret kutnohorský, kterým upravil poměr hlasů na univerzitě. Arcibiskup se s králem smířil až r. 1409. R. 1410 zakázal kázání mimo kostely, což byl útok proti Husovu kázání v kapli Betlémské. Na dvoře svého paláce dal spálit všechny knihy, které mu Hus a univerzitní mistři dali dobrovolně k prozkoumání. Dva dny nato uvrhl na Husa klatbu. Před rozlíceným davem se musel spasit útěkem. Václav IV. nařídil, aby klatbu odvolal a knihy nahradil. Zbyněk neuposlechl a Václav IV. se v odvetu zmocnil církevních pokladů. Zásah Zikmunda, bratra krále Václava IV., vedl ke smíru. Arcibiskup se však musel pokořit a napsat papeži, že nezná žádných bludů a kacířství v zemi České. Zbyněk se necítil v zemi bezpečen a rozjel se do Uher. Po cestě onemocněl a zemřel v Bratislavě. Jan Hus při pohřbu prohlásil, že si Zbyňka vážil, ale to, že nebyl dostatečně učený, jej vedlo k tomu, že musel naslouchat radám méně ctihodných lidí.

V. Königsmark, místostarosta MěÚ Jindřichův Hradec

KULTURNÍ KALENDÁŘ

Městský úřad v Jindřichově Hradci pořádá

1. 9. 2001 - 10.00 hod. - MĚSTO DĚTEM aneb “Procházka staletími”

Velká prázdninová show se spoustou atrakcí, her a soutěží, zakončená

ve 20.30 hod. ohňostrojem.

Husovy sady, park pod gymnáziem, kino Střelnice. Vstup volný.

St. hrad a zámek v J. Hradci Vás zve na

1. 9. 2001 - od 21.00, 22.00 a 23.30 hod. - NOČNÍ PROHLÍDKY HRADEM A ZÁMKEM

Informace a rezervace na SHZ v J. Hradci, (tel.: 0331/ 321279)

Vstupné: 120, 70,- Kč

Klub filatelistů 02-4 J. Hradec, DDM J. Hradec, Česká pošta s.p. J. Hradec a Město J. Hradec Vás zvou

1. 9. - 9. 9. 2001 - Na propagační filatelistickou výstavu Jindřichův Hradec 2001

k 80. výročí založení Klubu filatelistů v J. Hradci

Zahájení výstavy: 1. 9. 2001- 9.00 hod. / Ukončení výstavy: 9. 9. 2001 - 16.00 hod.

Dům dětí a mládeže v J. Hradci (Růžová ulice) denně od 9.00 - 17.00 hod.

Okresní muzeum v J. Hradci pořádá výstavu

6. 9. 2001 - 17.00 hod. - Vladimír Krninský a Ivan Tlášek - SOCHY STARÉ A NOVÉ

Vernisáž výstavy, která potrvá do 6. ledna 2002.

Okresní muzeum - kaple sv. Víta

Jindřichohradecké sdružení sociálních aktivit spolu s Oblastním spolkem ČČK v J. Hradci Vás srdečně zvou

6. 9. 2001 - 17.45 hod. - na BESEDU s DrSc Bohumilem Ryšavým na téma

“Pobyt v exotických zemích spojený s prací výzkumníka”

Domov mládeže SZŠ v J. Hradci sídliště Vajgar

DNY EVROPSKÉHO KULTURNÍHO DĚDICTVÍ

V rámci akce budou otevřeny zdarma tyto objekty:

8. září - kaple sv. Maří Magdaleny 14.00 - 17.00 hod. (ukázka hasičské techniky)

8. a 9. září - kostel sv. Jana Křtitele 9.00 - 12.00 /12.30 - 16.30 hod.

Při této příležitosti si budou moci návštěvníci naposledy prohlédnout výstavu “Archeologické výzkumy v komplexu kostela sv. J. Křtitele a nahlédnout do křížové chodby kláštera, kde probíhá zádlažba a restaurování fresek.

 

9. 9. 2001 - 9.30 hod. - Přednáška Tomáše Pfeiffera - Gymnázium V.Nováka J.H.

 

Město Jindřichův Hradec Vás zve na výstavu

od 10. do 20. 9. 2001 - PRESTA JIŽNÍ ČECHY

Přehlídka stavebních realizací Jižních Čech v období 1996 - 2000.

Vestibul kina Střelnice

Kruh přátel hudby při městě J. Hradec

11. 9. 2001 - 19.30 hod. - JINDŘICHOHRADECKÝ HUDEBNÍ PODZIM

Účinkují: Jan Pěruška - viola

František Kůda - klavír

Na programu: Schubert, Kalabis, Martinů, Schumann

Kaple sv. M. Magdaleny.

Vstupné: 60,- Kč / Pro členy KPH 40,- Kč

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí divadelní hru Evy Pataki

14. 9. 2001 - 19.30 hod. - EDITH A MARLENE

Divadlo Pod Palmovkou Praha

Hrají: H. Seidlová, R. Worek - Drösslerová, K. Vlček, R. Přibil, J. Havel aj.

Sál Střelnice. Předplatné skupiny A.

Vstupné: 110,- 105,- 100,- 50,- Kč.

Město Jindřichův Hradec Vás zve na výstavu

14. 9. 2001 - 16.00 hod. - výstava fotografií “DIVADLO SEMAFOR a 60. léta”

Kaple sv. Maří Magdaleny. Výstava potrvá do 7. 10. 2001

Výstavní prostory za kaplí sv. Maří Magdaleny

Státní hrad a zámek v J. Hradci pořádá výstavu

15. 9. 2001 - 17.00 hod. - Zdeňka Skořepová - OBRAZY

Vernisáž výstavy jindřichohradecké výtvarnice.

Účinkuje folková skupina Jen tak tak.

St. hrad a zámek v J. Hradci - galerie II. nádvoří

Výstava potrvá do 31. října.

Kulturní dům Střelnicev J. Hradci uvádí

16. 9. 2001 - 17.00 hod. - ZADÁNO PRO STARŠÍ A POKROČILÉ

Zábavný pořad pro střední a starší generaci.

Host pořadu: kpt. Jaroslav Beran - tiskový mluvčí Policie ČR

Moderátor: Václav Staněk

K tanci a poslechu zahraje MTO V. Kriso

Sál Střelnice. Vstupné: 30,- Kč

Kruh přátel hudby při městě J. Hradec

18. 9. 2001 - 19.30 hod. - JINDŘICHOHRADECKÝ HUDEBNÍ PODZIM

Účinkují: Pavel Šporcl - housle

Kateřina Englichová - harfa

Na programu: Bach, Dusík, Rossini a další

Kaple sv. M. Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč / Pro členy KPH 40,- Kč.

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

20. 9. 2001 - 19.30 hod. - BESÍDKA 2001 Divadlo Sklep Praha

Pásmo skečů, gagů, scének, to vše proloženo písněni za doprovodu kapely divadla Sklep.

Účinkují: T. Hanák, D. Vávra, J. Macháček, A. Vychodilová, T. Kučerová aj.

Sál Střelnice. Vstupné: 120,- 115,- 110,- 60,- Kč. (mimo předplatné)

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí pohádku

23. 9. 2001 - 16.00 hod. - PINOCCHIO - NOSÁČKOVA DOBRODRUŽSTVÍ

Hravé divadlo Brno

Divadelní pohádka z cyklu “Děti s rodiči do divadla”.

Předplatné skupiny D. Sál Střelnice. Vstupné: 30,- 25,- 20,- 10,- Kč.

Kruh přátel hudby při městě J. Hradec

25. 9. 2001 - 19.30 hod. - JINDŘICHOHRADECKÝ HUDEBNÍ PODZIM

Účinkují: Jan Páleníček - violoncello

Jitka Čechová - klavír

Na programu: Beethoven, Martinů, Rachmaninov

Kaple sv. M. Magdaleny. Vstupné: 60,- Kč / Pro členy KPH 40,- Kč.

Kulturní dům Střelnice v J. Hradci uvádí

26. 9. 2001 - 19.30 hod. - Pavel Dobeš a Tomáš Kotrba

Koncrt známých písničkářů

Sál Střelnice. Vstupné: 70,- 65,- 60,- 30,- Kč.

Knihkupectví Fialovi J. Hradec Vás zvou na koncert

27. 9. 2001 - 19.30 hod. - HUDBA TICHA

Koncert meditativní hudby.

Účinkují Irena a Vojtěch Havlovi

Kaple sv. M. Magdaleny. Vstupné: 50,- Kč.

KD Střelnice ve spolupráci s folkovou skupinou JEN TAK TAK a St. hrad a zámek v J. Hradci Vás zvou na

28. 9. 2001 - 19.30 - LOUČENÍ S LÉTEM

V programu folkového večera vystoupí:

Voxtet - vokální jazz

Pavel Běhal a jeho žáci - ZUŠ J. Hradec

Folková skupina JEN TAK TAK

Státní hrad a zámek - Rondel. Vstupné: 50,- Kč.

Pokračování výstav

Okresní muzeum v J. Hradci

JINDŘICHŮV HRADEC V PROMĚNÁCH 20. století

fotografie J. Hradce před sto lety a nyní

Muzeum - výstavní místnost “13”. Výstava potrvá do 28. října.

Waldviertler Festival 2001 a Městský úřad v J. Hradci

15. POLEDNÍK Rakousko-český projekt v rámci kulturního festivalu “Mitanaund - společně”

Vizualizace linie 15. poledníku východní délky dvěma 106 km vzdálenými objekty rakouského sochaře Aloise Kronschlägra. Dvůr jezuitské koleje.

Městský úřad J. Hradec a Státní hrad a zámek v J. Hradci

Výstava / B. Waageová a Š. Radová

Obrazy a keramické plastiky. (II. zámecké nádvoří - Galerie) ukončení výstavy 9. 9. 2001)

 

 

Za přispění města Jindřichův Hradec,které dalo k dispozici členitý pozemek v městském parku se v roce 1997 uskutečnil 1.ročník mezinárodního žulového sympozia. Iniciátorem celé akce se stal sochař Josef Andrle, který vyzval k účasti své kolegy z celého světa.

Materiálem setkání byla zvolena žula, charakteristická pro jihočeskou oblast. Sochaři získali vyjímečnou možnost ztvárnit svou výtvarnou představu, přímo pro zvolené přírodní prostředí, návštěvníci příležitost navštívit unikátní galerii pod širým nebem. Za dobu konání čtyř ročníků sympozia se zúčastnilo 16 umělců.

JEN TAK TAK FOLK KLUB při Městě Jindřichův Hradec

zahajuje v září již čtvrtou sezónu. Pořady kulturního typu, které nabízí kromě folkové muziky také hudbu jiných žánrů, besedy s významnými osobnostmi z nejrůznějších oborů, recitací, promítání aj., nalezly už své místo v hradecké kultuře i své stálé publikum. Dramaturgie je svěřena domácí skupině JEN TAK TAK, která si do večerního programu zve zajímavé kapely, písničkáře a osobnosti z celé republiky. Vedle toho však dává možnost prezentace domácím, známým i méně známým zajímavým lidem všeho věku. Pořady se konají pravidelně od ledna 2002 vždy každý třetí čtvrtek v měsíci ve společenském sálku Waldviertler Sparkasse v Husově ulici. Občerstvení zajišťuje kvalitně pan Zdeněk Bok z Penzionu Kapitán. Každá sezóna se prozatím vyznačovala něčím novým a není tomu jinak ani tentokrát. Uvidíte zcela nové účinkující, ale také některé “známé tváře”. Překvapením je již dramaturgie podzimní části sezóny, při níž se mění místa konání pořadů, jejich rozsah a ani čtvrteční termín není respektován. Je to především díky tomu, že v rámci Klubu se pořádající skupina JEN TAK TAK rozhodla výročním koncertem připomenout 10 let konání. Vedle všech bývalých členů kapely se na pódiu sálu Střelnice objeví 17. listopadu Hana a Petr Ulrychovi a JAVORY. Diváci se však mohou těšit na další příjemné překvapení.

Přinášíme tedy pestrý, téměř 100% program JTT FK na podzim 2001.

Září: Pátek 28. 9. 2001 - 19.30 hod. - LOUČENÍ S LÉTEM

Rondel jindřichohradeckého zámku

Již tradiční zahájení sezóny v nádherných prostorách s vokální a klasickou hudbou.

Účinkují: VOXTET - vokální jazz - formace vznikla před třemi roky v Třešti

a vynikajícím způsobem interpretuje světové autory, doprovází i vystoupení

třešťského Zatrestbandu Petra Píši.

PAVEL BĚHAL a jeho žáci - klasická kytara ze ZUŠ J. Hradec

JEN TAK TAK a baletní vystoupení Michaely Rysové

Říjen: Čtvrtek 25. 10. 2001 - 19.30 hod. - Spol. sálek Waldviertler Sparkasse - Husova ulice

Účinkují: MIREK KOVÁŘÍK - Beat Generation a jiné básně, známý recitátor

a redaktor Českého rozhlasu Praha. MARTINA TRCHOVÁ - písničkářka, výrazný

talent folkové scény OLDA TOMŠA a další gympláci a JEN TAK TAK

Listopad: Sobota 17. 11. 2001 - 18.00 hod. - JEN TAK TAK - 10 let - sál Střelnice

Výroční koncert současné sestavy kapely a bývalých členů.

Jako host pořadu vystoupí HANA a PETR ULRYCHOVI a JAVORY

Prosinec: Čtvrtek 6. 12. 2001 - 19.30 hod. - MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA

Společenský sálek Waldviertler Sparkasse - Husova ulice

Účinkují: MOŠNY - vynikající vokální skupina z Brna, nechyběla doposud

v žádném ročníku JTT FK.

MILENA GONOSOVÁ a JOSEF ANDRLE - DO ČÍNY PŘES SIBIŘ - vyprávění z cest

JEN TAK TAK

Neděle 16. 12. 2001 - 18.00 hod. - VÁNOČNÍ VYZVÁNĚNÍ

Sál Střelnice. Tradiční adventní koncert s hosty TŘEBOŇŠTÍ PIŠTCI

JEN TAK TAK

Výstava fotografií “DIVADLO SEMAFOR a 60. léta”

14. 9. 2001 - kaple sv. Maří Magdaleny.

Několik slov o autorovi výstavy

Jsou lidé jejichž život plyne bez velkých výkyvů podle vzorce narodil se, vystudoval, pracoval, oženil se, pracuje… Pak jsou ale osobnosti mnohostranné, neuvěřitelně tvůrčí, jejichž životní peripétie by stačily hned na několik lidských životů. Mezi takové jedince bezesporu patří i autor této fotografické výstavy – Ing. Ivan Englich.

Narodil se 2. dubna 1934 v Praze, jak se posléze ukázalo s velmi nevhodným kádrovým profilem. Jeho otec byl totiž úspěšným obchodníkem, kterému se nejen podařilo zvládnout válečné období, ale úspěšně začal rozvíjet činnost obchodnickou i v letech poválečných.

Ivan stačil ještě v roce 1952 odmaturovat, poté se však jeho životní dráha začala komplikovat. Nejprve si musel jít vylepšit kádrový profil do Ostravsko-karvinských dolů na důl Čs. Armády. Jako hornický kádr se pak sice vrátil do Prahy na Vysokou školu ekonomickou, než ji však mohl v klidu dostudovat získal kromě jiného praxi jako prodavač fotopřístrojů, od roku 1956 reprezentoval Československo v jachtingu, získal tři mistrovské tituly a třetí místo na ME v Holandsku, absolvoval vojenskou prezenční službu.

V roce 1959 se jako fotograf postavil po bok zakládajících členů divadla Semafor – Suchého, Šlitra, Borůvky, Plannera a dalších. Když se divadlo stalo součástí Státního divadelního studia stal se jeho zaměstnancem a ekonomickým ředitelem. Pak v podobné funkci působil ve Státním souboru písní a tanců a zpět do Státního divadelního studia a “péče” o Černé divadlo a Semafor. Jeho působení v oblasti kultury ukončila normalizace a opětné kádrové problémy.

Všechna další zaměstnání Ing. Ivana Englicha až do odchodu do penze měla přímý vtah k ekonomicko obchodní praxi.

Celý život ho provázejí dva velké koníčky – fotografování a hudba. Hmatatelné projevy toho prvního nacházíte na této výstavě, v pořadí již páté. Kromě toho byly jeho práce dvakrát vybrány do World Book of Photogrphy, dále byly publikovány v Maďarsku a USA. Dodnes jeho fotografie tvoří základ všech publikací a dalších propagačních materiálů divadla Semafor.

Tím druhým celoživotním koníčkem Ivana Englicha je hudba. V 60. a 70. letech byl tajemníkem Jazzového festivalu v Praze. Měl významný podíl na tom, že jsme mohli v pražské Lucerně vidět a poslouchat jazzovou legendu Luise Amstronga. Manželka Luise Amstronga Lucille patřila k Englichovým osobním přátelům. Od roku 1945 je členem Skautské organizace v 5. odd. vodních skautů a to až dodnes.

V roce 1990 se stal zakládajícím členem Společnosti pro soudobou hudbu Přítomnost, je členem výboru Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii a členem správní rady České komorní filharmonie. Jeho jméno jako autora zvukové a hudební režie byste mohli najít na třech kompaktních discích a u celé řady pořadů Českého rozhlasu 3 – stanice Vltava.

Životopisný výčet by v případě Ivana Englicha nebyl úplný, kdybychom neuvedli, že životem kráčí s manželkou Lídou – architektkou, že spolu vychovali dvě dcery – právničku Andreu a jednu z nejlepších současných harfistek Kateřinu, a že radost jim dělají tři vnoučata – Sebastian, Patricie a Cecilie.

Dr. Svatava Hirschová

OKRESNÍ MUZEUM JINDŘICHŮV HRADEC

Balbínovo nám. 19/I, 377 01 J. Hradec,

hlavní expoz. budova:(0331) 36 36 60

pracovny odborných pracovníků, kanceláře: (0331) 36 36 61

Fax.:(0331) 36 15 76 E - mail: muzeum@esnet.cz

V měsíci září je otevřeno:

Okresní muzeum denně od 8.30 - 12.00 a 12.30 - 17.00 hod.

Městská vyhlídková věž je otevřena pouze (so - ne) od 10.00 - 12.00 a od 13.00 - 16.00 hod.

Kostel sv. Jana Křtitele je uzavřen (větší skupiny osob si mohou prohlídku objednat

v pokladně muzea)

Státní hrad a zámek JINDŘICHŮV HRADEC

Dobrovského 1/I, 377 01 J. Hradec, tel.: 0420 331 32 12 79

Fax: 0420 331 32 13 91 E-mail: zamekjindrichuvhradec@elsynet.cz

Nabídka prohlídkových tras na Státním hradu a zámku v J.Hradci

 

- Trasa A - Adamovo stavení

Trasa A otevřena v září denně mimo pondělí od 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16,15 hod.

- Trasa B - Gotický hrad

Trasa A+B otevřena o sobotách a nedělích od 10.00 - 12.00 a 13.00 - 16,15 hod.

Černá věž - Hladomorna Prohlídka věže, hladomorny a pozůstatků nejstarší hradní kuchyně.

Trasa s individuální prohlídkou. Černá věž otevřena v září pouze o sobotách a nedělích.

Vstupné: Dospělí 20,-Kč a 10,- Kč.

Listopad - březen otevřeno pouze pro objednané skupiny

Vstupné:

Výklad v českém jazyce 65, / 35,- Kč. (děti, důchodci)

Výklad v cizím jazyce 140, / 70,- Kč. (děti, důchodci)

Za rezervaci prohlídky si účtujeme 10% příplatek z celkové ceny vstupného.

Za prohlídku mimo pracovní dobu účtujeme 100% příplatek z celkové ceny vstupného.

Činost OBCE BARÁČNÍKŮ v době prázdnin:

V průběhu prázdnin měli naši sousedé a tetičky jako každým rokem na starost generální úklid všech prostor. Bílení p. Zimermann, údržbářské práce p. Pikhard. Tetičky praní a bílení součástí krojů, opravy krajek, výšivek apod. Také divadelní kostými prošly řádnou úpravou pro další využití.

V době prázdnin jsme přivítali baráčníky z Příbramska, kteří navštívili naše krásné město plné hodnotných památek. Rovněž byli pozváni na naší baráčnickou rychtu, kde měli možnost prohlédnout si blatskou jizbu, bohaté kroje, nábytek, keramiku a pod. Rozloučili jsme se přidáním různého propagačního materiálu a publikací našeho města. Hosté pokračovali na zámek Červená Lhota. V neděli zavítali do Dačic a okolí. Prohlásili, že Jižní Čechy jsou opravdovou perlou.

16. 6. 2001 - 130 let Spolku Vltavan

18. 8. 2001 - Zájezd Obcí baráčníků z Příbramska - exkurze - zámek, muzeum, Maří Magdalena, nám. Míru a Špejchar. Výklad o založení naší obce baráčníků - keramika, blatská jizba, kroje, nábytek a pod. Přivítání - tetička Vázlerová, po památkách provázela tetička Novotná.

Za Obec baráčníků p. Jiřina Novotná

ART KINO

Kino Střelnice uvede v cyklu filmů pro náročného diváka

10. a 24. září tyto tituly:

LÉTO ZTRACENÝCH POLIBKŮ

SRN. Gruzie - 2000

Gruzínská režisérka Nana Džordžadzeová navázala na mezinárodní úspěch svého předchozího filmu Tisíc a jeden recept zamilovaného kuchaře poetickou komedií Léto ztracených polibků. Tvůrkyně tentokrát pojednává o milostném trojúhelníku, který se vytvoří mezi čtrnáctiletou dívkou, jejím vrstevníkem a jeho otcem.

Mladičká Sibyla přijede v létě po rozchodu rodičů k tetě do malého městečka. Zamiluje se do ní stejně starý Miki, zatímco ona na první pohled vzplane láskou k jeho ovdovělému jednačtyřicetiletému otci. Svobodomyslná a charismatická dívka vnese do městečka rozruch. Poklidné vody sousedského života však rozčeří také promítání erotického filmu Emmanuelle, který rozdmýchá v některých obyvatelích neukojené vášně. Úsměvný příběh však končí tragicky. - Režisérka umístila příběh do blíže nespecifikované doby a do nespecifikovaného městečka v bývalém Sovětském svazu. Milostný příběh jí posloužil k vytvoření ospalé, ale zároveň eroticky nabité atmosféry, v níž jsou minulé doby zastoupeny jen bezvýznamnými pozůstatky. Jejich zjevná tragičnost je navíc obrácena do komické polohy (žárlivý impotentní poručík, který se svými děly ostřeluje okolí, ale zaručeně nikdy nic netrefí, vzpomínka na filmy ze stalinské éry). Elegický a fantastický prvek ve felliniovském duchu vnáší do vyprávění postavu starého francouzského námořního kapitána, projíždějícího zemí s rezavým parníkem na podvozku a hledajícího moře. Dílo je rámováno jako idealizovaná vzpomínka jednoho z hlavních aktérů na nenaplněnou dětskou letní lásku, a přitakává smyslnosti jako přirozenému projevu života. Spíše než uceleným příběhem je ovšem lineárním sledem komických a poetických epizod.

KAŽDÝ TO RÁD JINAK Francie - 2000

Nenápadný francouzský snímek Každý to rád jinak, který natočila scenáristka, režisérka a herečka Agnés Jaouiová, se setkal doma i ve světě s nečekaným ohlasem. Tvůrkyně na scénáři tradičně spolupracovla se svým životním druhem a jedním z hlavních představitelů Jeanem-Pierrem Bacrim, a líčí propletenec vztahů mezi dospělými lidmi v současné Francii. - Přízemní majitel továrny Castella se zoufale zamiluje do čtyřicetileté herečky Clary, která je zároveň jeho lektorkou angličtiny. Nijak jí ovšem neimponuje, a tak se bezhlavě pokusí proniknout mezi její přátele z uměleckých kruhů. Po několika zkušenostech ovšem dokáže nahlédnout, jak se ztrapňuje. Milostné peripetie, jež mají většinou jiné vyústění než jejich hrdinové očekávají, prožívají také Clařina kamarádka, barmanka Manie a dočasní osobní strážci Castellovy rodiny Bruno a Frank. - Tvůrci elegantně rozehrávají příběh o složité síti známostí, v nichž hraje roli odlišné sociální a psychologické zázemí protagonistů. Těžiště vyprávění spočívá v téměř nepatrných jemnostech a detailech (Castella se např. zamiluje do své lektorky až poté, co jí vidí ve vrcholné scéně na divadle). Agnés Janoiová se opírá o vnitřní napětí obyčejných sitací a o civilní projev herců. Její dílko zachycuje ve vedlejším plánu “všední” zákulisí umělecké komunity v Paříži a je vyzrálou výpovědí o komplikovaném, hlubokém a zároveň vášnivém citovém životě autorčiných vrstevníků. - Snímek byl za účasti režisérky a Bacriho uveden na 8. dnech evropského filmu v Praze 2001.

Kino Střelnice

1. sobota jen ve 20. 00

2. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 55 Kč

KROKODÝL DUNDEE V LOS ANGELES USA - Intersonic

Plavat mezi krokodýly v australské divočině je snažší, než plavat mezi žraloky v L. A. Paul Hogan a Linda Kozlowská v třetím pokračování komediální série.

Dále hrají: Jere Burns, Jonathan Banks, Paul Rodriguez aj.

Režie: Simon Wincer

Délka filmu: 90 min.

4. úterý 17. 30 20. 00

5. středa 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

BRAVO, GIRLS! USA - Space Films

Není důležité zúčastnit se, ale obhájit vítězství! “Jsem kočka, jsem kus, a to je moje plus...” Teenagerská komedie o školním družstvu roztleskávaček.

Hrají: Kirsten Dunstová, Eliza Dushkuová, Jesse Bradford aj.

Režie: Peyton Reed Délka filmu: 100 min.

6. čtvrtek 17. 30

7. pátek 17. 30

8. sobota 17. 30

9. neděle 17. 30

 

 

Český dabing

Vstupné: 51 Kč

Pokémon 2: síla jednotlivce

Japonsko-USA-Warner Bros.

Jen jedna osoba může všechno změnit! Vesmír Pokémonů je narušen lovcem, který hledá nejvzácnější pokémonské druhy. Zabránit nejhoršímu může jen mladý trenér Ash Ketchum... Součástí programu je předfilm Pikachu záchranářem.

Hrají: Jamie Bell, Julie Waltersová, Gary Lewis, Jamie Draven

Režie: Michael Haigney, Kunihiko Yuyama

Délka filmu: 100 min.

6. čtvrtek 20. 00

7. pátek 20. 00

8. sobota 20. 00

9. neděle 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 54 Kč

Patnáct minut USA-Space Films

Karel Roden v hlavní roli nového amerického kriminálního filmu. Ve vzduchu visí otázka: je horší řádění masových vrahů, nebo snaha komerční televize za každou cenu zvýšit sledovanost?

Dále hrají: Robert De Niro, Edward Burns, Oleg Taktarov, Vera Farmigaová aj.

Režie: John Herzfeld Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 120 min.

10. pondělí 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

LÉTO ZTRACENÝCH POLIBKŮ SRN - Gruzie-Artcam

Tragikomedie. V gruzínském zapadákově vládne nuda a erotické vakuum. Do města však přijíždí čtrnáctiletá Sybila, která vytvoří hrot milostného trojúhelníku.

Hrají: Nuza Kuchianidzeová, Jevgenij Sidichin, Pierre Richard

Režie: Nana Džordžazeová

Mládeži nepřístupno!

Délka filmu: 95 min.

11. úterý 17. 30 20. 00

12. středa 17. 30 20. 00

 

 

 

 

Vstupné : 56 Kč

REBELOVÉ ČR - Bontonfilm

Oni byli tři vojenští zběhové a ony tři čerstvé maturantky. Byli mladí a beznadějně zamilovaní. Léto roku 1968 se ovšem ukázalo poněkud nešťastným ... Výpravný písničkový retrofilm Filipa Renče s legendárními hity (nejen) české populární hudby.

Hrají: Zuzana Norisová, Jan Révai, Tomáš Hanák, Jiřina Bohdalová aj.

Režie : Filip Renč Délka filmu : 110 min.

 

13. čtvrtek 17. 30 20. 00

14. pátek 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

LOVEC POLICAJTŮ USA - Warner Bros.

Steven Seagal znovu v tvrdém akčním stylu. Co zmůžou dva chlapi proti gangu zkorumpovaných poldů? Všechno, co si zamanou ...

Dále hrají: Issiah Washington, DMX, Anthony Anderson aj.

Režie: Andrzej Bartkowiak

Délka filmu: 105 min.

15. sobota 17. 30 20. 00

16. neděle 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

BRATŘÍČKU, KDE JSI? USA - Francie - Bontonfilm

George Clooney jako vůdce party zmatených vězeňských uprchlíků. Dobrodružná komedie od tvůrců filmů Fargo a Big Lebowski.

Dále hrají: John Turturro, Tim Blake, Charles Durning, Holly Hunterová aj.

Režie: Joel Coen Délka filmu : 110 min.

18. úterý 17. 30 20. 00

 

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

V ČÍNĚ JEDÍ PSY Dánsko - Intersonic

Nic není dobré nebo špatné. O tom rozhoduješ ty sám. Kriminální komedie o tom, že na někoho nedojde ani u božího soudu.

Hrají: Kim Bodnia, Dejan Cukic, Nikolaj Lie Kaas, Trine Dyrholmová aj.

Režie: Lasse Spang Olsen Délka filmu: 90 min.

19. středa 17. 00 20. 00

20. čtvrtek 17. 00 20. 00

Pozor na začátek!

Titulky

Vstupné: 51 Kč

NEPŘÍTEL PŘED BRANAMI SRN-V. Británie-Bontonfilm

Jediný výstřel může změnit historii. Elitní střelci ze zálohy Ed Harris a Jude Law prožívají osamělost odstřelovačů uprostřed válečné vřavy stalingradské bitvy.

Dále hrají: Joseph Fiennes, Rachel Weiszová, Bob Hoskins aj.

Režie: Jean - Jacques Annaud

Délka filmu: 130 min.

21. pátek 17. 00 20. 00

22. sobota 17. 00 20. 00

23. neděle 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PŘÍBĚH RYTÍŘE USA - Falcon

Neurozený William už od dětství sní sen o rytířském životě, rytíři se však mohou stát pouze muži šlechtického původu. Dobrodružný historický film z Francie 14. století.

Hrají: Heath Ledger, Mark Addy, Rufus Sewell, Shannyn Sossamonová aj.

Režie: Brian Helgeland Délka filmu: 130 min.

24. pondělí 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

PŘEDSTAVENÍ ART KINA

KAŽDÝ TO RÁD JINAK Francie - Galafilm

Jak je komické a těžké sbližování dvou rozdílných světů. Psychologická komedie oceněná čtyřmi Césary, hlavní cenou na MFF Montreal 2000 a nominací na Oscara.

Hrají: Anne Alvarová, Jean-Pierre Bacri, Brigitte Catillonová aj.

Režie: Agnes Jaouiová Délka filmu: 110 min.

25. úterý 17. 30 20. 00

26. středa 17. 30 20. 00

 

Titulky

Vstupné: 56 Kč

ZVÍŘE USA - Falcon

Bláznivá komedie o mladíkovi, jehož snem bylo stát se policajtem. Po automobilové nehodě však byly na jeho záchranu použity zvířecí orgány ...

Hrají: Rob Schneider, Guy Torry, Colleen Haskellová aj.

Režie: Luke Greenfield Délka filmu: 85 min.

27. čtvrtek 17. 00 20. 00

28. pátek 17. 00 20. 00

Pozor na začátek !

Titulky

Vstupné: 56 Kč

PO ČEM ŽENY TOUŽÍ USA - Bontonfilm

On ví, co si Ony myslí. Mel Gibson v hlavní roli romantické komedie. Nick Marshall, vyhlášený sukničkář získá po zásahu elektrickým proudem zvláštní schopnosti: slyší, co si ženy v jeho okolí myslí.

Dále hrají: Helen Huntová, Marisa Tomeiová, Alan Alda aj.

Režie: Nancy Meyersová Délka filmu: 125 min.

29. sobota 17. 30 20. 00

30. neděle 17. 30 20. 00

 

 

Titulky

Vstupné: 51 Kč

ANIMÁLNÍ PŘITAŽLIVOST USA - Bontonfilm

Chlapi jsou zkrátka divný zvířata. “O zakladatelce vídeňského institutu výzkumu náhlé erekce”. Romantická komedie okořeněná svéráznou teorií o mužském přístupu k věci.

Hrají: Ashley Juddová, Greg Kinnear, Marisa Tomeiová, Ellen Barkinová aj.

Režie: Tony Goldwyn Délka filmu: 95 min.

2. 10. úterý 17. 30 20. 00

3. 10. středa 17. 30 20. 00

4. 10. čtvrtek 17. 30 20. 00

Titulky

Final FANTASY: Esence života USA - Falcon

Odhalte nový svět! Akční sci-fi Final Fantasy: Esence života je film, který popírá všechno, co bylo dosud natočeno. Divák se ocitá v hyperrealitě, kterou umožňuje počítačová technologie CGI. Píše se rok 2065 ...

Režie: Hironobu Sakaguchi Délka filmu: 115 min.

Představení pro děti a mládež

9. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Křesadlo ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

16. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Krtek ve snu ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

23. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Král a skřítek ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 65 min.

30. neděle 15. 00

Vstupné: 8 Kč

Nápady opičky Žofky ČR - Krátký film

Pásmo pohádek Délka pásma: 60 min.

Připravujeme na říjen 2001

2. - 4.

Final Fantasy: Esence života

USA

sci-fi

5. - 6.

Přestávka: škola mimo provoz

USA

animovaná komedie

5. - 6.

Bílá vdova

V. Británie

komedie

8.

Darebáčci

USA

krimikomedie

9. - 14.

Pearl Harbor

USA

válečný

16. - 17.

Čokoláda

USA

poetická komedie

18. - 19.

Dr. Dolittle 2

USA

bláznivá komedie

20. - 21.

Evoluce

USA

sci-fi komedie

22.

Čínská lázeň

Čína

drama

23. - 24.

Zlatíčka pro každého

USA

komedie

25.

Babí léto

ČR

psychologický

26. - 28.

Lara Croft - Tomb Raider

V. Brit. - USA

fantastický, dobrodružný

30. - 31.

Mumie se vrací

USA

dobrodružný

 

ROSTLINA MĚSÍCE

Hedera helix
Břečťan popínavý
Charakteristika rostliny

Botanický rod břečťan zahrnuje 5 druhů a patří do čeledi aralkovitých - Araliaceae. V našich podmínkách pěstujeme především břečťan popínavý (nazývaný též břečťan obecný), v Evropě původní stálezelenou dřevnatou liánu, výjimečně i nízké keře. Neopadavé kožovité listy jsou střídavé, řapíkaté a celokrajné, hrubě zubaté nebo laločnaté, i na jedné rostlině dosahují různých velikostí. Na slunných místech kvetou starší exempláře na koncích větví nenápadnými drobnými žlutozelenými oboupohlavními květy, uspořádanými v okolcích. Mnohé kultivary nekvetou. Z květů se vyvinou černé nebo modročerné bobule, dozrávají na jaře, jsou prudce jedovaté. Liánovité dlouhé tenké větve dorůstají až 30 m, jsou našedlé, v mládí zelenavé. K podložce se přichytávají hustými přísavnými (příčepivými) kořínky. Ve stínu rostliny vyhledávají oporu, listy jsou tři až pětilaločnaté se znatelnými žilkami. Na slunci stonky mohutní až dřevnatí a ztrácí se kresba na listech, mizí i vzdušné kořínky, listy jsou srdčité nebo vejčité. Podzemní kořenový systém je dlouhý, hustě větvený s bohatým vlášením.

Nároky na pěstování

Břečťan patří mezi nenáročné rostliny. Běžně se pěstuje v zahrádkách, parcích a na hřbitovech. Snese různorodé podmínky, roste na slunci, v polostínu a na zcela zastíněném stanovišti. Také na kvalitu půdy není náročný, prospívá v půdách zásaditých i mírně kyselých, ideální světelné i půdní poměry připomínají podmínky lesa. Velmi dobrých pěstebních výsledků dosáhneme při výsadbě do hlubší humózní písčitohlinité kypré půdy s dostatečnou zásobou vláhy. Dobře zakořeněné rostliny snášejí i sucho. Na stanovišti roste většinou dlouhodobě, nezřídka až několik stovek let. Břečťan je otužilý, namrzá pouze na exponovaných místech, ale i zde velmi dobře regeneruje. Spolehlivě snáší i městské a znečištěné ovzduší. Netrpí okusem zvěří. Vysazuje se na podzim nebo zjara, v kontejnerech celoročně. Než zakoření žádá pravidelnou zálivku. Na další ošetřování není náročný, roste sám. Bujný růst můžeme usměrnit řezem, větve uřízneme těsně nad zemí a strháváme, až když zaschnou a uvolní se vzdušné kořínky. Růst podpoříme hnojením do konce června. Pozdější hnojení neprospívá zdárnému přezimování. Chorobami ani škůdci netrpí. Při popínání budov dbáme, aby pata rostliny nebyla stíněna převisem střechy a vláha měla přístup k rostlině, vysazujeme aspoň 50 cm od zdi. Dostatečná zásoba kypré půdy je nutná především na exponovaném slunečném stanovišti. Množí se řízky z polovyzrálých vrcholových výhonů v srpnu až září. Také lze přesadit oddělené zakořeněné stonky s kořenovým balem. U některých lidí může způsobovat především styk s mladými výhonky lehkou kožní alergii.

Použití

Břečťan vyniká mezi ostatními popínavými rostlinami především olistěním v průběhu celého roku, starší exempláře upoutají i plody. Břečťan je prošlechtěn do mnoha odrůd, s různým tvarem, kresbou i zbarvením listů od sytě i tmavě zelené, matně zelené, bělavo nebo žlutě pestré, po žluté, jednotlivé odrůdy se liší velikostí i celkovým vzhledem. Břečťan patří k pomaleji rostoucím dřevinám, šlechtitelská práce se proto soustřeďuje i na rychlé přírůstky. Běžně se břečťan pěstuje bez opory, sám se přichytává podkladu a zdatně šplhá nahoru i do stran. Hodí se k popínání starých stromů i uschlých kmenů, na zdi a budovy, doplní kamenité a skalní partie. Také se navádí k opoře a lehce usměrňuje. Bez opory je půdopokryvnou rostlinou, především ve stinných partiích a pod korunami stromů, kde nemůže růst trávník. Vysazuje se 6 až 8 rostlin na 1m2. Dále se vysazuje na svahy nebo na vrcholy zdí, se kterých splývá. Nepředstaví se hned po výsadbě v plné nádheře, nabývá věkem na kráse, je značně odolný a dlouhověký.

Často se traduje, že břečťan narušuje zdivo staveb, po kterých se pne a zadržuje vhlkost. Dlouholeté zkušenosti však tato tvrzení vyvracejí. Naopak svým povrchem pomáhá vytvořit malou ochranou vrstvu mezi zdivem a okolím, mezi spodní stranou listů a zdí vzniká vrstva vzduchu. Povětrnostní vlivy pak nikdy nepůsobí přímo na omítku, která je naopak chráněna. Také vzdušné kořínky břečťanu nepůsobí praskliny či jiné destrukce zdi.

Doporučení

Na mnoha místech bychom ztěží hledali vhodnou náhradu, nenáročný břečťan má vynikající krycí schopnosti, doplní zahradní stavby, besídky, loubí. Přívětivě ukryje i nejedno zanedbané zákoutí, otlučenou zeď či chatrný plot. Z předpěstovaných rostlin zasazených do truhlíků a upevněných do opěrných rámů vznikají rychlé zástěny proti nežádoucím pohledům. Zdárně roste i na balkonech a terasách či na rovných střechách, předpokladem je vhodná vegetační nádoba se zajištěnou závlahou anebo správný střešní substrát.

Projekt BIOZAHRADA na Jindřichohradecku aneb

"pomáhejme přírodě a ona pomůže nám" (6)

- poradenské místo v J.H. v provozu v pátek (mimo svátky) od 13.00 do 18.00, Den zdraví 24.9.2001 v Třebíči

Opět připomínáme, že v Jindřichově Hradci funguje poradenské místo pro přírodní zahradu. Na telefonním čísle 0331/361691 (tzv. "zahradní telefon") obdržíte od poradců projektu vždy v pátek od 13.00 do 18.00 v kanceláři Ing. arch. Aleše Procházky bezplatně informace o přírodním obdělávání Vaší zahrady, jejím uspořádání a péči o ni. Pro rady si v tuto dobu nemusíte jen telefonovat, můžete si do poradenského místa na nám. Míru 83/I v J. Hradci do 2. patra zajít osobně. Získáte zde kromě informací rovněž bezplatně příručku o biozahradě, pojednávající o prvcích přírodní zahrady a o ekologickém pěstování zeleniny. Těšíme se na Vaše dotazy a na Vaši návštěvu!

V září bychom Vás rádi pozvali na Den zdraví, který se koná v pondělí 24.9.2001 od 10.00 do 17.00 v Třebíči v Kulturním domě. V našem stánku najdete informace o tom, jak si na vlastní zahrádce vypěstovat zdravé ovoce a zeleninu, a samozřejmě i o přírodní zahradě celkově, na konkrétní problémy se pak můžete ptát poradce, který zde bude přítomen. S sebou domů si můžete odnést spoustu materiálů, ať už bezplatných nebo zpoplatněných, rady odborníka budou zdarma. Jako ilustrace budou sloužit plody z přírodní zahrady - přijďte sami posoudit, jestli je možné vypěstovat si ovoce a zeleninu ekologicky - jste srdečně zváni! Na akci se budou dále prezentovat výrobci a prodejci zdravé výživy a potravinových doplňků, uskuteční se zde i ochutnávky. Můžete si sami vyzkoušet různé zdravotnické pomůcky a přiučit se cvikům, které pomohou k lepšímu zdravotnímu stavu i kondici Vašeho těla.

Z rakouského Kalendáře pro přírodní zahradu - "Tipy a triky pro celý rok" - jsme pro Vás vybrali tip pro přírodní zahradu na září:

Čas pro zelené hnojení: Zelené hnojení je jednoduchá a velmi účinná metoda pro zúrodnění půdy. Můžeme je vysít na podzim po sklizni zeleniny, přičemž rostliny působením mrazu odumřou a jejich zbytky pak na jaře zapravíme do půdy. Také jako pomoc do začátku pro nově založenou zelinářskou zahradu můžeme v prvním roce pěstovat zelené hnojení pro zúrodnění půdy. Výběr rostlin pro zelené hnojení: pohanka, špenát, jetel perský, žlutá hořčice, svazenka, jetel alexandrijský.

Partneři projektu: PRO-BIO RC Třebíč a EUPRI, spolufinancováno z programu EU, z FMP CBC Phare.

 

O jednotlivých aktivitách budete i nadále informováni v tisku a na nové internetové stránce projektu http://web.quick.cz/prirodni.zahrada nebo na poradenském místě.

Ing. Martina Rešlová, externí spolupracovník EUPRI

HVĚZDÁRNA a Astronomický klub při DDM v J. Hradci

Hvězdná 51, tel.: 0331/22564, 0331/361 197-8 (DDM)

Úkazy na obloze v ZÁŘÍ 2001

Merkur je nepozorovatelný, Venuši spatříme na ranní obloze. Velice jasný Mars nelze přehlédnout na večerním nebi a Jupiter vychází ve druhé polovině noci. Mimo večera po celou noc můžeme uvidět také Saturn. Uran je pozorovatelný kromě jitra po celou noc a Neptun většinu noci, ale za jitra zapadá.

Měsíc najdeme na obloze 2. září v úplňku, 10. září v poslední čtvrti. 17. září projde novem a 24. září první čtvrtí. Období okolo první čtvrti je nejvhodnější pro pozorování Měsíce, jeho povrch je poset krátery a různými vyvýšeninami, jenž vrhají po okolí stíny.

Do znamení Vah Slunce vstoupí dne 23. 9. 2001 v 0h 04 min SEČ, nastává podzimní rovnodennost a začíná astronomický podzim.

Pro veřejnost je Hvězdárna otevřena:

k pozorování Slunce : úterý a pátek od 15.30 - 17.00 hod.

k pozorování noční oblohy: úterý a pátek od 21.00 - 23.00 hod.

Druhá část

Grafický design a prostor na síti Internet ESNet spol. s r.o. Jindřichův hradec
Internet: www.esnet.cz, E-mail: info@esnet.cz